Jump to content

Σταμάτης Κριμιζής.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συνέντευξη του Σταμάτη Κριμιζή. :cheesy:

Ακαδημαϊκός και για χρόνια διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων στο Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ, ο διακεκριμένος αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής έχει συνδέσει το όνομά του με μη επανδρωμένες αποστολές της NASA που έχουν γράψει ιστορία, όπως το Voyager 1 το οποίο είναι το πρώτο ανθρώπινης κατασκευής αντικείμενο που ξεπέρασε τα όρια του ηλιακού συστήματος, ή το New Horizons που πρόσφατα έκανε την πλησιέστερη προσέγγιση στον Πλούτωνα. Έχοντας «επισκεφθεί» με τα σκάφη της NASA όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Έλληνας επιστήμονας μιλά για τα σχέδια εξερεύνησης του Άρη από τον άνθρωπο και τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπερασθούν για να γίνει πραγματικότητα.

Περισσοτερα:

https://physicsgg.me/2016/12/09/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7-%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b6%ce%ae/

krimigis.jpg.cfebd65f4adb50341cc98c0b9f8ade5d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Σ. Κριμιζής: «Θα πάει επανδρωμένη αποστολή στον Άρη τα επόμενα 30 χρόνια, αλλά ο εποικισμός αργεί» :cheesy:

Ο άνθρωπος των μη επανδρωμένων αποστολών της NASA - των Voyager 1 και 2 είναι ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, αλλά και της New Horizon που μας ταξίδεψε για πρώτη φορά στον Πλούτωνα.

Γι' αυτό το συναρπαστικό ταξίδι των διαστημικών εξερευνήσεων που ξεκίνησαν πριν από πενήντα δύο χρόνια από τον Άρη για να φτάσουν σήμερα στον Πλούτωνα, θα μιλήσει την Παρασκευή 31 Μαρτίου στο Athens Science Festival που φιλοξενείται στην Τεχνόπολη.

Στο ΑΠΕ - ΜΠΕ μίλησε ασφαλώς για τον Πλούτωνα, αλλά και για τον εποικισμό στον Άρη, τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, τη σημασία της εξερεύνησης, την εξωγήινη ζωή. Η συζήτηση εμπλουτίστηκε με μια σειρά από «μη δημοσιογραφικές» ερωτήσεις - που πιθανότατα είναι και οι πιο διασκεδαστικές.

Στον Πλούτωνα τι ψάχνουμε;

Ψάξαμε. Γιατί τώρα βρισκόμαστε ένα δισεκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά προς το απώτερο μέρος του ηλιακού μας συστήματος. Αυτό που θέλαμε να δούμε είναι εάν έχει τα χαρακτηριστικά ενός πλανήτη. Βρήκαμε μια εκπληκτική γεωλογία που δεν είχαμε προβλέψει.

Είναι πιο φιλικός από την Άρη;

Λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση και μόνο, η απάντηση είναι όχι. Μας χωρίζουν 5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, ο Άρης αντίθετα είναι στη γειτονιά μας. Ο Άρης, η Αφροδίτη και ο Ερμής είναι οι λεγόμενοι «γήινοι» πλανήτες, διότι μοιάζουν κατά κάποιον τρόπο με τη Γη. Αλλά οι τρεις δεν παύουν να είναι μη κατοικήσιμοι. Δεν ενδείκνυνται για διακοπές. Οι απώτεροι πλανήτες είναι τόσο μακριά που φαίνεται αδιανόητο σήμερα να φτάσει εκεί ο άνθρωπος τα επόμενα 500 χρόνια.

Εκτός αν αλλάξει θεαματικά η επιστήμη. Μπορεί, ας πούμε, να ανακαλύψουμε κάτι και να μειώσουμε πάρα πολύ τις αποστάσεις;

Λέτε εάν είναι πιθανό ανακαλυφθούν άλλοι νόμοι φυσικής και να μην είναι η ταχύτητα του φωτός η σταθερά που έχει πει ο Αϊνστάιν και έχει επαληθευτεί επανειλημμένως.

Θα αποδειχθεί άραγε μια μέρα με κάποιον συνδυασμό της κβαντομηχανικής και της θεωρίας της σχετικότητας ότι υπάρχουν και άλλες διαστάσεις που μέχρι τώρα δεν έχει εξερευνήσει κανένας και ότι επομένως έχουμε και άλλους νόμους της φυσικής;

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πάντως ότι οι νόμοι της Φυσικής που ισχύουν για το δικό μας ηλιακό σύστημα, ισχύουν και για άλλα συστήματα. Δεν έχουμε ανακαλύψει κάποια καινούργια στοιχεία από τα οποία να προκύπτει κάποια άλλη εικόνα. Με άλλα λόγια, έχουμε μια πολύ αντικειμενική γνώση των νόμων της Φυσικής και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν στον Γαλαξία μας και το Σύμπαν. Αυτό δεν αποκλείει να υπάρχει κάτι καινούργιο, αλλά προσωπικά δεν βλέπω κάποιο θεαματικό άλμα στην επιστήμη, πέραν της τεχνολογίας βέβαια, στα επόμενα εκατό χρόνια.

Ο εποικισμός του Άρη είναι πιο κοντά;

Αυτό που είναι κοντά είναι η επανδρωμένη αποστολή στον Άρη - θα μπορούσε να γίνει μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Ο εποικισμός, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα. Σημαίνει ότι μεταφέρεις εκεί 2.000 ανθρώπους και αυτοί ξεκινούν μια δραστηριότητα για την παραγωγή τροφίμων, καυσίμων και ό,τι άλλο χρειαστεί για την επιβίωσή τους. Δεν είναι τόσο εύκολο.

Ο Άρης έχει μια υποτυπώδη ατμόσφαιρα και χωρίς οξυγόνο, αλλά με διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης δεν διαθέτει μαγνητικό πεδίο που διαθέτει η Γη και μας προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία και τις εκλάμψεις του Ήλιου. Η αποικία επομένως θα πρέπει να δημιουργηθεί στο υπέδαφος, περίπου σε ένα μέτρο βάθους.

Θα σας μεταφέρω την ερώτηση ενός 12χρονου γνωστού μου. Σας φαίνονται αστείες οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Αυτές που έχουν πρόθεση να σε κάνουν να γελάσεις ναι. Αλλά επιστημονικά οι τελευταίες ταινίες είναι πολύ σοβαρές. Η «Διάσωση», για παράδειγμα, είμαι μια τέτοια ταινία υπό την έννοια ότι αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν είναι δυνατά επιστημονικά.

Το ίδιο με το Gravity. Το θέμα του είναι απολύτως ρεαλιστικό. Υπάρχει τόσο πολύ σκουπίδι στο διάστημα, ώστε ανά πάσα στιγμή ένα μικρό κομματάκι από μέταλλο μπορεί να περάσει με μεγάλη ταχύτητα μέσα από έναν δορυφόρο και να τον καταστρέψει. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει εκπονήσει σχέδια για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας σύγκρουσης.

Ένας έφηβος θέλει να μάθει εάν έχουν βρεθεί εξωγήινοι και μας το κρύβετε.

Γράφονται διάφορα τέτοια στο Διαδίκτυο και καμιά φορά και στις εφημερίδες. Είναι όλα ανοησίες. Πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό το «κρύβετε». Πώς μπορεί να κρατηθεί ένα μυστικό όταν το γνωρίζουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι; Λένε, ας πούμε, ότι οι Αμερικανοί δεν πήγαν στο φεγγάρι. Όταν έχεις 25.000 ανθρώπους σε ένα πρόγραμμα πώς μπορείς να περιμένεις ότι όλοι αυτοί συνωμοτούν μεταξύ τους για να κρύψουν την αλήθεια; Και για να επιστρέψω στο αρχικό ερώτημα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η ελάχιστη απόδειξη περί ύπαρξης εξωγήινων.

Η πιθανότητα εξωγήινης ζωής δεν ήταν ένα κίνητρο για εσάς να ασχοληθείτε με το Διάστημα;

Η αναζήτηση ζωής είναι ένα κίνητρο, σκοπός και βασικό ερώτημα της ίδιας της NASA. Είμαστε μόνοι; Υπάρχει βιολογική δραστηριότητα σε άλλο μέρος του ηλιακού συστήματος ή του γαλαξία μας;

Σημειώστε εδώ όμως ότι το πιο κοντινό αστέρι, το Άλφα Κενταύρου, απέχει από εμάς 4,3 έτη φωτός. Μιλάμε για μια απόσταση 41 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Για να πάει και να έρθει μια αποστολή θα χρειαζόταν 8,5 χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι θα ταξίδευε με την ταχύτητα του φωτός. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν γίνεται.

Εάν υποθέσουμε ότι κινείται με πενταπλάσια ταχύτητα από αυτή του Voyager, δηλαδή με 100 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, θα χρειαζόμασταν 26.000 χρόνια. Οι αποστάσεις είναι ασύλληπτες. Και η τεχνολογία βρίσκεται σε τόσο νηπιακή κατάσταση ώστε είναι αδύνατον ακόμη και να διανοηθούμε τέτοιου είδους ταξίδια - τουλάχιστον για τα επόμενα 200 με 300 χρόνια.

Ερώτηση ενός άλλου έφηβου: Ζηλεύετε τους αστροναύτες;

Όχι, όχι. Οι ανθρώπινες αισθήσεις ξέρετε είναι πολύ περιορισμένες. Με τα μάτια μας, ας πούμε, βλέπουμε μήκη κύματος από 300 μέχρι 700 νανόμετρα. Ενώ με τα όργανα βλέπουμε μέχρι 1 δισεκατομμύριο φορές περισσότερο. Βλέπουμε, δηλαδή, πράγματα με όργανα σε ρομποτικά διαστημόπλοια που είναι αδύνατον να δει ο άνθρωπος.

Μια φοιτήτρια θέλει να μάθει εάν οι φωτογραφίες που στέλνει η NASA είναι πραγματικά τόσο εντυπωσιακές ή τις «πειράζει» λίγο για λόγους αυτοπροβολής, σαν ας πούμε να θέλει να δικαιολογήσει την ύπαρξή της. Να το θέσω διαφορετικά: Τι προσφέρει η εξερεύνηση του διαστήματος στην κοινωνία; Στοιχίζει πράγματι πολλά όπως κατηγορείται από κάποιους;

Ο προϋπολογισμός της NASA δεν είναι παρά το 0,1% του προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Και είναι μια επένδυση στο οικονομικό μέλλον της χώρας. Οι πρώτοι ψηφιακοί πομποί που χρησιμοποιούνται σήμερα στις συχνότητες με τις οποίες επικοινωνούμε με τα κινητά κατασκευάστηκαν για να ταξιδέψουν με το Voyager.

Τα πρώτα τσιπάκια που κάναμε, επίσης, άλλαξαν την καθημερινότητά μας. Έχει υπολογιστεί ότι η επένδυση στο διαστημικό πρόγραμμα αποφέρει για κάθε ένα δολάριο επτά δολάρια σε οικονομική δραστηριότητα. Δεν βλέπει κανείς πέρα από τη μύτη του όταν νομίζει ότι ξοδεύονται όλα αυτά τα χρήματα για μερικές ωραίες φωτογραφίες.

Δεν θα έπρεπε επομένως να μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα στο σχολείο για τη διαστημική έρευνα; Γιατί είναι τόσο παραγκωνισμένη αυτή η γνώση;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απευθύνετε στην Πολιτεία και τους εκάστοτε υπουργούς που κόβουν μαθήματα, όπως έκαναν με την Πληροφορική.

Πριν από μερικές ημέρες μίλησα σε ένα σχολείο στην Κόρινθο, ήταν 300 παιδιά, όλα τους ήθελαν να μάθουν περισσότερα. Τους στερούμε αυτή τη γνώση και στερούμε και μελλοντικές θέσεις εργασίας. Και βέβαια μη με ρωτήσετε για την καταστροφή που έχουν επιφέρει στην ανώτατη εκπαίδευση τα κόμματα με την κομματικοποίηση των φοιτητών. Δεν βλέπουν την καταστροφή αυτή οι πολιτικές ηγεσίες;

Παρατηρώ ότι η πολιτική εδώ σας εξοργίζει. Σας συμβαίνει και στην Αμερική με την εκλογή Τραμπ;

(Γελάει) Όταν με ρωτούσαν οι φίλοι μου γιατί ξοδεύεις τόσο χρόνο στην Αμερική, τους έλεγα ότι πρέπει να ξεφεύγω από το τρελοκομείο για να καθαρίσει το μυαλό μου. Ε τώρα είναι πιο δύσκολο να το πω αυτό.

Θα σας πω τέσσερα ονόματα και θα μου πείτε τι σκέπτεστε για το καθένα από αυτά. Αλβέρτος Αϊνστάιν.

Ο μέγας. Η πρώτη επανάσταση στη γνώση έγινε από τον Νεύτωνα, η επόμενη ήταν από τον Αϊνστάιν.

Έλιον Μασκ.

Ένας επιχειρηματίας που δεν έχει και τόσο επαφή με την πραγματικότητα. Τον παρακολούθησα τον περασμένο Οκτώβριο σε ένα συνέδριο της Διεθνούς Αστροναυτικής Ένωσης στο Μεξικό. Μίλησε για τον εποικισμό του Άρη λέγοντας εντελώς ανυπόστατα πράγματα για όποιον ξέρει φυσική.

Στίβεν Χόκινγκ.

Η ικανότητά του ως θεωρητικού φυσικού στο πεδίο της κοσμογονίας είναι αποδεδειγμένη. Επίσης εκλαϊκεύει με μοναδικό τρόπο την επιστήμη. Αλλά ξέρετε καμιά φορά οι επιστήμονες, εμού συμπεριλαμβανομένου, βγαίνουμε από τα χωράφια μας και ψευτοφιλοσοφούμε.

Σταμάτης Κριμιζής.

(Γελάει) Ποια ήταν η ερώτηση; Τώρα κατεβήκατε αρκετά επίπεδα! Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό για το γεγονός ότι η αρχή της πανεπιστημιακής μου ζωής συνέπεσε με το άνοιγμα της διαστημικής εποχής της ανθρωπότητας. Κι όταν έχεις το ενδιαφέρον και θέλεις να δουλέψεις και είσαι και τυχερός και βρεις και τους σωστούς ανθρώπους τότε μπορείς να ταξιδέψεις σε όλους τους πλανήτες και να κάνεις πολλά πράγματα.

Τόσα πολλά ώστε ένας αστεροειδής να πάρει το όνομά σου.

Αυτός είναι ο «8323 Κριμιζής» και βρίσκεται στην Κυρίως Ζώνη Αστεροειδών ανάμεσα στις τροχιές των πλανητών Άρη και Δία.

http://www.pronews.gr/portal/20170330/genika/diastima/49/s-krimizis-tha-paei-epandromeni-apostoli-ston-ari-ta-epomena-30-hronia

.jpg.3323738f64d20d10b86fd677119dbcf4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Νέα διεθνής διάκριση για τον Σταμάτη Κριμιζή. :cheesy:

Με την κορυφαία διάκριση της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, το «Βραβείο φόν Κάρμαν», τιμήθηκε ο διαστημικός επιστήμων και αναδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής. Το βραβείο, που απονεμήθηκε σε τελετή στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, δίδεται προς τιμήν του πρωτοπόρου της αεροδυναμικής Τέοντορ φον Κάρμαν, ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Ακαδημίας. Με τον τρόπο αυτό, η Ακαδημία αναγνώρισε την πολυετή συμβολή του Κριμιζή στις διαστημικές επιστήμες και στην αστροναυτική.

Ο Έλληνας επιστήμων υπήρξε επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, το οποίο έπαιξε και συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαστημικές αποστολές.

Ο Σταμάτης Κριμιζής διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων επιστημονικών οργάνων για το διάστημα και στην προώθηση της ρομποτικής διαστημικής εξερεύνησης.

Είναι ο μόνος επιστήμονας στον κόσμο, ο οποίος έχει ηγηθεί ή έχει συμμετάσχει στα πειράματα διαστημικής φυσικής που έχουν γίνει και στους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Υπήρξε επικεφαλής ερευνητής σε πέντε αποστολές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), μεταξύ των οποίων στις αποστολές των δύο Voyager (που ακόμη ταξιδεύουν) και του Cassini στον Κρόνο (που πρόσφατα «αυτοκτόνησε»).

Ο Κριμιζής σχεδίασε, ανέπτυξε, έστειλε στο διάστημα και ανέλυσε τα στοιχεία 23 επιστημονικών οργάνων, που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες αμερικανικές και ευρωπαϊκές διαστημικές αποστολές. Δικό του είναι, μεταξύ άλλων, το όργανο LECP (Low-Energy Charged Particle) πάνω στα δύο Voyager. Ήδη τα δεδομένα του LECP από το Voyager 1 βοήθησαν καθοριστικά τους επιστήμονες να βεβαιωθούν ότι το σκάφος εγκατέλειψε για πρώτη φορά το ηλιακό μας σύστημα, κινούμενο πλέον προς το διαστημικό χώρο.

Ο Κριμιζής έπαιξε επίσης ρόλο στην ανάπτυξη του πρωτοποριακού προγράμματος «Discovery» της NASA για τη δημιουργία χαμηλού κόστους πλανητικών αποστολών, καθώς και του προγράμματος «New Frontiers», στο πλαίσιο του οποίου έγινε η πρώτη αποστολή στον Πλούτωνα του σκάφους «New Horizons», που έχει κατασκευασθεί από το APL. Ο έλληνας ακαδημαϊκός είναι επίσης ερευνητής στη νέα αποστολή «Parker Solar Probe» με στόχο τον Ήλιο, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2018.

Γενημμένος στη Χίο, ο Κριμιζής σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου είχε καθηγητή τον διάσημο φυσικό Τζέημς Βαν ‘Αλεν, πρώην επιστήμονα του APL, ο οποίος ανακάλυψε τις ομώνυμες ζώνες ακτινοβολίας γύρω από τη Γη.

Αφού δίδαξε στην Αϊόβα, όπου υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση νέου τύπου ανιχνευτών για τη μέτρηση των σωματιδίων στο διάστημα, το 1968 o Κριμιζής εντάχθηκε στο δυναμικό του APL, όπου έγινε επικεφαλής επιστήμων το 1980 και τελικά επικεφαλής του Τμήματος Διαστήματος το 1991. Έχει βραβευθεί κατ’ επανάληψη, ενώ έχει στο ενεργητικό του πάνω από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία – και συνεχίζει ακάθεκτος …

http://physicsgg.me/2017/09/30/%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%ae%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7-%ce%ba/

krimizis.jpg.08ca3b949bf297a0d264864e758a3ab0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ένα συναρπαστικό ταξίδι από τον Ερμή στον Πλούτωνα. :cheesy:

Τη συναρπαστική περιπέτεια εξερεύνησης, από τον Ερμή μέχρι πέρα από το όριο του Ηλιακού Συστήματος, αφηγείται μέσα στο καινούργιο βιβλίο του με τίτλο: Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια, που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής.

Ο επιφανής επιστήμονας, συνεργάτης του Βαν Άλλεν που εργάστηκε στο πρόγραμμα της NASA για την πρώτη αποστολή στον Αρη το 1964,το «Mariner 4», είναι ο ίδιος που διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο σε ιστορικές αποστολές της NASA όπως τα Voyager 1 και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons και «ξανάγραψε» τα βιβλία της Αστρονομίας για όλους τους πλανήτες. «Είναι προφανές ότι με την εξερεύνηση του Πλούτωνα από το New Horizons ακριβώς 50 χρόνια μετά την πρώτη εικόνα από άλλον πλανήτη, τον Άρη το 1965, έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο της εξερεύνησης του Ηλιακού μας Συστήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εορτάσαμε τα 40 χρόνια από την εκτόξευση τoυ Voyager-1, που τώρα βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 21 δισ. χλμ. από τη Γη, μέσα στον Γαλαξία, και επίσης τη ‘‘βουτιά’’ του Cassini στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Είναι λοιπόν καιρός να συνοψίσουμε την αποκομιδή της νέας γνώσης για το σύστημα που αποτελεί το σπίτι μας στο απέραντο Διάστημα», σχολιάζει ο ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Σταμάτης Κριμιζής.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι αναγνώστες θα μάθουν εκ των έσω πώς γεννήθηκε και υλοποιήθηκε η αποστολή Voyager, η οποία μέχρι σήμερα θεωρείται το σπουδαιότερο εγχείρημα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης. Θα λάβουν επίσης, μικρά μαθήματα πυραυλικής επιστήμης αλλά και γνώσεις από τα ευρήματα της εξερεύνησης του μυστηριώδους Πλούτωνα και των λεγόμενων πέτρινων πλανητών.

Η αφήγηση του σπουδαίου επιστήμονα «ταξιδεύει» τους αναγνώστες μαζί με το σκάφος της αποστολής NEAR στον αστεροειδή Έρωτα, αλλά και με το Cassini στον Κρόνο και τους δορυφόρους του. Ο Δρ. Κριμιζής ολοκληρώνει την αφήγησή του αποκαλύπτοντας την επόμενη αποστολή της NASA, που είναι και η πιο τολμηρή στην ιστορία της. Η μοναδική εξιστόρηση του συγγραφέα γίνεται ακόμα πιο εύπεπτη χάρη στο γλωσσάρι και το εντυπωσιακό, γεμάτο φωτογραφίες, ένθετο που συνοδεύει την έκδοση.

Παράλληλα, το Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα αποτελεί το συγγραφικό πόνημα ενός ανθρώπου που όταν ήταν μικρός συνήθιζε να παρατηρεί τον γεμάτο άστρα ουρανό από τη γενέτειρά του, τον Βροντάδο Χίου, δίχως να περνάει καν από το μυαλό του η σκέψη πως μια μέρα θα βρισκόταν στην πρώτη ομάδα εξερευνητών του Άρη, της Αφροδίτης και των πλανητών που τότε ακόμα δεν μπορούσε να αναγνωρίσει. Έτσι, το βιβλίο –που βασίζεται στο υλικό των παρουσιάσεων που ο συγγραφέας πραγματοποιεί ακούραστα με κέφι σε σχολεία όλης της Ελλάδας– αποδεικνύει πως κάποιος μπορεί να κατακτήσει μέχρι και το Διάστημα χάρη στην ακαταπόνητη προσπάθεια, την επιμέλεια και τη νόηση.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πρατικάκη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ο συγγραφέας δρ Σταμάτης Κριμιζής

Πραγματικός πολίτης του Κόσμου, ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής είναι ο μόνος επιστήμονας που έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Σημαντικό στέλεχος του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, ο Δρ. Κριμιζής διατέλεσε επικεφαλής επιστήμονας και αργότερα διευθυντής του τμήματος Διαστημικής στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει 23 αποστολές της NASA και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, περισσότερες από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις αλλά και πολλά βραβεία. Υπήρξε εξάλλου ο βασικός εμπνευστής της πολιτικής «καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα» που υιοθετήθηκε επίσημα από τη NASA.

Επίτιμος πλέον διευθυντής του τμήματος Διαστημικής, ο Δρ. Κριμιζής συνεχίζει να ζει με μια βαλίτσα στο χέρι και είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί στην επιφάνεια του πλανήτη Γη. Τον Αύγουστο μπορείτε πάντως να τον βρείτε στον αγαπημένο του Βροντάδο στη Χίο, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και πήρε τα πρώτα μαθήματα στην εκτόξευση ρουκετών.

http://physicsgg.me/2017/11/23/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%cf%81%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b4%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%ae-%cf%83/

16.jpg.327bbe054ec735f73576f512f4c2ec32.jpg

15.jpg.ce6dd8d1fad0827d439022346be2107f.jpg

17.jpg.4573642dc5f2641971358b738ba28883.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Ταξίδια στα αστέρια-«Αδύνατη η εποίκηση του Αρη» :cheesy:

«Ενα ταξίδι που θα ήθελα να κάνω είναι στην επιφάνεια της Ευρώπης», μας λέει ο Σταμάτης Κριμιζής, και ο επιφανής καθηγητής δεν εννοεί τη γήινη Γηραιά Ηπειρο αλλά τον δορυφόρο του Δία που είναι καλυμμένος με ωκεανούς από πάγο. «Θα ήθελα να κάθομαι και να κοιτάω τον πολύχρωμο Δία και τα φεγγάρια του καθώς εμφανίζονται και εξαφανίζονται πίσω του. Είναι ο πιο φαντασμαγορικός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος», μας λέει γελώντας ενώ βλέπουμε μαζί το αθηναϊκό αστικό τοπίο έξω από το παράθυρο του σπιτιού του.

Συνήθως οι υποχρεώσεις του στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και στη NASA τον κρατούν μακριά από την Ελλάδα, αλλά για τα επόμενα δύο χρόνια οι ημέρες του στην Αθήνα θα είναι περισσότερες λόγω των νέων του καθηκόντων: Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ο πρώτος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. «Η δουλειά του νέου οργανισμού είναι να κατασκευάσει μια υπηρεσία από την αρχή» ενώνοντας τις διάσπαρτες σχετικές κρατικές υπηρεσίες κάτω από έναν φορέα στελεχωμένο από επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.

«Οι αρχές μας είναι τρία άλφα τουλάχιστον: αριστεία, αξιοκρατία, αξιολόγηση – και ήθος», μας λέει κατηγορηματικά και σημειώνει ότι σκέφτηκε τρεις και τέσσερις φορές προτού λάβει την τελική του απόφαση. «Ηθελα ορισμένες διαβεβαιώσεις ότι οι αρχές που σας περιέγραψα θα γίνουν σεβαστές και θα τηρηθούν. Επιπλέον, στην ηλικία μου δεν κοιτάω άλλες απασχολήσεις και ο λόγος που το δέχθηκα δεν είναι μόνον ο υπουργός και οι άνθρωποί του, αλλά πολλοί συνάδελφοι σε όλη τη χώρα που μου ζήτησαν να βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια και αισθάνθηκα ότι θα έπρεπε να το κάνω. Ξέρετε οι ευκαιρίες για μια τέτοια πρωτοβουλία δεν έρχονται συχνά στην Ελλάδα», σημειώνει.

Εθνικό καθήκον

Από τη δεκαετία του ’80, ως σύμβουλος επιχειρήσεων και μέλος τουλάχιστον πέντε διαφορετικών επιτροπών, εισηγούνταν την είσοδο της Ελλάδας στην αναπτυσσόμενη αγορά του Διαστήματος, στην οποία είναι γνωστό ότι δραστηριοποιούνται ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Είναι εθνικό καθήκον για όλους και για όλα τα κόμματα να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια», σημειώνει, από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). «Δεν πρόκειται να κατασκευάσουμε ολόκληρο διαστημόπλοιο», μας λέει, αλλά επιστημονικά όργανα μετρήσεων για τις διάφορες διαστημικές αποστολές. «Αυτή την τεχνολογία τη χρειάζεται και η ασφάλεια της χώρας και είναι ο μόνος τρόπος να την αποκτήσουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε. Οι ανατολικοί γείτονες το κατάλαβαν αυτό πριν από 20 χρόνια», επισημαίνει.

Στο πρόσφατο βιβλίο του «Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα» (εκδ. Παπαδόπουλος), ο Σταμάτης Κριμιζής περιγράφει τις «επισκέψεις» του από τον Ερμή έως τον Πλούτωνα. Μέσω των οργάνων που έχει σχεδιάσει είναι ο μόνος επιστήμονας που «ταξίδεψε» σε όλους τους πλανήτες της αστρικής γειτονιάς μας. Η πρώτη του επιτυχημένη αποστολή ήταν η εκτόξευση του «Mariner 4» το 1964 με προορισμό τον Αρη. Μέσα στα 50 χρόνια επιτυχιών υπήρξε, ωστόσο, και μία αποτυχία, την οποία φυσικά δεν μπορεί να ξεχάσει. «Το 2002 εκτοξεύσαμε ένα διαστημόπλοιο για να επισκεφθεί τους πυρήνες από αρκετούς κομήτες. To λέγαμε CONTOUR», θυμάται ο καθηγητής. Η αποστολή του CONTOUR ήταν να εξερευνήσει τη συμπεριφορά δύο κομητών που θα περνούσαν κοντά στη Γη. Ωστόσο, κατά την πυροδότηση των προωθητήρων του για να προσεγγίσει τους κομήτες προκλήθηκε υπερθέρμανση, με αποτέλεσμα το μικρό διαστημόπλοιο να καταστραφεί αμέσως. «Ηταν η μεγάλη μου απογοήτευση», μας λέει.

Ο καθηγητής θυμάται επίσης τις 24 ώρες «αγωνίας και τρόμου» που πέρασε με την ομάδα του όταν «χάθηκε» το διαστημόπλοιο «New Horizons» στον μακρύ δρόμο προς τον Πλούτωνα, αλλά και όταν το σκάφος της αποστολής NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous) παραλίγο να «ακυρώσει» το ραντεβού του με ένα σύστημα αστεροειδών στα τέλη του ’90. Ηλεκτρονικές εντολές που δεν βρήκαν ακριβώς τον στόχο τους ή φορτία μνήμης που άργησαν να φτάσουν προκαλούσαν «μονομαχίες» μεταξύ των υπολογιστών μέσα στα διαστημόπλοια και κρύο ιδρώτα στους επιστήμονες πίσω στη Γη.

Απρόβλεπτες καταστάσεις

Σήμερα, σε κάθε διαστημόπλοιο υπάρχουν χιλιάδες μικροτσίπ και αμέτρητοι υπολογιστικοί «διάλογοι». Ολη αυτή η τεχνολογία βοηθάει τις αποστολές; «Οι πιθανότητες, όχι για λάθη αλλά για απρόβλεπτες καταστάσεις, είναι τεράστιες και χρησιμοποιούμε τους πρώτους μήνες μιας διαστημικής αποστολής για να καταλάβουμε πώς πετάει το διαστημόπλοιο και πάντα υπάρχει η αμφιβολία μήπως κάτι δεν έχει προβλεφθεί», μας λέει και προσθέτει ότι τα Voyager που εκπέμπουν ακόμα ύστερα από 40 χρόνια λειτουργούν με απλές εντολές και μόλις 70ΚΒ μνήμη.

Ο Σταμάτης Κριμιζής έζησε την αρχή της διαστημικής εποχής και το «σοκ» της Δύσης από την εκτόξευση του ρωσικού δορυφόρου «Σπούτνικ» (1957). Πιστεύει ακράδαντα ότι ο ανταγωνισμός του Διαστήματος έσωσε τον κόσμο από έναν βέβαιο πόλεμο και εκτιμά ότι οι μελλοντικές διαστημικές αποστολές θα είναι προϊόν διεθνούς συνεργασίας, κυρίως λόγω αυξημένου κόστους. Με έναν τέτοιο τρόπο σημειώνει ότι θα γίνει η επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Αρη, «μια αποστολή από την ανθρωπότητα» με προϋπολογισμό περίπου 500 δισ. δολάρια. Προσθέτει με έμφαση, όμως, ότι «θα πατήσουμε στον Αρη ως εξερευνητές και όχι ως άποικοι». Οι πιθανότητες κατοικίας σε έναν πλανήτη με σχεδόν ανύπαρκτη ατμόσφαιρα και με θανατηφόρα για τον άνθρωπο ακτινοβολία στην επιφάνειά του είναι μηδαμινές. «Ποιος θα ήθελε να ζήσει κάτω από την επιφάνεια για να προστατευθεί από την ακτινοβολία και να μάθει να καλλιεργεί φυτά πάνω σε αυτή για να ζήσει; Είναι τρομερά δύσκολο. Οταν λέει ο Ελον Μασκ (σ.σ. CEO της εταιρείας Space X) ότι θα κάνουμε εποίκηση στον Αρη, αυτά είναι όνειρα», τονίζει.

«Στο Διάστημα γράφεται Ιστορία, δημιουργείται η γνώση του μέλλοντος»

Το ηλιακό μας σύστημα είναι ένα σύνορο, το οποίο όμως δεν έχει εξερευνηθεί επαρκώς, μας λέει ο κ. Κριμιζής, ο οποίος ετοιμάζεται για την αποστολή «Parker Solar Probe» που θα εξερευνήσει τον Ηλιο.

Αν το πρώτο tour στο ηλιακό σύστημα κατακτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, το νέο διακύβευμα για τους επιστήμονες έχει δύο άξονες: την αναζήτηση πλανητών που μπορεί να έχουν «φιλική» ατμόσφαιρα με οξυγόνο και άζωτο (και έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια τέτοιοι κόσμοι στον Γαλαξία μας) και την πληρέστερη εξερεύνηση των κόσμων «που περιέχουν νερό, όπως η Ευρώπη, ο Εγκέλαδος και ο Τιτάνας». Ειδικά για τις λίμνες μεθανίου του Τιτάνα εξετάζεται η αποστολή «Dragon Fly» με μια συσκευή σε μορφή ελικοφόρου drone. «Θα κάνει μετρήσεις σε μια περιοχή, θα σηκώνεται και θα πηγαίνει σε άλλο μέρος. Θα έχει τη δυνατότητα να προσθαλασσωθεί στις λίμνες του μεθανίου και θα κοιτάξει αν υπάρχει βιολογική δραστηριότητα», μας λέει ο κ. Κριμιζής.

Η πρώτη επαφή του Σταμάτη Κριμιζή με ρουκέτες, προωθητήρες και αεριωθούμενα δεν έγινε στην Αμερική αλλά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο, με το πασχαλινό έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Μέχρι τα 16 του χρόνια μεγάλωσε με τη μητέρα του, χάρη στην επιμονή της οποίας σπούδασε και επιδίωξε την αριστεία, όπως γράφει στο βιβλίο του. Το 1956 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και μια τυχαία συνάντηση με τον καθηγητή Τζέιμς Βαν Αλεν του αλλάξει τη ζωή. Ο διάσημος καθηγητής που είχε δώσει το όνομά του στις ραδιενεργές «ζώνες Βαν Αλεν» γύρω από τη Γη είδε κάτι στον νεαρό φοιτητή που του εξηγούσε πώς κατασκεύαζε έναν μετρητή κοσμικών ακτίνων και τον πήρε στο μεταπτυχιακό του πρόγραμμα. Λίγο αργότερα, του ζήτησε να κατασκευάσει ένα εξειδικευμένο επιστημονικό όργανο που θα έμπαινε πάνω στο διαστημόπλοιο «Mariner 4» για τον Αρη. «Το τελείωσα μόλις έναν μήνα πριν από την εκτόξευση», μας λέει ο κ. Κριμιζής.

Κουλτούρα συνεργασίας

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι πριν από την επιτυχημένη εκτόξευση του ’64 υπήρχε το «Mariner 3». «Τότε φτιάχναμε πάντα δύο διαστημόπλοια, γιατί το ένα συνήθως κατέληγε στον Κόλπο του Μεξικού», μας λέει, όπως και έγινε με την πρώτη απόπειρα του «Mariner». «Ημουν τρομερά απογοητευμένος, αλλά η ομάδα των μηχανικών κατάλαβε το λάθος και μέσα σε τρεις εβδομάδες κατασκεύασαν το καινούργιο σκάφος που έφυγε για τον Κόκκινο Πλανήτη».

Η επιτυχία δεν είναι μόνο θέμα ικανοτήτων, όπως αφήνει να εννοηθεί ο καθηγητής, αλλά η αντανάκλαση της κουλτούρας συνεργασίας, του esprit de corps, που πρέπει να έχει μια τέτοια ομάδα. «Το Διάστημα είναι κατ’ εξοχήν συλλογικό», λέει ο Σταμάτης Κριμιζής και είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι ο λόγος που τέτοιες ομάδες εργάζονται νυχθημερόν για πολλά χρόνια δεν είναι μόνον η φύση της δουλειάς, αλλά επειδή αυτοί οι άνθρωποι «γράφουν Ιστορία, δημιουργούν τη γνώση του μέλλοντος».

Το βιβλίο του δρος Σταμάτη Κριμιζή «Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα. Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια», σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πρατικάκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

http://www.kathimerini.gr/956618/gallery/epikairothta/episthmh/stamaths-krimizhs-adynath-h-epoikhsh-toy-arh

krimizis-thumb-large.jpg.ea323a16e3de3a4968961469b35b8765.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ Στ. Κριμιζής μιλά στην ΕΡΤ (video) =D> http://www.ert.gr/eidiseis/epistimi/o-proedros-toy-eldo-st-krimizis-mila-stin-ert-video/

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Η διαστημική αποστολή Cassini-Huygens … στον Κρόνο και Τιτάνα (1997-2017) :cheesy:

Η ομιλία του Ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στη Θεσσαλονίκη:

16.jpg.6508fbd0703e8b5926473bcd10402bf2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Διάλεξη του ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή (5/3/2019) :cheesy:

Διάλεξη του επικεφαλής των αποστολών Voyager της NASA, ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή, την Τρίτη 5/3, στις 18.30, στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ με θέμα: “Η 41χρονη οδύσσεια των Voyager και η μελλοντική εξερεύνηση του διαστρικού χώρου με το Interstellar Probe”.

Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας “Ταξίδι στο Διάστημα” (3D) στο Κοσμοθέατρο.

Είσοδος ελεύθερη.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την διάλεξη μέσω live-streaming από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.noesis.edu.gr/live

Διοργάνωση

Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος, Περιφερειακό Τμήμα Κ.Δ. Μακεδονίας

Ένωση Ελλήνων Χημικών

https://physicsgg.me/2019/03/04/%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7-%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bc/

krmzs.png.af59da96ac7dd4aa5a8de8e9bb716e30.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σταμάτης Κριμιζής: «Σε δέκα χρόνια από τώρα θα έχουμε δελτίο διαστημικού καιρού. :cheesy:

Σε 10 χρόνια από τώρα θα έχουμε δελτίο διαστημικού καιρού για την αποφυγή προβλημάτων σε τηλεπικοινωνίες και δίκτυα ηλεκτρισμού που προκαλούνται από τις ηλιακές εκρήξεις. Έως το 2035 θα έχει φθάσει μία αποστολή με ανθρώπινο πλήρωμα στον Άρη και θα έχει επιστρέψει ασφαλώς στη Γη.

Τα βήματα που θα κάνει τα επόμενα χρόνια ο άνθρωπος όσον αφορά τη γνώση του διαστήματος περιέγραψε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ακαδημαϊκός διαστημικός επιστήμονας, πρωτοπόρος ερευνητής σε διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA (Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος), Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει 250 ομιλίες σε σχολεία της Ελλάδας τα τελευταία 13 χρόνια, για να μεταφέρει στη νέα γενιά την πεποίθηση ότι με πολλή δουλειά είναι δυνατό κάποιος να εργαστεί σε αυτό τον τομέα και να επιτύχει.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με το ποιο θεωρεί το σημαντικότερο επίτευγμα της NASA το τελευταίο έτος, ο κ. Κριμιζής τόνισε ότι είναι η εκτόξευση του Parker Solar Probe, του μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους. «Είναι η πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας στον Ήλιο. Ξεκίνησε 12 Αυγούστου 2018 και πέρασε από το πρώτο περιήλιο στις 5 Νοεμβρίου 2018. Τον Απρίλιο θα περάσει και πάλι, λίγο πιο κοντά κι αυτό θα συνεχιστεί για 5-6 χρόνια» υπογράμμισε.

«Εκτός από το γεγονός ότι δεν έχουμε υπάρξει τόσο κοντά στον Ήλιο, δεν ξέρουμε στην πραγματικότητα πώς είναι δυνατόν ενώ η επιφάνεια του Ήλιου έχει θερμοκρασία 6.000 βαθμών Κελσίου, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά η ατμόσφαιρα να θερμαίνεται στο 1 εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου και να εκπέμπεται στο διάστημα σαν ένας άνεμος: ηλιακός άνεμος με ιόντα και ηλεκτρόνια, ο οποίος περνάει από τη Γη και από τους άλλους πλανήτες. Δεν είναι γνωστό πώς γίνεται αυτή η μεταφορά της ενέργειας, όπως και πολλά άλλα φαινόμενα. ‘Όταν αναλύσουμε τα δεδομένα από το Parker Solar Probe και καταλάβουμε πώς γίνεται αυτό, θα υπάρχει η δυνατότητα για πρόβλεψη ηλιακών εκρήξεων. Από παρατηρήσεις από τηλεσκόπια θα μπορεί κάποιος να δει και να λέει, π.χ., αυτή η περιοχή πρόκειται να εκραγεί σε μία εβδομάδα» τόνισε ο κ. Κριμιζής.

Τα δεδομένα από το διαστημόπλοιο θα αρχίσουν να συλλέγονται και να μελετώνται εντατικά αυτό τον μήνα και τον επόμενο, καθώς λόγω της θέσης της Γης, όταν το Parker Solar Probe πέρασε στο περιήλιο δεν ήταν δυνατή η μεταφορά τους.

Όταν γίνεται μια τέτοια έκρηξη, εξήγησε ο διαστημικός επιστήμονας, εκτινάσσονται μέχρι και 1 δισεκατομμύριο τόνοι υλικού από τον Ήλιο κι αν αυτό χτυπήσει τη Γη, θα έχει μεγάλες επιπτώσεις σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, σε μαγνητικές καταιγίδες, στα ηλεκτρικά δίκτυα. Οι ηλιακές εκρήξεις έχουν επίσης μεγάλο αριθμό πρωτονίων υψηλής ενέργειας, κι αν βρεθεί κάποιο πλήρωμα στο διάστημα απροστάτευτο θα πάρει μία θανατηφόρα δόση, σημείωσε.

«Άρα σε 10 χρόνια μπορεί να έχουμε το δελτίο διαστημικού καιρού που θα λέει: «σε πέντε μέρες θα γίνει η τάδε έκρηξη, αλλά το σύννεφο που θα εκτοξευθεί από τον Ήλιο θα περάσει πιο μακριά από τη Γη και δεν κινδυνεύουμε» ή «αυτό που θα συμβεί θα χτυπήσει τη Γη σε 20 μέρες» και θα μπορεί να υπάρχει μία προετοιμασία για τους δορυφόρους, για τους μετασχηματιστές υψηλής ισχύος που μεταφέρουν τον ηλεκτρισμό από τα εργοστάσια, ειδικά στις βόρειες περιοχές προς τους καταναλωτές. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχουν επίγεια ρεύματα, τα οποία καίνε τους μετασχηματιστές» είπε ο κ. Κριμιζής, αναφέροντας ότι στο Τορόντο είχε προκληθεί μία τέτοια μαγνητική καταιγίδα και επί ένα 8ωρο δεν υπήρχε ηλεκτρισμός.

Παρατηρώντας ότι ο κόσμος δεν είναι ευαισθητοποιημένος σε τέτοιου είδους φαινόμενα, τόνισε ότι μετά γίνονται ιστορικά γεγονότα. «Εμείς στη NASA τα μαθαίνουμε και προσπαθούμε να προτείνουμε προγράμματα στο κράτος, ώστε να έχουμε αυτές τις δυνατότητες της πρόβλεψης του διαστημικού καιρού και να μπορούμε να προειδοποιούμε τον κόσμο και τις εταιρείες» σημείωσε.

Ένα παρατηρητήριο στο διάστημα, ένα διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε στο εργαστήριό του πριν από 25 χρόνια είναι το μόνο που λειτουργεί, αλλά η προειδοποίηση έρχεται 50 λεπτά πριν από το φαινόμενο. Πλέον τα δεδομένα του έχουν δοθεί σε εταιρείες ηλεκτρισμού και αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες τα παρακολουθούν.

Στα διηπειρωτικά αεροπορικά ταξίδια Ευρώπη-Αμερική, Αμερική – Ιαπωνία, Αμερική – Κίνα τα αεροσκάφη περνούν πάνω από τον Βόρειο Πόλο. Στον Βόρειο Πόλο το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι κάπως ανοιχτό και όταν γίνονται αυτές οι εκρήξεις, η ακτινοβολία φθάνει σε χαμηλό επίπεδο στην ατμόσφαιρα και προσθέτει μια δόση ακτινοβολίας στο αεροπλάνο, στους επιβάτες. Οι αεροπορικές εταιρείες με τα δεδομένα που παίρνουν τώρα (αν και ελλιπή) περνούν από χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, όπου είναι δυνατό το μαγνητικό πεδίο και αποφεύγουν την ακτινοβολία, υπογράμμισε.

Το 1992 ο Σταμάτης Κριμιζής όρισε την πρώτη γυναίκα επικεφαλής Διαστημικής Αποστολής

«Η Μέρι Τσου ήταν εξαίρετη επιστήμονας, την κάλεσα και συζητήσαμε και αποφάσισα ότι θα ηγηθεί εκείνης της προσπάθειας», τόνισε ο κ. Κριμιζής απαντώντας στην ερώτηση αν άνοιξε τον δρόμο για τον διορισμό γυναικών σε ανώτερες θέσεις στον ανδροκρατούμενο χώρο της αστροφυσικής. Στο ίδιο πρόγραμμα διόρισε γυναίκα επικεφαλής, αλλά και γυναίκα μηχανικό των συστημάτων του διαστημόπλοιου, την Τζούντι Μέριλαντ.

«Υπήρξαν και υπάρχουν ορισμένοι που έχουν προκαταλήψεις και απόψεις που δεν ευσταθούν. Αντιμετώπισα αρκετές αντιρρήσεις και διαφωνίες από ορισμένους ανθρώπους για το ζήτημα, μάλιστα με έναν δεν μιλούσαμε για 10 χρόνια» τόνισε.

Ο διαστημικός επιστήμονας, ο οποίος διοικούσε προσωπικό 700 ατόμων που κατασκεύαζε δορυφόρους και υλοποιούσε προγράμματα και μέρος των καθηκόντων του ήταν η επιλογή των ανθρώπων που θα ήταν επικεφαλής προγραμμάτων, είπε ότι επέλεγε με βάση τις ικανότητές τους και ότι δεν τον ενδιέφερε αν θα είναι άνδρας ή γυναίκα.

Όταν ορίστηκε διευθυντής των διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το 10% των μηχανικών ήταν γυναίκες και όταν έφυγε από επικεφαλής το ποσοστό των γυναικών μηχανικών είχε φθάσει στο 40%.

250 ομιλίες σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια

Ο ακαδημαϊκός μίλησε χθες σε μαθητές στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και αύριο θα μεταβεί στην Κατερίνη.

«Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα, απ’ ό,τι νομίζουμε εμείς οι μεγάλοι και για την κατάσταση στη χώρα και για το εκπαιδευτικό σύστημα και για το μέλλον. Αυτό που είχα αισθανθεί όταν πρωτοήρθα ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Ελλάδα και μιλώντας σε νέα παιδιά είναι ότι ήταν αποκαρδιωμένοι, αποκαρδιωμένες, απογοητευμένοι, απογοητευμένες, χωρίς ελπίδα, κάποιο όραμα για το μέλλον» είπε.

«Τα παιδιά θέλουν ένα πρότυπο. Τους λέω ότι αν επιδιώκουν τη γνώση, την αριστεία και την αξιοκρατία μπορούν να επιτύχουν το όραμά τους. Οι καθηγητές τους μού μεταφέρουν ότι μετά από τις παρουσιάσεις μου, πολλά παιδιά αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτονται για την επαγγελματική καριέρα τους, κατανοούν ότι μπορούν να βρουν θέση και σε διαστημικά προγράμματα και αυτό με ευχαριστεί. Και δύο παιδιά να αγγίξω, να τους δώσω ελπίδα και άλλη οπτική για το μέλλον είναι σημαντικό» υπογράμμισε.

Ο ακαδημαϊκός και διαστημικός επιστήμονας τόνισε ότι ίδιος πραγματοποίησε το όνειρό του με το παραπάνω.

«Μεγάλωσα στη Χίο, δεν πήγα στα καλύτερα σχολεία. Το γεγονός είναι ότι είναι δυνατό να φθάσει κάποιος να εργαστεί σε αυτό τον τομέα και να επιτύχει με πολλή δουλειά» είπε προσθέτοντας ότι θεωρεί τον εαυτό του πολύ τυχερό «επειδή ενηλικιώθηκε καθώς άρχιζε η Διαστημική Εποχή της ανθρωπότητας, και επειδή έτυχε να συναντήσει τους σωστούς ανθρώπους, όπως τον πατέρα της Αμερικανικής Διαστημικής Επιστήμης, Τζέιμς Βαν Άλεν (κατασκευαστή του πρώτου Αμερικανικού δορυφόρου).

Η Οδύσσεια των «Voyagers Ι και ΙΙ»

Ο διαστημικός επιστήμονας θα δώσει διάλεξη σήμερα το απόγευμα, στις 18.30, στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο του «ΝΟΗΣΙΣ» για την «41χρονη Οδύσσεια των Voyagers Ι και ΙΙ» και τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστρικού χώρου με το Interstellar Probe. Η σημερινή εκδήλωση διοργανώνεται από την Ένωση Χημικών Ελλάδας και τον Σύνδεσμο Χημικών Βορείου Ελλάδας.

«Όταν εκτοξεύσαμε το 1977 τα δύο διαστημόπλοια νομίζαμε ότι η αποστολή θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια και σήμερα μετράμε δέκα φορές περισσότερα χρόνια. Κανένας δεν περίμενε ότι αυτά τα διαστημόπλοια θα επιβιώσουν όλα αυτά τα χρόνια. Πριν από ακριβώς τέσσερις μήνες το Voyager ΙΙ στις 5 Νοεμβρίου πέρασε το σύνορο ανάμεσα στο ηλιακό σύστημα, την ηλιακή ατμόσφαιρα και τον Γαλαξία, σε μία μεγάλη απόσταση (δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων). Έχουμε το Voyager I σε απόσταση 21,7 δισ. χιλιόμετρα από τη Γη (145 φορές πιο μακριά την απόσταση του Ήλιου από την Γη). Το σήμα με την ταχύτητα του φωτός για να έρθει από το Voyager Ι στη Γη χρειάζεται 20 ώρες και 7 λεπτά. Το φως από τον Ήλιο στη Γη έρχεται σε 8, 5 λεπτά», είπε για να εξηγήσει την απόσταση στην οποία βρίσκεται το διαστημόπλοιο.

«Είναι μοναδικό συμβάν για την ιστορία της ανθρωπότητας, ότι έχουμε για πρώτη φορά όχι ένα αλλά δύο διαστημόπλοια στον Γαλαξία μας, κι αυτό δεν νομίζω ότι θα επαναληφθεί τουλάχιστον τα επόμενα 20 χρόνια» δήλωσε.

Η επόμενη αποστολή, η «Διαστρική Αποστολή» είναι η μελέτη για να δούμε κατά πόσο είναι εφικτό ένα διαστημόπλοιο να κινείται περίπου έξι φορές πιο γρήγορα από το Voyager, είπε.

Τα επόμενα 15 χρόνια θα μπορέσουμε να επισκεφθούμε τον Άρη, αλλά όχι να τον εποικίσουμε

Είναι άλλο όμως να επισκεφθούμε έναν πλανήτη και άλλο να τον εποικίσουμε, τόνισε ο κ. Κριμιζής.

Γίνονται προετοιμασίες από πολλές διαστημικές υπηρεσίες και τη NASA, αλλά είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα. Δεν έχουν λυθεί όλα τα τεχνικά προβλήματα. Η εξερευνητική αποστολή προς τον Άρη θα διαρκέσει 1.000 μέρες με μια παραμονή 400 μέρες, ανέφερε.

«Πιστεύω ότι μέχρι το 2035 μάλλον θα έχει φθάσει μία αποστολή με ανθρώπινο πλήρωμα και θα επιστρέψει ασφαλώς πίσω» είπε.

Όσον αφορά την Tesla και τον Ίλον Μασκ που έχει πει ότι θα κάνει εποικισμό στον Άρη, ο κ. Κριμιζής έκανε λόγο για «όνειρα θερινής νυχτός».

«Για να γίνει εποικισμός, θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες διαβίωσης στον Άρη. Οι συνθήκες διαβίωσης στον Άρη είναι τρομερά δύσκολες. Ο Άρης έχει ένα μηδαμινό μαγνητικό πεδίο για την αντιμετώπιση της ακτινοβολίας από κοσμικές ακτίνες και ηλιακές εκρήξεις. Σημαίνει ότι για γίνει εποικισμός πρέπει να γίνει στο υπέδαφος, τουλάχιστον σε ένα μέτρο βάθος. Τι υποδομές υπάρχουν για να κάνει κάποιος εκσκαφή και κατασκευή καταυλισμού στον Άρη;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Κριμιζή, οι αποστάσεις στο διάστημα είναι τεράστιες και οι δυνατότητες που έχει η σημερινή τεχνολογία για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε νέους γαλαξίες είναι σχετικώς μηδαμινές.

Δεν θα φθάσουμε σε νέους γαλαξίες ούτε μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, είπε σημειώνοντας ότι «ο πιο κοντινός ήλιος είναι το Α Κενταύρου, που είναι 41 τρισ. χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή 2.000 φορές πιο μακριά από την απόσταση στην οποία έχει φτάσει ο Voyager. Ακόμα και αν είχε ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη για να φτάσει θα χρειαζόταν 28.000 χρόνια».

Χαρακτηρίζοντας στατιστικά απίθανο να μην υπάρχει ζωή στο σύμπαν εκτός από τη Γη, είπε ότι για να αναπτυχθεί ζωή χρειάζονται τρία συστατικά: νερό, ενέργεια και οργανικές ουσίες και νερό, τα οποία υπάρχουν στον Άρη, στον Εγκέλαδο και στην Ευρώπη.

Για τον Ελληνικό Οργανισμό Διαστήματος

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δραστηριότητα του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, τόνισε ότι «απ’ ό,τι γνωρίζει δεν έχει ακόμη δομηθεί με προσωπικό, δεν έχει πρόγραμμα». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαστημική δραστηριότητα σε εργαστήρια και σε μικρές εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα, διευκρίνισε.

«Ένας από τους σκοπούς της ίδρυσης του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος ήταν να οργανώσει αυτή τη δραστηριότητα και να κάνει χρήση όλων των εφαρμογών, τεχνολογιών και προϊόντων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, επειδή είμαστε μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Δικαιούμαστε να επανέλθουν τα χρήματα που καταβάλλονται από τη χώρα σε μορφή τεχνολογικών προγραμμάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τα ελληνικά κέντρα ερευνών και τη βιομηχανία για να λάβουμε μέρος στη διαστημική δραστηριότητα της Ευρώπης» σημείωσε και αναφερόμενος στους λόγους της παραίτησής του από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, είπε ότι του «αφαίρεσαν όλες τις αρμοδιότητες και τις μεταβίβασαν στους υπαλλήλους του υπουργείου και τον Γενικό Γραμματέα», και έκανε λόγο για κακοδαιμονία της ελληνικής πραγματικότητας.

https://www.pentapostagma.gr/2019/03/%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b6%ce%ae%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b4%ce%ad%ce%ba%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c.html

16.jpg.030298e615c584229d942d2ac987430a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνέντευξη του αστροφυσικού Σταμάτη Κριμιζή. :cheesy:

Στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εντοπίσαμε τον κορυφαίο και διεθνώς πολυβραβευμένο «γητευτή» του Διαστήματος. Τον γνωστό Έλληνα Αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος κατέχει στο βιογραφικό του 23 σημαντικές αποστολές της NASA και της ESA. Σημαντικό στέλεχος του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, αρχικά ως Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα συνερευνητής του James Van Allen και αργότερα επικεφαλής Διευθυντής του Τμήματος Διαστημικής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Είναι ο μοναδικός επιστήμονας στον κόσμο που σχεδίασε όργανα τα οποία εξόπλισαν διαστημικά σκάφη (που εξερεύνησαν και τους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος) Προς τιμήν του το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union) μετονόμασε τον αστεροειδή «1979 UΗ» σε «8323Κριμιζής». Επί των ημερών μας μάλιστα τολμά να «αγγίξει» τον Ήλιο.

Σεμνός, χαμογελαστός, ευγενής, φιλόξενος και αναλυτικός ως οικοδεσπότης μας υποδέχθηκε στο γραφείο του εκπέμποντάς μας εντυπωσιακά την απλότητα, το ήθος και τον σεβασμό που τον χαρακτηρίζει για την επιστήμη του και μίλησε στο ethnos.gr. εφ’ όλης της ύλης.

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε σε ένα νησί του Βορειανατολικού Αιγαίου, στη Χίο και στα εφηβικά σας χρόνια «απολαύσατε» τις ξαστεριές της. Τι θυμόσαστε για εκείνα τα χρόνια που δεν γνωρίζατε ακόμα πως να μελετάτε τα άστρα;

Δύσκολη ερώτηση γιατί πάει πολύ πίσω τη μνήμη. Πριν μάθω να μελετάω τα άστρα, τα κοιτούσα. Δεν μπορείς να το αποφύγεις αυτό όταν βρίσκεσαι σε ένα νησί όπως τη Χίο. Μεγάλωσα στον Βροντάδο πριν ακόμη έρθει εκεί το ηλεκτρικό ρεύμα όπως και στις άλλες περιοχές της Χίου. Ο ουρανός ήταν απόλυτα ξεκάθαρος, χωρίς οπτική ρύπανση. Πραγματικό υπερθέαμα. Μπορούσε να δει κάποιος το Νεφέλωμα και τον Γαλαξία. Θυμάμαι και το πέρασμα μου από παιδί σε έφηβο όταν η κατασκευή των ρουκετών του ρουκετοπόλεμου ήταν ένα είδος τεστ της εφηβείας μας. Ήταν τεστ ευθύνης και οργάνωσης γιατί φτιάχναμε τα συνεργεία, κατασκευάζαμε τις ρουκέτες και κάναμε δοκιμές στο υλικό. Στις πρώτες δοκιμές αν το υλικό ήταν πολύ δυνατό, «σκούσανε» οι ρουκέτες και έπρεπε να το πετύχουμε σωστά. Η διαδικασία αυτή μου έδειξε τι εστί θεωρία και πείραμα και πώς πρέπει να δοκιμάζει κανείς να φτιάχνει, να διορθώνει και να προχωρεί κάτι πολύ βασικό για τον καταρτισμό μου αργότερα.

Ποια εφόδια πρέπει να κατέχουν οι νέοι σήμερα για να «αγγίξουν» τα όνειρά τους;

Η επιδίωξη της αριστείας, η αξιοκρατία, η σκληρή δουλειά και το ήθος είναι σημαντικά όπλα και βασικά εφόδια τα οποία χαρακτηρίζουν την Ευρώπη, την Αμερική και όλες τις προηγμένες χώρες. Διακρίνω ότι στην κοινωνία μας το ήθος δεν συζητείται πια δηλαδή δεν συζητείται καθόλου. Όταν ήμασταν εμείς παιδιά το σωστό ήταν σωστό και το λάθος ήταν λάθος. Εμμέσως το ήθος ήταν μία καθημερινή παραίνεση από τους γονείς μας και από το σχολείο. Αυτό λοιπόν που θέλω να μεταφέρω στους νέους/ες είναι να επιδιώκουν αριστεία, δουλειά, αξιοκρατία και ήθος. Στις ομιλίες που κάνω στα σχολεία της χώρας μας, λέω στα παιδιά ότι υπάρχει μία λέξη ακόμα που έχει μεγάλη σημασία. Λέγεται αξιολόγηση και είναι τοξική στην Ελλάδα ενώ δεν θα έπρεπε. Μόνο με αξιολόγηση μπορεί να υπάρξει αξιοκρατία διαφορετικά η χώρα θα συνεχίσει να «σέρνεται» όπως και στο παρελθόν. Θα είναι μακροχρόνιο αυτό το «ταξίδι» για την αξιοκρατία και την αξιολόγηση και αν υπάρξει ποτέ «εμπνευσμένη» πολιτική ηγεσία πρέπει να τα θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα.

Η πρώτη σας «έξοδος» στο Διάστημα ήταν τον Νοέμβριο του 1964 όπου έγινε η διπλή αποστολή στον Άρη και συμμετείχατε ενεργά. Γιατί κρίθηκε επιτυχημένη;

Καταρχήν οποιαδήποτε αποστολή πάει σε καινούργιους προορισμούς θα κάνει ανακαλύψεις. Το 1964 έγινε διπλή αποστολή των Mariner 3 και 4. Η συμβολή μου μαζί με τον Καθηγητή James Van Allen βασιζόταν στο αν υπήρχαν ζώνες ακτινοβολίας παρόμοιες με της Γης στο μαγνητικό πεδίο του Άρη. Είχα κατασκευάσει έναν αισθητήρα που ξεχώριζε τα πρωτόνια από τα ηλεκτρόνια και αποτελούσε καινοτομία. Ποτέ ένας τέτοιος μετρητής δεν είχε πάει στο Διάστημα. Οι θεωρίες έλεγαν πως ο Άρης επειδή έχει περίπου την ίδια περιστροφή με τη Γη μέρα-νύχτα αν και σχετικά πολύ μικρότερος της Γης σε μέγεθος, διέθετε μαγνητικό πεδίο. Ήταν γεγονός αναπάντεχο ότι τελικά ο Άρης δεν είχε καν μαγνητικό πεδίο επομένως δεν είχε και Ζώνες Ακτινοβολίας Van Allen. Δεν ήταν όμως αυτή η πιο σημαντική ανακάλυψη από το Μariner 4. Οι φωτογραφίες της επιφάνειας του απέδειξαν ότι ο πλανήτης ήταν μία έρημος και η ατμοσφαιρική του πίεση ήταν παρά πολύ χαμηλή ήτοι 0,6% της ατμόσφαιρας της Γης. Έτσι όλες οι φαντασιώσεις από τις αρχές του 20ου αιώνα που μέσα από τα τηλεσκόπια της Γης έβλεπαν ζωή και αρδευτικό σύστημα κατέληξαν παρανοήσεις και έκλεισε το κεφάλαιο της ανθρωπότητας που έλεγε ότι ο Άρης έχει πολιτισμό και πιθανόν τον κατοικούν νοήμονα όντα.Σύμφωνα με τη διαστημική ορολογία ο «τσουρουφλισμένος» Ερμής, η «καυτή» Αφροδίτη, ο «ψυχρός» Άρης, οι «αέριοι γίγαντες» Δίας και Κρόνος, οι «παγωμένοι πλανήτες» Ουρανός και Ποσειδώνας όπως και οι δορυφόρους τους ανήκουν στο Ηλιακό μας Σύστημα. Τι ιδιαιτερότητες έχουν;

Η Αφροδίτη, ο Ερμής και ο Άρης διακρίνονταν με γυμνό μάτι από την αρχαιότητα. Τον Ερμή δύσκολα μπορούμε να τον δούμε γιατί είναι κοντά στον Ήλιο και διακρίνεται μόνο πολύ πρωί ή το βράδυ στο λυκόφως. Τον ήξεραν όμως οι αρχαίοι όπως τον Δία και τον Κρόνο. Και οι τέσσερις είναι οι λεγόμενοι «γήινοι πλανήτες». Ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους διότι είναι βραχώδεις ενώ οι απώτεροι πλανήτες είναι αέριοι, κάποιοι έχουν τεράστιες ποσότητες πάγου νερού στους δορυφόρους τους και κάποιοι άλλοι (Ουρανός και Ποσειδώνας) πολύ πάγο μεθανίου.

Ο Δίας αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και λίγο ήλιο και δεν έχει επιφάνεια όμως σε ακραία ατμοσφαιρική πίεση πλησιάζοντας στα βαθύτερα στρώματα το υδρογόνο στερεοποιείται σε μέταλλο γι’ αυτό και έχει τεράστιο μαγνητικό πεδίο, δέκα φορές πιο ισχυρό από αυτό της Γης. Σχετικά με τον Κρόνο, με το πέρασμα του δορυφόρου Cassini ο αριθμός των ανακαλύψεων ήταν τεράστιος. Ανακαλύψαμε ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου συνιστούνται από σκόνη πάγου και πέφτουν σαν βροχή μέσα στην ατμόσφαιρα αλλά αναδημιουργούνται συνεχώς.

Όσον αφορά τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, τα τελευταία 2 χρόνια γίνεται μία σημαντική διαφοροποίηση λόγω των συστατικών που κρύβονται κάτω από την ατμόσφαιρα του υδρογόνου και ήλιου(νερό, μεθάνιο και αμμωνία) και συζητάμε τώρα για αποστολές προς αυτούς. Την βραδιά της Πρωτοχρονιάς εφέτος περάσαμε με το Νew Ηorizons από την Έσχατη Θούλη (Ultima Thule) και «κοιτάξαμε» ένα πολύ μικρό σώμα που έχει διαστάσεις γύρω στα 34 χιλιόμετρα. Αυτά τα σώματα σε αυτές τις αποστάσεις (μιλώντας για έξι δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο) έχουν μείνει στη μορφή και στα συστατικά που είχαν όταν δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα πριν 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτά τα μικρά σώματα ή αλλιώς Ζώνη του Κάιπερ έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει πάγος νερού. Το νερό λοιπόν αποδεικνύεται εξαρχής το συστατικό του ηλιακού συστήματος και διέπει όλα τα ουράνια σώματα που έχουμε εξερευνήσει μέχρι τώρα.

Ενδέχεται ο Εγκέλαδος να κρύβει κάποια μορφή εξωγήινης μικροβιακής ζωής;

Οπωσδήποτε. Με το Cassini περάσαμε σε ύψος μόλις 25 km(δύο φορές πιο ψηλά από όπου περνούν τα αεροπλάνα στη Γη) και μέτρησε τα συστατικά των πιδάκων του νότιου πόλου. Αποδείχτηκε ότι κάτω από το φλοιό του πάγου νερού που καλύπτει την επιφάνεια του υπάρχει ένας υπόγειος υγρός ωκεανός. Κάτω από τον ωκεανό και λόγω της παλιρροιακής τριβής που γίνεται εξαιτίας της εγγύτητας του Εγκέλαδου με τον Κρόνο, υπάρχει ενέργεια που ζεσταίνει το εσωτερικό του ωκεανού και μέσα σε αυτό το βάθος γίνεται μία διάβρωση πετρωμάτων μέσω της κυκλοφορίας του νερού. Στο νότιο πόλο του μάλιστα σπάει ο πάγος και βγαίνουν πίδακες νερού από ρωγμές που όμως δεν είναι μόνο νερό. Υπάρχουν ίχνη αζώτου, οργανικές ουσίες, μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, άλατα και περίπλοκες ουσίες τις οποίες δεν μπόρεσε να μετρήσει το Cassini διότι δεν είχε τα κατάλληλα όργανα. Ανακαλύφθηκε όμως μοριακό υδρογόνο. Τι σημαίνει αυτό; Είναι γνωστό ότι το μοριακό υδρογόνο βρίσκεται στις ρωγμές στο βάθος των ωκεανών της Γης όπου υπάρχουν γαιοσκώληκες άρα για να υπάρχει αυτό το μοριακό υδρογόνο σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια μορφή μικροβιακής ζωής στον Εγκέλαδο. Αυτά τα φαινόμενα θα εξερευνηθούν, συζητάμε ήδη για αποστολές στον Εγκέλαδο οι οποίες θα εστιάσουν την έρευνά τους στην πιθανή ύπαρξη κάποιας βιολογικής δραστηριότητας.

Είναι η Αστροβιολογία η νέα ειδικότητα του Διαστημικού μέλλοντος;

Η Αστροβιολογία ήταν πάντοτε ένας στόχος του διαστημικού προγράμματος, ως γενικός αντικειμενικός σκοπός. Είναι η γη μοναδική; Είμαστε μόνοι; Υπάρχει βιολογική δραστηριότητα στο ηλιακό μας σύστημα ή κάπου αλλού στον Γαλαξία και στο Σύμπαν; Αυτές οι ερωτήσεις δεν έχουν απαντηθεί επομένως θα συνεχίσουν να είναι ερωτήσεις. Όσο πιο εξειδικευμένες παρατηρήσεις μπορούμε να κάνουμε που να εστιαστούν στην ανακάλυψη κάποιου είδους χημείας και βιολογικής δραστηριότητας, τόσο αυτός ο κλάδος της Βιολογίας θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Διότι αγγίζει την υπαρξιακή ερώτηση της ζωής. Για φανταστείτε να αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποια βιολογική δραστηριότητα στον Άρη, παραδείγματος χάριν στις υπόγειες δεξαμενές που υπάρχει υγρό νερό και να φέρουμε δείγματα από αυτές στη Γη, να τις μελετήσουμε στο εργαστήριο και να επιβεβαιώσουμε απολιθωμένα μικρόβια ή πραγματικά ζωντανά μικρόβια; Αυτό θα είναι ανατρεπτική ανακάλυψη. Θα έχουν πρόβλημα και ορισμένες θρησκείες.

Ο Αστεροειδείς Eros που ανήκει στα «μπάζα» του διαστήματος θα μπορούσε να απειλήσει επικίνδυνα τη Γη; Τι προγραμματισμός υπάρχει για το 2022 σχετικά με την πρώτη δοκιμή πλανητικής άμυνας;

Κάποιοι αστεροειδείς σαν τον Έρωτα που έχουν ελλειπτικές τροχιές με περιήλιο πιο κοντά στον Ήλιο από ότι η τροχιά της Γης κάποτε ενδέχεται να μας απειλήσουν. Υπάρχει ένα πρόγραμμα το DART(Double Asteroid Redirection Test – Δοκιμή Εκτροπής του Αστεροειδή Δίδυμου) το οποίο το κατασκευάζουμε στο Johns Hopkins και ο σκοπός του είναι να πλησιάσουμε τον αστεροειδή Δίδυμο που είναι ένας μεγάλος βράχος και έχει ένα μικρό δορυφόρο και να προσπαθήσουμε να ρίξουμε το διαστημόπλοιο με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο δορυφόρο και έπειτα να μετρήσουμε κατά πόσον άλλαξε την τροχιά του. Αυτή είναι μία δοκιμή για το πόσο θα μπορέσει η Γη κάποτε να αμυνθεί αν κάποιος αστεροειδής κατευθύνεται σε αναμενόμενη σίγουρη σύγκρουση μαζί της. Είναι ένα τεστ που θα γίνει για πρώτη φορά. Στη δουλειά μας εμείς οτιδήποτε κάνουμε είναι για πρώτη φορά (γέλιο). Η εκτόξευση του DART θα γίνει Ιούλιο 2021 και σύγκρουση με το Δίδυμο τον Σεπτέμβριο 2022. Σχετικά όμως για τον αστεροειδή Eros που αναφέρατε είμαστε ασφαλείς για τουλάχιστον 13 εκατομμύρια χρόνια!

Θα μπορέσουμε εμείς οι γήινοι να πραγματοποιήσουμε διαστρικά ταξίδια;

Πιστεύω πως όχι. Οι αποστάσεις στο Διάστημα είναι τεράστιες. Το πιο κοντινό πλανητικό σύστημα είναι το Άλφα Κενταύρου σε απόσταση 41 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Είναι 2.000 φορές πιο μακριά από εκεί που έχει φτάσει το Voyager, το γρηγορότερο διαστημόπλοιο που στείλαμε ποτέ στο Διάστημα. Αν είχαμε ένα διαστημόπλοιο έξι φορές πιο γρήγορο από το Voyager, δηλαδή 350.000χιλ./ώρα, για ταξίδι μετ’ επιστροφής στο Άλφα Κενταύρου θα χρειαστεί 26.000 χρόνια! Οι αποστάσεις είναι τόσο τεράστιες άρα και οι δυνατότητες για να φτάσουμε σε κάποιο προορισμό εκτός του ηλιακού μας συστήματος είναι μηδαμινές.

Σκεφτείτε λίγο τη Γη μας. Έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμύρια έτη. Οι άνθρωποι υπάρχουν στη Γη ένα με δύο εκατομμύρια χρόνια. Ο πολιτισμός υπάρχει τα τελευταία ας πούμε 10.000 χρόνια. Ανακαλύψαμε τα ραδιοκύματα πριν από περίπου 100 χρόνια, εκπέμποντας σήματα από τους ραδιοσταθμούς και τις τηλεοράσεις ότι υπάρχουμε, ότι είμαστε εδώ, που σημαίνει ότι αυτά τα σήματα έχουν ταξιδέψει 100 έτη φωτός. Αν σκεφτούμε ότι η διάμετρος του Γαλαξία είναι 150.000 έτη φωτός φανταστείτε πόσο μακριά είναι τα άλλα ηλιακά συστήματα. Συν του ότι δεν ξέρει κανένας ότι είμαστε εδώ αφού μόνο τα τελευταία 100 χρόνια έχουμε δώσει σήματα ζωής ενώ η Γη υπάρχει 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Εάν είχε υπάρξει κάποιος πολιτισμός στο Γαλαξία που κοίταξε κάποτε προς την περιοχή μας οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα βρήκε τίποτα.

Τελικά είμαστε ή δεν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν;

Οπωσδήποτε όπου υπάρχει βιολογική δραστηριότητα υπάρχει και πολιτισμός. Είναι εγωιστικό να πιστεύουμε ότι είμαστε η μόνη σφαίρα στο Σύμπαν που έχει αυτού του είδους τη δραστηριότητα. Ο Μητρόδωρος ο Χίος (Έλληνας φιλόσοφος του 4ου αιώνα π.Χ.) στο Περί Φύσεως σύγγραμμα του είχε πει πολύ εύστοχα: το να πιστεύει κανείς ότι η ζωή αναπτύχθηκε μόνο στη Γη είναι το ίδιο σαν να πιστεύει ότι από όλους τους σπόρους που έσπειρε ο γεωργός σε ένα χωράφι μόνο ένας φύτρωσε. Δεν ξέρω αν θα έχουμε ποτέ αποδείξεις εκτός αν ανακαλύψουμε καινούργιους νόμους της Φυσικής που θα μας επιτρέπουν να κινούμαστε με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή του φωτός.

Το 2018 πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση μιας «τολμηρής» αποστολής που θα εξέταζε το ηλιακό στέμμα. Υλοποιήθηκε το όραμα σας;

Ναι. Περάσαμε ήδη από τον Ήλιο δύο φορές στις 5 Νοεμβρίου και στις 4 Απριλίου. Το διαστημόπλοιο «Parker Solar Probe» από τη Γη πήγε στην άλλη πλευρά του Ήλιου. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατεβάζει δεδομένα, κάνουμε παρατηρήσεις και συγκεντρώνουμε πληροφορίες. Έχουμε ακόμα περί τις 24 τροχιές γύρω από τον Ήλιο και κάθε φορά το διαστημόπλοιο θα πηγαίνει όλο και πιο κοντά. Στα τελευταία περιήλια, η απόσταση θα φτάσει τα 6.000.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι το αλεξήλιο του διαστημοπλοίου, δηλ. η επιφάνεια που είναι συνεχώς στραμμένη προς τον Ήλιο θα έχει φτάσει σε θερμοκρασία τους 1.377 βαθμούς Κελσίου! Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν ήταν δυνατόν να συμβεί τα τελευταία 50 χρόνια γιατί δεν υπήρχε τεχνολογία. Την αναπτύξαμε όμως στο εργαστήριό μας και έτσι έγινε δυνατή αυτή η αποστολή.

Τι πρόκειται να γίνει στην Αθήνα το 2022;

Ο Διεθνής Διαστημικός Οργανισμός Έρευνας (COSPAR) με έδρα το Παρίσι διοργανώνει τα Συνέδρια Διαστημικής Επιστήμης κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική ήπειρο. Το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με την εταιρία AFEA, έχει αναλάβει την ευθύνη για το Συνέδριο του 2022 που θα διεξαχθεί στην Αθήνα και εμείς ως οι επικεφαλείς συντονιστές της Εθνικής Επιτροπής Διαστημικών Ερευνών θα το οργανώσουμε. Θα έρθουν περίπου 3.500 επιστήμονες από όλο τον κόσμο και θα γίνουν οι πιο σημαντικές ανακοινώσεις για ανακαλύψεις στο Διάστημα. Αυτό το συνέδριο δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και ελπίζουμε ότι θα είναι μια μεγάλη επιτυχία.

https://physicsgg.me/2019/05/24/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7/

2046920.jpg.6aafb2c54c90b756512e1ab9729e29de.jpg

15.jpg.7d81950e5a6f54859ebcf8f44c9347bb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

Ανθρώπινα πληρώματα από την Τροχιά Χαμηλού Ύψους ως το Ηλιακό Σύστημα. :cheesy:

Σταμάτης Κριμιζής: «Η αποστολή ανθρώπινων πληρωμάτων προς τον Άρη δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί με ασφάλεια νωρίτερα από το τέλος της δεκαετίας του 2030.»

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες διεθνώς στον χώρο της διαστημικής Φυσικής, και ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της NASA στις διαστημικές αποστολές των δύο Voyager και του Cassini/Huygens, μιλώντας πριν από λίγο στο 2ο webcast που οργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου στο κανάλι του στο YouTube, εκτίμησε ότι η πρώτη αποστολή ανθρώπινων πληρωμάτων προς τον Άρη δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί με ασφάλεια νωρίτερα από το τέλος της δεκαετίας του 2030.

Ξεκινώντας την παρουσίασή του, ο Σταμάτης Κριμιζής αναφέρθηκε εν συντομία στις ρομποτικές διαστημοσυσκευές που έχουν επισκεφθεί τους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος και έχουν προσεδαφιστεί σε αρκετά από τα ουράνια σώματα που εμπεριέχει, εστιάζοντας στην συνέχεια στον πλανήτη Άρη, καθώς και στα σχέδια για την υλοποίηση της πρώτης αποστολής ανθρώπινων πληρωμάτων προς τον κόκκινο πλανήτη.

Ποιες είναι, όμως, οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή η αποστολή προς τον κόκκινο πλανήτη και πότε προβλέπεται να υλοποιηθεί;

Αναπτύσσοντας το θέμα, ο Σταμάτης Κριμιζής ανέφερε ότι όσο πιο μακριά στοχεύουμε στο Διάστημα τόσο μεγαλύτερες είναι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε. Όπως ανέφερε, η αποστολή του πρώτου ανθρώπινου πληρώματος στον Άρη συνεπάγεται τεράστιο κόστος υλοποίησης, το οποίο εκτιμάται ότι είναι δεκαπλάσιο του κόστους των αποστολών Apollo, δηλαδή με σημερινές τιμές θα υπερβαίνει το 1 τρισ. ευρώ. Αυτό, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την διακρατική συνεργασία όλων των διαστημικών υπηρεσιών του κόσμου, θα είναι δηλαδή «μία αποστολή εκ μέρους της ανθρωπότητας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτός αυτού, όμως, οι προκλήσεις που αφορούν στην ανάπτυξη και τον έλεγχο των απαραίτητων τεχνολογιών για την κατασκευή ισχυρότερων, αποδοτικότερων και ασφαλέστερων πυραύλων και διαστημοσυσκευών, δεν έχουν σε καμία περίπτωση αντιμετωπιστεί στο σύνολό τους. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί που επεξεργάζονται αυτά τα σχέδια δεν είναι ακόμη σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των αστροναυτών που θα συμμετέχουν μελλοντικά σε διαπλανητικές αποστολές μεγάλης διάρκειας.

Πραγματικά, ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής στον Άρη υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 3 χρόνια. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι η μεγάλης διάρκειας παραμονή των αστροναυτών σε συνθήκες φαινομενικής έλλειψης βαρύτητας προκαλεί μυϊκή ατροφία και οστεοπόρωση. Συνεχίζοντας την παρουσίασή του, ο Σταμάτης Κριμιζής τόνισε ότι η έκθεση των αστροναυτών στις ακτινοβολίες του Διαστήματος, και ειδικότερα στις κοσμικές ακτίνες και τις ηλιακές εκρήξεις, είναι πολύ πιο επικίνδυνη, καθώς το επίπεδο της ακτινοβολίας που θα απορροφήσουν οι αστροναύτες, εάν είναι απροστάτευτοι, θα είναι θανάσιμο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις.

Μία ακόμη πρόκληση στην οποία αναφέρθηκε ο Σταμάτης Κριμιζής σχετίζεται με την ψυχολογική προετοιμασία των αστροναυτών. Όπως εξήγησε, δεδομένης της μεγάλης διάρκειας της αποστολής αυτής, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα το πώς θα επηρεαστεί η συμπεριφορά των αστροναυτών που θα είναι αναγκασμένοι να ζουν σε έναν εξαιρετικά περιορισμένο χώρο για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ή το πώς θα αντιδράσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε συνθήκες διαρκούς πίεσης και άγχους.

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα ρομποτικό όχημα μπορεί να διερευνήσει καλύτερα, ταχύτερα και φθηνότερα, κυρίως όμως χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή αστροναυτών, ακόμη και τους πιο μακρινούς και αφιλόξενους προορισμούς, ο κύριος Κριμιζής τόνισε ότι «η ρομποτική εξερεύνηση πλανητών και δορυφόρων είναι ο πιο ασφαλής, οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος εξερεύνησης».

Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο Σταμάτης Κριμιζής εκτιμά ότι η πρώτη αποστολή ανθρώπινων πληρωμάτων προς τον Άρη δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί με ασφάλεια νωρίτερα από το τέλος της δεκαετίας του 2030, ενώ ο πρώτος εποικισμός του κόκκινου πλανήτη είναι αδιανόητος για τα επόμενα 100 τουλάχιστον χρόνια.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, ο Σταμάτης Κριμιζής τόνισε ότι η ανακοίνωση του Elon Musk της εταιρείας SpaceX για την υλοποίηση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής προς τον Άρη προς το τέλος της δεκαετίας του 2020 είναι υπερβολικά φιλόδοξη. Εκτός από το μεγάλο κόστος, ένας από τους λόγους για τον οποίο καθυστερεί ακόμη η υλοποίηση μίας τέτοιας αποστολής είναι ότι περιορίζεται από την αυτονόητη απαίτηση για την παροχή αποδείξεων ότι η αποστολή αστροναυτών προς τον κόκκινο πλανήτη μπορεί να υλοποιηθεί με σχετική, έστω, ασφάλεια. Δεδομένου, όμως, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποστολές ανθρώπινων πληρωμάτων προς τον Άρη δεν έχουν επιλυθεί, ούτε από τους επιστήμονες του ιδιωτικού τομέα, ούτε από τους επιστήμονες της NASA, η πρώτη αποστολή ανθρώπινου πληρώματος προς τον Άρη δεν μπορεί να υλοποιηθεί με ασφάλεια νωρίτερα από το τέλος της δεκαετίας του 2030.

https://physicsgg.me/2020/06/25/%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%b9%ce%ac-%cf%87%ce%b1/

krimigis3.jpg.8b7b3dc5f4e00ee9fe1b92675a181c08.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Σταμάτης Κριμιζής: «Όλα σε μια ζωή» :cheesy:

Το «Όλα σε μια ζωή» είναι ο τίτλος της βιογραφίας του Σταμάτη Κριμιζή, ενός ανθρώπου που η εξιστόρησης της ζωής του «τυχαίνει» να περιγράφει την ιστορία της επιστήμης του Διαστήματος, στο μεγαλύτερο μέρος της συμμετέχει ενεργά και ο ίδιος. Τυχαίνει; Όχι βέβαια, η τύχη είναι κάτι σύνθετο όπως θα μου πει στη συζήτησή μας. Κι ας έφυγε 18 χρονών το 1956 από τη Χίο για να βρεθεί λίγα χρόνια αργότερα στην Αϊόβα, το 1964, να κατασκευάζει στο μεταπτυχιακό του το πρώτο του όργανο για την πρωτοπόρα τότε εξερεύνηση του Άρη με το διαστημόπλοιο Mariner-4.

Διαβάζοντας τη σύνοψη του βιογραφικού του σε πιάνει δέος. Είναι ο μόνος επιστήμονας που έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, σημαντικό στέλεχος του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, επικεφαλής επιστήμονας και αργότερα διευθυντής στη Διοίκηση Διαστήματος στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Έχει στο ενεργητικό του 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις, έχει συμμετάσχει σε 23 αποστολές της NASA (από τους επικεφαλής στις αποστολές των δύο Voyager και του Cassini/Huygens) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), έχει τιμηθεί με το ύψιστο βραβείο της NASA.

Στο Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Θετικών Επιστημών, που τον συνάντησα, με καλοδέχθηκε ένας προσηνής, σοβαρός και μαζί εγκάρδιος άνθρωπος, γεμάτος ιστορίες από αυτές που ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν να αφηγηθούν. Τις ιστορίες αυτές τις αφηγήθηκε διεξοδικά στον Μάκη Προβατά στο βιβλίο που, όπως λέει, «συνδημιούργησαν». Ο ίδιος είναι δεινός αφηγητής, χαλαρός στη συναναστροφή, γελάει συχνά με τον ενθουσιασμό ενός για-πάντα-νέου επιστήμονα που εξερευνεί και ανακαλύπτει διαρκώς το σύμπαν.

Το θέμα μας είναι το βιβλίο «Όλα σε μια ζωή – Από τον Ήλιο στον Γαλαξία», που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, αλλά μοιραία η κουβέντα πηγαίνει στο αν θα στείλουμε αποστολή στον Άρη και στα θαυμαστά επιτεύγματα του Voyager. Δεν βγαίνουμε εκτός θέματος φυσικά. Είπαμε, η ζωή του δρ. Κριμιζή συμπίπτει με τη συναρπαστική αφήγηση της εξερεύνησης του Διαστήματος, που θα έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε εκτενώς στο βιβλίο, εδώ παίρνουμε μια πρόγευση.

Εξερευνώντας το Διάστημα… Θα πάμε στον Άρη;

Είχε την τύχη, όπως μου λέει, να έρθει στην Αθήνα μία μέρα πριν το lockdοwn, και έμεινε. Τα προγραμματισμένα του ταξίδια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φυσικά ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας και με αυτό τον τρόπο τους δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψουν εντατικά στη διάρκεια της καραντίνας, ώστε να μπορεί τώρα να κυκλοφορήσει αυτό το βιβλίο. «Αν δεν ήταν ο Μάκης να πιέσει λίγο την κατάσταση, δεν θα τα καταφέρναμε» είναι από τα πρώτα πράγματα που λέει.

«Το βιβλίο δεν είναι επιστημονικό, ή τουλάχιστον δεν ήταν οι επιστημονικές ανακαλύψεις ο στόχος. Είναι μια αφήγηση που συνδυάζει πολλά: το πιο προσωπικό κομμάτι είναι κυρίως το πρώτο κομμάτι, για τη Χίο, μετά επικεντρωνόμαστε στην επαγγελματική διάσταση, στα διοικητικά και στις ανακαλύψεις, στην εμπειρία του σχεδιασμού και της εκτέλεσης διαστημικών αποστολών, στις διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις με τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στα διαστημικά προγράμματα, στην επιρροή των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής στη διαστημική επιστήμη… Έτυχε να είμαι πρωτοετής φοιτητής το 1957, όταν εκτοξεύτηκε ο ρωσικός δορυφόρος Sputnik, o πρώτος δορυφόρος της γης, και ευτύχησα να ζήσω όλα αυτά τα χρόνια την εξέλιξη των προγραμμάτων, να γνωρίσω τους ανθρώπους που συμμετείχαν, να δουλέψουμε μαζί, να κάνουμε πρωτοποριακές τομές και πρωτιές που δεν θα μπορούσα ποτέ να τις φανταστώ, όταν έφυγα από τη Χίο».

Δεν ήταν μόνος σε όλο αυτό, είναι εμφανής η ευγνωμοσύνη του προς τους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε σε αυτή τη συναρπαστική διαδρομή. Βρισκόμενος στο κέντρο των εξελίξεων στην επανάσταση της εξερεύνησης του Διαστήματος, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, περιγράφει πόσο αμφίδρομα καθοριστικός ήταν ο ανταγωνισμός Ανατολής και Δύσης ως προς τις πολιτικές επιπτώσεις.

«Είχαμε ωστόσο πάρα πολλές επιστημονικές επαφές με τους συναδέλφους μας από τη Σοβιετική Ένωση, εγώ πήγα πρώτη φορά το ’69 κι έκανα πολλά ταξίδια έκτοτε, κι εκείνοι έρχονταν, υπήρχε αυτή η ανταλλαγή γνώσης. Η κατάσταση στο επιστημονικό επίπεδο δεν ήταν όπως στο πολιτικό, όπου υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός, ειδικά για το πρόγραμμα στη Σελήνη, ποιος θα πάει πρώτος. Βέβαια, πέρα από αυτό, εργαζόμασταν σε επιστημονικά προγράμματα με ρομποτικά διαστημόπλοια – αυτό άλλωστε είναι το μέρος του προγράμματος που έχει παράξει το 99% της νέας γνώσης. Στο Φεγγάρι πήγαμε και γυρίσαμε, έχουμε και τον διαστημικό σταθμό εκεί, αλλά η πραγματική δουλειά και για τους πλανήτες και για τον ήλιο έγινε από τα ρομποτικά διαστημόπλοια, τα οποία δεν έχουν ανάγκη από ανθρώπινα πληρώματα, την κάνουν πολύ πιο καλά και πολύ πιο φτηνά μόνα τους, με καθοδήγηση βέβαια από το έδαφος».

Ο άνθρωπος που έχω απέναντί μου είναι ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή διαστημικούς επιστήμονες, ο μόνος που έχει «ταξιδέψει» σε όλους τους πλανήτες. Συμμετείχε ή επόπτευε τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τον τεχνικό έλεγχο και την αποστολή στο Διάστημα περισσότερων από 60 δορυφόρων και πάνω από 100 επιστημονικών οργάνων, που εκτελούν μετρήσεις γύρω από τη γη, τους άλλους πλανήτες και τον Ήλιο. Προσπαθώ να φανταστώ τα ρομποτικά διαστημόπλοια στα οποία αναφέρεται, πώς να είναι o διαστημικός σταθμός κι αν θα πάμε τελικά στον Άρη, όπως λέει ο Elon Mask – είναι εφικτό; Μου έρχονται στο μυαλό εικόνες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

«Οι ταινίες δείχνουν την έλλειψη βαρύτητας αλλά όχι τα προβλήματα, δεν ακολουθούν την παραγωγή της επιστημονικής γνώσης ούτε προσαρμόζονται στους φυσικούς νόμους. Μια αποστολή στον Άρη έχει πολλούς κινδύνους και προκλήσεις. Για αυτά ακριβώς τα θέματα μιλήσαμε και στο 2ο webcast που οργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου στο κανάλι του στο YouTube. Δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα για ένα ταξίδι στον Άρη. Για να γίνει η εκτόξευση, να φτάσει το πλήρωμα, να προσεδαφιστεί, να μείνει εκεί και να βρει την επόμενη ευκαιρία να επιστρέψει στη γη χρειάζονται 1.000 μέρες, δηλαδή 3 χρόνια, είναι πολύ μεγάλο το διάστημα. Στον διαστημικό σταθμό η πιο μεγάλη διαμονή του πληρώματος φτάνει τον 1 χρόνο και υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των αστροναυτών από την έλλειψη βαρύτητας. Και μετά, να συνυπολογίσουμε κι όλα τα άλλα προβλήματα, όπως αυτό της έκθεσής τους στις ακτινοβολίες του Διαστήματος που είναι ακόμα άλυτο, ειδικότερα στις κοσμικές ακτίνες και τις ηλιακές εκρήξεις· την πιθανότητα ένα μέλος του πληρώματος να έχει πρόβλημα υγείας ή το ότι ο περιορισμός για τόσο πολύ χρόνο δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα και αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών του πληρώματος. Και είναι διαφορετικό να είσαι στον διαστημικό σταθμό, που είναι 400 χιλιόμετρα η απόστασή του από τη Γη, και να μπορείς να μπεις σε μια κάψουλα και να πας στο νοσοκομείο, και άλλο να είσαι λίγα εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά και να μην υπάρχει δυνατότητα καν να επιστρέψεις. Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα, οι διαστημικές υπηρεσίες των διαφόρων χωρών δεν τα συζητάνε και κάπως έτσι διαιωνίζεται η μυθολογία του εποικισμού στους άλλους πλανήτες. Η ανακοίνωση του Elon Musk και της εταιρείας SpaceX για την υλοποίηση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Άρη στο τέλος του 2020 είναι υπερβολικά φιλόδοξη. Επίσης, το ότι θα πάει μια αποστολή από 300 ανθρώπους που θα μείνουν εκεί, θα κάνουν καλλιέργειες και θα φτιάξουν πολιτισμό είναι σενάριο φαντασίας – ίσως σε 500 χρόνια…»

Αν πάμε στον Άρη θα πάμε ως εξερευνητές, όχι ως άποικοι…

«Ακόμα όμως οι επιστήμονες και οι μηχανικοί που επεξεργάζονται αυτά τα σχέδια δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των αστροναυτών, χρειάζεται να αναπτύξουμε καινούργιες τεχνολογίες. Επιπλέον, η αποστολή του πρώτου ανθρώπινου πληρώματος στον Άρη ή σε διαπλανητικές αποστολές μεγάλης διάρκειας σημαίνει τεράστιο κόστος υλοποίησης, εκτιμάται ότι θα είναι δεκαπλάσιο του κόστους των αποστολών Apollo, θα υπερβαίνει το 1 τρισ. ευρώ. Είναι κάτι που απαιτεί τη διακρατική συνεργασία όλων των διαστημικών υπηρεσιών του κόσμου, μπορεί να γίνει μόνο σαν μία αποστολή εκ μέρους της ανθρωπότητας».

«Σε αγαπούσε η μάνα σου…; Σε χάιδευε…;»

Η συζήτηση για το Διάστημα δεν έχει τέλος… Παίρνω την απόφαση να μας προσγειώσω. Το είχε σκεφτεί να γράψει τη βιογραφία του, ήταν κάτι που το ήθελε; Τη συγγραφή μέσω ερωτοαποκρίσεων πώς την αποφάσισαν;

«Το να γράψω ο ίδιος την αυτοβιογραφία μου, που είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Διαστήματος, είναι κάτι που μου το είχαν ζητήσει πολλές φορές δημοσιογράφοι και συνάδελφοι στην Αμερική, αλλά πάντοτε είχα τις επείγουσες ανάγκες, όπως τα Voyager, πώς να ξοδέψω τόσο χρόνο για ένα βιβλίο; Ο Μάκης είχε την ιδέα να το φτιάξουμε με αυτό τον τρόπο, να μου κάνει ερωτήσεις, να απαντάω, να μαζέψουμε το υλικό, να το απομαγνητοφωνήσουμε και μετά να δουλέψουμε το κείμενο ώστε να γίνει βιβλίο. Όλο αυτό πήρε κάποιους μήνες, αλλά χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψω τα προγράμματά μου, ήταν για μένα κάτι εφικτό. Το αποτέλεσμα, τελικά, είναι ότι βγήκε ένα πολύ καλύτερο βιβλίο από αυτό που θα έβγαινε, αν το έγραφα μόνος μου. Είμαι σίγουρος πως θα κολλούσα πολύ σε λεπτομέρειες και σε πράγματα που θα έπρεπε να ερευνήσω… Τώρα μου λένε πάλι από την Αμερική, μήπως μεταφραστεί εκεί!»

Ποια ήταν η διαδικασία της συγγραφής;

«Ένα μεγάλο μέρος του υλικού το συγκεντρώσαμε τον περασμένο Αύγουστο, που φιλοξενήσαμε με τη σύζυγό μου, Μαρία, τον Μάκη στο σπίτι μας στη Χίο για μία εβδομάδα, και κάναμε πολλές συζητήσεις τις οποίες ηχογραφούσε. Όταν μου έδωσε το κείμενο μετά από λίγες εβδομάδες μπορούσα να το κοιτάζω μόνο στο αεροπλάνο στη διάρκεια των ταξιδιών μου. Και οι δύο γνωρίζαμε πως υπήρχαν πολλά θέματα που δεν τα είχαμε καλύψει, χρειαζόταν πολλή και συντονισμένη δουλειά, δεν ήξερα πώς θα τα καταφέρναμε με το πρόγραμμα που έχω. Τη λύση έδωσε η καραντίνα. Όταν κλειστήκαμε μέσα με τον κορωνοϊό αρχίσαμε να δουλεύουμε πυρετωδώς, να προσθέτουμε, να διορθώνουμε, περάσαμε εκατοντάδες ώρες να μιλάμε στο τηλέφωνο. Ο σκελετός υπήρχε αλλά πραγματικό βιβλίο έγινε την περίοδο της καραντίνας – ουδέν κακόν αμιγές καλού!»

Σκέφτομαι τους δυο τους να συζητάνε, να αναπτύσσουν τη σχέση που προϋποθέτει η αφήγηση της προσωπικής ιστορίας, η εκμυστήρευση. Σκέφτομαι αυτόν που ρωτάει, εν προκειμένω τον Μάκη Προβατά, να φέρνει στην επιφάνεια με τις ερωτήσεις του το υλικό της μνήμης του δρ. Σταμάτη Κριμιζή. Υπήρχαν πράγματα που βρίσκονταν πίσω στο μυαλό του, ή και στο ασυνείδητο, που τα ξέθαψε το «σχετίζεσθαι» με τον άνθρωπο που είχε απέναντί του;

«Ναι, υπήρχαν, οι συζητήσεις μας ήταν τελικά μια εσωτερική διαδικασία. Αυτό είναι το πλεονέκτημα της συνεργασίας, ο άλλος άνθρωπος που έχεις απέναντί σου διαισθάνεται πράγματα που εσύ ο ίδιος δεν συμβαίνει να τα σκεφτείς και να τα αναλύσεις, βλέπει μια πτυχή που χρειάζεται διερεύνηση κι εσύ στέκεσαι σε σημεία, αναρωτιέσαι, ανακαλύπτεις… Για αυτό λέω πως δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει αυτό το βιβλίο χωρίς τον Μάκη, ή τουλάχιστον θα ήταν άλλου τύπου βιβλίο, σίγουρα δεν θα είχε αγγίξει το βάθος που αγγίξαμε». Όπως; «Ένα από τα στοιχεία που θα δείτε στο βιβλίο είναι πως υπήρχαν αντιπαραθέσεις και αντιζηλίες μεταξύ πανεπιστημιακών και κυβερνητικών εργαστηρίων για την υλοποίηση προγραμμάτων. Αυτά συνήθως δεν έρχονται στην επιφάνεια γιατί αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα, όμως βγήκαν με τη συζήτηση – γιατί έγινε αυτή η αντιπαράθεση; ήταν τα χρήματα; για λόγους γοήτρου; έπαιξαν ρόλο οι προσωπικότητες; γιατί το κάναμε αυτό τότε; Αντιμετώπισα ερωτήματα που δεν τα είχα σκεφτεί πριν».

Και σε πιο προσωπικό επίπεδο; Κάτι… ψυχαναλυτικό; Σαν να διστάζει ελαφρά, κι έπειτα χαμογελάει.

«Κοιτάξτε, κανονικά, κάποιος που είναι στην ηλικία μου δεν επισκέπτεται τα παιδικά του χρόνια, ειδικά όταν είναι απασχολημένος με θέματα όπως το Voyager. Ο μόνος τρόπος να τα επισκεφτώ ξανά ήταν η συζήτησή μας με τον Μάκη, που με ρωτούσε, “σε αγαπούσε η μητέρα σου”; “σε χάιδευε;” (γελάει), δεν το σκέφτηκα αυτό ποτέ μου· ή, ας πούμε, “γιατί εσύ σπούδασες και όχι τα δυο σου αδέλφια” – που μπορεί να ήξερα τους λόγους, αλλά δεν ήταν κάτι που το είχα συνειδητοποιήσει ώστε να το γράψω κιόλας. Και άλλα πολλά, όπως τι είδους τιμωρίες είχαμε όταν ήμασταν παιδιά… Μου ήρθαν κάποια περιστατικά στη μνήμη που δεν τα θυμόμουν».

Τελικά το «Όλα σε μια ζωή» το χρωστάει στην επιθυμία των γονιών του να σπουδάσει και να ζήσει μια καλύτερη ζωή.

«Ο πατέρας μου ήταν μετανάστης στην Αμερική και είχε αποφασίσει ότι επειδή ήμουν καλός μαθητής έπρεπε να σπουδάσω – είχε αφήσει μερικά χρήματα σε μια τράπεζα για μένα εκεί για να πάω. Πίστευε ότι η Αμερική ήταν η Αθήνα της αρχαιότητας ως προς το πνεύμα, την κουλτούρα, την καινοτομία, τη δημοκρατία. Όλα αυτά τώρα βέβαια προσπαθεί να τα χαλάσει ο Τραμπ, αλλά ελπίζω να μην τον αφήσουμε! (γελάει) Εκείνος δεν είχε την ευκαιρία να σπουδάσει, στη γενιά του ήταν κάτι το ανήκουστο, αλλά είχε τη φιλοδοξία, την πρόβλεψη, ότι αυτό θα ήταν δυνατό για ένα από τα παιδιά του. Κι έτσι βρέθηκα στην Αμερική».

Τα επόμενα βήματα ήταν πολύ σημαντικά για να γίνουν τόσο γρήγορα: πρώτο πτυχίο στο τμήμα της Φυσικής στη Μινεσότα, υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα και συνερευνητής στην πρώτη αποστολή προς τον Άρη, μέλος του Johns Hopkins στα 30 του χρόνια, επιστημονικός διευθυντής στα 42… Λειτούργησε και η τύχη;

«Εν πολλοίς… μου παρουσιάστηκαν κάποιες ευκαιρίες, αλλά αυτό που μου είχε πει ο Van Allen (σ.σ. ο νομπελίστας επιστήμονας που έφτιαξε τον πρώτο αμερικανικό δορυφόρο και ανακάλυψε τις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen γύρω από τη γη – η συνάντησή τους υπήρξε καθοριστική) είναι πως “πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να είσαι τυχερός”. Αργότερα μόνο κατάλαβα τι εννοούσε. Η τύχη έχει διφορούμενες ερμηνείες… Όπως λέει κι η ιστορία με εκείνον τον ναυαγό που το καράβι του βυθίστηκε και παρακαλούσε τη θεά Αθηνά να τον σώσει χωρίς αυτός να κάνει τίποτα… συν Αθηνά και χείρα κίνει!»

Με τα Voyager να ταξιδεύουν: Από τον Ήλιο στον Γαλαξία

Τον Νοέμβριο του 2018, το διαστημόπλοιο Voyager ΙΙ, έπειτα από 41 χρόνια, βγήκε πανηγυρικά από την ηλιόσφαιρα και πέρασε στον μεσοαστρικό χώρο, αφήνοντας για πάντα πίσω του το αστέρι που λέγεται Ήλιος. Ο δρ. Σταμάτης Κριμιζής και οι συνεργάτες του εργάστηκαν στην κατασκευή και των δύο Voyager. Τα Voyager επανέρχονται στη συζήτησή μας, είναι ο πιο σημαντικός σταθμός στην επιστημονική του ζωή. Όπως λέει, «είναι αναγνωρισμένη από την επιστημονική κοινότητα ως η πιο σημαντική αποστολή του 20ού αιώνα στο Διάστημα». Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν μια αποστολή διάρκειας 4 ετών…

«Αυτό είχε εγκριθεί αρχικά. Όταν το κατασκευάζαμε, προσπαθήσαμε όλα τα συστήματα και τα καύσιμα να τα κάνουμε όσο καλύτερα μπορούσαμε, ώστε να μην υπάρξει ένα τέλος ένεκα της έλλειψης δυνατοτήτων στο διαστημόπλοιο, να μπορεί να πηγαίνει όσο λειτουργούσε. Κάπως έτσι καταλήξαμε στα 43 χρόνια μέχρι σήμερα…»

Τι σήμαινε για εκείνον και τους συνεργάτες του να παρακολουθούν την πορεία των Voyager αυτά τα 43 χρόνια, και έχοντας περάσει από τους πλανήτες από τους οποίους είχαν αρχικά προγραμματιστεί; Ήταν κάτι που το είχαν φανταστεί; Επιθυμήσει;

«Το είχαμε επιθυμήσει, ναι. Σκεφτείτε ότι οι επιστημονικοί σκοποί ήταν περιορισμένοι όχι επειδή δεν είχαμε το ενδιαφέρον ως επιστημονική κοινότητα να κάνουμε την εξερεύνηση του Ουρανού, του Ποσειδώνα και του Πλούτωνα, ει δυνατόν να βγούμε από το ηλιακό μας σύστημα, αυτά όμως τότε ήταν τόσο ανεδαφικά που δεν μπορούσε κανείς να τα σχεδιάσει. Δεν ξέραμε τίποτα για αυτούς τους πλανήτες, δεν γνωρίζαμε καν πού βρίσκονται τα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Ορισμένα μοντέλα έλεγαν πως το όριο είναι λιγάκι πέρα από τον Δία, δηλαδή 5 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο, και τελικά αποδείχθηκε πως ήταν 121 φορές πιο μακριά. Αυτό δεν μπορούσε να το φανταστεί κανείς. Θυμάμαι ότι καθώς κινούνταν το Voyager, και περνούσε τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό, είχαμε κάθε 2 χρόνια συνέδριο με την επιστημονική ομάδα…»

Περιγράφει πώς κάθε δυο χρόνια στις συναντήσεις τους έκαναν εκτιμήσεις για το πού τελειώνει το ηλιακό σύστημα, ανεβάζοντας κάθε φορά ελαφρώς τα νούμερα μία ή δυο δεκάδες, κάνοντας ένα είδος «πονταρίσματος» βασισμένοι πάντα στα θεωρητικά μοντέλα. Η πορεία του διαστημόπλοιου, καθώς συνέχιζε, διαρκώς τους διέψευδε… Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το νούμερο «121 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο». Όσο μου μιλάει σκέφτομαι την έννοια του απείρου. Το ηλιακό μας σύστημα εκτός από τον Ήλιο έχει 9 πλανήτες, βρίσκεται σε έναν γαλαξία με πάνω από 150 δισεκατομμύρια ήλιους, και υποψιαζόμαστε πως υπάρχουν περισσότεροι από 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες… Του λέω την απορία μου: Πώς είναι δυνατόν να αντιληφθεί την απεραντοσύνη του σύμπαντος το μικρό, πεπερασμένο μας μυαλό;

«Μέχρι ένα σημείο βλέπουμε με διάφορα όργανα, και επειδή έχουμε ως παράδειγμα το ηλιακό μας σύστημα μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι και το υπόλοιπο σύμπαν. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου να το σκέφτομαι και να κάνω υποθέσεις για το τι μπορεί να είναι αυτή η απεραντοσύνη του σύμπαντος, είναι όμως θέμα αριθμών, οικειοποίηση με τους αριθμούς. Να καταλάβει κανείς πόσο μακριά είναι από εμάς ο πρώτος ήλιος, που είναι 43 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Το Voyager, που είναι το πιο μακρινό και πιο γρήγορο αντικείμενο, βρίσκεται στα 22,5 δισ. χιλιόμετρα, δηλαδή ο πρώτος ήλιος είναι 2.000 φορές πιο μακριά. Μετά αρχίζεις και σκέφτεσαι…»

Κάνει μια παύση και η καταληκτική του φράση, καθώς σηκωνόμαστε, μας προσγειώνει.

«…γίνεται κανείς πολύ ταπεινός, πολύ γρήγορα».

https://physicsgg.me/2020/10/09/%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b6%ce%ae%cf%82-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b6%cf%89%ce%ae/

stamatis-krimigis.jpg.098d9f483a1d1fe0c8e765185d70ae18.jpg

ola-se-mia-zoh_exof_70_2.jpg.063daf7fcb523292d3a1336c1c7caf72.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ο Σταμάτης Κριμιζής, τα F-35 και οι κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400. :cheesy:

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο το οποίο αναφέρεται στη ζωή και το επιστημονικό έργο τoυ διακεκριμένου Έλληνα της διασποράς, του καθηγητή και Ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή, κυκολφόρησε πριν από αρκετούς μήνες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος με τίτλο «Όλα σε μια ζωή» .

Στη συνέχεια ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο, το οποίο δεν αναφέρεται στα επιστημονικά επιτεύγματα Σταμάτη Κριμιζή , αλλά σε μια άγνωστη συνεισφορά του. Στην καθιέρωση ως νόμου του κράτους των ΗΠΑ, την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εξαιτίας της ενεργοποίησης των S-400 (ο Τραμπ αρνείται μέχρι σήμερα να εφαρμόσει το νόμο) και την αποβολή της από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 (αυτό ισχύει προς το παρόν):

«… Υπάρχει ένα αμερικανικό ρητό, «the more things change, the more they stay the same”, δηλαδή «όσο περισσότερο τα πράγματα αλλάζουν, τόσο παραμένουν τα ίδια». Θα πω μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που δεν είναι γνωστή και έχει σημασία για τους Έλληνες να αναφέρω τη σταδιοδρομία ενός Αμερικανού πολιτικού. Την περίοδο του Free Cyprus Coalition [1] γνώρισα έναν άνθρωπο, γιο Αμερικανού πρέσβη, που λέγεται Κρις βαν Χόλλεν (Chris Van Hollen). Μαζί γνώρισα και μια κοπέλα που λεγόταν Κάθριν Γουίλκενς (Ketherine Wilkens), της οποίας η μητέρα ήταν Κεφαλλονίτισσα και ο πατέρας Αμερικανός. Ήταν και οι δυο στο επαγγελματικό προσωπικό της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Κονγκρέσου δηλαδή, και ενουσιώδεις υποστηρικτές της υπόθεσης για την Κύπρο. Με τον Κρις και την Κάθριν γίναμε πολύ φίλοι, μάλιστα οι δυο του παντρεύτηκαν μετά από λίγα χρόνια. Όταν αργότερα ο Κρις αποφάσισε να κατέβει για βουλευτής στην πολιτειακή Βουλή του Μέρυλαντ, τον υποστηρίξαμε, τον φέραμε σε επαφή με την ελληνική κοινότητα και συλλέξαμε χρήματα για την εκστρατεία του. Ήταν πολύ καλός, έκανε εξαιρετική δουλειά και εκλέχθηκε. Αργότερα, έχοντας εκλεγεί τρεις φορές, έγινε υποψήφιος για τη Γερουσία του Μέρυλαντ. Τον υποστηρίξαμε και εκεί. Μετά άνοιξε η θέση του βουλευτή για το Κονγκρέσο. Κάναμε μεγάλη εκστρατεία γι’ αυτό, μια εκστρατεία που ήταν τρομερά δύσκολη, γιατί αντίπαλός του ήταν ο γιος του πολιτικού Σάρτζεντ Σράιβερ και της Γιούνις Κέννεντυ, αδελφής του Τζον Κέννεντυ. Παρά ταύτα, ο Κρις κέρδισε και εξελέγη βουλευτής.

Προχώρησε γρήγορα στην ιεραρχία της Βουλής των Αντιπροσώπων, έγινε τελικά πρόεδρος της Democratic Campaign Committee η οποία επιλέγει υποψηφίους για τη Βουλή από ολόκληρη την Αμερική. Αργότερα, όταν αποφάσισε η Μπάρμπαρα Μικόλσκι να αποχωρήσει από τη Γερουσία, ο Κρις βαν Χόλλεν έβαλε υποψηφιότητα και βγήκε γερουσιαστής, πάλι πανηγυρικά. Τότε ζήτησε τη γνώμη μου σε σχέση με ποια επιτροπή της Γερουσίας θα ήταν καλό να επιλέξει να συμμετέχει. Του σύστησα να μπει στην επιτροπή που ψηφίζει για τον προϋπολογισμό της Αμερικής, και ειδικά στην υποεπιτροπή που ψηφίζει για τη NASA, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης (NSF), το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), και άλλες τέτοιες κρατικές επιστημονικές υπηρεσίες.

Όλη αυτή η πορεία του Κρις στην πολιτική, αλλά κυρίως αυτό το τελευταίο με την επιτροπή αποδείχθηκαν πολύ σημαντικά και για εμάς τους Έλληνες. Εκτός από μερικές συζητήσεις που είχαμε κάνει για τον προϋπολογισμό της NASA, ποτέ δεν του είχα ζητήσει να προωθήσει κάποιο πρόγραμμα μέσα στην επιτροπή. Οφείλω να ομολογήσω ότι, επειδή βρισκόμασταν πότε πότε και συχνά μιλούσαμε στο τηλέφωνο, κάθε τόσο μου έλεγε: «Τόσα χρόνια, και δεν μου ζήτησες να βοηθήσω σε κάτι». Όταν το 2017, κάποια στιγμή, βρεθήκαμε από κοντά, του μίλησα γι’ αυτή την υπόθεση με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τον εξοπλισμό της Τουρκίας με τα F-35 και τους S-400. Προφανώς ήταν ήδη ενήμερος. Εκείνες τις ημέρες επρόκειτο να έρθει ένα νομοσχέδιο από το Υπουργείο Άμυνας για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, ύψους περίπου 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τότε συζητήσαμε με τον Κρις την πιθανότητα υποβολής από τον ίδιο μιας τροπολογίας (amendment), η οποία θα απαγόρευε την προμήθεια των F-35 εφόσον η Τουρκία αποκτούσε τους ρωσικούς S-400. Toυ φάνηκε πραγματικά καλή ιδέα, βρήκε και έναν Ρεμπουπλικανό γερουσιαστή που συμφωνούσε, και έτσι η τροπολογία έγινε νόμος. Βέβαια, την υποστήριξε και όλη η ελληνοαμερικανή κοινότητα και πολλοί γερουσιαστές, όπως ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, που είναι πολύ φίλος της Ελλάδας. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία , όπως λένε οι Αμερικανοί.

Εξαιτίας αυτής της τροπολογίας, γίνεται τώρα όλη αυτή η συζήτηση ώστε να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ο νόμος είναι νόμος, ο Τραμπ είναι υποχρεωμένος να τον σεβαστεί, τόσο που έφτασε ο ίδιος να ανακοινώσει ότι είχε μια συνάντηση με τους Ρεμπουπλικανούς γερουσιαστές και τους είπε «μου δέσατε τα χέρια με αυτή την τροπολογία». Βέβαια δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει η ιστορία, διότι ο Ερντογάν μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους. Όμως εξαιτίας αυτής της τροπολογίας που κατέθεσε ο Κρις βαν Χόλλεν, η Τουρκία έχει αποκοπεί από το πρόγραμμα των F-35. Είναι από αυτά τα «κρυφά σημαντικά» που δεν διαβάζει κάποιος στις εφημερίδες. Και όλο αυτό, αν το σκεφτείτε, ξεκινάει πάνω από σαράντα χρόνια πίσω, με την υποστήριξη του Κυπριακού, τον καιρό που πιέζαμε το Free Cyprus Coalition. Μέσα από αυτό, γίναμε φίλοι με τον Chris Van Hollen και αρχίσαμε να έχουμε κοινωνικές σχέσεις, πηγαίναμε στις βαφτίσεις των παιδιών ο ένα του άλλου, στα γενέθλια, και όλα αυτά που κάνουν οι φίλοι.»

To 1974, μετά την εισβολή στην Κύπρο, δημιουργήθηκε μια πολύ μεγάλη αναταραχή στην ομογένεια της Αμερικής. Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί, κυρίως ακαδημαϊκοί και καθηγητές πανεπιστημίων, αποφάσισαν να ιδρύσουν μια οργάνωση που λεγόταν Free Cyprus Coalition. Μετά από κάποιες αρχικές διαδικασίες, ζήτησαν από τον Σταμάτη Κριμιζή να γίνει πρόεδρος της οργάνωσης. Διοργάνωσαν διαδηλώσεις στο κέντρο της Ουάσινγκτον, για την αποχώριση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων και την απελευθέρωση της Κύπρου και προσπαθούσαν να επηρεάσουν το Κονγκρέσο ώστε να εφαρμόσει εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας. Μετά από τεράστιες προσπάθειες, τελικά την 4η Φεβρουαρίου του 1975 το εμπάργκο επιβλήθηκε, γεγονός που σόκαρε τους Τούρκους και τον Χένρυ Κίσσινγκερ.

https://physicsgg.me/2020/11/21/%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b6%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%b1-f-35-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Ο Σταμάτης Κριμιζής μιλάει για την εξερεύνηση του διαστήματος.

voyager_spacecraft.jpg?w=700 Το «Voyager 2» της NASA εκτοξεύτηκε στις 20 Αυγούστου 1977 από το Κέιπ Κανάβεραλ, στη Φλόριδα των ΗΠΑ

Σε απόσταση περίπου 22,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη Γη, τα διαστημικά σκάφη Voyager 1 και Voyager 2 της NASA συνεχίζουν το μακρύ ταξίδι εξερεύνησης του γαλαξία, που ξεκίνησαν πριν από δεκάδες χρόνια, με ταχύτητα 62.000 χιλιομέτρων την ώρα.Στον αλλοτινό «ομφαλό της Γης» πάλι, στους ηλιόλουστους Δελφούς, ο κορυφαίος έλληνας αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, μέλος της ομάδας που έφτιαξε τα όργανα για τα δύο σκάφη, μιλά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για το δέος που αισθάνεται κάθε φορά που κοιτάζει τον έναστρο ουρανό.

«Δέος, διότι καταλαβαίνω πόσο ελάχιστη είναι η γνώση μου, παρά τα τόσα χρόνια εξερεύνησης» λέει χαρακτηριστικά ο Χιώτης στην καταγωγή επιστήμονας, που μέσα από τα έργα της διανοίας του έχει «αγγίξει» πλανήτες, δορυφόρους, αστεροειδείς και μακρινές «γωνιές» του διαστήματος: τη Σελήνη, τον Άρη, την Αφροδίτη, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον Ερμή, τον Πλούτωνα, τη Ζώνη Κάιπερ, τον αστεροειδή Έρωτα και πλέον την ίδια τη στενή «γειτονιά» του Ήλιου.Στη συζήτησή του με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κύριος ερευνητής της NASA Σταμάτης Κριμιζής, επίτιμος διευθυντής του Τµήµατος Διαστηµικής στο Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Φυσικής του Πανεπιστηµίου Johns Hopkins, εκτιμά ότι ο εποικισμός του Άρη είναι όνειρο θερινής νυκτός.Ωστόσο, μια αρχική εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη» από διαστημόπλοια με ανθρώπινα πληρώματα πιθανότατα θα συμβεί πριν από το τέλος της δεκαετίας του 2030.Επισημαίνει ότι το επόμενο μεγάλο άλμα της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος θα γίνει με το τηλεσκόπιο James Webb, που ουδείς γνωρίζει ακόμα τι θα αποκαλύψει, αλλά «το μόνο βέβαιο είναι πως θα πρόκειται για αναπάντεχα φαινόμενα, που θα αναγκάσουν τους επιστήμονες να «ξύνουν το κεφάλι τους»».Προσθέτει ότι, σε μια εποχή που ο ιδιωτικός τομέας αποκτά πρόσβαση στο διάστημα, η «ρυμούλκηση» προς τη Γη ενός αστεροειδούς με μεγάλη ποσότητα εκμεταλλεύσιμων ορυκτών είναι ένα εγχείρημα που δε θα αργήσει πολύ, ενώ μοιράζεται το φόβο του ότι «ποτέ δεν θα μάθουμε την απάντηση στο ερώτημα αν είμαστε ο μοναδικός τεχνολογικά προηγμένος πολιτισμός στο Σύμπαν που μπορούμε να παρατηρήσουμε».Εξηγεί γιατί απέρριψε την πρόταση που του έγινε επί προεδρίας Κλίντον, να αναλάβει τη διοίκηση της NASA. Ο λόγος; Να παραμείνει αφοσιωμένος στην έρευνα και τη χαρά της εξερεύνησης του διαστήματος: «Ισχύει ότι μου προτάθηκε, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω γραπτώς. Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνονται προφορικές βολιδοσκοπήσεις για το αν κάποιος θα δεχθεί, και αυτό έγινε επί Προεδρίας Κλίντον. Δεν δέχθηκα γιατί προτιμούσα την επιστημονική έρευνα από την ολική απασχόληση με τη διοίκηση. Πώς να συγκρίνω το κυνήγι για την έξοδο από το ηλιακό σύστημα με τα δύο Voyager με καταθέσεις σε επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας για τον προϋπολογισμό της NASA, τον αριθμό του προσωπικού, τις κτιριακές ανάγκες των ερευνητικών κέντρων στις διάφορες πολιτείες κ.λπ.; Ήμουν βέβαιος ότι άλλοι θα ήταν πολύ καταλληλότεροι από εμένα σ’ αυτά τα θέματα» λέει χαρακτηριστικά.

krimizis1.jpg?w=700 Φεβρουάριος 1979. Επιστήμονες εξετάζουν τα πρώτα στοιχεία που έστειλε το διαπλανητικό διαστημόπλοιο Voyager 1 από τον πλανήτη Δία στη γη. Όρθιος με τη γραβάτα, ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής.

Ο Σταμάτης Κριμιζής, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ομιλητής πρόσφατα στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μιλά ακόμα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την κομψότητα, την οικονομία και τη δομή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, το τεχνικό μεγαλείο της Ακρόπολης των Αθηνών, τις αγωνίες των επιστημόνων που συμμετέχουν σε πανάκριβες διαστημικές αποστολές, αλλά και για τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε στη ζωή του η συμβουλή που του έδωσε στα νεανικά του χρόνια ο κορυφαίος φυσικός Τζέιμς Βαν Άλεν: «Πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να σταθεί τυχερός».

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο άλμα στην εξερεύνηση του διαστήματος και τι δεν μας έχει εξομολογηθεί ακόμα το Big Bang;

«Όταν μιλάμε για εξερεύνηση του διαστήματος, συνήθως εννοούμε επιτόπου επισκέψεις με διαστημόπλοια. Είμαστε όμως περιορισμένοι στο ηλιακό μας σύστημα, διότι έξω από αυτό οι αποστάσεις είναι τεράστιες, από δεκάδες μέχρι και δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Και εδώ στο ηλιακό σύστημα το επόμενο μεγάλο βήμα είναι ο εποικισμός της Σελήνης και οι επισκέψεις στον Άρη με ανθρώπινα πληρώματα. Το Big Bang είναι άλλη ιστορία. Δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε με σκάφη, όπως έκαναν ο Κολόμβος και οι θαλασσοπόροι στην εξερεύνηση της Γης. Απλώς χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα τηλεσκόπια, για να δούμε τι έγινε πριν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα διάφορα σώματα στο μακρινό σύμπαν, ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός, φτάνει τελικά στη Γη. Το μεγάλο άλμα θα γίνει από το τηλεσκόπιο James Webb που εκτοξεύτηκε εφέτος, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι θα αποκαλύψει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είναι αναπάντεχα φαινόμενα και θα αναγκάσουν τους επιστήμονες να «ξύνουν το κεφάλι τους» για άλλη μια φορά» απαντά.

Προσθέτει ότι η πρόσβαση στο διάστημα από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ., τη SpaceX του Ίλον Μασκ) είναι μια νέα εξέλιξη, αλλά δεν είναι εξερεύνηση.

«Μπορούμε να την ονομάσουμε εμπορική εκμετάλλευση μιας νέας περιοχής, την οποία γνωρίζουμε ήδη αρκετά καλά ένεκα της εξερεύνησης από κρατικές διαστημικές υπηρεσίες. Προς το παρόν βλέπουμε την αρχή του διαστημικού τουρισμού, αλλά υποθέτω ότι το «ρυμούλκισμα» κάποιου αστεροειδούς με μεγάλη ποσότητα εκμεταλλεύσιμων ορυκτών προς τη Γη είναι ένα εγχείρημα που δεν θα αργήσει πολύ» υπογραμμίζει.

Σε μια εποχή που ιδιωτικές εταιρείες πλησιάζουν αρκετά στο να αποκτήσουν την τεχνολογία για να δραστηριοποιηθούν σε άλλα ουράνια σώματα με πρώτο προορισμό τη Σελήνη, ποιον ρόλο παίζει η προστασία των άλλων πλανητών από τις γήινες κυβερνήσεις και τι θα συμβεί αν οι ιδιώτες ξεπεράσουν τα κράτη στην κατάκτηση του διαστήματος; Ποια είναι η ευθύνη των κυβερνήσεων σε αυτό το πιθανό εξωγήινο «Ελντοράντο»;

«Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις θα ιδρύσουν ειδικές υπηρεσίες για τον έλεγχο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ακόμη και για άλλους πλανήτες. Υπάρχει ήδη διεθνής συνθήκη του OHE, που απαγορεύει τη μόλυνση της επιφάνειας δορυφόρων των πλανητών. Το 2017 η αποστολή Cassini-Huygens, που εξερεύνησε τον Κρόνο για 13 χρόνια, καταστράφηκε εσκεμμένα, διότι υπήρχε η πιθανότητα να συγκρουσθεί με ένα από τα φεγγάρια του Κρόνου και να μολύνει την επιφάνειά του με ραδιενεργό πλουτώνιο. Δεν νομίζω λοιπόν ότι θα έχουμε ένα εξωγήινο «Ελντοράντο», τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον» εκτιμά.

Ανθρώπινα πληρώματα στον «Κόκκινο Πλανήτη» πριν από το τέλος της δεκαετίας του 2030

«Πιστεύω ότι ο εποικισμός του Άρη είναι όνειρο θερινής νυκτός. Είναι σχετικά εύκολο να γίνει μια αρχική εξερεύνηση του Άρη από διαστημόπλοια με ανθρώπινα πληρώματα – θα συμβεί πριν το τέλος της δεκαετίας του 2030. Ο εποικισμός όμως προϋποθέτει τη δημιουργία υποδομών παρόμοιων με αυτές της Γης, δηλαδή καλλιέργειες για τρόφιμα, έργα για εξόρυξη και χρήση νερού, και κατασκευές για επιβίωση σε ένα ιδιαίτερα σκληρό περιβάλλον. Η ατμόσφαιρα στον Άρη είναι μόλις 0,6% αυτής της Γης και συνίσταται από διοξείδιο του άνθρακα, όχι οξυγόνο. Η οικοδόμηση πρέπει να γίνει σε βάθος τουλάχιστον ενός μέτρου για προστασία από την κοσμική ακτινοβολία και αυτήν από ηλιακές εκρήξεις, που μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο σωματικές βλάβες, αλλά και θάνατο σε άτομα που κυκλοφορούν απροστάτευτα στην επιφάνεια. Η έλλειψη μαγνητικού πεδίου και ατμόσφαιρας, που μας προστατεύουν στη Γη, έχουν κατακλυσμικές συνέπειες για τον εποικισμό του Άρη» παρατηρεί ο διάσημος αστροφυσικός.

Θα μπορούσε κάποτε η ανθρωπότητα να ζει σε «σφαίρες Ντάισον» (υποθετικές μεγακατασκευές που περικλείουν έναν αστέρα και συσσωρεύουν την ακτινοβολούμενη ενέργεια);

«Οι «σφαίρες Ντάισον» ανήκουν στην επιστημονική φαντασία και θα παραμείνουν εκεί. Παρεμπιπτόντως, υπηρετήσαμε μαζί με τον Ντάισον στην Επιτροπή Διαστήματος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ επί τριετία και γίναμε πολύ καλοί φίλοι» λέει.Μια διαστημική αποστολή πολλών εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να ναυαγήσει ακόμα και από αστοχία ενός μικρού εξαρτήματος, κόστους λίγων δολαρίων. Πόση αγωνία βιώνουν αλήθεια οι επιστήμονες που προετοιμάζουν μια διαστημική αποστολή;«Το σύνθημα στο πρόγραμμα Apollo της NASA ήταν «in God we trust, the rest of you bring data» («στον Θεό έχουμε εμπιστοσύνη, οι υπόλοιποι φέρτε δεδομένα»). «Φέρτε τα δεδομένα» που αποδεικνύουν ότι το οποιοδήποτε σύστημα λειτουργεί σωστά. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα λειτουργεί βάσει προδιαγραφών είναι να δοκιμασθεί. Επανειλημμένα και υπό όλες τις συνθήκες που θα λειτουργήσει στο διάστημα. Βασικά οι έλεγχοι είναι πολλαπλοί. Πρώτα στο επίπεδο υποσυστήματος και μετά, όταν το διαστημόπλοιο συναρμολογηθεί, δοκιμάζεται ως σύνολο, όχι μόνο στην ατμοσφαιρική πίεση, αλλά στο κενό και σε θερμοκρασίες από –40 μέχρι και +50 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, πρέπει να επιβιώσει των κραδασμών της εκτόξευσης, σε δυνάμεις που συχνά είναι και 20 φορές ισχυρότερες της βαρύτητας. Η πρακτική δηλαδή είναι τεστ, τεστ και κατόπιν ξανά τεστ» λέει.

Τελικά, είμαστε μόνοι;

Ποια είναι η άποψη του Σταμάτη Κριμιζή για το αν η ανθρωπότητα έχει …παρέα στο Σύμπαν;

«Δεν ασχολούμαι προσωπικά με το θέμα, αλλά φοβάμαι ότι ποτέ δεν θα μάθουμε την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες, οι πιθανοί πολιτισμοί μάλλον δεν είναι διαχρονικοί, και η παρουσία μας στη Γη είναι σχετικά πρόσφατη, με δυνατότητα επικοινωνίας μόνο τα τελευταία περίπου 100 χρόνια, ενώ ο πλανήτης μας υπάρχει για 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι» απαντά ο κ. Κριμιζής και προσθέτει ότι «εάν κάποτε αποδειχθεί ότι υπάρχει βιολογική δραστηριότητα πέραν της Γης, ειδικά ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, αυτό θα είναι ένα συνταρακτικό γεγονός για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό μας».

Ο κορυφαίος έλληνας αστροφυσικός δεν έχει προφανώς πατήσει στον Άρη, αλλά οχήματα και όργανα που σχεδίασε, συσκευές που έχει αγγίξει, έχουν βρεθεί σε πολλούς πλανήτες. Ποιο είναι το συναίσθημα όταν το έργο σου ταξιδεύει τόσο μακριά στο σύμπαν;

«Μετά την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη αποστολή, αρχίζει να γίνεται μια κανονικότητα, ειδικά όταν είναι κάποιος νέος. Άρχισα να φτιάχνω όργανα ως μεταπτυχιακός φοιτητής με τον Βαν Αλεν και μέσα σε πέντε χρόνια είχα «αγγίξει», όπως το θέσατε, τον Άρη, το φεγγάρι (δύο φορές), την Αφροδίτη, και βέβαια την τροχιά περί τη Γη (τρεις φορές). Μετά, στο Johns Hopkins, φτιάξαμε τα όργανα για τα «Voyagers 1 & 2», για Δία, Κρόνο, Ουρανό, και Ποσειδώνα, και βέβαια άλλες τρεις αποστολές γύρω από τη Γη. Κατόπιν το «Messenger» στον Ερμή, και τέλος το «New Horizons» στον Πλούτωνα και τη ζώνη Kuiper. Επί πλέον το «NEAR» στον αστεροειδή «Έρως», όπου και το προσεδαφίσαμε το 2001. Το τελευταίο είναι το «Parker Solar Probe», όπου «αγγίξαμε» ήδη τον Ήλιο. Αλλά να μην ξεχάσω ότι τώρα τα δύο «Voyagers» βρίσκονται στον γαλαξία σε απόσταση περίπου 22,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, μετά από 44 χρόνια ταξίδι, με ταχύτητα 62.000 χιλιομέτρων την ώρα. Πώς να αισθάνομαι μετά από όλα αυτά τα ταξίδια; Έχουμε δημιουργήσει ιστορία – ιδιαίτερα το να είναι κάποιος μέλος της πρώτης αποστολής της ανθρωπότητας πέρα από το ηλιακό σύστημα» εξομολογείται.

«Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να σταθεί τυχερός»

Ο Σταμάτης Κριμιζής γνώρισε τον Τζέιμς Βαν Άλεν, κατασκευαστή του πρώτου αμερικανικού δορυφόρου και «νονό» των ζωνών ακτινοβολίας που περιβάλλουν τη Γη (Ζώνες Βαν Αλεν), όταν ο ίδιος ήταν 21 ετών. Και μια συμβουλή του αμερικανού φυσικού -«Πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να σταθεί τυχερός»- έπαιξε, όπως εξομολογείται, κομβικό ρόλο στη ζωή του:«Όταν κάποιος/α είναι προετοιμασμένος/η, είναι σε θέση να αναγνωρίσει την ευκαιρία όταν παρουσιαστεί. Και η προετοιμασία είναι συνυφασμένη με την γνώση και τη σκληρή δουλειά. Οι απροετοίμαστοι δεν ξέρουν καν πώς να αναγνωρίσουν την ευκαιρία, κι έτσι θεωρούν πως είναι «άτυχοι» -όμως στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι» λέει.

Στο ερώτημα τι σημαίνει η Ελλάδα για εκείνον και ποια είναι η αγαπημένη του εικόνα από τη χώρα, απαντά:

«Είχα την εξαίρετη τύχη να διδαχθώ την αρχαία ελληνική γλώσσα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με εντυπωσίασε αφάνταστα η κομψότητα, η οικονομία, και η δομή της. Είναι εκπληκτικό ότι αυτή η γλώσσα είναι ακόμα ζωντανή, τουλάχιστον 4.000 χρόνια τώρα. Όσο για την αγαπημένη μου εικόνα, βλέπω την Ακρόπολη και προσπαθώ να συλλάβω το μεγαλείο της έμπνευσης και σκέψης, τον βαθμό της οργάνωσης αυτών των ανθρώπων, που υλοποίησαν ένα τέτοιο έργο πριν 2.500 χιλιάδες χρόνια. Φοβερά δυσκολότερο από τη σύλληψη και την κατασκευή των Voyagers» λέει, και προσθέτει πως το όραμά του είναι σήμερα «να εξελιχθεί η Ελλάδα σε μια προοδευτική, ανθρωπιστική, και τεχνολογικά προηγμένη χώρα, με εξαίρετο εκπαιδευτικό σύστημα, και αρχές την αριστεία, την αξιοκρατία, την αξιολόγηση και το ήθος. Να εξελιχθούμε σε μια κοινωνία της γνώσης με σύνθημα το «αιέν αριστεύειν». Τότε πιθανόν να αποδειχθούμε και άξιοι των προγόνων μας».

https://physicsgg.me/2022/04/17/ο-σταμάτης-κριμιζής-μιλάει-για-την-εξε/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχολιο:Η έλλειψη μαγνητικού πεδίου και ατμόσφαιρας, που μας προστατεύουν στη Γη, έχουν κατακλυσμικές συνέπειες για τον εποικισμό του Άρη»

Επειδη λοιπον η ελλειψη ατμοσφαιρας  ειναι βασικο στοιχειο μπορουν οι πρωτοι κοσμοναυτες να βαλουν σε λειτουργια μηχανες παραγωγης CO2 που με αυτο αφενος θα ανεβασουν την ατμοσφαιρικη πιεση απο το 0,6% σε μεγαλυτερα ποσοστα αλλα κυριως το διοξειδιο του ανθρακος θα φερει στον Αρη το φαινομενο του θερμοκηπιου(οπως το εχουμε καταφερει στην Γη με ολες τις συνεπειες του που τωρα τρεχουμε και δεν φτανουμε)με αποτελεσμα πρωτον την αυξηση της μεσης θερμοκρασιας του Πλανητη και μετα με το λιωσιμο παγετωνων με  πιθανο αποτελεσμα  να εχουμε βροχες με διπλο οφελος.Πρωτα να κατακατσει η σκονη που θα αποτελει ενα απο τα σημαντικοτερα  προβληματα στον Αρη και μετα το νερο θα αποτελει πρωτη υλη για τους αποικους για τροφοδοσια και παραγωγη απαραιτητων υλικων διαβιωσης!!!Πιθανοτατα δε να δουμε και την ανασταση ιων και βακτηριων που υπηρξαν στον πλανητη την υδατινη περιοδο του!!

drone1-aris-nasa (1).jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Κριμιζής: Όνειρα θερινής νυκτός όσα λέει ο Μασκ για μετοίκηση στον Άρη.

Να σώσουμε τη Γη – Δεν υπάρχει «Κιβωτός του Νώε»«Όνειρα θερινής νυκτός» και «παραπλανητικές σκέψεις» χαρακτήρισε τα όσα λέει ο Έλον Μασκ ότι «θα μπορούμε να μπούμε σε διαστημόπλοια και να μετοικήσουμε στον Άρη», ο Σταμάτης Κριμιζής, ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.«Διότι δεν υπάρχει περιβάλλον στον Άρη το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει την ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μια μαζική μετοίκηση σε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας την ανάγκη «να διασώσουμε αυτό το διαστημόπλοιο που λέγεται Γη και στο οποίο είμαστε επιβάτες»  «Δεν υπάρχει “Κιβωτός του Νώε” για να μας σώσει. Είναι τόσο βασικό αυτό, που νομίζω ότι αναγκαστικά η ανθρωπότητα θα πρέπει να χειριστεί σωστά και να περιορίσει τη χρήση καυσίμων τα οποία προσθέτουν διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα και με αυτό τον τρόπο να επιβιώσει ο πλανήτης. Δεν υπάρχει άλλη λύση» ξεκαθάρισε.Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, λέγοντας πάντως πως είναι «κάπως αισιόδοξος ότι η ανθρωπότητα, όταν είναι στο χείλος του γκρεμού, θα συνειδητοποιήσει την ευθύνη της και θα κάνει πίσω».Ερωτηθείς για την εικόνα που θα αντικρύσουμε εάν «κοιτάξουμε» από το Διάστημα προς τα κάτω, προς τη Γη η οποία δείχνει όλο και περισσότερο μεγάλα σημάδια ταλαιπωρίας, με το περιβάλλον να υποφέρει και την κλιματική αλλαγή να επιφέρει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα, ο κ. Κριμιζής υπογράμμισε ότι η επιστήμη έχει αποφανθεί για τη σημασία της κλιματικής κρίσης, «πολύ σίγουρα για τις αλλαγές που γίνονται και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ανθρωπότητα για να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο». «Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε 8 δισεκατομμύρια κόσμος σε μια σφαίρα η οποία είναι συνεχώς θερμαινόμενη και έχει φτάσει σε ένα σημείο που θα επηρεάσει το κλίμα, την παραγωγή τροφής, την παραγωγή υλικών, οτιδήποτε», είπε χαρακτηριστικά.«Βλέπουμε ότι αυτό τον χρόνο επί παραδείγματι έχει γίνει μια μεγάλη οπισθοδρόμηση ένεκα του πολέμου (στην Ουκρανία). Οι χώρες επιστρέφουν τώρα στη χρήση λιγνίτη και πετρελαίου και κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί η θερμοκρασία ένεκα του διοξειδίου του άνθρακα που θα συνεχίσουμε να βάζουμε στην ατμόσφαιρα», πρόσθεσε – μεταξύ άλλων – ο ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

ακούστε την συνέντευξη ΕΔΩ: https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/st-krimizis-sto-proto-oneira-therinis-nyktos-osa-leei-o-mask-gia-metoikisi-ston-ari-na-sosoyme-ti-gi-den-yparchei-kivotos-toy-noe-audio/

https://physicsgg.me/2022/07/26/κριμιζής-όνειρα-θερινής-νυκτός-όσα-λέ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Σταμάτης Κριμιζής: Η σύγκρουση με αστεροειδή είναι αναπόφευκτη

Ο διαστημικός επιστήμονας μιλάει για το πείραμα «DART» της NASA που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη: ένα διαστημόπλοιο θα συγκρουστεί με δορυφόρο του αστεροειδούς Δίδυμος, με σκοπό να αλλάξει την τροχιά του • Στόχος να διαπιστωθεί πόσο είναι εφικτό να αλλάξει η τροχιά ενός αστεροειδούς που βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη

Σταμάτης Κριμιζής: Η σύγκρουση με αστεροειδή είναι αναπόφευκτη | tanea.gr
Η σύγκρουση θα γίνει με ταχύτητα 21.000 χιλιομέτρων την ώρα και θα αποτελέσει έναν μοναδικό σταθμό στην ανθρώπινη ιστορία: οι επιστήμονες θα έχουν παρέμβει στην αδιασάλευτη πορεία του Σύμπαντος. Αύριο, στις 02.14 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, τo «DART» (Double Asteroid Redirection Test), ένα διαστημόπλοιο βάρους 600 κιλών που εκτοξεύτηκε από τη Γη στις 24 Νοεμβρίου 2021, θα συγκρουστεί με τον Δίμορφο, έναν δορυφόρο του αστεροειδούς Δίδυμος, με σκοπό να αλλάξει την τροχιά του Διδύμου. Στόχος των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι εφικτό να αλλάξουν την τροχιά και την ταχύτητα ενός αστεροειδούς που βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη· και με τον τρόπο αυτό να αποτρέψουν σενάρια μεγάλης καταστροφής για τον πλανήτη μας.Τα αποτελέσματα του αυριανού πειράματος, το οποίο χρηματοδοτείται από τη NASA, θα μετρηθούν επί τόπου από το διαστημόπλοιο «DART» αλλά και με τηλεσκόπια από τη Γη.Πόσο πιθανό είναι, όμως, να συγκρουστεί ένας αστεροειδής με τον πλανήτη μας τα επόμενα 100 χρόνια; «Η σύγκρουση αυτή είναι απολύτως βέβαιη. Θα γίνει», απαντά στα «ΝΕΑ» ο πολυβραβευμένος επιστήμονας του Διαστήματος Σταμάτης Κριμιζής, ο άνθρωπος που πριν από 22 χρόνια άνοιξε με την έρευνά του τον δρόμο για το αυριανό πείραμα. «Το θέμα είναι με τι μεγέθους αστεροειδή θα γίνει η σύγκρουση. Η τελευταία σχεδόν σύγκρουση, δηλαδή η έκρηξη ενός αστεροειδούς στην ατμόσφαιρα της Γης, ο οποίος είχε διάμετρο γύρω στα 20 μέτρα, έγινε πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας στις 15 Φεβρουαρίου του 2014. Η έκρηξη που τη συνόδευσε ήταν ισοδύναμη με 400-500 χιλιοτόνους ΤΝΤ, δηλαδή περίπου 25 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα», εξηγεί και προσθέτει: «Επίσης, το 1908 μια έκρηξη που ισοδυναμούσε με 10 μεγατόνους έγινε πάνω από το Τουνγκούσκα της Σιβηρίας και ισοπέδωσε 2.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ευτυχώς σε σχετικά ακατοίκητη περιοχή».

Θέμα αριθμών

Η σύγκρουση κάποιου αστεροειδούς με τη Γη, όπως εξηγεί ο Σταμάτης Κριμιζής, είναι θέμα αριθμών. «Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί περισσότεροι από 10.000 αστεροειδείς με διάμετρο μεγαλύτερη των 140 μέτρων, οι οποίοι διασχίζουν την τροχιά της Γης, δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα να συγκρουστούν μαζί της. Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 25.000 αστεροειδείς αυτού του μεγέθους που δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμα. Αρα, ο συνολικός αριθμός, αν συμπεριλάβουμε αστεροειδείς όλων των μεγεθών, είναι πάνω από 30.000 μέχρι σήμερα και καθημερινά καταμετρούνται ακόμη περισσότεροι. Από αυτούς, πάνω από 855 έχουν διάμετρο ενός χιλιομέτρου…».Αστεροειδείς τέτοιου μεγέθους μπορεί να αποβούν επικίνδυνοι για τη ζωή στον πλανήτη μας. «Αυτοί που έχουν διάμετρο πάνω από ένα χιλιόμετρο μπορεί να γίνουν καταστρεπτικοί για ολόκληρη τη Γη, αλλά οι πιθανότητες υπολογίζονται σε μία σύγκρουση κάθε 500.000 χρόνια. Συγκρούσεις με αστεροειδείς διαμέτρου 60 μέτρων υπολογίζεται ότι γίνονται μία κάθε 1.300 χρόνια κ.ο.κ.», λέει ο Σταμάτης Κριμιζής. «Πάντως, αν μιλάμε για έναν αστεροειδή διαμέτρου 30 μέτρων, η πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη μπορεί να φτάνει το 100% τα επόμενα 100 χρόνια, αν όμως μιλάμε για διάμετρο 140 μέτρων, πέφτει στο 10%».

Προετοίμασε το έδαφος

Ο ίδιος έχει ηγηθεί και συμμετάσχει με όργανά του στην εξερεύνηση και των εννέα κλασικών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Και προετοίμασε το έδαφος, μαζί με την επιστημονική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, για το αυριανό πείραμα που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους αστεροειδείς που διασχίζουν την τροχιά της Γης.«Εχω ζήσει με αυτό το πείραμα τα τελευταία 20-25 χρόνια της ζωής μου», περιγράφει ο Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος διοικητής Διαστημικών Προγραμμάτων της ΝΑSΑ στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, όπου κατασκευάστηκε το διαστημόπλοιο «DART». «Οταν διοικούσα τα διαστημικά προγράμματα της NASA στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η ομάδα μου έφτιαξε το πρώτο διαστημόπλοιο – δορυφόρο ενός αστεροειδούς, του αστεροειδούς Eros. Αυτό έγινε το 2000, ενώ το 2001 προσπαθήσαμε και καταφέραμε να προσεδαφίσουμε αυτόν τον δορυφόρο – παρότι δεν ήταν κατασκευασμένος για κάτι τέτοιο – ώστε να αποδείξουμε ότι είναι δυνατό να ωθήσουμε έναν αστεροειδή σε διαφορετική τροχιά. Για να γίνει η διπλή ανακατεύθυνση, αυτό που επιχειρείται με το αυριανό πείραμα, χρειάστηκαν 20 χρόνια», συνεχίζει. Αλλωστε, η προσεδάφιση του διαστημοπλοίου «NEAR» στον αστεροειδή Eros το 2001 οδήγησε τη ΝΑSA να ιδρύσει το Γραφείο Πλανητικής Προστασίας που χρηματοδοτεί τώρα την αποστολή «DART». Τόσο το «NEAR» όσο και το «DART» σχεδιάστηκαν, εκτοξεύθηκαν και ελέγχονται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Johns Hopkins, στο οποίο ο Σταμάτης Κριμιζής είχε την ευθύνη της Διοίκησης Διαστημικών Προγραμμάτων για 14 χρόνια, από το 1990 μέχρι το 2004.

Ποιος είναι ο Δίμορφος

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δίμορφος είναι ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε το 2003 και βαφτίστηκε τον Ιούνιο του 2020 από το… Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Την ονομασία του – η οποία εγκρίθηκε από τη Διεθνή Αστρονομική Ενωση και ανακοινώθηκε επισήμως από την IAU, τη NASA και την ESA – εμπνεύστηκε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ Κλεομένης Τσιγάνης εξαιτίας των «μορφολογικών μεταβολών που θα υποστεί με την πρόσκρουση του «DART»», όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος τότε, μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Ο Δίμορφος θα γίνει το πρώτο ουράνιο σώμα στην Ιστορία που θα είναι γνωστό στον άνθρωπο με δύο διαφορετικές μορφές: αυτή που θα αντικρίσει η αποστολή «DART» πριν από την πρόσκρουσή της σε αυτό, και η μεταγενέστερη, την οποία θα «δει» η ευρωπαϊκή αποστολή «Hera» το 2024».Ο Σταμάτης Κριμιζής εξηγεί πως «το αυριανό πείραμα θα στεφθεί από επιτυχία αν η τροχιά του Διδύμου αλλάξει αισθητά, ώστε να μπορεί να προβλεφθεί η απαιτούμενη ώθηση αν στο μέλλον κάποιος μεγάλος αστεροειδής – διαμέτρου μεγαλύτερης των 140 μέτρων – παρατηρηθεί σε συγκρουσιακή τροχιά με τη Γη. Σε αυτήν την περίπτωση, θα εκτοξευθεί διαστημόπλοιο με κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να αποτρέψει τη σύγκρουση. Πλέον θα έχουμε τη δυνατότητα να αμυνθούμε ως Γη, σε αντίθεση με την εποχή όταν χτύπησε ο αστεροειδής που αφάνισε τους δεινόσαυρους, πριν από 62 εκατομμύρια χρόνια – τότε δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα», σημειώνει.Κι αν μέχρι πρότινος το να αλλάξουν οι άνθρωποι την τροχιά ενός αστεροειδούς ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πλέον οι δυνατότητες της επιστήμης μοιάζουν ανεξάντλητες… «Ο έλεγχος της τροχιάς ενός αστεροειδούς είναι σχετικά εύκολος και τώρα με το πείραμα του «DART» θα έχουμε μια καλή πληροφόρηση για τις λεπτομέρειες, με αριθμούς. Αλλωστε, είχαμε καταφέρει να προσεδαφίσουμε το διαστημόπλοιο «NEAR» το 2001 στον αστεροειδή Eros και αποδείξαμε ότι είναι εφικτό», περιγράφει ο Σταμάτης Κριμιζής και καταλήγει: «Ομως ο συνολικός έλεγχός μας στο περιβάλλον της Γης είναι αμφίβολος και η κλιματική αλλαγή είναι ένα παράδειγμα που το αποδεικνύει…».

https://www.tanea.gr/2022/09/27/interviews/stamatis-krimizis-i-sygkrousi-me-asteroeidi-einai-anapofeykti/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Δρ. Σταμάτης Κριμιζής στην «Ν»: Οι μεγάλες ανακαλύψεις ήδη άρχισαν.

O κορυφαίος και πολυβραβευμένος Έλληνας αστροφυσικός δρ. Σταμάτης Κριμιζής, ο μοναδικός επιστήμονας που έχει επισκεφτεί όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος συμμετέχοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (π.χ. κατασκευή οργάνων διαστημοπλοίων) σε αποστολές που πέρασαν και κατέγραψαν δεδομένα από τους πλανήτες αποδέχτηκε την πρόσκληση μας να είναι παρών στην έναρξη λειτουργίας του ανανεωμένου Naftemporiki.gr. και να μας μιλήσει για όσα ετοιμάζεται η επιστήμη και τεχνολογία να μας φέρει από τον κόσμο του Διαστήματος.

Ποιο είναι το παρόν και το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης και ποια θα είναι η επίδραση των νέων ανακαλύψεων που θα γίνουν έξω από τη Γη για την ανθρωπότητα;

Εύχομαι «καλή επιτυχία» στο νέο site της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉΣ το οποίον αναμένω θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό από το υπάρχον. Οι μεγάλες ανακαλύψεις ήδη άρχισαν από τα «αχαρτογράφητα νερά» που μας ταξιδεύει το τηλεσκόπιο James Webb. όπως η ανακάλυψη υδρατμών σε ατμόσφαιρα εξωπλανήτη αποδεικνύει ότι αυτό το θεμελιώδες συστατικό της βιολογικής αλυσίδας στη Γη είναι παρόν όχι μόνο στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αλλά και σε άλλα αστρικά περιβάλλοντα. Υπάρχει κάθε προσδοκία ότι οι εξελίξεις στην εξωβιολογία την επόμενη δεκαετία θα είναι δραματικές με ότι αυτό συνεπάγεται για τις βασικές απόψεις της ανθρωπότητας όσον αφορά την θρησκεία, την επιστήμη, και γενικά τις αντιλήψεις μας για την μοναδικότητα του διαστημόπλοιου Γη και των επιβατών του.Βέβαια η άλλη, πιο πρακτική, διάσταση θα είναι η επέκταση της ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη, και η αρχή της εξερεύνησης του Άρη με ανθρώπινα πληρώματα, όχι ρομποτικά σκάφη όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα. Είναι σχετικά βέβαιο ότι την δεκαετία του 2030 θα αρχίσει η μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπινου είδους στη Σελήνη, δηλαδή η οικοδόμηση μιας «αποικίας» που θα εξελιχθεί σε συνεχή και αυτάρκη παρουσία σε ουράνιο σώμα εκτός Γης. Αρχικά ο τουρισμός και κατόπιν η πιθανή εξόρυξη ορυκτών θα αποτελέσουν οικονομικές δραστηριότητες και πηγές πλούτου. Στο απώτερο μέλλον, επιστημονικά παρατηρητήρια και η δημιουργία βάσης για πιθανή εξερεύνηση του Άρη θα αποτελέσουν μια άλλη δραστηριότητα.Τέλος, εν όψει της αλματωδώς αυξανόμενης εμπορικής δραστηριότητας σε διαστημικές υπηρεσίες-περίπου $350 δις. ετησίως σήμερα-η εξάρτησή μας από δορυφόρους πέριξ της Γης θα είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών πολύ περισσότερο από σήμερα. Δορυφορικές τηλεπικοινωνίες όλων των ειδών, πλοήγηση, δελτία γήινου και διαστημικού καιρού, χρηματικές συναλλαγές και γενική εμπορική δραστηριότητα, μεταξύ πολλών άλλων, θα έχουν διασυνδέσει την ανθρωπότητα σε μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση από ποτέ. Πιθανόν αυτή η αλληλεξάρτηση να αποδειχθεί ο πιο αποτελεσματικός δεσμός για την διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Ο δρ.Σταμάτης Κριμιζής, είναι ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο σε ιστορικές αποστολές της NASA όπως τα Voyager I και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons, μεταξύ πολλών άλλων.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1385832/dr-stamatis-krimizis-stin-n-oi-megales-anakalypseis-idi-archisan-i-exoviologia-tha-prokalesei-dramatikes-exelixeis/

1298111.jpeg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

O νέος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών δρ. Σταμάτης Κριμιζής μιλά εφ’ όλης της ύλης στο Ναυτεμπορική TV.

krimizis-696x464.jpg

Ο δρ. Σταμάτης Κριμιζής μιλάει για την καριέρα του, το πότε θα ταξιδέψει ο άνθρωπος στη Σελήνη και τον Άρη και για το αν υπάρχει τελικά ζωή μακριά από τη Γη.Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 1ης Δεκεμβρίου 2022, εξέλεξε τον ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή, επόπτη του γραφείου Διαστημικής Ερεύνης και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμο διευθυντή του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ως αντιπρόεδρό της για το έτος 2023. O δρ. Σταμάτης Κριμιζής, ο μοναδικός επιστήμονας που έχει επισκεφτεί όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος συμμετέχοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (π.χ. κατασκευή οργάνων διαστημοπλοίων) σε αποστολές που πέρασαν και κατέγραψαν δεδομένα από τους πλανήτες έδωσε μεγάλη σύνεντευξη στη Ναυτεμπορική TV.Ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας στον τομέα του Διαστήματος που ανάμεσα στα άλλα είναι Oμότιμος Διευθυντής των Διαστημικών Προγραμμάτων της NASA αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε την σταδιοδρομία του, στις εμβληματικές αποστολές που συμμετείχε όπως αυτή των διαστημικών σκαφών Voyager που ταξιδεύουν πλέον έξω από το ηλιακό μας σύστημα, στην αποστολή Artemis της NASA για την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, για τη συμμετοχή του σε προγράμματα άμυνας της Γης από αστεροειδείς, στην αποίκηση του Άρη αλλά και στην πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Σταμάτης Κριμιζής: Η 45χρονη οδύσσεια των Voyager.

Μεταξύ των ειδήσεων του 2022, οι οποίες συνεχώς μας ανησυχούσαν και μας απογοήτευαν, εμφανίστηκε απρόσμενα και μια είδηση η οποία ξέφευγε από την καθημερινότητα και έδειξε ότι η ανθρωπότητα μπορεί να έχει ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.H 5η Σεπτεμβρίου 2022 ήταν η 45η επέτειος της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Voyager 1, το 1977, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριδας (είχε προηγηθεί η εκτόξευση του Voyager 2 στις 20 Αυγούστου του ίδιου έτους). Η αρχική αποστολή των Voyager 1 και 2 ήταν η εξερεύνηση του πλανητών Δία και Κρόνου και η επιτυχής εκτέλεση αυτής της αποστολής απαιτούσε την απρόσκοπτη λειτουργία των διαστημοπλοίων για 4 χρόνια, κάτι το οποίο δεν είχε επιχειρηθεί μέχρι τότε. Η διπλή αποστολή, επομένως, επιχειρούσε να διασφαλίσει αυτόν τον στόχο, καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης και των δύο διαστημοπλοίων εθεωρούντο πολύ χαμηλές.

%CE%9A%CE%A1%CE%99%CE%9C%CE%99%CE%96%CE%

O Σταμάτης Κριμιζής έξω από το γραφείο του στην Ακαδημία Αθηνών στου Παπάγου (Γιώργος Οικονομόπουλος)

Το μακρύ ταξίδι

Παρά τις προβλέψεις, τα δύο διαστημόπλοια λειτούργησαν επιτυχώς, ενώ τα προγραμματισμένα 4 χρόνια των αποστολών επεκτάθηκαν σε 45 χρόνια συνεχούς εξερεύνησης, όχι μόνο του Δία και του Κρόνου, αλλά και του Ουρανού και του Ποσειδώνα το 1986 και 1989 αντιστοίχως. Το 1989 οι αποστολές Voyager επαναπροσδιορίστηκαν ως «Διαστρική Αποστολή Voyager» με αντικειμενικό σκοπό την πιθανή ανακάλυψη του μέχρι τότε άγνωστου συνόρου μεταξύ της ηλιακής ατμόσφαιρας, του αποκαλούμενου ηλιακού ανέμου, και του Γαλαξία. Αυτό επιτεύχθηκε τελικά ύστερα από 23 χρόνια, τον Αύγουστο του 2012, σε απόσταση 18,3 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, με το Voyager 1 να ταξιδεύει με ταχύτητα 61.200 χλμ. την ώρα από το 1989! Η έξοδος του Voyager 2 στον Γαλαξία πραγματοποιήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2018. Σήμερα το Voyager 1 βρίσκεται σε απόσταση 24 δισεκατομμυρίων χλμ., με το σήμα του ραδιοπομπού του ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός να χρειάζεται 22 ώρες και 5 λεπτά για να φτάσει στη Γη (για σύγκριση, το φως από τον Ηλιο φτάνει στη Γη σε περίπου 8,3 λεπτά).

Ενας ανεπανάληπτος (ακόμη) άθλος

Στο γράφημα που προετοιμάστηκε από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) για τον εορτασμό της 45ης επετείου από την εκτόξευση των Voyager παρουσιάζονται συνοπτικά οι σημαντικότερες ανακαλύψεις που πραγματοποίησαν οι αποστολές, μεταξύ των οποίων είναι οι εμβληματικές εικόνες των απώτερων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και η θέση των δύο διαστημοπλοίων έξω από τη λεγόμενη ηλιόσφαιρα, μιας εκτεταμένης περιοχής στο διάστημα, εντός της οποίας κυριαρχεί το αποτύπωμα της ηλιακής δραστηριότητας. Τα διαστημόπλοια Voyager είναι τα πρώτα ανθρώπινα κατασκευάσματα που έχουν ξεπεράσει το προστατευτικό «κουκούλι» της ηλιόσφαιρας που περιλαμβάνει όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και έχουν εξέλθει στον μεσοαστρικό χώρο, πέρα από την άμεση επιρροή του ηλιακού μαγνητικού πεδίου. Πρόκειται για έναν πραγματικό άθλο που δεν αναμένεται να επαναληφθεί για τουλάχιστον τρεις ακόμα δεκαετίες.

Αποτίμηση εκ των έσω

Το ιστορικό αυτό βήμα του ανθρώπου πέρα από το ηλιακό σύστημα οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: πρώτον ότι κάθε 175 χρόνια η διάταξη των απώτερων πλανητών (Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας) είναι τέτοια που να επιτρέπει τη χρήση της βαρύτητάς τους για την επιτάχυνση του διαστημοπλοίου. Δεύτερον, ότι η τεχνολογία είχε προοδεύσει αρκετά ώστε να επιτρέπει τον σχεδιασμό και υλοποίηση των αποστολών με σχετικά καλές πιθανότητες μερικής ή και ολικής επιτυχίας. Ο σχεδιασμός των διαστημοπλοίων Voyager άρχισε το 1972, ύστερα από μια ανταγωνιστική διαδικασία που διεξήγαγε η NASA για την επιλογή των πειραμάτων που θα ήταν καταλληλότερα για την εξερεύνηση των πλανητών του ηλιακού συστήματος καθώς και του διαπλανητικού χώρου.

voyager-lecp.jpg

Η συσκευή του πειράματος LECP των Voyager αναπτύχθηκε από την ομάδα του δρ. Κριμιζή (NASA)

Από την εποχή εκείνη διατηρώ το ιδιαίτερα τιμητικό προνόμιο να ηγούμαι της ομάδας των πειραμάτων LECP (Low Energy Charged Particle) που αφορούν την εξερεύνηση των σωματιδίων χαμηλής ενέργειας που παγιδεύονται στα μαγνητικά πεδία των πλανητών, καθώς και αυτών στον διαπλανητικό χώρο. Εφέτος συμπλήρωσα 50 χρόνια υπηρεσίας στην ηγετική ομάδα των αποστολών Voyager. Οι παρατηρήσεις του LECP έχουν καταλήξει σε εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, δεκάδες μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικά και χιλιάδες παρουσιάσεις σε συνέδρια ανά την υφήλιο. Τα τελευταία χρόνια το Γραφείο Διαστημικής Ερευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, με πρωτεργάτη τον συνεργάτη μου δρα Κώστα Διαλυνά, έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάλυση των δεδομένων του LECP από τον μεσοαστρικό χώρο, σε συνεργασία με σημαντικούς/ές ερευνητές/ερευνήτριες στον κλάδο από το Johns Hopkins University/Applied Physics Laboratory και άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Συλλογή… γνώσεων!

Το σύνολο των ανακαλύψεων των Voyager έχουν αλλάξει ριζικά τις γνώσεις μας για τους απώτερους πλανήτες: από την παρατήρηση των ηφαιστείων της Ιούς και τον υπόγειο ωκεανό της Ευρώπης (φεγγάρια του Δία), τις καταιγίδες στον Κρόνο και τη «ρύπανση» της ατμόσφαιρας από υδρογονάνθρακες του μεγαλύτερου δορυφόρου του Τιτάνα, τους δακτυλίους του Ουρανού και του Ποσειδώνα, έως και τα «κρυο-ηφαίστεια» του δορυφόρου του τελευταίου, Τρίτωνα, σε θερμοκρασία -235 βαθμών Κελσίου. Τα Voyager έχουν συμβάλει καθοριστικά στην αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων αναφορικά με τη γνώση μας για τους απώτερους πλανήτες από το τέλος του 20ού αιώνα. Γι’ αυτό και η αποστολή των Voyager θεωρείται ως η πλέον σημαντική του προηγούμενου αιώνα, μια πραγματική οδύσσεια.Σήμερα λαμβάνουμε δεδομένα από τα Voyager περίπου 8 με 10 ώρες την ημέρα, κάνοντας χρήση των μεγαλύτερων κεραιών που διαθέτει η NASA, διαμέτρου 70 μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως η ροή είναι πολύ χαμηλή, 160 bits το δευτερόλεπτο, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες φορές μικρότερη από αυτήν ενός κινητού τηλεφώνου. Η ισχύς του σήματος που φτάνει στην κεραία είναι περίπου ένα χιλιοστό του τρισεκατομμυρίου του watt (μεταφορά ενέργειας ανά μονάδα χρόνου), ενώ όταν εκπέμπεται από το διαστημόπλοιο είναι 22 watt. Βέβαια η απόσταση των Voyager από τη Γη είναι αρκετά μεγάλη, 24 δισεκατομμύρια χλμ., δηλαδή περίπου 159,3 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση μεταξύ της Γης και του Ηλιου. Επιπλέον η κεραία του διαστημοπλοίου συνεχίζει να στοχεύει τη Γη με μεγάλη ακρίβεια, περίπου 0,000001 της μοίρας. Με άλλα λόγια, η λήψη των δεδομένων δεν είναι μια τετριμμένη υπόθεση. Παρά τις αντικειμενικές τεχνικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, οι αποφάσεις της επιστημονικής ομάδας των Voyager στην τελευταία συνεδρίασή μας, που πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Αυγούστου 2022, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της επικοινωνίας μας με τα Voyager μέχρι και το έτος 2027, δηλαδή 50 χρόνια μετά την εκτόξευσή τους.Τέλος, καθώς τα Voyager θα συνεχίσουν το ταξίδι τους μακριά από το ηλιακό μας σύστημα «εσαεί», ο εκλιπών αστρονόμος Carl Sagan και οι συνεργάτες του είχαν προβλέψει την κατασκευή ενός ψηφιακού δίσκου, ο οποίος τοποθετήθηκε και στα δύο διαστημόπλοια και περιέχει εικόνες ανθρώπων, ζώων, δείγματα μουσικής από τη Γη, καθώς και μηνύματα σε διάφορες γλώσσες. Το ηχητικό μήνυμα στα αρχαία ελληνικά έχει ως εξής:

«Οἵτινές ποτ’ ἔστε χαίρετε! Εἰρηνικῶς πρὸς φίλους ἐληλύθαμεν φίλοι».

krimizis1.jpg?w=700 Φεβρουάριος 1979. Επιστήμονες εξετάζουν τα πρώτα στοιχεία που έστειλε το διαπλανητικό διαστημόπλοιο Voyager 1 από τον πλανήτη Δία στη γη. Όρθιος με τη γραβάτα, ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής.

https://www.in.gr/2023/01/23/b-science/gnomes/stamatis-krimizis-45xroni-odysseia-ton-voyager/

voyager-1.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

Σταμάτης Κριμιζής: ο μοναδικός επιστήμονας που έχει «επισκεφθεί» όλους τους πλανήτες.

… του ηλιακού μας συστήματος είναι ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

krimigis.jpg


 Ο Σταμάτης Κριμιζής, μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Νewsroom» για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, το ενδεχόμενο ζωής σε άλλους πλανήτες και την Τεχνητή Νοημοσύνη:

«Η έδρα του Διαστήματος ιδρύθηκε το 2004 και ήμουνα τότε ο πρώτος και μόνος υποψήφιος που με κάλεσαν να γίνω υποψήφιος και εξελέγην, αλλά έκτοτε δεν έχει προκηρυχθεί άλλη έδρα», ανέφερε σχετικά ο κ. Κριμιζής.Μιλώντας για την Ακαδημία Αθηνών, την αρχαιότερη Ακαδημία στον κόσμο δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις με χαρακτηριστικότερη την επιστήμη των υπολογιστών, η οποία όπως αποκάλυψε προκηρύχθηκε τον περασμένο χρόνο.«Ο αριθμός των εδρών είναι περιορισμένος. Οι έδρες στην πρώτη τάξη των θετικών επιστημών είναι περίπου 25 και ήδη οι 22 έχουν πληρωθεί και οι υπόλοιπες τρεις έχουν προκηρυχθεί. Επομένως δεν υπάρχει καν περιθώριο» είπε προσθέτοντας ότι σύντομα θα βγει προς διαβούλευση ένας καινούργιος κανονισμός της Ακαδημίας που θα αφορά και τον αριθμό των εδρών.

Στο διάστημα υπάρχουν 42 δισ. εξωπλανήτες

Ερωτηθείς για το ποια είναι κατά την άποψή του η σημαντικότερη γνώση που έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια από την παρατήρηση του διαστήματος τόνισε ότι είναι η μικρότητά μας. «Υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 42 δισεκατομμύρια εξωπλανήτες μόνο στο δικό μας γαλαξία και υπάρχουν και 2 τρισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν. Φανταστείτε πόσοι πλανήτες υπάρχουν και ποιες είναι οι πιθανότητες ότι υπάρχουν πλανήτες οι οποίοι έχουν τέτοιου είδους πολιτισμό και πιθανόν πολύ πάρα πολύ ανώτερο από τον δικό μας» δήλωσε ο κ. Κριμιζής θέλοντας με αυτό τον τρόπο να περιγράψει την απεραντοσύνη του διαστήματος.Μιλώντας για το άγνωστο του διαστήματος και το ενδεχόμενο ζωής σε άλλο πλανήτη ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών αναφέρθηκε στην εξάρτησή μας από διαστημικές υπηρεσίες που επηρεάζουν και την καθημερινότητά μας, εστιάζοντας παράλληλα την αναφορά του στις τεράστιες αποστάσεις που υπάρχουν στο διάστημα.«Το Βόγιατζερ, που είναι το διαστημόπλοιο που είναι πιο μακριά από τη Γη από οτιδήποτε άλλο και έχει βγει στο Γαλαξία, κινείται με 17 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, που σημαίνει ότι αν κατευθύνονταν προς την κατεύθυνση του Άλφα Κενταύρου, θα έπαιρνε 77.000 χρόνια» εξήγησε ο κ. Κριμιζής.

Κλιματική κρίση και Α.Ι. οι σημαντικότερες απειλές.

Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή ο κορυφαίος επιστήμονας δήλωσε ότι οι άνθρωποι είμαστε συμμέτοχοι σε αυτήν την κρίση για την οποία ελπίζει σε μια τεχνολογική λύση όπως η αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακος, με νέες τεχνολογίες, από την ατμόσφαιρα».Αναφερόμενος στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι) που πλέον έχει μπει στην καθημερινότητά μας την χαρακτήρισε ως «κουτί της Πανδώρας» προσθέτοντας ότι υπάρχει φοβερή ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων που την εξέλιξαν για τους μεγάλους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση της. «Πολλοί επιστήμονες ζητούν από τις κυβερνήσεις να βάλουν κανόνες για να περιοριστεί» σημείωσε ο επικεφαλής ερευνητής του Voyager 1 και 2 της ΝASA.Eρωτηθείς για τους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα ο κ. Κριμιζής εκτίμησε ότι παρόλο που δεν πάει καλά και «θα φθάσει στην άκρη του γκρεμού, στο τέλος θα συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται δραστικά μέτρα και θα δούμε μια μεγάλη επένδυση και πίεση από όλες τις χώρες για να αποφύγουμε την καταστροφή».

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης ΕΔΩ: https://www.ertnews.gr/tag/akadimia-athinon/

https://physicsgg.me/2024/01/15/σταμάτης-κριμιζής-ο-μοναδικός-επιστή/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης