Jump to content

ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα!

Είστε αρχάριος στο Hobby ?

Τι γνώσεις έχετε σχετικά με την αστρονομία ?

Ξέρετε τον ουρανό με γυμνό μάτι ?

 

Αν εγώ είχα budget τα 250 ευρώ, θα προτιμούσα να πάρω ένα ζευγάρι κιάλια (και ίσως έναν φθηνό τρίποδα). Είναι μικρά,ελαφριά,εύκολα στην μεταφορά, έχουν μεγάλο πεδίου (θα μπορείτε εύκολα σε συνδυασμό με έναν χάρτη να εντοπίζεται ουράνια αντικείμενα εύκολο). Δεν έχω κάτι με τα μεταχειρισμένα (αν βέβαια είναι σε καλή κατάσταση) , αλλά θα προτιμούσα κιάλια. Αργότερα μαζεύεται χρήματα για ένα καλό τηλεσκόπιο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα.

Από την στιγμή που ξέρεις τα βασικά για τον ουρανό (να ξεχωρίζεις π.χ. τους βασικούς αστερισμούς) και αφού γνωρίζεις κάποιες πληροφορίες όσον αφορά για τα αντικείμενα που θα αναζητήσεις (πχ. λιστα μεσιέ, νεφελώματα, γαλαξίες, αστρικά σμήνη κ.τ.λ), τότε μπορείς να προβείς στην αγορά ενός καλού τηλεσκοπίου στα χρήματα που διαθέτεις.

 

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου είναι σωστή επιλογή, αφού κατά κανόνα οι κάτοχοι τηλεσκοπίων που τα πουλάνε στις αγγελίες στο astrovox τα έχουν σε πολύ καλή κατάσταση. Στην τιμή που ζητάς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεις ένα dobsonian 6" μπορεί όμως και να πετύχεις και κανένα 8".

Αν δεν βρεις μεταχειρισμένο μπορείς να αγοράσεις καινούριο με λίγα χρήματα παραπάνω από εδώ: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2493_Skywatcher-Skyliner-150P---Classic-6.html

Από εκεί πήρα και το δικό μου και είμαι αρκετά ευχαριστημένος.

Πριν προβείς όμως σε οποιαδήποτε αγορά πρέπει να λύσεις κάτι πολύ σημαντικό: Μπορείς να το μεταφέρεις σε σκοτεινή τοποθεσία (π.χ. βουνο) με το αυτοκίνητο; Να ξέρεις ότι ακόμα και το 6" καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στο αμάξι.

Αν δεν οδηγάς (δεν γνωρίζω και την ηλικία σου) τότε δεν αξίζει να προβείς σε κάποια αγορά ακόμα.

Υπάρχει και η λύση των κιαλιών που αναφέρει και ο mantheos αλλά από την στιγμή που είσαι διατεθειμένος να διαθέσεις το ποσό που αναφέρεις και γνωρίζεις τα βασικά για τον ουρανό και τα αντικείμενα, είμαι υπέρ στην αγορά ενός τηλεσκοπίου.

Θεόδωρος Σπανός

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιατί αν δεν οδηγάει δεν αξίζει να αγοράσει τηλεσκόπιο ? Δηλαδή κάποιος μου μένει σε πόλη να μην πάρει τηλεσκόπιο ?

Αυτό έχει ξανασυζητηθεί στο Forum, από την πόλη υπάρχουν αρκετά αντικείμενα που μπορούμε να δούμε. Εννοείτε ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με τον σκοτεινό ουρανό και την θέα του γαλαξία, αλλά δεν μπορώ-μπορούμε (αρκετοί από το astrovox νομίζω) να είμαι-ήμαστε πολλές φορές τον χρόνο σε σκοτεινό ουρανό. Σε σκοτεινό ουρανό εγώ προσωπικά βρίσκομαι περίπου 3-5 φορές τον χρόνο, οπότε προσωπικά θα προτιμήσω να βγω στην φωτορυπανσμένη ταράτσα μου και να δω πλανήτες, διπλούς-μεταβλητούς, ανοιχτά σμήνη και κάποια νεφελώματα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια χαρά μπορείς και αν μάλιστα πηγαίνεις και στο βουνο 3-4 φορές τον χρόνο τότε δεν το συζητώ. Νομίζεις ότι οι περισσότεροι πάμε περισσότερες φορές; Απλα στην περίπτωση που δε έχει αυτοκίνητο διαθέσιμο και δεν θα πηγαίνει ποτέ στο βουνό ε τότε καλύτερα να περιμένει και να μαζέψει χρήματα για κάτι καλύτερο όταν θα έχει την δυνατότατα να τον πάει κάποιος ή ο ίδιος. Τους πλανήτες μεσα στην πολη και τα διπλα θα μπορεί να βλέπει και με ένα πιο φθηνό διοπτρικό.

Θεόδωρος Σπανός

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...
Για αρχαριο επομενως προτεινετε καλυτερα κυαλια?Η αληθεια ειναι οτι δεν ξερω σχεδον τιποτα απο το ουρανο επομενως δεν ξερω καθολου απο που να αρχισω
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για αρχαριο επομενως προτεινετε καλυτερα κυαλια?Η αληθεια ειναι οτι δεν ξερω σχεδον τιποτα απο το ουρανο επομενως δεν ξερω καθολου απο που να αρχισω

 

 

Καλώς ήρθες!

 

Μπορείς να αρχίσεις με ένα καλό βιβλίο όπως το NIGHTWATCH,

https://www.planitario.gr/nightwatch-enas-praktikos-odhgos-gia-na-deite-to-sumpan-new.html

 

Ενα ζευγάρι κιάλια 7χ50 ή 10χ50, το πλανητάριο έχει σε προσφορά ένα στα 18 ευρώ: https://www.planitario.gr/kialia-impulse-7x50.html

 

Αν αποφασίσεις να πάρεις τηλεσκόπιο, στην φθηνή κατηγορία νομίζω πως θα άξιζε αυτό:

 

https://www.planitario.gr/dobsonian-truss-130mm.html

 

 

Αρχισε χωρίς να ξοδέψεις τεράστια ποσά και αν δεις ότι σε ενδιαφέρει και έχει διάρκεια η απασχόληση σου με την αστροπαρατήρηση τότε μπορείς να βρεις πολλά καλά μεταχειρισμένα τηλεσκόπια στο φορουμ.

 

Καλές παρατηρήσεις!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Καλησπέρα σε όλους.

Σκέφτομαι να αγοράσω το πρώτο μου τηλεσκόπιο. Αρχάρια, μέσα στην Αθήνα, σημαντικό στοιχείο η φορητότητα καθότι δεν υπάρχει χώρος στο αυτοκίνητο λόγω οικογένειας κλπ. και δύσκολης μετακίνησης στο βουνό. Διαβάζοντας το forum είδα ότι το dobsonian είναι από τα καλύτερα αλλά απογορευτικά ως προς τη φορητότητα π.χ., δηλαδή ούτε και το 6αρι θα πάει στο βουνό, ούτε καν θα χωρέσει σταυτοκίνητο. ποσό διάθεσης 250-300. Σαν αρχάρια, αρχικά με ενδιαφέρουν οι πλανήτες, οι αστερισμοί και φαντάζομαι αργότερα να προχωρήσω και σε κάποια αντικείμενα βαθέος ουρανού. Μετά από συζητήσεις

υπάρχουν 2: skywatcher 90/900 ΑΖ3 kai skywatcher 102/500 ΑΖ3.

1. Είναι κατάλληλα για 1ο τηλεσκόπιο αλλά να το κρατήσω και καιρό;

2. Επειδή το 102/500 κερδίζει σε διάμετρο μεν αλλά επειδή κάνει και για αστροφωτογράφηση και για επίγεια παρατήρηση που δεν με ενδιαφέρει θα με εξυπηρετήσει τελικά στην παρατήρηση του ουρανού λόγω μεγαλύτερης φωτοσυλλεκτικόττας αλλά λιγότερων μεγεθύνσεων;

Αξίζει η αγορά τους ως σοβαρά τηλεσκόπια; Να εκμεταλλευτώ την οικονομική προσφορά που τρέχει αυτή τη στιγμή για το 1ο στα 220 ευρώ και το 2ο στα 280 ευρώ περίπου ή δεν τα αξίζουν τα χρήματά τους π.χ. όπως ένα 60άρι;

 

Σας ευχαριστώ,

Φιλικά, Αγγελική

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το skywatcher 90/900 ΑΖ3 ήταν το πρώτο τηλεσκόπιο που είχα (το πούλησα μετά από 6 μήνες και πήρα dob) ενώ το skywatcher 102/500 ΑΖ3 το έχω κυρίως για επίγεια παρατήρηση .Σίγουρα είναι πολύ καλύτερα από ένα 60 ή 70 .

 

Το 90 πιστεύω ότι είναι καλύτερο για πλανητική παρατήρηση λόγω ότι δεν παρουσιάζει χρωματικό σφάλμα όσο το 102 .

Το 102 είναι καλύτερο για μεγάλα ανοιχτά σμήνη λόγω της κατασκευής του .Επίσης πιάνει λιγότερο χώρο .

 

Και τα δύο έχουν χάλια βάση για αστρονομική παρατήρηση .Η ΑΖ3 είναι κυρίως για επίγεια παρατήρηση .Δεν μπορείς να δεις το ζενίθ του ουρανού με τίποτα λόγω το ότι βρίσκει ο σωλήνας στη βάση .Επίσης το 102 με το διαγώνιο των 45 μοιρών που έχει ενώ φτάνει τα χ 200 δεν μπορείς να δεις πάνω από χ75 λόγω το ότι δεν εστιάζει με τίποτα .Αναγκάστηκα να πάρω διαγώνιο 90 μοιρών για να μπορώ να παρατηρώ μέχρι χ 200 .Επίσης θα χρειαστείς και barlow για να φτάσεις τις μεγάλες μεγεθύνσεις . Με χ 75 στην πλανητική παρατήρηση δε βλέπεις τίποτα .

 

Για αντικείμενα βαθέως ουρανού μόνο τα πολύ φωτεινά θα δεις .

 

Δεν ξέρω για τα Maksutov .'Ενα 102 Μακ μου φαίνεται καλό για τη χρήση που ζητάς αλλά ας σου πουν αυτοί που έχουν .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνω για την ΑΖ3,εχει καποια θεματα αλλα ειναι εξερετικη για επιγια για πλανητες και ευκολους στοχους,επισεις δεν παει ποτε χαμενη και αναβαθμιση να κανεις αργοτερα εχει πολλες εφαρμογες πχ δευτερο τηλεσκοπιο φωτογραφικη μηχανη...καλητερες επιλογες μετα πρεπει να πας σε ΑΖ4 η vixen porta, λιγο φθηνοτερη αλλα πολυ καλη για ελαφρυ τηλεσκοπιο ειναι η vixen mini.Δεν αναφερω ισημερινη γιατι θα την προτεινα μονο αν ηθελες να αρχισεις με φωτογραφιες,αφου δεν το αναφερεις την αφηνουμε εξω.Αν οριοθετεις το οικονομικο στο ποσο που αναφερεις η ΑΖ3 ειναι μονοδρομος και εστιαζεσαι μετα στο τηλεσκοπιο ..που προτεινω ανεπιφυλακτα Maksutov 90mm η 102mm! Πολυ ανωτερο τηλεσκοπιο απο τα διπτρικα που ανεφερες! Ανωτερα οπτικα και κοντραστ,παναλαφρο και με μικροτερο ογκο και μηκος που θα το εκτιμισεις κυριως στην αποθηκευση και μεταφορα αλλα οταν θα γνωριζεις περισσοτερα ..θα εκτιμισεις την ποιοτητα του στα οπτικα! Εχουν περασει πολλα τηλεσκοπια στην κατοχη μου και ξεκινουσα απο την αρχη με μικρο μπατζετ θα ξεκινουσα με την καλητερη φθηνη επιλογη η οποια ειναι οπως τα ανεφερα..ΑΖ3- Maksutov 90mm η Dobson 6 inch!

Κων/νος Σιδηρόπουλος

 

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στα οικονομικά δεδομένα που θέτεις κατά την προσωπική μου άποψη ένα πολύ καλό τηλεσκόπιο για παρατήρηση είναι το SkyWatcher Dobsonian truss 130mm, πολύ καλή φορητότητα σχετικά καλό μέγεθος (διάμετρο 130mm) , στήνεται στο δευτερόλεπτο.

Βέβαια έχει και τα μειονεκτήματά του (υπάρχει νήμα ανοιγμένο με αναλυτική παρουσίασή του https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14068 ).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους. Παρακολουθώ τις απαντήσεις σας με προσοχή αυτές τις μέρες και σας ευχαριστώ για τις απόψεις σας. Θα τις λάβω υπόψην μου στην τελική μου απόφαση.

 

Φιλικά,

Αγγελική

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης