Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η εκπληκτική ανακάλυψη ενώ παρακολουθούσαν νυχτερινές φωτογραφίες της Γης από το διάστημα. :cheesy:

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης εκπόνησαν πρότζεκτ με την ονομασία "Πόλεις τη νύχτα" ώστε να δημιουργήσουν έκθεση φωτογραφιών της Γης που πάρθηκαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Κατά την διάρκεια όμως της συλλογής των συγκεκριμένων φωτογραφιών, παρατήρησαν κάτι εκπληκτικό.

Πρόσεξαν πως οι πόλεις έχουν γίνει πολύ πιο λαμπερές τα τελευταία χρόνια και αιτία είναι η αλλαγή των συμβατικών πηγών φωτισμού με LED. Τα LED μπορεί να είναι πιο οικονομικά όμως ευθύνονται για φωτορύπανση, τα επίπεδα της οποίας έχουν πάρει δραματικές διαστάσεις.

Αυτή είναι μία φωτογραφία του Λος Άντζελες το 2010

Φωτ.1

Και αυτή επίσης του Λος Άντζελες το 2012

Φωτ.2

Επίσης σ' αυτή την φωτογραφία φαίνεται το Μιλάνο από το διάστημα, κατά την διάρκεια της νύχτας το 2012

Φωτ.3

Και εδώ το Μιλάνο το 2015

Φωτ.4

Όπως και το Μεξικο το 2003

Φωτ.5

Με την ίδια πόλη το 2011

Φωτ.6

Η υπερβολική φωτεινότητα, αφού τα LED είναι πιο φωτεινά, ευθύνεται για την "εξαφάνιση" των αστεριών κατά την διάρκεια της νύχτας.

Η φωτορύπανση είναι υπεύθυνη για σειρά αρνητικών παραγόντων όπως την διαταραχή του οικοσυστήματος και ειδικά των βιορυθμών των ζώων, ενώ διαταράσσει τον κύκλο ύπνου των ανθρώπων.

http://www.pronews.gr/portal/20160118/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CF%8E-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BD%CF%85%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF

fota_6_JPG_pagespeed_ce_Q4GWVV_sZy.jpg.e7899ba73846c1c55af1fbe4900773fa.jpg

fota_5_JPG_pagespeed_ce_h_4Ou8TROC.jpg.26d1cd90fd25a6715d0ef36b905e078a.jpg

fota_3_JPG_pagespeed_ce_maXbjapvqp.jpg.14b20c0b2c3fe5a8b19968d8ff80ffa3.jpg

foto_milano_1_JPG_pagespeed_ce_SKN3wbmSAx.jpg.5e07e1929d95e82bdad25f4d1d5a988c.jpg

fota_2_JPG_pagespeed_ce_3_22yI-7tN.jpg.a53449d6a741d38a069500fdaf13af91.jpg

fota_1_JPG_pagespeed_ce_txj9nouXbQ.jpg.cd37a6b7ea49df4551c2c75b6ee51431.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν σε κάποιον τομέα ηγείται η Βόρειος Κορέα της ανθρωπότητας, είναι η πρόληψη της φωτορρύπανσης. Όλη η χώρα είναι μια μαύρη τρύπα, με φωτεινή εξαίρεση την πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ, η οποία φωτίζεται όσο μια μικρή επαρχιακή Ελληνική πόλη. Η αντίθεση αυτή φοβάμαι πως δείχνει τη μεγάλη συσχέτιση του ηλεκτροφωτισμού με την πρόοδο της δυτικοποίησης, η οποία δεν φαίνεται πως μπορεί να ανασταλεί στο ορατό μέλλον.

 

article-2725415-2088489900000578-845_964x640.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας το είχα πει! Κάποτε πανηγυρίζαμε από αυτές τις σελίδες για την τοποθέτηση LED φωτιστικών σε κάποιες πόλις της Ελλάδας. Αυτό ήταν και θα είναι μία πλάνη και ένας άνευ όρων λαϊκισμός. Διότι ηλίου φαεινότερο, η κοινή γνώμη αυτό που σκέφτεται και έχει χαρακτηρίσει το τι είναι φωτορύπανση, καθόλου δεν σκέφτεται και δεν συμπεριλαμβάνει την παρουσία του τεχνητού φωτός στον νυχτερινό έναστρο ουρανό. Αντιθέτως το ΕΠΙΘΥΜΕΙ . Τους μόνους ενδοιασμούς που είχε, έστω από κάποιους λίγους, ήταν στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ της απαιτούμενης ενέργειας. Φώτα = διοξείδιο του άνθρακα κλπ. Αφού όμως κατασκευάστηκαν <<ενεργειακοί>> λαμπτήρες, ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!! Ακριβώς αυτό λένε επισήμως. Σας λέω ότι πέρση το καλοκαίρι αντικαταστάθηκαν όλα τα φώτα στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών Σουνίου με αποτέλεσμα τα άστρα που φαίνονταν από το Σούνιο από 5,5 να κατέβουν στο 5. Ναι εν μέσο κρίσης αλλάχτηκαν όλα τα φώτα στους Ελληνικούς δρόμους και για αυτό στον Κιθαιρώνα από 6 που άνετα βλέπαμε πρόπερσι, έπεσαν στην καλύτερη των περιπτώσεων στο 5,5.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστευω πως το προβλημα με τον LED φωτισμο είναι οτι αλλάζουν τα φωτα αλλα δεν κανουν στοχευμενο φωτισμο ωστε να πριοριστει το προβλημα

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχετε δει κάτι λάμπες δρόμου που κοιτάνει κυριολεκτικά τον ουρανό και έχουν μια λαμαρίνα, κάτι σαν κάτοπτρο για να γυρνάει το φως κάτω? Από τα πιο εξωφρενικά πράγματα που έχω δει!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Παγκόσμιο πείραμα καταγράφει τη φωτορρύπανση. :cheesy:

Πριν από εκατό χρόνια ο Γαλαξίας μας ήταν ορατός από κάθε γωνιά του πλανήτη κατά τις βραδινές ώρες.

Το θέαμα των χιλιάδων αστεριών συνιστούσε κομμάτι της καθημερινής ζωής εμπνέοντας ζωγράφους όπως τον Van Gogh, μουσικούς ή συγγραφείς.

Σήμερα που περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικά κέντρα υπολογίζεται ότι τρεις στους τέσσερις κατοίκους των πόλεων δεν έχουν βιώσει ποτέ την εμπειρία του καθαρού νυχτερινού ουρανού. Η υπερβολική και λανθασμένη χρήση τεχνητού φωτισμού έχει δημιουργήσει έναν έντονο φωτεινό θόλο πάνω από τις αστικές περιοχές παρεμποδίζοντας τη θέαση του έναστρου ουρανού, προκαλώντας παράλληλα σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και κατ' επέκταση στην ανθρώπινη υγεία.

Οι ειδικοί λένε πως δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί τι ακριβώς έχει χάσει η ανθρωπότητα εξαιτίας της φωτορρύπανσης...

Στη χώρα μας είναι γεγονός ότι πλέον είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν επιστημονικές παρατηρήσεις από το κέντρο της Αθήνας. «Το 1902, όταν κατασκευάστηκε το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου στο Θησείο λειτουργούσε ερευνητικά. Πλέον λόγω της φωτορρύπανσης δεν μπορεί να γίνει επιστημονική δουλειά με αυτό, αξιοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους», λέει η κ. Αναστασία Μεταλληνού, από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου. «Για να καταλάβετε πόσο μακριά πρέπει να πάει ένας ερευνητής ώστε να εργαστεί επιστημονικά, το Αστεροσκοπείο χρησιμοποιεί το τηλεσκόπια του Χελμού. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο».

Με αφετηρία τα δεδομένα αυτά, ένα παγκόσμιο επιστημονικό πείραμα, στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν φέτος Ελληνες μαθητές αλλά και ενήλικες, βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος του είναι η δημιουργία μιας διεθνούς βάσης δεδομένων για τη φωτορρύπανση και τις συνέπειές της ανά την υφήλιο.

Ενα παγκόσμιο πρόγραμμα με την ονομασία «Ο πλανήτης Γη τη Νύχτα», την ευθύνη του οποίου για τη χώρα μας έχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ο φορέας απευθύνεται σε κάθε πολίτη ζητώντας του να... σηκώσει το κεφάλι ψηλά και να μετρήσει τα άστρα. Παρατηρώντας συγκεκριμένους αστερισμούς οι συμμετέχοντες θα καταγράφουν τις μετρήσεις τους και θα τις στέλνουν σε μια παγκόσμια ηλεκτρονική βάση όπου θα αναλύονται από επιστήμονες με βάση εξειδικευμένες περαμέτρους και παλαιότερα δεδομένα. Εγκύκλιο για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναμένεται να στείλει σύντομα στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας.

Η παρατήρηση

«Η διαδικασία είναι πολύ απλή», εξηγεί μιλώντας στο «Εθνος» η δρ Μαργαρίτα Μεταξά, υπεύθυνη για το πρόγραμμα από το Αστεροσκοπείο Αθηνών μαζί με τον κ. Αναστάσιο Δαπέργολα, διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης. «Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένα tablet ή ένα smartphone και πέντε απλά βήματα».

Αφού κατεβάσουν μια εφαρμογή από την ιστοσελίδα

http://www.astro.noa.gr/gr/globeatnight/

oι συμμετέχοντες θα παρατηρούν με τα μάτια τους επτά διαφορετικούς αστερισμούς κατά τη διάρκεια του έτους και θα υποβάλλουν τις μετρήσεις τους.

«Αυτή την περίοδο κοιτάζουμε τον Ωρίωνα ενώ θα ακολουθήσουν ο Λέων, ο Βοώτης, ο Ηρακλής, ο Κύκνος, ο Πήγασος και ο Περσέας», λέει η κ. Μεταξά.

«Οσοι λάβουν μέρος θα συγκρίνουν το πώς εμφανίζονται οι αντίστοιχοι αστερισμοί -τις καθορισμένες από το πρόγραμμα περιόδους παρατήρησης- στον νυχτερινό ουρανό της περιοχής τους με τους χάρτες που ακολουθούν. Ο κάθε χάρτης παρουσιάζει αστέρια, μέχρι ένα συγκεκριμένο φαινόμενο μέγεθος. Επιλέγοντας τον σωστό χάρτη, μπορούν να εκτιμήσουν το μέγιστο φαινόμενο μέγεθος (δηλαδή την ελάχιστη φωτεινότητα) των αστεριών τα οποία μπορούν να δουν από την περιοχή παρατήρησης. Αυτό αποτελεί μέτρο της φωτορρύπανσης...».

Πώς να συμμετάσχετε στο Globe at Night

1. Βρείτε τον αστερισμό στον νυχτερινό ουρανό από την ιστοσελίδα http://www.astro.noa.gr/gr/globeatnight/orion.html

2. Βγείτε 1-2 ώρες μετά τη δύση του Ηλίου σε κάποιο σκοτεινό μέρος, μακριά από έντονα φώτα.

3. Αφήστε να περάσει λίγη ώρα για να συνηθίσουν τα μάτια σας στο σκοτάδι. Καλό είναι να μην υπάρχει φεγγάρι.

4. Συγκρίνετε πώς φαίνεται ο αστερισμός από την τοποθεσία που τον παρατηρείτε με τους 7 χάρτες της αντίστοιχης σελίδας.

5. Καταχωρίστε τις παρατηρήσεις σας στη διαδικτυακή εφαρμογή http://www.globeatnight.org/el/webapp/

Πρόγραμμα Globe at Night.

Μαθητές της Νισύρου σκάναραν τον ουρανό

Το Γυμνάσιο Νισύρου είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που έχει ήδη υλοποιήσει παρατήρηση του έναστρου ουρανού στο πλαίσιο του προγράμματος Globe at Night. Δέκα μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Φυσικής Ευαγγελίας Χασάπη συναντήθηκαν σε σκοτεινή τοποθεσία, μια βραδιά χωρίς σύννεφα, και ακολούθησαν τις οδηγίες του Αστεροσκοπείου. «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία και το ανακοίνωσα στα παιδιά», λέει η ίδια στο «Εθνος». «Το άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να το κάνουμε», συμπληρώνει.

«Μου φάνηκε πολύ ωραία ιδέα γιατί έχει σχέση με τα αστέρια», λέει η Κωνσταντίνα Κουλάκη, μαθήτρια της Α' Γυμνασίου που συμμετείχε στην παρατήρηση. «Βγήκαμε έξω κατά τις επτά παρά τέταρτο. Πήγαμε σε ένα μέρος, λίγο πιο ψηλά από τον οικισμό, ένα σημείο χωρίς σπίτια μόνο με δέντρα και καθίσαμε δέκα λεπτά για να συνηθίσει το μάτι μας στο σκοτάδι. Επρεπε να βρούμε τον Ωριώνα», λέει. «Τον βρήκαμε κατευθείαν», συμπληρώνει η συμμαθήτριά της, Χριστίνα Καραγιάννη. «Προηγουμένως είχαμε δει κάποιες φωτογραφίες των αστερισμών στην τάξη, είχαμε μιλήσει με την καθηγήτριά μας για το τι είναι η φωτορρύπανση και ποιες οι συνέπειές της, είχαμε λύσει απορίες και έτσι τον εντοπίσαμε αμέσως. Ηταν εύκολο».

Στη συνέχεια, όπως εξηγεί η Κωνσταντίνα, «μπήκαμε στον υπολογιστή του σχολείου και επιλέξαμε -με βάση το πόσα αστέρια είχαμε δει- την εικόνα που αντιστοιχούσε στην παρατήρησή μας. Οπως φαίνεται εδώ δεν έχει φωτορρύπανση γιατί η εικόνα που βρήκαμε αντιστοιχεί στο επίπεδο 6 με άριστα το 7». Η Χριστίνα και η Κωνσταντίνα ανυπομονούν να επαναλάβουν τη μέτρηση τον Μάρτιο αναζητώντας αυτήν τη φορά τον αστερισμό του Λέοντα. Οι παρατηρήσεις τους, που βρίσκονται ήδη στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό αρχείο, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εξάγουν συμπεράσματα για το φαινόμενο.

Νέα μέτρηση στην Πάτρα

Στην Πάτρα, μια πόλη με έντονη φωτορρύπανση, αναμένεται να γίνει μία από τις επόμενες μετρήσεις από μαθητές. Το Πειραματικό Γυμνάσιο της πόλης συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ο Πλανήτης Γη το βράδυ» και η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης έχει, όπως φαίνεται, γοητεύσει τους μαθητές. «Χωρίς τηλεσκόπιο μέσα από την πόλη φαίνονται πολύ λίγα αστέρια στον ουρανό», λέει ο Κωνσταντίνος Κάνιστρος, ένας από τους 60 μαθητές του σχολείου που ανυπομονούν να έρθει η σειρά τους για να λάβουν μέρος στη μέτρηση. «Βρίσκω ενδιαφέρουσα τη δουλειά του αστρονόμου και θα ήθελα να περάσω μια μέρα κάνοντας παρατηρήσεις για τα αστέρια».

Χαρούμενη που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα είναι και η μαθήτρια Αθηνά-Αλεξία Θανοπούλου από το Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών η οποία εξηγεί ότι κινητήριος δύναμη για να λάβει την απόφασή της ήταν μια προηγούμενη εμπειρία της με τηλεσκόπιο: «Εξω από κάποια εκδήλωση είχαν τοποθετήσει τηλεσκόπια. Εμείς κοιτούσαμε μέσα από αυτά και ένας κύριος μας έδειχνε τους αστερισμούς. Βλέπαμε το φεγγάρι πολύ κοντά», λέει.

H θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Ιρλανδίας, από πλευράς φωτορρύπανσης. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. H άσκοπη κατασπατάληση ενέργειας, η απειλή της ανθρώπινης υγείας και η διατάραξη οικοσυστημάτων είναι οι άμεσες συνέπειες της «απώλειας» του έναστρου ουρανού λόγω της φαινομένου. Η φωτορρύπανση προκαλείται από τη λανθασμένη και ακατάλληλη εφαρμογή εξωτερικού φωτισμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που αντί να καλύπτει μόνο τις ανάγκες ορατότητας, κατασπαταλά ενέργεια σκορπώντας περιττό φως στο νυχτερινό περιβάλλον και στον ουρανό. Η καταπολέμηση του φαινομένου θεωρείται ύψιστης σημασίας για τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/pagkosmio_peirama_katagrafei_ti_fotorrypansi-64332384/

assets_LARGE_t_420_54634922.thumb.jpg.d5d2296171b7103eb2dcb28f66a3b1a4.jpg

assets_LARGE_t_420_54634920.thumb.jpg.866041d7fe277fb94b60fd6eb514a989.jpg

assets_LARGE_t_420_54634921.thumb.jpg.f9d04927dfa6b7c6dd9ce5674ab56af9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

πολυ καλο project =D>

 

 

με την πρωτη ευκαιρια θα κανω και εγω την μετρηση της περιοχης

«Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good Night

Dylan Thomas (1914-1953)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ρωσσικη εταιρια σχεδιαζει να εκτοξευσει δορυφορο ο οποιος θα θα ειναι πιο λαμπρος και απο τον Σειριο μέσα στο 2016 για να ''τιμησει'' την διαστημικη εξερευνηση. Δεν χρειαζεται να πουμε οτι η ποιοτητα των ουρανων παγκοσμιως θα μειωθει για μερικα χρονια μεχρι να καει στην ατμοσφαιρα

 

http://www.sciencealert.com/a-russian-satellite-could-soon-be-the-brightest-star-in-the-night-sky

 

και σχετικη συζητηση στο CN

http://www.cloudynights.com/topic/529322-the-ultimate-light-pollution/#entry7082459

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρωσσικη εταιρια σχεδιαζει να εκτοξευσει δορυφορο ο οποιος θα θα ειναι πιο λαμπρος και απο τον Σειριο μέσα στο 2016 για να ''τιμησει'' την διαστημικη εξερευνηση. Δεν χρειαζεται να πουμε οτι η ποιοτητα των ουρανων παγκοσμιως θα μειωθει για μερικα χρονια μεχρι να καει στην ατμοσφαιρα

 

http://www.sciencealert.com/a-russian-satellite-could-soon-be-the-brightest-star-in-the-night-sky

 

και σχετικη συζητηση στο CN

http://www.cloudynights.com/topic/529322-the-ultimate-light-pollution/#entry7082459

 

 

Βλέπω έχουν μαζέψει 2 εκατ. ρούβλια, δηλαδή 25000 ευρώ. Νομίζω αρκετά για μερικές βίδες από το πρώτο stage του πυραύλου που χρειάζεται ;)

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρωσσικη εταιρια σχεδιαζει να εκτοξευσει δορυφορο ο οποιος θα θα ειναι πιο λαμπρος και απο τον Σειριο μέσα στο 2016 για να ''τιμησει'' την διαστημικη εξερευνηση. Δεν χρειαζεται να πουμε οτι η ποιοτητα των ουρανων παγκοσμιως θα μειωθει για μερικα χρονια μεχρι να καει στην ατμοσφαιρα

 

http://www.sciencealert.com/a-russian-satellite-could-soon-be-the-brightest-star-in-the-night-sky

 

και σχετικη συζητηση στο CN

http://www.cloudynights.com/topic/529322-the-ultimate-light-pollution/#entry7082459

 

 

Βλέπω έχουν μαζέψει 2 εκατ. ρούβλια, δηλαδή 25000 ευρώ. Νομίζω αρκετά για μερικές βίδες από το πρώτο stage του πυραύλου που χρειάζεται ;)

 

καλά...θα κρατήσω το ποστ κ όταν θα τον βάλουν σε τροχιά θα τους ειδοποιήσω να σου το πασαλείψουν στη μούρη... :twisted:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρωσσικη εταιρια σχεδιαζει να εκτοξευσει δορυφορο ο οποιος θα θα ειναι πιο λαμπρος και απο τον Σειριο μέσα στο 2016 για να ''τιμησει'' την διαστημικη εξερευνηση. Δεν χρειαζεται να πουμε οτι η ποιοτητα των ουρανων παγκοσμιως θα μειωθει για μερικα χρονια μεχρι να καει στην ατμοσφαιρα

 

http://www.sciencealert.com/a-russian-satellite-could-soon-be-the-brightest-star-in-the-night-sky

 

και σχετικη συζητηση στο CN

http://www.cloudynights.com/topic/529322-the-ultimate-light-pollution/#entry7082459

 

 

Βλέπω έχουν μαζέψει 2 εκατ. ρούβλια, δηλαδή 25000 ευρώ. Νομίζω αρκετά για μερικές βίδες από το πρώτο stage του πυραύλου που χρειάζεται ;)

 

καλά...θα κρατήσω το ποστ κ όταν θα τον βάλουν σε τροχιά θα τους ειδοποιήσω να σου το πασαλείψουν στη μούρη... :twisted:

 

 

 

παραμυθι και τρολια και αρπαχτη κρατα και το δικο μου ... :mrgreen:

 

μεσα 2016 εεεε?

 

 

καποιοι θα τα κονομησουν :-({|=

«Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good Night

Dylan Thomas (1914-1953)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η φωτορύπανση του αστικού τοπίου επιδρά αρνητικά στον ύπνο. :cheesy:

Μπορεί οι καλοφωτισμένοι δρόμοι είναι καλοί για την ασφάλεια των οδηγών και των πεζών, αλλά όταν ο φωτισμός αγγίζει τα όρια της φωτορύπανσης, τότε επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Βανκούβερ του Καναδά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Μορίς Οχαγιόν, μελέτησαν επί μια οκταετία 15.863 ανθρώπους, ο οποίοι καλούνταν ανά τακτικά διαστήματα να περιγράψουν τον ύπνο τους και άλλα ιατρικά προβλήματα.

Οι ερευνητές συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με το πόσο εκτεθειμένοι ήταν σε υπαίθριο τεχνητό φωτισμό οι συμμετέχοντες.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, όσοι ζούσαν σε πόλη άνω των 500.000 κατοίκων, εκτίθετο τα βράδια σε τριπλάσιο έως εξαπλάσιο φωτισμό σε σχέση με έναν κάτοικο μικρής πόλης ή της υπαίθρου.

Όσοι ζούσαν σε καλοφωτισμένα μέρη, ήταν κατά μέσο όρο 6% πιθανότερο να κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες. Ήταν επίσης λιγότερο ικανοποιημένοι από την ποιότητα του ύπνου τους (29% έναντι 16% όσων ζούσαν σε λιγότερο φωτισμένες περιοχές).

Επίσης, όσοι κοιμόντουσαν ή προσπαθούσαν να κοιμηθούν με έντονο εξωτερικό φωτισμό, ήταν πιθανότερο να αναφέρουν ότι την επόμενη μέρα ένιωθαν κόπωση (9% έναντι 7%) και υπνηλία (6% έναντι 2%), αλλά και να ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας (19% έναντι 13%, όταν ο δρόμος είναι σκοτεινός).

Σχόλιο.Αρα το πρόβλημα είναι διπλό.Μας αφήνει που μας αφήνει ξάγρυπνους δεν μας αφήνει και να χαρούμε τον ουρανό!!

http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500064296

CBCF5181BD5070BC997DA276C611F336.jpg.f3a703bee454a21e773dc4bfcc92f751.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Oι λάμπες LED έχουν κάνει τη νύχτα μέρα. :cheesy:

Η έκταση και η φωτεινότητα της τεχνητά φωτισμένης τα βράδια επιφάνειας της Γης αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2% μεταξύ 2012 - 2016, όπως αποκαλύπτουν οι εικόνες ενός αμερικανικού δορυφόρου της NASA και της ΝΟΑΑ, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Με άλλα λόγια, το τεχνητό φως στη Γη γίνεται ολοένα περισσότερο και πιο έντονο. Καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμοι σταδιακά αλλάζουν τους παραδοσιακούς λαμπτήρες τους σε LED για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα, τα όποια κέρδη εξανεμίζονται, επειδή εγκαθίστανται συνεχώς περισσότερες και πιο ισχυρές λάμπες σε άλλα σημεία.

Ο κόσμος μπορεί να γίνεται πιο φωτεινός και να διώχνει τα σκοτάδια της νύχτας, αλλά οι ερευνητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ολοένα μεγαλύτερες επιπτώσεις της φωτορύπανσης σε ανθρώπους, ζώα, φυτά και μικροοργανισμούς. Μεταξύ άλλων, διαταράσσεται το βιολογικό ρολόι και ο φυσιολογικός κύκλος του ύπνου, με περαιτέρω συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία (παχυσαρκία, διαβήτης, καρκίνος, κατάθλιψη κ.α.).

Από την άλλη, υπάρχουν επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα, καθώς με το τεχνητό φως διαταράσσεται η αναπαραγωγή και ο προσανατολισμός αρκετών ζώων και πουλιών, αλλά και η ζωτική διαδικασία της επικονίασης των φυτών από τα έντομα. Και βέβαια η φωτορύπανση εμποδίζει την απόλαυση και την παρατήρηση του έναστρου νυχτερινού ουρανού από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους και απλούς πολίτες.

Ο ρυθμός αύξησης του τεχνητού φωτισμού «παρακολουθεί» την αύξηση του ΑΕΠ. Έτσι, είναι πολύ μεγαλύτερος στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, οι οποίες αναπτύσσονται πλέον πιο αργά και ήδη έχουν πολύ φως τα βράδια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον φυσικό Κρίστοφερ Κίμπα του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών στις Γεωεπιστήμες GFZ στο Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Science Advances,

http://advances.sciencemag.org/content/3/11/e1701528

δήλωσαν ότι την τελευταία πενταετία είναι πολύ αισθητή η αύξηση του φωτισμού σε Νότια Αμερική, Αφρική και Ασία.

Σε λίγες χώρες δεν έχει αυξηθεί ο φωτισμός τους, κυρίως στις ήδη υπερφωτισμένες, όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, ενώ σε ελάχιστες, όπως στη Συρία και στην Υεμένη, όπου εδώ και χρόνια μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις, υπήρξε μείωση του νυχτερινού φωτισμού τους μεταξύ 2012-2016.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι οι νέες λάμπες LED έδωσαν ελπίδες πως θα βελτίωναν την κατάσταση, όμως τα δορυφορικά στοιχεία δείχνουν ότι στην πραγματικότητα η ζήτηση ηλεκτρισμού αυξάνεται και μαζί της ο τεχνητός φωτισμός.

Όπως είπε ο Κίμπα, ακόμη κι αν μια πόλη αντικαταστήσει στους δρόμους της το συμβατικό φωτισμό με LED, τελικά η μείωση στην ενέργεια υπεραντισταθμίζεται από την τοποθέτηση ακόμη περισσότερων ή πιο φωτεινών λαμπτήρων σε άλλα μέρη της πόλης ή γύρω από αυτήν. Έτσι, τόνισε, οι όποιες εξοικονομήσεις επιτυγχάνονται με τις LED σε ένα τομέα, εξουδετερώνονται, επειδή οι άνθρωποι φωτίζουν τα βράδια με LED όλο και περισσότερα μέρη, π.χ. ένα ποδηλατόδρομο ή ένα επαρχιακό δρόμο.

Μάλιστα, οι ερευνητές θεωρούν ότι ορισμένοι δορυφόροι υποεκτιμούν τη φωτορύπανση, επειδή αδυνατούν να ανιχνεύσουν τα μπλε μήκη κύματος που επικρατούν σε πολλές λάμπες LED (κάτω από τα 500 νανόμετρα). Από την άλλη, εξέφρασαν αμφιβολίες κατά πόσο όλη αυτή η φωταψία όντως μειώνει την εγκληματικότητα.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης και μείωσης του τεχνητού φωτισμού, αναφέροντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τις ΗΠΑ, όπου η εκπομπή τεχνητού φωτός ανά κεφαλή είναι τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη Γερμανία.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500176931

4C3E7ABF8BCCFCA2019A26080469A0B6.jpg.7fdba2bed321ade0c9ed1d33581d3b76.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Σήμερα το απόγευμα αποφάσισα να στήσω μέσα από τη Βέροια, μπας και προλάβω τον καιρό και βγάλω καμιά φωτογραφία πριν συννεφιάσει. Κατά τις 20:30 βλέπω στον ουρανό μια πολλαπλή δέσμη δυνατών προβολέων (πάνω από 6) να σαρώνει σχεδόν όλο τον ουρανό. Δεν ξέρω τι είναι (κατάστημα, νυχτερινό μαγαζί, εκδηλώσεις του Δήμου;...).

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πολύ έντονο και κακόγουστο φωτισμό. Αν πρόκειται για εκδηλώσεις λόγω των εορτών ξεχνάμε το χόμπυ για κανά μήνα... Είναι δε τόσο δυνατά που πιστεύω ότι επηρεάζουν και τις γύρω περιοχές εκτός Βέροιας.

Προβλέπει κάτι ο νόμος; Δηλαδή όποιος γουστάρει βάζει προβολείς και λούζει όλο τον ουρανό;

Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς, εδώ στα μέρη της ευρύτερης περιοχής Χαλκίδας, στην παραλία με τα μαγαζιά, γίνεται κατά κόρον, βέβαια (ευτυχώς) μόνο το καλοκαίρι, αφού το χειμώνα κλείνουν όλα. Λες και περιμένουν τα βομβαρδιστικά κι έχουν ανάψει τους προβολείς γιά τα αντιαεροπορικά!!! Δυστυχώς, ξαναλέω, ότι θέλει ο καθένας κανει.. αν δεν υπάρχει έλεγχος.. και κοινή λογική...

corsair.gr1.jpgΓιώργος Διακάκης

http://astro.corsair.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης