Jump to content

Αχρωματικό vs ED80


astrofriend

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μήπως γνωρίζει κάποιος έστω κατά προσέγγιση ή από εμπειρία

 

Δεδομένου ότι σε ένα αχρωματικό 80mm μειώνεται το χρωματικό σφάλμα όσο μεγαλώνει το εστιακό μήκος

 

Τι εστιακό μήκος θα έπρεπε να έχει ένα αχρωματικό 80mm ώστε το χρωματικό του σφάλμα να είναι ισοδύναμο με ένα ED80 (με αναφορά στο skywatcher ED80 γιατί υπάρχουν και άλλα ED με χειρότερη απόδοση)

 

ή γενικότερα τι εστιακό μήκος θα έπρεπε να έχει ένα αχρωματικό 80mm ώστε η συνολική ποιότητα εικόνας (τα αστέρια να φαίνονται σημεία όπως λέει ο equador) να είναι ισοδύναμη με ένα ED80 (ή μήπως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα εικόνας έτσι ώστε ποτέ ένα αχρωματικό δεν μπορεί να δώσει την ποιότητα του ED)

 

Επειδή το αποτέλεσμα επηρεάζεται και από την ποιότητα σχεδίασης και κατασκευής, θεωρώ ότι το αχρωματικό θα σχεδιασθεί και κατασκευαστεί με την τυπική ποιότητα ενός αχρωματικού της skywatcher.

 

Με ενδιαφέρει και η αναφορά αρνητικών εμπειριών, δηλαδή άν κάποιος μετά από χρήση γνωρίζει ότι συγκεκριμμένα αχρωματικά δεν είναι ισοδύναμα με το ED80 ας το αναφέρει (όχι βεβαίως τα προφανή που έχουν f μικρότερο από 7)

 

Μήπως έχει κανείς συγκρίνει αχρωματικό 80/1000 με το ED80 (ακόμη και αν δεν υπάρχει 80/1000 το 120/1000 μετατρέπεται σε 80/1000 με περιορισμό στον αντικειμενικό).

 

Μήπως έχει κανείς συγκρίνει το αχρωματικό 80/900 της VIXEN με το ED80.

 

Μήπως έχει κανείς συγκρίνει το skywatcher 90/900 με το ED80

 

Προφανώς με ενδιαφέρει μόνο η ποιότητα εικόνας σε ίδια μεγέθυνση (με διαφορετικά-κατάλληλα προσοφθάλμια) και δεν με ενδιαφέρει το γεγονός ότι το μακρύτερο αχρωματικό δεν μπορεί να δόσει ευρύ πεδίο και με ίδιο προσοφθάλμιο θα έχει άλλη μεγέθυνση.

 

Με άλλα λόγια υπάρχει φθηνή λύση για να έχει κανείς όσα του δίνει σε ποιότητα εικόνας το ED80 σε οπτική παρατήρηση (δεν μιλάμε για φωτογράφηση)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν ειμαι ο ποιο αρμοδιος αλλα σε αντιστοιχη ερωτηση που ειχα κανει μου ειπαν πως συγουρα το αχρωματικο πρεπει να ειναι πανω απο F12 για να αποσβεθει αρκετα το φαινομενο του χρωνατικου σφαλματος
ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ... ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παλιότερα είχα ένα Celestron 80/900.

Αν έχεις δεδομένο ότι στα 800-1000mm εστιακης και με το "αργό" f/10 αποκλείεις στην πράξη την φωτογράφηση dso, και ότι με διάμετρο 80-100mm δεν βλέπεις βαθύ ουρανό (εκτός απο ελάχιστες εξαιρέσεις), τότε περιορίζεσαι σε πλανήτες, Σελήνη και δίπλα άστρα. Εκει μια χαρά είναι το αχρωματικό και δεν αξίζει μάλλον το ED. Ένα αχρωματικό μέχρι 4" με f/10 κοντρολαρει αρκετά καλά την χρωματική εκτροπή η οποία είναι πολύ πιο ενοχλητική για τον αισθητήρα cmos ή ccd, απ΄οτι για το ανθρώπινο μάτι λόγω του εύρους φάσματος που καταγράφουν.

Εγώ με αυτά τα δεδομένα θα κοιτούσα κάτι τέτοιο:

https://www.bresser.de/en/Astronomy/Telescopes/BRESSER-Messier-AR-102L-1350-Hexafoc-Optical-Tube-assembly.html

ή

https://www.bresser.de/en/Astronomy/Telescopes/BRESSER-Messier-AR-90L-1200-Optical-Tube-assembly.html

Επίσης ένα αχρωματικο δεν μπορεί, πρακτικά, να είναι ποτέ ισοδύναμο με ένα ed, όσο μεγάλο εστιακό λόγο και αν έχει, απλά το πλησιάζει. Αλλά το πραγματικό θέμα είναι αν συμβιβάζεσαι με ένα αχρωματικο που αγγίζει το 97-98% της ποιότητας ειδώλου που θα σου δώσει ένα ed, με το 40-50% της τιμής.

Στο celestron powerseeker 80/900 χρησιμοποιούσα κατα κόρον το προσοφθαλμιο 4mm χωρίς να αντιλαμβάνομαι ca, στα x225, ενώ σε sw102/500 που έχω τώρα για grab & go, οτιδήποτε πάνω απο x50 είναι σαν να έχεις πάρει μια καρτέλα viagra. Βέβαια χορταίνεις πεδίο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατ αρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις

 

Πολύ ενδιαφέρον το 102L-1350, που δεν ήξερα ότι υπάρχει, θα ήθελα πολύ να το δοκίμαζα με περιορισμό της διαμέτρου στα 80mm οπότε γίνεται F17 και να το συγκρίνω με το ED80.

 

Το θέμα με ενδιαφέρει όχι μόνο πρακτικά για επιλογή τηλεσκοπίου αλλά και καθαρά από επιστημονική περιέργεια - από όσο καταλαβαίνω ένα αχρωματικό και ένα ED δύο στοιχείων διαφέρουν ουσιαστικά στην ποιότητα του γιαλιού που χρησιμοποιείται και όχι στην σχεδίαση.

 

Θα ήθελα να ήξερα:

1. Ένα αχρωματικό 80mm με πολύ μεγάλο F π.χ. με F20, έχει την ίδια απόδοση με το ED80, και στο χρωματικό σφάλμα αλλά και στην ποιότητα απεικόνισης των σημειακών άστρων;

2. Μήπως υπάρχουν κατασκευαστικές δυσκολίες για αχρωματικά με πολύ μεγάλο F της τάξης του 20, τέτοιες που να καθιστούν την κατασκευή τους τόσο ακριβή που να είναι φθηνότερο ένα κοντότερο ED;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσο μεγαλύτερο το f ratio τόσο πιο απαλή η καμπύλη του φακού, άρα μεγαλύτερο f = πιο απλή κ φθηνή κατασκευή.( Αλλά κ λιγότεροι πελάτες απο f15 και πάνω, άρα τελικά ακριβότερο λόγω μικρής παραγωγής).

Όσο για το θέμα της περιέργειας... λίγη τροφή για σκέψη, βλ εικόνες.

Στο Ed είναι όπως η καμπύλη 2 αλλά χωρίς να απομακρύνεται πολύ απο τον άξονα ψ. Η διαφορά διπλέτας Ed και triplet apo είναι ότι η μια καμπύλη τέμνει τον άξονα ψ σε 2 σημεία ενώ η άλλη σε τρία, κρατώντας την καμπύλη πιο κοντά στον άξονα ψ. Η καμπύλη ενός νευτωνειου θα ήταν σχεδόν ο άξονας ψ.

image.png.38276038c829598e60f59f7c9518e5d1.png

image.jpeg.e3011d6102e3a4393a88c3a8ec08cb4e.jpeg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ενδιαφέροντα τα διαγράμματα, το γεγονός μάλιστα ότι η καμπύλη στα αποχρωματικό τέμνει τον άξονα σε περισσότερα σημεία από το αχρωματικό, ίσως σημαίνει ότι διαφέρει και η σχεδίαση και όχι μόνο το είδος του γιαλιού.

 

Βρίσκονται σε κάποιο site μήπως βρω και περισσότερες πληροφορίες εκεί;

 

Γενικότερα ξέρετε κάποιο site που να εξηγεί με κάποια λεπτομέρεια πως επιτυγχάνεται η διόρθωση στο αχρωματικό και πως στο αποχρωματικό;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης