Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χρόνια πολλά σε όλο το forum ,θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση ,αν αλλάζει ο διαγώνιος που έχει και αν ναι ,βάλω 2 ιντσεσ θα έχει διαφορά ,ευχαριστω εκ των προτερων
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βάζοντας διαγώνιο 2 ιντσών μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντίστοιχα προσοφθάλμια χαμηλών μεγεθύνσεων έτσι ώστε να έχεις μεγάλο πεδίο .Π.χ. με το 1,25 δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις προσοφθάλμιο 30mm 82 μοιρών έτσι ώστε να έχεις πραγματικό πεδίο 1500 : 30 = 50 και 82 : 50 = 1,64 μοίρες .Το αντίστοιχο 1,25 προσοφθάλμιο νομίζω δίνει 52 μοίρες με πραγματικό πεδίο 52 : 50 = 1,04 μοίρες .Άρα πιο απλά με τον διαγώνιο των 2 ιντσών στις ίδιες χαμηλές μεγεθύνσεις βλέπεις μεγαλύτερο κομμάτι ουρανού κάτι που κάνει την εικόνα πιο όμορφη (σαν να βλέπεις ένα τοπίο μέσα από ένα μεγάλο παράθυρο ,αντί από ένα μικρότερο) ,αλλά από την άλλη είναι και πολύ πιο ακριβή επιλογή . Μπορεί να κάνω και λάθος μια και δεν έχω τέτοιο τηλεσκόπιο αλλά νομίζω αυτή είναι η κύρια διαφορά .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γενικώς έτσι είναι, αλλά στο Mak 127 θα έχεις λίγο βινιετάρισμα, λόγω στενού draw tube (ο εσωτερικός μαύρος σωλήνας). Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αντιληπτό.

Ένας 24mm 68 μοιρών ή 32mm 52 μοιρών σχεδόν τερματίζει το πεδίο του Maksutov και δεν κερδίζεις κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με το κόστος του προσαρμογέα, του Διαγωνίου και του φακού 2’’.

Εάν τα έχεις ήδη φυσικά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις, να τα αγοράσεις μόνο για το 5» δεν αξίζει. Και δεν χρειάζονται και τόσο σε ένα πλανητικό τηλεσκόπιο.

Έχω πειραματιστεί αρκετά με τα Mak 102 και 150mm, ακόμη και με μειωτή εστιακού λόγου και αυτό είναι το συμπέρασμά μου.

Ένα μικρό διοπτρικό 66-80 mm ή ένας ποιοτικός ερευνητής RACI είναι καλύτερη επένδυση για μεγάλα πεδία.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θεωρώ ότι σε ένα “narrow field” τηλεσκόπιο όπως ένα mak, δεν έχει νόημα ένα 2” διαγώνιο και προσοφθαλμιο. Εγω απλά πήγα σε καλύτερο 1,25 διαγώνιο και μέχρι εκεί!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαζί με το τηλεσκόπιο είχε και διαγονιο Williams optics το παιδί που το πήρα ,είναι η πρώτη φορά που έχω mak και δε το ξερω ,εκτός από πλανήτες έχει δυνατότητες για νεφελώματα,γαλαξίες,και αστικά σμηνη
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι καλός ο διαγώνιος, μην ψάχνεις περισσότερο.

Το Mak, εκτός από Σελήνη και πλανήτες, είναι καλό για ηλιακή παρατήρηση με φίλτρο (αξέχαστη η διάβαση της Αφροδίτης), όλα τα Messier, διπλούς αστέρες, πλανητικά νεφελώματα (το Ring ας πούμε), σφαιρωτά σμήνη, καθώς και μακρινή επίγεια παρατήρηση (όπως θαλασσοπούλια σε ένα μακρινό βράχο).

Χρησιμοποιούνται και σαν τηλεφακοί, έχουν μάλιστα φωτογραφήσει τη Γη μέσα από θαλαμίσκους του Apollo (τα περίφημα Questar).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή δεν αναφέρθηκε το ακριβές νούμερο, το Mak 127 έχει baffle tube 27mm, που σημαίνει ότι το μέγιστο αβινιετάριστο πραγματικό πεδίο που δίνει είναι 1.03° που τις πιάνεις με απλό Plossl 32mm 52°. Επειδή το baffle tube δεν είναι πολύ μακρύ, με 2" προσοφθάλμιο μπορείς να δεις και λίγο παραπάνω πεδίο με βινιετάρισμα. Μην περιμένουμε βέβαια 1.5+ μοίρες, το Mak 127 είναι πολύ καλό για συγκεκριμένα πράγματα και το πεδίο είναι απλά το αδύνατο σημείο του.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Σήμερα παρέλαβα το mak 127 από τον Αλέξανδρο σε άριστη κατάσταση.

Να ρωτήσω όμως δύο πράγματα. Κατά την προσαρμογή του στην vixen porta η βάση του ερευνητή βρίσκεται από την κάτω μεριά ,αλλά και η μπάρα προσαρμογής θέλει λίγο προσοχή γιατί είναι βιδωμένη μόνο με μία βίδα στη μπάρα που είναι προσαρμοσμένη στο τηλεσκόπιο. θεωρώ ότι η καλύτερη λύση θα ήταν δακτυλίδια αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν για τον 127-ρι σωλήνα. Επίσης εκεί που προσαρμόζεται το διαγώνιο ,ασφαλίζει με βίδες και όχι με δαχτυλίδη , δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια λύση γι' αυτό. Τέλος αν αξίζει η αγορά ενός σκίαστρου, ώστε να το προστατεύει από την υγρασία και τη σκόνη. Βλέπετε τα τηλεσκόπια τα προσέχουμε ποιο πολύ από τα μάτια μας :lol: .

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που περιγράφεις, αν καταλαβαίνω καλά, συμβαίνει γιατί αν πάρεις τον OTA μόνο του έχει το dovetail κάτω, δλδ παράλληλα με τον ερευνητή.

Αν το πάρεις όμως πακέτο με την goto πχ βάση, το dovetail είναι στα πλαγια, δλδ 90 μοίρες απο τον ερευνητή.

Νομίζω μια λυση ειναι να βαλεις δαχτυλιδια και dovetail

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η θέση της μπάρας είναι τέτοια που ο εστιαστής βρίσκεται πάνω από το διαγώνιο και ο ερευνητής ώρα επτά. Αλλά και η ίδια η μπάρα που έχει από κάτω άλλη μπάρα δεν είναι ασφαλής. Ψάχνωντας η καλύτερη λύση φαίνετε να είναι το ξεβίδωμα της μπάρας και στη συνέχεια δαχτυλίδια με μια καινούρια μπάρα. Κάποιοι προτείνουν αυτά της skywatcher με εσωτερική διάμετρο 140 mm , ενώ ειδικά για το mak 127 είναι και αυτά της orion με εσωτερική διάμετρο 144 mm, τα οποία στην Αμερική έχουν 29 $ ενώ από Γερμανία 56€. Δεν ξέρω αν κάποιος που έχει το συγκεκριμένο σωλήνα ο οποίος κατά τα άλλα είναι εξαιρετικός έχει κάνει κάποια άλλη πατέντα για να μου δώσει πληροφορίες.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης