Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Υπάρχει δυνατότητα στο photoshop ή σε αντίστοιχο software να διορθωθεί το coma στα άκρα του πεδίου; Πέρα από cropping
carpe diem quam minimum credula postero
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα!

Αναλογα το ποσο εντονη ειναι η κομη στην εικονα σου...

 

Η πιο κλασσικη λυση ειναι με το φωτοσοπ. Ανοιγουμε την εικονα και παμε Filters>Lens Correction , στο παραθυρο που θα μας βγαλει παμε αριστερα και επιλεγουμε το πρωτο πρωτο κουτακι, μετα παμε στα δεξια, παταμε custom, και με τη μπαρα remove distortion καμπυλαρουμε την εικονα μας. Οπως θα καταλαβεις η μεθοδος αυτη ειναι εαν δεν εχεις τρελη κομη, αλλιως εαν εχεις θα αναγκαστεις να να παραμορφωσεις πολυ και το κεντρο της εικονας.

 

Η δευτερη ''λυση'' ειναι αναλογη με την πρωτη, με δυνατοτητα να διορθωσεις περισσοτερη κομη αλλα ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ. Θα πρεπει να μεγαλωσεις τον ''καμβα'' στο φωτοσοπ περιπου στο διπλασιο της εικονας. Μετα πας σε καθε ακρο της εικονας και το βαζεις σε ενα τετραγωνο λασο. Μετα το ανοιγεις σε νεο ταμπ και πας και κανεις Lens Correction (οτι εκανες και πριν) αφου φτιαξεις τα αστερια, πας και βαζεις το διορθωμενο σημειο της εικονας πανω απο το σημειο που θελεις. Εδω αυτο οπως ειπαμε πρεπει να το κανεις για ολα τα ακρα της εικονας, αλλα και παλι ισως χρειαστει να πρεπει να παιξεις και με αλλες επιλογες του φωτοσοπ για να ερθουν και να κατσουν ομιομορφα τα νεα σου ακρα στην εικονα σου.

 

Η τριτη λυση ειναι να στρογγυλεψεις ενα ενα τα αστερια που σε ενοχλουν, για αυτο υπαρχουν 2 βιντεακια στο youtube (αμα γραψεις coma aberration astro θα τα βρεις αμεσως) φτιαχνεις ενα stamp και πας σε καθε αστερι για να το κανεις στρογγυλο.

 

Η τεταρτη λυση ειναι να στρογγυλεψεις ολα τα αστερια με τη μια με ενα plug in που ειχε βγει καποια στιγμη νομιζω star rounder λεγοταν, δεν το εχω δοκιμασει ομως οποτε δεν μπορω να σου πω κατι παραπανω για αυτο.

 

Αν θες τη γνωμη μου επειδη εχω φαει αρκετες ωρες με το να διορθωνω αστερακια λογω πολυ κακου τηλεσκοπιου, θα σου ελεγα αν στο επιτρεπουν τα οικονομικα σου να πας σε ενα coma corrector, θα σε γλιτωσει απο ωρες επεξεργασιας και ταλαιπωριας. Οπως και να εχει, ελπιζω να σε βοηθησα! Καλο κουραγιο :)

Vasilis Hailsteel
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πειραματιζομουν με την atik infinity και με το οδηγητικο μου , ένα ts finder scope 60 mm ,fl 240 . Ήθελα να εκμεταλλευτω το μεγαλύτερο πεδίο για στόχους όπως m31 ,m42 , μιας και με το εξαρι nexstar evo , ακόμη και με 0.63 reducer -coma corrector ,το πεδίο παραμένει μικρό για αυτούς τους στόχους.

Οι λήψεις ήταν εξαιρετικές στο κέντρο , αλλά στα άκρα είχα κόμη ,και παραδόξως πιο έντονη από την μια πλευρά (?).

Με κροπαρισμα,περιορίζω αρκετή , για το φινίρισμα ψάχνομαι , οπότε θα δοκιμάσω αυτά που μου προτείνετε.

carpe diem quam minimum credula postero
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το StarTools έχει δύο εργαλεία για αυτή τη δουλειά - το πρώτο είναι το lens που είναι παρόμοιο με το lens correction του Photoshop, αν και λίγο καλύτερο για αστροφωτογραφίες.

Μετά έχει το "magic" που είναι για να "μαζεύει" αστέρια αν είχες κάποιο σφάλμα στην οδήγηση, ή bloating κλπ, αλλά θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις και για την κόμη.

Φυσικά τίποτε από αυτά δε συγκρίνεται με ένα coma corrector, απλά αν έχεις έντονο πρόβλημα μπορούν κάπως να σε βοηθήσουν.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης