Jump to content

Ολικές εκλείψεις ηλίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα στην παρέα και καλή Σαρακοστή! Έχω εδώ και πολύ καιρό ένα ερώτημα για τις ολικές εκλείψεις του ήλιου, που όσο κι αν προσπαθώ με τις ελλιπείς γνώσεις μου, δεν καταφέρνω να το λύσω. Αφού ρώτησα κάποιους φίλους ερασιτέχνες, και απάντηση δυστυχώς δεν πήρα, αποφασίζω πια να ταλαιπωρήσω εσάς, μήπως και βρεθεί κάποιος που έχει καλές γνώσεις μαθηματικών, οπτικής κτλ, να μου το λύσει.

Η απορία μου είναι η εξής, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σαφής γίνεται:

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ακτίνες του ηλίου έρχονται παράλληλα προς την γη. Για την ακρίβεια, σχεδόν παράλληλα από τα δύο άκρα του, αν εξαιρέσουμε βέβαια και όλες τις άλλες που έρχονται από την κεντρική του επιφάνεια εντελώς παράλληλα, η γωνία των οποίων ορίζεται από την ελαχιστότατη γωνία που δημιουργείται στο τρίγωνο με βάση τη διάμετρο του ήλιου, και πλευρές την απόσταση από την γη. Ας πούμε λοιπόν χοντρικά ότι η διάμετρος του ήλιου είναι 1,5 εκ. χιλιόμετρα(λιγότερο είναι, άρα και η αναγωγή που θα κάνω είναι ακόμη μεγαλύτερη, αλλά ας πούμε ότι είναι τόσο), και η απόσταση ήλιου-γης 150 εκ. χλμ., δηλαδή έχουμε -αν το αναγάγουμε σε εκατοστά-, τρίγωνο με βάση 1 εκατοστό και πλευρά 100 εκατοστά. Σκέφτομαι ότι -δεν το έχω υπολογίσει μια και...δεν γνωρίζω!- η οξεία γωνία που δημιουργείται είναι ελαχιστότατη, οπότε πρακτικά οι δύο πλευρές του τριγώνου προς την γη είναι σχεδόν τελείως παράλληλες, άρα και οι ακτίνες του ήλιου.

Σε όλα τα σχεδιαγράμματα που εξηγούν τις ολικές εκλείψεις, βλέπουμε ότι σαφώς οι ακτίνες του ήλιου πέφτοντας στη σελήνη έρχονται με τεράστια, εξωπραγματική γωνία, κάτι που δεν ισχύει λόγω απόστασης (ενώ για παράδειγμα σε άλλα σχεδιαγράμματα που εξηγούν τις εποχές στη γη, οι ακτίνες έρχονται βέβαια παράλληλα! ένα οποιοδήποτε γκουγκλάρισμα θα σας πείσει γι'αυτό), κι έτσι λοιπόν "εξηγείται" το ελάχιστο του πλάτους της ολικής σκιάς της σελήνης, κάπου 100-160 χιλιόμετρα πάνω στη γη.

Πώς γίνεται αυτό;

Η σελήνη έχει διάμετρο 3.500 χιλιόμετρα σχεδόν, κι αν οι ακτίνες είναι παράλληλες, που σχεδόν είναι, θα έπρεπε η σκιά της πάνω στη γη, όπου βλέπουμε ολική έκλειψη ηλίου, να είναι σχεδόν 3.500 χιλιόμετρα πλάτος, δηλαδή 3.500 τουλάχιστον (μια και η σκιά, όσο απέχει από τον "στόχο" -εδώ τη γη-, μεγαλώνει, μείον την ελάχιστη οξεία γωνία που δημιουργείται από τη βάση του τριγώνου ήλιος-γη.

Αντί αυτού, η ολικότητα είναι μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, σαν δηλαδή η σελήνη να είναι πάρα πολύ μικρότερη, ή ο ήλιος να είναι πάρα πολύ κοντύτερα, οπότε και να δημιουργείται το περίεργο τρίγωνο που μας δείχνουν τα σχεδιαγράμματα.

Η όλη μου απορία ξεκίνησε από το γεγονός ότι η γη καλύπτει πλήρως την σελήνη στην έκλειψή της, ενώ η σελήνη, που είναι κι αυτή γιγάντιο σώμα, δε δείχνει παρά μία στενότατη ολικότητα στη σκιά της.

Αυτά, παρακαλώ όποιος από τους αξιότιμους φίλους εδώ μέσα γνωρίζει και θα'θελε να μου εξηγήσει πού κάνω λάθος ή τι δεν καταλαβαίνω, να το πράξει, και με...υπομονή, γιατί μπορεί σαν στούρνος που είμαι σε όλα αυτά, να μην καταλάβω και να θέσω κι άλλα ερωτήματα! Σας ευχαριστώ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σου, Μενέλαε.

Ίσως αυτό το άρθρο (το οποίο είναι μεν μεγάλο, αλλά καλύπτει σφαιρικά το θέμα που σε απασχολεί) σε βοηθήσει στην απορία σου. Νομίζω ότι κάπου προς την μέση θα δεις αυτό που σε ενδιαφέρει.

Είναι ο αρχαίος προγονός μας, ο Ερατοσθένης, που μάλλον θα σου απαντήσει. :D

 

http://physics4u.gr/blog/2010/11/28/%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD/

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σ'ευχαριστώ πολύ για το λινκ! Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα έχω ξαναδιαβάσει άπειρες φορές βέβαια, και δυστυχώς δε μου λύνουν σε κάτι την απορία μου... Παρατήρησε κι εδώ -πόσο μου κάνει πια αυτό εντύπωση!-, όταν αναφέρεται στις ακτίνες του ήλιου που βοήθησαν τον Ερατοσθένη να βρει το μέγεθος της γης, οι ακτίνες είναι βέβαια παράλληλες, όταν όμως λίγο πιο κάτω μιλάει για την έκλειψη ηλίου, οι ακτίνες έχουν κλίση και το επεξηγηματικό σχέδιο είναι τρίγωνο! Γιατί -αλήθεια, είδες τι μου κάνεις; με έμπλεξες κι άλλο κι έχω κι άλλη απορία!-, στην περίπτωση του πηγαδιού του Ερατοσθένη ΔΕΝ ισχύει το ότι οι ακτίνες έχουν κλίση και εκεί είναι παράλληλες; Γιατί, άμα έχουν κλίση, τότε δε θα υπήρχε και η διαφορά της αντανάκλασης στο πηγάδι με αυτήν της σκιάς του κονταριού! Τι δεν καταλαβαίνω σε όλα αυτά; Γιατί όπου πρέπει οι ακτίνες θεωρούνται παράλληλες, κι αλλού δε μας βολεύουν οι παράλληλες κι έχουν κλίση;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω (εκτός κι αν το έχω καταλάβει κι εγώ λάθος, οπότε κακώς προσπαθώ να εξηγήσω!) ότι στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο αντικείμενο που θα ρίξει σκιά, είναι απλώς οι ακτίνες του Ήλιου. Στην δεύτερη περίπτωση είναι αυτό που κι εσύ παρατήρησες, ότι δηλαδή αν η Σελήνη ήταν πιο μακριά, θα μεγάλωνε και η σκιά της, ενώ αν ήταν πιο κοντά θα ήταν πιο μικρή. Αυτό σημαίνει ότι η σκιά πέφτει κωνικά. Κώνος με την κορυφή προς τη Γη και την βάση προς τον Ήλιο.
...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό ίσως βοηθά...

Εύρεση σκιάς - παρασκιάς

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CE%B9%CE%AC#%CE%95%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B7_%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%AC%CF%82_-_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%AC%CF%82

 

Οι ακτίνες φωτός είναι παράλληλες, ενω η σκιά σχηματίζει κώνο (2 κώνους).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι είναι αυτό με τα φαντάσματα που μου έστειλες βρε Diorip;... Και εννοείται ότι γνωρίζω τα βασικά περί σκιάς και παρασκιάς! Supernovus, αυτό ρωτάω κι εγώ: Αυτός ο κώνος δε θα έπρεπε να συγκλίνει τόσο όσο η ελάχιστη οξεία γωνία που σχηματίζεται από το τρίγωνο με βάση διάμετρος ήλιου-απόσταση γης; και ρωτάω πάλι, είναι δυνατόν στα 400 χιλιάδες χιλιόμετρα η σκιά της σελήνης, με τόσο απειροελάχιστη γωνία των ακτίνων από την κολοσσιαία απόσταση του ήλιου, να μένει ένα ελάχιστο κάτι τις ίσα που να πέφτει στη γη πάνω;

Βρε παιδιά, ένας μαθηματικός please!!! Βγάλτε πρώτα τι γωνία έχει μεταξύ των ίσων σκελών του ένα ισοσκελές τρίγωνο, με βάση 1.400.000 χλμ, και πλευρές 150.000.000 χλμ., -λάθος, με διχοτόμο της γωνίας των ίσων σκελών τόσο, και μετά, πάλι σε ισοσκελές τρίγωνο που μεταξύ των ίσων πλευρών του έχει αυτή την γωνία, και για βάση 3.500 χιλιόμετρα, βγάλτε μου την διχοτόμο να καταλάβω επιτέλους πού τελειώνει η ολική σκιά της σελήνης! Αυτό ρωτάω, κι αν κάνω κάπου λάθος στο συλλογισμό μου, αστοιχείωτος με τα μαθηματικά και τα συναφή βλέπετε, πείτε μου πού το κάνω να ησυχάσω!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρατήρησε κι εδώ -πόσο μου κάνει πια αυτό εντύπωση!-, όταν αναφέρεται στις ακτίνες του ήλιου που βοήθησαν τον Ερατοσθένη να βρει το μέγεθος της γης, οι ακτίνες είναι βέβαια παράλληλες, όταν όμως λίγο πιο κάτω μιλάει για την έκλειψη ηλίου, οι ακτίνες έχουν κλίση και το επεξηγηματικό σχέδιο είναι τρίγωνο!

 

Οι ακτίνες φωτός είναι παράλληλες, ενω η σκιά σχηματίζει κώνο (2 κώνους).

Επιμένω... Ξαναδές το. Και δεν εννοώ τη λαογραφία.

Φιλικά...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν καταλαβαίνω γιατί μπλέκεσαι - χάνω τη σκέψη σου σε διάφορα σημεία.

Το πρόβλημα είναι απλό (μιλάμε πάντα για κώνο όπως τονίζει και ο φίλος παραπάνω), με πολύ βασική τριγωνομετρία π.χ.: υπολογισμός "διαδρόμου" έκλειψης του 2017.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Να προσθέσω ότι μια πολύ καλή εικόνα μας δίνουν τα σχετικά βιντεάκια από το διάστημα, που δείχνουν την σκιά της σελήνης να τρέχει πάνω στην Γη κατά την ολική έκλειψη. Ακόμα, μας βοηθάει να δούμε την περίπτωση της δκατυλοειδής έκλειψης.
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Equador! Ειλικρινά έχω αρχίσει να πιστεύω ότι είμαι από άλλον πλανήτη! Τι στο καλό χάνεις στη σκέψη μου; Και γιατί και άλλοι που έχω ρωτήσει δεν καταλαβαίνουν κι αυτοί το -κατά τη γνώμη μου- απλούστατο και κοινής λογικής ερώτημά μου; Κι επειδή στο τέλος θα αρχίσω να τα χάνω με αυτή την απορία μου, που δεν μπορεί κανείς ως τώρα απ'ότι φαίνεται να μου εξηγήσει, αλλά δεν τα έχω χάσει ακόμη, θεωρώ ότι για να αντιλαμβάνομαι εγώ κάτι ως κοινή και απλή λογική, και να μην το αντιλαμβάνονται οι άλλοι, το πρόβλημα μάλλον το έχω εγώ στον λογισμό μου... Γι'αυτό κι έγραψα αναλυτικά το τι σκέφτομαι, και ζήτησα αν έχω κάπου λάθος στην όλη σκέψη μου να μου την διορθώσει κάποιος που γνωρίζει. Όμως ακόμη δεν έχει μπει κάποιος στον κόπο, ή έστω μου στέλνουν διάφορες βασικές και απλοικές γνώσεις περί σκιάς, που βέβαια τις γνωρίζω από την...γέννησή μου.

Πάμε λοιπόν από την αρχή. Θα σου εξηγήσω βήμα βήμα την σκέψη μου, κι αν και τώρα κανείς δεν καταλάβει... θα σηκώσω τα χέρια ψηλά και θα επισκεφθώ κάποιον ειδικό...

Ας ξεκινήσω από το προφανές, που μου έστειλε ο φίλος ο Diorip, τα... φαντάσματα της γουίκι. Παίρνω το εξής απόσπασμα, που όλοι μας το γνωρίζουμε από όταν γεννηθήκαμε:

 

"Όταν η πηγή έχει διαστάσεις για την εύρεση της σκιάς φέρονται οι 2 εξωτερικές εφαπτόμενες πηγής και εμποδίου, προεκτεινόμενες μετά το εμπόδιο ορίζεται ο κώνος της σκιάς."

 

Άρα, οι δύο γραμμές (=ακτίνες) που ξεκινούν από τις δύο άκρες του ήλιου (η διάμετρος λοιπόν του ηλίου ορίζει την βάση του ισοσκελούς τριγώνου=1.400.000χλμ που έγραφα, και οι δύο γραμμές τα ίσα σκέλη του), κάποια στιγμή μετά από 150.000.000 χλμ (η διχοτόμος του τριγώνου) ακουμπάνε τις δύο άκρες της σελήνης. Ως εδώ σωστά;

Πάμε παρακάτω. Αυτές οι γραμμές συνεχίζουν, και εκεί που ενώνονται (η κορυφή του τριγώνου), τελειώνει και η κυρίως σκιά. Εκεί που ενώνονται λοιπόν οι δύο γραμμές (τα ίσα σκέλη του τριγώνου) θέλω να μετρηθεί η γωνία που σχηματίζουν, ώστε με τον ίδιο τρόπο, εφαρμόζοντας σε άλλο ισοσκελές τρίγωνο αυτή την γωνία μεταξύ των δύο ίσων σκελών του νέου τριγώνου, το οποίο τώρα θα έχει βάση 3.500 χλμ. (τη διάμετρο της σελήνης), να υπολογιστεί η διχοτόμος ώστε να βρεθεί η απόσταση της κυρίως σκιάς, δηλαδή η απόσταση που ο ήλιος είναι εντελώς καλυμμένος.

Αν δεν γίνω κατανοητός και τώρα έτσι όπως τα γράφω, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω πια. Αλλά και, αν έχω κάποιο λάθος στον όλο λογισμό μου, κάποιος επιτέλους να μου το επισημάνει.

Και, σύμφωνα με την κοινή λογική που έλεγα, αντιλαμβάνομαι ότι επειδή η οξεία γωνία του πρώτου τριγώνου είναι ελαχιστότατη, θα έπρεπε η σκιά της σελήνης, η κυρίως σκιά, όπου εμφανίζεται η ολικότητα, να είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη απ'όσο είναι, της τάξης κοντά στη διάμετρο της σελήνης, κι όχι τα ελάχιστα χιλιόμετρα.

 

Ας πω κι ένα απλό παράδειγμα άλλης φύσης: Όλοι θα έχετε δει ελικόπτερο να ρίχνει τη σκιά του πετώντας στον ουρανό. Έχει δει κανείς τη κυρίως σκιά του να είναι μικροσκοπική, όπως είναι η σκιά της σελήνης; Αναλογικά, δε θα έπρεπε ούτε που να φαίνεται η σκιά του ελικοπτέρου...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάλλον με παρεξήγησες καθώς δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν γνωρίζεις τι είναι σκιά, παρασκια και ποια η διαφορά σημειακης φωτεινής πηγης απο μη σημειακή.

Βρήκα κ αυτό όπου η Γη, Σελήνη και ήλιος είναι υπό κλίμακα.

https://www.jpl.nasa.gov/edu/teach/activity/modeling-the-earth-moon-system/

Θα μπορούσα απο Δευτέρα να ανεβάσω και ένα σχέδιο Ηλίου, Γης, Σεληνης υπό κλίμακα σε autocad αλλά δεν νομίζω ότι θα προσέφερε κάτι παραπάνω απο το ανωτέρω link.

Φιλικά...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ελπίζω με το σχήμα και τις εξηγήσεις να σε βοήθησα.

Το έφτιαξα στο φωτοσοπ.

272960752_.thumb.jpg.1bdc59f80ea9b7cda49f466b787ab480.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν σε παρεξήγησα Diorip, μην ανησυχείς, αστειεύομαι. Κοίτα εσύ να μη με παρεξηγήσεις! Γιάννη σε υπερευχαριστώ για τον χρόνο και τον κόπο σου, όμως αν σου πω ότι κι αυτά που μου έστειλες τα γνωρίζω βέβαια, ότι τα έχω ξαναδεί και δε με βοηθούν, θα μου φωνάξεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωωωωω! Συνομήλικε Μενέλαε δε σε παρεξήγησα. Καθόλου μάλιστα!

Ελπίζω μόνο να μην το κάνεις εσύ επειδή σου φόρτωσα 7 χρονάκια παραπάνω.

Την ακριβή απάντηση για την γωνία του κώνου της παραγόμενης από τον ήλιο σκιάς δεν την γνωρίζω. Αλώστε ποικίλει

από εποχή σε εποχή διότι μεταβάλλεται η απόσταση Γης Ηλίου. Όταν η Γη τον πλησιάζει η γωνία του κώνου μεγαλώνει.

Όταν απομακρύνεται το αντίθετο. Χρησιμοποιώ την διεθνώς προσεγγιστική τιμή του φαινομενικού μεγέθους του

Ήλιου που είναι μισή μοίρα. Όπως όμως βλέπεις και στο σχήμα που «φιλοτέχνησα», ο κώνος της σκιάς της Σελήνης

(ΩΓΔ) είναι εντός του κώνου που δημιουργούν οι ακτίνες του Ήλιου (ΩΑΒ). Άρα η γωνία του κώνου είναι μισή μοίρα.

Συμπέρασμα:

Όλα τα επίγεια σφαιρικά αντικείμενα δημιουργούν ένα κώνο σκιάς, που η κορυφή του έχει γωνία ίση με την

Φαινομενική γωνία του ηλιακού δίσκου. Ως προσεγγιστική τιμή παίρνουμε την μισή μοίρα.

 

Λοιπόν ξαναδιαβάζοντας τα παραπάνω νομίζω ότι αυτό που θέλεις είναι το μήκος αυτού που παρά πάνω αποκαλείς

διχοτόμο. Πρόσεξε όμως. Η διχοτόμος μιας γωνίας είναι η ευθεία εκείνη που διαιρεί μια γωνία σε δύο απολύτως

ίσες μεταξύ τους γωνίες.

Αυτό που όμως που εσύ εννοείς είναι ποσό απέχει η κορυφή το τριγώνου από την απέναντι πλευρά του. Αυτήν λοιπόν την γραμμή την λέμε Ύψος. Στα ισοσκελή βέβαια τρίγωνα και η διχοτόμος και το ύψος των δύο ίσων σκελών

ταυτίζονται. Κατ’ επέκταση παρεμπιπτόντως είναι σωστό το ότι μιλάς για διχοτόμο. Και δεν είναι απόλυτα σωστό, διότι

λέγοντας το ύψος διχοτόμο, χάνεις τις ιδιότητες του ύψους, οι οποίες εν τέλει σου δίνουν την λύση για τον υπολογισμό.

Σε όλα λοιπόν τα τρίγωνα το ύψος μιας γωνίας έχει την ιδιότητα να τέμνει την απέναντι πλευρά κάθετα. Άρα αυτή η ιδιότητα, αν έχουμε τα απαιτούμενα αριθμητικά δεδομένα, μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το Πυθαγόρειο για να υπολογίσουμε κάτι άλλο. Επίσης το ύψος των δύο ίσων σκελών στα ισοσκελή, εκτός από του ότι είναι και διχοτόμος,

είναι και η μεσοκάθετος της βάσης του. Πράμα που σημαίνει ότι διαιρεί σε δύο ίσα ευθύγραμμα τμήματα την βάση του

ισοσκελούς.

Εγώ λοιπόν στο σχήμα σου έγραψα ότι ένα ισοσκελές με βάση 1 και πλευρές 57,3 η γωνία στην κορυφή του είναι

Μία μοίρα. Το συνεχίζω τώρα καλύτερα. Βάση του παραπάνω συλλογισμού που καταλήξαμε στα μήκη αυτού του

τριγώνου, βρίσκουμε ότι ένα ισοσκελές με βάση 1 και πλευρές το διπλάσιο του πρώτου έχει γωνία μισή μοίρα.

Βάση λοιπόν 1 ίσες πλευρές 114,6 = μισή μοίρα.

Επειδή εσύ τώρα θέλεις το ύψος (Διχοτόμο που γράφεις) σύμφωνα με τα παραπάνω για τις ιδιότητες του ύψους που

Σου έγραψα στο υπολογίζω.

Αφού το ύψος στα ισοσκελή είναι και μεσοκάθετος διαιρεί την βάση του σε δύο ίσα ευθύγραμμα 0,5 και 0,5

Επομένως το αρχικό ισοσκελές τρίγωνο έγινε δύο ορθογώνια τρίγωνα ίσα μεταξύ τους.

Ξέρουμε ότι η μία πλευρά κάθετος πλευρά = 0,5 και η υποτείνουσα = 114,6. Πόση είναι η δεύτερη κάθετος;

(που είναι το ύψος)

Υψώνουμε το 114,6 στο τετράγωνο και βρίσκουμε 13.133,16

Υψώνουμε το 0,5 στο τετράγωνο και βρίσκουμε 0,25

Αφαιρούμε τώρα 13.133,16 – 0,25 και βρίσκουμε 13.132,91

Εξάγουμε τώρα την τετραγωνική ρίζα του 13.132,91 και βρίσκουμε 114,5989092443728…

Με στρογγυλοποίηση το παραπάνω γίνεται 114,599!

Δηλαδή μετά από οολα αυτά ξανά βρήκαμε 114,6!!!

Σε τόσο οξυγώνια τρίγωνα, πρακτικά, ταυτίζουμε το μήκος των πλευρών τους με το μήκος του ύψους τους.

Επομένως αν τώρα έχεις μία μπίλια με διάμετρο = 1 εκατοστό ο κώνος της σκιάς της από τον ήλιο θα είναι

114,6 εκατοστά.

Έστω τώρα ότι έχεις μία μπάλα του μπάσκετ. Πόσο μήκος θα έχει ο κώνος της σκιάς της;

Αν λοιπόν στο 1 είναι 114,6 πόσο είναι στα 20;

Λύνοντας την παραπάνω απλή μέθοδο των τριών βρίσκουμε:

Χ= 114,6*20/1 => Χ= 2.292/1 => Χ= 2.292.

Αφού το Χ είναι το μήκος του κώνου => η σκιά της μπάλας = 2.292 εκατοστά. Αυτό δια 100 = σκιά της μπάλας =

22 μέτρα και 92 εκατοστά.

Συμπέρασμα:

Για να βρούμε το μήκος του κώνου της σκιάς, ενός αντικειμένου από τον Ήλιο στο Γήινο περιβάλλον,

Απλώς πολλαπλασιάζουμε την διάμετρο του αντικειμένου με το 114,6.

Πρόβλημα δεύτερο το οποίο σε απασχολεί.

Έστω ότι είναι μεσημέρι και βρισκόμαστε στον ισημερινό. Δίνουμε μία κλωτσιά στην παραπάνω μπάλα και

Ανεβαίνει στα 7,64 μέτρα ύψος. Πόση είναι η διάμετρος της σκιάς που ρίχνει στο έδαφος;

2.292 εκατοστά που είναι ο κώνος της σκιάς της μπάλας – 764 εκατοστά που ανέβηκε = 1.528.

Αν στα 2.292 είναι 20 εκατοστά, πόσο είναι στα1.528;

Χ= 1.528*20/2.292= 13,33333…3

Ο δίσκος της σκιά που θα ρίξει η μπάλα των 20 εκατοστών το μεσημέρι στον ισημερινό από ύψος 7,64 μέτρα,

είναι 13,33 εκατοστά.

Πράγματι τα 7,64 μέτρα είναι το 1/3 του κώνου επομένως ελαττώθηκε η σκιά κατά το 1/3 της διάμετρο της μπάλας.

 

Φίλε και συνομήλικε Μενέλαε αν και πάλι δεν σε κάλυψα ξανά γράψε.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βρε Γιάννη, τέλειο!!! Κατάλαβα τα πάντα, είσαι σπουδαίος! Θα πρέπει κιόλας να είσαι καλός μαθηματικός ή κάτι συναφές, για να μου τα γράψεις τόσο αναλυτικά και με σαφήνεια, και κυρίως, για να κάνεις κάποιον άσχετο σαν εμένα στα μαθηματικά να τα καταλάβει τόσο καλά! Άρα, συνοψίζω, δεχόμαστε ότι επειδή ακριβώς το (σημειακό) μάτι μας βλέπει τον ήλιο με διάμετρο μισή μοίρα, η γωνία που σχηματίζεται στο μάτι μας, και κατ'επέκταση και του κώνου οποιουδήποτε αντικειμένου που ρίχνει σκιά από τον ήλιο, είναι μισή μοίρα. Πολλαπλασιάζουμε την διάμετρο της Σελήνης με το 114,6 και βγαίνει κάπου 400.000 χλμ, άρα ίσα που φτάνει στη γη η σκιά της, και... ναι, αντιλήφθηκα τα πάντα πια. Σ'ευχαριστώ! Το κλειδί στην όλη ιστορία, που δεν μου το είχε πει κανείς ως τώρα που είχα απευθυνθεί, ήταν το ότι η μισή μοίρα του ήλιου, αντιστοιχεί και στο τρίγωνο που έψαχνα...

:D :D :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατ’ αρχάς καλά κατάλαβες. Όσο τώρα για το τι είμαι, εδώ τα πράγματα είναι αμφίβολα.

Διότι δεν είμαι μαθηματικός. Αυτό όμως το οποίο σίγουρα ήμουν, ήταν επιπλοποιός. Ναι ήμουν επιπλοποιός ξύλινων επίπλων! Και μη μου πεις κι εσύ ότι παίζω με τις λέξεις επειδη εννοείτε ότι τα έπιπλα είναι ξύλινα, γιατί το παραπάνω δεν ισχύει. Διότι τα περισσότερα αντικείμενα που τα αποκαλούν έπιπλα, δεν είναι φτιαγμένα από ξύλο, αλλά από νοβοπάν μελαμίνες, MDF και ότι άλλα σκατά βάλει ο νους σου εκτός από ξύλο. Βλέπεις το ξύλο είναι ένα σπάνιο υλικό. Σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα μόνο στη Γή υπάρχει, και αυτό θα υπάρχει για λίγα μόνο ακόμα χρόνια. Το μέλλον του είναι πέρα για πέρα αβέβαιο όπως και το δικό μας.

Με την κρίση όμως…

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν έκανα ντιλίβερι. Όμως εδώ στην Σαρωνίδα που μένω, κάθε χρόνο τα πράγματα δυσκολεύουν, με αποτέλεσμα από τον περασμένο Αύγουστο ούτε σε αυτό το επάγγελμα δεν βρίσκω δουλειά. Κατ’ επέκταση το τι είμαι παραμένει ακαθόριστο.

Αυτά.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι Λωζάνη τι Κοζάνη λοιπόν: τι επιπλοποιός τι μαθηματικός... Πάντως μου τα είπες πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε μαθηματικό, αυτό έχει σημασία! Και πάλι σ'ευχαριστώ! Εύχομαι, έτσι που μου τα λες, να τα βγάζεις πέρα πια στη ζωή σου... Αν θες τα λέμε και σε π.μ., ώστε να μην κάνουμε κατάχρηση του χώρου εδώ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το κλειδί στην όλη ιστορία, που δεν μου το είχε πει κανείς ως τώρα που είχα απευθυνθεί, ήταν το ότι η μισή μοίρα του ήλιου, αντιστοιχεί και στο τρίγωνο που έψαχνα...

:D :D :D

 

Φίλε μου, το link που σου έβαλα είχε ακριβώς τον υπολογισμό που ήθελες, όπως τον ήθελες και έβγαζε τη γωνία για την Αύγουστο στις 0.2635 x 2 μοίρες. Έβαλες το Γιάννη να στα ξαναγράψει για κάποιο λόγο, ευτυχώς που είχε τη διάθεση/χρόνο ;)

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Ecuador, προφανώς και τα λες σωστά, όμως, αν θυμάσαι, δήλωσα την άγνοιά μου στα μαθηματικά, έτσι, όταν είδα εκείνον τον πακτωλό εξισώσεων στο άρθρο που μου έστειλες... τρόμαξα κι εγκατέλειψα! Δεν τα καταλαβαίνω εγώ αυτά... Σε ευχαριστώ πάντως!

 

Υ.Γ. Κι όταν είπα το "σε αυτούς που είχα απευθυνθεί", δεν εννοούσα για σας τα παιδιά εδώ μέσα, αλλά φίλους και γνωστούς που είχα ρωτήσει live έξω από το φόρουμ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Δημήτρη, ο Μενέλαος «με έβαλε» να τα ξαναγράψω τα παραπάνω, διότι όπως πολύ σωστά υποθέτεις,

άλλο που δεν ήθελα.:)

Εδώ όμως έχω να επισημάνω το εξής:

Εγώ προσωπικά δεν ξέρω ούτε Αγγλικά ούτε μαθηματικά. Ο συνδυασμός αυτός έκανε τον κόπο σου, του να μας στείλεις τις παραπάνω λύσεις, (δυστυχώς και χωρίς να φταις εσύ) να πάει χαμένος!

Έβλεπα πχ rsun και αναρωτιόμουν τι να είναι άραγε το r; Ίσως να είναι η ακτίνα του ήλιου. Ίσως. Και μετά παρακάτω

dsun. Στο d λοιπόν ούτε να υποθέσω δεν μπορούσα. Κάτι sin tan ήξερα τι είναι, αλλά και πάλι αγνοούσα τι είναι αυτό που έχουν μέσα στην παρένθεση. Δηλαδή το σημαντικότερο! . Ε, μέχρι εδώ ήταν. Έφαγα είτα και το έκλισα.

Ναι αλλά μήπως δεν είμαι ο μόνος; Μήπως κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον Μενέλαο;

Έτσι λοιπόν αυτοσχεδίασα, και δεν βγήκα χαμένος, διότι αυτοσχεδιάζοντας, βρήκα κι εγώ κάτι που χιλιάδες χρόνια τώρα κάποιοι άλλοι είδη έχουν βρει. Ότι δηλαδή αν έχουμε μία μπίλια, ένα μπαλάκι του τένις και μία μπάλα, ο λόγος του μήκους του κώνου της σκιάς τους από τον ήλιο διά την διάμετρο τους ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ! :wink:

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης