Jump to content

Πλανήτης Αρης.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Access Mars: Περίπατος στον Άρη μέσω εικονικής πραγματικότητας. :cheesy:

Όταν οι επιστήμονες της NASA θέλουν να δουν τη διαδρομή του οχήματος Curiosity στον Άρη, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν φορώντας ένα headset εικονικής πραγματικότητας (VR) και προχωρώντας σε εικονική εξερεύνηση του τοπίου του πλανήτη. Η δυνατότητα αυτή πλέον είναι «ανοιχτή» και στο ευρύ κοινό: Το JPL (Jet Propulsion Laboratory) στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια συνεργάστηκε με τη Google για τη δημιουργία του Access Mars, που είναι διαθέσιμο σε όλες τις desktop και φορητές συσκευές και τα headsets εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR),περιλαμβανομένων mobile-based συσκευών (Αpple και Android).

Το Access Mars βασίστηκε στο λογισμικό OnSight του JPL, το οποίο βοηθά τους επιστήμονες να σχεδιάζουν διαδρομές για τα οχήματα που βρίσκονται στον πλανήτη και ακόμα και να πραγματοποιούν εικονικές συναντήσεις σε αυτόν. «Πρώτη ύλη» για την εικονική αναδημιουργία του εδάφους ήταν το υλικό από το Curiosity, επιτρέποντας έτσι στους χρήστες να μπορούν να περιπλανηθούν στους λόφους και τις κοιλάδες που έχει εξερευνήσει το όχημα.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η NASA, το Access Mars επιτρέπει σε οποιονδήποτε διαθέτει σύνδεση στο Ίντερνετ να κάνει μια περιήγηση στις περιοχές τις οποίες βλέπουν και εξετάζουν οι επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Πέρα από έναν απλό περίπατο οποίος παρουσιάζει την αποστολή του Curiosity, από την προσεδάφισή του το 2012 μέχρι σήμερα, οι χρήστες μπορούν να επισκεφθούν τέσσερα σημεία μεγάλης σημασίας για την αποστολή Mars Science Laboratory της NASA (σημείο προσεδάφισης του Curiosity, Murray Buttes, Marias Pass, Pahrump Hills), ενώ η αναπαράσταση του σημείου όπου βρίσκεται τώρα το όχημα (στους πρόποδες του όρους Sharp) θα ενημερώνεται συνέχεια για να αντικατοπτρίζεται η πρόοδος της αποστολής.

Οι χρήστες θα μπορούν να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε σημεία και αντικείμενα επιστημονικού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων βραχωδών προεξοχών κ.α., ενώ η Κέιτι Στακ Μόργκαν, επιστήμονας του JPL που εργάζεται για την αποστολή Mars Science Laboratory, θα παρουσιάσει και επεξηγήσει περαιτέρω στοιχεία για τα ευρήματα και τις ανακαλύψεις του Curiosity. Ωστόσο, πάνω από όλα, η NASA υπογραμμίζει πως το Access Mars προσφέρει μια πολύ αληθοφανή εμπειρία όσον αφορά στο πώς θα ήταν να περπατά κανείς δίπλα στο Curiosity, περιπλανώμενος στην κόκκινη έρημο του Άρη.

Το Access Mars δημιουργήθηκε με δεδομένα από το JPL και φτιάχτηκε πάνω στο WebVR, ένα open source στάνταρ, σε μια προσπάθεια να επεκταθεί η πρόσβαση σε τέτοιου είδους εμπειρίες. Η ομάδα Creative Labs της Google αναζητούσε καινοτόμες χρήσεις για τη VR και ενθάρρυνε τους developers να πειραματιστούν με τα εργαλεία της.

Σημειώνεται πως η NASA έχει συνεργαστεί με αρκετούς εξωτερικούς φορείς για τη δημιουργία εμπειριών που επιτρέπουν σε κάθε ενδιαφερόμενο να «ταξιδέψει» σε μακρινούς προορισμούς: Για παράδειγμα, παρέχει, μέσω του Google Expeditions, περιηγήσεις σε χώρους όπου βρίσκονται οχήματα του JPL στον Άρη, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και αλλού, ενώ το JPL έχει συνεργαστεί με τη Microsoft για το «πέρασμα» του OnSight στο headset μεικτής πραγματικότητας της εταιρείας, HoloLens. Χρησιμοποιώντας το εν λόγω λογισμικό, η Microsoft συμμετείχε στο «Destination: Mars» που διοργανώθηκε στο κέντρο επισκεπτών του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι το 2016.

http://www.naftemporiki.gr/story/1287301/access-marsperipatos-ston-ari-meso-eikonikis-pragmatikotitas

access-mars-1-nasa.jpg.694be099d2cac3b05607da4af4cbc4ca.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 919
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

O νέος εξερευνητής του Αρη θα έχει 23 «μάτια»! :cheesy:

Η NASA σχεδιάζει να στείλει στον Αρη ένα ακόμη ρομποτικό εξερευνητή. Το Mars 2020 όπως ονομάζεται το ρομπότ θα ξεκινήσει από την Γη το καλοκαίρι του 2020 και θα φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021. Βασική αποστολή του ρομπότ θα είναι η προσπάθεια εντοπισμού ζωής στον Αρη. Το Mars 2020 θα διαθέτει ένα εξελιγμένο μηχάνημα για τη λήψη δειγμάτων από το υπέδαφος, όπως επίσης και ένα ραντάρ με το οποίο θα μπορεί να «δει» σε βάθος μερικών μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Θα διαθέτει επίσης συστήματα για την ανάλυση οργανικών υλικών. Επίσης, θα είναι εφοδιασμένο με μία συσκευή για τη δοκιμή δημιουργίας οξυγόνου, ώστε να ελέγξει κατά πόσο μία μελλοντική αποικία στον Άρη θα μπορούσε να παράγει το αέριο επιτόπου. Εκτός από τις αναλύσεις για «ίχνη» μικροοργανισμών που εξακολουθούν να ζουν στον Κόκκινο Πλανήτη, το ρομπότ θα επιστρατεύσει επίσης τα όργανά του για να ψάξει για ενδείξεις μορφών ζωής που ενδεχομένως «φιλοξενούσε» ο Άρης στο παρελθόν.

Τα πολλαπλά μάτια

Η NASA σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη αναφέρει ότι το Mars 2020 θα διαθέτει εκτός των άλλων και «23 μάτια». Τα μάτια που αναφέρει στην ανακοίνωση της η NASA δεν είναι τίποτε άλλο από 23 διαφορετικού είδους κάμερες. Με τις κάμερες αυτές το ρομπότ θα μπορεί να καταγράφει όχι μόνο πολύ υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες του Αρη αλλά και πανοραμικές έγχρωμες 3-D εικόνες. Σύμφωνα με τα στελέχη της αποστολής οι κάμερες θα μπορούν να καταγράψουν έγχρωμες εικόνες ανάλυσης 20 megapixel κάτι που σημαίνει ότι οι επιστήμονες στην Γη θα μπορούν να δουν το τοπίο του Αρη αλλά και συγκεκριμένα αντικείμενα με κάθε λεπτομέρεια.

Οι κάμερες αυτές θα είναι διασκορπισμένες σε κάθε σημείο του ρομπότ για να καταγράφουν συνεχώς εικόνες από κάθε πιθανή πλευρά και γωνία τόσο της κίνησης του ρομπότ όσο και των δειγμάτων εδάφους και πετρωμάτων που θα μελετά το ρομπότ. Επιπλέον οι κάμερες θα χρησιμοποιούνται από το ρομπότ στις ατμοσφαιρικές και άλλες αναλύσεις που θα πραγματοποιεί.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=912227

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια πόλη για τον Άρη από το ΜΙΤ :cheesy:

Νικήτρια στον διεθνή διαγωνισμό Mars City Design 2017, με θέμα τον σχεδιασμό βιώσιμων πόλεων στον Άρη για τον επόμενο αιώνα, αναδείχθηκε ομάδα του ΜΙΤ.

Όπως αναφέρει το MIT News, το σχέδιο του ΜΙΤ, με τίτλο Redwood Forest, περιλαμβάνει θόλους και οικισμούς- «δέντρα», όπου μπορούν να ζουν μέχρι και 50 άνθρωποι. Οι θόλοι παρέχουν ανοιχτούς, δημόσιους χώρους με φυτά και νερό, προερχόμενο από τις βόρειες περιοχές του Άρη, ενώ τα «tree habitats» βρίσκονται πάνω σε δίκτυα τούνελ (στο πρότυπο των ριζών ενός δέντρου), και παρέχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς χώρους, μέσα μεταφοράς σε άλλους οικισμούς, σε μια κοινότητα 10.000 κατοίκων. Αυτοί οι οικισμοί, πέραν της εύκολης διασύνδεσης, παρέχουν επίσης προστασία από την κοσμική ακτινοβολία, πτώσεις μικρομετεωριτών, διακυμάνσεις θερμοκρασίας κ.α.

Η Βαλεντίνα Σουμίνι, μεταδιδακτορική του ΜΙΤ, και η βοηθός καθηγήτρια Κέιτιλιν Μίλερ, που διδάσκει στα τμήματα Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών, ηγήθηκαν της ομάδας, που περιελάμβανε εννιά φοιτητές του ΜΙΤ από διαφορετικά τμήματα και ερευνητικές ομάδες.

«Στον Άρη, η πόλη μας φυσικά και λειτουργικά θα μιμείται ένα δάσος, χρησιμοποιώντας τοπικούς αρειανούς πόρους, όπως ο πάγος και το νερό, ο ρεγόλιθος και ο ήλιος για να υποστηρίξει ζωή. Ο σχεδιασμός ενός δάσους επίσης συμβολίζει τις δυνατότητες για ανάπτυξη προς τα έξω, καθώς η φύση εξαπλώνεται ανά τον Άρη» λέει η Σουμίνι.

Σκοπός της ομάδας είναι η δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος για τους κατοίκους, χρησιμοποιώντας επίσης αρχιτεκτονική και τοποθεσίες με βάση τη βιωσιμότητα- κρίσιμο παράγοντα για κάθε κοινότητα του Άρη. «Κάθε οικισμός- δέντρο στο Redwood Forest θα συλλέγει ενέργεια από τον ήλιο και θα τη χρησιμοποιεί για να επεξεργάζεται και μεταφέρει το νερό σε όλο το δέντρο- και κάθε δέντρο είναι σχεδιασμένο ως ένα πλούσιο σε νερό περιβάλλον» λέει ο Τζορτζ Λόρντος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αρχιτεκτονική συστήματος του Redwood Forest.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, πολλά από τα χαρακτηριστικά του σχεδίου αυτού θα είναι επίσης χρήσιμα και στη Γη, όπως ηλεκτρικά οχήματα που θα κινούνται σε υπόγεια δίκτυα πολλαπλών επιπέδων, χώροι διαβίωσης και εργασίας σε αφιλόξενα περιβάλλοντα, υδροπονικές εγκαταστάσεις για παραγωγή φρούτων, λαχανικών και ιχθυοκαλλιέργειες κ.α.

http://www.naftemporiki.gr/story/1291277/mia-poli-gia-ton-ari-apo-to-mit

redwood-forest-mars-city-design-201.jpg.194af1249e6be0606a9127091f8e601e.jpg

redwood-forest-mars-city-design-2017.jpg.af0405c6f9d9dbedb0f6adaa6cc8da99.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H NASA στέλνει 2,4 εκατομμύρια ονόματα στον Άρη. :cheesy:

Τον προηγούμενο μήνα η NASA απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τους πολίτες να στείλουν τα ονόματά τους, προκειμένου αυτά να σταλούν στον Άρη και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν, δυνατά και καθαρά.

Εν τέλει, πάνω από 1,6 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν τα ονόματά τους για να γραφτούν σε ένα μικροτσίπ το οποίο θα αποσταλεί με την επερχόμενη αποστολή InSight της NASA, που εκτοξεύεται τον Μάιο του 2018.

Το JPL (Jet Propulsion Laboratory) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια «άνοιξε» ξανά την ευκαιρία αυτή μετά από επιτυχές αντίστοιχο εγχείρημα το 2015- όταν είχαν υποβληθεί περίπου 827.000 ονόματα για ένα μικροτσίπ το οποίο βρίσκεται τώρα στο ρομποτικό όχημα προσεδάφισης InSight.

Το σύνολο στις αρχές του 2018, όταν τοποθετηθεί και το δεύτερο μικροτσίπ, θα φτάνει τα 2.429.807 ονόματα.

Οι φίλοι της εξερεύνησης του διαστήματος που συμμετείχαν σε αυτόν τον δεύτερο γύρο είχαν τη δυνατότητα να κοινοποιήσουν τα «boarding passes» τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με το σύνολο «μιλίων πτήσης» που έχουν συλλέξει συμμετέχοντας σε άλλες παρεμφερείς πρωτοβουλίες συμμετοχής σε άλλες αποστολές οι οποίες έχουν να κάνουν με τον Άρη.

Η αποστολή InSight θα είναι η πρώτη που θα «κοιτάξει» κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και θα μελετήσει το εσωτερικό του «στήνοντας αυτί» για σεισμούς. Οι σεισμοί αυτοί «ταξιδεύουν» μέσα από το γεωλογικό υλικό σε διαφορετικές ταχύτητες, και δίνουν στους επιστήμονες μια εικόνα σχετικά με τη σύνθεση και τη δομή του υπεδάφους. Αυτές οι πληροφορίες με τη σειρά τους θα δώσουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με το πώς σχηματίστηκε ο Άρης, κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου δημιουργίας άλλων βραχωδών πλανητών.

http://www.naftemporiki.gr/story/1292696/h-nasa-stelnei-24-ekatommuria-onomata-ston-ari

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Πρώτη δοκιμή του υπερηχητικού αλεξίπτωτου για τον Άρη. :cheesy:

Η προσεδάφιση στον Άρη είναι δύσκολη υπόθεση- και, όπως προκύπτει από ουκ ολίγες ανεπιτυχείς προσπάθειες, η ασφαλής άφιξη στην επιφάνειά του δεν είναι πάντοτε εγγυημένη. Για αυτόν τον λόγο, η φιλόδοξη αποστολή της NASA που προορίζεται να εκτοξευτεί το 2020 θα βασίζεται σε ένα ειδικό αλεξίπτωτο για την επιβράδυνση του οχήματος κατά την κάθοδό του, καθώς θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη με ταχύτητα 5,4 χλμ ανά δευτερόλεπτο.

Η αποστολή Mars 2020 θα αναζητήσει ενδείξεις ύπαρξης αρχαίας αρειανής ζωής, και οι δοκιμές του αλεξιπτώτου της (ASPIRE- Advanced Supersonic Parachute Inflation Research Experiment) άρχισαν με μια εκτόξευση και πτήση τον προηγούμενο μήνα από το Wallops Flight Facility στο διαστημικό κέντρο Γκόνταρντ στη Βιρτζίνια.

«Είναι μια φοβερή διαδρομή» λέει σχετικά ο Ίαν Κλαρκ, τεχνικός επικεφαλής των δοκιμών, από το JPL (Jet Propulsion Laboratory) της NASA. «Οι εικόνες του πρώτου φουσκώματος του αλεξιπτώτου είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικές οπτικά όσο και επιστημονικά. Για πρώτη φορά, καταφέρνουμε να δούμε πώς θα ήταν να είμαστε σε ένα διαστημόπλοιο που πραγματοποιεί κάθοδο προς τον Κόκκινο Πλανήτη, ανοίγοντας το αλεξίπτωτό του».

Ένας πύραυλος Black Brant IX εκτοξεύτηκε από το Γουόλοπς στις 4 Οκτωβρίου για σκοπούς δοκιμών. Το υπερηχητικό αλεξίπτωτο, που περιεχόταν σε έναν κύλινδρο, μεταφέρθηκε σε ύψος 51 χλμ και 42 δευτερόλεπτα μετά, σε ύψος 42 χλμ και ταχύτητα 1,8 φορές αυτήν του ήχου, επετεύχθησαν οι επιθυμητές συνθήκες, οπότε και το αλεξόπτωτο άνοιξε. Στα 35 λεπτά μετά την εκτόξευση, το ASPIRE προσθαλασσωνόταν στον Ατλαντικό, 54 χλμ νοτιοανατολικά του νησιού Γουόλοπς.

«Όλα πήγαν όπως είχε σχεδιαστεί, ή ακόμα καλύτερα» σχολιάζει ο Κλαρκ. «Δεν αποδείξαμε απλά πως μπορούμε να πάμε το φορτίο μας στο σωστό υψόμετρο και τις συνθήκες ταχύτητας που απαιτούνται για την καλύτερη προσομοίωση του ανοίγματος του αλεξιπτώτου στην ατμόσφαιρα του Άρη, αλλά επιπρόσθετα το είδαμε και σε δράση».

Το αλεξίπτωτο που δοκιμάστηκε σε εκείνη την πρώτη πτήση ήταν ένα αρκετά ακριβές αντίγραφο αυτού που χρησιμοποιήθηκε για την προσεδάφιση του Mars Science Laboratory στον Άρη το 2012. Μελλοντικές δοκιμές θα αξιολογήσουν τις επιδόσεις ενός ενισχυμένου αλεξιπτώτου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές αποστολές. Η ομάδα του Mars 2020 θα χρησιμοποιήσει δεδομένα από αυτές τις δοκιμές για να οριστικοποιήσει το σχέδιο για την αποστολή.

Η επόμενη δοκιμή του ASPIRE είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο του 2018.

http://www.naftemporiki.gr/story/1295416/nasa-proti-dokimi-tou-uperixitikou-aleksiptotou-gia-ton-ari

mars-2020.jpg.0f8f0f8791d1400f84e5dd7698de6e3d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η NASA ετοιμάζει το επόμενο όχημα που θα στείλει στον Άρη. :cheesy:

Το επόμενο όχημα που θα στείλει στον Άρη, στο πλαίσιο της αποστολής Mars 2020 αναπτύσσει η NASA: Εκ πρώτης όψεως μοιάζει αρκετά με το Curiosity, ωστόσο διαθέτει επτά νέα όργανα, επανασχεδιασμένους τροχούς και μεγαλύτερη αυτονομία. Ένα ειδικό τρυπάνι θα συλλέγει πυρήνες βράχων, ενώ ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει μίνι ρομποτικό βραχίονα θα σφραγίζει τα δείγματα, που θα αφήνονται στην επιφάνεια του Άρη για να περισυλλεγούν από μελλοντικές αποστολές.

Το hardware της νέας αποστολής αναπτύσσεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, και περιλαμβάνει τόσο το διαστημικό κομμάτι (δηλαδή το πώς το όχημα θα μεταφερθεί στον Κόκκινο Πλανήτη) όσο και τον ειδικό «ιπτάμενο γερανό» που θα κατεβάσει το ρόβερ στην επιφάνεια του Άρη. Και τα δύο αυτά στάδια έχουν περάσει στο Spacecraft Assembly Facility του JPL.

Όπως προαναφέρθηκε, το Mars 2020 βασίζεται πολύ στο Curiosity, που έφτασε στον Άρη το 2012: Περίπου το 85% της μάζας του έχει «κληρονομηθεί» από αυτό. Ωστόσο οι στόχοι είναι διαφορετικοί- όπως για παράδειγμα η αναζήτηση ιχνών αρχαίας ζωής, και για αυτό διαθέτει πολύ πιο εξελιγμένα όργανα. Επίσης, το νέο ρόβερ εξοπλίζεται με αναβαθμισμένο υλικό του Curiosity, όπως έγχρωμες κάμερες και ένα λέιζερ που μπορεί να καταστρέψει βράχους και να αναλύσει τη σύστασή τους- ενώ βασικό μέρος της αποστολής είναι ένας «μαραθώνιος» συλλογής δειγμάτων, με συλλογή τουλάχιστον 20 πυρήνων βράχων (ενδεχομένως 30-40) που προορίζονται κάποια στιγμή να επιστραφούν στη Γη.

Το JPL ακόμα αναπτύσσει μια σημαντική νέα τεχνολογία προσεδάφισης (terrain-relative navigation), η οποία κατά το στάδιο της καθόδου θα χρησιμοποιεί computer vision για να συγκρίνει το τοπίο με χάρτες που θα έχει φορτώσει από πριν. Η τεχνολογία αυτή θα βοηθήσει το σκάφος να κινηθεί προς ασφαλείς ζώνες προσεδάφισης, διορθώνοντας την πορεία του κατά την κάθοδο. Άλλη μια τεχνολογία (range trigger) θα χρησιμοποιεί δεδομένα θέσης και ταχύτητας για να προσδιοριστεί η κατάλληλη στιγμή ανοίγματος του αλεξιπτώτου.

Σημειώνεται πως η επιλογή του χώρου προσεδάφισης αποτελεί άλλο ένα σημαντικό κομμάτι της αποστολής: Τον Φεβρουάριο η επιστημονική κοινότητα μείωσε τους υποψήφιους χώρους από οκτώ σε τρεις, οι οποίοι αποτελούν εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους περιβάλλοντα που θα μπορούσαν να φιλοξενούν (ή να έχουν φιλοξενήσει) ζωή. Η τελική επιλογή εκτιμάται πως θα γίνει σε έναν περίπου χρόνο.

http://www.naftemporiki.gr/story/1299938/inasaetoimazei-to-epomeno-oxima-pou-tha-steilei-ston-ari

diastimiko-oxima-mars-2020.jpg.08a90d640127280f97331e38da25e815.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα ΗΑΕ παρουσίασαν την πόλη τους στον Αρη. :cheesy:

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια προηγμένη πόλη στον Αρη και τώρα δίνουν στην δημοσιότητα ένα βίντεο για το πώς την οραματίζονται. Το πρότζεκτ ονομάζεται «Mars 2117» και στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πόλη στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα στα επόμενα 100 έτη. Τα ΗΑΕ δεν επιθυμούν να φτιάξουν απλά μια αποικία αλλά μια κανονική πόλη με μεταφορικά μέσα, παραγωγή ενέργειας και παραγωγή-εφοδιασμό τροφίμων.

Η πρώτη φάση του εγχειρήματος θα ξεκινήσει με μια αποστολή εξερεύνησης του Αρη το 2020. Το σκάφος της αποστολής θα ονομάζεται Al Amal (ελπίδα) και θα εξερευνήσει τον πλανήτη για τα επόμενα 3-5 χρόνια εστιάζοντας τις έρευνες του στην μελέτη των ατμοσφαιρικών και καιρικών συνθηκών του Αρη. Οπως φαίνεται και στο βίντεο η «Πόλη της Σοφίας» όπως την ονομάζουν οι εμπνευστές της, θα μπορεί να φιλοξενήσει 600 χιλιάδες κατοίκους και θα διαθέτει ένα σύστημα μεταφοράς παρόμοιο με αυτό του υπερηχητικού τρένου Hyperloop του Ελον Μασκ. Θα πετούν μέσα σε αυτή ιπτάμενα οχήματα, θα διαθέτει ουρανοξύστες ακόμη και πανεπιστήμια.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=920900

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Kilopower: Διαστημικός πυρηνικός αντιδραστήρας για τον Άρη. :cheesy:

Βήματα προς τα εμπρός πραγματοποιεί η NASA ως προς τις δοκιμές πηγής ενέργειας που προορίζεται να αποτελέσει «κλειδί» για αποστολές αστροναυτών στην επιφάνεια του Άρη, για την τροφοδοσία με ενέργεια αποικιών και εξοπλισμού που έχει να κάνει με την παραγωγή οξυγόνου, νερού και καυσίμων κ.α.

Το STMD (Space Technology Mission Directorate) παρέχει χρηματοδότηση ετών στο πρόγραμμα Kilopower και οι δοκιμές ήταν να αρχίσουν τον Νοέμβριο και να συνεχιστούν κατά τις αρχές του επόμενου έτους, με τη NASA να συνεργάζεται με το Nevada National Security Site για την αξιολόγηση τεχνολογιών παροχής ενέργειας από σχάση.

«Ένας διαστημικός πυρηνικός αντιδραστήρας θα μπορούσε να αποτελέσει μια πηγή ενέργειας υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, με τη δυνατότητα να λειτουργεί ανεξαρτήτως της ηλιακής ενέργειας ή προσανατολισμού, και σε εξαιρετικά αφιλόξενα περιβάλλοντα, όπως η επιφάνεια του Άρη» σημειώνει ο Πάτρικ ΜακΚλουρ, επικεφαλής εργασιών για το Kilopower στο Los Alamos National Laboratory.

«Η τεχνολογία αντιδραστήρα που δοκιμάζουμε θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πολλαπλές αποστολές της NASA, και ελπίζουμε ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα για τους αντιδραστήρες σχάσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο παράδειγμα πραγματικά φιλόδοξης εξερεύνησης του διαστήματος» προσθέτει ο Ντέιβιντ Πόστον, επικεφαλής σχεδιαστής αντιδραστήρων (Los Alamos).

Ο αντιδραστήρας Kilopower, σύμφωνα με τη NASA, αποτελεί στην ουσία του μια απλή προσέγγιση, που παρέχει εκτεταμένη διάρκεια ζωής και αξιοπιστία: Τέτοιου είδους τεχνολογία θα μπορούσε να παράγει από ένα μέχρι δέκα kilowatt ηλεκτρικής ενέργειας συνεχόμενα για διάστημα δέκα ετών και άνω, όπως σημειώνει ο Λη Μέισον, principaltechnologist του STMD για θέματα ενέργειας και αποθήκευσής της. To πρωτότυπο σύστημα χρησιμοποιεί έναν πυρήνα ουρανίου 235 μεγέθους ρολού χαρτιού. Η θερμότητα μεταφέρεται μέσω σωλήνων σοδίου και μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό από κινητήρες Stirling.

Όπως τονίζει ο Μέισον, μία διαστημική μονάδα παραγωγής ενέργειας θα άλλαζε δραματικά τα δεδομένα, καθώς θα εξαφάνιζε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σχετικά με τη νύχτα και τις αμμοθύελλες του Άρη, που περιορίζουν το ηλιακό φώς. «Επιλύει αυτά τα ζητήματα και παρέχει μια συνεχή ροή ενέργειας ανεξαρτήτως του πού βρίσκεσαι στον Άρη. Η ενέργεια από τη σχάση θα μπορούσε να αυξήσει τα πιθανά σημεία προσεδάφισης στον Άρη, περιλαμβάνοντας τα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, όπου θα μπορούσε να υπάρχει πάγος» σημειώνει σχετικά.

Σημειώνεται πως η NASA έχει εκτοξεύσει σειρά αποστολών με RTG (θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσότοπων) μέσα στα τελευταία 50 χρόνια, όπως στα Viking, το Curiosity, τα Voyager, τις αποστολές «Απόλλων», το New Horizons και το Cassini. Οι RTG παράγουν ενέργεια παθητικά, χωρίς κινητά μέρη, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα από τη φυσική φθορά της θερμικής πηγής ραδιοϊσοτόπων. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στις διαστημικές αποστολές μια επιλογή πέρα από τις RTG, που γενικά παράγουν γύρω στις μερικές εκατοντάδες watt» υπογραμμίζει ο Μέισον. «Η νέα αυτή τεχνολογία θα μπορούσε να παράγει kilowatt και να εξελιχθεί για να παρέχει εκατοντάδες kilowatt, ή ακόμα και megawatt ισχύος».

http://www.naftemporiki.gr/story/1301152/kilopower-diastimikos-purinikos-antidrastiras-gia-ton-ari

diastimikos-purinikos-antidrastiras-kilopower.jpg.045b1f34a224b1479fd49e2cddb04552.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Πετρώματα «σφουγγάρια» στράγγιξαν τον Αρη. :cheesy:

Εχει διαπιστωθεί ότι ο Αρης στην πρώτη φάση της ύπαρξης του διέθετε είτε ένα μεγάλο ωκεανό είτε κάποιες μεγάλες θάλασσες, λίμνες στην επιφάνεια του. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι κάποια στιγμή ο Αρης απώλεσε το μαγνητικό του πεδίο με μια από τις αρνητικές επιπτώσεις να είναι η εξαφάνιση του νερού. Θεωρείται δεδομένο ότι κάποιες ποσότητες του νερού με διαφόρους τρόπους… εγκατέλειψαν τον πλανήτη και έφυγαν στο Διάστημα. Όμως τα πλανητικά μοντέλα δείχνουν ότι δεν ήταν δυνατόν να «αποδράσει» όλο το νερό του Αρη και πολλοί επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις για το τι συνέβη με το νερό που είχε παραμείνει στην επιφάνεια του πλανήτη.

Τα πετρώματα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση Nature υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τι συνέβη. Οπως αναφέρουν πριν από περίπου 3.5 δισ. έτη υπήρξε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστιες ποσότητες βασαλτικής λάβας.

Η ταχεία ψύξης αυτής της λάβας σχηματίζει βασαλτικά πετρώματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές στον Αρη την επίμαχη περίοδο σχηματίστηκαν τεράστιες ποσότητες βασαλτικών πετρωμάτων σε συνθήκες υψηλής οξείδωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυτά τα πετρώματα να έχουν διαφορετικές ιδιότητες από εκείνες της Γης. Μια από αυτές τις ιδιότητες ήταν σύμφωνα με την νέα θεωρία ότι τα πετρώματα αυτά λειτούργησαν ως… σφουγγάρια.

Ετσι όταν τα βαλσατικά πετρώματα ήρθαν σε επαφή με το νερό που είχε παραμείνει στην επιφάνεια του Αρη το ρούφηξαν και το μετέφεραν στο εσωτερικό του πλανήτη. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η παρουσία του ωκεανού ή των θαλασσών είχε οδηγήσει στην εμφάνιση κάποιων μικροβιακών ή και λίγο πιο σύνθετων μορφών ζωής όμως η εξαφάνιση του νερού όπως είναι επόμενο δεν επέτρεψε στις μορφές αυτές να εξελιχθούν.

Βέβαια πολλοί επιστήμονες εικάζουν ή καλύτερα ευελπιστούν ότι στο υπέδαφος του Αρη βρίσκονται κάποιες μορφές ζωής οι οποίες εκεί ζουν προστατευμένες από το αφιλόξενο περιβάλλον στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Ισως κάποιες από αυτές τις μορφές ζωής να είναι από αυτές που μετανάστευσαν μαζί με το νερό από την επιφάνεια στο εσωτερικό του πλανήτη και οι αποστολές εξερεύνησης του υπεδάφους του Αρη που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια να τις εντοπίσουν.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=927139

82D4AFD2C2716DB16025193A447C4DFC.jpg.ff9e3e6dd19e8a99ea132b0922efadac.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

"ExoMars-2016" :cheesy:

Την άνοιξη του 2018, η τροχιακή μονάδα TGO της αποστολής "ExoMars-2016" θα αρχίσει να εργάζεται στην τροχιά του Άρη. Στο πλοίο υπάρχουν δύο ρωσικά όργανα: ACS και FREND, - αναπτύχθηκαν και δημιουργήθηκαν στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Μελέτες της ατμόσφαιρας και του κλίματος του Άρη ορίζονται ως τα κύρια επιστημονικά καθήκοντα του διαστημικού οχήματος και της αποστολής στο σύνολό της. Με τη βοήθεια του ρωσικού επιστημονικού εξοπλισμού του ACS, η ατμόσφαιρα του Άρη θα μελετηθεί λεπτομερώς. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζονται δύο τρόποι λειτουργίας. Προέλευση - ευαίσθητες μετρήσεις των μικρών συστατικά της ατμόσφαιρας (δηλ αερίου, στην ατμόσφαιρα η οποία είναι πολύ μικρή, μόλις λίγα μονάδες στα δισεκατομμύρια ή ακόμη και τρισεκατομμύρια μορίων) όταν παρατηρείται ηλιακές εκλείψεις. Σε αυτή την περίπτωση, η συσκευή παρατηρεί την ατμόσφαιρα "στη λάμψη", ενώ ο Ήλιος σταδιακά εξαφανίζεται πίσω από το δίσκο του πλανήτη. Η δεύτερη μέθοδος είναι η παρακολούθηση της κατάστασης της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων στο ναδίρ, δηλαδή απευθείας κάτω από τη συσκευή. Η πρώτη μέθοδος επιτρέπει να πει κανείς πώς κατανέμονται σε ύψος διαφορετικές ουσίες στην ατμόσφαιρα, αλλά η δεύτερη μέθοδος μπορεί να καλύψει μια μεγάλη περιοχή.

Το πείραμα του ACS θα καταστήσει δυνατή την προσέγγιση της επίλυσης πολλών παγκόσμιων προβλημάτων της έρευνας του Άρη. Ανάμεσά τους - υπάρχει επί του παρόντος ενεργός ηφαιστειακή δραστηριότητα στον πλανήτη, ποια είναι η σημερινή κατάσταση του κλίματος του και πώς εξελίχθηκε. Το κύριο έργο, για το οποίο δημιουργήθηκε το συγκρότημα, είναι η αναζήτηση στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μεθανίου και άλλων μικρών αερίων. Το μεθάνιο - ένα από τα κύρια αέρια του θερμοκηπίου και ενδεχομένως ένας δείκτης βιολογικής δραστηριότητας - ανακαλύφθηκε στον Άρη, αλλά, σύμφωνα με παρατηρήσεις, η συγκέντρωσή του ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από τόπο σε τόπο. Από πού προέρχεται - αυτή η ερώτηση, όπως ελπίζουν οι ερευνητές, μπορεί να απαντηθεί στο εγγύς μέλλον.

Αυτά ενταχθούν στην ACS ενημερώνεται συνεχώς βάση γνώσεων στον Άρη, δημιουργήθηκε από προηγούμενα πειράματα, και θα λύσει το βασικό πρόβλημα της απομακρυσμένης ατμοσφαιρικών μελετών του Άρη για τα επόμενα χρόνια.

Μια άλλη ρωσική Επιστημονική συσκευή τοποθετείται στο TGO διαστημόπλοιο - φασματόμετρο νετρονίων με Freund μονάδα δοσιμετρίας «Λυουλίν-MO» - το 2018 θα αρχίσει συστηματική ροές νετρονίων παρατήρηση από την επιφάνεια του πλανήτη, η οποία μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία ή απουσία νερού στο στρώμα κάτω από την επιφάνεια. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα του φασματομέτρου για την παρουσία, για παράδειγμα, του μεθανίου, τα δεδομένα αυτά μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχει ή όχι ζωή στον Άρη.

Επιπλέον, τα δεδομένα FREND θα βοηθήσουν στην εκτίμηση του υποβάθρου της ακτινοβολίας σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των ηλιακών φωτοβολίδων. Αυτές είναι σημαντικές πληροφορίες για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.

Δοκιμαστικές εγκλείσεις ρωσικών οργάνων κατά τη διάρκεια της πτήσης στον Άρη έδειξαν πλήρη συμμόρφωση των χαρακτηριστικών με τους δηλωμένους δείκτες. Στόχοι της μελέτης παρούσας κλίμα του Άρη και την εξέλιξή του θα λυθεί με την παρακολούθηση της κατάστασης της ατμόσφαιρας, μέτρηση των ισοτόπων του ατμοσφαιρικά αέρια, ειδικότερα, η αναλογία δευτερίου προς υδρογόνο, το οποίο λέει πώς η ατμόσφαιρα του νερού του πλανήτη εξαφανίζεται.

Το πρόβλημα της ανίχνευσης ιχνών ζωής στον Άρη περιλαμβάνει άμεσα μετρήσεις μικρών συνιστωσών της ατμόσφαιρας - εκείνα τα αέρια που έχουν δυνητική βιολογική σημασία, ιδιαίτερα το μεθάνιο. Σήμερα είναι γνωστό ότι στην ατμόσφαιρα των μορίων αυτού του αερίου λιγότερο από 8 μονάδες ανά δισεκατομμύριο? Το ACS θα είναι σε θέση να «πιάσει» το μεθάνιο εάν η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα είναι μικρότερη από ένα μόριο ανά δισεκατομμύριο.

Τώρα η TGO συνεχίζει να ελιγνύει την ατμοσφαιρική πέδηση για να φτάσει στην τροχιά του στόχου. Οι παρατηρήσεις στο πλαίσιο του επιστημονικού προγράμματος του TGO πρέπει να αρχίσουν την άνοιξη του 2018, όταν η συσκευή φτάσει σε ένα δεδομένο υψόμετρο εργασίας 400 χλμ.

Η οργανική σύνθεση του ACS θα επιτρέψει την ανίχνευση μικρών συνιστωσών της ατμόσφαιρας, την παρακολούθηση της λάμψης, την παρακολούθηση των αερολυμάτων και τα τρισδιάστατα πεδία θερμοκρασίας. Το συγκρότημα αποτελείται από τρία επιστημονικά κανάλια: ACS-TIRVIM, ACS-NIR, ACS-WORLD και ACS-BE (ηλεκτρονική μονάδα). Ο επιστημονικός επιβλέπων του πειράματος είναι ο D.Sc. Oleg Igorevich Korablev (IKI RAS). Αναπληρωτής επιστημονικός σύμβουλος: Frank Montmessan (LATMOS CNRS) Η συσκευή δημιουργήθηκε στην IKI RAS. Συν-εκτελεστές: OJSC "Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Microdevices που ονομάζεται μετά. G.Ya. Guskova "(Zelenograd), LLC" SPE "Astron Electronics" (Orel), LATMOS CNRS (Γαλλία). Η συσκευή χρησιμοποιεί τα βασικά στοιχεία του NIOP (Ρωσία), AMOS και Xenix (Βέλγιο), SOFRADIR (Γαλλία), RICOR (Ισραήλ). Η επιστημονική ομάδα του πειράματος περιλαμβάνει ερευνητές από τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Το έργο ExoMars είναι ένα κοινό έργο μεταξύ της ROSKOSMOSA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Επίσης, η Ρωσία παρείχε το πυραύλο Proton με την κορυφαία σκηνή Breeze-M για εκτόξευση.

Η δεύτερη φάση του έργου (έναρξη του 2020) προβλέπει την παράδοση στην επιφάνεια του Mars της ρωσικής πλατφόρμας προσγείωσης με έναν ευρωπαϊκό αυτόματο ρυθμιστή. Το rover είναι εξοπλισμένο με ένα σύνολο επιστημονικού εξοπλισμού "Pasteur", το οποίο περιλαμβάνει δύο ρωσικά όργανα: ISEM και ADRON-MP. Ο κύριος στόχος της έρευνας από το rover είναι να μελετήσει άμεσα την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του Άρη στην περιοχή της περιοχής προσγείωσης, να αναζητήσει ενώσεις και ουσίες που θα μπορούσαν να δείξουν την πιθανή ύπαρξη ζωής στον πλανήτη. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την πλατφόρμα προσγείωσης, η οποία θα παραδώσει τον δρομέα στην επιφάνεια του πλανήτη. Μετά την κάθοδο του rover, η πλατφόρμα θα αρχίσει να λειτουργεί ως μακρόβιος αυτόνομος ερευνητικός σταθμός. Ένα σύνολο επιστημονικού εξοπλισμού θα εγκατασταθεί στο πλοίο για να μελετήσει τη σύνθεση και τις ιδιότητες της επιφάνειας του Άρη. Η Ρωσία προβλέπει επίσης την εκτόξευση ενός πυραύλου Proton-M με την ανώτερη βαθμίδα Breeze-M.

Στο πλαίσιο των δύο σταδίων, θα δημιουργηθεί στη Ρωσία ένα επίγειο επιστημονικό συγκρότημα του έργου ExoMars, το οποίο θα ενσωματωθεί στην ESA, για τη λήψη, αρχειοθέτηση και επεξεργασία επιστημονικών πληροφοριών.

https://www.roscosmos.ru/24531/

exomars2016-otpusk.jpg.081d8663524b9de94b817296c8c1b53d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεγάλα αποθέματα παγωμένου νερού ανακαλύφθηκαν στον Άρη. :cheesy:

Τεράστια αποθέματα νερού σε μορφή πάγου εντόπισαν οι επιστήμονες λίγο κάτω από την επιφάνεια του Άρη, σε οκτώ διαφορετικά σημεία. Τα αποθέματα αυτά, που είναι εύκολο να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν είτε για κατανάλωση πόσιμου νερού, είτε για την μετατροπή του σε οξυγόνο, θα βοηθήσουν σημαντικά μια μελλοντική αποίκιση του γειτονικού πλανήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωλόγο Κόλιν Ντάντας του Κέντρου Αστρογεωλογίας της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Science, ανέλυσαν φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που έχει συλλέξει ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2006.

Η ανάλυση των στοιχείων έφερε στο φως οκτώ περιοχές με απότομες πλαγιές με κλίση έως 55 μοίρες, όπου η διάβρωση έχει εκθέσει μια σειρά από θαμμένους παγετώνες. Μερικοί από αυτούς ξεκινούν μόλις ένα έως δύο μέτρα κάτω από την αρειανή επιφάνεια των βράχων και της σκόνης και φθάνουν σε βάθος τουλάχιστον 100 μέτρων.

Αυτά τα σημεία βρίσκονται σε μέσα γεωγραφικά πλάτη, περίπου 55 έως 58 μοίρες βόρεια και νότια του αρειανού ισημερινού (το αντίστοιχο της θέσης της Σκωτίας ή της «μύτης» της Νότιας Αμερικής στη Γη), δηλαδή σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση, αρκετά μακριά από τους πιο απρόσιτους πόλους, όπου υπάρχει επίσης άφθονο νερό σε μορφή πάγου.

«Αποτελεί έκπληξη ότι βρέθηκε εκτεθειμένος πάγος στην επιφάνεια αυτών των τοποθεσιών σε μέσα γεωγραφικά πλάτη, τα οποία συνήθως είναι καλυμμένα από ένα στρώμα σκόνης ή ρεγόλιθου», δήλωσε ο Ντάντας.

«Οι αστροναύτες θα μπορούσαν να πάνε σε αυτές τις περιοχές απλώς με ένα κουβά και ένα φτυάρι και να πάρουν όλο το νερό που χρειάζονται» ανέφερε ο ερευνητής Σέιν Μερν του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι ο Άρης διαθέτει υπόγειο παγωμένο νερό, σχεδόν τελείως καθαρό. Όμως τα νέα στοιχεία δίνουν για πρώτη φορά μια τόσο λεπτομερή εικόνα των αποθεμάτων αυτών.

Οι πάγοι φαίνεται να έχουν σχηματισθεί σχετικά πρόσφατα, μάλλον μετά την πτώση χιονιού, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί κρατήρες στην επιφάνεια από πάνω τους. Επιπλέον, εμφανίζουν ορατές διαστρωματώσεις, κάτι που θα βοηθήσει στην κατανόηση των διαχρονικών μεταβολών του κλίματος στον «κόκκινο» πλανήτη.

Εκτιμάται ότι σχεδόν το ένα τρίτο της επιφάνειας του 'Αρη διαθέτει πάγους λίγο κάτω από την επιφάνειά του.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500189731

30127155_18938628.thumb.jpg.d80e8997e48cd0ab930690b4aa95d697.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Επιτυχείς δοκιμές «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα. :cheesy:

Επιτυχείς ήταν οι πρώτες δοκιμές ενός «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα, που δοκίμασε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στη Νεβάδα. Ο αντιδραστήρας «τσέπης» προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει μιας μακράς διάρκειας αποστολή αστροναυτών στον Άρη και τη δημιουργία της πρώτης αποικίας στο γειτονικό πλανήτη.

Οι δοκιμές είχαν αρχίσει τον Νοέμβριο σε τοποθεσία υψίστης ασφαλείας του Εθνικού Εργαστηρίου Λος Άλαμος του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στη Νεβάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Kilopower. Θα ακολουθήσουν οι τελικές δοκιμές φέτος τον Μάρτιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Στόχος της NASA είναι να αναπτύξει ένα ασφαλές μικρό σύστημα παραγωγής ενέργειας από τη σχάση πυρήνων ουρανίου-235, το οποίο θα τροφοδοτεί με ενέργεια τις μελλοντικές ρομποτικές και επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα και στην επιφάνεια του Άρη, της Σελήνης ή και άλλων σωμάτων.

Το βασικό εμπόδιο για να υπάρξει οπουδήποτε στο διάστημα μια αποικία και όχι απλώς να γίνει μια σύντομη επίσκεψη (όπως είχε συμβεί στο φεγγάρι μεταξύ 1969-1972), θα είναι να υπάρξει επί τόπου μια πηγή ενέργειας ικανή να καλύψει τις ανάγκες των πρώτων αποίκων, αλλά αρκετά μικρή και ελαφριά, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί έως εκεί.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της NASA, «ο Άρης είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για τα συστήματα παραγωγής ενέργειας, καθώς έχει λιγότερο φως του ήλιου από ό,τι η Γη ή η Σελήνη, έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τις νύχτες και ισχυρές αμμοθύελλες που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες, καλύπτοντας ολόκληρο τον πλανήτη. Το μικρό μέγεθος και η ανθεκτικότητα του Kilopower μάς επιτρέπουν να μεταφέρουμε πολλές τέτοιες μονάδες με ένα μόνο διαστημικό σκάφος, παρέχοντας έτσι δεκάδες κιλοβάτ ηλεκτρικού ρεύματος στην επιφάνεια ενός πλανήτη».

Το πλεονέκτημα των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι ότι λειτουργούν υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες καθ' όλο το 24ωρο.

Κάθε αντιδραστήρας «τσέπης» Κilopower μπορεί να παράγει από ένα έως δέκα ΚW ρεύματος.

Η NASA εκτιμά ότι σε πρώτη φάση μια αποστολή αστροναυτών στον Άρη θα χρειαστεί 40 έως 50 ΚW ενέργειας (άρα περίπου πέντε Kilopower) για τους χώρους κατοικίας και τα άλλα μηχανικά συστήματα υποστήριξης της διαβίωσης της ομάδας των πρωτοπόρων. Μεταξύ άλλων, θα χρειάζεται ενέργεια για τις μηχανές που θα παράγουν οξυγόνο, που θα εξορύξουν νερό και πρώτες ύλες από το υπέδαφος του Άρη, καθώς και για την τροφοδότηση των ρόβερ.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500191666

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Σε εξέλιξη η παρθενική πτήση του Falcon Heavy :cheesy:

Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ εκτόξευσε με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.

Ο τολμηρός επιχειρηματίας αποκάλυψε μετά την εκτόξευση από το ιστορικό Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα ότι έτρεμε από το φόβο του για την έκβαση της εκτόξευσης και ότι έδινε πιθανότητες 50-50 κάτι να πάει στραβά σε αυτό το πρώτο τεστ.

«Ένιωσα μια μεγάλη ανακούφιση. Είχα στο μυαλό μου την εικόνα μιας γιγάντιας έκρηξης στην εξέδρα, μιας ρόδας να πέφτει από ψηλά και να κυλάει μόνη της στο δρόμο. Αλλά ευτυχώς τίποτε από αυτά δεν συνέβη», δήλωσε μετά την πετυχημένη εκτόξευση.

Ο πύραυλος Falcon Heavy (Βαρύ Γεράκι), που έχει ύψος 70 μέτρων και διαθέτει 27 μηχανές προώθησης, ουσιαστικά αποτελείται από τρεις μικρότερους συνενωμένους δίπλα-δίπλα πυραύλους Falcon 9 της SpaceX. Μπορεί να μεταφέρει βάρος έως 64 τόνων σε χαμηλή τροχιά, δηλαδή όσο ζυγίζουν περίπου πέντε διώροφα λονδρέζικα λεωφορεία, με κόστος 90 εκατομμυρίων δολαρίων ανά εκτόξευση.

Ο επόμενος αμερικανικός πύραυλος σε επιδόσεις σήμερα είναι ο Delta IV Heavy της United Launch Alliance (συνεταιρισμού της Lockheed Martin και της Boeing), που μπορεί να μεταφέρει σχεδόν το μισό φορτίο και με σχεδόν τετραπλάσιο κόστος (350 εκατ. δολάρια). Λόγω αυτής της πολύ ευνοϊκής σύγκρισης υπέρ του, το «Βαρύ Γεράκι» αναμένεται να αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» των διαστημικών πτήσεων στο μέλλον.

Στην πρώτη αυτή πτήση που μετέφερε το αυτοκίνητο Tesla, μια κούκλα με διαστημική στολή κάθεται στη θέση του οδηγού, ενώ το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου παίζει ξανά και ξανά την μεγάλη επιτυχία του Ντέιβιντ Μπάουι "Space Oddity", σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό. Αν όλα πάνε καλά, το ανώτερο τμήμα του πυραύλου θα θέσει σε ελλειπτική τροχιά το Tesla γύρω από τον Ήλιο, η οποία θα φθάσει έως τον Άρη.

Οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση, δύο από τα κατώτερα μέρη του πυραύλου επέστρεψαν στη Γη με ελεγχόμενο τρόπο, για να ξαναχρησιμοποιηθούν στο μέλλον, κάτι που επιτρέπει μεγάλη εξοικονόμηση κόστους. Μάλιστα προσεδαφίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στο σημείο από όπου είχαν εκτοξευθεί. «Ήταν επικό. Είναι πιθανώς το πιο συναρπαστικό πράγμα που έχω ποτέ δει», σχολίασε ο Μασκ.

Το τρίτο κατώτερο τμήμα, που επρόκειτο να επιστρέψει πάνω σε ένα πλοίο-drone εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ακτή της Φλόριντα, έχασε το στόχο του και συνετρίβη στη θάλασσα του Ατλαντικού με ταχύτητα 500 χιλιομέτρων την ώρα. Ήταν το μόνο συμβάν που κάπως σκίασε τη μεγάλη επιτυχία της SpaceX.

Οι αποδεδειγμένες πλέον δυνατότητες του νέου γιγάντιου πυραύλου θα επιτρέψουν στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Πεντάγωνο να θέσουν μελλοντικά σε τροχιά πολύ μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς, στρατιωτικούς και κατασκοπευτικούς δορυοφόρους. Επίσης να σταλούν μεγαλύτερα ρομπότ όχι μόνο στον Άρη, αλλά και σε πιο μακρινούς πλανήτες όπως ο Δίας και ο Κρόνος.

Χάρη στο άκρως ανταγωνιστικό κόστος του Falcon Heavy, ο Μασκ προέβλεψε ότι «θα είναι το τέλος του παιγνιδιού για όλους τους άλλους πυραύλους βαρέων φορτίων». Όσο για το αυτοκίνητο Tesla που ταξιδεύει στο διάστημα, είπε ότι «μπορεί κάποτε στο μέλλον να το ανακαλύψει κάποια φυλή εξωγήινων».

Ο Falcon Heavy είναι ο πιο μεγάλος πύραυλος εν λειτουργία σήμερα. Στην ιστορία έχουν υπάρξει δύο ακόμη πιο ισχυροί πύραυλοι που έχουν πια αποσυρθεί, ο αμερικανικός Saturn V που έστειλε τους αστροναύτες στη Σελήνη και ο σοβιετικός Energia που έκανε δύο πτήσεις το 1987-88. Αλλά η SpaceΧ ετοιμάζει έναν ακόμη πιο μεγάλο πύραυλο, τον BFR (Big Falcon Rocket, πιο γνωστό ως Big Fucking Rocket!).

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500196760

15.jpg.f64ca79432a757f744580656b72ba540.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προς τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία ταξιδεύει ο Falcon Heavy :cheesy:

Το κόκκινο ηλεκτρικό Tesla Roadster αξίας 100.000 δολαρίων του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ, με τον «Αστράνθρωπο» στο τιμόνι του -μία ανθρωπόμορφη κούκλα ντυμένη με διαστημική στολή- χάραξε νέα πορεία. Κατευθύνεται, τελικά, πέρα από τον Άρη που ήταν ο αρχικός στόχος, προς τη ζώνη των αστεροειδών ανάμεσα στον γειτονικό πλανήτη και στον Δία, όπου η πιθανότητα μιας καταστροφικής σύγκρουσης δεν είναι αμελητέα.

Αν και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι να φθάσει εκεί μετά από ένα πολύμηνο ταξίδι, μπορεί η κοσμική ακτινοβολία που στο μεταξύ θα βομβαρδίζει το διαστημικό αυτοκίνητο και τον «οδηγό» του, να έχει προκαλέσει τη σταδιακή αποσύνθεσή τους.

Ο Μασκ έκανε γνωστό, με μήνυμά του στο Twitter, ότι ο ισχυρότερος πύραυλος αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ο Falcon Heavy της Space X, ο οποίος εκτοξεύθηκε με επιτυχία από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), «ξεπέρασε την τροχιά του Άρη και συνεχίζει με στόχο τη ζώνη των αστεροειδών». Η Space X δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν η αλλαγή πορείας έγινε από λάθος ή από σκοπού.

Μερικοί παρερμήνευσαν τη δήλωση αυτή, νομίζοντας ότι ο πύραυλος ήδη έφθασε πέρα από τον «κόκκινο πλανήτη», κάτι για το οποίο θα χρειάζονταν αρκετοί μήνες. Αυτό που ο Μασκ στην πραγματικότητα είπε, είναι ότι ο πύραυλος ξέφυγε από την αρχικά προγραμματισμένη ελλειπτική τροχιά του, που θα τον έφερνε κοντά στον Άρη, και πλέον εισήλθε σε μια νέα τροχιά γύρω από τον Ήλιο, η οποία θα τον πάει ακόμη πιο πέρα, στη ζώνη των αστεροειδών. Στο απώτερο σημείο της τροχιάς του, ο πύραυλος θα φθάσει σε απόσταση σχεδόν 390 εκατ. χιλιομέτρων από τον Ήλιο, περίπου 2,6 φορές την απόσταση Γης-Ήλιου.

Στην ηλιοκεντρική αυτή τροχιά το διαστημικό σκάφος μπορεί, όπως είπε ο Μασκ, να παραμείνει ακόμη και για ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Και -για όσο αντέξει- το ραδιόφωνο του ραδιοφώνου θα παίζει συνεχώς την επιτυχία "Space Oddity" του Ντέηβιντ Μπόουι, ο οποίος θα ενθουσιαζόταν χωρίς αμφιβολία με την προοπτική να ακούσουν ίσως κάποτε οι εξωγήινοι το τραγούδι του. Τι «διαστημική παραξενιά» αλήθεια.

 

Οι οπαδοί της επίπεδης Γης δεν πίστεψαν ούτε αυτό.

Αλλά ασφαλώς το ακόμη πιο παράξενο είναι ότι υπάρχουν στον πλανήτη μας άνθρωποι που δεν έχουν πιστέψει τίποτε από τα παραπάνω. Η Εταιρεία Επίπεδης Γης -που ισορροπεί ανάμεσα στην ακραία συνωμοσιολογία και στον ακραίο παραλογισμό- ανακοίνωσε βαθυστόχαστα ότι «οι άνθρωποι που πιστεύουν πως η Γη είναι σφαιρική, επειδή είδαν στο Ίντερνετ ένα αυτοκίνητο στο διάστημα, πρέπει να αποτελούν τη νέα ενσάρκωση της φράσης «είναι αληθινό, το είδα στην τηλεόραση!. Είναι ένα κακό επιχείρημα. Γιατί να πιστέψουμε μια ιδιωτική εταιρεία ότι λέει την αλήθεια;».

Οι οπαδοί της επίπεδης Γης κατέκλυσαν το Twitter με σχετικά μηνύματα που μετέτρεπαν τη Space X σε ...Fake X και επέμειναν ότι οι φωτογραφίες της εκτόξευσης ήταν φτιαγμένες με Photoshop, στο πλαίσιο μιας ακόμη τρομερής συνωμοσίας, ώστε να αποκρυβεί από την ανθρωπότητα η μεγάλη αλήθεια: Η Γη είναι ένας επίπεδος δίσκος με τον Βόρειο Πόλο στο κέντρο του. Το ερώτημα είναι πόσοι το πιστεύουν αυτό, πέρα από τα 535 μέλη που έχει η Εταιρεία Επίπεδης Γης.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500197095

30356440_2018-02-07T034011Z_1023824796_RC132036BE00_RTRMADP_3_SPACE-SPACEX-HEAVY.thumb.jpg.b99939f4bf3ef2ababe51391481bebcb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα …Αποικία στον Άρη σε 10 χρόνια. :cheesy:

Πολύ νωρίτερα απ’ όσο ενδεχομένως περίμενε κανείς μπορεί η διεθνής επιστημονική κοινότητα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τους (άγνωστους σήμερα) κατοικήσιμους κόσμους πέρα από τη Γη και όσα το αχανές Διάστημα κρατά προς το παρόν καλά κρυμμένα.

«Να μην μας ξενίσει το γεγονός αν δούμε σε δέκα χρόνια τους πρώτους αποίκους στον Αρη. Στο ίδιο διάστημα πιστεύω ότι θα μπορούμε να «δούμε» τυχόν βιολογική δραστηριότητα σε εξωηλιακούς πλανήτες και άρα θα απαντήσουμε στο εάν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν!», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο ομότιμος καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δρ Παναγιώτης Γ. Νιάρχος, με αφορμή το μπαράζ ανακοινώσεων για διαστημικές ανακαλύψεις των τελευταίων μηνών, αλλά και την ομιλία του με τίτλο «Αναζήτηση εξωγήινης ζωής: Ενδείξεις και αναπάντητα ερωτήματα», σε εκδήλωση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, την ερχόμενη Δευτέρα (θα προβληθεί και η ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν»).

Ο πρώτος Έλληνας που έκανε παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στη Χιλή σχολιάζει τις πέντε πιο πρόσφατες ανακαλύψεις – εγχειρήματα και μιλά για την «επόμενη μέρα» των επιστημόνων: «Στην έρευνα έχουν γίνει άλματα, δεν θα μπορούσε καν να τα φανταστεί κάποιος πριν από μερικά χρόνια. Και η συζήτηση για την ύπαρξη άλλων κόσμων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς τα τελευταία παρατηρησιακά αποτελέσματα παρέχουν σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη άλλων πλανητικών συστημάτων στο Σύμπαν».

Η δεύτερη Γη

Ηδη τρέχουν δεκάδες ερευνητικά προγράμματα, ωστόσο η προσπάθεια των ειδικών εστιάζει στην κατασκευή μεγαλύτερων τηλεσκοπίων και πιο εξελιγμένων οργάνων ώστε να εντοπιστεί η… δεύτερη Γη: «Με τρία κρίσιμα βήματα μπορούμε να κατατάξουμε έναν εξωηλιακό πλανήτη στην κατηγορία εκείνου που έχει ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη ζωής.

Το ένα είναι να προσδιορίσουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά (μέγεθος, μάζα κ.τλ.) του πλανήτη και του ήλιου του, κάτι που απαντάμε με σιγουριά. Το δεύτερο, που εν μέρει το κάνουμε, είναι η μελέτη της ατμόσφαιρας και το τρίτο, που προς το παρόν αφήνει μόνο αναπάντητα ερωτήματα, είναι να βρούμε δείγματα βιολογικής δραστηριότητας».

Η συστηματική έρευνα για εξωηλιακούς πλανήτες άρχισε το 1995, όταν ανακαλύφθηκε ο 51 Pegasi b (ένας… μισός Δίας): «Μέχρι σήμερα έχουμε βρει πάνω από 3.700, εκ των οποίων 53 είναι εν δυνάμει κατοικήσιμοι». Ειδικά τον τελευταίο χρόνο ανακοινώθηκαν ανακαλύψεις που ανοίγουν νέους δρόμους: Ο Εγγύτατος Κενταύρου (Proxima Centauri), που είναι ο πιο κοντινός μας εξωπλανήτης, το σύστημα Trappist με πλανήτες – ξαδέρφια της Γης, ο πρώτος εξωηλιακός πλανήτης σε άλλο γαλαξία και το πλανητικό σύστημα Kepler 90, καρμπόν με το δικό μας. Υστερα από αυτά ξεκίνησε προ ημερών και η αποστολή (πρωτοβουλία του Ελον Μασκ) στον Αρη: «Οι τελευταίες ανακαλύψεις έχουν δείξει ότι υπάρχει νερό σε αρκετές ποσότητες. Οι μελλοντικοί αστροναύτες θα έχουν ανεξάντλητες πηγές!».

Ένα ταξίδι 30.000 ετών

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πάντως, ακόμα και στον Εγγύτατο Κενταύρου που απέχει μόλις 4,2 έτη φωτός (σ.σ. 9,5 τρισ. χλμ.) είναι αδύνατο σήμερα να γίνουν επιτόπιες έρευνες: «Θα φτάναμε εκεί σε 30.000 χρόνια! Επίσης, ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης δέχεται έντονη βλαβερή ακτινοβολία από το άστρο του και άρα σχεδόν μηδενίζονται οι πιθανότητες για κάποια μορφή ζωής. Ομως αυτός μαζί με το σύστημα Trappist έχουν τους μεγαλύτερους δείκτες ομοιότητας με τη Γη».

Όπως αναφέρει, «οι έρευνες επικεντρώνονται στον γαλαξία μας, καθώς οτιδήποτε άλλο έχει τον παράγοντα της απαγορευτικής απόστασης. Γι’ αυτό η πρόσφατη ανακάλυψη πλανήτη σε μακρινό γαλαξία έχει επιστημονική αξία, αλλά μέχρι εκεί. Βεβαίως, η επιστήμη δεν απογοητεύεται και ανακαλύπτει νέους δρόμους για την κατανόηση του Σύμπαντος».

Το υπερόπλο της NASA και το Βαρύ Γεράκι

Tο Βαρύ Γεράκι του Ελον Μασκ πήρε τον δρόμο για τον πλανήτη Αρη την περασμένη Τρίτη την ώρα που το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ ή αλλιώς το ατρόμητο υπερόπλο της NASA εξακολουθούσε να σαρώνει τον γαλαξία μας αναζητώντας κατοικήσιμους πλανήτες.

«Μπήκαμε μάλιστα στην εποχή Κέπλερ 2! Χωρίς αυτό το φοβερό εργαλείο, η έρευνα θα προχωρούσε με αργούς ρυθμούς. Το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε το 2009 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα και είχε σχεδιαστεί να δουλέψει για 4-5 χρόνια. Αν και υπέστη μικρή βλάβη, οι επιστήμονες το επανέφεραν και παρά τα προβλήματα συνεχίζει να μας στέλνει πολύτιμες πληροφορίες» επισημαίνει ο καθηγητής Παναγιώτης Γ. Νιάρχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, από τους συνολικά 3.700 εξωηλιακούς πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, το Κέπλερ έχει ξετρυπώσει τους 2.340!

Τα τελευταία 24ωρα, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις «περιπλανήσεις» στα σκοτάδια του κόκκινου αυτοκινήτου Tesla, με «οδηγό» μια κούκλα-αστροναύτη, που… ακούει σε λούπα το «Space Oddity» του Ντέιβιντ Μπάουι. Το αυτοκίνητο κουβάλησε στο Διάστημα ο σούπερ πύραυλος (Falcon Heavy) της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας SpaceX. Το Βαρύ Γεράκι του δισεκατομμυριούχου Μασκ είναι «ο πιο ισχυρός πύραυλος που θα μπορούσε σήμερα να φύγει για το Διάστημα και μένει να δούμε τα αποτελέσματα», σχολιάζει ο καθηγητής.

Info

Αφιέρωμα «Ζωή στο Σύμπαν»

Πού: Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Πότε: Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, ώρα 18:30.

Ελεύθερη είσοδος: Δελτία προτεραιότητας στο Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00. Σε περίπτωση αυξημένης προσέλευσης, η εκδήλωση θα επαναληφθεί την ίδια μέρα στις 20:00.

https://physicsgg.me/2018/02/12/%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%86%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3

mars1.jpg.ed79ed426ca30aa601922f7d695dd238.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πόσες πιθανότητες έχει το Tesla Roadster να πέσει στη Γη; :cheesy:

Το κατακόκκινο σπορ ηλεκτρικό αυτοκίνητο Tesla Roadster με τον «Αστράνθρωπο» στο τιμόνι του, που ταξιδεύει στο διάστημα από τις 7 Φεβρουαρίου με τον πύραυλο Falcon Heavy της Space X του Έλον Μασκ, υπάρχει πιθανότητα 6% να πέσει στη Γη και 2,5% να πέσει στην Αφροδίτη μετά από ένα εκατομμύριο χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις Τσέχων και Καναδών επιστημόνων.

Οι προσομοιώσεις της μελλοντικής τροχιάς του σε υπολογιστή έδειξαν ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να πέσει στον Ήλιο και ελάχιστη έως καθόλου να πέσει στον Άρη. Η πιθανότητα να πέσει στον πλανήτη μας αυξάνεται στο 10% μετά από τρία εκατομμύρια χρόνια και στο 50% μετά από μερικές δεκάδες χρόνια.

Αλλά και στη Γη να πέσει τελικά, μέχρι να φθάσει στο έδαφος το μεγαλύτερο μέρος του αυτοκινήτου θα έχει καταστραφεί κατά τη διέλευσή του από την ατμόσφαιρα.

Ο πύραυλος της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας ακολουθεί μια πολύ ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, η οποία εκτείνεται πέρα και από τον Άρη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Χάνο Ράιν του Πανεπιστημίου του Τορόντο, «έτρεξαν» 240 προσομοιώσεις, σύμφωνα με το BBC και το Science, προκειμένου να προβλέψουν πώς θα εξελιχθεί η τροχιά του Falcon Heavy στο μακρινό μέλλον.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το διαστημικό Tesla, που ακολουθεί μια πορεία παρόμοια με πολλών αστεροειδών γύρω από τον Ήλιο, είναι πιθανό ότι θα πλησιάζει στη Γη κάθε περίπου 30 χρόνια. Η πρώτη στενή επαφή του με τον πλανήτη μας αναμένεται το 2091.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500198956

30442543_19110623_limghandler.jpg.b4c56bd970307f159f9662b7a346df75.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είδε τον ήλιο να ανατέλλει 5000 φορές από την επιφάνεια του Άρη. :cheesy:

Το διαστημικό ρόβερ Opportunity της NASA θα δει σήμερα τον ήλιο να ανατέλλει για 5000στη φορά και το φωτοβολταϊκό του σύστημα θα τροφοδοτηθεί για ακόμα μια φορά με ηλιακή ενέργεια. Έτσι, θα συμπληρώσει 5000 αρειανές ημέρες στην επιφάνεια του Άρη, εφόσον μια ημέρα στον Άρη διαρκεί 40 λεπτά περισσότερο από την αντίστοιχη ημέρα στη Γη και το ένα έτος στον Άρη ισοδυναμεί με σχεδόν 2 γήινα έτη.

Η 4,999στη αρειανή ανατολή όπως την φωτογράφισε η πανοραμική κάμερα του διαστημικού ρόβερ Opportunity την 15η Φεβρουαρίου του 2018

Το Opportunity βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη από την 25η Ιανουαρίου του 2004. Η κύρια αποστολή σχεδιάστηκε έτσι ώστε να διαρκέσει 90 αρειανές ημέρες. Οι επιστήμονες της NASA δεν περίμεναν πως το ρόβερ θα μπορούσε να επιβιώσει μετά από έναν αρειανό χειμώνα.

Το Opportunity έχει διανύσει 45 χιλιόμετρα από το σημείο προσγείωσής του μέχρι την σημερινή του θέση, στέλνοντας στη Γη περίπου 225000 φωτογραφίες!

Σήμερα το Opportunity βρίσκεται στο εσωτερικό μιας κοιλάδας, σε ένα άκρο του κρατήρα Endeavour. Το ρόβερ διερευνά τις διαδικασίες που δημιούργησαν τους περίεργους βραχώδεις σχηματισμούς στην εν λόγω περιοχή.

Βίντεο: η διαδρομή του Opportunity από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι το Απρίλιο του 2015

http://physicsgg.me/2018/02/17/%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ae%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9-5000-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84/

perspective_val.jpg.b26dc3bbaf3db9cd9428abee09c09d67.jpg

ceb1cebdceb1cf84cebfcebbceae_ceb1cf81ceb7cf82.jpg.146346e3673e16fd7c36c1e7a5ab80a6.jpg

dawn_mars_op.jpg.dfabe36860ffcec2b4d2ec1ba0ac9de0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"ExoMars 2016" :cheesy:

Ολοκληρώθηκε η πέδηση μέσω της ατμόσφαιρας - aerobreykinga στο εν λόγω όχημα σε τροχιά Trace Gas Orbiter (TGO). Για τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί η τελικη τροχιά εργασίας τη λειτουργία και τον έλεγχο των επιστημονικών οργάνων, μετά την οποία θα αρχίσει τις εργασίες πλήρους απασχόλησης TGO, η παρατήρηση και εξερεύνηση του Άρη. Στο τελικό στάδιο της apprat periapsis ελιγμών aerobreykinga ανυψώθηκε στα 200 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια με τους κινητήρες TGO στα 16 λεπτά. Τώρα η συσκευή βρίσκεται σε ελλειπτική τροχιά ύψους 1050 x 200 χλμ., Μια περίοδο λίγο πάνω από 2 ώρες.

Η αρχική τροχιά του TGO, που έφυγε μετά την άφιξή του στον Άρη, τον Οκτώβριο του 2016 ήταν η HEO (περίπου 96 000 χ 300 km) και είχε μια περίοδο τεσσάρων Άριανων ημέρων. Τον Φεβρουάριο του 2017 μετά από ένα ειδικό χειρισμό, που μειώθηκε το ύψος και ήταν περίπου 33.000, pericenter - 200 χιλιομέτρων, και η περίοδος - 1 Αρειανή ημέρα.

Στις 15 Μαρτ. 2017 άρχισε στην ατμόσφαιρα την αεροδυναμική φάση πέδησης (συχνά χρησιμοποιούν τον όρο «aerobreyking» - αεροπέδηση). Προς το παρόν, η κάθε μονάδα πηνίο επάνω πλησιάζει την επιφάνεια του πλανήτη (μέχρι ύψη περίπου 100 km) και μειωμένη ταχύτητα λόγω συγκρούσεις με μόρια της ατμόσφαιρας. Κατά τη διάρκεια αυτών των έντεκα μηνών η ταχύτητα μειώθηκε κατά 3600 χλμ / ώρα, και ολόκληρη η TGO πέρασε από την ατμόσφαιρα του Άρη περισσότερες από 950 φορές.

Η μέθοδος αερόσβεσης θεωρείται επικίνδυνη, καθώς η συσκευή θερμαίνεται και μπορείτε να καταστρέψετε τόσο τα ηλιακά πάνελ όσο και τα όργανα. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι για TGO ήταν επιτυχής - «είναι καιρός να σκεφτούμε την επιστήμη», όπως γράφτηκε από τον Daniel IDF, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρήσεων Διαστήματος, ESOC, Darmstadt, Γερμανία) και ο επικεφαλής των λειτουργιών του εδάφους (Operations Manager ).

Το TGO δεν έχει ακόμη αρχίσει τροχιά εργασίας: πρέπει να είναι κυκλικη με ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων και σε διάστημα 2 ωρών. Για να το πετύχει, ο επόμενος μήνας θα εχει 10 εγκλείσεις του κινητήρα. Τέλος, η τροχιά θα σχηματιστεί στα μέσα Απριλίου, αλλά στις 10 Μαρτίου αρχίζει η πρώτη δοκιμή των επιστημονικών οργάνων.

Το δεύτερο μισό του Μαρτ 2018 θα εκχωρηθεί σε διαλογή με την προσθήκη του υλικού ελέγχου απευθείας μέσα από το Mission Control Κέντρο MOC (αποστολή Επιχειρησιακό Κέντρο) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων, ESOC), στο Darmstadt, Γερμανία.

Από τα τέλη Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου ερευνητικές ομάδες θα διεξάγουν τον έλεγχο του επιστημονικού εξοπλισμού μέσω της αποστολής τμήματος επιστημονικής έδαφος «ExoMars» που αποτελείται από SOC (Science Επιχειρησιακό Κέντρο) στο ευρωπαϊκό διαστημικό κεντρο Αστρονομίας (European Space Astronomy Centre, ΕΣΣΕ), Μαδρίτη, Ισπανία, και στο έδαφος Επιστημονικό Συγκρότημα (NOC), που βρίσκεται στην IKI RAS, Μόσχα, Ρωσία.

Τέλος, η έναρξη των παρατηρήσεων στον τρόπο έκλειψης (κυρίως για τα φασματόμετρα ADC και NOMAD) έχει προγραμματιστεί για τις 21 Απριλίου.

Τον Απρίλιο, το ίδιο θα πρέπει να ελέγξει τον εξοπλισμό μετάδοσης δεδομένων από τον Άρη στη Γη και από τη Γη στον Άρη, καθώς, σύμφωνα με το σχέδιο του προγράμματος, TGO η μονάδα θα πρέπει να λειτουργεί ως ένας δορυφόρο αναμετάδοσης για την αποστολή στον Άρη και την πλατφόρμα προσγείωσης «ExoMars 2020».

Το έργο «ExoMars» - ειναι ένα κοινό πρόγραμμα της Roskosmos και της Mars Exploration της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στην επιφάνεια, ατμόσφαιρα και για το κλίμα του Αρη από την τροχιά και στην επιφάνεια του πλανήτη. Θα ανοίξει ένα νέο στάδιο διαστημικής εξερεύνησης για την Ευρώπη και τη Ρωσία.

https://www.roscosmos.ru/24743/

trace_gas_orbiter_aerobraking.thumb.jpg.5d4e10912dabd6e7b090c51ba5b5ebcd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βιοαπειλή για τον Άρη το Tesla Roadster που μεταφέρει ο Falcon Heavy :cheesy:

Το κατακόκκινο σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster που εδώ κι ένα μήνα ταξιδεύει στο διάστημα με τον πύραυλο Falcon Heavy της Space Χ, αποτελεί μια θαυμάσια διαφήμιση και για τις δύο εταιρείες του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ. Όμως, όπως σε κάθε νόμισμα, υπάρχει και μια δεύτερη όψη: το διαστημικό αυτοκίνητο είναι πιθανότατα πήχτρα στα γήινα μικρόβια, συνεπώς αποτελεί την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα βιολογική απειλή για να μολύνει τον Άρη - αν ποτέ πέσει πάνω του.

Τα διαστημικά σκάφη που προορίζονται να προσεδαφισθούν σε άλλα ουράνια σώματα, ελέγχονται προηγουμένως από το Γραφείο Πλανητικής Προστασίας της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), ώστε να διασφαλισθεί ότι, όταν αφήνουν τη Γη, δεν μεταφέρουν βακτήρια στο διάστημα.

Όμως, επειδή το αυτοκίνητο Tesla δεν προοριζόταν για τον Άρη, δεν πέρασε από τη διαδικασία προσεκτικής απολύμανσης πριν την εκτόξευσή του. Έτσι, το Roadtser με τον «Αστράνθρωπο» στο τιμόνι του, μεταφέρει κατά πάσα πιθανότητα μια αντιπροσωπευτική συλλογή γήινων μικροοργανισμών, ίσως τη μεγαλύτερη συλλογή βακτηρίων που έχουν ποτέ εκτοξευθεί από τη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα.

«Αν υπάρχουν "ντόπιοι" έμβιοι μικροοργανισμοί στον Άρη, κινδυνεύουν να μολυνθούν από τη γήινη ζωή», δήλωσε ο καθηγητής γεωπιστημών και πλανητικών επιστημών Τζέι Μέλος. Τόνισε ότι ακόμη κι αν οι τεχνικοί είχαν ακτινοβολήσει το εξωτερικό του αυτοκινήτου για να σκοτώσουν τα μικρόβια, το εσωτερικό του και ιδίως η μηχανή θα διαθέτει πολλά βακτήρια ακόμη, καθώς οι μηχανές των αυτοκινήτων δεν συναρμολογούνται σε αποστειρωμένο περιβάλλον.

Τα βακτήρια είναι πιθανό - όντας αντιμέτωπα με τις σκληρές συνθήκες του διαστήματος- να αναστείλουν τις λειτουργίες τους, εωσότου βρεθούν σε πιο φιλικό περιβάλλον. Αλλά κάλλιστα μπορούν να επιβιώσουν από το διαστημικό ταξίδι, όπως έχουν δείξει σχετικά πειράματα στο παρελθόν, διαβεβαίωσε η καθηγήτρια αεροναυτικής και αστροναυτικής Αλίνα Αλεξέενκο του Πέρντιου.

Η μεταφορά γήινων μικροβίων στον Άρη -ή όπου αλλού εκτός Γης- σχεδόν σίγουρα θα πυροδοτήσει μια σκληρή μάχη ανάμεσα στους ντόπιους και στους εισβολείς, με πιο πιθανό τα γήινα βακτήρια να νικήσουν, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Υπάρχει βέβαια και μια πιο αισιόδοξη οπτική γωνία, ότι τα μικρόβια του αυτοκινήτου ουσιαστικά αποτελούν ένα είδος «μπακ-απ» της γήινης ζωής. «Τα βακτήρια στο Tesla μπορούν να θεωρηθούν μια βιοαπειλή ή ένα αντίγραφο ασφαλείας της ζωής στη Γη», δήλωσε η Αλεξέενκο.

Προς το παρόν πάντως, ο πύραυλος με το Tesla δεν βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον «κόκκινο» πλανήτη. Το διαστημικό αυτοκίνητο, που ταξιδεύει με ταχύτητα 11.690 χιλιομέτρων την ώρα, μετά απο ένα μήνα ταξιδιού έχει πια φθάσει σε απόσταση περίπου οκτώ εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ απέχει 196 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον 'Αρη.

Το σκάφος της Space X ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο και αναμένεται να διασταυρωθεί με την τροχιά του 'Αρη για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο, σε απόσταση 110 εκατ. χλμ. από τον γειτονικό πλανήτη. Εκτιμάται ότι θα φθάσει στην κοντινότερη απόστασή του από τον Άρη (περίπου 7 εκατ. χλμ.) τον Οκτώβριο του 2020.

Αν όντως αυτό συμβεί, τότε θα είναι αρκετά μακριά και ο Άρης δεν θα μπορέσει να έλξει βαρυτικά τη διαστημοσυσκευή και να την αναγκάσει να τεθεί σε τροχιά γύρω του ή να προσκρούσει πάνω του. Όμως, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, στην πορεία μπορεί να υπεισέλθουν διάφοροι απρόβλεπτοι παράγοντες, που να επηρεάσουν την ταχύτητα και την πορεία του σκάφους, με συνέπεια να καταλήξει στην «αγκαλιά» του Άρη.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500203922#ref=newsroombox

30381598_2018_02_09T154650Z_1992229153_RC12C7D137F0_RTRMADP_3_SPACE_SPACEX_HEAVY_limghandler.jpg.ee6aa2b414a124a9d72ccd89c6d3cdc8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έλον Μασκ: Η αποίκιση του Άρη θα μας σώσει σε περίπτωση παγκοσμίου πολέμου. :cheesy:

Οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην αποίκιση του Άρη, προκειμένου το ανθρώπινο είδος να μην εξαφανισθεί σε περίπτωση ενός τρίτου παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου, δήλωσε ο ιδρυτής της Space X και της Tesla Ελον Μασκ.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Όστιν του Τέξας την Κυριακή, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες Guardian και Independent, ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να αποκτήσουμε μια αυτάρκη βάση στον 'Αρη, επειδή θα είναι αρκετά μακριά από τη Γη στην περίπτωση ενός πολέμου, οπότε είναι πιθανότερο να επιβιώσει από ό,τι μια σεληνιακή βάση».

«Αν υπάρξει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν αρκετοί σπόροι του ανθρώπινου πολιτισμού κάπου αλλού, ώστε να τον αναβιώσουν και να συντομεύσουν τη διάρκεια των σκοτεινών ετών», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση του φίλου του Τζόνα Νόλαν, δημιουργού της τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας "Westworld".

Επισήμανε, επίσης, ότι ο Άρης δεν θα αποτελέσει καταφύγιο μόνο για τους πλούσιους, αλλά μια επικίνδυνη αποστολή που θα θυμίζει την εξερεύνηση της Αρκτικής. «Θα είναι δύσκολη, επικίνδυνη, μια καλή ευκαιρία για να πεθάνει κανείς, αλλά και συναρπαστική για όσους επιβιώσουν. Δεν θα υπάρξουν και πολλοί που θα θελήσουν να πάνε στην αρχή. Αλλά στην πορεία ο 'Αρης θα γίνει φιλόξενος και θα έχει σπουδαία μπαρ», είπε ο Μασκ.

Ο πύραυλος BFR (Big Fucking Rocket), μήκους περίπου 100 μέτρων, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον Falcon Heavy που αυτή τη στιγμή μεταφέρει ένα αυτοκίνητο Tesla προς τον Άρη, προορίζεται να μεταφέρει ανθρώπους στον «κόκκινο» πλανήτη. O BFR θα κάνει το παρθενικό μη επανδρωμένο ταξίδι του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, αν και ο Μασκ παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν έχει αποδειχθεί υπεραισιόδοξος στα χρονοδιαγράμματά του.

Όπως είπε, η διαστημική εταιρεία του θα είναι έτοιμη να εκτοξεύσει το 2019 τον πρώτο πύραυλό της BFR. Σε πρώτη φάση θα περιορισθεί σε σύντομες δοκιμαστικές πτήσεις, αλλά ο απώτερος προορισμός του στο μέλλον θα είναι ο γειτονικός πλανήτης.

«Μπορώ να σας πω ότι κατασκευάζουμε το πρώτο διαπλανητικό σκάφος για τον 'Αρη. Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε σύντομες πτήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», ανέφερε. Με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό, η Space Χ σχεδιάζει να στείλει στον 'Αρη την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή το 2022 και τους πρώτους ανθρώπους το 2024.

Αναφερόμενος στις δύο εταιρείες του Space X και Tesla, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι αρχικά τους έδινε πιθανότητα επιτυχίας μόνο 10%. «Δεν θα άφηνα τους φίλους μου να επενδύσουν σε αυτές, γιατί δεν ήθελα να χάσουν τα χρήματά τους», είπε. Γι' αυτό, πρόσθεσε, προτίμησε να πουλήσει την PayPal και να διοχετεύσει τα δικά του χρήματα στα φιλόδοξα σχέδια του. «Αν τα πράγματα είχαν πάει λιγάκι ανάποδα, και οι δύο εταιρείες θα ήσαν νεκρές τώρα», ανέφερε.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι τα βράδια συχνά μένει άγρυπνος αναλογιζόμενος την απειλή που αποτελεί η τεχνητή νοημοσύνη, που δεν υπόκειται σε ρυθμιστικούς κανόνες και η οποία μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

«Δώστε βάση στα λόγια μου» προειδοποίησε το ακροατήριό του. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά. Συνεπώς γιατί δεν έχουμε καθόλου ρυθμιστική εποπτεία της;», αναρωτήθηκε.

Πρότεινε να υπάρξει ένας δημόσιος ρυθμιστικός φορέας, που θα διασφαλίζει ότι όλοι αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη με ασφάλεια και με τρόπο συμβιωτικό με την ανθρωπότητα, αν και επεσήμανε ότι ακόμη και αυτό δεν θα εξαλείψει τους απρόσμενους κινδύνους. Για παράδειγμα, όπως είπε, κάποια μέρα μια τεχνητή νοημοσύνη με υπεράνθρωπες ικανότητες, που θα θεωρεί καθήκον της να μεγιστοποιήσει την ανθρώπινη ευτυχία. μπορεί να αποφασίσει ότι το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να πιάσει όλους τους ανθρώπους και να χορηγήσει στον εγκέφαλό τους ντοπαμίνη και σεροτονίνη.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500205418

elon-mask.jpg.375c83c6445cfa9778cb10c9f481155c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρωσικές αποστολές στον Άρη και τη Σελήνη ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν. :cheesy:

Μια σειρά φιλόδοξων αποστολών στον Άρη και τη Σελήνη ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν- ξεκινώντας με μη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη το 2019.

«Σχεδιάζουμε μη επανδρωμένες και αργότερα επανδρωμένες εκτοξεύσεις- στο βαθύ διάστημα, στο πλαίσιο ενός σεληνιακού προγράμματος, και για την εξερεύνηση του Άρη. Η πιο κοντινή αποστολή θα λάβει χώρα πολύ σύντομα, σχεδιάζουμε να εκτοξεύσουμε μια αποστολή στον Άρη το 2019» είπε σε συνέντευξή του η οποία εντάσσεται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ από τον Αντρέι Κοντράσοφ.

Όπως αναφέρει το RT, ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης θα επικεντρώνεται στους πόλους της.

«Οι ειδικοί μας θα επιχειρήσουν προσελήνωση κοντά στους πόλους, επειδή υπάρχουν λόγοι να αναμένουμε την ύπαρξη νερού εκεί. Υπάρχουν έρευνες να κάνουμε εκεί, και από εκεί μπορούν να γίνουν έρευνες πάνω σε άλλους πλανήτες και στο εξώτερο διάστημα» σημείωσε.

Τα ρωσικά σχέδια εξερεύνησης της Σελήνης περιλαμβάνουν ένα τεστ προσελήνωσης στον νότιο πόλο της Σελήνης που προγραμματίζεται για το 2019, τη δοκιμή τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός μόνιμου σταθμού το 2023 και μια αποστολή λήψης δειγμάτων εδάφους το 2025.

Εκτιμάται πως μόνιμη βάση θα μπορούσε να εγκατασταθεί μέσα στις δεκαετίες του 2040 ή του 2050.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία δεν έχει επιχειρήσει άλλες αποστολές στον Άρη μετά την αποτυχία της αποστολής Phobos-Grunt το 2011, που είχε προορισμό τον Φόβο, δορυφόρο του Κόκκινου Πλανήτη, ωστόσο η Roscosmos έχει συνεργαστεί με άλλες διαστημικές υπηρεσίες, όπως στην περίπτωση της αποστολής Schiaparelli το 2016, που ήταν κοινό πρόγραμμα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

http://www.naftemporiki.gr/story/1330468/rosikes-apostoles-ston-ari-kai-ti-selini-anakoinose-o-proedros-poutin

poutin.jpg.8b7830bd4f8a0def56546565ebc37dda.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα ηφαίστεια «γέννησαν» τους ωκεανούς του Άρη. :cheesy:

Πλήθος ευρημάτων δείχνει ότι στον Άρη υπήρχε κάποτε νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του. Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι για την ύπαρξη του νερού αλλά δεν έχουν ακόμη χαρτογραφήσει την παρουσία του στον Κόκκινο Πλανήτη.

Κάποιες θεωρίες κάνουν λόγο για ένα τεράστιο ωκεανό που κάλυπτε σχεδόν τα 2/3 του πλανήτη όταν αυτός βρισκόταν σε βρεφική ηλικία. Άλλες θεωρίες κάνουν λόγο για ύπαρξη περισσότερων του ενός ωκεανών και άλλες περιορίζουν την ύπαρξη του νερού σε μικρότερες και μεγαλύτερες λίμνες ή λιμνοθάλασσες που κάλυπταν την επιφάνεια των μεγάλων κρατήρων που υπάρχουν στον Άρη.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Μάικλ Μάνγκα, καθηγητή πλανητικής επιστήμης στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Μπέρκλι στις ΗΠΑ στηρίζει την θεωρία των πολλών ωκεανών στον Άρη αλλά κάνει παράλληλα και ένα βήμα περισσότερο υποδεικνύοντας τον δημιουργό τους. Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» οι ωκεανοί του Άρη είναι προϊόν έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη και μάλιστα δημιουργήθηκαν περίπου 300 εκατ. νωρίτερα από ότι εκτιμούσαν οι επιστήμονες.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι επιστήμονες δείχνουν ότι ο Άρης σχηματίστηκε πριν από περίπου 4 δισ. έτη και η εμφάνιση του ή των ωκεανών σε αυτόν εκτιμάται ότι έγινε πριν από περίπου 3,4 δισ. έτη. Σύμφωνα με την νέα μελέτη οι ωκεανοί εμφανίστηκαν πριν από περίπου 3,7 δισ. έτη και ήταν αποτέλεσμα ακατάπαυστων τρομερών ηφαιστειακών εκρήξεων στην περιοχή Θάρσις.

Η Θαρσίς είναι ένα τεράστιο ηφαιστειογενές υψίπεδο που απλώνεται σε μεγάλο μέρος της τροπικής ζώνης του δυτικού ημισφαιρίου του Άρη Η διαμέτρου πέντε χιλιάδων χλμ. περιοχή αυτή φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ηφαίστεια σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα. Το υψηλότερο ηφαίστειο του πλανήτη (και του Ηλιακού Συστήματος), το όρος Ολυμπος που φτάνει σε ύψος τα 20 χλμ, συνδέεται μεν με την Θαρσίδα, αλλά για την ακρίβεια βρίσκεται μόλις έξω από το δυτικό της άκρο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ηφαίστεια επέτρεψαν την παρουσία του νερού στην επιφάνεια του Άρη με δύο τρόπους. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές θεωρούν ότι οι συνεχείς εκρήξεις των ηφαιστείων δημιούργησαν ρωγμές στο έδαφος του Άρη μέσα από τις οποίες επετράπη στο νερό που βρισκόταν στο εσωτερικό του πλανήτη να φτάσει στην επιφάνεια. Ταυτόχρονα τα αέρια που εκτοξεύονταν στην ατμόσφαιρα από τις ηφαιστειακές εκρήξεις άλλαξαν την σύσταση της ατμόσφαιρας και επέτρεψαν στο νερό που έφτανε από το υπέδαφος στην επιφάνεια του Άρη να παραμένει σε υγρή μορφή. «Τα ηφαίστεια μπορεί να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία των συνθηκών ώστε ο Άρης να γίνει υγρός» αναφέρει ο Μάνγκα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500207833

mars_water.jpg.521222354b74f4b53360d9575649e330.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια γκάφα αστρονομικών διαστάσεων. :cheesy:

O Peter Dunsby είναι καθηγητής κοσμολογίας στο τμήμα μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Cape Town, αλλά είναι γνωστός και από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του νυχτερινού ουρανού που δημοσιεύει.

:www.instagram.com/explore/tags/astrocapetown/.

Έτσι, ξημερώματα της περασμένης Τρίτης παρατηρώντας τον νυχτερινό ουρανό εντόπισε ένα φωτεινό αντικείμενο που δεν είχε ξαναδεί και αποφάσισε να το αναφέρει στο «Astronomer’s Telegram» (μια υπηρεσία που χρησιμοποιείται για την αναφορά αστρονομικών ανακαλύψεων):

Όμως ο καθηγητής Dunsby δεν είχε ανακαλύψει κάτι καινούργιο … Το λαμπρό αστρονομικό αντικείμενο που παρατήρησε, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος που ονομάζεται Άρης.

Έτσι οι υπεύθυνοι του «Astronomer’s Telegram», αφού «αποκατέστησαν» την γκάφα:

… του ετοίμασαν και ένα ειδικό βραβείο που ανέβασαν του Twitter:

 

For Discovery of Mars. Congratulations, Prof. Peter Dunsby! cc @peterdunsby Re: https://t.co/BXhOMQeSxN pic.twitter.com/JCnJyDJqBi

— ATel (@astronomerstel) March 20, 2018

Συνεπώς, το δίδαγμα της ημέρας από τον Dunsby:

 

Lesson for today. Check, Check, Triple Check and then Check some more.

— peterdunsby (@peterdunsby) March 20, 2018

πηγή: http://www.702.co.za/articles/296675/ct-cosmologist-spots-bright-object-in-outer-space-you-won-t-believe-what-it-was

http://physicsgg.me/2018/03/21/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%b1-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd/

mars2.png.4a80a598114e7c25b35297e1fd0ed9cd.png

mars11.png.cfa401f2fcb16399390e7f6e9a672674.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

InSight: «Έρχεται» η εκτόξευση της πρώτης αποστολής εξερεύνησης του εσωτερικού του Άρη. :cheesy:

Λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα της αποστολή στον Άρη αποκάλυψε την Πέμπτη η NASA: Η αποστολή Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight) προορίζεται να εκτοξευτεί στις 5 Μαΐου (η εκτιμώμενη νωρίτερη ημερομηνία) και θα είναι η πρώτη αποστολή στην ιστορία της που έχει σκοπό την εξερεύνηση και μελέτη του εσωτερικού του πλανήτη. Επίσης, θα είναι η πρώτη αποστολή της NASA από τις προσεληνώσεις του προγράμματος «Απόλλων» που θα εγκαταστήσει σεισμόμετρο στο έδαφος άλλου πλανήτη.

«Κατά κάποιον τρόπο, το InSight είναι σαν επιστημονική χρονομηχανή που θα φέρνει πίσω πληροφορίες σχετικά με τα πρώιμα στάδια της δημιουργίας του Άρη, πριν από 4,5 δισ. χρόνια» λέει ο Μπρους Μπάνερντ του JPL, επικεφαλής ερευνητής του InSight.«Θα μας βοηθήσει να μάθουμε πώς δημιουργούνται βραχώδη σώματα, περιλαμβανομένης της Γης, της Σελήνης, και ακόμη και πλανήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα».

Το InSight διαθέτει μια σουΐτα ευαίσθητων οργάνων για τη συλλογή δεδομένων τα οποία απαιτούν ένα στατικό όχημα προσεδάφισης (και όχι ρόβερ), προκειμένου να τοποθετηθούν με προσοχή πάνω και κάτω από την επιφάνεια του Άρη.

Η μελέτη του εσωτερικού του Άρη θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν πόσο διαφορετικός είναι ο φλοιός, ο μανδύας και ο πυρήνας του από αυτούς της Γης- κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφτεί κανείς πως, κατά κάποιον τρόπο, ο Άρης είναι ο πιο κοντινός μας «εξωπλανήτης», δηλαδή μας δείχνει πώς αέρια, σκόνη, και θερμότητα συνδύαζονται και δημιουργούν πλανήτες.

Η NASA δεν είναι η μόνη υπηρεσία που συμμετέχει στην αποστολή, καθώς συνέβαλαν και ευρωπαϊκές υπηρεσίες και φορείς, όπως το γαλλικό Centre National d'Études Spatiales και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), κατασκευάζοντας όργανα για το InSight: Στην πρώτη περίπτωση, πολυεθνική ομάδα κατασκεύασε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σεισμόμετρο για τον εντοπισμό σεισμών στον Άρη και στη δεύτερη το γερμανικό κέντρο έφτιαξε ένα θερμικό όργανο που μπορεί να θάβεται σε βάθος πέντε μέτρων και να μετρά τη θερμότητα στο εσωτερικό του πλανήτη.

«Το InSight είναι μια πραγματικά διεθνής διαστημική αποστολή» είπε ο Τομ Χόφμαν, project manager στο JPL. «Οι συνεργάτες μας παρέδωσαν απίστευτα ικανά όργανα που θα κάνουν δυνατή τη διεξαγωγή μοναδικών επιστημονικών ερευνών μετά την προσεδάφιση».

Επί της παρούσης, το InSight βρίσκεται στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια, όπου και λαμβάνουν χώρα οι τελικές προετοιμασίες πριν την εκτόξευση. Τον επόμενο μήνα θα τοποθετηθεί στον πύραυλο, θα ελεγχθούν οι συνδέσεις και θα γίνουν οι υπόλοιπες προετοιμασίες της ομάδας που έχει αναλάβει την εκτόξευση.

http://www.naftemporiki.gr/story/1336714/insighterxetai-i-ektokseusi-tis-protis-apostolis-eksereunisis-tou-esoterikou-tou-ari

mars-interior.jpg.bd7a3bfa5ab14c32925dffca3bc76709.jpg

nasa1.jpg.17f19eeb0e7337edee9591a234dc8828.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης