Jump to content

Εξωπλανήτες.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Απλοί πολίτες στην έρευνα για εξωπλανήτες. :cheesy:

Ηλιακό σύστημα, με μεγάλες ομοιότητες με το δικό μας, εντόπισε η NASA, σε μακρινό γαλαξία. Το ηλιακό σύστημα αυτό, που διαθέτει οκτώ πλανήτες, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο Kepler-90. Οπως και η Γη, ο νέος εξωπλανήτης, ο Kepler-90i, είναι ο τρίτος στη σειρά από τον ήλιο του. Ο εξωπλανήτης, όμως, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον ήλιο του, από ό,τι η Γη μας, ολοκληρώνοντας μία πλήρη περιστροφή γύρω από αυτόν σε 14 ημέρες. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι έτσι 427 βαθμοί Κελσίου, ενώ το άστρο του απέχει 2.545 έτη φωτός από τη Γη.

Το σύστημα του Kepler-90 ενδέχεται να φιλοξενεί περισσότερους από οκτώ πλανήτες, τους οποίος οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εντοπίσει. Η Google βρίσκεται πίσω από τον εντοπισμό του Kepler-90. Η εταιρεία αναζήτησης του Διαδικτύου αξιοποίησε τον τεράστιο όγκο δεδομένων, που εξασφάλισε το τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASA, για να κατασκευάσει ειδική γλώσσα υπολογιστών. Η γλώσσα αυτή αναζητεί ασθενή πλανητικά σήματα, τα οποία αναλύει για να εντοπίσει τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά.

«Η ανακάλυψη αυτή είναι πραγματικά συναρπαστική. Την ίδια στιγμή, η επιτυχημένη χρήση καινοτόμων εφαρμογών και νέας γλώσσας προγραμματισμού μάς επέτρεψε να εντοπίσουμε πλανήτες, ακόμη και όταν το σήμα ήταν ιδιαίτερα ασθενές», λέει ο προγραμματιστής της Google, Κρίστοφερ Σαλιού.

4.500 πιθανοί εξωπλανήτες

Η αστροφυσικός της NASA Τζέσι Ντότσον λέει: «Είμαστε ενθουσιασμένοι από την ανακάλυψη και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε τι μπορεί αυτή να οδηγήσει». Ο Σαλιού της Google συνεργάσθηκε με τον αστρονόμο Αντριου Βάντερμπουργκ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν, για να αναπτύξουν το καινοτόμο πρόγραμμα. Συνολικά, περισσότεροι από 3.460 εξωπλανήτες έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, τα δύο τρίτα από αυτούς χάρη στο «έργο» του τηλεσκοπίου Κέπλερ που εκτοξεύθηκε το 2009. Αλλοι 4.500 πιθανοί εξωπλανήτες αναμένουν ακόμη επιβεβαίωση από την επιστημονική κοινότητα. Ο εντοπισμός εξωπλανητών έχει καταστεί δυνατός τα τελευταία χρόνια χάρη στη μελέτη της μεταβολής της φωτεινότητας μακρινών άστρων, καθώς εξωπλανήτες διέρχονται μπροστά τους.

Με μεγάλη αγωνία αναμένεται, στο μεταξύ, η εκτόξευση του προηγμένου διαστημικού τηλεσκοπίου Τζέιμς Ουέμπ, προγραμματισμένη για το 2019. Το τηλεσκόπιο Τζέιμς Ουέμπ θα είναι ικανό να αναλύει τη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας των εξωπλανητών, αναζητώντας ίχνη ζωής σε αυτούς.

Ο Σαλιού ανέφερε επίσης ότι η Google σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει στο Διαδίκτυο τον κώδικα της εφαρμογής, η οποία θα επιτρέπει σε απλούς πολίτες να συμμετάσχουν στην έρευνα για εξωπλανήτες.

Με τη βοήθεια απλού οικιακού υπολογιστή και του κώδικα της εφαρμογής της Google, κάθε κάτοχος υπολογιστή θα μπορεί να βοηθά την επιστημονική ομάδα στο δύσκολο έργο της.

http://www.kathimerini.gr/939574/article/epikairothta/episthmh/aploi-polites-sthn-ereyna-gia-e3wplanhtes

g_world_c03-thumb-large.jpg.c6c966ea3fc2a6ad57952357940e38c2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ο κόσμος των πλανητικών συστημάτων μεγαλώνει. :cheesy:

«Η ανακοίνωση της NASA για την ανακάλυψη ενός πλανητικού συστήματος με αριθμό πλανητών ίδιο με αυτόν του ηλιακού μας συστήματος προκάλεσε αίσθηση για πολλούς λόγους.

Σύμφωνα με το Βήμα αρχικά ο άνθρωπος πίστευε ότι άστρα υπάρχουν πολλά, αλλά πλανήτης μόνο ένας, η Γη δηλαδή. Αργότερα οι πρώτοι αστρονόμοι, πριν από μερικές χιλιάδες έτη, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν μερικοί ακόμη πλανήτες στη γειτονιά μας, για να έρθουν, τα τελευταία 20 χρόνια, τα ισχυρά επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια και να αποκαλύψουν την ύπαρξη πλανητών και σε άλλες περιοχές του γαλαξία μας. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου τέσσερις χιλιάδες εξωπλανήτες και έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων περίπου δύο χιλιάδων. Οι εξωπλανήτες αυτοί βρίσκονται σε περίπου 2.800 συστήματα ενώ περίπου 700 εξ αυτών διαθέτουν περισσότερους από έναν πλανήτες. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα πλανητικά συστήματα που γνωρίζουμε.

To κοντινότερο

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο ψυχρό νέφος σκόνης γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου, το κοντινότερο άστρο στο ηλιακό μας σύστημα, που βρίσκεται σε απόσταση μόνο τεσσάρων ετών φωτός. Η ανακάλυψη, που έγινε με το τηλεσκόπιο «ALMA» του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, ενισχύει τις ενδείξεις ότι γύρω από το πιο κοντινό άστρο υπάρχει ένα μεγάλο πλανητικό σύστημα. Ο Εγγύτατος (Proxima Centauri), το πλησιέστερο στον Ηλιο άστρο, είναι ένας αχνός ερυθρός νάνος που βρίσκεται στον αστερισμό του Κενταύρου, στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού της Γης, και έχει παρόμοια ηλικία με το δικό μας άστρο. Γύρω από το γειτονικό άστρο ανακαλύφθηκε, το 2016, ο κοντινότερος στη Γη εξωπλανήτης, ο Proxima b, που έχει μέγεθος παρόμοιο με της Γης και κινείται σε τέτοια απόσταση από τον Εγγύτατο, ώστε ίσως έχει συνθήκες φιλόξενες για την ανάπτυξη ζωής.

Η ανακάλυψη ενός μεγάλου νέφους σκόνης γύρω από το γειτονικό άστρο αυξάνει την πιθανότητα, εκτός από τον ήδη γνωστό εξωπλανήτη, γύρω από τον Εγγύτατο να υπάρχει ένα ολόκληρο πλανητικό σύστημα, παρόμοιο με το δικό μας ηλιακό σύστημα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500187582

30068227_planites.jpg.eb43a60d206794a6861dcb657516ed82.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πρώτο πλανητικό σύστημα που ανακαλύπτουν ερασιτέχνες αστρονόμοι. :cheesy:

Χιλιάδες λάτρεις της επιστήμης από όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε ένα μεγάλο διαδικτυακό πρότζεκτ που ονομάζεται «Citizen Science Alliance».

Οι… πολίτες της επιστήμης είναι άνθρωποι που ασχολούνται ερασιτεχνικά με διάφορους κλάδους της επιστήμης. Μια από τις ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του πρότζεκτ είναι οι επονομαζόμενοι «Exoplanet Explorers». Τα μέλη αυτής της ομάδας όπως λέει και το όνομα τους ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επεξεργαστούν δεδομένα της αποστολής Kepler.

To διαστημικό τηλεσκόπιο της αποστολής ξεκίνησε το 2009 να εξερευνά μια περιοχή του γαλαξία μας στην οποία βρίσκονται περίπου 150 χιλιάδες άστρα. Από την επεξεργασία των δεδομένων που έχει συλλέξει μέχρι σήμερα το τηλεσκόπιο έχουν εντοπιστεί περίπου 4 χιλιάδες εξωπλανήτες και έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων περίπου δύο χιλιάδων που αναμένουν την επιβεβαίωση των αρχικών παρατηρήσεων για να μπουν και αυτοί στην λίστα.

Πολλές ερευνητικές ομάδες συνεχίζουν να αναλύουν τα δεδομένα που έχει συλλέξει το Kepler και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλές ακόμη ανακαλύψεις εξωπλανητών από την συγκεκριμένη αποστολή.

Οπως έγινε γνωστό οι Exoplanet Explorers εντόπισαν ένα νέο πλανητικό σύστημα αναλύοντας τα δεδομένα του Kepler. Οι ανακοινώσεις της ομάδας προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο επειδή πρόκειται για ένα μεγάλο πλανητικό σύστημα αλλά επειδή για πρώτη φορά ερασιτέχνες αστρονόμοι κάνουν μια τέτοια ανακάλυψη.

Ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει στο παρελθόν μεμονωμένους πλανήτες αλλά όχι ένα ολόκληρο πλανητικό σύστημα.

Το σύστημα αυτό ονομάζεται K2-138 και βρίσκεται σε απόσταση 620 ετών φωτός από εμάς. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής πέντε πλανήτες και εκτιμούν ότι υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα τουλάχιστον άλλος ένας.

Οι τέσσερις πλανήτες φαίνεται ότι ανήκουν στην κατηγορία των Υπερ-Γαιών (πλανήτες με μέγεθος κοντινό με αυτό της Γης) και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι μεγαλύτεροι από την Γη και μικρότεροι από τον Ποσειδώνα.

Δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ποιοι από αυτούς είναι βραχώδεις και ποιοι πλανήτες αερίων. Φαίνεται επίσης ότι όλοι οι πλανήτες του συστήματος αρχικά σχηματίστηκαν σε σχετικά μακρινές αποστάσεις από το μητρικό τους άστρο αλλά προοδευτικά όλοι «μετακόμισαν» κοντά στο άστρο για αυτό και αναπτύσσονται σε αυτούς μεγάλες θερμοκρασίες.

Υπολογίζεται ότι σε κάποιους από τους πλανήτες επικρατούν θερμοκρασίες πέριξ των 400 βαθμών Κελσίου και σε κάποιους αναπτύσσονται θερμοκρασίες πέριξ των 900 βαθμών Κελσίου.

Η ανακάλυψη που θα δημοσιευθεί σε προσεχές τεύχος της επιθεώρησης «The Astronomical Journal».

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500190498

30154234_00.thumb.jpg.76b2e5d873ec9688ae2d78d3cf93ab44.jpg

beta_pictoris_system_annotated.jpg.c06a7372de788a58cceb5d54f71213ac.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Για πρώτη φορά βρέθηκαν ενδείξεις εξωπλανητών σε άλλο γαλαξία. :cheesy:

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες εξωπλανήτες, αλλά όλοι στο δικό μας γαλαξία. Τώρα, για πρώτη φορά, αμερικανοί αστροφυσικοί ανακοίνωσαν ότι έχουν τις πρώτες ενδείξεις για εξωπλανήτες σε έναν άλλο γαλαξία και μάλιστα μακρινό.

Αν και προς το παρόν δεν είναι δυνατό να μιλά κανείς για πραγματική ανακάλυψη - έστω και έμμεση- του πρώτου συγκεκριμένου εξωγαλαξιακού εξωπλανήτη, πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, με επικεφαλής τον καθηγητή Σινίου Ντάι του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Astrophysical Journal Letters,

http://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/aaa5fb/meta

χρησιμοποίησαν την τεχνική του «μικροφακού κβάζαρ» για αναλύσουν με τη βοήθεια υπερυπολογιστή στοιχεία που έχει συλλέξει το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ Chandra της NASA.

Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουν ότι ανίχνευσαν ανάμεσα στα άστρα ενός γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 3,8 δισεκατομμυρίων ετών, την «υπογραφή» τουλάχιστον 2.000 πλανητών ή άλλων ουρανίων αντικειμένων. Οι πλανήτες αυτοί εκτιμάται ότι έχουν μέγεθος από αυτό της Σελήνης έως εκείνο του Δία.

«Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πόσο ισχυρές είναι οι τεχνικές ανάλυσης του εξωγαλαξιακού μικροφακού» δήλωσε ο ερευνητής Εδουάρδο Γκουέρας. «Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να παρατηρηθούν αυτοί οι εξωπλανήτες απευθείας, ακόμη και με το καλύτερο τηλεσκόπιο που μπορεί να φανταστεί κανείς σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Παρόλα αυτά, είμαστε σε θέση να μελετήσουμε αυτούς τους πλανήτες, να αποκαλύψουμε την παρουσία τους, ακόμη και να πάρουμε μια ιδέα για τις μάζες τους. Αυτή είναι μια πολύ "κουλ" επιστήμη», πρόσθεσε.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500196139

ouastrophysi.jpg.6fbe2d406b5a13225d6e91b064084600.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ανακαλύφθηκαν άλλοι 95 εξωπλανήτες με τη βοήθεια «Κέπλερ» :cheesy:

Οι ανακαλύψεις με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» της NASA συνεχίζονται. Οι αστρονόμοι, που μελετούν τις παρατηρήσεις του, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη άλλων 95 εξωπλανητών σε διάφορα σημεία του ουρανού.

Αυξάνεται έτσι σε 292 ο αριθμός των εξωπλανητών που έχει εντοπίσει το «Κέπλερ» στη δεύτερη φάση της λειτουργίας του (γνωστή ως Κ2). Συνολικά, από την αρχή της δράσης του, το «Κέπλερ» έχει βρει σχεδόν 2.440 εξωπλανήτες, περίπου τα δύο τρίτα όσων έχουν ανακαλυφθεί συνολικά (γύρω στους 3.600).

Επιπλέον, περισσότεροι από 2.000 εξωπλανήτες του «Κέπλερ» έχουν τον προσωρινό χαρακτηρισμό του «υποψήφιου» και αναμένεται η επιβεβαίωσή της ύπαρξής τους από τους επιστήμονες μετά από περαιτέρω παρατηρήσεις.

Το «Κέπλερ» εκτοξεύθηκε το 2009, αλλά το 2013 η αποστολή του σταμάτησε μετά από τεχνικό πρόβλημα. Τελικά, οι επιστήμονες έδωσαν μια λύση και το τηλεσκόπιο άρχισε ξανά τη λειτουργία του, αλλά με πιο περιορισμένες πλέον δυνατότητες. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να κάνει ανακαλύψεις.

Η νέα ανακάλυψη από διεθνή ομάδα, με επικεφαλής τον Αντριου Μάγιο του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστήματος του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Δανίας, παρουσιάστηκε στο επιστημονικό εντυπο The Astronomical Journal.

https://doi.org/10.3847/1538-3881/aaadff

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500199295

30456223_19116795_limghandler.jpg.e85c4023540674e4e698b4686230bb0a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

TESS: Ετοιμασίες για εκτόξευση του νέου «κυνηγού εξωπλανητών» της NASA :cheesy:

Στο στάδιο των προετοιμασιών εκτόξευσης βρίσκεται η επόμενη αποστολή «κυνηγιού εξωπλανητών» της NASA στη Φλόριντα.

Το TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) προορίζεται να εκτοξευτεί με πύραυλο Falcon 9 της SpaceΧ από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, όχι πριν τις 16 Απριλίου. Το TESSπαραδόθηκε στις 12 Φεβρουαρίου με φορτηγό από την Orbital ATK στο Ντούλες της Βιρτζίνια, όπου συναρμολογήθηκε και δοκιμάστηκε το 2017. Μέσα στον επόμενο μήνα, το διαστημόπλοιο θα προετοιμάζεται για εκτόξευση στο PHSF (Payload Hazardous Servicing Facility).

Το TESS είναι το επόμενο βήμα της NASA στην αναζήτησή της για πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος (εξωπλανήτες). Η αποστολή θα «σαρώσει» σχεδόν το σύνολο του ουρανού, παρατηρώντας πάνω από 200.000 από τα κοντινότερα και φωτεινότερα άστρα, αναζητώντας φαινόμενα μετάβασης- περιοδικές μειώσεις της φωτεινότητας των άστρων, που προκαλούνται από το πέρασμα πλανητών από μπροστά τους.

Το TESS αναμένεται να ανακαλύψει χιλιάδες εξωπλανήτες, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι και η συμβολή του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, που προορίζεται να εκτοξευτεί το 2019, ως προς την περαιτέρω ανάλυση των εξωπλανητών που ανακαλύπτονται από το TESS οι οποίοι παρουσιάζουν το περισσότερο ενδιαφέρον. Αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μελετήσουν τις ατμόσφαιρές τους, και, σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, να αναζητήσουν ενδείξεις ότι οι πλανήτες αυτοί μπορούν να υποστηρίξουν ζωή.

http://www.naftemporiki.gr/story/1322344/tessetoimasies-gia-ektokseusi-tou-neou-kunigou-eksoplaniton-tisnasa

tess-transiting-exoplanet-survey-satellite.jpg.17ff822c4b54c7089028a127ec911f67.jpg

tess1.jpg.95c84296fcc19240ba03197b174d97b6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Μια ακόμη «νέα Γη» εντόπισαν οι αστρονόμοι. :cheesy:

Επιστήμονες του Τμήματος Γήινων και Πλανητικών Επιστημών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο μελετώντας τα δεδομένα από την δεύτερη φάση της αποστολής Kepler εντόπισαν 15 νέους εξωπλανήτες οι οποίοι κινούνται γύρω από άστρα που ανήκουν στην κατηγορία των ερυθρών νάνων.

Πρόκειται για άστρα μικρότερα σε μάζα και πιο ψυχρά από τον Ηλιο και εκτιμάται ότι αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των άστρων στον Γαλαξία μας και πιθανότατα στο Σύμπαν.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι εξωπλανήτες που εντοπίζονται βρίσκονται σε συστήματα ερυθρών νάνων. Εχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα περίπου 3,750 εξωπλανήτες με τους περίπου 2,350 χιλιάδες να έχουν εντοπιστεί από την αποστολή Kepler. Τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια έχουν επίσης υποδείξει την παρουσία άλλων 2,300 εξωπλανητών περίπου και οι επιστήμονες προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη τους.

Ανάμεσα στην νέα ομάδα των 15 εξωπλανητών που εντοπίστηκαν αυτός που ξεχωρίζει είναι ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 200 ετών φωτός από εμάς. Ο εξωπλανήτης έλαβε την κωδική ονομασία K2-155d, είναι μόλις 1,6 φορές πιο μεγάλος από την Γη. Με βάση τα δεδομένα που συνέλεξαν για τον εξωπλανήτη οι ερευνητές έκαναν προσομοιώσεις οι οποίες έδειξαν ότι μπορεί να διαθέτει υγρό σε νερό μορφή στην επιφάνεια του και ίσως να διαθέτει κάποιο ωκεανό.

«Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι η σύσταση του πλανήτη αλλά και οι ατμοσφαιρικές του συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές της Γης αλλά δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι αυτό ισχύει» αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνητών Τεριγιούκι Χιράνο.

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν τώρα εκ νέου το μητρικό άστρο του K2-155d για να εξακριβώσουν με ακρίβεια το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του ώστε στην συνέχεια να διαπιστωθεί αν ο εξωπλανήτης μπορεί να έχει συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής. Βέβαια και να διαπιστωθεί τελικά κάτι τέτοιο μια επίσκεψη σε αυτόν τον πλανήτη δεν είναι εφικτή τουλάχιστον με τα σημερινά τεχνικά μέσα. Ακόμη και αν ταξιδεύαμε με το ταχύτερο σκάφος που κινείται αυτή την στιγμή στο Διάστημα (το New Horizons) θα χρειαζόμασταν περισσότερα από τέσσερα εκατ. έτη για να φτάσουμε σε αυτόν τον πλανήτη.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500205894

30693774_star_1520948045289_limghandler.jpg.cd7a33dec673074a238de14af9e9a4d5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ερχεται το τέλος για το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» :cheesy:

Κινούμενο σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε απόσταση περίπου 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο έχει ανακαλύψει χιλιάδες εξωπλανήτες στα εννιά χρόνια της ζωής του και έχει επιβιώσει από διάφορα τεχνικά προβλήματα, πλησιάζει πλέον οριστικά στη γραμμή του τερματισμού, καθώς ξεμένει από καύσιμα.

Και επειδή στο διάστημα δεν υπάρχουν βενζινάδικα για ανεφοδιασμό - όχι ακόμη τουλάχιστον- αυτό αναγκαστικά σημαίνει το τέλος του σκληροτράχηλου τηλεσκοπίου, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε μερικούς μήνες, χωρίς να μπορεί να προσδιορισθεί η ακριβής ημερομηνία, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ερευνών Ames της NASA.

Το 2013 το «Κέπλερ» υπέστη σοβαρό πλήγμα, όταν λόγω τεχνικής βλάβης κατέστη αδύνατο να κρατήσει σταθερή τη «ματιά» του στο οπτικό πεδίο του. Όμως οι μηχανικοί της NASA του έδωσαν μια δεύτερη ζωή (γνωστή ως αποστολή Κ2), καθώς χρησιμοποίησαν την πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας για να διατηρήσουν την πορεία του, όπως ένα καγιάκ που κινείται με το ρεύμα του ποταμού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το τηλεσκόπιο να αλλάζει πια κάθε τρεις μήνες περίπου το οπτικό πεδίο του στον ουρανό.

Οι επιστήμονες της NASA δήλωσαν ότι θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο όσο χρόνο απομένει στο «Κέπλερ» για να συλλέξουν νέα δεδομένα. Στο μεταξύ, ετοιμάζεται ο επόμενος αμερικανικός «κυνηγός» εξωπλανητών, το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 16 Απριλίου. Το νέο τηλεσκόπιο θα εστιάσει γύρω από τα φωτεινότερα άστρα που βρίσκονται σε απόσταση έως 300 ετών φωτός από τη Γη και ελπίζει να συνεχίσει τις ανακαλύψεις εξωπλανητών του «Κέπλερ».

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5527466/erxetai-to-telos-gia-to-diasthmiko-thleskopio-kepler/

30709573________________________NASA.limghandler.jpg.96ab05aedcc4c843b0442a34a79ddc95.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο ARIEL :cheesy:

Το ARIEL (Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey), που είναι η τέταρτη μεσαίου μεγέθους αποστολή, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Cosmic Vision» (Κοσμικό Όραμα) της ESA, αναμένεται να είναι έτοιμο προς εκτόξευση κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του 2028.

Στη σύσκεψη της Επιτροπής Επιστημονικού Προγράμματος της ESA, στο Παρίσι την Τρίτη, το ARIEL επικράτησε έναντι δύο άλλων ανταγωνιστικών προτάσεων: ενός τηλεσκοπίου ακτίνων-Χ (Xipe) και ενός δορυφόρου μελέτης του πλάσματος των σωματιδίων υψηλής ενέργειας γύρω από τη Γη (Thor).

Μέσα στην επόμενη διετία θα προσδιορισθούν οι ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές του νέου ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου, που θα έχει κόστος περίπου 450 εκατ. ευρώ και θα τοποθετηθεί στο λεγόμενο «σημείο Λαγκράνζ 2» μεταξύ Γης και Ήλιου, σε απόσταση 1,5 εκατ. χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Θα έχει βάρος περίπου 1,3 τόνων και η διάρκεια της αποστολής του προβλέπεται τετραετής.

«Το ARIEL μπορεί πραγματικά να μας δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα από τι είναι φτιαγμένοι οι εξωπλανήτες, πώς σχηματίζονται και πώς εξελίσσονται» δήλωσε η επικεφαλής της νέας αποστολής, η ιταλικής καταγωγής καθηγήτρια πλανητικής επιστήμης Τζιοβάνα Τινέτι του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).

Το, διαμέτρου ενός μέτρου, κάτοπτρο και ο φασματογράφος του τηλεσκοπίου θα καταγράφουν τις παραμικρές αλλαγές στο ορατό και υπέρυθρο φως, το οποίο θα διαπερνά τα ατμοσφαιρικά αέρια που περιβάλλουν τους εξωπλανήτες, αποκαλύπτοντας έτσι τη χημική σύνθεσή τους. Τα όργανα του ARIEL θα μπορούν να μετρήσουν τις χημικές μεταβολές τόσο στα διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρας, όσο και στην επιφάνεια ενός πλανήτη, κάτι που θα οδηγήσει και σε καλύτερες εκτιμήσεις για τη θερμοκρασία του.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό θα δώσουν πολύτιμες ενδείξεις στους επιστήμονες κατά πόσο ένας εξωπλανήτης διαθέτει συνθήκες φιλόξενες για ζωή και μοιάζει με τη Γη.

Το ARIEL αναμένεται να μελετήσει πάνω από 1.000 ήδη γνωστούς εξωπλανήτες.

Η ESA αναπτύσσει τρεις ακόμη μεσαίας κλίμακας αποστολές που θα προηγηθούν, καθώς βρίσκονται ήδη σε πιο ώριμο στάδιο: Solar Orbiter (παρατηρητήριο του Ήλιου που θα εκτοξευθεί το Φεβρουάριο 2019), Euclid (‘Ευκλείδης’-θα εκτοξευθεί το 2020 για να μελετήσει τη σκοτεινή ύλη) και PLATO (διαστημικό τηλεσκόπιο που θα εκτοξευθεί το 2026).

Εκτός από το PLATO που είχε εγκριθεί το 2014, φέτος ή το 2019 αναμένεται να εκτοξευθεί επίσης ένα μικρό τηλεσκόπιο της ESA, το CHEOPS (Characterizing ExoPlanet Satellite), που θα μελετά το μέγεθος και την πυκνότητα των εξωπλανητών, οπότε το ARIEL θα είναι ο τρίτος κατά σειρά ευρωπαϊκός «κυνηγός» εξωπλανητών.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το δικό της τηλεσκόπιο αναζήτησης εξωπλανητών με την ονομασία TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), ενώ έπεται το πολυαναμενόμενο James Webb, ο πραγματικός διάδοχος του τηλεσκοπίου Hubble. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, φαίνεται ότι οριστικά θα εκτοξευθεί το 2019 και το οποίο, μεταξύ άλλων, επίσης θα μελετήσει τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών.

Όλα αυτά δείχνουν πόσο σημαντικό θεωρείται αυτό το πεδίο έρευνας για τους επιστήμονες. Από τις πρώτες ανακαλύψεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα, έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη περίπου 3.700 πλανητών γύρω από 2.800 άστρα.

Στο μυαλό όλων ως προτεραιότητα βρίσκεται η ανακάλυψη μιας πραγματικά «δίδυμης» Γης.

https://physicsgg.me/2018/03/21/%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8c-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-ariel/

james_webb_space_telescope_2009_top1.jpg.ec0ffb6969834d1b2cb5f03a728537c0.jpg

tess.jpg.3af7ad6985ca5e0271849a9663f0b205.jpg

ariel.jpg.d89cf3db05d79c7efe99b27e6dca1ca8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Νέα αποστολή της NASA για την αναζήτηση «άλλης Γης»:cheesy:

Μετά τις εκπληκτικές ανακαλύψεις του Kepler, η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει νέο δορυφόρο που ονομάζεται TESS και η αποστολή του είναι να βρει κόσμους όπως ο δικός μας.

Πριν από 25 χρόνια, κανείς δεν ήξερε με βεβαιότητα εάν τα αστέρια που φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό θα μπορούσαν να θυμίζουν σε κάτι τις συνθήκες της Γης

Το 2009, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εκτόξευσε τον «κυνηγό πλανητών» Kepler, αναζητώντας κόσμους που να μοιάζουν με τη Γη μας.

Το διαστημικό σκάφος TESS είναι ο διάδοχος του Kepler. Πρόκειται για διαστημικό σκάφος βάρους 700 λιβρών που ονομάζεται Transition Exoplanet Survey (TESS).

Στις 16 Απριλίου

Η εκτόξευσή του προγραμματίζεται για τις 16 Απριλίου και με τις τέσσερις εξελιγμένες κάμερές του θα εξερευνήσει περίπου 200.000 αστέρια. Η αποστολή του είναι να βοηθήσει ν’ απαντηθεί ένα από τα παλαιότερα ερωτήματα της ανθρωπότητας: Είμαστε πραγματικά μόνοι στο σύμπαν;

Το διετές πρόγραμμα θα εξετάσει αστέρια τα οποία δεν απέχουν περισσότερο από 300 έτη φωτός - και 100 φορές φωτεινότερα από αυτά που ανίχνευσε ο δορυφόρος Kepler.

Αυτή η σχετική εγγύτητα θα επιτρέψει την πιο λεπτομερή ανάλυση των εξωπλανητών, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων όπως η μάζα, η πυκνότητα, η σύνθεση και τα στοιχεία που συνθέτουν την ατμόσφαιρά τους.

Το TESS μπορεί να επιφέρει επανάσταση στην αστρονομία, λένε οι επιστήμονες της NASA.

Η ανθρωπότητα χρειάστηκε 4.000 χρόνια για ν’ ανακαλύψει οκτώ πλανήτες και περίπου 20 χρόνια για ν’ ανακαλύψει άλλους 4.000, λέει η Σάρα Σίγκερ.

Θα χαρτογραφήσει το 85% τ' ουρανού

«Στην πράξη αναζητούμε άλλη Γη» λέει η αμερικανίδα αστροφυσικός στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής του προγράμματος TESS.

Η εκτόξευση του δορυφόρου θα γίνει με τη βοήθεια πυραύλου SpaceX Falcon 9. Το σκάφος θα παραμείνει σε τροχιά και θα υποβληθεί επί δύο μήνες σε δοκιμές των οργάνων του πριν ξεκινήσει την πραγματική αποστολή του.

Ο στόχος είναι να χαρτογραφήσει το 85 % τ' ουρανού και να ερευνήσει πλανήτες που έχουν περίπου 1 έως 1,5 φορές το μέγεθος της Γης.

Το TESS έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί παράλληλα με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο πρόκειται να εκτοξευτεί ως το Μάιο του 2020. Όταν λειτουργούν και τα δύο συστήματα τα στοιχεία από τους εξωπλανήτες που θα ελέγχει ο δορυφόρος TESS θα στέλνονται στο Webb για καλύτερη ανάλυση, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5532832/nea-apostolh-ths-nasa-gia-thn-anazhthsh-allhs-ghs/

30823102_19312159.limghandler.jpg.fd174fc30ee8a5c97e1e9c7ccd9be8b1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Εκτοξεύεται το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο TESS. :cheesy:

Το βράδυ της Δευτέρας έχει προγραμματισθεί να γίνει η εκτόξευση του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο θα αναζητά αποκλειστικά εξωπλανήτες.

Το TESS – ο διάδοχος του πολύ πετυχημένου διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ»- αναμένεται να εκτοξευθεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, στις 01:30 ώρα Ελλάδας της Τρίτης, με ένα πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας Space X. Αν ο καιρός είναι κακός για εκτόξευση, αυτή θα αναβληθεί για την επόμενη μέρα.

Μετά τις κατάλληλες «μανούβρες» που θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, το δορυφορικό τηλεσκόπιο, που έχει μέγεθος ψυγείου και βάρος 318 κιλών, θα τεθεί σε μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, στην οποία δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί άλλο σκάφος.

Το τηλεσκόπιο θα κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας κάθε 13,7 μέρες, κινούμενο σε απόσταση από τη Γη 108.000 χιλιομέτρων (στο περίγειο) έως 373.000 χιλιομέτρων (στο απόγειο). Κάθε φορά που θα πλησιάζει πολύ τη Γη, θα στέλνει στους επιστήμονες τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει στο μεταξύ.

Το TESS θα στρέψει τη ματιά του (τις τέσσερις κάμερές του) στον ουρανό για να αναζητήσει ίχνη πλανητών που περνούν μπροστά από τουλάχιστον 200.000 κοντινά στη Γη άστρα, τα οποία απέχουν από τον πλανήτη μας έως 300 έτη φωτός. Θα ανοίξει έτσι το δρόμο στο ακόμη μεγαλύτερο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο, το James Webb, που θα ακολουθήσει το 2020.

Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, το τηλεσκόπιο θα παρατηρεί τον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου, ενώ κατά το δεύτερο έτος του βορείου ημισφαιρίου, έτσι ώστε να καλύψει πάνω από το 85% του ουρανού.

Το «Κέπλερ», που πλέον ξεμένει από καύσιμα και θα σταματήσει να λειτουργεί έως το τέλος του 2018, έχει ήδη βρει περισσότερους από 5.000 υποψήφιους εξωπλανήτες, από τους οποίους περίπου οι μισοί έχουν επιβεβαιωθεί από άλλα τηλεσκόπια. Το «Κέπλερ» έχει εντοπίσει σχεδόν τα δύο τρίτα από τους συνολικά περίπου 3.700 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες μέχρι σήμερα.

Το TESS θα ψάξει μια περιοχή του ουρανού περίπου 350 φορές μεγαλύτερη από ό,τι το «Κέπλερ» και θα εστιάσει σε πιο μικρά, ψυχρά και αχνά άστρα σε σχέση με τον Ήλιο μας, στους ερυθρούς νάνους, που αποτελούν περίπου το 90% των άστρων του γαλαξία μας. Αναμένεται να βρει μέσα σε δύο χρόνια τουλάχιστον 20.000 εξωπλανήτες, εκ των οποίων αρκετούς «γήινους».

Το τηλεσκόπιο δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της κόστους 337 εκατομμυρίων δολαρίων αποστολής, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Τζορτζ Ρίκερ, σε συνεργασία με το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

Η εκτόξευση του TESS θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση της NASA.

http://www.in.gr/2018/04/16/tech/etoimo-gia-ektokseysi-neo-amerikaniko-diastimiko-tileskopio-tess/

Nasa-TESS-1024x768.thumb.jpeg.1e64f7a0a1e98bef9f0b5d72ebf3db5c.jpeg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αναβλήθηκε για 48 ώρες η εκτόξευση του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA. :cheesy:

Την τελευταία στιγμή, λόγω ενός απρόσμενου τεχνικού προβλήματος, αναβλήθηκε για 48 ώρες η εκτόξευση του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου TESS της NASA, που θα αφιερωθεί στην αναζήτηση εξωπλανητών.

Η εκτόξευση από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα ορίστηκε για το βράδυ της Τετάρτης, συγκεκριμένα στις 01:51 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, αν δεν υπάρξει κάποια νέα καθυστέρηση.

Η αναβολή αποφασίσθηκε μόλις δυόμιση ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα εκτόξευσης το βράδυ της Δευτέρας, καθώς η Space Χ, που θα θέσει σε τροχιά το TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite) με έναν πύραυλό της Falcon 9, ζήτησε περισσότερο χρόνο για να λύσει ένα τεχνικό ζήτημα στον πύραυλο και να κάνει πρόσθετους τεχνικούς ελέγχους.

NASA

@NASA

Asked on @NatGeoChannel's #OneStrangeRock: How did life evolve on Earth & does it exist elsewhere? We're getting ready to launch our planet-hunting @NASA_TESS spacecraft to search for worlds beyond our solar system! What do you think TESS will find? http://go.nasa.gov/2HuzcWm

5:54 π.μ. - 17 Απρ 2018

http://www.kathimerini.gr/959345/article/epikairothta/episthmh/anavlh8hke-gia-48-wres-h-ekto3eysh-toy-neoy-diasthmikoy-thleskopioy-ths-nasa

Da8-XlwXkAAVsb6.thumb.jpg.ec1e1bbc3bb9866082317ede37847ba7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτοξεύθηκε ο νέος «κυνηγός εξωπλανητών», το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA. :cheesy:

To νέο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), που θα αποτελέσει το διάδοχο του τηλεσκοπίου «Κέπλερ» στην αναζήτηση εξωπλανητών, εκτοξεύθηκε το βράδυ, στις 01:51 ώρα Ελλάδας, από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με ένα πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας Space X του Έλον Μασκ.

Η εκτόξευση έγινε με διήμερη καθυστέρηση λόγω ενός τεχνικού προβλήματος της τελευταίας στιγμής. Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση, το κυρίως μέρος του πυραύλου Falcon διαχωρίστηκε από το πάνω μέρος με το TESS και επέστρεψε άθικτο στη Γη για να ξαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

Μετά τις κατάλληλες «μανούβρες» που θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, το δορυφορικό τηλεσκόπιο της NASA, που έχει μέγεθος ψυγείου και βάρος 318 κιλών, θα τεθεί σε μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, στην οποία δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί άλλο σκάφος.

Το τηλεσκόπιο θα κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας κάθε 13,7 μέρες, κινούμενο σε απόσταση από τη Γη 108.000 χιλιομέτρων (στο περίγειο) έως 373.000 χιλιομέτρων (στο απόγειο). Κάθε φορά που θα πλησιάζει πολύ τη Γη, θα στέλνει στους επιστήμονες τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει στο μεταξύ.

Το TESS θα στρέψει τις τέσσερις κάμερές του στον ουρανό για να αναζητήσει ίχνη πλανητών που περνούν μπροστά από τουλάχιστον 200.000 κοντινά στη Γη άστρα, τα οποία απέχουν από τον πλανήτη μας έως 300 έτη φωτός. Θα ανοίξει έτσι το δρόμο στο ακόμη μεγαλύτερο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο, το James Webb, που θα ακολουθήσει το 2020.

Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, το τηλεσκόπιο θα παρατηρεί τον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου, ενώ κατά το δεύτερο έτος του βορείου ημισφαιρίου, έτσι ώστε να καλύψει πάνω από το 85% του ουρανού.

Το «Κέπλερ», που πλέον ξεμένει από καύσιμα και θα σταματήσει να λειτουργεί έως το τέλος του 2018, έχει ήδη βρει περισσότερους από 5.000 υποψήφιους εξωπλανήτες, από τους οποίους περίπου οι μισοί έχουν επιβεβαιωθεί από άλλα τηλεσκόπια. Το «Κέπλερ» έχει εντοπίσει σχεδόν τα δύο τρίτα από τους συνολικά περίπου 3.700 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες μέχρι σήμερα.

Το TESS θα ψάξει μια περιοχή του ουρανού περίπου 350 φορές μεγαλύτερη από ό,τι το «Κέπλερ» και θα εστιάσει σε πιο μικρά, ψυχρά και αχνά άστρα σε σχέση με τον Ήλιο μας, στους ερυθρούς νάνους, που αποτελούν περίπου το 90% των άστρων του γαλαξία μας. Αναμένεται να βρει μέσα σε δύο χρόνια τουλάχιστον 20.000 εξωπλανήτες, εκ των οποίων αρκετούς «γήινους».

Το τηλεσκόπιο δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της κόστους 337 εκατομμυρίων δολαρίων αποστολής, σε συνεργασία με το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

http://www.kathimerini.gr/959750/gallery/epikairothta/episthmh/ekto3ey8hke-o-neos-kynhgos-e3wplanhtwn-to-diasthmiko-thleskopio-tess-ths-nasa-fwto

planet_hunte_2.thumb.jpg.91dd463431e120bda4a96238677a3544.jpg

tess-thumb-large.jpg.06667bd9d15521dc4e775d03877b6563.jpg

planet_hunte_1.thumb.jpg.ac6842742941649d2e6080c81eaf022b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας πλανήτης… κατράμι. :cheesy:

Εχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα περίπου 3,5 χιλιάδες εξωπλανήτες, πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει μια κατηγορία εξωπλανητών που έχει λάβει την ονομασία «Καυτός Δίας» ή «Θερμός Δίας».

Πρόκειται για πλανήτες αερίων με μάζα περίπου όσο αυτή του πλανήτη Δία αλλά σε αντίθεση με τον Δία είναι πολύ πιο θερμοί διότι βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον αστέρα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Keele στην Βρετανία χρησιμοποιώντας δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler εντόπισαν ένα ακόμη καυτό Δία ο οποίος όμως σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες όχι μόνο αυτής της κατηγορίας αλλά γενικότερα διαθέτει ένα πολύ σπάνιο χαρακτηριστικό. Ο Wasp-104b, όπως ονομάστηκε ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 466 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Λέοντα. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές ο εξωπλανήτης κυριαρχείται από νέφη τα οποία αποτελούνται από κάλιο και νάτριο συνδυασμός που επιτρέπει στον πλανήτη να απορροφά το ηλιακό φως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Wasp-104b απορροφά το 99% του φωτός μετατρέποντας τον έτσι σε ένα απόλυτα σκοτεινό κόσμο. Εχουν εντοπιστεί ορισμένα διαστημικά σώματα που έχουν αυτή την ιδιότητα μεγάλης απορρόφησης του φωτός με τον Wasp-104b να διεκδικεί με αξιώσεις τα πρωτεία του πιο σκοτεινού.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=970047

BD486421AC7CDB78F5C0B1078BE2967C.jpg.2828303a915d3950c3de21a6ac4d76f7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

TESS ο κυνηγός πλανητών αναλαμβάνει δράση. :cheesy:

Στις 19 Απριλίου εκτοξεύθηκε τo νέο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), που θα αποτελέσει τον διάδοχο του τηλεσκοπίου Kepler στην αναζήτηση εξωπλανητών. Το τηλεσκόπιο δημιουργήθηκε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το περίφημο ΜΙΤ, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της κόστους 337 εκατ. δολαρίων αποστολής, σε συνεργασία με το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

Μετά τις κατάλληλες «μανούβρες», οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, το TESS, που έχει μέγεθος ψυγείου, θα τεθεί σε μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη. Πρόκειται για μια τροχιά στην οποία δεν έχει ποτέ τεθεί άλλο διαστημικό αντικείμενο. Το τηλεσκόπιο θα κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας κάθε 13,7 ημέρες, κινούμενο σε απόσταση 108.000 χιλιομέτρων από τη Γη (στο περίγειο) και μέχρι 373.000 χιλιόμετρα (στο απόγειο). Κάθε φορά που θα πλησιάζει πολύ τη Γη, θα στέλνει στους επιστήμονες τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει στο μεταξύ.

Το TESS θα στρέψει τις τέσσερις κάμερές του στον ουρανό για να αναζητήσει ίχνη πλανητών που περνούν μπροστά από τουλάχιστον 200.000 κοντινά στη Γη άστρα, τα οποία απέχουν από τον πλανήτη μας έως 300 έτη φωτός. Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του το τηλεσκόπιο θα παρατηρεί τον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου, ενώ κατά το δεύτερο έτος θα στραφεί στο βόρειο ημισφαίριο, με στόχο να καλύψει πάνω από το 85% του ουρανού.

Το TESS θα ψάξει μια περιοχή του ουρανού περίπου 350 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Kepler και θα εστιάσει σε άστρα πιο μικρά, ψυχρά και αχνά σε σχέση με τον Ηλιο μας (δηλαδή, στους ερυθρούς νάνους, που αποτελούν περίπου το 90% των άστρων του γαλαξία μας). Αναμένεται να βρει μέσα σε δύο χρόνια τουλάχιστον 20.000 εξωπλανήτες, με τους αστρονόμους να πιστεύουν ότι κάποιοι εξ αυτών θα έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης. Το ΒΗΜΑ-Science μίλησε με τον Στίβεν Ράινχαρτ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της αποστολής, για το τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν.

Πότε αναμένετε να φθάσουν τα πρώτα δεδομένα από τις παρατηρήσεις του TESS;

«Το τηλεσκόπιο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να βρεθεί στη σωστή τροχιακή θέση και παράλληλα στην ενεργοποίηση των καμερών και των οργάνων του. Μόλις τα όργανα ενεργοποιηθούν θα ξεκινήσει η διαδικασία του ελέγχου της λειτουργίας τους. Ολα αυτά αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 60 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων θα έρχονται κάποια δεδομένα. Αυτά τα πρώτα δεδομένα αναμένεται να φθάσουν τον Ιούνιο. Θα ακολουθήσουν εξαντλητικός έλεγχος και ανάλυσή τους για να διαπιστωθεί ότι όντως αυτά αποτελούν προϊόν ομαλής λειτουργίας των οργάνων και αν όλα δείχνουν σωστά τότε θα γίνει η δημοσιοποίησή τους. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι το κοινό θα μάθει για πρώτη φορά τι "είδε" το Tess έξι μήνες μετά την έναρξη των παρατηρήσεων».

Πότε προβλέπετε ότι θα υπάρξει η πρώτη ανακοίνωση για ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη από το TESS;

«Αν και είναι μια εικασία, νομίζω ότι τα πρώτα κιόλας δεδομένα θα υποδεικνύουν την ύπαρξη εξωπλανητών. Αρα γύρω στον Δεκέμβριο η πρώτη ανακοίνωση θα αφορά εξωπλανήτες αλλά θα χρειαστεί βέβαια κάποιο χρονικό διάστημα στη συνέχεια για να υπάρξει οριστική επιβεβαίωση της ύπαρξής τους».

Η αποστολή Kepler εντόπισε περίπου 3.000 εξωπλανήτες. Πόσους πλανήτες πιστεύετε ότι θα ανακαλύψει το TESS; Εχετε θέσει κάποιον συγκεκριμένο στόχο ή δεν υπάρχουν προβλέψεις;

«Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν ότι το TESS θα ανακαλύψει χιλιάδες εξωπλανήτες. Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι το TESS έχει σχεδιαστεί να εντοπίζει πλανήτες που κινούνται γύρω από άστρα με 30-100 φορές μεγαλύτερη φωτεινότητα από τα άστρα των πλανητών που εντόπιζε το Kepler. Αυτό σημαίνει ότι οι αστρονόμοι θα διευκολύνονται στην παρατήρηση και μελέτη αυτών των πλανητών ανακαλύπτοντας περισσότερα στοιχεία σε σχέση με εκείνους που κινούνται γύρω από πιο αχνά άστρα».

Ποιος είναι ο βασικός σκοπός πίσω από την κατασκευή του TESS; Η λεπτομερής χαρτογράφηση του γαλαξία μας ή η ανακάλυψη κάποιου πλανήτη φιλόξενου στη ζωή που θα μπορέσει κάποτε να αποτελέσει τόπο κατοικίας των ανθρώπων;

«Για μένα προσωπικά το σημαντικό για αποστολές όπως αυτή του TESS είναι ότι μας βοηθούν να κατανοούμε καλύτερα τους πλανήτες. Καθώς μαθαίνουμε να κατανοούμε τους πλανήτες τόσο του ηλιακού μας συστήματος όσο και τους εξωπλανήτες, αρχίζουμε να μαθαίνουμε το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται τα πλανητικά συστήματα. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα κατανοήσουμε το πώς εξελίχθηκε και το δικό μας. Ενα από τα μυστήρια (και υπάρχουν τόσο πολλά!) είναι το τι έκανε τη Γη φιλόξενη στη ζωή. Αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν έχουμε καταλάβει πώς συνέβη, αλλά μελετώντας άλλα πλανητικά συστήματα ίσως κάποια στιγμή να βρούμε την απάντηση».

Αν κάποιος σάς έλεγε ότι θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στην ανακάλυψη από το TESS δεκάδων χιλιάδων εξωπλανητών ή στην ανακάλυψη ενός μόνο εξωπλανήτη, ο οποίος όμως θα ήταν πανομοιότυπος με τη Γη, τι θα επιλέγατε;

«Θα επέλεγα την ανακάλυψη χιλιάδων πλανητών, αν και είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα διαφωνήσουν μαζί μου. Αν και πιστεύω ότι η ανακάλυψη ενός πλανήτη δίδυμου με τη Γη θα είναι μια συναρπαστική εξέλιξη που θα έχει ακόμα και φιλοσοφικές προεκτάσεις, εν τούτοις θα ήθελα να ανακαλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πλανήτες και να τους μελετήσουμε. Θέλω να κατανοήσω το πώς αυτοί οι πλανήτες δημιουργήθηκαν και σε όσους εξ αυτών υπάρχει ζωή πώς αυτή έκανε την εμφάνισή της εκεί».

Ποια είναι η ευχή σας για αυτή την αποστολή;

«Οταν ξεκινά μια νέα αποστολή, αυτό που με κάνει να ανυπομονώ είναι το στοιχείο του απροσδόκητου. Εχουμε κάποιες σκέψεις για το τι μπορεί να ανακαλύψει το TESS και οι ανακαλύψεις που θα κάνει θα είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικές. Ωστόσο η μεγαλύτερη ευχή και ελπίδα μου είναι να ανακαλύψουμε κάτι απρόσμενο. Κάτι που θα φέρει στο τραπέζι καινούργια ερωτήματα και θα μας σπρώξει να προσπαθήσουμε να κάνουμε νέες εντυπωσιακές ανακαλύψεις».

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=970875

265C88D7D2A75B31ED519557BB298707.jpg.f6143dcd52eeb81913317e2edffbe537.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανιχνεύθηκε αέριο ήλιο στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη για πρώτη φορά. :cheesy:

Μια διεθνής αστρονομική ομάδα ανίχνευσε για πρώτη φορά το αδρανές αέριο ήλιο στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη. Η ατμόσφαιρα σχηματίζει ένα είδος ουράς σαν κομήτη και μέσα σε αυτήν εντοπίστηκαν άφθονα άτομα του χημικού στοιχείου ηλίου.

Η ανίχνευση – που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μελέτη των εξωπλανητικών ατμοσφαιρών – έγινε με τη βοήθεια του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ» στον εξωπλανήτη WASP-107b σε απόσταση 200 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού της Παρθένου.

Ο εξωπλανήτης αυτός είχε ανακαλυφθεί το 2017 και τώρα ανιχνεύθηκαν μεγάλες ποσότητες ηλίου στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιράς του. Μάλιστα, είναι τόσο ισχυρό το σήμα του ηλίου, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη εκτείνεται δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στο διάστημα.

Το ήλιο είναι το δεύτερο πιο κοινό χημικό στοιχείο στο σύμπαν μετά το υδρογόνο. Μεγάλες ποσότητες ηλίου δημιουργήθηκαν κατά την «Μεγάλη Εκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ), ενώ σχεδόν κάθε άστρο αρχίζει τη ζωή του παράγοντας ήλιο στον πυρήνα του μέσω πυρηνικής σύντηξης με υδρογόνο.

Από παλιότερα είχε προβλεφθεί θεωρητικά ότι θα είναι ένα από τα συχνότερα ανιχνεύσιμα αέρια γύρω από γιγάντιους εξωπλανήτες. Τώρα ήλθε η στιγμή να γίνει η πρώτη παρατήρησή του, που επιβεβαιώνει τη θεωρητική πρόβλεψη.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ελβετία, με επικεφαλής την Τζέσικα Σπέικ του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature» [Helium in the eroding atmosphere of an exoplanet].

https://www.nature.com/articles/s41586-018-0067-5

Ο εξωπλανήτης WASP-107b έχει περίπου το μέγεθος του Δία, αλλά είναι πολύ λιγότερο πυκνός, έχοντας μόνο το ένα όγδοο της μάζας του τελευταίου. Ακριβώς έχει μικρή μάζα, αδυνατεί να συγκρατήσει την ατμόσφαιρά του, η οποία σταδιακά χάνεται στο διάστημα με τη μορφή ουράς κομήτη.

Ο πλανήτης ολοκληρώνει κάθε έξι γήινες μέρες μια περιφορά γύρω από το άστρο του και έχει μια από τις ψυχρότερες ατμόσφαιρες που έχουν ανακαλυφθεί σε εξωπλανήτη μέχρι σήμερα (500 βαθμοί Κελσίου, που όμως είναι πολύ υψηλότερη θερμοκρασία από ό,τι στη Γη).

Το ήλιο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1868 και πήρε το όνομα του Ηλιου. Έκτοτε έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά των πλανητών Δία και Κρόνου στο ηλιακό σύστημά μας.

https://physicsgg.me/2018/05/03/%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b1%ce%ad%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%ae%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%84%ce%bc%cf%8c%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%b9/

wasp-107b.jpg.289c2902413b64d5df508d4e12857bb1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε με ατμόσφαιρα χωρίς νέφη! :cheesy:

Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη πραγματοποίησαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες, εντοπίζοντας για πρώτη φορά έναν εξωπλανήτη, του οποίου η ατμόσφαιρα δεν περιέχει καθόλου νέφη.

Πρόκειται για τον WASP-96b, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 980 ετών φωτός από τη Γη. Είναι ένας καυτός αέριος γίγαντας, παρόμοιος με τον Κρόνο σε μάζα και 20% μεγαλύτερος από τον Δία. Κινείται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο μας στον νότιο αστερισμό του Φοίνικα.

Η μελέτη της ατμόσφαιράς του έγινε με το διαμέτρου 8,2 μέτρων Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νικολάι Νικόλοφ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

«Ο WASP-96b είναι ο μόνος εξωπλανήτης, μέχρι σήμερα, που φαίνεται να μην έχει καθόλου νέφη», δήλωσε ο κ. Νικόλοφ.

Νέφη έχουν ανιχνευθεί σε αρκετούς από τους πιο καυτούς αλλά και τους πιο ψυχρούς πλανήτες του ηλιακού συστήματός και και σε εξωπλανήτες πέρα από αυτό. Προς το παρόν, είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να προβλέψουν πού θα βρούν τα πιο πυκνά νέφη.

Όταν η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη είναι καθαρή από νέφη, τότε το κυριότερο χαρακτηριστικό στη φασματική ανάλυσή του είναι η έντονη παρουσία νατρίου, κάτι που είναι πολύ αισθητό στον WASP-96b. Το νάτριο είναι το έβδομο συχνότερο χημικό στοιχείο στο σύμπαν.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/684922_neos-exoplanitis-anakalyfthike-me-atmosfaira-horis-nefi-apo-eyropaioys-kai

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

O κυνηγός εξωπλανητών τράβηξε την πρώτη του φωτογραφία. :cheesy:

Στις 19 Απριλίου εκτοξεύθηκε τo νέο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), που θα αποτελέσει τον διάδοχο του τηλεσκοπίου Kepler στην αναζήτηση εξωπλανητών. Το τηλεσκόπιο δημιουργήθηκε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το περίφημο ΜΙΤ, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της κόστους 337 εκατ. δολαρίων αποστολής, σε συνεργασία με το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

Μετά τις κατάλληλες «μανούβρες», οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, το TESS, που έχει μέγεθος ψυγείου, θα τεθεί σε μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη. Πρόκειται για μια τροχιά στην οποία δεν έχει ποτέ τεθεί άλλο διαστημικό αντικείμενο. Το τηλεσκόπιο θα κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας κάθε 13,7 ημέρες, κινούμενο σε απόσταση 108.000 χιλιομέτρων από τη Γη (στο περίγειο) και μέχρι 373.000 χιλιόμετρα (στο απόγειο). Κάθε φορά που θα πλησιάζει πολύ τη Γη, θα στέλνει στους επιστήμονες τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει στο μεταξύ.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας εγκατάστασης και λειτουργίας του TESS και ενώ τηλεσκόπιο βρισκόταν σε απόσταση 8 χιλιάδων χλμ. από την Σελήνη οι υπεύθυνοι της αποστολής αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια σύντομη δοκιμή των οργάνων του. Ετσι το TESS χρησιμοποιώντας μια από τις συνολικά τέσσερις κάμερες του κατέγραψε την πρώτη του φωτογραφία η οποία δείχνει μια περιοχή του αστερισμού του Κενταύρου στην οποία συγκεντρώνονται περίπου 200 χιλιάδες άστρα. Οταν το TESS τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να καταγράφει εικόνες του ουράνιου θόλου που καλύπτουν έκταση 400 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που κατέγραψε σε αυτή την πρώτη εικόνα. Ετσι οι επιστήμονες με την βοήθεια του TESS ευελπιστούν ότι θα ανακαλύψουν χιλιάδες νέους εξωπλανήτες.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=980953

C6DAA028FFD62DEC8C818F93E70DA745.jpg.b82915a5ca3032cffda2d6fb148faf48.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA δημιούργησε εικονικό γραφείο ταξιδιών για… εξωπλανήτες. :cheesy:

Όπως κάθε ταξιδιωτικός πράκτορας και κάθε χώρα γνωρίζει, αυτό που θα φέρει περισσότερους τουρίστες σε ένα μέρος, είναι η έξαψη της φαντασίας των υποψηφίων επισκεπτών (του τύπου «ζήσε το μύθο σου...»).

Με αυτό το σκεπτικό, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) εισήλθε στα «χωράφια» των ταξιδιωτικών πρακτόρων και δημιούργησε στο διαδίκτυο ένα «Γραφείο Ταξιδιών για τους Εξωπλανήτες» (Exoplanet Travel Bureau),

https://exoplanets.nasa.gov/

με στόχο να εξάψει τη φαντασία των ανθρώπων για άλλους κατοικημένους κόσμους.

Το «ταξιδιωτικό γραφείο» έχει ενσωματωθεί στο διαδικτυακό τόπο Exoplanet Exploration της NASA, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην εξερεύνηση πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Ουσιαστικά είναι ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο παρέχει στους επισκέπτες φανταστικές καλλιτεχνικές απεικονίσεις διαφόρων εξωπλανητών, καθώς και μια ωραία συλλογή από «ταξιδιωτικά πόστερ» που μπορούν να «κατεβάσουν» οι χρήστες.

Καθώς ολοένα περισσότεροι εξωπλανήτες ανακαλύπτονται, αλλά κανένας δεν έχει φωτογραφηθεί μέχρι σήμερα, ούτε καν έχει αναλυθεί η πιθανή ατμόσφαιρά του, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη τέτοιες τεχνικές δυνατότητες, η NASA θέλει να δώσει κάτι παραπάνω στο ευρύ κοινό που «διψάει» για εικόνες.

Κάπως έτσι, οι επικοινωνιολόγοι και μερικοί επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια σκέφθηκαν να «ανοίξουν» ένα ταξιδιωτικό γραφείο, αναμιγνύοντας τα μάλλον βαρετά αστρονομικά και φασματοσκοπικά δεδομένα με μπόλικη δόση καλλιτεχνικής φαντασίας.

Η NASA παραδέχεται ότι τα τοπία που παρουσιάζει για τους διάφορους εξωπλανήτες είναι κατά βάση προϊόν φαντασίας, καθώς στην πραγματικότητα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά γι' αυτούς. Μεταξύ των εξωπλανητικών-τουριστικών προορισμών που διαφημίζονται, είναι οι Trappist-1d, Kepler-16b, Kepler-186f και PSO 13185-22.

Τα μελλοντικά πιο ισχυρά διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τους εξωπλανήτες και ασφαλώς θα τροφοδοτήσουν νέα όνειρα για αυθεντικά εξωτικές... κρουαζιέρες.

http://www.kathimerini.gr/966583/article/epikairothta/episthmh/h-nasa-dhmioyrghse-eikoniko-grafeio-ta3idiwn-gia-e3wplanhtes

DeU29_YX4AEWSp4.jpg.b8149e4e2da03b94ef74fcb5856461c9.jpg

19574547.thumb.jpg.fbfaf1dfe0634b5fe12aed15a50234fe.jpg

nasa--2-thumb-large.jpg.be93bc6639332be51e24610e572cdee9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Aστρονόμοι εντόπισαν σύστημα με τρεις πλανήτες στο μέγεθος της Γης - Ενδέχεται να φιλοξενούν ζωή. :cheesy:

Πλανητικό σύστημα σε απόσταση 160 ετών φωτός, το οποίο διαθέτει τρεις πλανήτες στο μέγεθος της Γης, ανακάλυψαν αστρονόμοι στην Ισπανία.

Όπως ανακοίνωσαν ο Diez Alonso και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο, ανακάλυψαν πλανητικό σύστημα με τρεις βραχώδεις πλανήτες στο μέγεθος της Γης, οι οποίοι δεν αποκλείεται να φιλοξενούν ακόμη και ζωή.

Οι πλανήτες αυτοί κινούνται γύρω από έναν ερυθρό νάνο, η θερμοκρασία του οποίου είναι περίπου στους 3.450 βαθμούς Kelvin, δηλαδή μιάμιση φορά μικρότερη από εκείνη του Ήλιου.

Στο κέντρο του ίδιου πλανητικού συστήματος υπάρχει ένας ακόμη ερυθρός νάνος, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται δύο βραχώδεις πλανήτες με μέγεθος διπλάσιο από εκείνο της Γης και τουλάχιστον πέντε φορές βαρύτεροι, οι οποίοι χρειάζονται έξι και 20 γήινες ημέρες αντίστοιχα, για να πραγματοποιήσουν έναν «κύκλο» γύρω από το άστρο τους.

Επόμενος στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι η ανάλυση των υλικών που συνθέτουν την ατμόσφαιρα των συγκεκριμένων πλανητών.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/692254_astronomoi-entopisan-systima-me-treis-planites-sto-megethos-tis-gis

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

Ανακαλύφθηκε «πτώμα» εξωπλανήτη σε αποσύνθεση γύρω από ένα νεκρό άστρο. :cheesy:

Το μεγάλο απομεινάρι ενός νεκρού εξωπλανήτη, που επιβίωσε μετά τον κατακλυσμικό θάνατο του άστρου του σε απόσταση 410 ετών φωτός, ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων. Ό,τι έχει απομείνει από τον εξωπλανήτη, συνεχίζει να περιφέρεται γύρω από το άστρο του μαζί με τα μικρότερα απομεινάρια άλλων κατεστραμμένων πλανητών, που έχουν σχηματίσει ένα μακάβριο δίσκο θραυσμάτων.

Το πλανητικό «πτώμα», τμήμα ενός μεγαλύτερου πλανήτη κάποτε, δεν έχει καταστραφεί μέχρι σήμερα, επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων (σιδήρου και νικελίου). Οι αστρονόμοι δεν αποκλείουν ότι η ανακάλυψη αποτελεί ένα «παράθυρο στο μέλλον» του δικού μας ηλιακού συστήματος και της Γης μετά από περίπου έξι δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Μάνσερ του Τμήματος Φυσικής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γουόρικ, που έκαναν την ανακάλυψη με τη βοήθεια του μεγάλου τηλεσκοπίου των ισπανικών Καναρίων Νήσων στη Λα Πάλμα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Το μητρικό άστρο είναι ένας λευκός νάνος, δηλαδή ένα άστρο που έχει εξαντλήσει όλα τα καύσιμα του και έχει αποβάλει όλα τα εξωτερικά περιβλήματα της ατμόσφαιρας του με μια έκρηξη τύπου σούπερ-νόβα, κρατώντας μόνο ένα πυκνό πυρήνα, ο οποίος ψύχεται αργά. Το πλανητικό απομεινάρι μπορεί να έχει διάμετρο έως μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, δηλαδή το μέγεθος των μεγαλύτερων αστεροειδών του δικού μας ηλιακού συστήματος. Είναι η δεύτερη φορά που αστρονόμοι ανακαλύπτουν ένα τμήμα εξωπλανήτη γύρω από ένα λευκό νάνο και εκτιμούν ότι στο μέλλον θα βρουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

«Το άστρο αρχικά θα είχε περίπου διπλάσια μάζα από τον Ήλιο μας, αλλά τώρα πια ο λευκός νάνος έχει μόνο το 70% της ηλιακής μάζας. Είναι επίσης πολύ μικρός σε μέγεθος, περίπου όσο η Γη, πράγμα που σημαίνει ότι το άστρο είναι πολύ πυκνό. Η βαρύτητα του είναι τόσο ισχυρή, περίπου 100.000 μεγαλύτερη από αυτή της Γης, που ένας τυπικός αστεροειδής θα κομματιαζόταν από τις βαρυτικές δυνάμεις, αν περνούσε πολύ κοντά από το λευκό νάνο», δήλωσε ο Μάνσερ.

«Το πλανητικό απομεινάρι που ανακαλύψαμε, βρίσκεται βαθιά μέσα στη βαρυτική επίδραση του λευκού νάνου, πολύ πιο κοντά του από ό,τι θα περιμέναμε να βρούμε οτιδήποτε ακόμη ‘ζωντανό’. Αυτό πιθανώς είναι δυνατό μόνο επειδή ό,τι απέμεινε από τον πλανήτη, είναι πολύ πυκνό και έχει μια μεγάλη εσωτερική δύναμη που το συγκρατεί εκ των έσω. Γι’ αυτό προτείνουμε ότι η σύνθεση του αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο», δήλωσε ο καθηγητής Μπόρις Γκέσινκε.

Όπως είπε ο Μάνσερ, η ανακάλυψη επιτρέπει ίσως να πάρουμε μια ιδέα για το δικό μας απώτερο μέλλον. «Στο δικό μας ηλιακό σύστημα ο Ήλιος θα γίνει κάποτε ερυθρός γίγαντας και θα διογκωθεί σαν μπαλόνι, φθάνοντας έως εκεί που σήμερα βρίσκεται η τροχιά της Γης, εξαφανίζοντας έτσι τη Γη, τον Ερμή και την Αφροδίτη. Ο ‘Αρης και οι πλανήτες πέρα από αυτόν θα επιβιώσουν και οι τροχιές τους θα μετατοπισθούν ακόμη πιο πέρα», όπως είπε.

«Υπάρχει ευρεία επιστημονική συναίνεση ότι σε πέντε έως έξι δισεκατομμύρια χρόνια στο ηλιακό μας σύστημα θα υπάρχει ένας λευκός νάνος στη θέση του Ήλιου και γύρω από αυτόν θα κινούνται μόνο ο ‘Αρης, ο Δίας, ο Κρόνος και οι πιο μακρινοί πλανήτες, καθώς επίσης οι αστεροειδείς και οι κομήτες», πρόσθεσε.

Οπότε οι εξωγήινοι αστρονόμοι του μέλλοντος που θα μελετούν το «νεκροταφείο» του ηλιακού μας συστήματος, μπορεί να βλέπουν και το μεταλλικό απομεινάρι του πυρήνα της Γης.

https://www.in.gr/2019/04/05/tech/anakalyfthike-ptoma-eksoplaniti-se-aposynthesi-gyro-apo-ena-nekro-astro/

20942477-1024x702.thumb.jpg.07663f66d0700c75e91bcf79cd84ec3c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Η ζωή στην εξωπλανήτη μπορεί να είναι πιο άφθονη από τη ζωή στη γη. :cheesy:

Οι επιστήμονες έχουν κάνει μια εκπληκτική διαπίστωση: ορισμένοι εξωπλανήτες έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής για να ευδοκιμήσουν από τη Γη. Σύμφωνα με τη Stephanie Olson, κύριο συντάκτη της νέας μελέτης, οι συνθήκες σε ορισμένες εξωπλανήτες με ευνοϊκά μοντέλα κυκλοφορίας των ωκεανών «θα μπορούσαν να είναι καλύτερα προσαρμοσμένα για να υποστηρίξουν μια ζωή που είναι πιο άφθονη ή πιο ενεργή από τη ζωή στη Γη».

Ο Olson παρουσίασε τα ευρήματα στο συνέδριο γεωχημείας Goldschmidt στη Βαρκελώνη. Είπε ότι το επίκεντρο της έρευνάς της είχε ως στόχο τους ωκεανούς: «Η αναζήτηση της NASA για τη ζωή στο Σύμπαν επικεντρώνεται στους πλανήτες που ονομάζονται« κατοικήσιμες ζώνες », οι οποίοι είναι κόσμοι που έχουν τη δυνατότητα για υγρούς ωκεανούς. Όμως, δεν είναι όλοι οι ωκεανοί εξίσου φιλόξενοι - και ορισμένοι ωκεανοί θα είναι καλύτεροι τόποι για να ζήσουν από άλλους λόγω των παγκόσμιων προτύπων κυκλοφορίας τους. »Για να αναπτυχθούν υπολογιστικές προσομοιώσεις του κλίματος, των ωκεάνιων ενδιαιτημάτων και άλλων πιθανών συνθηκών σε διάφορους τύπους εξωπλανήτων, από το Ινστιτούτο Δορυφορικών Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA. "Η δουλειά μας έχει ως στόχο τον εντοπισμό των ωκεανών των εξωπλανήτων που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μια άφθονη και δραστήρια ζωή παγκοσμίως", δήλωσε ο Olson. «Η ζωή στους ωκεανούς της Γης εξαρτάται από την ανάκαμψη (ανοδική ροή) η οποία επιστρέφει θρεπτικά συστατικά από τα σκοτεινά βάθη του ωκεανού στα ηλιόλουστα τμήματα του ωκεανού όπου ζει η φωτοσυνθετική ζωή. Μεγαλύτερη ανοικοδόμηση σημαίνει περισσότερη ανανέωση της θρεπτικής ουσίας, που σημαίνει περισσότερη βιολογική δραστηριότητα ». Πρόσθεσε ότι αυτές είναι οι συνθήκες που η ομάδα της έψαχνε για εξωπλανήτες. Η ομάδα του Olson θέλησε να μοντελοποιήσει διαφορετικούς τύπους εξωπλανήτων για να καταλάβει ποιες από αυτές είχαν υψηλότερες αλλαγές στη ζωή που αναπτύσσονται και αναπτύσσονται. "Χρησιμοποιήσαμε ένα μοντέλο κυκλοφορίας ωκεανού για να προσδιορίσουμε οι πλανήτες θα έχουν την πιο αποτελεσματική ανοικοδόμηση και έτσι θα προσφέρουν ιδιαίτερα φιλόξενους ωκεανούς. Διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη ατμοσφαιρική πυκνότητα, οι βραδύτεροι ρυθμοί περιστροφής και η παρουσία ηπείρων οδηγούν σε υψηλότερα ποσο.Ο Olson πρόσθεσε ότι λόγω των περιορισμών της τεχνολογίας, είναι πιθανό να υπάρξει περισσότερη ζωή από ό, τι μπορεί να ανιχνευθεί. Όσο για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, θα πρέπει να στοχεύει ένα υποσύνολο κατοικήσιμων πλανητών - εκείνων που έχουν μεγάλες, παγκοσμίως ενεργές βιοσφαίρες. Η ζωή θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί εκεί, είπε.

Ενώ είναι πολύ νωρίς για να δοκιμάσουμε αυτή την υπόθεση επειδή δεν έχουμε ακόμη τα τηλεσκόπια που μπορούν να εντοπίσουν τους κατάλληλους εξωπλανήτες, η Olson ελπίζει ότι η δουλειά της ομάδας της θα επηρεάσει το μελλοντικό σχεδιασμό των τηλεσκοπίων έτσι ώστε να έχουν τις σωστές δυνατότητες. «Ξέρουμε τι να αναζητήσουμε, οπότε πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε», κατέληξε.

Οι εξωπλανήτες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1992 και έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 4.000, ενώ αναμένεται να βρεθούν με την πιο πρόσφατη τεχνολογία. Οι τεράστιες αποστάσεις από τους εξωπλανήτες σημαίνουν ότι είναι αδύνατο να φθάσουν σε αυτούς με διαστημικές ανιχνευτές, έτσι οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μοντέλα υπολογιστών για να τρέξουν προσομοιώσεις βασισμένες σε παρατηρήσεις που έγιναν με τα τηλεσκόπια. Σήμερα, οι εξωπλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη - δηλαδή εκείνοι που βρίσκονται σε ένα ορισμένο εύρος αποστάσεων από ένα αστέρι που θα κρατούσε τους ωκεανούς υγρούς - ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους επιστήμονες, καθώς αυτοί οι πλανήτες είναι πιο πιθανό να φιλοξενήσουν ζωή.

Λίγα είναι γνωστά για τους ωκεανούς έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Το έργο του Olson είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης της εξωπλανητικής ωκεανογραφίας - και ενδεχομένως στην αναζήτηση της ζωής εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

https://asgardia.space/en/news/Exoplanet-Life-May-Be-More-Abundant-Than-Life-on-Earth

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιστήμονες αναπτύσσουν «ανιχνευτή ζωής» για εξωπλανήτες. :cheesy:

Σε πολλές ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας- όπως το Star Trek- τα διαστημόπλοια έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν μορφές ζωής στους πλανήτες που επισκέπτονται ή τα σκάφη που συναντούν- και επιστήμονες αναπτύσσουν μια τεχνολογία η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα τέτοιο εργαλείο. Η σχετική μέθοδος παρουσιάστηκε στο περιοδικό Astrobiology και εκτιμάται πως θα μπορούσε να χρησιμοποιείται σε τηλεσκόπια.

https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/ast.2019.2050

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για τις δυνατότητες εντοπισμού ζωής εξ αποστάσεως, καθώς είναι δυνατός ο εντοπισμός και η ανάλυση φωτός από άλλους πλανήτες, έτσι ώστε να διαπιστώνεται τι χημικά στοιχεία υπάρχουν σε αυτούς τους κόσμους, επιτρέποντας την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις (πιθανές) βιόσφαιρές τους. Για παράδειγμα η παρουσία οξυγόνου ίσως να υποδεικνύει ότι κάτι μπορεί να αναπνέει στην επιφάνεια ενός πλανήτη, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές διαδικασίες παραγωγής οξυγόνου χωρίς ζωή. Οπότε κάποιοι επιστήμονες πρότειναν ως λύση την αναζήτηση αλυσίδων οργανικών μορίων. Αυτά τα «ζωντανά» χημικά έρχονται σε δύο κατηγορίες, μια «δεξιόχειρα» και μια «αριστερόχειρα» εκδοχή, με το ένα να αποτελεί αντεστραμμένη εικόνα του άλλου. Στη φύση παράγονται ίσες ποσότητες αυτών των μορίων.

«Η βιολογία σπάει αυτή τη συμμετρία» λέει στο Live Science ο Φρανς Σνικ, αστρονόμος του Leiden University στην Ολλανδία και ένας εκ των συντελεστών του νέου αυτού επιστημονικού άρθρου. «Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στη χημεία και τη βιολογία».

Στη Γη τα ζωντανά πλάσματα διαλέγουν το ένα μοριακό «χέρι» και συνεχίζουν με αυτό: Για παράδειγμα, τα αμινοξέα που αποτελούν τις πρωτεΐνες του σώματος είναι οι «αριστερόχειρες» εκδόσεις των μορίων τους. Όταν το φως αλληλεπιδρά με μακρές αλυσίδες διαφορετικών διατάξεων, επέρχεται κυκλική πόλωση- κάτι που σημαίνει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ταξιδεύουν σε σπείρες που πηγαίνουν είτε με τη φορά του ρολογιού είτε αντίθετα. Τα μη οργανικά σωματίδια, γενικά μιλώντας, δεν προσδίδουν αυτή την ιδιότητα στις ακτίνες του φωτός.

Σε προηγούμενη έρευνα ο Σνικ και οι συνάδελφοί του είχαν εξετάσει φύλλα φυτών στο εργαστήριο, παρατηρώντας τη δημιουργία κυκλικά πολωμένου φως από τη χλωροφύλλη. Καθώς λάμβανε χώρα αποσύνθεσή τους, το σήμα της κυκλικής πόλωσης γινόταν όλο και πιο αδύναμο, μέχρι που εξαφανιζόταν. Δοκιμές εκτός εργαστηρίου έδειξαν πως όντως οι ζωντανοί οργανισμοί έδιναν κυκλικά πολωμένο σήμα.

Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι εάν οι οργανισμοί σε έναν άλλον πλανήτη θα έδειχναν παρόμοια «προτίμηση» για μόρια μίας κατηγορίας («δεξιόχειρες» ή «αριστερόχειρες»). Ωστόσο ο Σνικ εκτιμά πως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς τα χημικά στοιχεία με βάση τον άνθρακα ταιριάζουν καλύτερα μαζί όταν ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Πλέον η ομάδα του Σνικ σχεδιάζει ένα όργανο που θα μπορούσε να αποσταλεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να εξετάσει το σήμα πόλωσης της Γης- προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το πώς θα έμοιαζε ένα τέτοιο σήμα από κάποιον άλλο, μακρινό πλανήτη.

https://physicsgg.me/2019/08/27/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%8d%cf%83%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%ae/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος εξωπλανήτης γύρω από το μικρότερο άστρο. :cheesy:

Μια ομάδα Ευρωπαίων αστρονόμων ανακάλυψε ένα μοναδικό δίδυμο, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο εξωπλανήτη που έχει βρεθεί ποτέ στο σύμπαν γύρω από το μικρότερο άστρο.

Δεν είναι ο μεγαλύτερος εξωπλανήτης σε απόλυτο μέγεθος που έχει ποτέ βρεθεί γενικά, αλλά είναι ο μεγαλύτερος σε σχέση με το μέγεθος του άστρου του.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς σχηματίσθηκε ένα τόσο δυσαρμονικό «ντουέτο».

Ο εξωπλανήτης NGTS-1b βρίσκεται σε απόσταση περίπου 600 ετών φωτός από τη Γη και είναι ένας αέριος γίγαντας με το μέγεθος του Δία. Από την άλλη, το μικροσκοπικό μητρικό άστρο του είναι ένας ψυχρός και αχνός καφέ νάνος, που έχει μόλις τη μισή μάζα και τη μισή ακτίνα του Ήλιου μας.

Αυτά τα άστρα κατηγορίας Μ είναι τα πιο κοινά στο γαλαξία μας, καθώς καίνε τα «καύσιμά» τους πολύ πιο αργά από τα υπόλοιπα άστρα, με αποτέλεσμα να μπορούν να ζήσουν ακόμη και τρισεκατομμύρια χρόνια. Συνήθως γύρω από τέτοια άστρα ανακαλύπτονται βραχώδεις και όχι αέριοι εξωπλανήτες. Είναι η τρίτη φορά που ανακαλύπτεται ένας αέριος γίγαντας γύρω από ένα καφέ νάνο Μ, αλλά πρόκειται με διαφορά για τον πιο μεγάλο σε σχέση με το άστρο του.

Ο καυτός εξωπλανήτης κινείται σε τροχιά πολύ κοντά στο άστρο του (μόλις στο 3% της απόστασης Γης-Ήλιου) και έτσι χρειάζεται μόλις 2,6 γήινες μέρες για να διαγράψει μια πλήρη περιφορά (η διάρκεια του έτους του). Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του φθάνει τους 530 βαθμούς Κελσίου περίπου, συνεπώς οι συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής δεν είναι ευνοϊκές.

Η ανακάλυψη του εξωπλανήτη έγινε από τη συστοιχία τηλεσκοπίων Next-Generation Transit Survey (NGTS) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στο Παρανάλ της βόρειας Χιλής. Είναι ο πρώτος εξωπλανήτης, που βρίσκει το νέο αυτό τηλεσκόπιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Μπέιλις του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, θα κάνουν σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας και ήδη παρουσίασαν τη σχετική προδημοσίευση.

https://arxiv.org/abs/1710.11099

«Η ανακάλυψη μας εξέπληξε πλήρως. Δεν πιστεύαμε ότι τόσο μεγάλοι εξωπλανήτες μπορούσαν να υπάρξουν γύρω από τόσο μικρά άστρα», δήλωσε ο Μπέιλις.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500171522

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτοξεύθηκε νανοδορυφόρος με μίνι-τηλεσκόπιο.… που θα μελετήσει κοντινό άστρο και εξωπλανήτη :cheesy:

Ένας γαλλικός νανοδορυφόρος με ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο εκτοξεύθηκε την Παρασκευή, από ινδικό πύραυλο, με αποκλειστικό στόχο να μελετήσει το άστρο Βήτα Οκρίβαντος (Beta Pictoris) και τον εξωπλανήτη του. Ο δορυφόρος PicSat, που τέθηκε σε πολική τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 505 χιλιομέτρων, διαθέτει ένα μικρό τηλεσκόπιο διαμέτρου πέντε εκατοστών, που θεωρείται ικανό να μελετήσει το εν λόγω άστρο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόνο 63,4 ετών φωτός από τη Γη. Το 2009 Γάλλοι αστρονόμοι ανακάλυψαν γύρω από το άστρο ένα γιγάντιο αέριο εξωπλανήτη (Beta Pictoris b), επτά φορές μεγαλύτερο από τον Δία. Επιπλέον, το συγκεκριμένο άστρο, που βρίσκεται στο Αστερισμό του Οκρίβαντος του νοτίου ημισφαιρίου και έχει δεκαπλάσια μάζα από τον Ήλιο και διπλάσια μάζα, είναι διάσημο για τον εντυπωσιακό δίσκο σκόνης και αερίων που διαθέτει γύρω του και ο οποίος είχε ανακαλυφθεί στη δεκαετία του 1980.

Ο PicSat, που χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική των δορυφόρων τύπου CubeSat, αποτελείται από τρεις συνδεδεμένους κύβους με μέγεθος ενός μήλου ο καθένας (δέκα εκατοστά), συνεπώς όλος ο δορυφόρος έχει μέγεθος όσο τρία μήλα μόνο και βάρος όσο μια γάτα (3,5 κιλά), ενώ καταναλώνει ενέργεια μόλις πέντε βατ. Κατασκευάσθηκε από επιστήμονες και μηχανικούς του Αστεροσκοπείου του Παρισιού και του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) με την υποστήριξη της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας (CNES). Έως το καλοκαίρι του 2018, ο εξωπλανήτης Beta Pictoris b αναμένεται να περάσει ανάμεσα στη Γη και στο άστρο του, κάτι που θα ξανακάνει μετά από 18 χρόνια. Γι’ αυτό οι γάλλοι επιστήμονες βιάστηκαν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον γιγάντιο πλανήτη, όπως το ακριβές μέγεθός του, την έκταση της ατμόσφαιράς του, τη χημική σύνθεσή της κ.α., με τη βοήθεια του νέου μικρού δορυφορικού τηλεσκοπίου.

Η αποστολή του PicSat θα διαρκέσει ένα έτος, ενώ παρατηρήσεις του ίδιου άστρου και του εξωπλανήτη του θα κάνει φέτος και το διαμέτρου 3,6 μέτρων τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Ο συνδυασμός των δεδομένων θα δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον Beta Pictoris και τον πλανήτη του.

https://physicsgg.me/2018/01/15/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%be%ce%b5%cf%8d%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bd%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%af%ce%bd%ce%b9-%cf%84%ce%b7/

screenshot-from-2018-01-11-10-17-16.jpg.10754ce5fb8841a87754c4518d0bff22.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης