Jump to content

Πλανήτης σαν λουκουμάς;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν είναι φανταστική η ερώτηση, ούτε επιδέχετεαι φανταστικές, υποθετικές απαντήσεις. Είναι ένα μηχανικό κατασκεύασμα, όπως και να το κάνετε. Συνεπώς η απάντηση δίνεται, απτά, επιστημονικότατα και τελείως σοβαρά. Μη με ρωτήσετε ποιά είναι. Πάντως μηχανικά η απάντηση υπάρχει, και οποιοσδήποτε φυσικός μπορεί να λύσει το πρόβλημα και να απαντήσει. Άρα εάν εσείς δε ξέρετε (όπως και γω αυτη τη στιγμη) καλό θα ήταν να μη μιλάτε κοροιδεύοντας μια ερώτηση, αλλά να πείτε "δε ξέρω αν γίνεται".

giorgosgr κανένας επιστήμονας δε γελά με μια ερώτηση, ή ξέρει την απάντηση, ή ψάχνει να τη βρει. Η λογική "ότι μου φαίνεται παράξενο, αδύνατο το γελιοποιώ και το κοροιδεύω" είναι δικιά σου επινόηση και εσύ τη χαρακτηρίζεις επιστημονική. Ευτυχώς κάθε άλλο παρά έτσι είναι.

 

οφείλω να ομολογήσω όμως ότι το να μαζέψεις ύλη και να φτιάξεις πλανήτη, μεγέθους πλανητη σα τον Άρη πχ, είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή γιατι απλά δε μπορούμε να βρούμε τόση ύλη. Ωστόσο αν στο μέλλον βρίσκαμε τρόπο να βρουμε τοση ύλη και να τη μεταφέρουμε, θα ήταν εφικτό.

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Έψαξα λιγάκι το θέμα και βρήκα αυτό, μια αρκετά μεγάλη συζήτηση για αυτό το θέμα στα αγγλικά.

http://www.bautforum.com/showthread.php?t=27790

Αν έχετε υπομονή και ξέρετε αγγλικά, διαβάστε το όλο.

Δεν θα επιμείνω άλλο

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 έτη αργότερα...

Είδα το νέο βίντεο του καναλιού Καθημερινή Φυσική με θέμα το σχήμα των πλανητών, το οποίο εξηγεί με απλό και χορταστικό τρόπο γιατί οι πλανήτες είναι σφαιρικοί και δεν είναι δυνατόν να είναι επίπεδοι. Όμως αυτό που μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον είναι ένα απόσπασμα προς το τέλος του βίντεο, που αναφέρει διάφορα εναλλακτικά σχήματα πλανητών που μέχρι στιγμής τα βρίσκουμε μόνο σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά ίσως τα συναντήσουμε και κάπου στο Σύμπαν. Θεωρητικά, φυσικά. Και ένα απ' αυτά τα θεωρητικά σχήματα είναι... σωστά μαντέψατε.

 

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η περιέργεια είναι χαρακτηριστικό της ευφυΐας.

 

Οι συμπαντικοί "λουκουμάδες" που γνωρίζω, δακτύλιοι δηλαδή, δεν είναι συμπαγείς και περιστρέφονται γύρω από μια μεγάλη μάζα. Παραδείγματα είναι οι δακτύλιοι του Κρόνου και η ζώνη των αστεροειδών, αλλά και το αντικείμενο του Hoag.

 

1280px-Hoag%27s_object.jpg

 

Και το Ringworld, αυτό το μοντέλο ακολουθεί. Στο Interstellar ο τεχνητός δακτύλιος δεν διέθετε κεντρική μάζα.

 

 

Πιθανώς η βαρύτητα απαγορεύει την αυθόρμητη συγκέντρωση υλικού χωρίς την κεντρική μάζα που θα κλειδώσει το υλικό σε τροχιά και το ίδιο πρέπει να ισχύει για το σχήμα κούφιας σφαίρας. Το υλικό θα καταρρεύσει στο κέντρο βάρους, θα λιώσει και θα πυρακτωθεί από τις συγκρούσεις και θα προκύψει ένας σφαιρικός ή ελλειπτικός από περιστροφή πλανήτης.

Εκτός εάν οι εξισώσεις των φυσικών αποδεικνύουν το αντίθετο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορεί να ισχύουν οι νόμοι διατήρησης σε ένα σύστημα σχήματος κουλουριού; Ας το σπάσουμε σε κομμάτια. Ας πάρουμε στην αρχή 2 μάζες. Αυτές οι δύο μάζες αν έχουν αρχικές ταχύτητες τότε όταν βρεθούν κοντά θα ξεκινήσουν να περιστρέφονται γύρω από το κέντρο μάζας τους σε μια ελλειπτική τροχία. Άρα δεν είναι ανάγκη η ύπαρξη μια κεντρικής μάζας καθώς το κέντρο μαζας του συστήματος είναι αυτό γύρω από το οποίο περιστρέφονται τα σώματα. Αν βάλουμε 3,4,5, 100 μάζες τότε θα συμβεί το ίδιο; Χμμμ... αυτό είναι πιο δύσκολο καθώς το σύστημα μας τώρα δεν λύνεται με την κλασική φυσική και μάλιστα είναι τόσο πολυπαραγοντικό που ίσως δε λύνεται καθόλου. Αυτό που δείχνει η παρατήρηση είναι οτι τα σώματα θα συγκρούονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να χάνεται κινητική ενέργεια λόγω τριβής και να καταρρέουν σιγά σιγά προς το κέντρο. Ακόμα όμως κι αν δε συγκρούονται, πάλι το σύστημα τείνει να μειώνει την ακτίνα τους εκτοξεύοντας σώματα προς τα έξω. Είναι κι ο τρόπος που σχηματίστηκαν τα σφαιρωτά σμήνη. Αν το σώμα είναι εξαρχής συμπαγές και περιστρέφεται δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς η απόσταση του από το κέντρο μάζας καθώς και η περιστροφή του θα μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες που δε θα ξεπερνιέται η δύναμη συνοχής του κι άρα δε θα σπάει-θα παραμένει σταθερό. Πώς τώρα θα βρεθεί ένα έτοιμο συμπαγές σώμα ντόνατ δε γνωρίζω. Από πιθανότητες και μόνο στα τόσα δισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανήτες κάτι παρόμοιο θα έχει συμβεί.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενδιαφέρον. Και, απ' ότι λες, ρεαλιστικό ίσως.

Για τα 2 σώματα υπάρχουν ήδη παραδείγματα, όπως ο Πλούτωνας με τον Χάροντα.

Ένα σώμα με φυσικές ιδιότητες σφονδύλου θα ήταν συναρπαστικό.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης