Jump to content

Στίβεν Χόκινγκ.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στήβεν Χόκινγκ: «Ό,τι χειρότερο έχει συμβεί ποτέ στη Γη αν η τεχνητή νοημοσύνη φθάσει και ξεπεράσει την ανθρώπινη» :cheesy:

Καμπανάκι κινδύνου για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σήμανε για άλλη μια φορά ο διάσημος καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ λέγοντας ότι θα μπορούσε να γίνει το χειρότερο πράγμα που συνέβη ποτέ στην ανθρωπότητα.

Όπως εξήγησε καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους όπως η κατασκευή ισχυρών αυτόνομων όπλων ή η ανακάλυψη νέων τρόπων ώστε οι πολλοί να καταπιέζουν τους λίγους.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που μπορεί να πετύχει το μυαλό ενός ανθρώπου και αυτό που μπορεί να πετύχει ένας υπολογιστής. Στη θεωρία οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να μιμηθούν την ανθρώπινη νοημοσύνη και να την ξεπεράσουν» συνέχισε ο Χόκινγκ.

Την ίδια ώρα ωστόσο επίσημανε ότι τα οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να είναι μεγάλα περιλαμβάνοντας σε αυτά «την εξαφάνιση των ασθενειών και της φτώχειας».

«Εν συντομία, τυχόν επιτυχία στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του πολιτισμού μας αλλά και το τελευταίο εκτός αν μάθουμε πώς να αποφεύγουμε τους κινδύνους» κατέληξε ο καθηγητής.

http://www.pronews.gr/portal/20161020/genika/epistimes/27120/stiven-hokingk-oti-heirotero-ehei-symvei-pote-sti-gi-i-tehniti

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 98
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η «απόδραση» από τη Γη αναγκαία για την επιβίωση της ανθρωπότητας. :cheesy:

Το ανθρώπινο είδος δεν θα καταφέρει να επιβιώσει, αν σε μία χιλιετία δεν έχει προλάβει να βρει μία άλλη «κατοικία» στο διάστημα. Αυτό υποστήριξε ο διάσημος Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ σε χθεσινή του διάλεξη στην Οξφόρδη, με θέμα την κοσμολογία.

Ο Χόκινγκ σημείωσε πως θα πρέπει να συνεχισθεί η διαστημική εξερεύνηση, για το μέλλον της ανθρωπότητας. «Δεν νομίζω πως θα επιβιώσουμε άλλα 1.000 χρόνια, αν στο μεταξύ δεν έχουμε δραπετεύσει από τα εύθραυστο πλανήτη μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο ίδιος είχε εκτιμήσει πως θα χρειασθούν 100 χρόνια για να γίνουν πραγματικότητα οι πρώτες αποικίες στον Άρη. Όπως πρόσθεσε, στα χρόνια που θα μεσολαβήσουν, θα πρέπει να είμαι «πολύ προσεκτικοί» στη διαχείριση του γήινου περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξής του, ο 74χρονος επιστήμονας χαρακτήρισε θρίαμβο τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην κοσμολογία.

Χάρις σε αυτά τα βήματα, «έχουμε έρθει τόσο κοντά στο να κατανοήσουμε τους νόμους που κυβερνούν το σύμπαν και εμάς τους ίδιους», υπογράμμισε.

Κάνοντας έναν απολογισμό αυτών των επιτευγμάτων, ανέφερε πως είναι μία εξαιρετική εποχή για να ζει κανείς και να εργάζεται πάνω στη θεωρητική φυσική. Επίσης, μίλησε για τις έρευνες που έχει ο ίδιος πραγματοποιήσει, σημειώνοντας ότι είναι χαρούμενος για τη «μικρή συμβολή» του στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο «βλέπουμε» το σύμπαν μέσα στα τελευταία 50 χρόνια.

Όσον αφορά το μέλλον, ο Χόκινγκ μίλησε για «φιλόδοξους» στόχους. «Θα χαρτογραφήσουμε τη θέση εκατομμυρίων γαλαξιών, με τη βοήθεια υπερυπολογιστών όπως το Cosmos. Θα κατανοήσουμε καλύτερη τη θέση μας στο σύμπαν».

Το Cosmos είναι ένας υπερυπολογιστής που βρίσκεται εγκατεστημένος στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας Stephen Hawking (CTC).

Ο θεωρητικό φυσικός συμβούλευσε επίσης το ακροατήριο να θυμάται να κοιτάζει ατενίζει ψηλά τα αστέρια, και όχι να χαμηλώνει το βλέμμα στα πόδια του».

«Να προσπαθείτε να κατανοείτε ό,τι βλέπετε, αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που κάνει το σύμπαν να υπάρχει. Να έχετε περιέργεια. Όσο δύσκολη κι αν φαίνεται η ζωή, πάντοτε υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε και στο οποίο να πετύχετε. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια», τόνισε.

http://physicsgg.me/2016/11/16/%cf%83-%cf%87%cf%8c%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b3%ce%ba-%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%ba/

professor-stephen-hawking-009.jpg.e73e5fcd1281e478a7d92f60ba0b24c2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Στήβεν Χώκινγκ: Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ανθρωπότητα. :cheesy:

Ο θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας προειδοποιεί για τους καταστροφικούς κινδύνους των κοινωνικών ανισοτήτων και των περιβαλλοντικών προκλήσεων, καλώντας την παγκόσμια ελίτ να «μάθει να μοιράζεται περισσότερο» για την σωτηρία του είδους.

Ως θεωρητικός φυσικός με έδρα το Κέιμπριτζ, έζησα τη ζωή μου σε μία ασυνήθιστη, προνομιακή «φούσκα». Το Κέιμπριτζ είναι μία ιδιαίτερη πόλη, με πυρήνα ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Η επιστημονική κοινότητα του, της οποίας μέλος είμαι από 20 έτων, είναι ακόμη πιο εκλεπτυσμένη. Αλλά ακόμη και μέσα σε αυτή την κοινότητα, η μικρή ομάδα θεωρητικών φυσικών διεθνούς κύρους, στους κόλπους της οποίας εργάστηκα όλα μου τα χρόνια, είναι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους την «κορυφή».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με τη δημοσιότητα που απόλαυσα από τα βιβλία μου και την απομόνωση που μου επέβαλε η ασθένειά μου (σμτ: ALS), αισθάνομαι ότι ο φιλντισένιος πύργος μου ψηλώνει ακόμη περισσότερο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, νιώθω πως η πρόσφατη απόρριψη των ελίτ [από την κοινωνία], τόσο στην Αμερική όσο και στη Μεγάλη Βρετανία, έχει σαν στόχο εμένα όσο και οποιονδήποτε άλλον αυτής της κατηγορίας.

Ό,τι κι αν υποθέσουμε για την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων να γυρίσουν την πλάτη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον «εναγκαλισμό» του Ντόναλντ Τραμπ από τους Αμερικανούς πολίτες που τον εξέλεξαν ως τον επόμενο πρόεδρό τους, δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή η έξαρση λαϊκού θυμού προέρχεται και από την αίσθηση των πολιτών ότι οι ηγέτες τους τους έχουν εγκαταλείψει.

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν πως οι πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες στις δύο χώρες, ήταν η στιγμή που «οι ξεχασμένοι μίλησαν», βρίσκοντας το σθένος να απορρίψουν τις συμβουλές και την καθοδήγηση των ειδικών και των απανταχού ελίτ.

Δεν αποτελώ εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Πριν το δημοψήφισμα στην Αγγλία, είχα προειδοποιήσει ότι το Brexit θα ζημίωνε την επιστημονική έρευνα στην Βρετανία, πως η ψήφος υπέρ της εξόδου θα αποτελούσε πισωγύρισμα. Όμως οι ψηφοφόροι δε με άκουσαν περισσότερο απ’ ό,τι άκουσαν και οποιονδήποτε άλλον από τους πολιτικούς ηγέτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες και προσωπικότητες της δημόσιας σφαίρας, οι οποίοι έδιναν ακριβώς τις ακριβώς ίδιες συμβουλές και προειδοποιήσεις.

Σημασία έχει πως θα ανταποκριθούν οι ελίτ

Αυτό που έχει σημασία τώρα, πολύ περισσότερο από τις επιλογές που έκαναν τα εκλογικά σώματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πως θα ανταποκριθούν οι ελίτ σε όλο αυτό. Θα υποβαθμίσουμε και θα απορρίψουμε αυτές τις επιλογές ως «ξεχείλισμα» ωμού λαϊκισμού που αδυνατεί να συνυπολογίσει όλα τα δεδομένα; Θα επιχειρήσουμε να παραβλέψουμε τις επιλογές που αυτή η στάση εκπροσωπεί; Μια τέτοια στάση θα ήταν φρικτό λάθος.

Οι φόβοι και οι ανησυχίες για τις οικονομικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης ή την ολοένα επιταχυνόμενη τεχνολογική εξέλιξη, που βρίσκονται πίσω από αυτές τις εξελίξεις, είναι όλοι τους απολύτως κατανοητοί.

Ο εργοστασιακός αυτοματισμός έχει ήδη στοιχίσει θέσεις εργασίας στον βιομηχανικό κλάδο ενώ και η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανό να εντείνει αυτή την «καταστροφή» θέσεων εργασίας της μεσαίας τάξης, αφήνοντας άθικτες μόνο τις πλέον δημιουργικές και τις επιτελικές/διευθυντικές θέσεις.

Αυτή η εξέλιξη θα επιταχύνει με την σειρά της την διόγκωση των οικονομικών ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα. Το διαδίκτυο και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα επιτρέψουν σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων να αποκομίσουν αμύθητα πλούτη, απασχολώντας στις επιχειρήσεις τους ελάχιστους ανθρώπους. Η εξέλιξη αυτή φαντάζει σήμερα αναπόφευκτη και επίσης κοινωνικά καταστροφική.

Η πρόσφατη οικονομική κατάρρευση, έκανε φανερό στις κοινωνίες ότι μία μικρή ομάδα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον οικονομικό κλάδο μπορούν να εξασφαλίσουν υπέρογκες αμοιβές, όσο οι υπόλοιποι απλώς εγγυόμαστε αυτή την επιτυχία τους και «πληρώνουμε τον λογαριασμό» όταν η απληστία τους μας οδηγεί εκτός πορείας.

Ζούμε σε έναν κόσμο μιας διαρκώς διογκούμενης ανισότητας, όπου πάρα πολλοί άνθρωποι βλέπουν την δυνατότητά τους για απλή επιβίωση να εξανεμίζεται. Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη ότι αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν μια νέα «ευκαιρία» που ο Τραμπ και το Brexit ευαγγελίζονται και «φαίνεται» να εκπροσωπούν.

Μία από τις συνέπειες της παγκόσμιας εξάπλωσης του Ιστού και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι η σκληρή φύση αυτών των ανισοτήτων είναι ακόμη πιο προφανής, συγκριτικά με το παρελθόν.

Για μένα, η δυνατότητα της χρήσης της τεχνολογίας για την επικοινωνία ήταν μία απελευθερωτική και θετική εμπειρία για μένα. Χωρίς την τεχνολογία δεν θα ήμουν σε θέση να εξακολουθώ να εργάζομαι όλα αυτά τα χρόνια.

Αλλά αυτό επίσης σημαίνει ότι οι ζωές των πλουσιότερων ανθρώπων, στις πιο αναπτυγμένες περιοχές του πλανήτη είναι «βασανιστικά ορατές», προσιτές σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε διαδικτυακή σύνδεση, όσο φτωχός κι αν είναι.

Οι συνέπειες θα είναι πασιφανείς: στις παραγκουπολεις και στις φτωχές εργατικές πόλεις ο κόσμος θα ελπίζει και, όταν η «νιρβάνα του Instagram» δεν θα είναι εφικτή στον τόπο διαμονής, οι άνθρωποι θα την αναζητούν στην απέναντι όχθη, αποφασίζοντας να ενωθούν με τους αριθμούς των οικονομικών μεταναστών που ταξιδεύουν μια καλύτερη ζωή.

Οι μεταναστευτικές αυτές ροές δοκιμάζουν την υποδομή και την οικονομία των χωρών-προορισμών, υπονομεύοντας την ανοχή και υποδαυλίζοντας των κοινωνικό λαϊκισμό.

Τώρα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή της ιστορίας μας, το είδος μας πρέπει να λειτουργήσει συνεργατικά: πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις: κλιματική αλλαγή, υπερπληθυσμό, επιδημίες, οξίνιση των ωκεανών, προβλήματα τροφική παραγωγή και εξαφάνιση των ειδών. Όλα αυτά αποτελούν μία υπενθύμιση ότι βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη φάση της ανθρώπινης ανάπτυξής.

Διαθέτουμε την τεχνολογία για να καταστρέψουμε τον πλανήτη μας, χωρίς να έχουμε αναπτύξει τρόπους για να «αποδράσουμε» από αυτόν, αν χρειαστεί.

Ίσως σε μερικούς αιώνες να έχουμε εγκαθιδρύσει ανθρώπινες αποικίες στα αστέρια, αλλά προς το παρόν έχουμε μόνο έναν πλανήτη και πρέπει να συνεργαστούμε για να τον προστατέψουμε.

Για να το καταφέρουμε όμως θα πρέπει να σπάσουμε τα τείχη αντί να τα σηκώνουμε σε εσωτερικό ή διεθνές επίπεδο.

Αλλά για να το πετύχουμε αυτό, οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι απέτυχαν και απογοήτευσαν τους πολίτες. Οι πόροι συγκεντρώνονται στα χέρια των λίγων – θα πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε περισσότερο. Με θέσεις εργασίας αλλά και ολόκληρες βιομηχανίες να εξαφανίζονται, πρέπει να βοηθήσουμε τους λαούς ώστε να διασώσουν αυτόν τον κόσμο, να τους υποστηρίξουμε οικονομικά όσο το κάνουν.

Αν οι κοινότητες και οι οικονομίες δεν μπορούν να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πειστούν οι εκατομμύρια μετανάστες, να αναζητήσουν το μέλλον τους στο σπίτι τους.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για το είδος μου, αλλά για την επιτυχία μας θα πρέπει η παγκόσμια ελίτ, από το Λονδίνο έως το Χάρβαρντ και από το Κέμπριτζ έως το Χόλιγουντ να εμπεδώσει τα διδάγματα αυτής της χρονιάς. Να μάθει, πάνω απ’ όλα, το μέτρο της ταπεινοφροσύνης.

http://physicsgg.me/2016/12/06/%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%b2%ce%b5%ce%bd-%cf%87%cf%8e%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b3%ce%ba-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%bd/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Σ. Χόκινγκ: «Οι μαύρες τρύπες έχουν μαλλιά που αποθηκεύουν πληροφορίες» :cheesy:

Μια νέα θεωρία για τη λειτουργία των μελανών οπών στο Σύμπαν ανέπτυξε ο διάσημος βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη τους.

Ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν στην ύλη που εισέρχεται σε μια μαύρη τρύπα δεν καταστρέφονται μαζί με αυτή αλλά αποσπώνται και αποθηκεύονται σε εξωτικές κοσμικές δομές στον ορίζοντα των γεγονότων, το αόρατο σύνορο το οποίο περιβάλλει κάθε μαύρη τρύπα στο Σύμπαν και εμποδίζει το φως να ξεφύγει.

Το παράδοξο

Όσα γνωρίζουμε για τις μαύρες τρύπες υποδεικνύουν πώς όταν η ύλη εισέλθει σε μια μελανή οπή καταστρέφεται στα εξ ων συνετέθη και φυσικά μαζί της καταστρέφονται και όλες πληροφορίες. Όμως οι νόμοι της κβαντομηχανικής αναφέρουν ότι οι πληροφορίες που πέφτουν στις μελανές οπές διασώζονται και μπορούν να ανακτηθούν.

Αυτός ο κοσμικός γρίφος έχει ονομαστεί από τους ειδικούς «παράδοξο της πληροφορίας».

Σε μια προσπάθεια να δώσει λύση σε αυτό το παράδοξο ο Χόκινγκ τον περασμένο Ιούλιο παρουσίασε σε επιστημονικό συνέδριο στη Στοκχόλμη μια νέα ιδέα που είχε αναπτύξει σε συνεργασία με τον φυσικό Μάλκολμ Πέρι από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και τον φυσικό Άντριου Στρόμινγκερ από το Χάρβαρντ.

Οι τρεις ερευνητές υποστηρίζουν πώς οι πληροφορίες όταν «συλλαμβάνονται» από μια μελανή οπή δεν εισέρχονται στο εσωτερικό της αλλά αποθηκεύονται στον ορίζοντα γεγονότων.

Τα μαλλιά

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες που εισέρχονται στις μελανές οπές αποθηκεύονται σε μια κοσμική δομή την οποία ονομάζουν «μαλακά μαλλιά». Σύμφωνα με τον Χόκινγκ και τους συνεργάτες του αυτά τα… μαλλιά αποτελούνται από φωτόνια και βαρυτόνια. Τα βαρυτόνια είναι υποθετικά στοιχειώδη σωματίδια φορείς της βαρυτικής αλληλεπίδρασης.

Όπως αναφέρουν οι τρεις επιστήμονες όταν η ύλη εισέρχεται σε μια μελανή οπή οι πληροφορίες τους «απογυμνώνονται» από αυτή και… πιάνονται στα «μαλακά μαλλιά» που βρίσκονται στον ορίζοντα των γεγονότων.

Η ανάκτηση.

Οι τρεις ερευνητές πιθανολογούν ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις μελανές οπές μπορεί να μεταφέρουν μαζί τους ορισμένες από τις πληροφορίες που έχουν διασωθεί και είναι αποθηκευμένες στον ορίζοντα των γεγονότων.

Το ζητούμενο είναι όπως λέει ο Χόκινγκ να βρεθεί ένας τρόπος να εντοπίζονται και να ανακτώνται αυτές οι πληροφορίες που πιθανότατα θα είναι «ανάκατες» και μπερδεμένες μεταξύ τους ομολογώντας ότι δεν θα είναι κάτι εύκολο.

Αυτός και οι συνεργάτες του ευελπιστούν ότι θα βρεθεί ένας τρόπος οι πληροφορίες αυτές να ανασυνθέτονται και δημιουργείται ένα «ολόγραμμα», όπως το ονομάζουν, των αρχικών πληροφοριών. Η μελέτη που τιτλοφορείται «Μαλακά μαλλιά σε μαύρες τρύπες» δημοσιεύεται στην διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων arxiv.

http://www.pronews.gr/portal/20170110/genika/diastima/49/s-hokingk-oi-mayres-trypes-ehoyn-mallia-poy-apothikeyoyn-plirofories

464147-steven-hawking_159169_VMI1IN.jpg.b9a114d8a4b4a918a1be316bd6a6fb70.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Στίβεν Χόκινγκ-Ανεξέλεγκτη αλλαγή του κλίματος. :cheesy:

Οταν προέρχεται από μία αυθεντία στο χώρο των επιστημών, όπως ο Στίβεν Χόκινγκ, δεν έχουμε παρά να ακούσουμε προσεκτικά!

Ο Χόκινγκ προειδοποιήσε ότι η θερμοκρασία στη Γη θα μπορούσε να φθάσει σε ένα σημείο που θα ήταν αρκετά υψηλό ώστε να εξαλείψει την ανθρωπότητα! Ο 74χρονος, πλέον, φυσικός συζητώντας σχετικά με καταστροφές που θα μπορούσε να σημάνουν την καταστροφή της ζωής όπως την ξέρουμε, είπε ότι ενώ οι αστεροειδείς αποτελούν σημαντική απειλή για το μακρινό μέλλον, η κλιματική αλλαγή είναι το μείζον ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει άμεσα την ανθρωπότητα.

Μιλώντας στο βρετανικό κανάλι ITV, ο φημισμένος αστροφυσικός είπε ότι η θερμοκρασία στον πλανήτη μας θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα της Αφροδίτης, σε ένα συγκλονιστικό νούμερο που αγγίζει τους 250 βαθμούς Κελσίου.

Ο καθηγητής Hawking επεσήμανε: «Μία σύγκρουση αστεροειδή θα ήταν κάτι εναντίον του οποίου δεν έχουμε καμία άμυνα. Αλλά η τελευταία αστεροειδής σύγκρουση ήταν 70 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν και σκότωσε τους δεινόσαυρους.

Ένας πιο άμεσος κίνδυνος είναι η ανεξέλεγκτη αλλαγή του κλίματος. Μια αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών θα λιώσει τα καλύμματα πάγου, και θα προκαλέσει την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα από τον πυθμένα του ωκεανού».

Και συμπλήρωσε: «Και τα δύο αποτελέσματα θα μπορούσαν να κάνουν το κλίμα μας, όπως αυτό της Αφροδίτης, με θερμοκρασία 250 βαθμούς.»

Επιπλέον, ο Χόκινγκ τόνισε ότι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της επόμενης γενιάς των επιστημόνων, θα είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή της πυρηνικής σύντηξης που θα βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ζημιές της κλιματικής αλλαγής.»

Η ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης, θα δώσει μια ανεξάντλητη πηγή καθαρής ενέργειας.»

http://www.pronews.gr/portal/20170203/genika/epistimes/27120/tromaktiki-apokalypsi-apo-ton-stiven-hokingk

hawking-earth.jpg.227114c748f955ce77435110adf4d5cc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Σ. Χόκινγκ: Η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να αφανίσει το είδος μας. :cheesy:

Ο Φρόυντ μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο βιβλίο του «Πέραν της αρχής της ηδονής», απογοητευμένος από την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας, για πρώτη φορά αποτολμά να υποστηρίξει την ενδεχόμενη ύπαρξη του ενστίκτου του θανάτου.

Προς το τέλος της ζωής του περιέγραφε τον ανταγωνισμό μεταξύ του «ενστίκτου του θανάτου» με το «ένστικτο της ζωής».

Ενώ το ένστικτο της ζωής, διαμέσου της λίμπιντο, ενοποιεί τις μονάδες και τις ομάδες προς όλο και μεγαλύτερα σύνολα,

το ένστικτο του θανάτου, μέσω της επιθετικότητας, δρα αποδιοργανωτικά και είναι η πηγή κάθε φιλονικίας και φαγωμάρας.

Είναι η μάχη της οργάνωσης κατά της αποδιοργάνωσης, η μάχη της τάξης εναντίον της αταξίας, του Κόσμου εναντίον του Χάους, της Ζωής εναντίον του Θανάτου.

Στον διάλογό του με τον Αϊνστάιν σχετικά με τον πόλεμο, ο Φρόυντ καθόρισε τις διαφορές όσον αφορά το «ένστικτο του θανάτου», όταν αυτό στρέφεται εναντίον του εαυτού μας (αυτο-καταστροφική επιθετικότητα – μαζοχισμός) και όταν στρέφεται εναντίον του εξωτερικού κόσμου (ετερο-καταστροφική επιθετικότητα – σαδισμός)

Ο Φρόυντ είδε τον όλεθρο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και βίωσε την κτηνωδία του ναζισμού που έφερε η οικονομική κρίση που ακολούθησε. Δεν πρόλαβε την γενίκευση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τις πρώτες πυρηνικές βόμβες και την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, αφού έφυγε από την ζωή το 1939.

Σήμερα, ένας άλλος μεγάλος επιστήμονας, ο 75χρονος Στίβεν Χόκινγκ, επισημαίνει τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει ο πολιτισμός μας από την ανθρώπινη επιθετικότητα, αφού πλέον έχει στην διάθεσή της την πλέον προηγμένη τεχνολογία.

Σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, ο διάσημος φυσικός σημειώνει πως το ανθρώπινο είδος αντιμετωπίζει μία σειρά από απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή και η μαζική εξαφάνιση φυτών και ζώων από τον πλανήτη.

Προσθέτει επίσης ότι η τεχνολογική πρόοδος βοήθησε το είδος μας να πετύχει αξιομνημόνευτους άθλους, ωστόσο είναι πιθανόν να μας οδηγήσει στον αφανισμός.

«Από την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού, η επιθετικότητά μας αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη, καθώς προσέφερε ορισμένα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα για την επιβίωσή μας», επισημαίνει.

«Είναι εγγεγραμμένη στα γονίδιά μας μέσω της δαρβίνειας εξέλιξης. Τώρα, όμως, η τεχνολογία προχωρά με τέτοιο ρυθμό που η επιθετικότητα μπορεί να μας αφανίσει όλους, μέσω ενός πυρηνικού ή βιολογικού πολέμου. Πρέπει να ελέγξουμε αυτό το κληρονομούμενο ένστικτο με τη λογική και τη σκέψη μας».

Παρά τους κινδύνους πάντως που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο είδος, υπάρχει ελπίδα επιβίωσης, σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα. Όμως, πρέπει να δράσουμε συντονισμένα.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε γρήγορα αυτές τις απειλές και να αντιδράσουμε πριν βγουν εκτός ελέγχου. Αυτό ίσως σημαίνει πως χρειάζεται κάποιας μορφής παγκόσμια διακυβέρνηση», συμπληρώνει, επισημαίνοντας ωστόσο πως και αυτή η παγκόσμια διακυβέρνηση ίσως τελικά εξελιχθεί σε τυραννία.

«Όλα αυτά μπορεί να με κάνουν να ακούγομαι πεσιμιστής, ωστόσο είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω πως η ανθρώπινη φυλή θα αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις».

Ο Χόκινγκ δηλώνει επίσης χαρούμενος για όσα έχει ζήσει. «Ταξιδεύω πολύ, έχω βρεθεί στον βυθό της θάλασσας μέσα σε υποβρύχιο και έχω ζήσει την εμπειρία των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας, σε μία πρώτη προετοιμασίας για το ταξίδι στο διάστημα που ελπίζω να κάνω με την Virgin Galactic. Είναι εντυπωσιακή εποχή για να ζει κανείς».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος φυσικός προειδοποιεί για τον κίνδυνο αφανισμού του ανθρώπινου είδους. Τον περασμένο Νοέμβριο, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε υποστηρίξει πως ο άνθρωπος θα εκλείψει από τη Γη μέσα στα επόμενα 1.000 χρόνια, προσθέτοντας πως ο μόνος τρόπος για να αποφύγει μια μαζική εξαφάνιση η ανθρωπότητα μέσα στην επόμενη χιλιετία, είναι να βρει έναν άλλο πλανήτη να κατοικήσει.

http://www.naftemporiki.gr/story/1211969/s-xokingk-i-texnologiki-proodos-mporei-na-afanisei-to-eidos-mas

stiben-xokingk.jpg.a97129ae3bb7cb0a547d5f40ba6b613e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ο Στίβεν Χόκινγκ δεν αισθάνεται ευπρόσδεκτoς στις ΗΠΑ του Τραμπ. :cheesy:

Την ανησυχία του ότι δεν θα είναι ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ μιλώντας σε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Βρετανία» του ITV. «Θα ήθελα να επισκεφθώ ξανά τις ΗΠΑ και να συνομιλήσω με άλλους επιστήμονες, αλλά φοβάμαι πως δεν θα είμαι ευπρόσδεκτος εκεί» δήλωσε.

Ο 75χρονος Χόκινγκ, ο οποίος είχε τιμηθεί το 2009 από τον Ομπάμα με το μετάλλιο του Φραγκλίνου, εξέφρασε τώρα τις ανησυχίες του για «την ξεκάθαρη στροφή των ΗΠΑ προς μια δεξιά, πιο αυταρχική προσέγγιση».

Ιδιαίτερα ανήσυχος δήλωσε για την περιβαλλοντική πολιτική του προέδρου Τραμπ, καθώς, όπως είπε, «η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ένας που μπορούμε να προλάβουμε».

«Ο Τραμπ», τόνισε ο Στίβεν Χόκινγκ «εκλέχθηκε από ανθρώπους που ένιωσαν αποξενωμένοι από την κυβερνώσα ελίτ, σε μια εξέγερση κατά της παγκοσμιοποίησης. Η προτεραιότητά του θα είναι να ικανοποιήσει το εκλογικό σώμα του, που δεν είναι ούτε προοδευτικό ούτε καλά πληροφορημένο» επεσήμανε.

Χαρακτήρισε, πάντως, ελπιδοφόρο γεγονός την ανάδυση τόσων πολλών γυναικών, όπως η Μέι και η Μέρκελ σε θέσεις εξουσίας στη δημόσια ζωή.

Ενθουσιασμένος δήλωσε επίσης με την προοπτική της αποστολής μικροσκοπικών ρομπότ στο διάστημα για την εξερεύνηση εξωπλανητών που μοιάζουν με τη Γη. Όπως είπε, το σύστημα των επτά «γήινων» εξωπλανητών που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, βρίσκεται σε απόσταση 39 ετών φωτός.

Σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε ένα «σκληρό» Brexit και ότι η Βρετανία πρέπει να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με την Κίνα.

Ο Στίβεν Χόκινγκ προέβλεψε ακόμη ότι το Εργατικό Κόμμα, που ο ίδιος είχε υποστηρίξει στις εκλογές του 2015, δεν θα νικήσει στις επόμενες με αρχηγό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Για τον τελευταίο, είπε ότι «δεν δίνει προς τα έξω την εικόνα ισχυρού ηγέτη και άφησε τα μέσα ενημέρωσης να τον παρουσιάσουν ως αριστερό εξτρεμιστή, κάτι που δεν είναι».

Πρόσφατα μάλιστα είχε χαρακτηρίσει «καταστροφή» τον Κόρμπιν και τον είχε καλέσει να παραιτηθεί. Αποκάλυψε όμως στη συνέντευξη ότι θα συνεχίζει να ψηφίζει τους Εργατικούς, καθώς, όπως είπε, «είναι το κόμμα που μετράει».

Αναφερόμενος στο νόημα της ζωής και στην ευτυχία, ο Χόκινγκ υποστήριξε ότι τον κάνουν πιο ευτυχισμένο από κάθε τι άλλο τα τρία παιδιά του και η προοπτική ενός ταξιδιού στο διάστημα.

“Η απώτερη φιλοδοξία μου είναι να πετάξω στο διάστημα. Νόμιζα ότι κανείς δεν θα με πάρει, αλλά ο Richard Branson μου προσέφερε μια θέση στο Virgin Galactic, και είπα ναι αμέσως.”

Το γεγονός είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για τον καθένα και ιδιαίτερα για τον Stephen Hawking, ο οποίος πάσχει από ALS, μια ασθένεια που τον κρατάει σε ακινησία περισσότερο από 40 χρόνια. Ο επιστήμονας όπως γνωρίζετε βρίσκεται συνεχώς καθισμένος σε μια ειδικά σχεδιασμένη αναπηρική καρέκλα και επικοινωνεί χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μετατροπής κειμένου σε ομιλία που ελέγχει με τη χρήση ενός αισθητήρα που ενεργοποιείται από ένα μυ στο μάγουλό του.

Αν και θα είναι η πρώτη φορά που ο Hawking θα ταξιδέψει στο διάστημα, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε περιβάλλον με έλλειψη βαρύτητας. Το 2007 δοκίμασε τις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας πάνω σε ένα ειδικά τροποποιημένο αεροσκάφος Boeing 727-200.

Ο Sir Richard Branson, ο οποίος ίδρυσε την Virgin Galactic, ανέφερε από το 2015 ότι ελπίζει να είναι σε θέση να πάρει τον Stephen Hawking στο διάστημα, και ότι του προσφέρει ένα δωρεάν εισιτήριο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αν του επιτρέπει η υγεία του.

Να αναφέρουμε ότι μια πτήση με το οκτώ-θέσιο SpaceShipTwo της Virgin Galactic θα κοστίζει 250.000 δολάρια και ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν 700 ενδιαφερόμενοι που περιμένουν μια θέση σε κάποιο ταξίδι. Σύμφωνα με το Forbes, το SpaceShipTwo θα μπορούσε να ξεκινήσει από το τέλος του 2017, αλλά η Virgin Galactic αναφέρει ότι δεν θα μεταφέρει διαστημικούς τουρίστες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το κομμάτι της συνέντευξης στο παρακάτω βίντεο (ξεκινά στις 9:05):

Όσο για το αν πιστεύει ότι όντως είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο, όπως λένε μερικοί, απάντησε: «Ποτέ δεν θα ισχυριζόμουν κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι που περηφανεύονται για τον δείκτη νοημοσύνης τους, είναι αποτυχημένοι.»

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500134842

Stephen-Hawking.jpg.abb38e4ce1de7c68e169e4e926ec9f72.jpg

8C275E18249F2F87AA56F4D0D6F18690.jpg.22599529b0163d5a8ee391558242eabe.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η νέα φωνή του Στίβεν Χόκινγκ. :cheesy:

Εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες μιλάει (πατώντας πλήκτρα σε έναν υπολογιστή) με την ίδια «ξένη» συνθετική φωνή – αρχικά με αμερικανική προφορά και στη συνέχεια, ύστερα από επισταμένες προσπάθειες της Intel, με βρετανική. Τώρα ο Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε ότι βαρέθηκε να ακούει τον εαυτό του και θέλει να αλλάξει φωνή, εξαγγέλλοντας μια οντισιόν για να διαλέξει τον νέο «φωνητικό εκπρόσωπό» του. Διασημότητες συνέρρευσαν ικετεύοντας τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ για τη «θέση» σε ένα βίντεο που γυρίστηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς από την οργάνωση Comic Relief και έγινε αμέσως viral στο Διαδίκτυο.

«Στίβεν εγώ είμαι, οπωσδήποτε πρέπει να είμαι εγώ» λέει ο Λίαμ Νίσον κοιτάζοντας με προσμονή τον Χόκινγκ μέσα από την οθόνη. «Ακου τη φωνή μου, είναι βαθιά, είναι σέξι, έχει ένα τόνο… φυσικής». Ο αθυρόστομος σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ, με αρκετά «μπιπ» του λέει «Θα είσαι γ*** τους τρελόύς αν δεν με επιλέξεις» για να προκαλέσει από τον αστροφυσικό, ο οποίος είναι γνωστός για το χιούμορ του, την απάντηση «Δεν νομίζω ότι θα με έπαιρνε κανένας στα γ*** σοβαρά αν ακουγόμουν έτσι». Ο Αντριου Λόιντ Γουέμπερ τραγουδάει μια παραλλαγή του «Memories» από το μιούζικαλ «Cats», ο Λιν Μανουέλ Μιράντα ραπάρει: «Είσαι ο Στίβεν Χόκινγκ από το Κολέγιο του Κέιμπριτζ, αλλά η φωνή σου είναι τρελά ρομποτική μα την αλήθεια» . Ο Τζον Μπογιέγκα που έπαιξε τον Φιν στο «Ο πόλεμος των άστρων: Η δύναμη ξυπνά» καυχάται: «Νιώθω ότι είμαι ο καλύτερος γι’ αυτή τη δουλειά. Ο λόγος είναι ότι έχω ήδη πάει στο Διάστημα. Εσύ μιλάς για το Διάστημα, εγώ το έχω ζήσει».

Ο Εντι Ρεντμέιν, ο οποίος υποδύθηκε τον Χόκινγκ στην ταινία «Η θεωρία των πάντων», δηλώνει ότι δεν έχει καμία όρεξη να ξαναπεράσει τα ίδια, ότι κανονικά θα πρέπει να τον πληρώσουν αν θέλουν να ξανακάνει αυτή τη δουλειά και ότι ο μόνος αστέρας που τον ενδιαφέρει είναι ο εαυτός του. Η σέξι Μις Πίγκι, ο ισχυρός Μπιλ Γκέιτς και άλλοι περισσότερο ή λιγότερο διάσημοι απορρίπτονται ο ένας μετά τον άλλον, με διάφορα σχόλια από τον «κριτή». Τελικά όμως ο Στίβεν Χόκινγκ καταλήγει σε μια επιλογή – απολύτως ταιριαστή όπως σχολιάζουν τα ξένα ΜΜΕ: την εμβληματική φωνή του Μάικλ Κέιν.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=870731

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Στίβεν Χώκινγκ: «Οι νέες γενιές έχουν 100 χρόνια για να βρουν νέο πλανήτη» :cheesy:

Δραματική έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα και τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων, απηύθυνε ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος επιστήμονας της εποχής μας, Στίβεν Χώκινγκ, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό και ότι έχει διορία μόλις 100 χρόνια, προκειμένου να βρει έναν άλλο κατοικήσιμο πλανήτη και να μετοικήσει εκεί, ώστε να διασωθεί το είδος.

Ο παγκοσμίου φήμης αστροφυσικός εκτιμά ότι ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται με τέτοιο ρυθμό, που τον επόμενο αιώνα θα είναι αδύνατον να επιβιώσει, καθώς διάφοροι παράγοντες, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η αύξηση των ανίατων επιδημιών και η πιθανότητα σύγκρουσης με κάποιον μετεωρίτη, συνηγορούν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

«Οι νέες γενιές είναι υποχρεωμένες να κοιτάξουν στο διάστημα»

«Καθώς ο πλανήτης γίνεται ολοένα και περισσότερο κατάλληλος για διαβίωση, οι νέες γενιές είναι υποχρεωμένες να δημιουργήσουν ζωή στο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Στίβεν Χώκινγκ παρουσίασε νέες αποδείξεις για την επερχόμενη κρίσιμη κατάσταση, ονομάζοντας την έρευνά του «Εκστρατεία για μία Νέα Γη».

Σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες που συνυπογράφουν την έρευνα, οι νέες ανακαλύψεις σε επίπεδο αστρονομίας, βιολογίας και πυραυλικής τεχνολογίας, καθιστούν δυνατή τη μετοίκηση των ανθρώπων σε άλλον πλανήτη τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο Χώκινγκ πρόσθεσε στα αίτια της πιθανής εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους, τους γενετικά αλλαγμένους ιούς, το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου και τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας της Γης και του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Εξαφάνιση σε 1.000 χρόνια

«Δεν νομίζω πως το ανθρώπινο είδος θα μπορέσει να επιβιώσει για περισσότερα από 1.000 χρόνια πάνω στον πλανήτη. Πρέπει να εντοπίσει έναν νέο πλανήτη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια και να διαφύγει εκεί», τόνισε ο επιστήμονας.

Από τον Δεκέμβριο, ο Στίβεν Χώκινγκ και η NASA, σε συνεργασία με μεγάλη κορεατική εταιρεία τεχνολογίας, ξεκίνησαν την υλοποίηση ενός μεγάλου διαστημικού πρότζεκτ, για την κατασκευή ενός αστρόπλοιου που θα στηρίζεται στη νανοτεχνολογία σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει με ταχύτητα που θα ισούται με το ένα πέμπτο της ταχύτητας του φωτός.

http://www.pronews.gr/portal/20170504/genika/epistimes/27120/stiven-hokingk-oi-nees-genies-einai-ypohreomenes-na-koitaxoyn-sto

 

Σχολιο:Νομιζω οτι με τις σημερινες συνθηκες ειμαστε μεσα στο πλαισιο της εκατονταετιας.

Ο Διεθνης Διαστημικος Σταθμος μεχρι το 2024.

Βασεις στην Σεληνη απο το 2022 και μετα.Σχετικα δημοσιευματα

Συνομιλίες Κίνας και Ευρώπης για την δημιουργία επανδρωμένης αποικίας στην Σελήνη.

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να πάνε στο φεγγάρι.

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15559&start=255

Πέμπτη 27/04/2017

Μετα εχει σειρα ο Αρης.

Στόχος του αμερικανικού Κογκρέσου μία αποστολή της NASA στον Άρη το 2033.

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14246&start=435

Παρασκευή 10/03/2017

Πιστευω οτι απο το 2040 θα ειμαστε στον Αρη και μετα θα αρχισει η μακροχρονη διαδικασία της γεωπλασίας.

Οσο για τους κινδυνους που αναφερει ο Χώκινγκ δηλαδη ο πληθυσμός της Γης,οι κλιματικές αλλαγές, η αύξηση των ανίατων επιδημιών και η πιθανότητα σύγκρουσης με κάποιον μετεωρίτη να προσθεσω και την πυρηνικη συγκρουση πιστευω οτι το ανθρωπινο ειδος εχει την επιστημονική γνώση αλλα και το αισθημα της αυτοσυντηρησης και επιβιωσης και θα καταφερει να αντιμετωπισει αυτους τους κινδύνους. ](*,) ](*,) ](*,)

stiven.medium.jpg.5e6d4c6e749ea11d37e85783d51d8e16.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Σ. Χόκινγκ: Το μέλλον και η επιβίωση του ανθρώπου βρίσκονται στο διάστημα. :cheesy:

Η εκκένωση της Γης μέσα στον επόμενο αιώνα είναι το μόνο ζωτικό σενάριο για την επιβίωση του ανθρώπου, σύμφωνα με τον παγκοσμίου φήμης αστροφυσικό Στήβεν Χόκινγκ. Τη στιγμή που η Γη διατρέχει πλείστους κινδύνους, είτε από φυσικά ή άλλα αίτια, όπως αστεροειδείς, ο υπερπληθυσμός ή ακόμη την κλιματική αλλαγή. Συνεπώς, κατά τον μεγάλο επιστήμονα, η τύχη του ανθρωπίνου γένους δεν βρίσκεται εγκλωβισμένο στη γη, αλλά στο διάστημα.

Ο επιστήμονας σκοπεύει μάλιστα να μετατρέψει τις ζοφερές διακηρύξεις του σε ένα ντοκιμαντέρ με σκοπό να βοηθήσει τις επόμενες γενιές να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Στο «Expedition New Earth» του BBC, ο καθηγητής Χόκινγκ οργώνει την υδρόγειο για να βρει τον τρόπο για το πώς θα εγκαταλείψουμε τον πλανήτη μας και θα ανοιχτούμε στο Σύμπαν. Τι έγινε όμως και άλλαξε γνώμη μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο καθησύχαζε την ανθρωπότητα πως θα επιβιώσει για άλλα χίλια χρόνια;

«Δεν νομίζω πως θα επιβιώσουμε για άλλα χίλια χρόνια χωρίς να δραπετεύσουμε από τον εύθραυστο πλανήτη μας», λέει τώρα και συνεχίζει: «Θέλω έτσι να ενθαρρύνω το δημόσιο ενδιαφέρον για το Διάστημα».

Στον επίλογο του βιβλίου του μάλιστα «Πώς να φτιάξεις ένα διαστημόπλοιο», ο Χόκινγκ το λέει ξεκάθαρα: «Πιστεύω ότι η ζωή στη Γη παραμένει σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαφανιστεί από κάποια καταστροφή, όπως ένας ξαφνικός πυρηνικός πόλεμος, ένας γενετικά τροποποιημένος ιός ή άλλοι κίνδυνοι. Νομίζω ότι το ανθρώπινο είδος δεν έχει κανένα μέλλον αν δεν πάει στο Διάστημα».

http://www.pronews.gr/portal/20170516/genika/diastima/49/s-hokingk-mellon-kai-i-epiviosi-toy-anthropoy-vriskontai-sto-diastima

AP_17065492303491.jpg.1c3533df64930fe3ebd6d663d01b6c26.jpg

AP_17065490488623.jpg.edab8917e2738da1324ef1f41b996457.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σ. Χόκινγκ: «Να αρχίσουμε να αναζητούμε πλανήτες ως εναλλακτική επιλογή για πιθανή κατοικία» :cheesy:

Ο αστροφυσικός, Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο πως «Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να αναζητούμε πλανήτες ως εναλλακτική επιλογή για πιθανή κατοικία».

Ο διάσημος αστροφυσικός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, μίλησε με αφορμή το φεστιβάλ «Starmus» για την Επιστήμη και τις Τέχνες που θα πραγματοποιηθεί στη Νορβηγία σε ένα μήνα. Στη συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι «η ανθρώπινη επιβίωση εξαρτάται από την εξεύρεση ενός νέου "σπιτιού" πέρα από τη γη» και τόνισε ότι «η αναζήτηση άλλων πλανητών για εποικισμό θα πρέπει να αρχίσει τώρα».

«Μας τελειώνει ο χώρος στη γη, πρέπει να ξεπεράσουμε τους τεχνικούς περιορισμούς που μας εμποδίζουν να ζούμε αλλού στο σύμπαν», ανέφερε ο Στίβεν Χόκινγκ, που θα είναι ο κύριος ομιλητής φεστιβάλ «Starmus» το οποίο θα διεξαχθεί στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουνίου.

Στόχος του διεθνούς φεστιβάλ είναι να ενώσει επιστήμονες, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο για να γιορτάσουν την Επιστήμη και να κάνουν το ευρύ κοινό να την κατανοήσει και να την εκτιμήσει.

http://www.pronews.gr/portal/20170522/genika/epistimes/27120/s-hokingk-na-arhisoyme-na-anazitoyme-planites-os-enallaktiki-epilogi

jawk888.jpg.c4d0b53c3c99f62c8199165e76520af1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέο «καμπανάκι» από Στίβεν Χόκινγκ: «Κινδυνεύει το ανθρώπινο γένος αν συνεχίσει να έχει ως όραμα μόνο χρήμα και πλούτο» :cheesy:

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για το μέλλον της ανθρωπότητας εμφανίζεται ο διάσημος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ. Με δοκίμιό του στον βρετανικό Guardian, προειδοποιεί ότι το ανθρώπινο είδος θα χαθεί, εάν συνεχιστεί η στάση των ανθρώπων σχετικά με τα χρήματα και τον πλούτο, η οποία και συνετέλεσε στο Brexit.

«Η νοοτροπία μας απέναντι στον πλούτο έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Brexit. Χρειάζεται να σκεφτούμε ξανά». Αυτός είναι ο τίτλος του δοκιμίου που υπογράφει στον Guardian ο θρυλικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος συνδέει το κυνήγι του πλούτου με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα.

Επιχείρηση… αναθεώρηση

Ο Χόκινγκ καλεί τη Βρετανία να αναθεώρησει την αξία του χρήματος και του πλούτου μετά το Brexit ώστε να υπάρξει ελπίδα για το μέλλον, ενώ παράλληλα εκτιμά πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επηρεάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο ιεραρχεί η σύγχρονη κοινωνία τα υλικά αγαθά.

Όσο για τις συνέπειες του δημοψηφίσματος; Αυτές εκτιμά πως θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στην επιστημονική έρευνα, αφού όπως τονίζει, το Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επιχορηγήσεις για έρευνες σε μαθητές με προβλήματα αναπηρίας.

Στίβεν Χόκινγκ: «Θα πρέπει να προσαρμοστούμε, να επανεξετάσουμε και να αλλάξουμε κάποιες από τις θεμελιώδεις παραδοχές μας σχετικά με το τι εννοούμε με τον όρο πλούτου, την κατοχή πλούτου, τι είναι δικό μου και τι δικό σου»

«Έχω μιλήσει στο παρελθόν για την ανησυχία μου ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών στη Βρετανία θα επηρέασουν αρνητικά τις επιχορηγήσεις σε μαθητές με αναπηρία. Αυτή η χρηματική υποστήριξη με βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Στην περίπτωσή μου βέβαια, τα χρήματα όχι μόνο με βοήθησαν να κάνω την καριέρα μου, αλλά με κράτησαν κυριολεκτικά ζωντανό», τονίζει χαρακτηριστικά ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός στο δοκίμιό του.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως τα χρήματα μπορούν να δώσουν την ελευθερία στα ξεχωριστά άτομα και η φτώχεια αντίθετα, να τα παγιδεύσει και να τα περιορίσει, ενώ ως άνθρωπος με σοβαρή αναπηρία, κατέστησε σαφές πως για εκείνον τα χρήματα είναι απλά ένα μέσο για να κάνει τη δουλειά του και να λειτουργήσει και πως ποτέ δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τους κατόχους του πλούτου που τον στήριζαν οικονομικά.

«Οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να αμφισβητούν την αξία του καθαρού πλούτου. Είναι η γνώση πιο σημαντική από τα χρήματα; Μπορεί να έχουμε πραγματικά κάτι δικό μας, ή είμαστε απλά παροδικοί θεματοφύλακες;», διερωτάται.

Ο Χόκινγκ ακόμη προτρέπει την Βρετανία να αλλάξει τη γενική στάση της απέναντι στα χρήματα και κάνει λόγο για συνεργασία των πολιτών για ένα κοινό όραμα.

«Να συνεργαστούμε όλοι μας για ένα κοινό όραμα και η προσπάθεια μας αυτή μπορεί να διασφαλίσει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να επιβιώσει. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε, να επανεξετάσουμε και να αλλάξουμε κάποιες από τις θεμελιώδεις παραδοχές μας σχετικά με το τι εννοούμε με τον όρο πλούτου, την κατοχή πλούτου, τι είναι δικό μου και τι δικό σου.Ακριβώς όπως τα παιδιά, θα πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Για να καταλήξει: «Εάν αποτύχουμε, τότε οι δυνάμεις που συνέβαλαν στο Brexit, ο φθόνος και ο απομονωτισμός, που δεν κυριαρχούν μόνο στην Βρετανία αλλά σε όλο τον κόσμο, το πνεύμα του να μην μοιραζόμαστε, η αποτυχία να διαιρέσουμε τον πλούτο πιο δίκαια, τόσο εντός όσο και εκτός των εθνικών συνόρων, οι δυνάμεις αυτές λοιπόν, θα ενισχυθούν. Αν συμβεί αυτό, δεν θα ήμουν αισιόδοξος για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του είδους μας».

http://www.pronews.gr/portal/20170528/genika/epistimes/27120/neo-kampanaki-apo-stiven-hokingk-kindyneyei-anthropino-genos

xokingk_0.jpg.7bd97e8cfbd834798ce93a2b71145196.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Στίβεν Χόκινγκ: αρχίστε την κατασκευή βάσεων σε Σελήνη και Άρη. :cheesy:

Ο διάσημος φυσικός Stephen Hawking κάλεσε τις μεγάλες χώρες του πλανήτη να επισπεύσουν τις αποστολές αστροναυτών και τη δημιουργία βάσεων στη Σελήνη και στον Άρη, προκειμένου να δώσουν στην ανθρωπότητα έναν ευρύτερο στόχο, αλλά και μια διέξοδο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στη Γη – κάτι καθόλου απίθανο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του -αλλά πάντα ενήμερος για τα τεκταινόμενα και ανήσυχος για το μέλλον- Βρετανός επιστήμονας είπε ότι μέχρι το 2020 πρέπει να έχουν φθάσει ξανά στη Σελήνη αστροναύτες και να χτισθεί τελικά εκεί μια βάση μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Για τον Άρη, είπε ότι οι αστροναύτες πρέπει να πατήσουν εκεί το πόδι τους έως το 2025 και αργότερα να δημιουργηθεί κι εκεί μια βάση.

Ενώ ακόμη καλύτερα θα ήταν, όπως είπε, αν μπορούσαμε να φθάσουμε στους πλανήτες του κοντινότερου στη Γη άστρου, του Εγγύτατου του Κενταύρου, σε απόσταση περίπου 4,5 ετών φωτός, οι οποίοι υπάρχουν ενδείξεις πως είναι φιλόξενοι για ζωή, ιδίως ο Proxima Centauri b, που εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με το δικό μας πλανήτη.

Βέβαια, με τα σημερινά μέσα, θα χρειάζονταν τρία εκατομμύρια χρόνια για να γίνει ένα τέτοιο ταξίδι. Γι αυτό, δεν απέκλεισε ότι μια μέρα οι άνθρωποι μπορεί να ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα πάνω σε μια ισχυρή ακτίνα φωτός, εκμεταλλευόμενοι τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Μιλώντας στο νορβηγικό φεστιβάλ επιστήμης και τέχνης Starmus στο Τροντχάιμ, σύμφωνα με το BBC, o Χόκινγκ τόνισε την ανάγκη να αναβιώσει το διαστημικό πρόγραμμα με πιο φιλόδοξους στόχους.

«Η εξάπλωσή μας στο διάστημα θα αλλάξει τελείως το μέλλον της ανθρωπότητας. Ελπίζω ότι θα ενώσει τα ανταγωνιζόμενα κράτη προς ένα κοινό στόχο: να αντιμετωπίσουμε την κοινή για όλους μας πρόκληση», ανέφερε. Παράλληλα, επέκρινε τον πρόεδρο Τραμπ για την αρνητική στάση του απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Όπως είπε ο Χόκινγκ, η Γη απειλείται από την κλιματική αλλαγή, την εξάντληση των φυσικών πόρων και την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, γι’ αυτό τα διαστημικά ταξίδια είναι ζωτικά, προκειμένου να διασφαλισθεί το μέλλον της ανθρωπότητας.

«Ξεμένουμε από χώρο και τα μόνα μέρη να πάμε, είναι οι άλλοι κόσμοι. Είναι καιρός πια να εξερευνήσουμε άλλα ηλιακά συστήματα. Η εξάπλωσή μας σε αυτά ίσως είναι το μόνο πράγμα που θα μας σώσει από τους εαυτούς μας. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι αναγκαίο οι άνθρωποι να αφήσουν τη Γη» δήλωσε ο Χόκινγκ. «Δεν πρέπει να αρκούμαστε να απολαμβάνουμε το σύμπαν, από τη βολή της Γης. Η Γη απειλείται από τόσα πολλά πράγματα, που είναι δύσκολο να είμαι θετικός», πρόσθεσε.

Όπως προειδοποίησε, σε βάθος χρόνου δεν υπάρχει μέλλον για τους ανθρώπους στον πλανήτη μας, ο οποίος κάποια στιγμή μπορεί να χτυπηθεί από αστεροειδή. Τόνισε ότι η αποίκιση άλλων κόσμων πρέπει να γίνει συντονισμένα από όλα τα μεγάλα κράτη και να «ανυψώσει» συλλογικά την ανθρωπότητα.

«Η αποίκιση άλλων πλανητών δεν είναι πια επιστημονική φαντασία, αλλά μπορεί να γίνει επιστημονικό γεγονός. Αν η ανθρωπότητα πρόκειται να συνεχίσει για άλλο ένα εκατομμύριο χρόνια, το μέλλον μας βρίσκεται στο να πάμε με τόλμη εκεί που κανείς άλλος δεν έχει πάει πριν. Ελπίζω για το καλύτερο. Πρέπει να ελπίζω. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», κατέληξε.

https://physicsgg.me/2017/06/21/%cf%83%cf%84%ce%af%ce%b2%ce%b5%ce%bd-%cf%87%cf%8c%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b3%ce%ba-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ae/

o-stiben-xokingk-upostirizei-programma-diastrikis-apostolis.jpg.851feee3c68701781b45198559872d47.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Στίβεν Χόκινγκ: «Ο Τραμπ θα κάνει τη Γη σαν την Αφροδίτη» :cheesy:

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στην κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Βρετανός επιστήμονας εκτίμησε ότι η στάση του Τραμπ απέναντι στο περιβάλλον δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τον πλανήτη μας, ο οποίος θα μπορούσε να εισέλθει σε τέτοια ολέθρια πορεία, ώστε να καταλήξει να γίνει μια καυτή κόλαση όπως η Αφροδίτη έγινε κάποτε.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο οποίος γιορτάζει τα 75α γενέθλιά του και είναι ασφαλώς -μετά τον Αϊνστάιν- ο πιο αναγνωρίσιμος επιστήμονας στον κόσμο, παρόλο που δεν μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει, δεν χάνει ευκαιρία να παρεμβαίνει με την τεχνητή φωνή του στην επικαιρότητα, εκφράζοντας μεγάλες ανησυχίες κατά καιρούς για το μέλλον του ανθρωπίνου είδους. «Είμαστε κοντά στο σημείο καμπής, όπου η κλιματική αλλαγή θα γίνει μη αναστρέψιμη. Η πρωτοβουλία του Τραμπ μπορεί να σπρώξει τη Γη πέρα από το χείλος, μετατρέποντάς την σε Αφροδίτη, με μια θερμοκρασία 250 βαθμών και με βροχή θειϊκού οξέος», δήλωσε ο Χόκινγκ.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ένας που μπορούμε να προλάβουμε, αν δράσουμε τώρα. Αρνούμενος την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και αποσυρόμενος από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει στον όμορφό πλανήτη μας μια περιβαλλοντική ζημιά που θα μπορούσε να αποφευχθεί, θέτοντας σε κίνδυνο το φυσικό κόσμο, εμάς και τα παιδιά μας», πρόσθεσε.

Για τον μάλλον απαισιόδοξο Χόκινγκ, ο οποίος θεωρεί ότι οι μέρες μας στη Γη είναι μετρημένες λόγω κυρίως των περιβαλλοντικών προβλημάτων και των ανθρωπίνων συγκρούσεων, ο Τραμπ είναι απλώς...το κερασάκι στην τούρτα. Όπως είπε, η επιθετικότητα είναι εγγενής στους ανθρώπους, γι' αυτό η καλύτερη πιθανότητα της ανθρωπότητας να επιβιώσει, θα είναι να βρει διεξόδους διαβίωσης σε άλλους πλανήτες.

«Φοβούμαι ότι η εξέλιξη έχει ενσωματώσει την απληστία και την επιθετικότητα στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Δεν φαίνονται καθόλου σημάδια για μείωση των συγκρούσεων και η ανάπτυξη νέας στρατιωτικής τεχνολογίας και όπλων μαζικής καταστροφής μπορεί να αποβεί καταστροφική. Η καλύτερη ελπίδα για την επιβίωση της ανθρώπινης φυλής μπορεί να είναι τελικά οι ανεξάρτητες αποικίες στο διάστημα», επανέλαβε μια προειδοποίηση που έχει κάνει ξανά στο παρελθόν.

Όσο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Χόκινγκ εξέφρασε ανησυχία ότι η έρευνα στη χώρα του θα πληγεί ανεπανόρθωτα από το Brexit. «Η επιστήμη είναι μια συνεργατική προσπάθεια, συνεπώς η επίπτωση θα είναι καθολικά αρνητική και θα αφήσει την βρετανική επιστήμη απομονωμένη και εσωστρεφή», όπως είπε.

Αναφορικά με την υστεροφημία του, δήλωσε: «Ποτέ δεν περίμενα να φθάσω τα 75. Όταν διαγνώσθηκα με τη νόσο στα 21 μου, μου είπαν ότι θα με σκοτώσει σε δύο έως τρία χρόνια. Τώρα, μετά από 54 χρόνια, μολονότι πιο αδύναμος και στο αμαξίδιο, ακόμη εργάζομαι και παράγω επιστημονικές μελέτες, με πολλή βοήθεια ασφαλώς από την οικογένειά μου, τους συναδέλφους και τους φίλους μου. Έτσι, νιώθω πολύ τυχερός που μπορώ να στοχάζομαι για την υστεροφημία μου. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά μου είναι η ανακάλυψή μου ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι τελείως μαύρες».

http://www.kathimerini.gr/916685/article/epikairothta/kosmos/stiven-xokingk-o-tramp-8a-kanei-th-gh-san-thn-afrodith

s2reutersmedianet-thumb-large.jpg.59319fd3fe221487a4073a3af3d6b14c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ :cheesy:

Οποιοσδήποτε στον κόσμο μπορεί πια να «κατεβάσει» από το διαδίκτυο και να διαβάσει τη διδακτορική διατριβή που έγραψε το 1966 ένας 24χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, ο οποίος έμελλε να γίνει ο πιο διάσημος επιστήμονας του κόσμου, αν και καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Το αν θα καταλάβει όμως κιόλας τι έλεγε ο Στίβεν Χόκινγκ, είναι ένα άλλο θέμα...

Ο Χόκινγκ ελπίζει ότι, δίνοντας ελεύθερη πρόσβαση στους πάντες να διαβάσουν τη διδακτορική εργασία του, με τίτλο «Ιδιότητες των διαστελλομένων συμπάντων», θα εμπνεύσει και άλλους επιστήμονες να μοιρασθούν το έργο τους.

Όπως είπε, «δίνοντας ανοικτή πρόσβαση στη διατριβή για το PhD μου, ελπίζω να εμπνεύσω τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κοιτάξουν ψηλά στα αστέρια και όχι χαμηλά στα πόδια τους, να αναρωτηθούν για τη θέση μας στο σύμπαν και να προσπαθήσουν να το κατανοήσουν. Ο καθένας οπουδήποτε στον κόσμο θα πρέπει να έχει ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση όχι μόνο στην έρευνά μου, αλλά επίσης στην έρευνα κάθε μεγάλου και διερευνητικού νου σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κατανόησης».

Το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, που χαρακτήρισε «ιστορική» τη διατριβή, ανακοίνωσε ότι αποτελεί ήδη το πιο δημοφιλές κείμενο, το οποίο έχει την μεγαλύτερη ζήτηση για «κατέβασμα» από το ηλεκτρονικό αποθετήριό του ανοικτής πρόσβασης Apollo.

Αυτό προκάλεσε μεγάλη χαρά στον Χόκινγκ, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν». Όπως είπε, «κάθε γενιά στηρίζεται στους ώμους εκείνων που προηγήθηκαν, όπως εγώ ως νεαρός διδακτορικός φοιτητής στο Κέιμπριτζ εμπνεύστηκα από το έργο του Ισαάκ Νεύτωνα, του Τζέημς Κλερκ Μάξγουελ και του 'Αλμπερτ Αϊνστάιν. Είναι θαυμάσιο που ακούω ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον να 'κατεβάσουν' τη διατριβή μου και ελπίζω να μην απογοητευθούν τώρα που επιτέλους έχουν πρόσβαση σε αυτήν».

Δεκαετίες μετά από εκείνη τη διατριβή του, το βιβλίο του «Μια σύντομη ιστορία του χρόνου» (1988) έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή στην ιστορία των επιστημονικών βιβλίων διεθνώς, πουλώντας περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα σε πάνω από 40 γλώσσες (μεταξύ των οποίων τα ελληνικά).

Ο Χόκινγκ, ο οποίος σπούδασε φυσικομαθηματικά στην Οξφόρδη παρά την επιθυμία του πατέρα του να γίνει γιατρός, διετέλεσε καθηγητής μαθηματικών του Κέιμπριτζ από το 1979 έως το 2009 (στην ίδια έδρα που κάποτε κατείχε ο Νεύτων) και μέχρι σήμερα διατηρεί ένα γραφείο εκεί.

Το Κέιμπριτζ προσδοκά ότι και άλλοι επιστήμονες θα παραχωρήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο έργο τους. Από φέτος τον Οκτώβριο, όλοι όσοι παίρνουν διδακτορικό από το πανεπιστήμιο, θα είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν ένα ψηφιακό αντίγραφο της διατριβής τους και θα ενθαρρύνονται να δίνουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτήν μέσω του ηλεκτρονικού αποθετηρίου. Το πανεπιστήμιο προτίθεται επίσης να προτρέψει όλους τους πρώτην καθηγητές του -μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 98 νομπελίστες- να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Χόκινγκ.

Η βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ διαθέτει περίπου οκτώ εκατομμύρια βιβλία και περιοδικά, καθώς κι ένα εκατομμύριο χάρτες, που συνολικά καταλαμβάνουν ράφια μήκους 125 μιλίων, τα οποία κάθε χρόνο επεκτείνονται κατά άλλα δύο μίλια. Το ηλεκτρονικό αποθετήριο Apollo (Απόλλων) περιλαμβάνει 15.000 άρθρα ερευνητών και 2.400 διδακτορικές διατριβές.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5480375/diathesimh-sto-diadiktyo-h-didaktorikh-diatribh-toy-stiben-xokingk/

18494930_14053290.limghandler.jpg.5818a76cdf68cc004532511dc6409775.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

S.Hawking: Σοκάρει με δήλωση του - «Τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο»! :cheesy:

Σύμφωνα με το Cambridge News, ο καθηγητής Hawking δήλωσε ότι πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα φτάσει τελικά σε ένα επίπεδο όπου ουσιαστικά θα αποτελεί μια «νέα μορφή ζωής που θα ξεπεράσει τους ανθρώπους».

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς τους ανθρώπους». «Αν οι άνθρωποι σχεδιάζουν και αντιμετωπίζουν ιούς για τους υπολογιστές, κάποιος θα σχεδιάσει την AI που θα βελτιώνεται και θα τους αντιμετωπίζει από μόνη της» και κατέληξε: «Αυτή θα είναι μια νέα μορφή ζωής που θα ξεπερνά τους ανθρώπους».

Ο καθηγητής σε δηλώσεις του δεν παρέλειψε να προτρέψει τους νέους να ενδιαφερθούν περισσότερο για το διάστημα και την επιστήμη εν γένει.

Ο 75χρονος επιστήμονας έχει μιλήσει στο περιοδικό WIRED για την πεποίθησή του ότι χρειαζόμαστε μια νέα διαστημική εποχή για να προσελκύσουμε τους νέους να συμμετάσχουν στην επιστήμη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» αν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δείξουν ενδιαφέρον.

Ο διεθνούς φήμης φυσικός πρόσθεσε επίσης ότι το νέο διαστημικό πρόγραμμα θα πρέπει να εστιάσει επειγόντως σε θέματα που θα αποσκοπούν στην εύρεση «κατάλληλων πλανητών για ανθρώπινη κατοίκηση».

Ο ίδιος προειδοποιεί: «Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή» και καταλήγει: «Η γη μας είναι πολύ μικρή για εμάς, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό και κινδυνεύουμε να αυτοκαταστραφούμε».

Δείτε τι είχε αναφέρει και στο παρελθόν:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=bv7HxfuKLxI

http://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia/643583_shawking-sokarei-me-dilosi-toy-ta-rompot-tha-antikatastisoyn-ton

ap_12061705275.thumb.jpg.0fb5d6cd59b63fcf28d9e719d23666b5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Στίβεν Χόκινγκ: Έκλεισε το 76 χρόνο της ζωής του- Του είχαν πει ότι θα ζήσει μέχρι τα 21.:cheesy:

Στα 21, την ώρα που η καριέρα του ήταν έτοιμη για απογείωση, εμφάνισε συμπτώματα Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης. Μπορεί το σώμα του να τον εγκατέλειπε, ωστόσο, το μυαλό του δεν βούλιαξε στην αρνητικότητα και αφοσιώθηκε στην θεωρητική φυσική.

Ο Στίβεν Χόκινγκ έκλεισε σήμερα τα 76 του χρόνια και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες με το έργο του να έχει επηρεάσει τις διδασκαλίες της γενικής σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.

Οι γιατροί μετά τη διάγνωση της ασθένειάς του του έδωσαν μόλις δύο χρόνια ζωής. Η πάθηση, που έχει, σκοτώνει μέσα σε πέντε χρόνια τους πάσχοντες. Ωστόσο, ο Χόκινγκ ζει ήδη 55.

Το 1985, ο Χόκινγκ προσβλήθηκε από πνευμονία που απειλούσε τη ζωή του.

Οταν η σύζυγός του Τζέιν ρωτήθηκε εάν θα τερμάτιζε τη μηχανική υποστήριξη, εκείνη αρνήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν μία τραχειοτομή, που θα απαιτούσε την εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα, και θα αφαιρούσε ότι είχε απομείνει από την ομιλία του.

Η εθνική υγειονομική υπηρεσία θα πλήρωνε για οίκο ευγηρίας αλλά η Τζέιν ήταν αποφασισμένη ότι θα ζούσε στο σπίτι. Το κόστος της φροντίδας χρηματοδοτήθηκε από ένα αμερικανικό ίδρυμα. Νοσοκόμες μισθώθηκαν για τις τρεις βάρδιες που απαιτούνταν για να παρέχουν την εικοσιτετράωρη υποστήριξη που απαιτούνταν. Ενας από εκείνους που απασχολούνταν ήταν η Ελειν Μέισον, η γυναίκα που επρόκειτο να γίνει η δεύτερη σύζυγος του Χόκινγκ.

Για πάνω από μισό αιώνα, ο 76χρονος Χόκινγκ ασχολείται με μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τη θεωρητική κοσμολογία, την κβαντική βαρύτητα και τις μαύρες τρύπες.

Εχει βγάλει βιβλία, κάνει διαλέξεις, λάβει μετάλλια και βραβεία. Εχει γίνει πρότυπο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλο τον κόσμο. Η αναπηρία του, άλλωστε, του έχει δώσει μια νέα αίσθηση σκοπού και επιθυμίας για ζωή.

«Επειδή κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μου, έχω την επιθυμία να αξιοποιώ στο έπακρο κάθε λεπτό», είχε δηλώσει σε ντοκιμαντέρ που έγινε για τη ζωή του.

Ο Χόκινγκ αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα σχετικά με την ασθένειά του. Ο Λιο ΜακΚλάσκι, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και ιατρικός διευθυντής του ALS Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, επιχειρώντας να εξηγήσει τι συμβαίνει στην περίπτωσή του Χόκινγκ, αναφέρει στο Scientific American:

«Πρόκειται για μια απίστευτα μεταβλητή διαταραχή από πολλές απόψεις. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ζουν δύο έως τρία χρόνια μετά τη διάγνωση. Αλλά αυτό σημαίνει πως οι μισοί περίπου ζουν περισσότερο.

Το προσδόκιμο ζωής ενεργοποιεί δύο πράγματα: οι κινητικοί νευρώνες που διατρέχουν το διάφραγμα, δηλαδή οι μύες του σχετίζονται με το αναπνευστικό. Κοινός τρόπος θανάτου των ασθενών είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ακόμη ένα είναι η επιδείνωση καταπιεσμένων μυών που μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμού και αφυδάτωση.

Εάν κάποιος ασθενής δεν έχει αυτά τα δύο, μπορεί να ζήσει για μεγάλο διάστημα, ακόμα και εάν χειροτερεύσει.

Αυτό που συνέβη στον Χόκινγκ είναι απλά εκπληκτικό. Αυτός σίγουρα είναι εξαίρεση».

Στην αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Στίβεν Χόκινγκ: Το χρονικό της ζωής μου», έκλεισε το βιβλίο με την εξής φράση: «Νιώθω πανευτυχής που ήρθα στην ζωή και ασχολήθηκα με την φυσική επιστήμη. Χαίρομαι, αν κατάφερα να βάλω ένα λιθαράκι, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το Σύμπαν».

Και τα κατάφερε διότι πριν από 33 χρόνια, η πρώην γυναίκα του αρνήθηκε να τον βγάλει από την μηχανική υποστήριξη.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/659680_stiven-hokingk-ekleise-76-hrono-tis-zois-toy-toy-eihan-pei-oti-tha-zisei

hoking3.jpg.3e0cdb7d685567f24098809eb99301d2.jpg

hokingk2.jpg.e1f6b280558889529df03cb69ec10694.jpg

hokingk1.jpg.427819c5dfdeee0807de6b2c50c7b049.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ο Στίβεν Χόκινγκ γνωρίζει τι υπήρχε πριν από το Big Bang. :cheesy:

Ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ εμφανίστηκε στην εκπομπή «Star Talk» του National Geographic και ανέλυσε την θεωρία του για το συνέβη ή καλύτερα για το τι μπορεί να υπήρχε πριν το Big Bang, τη Μεγάλη Έκρηξη, το συμβάν από το οποίο σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία προέκυψε το Σύμπαν.

Ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι πριν την Μεγάλη Εκρηξη φαινομενικά δεν υπήρχε απολύτως τίποτε αλλά στην πραγματικότητα ο χωροχρόνος υπήρχε. Ο χωροχρόνος είναι το μαθηματικό μοντέλο που ενώνει τον χώρο και τον χρόνο σε μία συνέχεια. Ο χωροχρόνος συνήθως ερμηνεύεται ως συνδυασμός του ευκλείδειου χώρου τριών διαστάσεων με τον χρόνο ως μια επιπρόσθετη διάσταση, οπότε προκύπτει ένα πολύπτυχο μόρφωμα τεσσάρων διαστάσεων. Η τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου, είναι διαφορετική από τις άλλες τρεις που αφορούν μήκος στον ευκλείδειο χώρο.

Ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι ο χωροχρόνος ήταν καμπυλωμένος σε μια έξτρα διάσταση αλλά η συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο χωροχρόνος όσο και γενικότερα το όλο περιβάλλον το οποίο υπήρχε πριν την δημιουργία του Σύμπαντος (μας) είναι φαινόμενα που δεν μπορεί να κατανοήσει ο άνθρωπος. Η θεωρία αυτή έχει λάβει την ονομασία «πρόταση χωρίς σύνορα» και κεντρική της ιδέα είναι ότι αν προσπαθήσουμε να πάμε πίσω στον χρόνο για να δούμε τι συνέβη θα διαπιστώσουμε ότι ναι μεν ο χρόνος συρρικνώνεται συνεχώς καθώς το Σύμπαν μικραίνει συνεχώς πλησιάζοντας στο σημείο μηδέν (όταν δηλαδή συμβαίνει η Μεγάλη Έκρηξη) αλλά ο χρόνος συρρικνώνεται απεριόριστα και δεν φτάνει ποτέ σε ένα ξεκάθαρο σημείο εκκίνησης. Άρα πιθανώς ο χρόνος προϋπήρχε με κάποιο τρόπο της Μεγάλης Έκρηξης και του Σύμπαντος (μας).

Η «πρόταση χωρίς σύνορα» αποτελεί το τελευταίο διάστημα αντικείμενο μελέτης και ανταλλαγής απόψεων ακόμη και συγκρούσεων μέσα στην επιστημονική κοινότητα. Όπως και να έχει το πράγμα ο Χόκινγκ παρά την ηλικία του (είναι 76 ετών) και τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του κατάφερε για μια ακόμη φορά να ταράξει τα νερά της επιστήμης και να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500203987

20157045_14739366_limghandler.jpg.9b4d55b915f8ed57c361f341e21e9baa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η εμβληματική ομιλία του Στίβεν Χόκινγκ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ήταν 7 Σεπτεμβρίου 1998 όταν ο διακεκριμμένος βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ επισκέφθηκε την Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Κρήτης και έδωσε στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής μια εμβληματική ομιλία που άφησε εποχή.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο, άνθρωποι όλων των ηλικιών παρακολούθησαν την ομιλία του Χόκινγκ στο πλαίσιο της 21ης Τριγωνικής Συνάντησης Αστροφυσικής, στο Κολυμπάρι Χανίων. Η συνάντηση είχε θεμα τις «Μαύρες Τρύπες», ένα θέμα που ο παγκοσμίου φήμης φυσικός γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλον επιστήμονα.

Η τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χριστίνα Σπυράκη, είχε καλωσορίσει τον Στίβεν Χόκινγκ κάνοντας λόγο για «μεγάλη στιγμή της παρουσίας του», ενώ του απονεμήθηκε και το μετάλλιο του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

«Ήταν μια ιστορική μέρα για το Πανεπιστήμιο και την Κρήτη», είχε σχολιάζει ο πρώην πρύτανης Γιώργος Γραμματικάκης, σχολιάζοντας την ομιλία του Χόκινγκ.

4.thumb.jpg.cc2494a42410cdb2298844e1da98ce67.jpg

5.jpg.ba28b7f5ff45d32a9c581f1bb8e249d5.jpg

6.jpg.df084a5399026fc5116c6fc56da1da5a.jpg

1--93-thumb-large.jpg.0b7e825ff1c6ccc6d02b053b5fefc2c2.jpg

renowned-phy-thumb-large.jpg.31730a4a6adad7491ce7416e9508f9c1.jpg

15.jpg.6649b84796661b246c6dff75ea853bd5.jpg

hawking22.thumb.jpg.4ea5885a8ca9dda0eff97519a3041a80.jpg

stephen1-thumb-large.jpg.094d9438bec4508e766aae0cff44048a.jpg

stigmiotypo-2018-03-15-80611-mm-thumb-large.jpg.5445f7582488cac6031c48d2efed951a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H τελευταία θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ για τα πολλά σύμπαντα. :cheesy:

Μια πρόβλεψη για το αναπότρεπτο τέλος του κόσμου μας, αλλά και ένα ελπιδοφόρο τρόπο να ανιχνεύσουμε ίσως τα παράλληλα σύμπαντα, περιλαμβάνει η τελευταία θεωρία για το πολυσύμπαν που άφησε πίσω του, λίγο πριν πεθάνει, ο μεγάλος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Ο Βρετανός επιστήμονας εργαζόταν έως την τελευταία εβδομάδα πριν το θάνατό του πάνω στην τελευταία εργασία του με τίτλο «Μία ομαλή έξοδος από τον αιώνιο πληθωρισμό», που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης από κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό, στο οποίο έχει υποβληθεί.

Σε αυτήν, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο Χόκινγκ προβλέπει ότι το σύμπαν μας θα λάβει τέλος, όταν τα άστρα ξεμείνουν από ενέργεια. Δεν αποκλείει όμως ότι στο μεταξύ οι επιστήμονες θα μπορέσουν τελικά να βρουν εναλλακτικά σύμπαντα με τη βοήθεια διαστημικών σκαφών με ειδικά όργανα.

Ο Χόκινγκ, σύμφωνα με πληροφορίες συναδέλφων του, περιγράφει στην ακόμη αδημοσίευτη εργασία του τα πολύπλοκα μαθηματικά που χρειάζονται, ώστε μια διαστημοσυσκευή να ανιχνεύσει ίχνη από πολλαπλές «Μεγάλες Εκρήξεις» (Μπιγκ Μπανγκ). Η θεωρία αυτή μπορεί να αποδειχθεί η σημαντικότερη κληρονομιά που αφήνει πίσω του.

Πολλοί επιστήμονες -μεταξύ των οποίων ο Χόκινγκ- πιστεύουν ότι το σύμπαν διεστάλη απότομα από ένα μοναδικό σημείο φθάνοντας πολύ γρήγορα στις σημερινές σχεδόν διαστάσεις του, μια θεωρία γνωστή ως «κοσμικός πληθωρισμός». Από τη θεωρία αυτή προκύπτει μια άλλη θεωρία για την ύπαρξη πολλών Big Bang, καθένα από τα οποία δημιούργησε το δικό του σύμπαν, με τελικό αποτέλεσμα ένα πολυσύμπαν (multiverse).

Όμως, από τη θεωρία έως την πράξη υπάρχει τεράστια απόσταση. Κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να προσκομίσει αποδείξεις ότι όντως κάτι τέτοιο έχει συμβεί. Ίσως όμως ο Χόκινγκ να είχε μια τελευταία λαμπρή ιδέα, που θα καταστήσει εφικτή την επιβεβαίωση του πολυσύμπαντος με απτά στοιχεία από την παρατήρηση.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής κοσμολογίας Κάρλος Φρενκ του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, ο Χόκινγκ πίστευε ότι το πολυσύμπαν άφησε το αποτύπωμά του στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου που διαπερνά το δικό μας σύμπαν και ότι συνεπώς μπορούμε να το ανιχνεύσουμε με τα κατάλληλα όργανα μιας διαστημοσυσκευής.

Ο συνεργάτης του καθηγητής Τόμας Χέρτογκ του βελγικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, ο οποίος δούλεψε μαζί με τον Χόκινγκ πάνω στη νέα θεωρία, δήλωσε ότι, με αυτή την τελευταία εργασία, ο Χόκινγκ μπορεί να κατάφερνε να πάρει τελικά το Νόμπελ Φυσικής, αν όντως στην πορεία η θεωρία του επιβεβαιωνόταν με τις ανάλογες ανακαλύψεις.

Στην φωτογραφια Thomas Hertog και Stephen Hawking.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500207412

hawking_hertog.jpg.c4aceaafc2694a49522438e776e55bf1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δίπλα στον Νεύτωνα και τον Δαρβίνο θα ταφεί ο Στίβεν Χόκινγκ. :cheesy:

Η τελευταία κατοικία του βρετανού θεωρητικού φυσικού, Στίβεν Χόκινγκ, θα είναι δίπλα σε κάποιους από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών, καθώς η τέφρα του θα ενταφιαστεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, κοντά στους τάφους του Νεύτωνα και του Δαρβίνου.

Ο Χόκινγκ, ο πιο αναγνωρίσιμος επιστήμονας της εποχής μας, πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 76 ετών, αφού πέρασε όλη του τη ζωή αναζητώντας με το μυαλό του την προέλευση του σύμπαντος, τα μυστήρια των μαύρων οπών και τη φύση του ίδιου του χρόνου.

Το Αβαείο του Γουεστμίνστερ, όπου αναπαύονται 17 μονάρχες και κάποιες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της βρετανικής ιστορίας, ανακοίνωσε ότι αργότερα φέτος θα τελεστεί Ευχαριστήριος Θεία Λειτουργία κατά τη διάρκεια της οποίας θα ενταφιαστεί η τέφρα του Χόκινγκ.

«Αρμόζει απόλυτα τα λείψανα του καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ να ενταφιαστούν στο Αβαείο, κοντά στους επιφανείς συναδέλφους του» ανέφερε ο επικεφαλής του Γουεστμίνστερ, ιερέας Τζον Χολ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Ισαάκ Νεύτωνας, που έθεσε τα θεμέλια των σύγχρονων μαθηματικών και διατύπωσε τον νόμο της βαρύτητας, ενταφιάστηκε στο Αβαείο το 1727. Ο Κάρολος Δαρβίνος, η θεωρία της εξέλιξης του οποίου ήταν μια από τις πλέον πρωτοποριακές όλων των εποχών, τάφηκε, επίσης, εκεί, το 1882.

Ο ενταφιασμός μέσα στο Αβαείο είναι μια σπάνια τιμή. Οι πιο πρόσφατες ταφές επιστημόνων εκεί ήταν εκείνες του Έρνεστ Ράδερφορντ, του πρωτοπόρου της πυρηνικής φυσικής, το 1937 και του Τζόζεφ Τζον Τόμσον, που ανακάλυψε τα ηλεκτρόνια.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500207967

30754332_2018_03_20T171313Z_1159663158_RC18E79F4040_RTRMADP_3_BRITAIN_HAWKING_ASHES_limghandler.jpg.e044b79b80f10a31853dc8a28943ae37.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Το τελευταίο άρθρο του Χόκινγκ. :cheesy:

Ο Στίβεν Χόκινγκ φρόντιζε να μας εκπλήσσει συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Τελικά φρόντισε να μας εκπλήξει και μετά τον θάνατό του... Λίγες ημέρες προτού ο μεγάλος θεωρητικός αστροφυσικός και κοσμολόγος εγκαταλείψει τα εγκόσμια είχε υποβάλει προς δημοσίευση μία ακόμα μελέτη, προϊόν συνεργασίας με τον Τόμας Χέρτογκ, φυσικό του βελγικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν. Η εργασία δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Arxiv.org του Πανεπιστημίου Κορνέλ και σε αυτήν ο Χόκινγκ προσπαθεί να αποδείξει την ύπαρξη και άλλων συμπάντων, ενώ προτείνει και έναν τρόπο για να τα εντοπίσουμε.

Ο Τόμας Χέρτογκ, ο οποίος αποτελούσε σταθερό συνεργάτη του Στίβεν Χόκινγκ τα τελευταία 20 χρόνια, μίλησε στο «Βήμα» για τη σημασία αυτής της ύστατης μελέτης, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα μπορούσε να χαρίσει το Νομπέλ Φυσικής στον βρετανό επιστήμονα.

Τι πραγματεύεται αυτή η εργασία και πώς συνδέεται με τη θεωρία της Μεγάλης Εκρηξης;

«Είναι μια εργασία για τη Μεγάλη Εκρηξη και στην πραγματικότητα αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή της "πρότασης χωρίς σύνορα", του κοσμολογικού μοντέλου που είχαν προτείνει το 1983 ο Στίβεν Χόκινγκ και ο Τζέιμς Χαρτλ. Το μοντέλο αυτό ανέφερε ότι μαζί με τη Μεγάλη Εκρηξη ξεκίνησε και ο χρόνος, όπως τουλάχιστον εμείς τον αντιλαμβανόμαστε. Ωστόσο το μοντέλο αυτό δεν περιέγραφε με ξεκάθαρο τρόπο τι είδους σύμπαν είχε δημιουργηθεί από τη Μεγάλη Εκρηξη και παρά τις προσπάθειες πολλών ετών δεν είχαμε καταφέρει να βρούμε την απάντηση. Τελικά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το μοντέλο δεν περιγράφει ένα σύμπαν αλλά την ύπαρξη πάρα πολλών, ίσως και αμέτρητων συμπάντων. Οι κοσμολόγοι το ονομάζουν πολυσύμπαν, ένα σύνολο παράλληλων συμπάντων. Αυτό το συμπέρασμα οδηγούσε όμως σε ένα παράδοξο: Το μοντέλο φαινόταν ότι δεν μπορούσε να μας πει απολύτως τίποτε για το δικό μας σύμπαν, το οποίο όμως είναι ένα από τα άπειρα που υπάρχουν. Ο Χόκινγκ δεν ήταν ευχαριστημένος με αυτή την εξέλιξη και έτσι πριν από έναν χρόνο μού είπε: "Ας προσπαθήσουμε να δαμάσουμε το πολυσύμπαν". Ετσι ξεκινήσαμε την προσπάθεια να αναπτύξουμε μια μέθοδο ώστε να τοποθετήσουμε την ιδέα του πολυσύμπαντος σε ένα κατανοητό επιστημονικό πλαίσιο το οποίο μπορούσε να γίνει αντικείμενο εξέτασης και ελέγχου. Αυτός είναι ο πυρήνας της νέας μας εργασίας. Βάλαμε το αρχικό θεωρητικό μοντέλο του Στίβεν σε πιο στέρεες μαθηματικές βάσεις. Δημιουργήθηκε έτσι ένα νέο μοντέλο το οποίο περιορίζει τον αριθμό των παράλληλων συμπάντων και τον καθιστά μετρήσιμο, επιτρέποντας έτσι στο μοντέλο να μπορεί να μπει στη διαδικασία του ελέγχου».

Με ποιον τρόπο θα ελεγχθεί αυτό το νέο μοντέλο;

«Το νέο μοντέλο προβλέπει ότι το δικό μας σύμπαν δημιουργήθηκε μέσω μιας απότομης διαστολής η οποία έχει λάβει την ονομασία "κοσμικός πληθωρισμός". Από αυτό το κοσμικό γεγονός προέκυψαν βαρυτικά κύματα (ρυτιδώσεις στον χωροχρόνο), τα οποία μπορούν να εμφανιστούν στις εικόνες της μικροκυματικής ακτινοβολίας. Εχει ήδη προχωρήσει πολύ η ανάπτυξη τεχνολογίας καταγραφής των βαρυτικών κυμάτων και νομίζω ότι σύντομα δορυφόροι και διαστημικά ερευνητικά σκάφη θα μπορούν να εντοπίσουν αυτά τα βαρυτικά κύματα ή τουλάχιστον να δουν το αποτύπωμά τους στη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου. Ετσι θα διαπιστωθεί αν η θεωρία είναι σωστή και αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική προέκταση της αντίληψής μας για τη φυσική πραγματικότητα».

Τι θα σημαίνει για την Κοσμολογία η απόδειξη αυτής της θεωρίας;

«Ο εντοπισμός των βαρυτικών κυμάτων θα αποτελέσει ισχυρή απόδειξη της ύπαρξης ενός πολυσύμπαντος. Αυτή η τελευταία εργασία μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μαθηματική απόδειξη του πολυσύμπαντος».

Αυτή η νέα ιδέα μπορεί να θεωρηθεί αμφιλεγόμενη από άλλους κοσμολόγους. Ποια είναι η κριτική που μπορεί να δεχθείτε και τι θα απαντήσετε;

«Κάποιοι κοσμολόγοι δεν συμφωνούν με την ιδέα του πολυσύμπαντος στη βάση του ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η ύπαρξή του. Ωστόσο το μοντέλο μας δείχνει ότι παρατηρήσεις στο δικό μας σύμπαν μπορούν να παρέχουν ισχυρές αποδείξεις για την ύπαρξη άλλων συμπάντων».

Πώς αισθάνεσθε που δουλέψατε με τον Στίβεν Χόκινγκ στην τελευταία του εργασία;

«Αυτή η εργασία αποτελεί μέρος μιας σειράς πολλών άλλων εργασιών. Με τον Στίβεν συνεργαζόμαστε για περίπου είκοσι χρόνια, αλλά πραγματικά και οι δύο ευχαριστηθήκαμε πολύ αυτή την τελευταία εργασία. Νιώσαμε ότι επιτέλους αρχίζουμε να αποκτούμε κάποιον έλεγχο πάνω στο πολυσύμπαν».

Ποια είναι τα επόμενα ερευνητικά σας σχέδια;

«Αυτή η εργασία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου επιστημονικού προγράμματος που στοχεύει στην κατανόηση της φύσης της Μεγάλης Εκρηξης και του γιατί το σύμπαν μας είναι έτσι όπως το γνωρίζουμε».

Ο Στίβεν Χόκινγκ έλεγε συνεχώς ότι ένας προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός πιθανότατα θα θελήσει να μας καταστρέψει και γι' αυτό θα πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους και να κρατήσουμε κρυφή την ύπαρξή μας. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

«Ναι, συμφωνώ. Θεωρώ ότι αν έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους, κάτι που πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί καλά για εμάς για πολλούς και διαφόρους λόγους».

Πληθωρισμός και πολυσύμπαν

Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων θα προσφέρει στήριξη στη λεγόμενη θεωρία του κοσμικού πληθωρισμού, σύμφωνα με την οποία το νεογέννητο Σύμπαν πέρασε από μια φάση απότομης διόγκωσης. Κεντρική ιδέα αυτής της θεωρίας είναι ότι το σύμπαν μας είναι μόνο μία «μονάδα» μέσα σε ένα άπειρο και συνεχώς επεκτεινόμενο σύνολο ασύνδετων μεταξύ τους παράλληλων συμπάντων που αποτελούν το πολυσύμπαν. Την ύπαρξη του πολυσύμπαντος προτείνουν και άλλες θεωρίες, όπως η θεωρία των χορδών, και τομείς της θεωρητικής φυσικής, όπως η κβαντομηχανική. «Αν υπάρχει πληθωρισμός, υπάρχει και πολυσύμπαν. Κάθε παρατήρηση που πιστοποιεί τον πληθωρισμό φέρνει πιο κοντά στην επαλήθευση την ύπαρξη του πολυσύμπαντος» υποστηρίζει ο Αντρέι Λίντε, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ και ένας εκ των εμπνευστών της θεωρίας του κοσμικού πληθωρισμού.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=956341

hawking.jpg.e7b389fed06377469d5d47db812a2dd6.jpg

7C9D83AFE21EB991979C7C3FC716BA3C.jpg.9ad9a106a7131f60c866b4e2bad57427.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Μικρότερο και απλούστερο το σύμπαν, σύμφωνα με την τελική θεωρία του Χόκινγκ. :cheesy:

Η τελική θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ για την προέλευση του σύμπαντος δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό μετά τον θάνατο του μεγάλου Βρετανού φυσικομαθηματικού και κοσμολόγου.

Η θεωρία, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Τόμας Χέρτογκ του βελγικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, είχε υποβληθεί προς δημοσίευση στην αρχή του έτους, πριν τον θάνατο του Χόκινγκ, στο επιστημονικό έντυπο Journal of High Energy Physics.

https://link.springer.com/article/10.1007%2FJHEP04%282018%29147

Η επιστημονική εργασία, που βασίζεται στη θεωρία των χορδών, προβλέπει ότι το σύμπαν είναι πεπερασμένο και πολύ πιο απλό από ό,τι υποστηρίζουν οι περισσότερες υπάρχουσες θεωρίες για τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Big Bang).

Μια πρώτη παρουσίαση της θεωρίας είχε γίνει από τον Χέρτογκ πέρυσι τον Ιούλιο, σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με αφορμή τα 75α γενέθλια του Χόκινγκ.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες θεωρίες, το σύμπαν μας (γνωστό και ως τοπικό σύμπαν) δημιουργήθηκε με μια σύντομη πληθωριστική «έκρηξη», η οποία ακολούθησε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το Big Bang, ωθώντας το νεογέννητο σύμπαν να διασταλεί απότομα με εκθετικό ρυθμό.

Μια διαδεδομένη πεποίθηση είναι ότι, μόλις αρχίσει ο κοσμικός πληθωρισμός, υπάρχουν περιοχές όπου δεν σταματά ποτέ, με συνέπεια να είναι αέναος. Το παρατηρήσιμο μέρος του σύμπαντός μας είναι απλώς μια περιοχή όπου ο πληθωρισμός έχει σταματήσει, ενώ αλλού συνεχίζεται. Αυτό πιστεύεται ότι έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται σαν «φράκταλ» διαφορετικά σύμπαντα, πιθανώς με διαφορετικούς νόμους το καθένα, και όλα μαζί να συνιστούν ένα πολυσύμπαν.

Ο Χόκινγκ δεν υπήρξε ένθερμος οπαδός αυτής της ιδέας του πολυσύμπαντος. Στη νέα εργασία του, μαζί με τον Χέρτογκ, υποστηρίζει ότι αυτή η θεωρία του αιώνιου πληθωρισμού είναι λανθασμένη και, ενώ δεν αρνείται την ύπαρξη του πολυσύμπαντος, το απλοποιεί και υποστηρίζει ότι όλα τα σύμπαντα έχουν ίδιους φυσικούς νόμους με το δικό μας.

Σύμφωνα με τον Χέρτογκ, «το πρόβλημα με τη συνήθη θεωρία του αέναου πληθωρισμού είναι πως υποθέτει ότι υπάρχει στο υπόβαθρο ένα σύμπαν που εξελίσσεται σύμφωνα με τη γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ αντιμετωπίζει τις κβαντικές επιδράσεις ως μικρές διακυμάνσεις γύρω από αυτό. Όμως η δυναμική του αέναου πληθωρισμού καταργεί τη διάκριση ανάμεσα στην κλασσική και στην κβαντική φυσική, με συνέπεια η θεωρία του Αϊνστάιν να παύει να ισχύει στον αέναο πληθωρισμό».

Σύμφωνα με τη θεωρία των Χόκινγκ-Χέρτογκ, «το σύμπαν μας, στις μεγαλύτερες κλίμακες, είναι λογικά ομαλό και πεπερασμένο, συνεπώς δεν αποτελεί μια μορφοκλασματική δομή (φράκταλ)». Η θεωρία τους βασίζεται τόσο στη θεωρία των χορδών, η οποία προσπαθεί να συμφιλιώσει τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα με την κβαντική φυσική, όσο και στη θεωρία ότι το σύμπαν είναι ένα μεγάλο και πολύπλοκο ολόγραμμα.

Οι Χόκινγκ και Χέρτογκ παρουσιάζουν μια δική τους εκδοχή περί ολογράμματος, που τους επιτρέπει να εξοβελίσουν τον χρόνο και να περιγράψουν τον αέναο κοσμικό πληθωρισμό, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στη θεωρία του Αϊνστάιν. Στη νέα θεωρία, ο αέναος πληθωρισμός είναι μια άχρονη κατάσταση πάνω σε μια επιφάνεια του χώρου στην αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με τη διατύπωση του Χόκινγκ πριν πεθάνει, «δεν καταλήγουμε σε ένα μοναδικό σύμπαν, αλλά τα ευρήματά μας παραπέμπουν σε μια σημαντική μείωση του πολυσύμπαντος, σε μια πολύ μικρότερη γκάμα πιθανών συμπάντων». Η νέα αυτή θεωρία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιο εύκολο να επιβεβαιωθεί μέσω αστρονομικών και αστροφυσικών παρατηρήσεων.

Ήδη, ο Χέρτογκ σχεδιάζει να μελετήσει τις πρακτικές συνέπειες της νέας θεωρίας σε μικρότερες κλίμακες, που βρίσκονται εντός των ορίων των διαστημικών τηλεσκοπίων. Πιστεύει ότι τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα (ρυτιδώσεις του χωροχρόνου) που προκλήθηκαν κατά την έξοδο από τον αέναο πληθωρισμό, θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν το θεωρητικό μοντέλο τους.

Η επέκταση του σύμπαντός μας από τη γέννησή του έως σήμερα σημαίνει ότι αυτά τα βαρυτικά κύματα θα έχουν πλέον πολύ μεγάλα μήκη κύματος, συνεπώς θα είναι αδύνατο να ανιχνευθούν από τους υπάρχοντες επίγειους ανιχνευτές LIGO. Όμως μπορεί ίσως να εντοπισθούν από το μελλοντικό ευρωπαϊκό διαστημικό παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων LISA.

http://www.in.gr/2018/05/02/tech/mikrotero-kai-aploustero-sympan-symfona-tin-teliki-theoria-tou-xokingk/

sky-lights-space-dark-thumb-large.jpg.a2f02280a6bdfc29c0e535686fd70ff6.jpg

stephen-hawking-big-bang-map-universe.jpg.7af61ad2015a3832ce022040a2648267.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Δημοπρασία: 296.750 λίρες για το αμαξίδιο του Χόκινγκ - 584.750 λίρες για το διδακτορικό του. :cheesy:

Το αναπηρικό αμαξίδιο που χρησιμοποιούσε ο Bρετανός φυσικομαθηματικός Στίβεν Χόκινγκ όσο ζούσε, πουλήθηκε σε online δημοπρασία του οίκου Κρίστι'ς αντί 296.750 λιρών, ενώ ένα υπογεγραμμένο από τον ίδιο αντίγραφο του διδακτορικού του από το 1965 (ένα από τα πέντε που υπάρχουν) «έπιασε» 584.750 λίρες.

Συνολικά, δημοπρατήθηκαν 52 προσωπικά αντικείμενα του Χόκινγκ, ο οποίος είχε πεθάνει τον Μάρτιο σε ηλικία 76 ετών, και συγκεντρώθηκαν 1,82 εκατομμύρια λίρες κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σύμφωνα με το BBC και την «Guardian».

Οι τιμές κινήθηκαν αρκετά υψηλότερα του αναμενομένου. Για παράδειγμα, το διδακτορικό του με θέμα «Ιδιότητες των διαστελλομένων συμπάντων» αναμενόταν να «πιάσει» 150.000 λίρες, αλλά η τελική τιμή ήταν σχεδόν τετραπλάσια.

Πουλήθηκαν, επίσης, μια σειρά από μετάλλια, βραβεία και επιστημονικές εργασίες του Χόκινγκ, βιβλία και γράμματα της βιβλιοθήκης του από άλλους επιστήμονες (Νεύτωνα, Δαρβίνο, Αϊνστάιν κ.α.), καθώς και ένα υπογεγραμμένο από τον ίδιο αντίτυπο του βιβλίου του «Ενα σύντομο Χρονικό του Χρόνου» που έπιασε 68.750 λίρες, πολύ περισσότερες από τις 3.000 λίρες του καταλόγου της δημοπρασίας.

Τα έσοδα της δημοπρασίας θα δοθούν στο νεοσύστατο Ιδρυμα Στίβεν Χόκινγκ και στην Ενωση Ασθενών με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα, την ασθένεια από την οποία έπασχε ο ίδιος και τον είχε καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο.

http://www.kathimerini.gr/994260/article/epikairothta/episthmh/dhmoprasia-296750-lires-gia-to-ama3idio-toy-xokingk---584750-lires-gia-to-didaktoriko-toy

hawking.jpg.84a939226332ed29735c34d8910051ef.jpg

hawking_van.jpg.46a7b313a0b893393a25cb3682adaa35.jpg

31432187_2018_06_15T195639Z_1168400718_RC1A3FF46840_RTRMADP_3_PEOPLE_HAWKING.limghandler.jpg.731e61cff2b66edab7273389bda74f25.jpg

ImgSrc-21-9.jpg.90667843799fbdc47ad982997aa795d7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Μια στιγμή έμπνευσης του Stephen Hawking. :cheesy:

To 1965 o Roger Penrose χρησιμοποίησε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κώνων φωτός στη γενική θεωρία της σχετικότητας και το γεγονός ότι η βαρύτητα είναι πάντα ελκτική για να αποδείξει ότι όταν ένα άστρο καταρρέει εξαιτίας της βαρύτητάς του, είναι εγκλωβισμένο σε μια περιοχή που η έκταση της επιφάνειάς της τείνει να μηδενιστεί.

Και αφού η επιφάνεια της περιοχής που περικλείει το άστρο μηδενίζεται, μηδενίζεται και ο όγκος της.

Όλη η ύλη του άστρου συμπιέζεται σε μια περιοχή μηδενικού όγκου, οπότε η πυκνότητα και η καμπυλότητα του χωρόχρονου γίνονται άπειρες. Εμφανίζεται δηλαδή μια ιδιομορφία (ανωμαλία) σε μια περιοχή του χωροχρόνου που ονομάζεται «μαύρη τρύπα».

Με μια πρώτη ματιά το συμπέρασμα αυτό, που ονομάστηκε θεώρημα Penrose, φαινόταν ότι αφορά μόνο τα άστρα.

Την εποχή που ο Penrose διατύπωνε το θεώρημά του, ο Hawking ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής και αναζητούσε απεγνωσμένα ένα πρόβλημα για να συμπληρώσει την διδακτορική του διατριβή.

Και το βρήκε εξαιτίας του Penrose.

Συνειδητοποίησε ότι αν αντέστρεφε την κατεύθυνση του χρόνου στο θεώρημα του Penrose, έτσι ώστε η συστολή να γίνει διαστολή, οι συνθήκες του θεωρήματος θα εξακολουθούσαν να ισχύουν.

Σύμφωνα με το θεώρημα του Penrose σε κάθε άστρο που κατέρρεε έπρεπε να υπάρχει ένα τέλος σε μια ιδιομορφία. Ο Ηawking αντέστρεψε τον χρόνο για να δείξει ότι η αρχή του Σύμπαντος που διαστέλλεται είναι μια ιδιομορφία.

Το παρακάτω βίντεο είναι ένα απόσπασμα από την πολύ καλή ταινία του BBC «Hawking», και περιγράφει την στιγμή της έμπνευσης του Hawking, όσον αφορά την αντιστροφή του χρόνου σε ένα διαστελλόμενο σύμπαν:

(Μετά από κάποια χρόνια, το 1970, οι Hawking και Penrose απέδειξαν ότι η ιδιομορφία της Μεγάλης Έκρηξης έπρεπε να υπάρχει, με τις μόνες προϋποθέσεις ότι η γενική θεωρία της σχετικότητας ισχύει και ότι το Σύμπαν περιέχει όση ποσότητα ύλης παρατηρούμε. Αλλά από τότε άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα…)

Δείτε ολόκληρη η ταινία «Hawking»:

https://physicsgg.me/2014/01/01/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%ae-%ce%ad%ce%bc%cf%80%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-stephen-hawking/

hawking.jpg.d6cb7e71cd1a54b4964b24becd94c6b9.jpg

stephen_hawkin_2_370636k.jpg.9e0fc7835ff4836fccc47ee0a767a3f4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης