Jump to content

Επιλογή Dob: Orion XT8i, XT8 Plus, GSO 200/1200 Deluxe


zuperakos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ την κοινότητα!

 

Επί της ευκαιρίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που βρίσκω "αθόρυβα" μεταξύ των νημάτων του forum! Ως νέος ελπίζω στο μέλλον να μπορέσω ουσιαστικά να συνεισφέρω και εγώ.

 

Επί του θέματος, είμαι σε αναζήτηση του πρώτου "σοβαρού" τηλεσκοπίου που θα αποτελέσει το "όχημα" μου για την εξερεύνηση του ουρανού. Βάσει budget, value-for-money κριτηρίων και αρκετής έρευνας έχω καταλήξει στα εξής Dob:

 

1) Orion Dobson telescope N 203/1200 SkyQuest XT8 Plus DOB

Τελικό Κόστος: 635€

https://www.astroshop.eu/telescopes/orion-dobson-telescope-n-203-1200-skyquest-xt8-plus-dob/p,45035#tab_bar_1_select

Έχω διαβάσει καλές απόψεις για το συγκεκριμένο. Ωστόσο, δεν είμαι βέβαιος ότι αξίζει τα παραπάνω χρήματα για το Plus (έναντι της βασικής έκδοσης). Επιπλέον, έχει red-dot που δε το προτιμώ...

 

2) Orion Dobson telescope N 203/1200 SkyQuest XT8 IntelliScope DOB

Τελικό Κόστος: 739€

https://www.astroshop.eu/telescopes/orion-dobson-telescope-n-203-1200-skyquest-xt8-intelliscope-dob/p,33297#tab_bar_0_select

Εδώ το βασικό μου θέμα είναι αν πραγματικά το IntelliScope (Push-To) αξίζει τα +150-200 ευρώ. Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το πόσο το push-to μπορεί να "περιορίσει" τη μαγεία του star hopping... Επίσης, δεν έχω πεισθεί ότι ως σύστημα είναι άψογο.

 

3) GSO Dobson telescope N 200/1200 DOB Deluxe Version

Τελικό Κόστος: 469€

https://www.astroshop.eu/telescopes/gso-dobson-telescope-n-200-1200-dob-deluxe-version/p,14189

Το συγκεκριμένο μου φαίνεται για το πιο value-for-money τηλεσκόπιο από τις παραπάνω επιλογές (και πιο κοντά στο budget που σκόπευα να δώσω). Με κολλάει λίγο το brand αλλά οι κριτικές που έχω διαβάσει είναι πολύ ενθαρρυντικές.

 

 

Όπως καταλάβατε ζητώ την άποψη σας για:

- τα τηλεσκόπια (είτε τα παραπάνω, είτε κάποιο άλλο που αξίζει να δω)

- τη γνώμη σας για το αν πρέπει να επενδύσω σε push-to ή όχι.

 

ΥΓ. Να σημειώσω ότι παρατηρώ από Καπανδρίτι, οπότε ο ουρανός έχει μέτρια φωτορύπανση. Επιπλέον, δεν είμαι βέβαιος για το εάν χρειάζομαι ή όχι το push-to. Στο star-hopping τα πηγαίνω σχετικά καλά για νέος και θεωρώ ότι έχει μια ωραία μαγεία όταν βρεις το object που ψάχνεις (αντί να το βρεις με λίγα κλικς).

 

Η γνώμη σας θα μετρήσει!

 

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

 

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φίλε μου και καλώς ήρθες.Έχεις κοιτάξει τηλεσκόπια από ελληνικό μαγαζί;

 

Σου παραθέτω κάποιες επιλογές από το πλανητάριο θεσσαλονίκης.

 

"Χαμηλό" και μέσα στο budget και αρκετά value for money επιλογή,το SKYWATCHER DOBSONIAN 8 ιντσών στα 424 ευρώ (χωρίς μεταφορικα) https://www.planitario.gr/dobsonian-8-pyrex.html μιας και οι επιλογές σου ήταν όλες στις 8 ίντσες.

 

Ανεβάζοντας το budget πάμε στις 10 ίντσες SKYWATCHER DOBSONIAN 10 στα 650 ευρώ (χωρίς μεταφορικά) https://www.planitario.gr/dobsonian-10.html ή σε ποιο ακριβή έκδοση,με αναδιπλούμενο σωλήνα για καλύτερη φορητότητα στα 800 ευρώ (χωρίς μεταφορικά) https://www.planitario.gr/dobsonian-10-anadiploumeno-dobson-truss.html και εδώ νομίζω χτυπάμε ταβάνι για το budget.

 

Κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτείς είναι αν θες ή οχι το Push to ή αλλιώς Goto. Μπορεί να σου αρέσει το star hopping (κατα την γνώμη μου,ειδικά για τα πρώτα χρόνια παρατήρησης και αν έχεις και χρόνο παρατήρησης είναι παραπάνω από την μισή μαγεία του χόμπι αυτού) αλλά αν έχεις στην κατοχή σου ένα σύστημα Goto είναι κάτι αρκετά δελεαστικό και πιστεύω ότι θα ασχοληθείς με αυτό για να βρίσκεις γρήγορα τους στόχους σου. Οπότε διάλεξε τι σου αρέσει,σκέψου το μέλλον και/αν θα μπορούσες με΄τα να αναβαθμίσεις σε goto έκδοση για να ευχαριστηθείς τα πρώτα χρόνια με το star hopping και πάρε την απόφαση σου.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα.

 

Καλή συνέχεια,

Γιώργος Λέκκας. :)

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ φίλε zuperakos καλώς ήρθες στην παρέα μας . Λοιπόν ένα 8ιντσο ντομπσόνιαν είναι τέλεια επιλογή που θα σε κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον για πολλά χρόνια. Βέβαια ο πυρετός του μεγαλύτερου μεγέθους μας καίει όλους αλλά μετά χάνεις σε ευχρηστία . Από τα 3 τηλεσκόπια που αναφέρεις εγώ μπορώ να σου πω για τα 2 τελευταία.

 

Το Orion Dobson telescope N 203/1200 SkyQuest XT8 IntelliScope DOB το έχει ο φίλος audioguy-gr με τον οποίον έχουμε κάνει αρκετές παρατηρήσεις . Εχεί πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και ωραίο φινίρισμα σε σχέση με τα κινέζικα GSO , SKYWATCHER αλλά το PUSH TO νομίζω πως δεν τον εξυπηρέτησε αρκετά κι απ' ότι ξέρω δεν το χρησιμοποιεί πια . Αν διαβάσει το νήμα καλό θα ήταν να σου απαντήσει ο ίδιος.

 

Εγώ είμαι κάτοχος GSO Dobson telescope N 250/1250 DOB Deluxe Version , στις 10 ίντσες δηλαδή. Έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με όλα τα ντομπσόνιαν αυτής της κατηγορίας

 

-εστιαστή με μικρορύθμιση 1:10

-πολύ καλά φρένα και στην οριζόντια και στην καθετη κίνηση

-εύκολος τρόπος ευθυγράμμισης πρωτεύοντος με πεταλούδες

-πολύ καλή κίνηση ειδικά ως προς τον οριζόντιο άξονα μιας κι έχει ρουλεμαν lazy souzan και όχι τεφλον οπότε δε μαγκώνει καθόλου.

-ανεμιστήρα στο πρωτεύον

- συνοδευεται με καλύτερα προσοφθάλμια.

 

Τα οπτικά και των δύο είναι το ίδιο καλά . Εγώ το έχω 10 χρόνια περίπου και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.

Ελπίζω να βοήθησα.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Μην το ψαχνεις πολύ , και τα δυο είναι πολύ καλά! :D :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε σχέση με το XT8i Intelliscope της Orion, νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό η απάντηση καλύφθηκε από τον φίλο HOMO. Είχαμε την ευκαιρία σε βραδιές παρατήρησης να έχουμε το τηλεσκόπιο δίπλα-δίπλα με το 10άρι της GSO. Με ίδια προσοφθάλμια, το XT8i ίσως οριακά να έδινε καλύτερη οξύτητα στην παρατήρηση (αλλά το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έχει την μισή ηλικία του GSO, οπότε ίσως αυτό κάνει την διαφορά).

 

Σε σχέση με το Intelliscope, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν το χρησιμοποιώ ιδιαίτερα, παρά μόνο σε περιπτώσεις όπου, λόγω φωτορύπανσης, η εύρεση κάποιου στόχου είναι περισσότερο δύσκολη (βέβαια, στις περιπτώσεις αυτές, και η παρατήρηση είναι αντίστοιχα προβληματική). Επίσης, η χρήση του βολεύει σε περιπτώσεις μαζικής παρατήρησης. Στην πράξη λοιπόν, σε κανονικές συνθήκες, το Intelliscope παραμένει σβηστό στο 99% των περιπτώσεων παρατήρησης.

 

Αυτό που σίγουρα είναι αρνητικό για το XT8i (με το αντίστοιχο της GSO να υπερτερεί κατά κράτος) είναι η αίσθηση της κίνησης (ειδικά στο αζιμούθιο). Στο τηλεσκόπιο της Orion, η κίνηση είναι αρκετά προβληματική, γεγονός που καθιστά και την αρχική ρύθμιση του Intelliscope λίγο επίπονη, ακόμα και μετά από διάφορες επεμβάσεις που προτείνονται από διάφορους χρήστες ανά τον κόσμο, όπως π.χ. προσθήκη έξτρα teflon. Σε αντίθεση με το GSO βέβαια, όπου η κίνηση είναι συγκριτικά απροβλημάτιστη.

 

Επίσης, ο εστιαστής του GSO σαφώς υπερτερεί (λόγω της 1:10 μικροκίνησης) σε ακρίβεια από αυτόν του XT8i, αλλά προσωπικά επέλεξα και εγκατέστησα ηλεκτρικό μοτέρ εστίασης (το απλό της skywatcher), διευκολύνοντας την εστίαση κατά πολύ. Το XT8i δεν έχει ανεμιστήρα, αλλά διαθέτει υποδοχή και η εγκατάσταση είναι πολύ εύκολη υπόθεση.

 

Κατά την άποψή μου, το XT8i πλεονεκτεί επίσης στο γεγονός ότι έχει 9x50 RACI ερευνητή.

 

Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι το 10" GSO υπερτερεί σε διάμετρο, εστίαση και ποιότητα κίνησης, ενώ το τηλεσκόπιο της Orion ίσως έχει οριακά καλύτερα οπτικά. Εννοείται ότι οι 8 ίντσες το καθιστούν περισσότερο βολικό στις μετακινήσεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και τις τόσο κατατοπιστικές απαντήσεις σας!

Η συνεισφορά σας ήταν καθοριστική και θα προτιμήσω όντως να πάω σε 10'.

 

Κατέληξα στο GSO Dobson telescope N 250/1250 DOB Deluxe Version, το οποίο παράγγειλα σήμερα. Homo, χαίρομαι πολύ που ως κάτοχος του είσαι ευχαριστημένος! Επίσης, Ανδρέα πολύ χρήσιμη η εμπειρία σου για το intelliscope.

 

Θα σας πω νέα μόλις το παραλάβω!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης