Jump to content

αγορα κυαλιων (αρχαριος)


chrismakis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

σημερα περασα απο ενα μαγαζι με κυνηγετικα ειδη το οποιο ειχε και κυαλια..

δοκιμασα λοιπον μια σειρα της yukon..zoom, 8x40, 10x50, 12x50...

το κερασακι ηταν τα 10χ40w της swarovski.

αυτο που διαπιστωσα ηταν πως τα 8x με τα 10x δεν εχουν οσον αφορα της επιγειες παρατηρησεις την τεραστια διαφορα.τη διαφορα την μεγαλη την εχει ο φακος..τα 10x50 ηταν πιο φωτεινα σε καθε περιπτωση.τα 12x ακομη πιο φωτεινα αλλα σαν μεγεθυνση αρχιζε και ξεφευγε αισθητα το πραγμα..

εννοω πως το τρεμουλο δεν ηταν τοσο αισθητο απο τα 8x στα 10x οσο απο τα 10x στα 12x.

ημουν τυχερος γιατι εκεινη τη στιγμη περνουσε ενα επιβατικο αεροσκαφος.

δεν εχασα ευκαιρια και εστρεψα και τα 8x και τα 10x στον ουρανο προσπαθωντας να το ακολουθησω.

εκει υπερειχαν ξεκαθαρα τα 8x40 λογο κινουμενο στοχου και πεδιου δηλαδη..

τα 8x40 ειχαν βαρος 830 γραμμαρια.τα 10x50 περιπου στα 1000 γραμμαρια.

εν τελη το τρεμουλο στα 10x υπηρχε αλλα στα λιγα λεπτα που κρατησα τα κυαλια στα χερια μου δε μπορω να πω οτι με κουρασε παρα πολυ.

πιστευω πως γενικα δεν ευθυνεται μονο η μεγεθυνση σε ενα κυαλι για το τρεμουλο.φανταζομαι και το βαρος.αλλα και ο τυπος..

γενικα φαινοταν στιβαρο κυαλι.το επιασα καλα στα χερια μου.ματσαρε με τις παλαμες μου καλα..

αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι αν στην κατηγορια roof που σκεφτομαι να κινηθω θα βολευτω το ιδιο.

σιγουρα θα ειναι πιο ελαφρια..αλλα δε ξερω τι αισθηση θα παρω στο κρατημα..

αν θα μπορω λογο μικροτερων διαστασεων να τα πιασω οπως θελω και οπως πρεπει..

το κερασακι στην τουρτα τα swarovski...10x40w.αλλο πραγμα..παναλαφρα φωτεινα ποιοτητικοτητα...

εν τελη πιστευω πως τα 10χ50 ειναι οριακα στο κρατημα.σιγουρα θα σε κουρασουν γρηγοροτερα απο τα πιο μικρα και αναλογα το ποσο μακρινος θα ειναι ο στοχος στη γη πιο πολυ..στον ουρανο θα εχουν ακομη περισσοτερο τρεμουλο απο τα μικροτερα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα roof είναι πιο εργονομικά και πιο φορητά. Τα Kowa BD είναι πολύ καλά, τα SV ωστόσο δεν είναι ED. Υπάρχουν καλά κινέζικα ED στις τιμές αυτές, όπως τα Vanguard Endeavor που πούλησα προ καιρού (ενός φίλου αλλά τα δοκίμασα πολλές εβδομάδες). Το πλανητάριο έχει τα Helios ED. Δεν τα έχω δει αλλά άλλες σειρές της Helios είναι δοκιμασμένες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω διαβάσει οτι η roof σχεδίαση υστερεί οπτικά σε σχέση με την porro...Και για να επιτευχθεί η ίδια οπτική ποιότητα με την porro,ανεβαίνει το κόστος!Αληθεύει αυτό?

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι, είναι πιο ακριβά. Αλλά και με εξαίρεση τη μικρή κατηγορία 20-25mm δεν κυκλοφορούν roof σκουπίδια.

Εργονομικά, όταν θα έχεις τα κιάλια σε ένα τραπεζάκι (στον τόπο της παρατήρησης, το μπαλκόνι, το σκάφος κλπ), η επιλογή porro είναι μια χαρά. Όταν όμως θα τα κουβαλάς στον αυχένα, την τσάντα ή την τσέπη, ενδεχομένως με βροχή, φορώντας γάντια κλπ, τα roof είναι σχεδόν μονόδρομος, με εξαίρεση εκείνα κάτω των 30mm ίσως. Γι αυτό τα προτιμούν οι φυσιολάτρες. Οι τρείς μεγάλες γερμανόφωνες εταιρίες εξελίσσουν μόνο τα roof, με τη Swarovski να προσφέρει τα Habicht στα 8x30 πρακτικά σαν vintage σχέδιο. Η Zeiss που γέμισε τον κόσμο με porros, πρακτικά το εγκατέλειψε και επένδυσε στο σχέδιο roof του Hensholdt. Οι Αμερικάνοι ακολούθησαν τους Γερμανούς, καθώς η Bosch & Lomb ήταν εταιρία Γερμανών και συνεργαζόταν με την Zeiss. Πρακτικά η υψηλή κατηγορία τιμής κατακλύζεται πλέον από roof, εξαιρουμένων των giant.

Οι Ιάπωνες συνεχίζουν να επενδύουν στα porro και φτιάχνουν αστρονομικά μεγέθη. Και οι Κινέζοι φτιάχνουν τα πάντα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

παντως σε επικοινωνια που ειχα με το πλανηταριο μου προταθηκαν τα kowa αντι των helios ακομη και αν τα δευτερα εχουν φακους ed..

ta kowa 10x50 μονο εκει υστερουν..κατι πολυ σημαντικο ειναι οτι ζυγιζουν μολις 740 γραμμαρια.δυσκολο για κυαλι αυτων των διαστασεων σε αυτη την τιμη.ηθελα να ρωτησω αν αυτο το χαρακτηριστικο παρα την οριακη μεγενθυση θα παιξει ρολο στο κρατημα με το χερι.

ξαναλεω δεν εχω εμπειρια απο το συγκεκριμενο κυαλι.και το κακο ειναι οτι δεν εχω τη δυνατοτητα να το πιασω στα χερια μου.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

παντως σε επικοινωνια που ειχα με το πλανηταριο μου προταθηκαν τα kowa αντι των helios ακομη και αν τα δευτερα εχουν φακους ed..

.

Σου εξήγησαν γιατί ;

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

η αληθεια ειναι πως ουτε εγω εστιασα σε αυτο.θα το ρωτησω ομως.απο τα συμφραζομενα καταλαβα πως ειναι πιο ποιοτικη η κατασκευη του, ειναι ιαπωνικης κατασκευης (μονο η συναρμολογηση γινεται στην κινα)...τα χρηματα πανω κατω τα ιδια και δε θα παιξουν ρολο τους εξηγησα..η επιγεια παρατηρηση με ενδιαφερει πιο πολυ απο τον ουρανο..οποτε για να μου προτεινουν αυτο..τι να πω και εγω δε ξερω...

η γνωμη σου επι του θεματος;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προτείνω να γραφτείς στο Birdforum. Αφενός θα έχεις πρόσβαση σε μεγάλη συσσωρευμένη γνώση, αφετέρου θα παρακολουθήσεις τις μικρές αγγελίες, όπου μπορείς να βρεις κάτι σε κάθε κατηγορία τιμής. Έχει και εκεί φυσικά ναρκισσιστές, ξεροκέφαλους, γκρινιάρηδες (χωρίς παρεξήγηση, έχω λίγο έως αρκετά απ'όλα) και κάθε ποικιλία ανθρώπου, οπότε θα χρειαστεί λίγος χρόνος προσαρμογής, αλλά θα βγεις κερδισμένος εντέλει. Αν αγοράσεις κάτι προτίμησε από Ευρώπη, οι Βρετανοί έχουν μανία με την επίγεια παρατήρηση και ορισμένοι αλλάζουν συνεχώς κιάλια προκείμενου να επενδύσουν στα επόμενα. Το ίδιο συμβαίνει στο Cloudy Nights, αλλά εκεί οι περισσότεροι είναι Αμερικανοί και το τελωνείο έχει αγριέψει.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 έτη αργότερα...
On 16/4/2018 at 9:58 ΜΜ, kkokkolis said:

Εφόσον η επίγεια παρατήρηση έχει σημασία για εσένα και θέλεις να τα κουβαλάς μαζί σου, ένα roof 8x30 είναι το ιδανικό. Εγώ κουβαλώ εδώ και χρόνια τα Nikon Monarch 7 ED 8x30, τα οποία αγόρασα 250 ευρώ καινούρια από eshop στην Ολλανδία. Είναι εξαιρετικά κιάλια και υπερφορητά. Ελάχιστα υπολείπονται από πολύ ακριβότερα, όπως τα Zeiss Conquest ED 8x42, τα Leica Ultravid 8x20 και τα Canon IS. Δεν είναι τα ιδανικά για αστρονομία αλλά όλα τα καλύτερα από αυτά δεν θα τα κουβαλάς μαζί σου συχνά και όταν το κάνεις θα χρειαστεί τρίποδο, κάτι που οριακά δεν απαιτείται στα 8x. Παρατήρηση παντού, από το θέατρο και το μουσείο έως το πέλαγος και τον ουρανό.

Εάν έχεις παιχνιδιάρικη διάθεση, ακριβώς 180 ευρώ κοστίζουν τα μοναδικά Pentax Papilio 6.5x21. Ακόμη πιο φορητά και ο ουρανός είναι το τελευταίο μέρος που θα τα στρέψεις (μια χαρά είναι για ανοικτά σμήνη φυσικά) αλλά θα σου δείξουν χλωρίδα και πανίδα από κοντά όσο κανένα άλλο κιάλι.

Τα Nikon Action δεν μου άρεσαν καθόλου, καθώς είχαν κλειστοφοβικό eye relief. Τα Helios που χρησιμοποίησα μόνο φευγαλέα ήταν μάλλον καλύτερα, αλλά λιγότερο κατάλληλα για επίγεια. Τα Skymaster 15x70 μου φαίνονταν φοβερά όσο δεν είχα μέτρο σύγκρισης, αλλά τελικά ό, τι άλλο δοκίμασα αποδείχθηκε καλύτερο, τόσο οπτικά, όσο και εργονομικά (ο εστιαστής για παράδειγμα), ακόμη και τα Bresser του Lidl.

Εάν μου έλεγαν να κρατήσω ένα μόνο ζευγάρι, αυτό θα ήταν σίγουρα το Nikon Monarch 7 ED, το οποίο ουδέποτε αποχωρίζομαι. Το σαββατοκύριακο στο Ποσειδώνιο των Σπετσών, μια κοίταζα τους γλάρους, τα χελιδόνια, τους θαλασσοκόρακες και τα σπουργίτια, μια τα καράβια, μια τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και μια τον Δία, τους Διδύμους και ό, τι άλλο βρισκόταν τριγύρω. Μετά τα τοποθέτησα στη μικρή μου τσαντούλα και έφυγα όπως ήρθα.

Μπορείτε να με βοηθήσετε σε ποια μάρκα κυάλια να αρχίσω να κάνω έρευνα αγοράς;ποιες μάρκες να εμπιστευτώ; ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα καλό ζευγάρι κυάλια που θα το κρατήσω για χρόνια.χρηση για τα χέρια , και έχω την δυνατότητα να ξοδέψω μέχρι 500ευρω.ευχεριστω.μακαρι να αγοράσω τέτοια αξίας κυάλια ώστε να έχουν την ποιότητα που θα έχουν κυάλια διπλάσιας αξίας.για τα λεφτά αυτά η έξυπνη κίνηση -αγορά  ενός ζευγαριού κιάλια ποια είναι;;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

On 16/4/2018 at 10:15 ΜΜ, chrismakis said:

fotodektis, kkokolis σας ευχαριστω..

τωρα οσο για τα Nikon Monarch 7 ED 8x30 ξεφευγουν δυστηχως αρκετα απο τον προυπολογισμο μου.

απο τα χαρακτηριστικα του και συμφωνα με οσα λες θα προκειτε για ενα εξαιρετικο προιον..οτι πληρωνεις παιρνεις αλλα εγω δε το φτανω αυτη τη στιγμη..

απο τα nikon παιζουν και τα aculon γυρω στο κατοσταρικο. η διαφορα με τα action ειναι στην αδιαβροχοποιηση που δεν εχουν και στις επιστρωσεις καθως δεν ειναι πληρης...

πιστευεις πως δεν υπαρχει μεγαλη διαφορα στις μεγενθυσεις αλλα και στο ανοιγμα του φακου ωστε να κατεβω απο το 10 στο 8 και απο το 50 στο 40 πχ ωστε να βαλω στο τραπεζι και αλλα μοντελα;

περα απο το κλειστοφοβικο eye relief διαπιστωσες κατι στα nikon action που δε σου αρεσε;

ευκρινεια,βαρος ποιοτητα κατασκευης κλπ κλπ??

Υπάρχει στην Αθήνα κάποιο κατάστημα ώστε να έχω την δυνατότητα να ψάχτω λίγο με κυάλια;να βρω κάποιον να με κατατοπίσει.ευχαριστω

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα 

Θα βοηθούσε να μας πείτε τι θέλετε να παρατηρείτε.

Είπατε για χρήση με τα χέρια. Άρα σίγουρα μέχρι 10 μεγεθύνσεις (ιδανικά 8) για σταθερή εικόνα. 

Από εκεί και πέρα αν θα παρατηρείτε και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή τον έναστρο ουρανό θα πρέπει να επιλέξετε κιάλια με μεγάλο άνοιγμα αντικειμενικών φακών ιδανικά 50 (αλλιώς ξεφεύγουν σε βάρος και όγκο και θέλουν τρίποδο) Ίσως με άνοιγμα 42 να είναι ακόμη καλύτερα για χρήση με τα χέρια. Αυτό πρέπει να το δείτε και σε σχέση με το τι αντοχές έχετε στους ώμους.

Υπάρχουν 2 βασικά είδη 

Porro που συμφέρουν πιο πολύ από άποψη κόστους/απόδοσης αλλά είναι μεγαλύτερα

Roof που είναι πιο compact αλλά τα φτηνά δεν είναι καλά (γύρω στα 500 ευρώ όμως υπάρχουν αξιόλογα όπως τα Nikon Monarch 5 και 7 , Zeiss Tera , Kowa XD κτλ )

Διαβάστε και τον παρακάτω οδηγό 

https://astro.planitario.gr/pos-na-epileksete-kialia/

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης