Jump to content

Ερώτηση για προσοφθαλμια


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τώρα που έχω το νευτωνιο 200/1000 έχω αρχίσει να κάνω παρατήρηση συχνότερα. Προχθές χάζευα τον Δία αρκετή ώρα, με προσοφθσλμιο 7mm και 20mm. Παρόλα τα θα ήθελα κάτι περισσότερο.

 

Το προσοφθσλμιο θα προτείνατε για μεγαλύτερη εστίαση από 7mm και αν θεωρείτε πως είναι καλύτερα να είναι wide η όχι;

 

Σημειώνω πως σκέφτομαι να πάρω διοφθαλμιο οπότε να έχετε και αυτό στο νου

 

Edit: νομίζω το έβαλα σε λάθος θεματική ενότητα. Αν μπορεί κάποιος ας το μετακινησει

Skywatcher Mount AZ-EQ-5 SynScan GoTo

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εφ'όσον θέλεις να βάλεις διοφθάλμιο,θα πρέπει να έχεις τους φακούς διπλούς!Η πιο καλή και πρακτική λύση είναι 2 φακοί zoom με click-stop(που σου δείχνει ακριβώς την εστιακή απόσταση που χρησιμοποιείς κάθε φορά) όπως ο Baader Hyperion zoom Mark III 8-24mm.Έχει πολύ καλή ποιότητα και άριστη σχέση ποιότητας-τιμής.Το ευρύ πεδίο που έχει,βοηθάει στον ευκολότερο εντοπισμό στόχων,να έχεις μεγαλύτερα αστρικά πεδία,αλλά και να μένει το αντικείμενο που παρατηρείς μέσα στο πεδίο σου περισσότερο χρόνο,απο την στιγμή που δεν έχεις auto-tracking(αυτόματη οδήγηση του τηλεσκοπίου).Το μόνο αρνητικό των μεγάλων πεδίων είναι,αν παρατηρείς κάποιο στόχο μικρής φωτεινότητας και στο πεδίο σου μπαίνουν άστρα φωτεινότερα,οπότε το μάτι σου επηρεάζεται(κλείνει περισσότερο η κόρη)και βλέπεις το στόχο πιο σκοτεινό.

Επίσης θέλεις και μεγαλύτερη μεγέθυνση(όχι μεγαλύτερη εστίαση όπως γράφεις-εκτός αν εννοείς μεγαλύτερη εστιακή απόσταση προσοφθάλμιου-άρα μικρότερη μεγέθυνση),απο αυτήν που σου δίνει ο 7mm(1000/7=143x).Θα χρειαστείς barlow 2x,ή TeleVue Powermate 2.5x(καλύτερο αλλά ακριβότερο) ή 3x,για να σου διπλασιάσει ή τριπλασιάσει την μεγέθυνση!Η μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση του τηλεσκοπίου σου που είναι 200/1000,είναι 2x200=400x.Αυτό όμως επιτυγχάνεται σπάνια,και μόνο αν στο μέρος που παρατηρείς υπάρχει άριστη διαύγεια και seeing(υπάρχουν στον ελάχιστο βαθμό θερμικά ρεύματα στην ατμόσφαιρα)!Έτσι τις περισσότερες φορές δεν θα πιάσεις πάνω απο 200-300x,γιατί η ατμόσφαιρα συνήθως σου θέτει άνω όρια.Ιδιαίτερα αν παρατηρείς απο πόλεις...

Έτσι το αν θα διαλέξεις barlow 2x ή 3x εξαρτάται απο την κατάσταση της ατμόσφαιρας στην περιοχή που παρατηρείς.Το πιο συνετό,είναι να πάρεις τον πιο συχνά χρησιμοποιήσιμο,που είναι ο barlow 2x.Με τον 7mm θα έχεις μεγέθυνση 143x2=286x,και με τον zoom στα 8mm,θα έχεις 1000/8=125x και με τον barlow 2x θα γίνει 250x.Με το Powermate 2.5x θα έχεις 143x2.5=358x και 125x2.5=313x.Με τον barlow 3x θα γίνει με τον 7mm:143x3=429x,που σε βγάζει έξω απο τα όρια του τηλεσκοπίου σου και με τον zoom στα 8mm,θα έχεις 125x3=375x,τα οποία είναι μεν στα όρια,αλλά θα τα πιάσεις μόνο σε καλή διαύγεια και seeing!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα ευχαριστώ για τις απαντήσεις

 

Γνωρίζω πως θέλω δυο προσοφθάλμια ναι.

 

Επίσης θέλεις και μεγαλύτερη μεγέθυνση(όχι μεγαλύτερη εστίαση όπως γράφεις-εκτός αν εννοείς μεγαλύτερη εστιακή απόσταση προσοφθάλμιου-άρα μικρότερη μεγέθυνση)

 

ναι αυτό ήθελα να γράψω και έγραψα λάθος :)

 

απο αυτήν που σου δίνει ο 7mm(1000/7=143x).Θα χρειαστείς barlow 2x,ή TeleVue Powermate 2.5x(καλύτερο αλλά ακριβότερο) ή 3x,για να σου διπλασιάσει ή τριπλασιάσει την μεγέθυνση!Η μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση του τηλεσκοπίου σου που είναι 200/1000,είναι 2x200=400x.Αυτό όμως επιτυγχάνεται σπάνια,και μόνο αν στο μέρος που παρατηρείς υπάρχει άριστη διαύγεια και seeing(υπάρχουν στον ελάχιστο βαθμό θερμικά ρεύματα στην ατμόσφαιρα)!Έτσι τις περισσότερες φορές δεν θα πιάσεις πάνω απο 200-300x,γιατί η ατμόσφαιρα συνήθως σου θέτει άνω όρια.Ιδιαίτερα αν παρατηρείς απο πόλεις...

 

H παρατήρηση γίνεται από Αναβυσσο. Προς Βορρα δεν βλεπεις τίποτα, προς Νότο όμως είναι πιο σκοτεινός ο Ουρανός και έχω δει πράγματα

 

Έχω Barlow 2x τον κλασσικο που δινει η Skywatcher (προσωπικα τον θεωρω για πεταμα εκτος αν ο δικος μου ειναι ελλατωματικος, όπου τον έχω χρησιμοποιήσει το μετάνιωσα) και εναν Televue Powermate 5x που ομως δεν κανει για την περίπτωση μας υποθέτω.

 

Δοκίμασα το 7mm με τον 2χ αλλά αφενός δεν έβλεπα καθαρά και αφετέρου δυσκολεύτηκα πολυ να εστιάσω σωστά. Δοκίμασα και με ένα 25mm με το Televue 5x και μπορώ να πω οτι ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα, αλλά και πάλι δεν έμεινα πολύ ικανοποιημένος.

 

Βέβαια αυτά με τον Δία στις 25 μοιρες και κακό seeing.

 

 

Αυτός είναι και ο λόγος που σκέφτηκα μήπως με προσοφθάλμια 5mm ή και λιγότερο θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα (για να παρατηρώ και κάνα γαλαξία αν μπορέσω αλλά βασικά για πλανητική παρατήρηση). Δεν θεωρεις πως μια τέτοια λύση θα ήταν η καλύτερη για να παρακάμψω τα Barlow?

 

Επιπλέον, ήταν παρα πολύ φωτεινός ο Δίας και ενω έβλεπα πράγματα, από την τόση φωτεινότητα έχανε λεπτομέρεια, αυτό μπορώ να το βελτιώσω κάπως

 

Επίσης, πέρα απο το διοφθάλμιο, έχω δει πως υπάρχει ένα εξάρτημα σαν την κλασσική γωνία (πανω στην οποια ριχνεις το διοφθάλμιο ή προσοφθάλμιο) το οποίο όμως περιστρέφεται για να το φέρνεις εκει που θέλεις σε σχέση με το σώμα σου, πως το λένε?

 

ΚΑι πάλι ευχαριστώ

Skywatcher Mount AZ-EQ-5 SynScan GoTo

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Νίκο,κατ'αρχήν μην αγχώνεσαι,όλα μαθαίνονται σιγά-σιγά!Απλώς μ η ν βιαστείς να κάνεις αγορές πριν κατασταλάξεις!

Κατ'αρχήν το τηλεσκόπιό σου είναι ''γρήγορο'',δηλ.έχει μικρό εστιακό λόγο: f=1000/200=5 (όπως και το δικό μου f=4.7).Τα τηλεσκόπια αυτά έχουν λιγότερες ανοχές στην εστίαση-χρειάζεται πιο προσεκτική εστίαση,και δεν συγχωρούν λάθη στην ευθυγράμμιση(όμως δίνουν μικρότερες μεγεθύνσεις,μεγαλύτερα πεδία και μικρότερους χρόνους έκθεσης στην αστροφωτογράφιση,είναι και πιο φορητά λόγω μικρότερου μήκους)...Η ποιότητα του ειδώλου,πέρα απο την ποιότητα των οπτικών,και την ποιότητα του ουρανού,εξαρτάται και απο την ευθυγράμμιση των κατόπτρων.Όταν κάνεις ευθυγράμμιση πρωτεύοντος κατόπτρου(αφού τελειώσεις πρώτα με την ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος),πρέπει να χρησιμοποιήσεις barlow,αν χρησιμοποιείς laser collimator,για να έχεις ακρίβεια και ευκολία.Αυτό είναι πολύ σημαντικό στα τηλεσκόπια με μικρό εστιακό λόγο f.

Ο barlow 2x της Skywatcher,δεν γνωρίζω τι απόδοση έχει.Εγώ έχω τον Celestron 2x,που υπάρχει στο βαλιτσάκι προσοφθάλμιων της Celestron,και είναι άριστος(δεν έχει σχεδόν καμία παρατηρήσιμη διαφορά απο το Powermate 2.5x που έχω)!Επίσης οι προσοφθάλμιοι plossl που υπάρχουν στο,περιφρονημένο απο πολλούς βαλιτσάκι,έχουν άριστη ποιότητα,και πλησιάζουν σε απόδοση αυτήν των ορθοσκοπικών!Έχω τον Baader Genuine Ortho 5mm,που θεωρείται απο τους κορυφαίους ορθοσκοπικούς(κατάλληλους για παρατήρηση πλανητών) και δεν έχει παρατηρήσιμη διαφορά απο τον κοντινό Celestron 6mm!Μειονέκτημα αυτών των φακών είναι το μικρό eye-relief,που δυσκολεύει κυρίως όσους φορούν γυαλιά.Έχουν επίσης το ''κανονικό''πεδίο των 52ο.

Αν δεν φοράς γυαλιά,και δεν σε ενοχλεί να πλησιάζεις πολύ στον προσοφθάλμιο,σου συνιστώ το βαλιτσάκι και θα έχεις μέσα και έναν εξαιρετικό barlow!Και όλα αυτά στην καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής!Οι φακοί που περιέχει είναι:Celestron Plossl 6,8,13,17,32mm,ο barlow 2x,φίλτρο σελήνης(πολύ καλό)και άλλα έγχρωμα φίλτρα-όχι τόσο καλά.

Όμως μια άριστη λύση,ειδικά για διοφθάλμιο,είναι όπως σου είπα ο Baader zoom Hyperion Mark III ή IV,8-24mm.Σου χρειάζεται μαζί με αυτόν και ένας καλός barlow 2x.(Δεν είμαι βέβαιος οτι χρειάζονται 2 barlow,αν πάρεις διοφθάλμιο).Δεν ξέρω πέρα απο τον Celestron 2x και το Powermate 2.5x που έχω(και καλύπτομαι πλήρως σε μεγεθύνσεις και σε ποιότητα εικόνας)να σου συστήσω κάποιον συγκεκριμένα.Μπορείς να ψάξεις όμως εδώ,στο astrovox,έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με επιλογές barlow!

Πέρα απο την ευθυγράμμιση του τηλεσκοπίου,και την ποιότητα των οπτικών,τον πιο σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της εικόνας παίζει η διαύγεια(καθαρότητα) της ατμόσφαιρας και το ''seeing'',το οποίο έχει να κάνει με την παρουσία θερμικών ρευμάτων στην ατμόσφαιρα.Τα θερμικά ρεύματα στρεβλώνουν το είδωλο του αντικειμένου που βλέπουμε και το θολώνουν!Έτσι δεν μπορούμε να πάμε σε υψηλότερες μεγεθύνσεις ακόμα και απο 50x,αν το seeing είναι κακό!

Η διαύγεια και το seeing,αλλάζουν απο τόπο σε τόπο,απο μέρα σε μέρα,αλλά και κατά την διάρκεια της νύχτας(το seeing βελτιώνεται μετά τις 11 το βράδυ,καλύτερο γίνεται όσο ψύχεται η ατμόσφαιρα: 2,3,4 το πρωϊ)!Επίσης αλλάζει σε σχέση με την κατεύθυνση που κοιτάμε(για τους πλανήτες και τη Σελήνη μας ενδιαφέρει ο νότος,ο οποίος έχει στον αστερισμό του Τοξότη πολλά και ενδιαφέροντα αντικείμενα)και το ύψος στον ουράνιο θόλο:όσο πιο ψηλά-προς το ζενίθ,τόσο το καλύτερο!

Υπάρχει και τέστ για να ελέχξεις το seeing,θα το πω σε άλλο post!Ή θα ανοίξω θέμα,γιατί πολύς κόσμος αγνοεί βασικά πράγματα σχετικά με το seeing...

Τέλος για το διαγώνιο που προφανώς εννοείς,που μπαίνει μεταξύ εστιαστή και προσοφθάλμιου,και μπορούμε να το περιστρέψουμε για να αλλάξουμε την γωνία θέασης,συνήθως χρησιμοποιείται στα διοπτρικά ή Maksutov τηλεσκόπια.Στα νευτώνια δεν βρίσκω το λόγο,εκτός αν αυτό βολεύει εσένα.Είδα μάλιστα στις αγγελίες,αυτές τις μέρες,ένα διηλεκτρικό στα 80 ευρώ.Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα απλό κατοπτρικό διαγώνιο,αλλά δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο λόγο να το χρησιμοποιήσεις σε νευτώνιο.

Όπως σου είπα και στην αρχή,μην αισθάνεσαι άσχημα αν κάτι δεν πάει καλά στην παρατήρηση,όλα έχουν την εξήγησή τους και την λύση τους! :)

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα και πάλι σε ευχαριστώ.

 

Τα οπτικά είναι ευθυγραμμισμενα και τα ελέγχω συχνά μιας και βασικά φωτογραφίζω, απλά με την ευκαιρία που πήρα το 200/1000 είπα να παρατηρώ περισσότερο επειδή μου αρέσει.

 

Είναι μεταχειρισμένος παλιός σωλήνας με παλιό εστίαστη μονής ταχύτητας και με δυσκολεύει (το 130pds που έχω για φωτογραφία έχει διπλή και είναι παιχνιδάκι) αλλά θα πάρω μοτέρ εστίασης σύντομα.

 

Οκ, μάλλον θα κοιτάξω αυτό που λες με τους δυο zoom και τα δύο Barlow. Ίσως επειδή το δικό μου barlow 2x είναι τέτοιο χαλί να το φοβάμαι και να σκεφτόμουν κάτι σε 5mm αλλά για να το λες. Απλά αυξάνει πολύ το budget έτσι και επειδή ήδη το διοφθαλμιο θέλει 250 ευρώ χοντρικά, ξεφεύγει (άλλος ένας λόγος που σκοφτομουν προσοφθσλμιο στα 5mm)

 

Και πάλι ευχαριστω

 

(έχεις κάποιο διοφθαλμιο να προτείνεις και τι διαφορά μπορεί να έχουν μεταξύ τους; )

Skywatcher Mount AZ-EQ-5 SynScan GoTo

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν γνωρίζω τίποτα ουσιαστικό σε σχέση με τα διοφθάλμια.Αλλά η αγορά του διοφθάλμιου,πέρα του ότι είναι ακριβό,θα σε αναγκάσει να έχεις τους φακούς σου διπλούς.Και αυτό έχει μεγάλο κόστος.Μήπως είναι καλύτερη λύση να πάρεις πρώτα τον zoom που σου είπα,και έναν καλό barlow 2x,και μετά αποφασίζεις αν αξίζει να τους έχεις εις διπλούν,μαζί με το διοφθάλμιο?(Για τον barlow δεν είμαι βέβαιος αν χρειάζεται 2,αν πάρεις διοφθάλμιο,γιατί μπορεί να προσαρμόζεται στην βάση του διοφθάλμιου,πριν τον εστιαστή).

Για την παρατήρηση πλανητών,αν φοράς γυαλιά,ή δυσκολεύεσαι να πλησιάσεις πολύ τους προσοφθάλμιους,οι ορθοσκοπικοί θα σε δυσκολέψουν,γιατί έχουν ακόμα μικρότερο eye-relief (και πεδίο) απο τους plossl!

Γι'αυτό σου συστήνω πρώτα τον zoom και barlow 2x,και μετά να πας σε κάτι πιο ειδικό...άλλωστε τις χρήσιμες πρακτικά μεγεθύνσεις θα τις έχεις με τον zoom 8-24mm+barlow 2x.Δες στο προηγούμενο post τους υπολογισμούς.Πρόσεχε στην επιλογή του barlow,να έχει στη βάση του σπείρωμα για να βιδώνουν φίλτρα!

Επίσης βοηθάει και το φίλτρο Baader Moon&Skyglow ή το αντίστοιχο Deepsky της Lumicon,στην παρατήρηση του Δία και ιδιαίτερα του Άρη!Στον Άρη που θα έχει την τιμητική του αυτό το καλοκαίρι,αυξάνει δραματικά την αντίθεση(contrast),και κόβει την υπερβολική φωτεινότητα!Έχω δεί,με άριστη διαύγεια και seeing,απίστευτες λεπτομέρειες στον Άρη,χρησιμοποιώντας το φίλτρο,στα 375x-400x(με 10''dob).

Προσοχή:στον Κρόνο,λόγω κυριαρχίας του κίτρινου,μειώνουν τα εν λόγω φίλτρα την αντίθεση και είναι ακατάλληλα!

Ελπίζω να βοήθησα να μην κάνεις λάθος αγορές! :)

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης