Jump to content

Πλανήτης Αρης.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Marsbees: Η NASA χρηματοδοτεί την ανάπτυξη ρομποτικών μελισσών για την εξερεύνηση του Άρη. :cheesy:

Μια σειρά 25 επαναστατικών τεχνολογικών ιδεών/ προτάσεων, που έχουν τη δυνατότητα να «μεταμορφώσουν τις μελλοντικές επανδρωμένες και ρομποτικές εξερευνητικές αποστολές, να φέρουν νέες δυνατότητες εξερεύνησης και να βελτιώσουν σημαντικά τις υπάρχουσες προσεγγίσεις ως προς την κατασκευή και λειτουργία αεροδιαστημικών συστημάτων», επέλεξε να χρηματοδοτήσει η NASA.

Η Φάση 1 του NIAC (NASA Innovative Advanced Concepts) για το 2018 καλύπτει ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων, και τα εν λόγω «έπαθλα» ανέρχονται σε περίπου 125.000 δολάρια σε διάστημα εννιά μηνών, με σκοπό τον προσδιορισμό και την ανάλυση των concepts τους. Εάν «περάσουν», οι ερευνητές τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τα έπαθλα της Φάσης ΙΙ.

Ένα εκ των πλέον ενδιαφερόντων από αυτά ακούει στο όνομα Marsbee, και είναι «παιδί» του Τσανγκ-κουόν Κανγκ, του University of Alabama, Huntsville. Όπως γράφει ο ερευνητής στην ιστοσελίδα της NASA, στόχος του εγχειρήματος είναι να διερευνηθεί κατά πόσον η προτεινόμενη αρχιτεκτονική- ένα όχημα εδάφους για τον Άρη, το οποίο λειτουργεί ως κινητή βάση για ένα σμήνος ρομποτικών μελισσών (Marsbees) για την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη- είναι βιώσιμη.Τα Marsbees είναι μικρά ρομπότ με φτερά τα οποία κινούνται όπως αυτά ενός εντόμου, μεγέθους μέλισσας. Τα ρομπότ αυτά θα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, ενώ το ρόβερ θα λειτουργεί ως σταθμός επαναφόρτισης και κύριο κέντρο τηλεπικοινωνιών. Κατά τον ερευνητή, το σμήνος των Marsbees θα μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τα πράγματα όσον αφορά στην εξερεύνηση του Άρη, ενώ οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δείχνουν ότι ένας συνδυασμός μέλισσας- φτερών τζιτζικιού μπορεί να λειτουργήσει ιδανικά, καταφέρνοντας να αιωρείται στην ατμόσφαιρα του Άρη. Επιπλέον, οι ενεργειακές ανάγκες των Marsbees θα είναι χαμηλές, χάρη σε ειδικές δομές φτερών και έναν πρωτοποριακό μηχανισμό συλλογής ενέργειας.

Παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα του Marsbee, ο Τσανγκ-κουόν Κανγκ σημειώνεται ότι είναι πολλά σε σχέση με τα συμβατικά αεροδιαστημικά συστήματα, ξεκινώντας από το μικρό του μέγεθος και φτάνοντας μέχρι την αντοχή του έναντι σε προβλήματα και βλάβες μεμονωμένων συστημάτων. «Εξαιτίας του σχετικά μικρού του μεγέθους και του μικρού εναερίου χώρου που απαιτείται για δοκιμή του συστήματος, μπορεί να ελεγχθεί σε ένα εύρος εγκαταστάσεων δοκιμών» προσθέτει.

Για τον σκοπό της ανάπτυξης του Marsbee συνεργάζονται ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

http://www.naftemporiki.gr/story/1337346/marsbeesinasaxrimatodotei-tin-anaptuksi-rompotikon-melisson-gia-tin-eksereunisi-tou-ari

aris-planitis.jpg.4cb305e1454b9c232a0d0e27551299dc.jpg

marsbees.jpg.11d1143dd924b8dd35ef342c683ac523.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 918
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Έρευνες για ίχνη εξωγήινης ζωής στον Άρη αρχίζει το ExoMars. :cheesy:

To διαστημόπλοιο της αποστολής ExoMars του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSA) και της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos πρόκειται να αρχίσει σύντομα την αναζήτηση αερίων που ενδεχομένως να σχετίζονται με ενεργή γεωλογική ή βιολογική δραστηριότητα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το Trace Gas Orbiter έφτασε στην τελική του τροχιά μετά από έναν χρόνο ελιγμών που έλαβε τέλος τον Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας το σκάφος κινήθηκε στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Άρη και τώρα πραγματοποιεί μια περιφορά γύρω από τον πλανήτη κάθε δύο ώρες. Μετά από διαδικασίες βαθμονόνησης και την εγκατάσταση νέου λογισμικού, θα είναι σε θέση να αρχίσει τις επιστημονικές παρατηρήσεις.

Οι επιστημονικές παρατηρήσεις πρόκειται να αρχίσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Βασικός σκοπός είναι η καταγραφή των αποκαλούμενων «trace gases», που αποτελούν λιγότερο από 1% του συνόλου της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Ειδικότερα,το διαστημόπλοιο θα αναζητήσει ίχνη μεθανίου και άλλων αερίων που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν παρουσία ενεργής βιολογικής ή γεωλογικής δραστηριότητας.

Στη Γη οι ζωντανοί οργανισμοί απελευθερώνουν πολύ από το μεθάνιο του πλανήτη, ενώ είναι επίσης βασικό συστατικό πολλών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Στον Άρη, εκτιμάται πως δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής (περίπου 400 χρόνια) επειδή διασπάται από την υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο. Εάν εντοπιστεί σήμερα, πιθανότατα θα έχει δημιουργηθεί πρόσφατα ή θα έχει απελευθερωθεί από κάποιο αρχαίο κοίτασμα.

Το Trace Gas Orbiter μπορεί να εντοπίζει και να αναλύει μεθάνιο και άλλα αέρια ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις,με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις- ενώ είναι σε σχέση να διακρίνει τις διαφορετικές προελεύσεις. Ακόμη, τα όργανά του θα αναζητήσουν όγκους πάγου κρυμμένους κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, που, μαζί με πιθανές πηγές αερίων, θα μπορούσαν να υποδείξουν σημεία ενδιαφέροντος για μελλοντικές προσεδαφίσεις αποστολών.

Πέρα από αυτά, το σκάφος σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί και ως αναμεταδότης για τα οχήματα Opportunity και Curiosity της NASA, εν όψει και των αφίξεων του InSight της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, αλλά και της άφιξης του οχήματος εδάφους του δεύτερου σκέλους της αποστολής ExoMars τον Μάρτιο του 2021.

https://physicsgg.me/2018/04/10/%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac/

how_exomars_detects_buried_ice_article_mob.jpg.94caed3d3b4bd8e15cb2d61f83b0a64e.jpg

15.thumb.jpg.9c1ae7dd2ba4d9793908d9db9c3747d4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνεργασία Βoeing-NASA για επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη. :cheesy:

Ο επικεφαλής της Boeing ανακοίνωσε ότι ο γίγαντας των αεροναυτικής βιομηχανίας συνεργάζεται με την NASA με στόχο να πραγματοποιηθεί μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη εντός της προσεχούς δεκαετίας. Ο Ντένις Μούιλενμπουργκ έριξε μάλιστα το γάντι στον Ελον Μασκ η διαστημική εταιρεία του οποίου έχει παρόμοιο χρονοδιάγραμμα για επανδρωμένη αποστολή στον Αρη.

Ο Μούλινεμπουργκ υποστήριξε ότι όχι μόνο η αποστολή στην οποία θα συμμετέχει η Boeing θα γίνει πιο γρήγορα από εκείνη της Space X αλλά θα είναι τόσο πετυχημένη που στην επιστροφή της θα… αρπάξει και θα φέρει πίσω στην Γη το αυτοκίνητο που εκτόξευσε πριν από λίγες εβδομάδες ο Ελον Μασκ με προορισμό τον Κόκκινο Πλανήτη.

Όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της Boeing η εταιρεία συνεργάζεται στενά με την NASA για την κατασκευή του σούπερ πυραύλου SLS (Space Launch System).

Ο SLS θα είναι ένας πύραυλος υγρών καυσίμων θα μεταφέρει πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο σύστημα προώθησης επανδρωμένα σκάφη και φορτία. Επιπλέον ο SLS θα μπορεί να μεταφέρει πολύ μεγαλύτερο βάρος άρα μεγαλύτερα σκάφη και μεγαλύτερα φορτία. Η δυνατότητα εκτόξευσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερων σκαφών και φορτίων σε όσο το δυνατόν πιο μακρινή απόσταση από τη Γη δίνει προσφέρει νέες δυνατότητες στη διαστημική εξερεύνηση. Ένας πολύ ισχυρός πύραυλος θα διευκολύνει παραδείγματος χάριν, μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη ή σε ένα αστεροειδή.

Ο SLS όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του θα έχει ύψος 128 μέτρα και σύμφωνα με τους κατασκευαστές του θα μπορεί να μεταφέρει στο Διάστημα φορτία βάρους πέριξ των 150 τόνων. Ο SLS θα λαμβάνει ισχύ από τέσσερις μηχανές RS-25. Η NASA ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι τόσο καλά που πιθανότατα δεν θα γίνουν άλλες δοκιμές.

Η πρώτη εκτόξευση του SLS προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2019 και αν όλα πάνε καλά η σχεδιαζόμενη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη με αυτόν τον πύραυλο θα γίνει μέχρι το 2029.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=966354

03B9B671DF300CD51B64772D2A4496A4.jpg.81bf47fd3115b8997c399aae4f69d9d1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

MarCO: Η NASA εκτοξεύει «μίνι» δορυφόρους με προορισμό τον Άρη. :cheesy:

Μπορεί τα πιο γνωστά διαστημόπλοια της NASA να ήταν αρκετά ευμεγέθη (από τα Voyager 1 και 2 μέχρι το Cassini και το Galileo), ωστόσο η κατακόρυφη άνοδος των «μίνι» δορυφόρων κατηγορίας cubesats, που επιτρέπουν την πρόσβαση στο διάστημα σε πολλούς ενδιαφερόμενους λόγω χαμηλού κόστους, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την αμερικανική διαστημική υπηρεσία- και απόδειξη για αυτό είναι οι δίδυμοι δορυφόροι Mars Cube One.

Το ζεύγος των δύο διαστημικών σκαφών (χάριν συντομίας MarCO), που είναι τα πρώτα cubesats που εκτοξεύονται από τη NASA στο βαθύ διάστημα, θα εκτοξευτεί τον Μάιο, με τον ίδιο πύραυλο που θα φέρει το InSight- το επόμενο όχημα προσεδάφισης της NASA με προορισμό τον Κόκκινο Πλανήτη. Τα MarCO προορίζονται να ακολουθήσουν το InSight στο ταξίδι του στο διάστημα, και αν τα καταφέρουν να φτάσουν εκεί, το καθένα διαθέτει μια αναδιπλούμενη κεραία για να αναμεταδίδει δεδομένα για το InSight καθώς θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και προσεδαφίζεται.

Τα δύο μικρά σκάφη δεν θα πραγματοποιούν επιστημονικές έρευνες από μόνα τους, ούτε απαιτούνται για την αποστολή δεδομένων από το InSight στη Γη (θα βασίζεται σε άλλα σκάφη της NASA που είναι ήδη σε τροχιά για αυτό, πέρα από την απευθείας επικοινωνία με τη Γη μέσω των κεραιών του), ωστόσο θα είναι η πρώτη δοκιμή της τεχνολογίας cubesat πέρα από την τροχιά της Γης, επιδεικνύοντας κατά πόσον θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται «μίνι» δορυφόροι για να εξερευνήσουν περαιτέρω το ηλιακό σύστημα. «Είναι οι ανιχνευτές μας» λέει ο επικεφαλής μηχανικός των MarCO, Άντι Κλες, του JPL (Jet Propulsion Laboratory). «Οι cubesats δεν έχει χρειαστεί ξανά στο παρελθόν να αντέξουν την έντονη ακτινοβολία ενός ταξιδιού στο βαθύ διάστημα, ή να χρησιμοποιήσουν προώθηση για να κατευθυνθούν προς τον Άρη. Ελπίζουμε να ανοίξουμε αυτόν τον δρόμο».

Οι επίσημες ονομασίες είναι MarCO-A και MarCO-B, αλλά για την ομάδα που τα έφτιαξε είναι o «Wall-E» και η «Eva», από τη γνωστή ταινία «Wall-E» της Pixar. Και τα δύο σκάφη χρησιμοποιούν πεπιεσμένο αέριο όπως στους πυροσβεστήρες για να πετάξουν στο διάστημα- όπως είχε κάνει και ο μικρός Wall-E στην ταινία του 2008.

Στη NASA γνωρίζουν ότι η αποστολή θα είναι δύσκολη, από την εκκίνηση των σκαφών ακόμα μέχρι την άφιξή τους στον Άρη/ Εάν τα καταφέρουν και τα δύο σκάφη, θα δοκιμάσουν μια μέθοδο τηλεπικοινωνιών που θα μπορούσε να λειτουργεί ως «μαύρο κουτί» για μελλοντικές προσεδαφίσεις στον Κόκκινο Πλανήτη, βοηθώντας στη βελτίωση των προσεδαφίσεων σε αυτόν εν γένει (οι οποίες είναι δύσκολη υπόθεση).

https://physicsgg.me/2018/04/23/marco-%ce%b7-nasa-%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%be%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%bc%ce%af%ce%bd%ce%b9-%ce%b4%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%80%cf%81/

doruforos-galileo.jpg.defd0d9b30e321f96e7498130422b61b.jpg

marco.jpg.a88a4721210f5bbf5edd3d93fdf8d5ee.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA και ESA θα συνεργαστούν για τον εντοπισμό ζωής στον Αρη. :cheesy:

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να οργανώσουν από κοινού μια αποστολή στον Αρη. Η αποστολή θα έχει στόχο την συλλογή δειγμάτων εδάφους και πετρωμάτων από τον Κόκκινο Πλανήτη και την επιστροφή τους στην Γη.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έχουν σταλεί στον Αρη διάφορα ρομπότ που έχουν πραγματοποιήσει μελέτες και αναλύσεις του εδάφους και των πετρωμάτων του. Όμως τα όργανα αυτών των ρομπότ είχαν σχετικά περιορισμένες δυνατότητες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μελέτη των δειγμάτων του Αρη στα εργαστήρια στην Γη θα επιτρέψει στο να εντοπιστούν κάποια ίχνη ζωής που υπήρχε στο παρελθόν (ή εξακολουθεί να υπάρχει) στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η μελέτη των δειγμάτων στα εργαστήρια στην Γη αναμένεται επίσης να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις γνώσεις μας για το αρειανό περιβάλλον και έτσι να προετοιμαστούν ακόμη καλύτερα οι επανδρωμένες αποστολές που οργανώνουν οι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί αλλά και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες. Η NASA και η ESA ανακοίνωσαν ότι επειδή πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη αλλά και υψηλού κόστους αποστολή θα αναζητήσουν συνεργασίες και με τον ιδιωτικό τομέα.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=970983

0202D7AC249FED06BE5BB334CC60B1BA.jpg.44dd0d4d06cad05170de3ab9050c3a34.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φωτογραφία από τον Άρη δείχνει κεφάλι πολεμιστή σκαλισμένο σε πέτρα. :cheesy:

Υπάρχει ζωή στον Άρη; Ή μήπως υπήρχε κάποτε; Οι αστρονόμοι είναι μάλλον σκεπτικοί σχετικά με αυτό, καθώς δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν σαφείς ενδείξεις μέχρι στιγμής. Αλλά για τους θεωρητικούς της συνωμοσιολογίας το θέμα φαίνεται να έχει ξεκαθαριστεί πολύ καιρό. Ένα βίντεο που πρόσφατα κυκλοφόρησε στο Youtube δείχνει ένα θεαματικό εύρημα από τον Κόκκινο πλανήτη: το κεφάλι ενός αγάλματος στην άμμο, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Μπορείτε να δείτε πολύ καθαρά: το πηγούνι, το στόμα, τη μύτη, τα μάτια, τα αυτιά», Θα μπορούσε να είναι ένας πολεμιστής που φοράει κράνος. Η πέτρα αυτή, που έχει διάσταση μόνο μερικά εκατοστά, βρίσκεται σε μια φωτογραφία που έστειλε το διαστημικό όχημα «Curiosity» της NASA το οποίο προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Αύγουστο του 2012.

Είναι εξαιρετικά απίθανο η πέτρα αυτή να είναι πραγματικά ένα γλυπτό. Μάλλον, η μορφή είναι πιθανό να είναι το τυχαίο αποτέλεσμα της φυσικής διάβρωσης. Όμως, δεν είναι το πρώτο περίεργο αντικείμενο στον Κόκκινο Πλανήτη που έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφίες. Το διαστημόπλοιο «Viking» είχε στείλει πριν από δεκαετίες εικόνες από το «άγαλμα μιας γυναίκας» που – επίσης – εντοπίστηκε στον Άρη…

http://www.in.gr/2018/04/30/tech/fotografia-apo-ton-ari-deixnei-kefali-polemisti-skalismeno-se-petra/

NASA03-Curiosity.jpg.e807214015bb4d304d3f8c6af74fb283.jpg

NASA01-600x338.jpeg.b8897755e815219cad9882beafadb4e2.jpeg

NASA02.jpg.39fb918e56910dc74490aca20613ef65.jpg

NASA04-600x442.jpg.ff26e22bcfd79e95701dc2c54430c2b7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτοξεύτηκε ο ρομποτικός σεισμολόγος InSight. :cheesy:

Το πρώτο εξειδικευμένο ρομποτικό εργαστήριο σεισμολογικών ερευνών, με την ονομασία InSight, στέλνει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στον Άρη, με στόχο να μελετήσει το εσωτερικό του πλανήτη σε μεγάλο βάθος με τη βοήθεια των σεισμικών κυμάτων.

Η αποστολή InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) εκτοξεύτηκε με ένα πύραυλο «Άτλας 5» ύψους 57 μέτρων της United Launch Alliance (ULA) σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια.

Αυτή ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή στην αμερικανική ιστορία που ξεκίνησε από τη δυτική και όχι από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, σπάζοντας έτσι το μονοπώλιο της Φλόριντα στις διαστημικές εκτοξεύσεις.

Επιπλέον, αυτή είναι η πρώτη φορά, μετά τις αποστολές «Απόλλων» στη Σελήνη, που η NASA θα τοποθετήσει ένα σεισμογράφο σε άλλο πλανήτη.

Το InSight δεν είναι ένα κινούμενο ρόβερ, αλλά ένα στατικό αυτόματο επιστημονικό εργαστήριο. Ύστερα από ένα ταξίδι 485 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και την προσεδάφισή του στην περιοχή Elysium Planitia του βορείου ημισφαιρίου (η οποία προβλέπεται να συμβεί στις 26 Νοεμβρίου 2018), για πρώτη φορά θα ‘δει’ με τα όργανά του βαθιά κάτω από την αρειανή επιφάνεια, προκειμένου να μελετήσει το υπέδαφος του «κόκκινου» πλανήτη, μεταξύ άλλων ανιχνεύοντας τους σεισμούς του Άρη.

http://www.in.gr/2018/05/05/tech/ektokseytike-o-rompotikos-seismologos-insight/

nas.jpeg.511255dcb53ecd31d5eb07231b795c44.jpeg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H NASA στέλνει ελικόπτερο στον Άρη. :cheesy:

Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών αποστολών που ένα ελικόπτερο uα πετάξει στην ατμόσφαιρα ενός άλλου πλανήτη.

Ένα μικρό ελικόπτερο θα σταλεί στον πλανήτη Άρη, μαζί με την αποστολή του ρομποτικού οχήματος Mars 2020. Στόχος του ελικοπτέρου είναι να ερευνήσει τις δυνατότητες πτήσης συσκευών βαρύτερων από την ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη.

Το ελικόπτερο θα είναι μικρό και θα ζυγίζει μόνο 1,8 κιλά και ο έλικάς του θα εκτελεί 3000 στροφές ανά λεπτό – περίπου δέκα φορές περισσότερο απ’ ότι στην ατμόσφαιρα της Γης, δεδομένου ότι η πυκνότητα της αρειανής ατμόσφαιρας είναι πολύ μικρότερη από την γήινη. Έτσι, 117 χρόνια μετά την πρώτη πτήση των αδελφών Wright στην ατμόσφαιρα της Γης, η NASA θα επιχειρήσει την πρώτη πτήση στην ατμόσφαιρα ενός άλλου πλανήτη.

https://physicsgg.me/2018/05/12/h-nasa-%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%80%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7/

helicopter.jpg.4ef357b61888d3588e082f62020a8015.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O Ελον Μασκ αποκάλυψε το πώς θα μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη. :cheesy:

Είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής Ελον Μασκ θεωρεί πολύ σημαντική την παρουσία του ανθρώπου σε άλλους κόσμους με πρώτο και καλύτερο τον Άρη. Για αυτό και η διαστημική του υπηρεσία, η Space X, έχει ως βασική της προτεραιότητα την οργάνωση όσο το δυνατόν συντομότερα μιας επανδρωμένης αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο Μασκ δημοσίευσε μέσω του Instangram τις πρώτες εικόνες από την κάψουλα η οποία θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους στο Διάστημα. H κάψουλα που ονομάζεται Dragon φωτογραφήθηκε μέσα στον ειδικό θάλαμο δοκιμών στον οποίο βρίσκεται.

Πρόκειται για ένα θάλαμο που απορροφά οποιοδήποτε θόρυβο και δεν παράγει κανενός είδους ηχώ και θεωρείται ιδανικός για να ελεγχθούν τα ηλεκτρικά κυκλώματα της κάψουλας. Ο θάλαμος αυτός αναφέρεται ως το «πιο αθόρυβο σημείο στην Γη» που προσομοιάζει τις διαστημικές συνθήκες. Στον θάλαμο θα πραγματοποιηθούν διαφόρων ειδών ηλεκτρομαγνητικά τεστ στην κάψουλα.

Το συγκεκριμένο μοντέλο που αποκάλυψε ο Μασκ θα μπορεί να μεταφέρει επτά άτομα είτε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είτε στην Σελήνη. Η κάψουλα διαθέτει παράθυρα από τα οποία οι επιβάτες θα βλέπουν την εντυπωσιακή θέα του Διαστήματος. Με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό, η Space Χ σχεδιάζει να στείλει στον Άρη την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή το 2022 και τους πρώτους ανθρώπους το 2024.

Αν η κάψουλα αποδειχθεί λειτουργική και ασφαλής στόχος της Space X είναι να κατασκευάσει μοντέλα που θα μπορούν να φιλοξενήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιβατών.

Παράλληλα η Space X κατασκευάζει ένα σούπερ πύραυλο που θα κινείται με μεγάλες ταχύτητες ενώ θα μπορεί να μεταφέρει μεγάλου μεγέθους επανδρωμένες κάψουλες. Στόχος της Space X είναι ένα ταξίδι στον Άρη να διαρκεί 80 μέρες αντί έξι μήνες όπως σήμερα και με κάθε δρομολόγιο να μεταφέρονται περίπου 100 άνθρωποι στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο Μασκ θέλει επίσης το ταξίδι στον Άρη να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτό οικονομικά ώστε να δημιουργηθεί μέχρι το 2050 όχι απλά μια βάση αλλά μια μεγάλη αποικία από στην οποία θα ζουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

«Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε μια αυτάρκη βάση στον Άρη, επειδή θα είναι αρκετά μακριά από τη Γη στην περίπτωση ενός πολέμου, οπότε είναι πιθανότερο να επιβιώσει από ό,τι μια σεληνιακή βάση. Αν υπάρξει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν αρκετοί σπόροι του ανθρώπινου πολιτισμού κάπου αλλού, ώστε να τον αναβιώσουν και να συντομεύσουν τη διάρκεια των σκοτεινών ετών» έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Μασκ που έχει επισημάνει ότι αρχικά τουλάχιστον το ταξίδι στον Άρη θα είναι μια περιπέτεια.

«Θα είναι δύσκολη, επικίνδυνη, μια καλή ευκαιρία για να πεθάνει κανείς, αλλά και συναρπαστική για όσους επιβιώσουν. Δεν θα υπάρξουν και πολλοί που θα θελήσουν να πάνε στην αρχή. Αλλά στην πορεία ο Άρης θα γίνει φιλόξενος και θα έχει σπουδαία μπαρ» υποστηρίζει ο Μασκ.

http://www.in.gr/2018/05/22/tech/o-elon-mask-apokalypse-pos-tha-metaferei-anthropous-ston-ari/

dragon1.jpg.bb407c182753d7c2c46fcf785351ec5e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 8 μήνες αργότερα...

Εξανεμίζονται οι ελπίδες της NASA να παραμένει «ζωντανό» το ρόβερ Opportunity :cheesy:

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά σιγά-σιγά εξανεμίζονται οι πιθανότητες ότι είναι ακόμη «ζωντανό» το ρόβερ Opportunity, το οποίο έχει να δώσει σημεία ζωής στον Άρη από τις 10 Ιουνίου 2018, όταν είχε υπάρξει η τελευταία επικοινωνία του με τη Γη.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έχει κάνει έως τώρα περισσότερες από 600 προσπάθειες επικοινωνίας, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση εκ μέρους του ρόβερ, που βρίσκεται εδώ και 15 χρόνια στον «κόκκινο» πλανήτη. Η NASA ανακοίνωσε ότι οι μηχανικοί του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια ξεκίνησαν να μεταδίδουν μια τελείως νέα σειρά εντολών στο ρόβερ, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουν να το «ξυπνήσουν».

Οι νέες ισχυρότερες εντολές, που θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, αφορούν χαμηλής πιθανότητας προβλήματα που μπορεί να έχουν συμβεί στο ρόβερ και να το εμποδίζουν να επικοινωνήσει από τότε που μια τεράστια αμμοθύελλα σκέπασε όλο τον πλανήτη και μαζί το Opportunity, το οποίο χρειάζεται να τροφοδοτηθεί με ηλιακή ενέργεια από τα πάνελ του. Μια πιθανότητα είναι ότι δυσλειτουργεί το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας του ρόβερ ή το εσωτερικό ρολόι του υπολογιστή του. Οι εντολές θα επιχειρήσουν να ενεργοποιήσουν το εφεδρικό σύστημα ραδιοεπικοινωνίας και να διορθώσουν το πρόβλημα του ρολογιού.

«Κατά τους προηγούμενους επτά μήνες έχουμε προσπαθήσει να έλθουμε σε επαφή με το Opportunity πάνω από 600 φορές. Μολονότι δεν έχουμε νέα του και η πιθανότητα ότι αυτό θα συμβεί, μειώνεται μέρα με τη μέρα, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε κάθε λογική λύση που θα μπορούσε να μας ξαναφέρει σε επαφή μαζί του», δήλωσε ο Τζον Κάλας, επικεφαλής της αποστολής του ρόβερ στο JPL.

Η NASA κάνει αγώνα δρόμου με το χρόνο, καθώς πλησιάζει να τελειώσει η περίοδος των ανέμων στον Άρη, μια εποχή που βοηθά να καθαρίσει η ατμόσφαιρα αλλά και η όποια σκόνη έχει καθίσει πάνω από το ρόβερ, η οποία μπορεί να το εμποδίζει να φορτίσει τις μπαταρίες του. Μέχρι τώρα πάντως οι άνεμοι δεν φαίνεται να «αναγέννησαν» το ρόβερ. Ο πλανήτης ετοιμάζεται να ξαναμπεί στο χειμώνα του με τις ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες πιθανώς θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά στις αφόρτιστες μπαταρίες ή στα υπολογιστικά συστήματα του ρόβερ.

Αν ούτε αυτή τη φορά το Opportunity ανταποκριθεί, τότε οι μηχανικοί της NASA θα βρεθούν πλέον πιο κοντά στο να κηρύξουν νεκρό το ρόβερ, το οποίο είχε προσεδαφισθεί στον Άρη στις 24 Ιανουαρίου 2004. Το 2011 ο αρειανός χειμώνας είχε δώσει τη χαριστική βολή στο δίδυμο ρόβερ «Spirit».

Σε κάθε περίπτωση, το Opportunity, που σήμερα βρίσκεται στην άκρη του κρατήρα Endeavor, προοριζόταν αρχικά για μια αποστολή διάρκειας μόνο 90 ημερών και κατέληξε να αντέξει τουλάχιστον 5.000 μέρες, οπότε κάθε άλλο παρά αποτυχημένο μπορεί να θεωρηθεί. Μεταξύ άλλων, διέσχισε μια απόσταση μήκους 45 χιλιομέτρων, εξερεύνησε κρατήρες πρόσκρουσης και έκανε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις.

https://www.in.gr/2019/01/26/tech/eksanemizontai-oi-elpides-tis-nasa-na-paramenei-zontano-rover-opportunity/

Opportunity-1024x768.thumb.jpg.6e0e4a89f3638b36f61bf80fc1a04c05.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέα «φιλοσοφία» για προσεδάφιση βαρέων φορτίων στον Άρη. :cheesy:

Το βαρύτερο όχημα που έχει προσεδαφιστεί επιτυχώς στον Άρη είναι το Curiosity του ενός τόνου. Ωστόσο, για να υλοποιηθούν πιο φιλόδοξες ρομποτικές αποστολές, και εν τέλει επανδρωμένη αποστολή, χρειάζεται να κατεβούν στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη βαρύτερα σκάφη, 5-20 τόνων. Για να καταστεί εφικτό αυτό, πρέπει να διαπιστωθεί πώς θα γίνει δυνατή η προσεδάφιση μεγαλύτερης μάζας, κι αυτός ήταν ακριβώς ο στόχος πρόσφατης μελέτης στο University of Illinois at Urbana-Champaign στις ΗΠΑ.

Κανονικά, όταν ένα σκάφος εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του Άρη, σε τεράστιες ταχύτητες (περίπου 30 φορές αυτής του ήχου-στην κλίμακα των hypersonic ταχυτήτων, δηλαδή από 5 Μαχ και άνω) επιβραδύνει γρήγορα, ανοίγει αλεξίπτωτο και μετά ολοκληρώνει την προσεδάφιση, ενεργοποιώντας πυραυλοκινητήρες ή αερόσακους. «Δυστυχώς, στα συστήματα αλεξιπτώτων δεν αυξάνεται καλά η κλίμακα με τα σκάφη μεγαλύτερης μάζας. Η νέα ιδέα είναι να εξαφανίσουμε το αλεξίπτωτο και να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερους πυραυλοκινητήρες για την κάθοδο» λέει ο Ζαχ Πάτναμ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Μηχανικής του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον Πάτναμ, όταν το σκάφος έχει επιβραδύνει στα 3 Μαχ (τρεις φορές η ταχύτητα του ήχου), οι κινητήρες retropropulsion ενεργοποιούνται, ωθώντας προς την αντίθετη πλευρά για να επιβραδύνουν το σκάφος επαρκώς, ώστε να προσεδαφιστεί με ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι η μεγάλη κατανάλωση καυσίμου, οπότε απαιτείται περισσότερο καύσιμο, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη μάζα κ.ο.κ.

«Όταν ένα όχημα πετά σε hypersonic ταχύτητες, πριν ενεργοποιηθούν οι πυραυλοκινητήρες, παράγεται κάποια ανύψωση, και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για πηδαλιούχηση» λέει ο Πάτναμ. «Αν μετακινήσουμε το κέντρο βάρους έστι ώστε να είναι μην είναι ίσα κατανεμημένο, μα βαρύτερο στη μία πλευρά, θα πετά σε διαφορετική γωνία» περιγράφει.

Όπως εξηγεί ο Πάτναμ, η ροή γύρω από το σκάφος είναι διαφορετική στο πάνω σημείο και διαφορετική στο κάτω, δημιουργώντας ανισορροπία (διαφορικό πίεσης). Εφόσον η ανύψωση είναι προς τη μία κατεύθυνση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατεύθυνση του οχήματος, καθώς επιβραδύνει στην ατμόσφαιρα.

«Έχουμε έναν βαθμό ελέγχου κατά τη διάρκεια της εισόδου, της καθόδου και της προσεδάφισης, τη δυνατότητα πηδαλιούχησης» προσθέτει ο Πάτναμ. «Σε hypersonic ταχύτητες, το όχημα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανύψωση για να πηδαλιουχηθεί. Όταν ενεργοποιηθούν οι κινητήρες καθόδου, έχουν μια συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμου. Μπορείς να ενεργοποιήσεις τους κινητήρες έτσι ώστε να προσγειωθείς με μεγάλη ακρίβεια. Μπορείς να ξεχάσεις την ακρίβεια και να το χρησιμοποιήσεις όλο για να προσεδαφίσεις το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο που μπορείς ή μπορείς να βρεις μια ισορροπία κάπου ενδιάμεσα» αναφέρει.

«Το ερώτημα είναι αν ξέρουμε πώς θα ενεργοποιήσουμε τους κινητήρες καθόδου πχ στα 3 Μαχ, πώς θα έπρεπε να κατευθύνουμε αεροδυναμικά το όχημα σε hypersonic ταχύτητες έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε την ελάχιστη ποσότητα καυσίμου και να μεγιστοποιήσουμε τη μάζα του φορτίου που μπορούμε να προσεδαφίσουμε; Για να μεγιστοποιήσουμε την ποσότητα της μάζας που μπορούμε να προσεδαφίσουμε στην επιφάνεια, το ύψος στο οποίο ενεργοποιείς τις μηχανές καθόδου είναι σημαντικό, αλλά επίσης και η γωνία που σχηματίζει το διάνυσμα ταχύτητάς σου με τον ορίζοντα - σε πόσο απότομη γωνία κατεβαίνεις» συμπληρώνει ο Πάτναμ.

Στο πλαίσιο της μελέτης, διερευνήθηκε πώς γίνεται η καλύτερη δυνατή χρήση του διανύσματος ανύψωσης, χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες δυνατές τεχνικές ελέγχου για τη διαμόρφωση στρατηγικών ελέγχου, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε hypersonic ταχύτητες, υπό διαφορετικές συνθήκες σε άλλους πλανήτες, χαρακτηριστικών διαστημικών σκαφών κ.α., με απώτερο στόχο την προσεδάφιση της μέγιστης δυνατής μάζας.

«Όπως προκύπτει, το βέλτιστο από άποψης καυσίμου είναι να μπαίνεις στην ατμόσφαιρα με το διάνυσμα ανύψωσης στραμμένο προς τα κάτω, έτσι ώστε το σκάφος να πραγματοποιεί βύθιση. Τότε, την κατάλληλη στιγμή, με βάση τον χρόνο ή την ταχύτητα, το στρέφεις προς τα επάνω, οπότε το αεροσκάφος γυρνά προς τα πάνω και πετά σε χαμηλό ύψος. Αυτό επιτρέπει στο σκάφος να περνά περισσότερο χρόνο πετώντας χαμηλά, όπου η πυκνότητα της ατμόσφαιρας είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα τη μείωση της ενέργειας που πρέπει να "διώξουν" οι κινητήρες καθόδου» τονίζει ο Πάτναμ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1444075/nea-filosofia-gia-prosedafisi-bareon-fortion-ston-ari

retropropulsion.jpg.3654fc10d79c8fbf4fd658769e010200.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Το InSight της NASA ξεκίνησε την εξερεύνηση του εδάφους στον Άρη. :cheesy:

Το γεωλογικό ρομποτικό εργαστήριο InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) άρχισε να εξερευνά το υπέδαφος του ‘Αρη. Το γερμανικής κατασκευής αυτόματο όργανο HP3 (γνωστό και ως «Mole», δηλαδή «τυφλοπόντικας») του InSight άνοιξε κιόλας μια τρύπα σε βάθος έως 50 εκατοστών, μετά από 4.000 «σφυριές» σε διάστημα τεσσάρων ωρών.

«Καθώς άνοιγε δρόμο προς το βάθος, το Mole φαίνεται πως χτύπησε κάποια πέτρα, πήρε μια κλίση περίπου 15 μοιρών και την έσπρωξε πέρα ή την προσπέρασε. Στη συνέχεια έκανε το ίδιο με άλλη μια πέτρα σε μεγαλύτερο βάθος», δήλωσε ο υπεύθυνος για το τρυπάνι Τίλμαν Σπον του Γερμανικού Αεροδιαστημικού κέντρου (DLR), που συνεργάζεται με τη NASA γι’ αυτή την αποστολή.

Αφού περιμένουν για να κρυώσει το όργανο, καθώς από την τριβή αναπτύσσει μεγάλη θερμοκρασία, οι επιστήμονες θα του δώσουν εντολή να αρχίσει μια νέα αυτόματη τετράωρη γεώτρηση. Ανάμεσα σε κάθε γεώτρηση θα μεσολαβούν τρεις αρειανές μέρες (λέγονται «σολ»).

Στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το όργανο να έχει σκάψει σε βάθος τριών έως πέντε μέτρων. Μέσα από την τρύπα που θα ανοιχτεί, ο «τυφλοπόντικας» θα περάσει ένα καλώδιο μήκους πέντε μέτρων εφοδιασμένο με 14 αισθητήρες θερμοκρασίας, ώστε να αρχίσει η καταγραφή των μεταβολών της θερμότητας στο εσωτερικό του γειτονικού πλανήτη. Στην επιφάνεια του ‘Αρη η θερμοκρασία κυμαίνεται από λίγους βαθμούς Κελσίου πάνω από το μηδέν ως σχεδόν μείον 100.

Αρχαίες υπόγειες λίμνες

Εξάλλου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι ο ευρωπαϊκός επιστημονικός δορυφόρος Mars Express που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ‘Αρη από το 2003, ανακάλυψε τις πρώτες γεωλογικές ενδείξεις για ένα σύστημα αρχαίων διασυνδεμένων λιμνών, που κάποτε βρίσκονταν βαθιά κάτω από την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη».

Σε πέντε από αυτές βρέθηκαν ενδείξεις για ορυκτά ζωτικά για την ανάπτυξη ζωής, κάτι που ενισχύει την πεποίθηση ότι κάποτε ο πλανήτης διέθετε συνθήκες φιλικές για τη φιλοξενία οργανισμών. Η επόμενη ευρω-ρωσική αποστολή ExoMars, που θα στείλει στην επιφάνεια το ρόβερ «Ρόζαλιντ Φράνκλιν», θα επιχειρήσει να βρει ίχνη ζωής στον ‘Αρη.

Αν και σήμερα ο ‘Αρης φαίνεται ένας άνυδρος κόσμος, καποτε μεγάλες ποσότητες νερού υπήρχαν στην επιφάνεια του και κάτω από αυτήν.

Πριν τρία έως τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια εκτιμάται ότι υπήρχε ένας μεγάλος αρειανός ωκεανός.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Φρανσέσκο Σαλέζε της Σχολής Γεωεπιστημών του ολλανδικού Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικo γεωφυσικής «Journal of Geophysical Research», αποκαλύπτει ένα μεγάλο δίκτυο υπόγειων συγκοινωνούντων δοχείων.

«Πιστεύουμε ότι ο ωκεανός συνδεόταν με ένα σύστημα υπόγειων λιμνών που εξαπλώνονταν σε όλο τον πλανήτη. Αυτές οι λίμνες θα υπήρχαν περίπου πριν τρεισήμισι δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή την ίδια εποχή με τον ωκεανό», δήλωσε ο ερευνητής Τζιάν Γκαμπριέλε Όρι του ιταλικού Πανεπιστημίου Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο της Πεσκάρα.

Οι ερευνητές μελέτησαν δορυφορικές εικόνες 24 βαθιών κρατήρων που τράβηξε το Mars Express στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη και οι οποίοι έφθαναν σε βάθος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων κάτω από το εκτιμώμενο επίπεδο της «θάλασσας» στον ‘Αρη. Οι επιστήμονες βρήκαν γεωλογικούς σχηματισμούς στο βάθος αρκετών κρατήρων, που μπορεί να σχηματίσθηκαν μόνο αν κάποτε υπήρχε νερό μέσα σε αυτούς. Οι κρατήρες αυτοί κάποτε φιλοξενούσαν στα βάθη τους λίμνες και τρεχούμενα νερά.

https://www.in.gr/2019/03/03/tech/insight-tis-nasa-ksekinise-tin-eksereynisi-tou-edafous-ston-ari/

1304194046_InSightNASA-1024x576.thumb.jpg.15cfefce91f8ede597b9a43495fd56ae.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Η NASA κυκλοφορεί νέο βίντεο που δείχνει τι είναι σαν να πετάξει κανεις πάνω από το βουνό Sharp στον Άρη. :cheesy:

Εάν είστε λάτρης του Άρη, θα αγαπήσετε το νέο κινούμενο βίντεο που δείχνει πώς είναι να πετάξει κανεις πάνω από το Όρος Sharp, το οποίο ο εξερευνητής περιπέτειας της NASA έχει εξερευνήσει για τα τελευταία πέντε χρόνια

Το βίντεο ρίχνει φως σε διάφορες περιοχές του βουνού που οι επιστήμονες του Curiosity ενδιαφέρονται. Για παράδειγμα, μια κρίσιμη περιοχή είναι γνωστή ως η "μονάδα που φέρει άργιλο" και η περιέργεια μόλις άρχισε να αναλύει δείγματα πετρωμάτων από εκεί. Το βίντεο δείχνει επίσης το προτεινόμενο μονοπάτι του εργαστηρίου επιστήμης, καθώς συνεχίζει να διερευνά. Άλλοι κρίσιμοι στόχοι περιλαμβάνουν τους βραχώδεις βράχους της «μονάδας που φέρει θειικό άλας», όπου τα θειικά άλατα μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η περιοχή αυτή αποξηραίνει ή γίνεται πιο όξινος στην αρχαιότητα. Τέλος, υπάρχει ο Gediz Vallis, όπου ένας ποταμός μπορεί να έχει χαράξει ένα μονοπάτι μέσα από τη θειική μονάδα.

Κάθε περιοχή σηματοδοτεί μια διαφορετική περίοδο στην ιστορία του Mount Sharp, η οποία μετρά περίπου 3 μίλια (5 χιλιόμετρα) από τον πυθμένα του κρατήρα Gale. Οι επιστήμονες της περιέργειας θέλουν να διερευνήσουν αυτές τις περιοχές με περισσότερες λεπτομέρειες για να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία του ύδατος στο βουνό που σταμάτησε σταδιακά καθώς το κλίμα μετασχηματίστηκε.

Ανακαλύπτοντας περισσότερα για το πώς συνέβησαν αυτές οι αλλαγές στο Όρος Sharp, θα μπορούσε να προσφέρει νέες ιδέες για το γιατί το νερό - ένας ζωτικής σημασίας πόρος ζωής - εξαφανίστηκε από τον Άρη δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Η NASA σκοπεύει να στείλει τους ανθρώπους πίσω στη Σελήνη μέχρι το 2024 ως ένα βήμα προς την ανθρώπινη εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη. Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τη Σελήνη θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση μελλοντικών ρομποτικών και ανθρώπινων αποστολών στον Άρη.

https://asgardia.space/en/news/NASA-Releases-New-Video-Showing-What-its-Like-to-Fly-Over-Mount-Sharp-on-Mars

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Μυστηριώδεις μαγνητικοί παλμοί εντοπίστηκαν στον Άρη. :cheesy:

Κατά την διάρκεια της νύχτας στον Άρη το μαγνητικό πεδίο του κάποιες φορές αρχίζει να πάλλεται με τρόπους που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν- και το αίτιο είναι εντελώς άγνωστο.

Όπως αναφέρει το National Geographic,

https://www.nationalgeographic.com/science/2019/09/mars-insight-feels-mysterious-magnetic-pulsations-at-midnight/

πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη του InSight της NASA, το οποίο προσεδαφίστηκε τον Νοέμβριο του 2018 και έκτοτε συλλέγει στοιχεία για την καλύτερη κατανόηση του πλανήτη. Σε μια σειρά παρουσιάσεων που έγιναν σε κοινή συνάντηση του European Planetary Science Congress και της American Astronomical Society, αρχικά δεδομένα δείχνουν πως κάτι περίεργο συμβαίνει με τους μαγνητικούς «μηχανισμούς» του Άρη.

Πέρα από τους ανεξήγητους παλμούς, τα δεδομένα του InSight δείχνουν πως o φλοιός του Άρη είναι πολύ ισχυρότερος μαγνητικά από ό,τι πιστευόταν ως τώρα. Επιπλέον, το σκάφος εντόπισε ένα περιέργως ηλεκτρικά αγώγιμο στρώμα, πάχους περίπου 4 χλμ, βαθιά κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Αν και είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα με βεβαιότητα, υπάρχει περίπτωση το στρώμα αυτό να είναι ένα μεγάλο απόθεμα νερού σε υγρή μορφή.

Στη Γη, το εδαφικό νερό είναι πρακτικά μια «κρυμμένη θάλασσα», που είναι κλεισμένη σε άμμο, έδαφος και βράχους. Εάν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί πως υπάρχει και στον Άρη, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό από πολλές απόψεις, και ειδικά όσον αφορά στις (πιθανές) δυνατότητές του να υποστηρίξει την παρουσία ζωής στο παρελθόν ή στο παρόν.

Η Γη έχει ένα μεγάλο μαγνητικό πεδίο χάρη στην περιστροφή και στην παρουσία υγρού στον εξώτερο πυρήνα της. Είναι γνωστό πως το πεδίο αυτό υπάρχει από πολύ παλιά, και ότι έχει υποστεί μεταβολές με το πέρασμα των γεωλογικών περιόδων, όπως προκύπτει από τη μελέτη συγκεκριμένων ορυκτών στον φλοιό του πλανήτη μας. Η ιστορία του μαγνητικού πεδίου του Άρη είναι αντίστοιχα «αποθηκευμένη» στον φλοιό του, κάτι που είχε διαπιστωθεί το 1997 χάρη στο Mars Global Surveyor.

To μαγνητόμετρο του InSight, που ήταν το πρώτο που τοποθετήθηκε στην επιφάνεια του Άρη, έδωσε στους επιστήμονες τα καλύτερα στοιχεία μέχρι τώρα σχετικά με το μαγνητικό πεδίο του φλοιού- και αυτά προκάλεσαν έκπληξη, καθώς το μαγνητικό πεδίο κοντά στο σκάφος ήταν περίπου 20 φορές πιο ισχυρό από ό,τι αναμενόταν. Επίσης, διαπιστώθηκε πως το πεδίο κοντά στη θέση του InSight αναταρασσόταν σποραδικά. Οι παλμοί αυτοί είναι αναταράξεις στην ένταση ή την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου, και δεν είναι εντελώς ασυνήθιστοι, καθώς συμβαίνουν στη Γη και έχουν παρατηρηθεί στον Άρη εξαιτίας δραστηριότητας της ατμόσφαιρας, ηλιακού ανέμου κ.α. Ωστόσο, μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί το «timing» τους: Συμβαίνουν τα μεσάνυχτα του Άρη, σαν να «ενεργοποιούνται» από κάποιο αόρατο χρονόμετρο. Αν και δεν έχει εξηγηθεί, υπάρχει μια θεωρία: Ο Άρης δεν έχει ισχυρό πλανητικό μαγνητικό πεδίο πλέον, ωστόσο περιβάλλεται από μια αδύναμη μαγνητική «φούσκα» που δημιουργείται καθώς ο ηλιακός άνεμος αλληλεπιδρά με τη λεπτή του ατμόσφαιρα. Η «φούσκα» αυτή συμπιέζεται με το μαγνητικό πεδίο του ηλιακού ανέμου, με αποτέλεσμα μέρος της «φούσκας» να παίρνει τη μορφή ουράς. Τα μεσάνυχτα, η θέση του InSight ευθυγραμμίζεται με αυτή την ουρά, και τότε η «ουρά» μπορεί να αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο της επιφάνειας, προκαλώντας το φαινόμενο.

https://physicsgg.me/2019/09/23/%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%b4%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%af-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%bc%ce%bf%ce%af-%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf/

insight1.thumb.png.05c903ca4fabe51bccfdda8c9b1ee916.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Εξερεύνηση άλλων πλανητών με λέιζερ. :cheesy:

Τη χρήση λέιζερ σε μελλοντικές αποστολές στο διάστημα για εξερεύνηση άλλων πλανητών διερευνά επιστήμονας που συνεργάζεται με τον ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος).

«Χτυπάμε με λέιζερ ένα υλικό ενδιαφέροντος» εξηγεί η Μελίσα ΜακΧιού του Leicester University στη Μ. Βρετανία, «και μετράμε πόσο αλλάζει το χρώμα του καθώς διασκορπίζεται στην επιφάνεια, για να διαπιστώσουμε ποια μόρια είναι υπεύθυνα. Πρόκειται για μια τεχνική η χρήση της οποίας έχει καθιερωθεί στη Γη- χρησιμοποιείται σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια μέχρι τη φαρμακολογία και την ιστορία της τέχνης, είτε σε εργαστήρια είτε σε φορητές συσκευές».

Το όχημα ExoMars του ΕΟΔ θα μεταφέρει την πρώτη συσκευή τέτοιου είδους στο διάστημα το 2020 για να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών ενδείξεων ζωής (παλαιάς ή σύγχρονης) στον Άρη και ορυκτά απομεινάρια από το θερμό, υγρό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

«Η έρευνά μου έχει να κάνει με το πόσο μακριά μπορούμε να επεκτείνουμε αυτή την τεχνική στο μέλλον» συμπληρώνει η ΜακΧιού. «Το όχημα του EOΔ θα ρίξει το λέιζερ του σε δείγματα τα οποία έχουν συνθλιβεί και συλλεχθεί, αλλά μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική αυτή σε μεγαλύτερες αποστάσεις- έχει ήδη γίνει, σε αποστάσεις εκατοντάδων μέτρων».

To 2020 Mars Rover της NASA θα διαθέτει ένα παρόμοιο όργανο σε εξωτερικό «κατάρτι»/ κεραία για εξ αποστάσεως διερεύνηση ενδιαφερόντων όγκων βράχων.

«Έχει γίνει πολλή δουλειά στη Γη για την επέκταση αυτής της τεχνικής, για παράδειγμα για τον εντοπισμό εκρηκτικών ή πυρηνικών υλικών» λέει η ΜακΧιού. «Απαιτείται ένα ισχυρό παλμικό λέιζερ, συν μια ευαίσθητη συγχρονισμένη κάμερα για τον εντοπισμό του φωτός που ανακλάται» συμπληρώνει.

Με την τεχνολογία αυτή να αναμένεται να αποδείξει την αξία της σύντομα, οι σχεδιαστές αποστολών εξετάζουν άλλες, επιπλέον εφαρμογές για το διάστημα. «Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον σχετικά με το να πάρουμε αυτή την δυνατή τεχνική και να τη χρησιμοποιήσουμε σε άλλους πλανήτες» σχολιάζει η ΜακΧιού, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί μάζας, μεγέθους και μετάδοσης δεδομένων. Μέρος της δουλειάς μου περιλαμβάνει την παροχή μιας αξιόπιστης εκτίμησης ως προς το πόσο καλά μια συσκευή θα λειτουργεί σε διαφορετικές διαρρυθμίσεις: Τι είδους λέιζερ, τι είδους δείγματα, τι είδους συνθήκες φυσικού φωτός; Για παράδειγμα υπάρχουν ενδείξεις πως, αντί να χρησιμοποιούμε εξελιγμένα εργαλεία για remote sensing, υπάρχουν τρόποι να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες, κατάλληλες για χρήση στο διάστημα, κάμερες CCD, έτσι ώστε να τις κάνουμε κατάλληλες για αυτή τη δουλειά», καταλήγει η Μελίσα ΜακΧιού.

http://www.naftemporiki.gr/story/1311404/eksereunisi-allon-planiton-me-leizer

esa-exomars-2016-schiaparelli-aris.jpg.cbb0a5ffe24d84fec77b856e427a2144.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λάνσντορπ: Ο αποικισμός του Άρη θα είναι μόνο η αρχή. :cheesy:

Ο Μπας Λάνσντορπ, ο «πατέρας» του προγράμματος εποικισμού του Άρη «Mars One» ελπίζει ότι κάποια ημέρα οι άνθρωποι θα κατοικούν σε «ιπτάμενα μπαλόνια» γύρω από την πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης ή σε διαστημικούς σταθμούς σε κάποιο από τα 69 φεγγάρια του Δία. Δηλώνει επίσης αισιόδοξος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Independent, ότι η δική του αποστολή ανθρώπων στον Άρη –χωρίς επιστροφή– θα γίνει το 2031.

Η ημερομηνία εκτόξευσης του διαστημοπλοίου που θα μεταφέρει ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη μετατέθηκε κατά πέντε χρόνια, λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης. Φέτος όμως θα ξεκινήσει η εξουθενωτική διαδικασία επιλογής των 100 επιτυχόντων υποψηφίων αποίκων. Μεταξύ άλλων, θα παραμένουν κλειδωμένοι για μεγάλες περιόδους σε έναν θάλαμο 200 τετραγωνικών μέτρων μαζί με άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ψυχικές αντοχές τους.

Στόχος της αποστολής «Mars One» είναι να ιδρύσει μια μόνιμη αποικία ανθρώπων στον Άρη. Η διάρκεια και η περιπλοκότητα του ταξιδιού σημαίνουν ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποδεχτούν τη γυμνή πραγματικότητα: ότι δεν θα υπάρχει καμία προοπτική να επιστρέψουν κάποτε στη Γη. Αυτό πάντως δεν φαίνεται να τρόμαξε τους 200.000 ανθρώπους που ζήτησαν να συμμετάσχουν στο πείραμα.

Ο Λάνσντορπ έχει επικριθεί από μέλη της επιστημονικής κοινότητας που αμφισβητούν το κατά πόσο είναι εφικτό το σχέδιό του. Κάποιοι μάλιστα εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η ομάδα του έχει την εμπειρία για να φέρει εις πέρας έναν τέτοιον παράτολμο άθλο. Ο ίδιος πάντως σχεδιάζει να προσλάβει ειδικούς από τη NASA και τη Lockheed Martin για να τον βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του προγράμματός του.

Εάν προχωρήσει το σχέδιο, το τετραμελές πλήρωμα (άνδρες και γυναίκες) θα ταξιδέψει για τουλάχιστον έξι μήνες στο διάστημα, μέχρι τον Άρη. Φτάνοντας στον Κόκκινο Πλανήτη θα πρέπει να επιβιώσουν έχοντας στη διάθεσή τους μόνο βασικά εφόδια και να αντιμετωπίσουν τις απίστευτα αντίξοες συνθήκες, όπως τις γιγαντιαίες αμμοθύελλες, στην επιφάνειά του. Θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση νερού και μάλιστα, όπως λέει ο Λάνσντορπ, μπορεί να μην κάνουν μπάνιο για τα δύο πρώτα χρόνια τουλάχιστον. Επίσης, θα αναλάβουν να καλλιεργήσουν τρόφιμα για να τρώνε και δεν θα μπορούν να φεύγουν μόνοι από τον σταθμό τους.

«Πραγματικά, δεν υπάρχει διαφυγή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Το πρώτο πλήρωμα που θα κάνει το ταξίδι θα βιώσει τις σκληρότερες συνθήκες. Θα είναι μόνοι τους, με ελάχιστες ανέσεις», εξήγησε. «Αλλά η έλλειψη νερού δεν είναι τίποτα μπροστά στις ψυχολογικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Και, αν θέλουν να «τηλεφωνήσουν» στο σπίτι τους, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να περιμένουν: το σήμα θα χρειαστεί από 3 έως 20 λεπτά για να φτάσει στη Γη, καθιστώντας ανέφικτη την άμεση επικοινωνία με συγγενείς και φίλους.

Όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος θα δήλωνε εθελοντής, ο 40χρονος Λάνσντορπ δήλωσε ότι θα το έκανε όμως πρόσθεσε ότι είναι «εντελώς ακατάλληλος» για ένα τέτοιο εγχείρημα: «Είμαι πολύ ξεροκέφαλος και ανυπόμονος», παραδέχτηκε. «Και τώρα έχω παιδιά, θέλω να τα δω μια μεγαλώνουν αλλά ίσως μια μέρα να θέλουν να έρθουν μαζί μου. Πριν αποκτήσω παιδιά δεν είχα καμία αμφιβολία ότι ήθελα να πάω», είπε.

Η διαδικασία επιλογής των κατάλληλων υποψηφίων έχει ως στόχο να βρεθούν οι καλύτεροι «ομαδικοί παίκτες» που στη συνέχεια θα εκπαιδευτούν στις δεξιότητες που θα πρέπει να έχουν: μηχανική, βασικές ιατρικές και χειρουργικές γνώσεις, καλλιέργεια τροφίμων καθώς, όπως εξηγεί ο Λάνσντορπ, «ότι συμβεί, θα πρέπει να το διορθώσουν». Κάθε χρόνο, από φέτος μέχρι το 2031, θα κλειδώνονται σε ένα αντίγραφο της βάσης για να εξακριβωθεί πώς ανταποκρίνονται στις συνέπειες του εγκλεισμού. Ουσιαστικά, δεν θα γνωρίζουν για πόσο χρονικό διάστημα θα μένουν σε αυτό το αντίγραφο: μπορεί να περάσουν μέρες, εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να τους επιτραπεί να ξαναβγούν έξω και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Η Κλερ Γουίντον, 30 ετών, μία από τους πέντε Βρετανούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 100 υποψηφίων, είπε ότι το σχέδιο αυτό είναι «το μεγαλύτερο επίτευγμα που θα μπορούσα να ζητήσω», λέγοντας ότι αισθάνεται «τρομοκρατημένη» αλλά και ενθουσιασμένη ταυτόχρονα. «Όλοι θα ήθελαν να κάνουν κάτι σημαντικό, κάτι καταπληκτικό στη ζωή τους. Αυτό ταιριάζει σε μένα. Δεν είμαι το είδος της γυναίκας που θέλει να τακτοποιηθεί σε μια μέση ζωή. Δεν επιθυμώ να παντρευτώ και να αποκτήσω παιδιά», είπε.

Πριν αναχωρήσει η πρώτη ομάδα (δύο άνδρες, δύο γυναίκες διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων) θα σταλούν στον Άρη πολλές μη επανδρωμένες αποστολές σε διάστημα 13 ετών. Ο Λάνσντορπ υποστηρίζει ότι το σχέδιό του σήμερα είναι «σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ», παρά το πισωγύρισμα του 2014, όταν του τελείωσαν τα χρήματα και αναγκάστηκε να αναβάλει την αναχώρηση από το 2026 για το 2031.

Αν και ο αποικισμός του Άρη μοιάζει με επιστημονική φαντασία, ο Λάνσντορπ αισιοδοξεί ότι θα είναι απλώς η αρχή των μελλοντικών αποστολών στο ηλιακό μας σύστημα. «Ο Άρης δεν θα είναι ο τελικός προορισμός για τους ανθρώπους που επιδιώκουν να ιδρύσουν μόνιμους οικισμούς μακριά από τη Γη. Μετά από αυτό, οι εξερευνητές του Διαστήματος θα σκεφτούν να φτιάξουν πλωτές πόλεις στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, σε ένα μπαλόνι τεραστίων διαστάσεων ή να εγκατασταθούν σε ένα από τα φεγγάρια του Δία ή σε κάποιον αστεροειδή», προέβλεψε.

Επέμεινε επίσης ότι η ιδέα της μετακόμισης στον Άρη σταδιακά θα ακούγεται πιο φυσιολογική.

Ο αποικισμός της Αφροδίτης διχάζει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια. Αν και η επιφάνεια της «αδελφής» της Γης είναι καυτή, ένα πλωτό μπαλόνι στην ατμόσφαιρά της θα μπορούσε να έχει θερμοκρασία κατάλληλη για την επιβίωση των ανθρώπων. Όσο για τους δορυφόρους του Δία, επιστήμονες της NASA πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι πιθανόν να προσφέρεται περισσότερο από τον Άρη για εποικισμό.

Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του, ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Λάνσντορπ ίδρυσε μια νέα εταιρεία που θα πουλάει τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης εικόνων από την αποστολή. Ισχυρίζεται ότι το «θέαμα» θα έχει μεγαλύτερο κοινό παγκοσμίως απ' ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα έσοδα μπορεί να αυξηθούν χάρη στους σπόνσορες.

«Σε 500 χρόνια κανείς δεν θα ξέρει ποιος είναι ο Γιουσέιν Μπολτ αλλά όλοι θα γνωρίζουν τους πρώτους ανθρώπους που κατοίκησαν στον Άρη», είπε.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500192203

30211180_Lansdorp.jpg.486dd8382ef995c53d44a29cabc6a485.jpg

30189742_Mars-NASA.thumb.jpg.ba983eebf032a83b24b7d9efc1eced61.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O επόμενος πύραυλος Falcon Heavy θα μεταφέρει ένα πανίσχυρο ατομικό ρολόι. :cheesy:

Στην επόμενη εκτόξευση πυραύλου Falcon Heavy θα υπάρχει ένα διαφορετικό φορτίο από το πρώτο όχημα του Elon Musk…

Ο Falcon Heavy της SpaceX που αναμένεται να εκτοξευθεί τον προσεχή Ιούνιο, θα έχει ως φορτίο του το πιο ακριβές ατομικό ρολόι που έχει κατασκευαστεί ποτέ, το οποίο και θα έχει το όνομα Deep Space Atomic Clock (DSAC). To συγκεκριμένο ατομικό ρολόι θα είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αντέχει στις αντίξοες συνθήκες του διαστήματος, χωρίς όμως να χάνει σε ακρίβεια.

Η NASA υπολογίζει ότι το ατομικό ρολόι που θα εκτοξευθεί με τον Falcon Heavy δεν θα χάνει περισσότερο από 2 νανοδευτερόλεπτα την ημέρα, επιδεικνύοντας εξαιρετική ακρίβεια στην μέτρηση του χρόνου. Ο σκοπός των ερευνητών είναι να καταφέρουν να επιτύχουν τη σωστή μέτρηση της περιόδου που χρειάζονται τα σήματα που ταξιδεύουν από το διάστημα στη Γη, στοιχείο που μπορεί να γίνει με ιδανικό τρόπο μόνο με τη χρήση ατομικών ρολογιών, όπως αυτό που θα ταξιδέψει στο διάστημα πάνω στον Falcon Heavy.

Τις μετρήσεις του ατομικού ρολογιού μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει για τα συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού, προκειμένου να μπορούν να γίνουν με ορθό τρόπο οι διορθώσεις όπου απαιτείται. Το ίδιο απαιτείται και από διάφορα επιστημονικά εργαλεία, επομένως η δοκιμή ενός ατομικού ρολογιού στις ακραίες συνθήκες του διαστήματος θεωρείται πολύ σημαντική.

http://www.pestaola.gr/o-epomenos-pyraylos-falcon-heavy-tha-metaferei-ena-panisxyro-atomiko-roloi/

falcon-heavy-dsac.thumb.jpg.a0e07093346826ca07b96591c91feb8d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Mars Express V2.0: Αναβάθμιση από απόσταση 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. :cheesy:

Σε σημαντική αναβάθμιση στο Mars Express προβαίνει ο ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), από απόσταση 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το διαστημόπλοιο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη εδώ και 15 χρόνια, έχοντας φτάσει εκεί τον Δεκέμβριο του 2003, και πρόκειται να συλλέγει επιστημονικά δεδομένα για πολλά χρόνια ακόμα, χάρη σε μια εγκατάσταση νέου λογισμικού που αναπτύχθηκε από τις ομάδες της αποστολής στον ΕΟΔ. Το νέο αυτό λογισμικό έχει σκοπό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φθοράς κάποιων εξαρτημάτων που έχουν αρχίσει να φθείρονται μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας.

Οι αρχικός σχεδιασμός για το Mars Express ήταν να πραγματοποιήσει μια διετή αποστολή, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα, τραβώντας φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας, εντοπίζοντας ορυκτά που σχηματίζονται μόνο με παρουσία νερού και ίχνη μεθανίου και πραγματοποιώντας περάσματα από τον Φόβο, φεγγάρι του Άρη.

Το διαστημόπλοιο είναι σε καλή κατάσταση γενικά, αλλά τα γυροσκόπιά του, τα οποία μετρούν πόσο περιστρέφεται στους τρεις άξονές του, έχουν πρόβλημα. Μαζί με τα δύο startrackers του σκάφους, καθορίζουν τον προσανατολισμό του σκάφους στο διάστημα- οπότε και πρόβλημα στα έξι γυροσκόπια θα δημιουργούσε δυσκολίες στην αποστολή. Ο προσανατολισμός του σκάφους είναι ιδιαίτερα σημαντικός ως προς τη στόχευση της κεραίας του προς την Γη, αλλά και των άλλων οργάνων του (όπως η κάμερα) προς τον Άρη.

Τα startrackers είναι απλές κάμερες οι οποίες φωτογραφίζουν εικόνες των άστρων στο φόντο, και, με λίγη «έξυπνη» επεξεργασία, χρησιμοποιούνται για την εξακρίβωση του προσανατολισμού του σκάφους στο διάστημα κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Οι πληροφορίες από τα γυροσκόπια για την περιστροφή συμπληρώνουν τα δεδομένα από τις εικόνες, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο και όταν τα startrackers δεν βλέπουν τα άστρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσωπικού του ΕΟΔ, τέσσερα από τα έξι γυροσκόπια οδεύουν προς δυσλειτουργία, και το Mars Express δεν προοριζόταν ποτέ να πετά χωρίς αυτά, οπότε και προβλεπόταν ότι η αποστολή θα λάμβανε τέλος κάπου μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2019. Ωστόσο, οι μηχανικοί ήξεραν από άλλες αποστολές (όπως η Rosetta και η ERS-2) πως ίσως ήταν δυνατή η συνέχισή της κυρίως με τα startrackers, με περιοδική μόνο χρήση των γυροσκοπίων.

Αυτό που έκαναν οι ομάδες του ΕΟΔ ήταν να ανοίξουν ξανά τον παλαιό (15ετίας) κώδικα του Mars Express, να ξαναγράψουν το λογισμικό, να το δοκιμάσουν και να το μεταδώσουν στο σκάφος. Ο κώδικας «ανέβηκε» σε μια περιοχή διαθέσιμης μνήμης την Κυριακή, ωστόσο, όπως και σε αναβαθμίσεις καθημερινών συσκευών, θα χρειαστεί επανεκκίνηση του σκάφους, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 16 Απριλίου. Αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσουν δύο εβδομάδες δοκιμών για να διαπιστωθεί πως το διαστημόπλοιο λειτουργεί όπως πρέπει να λειτουργεί πριν συνεχίσει την αποστολή του.

http://www.naftemporiki.gr/story/1340039/mars-express-v20-anabathmisi-apo-apostasi-150-ekatommurion-xiliometron

mars-express.jpg.2abdf33180973ebdf7739ac27afd7331.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτες εικόνες του Κόκκινου Πλανήτη απο τον «ExoMars» :cheesy:

Η τροχιακή ενότητα TGO της ρωσικο-ευρωπαϊκής αποστολής «ExoMars» μεταβίβασε τις πρώτες εικόνες του Κόκκινου Πλανήτη, που έγιναν από μια τροχιά εργασίας. Ο ευρωπαϊκός επιστημονικός εξοπλισμός CaSSIS (Σύστημα απεικόνισης χρωμάτων και στερεοφωνικών επιφανειών) κατά τη διάρκεια της περιόδου βαθμονόμησης στις 20 Απριλίου έκανε μια εκπληκτική φωτογραφία που δείχνει ένα μέρος του κρατήρα του Korolev. Η εικόνα δείχνει ένα τμήμα ενός κρατήρα με κάλυμμα πάγου σε μια βραχώδη κορυφογραμμή. Η βασική έρευνα που χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό CaSSIS θα ξεκινήσει στις 28 Απριλίου.

Το διαστημόπλοιο TGO κατείχε μια κυκλική τροχιά εργασίας με ύψος 400 χλμ στα μέσα Απριλίου. Τις επόμενες δύο εβδομάδες μετά την είσοδο στην τροχιά εργασίας, οι διεθνείς ειδικοί της αποστολής βαθμολόγησαν τον επιστημονικό εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα.

Η κύρια αποστολή της αποστολής ExoMars-2016 είναι να διεξαγάγει μια λεπτομερή μελέτη των ατμοσφαιρικών αερίων, τα οποία αποτελούν ασήμαντο μερίδιο της ατμόσφαιρας του Άρη. Τα ρωσικά και ευρωπαϊκά επιστημονικά όργανα θα αναζητήσουν το μεθάνιο και το μονοξείδιο του άνθρακα, που μπορεί να είναι οι κύριοι δείκτες γεωλογικής ή βιολογικής δραστηριότητας στην επιφάνεια του πλανήτη. Εκτός από την εύρεση των ιχνών ο TGO στον πλανήτη Άρη θα δημιουργήσει κάρτα με καταθέσεις πάγου μέσα τα οποία μπορούν να περικλείονται μεθάνιο και οργανικά μικρόβια Mars.

Το έργο ExoMars είναι ένα κοινό έργο μεταξύ της Roscosmos και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος για την εξερεύνηση του Άρη, της επιφάνειας, της ατμόσφαιρας και του κλίματος από την τροχιά και στην επιφάνεια του πλανήτη. Θα ανοίξει ένα νέο στάδιο διαστημικής εξερεύνησης για την Ευρώπη και τη Ρωσία.

https://www.roscosmos.ru/25009/

exomars_images_korolev_crater..1..thumb.jpg.e2a242ea091f722d1000ea5cb6c5ddb5.jpg

exomars_images_korolev_crater.thumb.jpg.053acb5576f3d5f93b951b861ce6bf33.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ExoMars: Ευρω-ρωσική αποστολή τον Ιούλιο του 2020 για τη μελέτη του Άρη. :cheesy:

Για τον Ιούλιο του 2020 έχει προγραμματιστεί η εκτόξευση της κοινής ευρω-ρωσικής αποστολής για την μελέτη του πλανήτη Άρη, στο πλαίσιο του προγράμματος ExoMars-2020, σύμφωνα με την ερευνητική ένωση (Lavochkin Research and Production Association).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική σελίδα της αναφερόμενης ένωσης Lavochkin, η εκτόξευση προγραμματίζεται για την 25η Ιουλίου του 2020.

Η ExoMars είναι μία κοινή διαστημική αποστολή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και της ρωσικής Roscosmos. H ExoMars-2020 αποτελεί το δεύτερο στάδιο εξέλιξης του κοινού διαστημικού προγράμματος.

Το πρώτο στάδιο του αναφερόμενου προγράμματος περιελάμβανε το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο τροχιάς (European Trace Gas Orbiter -TGO) και τον πειραματικό διαστημικό θαλαμίσκο Schiaparelli, που απέτυχε να προσεδαφιστεί επιτυχώς στην επιφάνεια του Άρη και καταστράφηκε τον Οκτώβριο του 2016.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/686051_exomars-eyro-rosiki-apostoli-ton-ioylio-toy-2020-gia-ti-meleti-toy-ari

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ρόβερ Opportunity της NASA απειλείται από τεράστια αμμοθύελλα. :cheesy:

Το επιστημονικό ρομποτικό ρόβερ Opportunity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έχει βρεθεί στο μέσο μιας τρομερής αμμοθύελλας στον Άρη, που το έχει αναγκάσει να σωπάσει και να μην επικοινωνεί πια με τη Γη, ενώ υπάρχουν φόβοι για την ίδια την επιβίωσή του.

Οι τεράστιες ποσότητες σκόνης στην ατμόσφαιρα έχουν βυθίσει μεγάλο μέρος του πλανήτη σε σκοτάδι, πράγμα που αποτελεί ζωτικό πλήγμα για το ρόβερ, το οποίο κινείται με ηλιακή ενέργεια και έτσι αδυνατεί να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του. Οι χειριστές του στη Γη αισιοδοξούν πάντως ότι θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά παρά τις αντίξοες συνθήκες. Όπως δήλωσε ο Τζον Κάλας του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, «ανησυχούμε, αλλά ελπίζουμε ότι η θύελλα θα κοπάσει και το ρόβερ θα επικοινωνήσει ξανά μαζί μας».

Το Opportunity έφθασε στον Άρη τον Ιανουάριο 2004, λίγες εβδομάδες μετά το δίδυμο ρόβερ Spirit και σε διαφορετικό σημείο του «κόκκινου» πλανήτη. Κι ενώ το Spirit «παρέδωσε το πνεύμα» το 2011, το Opportunity συνέχιζε έως τώρα ακάθεκτο, εξερευνώντας τον διαμέτρου 22 χιλιομέτρων κρατήρα Endeavour.

Σήμερα βρίσκεται στη λεγόμενη «Κοιλάδα της Επιμονής», όπου η σκόνη από τη θύελλα είναι τόσο πυκνή, ώστε υπάρχει σκοτάδι καθ’ όλη τη διάρκεια της αρειανής μέρας.

To 2007 μια άλλη ισχυρή αρειανή θύελλα είχε ‘ζορίσει’ το Opportunity και το είχε αναγκάσει να σωπάσει για τέσσερις μέρες. Η τωρινή αμμοθύελλα έγινε για πρώτη φορά αντιληπτή από το δορυφόρο MRO πέριξ του Άρη στις 30 Μαΐου και έκτοτε γίνεται όλο και πιο δυνατή. Η θύελλα έχει ήδη σκεπάσει σχεδόν το ένα τέταρτο του Άρη και σε δύο-τρεις μέρες αναμένεται να έχει καλύψει όλο τον πλανήτη. Πάντως η σκόνη δεν αναμένεται να θάψει τελείως το ρόβερ.

Το άλλο αμερικανικό ρόβερ, το Curiosity, που βρίσκεται σε άλλη περιοχή, κινείται με πυρηνική ενέργεια και όχι με ηλιακή, συνεπώς δεν αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα. Είναι προς το παρόν άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η τωρινή θύελλα, καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει καλά το φαινόμενο που λαμβάνει χώρα κατά περιόδους στον Άρη. Τη θύελλα μελετούν ήδη από ψηλά, εκτός από το MRO, οι άλλες δύο δορυφορικές διαστημοσυσκευές Mars Odyssey και MAVEN.

Οι χειριστές του Opportunity στη Γη έχουν δεθεί συναισθηματικά μαζί του. Όπως είπε ο Κάλας, «είναι σαν να έχεις ένα αγαπημένο σου σε κώμα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί σού λένε να κάνεις υπομονή και θα ξυπνήσει. Όλες οι ζωτικές ενδείξεις είναι καλές, συνεπώς είναι θέμα αναμονής. Όμως πρόκειται για τη 97χρονη γιαγιά σου, έτσι είσαι πολύ ανήσυχος. Αυτό νιώθουμε κι εμείς».

https://physicsgg.me/2018/06/14/%cf%84%ce%bf-%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b5%cf%81-opportunity-%cf%84%ce%b7%cf%82-nasa-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%83%cf%84/

opportunity3.jpg.bbd435861081de418f237ca213bfc959.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Αρης από Κόκκινος Πλανήτης έγινε τιρκουάζ. :cheesy:

Ο Άρης λόγω της ερυθρής απόχρωσης του (απόρροια των υψηλών επιπέδων οξειδίου του σιδήρου στον πλανήτη) έχει λάβει τον χαρακτηρισμό Κόκκινος Πλανήτης. Ο Αρης είναι ένας άγονος κόσμος όπου κυριαρχούν απέραντες έρημοι με μικρότερους και μεγαλύτερους αμμόλοφους. Η κάμερα HiRiSE του δορυφόρου Mars Reconnaissance Orbiter κατέγραψε ένα πολύ εντυπωσιακό γεωατμοσφαιρικό φαινόμενο το οποίο προσδίδει στους αμμόλοφους του βόρειου ημισφαιρίου του Αρη ένα έντονο τιρκουάζ χρώμα.

Το χιόνι και ο πάγος στον Αρη αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα, τον λεγόμενο ξηρό πάγο. Κατά την διάρκεια του χειμώνα ο ξηρός πάγος κάθεται πάνω στους αμμόλοφους. Οταν με την εμφάνιση της άνοιξης κάνει πιο έντονη την παρουσία του ο Ηλιος ο ξηρός πάγος στους αμμόλοφους αρχίζει να «σπάει» και απελευθερώνονται αέρια τα οποία σε συνδυασμό με τα διαφόρων ειδών υλικά που υπάρχουν γύρω από τα σημεία που υπάρχει ο ξηρός πάγος κάνουν τους αμμόλοφους να παίρνουν διάφορα σχήματα αλλά και να αποκτούν τιρκουάζ αποχρώσεις.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=993712

CBD53F4766792469C2A9E02253313055.jpg.a31c55016800bf9ecc0e1547d628dbac.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχέδια ρομποτικής αποστολής για την επιστροφή δειγμάτων από τον Άρη πίσω στη Γη. :cheesy:

Η συλλογή δειγμάτων από τον «Κόκκινο Πλανήτη» και η αποστολή τους πίσω στη Γη θα είναι το αντικείμενο μιας φιλόδοξης αποστολής του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA), τα οχήματα της οποίας ανέλαβε να σχεδιάσει η Airbus. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Airbus, η εταιρεία ανέλαβε δύο μελέτες του ΕΟΔ για τον σχεδιασμό ενός Sample Fetch Rover και ενός Earth Return Orbiter, που θα αποτελέσουν βασικούς πυλώνες της αποστολής, με σκοπό την επιστροφή δειγμάτων από τον Άρη στη Γη πριν το τέλος της επόμενης δεκαετίας.

Η NASA και ο ΕΟΔ υπέγραψαν «letter of intent» τον Απρίλιο του 2018 για μια τέτοια αποστολή. Μετά την εκτόξευσή του και αποστολή στον Άρη το 2026, το Mars Sample Fetch Rover θα ανακτήσει δείγματα που θα έχει αφήσει το όχημα Mars2020 της NASA: Ειδικότερα, το αμερικανικό όχημα θα αφήσει 36 φιαλίδια δειγμάτων μεγέθους στυλού στην επιφάνεια του πλανήτη, τα οποία και το Sample Fetch Rover θα συλλέξει, θα μεταφέρει και θα φορτώσει σε ένα ειδικό κοντέινερ στο Mars Ascent Vehicle, το οποίο θα αναμένει. Όταν γίνει αυτό, το Mars Ascent Vehicle θα εκτοξευτεί, θέτοντας το κοντέινερ σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Στο τρίτο σκέλος της αποστολής, το Earth Return Orbiter του ΕΟΔ θα «πιάσει» το κοντέινερ, μεγέθους μπάλας του μπάσκετ, θα το κλείσει μέσα σε ένα ειδικό σύστημα απομόνωσης και θα μεταφέρει τα δείγματα πίσω στη Γη. Τα δείγματα αυτά θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και θα προσγειωθούν στις ΗΠΑ πριν το τέλος της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με την Airbus, προκειμένου να μελετηθούν από επιστήμονες.

Τόσο το Sample Fetch Rover όσο και το Earth Return Orbiter εντάσσονται στο πλαίσιο της προταθείας αποστολής Mars Sample Return Mission της NASA και του ΕΟΔ, που επιδιώκεται να εγκριθεί στο συμβούλιο υπουργικού επιπέδου του ΕΟΔ το 2019.

Όπως είπε στο BBC ο Μπέν Μπόιες, επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας στην Airbus, το όχημα θα είναι σχετικά μικρό- περίπου 130 κιλών- αλλά οι απαιτήσεις για αυτό θα είναι μεγάλες, καθώς θα πρέπει να καλύψει μεγάλες αποστάσεις κινούμενο αυτόνομα.

Εάν η αποστολή πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται για μια σημαντική πρωτιά, καθώς θα είναι τα πρώτα δείγματα από τον Άρη που φτάνουν στη Γη. Η Airbus επελέγη για τη συγκεκριμένη μελέτη βιωσιμότητας επειδή ήδη κατασκευάζει το ExoMars του ΕΟΔ, το οποίο θα αποσταλεί επίσης στον Άρη για επιστημονικές έρευνες το 2021. Παρόλα αυτά, αντίθετα με το 220 κιλών ExoMars, το Sample Fetch Rover δεν θα φέρει όργανα επιστημονικών ερευνών, καθώς η μόνη του δουλειά θα είναι να μαζέψει τα δοχεία που θα αφήσει το όχημα της NASA.

https://www.naftemporiki.gr/story/1369547/sxedia-rompotikis-apostolis-gia-tin-epistrofi-deigmaton-apo-ton-ari-piso-sti-gi

mars2020.jpg.6400265ba55f57abd517d5bcd1bbd0a1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Mars Express ανακάλυψε νερό σε υγρή μορφή στον νότιο πόλο του Άρη. :cheesy:

Δεδομένα ραντάρ από το Mars Express του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος – ESA) υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός όγκου νερού σε υγρή μορφή, θαμμένου κάτω από στρώματα πάγου και σκόνης στον νότιο πόλο του Άρη.

Τα στοιχεία περί ύπαρξης νερού σε υγρή μορφή στον Κόκκινο Πλανήτη είναι πολλά και εμφανή στην επιφάνειά του, υπό τη μορφή μεγάλων καναλιών και δικτύων ποταμών που έχουν εντοπιστεί και φωτογραφηθεί από διαστημόπλοια σε τροχιά. Ωστόσο, πέρα από αυτά, έχουν ανακαλυφθεί και ορυκτά που μπορούν να σχηματιστούν μόνο παρουσία νερού σε υγρή μορφή.

Παρόλα αυτά, το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά μέσα στα 4,6 δισ. χρόνια της ιστορίας του πλανήτη, και η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια είναι αδύνατη σήμερα, οπότε και οι επιστήμονες αναζητούν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Έρευνες του Mars Express έχουν δείξει πως πάγος υπάρχει όντως στους πόλους του πλανήτη, και ότι βρίσκεται θαμμένος σε στρώματα αναμεμειγμένος με σκόνη.

Οι επιστήμονες υποψιάζονταν εδώ και καιρό πως νερό σε υγρή μορφή μπορεί να υπήρχε στη βάση των πολικών παγετώνων- ωστόσο μέχρι τώρα τα δεδομένα από το MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) δεν επαρκούσαν για να αποδείξουν κάτι τέτοιο. Εν τέλει, χρειάστηκε η ανάπτυξη νέων τεχνικών για να συλλεγούν όσο πιο πολλά δεδομένα υψηλής ανάλυσης ήταν δυνατόν, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το ιδιαίτερα σημαντικό τελικό συμπέρασμα.

Το ραντάρ διείσδυσης εδάφους στέλνει παλμούς ραντάρ προς την επιφάνεια και μετρά πόσος χρόνος απαιτείται για να ανακλαστούν πίσω στο σκάφος, και με τι ισχύ. Οι ιδιότητες των υλικών που βρίσκονται ενδιάμεσα επηρεάζουν το επιστρεφόμενο σήμα, και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χαρτογράφηση της υπόγειας τοπογραφίας.

Οι έρευνες με το ραντάρ έδειξαν πως ο νότιος πόλος του Άρη αποτελείται από πολλά στρώματα πάγου και σκόνης, σε βάθος περίπου 1,5 χλμ, σε μια περιοχή πλάτους 200 χλμ που αναλύθηκε στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης- και μάλιστα διαπιστώθηκε μια ιδιαίτερα έντονη αντανάκλαση ραντάρ κάτω από τα στρώματα αυτά.

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά των ανακλώμενων σημάτων ραντάρ, και λαμβάνοντας υπόψιν τη σύνθεση των στρωμάτων και τις εκτιμώμενες θερμοκρασίες κάτω από την επιφάνεια, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω φαινόμενο οφείλεται στην ύπαρξη ενός σταθερού όγκου νερού σε υγρή μορφή. Μάλιστα, για να μπορέσει το MARSIS να εντοπίσει έναν τέτοιο όγκο, θα πρέπει να είναι πάχους αρκετών δεκάδων εκατοστών.

«Αυτή η υπόγεια ανωμαλία στον Άρη έχει ιδιότητες ραντάρ που αντιστοιχούν σε νερό ή σε πλούσια σε νερό ιζήματα» είπε ο Ρομπέρο Οροσέι, επικεφαλής ερευνητής του MARSIS και επικεφαλής συντάκτης του σχετικού paper, που δημοσιεύτηκε στο Science. «Αυτή είναι μόνο μια μικρή περιοχή έρευνας- είναι συναρπαστική προοπτική να σκέφτεται κανείς που θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι τέτοιοι υπόγειοι θύλακες νερού αλλού, που περιμένουν να ανακαλυφθούν».

Σημειώνεται ότι η ανακάλυψη αυτή θυμίζει κάπως την περίπτωση της Λίμνης Βοστόκ, 4 χλμ κάτω από τον πάγο στην Ανταρκτική. Κάποια είδη μικροβιακής ζωής καταφέρνουν να επιβιώνουν σε περιβάλλοντα κάτω από παγετώνες, οπότε και τίθεται το ερώτημα εάν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβαίνει και στην περίπτωση αυτών των αρειανών θυλάκων νερού, τώρα ή στο μακρινό παρελθόν.

https://www.naftemporiki.gr/story/1376252/tomars-expressanakalupse-nero-se-ugri-morfi-ston-notio-polo-tou-ari

16.jpg.f32d7ccd3f38fbcaa96de9d10cbf01f9.jpg

15.jpg.35644137d8c8f0263bbe51bbc9ebfcf7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Αδύνατη η «γεωδιαμόρφωση» του Άρη με τις σημερινές τεχνολογίες. :cheesy:

Ο αποικισμός του Άρη μπορεί να αποτελεί ένα από τα πιο παλιά όνειρα της επιστήμης και της επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο ο Κόκκινος Πλανήτης είναι σίγουρα αφιλόξενος- και ως εκ τούτου, για να μπορέσει να αποικιστεί, θα χρειαζόταν μια μακροχρόνια διαδικασία μετατροπής του, που είναι γνωστή στην επιστήμη/ επιστημονική φαντασία ως «terraforming» (γεωδιαμόρφωση, γαιοποίηση ή γαιοπλασία). Μεταξύ των σχεδίων που έχουν προταθεί για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου οράματος είναι η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα που είναι παγιδευμένο στην επιφάνεια του Άρη, προκειμένου να γίνει πιο πυκνή η ατμόσφαιρα και να λειτουργήσει ως «κουβέρτα» για τη θέρμανση του πλανήτη.

Ωστόσο, ο Άρης δεν έχει αρκετό διοξείδιο του άνθρακα ώστε να μπορεί αυτό να βγει στην ατμόσφαιρα και να τον θερμάνει, σύμφωνα με νέα έρευνα για λογαριασμό τηςNASA- οπότε η μετατροπή του αφιλόξενου περιβάλλοντος του Κόκκινου Πλανήτη σε ένα μέρος όπου θα μπορούσαν αστροναύτες και άποικοι να ζήσουν χωρίς μέσα υποστήριξης ζωής δεν είναι δυνατή με τις τεχνολογικές δυνατότητες του σήμερα.

Αν και η παρούσα ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, είναι πολύ αραιή και ψυχρή για να υποστηρίζει νερό σε υγρή μορφή- απαραίτητο συστατικό της ζωής. Στον Άρη, η πίεση της ατμόσφαιρας είναι κάτω από το 1% αυτής της ατμόσφαιρας της Γης. Νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια είτε θα εξατμιζόταν πολύ γρήγορα είτε θα πάγωνε.

Οι υπέρμαχοι της γεωδιαμόρφωσης του Άρη προτείνουν την απελευθέρωση αερίων από ένα εύρος πηγών στον πλανήτη για να πυκνώσει η ατμόσφαιρα και να αυξηθεί η θερμοκρασία σε σημείο που θα μπορεί να παραμείνει νερό σε υγρή μορφή στην ατμόσφαιρα. Τα αέρια αυτά είναι τα γνωστά «αέρια θερμοκηπίου»- και τα μόνα από αυτά που θεωρείται ότι μπορεί να υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες στον πλανήτη για να παρέχουν θέρμανση σε ικανές ποσότητες είναι το διοξείδιο του άνθρακα και οι υδρατμοί.

Αν και μελέτες πάνω στην πιθανότητα γεωδιαμόρφωσης του Άρη έχουν γίνει και στο παρελθόν, τα νέα αυτά αποτελέσματα λαμβάνουν υπόψιν περίπου 20 επιπλέον χρόνια παρατήρησης του πλανήτη από διαστημόπλοια- που περιλαμβάνουν σημαντικά νέα δεδομένα. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως παράγοντες όπως η έλλειψη αρκετού διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη ώστε να βγει στην ατμόσφαιρα και να έχει αποτελέσματα, η δυσκολία πρόσβασης σε αυτό, η μικρή ατμοσφαιρική πίεση, η ηλιακή ακτινοβολία και ο ηλιακός άνεμος (που εξαφανίζουν υδρατμούς και διοξείδιο από την ατμόσφαιρα) καθιστούν πρακτικά αδύνατο το terraforming με σημερινές τεχνολογίες. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες ιδέες, όπως η εκτροπή κομητών και αστεροειδών για να πέσουν στον Άρη και να εισάγουν νέα στοιχεία στην «εξίσωση», ωστόσο θα χρειάζονταν χιλιάδες- κάτι που αποτελεί ξεκάθαρο πρακτικό πρόβλημα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1378034/nasaadunati-i-geodiamorfosi-tou-ari-me-tis-simerines-texnologies

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης