Jump to content

Αναφορές Παρατηρήσεων Δραστηριότητας Μεταβλητών Αστέρων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χρησιμοποιώ το Cartes du Ciel για την εύρεση μεταβλητών και των κοντινών αστέρων για σύγκριση μεγέθους. Αλλά η ευκολία εδώ είναι μεγάλη με τον χάρτη που ανοίγει αυτόματα με τους αστέρες σύγκρισης και τις ετικέτες τους. Ευχαριστούμε!

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 73
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

  • 2 μήνες αργότερα...

Ο V404 Κύκνου είναι ένα δυαδικό σύστημα που τα μέλη του είναι ένας αστέρας λίγο πιο μικρός απ' τον Ήλιο μας και μια μαύρη τρύπα περίπου 12 ± 3 solar masses . Το άστρο γυρίζει γύρω από τη μαύρη τρύπα σε 6,5 μέρες. Είναι δηλαδή ένα εκλειπτικό μεταβλητό άστρο. Το άστρο λόγω της εγγύτητας του με τη μαύρη τρύπα υφίσταται ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις , γεμίζει το λοβό Roche και η μαύρη τρύπα του κλέβει υλικό με μια ζώνη προσαύξησης. όλο αυτό το κλεμμένο υλικό συσσωρεύεται γύρω απ τη μαύρη τρύπα σε ένα δίσκο προσαύξησης . Στις 15 Ιούνη είχαμε αυξημένη δραστηριότητα με "επανειλημμένες φωτεινές λάμψεις φωτός σε χρονικές κλίμακες μικρότερες από μία ώρα, κάτι που σπάνια συναντάται σε άλλα συστήματα με μαύρη τρύπα.Αυτό το ξέσπασμα είναι το πρώτο από το 1989. Άλλα ξεσπάσματα συνέβησαν το 1938 και το 1956, και οι εκρήξεις είναι πιθανόν να προκαλούνται όταν το υλικό που συσσωρεύεται γύρω από τη μαύρη τρύπα ξεπερνάει ένα κρίσιμο σημείο.Παρακάτω βλέπετε τις διακυμάνσεις φωτεινότητας σε διάστημα 20 λεπτών . Το μέγεθος κυμαινόταν από 11 έως 13 mag!!! Τις τελευταίες μέρες το σύστημα έχει ηρεμήσει!

 

 

dnews-files-2013-04-black-hole-dance-of-doom-jpg.jpg[/u][/i]

694212665_v404.JPG.6c6b8b7e11be9ff0b6830fc3c0f93739.JPG

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Κάλεσμα της A.A.V.S.O για οπτική παρατήρηση ( και όχι μόνο) 5 Κηφείδων στον αστερισμό του Κύκνου. Ο Dr. George Wallerstein για να φτιάξει - ολοκληρώσει τις καμπύλες φωτός αυτών των αστεριών χρειάζεται παρατηρήσεις . Τα συγκεκριμένα άστρα είναι κατάλληλα για οπτική παρατήρηση γιατί το ελάχιστό τους είναι μέσα στις δυνατότητες των περισσότερων ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

https://www.aavso.org/aavso-alert-notice-529

 

 

Για να εκτυπώσετε χάρτες των συγκεκριμένων αστεριών εδώ:

 

https://www.aavso.org/apps/vsp/

 

 

Πληροφορίες σχετικά με την οπτική φωτομετρία και την αποστολή δεδομένων εδώ:

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=20576

sfdgv.jpg.3d7a117ff146dd5d159f971dd8b8bae3.jpg

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Κάλεσμα της AAVSO για οπτική φωτομετρία , φωτομετρία με CCD , DSLR για το ιδιαίτερο αστέρι R Aqr (Υδροχόου) To R AQR είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σύστημα. Ο τύπος του είναι Mira

(Μακροπερίοδος μεταβλητός) και συμβιωτικό (ZAND) δηλαδή ένα στενό δυαδικό σύστημα . Ως αποτέλεσμα, η πολύ ενδιαφέρουσα οπτική καμπύλη δεν εμφανίζει μόνο τις αναπάλσεις Mira αλλά και έκλειψη καθώς τα δύο αστέρια αλληλεπιδρούν. Η περίοδος της μεταβολής Mira είναι 387,0 ημέρες ενώ η περίοδος έκλειψης είναι 43,6 - 44 έτη.

Η αιτία της έκλειψης είναι άγνωστη. Διάφορες θεωρίες έχουν προτείνει ότι την έκλειψη την προκαλεί ή ένας δίσκος προσαύξησης ή σύννεφο γύρω από το συνοδό αστέρι που πιθανολογείται ότι είναι λευκός νάνος.

Η τελευταία έκλειψη του R AQR ήταν το 1978. Η επόμενη έκλειψη προβλέπεται για το 2022, αλλά μπορεί να είναι νωρίτερα. Το R AQR ήταν στο ελάχιστο στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 με μέγεθος V = 11,4, και σήμερα βρίσκεται στο οπτικό μέγεθος 11,0. Αν και ο Υδροχόος χάνεται στο δυτικό ουρανό θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες μετρήσεις πριν δύσει τελείως.

 

288655641.png

 

more information here

https://www.aavso.org/aavso-alert-notice-535

 

Χάρτης του αστεριού στην παρακάτω εικόνα

533613107_raqr.thumb.jpg.530ced877ce534819c146912da95e9cf.jpg

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Αν θέλετε να παρατηρήσετε έναν κόκκινο νάνο τότε πολύ εύκολα μπορείτε να βρείτε τον AD Leonis στον αστερισμό του Λέοντα. Πρόκειται για έναν κόκκινο νάνο που απέχει από τον ήλιο 16 έτη φωτός . Αρα είναι ένα από τα αστέρια της γειτονιάς του ήλιου. Είναι φασματικού τύπου Μ και είναι ένας μεταβλητός αστέρας εκλάμψεων δηλαδή παρουσιάζει μια διακύμανση στη λαμπρότητά του εξαιτίας ισχυρών εκρήξεων στην επιφάνειά του. Το μέγεθός του κυμαίνεται από 8-11 mag σε διάστημα 2,23 ημερών. Βρίσκεται στα δεξιά του γ του Λέοντα Algieba και είναι ελαφρά κοκκινωπός.

Xθες παρατηρήθηκε και βρέθηκε να έχει λαμπρότητα 9,5 mag.

 

 

Leo_AD.20080106.im250087-93.av3x15s.C.an.jpg

ad.thumb.jpg.3c6f52859afa2b719c32801590dda5ca.jpg

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολυ ενδιαφερον αντικειμενο

«Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good Night

Dylan Thomas (1914-1953)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Διπλό κάλεσμα της AAVSO για δύο περίεργα αντικείμενα!!

 

1)Ο επαναλαμβανόμενος νόβα T crb έγινε λαμπρότερος και πιο μπλε από την τελευταία έκρηξή του που έγινε το 1946. Το μέγεθός του έχει φτάσει τα 9 mag και αυξάνεται συνεχώς οπότε είναι δεκτές και οπτικές παρατηρήσεις.

https://www.aavso.org/aavso-special-notice-415

 

 

 

2)Το αινιγματικό άστρο KIC 8462852 το οποίο εικάζεται ότι μπορεί να φιλοξενεί νοήμονα πολιτισμό .Οι μετρήσεις είναι απαραίτητες για να κατανοήσουν οι επιστήμονες όχι μόνο τη μη περιοδική μεταβολή της λαμπρότητάς του αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά του άστρου.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/KIC_8462852

 

https://www.aavso.org/aavso-alert-notice-532

 

561px-NGC_6866_map.png

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Μετά από μία μικρή έρευνα που έκανα στα αρχεία της A.A.V.S.O διαπίστωσα πως ο αριθμός των παρατηρητών μεταβλητών αστέρων στην Ελλάδα μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια . Σε γενικές γραμμές η κοινότητα των Ελλήνων παρατηρητών ήταν πολύ μικρή και δεν ξεπερνούσε τη δεκάδα. Τα τελευταία 4 χρόνια όμως ο αριθμός μειωνόταν σταδιακά με αποτέλεσμα στην τελευταία ετήσια έκθεση να έχουν απομείνει μόνο 3.

Η παρατηρητές μεταβλητών αστέρων για όσους δεν το γνωρίζουν καταγράφουν την αλλαγή στη λαμπρότητα αστεριών που είτε έχουν βγει από την κύρια ακολουθία και "πνέουν τα λοίσθια" , είτε είναι επαναλαμβανόμενοι εκρηκτικοί , είτε είναι ανώμαλοι , μη περιοδικοί , είτε είναι εκλειπτικοί δηλαδή αποκρύπτονται από ένα συνοδό αστέρα. Αυτά τα δεδομένα είναι πολύτιμα για την επιστημονική κοινότητα μιας και φτιάχνονται οι καμπύλες φωτός των αστεριών. Βοηθούν λοιπόν οι ερασιτέχνες στη χαρτογράφηση του σύμπαντος.

Ποια η απόλαυση όμως στη παρατήρηση ενός αστεριού? Η αγωνία να δεις αντο αστεράκι που υιοθέτησες αποκρύπτεται , αν εκρήγνυται ή αν "ψυχορραγεί" . Κλείνω με μια φράση ενός μεγάλου παρατηρητη μεταβλητών αστρων:

 

«Είναι εύκολο να γίνει κανείς ένας εξαρτημένος παρατηρητής μεταβλητών αστέρων και ως συνήθως, όσο μεγαλύτερη είναι η απόλαυση ,τόσο πιο δύσκολα επιστρέφει σε μια φυσιολογική ζωή»

 

Επίσης ξανανεβάζω το λινκ με οδηγίες για την οπτική καταγραφή και καλώ τους νέους παρατηρητές να ασχοληθούν με την παρατήρηση μεταβλητών αστρων!

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=20576

1982444695_2014-2015AAVSO.thumb.jpg.be76b99163b9f87e5a51f384d6724be2.jpg

1373770184_2013-2014AAVSO.thumb.jpg.992759eebc999eedc21c4d6ec59b0903.jpg

1354344658_2012-2013AAVSO.jpg.ec6697920e423451dedc2a1a1acdd8d3.jpg

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Αν και καθυστερημενα οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την εξαιρετική μετάφραση που έκανε ο Στέλιος Κλειδής - ερασιτέχνης αστρονόμος κι ο ίδιος - στα εγχειρίδια της A.A.V.S.O για Οπτική Φωτομετρία , Φωτομετρία με DSLR , Φωτομετρία με CCD.

Στα εγχειρίδια αυτά διευκρινίζονται όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες για τη φωτομετρία και δίνονται πολύτιμες οδηγίες για την υποβολή των παρατηρήσεων .

Καλό διάβασμα! :D

 

Οπτική Φωτομετρία

https://www.aavso.org/sites/default/files/publications_files/manual/greek_2013/GreekManual.pdf

 

 

Φωτομετρία με DSLR

https://www.aavso.org/sites/default/files/publications_files/dslr_manual/AAVSO_DSLR_Observing_Manual_V1.3_Greek.pdf

 

Φωτομετρία με CCD

https://www.aavso.org/sites/default/files/publications_files/ccd_photometry_guide/CCDPhotometryGuide-Greek/GreekPhotometryGuide.pdf

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Όταν τα άστρα εξαντλήσουν το υδρογόνο στον πυρήνα τους δηλαδή δεν έχουν άλλα καύσιμα τότε βγαίνουν από τη φάση της θερμοδυναμικής ισορροπίας που ονομάζεται Κύρια Ακολουθία. Σ αυτή τη φάση το αστέρι περνάει δύσκολες ώρες μιας και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη κατάρρευση της ίδιας της μάζας του προς το κέντρο. Καθώς καταρρέουν τα εξωτερικά στρώματα αυξάνεται η θερμοκρασία στον πυρήνα αλλά δεν έχει τι να κάψει. Στα τοιχώματα του πυρήνα καίγεται το υδρογόνο που υπάρχει αρκετό στο υπόλοιπο μέρος του αστεριού. Δημιουργούνται πολλαπλά ανοδικά ρεύματα . Υπάρχει όμως ασυνέχεια στη σύντηξη και πάλι έχουμε κατάρρευση. Το αστέρι σ' αυτή τη φάση πάλλεται ακτινικά σε όλη του την επιφάνεια δηλαδή με μια συγκεκριμένη περιοδικότητα. Το συγκεκριμένο είδος παλλόμενο μεταβλητού λέγεται Κηφείδης που πήρε το όνομά του από δ του Κηφέα που είχε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Μια άλλη υποκατηγορία Κηφείδων είναι οι δ scuti που πάλλονται μη ακτινικά. Χαρακτηριστικό δείγμα τέτοιου αστεριού είναι ο BL Camelopardalis που φωτομέτρησα πρόσφατα . Το συγκεκριμένο αστέρι έχει μεγεθος από 12,9 έως 13,2 mag και περίοδο 56.3005 λεπτών. Πολύ γρήγορος μεταβλητός. Κάθε κορυφή σημαίνει κατάρρευση της μάζας προς το εσωτερικό και αρα μεγαλύτερη θερμοκρασία - λαμπρότητα ,ενώ κάθε κοιλοτητα σημαίνει "φούσκωμα " του αστεριού από έντονα ανοδικά ρευματα άρα αυξηση της διαμέτρου του αστεριού , μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας -πτώση της λαμπρότητας. Κρίσιμες ώρες για το αστέρι....:cry: :cry:

 

 

Η φωτομέτρηση έγινε με DSLR και γενικά τον ίδιο εξοπλισμό που απαιτείται για αστροφωτογραφία. Η επεξεργασία έγινε με το πρόγραμμα C Muniwin. Συνολικά λήφθησαν 95 frames σε διάστημα 2μιση ωρών.

2a.png.52f625b56a1274c538d0224def367bb7.png

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Συνεχίζοντας την αγαπημένη ενασχόληση με τη φωτομετρία μεταβλητών ασχολήθηκα με τη περιοχή γύρω απ το διπλό σμήνος του Περσέα. Χρησιμοποιήθηκε DSLR CANON 100D με φακό canon ef 50 1.8 Το ISO στα 800 και το διάφραγμα στο 1,8 για να "γράψει όση περισσότερη πληροφορία μπορούσε. Λήφθηκαν 10 λήψεις . Λήφθηκαν επίσης και darks , flats , bias έγινε η βαθμονόμηση όλων των αρχείων και έγινε μέτρηση φωτεινότητας με τη μέθοδο της διαφορικής φωτομετρίας και το λογισμικό C Muniwin .

Το αποτέλεσμα ήταν να καταφέρω να φωτομετρήσω με πολύ καλή ακρίβεια 21 μεταβλητούς . Τα δεδομένα υποβλήθηκαν στην AAVSO.

 

Παρακάτω υπάρχουν φωτογραφία της περιοχής , βαθμονομημένη εικόνα έτοιμη για φωτομετρία ( μόνο το πράσινο κανάλι απ το RGB) , χάρτης της AAVSO με τους μεταβλητους μέχρι 9 MAG , και ο κατάλογος με τα άστρα που υποβλήθηκαν στην AAVSO .

PER.thumb.png.90cd1a2449266296c38e201883374657.png

X22904AD.thumb.png.7feb7848473b9c26d86bcc180d6f4ed5.png

frame1.thumb.png.76b8defc8028933eacf42fcbad885629.png

2126468288_BETTER1.thumb.jpg.64204c2955ab9291434317f8d317ac69.jpg

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Θανάση, πολύ καλή δουλειά!

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαίρομαι που άνθρωποι σαν εσένα Θανάση,εξελίχθηκαν σε σοβαρούς Παρατηρητές του ουρανού,και συμβάλλουν στην επαγγελματική Αστρονομία!

Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο για τη δουλειά σου, Θανάση. Καλή συνέχεια!
...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά σας ευχαριστώ , αλλά δεν αξίζω συγχαρητηρίων αφού μόνο 5 λεπτά ξόδεψα έξω στο μπαλκόνι για να πάρω τις λήψεις , αντε κι άλλα 5 λεπτά να στοχεύσω και να εστιάσω. Όλη η δουλειά έγινε στον υπολογιστή. "Αστρονομία του καναπέ" με όλη τη σημασία !! :D :D

 

Η ομορφιά είναι ότι φωτομετρώντας πλήθος μεταβλητών σε μία μεγάλη περιοχή μαθαίνεις γι αυτούς πληροφορίες όπως την περίοδο ,τους φασματικούς τύπους , τον τύπο μεταβλητότητας. Ο ένας είναι αστέρας εκλάμψεων ,ο άλλος είναι εκλειπτικός , ο άλλος είναι μακροπερίοδος παλλόμενος , άλλος είναι Κηφείδης , άλλος είναι ανώμαλος μεταβλητός. Περίπου σαν την ανθρώπινη κοινωνία ..... :-k

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μόνο αστρονομία του καναπέ ΔΕΝ είναι. Αντίθετα προσφέρεις τη δυνατότητα σε πολλούς να βρουν εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης με τον ουρανό, πλην των βασικών που εξ αρχής όλοι γνωρίζουν (παρατήρηση - φωτογραφία). Επίσης τα 10 λεπτά που χρειάζεσαι, είναι αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών για "χτίσιμο" του απαιτούμενου setup και εκμάθησης λογισμικών.

 

Αντιλαμβάνομαι ότι η εργασία είναι αστροφωτογράφιση και επεξεργασία σε λογισμικό. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο αν υπήρχε ένα εγχειρίδιο χρήσης, που να περιγράφει τον εξοπλισμό και το πως γίνεται κάθε απαιτούμενο βήμα.

 

Συγχαρητήρια.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια κι από Εμένα.

Συμφωνώ απολύτως με αυτά που έγραψε ο Πάνος.

 

Την αστρονομία του Καναπέ πρέπει να την διαχωρίσουμε από αυτήν του Γραφείου.

Βέβαια η αστρονομία στο πεδίο από όλες τις απόψεις είναι το πιο συναρπαστικό μέρος. Όμως μετά από κάποια χρόνια την Αστρονομία του γραφείου δεν μπορείς να την αποφύγεις. Είναι τώρα αυτή που δίνει νόημα στην πρώτη. Αυτή θα σε βγάλει έξω. (Και η καλή παρέα.)

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Αντιλαμβάνομαι ότι η εργασία είναι αστροφωτογράφιση και επεξεργασία σε λογισμικό. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο αν υπήρχε ένα εγχειρίδιο χρήσης, που να περιγράφει τον εξοπλισμό και το πως γίνεται κάθε απαιτούμενο βήμα.

 

Συγχαρητήρια.

 

PanosSky ........δεν είναι άσχημη ιδέα . Κάτι θα γίνει!:D :D

 

Συγχαρητήρια κι από Εμένα.

Συμφωνώ απολύτως με αυτά που έγραψε ο Πάνος.

 

Την αστρονομία του Καναπέ πρέπει να την διαχωρίσουμε από αυτήν του Γραφείου.

Βέβαια η αστρονομία στο πεδίο από όλες τις απόψεις είναι το πιο συναρπαστικό μέρος. Όμως μετά από κάποια χρόνια την Αστρονομία του γραφείου δεν μπορείς να την αποφύγεις. Είναι τώρα αυτή που δίνει νόημα στην πρώτη. Αυτή θα σε βγάλει έξω. (Και η καλή παρέα.)

 

Γιάννη ,συμφωνώ απόλυτα ! Σαν την παρατήρηση δεν έχει.... τέλος. Το απόλυτο σκοτάδι στην ύπαιθρο και η αναζήτηση στόχων όπως και η θέασή τους είναι υψηλές πνευματικές απολαύσεις . Απλά η προετοιμασία της παρατήρησης όπως και η επεξεργασία ληφθέντων δεδομένων κι αυτά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της απόλαυσης.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

Όσοι είστε από Αθήνα μην το χάσετε!

 

 

Αγαπητοί φίλοι, Η Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση με την ευκαιρία της επίσκεψης της Δρ. Στέλλα Καυκά Διευθύντριας της Αμερικανικής Ένωσης Παρατηρητών Μεταβλητών Αστέρων (ΑΑVSO), σας καλεί σε μια ανοιχτή συζήτηση για τις προοπτικές συνεργασίας των Ελλήνων ερασιτεχνών αλλά και επαγγελματιών αστρονόμων με την AAVSO. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Ευγενίδειου Ιδρύματος Λεωφόρος Συγγρού 487 (Είσοδος από Πεντέλης 11), την Κυριακή 21/4/2019 ώρα προσέλευσης από 18:00-18:30. Η συζήτηση είναι ειδικού ενδιαφέροντος και αφορά τους ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες αστρονόμους που μελετούν ή ενδιαφέρονται να μελετήσουν μεταβλητούς αστέρες. Η συζήτηση θα αφορά τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα από την AAVSO και πώς μπορεί κάποιος να βοηθηθεί στη δουλειά του από αυτά, καθώς επίσης θα συζητηθούν οι ανάγκες της κοινότητας που μελετά μεταβλητούς αστέρες στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο η AAVSO μπορεί να βοηθήσει.

57400157_2169944489727169_511713050869366784_n.jpg.6c383b7fc8114a8e3d2647ae4fdee928.jpg

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Καλησπέρα. Υπάρχει κάποια βίντεο της ομιλίας-συζήτησης που έγινε;

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Το συμβιωτικό αστέρι και επαναλαμβανόμενη nova V3890 Sgr είναι σε ξέσπασμα.Η τρέχουσα έκρηξη αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Alfredo Pereira , ο οποίος το είδε στις 27 Αυγούστου με οπτικό μέγεθος 6.7. Προηγούμενες εκρήξεις σημειώθηκαν το 1962 και το 1990. Είναι ζωτικής σημασίας να αρχίσουμε τις παρατηρήσεις το συντομότερο δυνατόν, επειδή αναμένουμε μια πολύ ταχεία εξέλιξη, τουλάχιστον για τις πρωτες δύο εβδομάδες και μια επιστροφή σε ηρεμία σε λιγότερο από δύο μήνες.Παρακαλούμε υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας στη βάση δεδομένων AAVSO .

 

Συντεταγμένες: RA 18 30 43.28

Dec -24 01 08.9

11.thumb.png.5d24df6d3e8df2b9fe7316403f580ed2.png

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

Είπα να το γράψω εδώ να μην ανοίγω ξεχωριστό θέμα. Παραθέτω με screenshot το email που έστειλε η AAVSO που προσκαλεί όποιον επιθυμεί να λάβει μέρος σε online εκπαιδευτικά σεμινάρια δωρεάν. Τα σεμινάρια θα καλύπτουν τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά (μεθόδους παρατήρησης) διάφορα επιστημονικά θέματα,όπως είναι οι παρατηρήσεις εξωπλανητών, εκλειπτικούς μεταβλητούς,τον Ήλιο κ.ά. Στο παρακάτω σάιτ μπορείτε να βρείτε παραπάνω πληροφορίες: https://www.aavso.org/2020-observing-section-webinar-series

Τα σεμινάρια θα γίνονται Σάββατο απόγευμα (Βράδυ για εμάς), κανονισμένες μέρες και ώρες. ( 2-4pm ET, 9 με 11 το βράδυ,ώρα Ελλάδος).

Screenshot_2020-06-19-21-34-56-786_com.google.android_gm.thumb.jpg.bbb960075d40d2870c9ed9fb4bf35f5c.jpg

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης