Jump to content

Ελληνικές Πρωτοπόρες Εταιρείες.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η Ελλάδα πρωτοπορεί και καινοτομεί. :cheesy:

Μπορεί η εποχή της οικονομίας του υδρογόνου, αλλά και ο δρόμος για καλύτερες δορυφορικές εφαρμογές, να περνάει και από την Ελλάδα; Φαίνεται πως ναι, αφού αυτό υπόσχονται οι καινοτομίες δύο ελληνικών εταιρειών, της Planetek Hellas από την Αθήνα και της Helbio από την Πάτρα, οι οποίες εντάχθηκαν στο επενδυτικό πρόγραμμα HORIZON 2020 SME - Instrument της Ε.Ε.

Ετσι, τόσο η Planetek για τη διαστημική συσκευή της, όσο και η Helbio για τη μονάδα υδρογόνου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα, θα λάβουν χρηματοδότηση 50.000 ευρώ η καθεμία, ώστε να προετοιμάσουν τις μελέτες για την εμπορική αξιοποίηση των καινοτομιών τους.

Με αυτές τις μελέτες, το καλοκαίρι θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος, διεκδικώντας έως και 2,5 εκατ. ευρώ για να διαθέσουν στο εμπόριο τις τεχνολογίες τους. Γνωστό και ως «Ευρωπαϊκό Champions League Καινοτομίας», το επενδυτικό εργαλείο SME Instrument απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με σκοπό να κυκλοφορήσουν στην αγορά προϊόντα αιχμής.

«Ηδη από την πρώτη φάση του προγράμματος, τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν πολύ απαιτητικά, αφού για να γίνει δεκτή μία πρόταση θα έπρεπε να αφορά πρωτοποριακές τεχνολογίες, που να καλύπτουν υπάρχουσες ανάγκες», λέει στην «Κ» ο Στέλιος Μπολλάνος, συνιδρυτής και διευθυντής της Planetek. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός ήταν υψηλός, καθώς για παράδειγμα στη θεματική ενότητα για το Διάστημα, η Planetek ανήκει στις μόλις 14 επιχειρήσεις που έγιναν δεκτές, ανάμεσα σε 185 προτάσεις που είχαν υποβληθεί.

Η καινοτομία της ελληνικής εταιρείας είναι μια συσκευή για δορυφόρους με υπερφασματικούς αισθητήρες, δηλαδή με «μάτια» τα οποία σαρώνουν περιοχές της Γης σε όλο το φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. «Αν και τέτοιοι αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν κοιτάσματα μεταλλευμάτων ή να καταγράψουν τη βλάστηση, π.χ. για γεωργικές εφαρμογές, το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι πως παράγουν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων.

Επομένως, επειδή ο χρόνος επικοινωνίας των δορυφόρων με τους σταθμούς βάσης είναι περιορισμένος και οι συνδέσεις αργές, το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές τις μετρήσεις δεν φτάνει ποτέ στη Γη», συμπληρώνει ο κ. Μπολλάνος.

Η λύση που βρήκε η Planetek εξασφαλίζει ότι οι δορυφόροι θα έχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες. «Κατ’ αρχάς το λογισμικό της συσκευής θα “καταλαβαίνει” πότε η περιοχή σάρωσης καλύπτεται από σύννεφα, απορρίπτοντας τις αντίστοιχες μετρήσεις, που είναι έτσι κι αλλιώς άχρηστες», συμπληρώνει.

Παράλληλα, ενσωματώνει έναν αλγόριθμο για τη συμπίεση των δεδομένων, που ανέπτυξε η εταιρεία και είναι 5 έως 6 φορές πιο αποτελεσματικός από τις σημερινές τεχνολογίες.

Την ίδια στιγμή η Helbio, η οποία ξεκίνησε το 2004 ως τεχνοβλαστός του Τμήματος χημικών μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας, συμπεριελήφθη στις 60 νικήτριες από τις 640 υποψηφιότητες, στην κατηγορία των ενεργειακών συστημάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η μονάδα που έχει αναπτύξει η εταιρεία στοχεύει να αντικαταστήσει τις ντιζελογεννήτριες, παράγοντας η ίδια υδρογόνο από φυσικό αέριο, υγραέριο ή βιοαέριο.

Χάρις σε αυτό το «καύσιμο», θα προκαλεί ελάχιστους ή ακόμη και μηδενικούς ρύπους.

«Οπως και οι ντιζελογεννήτριες, θα καλύπτει τις ανάγκες σπιτιών και κτιρίων που βρίσκονται μακριά από το ηλεκτρικό δίκτυο, θα ηλεκτροδοτεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας και σκάφη αναψυχής ή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εφεδρικό σύστημα για τυχόν διακοπές ρεύματος», λέει στην «Κ» ο Ξενοφών Βερύκιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και διευθύνων σύμβουλος της Helbio. Πέρα από το ότι είναι «φιλική» στο περιβάλλον, έχει τριπλάσια απόδοση από τις συμβατικές γεννήτριες, πολύ μεγαλύτερο χρόνο «ζωής», όπως επίσης και περίπου 50% μειωμένο λειτουργικό κόστος.

Αυτό που ξεχωρίζει τη μονάδα είναι πως μπορεί να παράγει από οποιοδήποτε από τα τρία είδη αερίου το υδρογόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Κάτι που «χρωστάει» στο ότι ενσωματώνει μια παγκοσμίως πρωτότυπη τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Helbio και την οποία η εταιρεία έχει κατοχυρώσει με διεθνείς πατέντες. «Από τεχνολογικής απόψεως, η γεννήτρια είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει στην αγορά – μάλιστα, έχουμε ήδη πουλήσει περίπου 30 μονάδες σε όλο τον κόσμο, τις οποίες κατασκευάσαμε εδώ στην Πάτρα. Το μόνο πρόβλημα είναι πως, όσο δεν κατασκευάζεται σε μαζική κλίμακα, το κόστος της είναι αρκετά υψηλό. Ετσι, ελπίζουμε μέσα από το SME-Instrument να εξασφαλίσουμε κεφάλαια, αλλά και συνεργασίες με πολυεθνικές, για να ξεπεράσουμε και αυτό το τελευταίο εμπόδιο», καταλήγει ο καθηγητής.

Επαφές για κατασκευή πρατηρίων υδρογόνου σε Ιαπωνία και Σουηδία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Planetek Hellas, παρ’ όλο που η Ελλάδα δεν έχει την εμπειρία άλλων κρατών στην ανάπτυξη δορυφόρων ή μη επανδρωμένων σκαφών, αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει το δικό της «στίγμα» στις διαστημικές τεχνολογίες.

«Ο λόγος είναι πως δημιουργούνται συνεχώς νέες ανάγκες σε software και hardware, στις οποίες η επινοητικότητα παίζει σημαντικότερο ρόλο από το αν οι εταιρείες κατάγονται από χώρες που έχουν “παράδοση” στο Διάστημα», σημειώνει ο κ. Μπολλάνος. Ενδεικτική περίπτωση η συσκευή της Planetek που διακρίθηκε στο «Ευρωπαϊκό Champions League Καινοτομίας» και η οποία είναι πιο προηγμένη από το αντίστοιχο εξάρτημα του επόμενου γερμανικού δορυφόρου ENMAP που θα τεθεί σε τροχιά.

Από την άλλη μεριά, ο Ξενοφών Βερύκιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και διευθύνων σύμβουλος της Helbio, υποστηρίζει πως στην Ελλάδα υπάρχει πολύ αξιόλογο ερευνητικό δυναμικό που ασχολείται με τεχνολογίες υδρογόνου. «Νομίζω πως αυτό το δυναμικό θα έδινε τη δυνατότητα στη χώρα μας να αξιοποιήσει την ευκαιρία που δίνει η “οικονομία του υδρογόνου”, η οποία βρίσκεται προ των πυλών. Παρ’ όλο που το υδρογόνο έχει δικαιολογημένα χαρακτηρισθεί «καύσιμο του μέλλοντος» εδώ και πάνω από μία δεκαετία, η αλήθεια είναι πως μόλις πρόσφατα κατάφερε να μειωθεί το κόστος των αντίστοιχων κινητήρων. Ετσι, σε λίγα χρόνια αναμένονται τα πρώτα υδρογονοκίνητα Ι.Χ. με τιμή σχεδόν παραπλήσια με τα συμβατικά, κάτι που θα απογειώσει τον κλάδο», επισημαίνει.

Οσον αφορά την Helbio, η εταιρεία έχει στα σκαριά και άλλες εφαρμογές που θα αξιοποιούν την τεχνολογία της, χάρις στην οποία μπορεί να παραχθεί υδρογόνο από φυσικό αέριο, υγραέριο ή βιοαέριο. Ετσι, βρίσκεται σε συζητήσεις για την κατασκευή πρατηρίων υδρογόνου στην Ιαπωνία και στη Σουηδία, ενώ ένα σύστημά της θα εγκατασταθεί σύντομα σε κτίριο στη Σουηδία, καλύπτοντας τις ανάγκες του σε ρεύμα και θέρμανση από βιοαέριο.

http://www.kathimerini.gr/802716/article/epikairothta/episthmh/h-ellada-prwtoporei-kai-kainotomei

planetek-po1-thumb-large.jpg.362a52cd480f1df985bf3511bcce1cef.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 63
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Βάζουν μπρος επιχειρηματικό επιταχυντή και στόχο τον πρώτο έλληνα αστροναύτη. :cheesy:

Η δημιουργία ενός επιχειρηματικού και ερευνητικού περιβάλλοντος που θα ανοίξει τον δρόμο για τον πρώτο έλληνα αστροναύτη σε βάθος δεκαπενταετίας αποτελεί τον πλέον φιλόδοξο στόχο του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών, γνωστότερου ως si-Cluster του Corallia, με έδρα την Αθήνα.

http://www.si-cluster.gr/el/

Το 2014 οι εξαγωγές των μελών του si-cluster εκτοξεύθηκαν κατά 117%. Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών τους έφτασε τα 150 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 17%. Οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε περίπου 1.500 άτομα και ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 14%, εκ των οποίων οι 35 κάτοχοι διδακτορικού, με αρκετούς να αποτελούν επαναπατρισθέντες επιστήμονες. Οι νέες πατέντες έφτασαν τις 15.

Το 2014 τα μέλη του si-cluster αυξήθηκαν από 22 σε 37 και το 2015 ενδεχομένως να φτάσουν τα 50, καθώς περί τις 30 εταιρείες και φορείς έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής. Παράλληλα, πέντε εταιρείες ήδη έχουν εγκατασταθεί φυσικά στο Α2 innohub στο Μαρούσι.

Το 64% των μελών ασχολείται με ηλεκτρονικά συστήματα, το 24% εφαρμογές παρακολούθησης και επιτήρησης και το 12% με τα διαστημικά υλικά. Το 73% των εταιρειών βρίσκονται στην Αττική, το 24% στην Πάτρα και το 3% στην Κεντρική Μακεδονία.

Ένας από τους στόχους του 2015 είναι η επέκταση του si-cluster και στον κλάδο της ρομποτικής, που θα αποτελέσει την τέταρτη θεματική επικέντρωση της συστάδας των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ιδρύεται επιταχυντής για startups της αεροδιαστημικής

Παράλληλα, το si-Cluster βάζει μπρος τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού επιταχυντή για διαστημικές τεχνολογίες, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (EZA). Η προκήρυξη, η οποία θα προχωρήσει σε συνεργασία με τον EZA, αναμένεται βγει στον αέρα κάποια στιγμή μέχρι το καλοκαίρι, με στόχο την προσέλκυση από πέντε έως δέκα startups.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε το μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του si-Cluster και επικεφαλής για τη Στρατηγική του Corallia κ. Χόρχε Σάντσες, το si-cluster βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επιλογής δύο διαστημικών αποστολών, στο πλαίσιο των οποίων θα «φορεθούν» και θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες διαστήματος εφαρμογές και συστήματα μικροηλεκτρονικής που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα.

Το si-Cluster αποτελεί ίσως το πλέον high-tech συλλογικό εγχείρημα που καταγράφεται στην ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το όχημα «Curiosity» που εξερευνά την επιφάνεια του Άρη χρησιμοποιεί για τη συμπίεση των εικόνων που συλλέγει τους αλγορίθμους μίας ελληνικής εταιρείας: της Alma Technologies. =D> =D> =D>

«Μάθαμε τις ελληνικές εταιρείες να συνεργάζονται και να δουλεύουν μαζί, κάτι που θεωρούσαμε αδύνατον στο παρελθόν» σχολίασε το μέλος συντονιστικού συμβουλίου του si-Cluster και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) κ. Θανάσης Πότσης.

Εμπιστοσύνη στα ελληνικά «μυαλά»

«Οι προσπάθειές μας δεν είναι απλά να κάνουμε έρευνα, αλλά να φτιάξουμε προϊόντα που θα φέρουν χρήματα στη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να υπαινιχθεί ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει μία τεράστια ηλεκτρονική βιομηχανία. «Μπορούμε όμως να δώσουμε διέξοδο σε έλληνες επιχειρηματίες που έχουν μία ιδέα και θέλουν να την υλοποιήσουν» είπε και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στα σκαριά και το πρώτο ελληνικό μεταπτυχιακό στην αεροδιαστημική.

«Επόμενος στόχος είναι πείσουμε τους επενδυτές του εξωτερικού ότι η Ελλάδα έχει φτιάξει υποδομή και κατάλληλο περιβάλλον για να έρθουν να επενδύσουν σε εξαιρετικά ελληνικά μυαλά και μικρούς εξειδικευμένους πυρήνες που μπορούν να φτιάξουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας με σημασία για τη διεθνή αγορά» πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Πότσης, ένας άλλος στόχος είναι η επέκταση σε χώρες εκτός ΕΕ, όπου μπορεί να γίνει η χρήση διακρατικών συμφωνιών για τις ανάγκες ενίσχυσης της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με το Ισραήλ με αντικείμενο τα συστήματα πρόωσης, ενώ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες και με τη Διαστημική Ακαδημία της Κίνας, στελέχη της οποίας βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Όπως τόνισε ο κ. Πότσης,

ο συντελεστής επιστροφής της επένδυσης στην αεροδιαστημική είναι 1 προς 6.

Πέντε καινοτόμα προγράμματα.

Ήδη τα μέλη του si-Cluster τρέχουν πέντε σημαντικά συνεργατικά έργων έρευνας και ανάπτυξης, που υπόσχονται την δημιουργία καινοτόμων τεχνολογιών.

- Το συνεργατικό έργο Acritas (Space-based Integrated Applications for Surveillance and Monitoring), το οποίο αποσκοπεί στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη ενός συστήματος εκτίμησης του κινδύνου πυρκαγιάς δασών και δρυμών, μέσα από την ανάπτυξη αλγορίθμων για την εξαγωγή δεικτών επικινδυνότητας πυρκαγιάς σε επίπεδο δασών, με βάση υψηλής ανάλυσης δορυφορικές μετρήσεις των παραμέτρων μοντελοποίησης των πυρκαγιών, της εύφλεκτης πρώτης και καύσιμης ύλης. (Planetek Hellas και Geosystems Hellas, ερευνητικό ινστιτούτο ISΙ/Αθηνά)

- Το συνεργατικό έργο Menelaos (Micro Sensor Technologies for Navigation Space Applications), αντικείμενο του οποίου είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος πλοήγησης βασισμένο σε αδρανειακούς και οπτικούς αισθητήρες, που θα είναι σε θέση να προσδιορίζει με ακρίβεια τη θέση ενός κινούμενου σώματος με εφαρμογή κατά κύριο λόγο σε οχήματα εξερεύνησης (rovers) ή δορυφόρους. (Φορείς: Τheon Sensors, Prisma, Irida Labs, Analogies, Epos, ESS και ISI Hellas, Microlab/ΕΜΠ, APEL/Πανεπιστήμιο Πατρών ερευνητικό ινστιτούτο ISI/Αθηνά).

- Το συνεργατικό έργο CIDCIP (CCSDS Image Data Compression Intellectual Property), το οποίο έχει στόχο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ολοκληρωμένου κυκλώματος κωδικοποίησης και συμπίεσης εικόνας και video, για χρήση στο Διάστημα, που θα χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων μεθόδων σχεδιασμού και υλοποίησης. (Φορείς: Άλμα Τεχνολογίες, Εργαστήριο Μικροϋπολογιστών & Ψηφιακών Συστημάτων του ΕΜΠ και το ΥΠΕΘΑ).

- Το συνεργατικό έργο Bliss (Photonic Integrated Circuits Based on Rad-hard Fiber Optics), το οποίο έχει ως αποστολή τον σχεδιασμό, την πειραματική ανάπτυξη, την ολοκλήρωση και τη δοκιμή μίας εξαιρετικά καινοτόμου ηλεκτρονικής διάταξης, η οποία θα συνδυάζει φωτονικά και ηλεκτρονικά δίκτυα, με ευφυή και αποδοτικό τρόπο, για αεροδιαστημικές εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων (Φορείς: Inasco, Τheon Sensors και PNET Labs του Πανεπιστημίου Πατρών).

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=675792

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Στον ημιτελικό του MIT πέρασαν 25 ελληνικές startups. :cheesy:

«Ενα βροχερό απόγευμα του Μαρτίου, 25 ομάδες από νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) συστήθηκαν σε ένα υψηλού προφίλ πάνελ από κριτές, μέντορες, επιχειρηματίες και επενδυτές. Το γεγονός γέμισε το κτίριο με διαλόγους και ενθουσιασμό, καθώς οι εκπρόσωποι των startups παρουσίασαν τις δικές τους τεχνολογίες και συνδέθηκαν με άλλα μέλη της αναπτυσσόμενης τεχνολογικής κοινότητας της Ελλάδας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια τέτοια εκδήλωση έγινε στην ίδια Ελλάδα που καλύπτεται από τα διεθνή δελτία ειδήσεων. Ομως, αυτές οι ομάδες, οι οποίες προκρίθηκαν στα ημιτελικά του MIT Enterprise Forum Greece (MITEF Greece), ανυπομονούν να δείξουν μια πιο θετική εικόνα του μέλλοντος της Ελλάδας». Με αυτά τα λόγια ξεκινά το αφιέρωμα του MIT Technology Review, με τίτλο «Οι ελληνικές startups σε τροχιά ανάπτυξης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιοδικό έχει πάνω από 1,5 εκατ. αναγνώστες, στους οποίους περιλαμβάνονται εκπρόσωποι της αγοράς, στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, ερευνητές, οικονομολόγοι, επενδυτές, αλλά και απόφοιτοι του ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology).

Σημειώνεται πως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι δέκα επικρατέστερες ομάδες θα προκριθούν στην επόμενη και τελική φάση του διαγωνισμού, προκειμένου να αναδειχθούν οι τρεις νικητές. Τα έπαθλα είναι χρηματικά, ενώ ταυτόχρονα θα τους παρασχεθούν νομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, οικονομικές υπηρεσίες, αλλά και δωρεάν επαγγελματική στέγη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι νικητές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να κερδίσουν αναγνώριση μέσω του παγκόσμιου δικτύου του MITEF, καθώς και μέσω του MIT Technology Review.

Η τελετή ανάδειξης των νικητών και η απονομή των επάθλων θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου 2015, στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Στο αφιέρωμα του περιοδικού, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 19 Μαΐου 2015, φιλοξενούνται δηλώσεις των ιδρυτών των startups, αλλά και ανθρώπων που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της καινοτόμου και νεανικής επιχειρηματικότητας. «Η κρίση ώθησε τους νέους στην Ελλάδα να αλλάξουν νοοτροπία και να αναζητήσουν ένα νέο μοντέλο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η οποία ίδρυσε την Endeavor Greece.

Αυτό αποδεικνύεται και από τους αριθμούς. Ο αριθμός των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων δεκαπλασιάστηκε την περίοδο 2010-2013, ενώ τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε αυτές, από 500.000 ευρώ στην αρχή, έχουν φτάσει τα 42 εκατ. ευρώ.

http://www.kathimerini.gr/817185/article/oikonomia/epixeirhseis/ston-hmiteliko-toy-mit-perasan-25-ellhnikes-startups

mit1-thumb-large.jpg.92abe5d1c380a7399560e4c3afdeb691.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Ελληνες επιστήμονες μπαίνουν στο ψάξιμο του Big Bang. :cheesy:

Έλληνες επιστήμονες, που ανήκουν στην ομάδα της Planetek Hellas, ανακοίνωσαν την υπογραφή του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα συμβολαίου τους με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Η σύμβαση αφορά ανάληψη έργου για την υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος με στόχο την επεξεργασία, την αρχειοθέτηση και τη διάχυση μέσω του διαδικτύου του τεράστιου αρχείου δεδομένων του δορυφόρου Planck. =D>

Η αποστολή Planck, στην οποία είναι σημαντική και η συμμετοχή της αμερικανικής NASA, χαρτογράφησε κατά την περίοδο ενεργούς δράσης του (2009-13) την εναπομείνασα στο Σύμπαν κοσμική ακτινοβολία μετά την αρχική μεγάλη έκρηξη (Big Bang), με απώτερο σκοπό την ανάλυση και τη σύγκριση των θεωριών για τη γέννηση του ίδιου του Σύμπαντος. Με απλά λόγια, στόχος του δορυφόρου Planck είναι να κατανοήσει ο άνθρωπος το «πώς ξεκίνησαν όλα», αναφέρει η εταιρεία.

Η ομάδα της Planetek Hellas συνεργάζεται στο πλαίσιο του έργου με επιστήμονες της αποστολής Planck από το Ινστιτούτο Θεωρητικής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Όσλο (Νορβηγία), οι οποίοι συμμετέχουν ως υπεργολάβοι μέσω της εταιρείας XAL, τεχνοβλαστό (spin-off) του ερευνητικού κέντρου Simula.

Το έργο ανατέθηκε στην Planetek Hellas, μετά την επιτυχή συμμετοχή της σε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό της ESA, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια αποτελεί πλέον τη μοναδική ευρωπαϊκή ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διαχείριση των αποτελεσμάτων της αποστολής Planck.

«Στο έργο αυτό καλούμαστε ουσιαστικά να συνθέσουμε όλη τη συσσωρευμένη γνώση των τελευταίων ετών στην Planetek Hellas, στον τομέα της διαχείρισης δορυφορικών δεδομένων και μαζί με τους νορβηγούς επιστήμονες της ομάδας μας, να παραδώσουμε στην ESA ένα "διαδικτυακό τεχνολογικό εργαλείο" που θα βοηθήσει τους ερευνητές ανά τον κόσμο να κατανοήσουν καλύτερα τα μυστικά του Σύμπαντος. Είμαστε σίγουρα ενθουσιασμένοι» ανέφερε ο κ. Στράτος Γερακάκης, υπεύθυνος έργου για την Planetek Hellas.

Από την πλευρά του, ο συνιδρυτής και διευθυντής της Planetek Hellas κ. Στέλιος Μπολλάνος, δήλωσε: «Το συμβόλαιο αυτό αποτελεί το δεύτερο στη σειρά μεγάλο συμβόλαιο που υπογράφουμε με τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Αστρονομίας, στη Μαδρίτη. Η εμπιστοσύνη της ESA αποτελεί σημαντική επιβράβευση των προσπαθειών μας και μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια».

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=744011

A447274C9C38F22BBF9F086B571C9EA8.jpg.ec2c33418908858efc08a571cf2aba3f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ελληνική επιτυχία στη Silicon Valley. :cheesy:

Μια θέση ανάμεσα στις πέντε καλύτερες τεχνολογίες του κόσμου κατέκτησε στον παγκόσμιο διαγωνισμό η CleanTech Open Global Ideas η Glonatech με το NC52, την πρωτοποριακή πρόταση της εταιρείας για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, τα στελέχη της εταιρείας πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με επενδυτές και επενδυτικά funds. Η ομάδα απέσπασε τα συγχαρητήρια του συνόλου των συμμετεχόντων, συγκεντρώνοντας έντονο ενδιαφέρον για τις προϊοντικές της προτάσεις και εφαρμογές, ενώ πραγματοποίησε σημαντικές επαφές με διεθνείς εταιρείες, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες στον τομέα του καθαρισμού του νερού.

Η αντιπροσωπεία της Glonatech ταξίδεψε στο Σαν Φρανσίσκο έχοντας ήδη μια διάκριση στις αποσκευές της, ως μία από τις νικήτριες του εθνικού διαγωνισμού, στην κατηγορία Social Media Award, που διεξήχθη στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “Pitching Battle” από τους Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC).

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η εταιρεία συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό CleanTech Open Global Ideas και σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ήταν η πλέον επιτυχημένη.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Glonatech Γιάννης Πασχαλίδης: η συμμετοχή στο διαγωνισμό Cleantech Open Global Ideas στην Καλιφόρνια ήταν μια σημαντική εμπειρία, η οποία διεύρυνε τους ορίζοντες της εταιρείας.

«Η πρότασή μας, το νέο μας προϊόν NC52 για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων, έτυχε ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του κοινού που συμμετείχε στη διοργάνωση και ανέδειξε την ελληνική επιστημοσύνη και τεχνολογία. Η συμβολή των εγχώριων διοργανωτών Industry Disruptors –Game Changers σε όλα τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας υπήρξε σημαντική. Στόχος μας πλέον είναι η αξιοποίηση των επαφών που αποκτήσαμε κατά την παραμονή μας εκεί, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας και των προϊόντων της», πρόσθεσε ο κ. Πασχαλίδης.

http://www.naftemporiki.gr/story/1038511/elliniki-epituxia-sti-silicon-valley

glonatech.jpg.d7fb17d61432ddae7cdb07bc77711e8a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ευρωπαϊκός δορυφόρος, ελληνικό hardware. :cheesy:

Είμαστε στο Κορωπί, στο κτίριο της εταιρείας European Sensor Systems (ESS), μπροστά στο clean room. O συγκεκριμένος «καθαρός χώρος», ειδικά σχεδιασμένος και αποστειρωμένος, είναι κλάσης 10.000, δεν περιέχει δηλαδή περισσότερα από 10.000 μικροσωματίδια σκόνης. Γι’ αυτό και ο φωτογράφος μας, για να μπει εκεί, πρέπει να κάνει ειδική προετοιμασία: να φορέσει ποδιά, γάντια και σκουφάκι στα μαλλιά, να βγάλει τα παπούτσια του - ώστε να μη μολύνει το εργαστηριακό περιβάλλον. Αυτή η διαδικασία είναι ρουτίνα για όσους εργάζονται στην ESS. Υψηλή τεχνολογία, γαρ. Εδώ, άλλωστε, φτιάχνεται ένα καινοτόμο προϊόν που χρησιμοποιείται για διαστημικές εφαρμογές. Καλώς ήρθατε στον θαυμαστό κόσμο της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας, η οποία -μην απορείτε- όχι μόνο υπάρχει, αλλά και ανθεί, παρά την κρίση και τις τρικλοποδιές που, συνειδητά ή ασυνείδητα, της βάζει το συχνά στενόμυαλο και κοντόφθαλμο ελληνικό κράτος.

Επιστροφή στο clean room. Oι άνθρωποι της ESS ελέγχουν κατά πόσον ο μικροσκοπικός αισθητήρας πίεσης που έχουν κατασκευάσει -και ο οποίος κοστίζει 10.000 ευρώ- είναι έτοιμος να σταλεί στον πελάτη. Τι είναι όμως αυτός ο αισθητήρας και σε τι χρησιμεύει; Ας τα πούμε απλά και κατανοητά. Κάθε δορυφόρος που στέλνεται στο Διάστημα διαθέτει μια δεξαμενή καυσίμου. Και έναν αισθητήρα που πρέπει να μετράει την ποσότητα αυτού του καυσίμου, το οποίο είναι άκρως τοξικό. Τον πρώτο χρόνο, οι ενδείξεις του είναι απολύτως ακριβείς. «Είναι σαν το γάμο. Στην αρχή όλα λειτουργούν τέλεια», λέει χαριτολογώντας ο Εμμανουήλ Ζερβάκης, γενικός διευθυντής της ESS. «Στη συνέχεια, όμως, η ακρίβειά του φθίνει. Και αυτό οφείλεται στο εξαιρετικά αντίξοο περιβάλλον του Διαστήματος, με την ακτινοβολία, τη γήρανση των υλικών και πολλούς άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες. Σκεφτείτε, λοιπόν, τι συμβαίνει έπειτα από 15-20 χρόνια - τόσα κατά μέσο όρο μένει ένας δορυφόρος στο Διάστημα. Αν λόγω εσφαλμένης ένδειξης του αισθητήρα η εικόνα που έχει ο χειριστής του είναι ότι το καύσιμο τελειώνει, πρέπει να οδηγήσει το δορυφόρο προς τη Γη, ώστε να καταστραφεί μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα. Διαφορετικά, δεν θα μπορεί να τον κινήσει και θα αφήσει στο Διάστημα ένα “σκουπίδι”. Τα πρόστιμα που προβλέπονται γι’ αυτή την περίπτωση ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Και αν, από την άλλη, καύσιμο υπάρχει αλλά δεν φαίνεται, ο χειριστής θα έχει αναγκαστεί να καταστρέψει πρόωρα το δορυφόρο χωρίς λόγο, κάτι που του κοστίζει επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια».

Η ESS έρχεται να δώσει λύση με τους δικούς της, πρωτοποριακούς και πάνω απ’ όλα αξιόπιστους αισθητήρες, βασισμένους στην τεχνολογία Microelectromechanical Systems (MEMS) και κατασκευασμένους πάνω σε δισκία πυριτίου. Και μάλιστα είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει ένα τέτοιο προϊόν. Πώς έφτασε έως εδώ; «Ηταν στρατηγική επιλογή μας να μπούμε στο χώρο της διαστημικής βιομηχανίας και να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας», εξηγεί ο κ. Ζερβάκης. Το 2007 υπογράψαμε το πρώτο συμβόλαιό μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency - ESA). Εμειναν πολύ ευχαριστημένοι και μας σύστησαν στην AIRBUS, έναν από τους δύο ευρωπαϊκούς κολοσσούς, μαζί με την THALES, που δραστηριοποιούνται στις διαστημικές αποστολές. Το ένα συμβόλαιο έφερνε το άλλο, κι έτσι σήμερα είμαστε βασικοί προμηθευτές τους σε αισθητήρες πίεσης αλλά και επιτάχυνσης (κατά την εκτόξευση του δορυφόρου)».

Ισως ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. «Η διαδικασία πιστοποίησης για να αγοράσει η ESA οτιδήποτε από μια εταιρεία είναι απίστευτα πολύπλοκη και απαιτητική. Για κάθε υλικό που χρησιμοποιούμε -ακόμη και για τις βίδες- πρέπει να ξέρει από τι ακριβώς είναι φτιαγμένο, ποιος είναι ο προμηθευτής, το serial number του. Και τα θέλει όλα γραμμένα αναλυτικά. Το να χτιστεί, λοιπόν, μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί της θέλει χρόνο, χρήμα και αφοσίωση. Γι’ αυτό λίγοι το προσπαθούν και ακόμη λιγότεροι το πετυχαίνουν».

Ελληνες στο Διάστημα

Αλλά δεν υπάρχει μόνο η ESS. H TELETEL παράγει hardware το οποίο ελέγχει την ομαλή λειτουργία των βασικών υποσυστημάτων των δορυφόρων πριν από την εκτόξευση αλλά και λογισμικό που ελέγχει τη λειτουργία πτήσης τους. Η Hellas SAT παρέχει υπηρεσίες μετάδοσης πληροφοριών δεδομένων και φωνής σε μεγάλο αριθμό χρηστών ανά τον κόσμο. Η Prisma Electronics κατασκευάζει ειδικών προδιαγραφών καλώδια για διαστημική χρήση και η INASCO διατάξεις με σύνθετα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται στο Διάστημα λόγω του χαμηλού τους βάρους και της αντοχής τους. Και ο κατάλογος δεν σταματά εδώ. «Σαράντα εταιρείες ασχολούνται σήμερα με το Διάστημα», με ενημερώνει ο Αθανάσιος Πότσης, δραστήριος πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). «Εχουν τζίρο που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, απασχολούν περίπου 5.000 εργαζομένους και τα προϊόντα τους εξάγονται κατά 99,9%!» Ενα success story άγνωστο, δυστυχώς, στο ευρύ κοινό...

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η χώρα μας έγινε μέλος της περίφημης ESA, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το 2005, κατά την περίοδο (επίπλαστης, όπως αποδείχθηκε) ευφορίας που ακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η ετήσια συνδρομή για τη συμμετοχή της είναι 10 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ποσό, αναμφίβολα. «Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα. Βάσει του καταστατικού της ESA, η συνδρομή επιστρέφεται σε ποσοστό 90% στην Ελλάδα με τη μορφή βιομηχανικού έργου». Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, βιομηχανικό έργο στην Ελλάδα υπήρχε ελάχιστο. «Αυτό δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει ως χώρα όταν μπήκαμε στην ESA», λέει ο κ. Πότσης. «Σκεφτόμασταν μόνο το κομμάτι της έρευνας, το οποίο όμως αφορά μόνο στο 5% του μπάτζετ της. Γι’ αυτό κι εμείς, ως Ενωση, αποφασίστηκε να ενταχθούμε στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας». Κάπως έτσι, όλη αυτή η χάι-τεκ βιομηχανία βρέθηκε στην αρμοδιότητα των γραφειοκρατών του υπουργείου Παιδείας. Απίστευτο και όμως ελληνικό!

Τότε, υπήρχε μόνο ένας μικρός πυρήνας ελληνικών εταιρειών που ασχολούνταν με το Διάστημα. Οι νέες προκλήσεις, όμως, έφεραν κι άλλες. «Ο κλάδος μας χτίστηκε από μηδενική βάση, με επιχειρήσεις εστιασμένες στην καινοτομία, χωρίς τις αγκυλώσεις και τα βαρίδια του παρελθόντος. Ξέρουμε όλοι καλά πως η ESA δεν παίζει. Οταν ετοιμάζει μια αποστολή στον Αρη, για παράδειγμα, θέλει να πάρει από εσένα ένα προϊόν αξιόπιστο, που θα δουλεύει άψογα και δεν θα την προδώσει».

Με τον καιρό, το πελατολόγιό τους διευρύνθηκε. Ενδιαφέρον για τα ελληνικά διαστημικά προϊόντα έχουν δείξει η Κίνα, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Ινδία. Δεν αρκεί όμως μόνο η προσπάθεια από πλευράς των ίδιων των εταιρειών. Πρέπει και το ελληνικό κράτος να συνειδητοποιήσει τη σημασία και τη δυναμική της διαστημικής βιομηχανίας μας. «Για να μείνουν στην Ελλάδα οι επιστήμονές μας», όπως τονίζει ο κ. Πότσης. «Δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να μεριμνά μόνο για τα ερευνητικά ινστιτούτα και τον ακαδημαϊκό χώρο. Βγάζουμε πολλούς εξαιρετικούς επιστήμονες, οι οποίοι φεύγουν από την πατρίδα μας, πάνε στην Ολλανδία, για παράδειγμα, φτιάχνουν εκεί ένα καινοτόμο προϊόν, το οποίο μετά η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αγοράσει γιατί το χρειάζεται. Δεν είναι παράλογο;»

Αναμφίβολα είναι. Τι του λένε, όμως, οι ιθύνοντες όταν ως πρόεδρος του κλάδου θίγει αυτά τα ζητήματα; «Η χώρα περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο. Οταν πας σε έναν υπουργό, που έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα να λύσει, και του μιλάς για το Διάστημα, θα σε δει σαν εξωγήινο! Αλλά ακριβώς αυτή την υπέρβαση πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση: με το βλέμμα στο μέλλον, να δώσει προσοχή στους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά... Ενδεικτικά σας λέω ότι σε μια εξαιρετική χρονιά για το ελαιόλαδο οι εξαγωγές δεν θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Εμείς χωρίς καμία απολύτως υποστήριξη φτάνουμε τα 200 εκατ.». Αναφέρει και μια χαρακτηριστική στιχομυθία. «Η ESA “τρέχει” ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης start-up. Οταν πήγαμε στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας και τους είπαμε ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους για να ενταχθούμε κι εμείς σ’ αυτό, ξέρετε τις μας απάντησαν: Οτι έχουμε αρκετές εταιρείες για το Διάστημα στην Ελλάδα, δεν θέλουμε άλλες!»

http://www.kathimerini.gr/847830/article/epikairothta/episthmh/eyrwpaikos-doryforos-ellhniko-hardware

spac-thumb-large.jpg.da1557f1881e2eb2fefb75e37b6b0b02.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

«Νάο»: Το πρώτο ρομπότ από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας :cheesy:

Ο «Νάο» που υποδέχεται τους επισκέπτες στην ΔΕΘ είναι μια ανθρωπόμορφη ρομποτική κατασκευή που έχει τη μοναδική δυνατότητα της αλληλεπίδρασης με τον άνθρωπο σε ψυχολογικό επίπεδο. Και μάλιστα «μιλώντας» ποντιακά!

Ο «Νάο», παιδί της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της πρώτης στην Ελλάδα, κάνει υπερήφανους όχι μόνο τους δημιουργούς του, αλλά και όσους έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν, στο ισόγειο του Περιπτέρου 15 στο stand A12b στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Νάο διαθέτει ειδικές κάμερες που καταγράφουν τις κινήσεις και τις εκφράσεις του προσώπου του ανθρώπου, μικρόφωνα που καταγράφουν τη φωνή του και ειδικούς αισθητήρες αφής για να «νιώθει» το άγγιγμά του. Όλες αυτές οι πληροφορίες διοχετεύονται στους επεξεργαστές του ρομπότ, που με ειδικό λογισμικό τις μεταφράζουν σε συναισθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο "Νάο" να αντιλαμβάνεται και να αντιδρά ανάλογα, χαμογελώντας ή απαντώντας επίσης μ' ένα χάδι.

Με το "Νάο" να μιλά ποντιακά, μικρά παιδιά ,αλλά και έφηβοι σταμάτησαν για αρκετή ώρα στο χώρο που φιλοξενείται και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Κώστας Ανθόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,, ευχαρίστησε όλους όσους δείχνουν πως με πρωτότυπο και καινοτόμο τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν ενδιαφέροντες δραστηριότητες σε σχέση με το πώς μπορεί η ποντιακή διάλεκτος να γίνει πιο προσιτή και ευχάριστη.

Αναφερόμενος στη συμφωνία συνεργασίας του Συνδέσμου με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τόνισε ότι προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση και λειτουργία σχολείου, μέσα στο Πανεπιστήμιο διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου. Ήδη, έχουν υποβληθεί περίπου 400 αιτήσεις και «πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα 1000 άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κατάθεση αιτήσεων των ενδιαφερομένων θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτμεβρίου. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα ή Τρίτη θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2016 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Ιουνίου 2017. Η διδασκαλία της διαλέκτου προβλέπεται να εμπλουτιστεί με δράσεις όπως εκθέσεις, διαλέξεις, εκδηλώσεις, ενώ θα έχει και ερευνητικό χαρακτήρα δεδομένου ότι, η εμπειρία από τη λειτουργία του σχολείου θα αξιοποιηθεί για το επόμενο βήμα που θα είναι η ίδρυση μεταπτυχιακών σπουδών στην ποντιακή διάλεκτο.

Μπορεί ο «Νάο» να μαγνήτισε τα βλέμματα των επισκεπτών, όμως δύο φίλοι του (ρομποτικές κατασκευές) ντύθηκαν με ''μικρογραφίες'' ποντιακών φορεσιών (αντρική και γυναικεία) και έδειξαν τις χορευτικές τους ικανότητες στους ποντιακούς χορούς, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού που έσπευσε να τους δει.

Η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι η πρώτη Ακαδημία Ρομποτικής στην Ελλάδα. Υπάρχουν προγράμματα για όλες τις ηλικίες με μαθητές από 5 έως 85 χρονών. Το ταξίδι της στο χώρο της Ρομποτικής έχει ξεκινήσει από το 2001. Επιστημονικά υπεύθυνος της Ακαδημίας Ρομποτικής είναι ο Νικόλαος Φαχαντίδης, επίκουρος καθηγητής στην Πληροφορική και Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

"Η «Ακαδημία Ρομποτικής»

(http://www.robotics.uom.gr/)

αποτελεί καινοτομία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο και στη διάρκεια της έως τώρα λειτουργίας της έχει παρουσιάσει πολύπλευρο έργο, τόσο με την ανάπτυξη πρότυπου εκπαιδευτικού υλικού και την οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όσο και με τη υποστηρικτική συμμετοχή της σε δράσεις κοινωνικών φορέων, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φαχαντίδης.

Στόχος και όραμα της ομάδας είναι υπογράμμισε ο κ. Φαχαντίδης- βάσει των σύγχρονων επιστημονικών πορισμάτων, να αναδειχτεί ο ρόλος της Ρομποτικής ως υποστηρικτικό εργαλείο στο χώρο της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, ενώ παράλληλα να υποστηριχθεί ο αναγκαίος προβληματισμός σε θέματα ηθικής και φιλοσοφίας. Να συνεισφέρει ώστε οι τεχνολογίες της Ρομποτικής να διαδοθούν και να αξιοποιηθούν στο ελληνικό σχολείο και γενικότερα σε χώρους τυπικής και άτυπης μάθησης, ως εργαλείο κατάκτησης της γνώσης, προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικής ένταξης, είτε μέσα από τις δράσεις που προσφέρονται στο πανεπιστήμιο είτε μέσα από συμβουλευτικές δράσεις και συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και φορείς της κοινωνίας.

http://www.pronews.gr/portal/20160916/genika/tehnologia/51/nao-proto-rompot-apo-panepistimio-makedonias

16-121121568585.jpg.25b8fbc06640fbf4fa647552266617cc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Αθανάσιος Πότσης: Το «Made in Greece» ταξιδεύει στο Διάστημα. :cheesy:

Πολλοί έχουμε δει τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχουν σταλεί από την επιφάνεια του Αρη, μέσω του ρομποτικού οχήματος Curiosity της NASA. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουμε ότι η επεξεργασία και η συμπίεση αυτών των εικόνων, στον Κόκκινο Πλανήτη, πριν φτάσουν στη Γη, έγινε με ελληνικό hardware κατασκευασμένο από την ελληνική εταιρεία Alma Technologies με έδρα στο Πικέρμι! Είναι κι άλλα που πιθανότατα αγνοούμε: η European Sensor Systems παράγει έναν πρωτοποριακό αισθητήρα πίεσης, ο οποίος μπαίνει στη δεξαμενή καυσίμου των δορυφόρων. Η Prisma Electronics κατασκευάζει ειδικών προδιαγραφών καλώδια για διαστημική χρήση και η INASCO διατάξεις με σύνθετα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται στο Διάστημα λόγω του χαμηλού τους βάρους και της αντοχής τους. Ελληνικές εταιρείες όλες! Γιατί η διαστημική βιομηχανία μας όχι μόνο υπάρχει, αλλά και ανθεί, παρά την κρίση.

«Σαράντα εταιρείες ασχολούνται σήμερα με το Διάστημα στη χώρα μας», λέει ο Αθανάσιος Πότσης, πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). «Εχουν τζίρο που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, απασχολούν περίπου 2.000 εργαζομένους και τα προϊόντα τους εξάγονται κατά 100%. Οι δραστηριότητές τους καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα: την παραγωγή σύνθετων υλικών που χρησιμοποιούνται στο Διάστημα (τα οποία πρέπει να είναι χαμηλού βάρους, μεγάλης αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες και ακτινοβολία), τον σχεδιασμό μικροδορυφόρων, το σύνολο των ηλεκτρονικών που εξομοιώνουν και ελέγχουν τη λειτουργία ενός δορυφόρου στο έδαφος πριν εκτοξευθεί, τους αισθητήρες που ελέγχουν θερμοκρασία, πίεση και επιτάχυνση του πυραύλου, ο οποίος θα ανεβάσει έναν δορυφόρο στο Διάστημα, μεταξύ άλλων. Τελευταία, έχουν αρχίσει να μπαίνουν δυναμικά και στην παραγωγή μικροδορυφόρων, που αποτελούν το νέο... τρεντ. Και σε δύο χρόνια θα έχουμε στα χέρια μας τον πρώτο ηλεκτροκινητήρα για δορυφόρο που θα παράγεται και θα πιστοποιείται στη χώρα μας!»

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η χώρα μας έγινε μέλος της περίφημης ESA (European Space Agency), δηλαδή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το 2005. Η ετήσια συνδρομή για τη συμμετοχή της είναι 10 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ποσό, αναμφίβολα. «Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα. Βάσει του καταστατικού της ESA, αυτή η συνδρομή πρέπει να επιστραφεί σε ποσοστό 97% στην Ελλάδα με τη μορφή βιομηχανικού έργου». Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, βιομηχανικό έργο σ’ αυτόν το τομέα υπήρχε ελάχιστο. Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες

«Στα χρόνια που ακολούθησαν, όμως, αξιοποιήσαμε κάθε ευκαιρία, ώστε η διαστημική βιομηχανία μας να αναπτυχθεί και να ωριμάσει. Μπορεί να μην είχαμε την προϊστορία και την εμπειρία την οποία διέθεταν άλλες χώρες, όπως οι πρώην ανατολικές, για παράδειγμα. Αλλά αυτό δεν ήταν απαραιτήτως κακό. Χτίσαμε το δικό μας “οικοδόμημα” σωστά, με επιχειρήσεις εστιασμένες στην καινοτομία, με σύγχρονα στάνταρτ, με το βλέμμα στις διεθνείς εξελίξεις, αντλώντας εμπειρία από γειτονικούς τομείς όπως η μικροηλεκτρονική, η τεχνολογία νέων υλικών, η ανάπτυξη λογισμικών για αεροπλάνα. Ξέρουμε όλοι καλά πως η ESA και η NASA δεν παίζουν. Οταν ετοιμάζουν μια αποστολή, θέλουν να πάρουν από εσένα ένα προϊόν αξιόπιστο, που θα δουλεύει άψογα και δεν θα τις προδώσει. Σήμερα, το Made in Greece υπάρχει και στο Διάστημα. Οι ελληνικές διαστημικές βιομηχανίες έχουν αρχίσει να φτιάχνουν brand name στο εξωτερικό και διεκδικούν το μερίδιο από την πίτα που αναλογεί στη χώρα μας», εξηγεί ο κ. Πότσης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, πρόσφατα εξήγγειλε την ίδρυση της Eλληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Είναι αδιαμφισβήτητη η αναγκαιότητα μιας κρατικής αιγίδας στις προσπάθειες που καταβάλλουν η ΕΒΙΔΙΤΕ και τα μέλη της. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές όλες οι λεπτομέρειες. Μόνο ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕΕ). Γιατί Α.Ε.; Μήπως επειδή δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις και έτσι επελέγη να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη; Μήπως επειδή δεν προβλέπεται από το μνημόνιο η δημιουργία νέων δομών μέσα στην κυβέρνηση; Και γιατί «Εφαρμογών»; Ποιος θα είναι ο ρόλος της; Να κάνει έρευνα ή να χαράσσει πολιτική για το Διάστημα;

Ο Ολλανδός αγρότης πηγαίνει στο χωράφι με το τάμπλετ

Τα ερωτήματα για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία δεν έχουν ακόμα απαντηθεί, αλλά ο συνομιλητής μου δεν μπορεί να με διαφωτίσει. «Κι εμείς σε φάση αναμονής είμαστε, για να δούμε ακριβώς τι θα γίνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δημιουργία της ήταν πάγιο αίτημά μας, από την αρχή της διαδρομής μας, δεδομένου ότι η ΕΒΙΔΙΤΕ επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και συμμαχιών στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και εφαρμογών. Γι’ αυτό και θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αν δομηθεί και στελεχωθεί σωστά, είναι κάτι που η χώρα έχει ανάγκη».

Μένω σ’ αυτό το τελευταίο. Ποια είναι η αναγκαιότητα της ύπαρξης και ενδυνάμωσης της διαστημικής βιομηχανίας μας; Ο πρώτος λόγος που αναφέρει ο Αθανάσιος Πότσης είναι οικονομικός. «Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΟΟΣΑ, για κάθε ένα ευρώ που επενδύει κανείς στο Διάστημα θα πάρει πίσω 7-9 ευρώ. Είναι ένας τομέας με τεράστια δυναμική, δηλαδή, που θα ανακόψει το brain drain, θα δώσει μια επιλογή σε νέους επιστήμονες, ώστε να μη φύγουν από την πατρίδα μας. Αλλά και ιδιαίτερα νευραλγικός με πολλές εφαρμογές: από την εθνική άμυνα και ασφάλεια (επιτήρηση συνόρων), μέχρι το περιβάλλον (έλεγχος ποιότητας και χρήσης νερού, δασών, επιτήρηση φυσικών καταστροφών) και τη γεωργία ακριβείας. Ξέρετε ότι ο Ολλανδός αγρότης πηγαίνει στο χωράφι με το τάμπλετ;

Αξιοποιώντας τις πληροφορίες που του παρέχουν οι δορυφόροι, γνωρίζει αν και πότε πρέπει να ποτίσει, να ψεκάσει ή να ρίξει λίπασμα στα χωράφια του. Ετσι, παράγει 40 τόνους ντομάτας ανά στρέμμα, ενώ ο Ελληνας αγρότης μόνο δύο... Μέσω της γεωργίας ακριβείας, οι αγρότες μας δεν θα αυξήσουν μόνο την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων τους. Θα έχουν και τη δυνατότητα να τα πωλούν με το σχετικό στικεράκι της χρήσης διαστημικής τεχνολογίας, που θα τους βοηθά να πετύχουν καλύτερες τιμές».

Η συνάντησή μας γίνεται λίγες μέρες πριν ο κ. Πότσης φύγει για την Ινδία. «Για μια μεγάλη έκθεση αεροδιαστημικής, όπου θα συναντηθούμε με εκπροσώπους του Ινδικού Οργανισμού Διαστήματος για να συζητήσουμε θέματα συνεργασίας – όπως κάνουμε εδώ και χρόνια για να βγάλουμε την ελληνική διαστημική βιομηχανία εκτός Ευρώπης», όπως με ενημερώνει. «Οχι ότι δεν έχουμε εξαιρετική σχέση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, απλώς οι χώρες που θα οδηγήσουν το “άρμα” του Διαστήματος τα επόμενα χρόνια είναι η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ – υποστηριζόμενες από την εντυπωσιακή τεχνολογική ανάπτυξη που υπάρχει στο Ισραήλ».

Αμέτρητες ευκαιρίες στο «διαστημικό» οικοσύστημα των 200 δισ.

Τα ποσά της παγκόσμιας διαστημικής αγοράς είναι τεράστια. Η ευρωπαϊκή φτάνει τα 7 δισ. ευρώ ετησίως – η παγκόσμια ξεπερνά τα 200 δισ. Και δεν είναι μόνο τα ερευνητικά προγράμματα για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και ένα πλήθος εφαρμογών και υπηρεσιών που χρειάζονται τα προϊόντα της συγκεκριμένης βιομηχανίας. «Μεγάλη “έκρηξη” θα συντελεστεί με τη χρήση του κινητού μέσα στο αεροπλάνο, η οποία θα υποστηρίζεται από δορυφόρους», επισημαίνει ο Αθανάσιος Πότσης. «Ετσι μέρα με τη μέρα ανοίγεται μια τεράστια αγορά, στην οποία στοχεύουμε κι εμείς. Πρόκειται για ένα “οικοσύστημα” που αξίζει να πάρει κανείς στα σοβαρά. Δείτε τι κάνουν άλλες χώρες. Πέρα από τη Γαλλία, που έχει την πρωτοκαθεδρία εδώ και χρόνια, η Ολλανδία ποντάρει στο Διάστημα. Η Πολωνία επενδύει επίσης πολλά χρήματα. Το Βέλγιο προβλέπει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό για τις τεχνολογίες Διαστήματος. Ακόμα και το Λουξεμβούργο, που είναι μια πολύ μικρή χώρα, έχει μπει στο “παιχνίδι”, εστιάζοντας σε 2-3 τεχνολογίες-κλειδιά. Η Ιταλία έχει δει τα οφέλη της νέας αναπτυσσόμενης αγοράς των μικροδορυφόρων. Η Βουλγαρία έχει αναπτύξει εξαιρετική συνεργασία με τους Ιάπωνες για την παραγωγή μικροδορυφόρων και CubeSat (μικρο-μικροδορυφόρους). Είναι ανεξάντλητο το πεδίο και αμέτρητες οι ευκαιρίες, τις οποίες προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε». Η ανάπτυξη θα έρθει, δηλαδή, μέσω... Διαστήματος; Ο κ. Πότσης είναι αισιόδοξος. «Ξέρουμε ποιοι είμαστε, τι έχουμε κάνει ώς τώρα και τι μπορούμε να κάνουμε. Σε ποιους τομείς είμαστε καλοί και σε ποιους μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Κι έχουμε στόχους για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι καταφέραμε να πείσουμε ξένες εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα. Δύο ιταλικές και μία αμερικανική –σύντομα και μια καναδέζικη– έχουν ήδη ανοίξει υποκαταστήματα στην Ελλάδα».

Συνέπεια, συνεργασίες και σκληρή δουλειά. Ο πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ επαναφέρει συχνά στην κουβέντα μας τις βάσεις πάνω στις οποίες στήθηκε η ελληνική διαστημική βιομηχανία. «Χάρη στον κανονισμό λειτουργίας του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος μας άνοιξε την πόρτα. Στην πορεία έπρεπε να αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαροί, αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι. Το καταφέραμε μέσα σε μόλις μία δεκαετία».

Και η δική του διαδρομή δεν στερείται ενδιαφέροντος. Κάθε άλλο. Παιδί Ελλήνων μεταναστών, με καταγωγή από το Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, ένα μικρό χωριό έξω από την Κόνιτσα, γεννήθηκε στη Γερμανία. Οι γονείς του εργάζονταν σε εργοστάσιο, στη Φρανκφούρτη. Η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα όταν ο ίδιος ήταν μαθητής στο Δημοτικό. Στο Νέο Ηράκλειο ο Αθανάσιος Πότσης τελείωσε το Λύκειο και πέρασε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Πάτρας. Το 1998, με το πτυχίο στα χέρια και μία υποτροφία από την Airbus, παίρνει ξανά τον δρόμο για τη Γερμανία, για την πραγματοποίηση έρευνας με σκοπό την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) στο Μόναχο.

Επιστροφή στην πατρίδα

Ολοκληρώνοντας το διδακτορικό του, εργάστηκε στην Airbus για μία πενταετία, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία. Μια λαμπρή καριέρα ανοιγόταν μπροστά του, αλλά δεν ήθελε να ζήσει ως μετανάστης, όπως οι γονείς του. Επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε στην Intracom (στον τομέα των αμυντικών συστημάτων) και από το 2006 είναι υπεύθυνος ανάπτυξης εμπορικών δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο στον όμιλο EFA Ventures. Το 2008, όταν ιδρύεται η Ενωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου, την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

Η δουλειά του απαιτεί πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. «Τουλάχιστον το 1/3 του χρόνου ταξιδεύω». Δύσκολο αυτό για έναν πατέρα δύο μικρών παιδιών. «Η κόρη μου είναι οκτώ ετών και ο γιος μου έξι. Μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, χάνω... επεισόδια λείποντας τόσο πολύ από το σπίτι». Τα γοητεύει το Διάστημα; «Ναι, είναι αλήθεια ότι ρωτούν πολλά, βλέπουν εικόνες και εντυπωσιάζονται. Ιδιαίτερα από τότε που ξεπέρασαν τον φόβο τους ότι ο μπαμπάς μπορεί να πάει στο Διάστημα και να μην επιστρέψει! Πριν από μερικές μέρες, που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περνούσε πάνω από τη χώρα μας, τους τον έδειξα. Τους είπα ότι αυτό που έβλεπαν δεν είναι αστέρι, αλλά κάτι που οι άνθρωποι έφτιαξαν, για να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους. Δεν έδειξαν να συγκινούνται ιδιαίτερα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επεξεργαστούν την πληροφορία και θα επανέλθουν με πολλές ερωτήσεις». Και πόση γοητεία ασκεί το Διάστημα στον ίδιο; «Εγώ κοιτάω από το Διάστημα προς τη Γη. Πώς μπορεί να βελτιώσει η χρήση της διαστημικής τεχνολογίας την καθημερινότητά μας. Το Διάστημα σου δίνει μία επιπλέον διάσταση –εκτός από τις τρεις που υπάρχουν στη Γη– για να λύσεις ένα πρόβλημα. Κι αυτό, για έναν μηχανικό δεν μπορεί παρά να είναι γοητευτικό...».

Η συνάντηση

Εν όψει του ταξιδιού του Αθανασίου Πότση στην Ινδία, ο χρόνος του ήταν περιορισμένος. Ηπιαμε καφέ, δοκιμάζοντας κάποια από τα ελαφριά σνακ, στο καφέ του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πληρώσαμε 11 ευρώ.

 

Oι σταθμοί του

1974

Γεννιέται στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

1998

Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πολυτεχνείο Πατρών. Υποτροφία από την Airbus για την πραγματοποίηση έρευνας με σκοπό την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στον τομέα του Διαστήματος στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) στο Μόναχο.

2002

Διδακτορικό στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR).

2005

Εναρξη σειράς διαλέξεων με θέμα τη βιομηχανία και την υψηλή τεχνολογία στη Σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας.

2006

Υπεύθυνος ανάπτυξης εμπορικών δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο στον όμιλο «EFA Ventures».

2008

Ιδρυση της Ενωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). Ανάληψη της θέσης του προέδρου.

2013

Ιδρυση του Space Cluster (si-cluster) σε συνεργασία με το Corallia.

http://www.kathimerini.gr/897115/article/proswpa/geyma-me-thn-k/a8anasios-potshs-to-made-in-greece-ta3ideyei-sto-diasthma

.jpg.1165bfd575de5a20bdc9397574f2f690.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

Χρυσό μετάλλιο ευρεσιτεχνίας σε ελληνική εταιρεία. :cheesy:

Το χρυσό μετάλλιο ευρεσιτεχνίας απονεμήθηκε στην ελληνική εταιρεία Wind+Sol, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης για Ιδέες, Εφευρέσεις και Νέα Προϊόντα «iENA», που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη, 2 με 5 Νοεμβρίου 2017.

Η εφεύρεση AIR-ANTIFOG από την ελληνική εταιρεία Wind+Sol επιλέχθηκε και βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο. Πρόκειται για τεχνολογία αποτροπής του φαινομένου ΟΜΙΧΛΗ σε αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους κτλ.

Στην iENA παρουσιάστηκαν περισσότερες από 800 εφευρέσεις και την επισκέφθηκαν επαγγελματίες από 31 χώρες. Καθημερινά, κατά τη διάρκεια της έκθεσης υπήρχε πρόγραμμα επί σκηνής, ενώ οργανώθηκε και τελετή απονομής για τις καλύτερες εφευρέσεις που κέρδισαν βραβεία από διεθνή κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Η iENA ανανέωσε το ραντεβού της με τους ενδιαφερόμενους για τον επόμενο χρόνο, 1-4 Νοεμβρίου 2018, στη Νυρεμβέργη.

Κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση που επιθυμεί να συμμετάσχει στην έκθεση μπορεί να επικοινωνεί με το ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, επίσημο αντιπρόσωπο της έκθεσης στην Ελλάδα και Κύπρο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500176562

64DC23EF6236C7AE3625F6D0C198393C.jpg.28f14ebae2aa44ea7c0229621ac14272.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στην παγκόσμια κορυφή! - Νέα συμβόλαια 35 εκατ. ευρώ της «ΘΕΩΝ Αισθητήρες» :cheesy:

Ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, απέκτησε η ελληνική εταιρεία (έδρα στο Κορωπί) ΘΕΩΝ Αισθητήρες, μετά και τη νέα μαζική υπογραφή συμβολαίων πώλησης συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Την επιτυχία, που αναβίβασε σε πάνω από 130 εκατ. ευρώ τις πωλήσεις της εταιρείας στο εξωτερικό, επισφράγισε η σύναψη από την ΘΕΩΝ Αισθητήρες, στρατηγικής της συμμαχίας με την ελβετο-γαλλική SAFRAN-VECTRONIX.

Βάσει αυτής, οι δύο εταιρείες κατέθεσαν προσφορά στο μεγαλύτερο διαγωνισμό οργάνων θερμικής απεικόνισης και νυχτερινής όρασης που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή στην Ευρώπη (οικονομικού ύψους πάνω από 120 εκ. ευρώ) που αφορά τον πλήρη εκσυγχρονισμό σε όργανα τέτοιου τύπου των ελβετικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα η ΘΕΩΝ Αισθητήρες υπέγραψε τις εξής εξαγωγικές συμβάσεις:

ΔΑΝΙΑ: Η πρώτη σύμβαση, υπεγράφη τον Οκτώβριο με τις ένοπλες δυνάμεις της Δανίας και αφορά στην προμήθεια μονόκυαλων νυχτερινής όρασης επόμενης γενιάς.

Η επιλογή αυτή, μετά από διεθνή διαγωνισμό που είχε ξεκινήσει το 2016 καθιστά την ΘΕΩΝ αποκλειστικό προμηθευτή της Δανίας τα επόμενα επτά χρόνια για τέτοιου τύπου όργανα.

Στο δημόσιο διαγωνισμό, το σύστημα της ΘΕΩΝ έλαβε την καλύτερη τεχνική και επιχειρησιακή αξιολόγηση, ενώ ταυτόχρονα είχε και την ανταγωνιστικότερη τιμή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η δεύτερη σύμβαση, πάλι μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, υπεγράφη εντός Νοεμβρίου, με τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας και αφορά συμβόλαιο για δίκυαλα νυχτερινής όρασης, για τις γερμανικές ειδικές δυνάμεις. Πρόκειται για μία επιτυχία, που έρχεται μετά από 3ετή προσπάθεια, η οποία παράλληλα «ανοίγει» περαιτέρω την αγορά της Γερμανίας και σε εταιρείες που δεν ανήκουν στον κεντρικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΛΕΤΟΝΙΑ: Η τρίτη σύμβαση, ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο και αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις της Λετονίας. Πάλι μέσω διεθνούς διαγωνισμού η ΘΕΩΝ επελέγη για την προμήθεια μονόκυαλων και δίκυαλων συστημάτων νυχτερινής όρασης.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Η τέταρτη σύμβαση αφορά ανάθεση στην ΘΕΩΝ προμήθειας δίκυαλων νυχτερινής παρατήρησης, για τις ειδικές δυνάμεις της χώρας. Η ανάθεση επιτεύχθηκε παρά την μονοπωλιακή θέση που κατέχει μέχρι σήμερα η αντίστοιχη κρατική εταιρεία της χώρας, στις συμβάσεις των ενόπλων δυνάμεων για αντίστοιχα όργανα.

Στο μεταξύ, η ΘΕΩΝ κατάφερε να εισέλθει και σε νέες αγορές, όπως της Μπουρκίνα Φάσο και της Εθνικής Φρουράς του Κουβέιτ, για διόπτρες νυχτερινής σκόπευσης.

Οι ίδιες διόπτρες παραδίδονται στον Ελληνικό Στρατό σε συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Επισημαίνεται ότι οι τιμές εξαγωγών για τέτοιες διόπτρες παραμένουν πιο υψηλές από τις τιμές πώλησης στην Ελλάδα.

Θερμικά όργανα απεικόνισης

Τα νέα όργανα σχεδίασης θερμικής απεικόνισης της ΘΕΩΝ, μετά από εξαντλητικές δοκιμές πεδίου, βρίσκονται στην κορυφαία θέση στις επιλογές των χρηστών και υπερέχουν σχεδόν σε όλους τους αντίστοιχους διεθνείς διαγωνισμούς έναντι του ανταγωνισμού.

Η εταιρεία θεωρεί ότι δικαιώθηκε για την επιλογή της να αναπτύξει σταδιακά παραγωγή θερμικών προϊόντων προκειμένου να βασιστεί σε αποκλειστικά δικά της κρίσιμα υποσυστήματα και να μην αγοράσει τεχνολογία από το εξωτερικό.

Τέτοια κρίσιμα συστήματα είναι η θερμική μηχανή και οι φακοί που την καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστική και τεχνικά ανώτερη από άλλες εταιρείες του χώρου.

Οι πρώτες συμβάσεις θερμικών οργάνων ξεκίνησαν στην Ασία και συνεχίζονται τώρα στην Μέση Ανατολή.Οι πωλήσεις θερμικών διοπτρών της ΘΕΩΝ, στην Ελλάδα (μειοδότρια πρόσφατα και σε σχετικό διαγωνισμό της Αστυνομίας), τη Β. Ευρώπη, τη Μέση και Άπω Ανατολή, αναμένεται να διαμορφώσουν το 30% των ετησίων εσόδων του ομίλου για το 2018.

Ταυτόχρονα, όπως προαναφέρθηκε η ΘΕΩΝ ανακοίνωσε τη σύναψη στρατηγικής της συμμαχίας με την ελβετο-γαλλική SAFRAN-VECTRONIX.

Η SAFRANVECTRONIX, με δεσπόζουσα θέση στην Ελβετία και 100%, θυγατρική της γαλλικής SAFRAN, επέλεξε την πλήρη συνεργασία με τη ΘΕΩΝ για τον διαγωνισμό αυτό, παρά το γεγονός ότι παράγει σε πολλές περιπτώσεις παρεμφερή προϊόντα με αυτά της ΘΕΩΝ.

Η SAFRAN αγνόησε προσφορές για συνεργασία από άλλες πολυεθνικές διότι έκρινε ότι μόνο η συνεργασία με τη ΘΕΩΝ θα μεγιστοποιούσε τις πιθανότητες επιτυχίας της στον μεγάλο αυτό διαγωνισμό.

Η συνεργασία της ΘΕΩΝ με τον όμιλο SAFRAN ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, στο πλαίσιο ενός προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων του ΥΠΕΘΑ, μέσω του οποίου έγινε η πρώτη μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή και παράδοση προηγμένων θερμικών οργάνων στον Ελληνικό Στρατό και σε Τρίτη χώρα.

Ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χριστιανός Χατζημηνάς δήλωσε σχετικά: «Οι ανωτέρω συμβάσεις και συνεργασίες καθιστούν αδιαμφισβήτητα τη ΘΕΩΝ ως την κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία στον χώρο αυτό.

Αυτό αποδεικνύει τη δυναμικότητα και τις δυνατότητες της Ελληνικής αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας, η οποία έχει την προοπτική να συμβάλλει και να είναι παρούσα στο όραμα της κοινής Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο όμιλός μας (ΕFA Ventures) σύντομα θα ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες του ώστε να αποκτήσει αυτή η πολλά υποσχόμενη βιομηχανία στην Ελλάδα, περαιτέρω πλάτος και έκταση».

Ο Αντιπρόεδρος Θωμάς Ντάκος δήλωσε: «Η ΘΕΩΝ Αισθητήρες πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ορθά δομημένη Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, εάν δεν διασφαλίζεται η επιλογή προμηθευτών παρά μόνο με αυστηρά ποιοτικά και ανταγωνιστικά κριτήρια από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξάγουν προηγμένο αμυντικό υλικό πρέπει να είναι ανοιχτές στις αντίστοιχες εισαγωγές από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης».

Ο Γενικός Διευθυντής Βασίλης Σαββαίδης υπογράμμισε: «Στη Δανία μεταξύ άλλων χωρών και συμβάσεων της εταιρείας, όπως στο συμβόλαιο με την Ολλανδία, υπάρχει συμβατική υποχρέωση της ΘΕΩΝ για υλοποίηση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.

Η ορθή υλοποίηση αυτών οδηγεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην εισροή υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας στην οποία υλοποιείται η σχετική υποχρέωση.

Παρά την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας για την κατάργηση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, χώρες, όπως για παράδειγμα, η Δανία, η Πολωνία και η Ολλανδία - οι οποίες έχουν αναθέσει στη ΘΕΩΝ Αισθητήρες συμβάσεις προμηθειών – συμπεριλαμβάνουν στα συμβόλαια αυτά όρους για την ύπαρξη Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.

Εν αντιθέσει, δυστυχώς μετά από πίεση των θεσμών, η Ελλάδα βασιζόμενη στην ίδια Ευρωπαϊκή οδηγία τα έχει καταργήσει. Τα ίδια προγράμματα αυτά έδωσαν την αρχική και αναγκαία ώθηση ώστε η ΘΕΩΝ να αρχίσει εδώ και χρόνια να εδραιώνει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά.

http://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-viomihania/649136_elliniki-etaireia-ypsilis-tehnologias-stin-pagkosmia-koryfi-nea

foto_2.jpg.178b41edf958f3f43fe87ef52418812a.jpg

foto_1.jpg.80e2ca08b963b1bb644dfbb9a71fbdc1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Διάκριση για την Theon Sensors από το si-Cluster :cheesy:

To si-Cluster, το πρώτο και μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στην Ελλάδα, βράβευσε, στις 8 Δεκεμβρίου, τις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, μεταξύ των οποίων και την Θέων Αισθητήρες.

Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μελών του si-Cluster και την υποστήριξη του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς.

Οι εταιρείες βραβεύτηκαν για την αναπτυξιακή τους πορεία και τον κοινωνικό αντίκτυπο των επιχειρήσεων τους με κριτήρια οικονομικούς δείκτες, όπως ανάπτυξη των εξαγωγών, του κύκλου εργασιών, και την προσφορά θέσεων εργασίας .

Η Θέων Αισθητήρες παρέλαβε το βραβείο για την επίτευξη του υψηλότερου κύκλου εργασιών στην κατηγορία των μεσαίων επιχειρήσεων.

Η βράβευση μιας καινοτόμου τεχνολογικής Ελληνικής εταιρείας, αποτελεί τιμή και αναγνώριση στις προσπάθειες του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινού δυναμικού της εταιρείας, και του απρόσκοπτου οράματος της διοίκησης για εξαγωγικές δραστηριότητες, που αυτή την στιγμή υπερβαίνουν τις 40 χώρες.

Σήμερα, η Θέων Αισθητήρες, σε συνεργασία με την εταιρεία των Ευρωπαϊκών Αισθητήρων (European Sensor Systems) εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και αισθητήρων καλύπτοντας σχετικές ανάγκες της παγκόσμιας αεροδιαστημικής αγοράς, και δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και συνέχεια στον χώρο της αεροδιαστημικής συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη της τεχνολογικής βάσης και της οικονομίας της χώρας μας.

Ο Δρ. Jorge Sanchez, Πρόεδρος ΔΣ si-Cluster και CSFO Corallia επισήμανε: «Με μεγάλη χαρά βραβεύσαμε τις εταιρείες του si-Cluster για την αναπτυξιακή τους πορεία και τη διεθνή τους παρουσία τη χρονιά που πέρασε. Το si-Cluster, με αυτά τα ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα των μελών του, έχει εδραιωθεί πλέον ως ένα από τα πιο δυναμικά οικοσυστήματα στο χώρο της διαστημικής σε όλο τον κόσμο. Με την υποστήριξη του Υπουργείου ΨΠΤΕ, τη δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και το ενημερωμένο στρατηγικό σχέδιο που αποφάσισε η ΓΣ του si-Cluster έχουμε να περιμένουμε από το 2018 μόνο καλύτερα αποτελέσματα.»

Από την πλευρά του, ο Δρ. Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος ΕΒΙΔΙΤΕ δήλωσε: «Η Ελληνική βιομηχανία διαστήματος αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι είναι σε θέση πλέον να διεκδικήσει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από την παγκόσμια αγορά διαστήματος Μια αγορά μεγαλύτερη των 200 Δισεκατομμυρίων Δολαρίων με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 8%!. Είμαστε πραγματικά περήφανοι γιατί Ελληνικά προϊόντα (hardware & software) αναγνωρίζονται πλέον από τους μεγάλους κατασκευαστές διαστημικών συστημάτων ενώ παράλληλα η τεχνολογία αιχμής που δημιουργείται στην χώρας μας μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη προϊόντων και λύσεων σε τομείς όπως, τον ναυτιλιακού εξοπλισμού, της άμυνας και του ιατρικού εξοπλισμού συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας».

Στην φωτογραφία ο κ. Μιχάλης Κολότος -Business Development/Regional Director της Theon Sensors με τον κ. Βασίλειο Μακιό- General Manager του Corallia

http://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia/654904_diakrisi-gia-tin-theon-sensors-apo-si-cluster-foto

img_5907_si_cluster.thumb.jpg.69b816849da631a0d90f663c8cc22a24.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Το διαδικτυακό σύστημα PLAAVI από την Planetek Hellas. :cheesy:

Η Planetek Hellas παρέδωσε με επιτυχία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ΕΟΔ (European Space Agency - ESA), το διαδικτυακό σύστημα PLAAVI (Planck Legacy Archive Value-Added Interface). Το PLAAVI αποτελείται από ένα σύνολο διαδικτυακών εργαλείων προστιθέμενης αξίας που επιτρέπουν στους επιστήμονες να πραγματοποιούν απομακρυσμένη επεξεργασία στα δεδομένα του δορυφόρου Planck, τα οποία βρίσκονται στο ηλεκτρονικό αρχείο της ESA που φιλοξενείται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Αστρονομίας (ESAC), στη Μαδρίτη.

Τα δεδομένα του δορυφόρου Planck αποτελούν τεράστια δεξαμενή γνώσης για την επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο, ικανή να δώσει απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα «Πώς ξεκίνησαν όλα;». Κύριος στόχος του Planck, ήταν να μετρήσει τις διακυμάνσεις της Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου, το αρχαιότερο φως στην ιστορία του Σύμπαντος. Το PLAAVI της Planetek Hellas, φέρνει σήμερα αυτή τη γνώση ένα βήμα πιο κοντά. Ο Jan Tauber, Επικεφαλής Επιστήμονας της αποστολής Planck για την ESA, δήλωσε: «το PLAAVI θα βοηθήσει τους επιστήμονες που δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα δεδομένα Planck να τα χρησιμοποιήσουν στην αστροφυσική τους ανάλυση. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα και αναμένω διευρυμένη αξιοποίηση του Αρχείου μας».

Για την επιτυχημένη αυτή παράδοση, η Planetek Hellas συνεργάστηκε με επιστήμονες του Planck από το Ινστιτούτο Θεωρητικής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Όσλο της Νορβηγίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην ομάδα μέσω της Expert Analytics (XAL), εταιρείας τεχνοβλαστού του ερευνητικού κέντρου SIMULA.

Ο Στέλιος Μπολλάνος, Διευθυντής και Συνιδρυτής της Planetek Hellas, δήλωσε: «Αυτή η παράδοση είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της δυνατότητάς μας να κατανοούμε καλά τις ανάγκες της επιστημονικής κοινότητας του διαστήματος και να παρέχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού σε υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ESA στο πλαίσιο Υποχρεωτικών Προγραμμάτων».

Το PLAAVI είναι προσβάσιμο μέσω της κύριας ιστοσελίδας του Αρχείου Planck (PLA), ενώ περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην διαδικτυακή βιβλιοθήκη τεχνικών εγγράφων.

Στην Φωτογραφία κατά την πρώτη συνάντηση εργασίας (14 Μαΐου 2015) στο κέντρο της ESA (ESAC), στη Μαδρίτη. Από αριστερά: Jan Tauber (ESA – Planck Project Scientist), Μαρία Ιερωνυμάκη (Planetek Hellas – Senior Μηχανικός Λογισμικού), Στέλιος Μπολλάνος (Planetek Hellas – Διευθυντής & Συνιδρυτής), Xavier Dupac (ESA – Technical Officer), Στράτος Γερακάκης (Planetek Hellas – Επικεφαλής Μηχανικός Λογισμικού), Eirik Gjerlow (XAL – Planck Scientist), Asmund Odegard (XAL – Managing Director).

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:

Για την Planetek Hellas: Έλια Μαυροδόντη

Tel: +30 215 215 7390

news@planetek.gr

 

Για την ESA: Dr. Marcos López-Caniego

Tel: +34 91 813 14 81

Marcos.Lopez.Caniego@sciops.esa.int

 

Σχετικά με την αποστολή Planck

Ο δορυφόρος Planck, κατά τη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας του από το 2009 έως το 2013, περιστρεφόταν γύρω από τη Γη κοντά στο σημείο Lagrange 2, 1,5 εκατομμύρια χλμ. μακριά από τη Γη. Ο κύριος στόχος του ήταν να μετρήσει τις διακυμάνσεις της Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου - το αρχαιότερο φως στην ιστορία του Σύμπαντος - με ακρίβεια που καθορίζεται από θεμελιώδη αστροφυσικά όρια, καταγράφοντας τους πιο ακριβείς χάρτες μέχρι σήμερα. Οι χάρτες του σύμπαντος Planck χρησιμοποιούνται σήμερα από επιστήμονες και θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων για να αναλύσουν και να συγκρίνουν τις θεωρίες της γέννησης του σύμπαντος φέρνοντάς μας πιο κοντά στην απάντηση του θεμελιώδους ερωτήματος «Πώς ξεκίνησαν όλα;». Περισσότερες πληροφορίες στο

https://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Planck

 

Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency/ESA)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Αποστολή του είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης.

https://www.esa.int/

 

About Planetek Hellas

Η Planetek Hellas είναι ελληνική εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της Δορυφορικής Παρατήρησης Γης, των Πληροφορικών Υποδομών Γεω-Χωρικών Δεδομένων και της Ανάπτυξης Λογισμικού για Εφαρμογές Διαστήματος. Πελάτες της εταιρίας είναι σήμερα μερικοί από τους σημαντικότερους φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως η Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κέντρο Δορυφόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.α. Η εταιρία είναι ιδρυτικό μέλος του Συνεργατικούς Σχηματισμού Διαστήματος, si-Cluster και πλήρες μέλος της Ένωσης «Ελληνική Βιομηχανία Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών» (ΕΒΙΔΙΤΕ).

www.planetek.gr

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/To_diadiktyakho_shustema_PLAAVI_apho_ten_Planetek_Hellas

PLANCK_team_Planetek-Hellas2_node_full_image_2.jpg.e3f2ed48232f11bed839cb5cee330359.jpg

Map_of_the_Universe_node_full_image_2.jpg.e4cbf95bc4fc5034991a1684d13498ae.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Καινοτόμος ελληνική κατασκευή από βιοπλαστικά υλικά. :cheesy:

Μια καινοτόμα κατασκευή από βιοπλαστικά υλικά προωθεί για πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα η νεοσύστατη ομάδα Panther Racing AUTh που αποτελείται από φοιτητές του Tμήματος Mηχανολόγων Mηχανικών του ΑΠΘ.

Με την πρωτότυπη μοτοσικλέτα που κατασκεύασαν και όπου εφαρμόζουν τα συγκεκριμένα πρωτοποριακά υλικά από τα οποία αποτελείται το fairing, σκοπεύουν να αγωνιστούν στο διεθνή πανεπιστημιακό διαγωνισμό MotoStudent που συνδιοργανώνεται κάθε δύο έτη από την MEF (Moto Engineering Foundation) και την TechnoPark Motorland στις εγκαταστάσεις της συναρπαστικής πίστας Μotorland Aragon στην Αραγονία της Ισπανίας.

Το ραντεβού των Ελλήνων φοιτητών του ΑΠΘ δόθηκε για τον Οκτώβριο του 2018, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν με αντίστοιχες ομάδες από διάφορα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό αγωνιστικό τετραήμερο το οποίο ολοκληρώνεται με έναν αγώνα ταχύτητας και αξιολογείται από τους διοργανωτές όχι μόνο για το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και για καινοτομίες και την τεχνολογία.

«Το fairing το σχεδιάζουμε εμείς και εφαρμόζουμε καινοτόμα κατασκευή από βιοπλαστικά υλικά. Είναι πρώτη φορά που χρησιμοποιείται κάτι τέτοιο παγκοσμίως. Το βιοπλαστικό είναι συνθετικό υλικό από οργανική ίνα λιναριού. Η διαδικασία κατασκευής του ξεκινάει από το σχεδιασμό του στον υπολογιστή και συνεχίζει με το ανάγλυφο του με πυλό, μέσω του οποίου κατασκευάζονται τα καλούπια και ολοκληρώνεται τοποθετώντας το βιοπλαστικό στα καλούπια. Σε αυτό έχουν εφαρμοστεί όλοι οι μέθοδοι της αεροδυναμικής ανάλυσης για ακόμη μεγαλύτερη απόδοση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ομάδας, Μίλτος Γιαννιός.

Ο ίδιος, αναλύοντας την καινοτόμα ιδέα του υλικού, επισήμανε πως «με αυτά τα βιοπλαστικά υλικά η μοτοσικλέτα μας γίνεται πιο οικολογική. Επίσης, αυτό το υλικό δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα συνηθισμένα υλικά, καθώς είναι το ίδιο ανθεκτικό. Είναι επίσης ασύγκριτα φθηνότερο, καθώς στοιχίζει περίπου το 1/5 της τιμής των συνηθισμένων υλικών. Πάνω σε αυτό ωστόσο εφαρμόζεται άριστα όλη η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί στο πανεπιστήμιο. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η συγκεκριμένη τεχνογνωσία και αναγκαζόμαστε να παίρνουμε τις πρώτες ύλες από την Αγγλία από ένα εργοστάσιο που ανακαλύψαμε μετά από πολύ μεγάλη έρευνα».

Ο κινητήρας της πρωτότυπης μοτοσικλέτας είναι ο KTM RC 250 μοντέλο του 2016, είναι μονοκύλινδρος, τετράχρονος και υδρόψυκτος, έχει ισχύ 37 ίππων, έχει κόπτη στροφών στις 13.000 σ.α.λ., ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 192 χλμ./ώρα. «Για εγκέφαλο στη μηχανή χρησιμοποιούμε την πλακέτα Speeduino, που είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί επεξεργαστή arduino μέσω του οποίου έγινε η χαρτογράφηση από εμάς. Το πλαίσιο είναι από χωροδικτύωμα από χρωμομολυβδένιο, το υποπλαίσο από αλουμίνιο, το ψαλίδι επίσης από αλουμίνιο και η τιμονόπλακα από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου. Σε όλα τα παραπάνω κατασκευαστικά μέρη έχουν εφαρμοστεί μέθοδοι πεπερασμένων στοιχείων FEA για τον έλεγχο της αντοχής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίλτος Γιαννιός ο οποίος δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τους χορηγούς που στηρίζουν την προσπάθειά τους. «Το ΑΠΘ δυστυχώς δεν έχει χρήματα για να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια. Ωστόσο έχει πληρώσει την εγγραφή μας στον διαγωνισμό που είναι 3.000 ευρώ. Είναι σημαντική βοήθεια αυτή. Από τους χορηγούς δεν παίρνουμε χρήματα, αλλά προϊόντα για να κάνουμε τη μοτοσικλέτα μας. Χωρίς αυτούς δεν θα καταφέρναμε τίποτε. Όμως η βοήθειά τους είναι καταλυτική για την ολοκλήρωση της ιδέας μας».

Σύσσωμη η ομάδα παίρνει μέρος στην έκθεση μοτοσικλέτας που διοργανώνεται από την ΔΕΘ στις εγκαταστάσεις της.

Αναλύοντας τους λόγους ο Μίλτος Γιαννιός επισημαίνει πως «το κάνουμε για να γνωρίσει ο κόσμος την μεγάλη μας προσπάθεια. Γνωρίζουμε πως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στο πανεπιστήμιο από την ζωή. Αυτή η αναζήτηση χορηγών και η αναζήτηση λύσεων ουσιαστικά μας εντάσσει νωρίτερα μέσα στην καθημερινότητα».

http://www.in.gr/2018/05/21/tech/kainotomos-elliniki-kataskeyi-apo-vioplastika-ylika/

auth-1024x768.thumb.jpg.f0ea85a6325dd570141afada4805ffce.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Διάκριση της ομάδας Event-or του ΠΑΜΑΚ :cheesy:

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα Event-or από το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "JA Start Up 2018" του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Η ιδέα που διακρίθηκε αφορά ένα εργαλείο για τη διαχείριση εταιρικών εκδηλώσεων και την εύρεση επαγγελματιών του χώρου και αναπτύχθηκε στο μάθημα Επιχειρηματικότητα και Νεοφυείς Επιχειρήσεις που διδάσκει ο επίκουρος καθηγητής Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογικής Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Φούσκας.

Την ομάδα Event-or αποτελούν οι Γιάννης Χαρχαντής, Χρυσάνθη Μπόντη, Δέσποινα Παναγιωτίδου και Ευαγγελία Τσακούμη, τεταρτοετείς φοιτητές της κατεύθυνσης Διοίκησης Τεχνολογίας του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η φετινή διάκριση αποτελεί τη δεύτερη συνεχόμενη, καθώς φοιτητές από το ίδιο μάθημα διακρίθηκαν στον διαγωνισμό και πριν από δύο χρόνια.

Μετά από επιλογή των επιχειρηματικών ιδεών που κατατέθηκαν, διαγωνίστηκαν στον τελικό οι 11 πιο πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες για start-up εταιρείες, που ανήκαν σε ομάδες φοιτητών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και φοιτητές του Συλλόγου Αποφοίτων (Alumni) του ΣΕΝ / JA Greece.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν και άλλες ομάδες από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας παρουσιάζοντας πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες :

Η Ride Along αποτελούμενη από τους φοιτητές Κωνσταντίνο Τάχα, Ζωή Κεσίδου, Άρη Κώττια και Βασίλη Αθανασιάδη που αφορά τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης πύλης που συνδέει τους ταξιδιώτες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, φέρνει σε επαφή ανθρώπους που σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο ταξίδι και θέλουν να μοιραστούν τα έξοδά τους.

Η Work Out αποτελούμενη από τις Καραβασίλη Σοφία, Μαυριδάκη Φρατζέσκα, Μπαρούνη Κατερίνα και Αναγνωστοπούλου Χριστίνα που αφορά τη διοργάνωση και πραγματοποίηση αθλητικών εκδηλώσεων σε εξωτερικό χώρο μέσα από τη χρήση εφαρμογής που θα προάγει και κοινωνικούς σκοπούς.

Η X-Live it αποτελούμενη από τους Πιτσαλίδη Γρηγόριο, Παπαρίσβα Ευστράτιο και Κύρου Γεώργιο που δημιούργησαν μια Πλατφόρμα ενοικίασης αθλητικού εξοπλισμού και προπονητών βασισμένη στο μοντέλο του Sharing Economy.

https://www.naftemporiki.gr/story/1354912/diakrisi-tis-omadas-event-or-tou-pamak

panepistimio-makedonias-pamak.jpg.255efa688d73cedf0f97fced6cba234d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βραβείο στην πρωτοποριακή τεχνολογία του TILOS Project. :cheesy:

Η ανάπτυξη ενός έξυπνου συστήματος ηλεκτροδότησης, με συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας, για τις ανάγκες της ακριτικής Τήλου, επιβραβεύτηκαν. Το «TILOS Project», το οποίο απέσπασε εφέτος το βραβείο του Greek Energy Forum στον τομέα της πράσινης ενέργειας, αποτελεί τον πρώτο στην Ευρώπη υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με υπογεγραμμένη Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Αποτελεί επένδυση, την οποία χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια της τάξης των 2,5 έως 3 εκατομμυρίων ευρώ ο ενεργειακός όμιλος EUNICE Energy Group (EEG).

Αυτός ο "έξυπνος" σταθμός θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού, με πράσινη ενέργεια, σε περίοδο χαμηλής ζήτησης έως και μιάμιση ημέρα. Συνολικά στη διάρκεια του έτους το έργο θα καλύπτει έως και 85% των αναγκών του νησιού. Μάλιστα, θα υπάρχουν ημέρες και ώρες που το σύνολο της ζήτησης της Τήλου θα μπορεί να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και θα υπάρχει και περίσσεια, η οποία θα διοχετεύεται στην Κω μέσω της υπάρχουσας υποβρύχιας διασύνδεσης.

Η δοκιμαστική λειτουργία του υβριδικού ενεργειακού έργου στην Τήλο έχει ξεκινήσει και προετοιμάζεται η φάση πλήρους και κανονικής λειτουργίας. Εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες περίπου 320 νοικοκυριών. Με τη λειτουργία του έξυπνου σταθμού στην Τήλο, θα περιοριστεί η παραγωγή του πετρελαϊκού σταθμού στην Κω κατά 1.200 μεγαβατώρες ετησίως, με συνέπεια τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 750 τόνους τον χρόνο.

«Ήταν μεγάλη χαρά να εισηγηθώ την υποψηφιότητα αυτού του καινοτόμου και ήδη βραβευόμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου, για το βραβείο Green Energy, υποψηφιότητα την οποία δεν χρειάστηκε καν να υποστηρίξω, αφού όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν με χαρά», αναφέρει στο «Βήμα» ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ και μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Βραβεύσεων του Greek Energy Forum κ. Γιάννης Τσιπουρίδης. Και προσθέτει: «Και η επιβεβαίωση της επιλογής της επιτροπής ήρθε από την ψήφο του κοινού. Νομίζω με αυτό το βραβείο, βραβεύονται η επιχειρηματικότητα της EEG, η καινοτομία της πρότασης και η πίστη και η ελπίδα ότι με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να δώσουμε την λύση που χρειάζεται η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο της, την κλιματική αλλαγή».

Ο όμιλος EEG πήρε το βραβείο του Greek Energy Forum καθώς ανέπτυξε και εφαρμόζει στο «TILOS Project», το πρωτοποριακό πρόγραμμα τεχνογνωσίας Ευφυούς Ηλεκτρικού Δικτύου (ΕΗΔ), με την χαρακτηριστική ονομασία S4S (Storage For Sustainability, Smart grid, Security, Solutions.

Το πρόγραμμα εισάγει στον ενεργειακό τομέα την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ με όρους αειοφορίας, εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως ασφάλεια και έξυπνες λύσεις στη διαχείριση της ενέργειας, τόσο της ζήτησης, όσο και της παραγωγής, ώστε να είναι οικονομικότερη και αποδοτικότερη η λειτουργία του.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=987451

0D9EF339A24E75511555519FCD36246F.jpg.9304058ba6cc4058a3d030c626e5b2df.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Στη λίστα του Scientist με τις 10 πιο καινοτόμες εταιρείες παγκοσμίως η ελληνική Fasmatech :cheesy:

Στη φετινή λίστα με τις 10 πιο καινοτόμες εταιρείες παγκοσμίως, την οποία συντάσσει η επιστημονική επιθεώρηση «The Scientist» περιλαμβάνεται η ελληνική εταιρεία έρευνας και τεχνολογίας Fasmatech.

Η Fasmatech βραβεύεται για τη δημιουργία του οργάνου Omnitrap, το οποίο βασίζεται σε νέα τεχνολογία φασματομετρίας μάζας που ανέπτυξε η εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά την επεξεργασία πρωτεϊνών υψηλού μοριακού βάρους -κάτι που δεν ήταν εφικτό με τις προηγούμενες τεχνολογίες- και καταγράφει πληροφορίες για τη δομή τους, την αλληλουχια των αμινοξεων, και κατ’ επέκταση την μελέτη μοριακών αλληλεπιδράσεων.

Η επιστημονική επιθεώρηση The Scientist εστιάζει στις Επιστήμες Ζωής (Life Sciences) που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κυτταρικής και μοριακής βιολογίας, γενετικής και άλλων επιστημονικών πεδίων. Τα φετινά βραβεία εστιάζουν σε τεχνολογίες που επιτρέπουν την έρευνα σε επίπεδο ενός κυττάρου, έτσι ώστε να μελετηθούν τα δεδομένα που περιέχονται στο RNA, το DNA και τις πρωτεΐνες του.

O Δημήτρης Παπαναστασίου, συνιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής της Fasmatech αναφέρει: “Η συσκευή είναι μοναδική, επειδή επιτρέπει να αναλύσουμε τις πρωτεΐνες με πολλούς τρόπους και αυτό δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά τους κάτω από διαφορετικές περιστάσεις”.

«Το Omnitrap μας δίνει μοναδικές πληροφορίες, οι οποίες ήταν αδύνατον ή σχεδόν αδύνατον να ανακτηθούν με άλλο τρόπο” λέει σχετικά ο Ρομάν Ζουμπάρεφ, διευθυντής του τμήματος πρωτεομικής στο Karolinska Institut (Σουηδία), που είναι και ένα από τα πρώτα διεθνή ερευνητικά κέντρα που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία της Fasmatech.

Η Fasmatech είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 στην Αθήνα από δύο ερευνητές, τον Δρα Δημήτρη Παπαναστασίου και τον Δρα Μανώλη Ραπτάκη, οι οποίοι αποφάσισαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα την τεχνογνωσία και την εμπειρία που είχαν αποκτήσει κατά τη μακρά θητεία τους σε ερευνητικά κέντρα και μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.

Η Fasmatech έχει την έδρα της στο τεχνολογικό πάρκο Λεύκιππος του Κέντρου Ερευνών Δημόκριτος, στην Αγία Παρασκευή, και είναι η μόνη ελληνική ερευνητική εταιρεία η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μελλοντικά Αναδυομένων Τεχνολογιών (Future Emerging Technologies) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το τελευταίο διάστημα η Fasmatech εστιάζει στις νέες τεχνολογίες έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών όπως ο καρκίνος, με τον εντοπισμό, μέσω φασματικής ανάλυσης, των αντίστοιχων βιοδεικτών όταν αυτοί βρίσκονται ακόμα σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό στις πρώτες φάσεις της ασθένειας.

http://www.kathimerini.gr/999968/article/oikonomia/epixeirhseis/sth-lista-toy-scientist-me-tis-10-pio-kainotomes-etaireies-pagkosmiws-h-ellhnikh-fasmatech

foto1drpapanastassiou-thumb-large.jpg.7442c3959e604350041adf06a65a9523.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Η κοσμολογία, το Νόμπελ 2019, και μια ελληνική εταιρεία που δουλεύει γι’αυτήν. :cheesy:

Το φετινό Νόμπελ Φυσικής, που απονεμήθηκε επισήμως την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου σε τρεις επιστήμονες για την συμβολή τους στην κατανόηση της δομής και της ιστορίας του σύμπαντος, ανέδειξε πόσο λίγα γνωρίζαμε μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες για την προέλευση του κόσμου. Άλλη μια λεπτομέρεια που πιθανόν να αγνοούμε είναι ότι υπάρχει μια ελληνική εταιρεία που συμβάλλει στην συγκεκριμένη έρευνα με ένα σύστημα μελέτης δεδομένων της κοσμικής ακτινοβολίας, που δημιούργησε για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Η Planetek Hellas (www.planetek.gr), δραστηριοποιείται στον τομέα της δορυφορικής παρατήρησης Γης, των πληροφορικών υποδομών γεω-χωρικών δεδομένων και της ανάπτυξης λογισμικού για εφαρμογές διαστήματος. Το 2018 παρέδωσε στην ESA το διαδικτυακό σύστημα PLAAVI (Planck Legacy Archive Value-Added Interface). Το PLAAVI αποτελείται από ένα σύνολο διαδικτυακών εργαλείων προστιθέμενης αξίας που επιτρέπουν στους αστρονόμους να πραγματοποιούν απομακρυσμένη επεξεργασία στα δεδομένα του δορυφόρου Planck.

Η αποστολή του Planck & τα δεδομένα από το διάστημα

Ο δορυφόρος Planck, λειτούργησε την περίοδο 2009 – 2013, που περιστρεφόταν γύρω από τη Γη κοντά στο σημείο Lagrange 2, 1,5 εκατομμύρια χλμ. μακριά από τον πλανήτη μας. Ο κύριος στόχος της αποστολής του, για λογαριασμό της ESA, ήταν να μετρήσει τις διακυμάνσεις της Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου (το αρχαιότερο φως που έχει καταγραφεί στην ιστορία του Σύμπαντος) με ακρίβεια που καθορίζεται από θεμελιώδη αστροφυσικά όρια, καταγράφοντας τους πιο ακριβείς χάρτες μέχρι σήμερα.

Τα δεδομένα που συνέλεξε ο δορυφόρος Planck επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετήσουν τι συνέβαινε πριν από 14 χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια. Είναι αποθηκευμένα στο ηλεκτρονικό αρχείο της ESA που φιλοξενείται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Αστρονομίας (ESAC), στη Μαδρίτη https://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Planck

και επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων για τα χαρακτηριστικά του σύμπαντος την δεδομένη χρονική στιγμή, λίγο μετά την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).

Όπως επισημαίνεται και στο σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας για την απονομή του Νόμπελ Φυσικής 2019, γνωρίζουμε πλέον, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, πως το σύμπαν δεν είναι στατικό αλλά αναπτύσσεται. Στο παρελθόν ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα, και στο μέλλον θα είναι ακόμη πιο διαφορετικό

https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2019/popular-information/

Οι χάρτες του σύμπαντος Planck χρησιμοποιούνται σήμερα από επιστήμονες και θα χρησιμοποιηθούν και από τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων για να αναλύσουν και να συγκρίνουν τις θεωρίες της γέννησης του σύμπαντος φέρνοντάς μας πιο κοντά στην απάντηση του θεμελιώδους ερωτήματος «Πώς ξεκίνησαν όλα;».

Για την μελέτη του παρελθόντος του σύμπαντος, τα δεδομένα του δορυφόρου Planck είναι πολύτιμα. Και το σύστημα PLAAVI της Planetek Hellas, συμβάλλει ακριβώς σε αυτή την κατανόηση, δίνοντας απομακρυσμένη πρόσβαση σε όσους θέλουν να μελετήσουν τεράστιους όγκους δεδομένων χωρίς να τα κατεβάζουν στον υπολογιστή τους. Για την παράδοσή του στην ESA, η Planetek Hellas συνεργάστηκε με επιστήμονες του Planck από το Ινστιτούτο Θεωρητικής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Όσλο της Νορβηγίας. Το PLAAVI είναι προσβάσιμο μέσω της κύριας ιστοσελίδας του Αρχείου Planck

PLA – https://pla.esac.esa.int/pla/#home

«Αναμένω ότι το PLAAVI θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα 10-20 χρόνια», επισημαίνει ο Jan Tauber, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Planck για την ESA. Από την πλευρά του ο διευθυντής και συνιδρυτής της Planetek Hellas, Στέλιος Μπολλάνος, τονίζει πως η εταιρεία του ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στην Ευρώπη που άρχισε να δουλεύει με τα αρχεία του Κέντρο Αστρονομίας της ESA το 2013, ενώ το PLAAVI «είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της δυνατότητάς μας να κατανοούμε καλά τις ανάγκες της επιστημονικής κοινότητας του διαστήματος και να παρέχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού σε υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ESA».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, πριν από λίγες μέρες ενέκρινε μια αύξηση-ρεκόρ του προϋπολογισμού του, συνολικά 12,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2020-2022. Η στρατηγική της προβλέπει την σημαντική συμβολή της Ευρώπης σε διεθνείς διαστημικές συνεργασίες αλλά και μια αυτόνομη διαστημική παρουσία, ακόμα και με αποστολή των πρώτων ευρωπαίων αστροναυτών στη Σελήνη.

https://physicsgg.me/2019/12/09/%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb-2019-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ελληνική καινοτομία για θαλάσσια αιολικά. :cheesy:

Μια σημαντική διεθνής καινοτομία έχει υλοποιηθεί από ελληνικές εταιρείες και μάλιστα στον δυναμικό χώρο της αιολικής ενέργειας και ειδικά στη θάλασσα, στον τομέα της Γαλάζιας Ενέργειας. Πρόκειται για το Floatmast, έναν υπεράκτιο πλωτό μετεωρολογικό ιστό για μετρήσεις αιολικού δυναμικού στη θάλασσα, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Η καινοτομία έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιλέχθηκε για χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διεθνώς η τοποθέτηση ανεμογεννητριών μέσα στη θάλασσα, σε υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις. Για να επιλεγεί, όμως, η κατάλληλη τοποθεσία αυτής της ακριβής επένδυσης, απαιτούνται αξιόπιστες μετρήσεις του αιολικού πεδίου.

Στη θάλασσα, όμως, αυτές οι μετρήσεις δεν είναι εύκολες ούτε πυκνές στον χώρο και στον χρόνο. Δύο ήταν οι βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν. Πρώτον, η τοποθέτηση ιστού μέτρησης πακτωμένου στον βυθό, μια λύση αξιόπιστη μεν αλλά πολύ ακριβή, ειδικά αν μιλάμε για μεγάλα βάθη. Δεύτερον, η χρήση πλωτών σημαδούρων με συσκευές Lidar (με χρήση ακτίνων λέιζερ), η οποία είναι φθηνότερη, αλλά όχι τόσο αξιόπιστη.

«Στην περίπτωση χωροθέτησης ενός θαλάσσιου αιολικού πάρκου, η σωστή εκτίμηση του αιολικού πεδίου παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο, καθώς πρόκειται για μεγάλη επένδυση. Μια λανθασμένη εκτίμηση κατά 2-3% μπορεί να κοστίσει πολλά εκατομμύρια, άρα επιζητούμε τη μέγιστη ακρίβεια», λέει ο κ. Αντώνης Πέππας, επικεφαλής της εταιρείας ΕΤΜΕ - Πέππας & Συνεργάτες, που μαζί με τη Streamlined Σύμβουλοι Μηχανικοί, προχώρησαν στο έργο.

«Το ζητούμενο για εμάς ήταν να βρεθεί μια λύση που θα συνδυάζει την αξιοπιστία του ιστού με το κόστος και τη λογική του πλωτού μέσου. Σε αυτό συνίσταται η καινοτομία αλλά και η πατέντα μας. Το Floatmast είναι ένας πλωτός ιστός μέσα στη θάλασσα, με βάση τα πιο αυστηρά κριτήρια παγκοσμίως για τη μέτρηση του αέρα. Ετσι, πετυχαίνουμε για τους επενδυτές χαμηλότερο κόστος κατά 60-70%, αλλά με την ίδια ποιότητα αποτελεσμάτων», σημειώνει ο κ. Πέππας. Για να επιτευχθεί ο συνδυασμός, αξιοποιήθηκε η τεχνογνωσία που χρησιμοποιείται στις υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης υδρογονανθράκων, με τη μέθοδο ΤLP (Tension Leg Platform). Δηλαδή, τοποθετούνται τέσσερις βάσεις από ειδικό σκυρόδεμα στον βυθό και από εκεί τέσσερις τένοντες συγκρατούν στην επιφάνεια την πλατφόρμα όπου είναι τοποθετημένος ο ιστός.

Το Floatmast χρησιμοποιεί για την καταγραφή των αιολικών δεδομένων έναν μετεωρολογικό ιστό 40 μέτρων, όσο και συσκευές lidar, που σαρώνουν σε ύψος 200 μέτρων. Επίσης, ενεργειακώς είναι πλήρως αυτόνομο, καθώς διαθέτει φωτοβολταϊκά κάτοπτρα, τα οποία εξασφαλίζουν την τροφοδοσία όχι μόνο του μετρητή ανέμων, αλλά και πλήθους περιβαλλοντικών και μετεωρολογικών αισθητήρων, που αναδεικνύουν το Floatmast σε έναν πολύπλευρο σταθμό.

«Η χρηστική αξία της καινοτομίας μας είναι ότι μετρά με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία τον άνεμο που πνέει σε μια περιοχή, έτσι ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει αν συμφέρει οικονομικά η δημιουργία του πάρκου. Ταυτόχρονα, όμως, η πλωτή αυτή διάταξη αποτελεί ολοκληρωμένο σταθμό περιβαλλοντικής παρακολούθησης στον θαλάσσιο χώρο, καθώς διαθέτει μια πληθώρα αισθητήρων (“μπλε” και “πράσινων”), που στοχεύουν στην περιβαλλοντική παρατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η διάταξη αυτή μπορεί να τοποθετηθεί πριν από την κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού πάρκου και να παραμείνει κατά τη διάρκεια κατασκευής του αλλά και λειτουργίας, παρακολουθώντας μονίμως τις περιβαλλοντικές παραμέτρους με ολιστικό τρόπο», σημειώνει ο κ. Πέππας.

Μεταξύ των δεδομένων που καταγράφει το Floatmast είναι η ταχύτητα ανέμου (από 20 έως 210 μ. ύψος), η διεύθυνση ανέμου, η θερμοκρασία αέρα, η σχετική υγρασία, η ατμοσφαιρική πίεση, όπως επίσης το ύψος και η περίοδος κύματος, η αλατότητα και η θερμοκρασία του νερού και η χλωροφύλλη της θάλασσας. Συνολικά, η πλατφόρμα καταγράφει 452 διαφορετικές παραμέτρους επί 120 διαφορετικών καναλιών πληροφορίας. Οπως συμπληρώνει ο κ. Πέππας, μπορεί να τοποθετηθεί και ραντάρ πτηνών, καθώς και άλλα ραντάρ παρακολούθησης της θαλάσσιας κίνησης.

Το Floatmast έχει τοποθετηθεί και δοκιμάζεται εδώ και περίπου πέντε μήνες στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Ντόρο, μεταξύ Μακρονήσου και Ανδρου, σε μια περιοχή με υψηλό αιολικό πεδίο και κυματισμό και έχει επιδείξει άριστη συμπεριφορά, ακόμα και σε πολύ ισχυρούς ανέμους και σε μεγάλη θαλασσοταραχή. «Ακόμα και με ριπές ανέμου μέχρι 11 μποφόρ, αποδείχθηκε ό,τι πιο σταθερό, αφού η κλίση του ήταν μικρότερη από μία μοίρα», λέει ο κ. Πέππας. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, θα παραμείνει συνολικά για 12 μήνες, έτσι ώστε να γίνει μια πλήρης καταγραφή των δεδομένων

Το Floatmast έχει προξενήσει ήδη το ενδιαφέρον εταιρειών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, λόγω της πρωτοποριακής του προσέγγισης. Η διάταξη μπορεί να τοποθετηθεί πριν από την κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού πάρκου και να παραμείνει κατά τη διάρκεια κατασκευής του αλλά και λειτουργίας του, παρακολουθώντας διαρκώς τις περιβαλλοντικές παραμέτρους. Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πρωτοπορούν εγχώριες εταιρείες σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η «γαλάζια ενέργεια», δηλαδή οι ΑΠΕ στον θαλάσσιο χώρο, σε μια εποχή κατά την οποία το ζήτημα της κλιματικής κρίσης βρίσκεται στο προσκήνιο.

https://www.kathimerini.gr/1056561/gallery/epikairothta/ellada/ellhnikh-kainotomia-gia-8alassia-aiolika

gkat_08_1712_page_1_image_0004.jpg.ec6424d2311dbbb4cd1d94b3e0996c5f.jpg

gkat_08_1712_page_1_image_0003.jpg.7b8a60e522a3d61b81aeca05a2fd5b9f.jpg

17floatmast_concept11-thumb-large.jpg.76cffbef1cf468cacd53046d799a274f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Εκπληκτικό επίτευγμα: Η «Ariadne» από τη Βέροια που έβαλε τα γυαλιά στη… Google :cheesy:

Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε ένα κατάστημα και μπορούσατε να μαθαίνετε τον ακριβή αριθμό των ατόμων που χαζεύουν τη βιτρίνα σας, τον μέσο όρο στάσης τους μπροστά της, τον ακριβή αριθμό όσων εισέρχονται στο κατάστημα και τον μέσο όρο παραμονής τους στο εσωτερικό του, τις χώρες από όπου προέρχονται, τα προϊόντα στα οποία δίνουν τη μεγαλύτερη προσοχή, τα λεπτά που δαπανούν συνολικά παρατηρώντας κάθε προϊόν, τις τελικές αγορές τους, και ακόμη τη θέση τους σε πραγματικό χρόνο πάνω στο χάρτη του συγκεκριμένου χώρου;

Και όλα αυτά χωρίς σύνδεση σε δίκτυο, χωρίς κάμερες και χωρίς applications; Ακούγεται ουτοπικό; Κάθε άλλο. Είναι απολύτως ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο από την “Ariadne”, μια start up που αποτελεί έμπνευση δύο ελλήνων επιστημόνων από τη Βέροια (https://ariadnemaps.com/description/).

Και αν η δημοφιλής Αριάδνη της Μυθολογίας βοήθησε με τον μίτο της τον Θησέα να βρει το δρόμο του και να γλιτώσει από τον Μινώταυρο, η σύγχρονη “Ariadne”, που επικεντρώνεται στον εντοπισμό εσωτερικών χώρων, βρίσκει το δρόμο ακόμη και μέσω στερεών αντικειμένων, όπως είναι οι τοίχοι, χάρη στη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας συμβατής με GDPR, πράγμα που δεν το κάνει κανένας άλλος τύπος σήματος που εκπέμπεται από το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS) (π.χ. Galileo, GPS, GLONASS).

Η συγκεκριμένη start up, που κλείνει έναν χρόνο ζωής, αποτελεί τεχνοβλαστό του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπου έχει και τη βάση της. Σήμερα δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη, όπως π.χ. στα αεροδρόμια Heathrow και Glasgow του Λονδίνου και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Deutsche Bahn σε ολόκληρη τη Γερμανία, αλλά και στη Μέση Ανατολή, ενώ αναμένεται να αναπτύξει τη δραστηριότητά της σε Σιγκαπούρη, Καναδά, Αυστραλία και ΗΠΑ.

«Η “Ariadne” χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί ο αριθμός των μοναδικών επιβατών ανά πάσα στιγμή π.χ. σε ένα αεροδρόμιο, ο χρόνος που χρειάζεται κάθε επιβάτης για να επισκεφθεί την περιοχή Β από την περιοχή Α και ο χρόνος που ξοδεύει σε ουρές σε οποιαδήποτε περιοχή του αεροδρομίου.

Χρησιμοποιείται επίσης για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο μετακινούνται οι επιβάτες μεταξύ καταστημάτων και προϊόντων στην εμπορική περιοχή του αεροδρομίου, καθώς και για τον υπολογισμό του χρόνου που ξοδεύουν σε αυτές τις περιοχές. Η “Ariadne” μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το χρόνο παραμονής των ταξιδιωτών σε κάθε πύλη, ακόμη και να εντοπίσει ύποπτη συμπεριφορά. Αρκεί τα άτομα να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο», λέει ο εμπνευστής της Γιώργος Πιπελίδης.

Από τον ίδιο μαθαίνουμε πως ο εντοπισμός θέσης σε εσωτερικούς χώρους εκτός από την εσωτερική τηλεματική, δηλαδή, την πλοήγηση σε εσωτερικούς χώρους και την αίσθηση παρουσίας (υπολογισμό αριθμού ατόμων σε κοντινή απόσταση), είναι χρήσιμος στην εσωτερική επικοινωνία αυτοκινήτου με αυτοκίνητο, στη διαχείριση στόλου, όπως π.χ. ελέγχου και συντονισμού στόλων ρομπότ, στην εικονική πραγματικότητα, στην παρακολούθηση και εντοπισμό εξοπλισμού σε νοσοκομεία, στο Διαδίκτυο των πραγμάτων, δηλαδή, στη λήψη αποφάσεων με βάση τη θέση, στην πλοήγηση πυροσβεστών μέσω ασφαλών ζωνών ή στην ανίχνευση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, στην ασφαλή εκκένωση κτιρίων και στην επιτήρηση, επιτρέποντας π.χ. στους γονείς να εντοπίζουν τα παιδιά τους.

Πώς λειτουργεί η «Ariadne»

Το πρώτο βήμα για την εγκατάσταση της “Ariadne” είναι η μετατροπή του στατικού χάρτη σε ψηφιακό. Στη συνέχεια, όχι μόνο οι τεχνικοί, αλλά και οποιοσδήποτε, μπορεί να εγκαταστήσει τα προϊόντα της εταιρείας-συσκευές μεγέθους smartphone στην επιθυμητή περιοχή, επιλέγοντας τη βέλτιστη τοποθεσία και απλώς να βάλει την πρίζα. Η όλη διαδικασία τοποθέτησης απαιτεί το πολύ δύο λεπτά για την κάθε συσκευή. Οι εγκατεστημένες συσκευές εντοπίζουν τους επισκέπτες ανιχνεύοντας με προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης σήματα που εκπέμπονται από «έξυπνες» συσκευές, όπως τα smartphones.

Το σύστημα δεν χρειάζεται κωδικούς WiFi ή κάποιο application σε κινητό ή κάποια βάση δεδομένων για να προχωρήσει στον εντοπισμό. Ακόμη και η κατάσταση πτήσης δεν αποτελεί εμπόδιο για την λειτουργία του. «Αφού εντοπίσουμε με ακρίβεια τα άτομα, συλλέγουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη διαδρομή που ακολουθούν, το σημείο όπου ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους και τη διάρκεια, τις περιοχές που επισκέπτονται, κλπ.

Μεταφράζουμε και αναλύουμε τα δεδομένα μας παρέχοντας στους επιχειρηματίες χρήσιμες και πολύτιμες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις τους. Σεβόμαστε την ιδιωτικότητα και δημιουργούμε αναλύσεις πελατών χωρίς να παραβιάζουμε τα προσωπικά τους δεδομένα. Η “Ariadne” είναι ο πρώτος μηχανισμός που εφαρμόζει μαθηματικά αποδεδειγμένες μεθόδους ανωνυμίας σε ροή δεδομένων πραγματικού χρόνου», εξηγεί ο Γιώργος Πιπελίδης, ο οποίος συμπληρώνει πως η εταιρία του έχει εξασφαλίσει με 2 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τη νέα τεχνολογία που εφαρμόζει, ενώ άλλα 2 διπλώματα ευρεσιτεχνίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι μέθοδοι της “Ariadne” έχουν αξιολογηθεί από το International Conference on Indoor Positioning and Indoor Navigation 2018 (Διεθνές Συνέδριο Εσωτερικής Θέσης Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας) και έχουν κριθεί καλύτεροι ακόμη και από αυτές κορυφαίων τεχνολογικών κολοσσών του κλάδου, όπως η Google, η IBM, η Sony η ETRI, και η Samsung, όσον αφορά την ακρίβεια. «Παρόλο που η “Ariadne” δεν χρησιμοποιεί κάμερες, ο αλγόριθμος της αποδίδει καλύτερα από τον αλγόριθμο Google ARCore (https://developers.google.com/ar/). Όσο για το κόστος, αυτό υπολογίζεται περίπου στο 1/10 του κόστους ηγετών εταιρειών στον τομέα», συμπληρώνει ο ιδρυτής της.

Με αφετηρία τη Βέροια

Η ιδέα της “Ariadne” γεννήθηκε το 2016 στο μυαλό του Γιώργου Πιπελίδη. Ο ίδιος στη διδακτορική του διατριβή, την οποία ολοκληρώνει στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), ερευνά μεθόδους και τεχνολογίες που μπορούν να επιτρέψουν τη δημιουργία χαρτών εσωτερικών χώρων με τη χρήση δεδομένων αισθητήρων από «έξυπνα» τηλέφωνα πολλών χρηστών. Μάλιστα διδάσκει επίσης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου το μάθημα “Internet of Things & Service”.

Ο Γιώργος μοιράστηκε την έμπνευσή του με τον Νίκο Τσιαμήτρο, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα από την πρώτη στιγμή. Στην πορεία προσχώρησαν και οι επαγγελματίες ειδικοί στον τομέα του Μάρκετινγκ Hasim Koc και Mustafa Parlak. Οι δύο Έλληνες συμμετείχαν το 2016 και κέρδισαν τo δεύτερο βραβείο σε ένα Hackathon που διοργάνωσε το TUM (Technische Universitat Munchen), με 500 συμμετέχοντες υπό την αιγίδα της Siemens και της BMW.

Λίγους μήνες αργότερα το 2017, οι δύο τους συμμετείχαν και εξασφάλισαν τη δεύτερη θέση στον Διαγωνισμό Κινητικότητας, που διοργάνωσε το Βαυαρικό Κέντρο Ψηφιοποίησης, ενώ υποστηρίχθηκαν από την IBM προκειμένου να βρουν τον επιχειρηματικό τους δρόμο. Η πιο πρόσφατη επιτυχία τους ήταν η τρίτη θέση σε διαγωνισμό αλγορίθμων εντοπισμού σε εσωτερικό χώρο σε πραγματικό χρόνο που εκτελείται σε smartphone, στο Διεθνές Συνέδριο IEEE για εσωτερική θέση και εσωτερική ναυσιπλοΐα 2018, που προαναφέρθηκε.

Ο συνιδρυτής της “Ariadne” Νίκος Τσιαμήτρος είναι ειδικός στην εσωτερική χαρτογράφηση, με τετραετή εμπειρία σε συναφείς τομείς. Είναι εξειδικευμένος μηχανικός λογισμικού με εμπειρία στην Amazon και τη Siemens.

Κατέχει δίπλωμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μεταπτυχιακό από το Πολυτεχνείο του Μονάχου στον τομέα της μηχανικής λογισμικού. Ο Γιώργος μαζί με τον Νικόλαο Τσιαμήτρο έχουν μέχρι τώρα 13 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά. Και οι δυο τους αυτή τη στιγμή εργάζονται σε διάφορα πιλοτικά έργα με πολυεθνικές εταιρείες κολοσσούς, όπως η NOKIA καθώς και με μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν στο Μόναχο, όπως η MVG, ενώ συμμετέχουν και σε άλλα έργα του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπως το TUM-LLCM (tum-llcm.de) που επικεντρώνονται στην έρευνα σε «έξυπνες» πόλεις.

Το όραμα των δύο Ελλήνων επιστημόνων είναι να γίνουν το GPS του Industry 4.0. «Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο το GPS δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδρομή του (για αυτό άλλωστε βλέπουμε νέες τεχνολογίες στον τομέα, όπως το GLONAS, Galileo, BeiDou). Στην καλύτερη περίπτωση η τοποθεσία σας μέσω GPS έχει υπολογιστεί με ακρίβεια 12 μέτρων κατά μέσω όρο. Κι εδώ μιλάμε για εξωτερικό χώρο. Αυτό μπορεί να ‘ναι αρκετό για εμάς τους ανθρώπους άλλα πολύ μακρινό για ρομποτικά συστήματα, επαυξημένη πραγματικότητα, εικονική πραγματικότητα, και κινητά adhoc δίκτυα, τεχνολογίες απαραίτητες για το Industry 4.0. Η Ariadne σήμερα μπορεί να μειώσει αυτό το σφάλμα κατά μια τάξη μεγέθους, ενώ σύντομα ευελπιστούμε να είμαστε τόσο ακριβείς στο χρονικό όριο των μετρήσεων μας, όσο οι αισθητήρες του CERN στη Γενεύη», καταλήγει ο Γιώργος Πιπελίδης.

https://www.in.gr/2020/01/12/tech/ekpliktiko-epiteygma-ariadne-apo-ti-veroia-pou-evale-ta-gyalia-sti-google/

IMG_20191022_201747-600x450.jpg.cf5fec395d8e5aef1b53671b35a7d322.jpg

20190910_143455-600x450.jpg.f2106544f7715f2b93abd52c03fd33ae.jpg

20190318_130604.jpg.f2d9873b3925ba0b8aa3dedc3ed3928f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Drones, made in Greece. :cheesy:

Είναι αρχές Αυγούστου. Το γυμνό τοπίο έχει κάτι το απόκοσμο. Βρισκόμαστε 200 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και το μόνο που ξεχωρίζει είναι ένας ασφαλτοστρωμένος διάδρομος. Από το πουθενά εμφανίζονται οκτώ άντρες που κρατούν στα χέρια κάτι που μοιάζει με λευκό αεροπλανάκι. Το ακουμπούν προσεκτικά στον διάδρομο και κάνουν λίγα βήματα πίσω. «Έτοιμοι για απογείωση», φωνάζει ένας με σιγουριά. Το αερόχημα αναπτύσσει ταχύτητα και έπειτα από λίγο ξεκολλάει από το έδαφος, κάνοντας τους άντρες να ξεσπάσουν σε γέλια αλλά και σε κλάματα χαράς.

Εκείνο το καλοκαιρινό μεσημέρι του 2016, η ομάδα των ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε δει το πρώτο της drone –ή μη επανδρωμένο αερόχημα, όπως αυστηρά προτιμούν οι ίδιοι να το αποκαλούν– να πετάει έπειτα από τρία χρόνια ακατάπαυστης δουλειάς. Η χαρά εκείνης της στιγμής θα ήταν μία μόνο από τις πολλές που θα ακολουθούσαν στην ανοδική πορεία της ομάδας, που την οδήγησε μέχρι τη Βουλή, όταν τα χείλη του υπουργού Εθνικής Άμυνας εξήγγειλαν τον περασμένο Δεκέμβριο: «Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV». Κοινώς το πρώτο drone made in Greece.

Σχεδιάζοντας drones με θέα τον Θερμαϊκό.

Δύο μήνες μετά και 504 χλμ. μακριά, το φιλόδοξο αυτό σχέδιo έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στο ερευνητικό κέντρο της ομάδας, UAV-iRC. Οι φοιτητές, όλοι διπλωματούχοι μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, άφησαν πριν από έναν χρόνο το πολύβουο camp του Αριστοτελείου και ήρθαν στον νέο αυτό χώρο για να συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους.

Καλυμμένο από τζαμαρία, το γραφείο προσφέρει άπλετη θέα στη Θεσσαλονίκη και στον Θερμαϊκό Κόλπο που απλώνεται μπροστά της. Και να μη μου έλεγαν ότι αυτά ήταν τα γραφεία τους, γρήγορα θα το καταλάβαινα. Πίσω από μια καρέκλα είναι αφημένο ένα μπουφάν της NASA· ανάμεσα στους παρατεταγμένους υπολογιστές ξεχωρίζουν μινιατούρες αεροπλάνων και στους τοίχους υπάρχουν πόστερ με drones. Ένα από αυτά περιμένει «έτοιμο για εγχείρηση» πάνω σε ένα φαρδύ τραπέζι μπροστά από δεκάδες εργαλεία και μια κουρασμένη εσπρεσιέρα που δουλεύει νυχθημερόν.

Ανάμεσα στα κατσαβίδια και πίσω από τις οθόνες ξεχωρίζουν τα χαρούμενα και νεανικά πρόσωπα των διδακτορικών και μεταδιδακτορικών φοιτητών. Ο μικρότερος είναι 24 και ο μεγαλύτερος 32 ετών.

«Οι Αμερικανοί πήγαν στο φεγγάρι το 1969 με μια ομάδα μηχανικών που ήταν απόφοιτοι από το πανεπιστήμιο. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 25 χρόνια. Στηρίχτηκαν στα νέα παιδιά. Αυτό αποτελεί παράδειγμα για μένα», μου λέει ο Κύρος Υάκινθος, διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών και καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.

Απορρίφθηκε ως μη καινοτόμο

Χωρίς τον καθηγητή δεν θα υπήρχε τίποτε από όλα αυτά. Ο Κύρος Υάκινθος ήταν αυτός που το 2011 αποφάσισε να αλλάξει την κατεύθυνση του εργαστηρίου, στρέφοντάς το στη δημιουργία των UAVs. «Διάβαζα και έβλεπα πού πάει η εφαρμοσμένη επιστήμη. Ήξερα ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την τεχνολογία στο έπακρο», αναφέρει, εξηγώντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα μπορούν να καλύψουν πολλές ανάγκες και να προσφέρουν εναέρια επιτήρηση με χαμηλό κόστος. Η ιδέα του παραλίγο να πέσει στο κενό όταν η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση που κατέθεσε κρίνοντάς τη «μη καινοτόμα». Μετά από δική του ένσταση, η πρόταση τελικά πέρασε και ο ίδιος ξεκίνησε με μια μαγιά οκτώ φοιτητών.

Οκτώ χρόνια μετά, το εργαστήριό του έχει καταφέρει να δημιουργήσει τρία μοντέλα drones. Το πρώτο, το RX-1, ήταν ένα συμβατικό αερόχημα το οποίο πέταξε επιτυχώς δίνοντας ώθηση στην ομάδα να συνεχίσει σε κάτι πιο ρηξικέλευθο. Έτσι γεννήθηκε το RX-3, ένα αερόχημα κατάλληλο για να εκτελεί ανθρωπιστικές αποστολές. Το αεροδυναμικό του σχήμα τού επιτρέπει να πετάει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, επί δύο ώρες συνεχόμενα, μεταφέροντας φορτίο έως και 50 κιλών, το οποίο μπορεί να περιέχει από φάρμακα και τροφή μέχρι σωσίβιες λέμβους. Το επόμενο βήμα ήταν το RX-4. Πολύ μικρότερο, εύχρηστο μα με εξίσου εντυπωσιακό design, το νέο UAV είναι φορητό, επανασυναρμολογήσιμο, απογειώνεται και προσγειώνεται (χωρίς να χρειάζεται διάδρομο δηλαδή) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση, χαρτογράφηση μέχρι και για γεωργία ακριβείας.

«Ό,τι φαίνεται όμορφο πετάει και όμορφα»

Τι κάνει τα αεροχήματα της ομάδας να ξεχωρίζουν; «Το design», μου απαντά αμέσως ο κ. Υάκινθος. Τα τελευταία δύο αεροχήματα έχουν τέτοιο καινοτόμο σχεδιασμό, που τους επιτρέπει με την ίδια κατανάλωση ενέργειας ή καυσίμου να πετούν περισσότερη ώρα. «Αυτό το design που εφαρμόζουμε τώρα ξεκινάει στην Αμερική. Είμαστε στους πρωτοπόρους», λέει με υπερηφάνεια, την οποία διατηρεί πάντα στο βλέμμα του όταν μιλάει για τα αγόρια του.

«Τους βλέπω και τους χαίρομαι. Είναι πολύ ωραία εμπειρία και θέλω να φέρω κι άλλα παιδιά. Όσο πιο πολλούς έχεις, έχεις και νέες ιδέες. Είναι μυαλά παρθένα. Μου λένε κάποια πράγματα και λέω “πώς δεν το σκέφτηκα εγώ;”. Γιατί αυτοί έχουν αντισυμβατική σκέψη! Αυτοί είναι που είπαν για το design. Είπαν “δεν θα κάνουμε κάτι ίδιο, θα κάνουμε άλλα πράγματα”. Παίρνουν το ρίσκο, δεν φοβούνται».

Ένας από τους... άφοβους είναι ο 28χρονος Περικλής Παναγιώτου, αρχισχεδιαστής πλέον της ομάδας και μεταδιδακτορικός φοιτητής. Ο Περικλής θυμάται ακόμα να πέφτει στα γόνατα βλέποντας το πρώτο του drone να προσγειώνεται. Τώρα έχει φτάσει να σχεδιάζει με τους συναδέλφους του τα αεροχήματα του μέλλοντος. «Η κλασική ατάκα μας είναι: ό,τι φαίνεται όμορφο πετάει και όμορφα», μου λέει χαμογελώντας. Τείνω να τον πιστέψω παρατηρώντας τις υπέροχες γραμμές του εντυπωσιακού RX-3. Όπως παραδέχεται ο ίδιος, η κατασκευή κάτι τέτοιου απαιτεί πολλή προσπάθεια. «Δεν μετριέται πόση! Για το RX-3, χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος μόνο και μόνο για τη γεωμετρία του», αναφέρει.

Για τον Περικλή όμως και για την υπόλοιπη ομάδα, η προσπάθεια αυτή φαντάζει ένα ατελείωτο παιχνίδι. Και αυτό γιατί οι φοιτητές βρήκαν ένα σπάνιο περιβάλλον προστασίας, όπου, με τις ευλογίες του καθηγητή τους και την οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη από ερευνητικά προγράμματα και τέσσερις ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, νιώθουν ελεύθεροι να αφήσουν τη σκέψη τους να οργιάσει και να πειραματιστούν με σχέδια και τρελά κόνσεπτ, αψηφώντας τις ώρες και τις ημέρες που αφιερώνουν σε αυτά.

Παιδικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.

«Είναι πείσμα και προσωπική εμμονή. Είναι ότι σου αρέσει αυτό που κάνεις», εξηγεί ο 25χρονος Δημήτρης Μητρίδης, υποψήφιος διδάκτωρ, ο οποίος περνάει πάνω από 12 ώρες στο γραφείο και ακόμη χάνει τα λόγια του από τη χαρά του όταν μιλάει για joysticks, οθόνες και χάρτες. Άλλωστε, αυτό που κάνει σήμερα είναι αυτό που ήθελε να κάνει από μικρό παιδί. « Όλα τα παιχνίδια μου ήταν αεροπλανάκια: μικρά, πιο μεγάλα, συναρμολογούμενα. Καθόμουν και έψαχνα στο ίντερνετ, όσο αργό και αν ήταν τότε, τι γίνεται με αυτά. Είναι εκπλήρωση παιδικού ονείρου», παραδέχεται.

Τα αεροπλάνα ήταν παιδικό όνειρο και για τον Χρήστο Μπλιάμη, υποψήφιο διδάκτορα, ο οποίος σιγουρεύτηκε ότι θέλει να ασχοληθεί με αυτό το πράγμα στη ζωή του όταν, στο δεύτερο έτος της σχολή,ς ο κ. Υάκινθος τους μίλησε για το RX-1. Σε αντίθεση όμως με πολλούς συμφοιτητές του, χάρη στο εργαστήριο, ο 25χρονος Χρήστος κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο αυτό στην Ελλάδα. «Στη δική μου τη γενιά, τα παιδιά της κρίσης, όταν μπήκαμε στο πανεπιστήμιο, η μόνη λογική επιλογή ήταν να κυνηγήσουμε κάτι προς τα έξω. Αλλά αυτό το κλίμα που βρήκα εδώ δεν θα μπορούσα να το βρω έξω και να κάνω αυτή τη δουλειά που κάνω εδώ, όπως την αγαπάω», παραδέχεται σήμερα. Πράγματι! Πειράγματα, παρατσούκλια, καλή συνεργασία και αστείρευτο πάθος για έναν κοινό σκοπό έχουν μετατρέψει αυτά τα γραφεία σε δεύτερο σπίτι, από το οποίο δύσκολα θέλεις να φύγεις.

Στην επόμενη πτήση τους, μάλιστα, θα προσπαθήσουν να παρασύρουν και όλη την Ελλάδα μαζί. Το καινούργιο UAV που ετοιμάζουν –δεν μας άφησαν να κρυφοκοιτάξουμε σχέδια– θα μπορεί να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας, ξεκινώντας από ανάγκες πολιτικής προστασίας και πρόληψης και φτάνοντας μέχρι την επιτήρηση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Το νέο αερόχημα σχεδιάζεται στο πλαίσιο των επαφών της ομάδας με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Άμυνας και, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση, η χρηματοδότησή της κατασκευής του θα γίνει από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και σε συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία, άλλα και πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Δεν είναι λοιπόν απίθανο τα επόμενα χρόνια πάνω από μια πυρκαγιά να πετάει ένα μεγάλο drone, το οποίο θα έχουν σχεδιάσει ακριβώς αυτοί οι φοιτητές από αυτό το ερευνητικό κέντρο, που αγναντεύει τη θάλασσα. Βεβαίως, μέχρι τότε ο κ. Υάκινθος δεν θα τους έχει αφήσει ήσυχους. «What’s next, αγόρια;» θα τους έχει ρωτήσει. Και αυτοί θα έχουν ορμήσει ήδη πάνω του με νέες ιδέες, τρελούς στόχους και με τα όνειρά τους, αυτά που πετούν πιο ψηλά και από τα αεροχήματά τους. ■

Στις φωτογραφίες από αριστερά: Οι Νίκος Μαθιουδάκης, Σταύρος Καψάλης, Στέλιος Δημητρίου, Δημήτρης Μητρίδης, Περικλής Παναγιώτης, Κύρος Υάκινθος, Χρήστος Μπλιάμης, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και Θωμάς Δημόπουλος πίσω από το εντυπωσιακό RX-3

και ο καθηγητής Κύρος Υάκινθος είχε πρώτος το 2011 την ιδέα για τον σχεδιασμό UAVs από το εργαστήριο του ΑΠΘ.

https://www.kathimerini.gr/1064705/gallery/periodiko-k/reportaz/drones-made-in-greece

aav_1145.thumb.jpg.b35cafa394a52b3192d6b31a625c9da1.jpg

aav_1075-thumb-large.jpg.8c5f30d6a182f39e8b40943cfa89d026.jpg

aav_0994-thumb-large.jpg.c3ea2698a1c7373418d2a262b4e4184c.jpg

aav_0805.jpg.6fc74498fea202de5d90da7e37cc6e1f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια ελληνική startup που διαπρέπει στη Βρετανία τον καιρό του Covid-19 :cheesy:

Ο Ηρακλής Μπουραντάς, συνιδρυτής της εταιρείας Novoville η πρόταση της οποίας βρέθηκε ανάμεσα στις επιλεγμένες από την Βρετανική κυβέρνηση ψηφιακές λύσεις για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του Covid-19 ήταν μεταξύ των μελών της Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικών, ένα φιλόδοξο think tank που δημιούργησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2012, επικεφαλής του οποίου ήταν ο σημερινός υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η πρόταση της ελληνικής Novoville, όπως διαβάζω σε επίσημο δελτίο τύπου της εταιρείας, βρέθηκε ανάμεσα στις επιλεγμένες ψηφιακές λύσεις για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τι σημαίνει, όμως, αυτή η επιλογή για την εταιρεία – από το πρώτο κύμα της νέας επιχειρηματικότητας στα χρόνια των Μνημονίων- που διατηρεί μια ισχυρή βάση στο Λονδίνο αλλά και μια δυναμική αλλά και ευέλικτη μονάδα ανάπτυξης εφαρμογών στην Αθήνα; Διαβάζω και πάλι στην ανακοίνωση της εταιρείας: «ο οργανισμός NHSX του Βρετανικού συστήματος υγείας NHS, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας στον κόσμο, ανακοίνωσε τις 18 ψηφιακές λύσεις που αναδείχθηκαν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας TechForce19. (…) Στόχος του διαγωνισμού, (…) η αξιοποίηση άμεσα υλοποιήσιμων καινοτόμων λύσεων ενάντια στις επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία του COVID-19.

Η Novoville και η βρετανική Peopletoo επιλέχθηκαν για να λανσάρουν μια νέα ψηφιακή υπηρεσία συνολικής διαχείρισης εθελοντών και διασύνδεσής τους με τις κοινωνικές υπηρεσίες για την άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών των ευπαθών ομάδων».

Μια επιτυχία της Novoville και κυρίως των ανθρώπων της. Πιστεύω πάντα ότι η ιστορία των επιχειρήσεων στο βάθος των πραγμάτων δεν είναι τίποτα περισσότερο από το άθροισμα των ιστοριών που συνθέτουν οι άνθρωποι τους. Η Novoville έχουν δύο ιδρυτικά μέλη. Τον Ηρακλή Μπουραντά και τον Φώτη Ταλάντζη. Ας μου επιτραπεί να μιλήσω για τον πρώτο εξ αυτών. Τον φίλο και συμπατριώτη Ηρακλή. Διαβάζοντας την ανακοίνωση για την επιτυχία της εταιρείας στη Βρετανία μου ήρθε στο μυαλό τα δημοσιεύματα των ευβοϊκών sites το καλοκαίρι του 2012.

Υπενθυμίζω ότι στο πηδάλιο της κυβέρνησης βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ από τον Μάρτιο του 2012- πριν από τις διπλές εκλογές εκείνης της χρονιάς- ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά, ας ξαναγυρίσουμε στα ευβοϊκά sites και στις αναρτήσεις τους. Σε ένα εξ αυτών διαβάζω: «Προσωπική επιλογή του Προέδρου ο Ηρακλής!». Αλλά, ποιός ήταν ο πρόεδρος και ποιος ο Ηρακλής θα αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας. Ο Πρόεδρος ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ηρακλής ο συνιδρυτής της Novoville.

Ας γυρίσουμε για λίγο πίσω στο 2012. Τότε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για εκείνον και το κόμμα του έχει βάλει μπροστά τις μηχανές της ανασυγκρότησης της παράταξης της κεντροαριστεράς, επιλέγοντας, μεταξύ άλλων, να φέρει στο προσκήνιο πρόσωπα της νέας γενιάς με τεχνοκρατική επάρκεια και πολιτική αντίληψη. Έτσι, δημιουργεί την Μονάδα Ανάπτυξης Πολιτικών, ένα think tank εντός του κομματικού οργανισμού για την διαμόρφωση και επεξεργασία δημόσιων πολιτικών αλλά και ανάληψης πρωτοβουλιών για μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

Εγινε… υπουργός

Επικεφαλής της Μονάδας ένας 29χρονος επιστήμονας με καταγωγή από τη Μάνη – με Μάστερ στη Δημόσια Πολιτική από τη σχολή John F. Kennedy του Harvard, Μάστερ στην Τεχνολογική Πολιτική από το ΜΙΤ και Πτυχίο Πληροφορικής απο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτικής Οικονομίας της Οξφόρδης. Εκείνος ο νεαρός επιστήμονας είναι σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μεταξύ των μελών της Μονάδας – αλλά και στενός φίλος και συνεργάτης του Πιερρακάκη- ήταν και ο Ηρακλής Μπουραντάς. Τους δύο φίλους τους ένωνε η αγάπη για την Εκπαίδευση αλλά και τις startups και το οικοσύστημα της καινοτομίας.

Τα χρόνια πέρασαν. Ο ένας έγινε υπουργός στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ο βασικός πρωταγωνιστής του μικρού θαύματος ως προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης αλλά και ευρύτερα της χώρας. Ο άλλος μοιράζει την ζωή του ανάμεσα στην Ελλάδα – την Αθήνα και την Χαλκίδα- και τη Βρετανία – το Λονδίνο- όπου έχει μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας.

Ζήτησα από τον φίλο Ηρακλή – αποκλεισμένο στα πάτρια εδάφη τους δύο τελευταίους μήνες- να μου γράψει ένα μικρό ενημερωτικό σημείωμα για την επιτυχία τους. Κυρίως δε για το πώς βίωσε ο ίδιος και οι συνεργάτες του αυτήν την συμμετοχή στο διαγωνισμό των Βρετανών αλλά και την επιτυχία που είχε η πρόταση τους.

Καταλύτης ο κοροναϊός

Ο Ηρακλής ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση και ιδού το σημείωμα του: « Η πρωτοφανής πανδημία του COVID-19 αναμφισβήτητα λειτούργησε και ως καταλύτης κινητοποίησης ενός διεθνούς κύματος αλληλεγγύης, εθελοντισμού, συνεργασίας και αλληλοβοήθειας με άξονες αιχμής την ενίσχυση του έργου των επιστημόνων και προσωπικού υγείας και την παροχή βοήθειας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ένα ποιοτικό στοιχείο που διακρίνει κανείς σε σχέση με άλλες παγκόσμιες κρίσεις είναι ο οριζόντιος ρόλος της τεχνολογίας: από τον τρόπο που επικοινωνούμε, συν-εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε μέχρι και, ίσως πολύ σημαντικότερο, στον τρόπο που η αυτή αξιοποιείται για να προσφέρει απτές λύσεις στην αντιμετώπιση της ίδιας της πανδημίας.

Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικές εταιρίες, επιστημονικοί φορείς και οργανισμοί έχουν ριχτεί σε μια μάχη με το χρόνο για την εύρεση άμεσων και εφαρμόσιμων λύσεων που θα επουλώσουν τις πληγές του COVID-19 σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στη Μεγάλη Βρετανία, που κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον COVID-19, το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) απηύθυνε πρόσκληση στην μεγάλη τεχνολογική κοινότητα της χώρας και στο οικοσύστημα των startups, που σημειωτέον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, να καταθέσουν προτάσεις για άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις ενάντια στις σοβαρές επιπτώσεις που έχει ο κορωνοϊός στην χώρα. Ο ιδιότυπος αυτός διαγωνισμός καινοτομίας με την επωνυμία TECHFORCE19 συγκέντρωσε μέσα σε μια εβδομάδα περισσότερες από 1600 προτάσεις σε 3 μεγάλες θεματικές κατηγορίες: την εξ’ αποστάσεως παροχή φροντίδας, την βελτιστοποίηση στελέχωσης σε τομείς φροντίδας και εθελοντισμού και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Και ελληνικό ενδιαφέρον

18 λύσεις επιλέχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν από την Βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να δοκιμαστούν άμεσα στο πεδίο. Μια από αυτές έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς θα υλοποιηθεί από τη νεοφυή εταιρία Novoville που προσφέρει ψηφιακές λύσεις σε Δήμους της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας και έχουν ιδρύσει Έλληνες επιστήμονες. Μάλιστα το 2018 η Novoville διακρίθηκε ως μια από τις δέκα καλύτερες εταιρίες στην Ευρώπη στον τομέα του GovTech (Government Technology).

Η λύση που θα λανσάρει στο πλαίσιο του διαγωνισμού του NHS η Novoville σε συνεργασία με την βρετανική Peopletoo αφορά την διασύνδεση εθελοντών με ευάλωτες ομάδες και δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες. Θα προσπαθήσει δηλαδή με ψηφιακό τρόπο να οργανώσει και βελτιστοποιήσει την μεγάλη πρόκληση αυτοματοποίησης “προσφοράς” και “ζήτησης” παροχής βοήθειας και φροντίδας σε τοπικό επίπεδο».

Για το τέλος, κράτησα μια δήλωση του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Novoville Φώτη Ταλάντζη: «Δεν είναι εύκολο να χαρείς με μια διάκριση που εύχεσαι να μην υπήρχε λόγος να κερδίσεις. Η θέση της Novoville είναι σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρη: η τεχνολογία και ο πληθοπορισμός μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση κρίσεων. Όσο δύσκολη και αν είναι η σημερινή κοινωνική απομόνωση, η υπηρεσία ελπίζουμε ότι θα δώσει την ευκαιρία σε καταρτισμένους εθελοντές να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν θιχτεί περισσότερο. Στοίχημα μας είναι το εργαλείο που κατασκευάσαμε να αξιοποιηθεί και σε καιρούς που η ζωή για τους περισσότερους από εμάς θα είναι ευκολότερη».

https://www.in.gr/2020/04/30/tech/mia-elliniki-startup-pou-diaprepei-sti-vretania-ton-kairo-tou-covid-19/

thumbnail_novoville_team_photo.thumb.jpg.d3cbb32d8550c8ef7aed075fe3c174fb.jpg

thumbnail_1-12506596_10153625654913880_1275641998_n-600x408.jpg.adf506dbe317d31825effcf55eef5859.jpg

f3bff22bcde44bd4851c087d4a196b00-450x600.jpg.8b3131e60fe3f128f2de86917167ad61.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το μεγάλο άλμα των start-up και οι σπουδαίες πρωτοβουλίες που έρχονται. :cheesy:

Όλα ξεκίνησαν από μια παρέα που βρέθηκε να συζητά για τα επιτυχημένα παραδείγματα των ιδρυτών της Google και του Facebook στο καφέ ενός ιστορικού βιβλιοπωλείου στο Κέντρο της Αθήνας λίγο πριν κλείσει η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Οι ανοιχτές συναντήσεις για καφέ και δικτύωση λειτούργησαν εν τέλει ως ένα εργαστήρι για την νέα επιχειρηματικότητα των start-up που σήμερα κάνει αισθητή την παρουσία της στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρα μας.

Αρκετές φορές και οι ημερομηνίες έχουν την αξία τους… Στις 15 Μαρτίου 2008 ένας 26χρονος διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός του ΕΜΠ συμμετέχει σε ένα από τα πάνελ των παράλληλα εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει ως τίτλο: «Νέα Επιχειρηματικότητα στην πόλη και στην ύπαιθρο». Το όνομα του, Γιώργος Τζιραλής. Ο νεαρός μηχανικός εκπροσωπεί έναν, εν πολλοίς, άγνωστο οργανισμό για το ακροατήριο των συνέδρων: «Ιδρυτής OpenCoffee Ελλάδας», αναγράφεται στη πρόσκληση.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για «ιδιοκτήτη καφέ στο κέντρο της Αθήνας» και άλλοι για «ένα φίλο του Προέδρου» από «εκείνες τις ΜΚΟ»… Προφανώς και δεν ίσχυε τίποτα από τα δύο. Υπενθυμίζεται για την ιστορία και μόνο ότι το 2008 πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ένα χρόνο αργότερα εξασφαλίζοντας την λαϊκή ψήφο πήρε τον δρόμο για το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια κιόλας μέρα ο Τζιραλής στο blog του OpenCoffee δημοσιεύει το αρχικό κείμενο της παρέμβασης του στην εκδήλωση. Σε αυτό το κείμενο διαβάζω: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να συνεισφέρω μία διαφορετική, πιο αισιόδοξη αλλά θέλω να πιστεύω ταυτόχρονα ρεαλιστική οπτική περί νέας επιχειρηματικότητας». Στη συνέχεια, δίνοντας τα παραδείγματα της επιτυχίας των ιδρυτών της Google και του Facebook ο Τζιραλής διατυπώνει με θάρρος τις απόψεις του: «Έχουμε την τύχη να βιώνουμε καιρούς μοναδικούς, συναρπαστικούς, όπου κανείς μπορεί για παράδειγμα να απευθύνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Βρισκόμαστε όλοι μας πιο κοντά από ποτέ, συγκάτοικοι στο παγκόσμιο χωριό, με απόσταση ίση μόλις με το e-mail μας. Η τεχνολογία αφομοιώνεται, με ρυθμούς ραγδαίους, και αλλάζει τη ζωή μας, οι επαναστάσεις είναι καθημερινές, συμβαίνουν παντού γύρω μας.

Πολύ ωραία, θα πει κανείς. Εξαιρετικά. Και εμείς; Μας ενδιαφέρουν, μας αγγίζουν όλα αυτά; Ποια η θέση μας, η συμμετοχή μας, η φιλοδοξία μας; Το σκηνικό μεταμορφώνεται, έχουμε ρόλο σε αυτή την αλλαγή, πέραν αυτού του -παθητικού- θεατή των εξελίξεων;

Ας μην κρυβόμαστε, η απάντηση μοιάζει να είναι απογοητευτική. Σε αυτό το παγκόσμιο πανηγύρι, ο Έλληνας νέος έχει απομείνει να σχοινοβατεί μεταξύ ΑΣΕΠ και 700 ευρώ, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας».

Εννέα μήνες νωρίτερα – στις 17 Ιουλίου 2007- ο Τζιραλής βροντοφωνάζει: «Οι ελληνικές start-up είναι εδώ», δημοσιεύοντας στο blog που φέρει την επωνυμία OpenCoffee ένα κείμενο – «ιδρυτική διακήρυξη του Open Coffee Club Greece, του κινήματος για τις Ελληνικές start-up». Σε αυτό το μίνι μανιφέστο διαβάζω μεταξύ άλλων: «Εξ’ ορισμού και εκ φύσεως, το κίνημα φέρει πρωτίστως τον χαρακτηρισμό του ανοικτού και συμμετοχικού. Κατ’ επέκταση, φιλοδοξούμε να αποτελέσει αρωγό, όπως και πυροδότη, του συνόλου των δράσεων με αντικείμενο:

– τη δικτύωση προσώπων με κοινά ενδιαφέροντα για τη διαμόρφωση συνεργειών

– την καλλιέργεια της κουλτούρας της καινοτομίας και του επιχειρείν

– τη διάδοση των νέων τεχνολογιών, με έμφαση στο διαδίκτυο».

Διαβάζοντας το μανιφέστο μαθαίνουμε και ορισμένες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: «Το κίνημα έλαβε σάρκα στις δύο ανοικτές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ύστερα από πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νεανικών Επιχειρήσεων Jade Hellas στις 7 Ιουνίου και 10 Ιουλίου. Από σήμερα, το blog OpenCoffee.gr πρόκειται να αποτελέσει τη διαδικτυακή φωνή του κινήματος, φιλοξενώντας επίσης το σύνολο των εξελίξεων στο χώρο των start-up και του ελληνικού διαδικτύου γενικότερα».

Ο ίδιος ο Τζιραλής μιλώντας στη παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο του 8ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι για να στηθεί και να λειτουργήσει η ιδέα της διοργάνωσης του Open Coffee στην Ελλάδα – «μια απλή ιδέα, που είχα την τύχη να διαβάσω σε κάποια ανάρτηση ενός μεγάλου αμερικανικού blog» χρειάστηκαν «όλα κι όλα ένα τηλέφωνο και 3 e-mails».

Πιο συγκεκριμένα, «ένα τηλέφωνο στο βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη, “μπορείτε να μας παραχωρήσετε το χώρο του καφέ σας για μία ανοικτή συνάντηση επιχειρηματικότητας, το πρώτο Open Coffee meeting στην Ελλάδα;”, “Ναι, φυσικά!”. Τα 3 πρόχειρα e-mails απευθύνθηκαν σε κάποια από τα πλέον γνωστά ελληνικά blogs. “Διοργανώνουμε αυτή τη συνάντηση, θα ήμασταν ευτυχείς αν την προβάλλετε”.

Τελικά η ιδέα από την πρωτοβουλία απέχουν απόσταση ελάχιστη, όση ο καναπές από το γραφείο, το τηλεκοντρόλ από το πληκτρολόγιο, η απάθεια και η παθητικότητα από την προδιάθεση για δημιουργία. Και είμασταν όλοι ευτυχείς, εκείνο το απόγευμα του Ιουνίου. Όλοι κι όλοι 20 άτομα, με αρχική αμηχανία, η οποία ωστόσο έφυγε γρήγορα, καθώς τα συμβατά, περί start-up, ενδιαφέροντα προκάλεσαν προσωπικές γνωριμίες, ανταλλαγές ιδεών και εμπειριών, επαφών και business cards. Το πείραμα είχε ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να το επαναλάβουμε».

Ηρθε η έκρηξη

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η πρωτοβουλία του Τζιραλή λειτούργησε ως το τσακμάκι για την έκρηξη που διαμόρφωσε μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια μια δυναμική σε ιδέες και ανθρώπινο δυναμικό σκηνή των start-up.

Αν ανατρέξει κανείς στις αρχειακές πηγές στο διαδίκτυο θα διαπιστώσει ότι μεταξύ των πρώτων σχολίων που φιλοξενούνται στο blog του opencoffee μετά την παρέμβαση του Τζιραλή στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι του Νίκου Δρανδάκη, του ιδρυτή του Taxibeat, της πρωτοποριακής εφαρμογής ταξί στα κινητά που αποτελεί ένα από τα success stories στην ελληνική αγορά ( η εταιρεία εξαγοράστηκε από το MyTaxi, θυγατρικής της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler AG).

Διαβάζω το σχόλιο του Δρανδάκη: «Είδα την ομιλία από κοντά, την κατέγραψα και σε video (αν και κόπηκε το stream δυστυχώς λίγο πριν το τέλος), και νομίζω ότι εκτός από το κείμενο, ήταν άψογο και το delivery (παρά τους φόβους του Γιώργου)». Και ο Mr Beat καταλήγει με την ιαχή: «go go gtzi!». Σχόλιο κάνει και ο Αντώνης Μαρκόπουλος, που αναλαμβάνει το 2010 ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού στο τότε υπερυπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (κυβέρνηση Γ.Α. Παπανδρέου, υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης): «Συγχαρητήρια για την πολύ καλή ομιλία σου. Χάρηκα που συμμετείχαμε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ελπίζω το ΠΑΣΟΚ να τοποθετήσει πλέον ψηλά στην πολιτική του agenda και το θέμα της νεανικής επιχειρηματικότητας αν θέλουμε να μιλάμε για προοδευτική ανάπτυξη και επένδυση στη γνώση».

Ο Μαρκόπουλος έβαλε τη σφραγίδα του στη δημιουργία των πρώτων ventures capital με κεφάλαια προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που στήριξαν την ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας – τα ICT Jeremie VC Funds. Ένα από αυτά – το Openfund ΙΙ, στην ιδρυτική ομάδα του οποίου συμμετείχε ο Τζιραλής – έχει να παρουσιάσει την επιτυχημένη επένδυση στην εταιρεία Workable . Νωρίτερα, ο ιδρυτής του OpenCoffee στην Ελλάδα είχε συμμετάσχει και στην ιδρυτική ομάδα του πρώτου Openfund που πιστώνεται την επιτυχημένη επένδυση του Taxibeat.

Το 2020 λίγο πριν την εισβολή του φονικού covid-19 το αειθαλές OpenCoffee διοργάνωνε τις συναντήσεις του στο μεγάλο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη επί της Πειραιώς, ενώ ο Γιώργος Τζιραλής – που δεν έχει κουραστεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια να διαλαλεί: ««Οι ελληνικές start-up είναι εδώ»- συμμετέχει πλέον ως μέλος της ιδρυτικής ομάδας του Marathon VC, ενός από τα funds της οικογένειας του Equifund που δημιουργήθηκε με εθνικούς πόρους αλλά και κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων(EIF). Μέχρι τώρα πάνω από 70 εταιρείες με κεφάλαια άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ έχουν βρει χρηματοδότηση από τα funds, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (τέλος 2019) που φιλοξενούνται σε report του οργανισμού Found.ation.

Πολλά success stories

Την ίδια ώρα τα success stories συνεχίζονται με το πιο πρόσφατο εκείνο της εξαγοράς της Think Silicon από την Πάτρα από την εισηγμένη στο Nasdaq Applied Material με την έδρα της στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας που αποτελεί μια ηγέτιδα δύναμη στο κλάδο της.

Η ελληνική εταιρεία – μέλος του ολοκληρωμένου προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας NBG Business Seeds και μια από τις επενδύσεις που είχε κάνει το Metavallon VC από την οικογένεια των funds του Equifund- εξειδικεύεται στην σχεδίαση υψηλής απόδοσης Μονάδων Επεξεργασίας Γραφικών (Graphics Processors Units ή GPUs) για την αναδυόμενη αγορά του Internet of Things (IoT), των φορετών συσκευών (wearables) και Inference Accelerators Τεχνητής Νοημοσύνης για εφαρμογές Υπολογιστικής Όρασης στη συσκευή (Machine Learning Vision Applications for IoT/Edge end nodes).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολύμορφης και πολυεπίπεδης ενίσχυσης του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας. Οργανικό μέρος αυτού του προγράμματος με την επωνυμία Elevate Greece θα είναι και η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενός δυναμικού εργαλείου για τις start-up που μπορούν και θέλουν να «μεγαλώσουν» ξεφεύγοντας από τα όρια της ελληνικής επικράτειας. Η επιλογή αυτή – που θα υποστηρίζεται και από μια δέσμη ισχυρών κινήτρων σε αρκετούς κρίσιμους τομείς όπως η χρηματοδότηση, η φορολογία, τα εργασιακά και ασφαλιστικά των εργαζομένων κ.α – θα συνδυάζεται με την μεγάλη παρέμβαση της δημιουργίας (μέσω ΣΔΙΤ) της Πολιτείας Καινοτομίας στο χώρο της παλαιάς βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, δίπλα στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης -κεντρικό πρόσωπο των οποίων είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας- φέρνουν στο μυαλό ανάλογες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες – μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η γαλλική La French Tech- που δίνουν μια κεντρική κατεύθυνση για το που μπορεί να οδηγηθεί τα επόμενα χρόνια η «βαριά βιομηχανία» της Γνώσης.

Κάποτε, πριν από 10 και πλέον χρόνια ο σημερινός πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους ελάχιστους πολιτικούς (μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου) που προσέτρεχαν στις συναντήσεις του OpenCoffee για να στηρίξουν ένα νέο δυναμικό κύμα επιχειρηματικότητας. Το στοίχημα που έβαλαν τότε οι λίγοι και τολμηροί φαίνεται πως κερδίζεται μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο. Όλα δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να αποδεχθεί μια νέα, μεγάλη πρόκληση: Να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας που μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ως αναπτυξιακό & επενδυτικό παράδειγμα, ένα φωτεινό σημείο αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

https://www.tanea.gr/2020/05/08/science-technology/to-megalo-alma-ton-start-up-kai-oi-spoudaies-protovoulies-pou-erxontai/

.jpg.7c4cf3d6ad99b2c8a11834c05349d6fd.jpg

Drandakis-3-600x400.jpg.08d75792e9291f81980f84f335f81db4.jpg

28369359_giralis.jpg.de7e59494587b97394d4528d8ad8ffce.jpg

startup-business-concept-e1548670248588.thumb.jpg.9c76bfc9404ca5a745e28cc84239c55e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η Μicrosoft εξαγόρασε την ελληνική Softomotive. :cheesy:

Εκλεισε η εξαγορά της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων Softomotive από τον αμερικανικό κολοσσό Microsoft, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, με το τίμημα να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Η Softomotive, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδρύθηκε το 2005 από τον Μάριο Σταυρόπουλο και θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών (RPA - robotic process automation). Ο RPA, που συνιστά πλέον έναν από τους πιο περιζήτητους κλάδους στον τομέα της τεχνολογίας, αφορά λογισμικό που χρησιμοποιείται για να αυτοματοποιήσει διεργασίες που θα εκτελούσε κάποιος χρήστης / εργαζόμενος στον υπολογιστή. Πρόκειται, δηλαδή, για επαναλαμβανόμενες εργασίες, τις οποίες οι χρήστες εκτελούν αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο. Για μεγάλες εταιρείες οι επαναλαμβανόμενες αυτές εργασίες μπορεί να είναι εκατοντάδες.

Συνεπώς, μέσω της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Softomotive, οι επιχειρήσεις εξοικονομούν χρόνο, μειώνουν το κόστος, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των εργασιών και απαλλάσσουν τους εργαζομένους από δουλειές που γίνονται με μηχανικό τρόπο.

Το προϊόν της εταιρείας έχει εφαρμογή στον τραπεζικό και στον ασφαλιστικό κλάδο, ενώ χρησιμοποιείται και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, το πιο σημαντικό στοιχείο της συγκεκριμένης εξαγοράς είναι ότι ένας τεχνολογικός γίγαντας όπως η Microsoft επιλέγει να επεκτείνει τον κλάδο του RPA μέσω της τεχνολογίας της Softomotive. Επίσης, δεν αποκλείεται το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του RPA της Microsoft να στεγαστεί στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η εταιρεία λογισμικού άντλησε 25 εκατ. δολ. από την επενδυτική εταιρεία Grafton Capital, που συστάθηκε το 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία έχει χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ακόμη και η σύνθεση του Δ.Σ. έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της εξαγοράς. Αυτό γιατί η Grafton Capital, αφού επένδυσε στην εταιρεία πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, τοποθέτησε πρόεδρο (chairman) του Δ.Σ. τον Γάλλο επιχειρηματία Guy Berruyer, που ήταν πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Sage. Η συγκεκριμένη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο του software, γεγονός που επηρέασε θετικά την επιλογή της Microsoft.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε στην Αθήνα, ενώ το 2015 άνοιξε γραφεία στο Λονδίνο. Επίσης, έχει παρουσία στη Νέα Υόρκη, στην Ινδία και στη Νότια Κορέα. Οπως έχει ήδη γράψει και το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμά του, λόγω της ανοδικής πορείας της η Softomotive έχει φθάσει να ανταγωνίζεται πολλές startups και εταιρείες παραγωγής λογισμικού. Τέτοιες είναι η Automation Anywhere και η UiPath, η οποία, όπως αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα το Bloomberg, προγραμματίζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και πρόσφατα αποτιμήθηκε στα 7 δισ. δολάρια.

https://www.kathimerini.gr/1078834/article/oikonomia/epixeirhseis/h-microsoft-e3agorase-thn-ellhnikh-softomotive

gkat_25_1905_page_1_image_0002-thumb-large.jpg.d8f9f39cd6c872d0b3c528cdde726f99.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα παιδιά από την Πάτρα που κυνήγησαν το όνειρό τους. :cheesy:

Αν κανείς έχει τον χρόνο, τη διάθεση και, πάνω από όλα, το ενδιαφέρον να επισκεφθεί τον λογαριασμό της εταιρείας Think Silicon από την Πάτρα – εξαγοράσθηκε πρόσφατα από την εισηγμένη στον Nasdaq αμερικανική εταιρεία Applied Materials έναντι ενός σεβαστού ποσού δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων – θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι υπάρχει αγγελία με την οποία αναζητείται manager για πωλήσεις – Graphics and AI IP Sales Manager – που θα έρθει για να υποστηρίξει εμπορικά το νέο εγχείρημα, όπως επίσης και άλλες αγγελίες για μηχανικούς κ.λπ. για την Πάτρα και την Αθήνα.

Μια ενέργεια που πιστοποιεί τις δυνατότητες αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για τα «Παιδιά από την Πάτρα» που «ονειρεύτηκαν και κυνήγησαν ένα όραμα»… Τα τελευταία λόγια ανήκουν σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τόσο την ελληνική σκηνή των start-up όσο και, γενικότερα, το οικοσύστημα καινοτομίας. Είναι ο Σπύρος Αρσένης, συντονιστής του προγράμματος NBG Business Seeds, μέλος του οποίου είναι η Think Silicon.

Η ελληνική υψηλή τεχνολογία μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο

Με αυτή την ιδιότητά του, η τοποθέτησή του έχει μια ιδιαίτερη αξία: «Eίναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι οι τρεις τελευταίες εξαγορές των εταιρειών Innoetics, Think Silicon και Softomotive αφορούν εταιρείες τεχνολογίας αιχμής. Αποτελούν έμπρακτη ένδειξη του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα ερευνητικά κέντρα και οι φιλόδοξοι ερευνητές και επιστήμονες. Η ερευνητική πρωτοπορία της Ελλάδας είναι δεδομένη. Σιγά σιγά καλύπτουμε και το κενό της μεταφοράς τεχνολογίας. Πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή ενός νέου ελληνικού θαύματος».

Ρεαλιστής στη βάση των δεδομένων

Υπέρμετρα αισιόδοξος ή ρεαλιστής στη βάση των δεδομένων; Θα αποτολμούσα να υποστηρίξω το δεύτερο, δηλαδή ρεαλιστής στη βάση των δεδομένων. Ο Αρσένης, ένα από τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ελληνική start-up σκηνή τα τελευταία δέκα χρόνια μέσα από τη διεξαγωγή του ετήσιου διαγωνισμού νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας (Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας), αναγνωρίζει πλέον ένα σημαντικό ποιοτικό στοιχείο διαφοροποίησης σε σχέση με το παρελθόν: Την έλευση μεγάλων διεθνών παικτών.

Μια τάση που ξεκίνησε με την Innoetics (εταιρεία – τεχνοβλαστός του δημόσιου ερευνητικού κέντρου Αθηνά που εξαγοράσθηκε από την κορεατική πολυεθνική Samsung Electronics) φαίνεται να εδραιώνεται αλλά και να αφήνει σοβαρές υποψίες διεύρυνσης. Μετά την εξαγορά τής εκ Πατρών ορμώμενης Think Silicon από την Applied Materials ήρθε και η σειρά της Softomotive να περάσει στον έλεγχο της Microsoft. Deals δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που όμως αν δει κανείς πίσω από τα ατελείωτα μηδενικά στις επιταγές των αντιτίμων και τα συμβόλαια της εξαγοράς θα διαπιστώσει η υψηλή τεχνολογία made in Greece δεν είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας αλλά μια ζώσα πραγματικότητα που αρχίζει να δημιουργεί τη δική της παράδοση και να διαμορφώνει το έδαφος για την καθιέρωση πρότυπων παραδειγμάτων στην ελληνική επιχειρηματική ζωή.

Αν κανείς δεν μείνει στη απατηλή λάμψη των εκατομμυρίων θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, οι εξαγορές των ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» ή «μια ζαριά που έκατσε». Κάθε άλλο. Πρόκειται για εταιρείες με μια διαδρομή χρόνων κατά την οποία οι ιδρυτικές ομάδες τους χρειάσθηκε να επιδείξουν πέραν της σκληρής δουλειάς και αφάνταστη υπομονή και επιμονή στις προσπάθειες τους. Εκ των υστέρων, όλοι μιλούν για τα «διαμαντάκια» που «ξετρύπωσαν οι ξένοι», ξεχνώντας ότι το ελληνικό σύστημα των χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων – με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις – ουδέποτε έκανε τον κόπο να πάρει ρίσκο και να ξεφύγει από την πεπατημένη.

Προς τιμήν του, μόνο ένα fund – η Metavallon VC από την οικογένεια του Equifund – είχε βάλει κεφάλαια στην εταιρεία και βρέθηκε κερδισμένο από την εξαγορά της. «Η διοίκηση και το στελεχικό δυναμικό της Think Silicon παραμένουν στην Πάτρα και την Αθήνα και συνεχίζουν να εξυπηρετούν το διαρκώς αυξανόμενο διεθνές πελατολόγιό τους και να αναπτύσσουν το φιλόδοξο προϊοντικό και τεχνολογικό τους πλάνο ανάπτυξης στον χώρο των ηλεκτρονικών και ημιαγωγών». Η αναφορά στην παραμονή της διοίκησης και του στελεχικού δυναμικού στην Πάτρα και στην Αθήνα προέρχεται από το κείμενο δημόσιας ανακοίνωσης του fund. Στο ίδιο κείμενο διαβάζω: «Η Think Silicon, με έδρα την Πάτρα, δραστηριοποιείται στον χώρο των ημιαγωγών και εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, για wearables, Internet of Things, οικιακές συσκευές και οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού, ενώ εξυπηρετεί πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατα επέκτεινε την προϊοντική γκάμα της σε λύσεις απευθυνόμενες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης επεξεργαστών χαμηλής ισχύος για Edge Computing. (…) Η εξαγορά από την Applied Materials έρχεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στο εκκολαπτόμενο οικοσύστημα νεοφυών τεχνολογικών εταιρειών και Venture Capital στην Ελλάδα. H Think Silicon αποτελεί ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα όπου ταλαντούχοι επιχειρηματίες κατάφεραν να αναπτύξουν καινοτόμα τεχνολογία για την παγκόσμια βιομηχανία των ημιαγωγών. Επιλέγοντας την Ελλάδα ως βάση για την επέκταση του παγκοσμίου δικτύου Ερευνας & Ανάπτυξης, η Applied Materials επιβεβαιώνει το απαράμιλλο επίπεδο του ελληνικού ταλέντου, της καινοτομίας και των δυνατοτήτων Ερευνας & Ανάπτυξης (E&A)».

Κοινά χαρακτηριστικά

Από το στόμα του Γιώργου Καραντώνη, από την ιδρυτική ομάδα της Metavallon VC, είχα την ευκαιρία να ακούσω, πέραν όλων των άλλων, και για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Omilia, μιας εταιρείας που ίδρυσαν στην Αθήνα ο Δημήτρης Βάσσος και ο Πελίας Ιωαννίδης το 2002. Ο ίδιος δέχθηκε να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις του: «Είχαμε πρόσφατα διαδοχικά καλά νέα στο ελληνικό οικοσύστημα της τεχνολογικής καινοτομίας: την ΑΜΚ των 20 εκατ. στην Omilia, την εξαγορά της Think Silicon από την AMAT και την εξαγορά της Softomotive από τη Microsoft. Σκεφτόμουν λοιπόν εάν αυτές οι επιτυχίες είναι τυχαίες ή βασίζονται σε κάποια κοινά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν και άλλοι επιχειρηματίες προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους. Κατέληξα στα ακόλουθα:

Και οι τρεις εταιρείες είναι απόλυτα εξειδικευμένες και έχουν κάνει (από την αρχή ή σταδιακά) πολύ προσεκτική επιλογή του επιχειρηματικού τους αντικειμένου. Η Omilia προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις υποστήριξης αυτοματοποιημένων διαλόγων και τις απευθύνει σε συγκεκριμένη κατηγορία πελατών, τους μεγάλους telecom operators. Η Think Silicon σχεδιάζει ιδιαίτερα αποδοτικά GPUs που ικανοποιούν τις ανάγκες των μεγάλων κατασκευαστών wearable devices. Και η Softomotive παρέχει λύσεις RPA, που μέχρι την εξαγορά της δεν πρόσφερε κανένας από τους μεγάλους κατασκευαστές λογισμικού παγκοσμίως (Microsoft, Oracle, IBM, SAP etc.). Πιστεύω ότι αυτή η τεχνολογική εξειδίκευση και η στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές και κατηγορίες πελατών επέτρεψε τη γρήγορη ανάπτυξη και έπεισε τους επενδυτές για την αξία τους.

Η επιτυχία ήρθε όμως εύκολα και γρήγορα; Κάθε άλλο. Και στις τρεις περιπτώσεις απαιτήθηκαν πολλά χρόνια έρευνας και συστηματικής δουλειάς. Υπήρξαν δύσκολοι περίοδοι και χρειάστηκε να βρεθούν λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις. Υπήρξε όμως επιμονή, συστηματική προσήλωση στις ανάγκες των πελατών και ανάπτυξη των κατάλληλων συνεργασιών μέχρι να έρθουν τελικά οι επιτυχίες.

Και βέβαια υπήρξαν οι ξεχωριστοί άνθρωποι. Τόσο οι ηγέτες που κατάφεραν να χτίσουν το όραμα και τις ομάδες και να τις κρατήσουν κοντά τους, όσο και τα στελέχη με την υψηλή εξειδίκευση και τις διεθνείς επαγγελματικές παραστάσεις σε παρόμοιες εταιρίες που διέγραψαν και αυτές την πορεία τους με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό το τελευταίο σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών υψηλού ρίσκου και εξειδικευμένων επενδυτών στην ελληνική αγορά είναι που με κάνει πιο αισιόδοξο. Νομίζω ότι η τωρινή γενιά των επιχειρηματιών έχει τις γνώσεις, αλλά και τις επιχειρηματικές εμπειρίες και είναι έτοιμη να θριαμβεύσει».

Η ομάδα που τόλμησε

Αλλά ας επιστρέψουμε στα λόγια του Σπύρου Αρσένη. Το στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας προτίμησε να δημοσιεύσει στις 14 Μαΐου 2020 στον προσωπικό του λογαριασμό στο Linkedin ένα κείμενο με πολλές πολλές αλήθειες – κάποιες από αυτές πονάνε… Το κείμενο που φέρει τον τίτλο «Play it again, Sam» ακολουθεί: «Η εξαγορά της Think Silicon, από την εισηγμένη στον Nasdaq αμερικανική εταιρεία Applied Materials μάς συγκίνησε όλους. Συνέβη μέσα στις δύσκολες συνθήκες του COVID-19 και σίγουρα είναι το γεγονός της χρονιάς. Αποτελεί την κορωνίδα των επιτυχιών των 12 ετών ύπαρξης των χρηματοδοτικών εργαλείων Jeremie I, II και Equifund.

Ας σταθούμε στα κύρια σημεία:

Γιορτάζουμε, καθώς το τίμημα της πώλησης είναι κοντά στην εξαγορά του taxibeat, μιας εταιρείας Β2C, πριν από τρία έτη από τη γερμανική εταιρεία Daimler. Αυτή τη φορά έχουμε εξαγορά μιας εταιρείας Β2Β τεχνολογίας αιχμής που δραστηριοποιείται στον ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο του σχεδιασμού μικροεπεξεργαστών. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Διπλός εορτασμός καθώς πρόκειται για μια εταιρεία της περιφέρειας. Η εταιρεία αναπτύχθηκε στην Πάτρα, όπου και θα παραμείνει και θα μεγαλώσει αν κρίνουμε από τις πρόσφατες αγγελίες νέων θέσεων εργασίας που δημοσίευσε.

Ενθουσιασμός καθώς βλέπουμε την ανάπτυξη της εταιρείας ως αποτέλεσμα δημιουργίας ενός πολύ δυναμικού cluster στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Η αρχή έγινε από την Atmel. Tα στελέχη που ξεπήδησαν δημιούργησαν μια σειρά πολύ δραστήριων εταιρειών με έδρα την Πάτρα οι οποίες μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Κάποιες από αυτές απασχολούν εντυπωσιακό αριθμό εργαζομένων. Είναι καιρός να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής από την πολιτεία και τα funds.

Πανηγυρίζουμε το γεγονός ότι βασικό ρόλο στην εξαγορά έπαιξε ένα στέλεχος της Applied Materials ελληνικής καταγωγής. Γινόμαστε μάρτυρες της δημιουργίας ενός διεθνούς δικτύου Ελλήνων του εξωτερικού που φέρνει εξαγορές και επενδύσεις όπως της Tesla στον Δημόκριτο και της Pfizer στο ΑΠΘ. Αυτές οι διασυνδέσεις, που ζηλεύουμε σε άλλα οικοσυστήματα, αρχίζουν να λειτουργούν στη χώρα μας.

Η εταιρεία ωρίμασε μέσα από ερευνητικά προγράμματα και βγήκε επιτυχημένα στην αγορά πριν εξαγοραστεί. Η πορεία αποτελεί επιβράβευση του πηγαίου ταλέντου των ιδρυτών της που κατάφεραν να συνδυάσουν αποτελεσματικά ερευνητικές και εμπορικές δεξιότητες και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις στη σωστή στιγμή. Σπάνιες συγκυρίες που οδήγησαν στην επιβράβευση.

Σημαντικό ρόλο στην εξαγορά έπαιξε το γεγονός ότι η εταιρεία πρόσφατα δέχθηκε χρηματοδότηση από το Metavallon. Οι τεχνικοί και οικονομικοί έλεγχοι που είχαν προηγηθεί της χρηματοδότησης επέτρεψαν στην Think Silicon να βρεθεί με επικαιροποιημένο Business Plan, τακτοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και ενημερότητες. Η εξαγορά αποτελεί ξεκάθαρη νίκη για την ομάδα της Μυρτώς, της Αλεξάνδρας και των Γιώργηδων που τόλμησαν να εμπιστευτούν την ομάδα, να ακούσουν τις συμβουλές και να αποφασίσουν γρήγορα την πώληση της εταιρείας όταν δόθηκε η ευκαιρία».

Το κείμενο τελειώνει με μια αναφορά που θα κρατηθεί στη μνήμη μας: «Κάποια Παιδιά από την Πάτρα ονειρεύτηκαν και κυνήγησαν ένα όραμα που ακόμη και ο τίτλος του, Think Silicon, είναι εμπνευσμένος. Χρειαζόμαστε και άλλα τέτοια παιδιά, που σαν θα μεγαλώσουν θα γίνουν λεβέντες για χάρη όλων μας».

https://www.tanea.gr/2020/05/25/science-technology/ta-paidia-apo-tin-patra-pou-kynigisan-to-oneiro-tous/

think-silicon-640x336-600x315.jpg.8300742136b5effea3538ab0c1efc345.jpg

think_sillicon.jpg.39288976a795ecbd7642fd88d810d6b3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Απίστευτες ελληνικές πατέντες: Το «υδρογονάδικο» και το «βεσπάκι» με την επαναφορτιζόμενη μπαταρία. :cheesy:

«Να κάπου εδώ θα βρίσκεται – ελπίζουμε από τις αρχές του φθινοπώρου- το “υδρογονάδικο”». Το «άκουσα» ως εξαγγελία και το κατέγραψα ως δέσμευση. Άλλωστε, τα στελέχη του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος δεν «λένε» το κάτι παραπάνω αναζητώντας ψήφους και χαϊδεύοντας αυτιά…

Στη τελευταία μου επίσκεψη στον Δημόκριτο και το εντός της επικράτειας του, Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, η μία αποκάλυψη οδηγούσε σε μια δεύτερη και εκείνη σε μια τρίτη διαμορφώνοντας μια αλυσίδα δημιουργικής και παραγωγικής αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα.

Αλλά, ας ξεκινήσουμε από κάπου – ας πούμε, από το “υδρογονάδικο”. Το τελευταίο δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα πρατήριο εφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο και μάλιστα, με υδρογόνο που παράγεται αποκλειστικά και μόνο από φωτοβολταϊκά που βρίσκονται στη ταράτσα του εργαστηρίου που φιλοξενείται η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το project. Πρόκειται για μια ελληνική εταιρεία – σάρξ εκ της σαρκός του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Πιο συγκεκριμένα, η Cyrus είναι μια spin off του Κέντρου η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2019 και μέσα στο ίδιο χρόνο κατάφερε να βρει χρηματοδότηση από το Uni.Fund και να προχωρήσει τα σχέδια του.

Μιλώντας με τον CEO της Cyrus Μάνο Ζούλια με ενημέρωσε ότι το “υδρογονάδικο” θα εξυπηρετεί την κίνηση οχημάτων εντός του «Δημόκριτου» – αν συγκράτησα καλά τις πληροφορίες θα πρόκειται για ελαφρά σκουτεράκια και για ένα όχημα σαν και εκείνα με τα οποία μετακινούνται οι παίκτες του γκόλφ. Σε κάθε περίπτωση είναι μια αρχή… για ένα αμιγώς πράσινο και ελληνικό πρότζεκτ.

Αλλά, οι δουλειές της Cyrus βρίσκονται και εκτός του «Δημοκρίτου» καθώς υπάρχουν Δήμοι της Αττικής αλλά και της Κρήτης και της Δυτικής Μακεδονίας που είναι έτοιμοι να «τρέξουν» πιλοτικά προγράμματα για μετακινήσεις σε τοπική κλίμακα με οχήματα που θα κινούνται με υδρογόνο.

Για την ιστορία του πράγματος προσθέτω και μια τεχνική πινελιά από το ενημερωτικό σημείωμα που συνόδευε την επένδυση του Uni.Fund στη Cyrus. Διαβάζω: «Cyrus: Καινοτόμες Τεχνολογίες Συμπίεσης Υδρογόνου για εφαρμογή στις Μεταφορές

https://www.h2cyrus.eu/.

Ο σχεδιασμός και η προοπτική

Η εταιρεία Cyrus ιδρύθηκε το 2019 ως τεχνοβλαστός (spin-off) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου με χρήση μεταλλοϋδριδίων για τη συμπίεση αέριου υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις (>350 bar). Η συμπίεση υδρογόνου με χρήση μεταλλοϋδριδίων υπερτερεί έναντι άλλων μεθόδων συμπίεσης, λόγω της απλότητας στον σχεδιασμό και τη λειτουργία, της απουσίας κινούμενων μερών, της ασφάλειας και της αξιοπιστίας, καθώς και της δυνατότητας χρησιμοποίησης της απορριπτόμενης βιομηχανικής θερμότητας ή/και της πλεονάζουσας ανανεώσιμης ενέργειας.

To βασικό προϊόν της Cyrus, ένας καινοτόμος συμπιεστής Υδρογόνου Μεταλλοϋδριδίων, απευθύνεται στην αγορά των Σταθμών Ανεφοδιασμού Υδρογόνου (HRS) για οχήματα. Σύμφωνα με τα Εθνικά Σχέδια Δράσης των χωρών της ΕΕ, ως το 2025 σχεδιάζονται περίπου 820-842 σταθμοί ανεφοδιασμού με υδρογόνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτοί οι σταθμοί αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες ανεφοδιασμού σε περίπου 0,9 – 1,1 εκατ. οχήματα υδρογόνου. Οι εκτιμώμενες επενδυτικές ανάγκες γι’ αυτήν την αγορά (μόνο για την υποδομή) είναι της τάξης των €707 εκατ. έως το 2025, το 40% της οποίας αφορά αποκλειστικά στη συμπίεση.

Τα ιδρυτικά στελέχη της Cyrus δραστηριοποιούνται για περισσότερα από 20 χρόνια στον χώρο των εφαρμογών τεχνολογιών υδρογόνου κι έχουν αναλάβει μια σειρά από εθνικά και ευρωπαϊκά έργα που αφορούν στην αποθήκευση υδρογόνου σε μεταλλοϋδρίδια, σε εφαρμογές που συνδυάζουν ανανεώσιμες πηγές με υδρογόνο (ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας) και στη χρήση υδρογόνου στις μεταφορές και σε σταθερές εφαρμογές.

Όραμα της Cyrus είναι να συνεισφέρει καθοριστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ενεργειακής επάρκειας τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο με απώτερο στόχο την επίτευξη της Οικονομίας του Υδρογόνου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο

Όπως αναφέρει ο Μάνος Σταματάκης, συνιδρυτής και Βιομηχανικός Ερευνητής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος: “Η εταιρεία μας σκοπεύει να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο στον χώρο της δημιουργίας προϊόντων μεταλλοϋδριδίων για την αποθήκευση και συμπίεση αέριου υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις και να προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη διείσδυση των προϊόντων αυτών στην παγκόσμια αγορά της υδρογονοκίνησης, δημιουργώντας µια επιχειρηματική οντότητα η οποία θα έχει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη. Η πρόσφατη συνεργασία με το Uni.

Fund προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στην εταιρεία, αυξάνοντας το δυναμικό για την καινοτομία, τους πόρους για τη διατήρηση υψηλής ποιότητας δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης, την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας και συμβάλλοντας έτσι τελικά στην επιτυχή διείσδυση στην αγορά”».

Στην ίδια επίσκεψη γνώρισα και έναν επαναπατρισθέντα Έλληνα επιστήμονα – τον Ηλία Νασιόπουλο. Ιδρυτή και CEO της εταιρείας GIVE που φιλοξενείται στο Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος. Ο Ηλίας με χρόνια στη Formula 1 στην Αγγλία είναι έτοιμος μαζί με την ομάδα των συνεργατών του να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ που αφορά η δημιουργία ενός ηλεκτροκίνητου δίκυκλου οχήματος πόλης, που θα αποτελεί, εκτός από ένα μέσο μεταφοράς μια έμπρακτη επιλογή υπέρ της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Το καλαίσθητο «βεσπάκι» στηρίζεται στη επαναφορτιζόμενη μπαταρία του, έχει ικανοποιητική αυτονομία αλλά και μια αποκλειστική σχέση εμπιστοσύνης με τον κάτοχο – χρήστη. Τα πάντα γίνονται μέσα από το κινητό του. Το τελευταίο λειτουργεί και ως κλειδί…

Με λίγα λόγια, ελληνικές πράσινες πατέντες είναι εδώ! Μπορούν να αποδώσουν τα δέοντα και να βάλουν την Ελλάδα στο χάρτη μιας παγκόσμιας καινοτομίας. Αρκεί να βρεθεί τρόπος να υποστηριχθούν επί της ουσίας. Και η ουσία δεν είναι πάντα θέμα κεφαλαίων… Είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής επιλογής!

https://www.in.gr/2020/06/16/economy/oikonomikes-eidiseis/apisteytes-ellinikes-patentes-ydrogonadiko-kai-vespaki-tin-epanafortizomeni-mpataria/

unnamed-10.jpg.7821169467790e5bc81c4cf7583c4202.jpg

-21.png.a18e9e783fba34cf831d311baf5d11ae.png

AERO-PHOTO-EKEFE-D.thumb.jpg.5c87bc496adb6e1692649e18e0d1e8c8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης