Jump to content

Πληροφορική-Τεχν.Νοημοσύνη-Kβαντικοi υπολ.-Νανοτεχνολογία.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης καθοδηγεί τη δημιουργία νέων μορίων. :cheesy:

Η συνθετική οργανική χημεία είναι η επιστήμη της δημιουργίας νέων χημικών δομών από απλούστερα μέρη. Έως σήμερα, η γνώση και η εμπειρία των χημικών ήταν το «κλειδί» για να σχεδιάσουν και να συνδυάσουν πετυχημένα τις χημικές αντιδράσεις, έτσι ώστε να παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως το μόριο ενός νέου φαρμάκου. Αλλά, εφεξής θα έχουν ένα πολύτιμο βοηθό, αν όχι οδηγό: την τεχνητή νοημοσύνη.

Γερμανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που, αφού έχει αφομοιώσει σχεδόν κάθε χημική αντίδραση που έχει γίνει μέχρι σήμερα από τους ανθρώπους, μπορεί πια μόνο του να προτείνει τις χημικές αντιδράσεις και να σχεδιάσει τα διαδοχικά χημικά βήματα για να παραχθεί ένα νέο μόριο. Οι χημικοί έκαναν λόγο για μια εξέλιξη-ορόσημο, που μπορεί να μεταμορφώσει τη Χημεία και να τη βάλει σε μεγάλο βαθμό στον…αυτόματο πιλότο, μεταξύ άλλων επιταχύνοντας την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αλλά και μειώνοντας το κόστος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στην οργανική χημεία και στην τεχνητή νοημοσύνη Μάρβιν Ζέγκλερ του Πανεπιστημίου του Μίνστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, χρησιμοποίησαν νευρωνικά δίκτυα βαθιάς μάθησης για να τροφοδοτήσουν και να «εκπαιδεύσουν» το λογισμικό τους με περίπου 12,4 εκατομμύρια γνωστές οργανικές χημικές αντιδράσεις, που έχουν συσσωρευθεί από τα μέσα του 19ου αιώνα μέσα από τη θεωρία και την πρακτική.

Στη συνέχεια, το σύστημα – που μαθαίνει και βελτιώνεται τελείως μόνο του- μπορεί να προβλέψει τις χημικές αντιδράσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε βήμα. Το «έξυπνο» λογισμικό σχεδιάζει μόνο του μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων για τη σύνθεση ενός νέου μορίου, από την αρχή έως το τέλος.

Από τη δεκαετία του 1960, οι χημικοί ξεκινάνε συχνά από το τέλος, δηλαδή με το μόριο που θέλουν να φτιάξουν, το οποίο βρίσκουν πια με τη βοήθεια υπολογιστών. Στη συνέχεια, πηγαίνοντας ανάποδα και χρησιμοποιώντας τόσο την ανάλυση άλλων μορίων που ήδη υπάρχουν όσο και τη διαίσθησή τους, καταλήγουν στις ουσίες (π.χ. στα πρόδρομα μόρια) και στις χημικές αντιδράσεις με τις οποίες πρέπει να ξεκινήσουν. Μια διαδικασία που μπορεί να πάρει στους ανθρώπους από μερικές ώρες έως αρκετές μέρες, αλλά την οποία τώρα πια είναι σε θέση να κάνει -και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα- το νέο εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης.

Προς επιβεβαίωση, οι ερευνητές έδειξαν σε 45 χημικούς στη Γερμανία και στην Κίνα εννέα καταγεγραμμένα «μονοπάτια» σύνθεσης διαφορετικών μορίων, τα οποία είχαν σχεδιασθεί είτε από ανθρώπους χημικούς είτε από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και τους κάλεσαν -αν μπορούσαν- να διακρίνουν ποιά προέρχονταν από το μηχάνημα.

Οι χημικοί δεν ήσαν σε θέση να διακρίνουν τα μεν από τα δε και δεν είχαν προτίμηση για το ποιά ήσαν τα καλύτερα, πράγμα που δείχνει ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης λειτουργεί πια όπως ένας έμπειρος χημικός. Δεν σημαίνει βέβαια ότι κάθε πρόταση του χημικού αλγόριθμου τελικά θα «δουλέψει» στο εργαστήριο, όπως όμως αποδεδειγμένα δεν φέρνει αποτελέσματα και κάθε ιδέα ανθρώπου χημικού.

Έχουν διεθνώς υπάρξει διάφορες προσπάθειες για να «παντρευτεί» η χημεία με την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά το σύστημα του Ζέγκλερ είναι το πιο προχωρημένο, επειδή μαθαίνει τελείως μόνο του και δεν χρειάζεται καθόλου να του μάθουν οι άνθρωποι τους κανόνες που θα χρησιμοποιήσει.

Ήδη αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το νέο σύστημα. Ο Ζέγκλερ δήλωσε αισιόδοξος, σύμφωνα με το «Nature», ότι οι οργανικοί χημικοί δεν θα μείνουν χωρίς δουλειά στο μέλλον, απλώς το νέο εργαλείο θα αποτελέσει έναν πολύτιμο βοηθό τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η συσκευή πλοήγησης GPS μπορεί να κατέστησε περιττούς τους χάρτινους χάρτες, αλλά όχι και τον οδηγό του αυτοκινήτου».

Δεν είναι πάντως σίγουρο ότι όλοι οι χημικοί θα το δουν με το ίδιο μάτι…

http://www.in.gr/2018/04/02/tech/systima-texnitis-noimosynis-kathodigei-ti-dimiourgia-neon-morion/

Artificial-Intelligence-Chemistry.jpg.d35044b642f40c3bc55df21c9ab7fe83.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

«Αθάνατος δικτάτορας» μπορεί να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη. :cheesy:

Πολλά είναι τα οφέλη που προκύπτουν καθημερινά από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, όμως θα μπορούσε να γίνει θανάσιμα απειλητική για την ανθρωπότητα όταν φτάσει σε ένα σημείο πέρα από το οποίο τα αποτελέσματά της δεν θα είναι ούτε προβλέψιμα ούτε κατανοητά από την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Το γεγονός αυτό ονομάζεται τεχνολογική ιδιομορφία ή μοναδικότητα (singularity).

Ο πρώτος που αναφέρθηκε στην τεχνολογική ιδιομορφία ήταν ο John von Neumann στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Vernor Vinge.

Η τεχνολογική ιδιομορφία θεωρείται ως ένας διανοητικός ορίζοντας γεγονότων πέραν του οποίου τα συμβάντα δεν θα μπορούν να προβλεφθούν ή να κατανοηθούν από τους ανθρώπους (υπενθυμίζεται ότι οι μαύρες τρύπες που διαθέτουν ορίζοντα γεγονότων σχετίζονται επίσης με μια singularity….). Σύμφωνα με αναλυτές η εκδήλωσή της αναμένεται στα μέσα του του 21ου αιώνα.

Για άλλη μια φορά ο επιχειρηματίας Έλον Μασκ, ιδρυτής της Tesla και της Space X, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την τεχνητή νοημοσύνη. Μάλιστα, αυτή τη φορά, μιλώντας στο πλαίσιο ενός νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εμπιστεύεστε αυτόν τον υπολογιστή;», ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί κάποτε να μετατραπεί σε «αθάνατο δικτάτορα».

Έχοντας άμεση πρόσβαση στην παραμικρή πληροφορία για κάθε άνθρωπο του πλανήτη και μπορώντας να κάνει εκατομμύρια υπολογισμούς σε κλάσμα του δευτερολέπτου και να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις, η τεχνητή νοημοσύνη ίσως κάποτε είναι σε θέση όχι μόνο να ελέγχει την παγκόσμια οικονομία και τα οπλικά συστήματα, αλλά τελικά να ενδυθεί τον μανδύα του διδάκτορα δικτάτορα – και μάλιστα του αθάνατου, αφού δεν θα πεθαίνει.

Αυτό το σκοτεινό σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Μασκ, αν οι έρευνες για την τεχνητή νοημοσύνη δεν τεθούν έγκαιρα υπό έλεγχο και ρυθμιστική εποπτεία. «Κατευθυνόμαστε ταχέως προς μια ψηφιακή υπερνοημοσύνη που θα υπερβαίνει κατά πολύ οποιονδήποτε άνθρωπο», δήλωσε ο Μασκ και προειδοποίησε ότι «αν μια εταιρεία ή μια μικρή ομάδα ανθρώπων καταφέρει να αναπτύξει θεϊκή ψηφιακή υπερνοημοσύνη, θα κυριαρχήσει στον κόσμο».

«Τουλάχιστον όταν υπάρχει ένας κακός δικτάτορας, είναι ένας άνθρωπος που κάποτε θα πεθάνει. Όμως για την τεχνητή νοημοσύνη δεν υπάρχει θάνατος. Μπορεί να ζει για πάντα και έτσι θα υπάρχει ένας αθάνατος δικτάτορας από τον οποίο δεν θα μπορούμε ποτέ να ξεφύγουμε», πρόσθεσε.

«Αν η τεχνητή νοημοσύνη έχει έναν στόχο και η ανθρωπότητα απλώς συμβαίνει να παρεμβάλλεται σε αυτόν, θα καταστρέψει την ανθρωπότητα σαν κάτι φυσικό, χωρίς καν να το σκεφτεί», ανέφερε ο Μασκ. «Είναι σαν να φτιάχνουμε ένα δρόμο και ένα μυρμήγκι συμβεί να βρεθεί στον δρόμο μας. Δεν μισούμε τα μυρμήγκια, απλώς φτιάχνουμε ένα δρόμο. Κι, έτσι, αντίο μυρμήγκι…».

Ήδη από το 2014 ο Μασκ έχει αποκαλέσει την τεχνητή νοημοσύνη «τη σοβαρότερη απειλή για την ύπαρξη της ανθρωπότητας». Μεταξύ άλλων, έχει δηλώσει ότι «αποτελεί άπειρα μεγαλύτερη απειλή από ό,τι η Βόρεια Κορέα» και ότι «η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι σαν να κάνεις επίκληση στο Διάβολο». Επίσης έχει εκφράσει φόβους ότι εξαιτίας της θα πυροδοτηθεί ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος.

Ο Μασκ πλήρωσε τα έξοδα για να προβάλλεται δωρεάν το ντοκιμαντέρ «Do you trust this computer?» στο YouTube μέσα στο σαββατοκύριακο, ώστε να μπορεί να το δει όποιος θέλει ελεύθερα. Σπεύσατε!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=1bcN8EawnCM

https://physicsgg.me/2018/04/07/%ce%b1%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην Πάτρα το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης. :cheesy:

Από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί, στην Πάτρα, το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και την Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ξεκινήσει από το 2000 και επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια. Συγκεντρώνει επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με σημαντικό έργο στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Αναδεικνύει τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο και τις επερχόμενες τάσεις που εφαρμόζονται στην καθημερινότητά μας με όλο και με ταχύτερους ρυθμούς.

http://www.in.gr/2018/04/20/tech/stin-patra-10o-panellinio-synedrio-texnitis-noimosynis/

led-1024x575.thumb.jpg.0ea2ace5b6b16e5e92e1d6fa43b30e74.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανατρέψει την πυρηνική ισορροπία… ως το 2040. :cheesy:

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τις βάσεις της πυρηνικής αποτροπής, και ως εκ τούτου την πυρηνική ισορροπία, ως το 2040, σύμφωνα με δημοσίευση του RAND Corporation (αμερικανικό think tank).

Αν και θεωρείται μάλλον απίθανη η εμφάνιση «αποκαλυπτικών» μηχανών φοβερής καταστρεπτικότητας που θα ελέγχονται από τεχνητές νοημοσύνες, ο κίνδυνος που συνιστά η τεχνητή νοημοσύνη για την πυρηνική ασφάλεια έγκειται, σύμφωνα με την έρευνα, στη δυνατότητά της να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πάρουν ρίσκα τα οποία μπορεί να έχουν δυνάμει τρομακτικές συνέπειες.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου η αρχή της αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής (MAD- Mutually Assured Destruction) διατηρούσε την ειρήνη (έστω και ασταθή) μεταξύ των υπερδυνάμεων, καθώς διασφάλιζε πως οποιαδήποτε επίθεση θα επέφερε καταστροφικά αντίποινα. Το αποτέλεσμα ήταν η επίτευξη στρατηγικής σταθερότητας, καθώς ελαχιστοποιούνταν τα κίνητρα για ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρηνικό πόλεμο.

Σύμφωνα με το νέο paper, τις προσεχείς δεκαετίες η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει τη δυνατότητα να «φθείρει» το δόγμα της αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής, υπονομεύοντας τη στρατηγική σταθερότητα: Βελτιωμένες τεχνολογίες αισθητήρων θα μπορούσαν να εισάγουν στην «εξίσωση» την δυνατότητα καταστροφής δυνάμεων που θα μπορούσαν να προβούν σε αντίποινα, όπως αυτοκινούμενοι εκτοξευτές πυραύλων και υποβρύχια. Ως αποτέλεσμα, τα αντίπαλα κράτη ενδεχομένως να βρίσκονταν στον πειρασμό να επιδιώξουν δυνατότητες πρώτου πλήγματος, με σκοπό να αποκτήσουν πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις με τους αντιπάλους τους, ακόμα και αν δεν έχουν σκοπό να επιτεθούν. Αυτό υπονομεύει τη στρατηγική σταθερότητα, επειδή, ακόμα και αν μια χώρα με τέτοιες δυνατότητες δεν προτίθεται να τις χρησιμοποιήσει, οι αντίπαλοί της δεν μπορούν να το γνωρίζουν.

«Η σύνδεση μεταξύ του πυρηνικού πολέμου και της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι καινούρια- βασικά οι ιστορίες τους συνδέονται» σχολιάζει ο Έντουαρντ Γκάιστ, ένας από τους συντάκτες του άρθρου. «Μεγάλο μέρος της πρώιμης ανάπτυξης της ΑΙ έλαβε χώρα προς στήριξη στρατιωτικών προσπαθειών, ή με στρατιωτικούς σκοπούς κατά νου».

Όπως πρόσθεσε, ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν το Survivable Adaptive Planning Experiment τη δεκαετία του 1980 που είχε σκοπό τη χρήση ΑΙ για την αξιοποίηση δεδομένων αναγνώρισης για σκοπούς σχεδίων στόχευσης με πυρηνικά όπλα.

Μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση είναι ότι η ΑΙ θα μπορούσε να βελτιώσει τη στρατηγική σταθερότητα, βελτιώνοντας την ακρίβεια στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, σύμφωνα με την δημοσίευση. Επίσης, αν και η ΑΙ θα μπορούσε να κάνει πιο ευάλωτες τις δυνάμεις δεύτερου πλήγματος, βελτιωμένες δυνατότητες παρακολούθησης και ερμηνείας των εχθρικών ενεργειών θα μπορούσαν να μειώσουν το ενδεχόμενο κάποιου λάθους που θα μπορούσε να επιφέρει κλιμάκωση. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως, δεδομένων των βελτιώσεων στο μέλλον, είναι δυνατόν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να αναπτύξουν δυνατότητες οι οποίες, αν και όχι αλάθητες, θα ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε σφάλματα από τους ανθρώπους- άρα θα είχαν σταθεροποιητική επίδραση μακροπρόθεσμα. Πάντως δεν τη συμμερίζονται πολλοί αυτή την αισιοδοξία: «Κάποιοι ερευνητές φοβούνται πως μια αυξημένη εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε νέα είδη καταστροφικών λαθών» λέει ο Άντριου Λον, άλλος ένας από τους συντάκτες της έρευνας. «Ίσως να υπάρχει πίεση για χρήση τεχνητής νοημοσύνης πριν να είναι ώριμη τεχνολογικά, ή μπορεί να είναι ευάλωτη σε υπονόμευση από αντιπάλους. Οπότε, η διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας τις προσεχείς δεκαετίες ίσως να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη και όλες οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να συμμετέχουν στη δημιουργία θεσμών που θα βοηθούν στον περιορισμό του πυρηνικού κινδύνου».

Δείτε την ταινία «The Man Who Saved the World». Περιγράφει την ζωή του Stanislav Yevgrafovich Petrov, αντισμήναρχου της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος απέτρεψε πυρηνική σύγκρουση μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ το 1983, μετά από λανθασμένο συναγερμό του συστήματος ειδοποίησης πυρηνικής επίθεσης:

http://physicsgg.me/2018/04/25/%ce%b7-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ae-%ce%bd%ce%bf%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%88/

hiroshima1-master768.jpg.80df30cb7eb80e9d3d73917249d04128.jpg

19Petrov-articleLarge.jpg.f077f0d66de1f026ba276a9aef1fbfe7.jpg

16427518_10155176723015934_1629564512402439763_n.jpg.938b733e1c832e5430e7d779d10eff47.jpg

original.jpg.1fd9c26ea8e139a372341eae99bdb47e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κβαντικό ραντάρ για τον εντοπισμό stealth αεροσκαφών αναπτύσσει ο Καναδάς. :cheesy:

Ο Καναδάς επένδυσε 2,7 εκατ. δολάρια στην ανάπτυξη κβαντικού ραντάρ- μιας νέας τεχνολογίας που θα βελτίωνε κατά πολύ τα δεδομένα όσον αφορά στον εντοπισμό stealth αεροσκαφών.

Όπως αναφέρει το BBC, η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται από το University of Waterloo για την αντικατάσταση των υπαρχόντων σταθμών ραντάρ στην Αρκτική. Το φαινόμενο το οποίο αξιοποιείται είναι ο αποκαλούμενος «κβαντικός φωτισμός» (quantum illumination)- η διαδικασία απομόνωσης ζευγών εμπλεκομένων φωτονίων. Μέχρι τώρα, η τεχνολογία αυτή έχει δοκιμαστεί μόνο σε εργαστήρια.

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ διατηρούν από κοινού 50 σταθμούς ραντάρ NWS (North Warning System) στνη Αρκτική, που αποτελούν την πρώτη γραμμή έγκαιρης προειδοποίησης/ ατμοσφαιρικής προειδοποίησης για τη Βόρεια Αμερική. Οι σταθμοί αυτοί φτάνουν στο τέλος της διάρκειας «ζωής» τους, και θα πρέπει να αρχίσουν να αντικαθίστανται από το 2025.

Και άλλες χώρες πραγματοποιούν έρευνες πάνω στο κβαντικό ραντάρ, περιλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας. Μάλιστα, τον Νοέμβριο η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στη Σαγκάη ανακοίνωσε πως οι επιστήμονές της αναπτύσσουν ένα νέο είδος κατασκοπευτικού δορυφόρου που θα είναι σε θέση να εντοπίζει stealth αεροσκάφη.

Ο κβαντικός φωτισμός χρησιμοποιεί το φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής: Δύο φωτόνια συνδέονται μεταξύ τους, και ακόμα και αν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση οι ενέργειες που γίνονται πάνω στο ένα συνεχίζουν να επηρεάζουν και το άλλο. Η πραγματική κβαντική διεμπλοκή είναι δύσκολο να διατηρηθεί για μακρές χρονικές περιόδους και το φαινόμενο συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά στους επιστήμονες όσον αφορά στην κατασκευή κβαντικών υπολογιστών και την ανάπτυξη τεχνικών κβαντικής κρυπτογράφησης. Ωστόσο, ακόμα και αν τα φωτόνια αποσυνδεθούν, διατηρούν σχέση μεταξύ τους, κάτι που επιτρέπει τη χρήση τους για τον εντοπισμό stealth αεροπλάνων.

http://www.naftemporiki.gr/story/1344281/kbantiko-rantar-gia-ton-entopismo-stealth-aeroskafon-anaptussei-o-kanadas

15.jpg.a887cc9ab47c093910e89ff8998b4f78.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Cronus: Το ρομπότ που παίζει σκάκι. :cheesy:

Στα επόμενα χρόνια οι σκακιστές και οι εκατομμύρια λάτρεις του πιο διάσημου επιτραπέζιου παιχνιδιού στον κόσμο δεν θα χρειάζονται να εξασκούνται έχοντας απέναντί τους την οθόνη ενός υπολογιστή, γιατί ήδη μια ομάδα φοιτητών, που είναι μέλη της ομάδας ρομποτικής Hyperion Robotics του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας, κατασκεύασε το Cronus, που είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που παίζει σκάκι.

Αποτελείται από ένα ρομποτικό βραχίονα που κάνει όλες τις κινήσεις πάνω στη σκακιέρα, πατώντας ακόμη και το χρονόμετρο δίνοντας το χρόνο στον αντίπαλο και έναν υπολογιστή που ελέγχει μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο την ανάπτυξη του παιχνιδιού αλλά και τις κινήσεις του βραχίονα πάνω στην παλέτα.

Όπως αναφέρει ο λέκτορας του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Μηνάς Δασυγένης το εν λόγω πρότζεκτ, υλοποιήθηκε «για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας».

«Η κατασκευή μας, το Cronus, δεν προσφέρει την ίδια γοητεία όπως είναι να παίζεις μ’ έναν άνθρωπο», σημειώνει ο 20χρονος Βασίλης Τζήκας «αλλά η πιθανότητα του να κάνει λάθος ή να ηττηθεί είναι μηδαμινή». Εξηγεί ότι «θέλαμε να δείξουμε ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες τα ρομπότ γίνονται καλύτερα από τους ανθρώπους και μπορούν να τους αντιπροσωπεύσουν επάξια παρότι δημιουργούνται από αυτούς».

«Προσπαθήσαμε αρκετά αλλά είμαστε χαρούμενοι που τα καταφέραμε».

Όλα ξεκίνησαν από την παρακίνηση του κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής καθηγητή Θεόδωρου Θεοδουλίδη, που εκτός από λάτρης του επιτραπέζιου είναι και δεινός σκακιστής, ο οποίος ρωτούσε συνεχώς κατά την διάρκεια του μαθήματος εάν μπορούν να δώσουν «ζωή» σ’ ένα ξεχασμένο βραχίονα που βρισκόταν στις αποθήκες του εργαστηρίου και να τον κάνουν να παίξει σκάκι. «Στην τρίτη φορά που το επανέλαβε κοιταχτήκαμε μεταξύ μας και είπαμε γιατί όχι; αφού στην Ελλάδα δεν το έχει προσπαθήσει κανείς, θα το κάνουμε εμείς» αναφέρει ο Βασίλης Τζήκας καταλήγοντας ότι «προσπαθήσαμε αρκετά αλλά είμαστε χαρούμενοι που τα καταφέραμε».

Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες σκληρής δουλειάς πολλές ώρες στο εργαστήριο, πολύ μελέτη και αρκετή ερευνητική δουλειά για να πάρει ο Cronus τη μορφή που έχει σήμερα. Ποιο ήταν το πιο δύσκολο σημείο στην υλοποίηση του πρότζεκτ, ρωτήσαμε την 21χρονη προγραμματίστρια της ομάδας Ακριβή Κασκατζή; «Ότι είχαμε ένα υλικό, τον βραχίονα, που δεν ήταν η δουλειά του να παίζει σκάκι η να προγραμματίζεται, αλλά να αναπαράγει μόνο συγκεκριμένες κινήσεις». Όπως εξηγεί: «καταφέραμε να δώσουμε απαντήσεις σε διάφορα προβλήματα κάνοντας τον βραχίονα λειτουργικό πάνω στην σκακιέρα». Ο άμεσος στόχος που έχει τεθεί για το επόμενο διάστημα είναι «να βελτιώσουμε τον χρόνο απόκρισης της μηχανής και να μπορεί το ρομπότ μας να παίζει σε τρεις σκακιέρες ταυτόχρονα».

Ο λέκτορας Μηνάς Δασυγένης που παρακολουθούσε τη δουλειά της ομάδας τόνισε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο στην ολοκλήρωση του πρότζεκτ cronus ήταν ότι οι φοιτητές εκτός από την έρευνα και εντατική δουλειά «χρησιμοποίησαν την φαντασία τους» για να απαντήσουν σε προβλήματα κατά την υλοποίηση του εγχειρήματος. «Η πρωτοτυπία που έχει ο Cronus -εκτός του ότι παίζει καλό σκάκι – οφείλεται στις λύσεις που έδωσε η ερευνητική ομάδα» σημείωσε ο κ. Δασυγένης «φτάνοντας στα όρια την αξιοποίηση του εξοπλισμού».

Ο Αντώνης Χατζησάββας αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες «η ομάδα θα βρεθεί στη Γαλλία προκειμένου να συμμετάσχει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα τις ρομποτικές πόλεις του μέλλοντος και την ορθή διαχείριση των πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος» που θα πραγματοποιηθεί στην La Roche Sur Yon από 9-13 Μαΐου.

Τα μέλη της ομάδας Hyperion Robotics του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του Πολυτεχνείου Κοζάνης τα τελευταία χρόνια μετρούν πρωτιές, βραβεία και συμμετοχές σε ολυμπιάδες ρομποτικής ενώ μετά την τελευταία συμμετοχή τους στην ολυμπιάδα στο Νέο Δελχί της Ινδίας βραβεύτηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

http://www.in.gr/2018/04/28/tech/cronus-rompot-pou-paizei-skaki/

CronusPresentation-59-450x600.jpg.0e098393040c0672a30b47334f61ab26.jpg

CronusPresentation-8-1-450x600.jpg.0a08a14ecfe9957293cbc70ee2f63afc.jpg

sk.jpg.0877e92ec1fd6c7cbdf0e18f4eb7f8e7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Νέο» παραμύθι των αδελφών Γκριμ με «λογοτεχνική κλωνοποίηση» μέσω τεχνητής νοημοσύνης. :cheesy:

Ένα «νέο» παραμύθι των αδελφών Γκριμ δημοσίευσε πρόσφατα η εφαρμογή διαλογισμού Calm - με το πρωτότυπο όλης υπόθεσης να έγκειται στο ότι το «Η πριγκίπισσα και η αλεπού» (The princess and the fox) δεν γράφτηκε προφανώς από τους αδελφούς, που πέθαναν πριν από 150 χρόνια, αλλά από ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο επίσημο blog της Calm, η διαδικασία ήταν στην ουσία μια μορφή «λογοτεχνικής κλωνοποίησης», ως αποτέλεσμα συνεργασίας με τη Botnik: Μια ομάδα συγγραφέων, καλλιτεχνών και προγραμματιστών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργούν νέες μορφές συγγραφής.

Η Botnik χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα πρόγνωσης κειμένου (predictive text), ονόματι Voicebox, το οποίο τροφοδοτήθηκε με τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ για να προτείνει λέξεις και φράσεις με βάση αυτά με τα οποία τροφοδοτήθηκε. Σύμφωνα με τον Τζέιμι Μπρου, διευθύνοντα σύμβουλο της Botnik και έναν από τους τρεις συγγραφείς που βοήθησαν στη δημιουργία του παραμυθιού, «μετά, οι άνθρωποι συγγραφείς πήραν τις φράσεις και τις προτάσεις που είχε προτείνει το πρόγραμμα πρόγνωσης κειμένου και άρχισαν να τις συνθέτουν σε μια ιστορία».

Τα κενά καλύφθηκαν μέσω φαντασίας, επιπλέον προτάσεων από τον αλγόριθμο και ιδέες από τους story editors της Calm. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα παραμύθι στο στιλ και ύφος των αδελφών Γκριμ, αλλά σαφώς πιο «ήμερο» σε σχέση με αρκετές από τις πλέον «σκοτεινές» τους ιστορίες.

Το πρόγραμμα/ πληκτρολόγιο πρόγνωσης κειμένου της Botnik είναι διαθέσιμο online για όποιους χρήστες επιθυμούν να πειραματιστούν

Σημειώνεται πάντως ότι η τεχνική αυτή -η χρήση υπολογιστών για την παραγωγή περιεχομένου και μετά η χρήση ανθρώπων για την επεξεργασία του- είναι κάτι αρκετά διαδεδομένο, ενώ παρόμοια προγράμματα που προσπαθούν να εξελιχθούν σε «συγγραφείς τεχνητής νοημοσύνης» αναπτύσσονται από αρκετούς ερευνητές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Shelley AI (από τη Μαίρη Σέλεϊ του «Φρανκενστάιν») από το ΜΙΤ.

Όπως σημειώνει το BBC, το «Η πριγκίπισσα και η αλεπού» είναι η δεύτερη ιστορία τέτοιου τύπου της Botnik που γίνεται viral, καθώς πέρυσι είχε κυκλοφορήσει ένα κεφάλαιο fan fiction του Χάρι Πότερ, με όνομα «Harry Potter and the Portrait of What Looked Like a Large Pile of Ash».

http://www.naftemporiki.gr/story/1346087/neo-paramuthi-ton-adelfon-gkrim-me-logotexniki-klonopoiisi-meso-texnitis-noimosunis

15.jpg.0e0202f26095aa0bf5a4582ecf0e80cb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΟΠΑ: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία γλωσσολογικών πόρων για την Ελληνική. :cheesy:

Μία πρωτοπόρα προσπάθεια για τη δημιουργία καινοτόμων γλωσσολογικών πόρων για την Ελληνική προωθούν το ΟΠΑ και η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος.

Η Ελληνική γλώσσα διαδίδεται στην εποχή του Ιντερνέτ και των ψηφιακών μέσων κατά κύριο λόγο μέσω online υπηρεσιών και ιστοσελίδων του Παγκόσμιου Ιστού (ΠΙ) ο οποίος είναι η κύρια πηγή αναζήτησης πληροφορίας και γνώσης. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν παράξει τα τελευταία χρόνια πρωτοφανούς εκφραστικότητας διανυσματικές παραστάσεις λέξεων (word embeddings) και έχουν καθιερωθεί ως αναπόσπαστο μέρος των πόρων και μοντέλων για Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι χαρακτηριστική η έλλειψη τέτοιων γλωσσολογικών πόρων για την Ελληνική γλώσσα που να στηρίζεται σε μεγάλες ποσότητες κειμένου. Υπό τις συνθήκες αυτές η ερευνητική ομάδα «Εξόρυξης Γνώσης από Βάσεις Δεδομένων και τον Παγκόσμιο Ιστό» του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ, υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του Δρ. Μιχάλη Βαζιργιάννη (Καθηγητής στο ΟΠΑ και την Ecole Polytechnique στη Γαλλία) έχει επιτύχει ένα σημαντικό επίτευγμα στο χώρο αυτό: την παραγωγή του πληρέστερου ως τώρα συνόλου γλωσσολογικών πόρων για την Ελληνική γλώσσα που παράχθηκε με τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης από την μεγαλύτερη συλλογή κειμένων που υπήρξε ποτέ στην Ελληνική.

Συγκεκριμένα το έργο

1.Αρχικά συνέλεξε το προσβάσιμο περιεχόμενο του Ελληνικού ΠΙ, περίπου 170 εκατομμύρια ιστοσελίδες, συνολικού μεγέθους περίπου 10 τρισεκατομμύρια χαρακτήρες, αξιοποιώντας διαδεδομένες τεχνολογίες και λογισμικά ανοικτού κώδικα.

2.Με τις κατάλληλες τεχνικές μετα-επεξεργασίας, στην αιχμή της επιστήμης, δημιούργησε ένα ενιαίο ασυμπίεστο κείμενο, και από αυτό εξήγαγε τις μοναδικές λέξεις (περίπου 7 εκατομμύρια) που είναι ουσιαστικά το τρέχον και πλήρως ενημερωμένο λεξιλόγιο της Ελληνικής γλώσσας.

3.Ανέπτυξε ένα πακέτο αυτόματης διόρθωσης του λεξιλογίου, που δίνει τη δυνατότητα για την εύρεση και καταχώρηση των νεοφυών λέξεων του υπό δημιουργία λεξικού.

4.Αξιοποίησε σύγχρονες τεχνικές βαθέων νευρωνικών δικτύων για να παράγει διανυσματικές παραστάσεις λέξεων (word embeddings) για την Ελληνική γλώσσα - δίνοντας τη δυνατότητα για πολύπλοκες γλωσσολογικές αναζητήσεις (αναλογίες, ομοιότητες, κλπ).

Το σύνολο των παραπάνω πόρων θα είναι διαθέσιμο σαν ανοιχτό λογισμικό και δεδομένα για χρήση από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και βιομηχανική κοινότητα της χώρας αλλά και διεθνώς. Δείγμα των γλωσσολογικών αυτών πόρων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα:

http://archive.aueb.gr:7000/

Η προσπάθεια αυτή χρηματοδοτήθηκε μερικά από το Ίδρυμα Νιάρχου για λογαριασμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

http://www.naftemporiki.gr/story/1347787/protopora-prospatheia-glossologikon-poron-gia-tin-elliniki

oikonomiko-panepistimio-athinon-asoee.jpg.4cef851406f3250ebf712a0f4fe9c16a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Robotex: Στην Αθήνα για πρώτη φορά το μεγαλύτερο φεστιβάλ ρομποτικής. :cheesy:

Στην Αθήνα έρχεται για πρώτη φορά το μεγαλύτερο φεστιβάλ ρομποτικής στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς, το Robotex που ξεκίνησε το 2001 από μια ομάδα καθηγητών στο Ταλίν της Εσθονίας και σήμερα έχει παρουσία σε περισσότερες από δέκα χώρες του κόσμου και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Όπως επισημαίνει ο Σταύρος Μεσσήνης, ιδρυτής του "The Cube", ενός χώρου συνεργατικής φιλοξενίας ομάδων που θέλουν να αναπτύξουν τα σχέδια τους, ο οποίος έχει αναλάβει την διοργάνωση του Φεστιβάλ στην Αθήνα, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου με την συνεργασία του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν διαγωνισμό ρομποτικής, έκθεση κατασκευών, τεχνολογίας, συνέδριο, και εκπαιδευτικά εργαστήρια ρομποτικής

Στόχος της διοργάνωσης του Robotex στην Ελλάδα είναι να συμβάλει στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος της νεολαίας στις επιστήμες των νέων τεχνολογιών, μαθηματικών, μηχανικών καθώς και να εξοικειώσει την κοινωνία με τα ρομπότ και τις εφαρμογές τους. Επίσης να προωθήσει την, σχετική με την ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη, καινοτομία που παράγεται στην Ελλάδα. και να συνδέσει μηχανικούς και επιστήμονες με επιστημονικά ιδρύματα και εταιρίες που πρωτοστατούν στον τομέα της ρομποτικής.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία με τον ΕΕΛΛΑΚ, στο πλαίσιο της Robotex αλλά και ευρύτερα, για την ανάπτυξη προσβάσιμου παιδαγωγικού περιεχομένου, πόρων και εργαλείων για τη εκπαιδευτική ρομποτική, την ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ επιστημόνων και αγοράς κλπ, και για την ανάπτυξη της κοινότητας ρομποτικής και STEAM γενικά. Το σημαντικότερο είναι ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες για ζητήματα πρόσβασης στη γνώση, για τις ανοικτές τεχνολογίες και για το ρόλο των κοινοτήτων στην πρόοδο της κοινωνίας

Στην ενημερωτική συνάντηση παραβρέθηκε ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Εσθονίας στην Αθήνα, κ. Priit Pallum, ο οποίος αναφέρθηκε στη γενικότερη εκπαιδευτική σημασία του Φεστιβάλ για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και ειδικά του νεανικού στις νέες εξελίξεις που έρχονται. Αναφέρθηκε στο στόχο να δημιουργηθούν 50.000 νέες startup μέχρι το 2020 στο τομέα της ρομποτικής διεθνώς, επισημαίνοντας ότι ο μεγάλος αυτός αριθμός είναι απαραίτητος καθώς εκτιμάται ότι ένας ποσοστό μόλις 2%-4% από αυτές θα επιβιώσει μετά από 12 με 18 μήνες που θα ιδρυθεί και ένα αντίστοιχο ποσοστό θα δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες με διεθνή εμβέλεια.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=975538

89C6AF4C367386631D5B73F8C54AB0E3.jpg.f173f850d4e0d145e0bb6bd6783fa971.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η τεχνητή νοημοσύνη της Google έμαθε να μιμείται τον εγκέφαλο. :cheesy:

Η Deep Mind, η θυγατρική εταιρεία της Google στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα που μπορεί να βρει το δρόμο του με επιτυχία σε ένα εικονικό λαβύρινθο.

Η πρωτοτυπία έγκειται στο ότι ο αλγόριθμος βαθιάς μάθησης του νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης μπορεί «αυθόρμητα» να μιμηθεί τη δραστηριότητα των νευρώνων του ανθρωπίνου εγκεφάλου (των λεγόμενων «κυττάρων πλέγματος»), που επιτρέπουν σε ένα άνθρωπο να ξέρει τη θέση του στο χώρο, κάτι ζωτικό για να πλοηγηθεί σε ένα λαβύρινθο.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι το νέο πρόγραμμα -ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο που χρησιμοποιεί πολλαπλά στρώματα τεχνητών νευρώνων για να επεξεργασθεί τις πληροφορίες- αναπαρήγαγε τους πολύπλοκους νευρικούς κώδικες που, όπως έχει αποδειχθεί από το 2005 σε εργαστηριακά πειράματα με ζώα και ανθρώπους, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί για να προσανατολισθεί.

Με άλλα λόγια, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποίησε μόνη της την ίδια στρατηγική νοητικής πλοήγησης στο χώρο, την οποία χρησιμοποιεί και η βιολογική νοημοσύνη. Το επίτευγμα αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους νευροεπιστήμονες στις έρευνές τους για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές της Deep Mind και του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον Ντάρσαν Κουμαράν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρησιμοποίησαν το νέο σύστημα για να εκπαιδεύσουν ένα ψηφιακό αρουραίο να βρίσκει την έξοδο σε ένα επίσης ψηφιακό λαβύρινθο πιο γρήγορα και από ένα άνθρωπο έμπειρο σε αυτό το παιγνίδι.

Οι ειδικοί έκαναν λόγο για επίτευγμα-ορόσημο στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Μέχρι σήμερα προγράμματα αυτού του είδους είχαν πετύχει εντυπωσιακά πράγματα και είχαν νικήσει τους ανθρώπους σε διάφορα επιτραπέζια παιγνίδια (σκάκι, πόκερ, Go κ.α.), αλλά η πλοήγηση σε ένα λαβύρινθο αποτελεί ξεχωριστή πρόκληση.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5559174/h-texnhth-nohmosynh-ths-google-emathe-na-mimeitai-ton-egkefalo/

31125769_2018_05_08T102620Z_813487898_RC19524CC3F0_RTRMADP_3_EUROPE_PRIVACY.limghandler.jpg.89a34fe7e7e2a0e60ecdb30ac2164b95.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τεχνητή νοημοσύνη έφτιαξε νέα επίπεδα για το ιστορικό βιντεοπαιχνίδι Doom. :cheesy:

Νέα παιχνίδια για το ιστορικό, κλασικό βιντεοπαιχνίδι Doom έφτιαξε μια τεχνητή νοημοσύνη- σε μια εξέλιξη που, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη γρηγορότερη, ευκολότερη και φθηνότερη δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών.

Όπως αναφέρει το BBC, η τεχνητή νοημοσύνη «εκπαιδεύτηκε» να φτιάχνει νέα επίπεδα βλέποντας επίπεδα που είχαν σχεδιαστεί από ανθρώπους για το δημοφιλές παιχνίδι δράσης πρώτου προσώπου, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 1993 και θεωρείται σημαντικό ορόσημο στην ιστορία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Οι ερευνητές του Politecnico di Milano στην Ιταλία χρησιμοποίησαν μια τεχνική deep learning γνωστή ως Gan (generative adversarial network). Δύο νευρωνικά δίκτυα- ένα γνωστό ως generator (παραγωγός/ γεννήτρια), και ένα γνωστό ως discriminator (διευκρινιστής/ αυτός που κάνει διακρίσεις) βρέθηκαν αντίπαλα, με το πρώτο να προσπαθεί να ξεγελάσει/ παραπλανήσει το δεύτερο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.000 «επίσημα» επίπεδα του Doom και από 9.000 επίπεδα που είχαν δημιουργηθεί από μέλη της gaming κοινότητας για να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη. Δίνοντας εικόνες από το κάθε επίπεδο στην τεχνητή νοημοσύνη της έδειξαν σε ποιες περιοχές μπορούσε να κινείται ο παίκτης, τους τοίχους, τα αντικείμενα κ.α., ενώ επίσης της έδωσαν πληροφορίες για το μέγεθος του επιπέδου. Τελικά τα δίκτυα χρειάστηκαν 36.000 επαναλήψεις/προσπάθειες για να δημιουργήσουν κάτι που μπορούσε να παιχτεί.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως τα Gans μπορούν να “συλλάβουν” την ουσιαστική δομή των επιπέδων του Doom και εμφανίζονται πολλά υποσχόμενη προοπτική ως προς την παραγωγή επιπέδων σε παιχνίδια δράσης πρώτου προσώπου» είπε ο επικεφαλής ερευνητής, Εντοάρντο Τζιακομέλο- προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει και πάλι περιθώριο για ανθρώπινη συμμετοχή, καθώς οι άνθρωποι σχεδιαστές μπορούν να επικεντρώνονται σε πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ερευνητές του University of California έχουν αναπτύξει μια παρόμοια προσέγγιση για τη δημιουργία επιπέδων για ένα άλλο εξαιρετικά δημοφιλές και ιστορικό παιχνίδι, το Super Mario.

http://www.naftemporiki.gr/story/1348531/texniti-noimosuni-eftiakse-nea-epipeda-gia-to-istoriko-binteopaixnidi-doom

doom.jpg.3562d5a9955481b7064e7bc243899989.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ελεύθερη έρευνα και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ υπόσχεται η κυβέρνηση Τραμπ. :cheesy:

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στις ΗΠΑ, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος την Πέμπτη, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια κάποιων θέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε συνδιάσκεψη στον Λευκό Οίκο όπου συμμετείχαν εταιρείες όπως η Google, το Facebook και η Amazon, ο σύμβουλος τεχνολογικής πολιτικής Μάικλ Κράτσιος είπε πως η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ δεν επιθυμεί να υπαγορεύει «σε τι θα γίνεται έρευνα και ανάπτυξη».

«Στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο, θα επιτρέπουμε σε επιστήμονες και τεχνολόγους να αναπτύσσουν ελεύθερα τις επόμενες μεγάλες εφευρέσεις τους εδώ στις ΗΠΑ» είπε, σύμφωνα με αντίγραφο των δηλώσεών του που παρείχε ο Λευκός Οίκος.

Η τεχνητή νοημοσύνη και το deep machine learning θέτουν ηθικούς προβληματισμούς σχετικά με θέματα όπως τα προσωπικά δεδομένα, η κυβερνοασφάλεια, ο έλεγχός τους και το μέλλον της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο Κράτσιος αναγνώρισε πως «σε ένα σημείο, ο εκτοπισμός θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτος. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή η αγορά θα λύσει το θέμα. Πρέπει να κάνουμε αυτό που έκαναν πάντα οι Αμερικανοί: Να προσαρμοστούμε».

Ο Λευκός Οίκος, που έχει συγκρουστεί με την επιστημονική κοινότητα στο παρελθόν σχετικά με ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει μια νέα επιτροπή, για την τεχνητή νοημοσύνη. Θα αποτελείται από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη έρευνας και ανάπτυξης ανά την αμερικανική κυβέρνηση, με σκοπό να διαπιστώνουν τις προτεραιότητες στην έρευνα και ανάπτυξη και να συντονίζουν καλύτερα τις ομοσπονδιακές επενδύσεις.

«Δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί. Η υλοποίηση των δυνατοτήτων της ΑΙ στο σύνολό τους για τον αμερικανικό λαό θα απαιτήσει τις συνδυασμένες προσπάθειες της βιομηχανίας, του ακαδημαϊκού κόσμου και της κυβέρνησης» είπε ο Κράτσιος.

«Στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα υπαγορεύουμε σε τι θα γίνεται έρευνα και ανάπτυξη. Αντ'αυτού θα παρέχουμε πόρους και την ελευθερία εξερεύνησης» πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Μπράιαν Κρζάνιχ, που ήταν στη συνδιάσκεψη, έγραψε σε blog post πως «χωρίς δική του στρατηγική στην ΑΙ, ο ηγέτης του κόσμου στην τεχνολογία κινδυνεύει να μείνει πίσω».

Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 30 μεγάλες εταιρείες, περιλαμβανομένων στελεχών από τη Ford, τη Boeing, τη Mastercard και τη Microsoft, καθώς και από το Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο.

http://www.naftemporiki.gr/story/1349419/eleutheri-ereuna-kai-anaptuksi-tis-texnitis-noimosunis-stis-ipa-uposxetai-i-kubernisi-tramp

15.jpg.9d54c111e908d6958be628d99ab1f05f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιτυχημένη πτήση για το πρώτο ρομποτικό έντομο. :cheesy:

Για πρώτη φορά ένα ρομποτικό έντομο πέταξε για λίγο στον αέρα μόνο του, χωρίς να είναι προσδεμένο σε καλώδιο.

Πρόκειται για το Robofly, που έκανε μια μικρή πτήση, αλλά ένα γιγάντιο άλμα όσον αφορά τα ρομπότ.

Τα ιπτάμενα ρομπότ μεγέθους εντόμου, που ουσιαστικά είναι μικροσκοπικά drones (microdrones), κινούνται ανεβοκατεβάζοντας τις μηχανικές φτερούγες τους, καθώς είναι πολύ μικρά για να διαθέτουν έλικες όπως τα μεγάλα drones.

Μέχρι σήμερα αυτά τα ρομποτικά έντομα ήταν συνδεμένα με σύρμα με το έδαφος, για να παίρνουν ενέργεια, καθώς τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που τους επιτρέπουν να κινούνται, ήσαν πολύ βαριά για να μπορέσουν τα «έντομα» να σηκωθούν στον αέρα μόνα τους.

Τώρα, για πρώτη φορά, μηχανικοί του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, έκοψαν τον «ομφάλιο λώρο» και πρόσθεσαν ένα «εγκέφαλο», επιτρέποντας στο RoboFly να κάνει την πρώτη ασύρματη πτήση του.

Το RoboFly – το οποίο αποτελεί διάδοχο του RoboBee που είχε ένα σύρμα για «λουρί»- είναι λίγο βαρύτερο από οδοντογλυφίδα και κινείται με τη βοήθεια μιας ακτίνας λέιζερ που στέλνεται από το έδαφος. Διαθέτει ένα μικροσκοπικό ηλεκτρονικό «εγκέφαλο» και ένα εξίσου μικρό φωτοβολταϊκό, που μετατρέπει την ενέργεια του λέιζερ σε ηλεκτρισμό, ώστε να μπορεί να κινεί τις φτερούγες του.

Στο μέλλον, το RoboFly θα κινείται με δικές του μικροσκοπικές μπαταρίες αντί με τη βοήθεια της ακτίνας λέιζερ ή θα αντλεί ενέργεια από τα σήματα των ραδιοσυχνοτήτων. Επίσης θα αποκτήσει πιο εξελιγμένο εγκέφαλο και αισθητήρες, ώστε να πλοηγείται αυτόνομα και να αναλαμβάνει διάφορες εργασίες.

Τέτοια microdrones έχουν πολλά πλεονεκτήματα, καθώς είναι φθηνά και μπορούν εύκολα να τρυπώσουν σε στενά μέρη, όπου είναι αδύνατο να εισχωρήσει ένα μεγάλο drone. Στο μέλλον θα αναλάβουν διάφορες εργασίες, από το να παρακολουθούν γεωργικές καλλιέργειες έως να βοηθάνε σε φυσικές καταστροφές και να ανιχνεύουν διαρροές αερίων (π.χ. μεθανίου).

http://www.in.gr/2018/05/16/tech/epityximeni-ptisi-gia-proto-rompotiko-entomo/

19519073.jpg.58c779a1c1baed706caf2755bcff02aa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τεχνητή νοημοσύνη για καλό σκοπό. :cheesy:

Προσφυγιά, πείνα, φόβος είναι καταστάσεις που βασανίζουν τα παιδιά. Και όταν βρεθούν σε ασφαλές περιβάλλον, θα πρέπει να τους πιάσουν το μπράτσο ξένοι και να κάνουν μετρήσεις με τη μεζούρα. Για πολλά προσφυγόπουλα η πρώτη επαφή με διασώστες και βοηθούς είναι μια ακόμη τραυματική εμπειρία. Αλλά θα πρέπει να την υποστούν γιατί σε περιοχές κρίσης θα πρέπει να διαπιστωθεί πόσο υποσιτισμένο είναι ένα παιδί και τι είδους βοήθεια χρειάζεται.

Καταγραφή του υποσιτισμού.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια πολύ καλή διέξοδος που απαλλάσσει τα παιδιά από αυτήν την επίπονη διαδικασία και παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα καταγραφής της κατάστασής τους γρήγορα και με ακρίβεια. Τέτοιες κι άλλες επαναστατικές ιδέες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά το έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Μάλιστα αυτές τις ημέρες στη Γενεύη μπορεί κανείς να δει κι άλλες εφευρέσεις σε διάσκεψη με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη για καλό σκοπό». Η εταιρεία Kimetrica στην Κένυα εκπόνησε πρόγραμμα που με τη βοήθεια φωτογραφιών και αναγνώρισης μέσω υπολογιστή των χαρακτηριστικών του προσώπου μπορεί να διαπιστώσει το βαθμό υποσιτισμού. «Έγινε με επιτυχία δοκιμή σε ενήλικες και τώρα τροφοδοτούμε το πρόγραμμα με φωτογραφίες και μετρήσεις σώματος για να το εξασκήσουμε σωστά», λέει η διευθύντρια της εταιρείας Kimetrica στη Κένυα Ανίτα Σαχ. Το εργαστήριο πρωτοπορίας της Unicef στηρίζει το πρότζεκτ. Επίσης γίνονται δοκιμές στο Ιράκ για να εξακριβωθεί εάν και δορυφορικές φωτογραφίες μπορούν να καταγράψουν το βαθμό φτώχιας σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα προγράμματα του υπολογιστή μπορούν επίσης να αξιολογήσουν, πόσοι άνθρωποι έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, από τι υλικό είναι κατασκευασμένες οι στέγες των σπιτιών τους ή εάν διατηρούν ζώα στα σπίτια τους.

Υπάρχει και μια άλλη προωθημένη σκέψη, εάν με τη χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα για τη φτώχεια ή τη ξηρασία. Ή πόσο συχνά φορτώνονται οι τηλεφωνικές κάρτες, εάν στέλνονται περισσότερα sms από ό,τι γίνονται συνομιλίες και πολλά άλλα. «Το καταπληκτικό στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι δεν πρέπει να πει κανείς στο μηχάνημα τι ακριβώς πρέπει να αναλύσει», λέει η Ναρόα Ζουρουτούζα, ειδική σε θέματα δεδομένων του εργαστηρίου πρωτοπορίας της Unicef. «Το ίδιο το πρόγραμμα βρίσκει τα συμφραζόμενα, εάν βέβαια έχει προηγουμένως τροφοδοτηθεί με αρκετά στοιχεία». Η ειδικός τονίζει επίσης ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι ανώνυμα.

Επανάσταση στην ιατρική περίθαλψη

Καινοτομίες σε καίριους τομείς όπως η ιατρική είναι αυτό που ενδιαφέρει και τον Μαουρίτσιο Βεκιόνε, επικεφαλής του Global Goods Fund, που χρηματοδοτεί ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. Θέλει να βρει τεχνολογικές λύσεις για τους φτωχούς της γης, οι οποίοι δεν έχουν εύκολα πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. «Σε χώρες υπό ανάπτυξη λείπουν γιατροί και άλλοι ειδικοί», λέει χαρακτηριστικά. «Αναρωτηθήκα λοιπόν: Μπορεί κανείς να αναπτύξει δυνατότητες βοήθειας για να αντικαταστήσει τους ειδικούς;» Η απάντησή του είναι, «ναι». Ένας υπολογιστής με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επεξεργάζεται στοιχεία και διαγνώσεις τουλάχιστον με την ίδια ακρίβεια, όπως ένας ειδικός. Μάλιστα υπάρχουν υπέρηχοι που συνδέονται με κινητά τηλέφωνα. Καταγράφοντας στοιχεία όπως ο σφυγμός, η θερμοκρασία και με τη βοήθεια φωτογραφιών μπορούν να προσφέρουν σε έναν ελάχιστα εκπαιδευμένο νοσηλευτή σημαντική βοήθεια στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπευτικής αγωγής. «Ακόμη και σε πλούσιες χώρες το 80% των περιπτώσεων ασθένειας αντιμετωπίζονται με σχετικά απλές επεμβάσεις» λέει ο Βεκιόνε.

Το Global Fund στηρίζει τη θέση ότι αντίστοιχα προγράμματα μπορούν να φέρουν την επανάσταση στην ιατρική περίθαλψη σε φτωχές χώρες. Σε υποανάπτυκτες χώρες το Fund δίνει μάλιστα τις άδειες δωρεάν, ενώ οι πλούσιες χώρες πρέπει να πληρώσουν για να την αποκτήσουν. «Βέβαια η διαδικασία φόρτωσης άπειρων δεδομένων στο τηλέφωνο για να αναζητήσει στη συνέχεια λύσεις δεν είναι και τόσο απλή» επισημαίνει ο Βεκιόνε. «Οι βασικές πληροφορίες θα πρέπει να είναι πολύ ακριβείς, σε μερικούς τομείς δεν υπάρχουν καν τέτοιες πληροφορίες, ενώ οι λύσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ολόκληρο τον πληθυσμό», αναφέρει ο ίδιος. Ωστόσο όσο ο Μαουρίτσιο Βεκιόνε όσο και η Ναρόα Ζουρουτούζα βλέπουν μια τεράστια δυναμική στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να προσφέρει «απρόσμενες δυνατότητες για την εξολόθρευση της πείνας και της φτώχειας».

http://www.in.gr/2018/05/16/world/deutsche-welle/texniti-noimosyni-gia-kalo-skopo/

37444332_303.jpg.1df57d3456bef48773fad82b8d3d9ff4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κβαντικοί υπολογιστές (quantum computers), Bitcoin και Spoofing… :cheesy:

Οι εταιρείες τεχνολογίας εδώ και χρόνια ασχολούνται με την ανάπτυξη κβαντικών συστημάτων, υπερυπολογιστών που αξιοποιούν τη δύναμη της κβαντικής φυσικής, για να επιλύσουν σε δευτερόλεπτα ένα πρόβλημα τα οποία ένα κλασσικός υπολογιστής θα χρειαζόταν χρόνια. Η D-Wave Systems Inc. είναι η πρώτη που κατασκεύασε κβαντικό υπολογιστή για ορισμένο υποσύνολο μαθηματικών προβλημάτων, η IBM δημιούργησε επεξεργαστή με 50 κβαντικά «μπιτ» ή κβαντικά δυφία (qubits), η Microsoft ανέπτυξε την νέα γλώσσα προγραμματισμού Q Sharp για κβαντικούς υπολογιστές και η Google δημιούργησε τον κβαντικό επεξεργαστή Bristlecone. Πώς όμως σχετίζονται οι κβαντικοί υπολογιστές με την αγορά των κρυπτονομισμάτων και τις χρηματιστηριακές αγορές;

Quantum Computers vs. Bitcoin

Το bitcoin, όπως και τα περισσότερα κρυπτονομίσμτα είναι μία αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος η οποία βασίζεται στην κρυπογράφηση για την ασφάλεια του δικτύου, την επαλήθευση των συναλλαγών, αλλά και την ασφάλεια των ηλεκτρονικών πορτοφολιών στα οποία φυλάσσονται. Πρόσφατα έχουν γίνει ευρέως γνωστά, λόγω των πολύ μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών τους. Η συμπεριφορά τους αυτή αποδίδεται από κάποιους στην κερδοσκοπία των παικτών της συγκεκριμένης αγοράς είτε στο γεγονός πως στηρίζουν παράνομες δραστηριότητες και τη φοροδιαφυγή λόγω της ανωνυμίας που διασφαλίζουν και της απουσίας της κεντρικής αρχής ελέγχου. Ωστόσο, αγνοώντας τις δύο ανωτέρω απόψεις φαίνεται λογική η συνεχής άνοδος των τιμών τους, δεδομένου πως γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη αλλά και δαπανηρή η διαδικασία δημιουργίας τους (mining). Συγκεκριμένα, για τη δημιουργία τους απαιτείται η επίλυση ενός μαθηματικού αλγόριθμου, ο οποίος επιλύεται όλο και πιο δύσκολα όσο περισσότερα φτιάχνονται και όσο περισσότεροι χρήστες προσπαθούν να δημιουργήσουν. Επομένως, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της οικονομικής θεωρίας δεν είναι παράλογη η διαχρονική αύξηση της τιμής τους.

Τι θα γίνει όμως αν κάποιος αποφασίσει να δημιουργήσει bitcoin σε κβαντικό υπολογιστή. Σε αυτή την περίπτωση η επίλυση του αλγόριθμου θα είναι εύκολη υπόθεση, πολύ γρηγορότερη και η απότομη αύξηση της ποσότητάς τους (αύξηση προσφοράς) θα οδηγήσει στον εξευτελισμό της τιμής τους. Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση, η οποία τα προστατεύει από πιθανή κλοπή. Ωστόσο, ένα κβαντικός υπολογιστής θα ήταν δυνατό να σπάσει αυτού τους είδους την κρυπτογράφηση, γεγονός που επίσης θα είχε ολέθριες συνέπειες για την τιμή τους. Βέβαια το κόστος απόκτησης ενός κβαντικού υπολογιστή μπορεί να ανέρχεται σε πάνω από δέκα εκατομμύρια. Από την άλλη, όπως όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες αργά ή γρήγορα περνούν σε εμπορική εκμετάλλευση και οι τιμές τους πέφτουν κατακόρυφα.

Quantum Computers , Χρηματιστηριακές Αγορές και Spoofing…

Σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται μέσω αυτόματων εντολών. Πιο συγκεκριμένα, μέσω αλγορίθμων (algo tarding) αναλύονται οι συνθήκες της αγοράς και με βάση τις επιθυμητές συνθήκες τοποθετούνται αυτόματα εντολές (automated trading) με σκοπό να πραγματοποιηθούν συναλλαγές χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ ορισμένες φορές έχουν σκοπό να μην πραγματοποιηθούν αλλά μόνο να κοροϊδέψουν (παραπλανήσουν) τους συμμετέχοντες στην αγορά (spoofing) και να επωφεληθούν από την προκαλούμενη πτώση ή άνοδο (ανάλογα που έχουν ποντάρει). Τι θα γίνει όμως αν κάποιος με πολύ γρηγορότερο υπολογιστή πραγματοποιήσει αυτή την διαδικασία; Τι θα μπορούσε να πετύχει κάποιος συμμετέχοντας της αγοράς, αν προγραμμάτιζε τέτοιες αυτόματες εντολές μέσω κβαντικού υπολογιστή; Σίγουρα πολλά λεφτά! Ωστόσο, αυτό θα γινόταν εις βάρος των λοιπών συμμετεχόντων και παράλληλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη χρηματιστηριακή «φούσκα» ή «κραχ», ανάλογα με τις προθέσεις του...

«Εάν η κβαντομηχανική δεν σας έχει σοκάρει σοβαρά, μάλλον δεν την έχετε ακόμα καταλάβει.»

Niels Bohr (βασικός θεμελιωτής ανάπτυξης της κβαντικής φυσικής)

http://www.naftemporiki.gr/story/1350643/kbantikoi-upologistes-quantum-computers-bitcoin-kai-spoofing

kbantikos-upologistis.jpg.13ed97dbaf6409f8dffefa517d449be7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διακήρυξη του Τορόντο: Έκκληση για προστασία έναντι διακρίσεων από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. :cheesy:

Έκκληση για προστασία έναντι πιθανών διακρίσεων από πλευράς συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης απηύθυναν η Διεθνής Αμνηστία και η Access Now, στο πλαίσιο της RightsCon 2018.

H αποκαλούμενη Διακήρυξη του Τορόντο (The Toronto Declaration on protecting the rights to equality and non discrimination in machine learning systems) έχει ως θέμα της τον κίνδυνο βλάβης/ την πιθανή απειλή προς τα ανθρώπινα δικαιώματα που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, με έμφαση στο δικαίωμα στην ισότητα και την αντιμετώπιση των διακρίσεων.

Το προσχέδιο της διακήρυξης συνέταξαν η Διεθνής Αμνησία και η Access Now, με τη βοήθεια μιας επιτροπής από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακαδημαϊκούς. Το αποτέλεσμα ήταν να συνταχθεί το τελικό κείμενο σε ένα event στις 15 Μαΐου, σε μια συνάντηση άνω των 30 ειδικών. Με την επίσημη έκδοσή της, η διακήρυξη υιοθετήθηκε από τη Ηuman Rights Watch και το Wikimedia Foundation, ενώ ελπίζεται πως στη συνέχεια θα υιοθετηθεί και από άλλους επίσημους φορείς του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός της διακήρυξης είναι να παρουσιάσει απτούς τρόπους διατήρησης της ισότητας και αντιμετώπισης των διακρίσεων, και προσδιορίζει τις υποχρεώσεις κρατών και εταιρειών όσον αφορά στην προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανάπτυξη και χρήση του machine learning. Επίσης, δίνεται έμφαση στο θέμα της ευθύνης (ποιος είναι υπόλογος) για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σημασία της πρόσβασης σε αποτελεσματικά μέτρα στήριξης για αυτούς που τις υφίστανται στο ευρύτερο πλαίσιο της χρήσης συστημάτων machine learning.

Όπως υπογραμμίζεται, η διακήρυξη αυτή είναι μοναδική ως προς το ζήτημα της ηθικής στην τεχνητή νοημοσύνη, από την άποψη ότι βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και παρέχει ένα ευρέως αποδεκτό πλαίσιο ηθικής, το οποίο είναι νομικά δεσμευτικό. Επίσης, υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής της διεθνούς νομοθεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των σχετικών στάνταρ σε νέες τεχνολογίες όπως τα συστήματα machine learning.

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Τορόντο, όσο αυξάνεται η χρήση και οι δυνατότητες συστημάτων machine learning, είναι υποχρέωση των κρατών και του ιδιωτικού τομέα να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όπου τίθενται θέματα ισότητας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

http://www.naftemporiki.gr/story/1351431/diakiruksi-tou-toronto-ekklisi-gia-prostasia-enanti-diakriseon-apo-sustimata-texnitis-noimosunis

texniti-noimosuni.jpg.ee2f37c6b1932a7e604a34c3c754a4aa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πρώτο θερινό σχολείο τεχνητής νοημοσύνης στα Χανιά. :cheesy:

Το πρώτο διεθνές θερινό σχολείο με θέμα Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και Παιχνίδια (http://school.gameaibook.org/) ξεκινά στις 28 Μαΐου 2018 στα Χανιά.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Γιώργου Γιαννακάκη, καθηγητή και διευθυντή του Institute of Digital Games, με έδρα στη Μάλτα και του Julian Togelius, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Computer Science and Engineering του Πανεπιστημίου Tandon School of Engineering, με έδρα στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια των πέντε εντατικών ημερών του summer school, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του gaming, προγραμματιστές, game designers αλλά και φοιτητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις τρέχουσες τεχνικές στον τομέα του AI, θ’ ασχοληθούν με τη μοντελοποίηση παικτών, αλλά και την παραγωγή περιεχομένου.

Ομιλητές από σημαντικές εταιρείες

Ομιλητές, από σημαντικές εταιρείες στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας, όπως η Deep Mind, η Unity και η Ubisoft, θα καθοδηγήσουν τους εκπαιδευόμενους, προσφέροντάς τους όλα τ’ απαραίτητα εφόδια που χρειάζονται για να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά ψηφιακά παιχνίδια.

Κατά τη διάρκεια του summer school θα πραγματοποιηθεί και AI game jam, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Λιάπη, λέκτορα του Institute of Digital Games της Μάλτας.

Στη βράβευση των νικητών του game jam, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018, στις 18:30, θα παρευρεθεί ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Την επικοινωνία και υποστήριξη του πρώτου International Summer School on Artificial Intelligence and Games έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και το ελληνογαλλικό δίκτυο επικοινωνίας Mazinnov.

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5565683/to-prwto-therino-sxoleio-texnhths-nohmosynhs-sta-xania/

31254354_xaja.limghandler.jpg.b8564016e792a1e07b75af75778c7fce.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τεχνητή νοημοσύνη «εκπαιδεύει» ρομπότ παρακολουθώντας τι κάνουν οι άνθρωποι. :cheesy:

Ερευνητές της NVIDIA, με επικεφαλής τους Σταν Μπίρτσφιλντ και Τζόναθαν Τρέμπλεϊ, ανέπτυξαν ένα άνευ προηγουμένου σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο στο deep learning, το οποίο μπορεί να «εκπαιδεύσει» ένα ρομπότ να ολοκληρώνει εργασίες απλά και μόνο παρατηρώντας τις ενέργειες ενός ανθρώπου. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύει την έρευνα που θα επιτρέπει στα ρομπότ να δουλεύουν απρόσκοπτα και ομαλά πλάι στους ανθρώπους.

«Για να μπορούν τα ρομπότ να πραγματοποιούν χρήσιμες εργασίες σε συνθήκες πραγματικού κόσμου, πρέπει να είναι εύκολο να επικοινωνείται η αποστολή στο ρομπότ- αυτό περιλαμβάνει τόσο το επιθυμητό αποτέλεσμα και οποιεσδήποτε οδηγίες όσον αφορά στο πώς θα επιτευχθεί καλύτερα αυτό το αποτέλεσμα» αναφέρουν οι επιστήμονες στο paper τους. «Με επιδείξεις, ένας χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει μια εργασία στο ρομπότ και να παρέχει στοιχεία σχετικά με το πώς να το φέρει καλύτερα σε πέρας».

Χρησιμοποιώντας NVIDIA TITAN X GPUs, οι ερευνητές «εκπαίδευσαν» μια αλληλουχία νευρωνικών δικτύων για να κάνουν εργασίες που σχετίζονται με την αντίληψη, την παραγωγή προγράμματος και την εκτέλεση προγράμματος. Ως αποτέλεσμα, το ρομπότ ήταν σε θέση να μαθαίνει μια δουλειά από μία απλή επίδειξη στον πραγματικό κόσμο.

Όταν το ρομπότ βλέπει μια εργασία, παράγει μια αναγνώσιμη από άνθρωπο περιγραφή των απαραίτητων βημάτων για να την κάνει και αυτό. Η περιγραφή αυτή επιτρέπει στον χρήστη να ταυτοποιεί γρήγορα και να διορθώνει οποιαδήποτε ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της ανθρώπινης επίδειξης από το ρομπότ πριν την εκτέλεσή της εργασίας.

Το «κλειδί» για αυτό είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των συνθετικών δεδομένων για την «εκπαίδευση» των νευρωνικών δικτύων. Οι παρούσες προσεγγίσεις στο θέμα της εκπαίδευσης των νευρωνικών δικτύων απαιτούν μεγάλους όγκους εκπαιδευτικών δεδομένων, κάτι που αποτελεί σημαντικό περιορισμό για αυτά τα συστήματα. Με την παραγωγή συνθετικών δεδομένων, είναι δυνατή η παραγωγή μιας σχεδόν απεριόριστης ποσότητας εκπαιδευτικών δεδομένων, με πολύ μικρή προσπάθεια. Επίσης, πρόκειται για την πρώτη φορά που μια τέτοια, εικονοκεντρική domain randomization προσέγγιση χρησιμοποιείται σε ρομπότ: Το domain randomization είναι μια τεχνική που παράγει συνθετικά δεδομένα με μεγάλο εύρος ποικιλίας, κάτι που στη συνέχεια «ξεγελά» το δίκτυο με αποτέλεσμα να βλέπει τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου ως απλά μια άλλη παραλλαγή των εκπαιδευτικών του δεδομένων. Οι ερευνητές επέλεξαν να επεξεργαστούν τα δεδομένα με εικονοκεντρικό τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα δίκτυα δεν εξαρτώνται από την κάμερα ή το περιβάλλον.

Για τους σκοπούς της επίδειξής τους, οι ερευνητές εκπαίδευσαν ανιχνευτές αντικειμένων με πολύχρωμα κυβάκια και ένα αυτοκινητάκι. Το σύστημα εκπαιδεύτηκε ως προς τη φυσική σχέση που είχαν τα κυβάκια μεταξύ τους -το αν ήταν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο ή τοποθετημένα πλάι – πλάι.

Οι ίδιοι λένε πως θα συνεχίσουν να εξερευνούν τη χρήση συνθετικών εκπαιδευτικών δεδομένων για σκοπούς «εκπαίδευσης» ρομπότ έτσι ώστε να επεκταθούν οι δυνατότητες χρήσης της μεθόδου τους σε επιπρόσθετα σενάρια.

https://www.naftemporiki.gr/story/1353236/texniti-noimosuni-ekpaideuei-rompot-parakolouthontas-ti-kanoun-oi-anthropoi

nvidia.jpg.17608ae7e0abef26b5fc050fed2659fb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανθρωπος εναντίον μηχανών: Επιτυχής διάγνωση μελανώματος από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. :cheesy:

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που, για πρώτη φορά, είναι καλύτερο και από τους δερματολόγους στη διάγνωση του πιο επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος.

Πρόκειται για ένα συνεξελικτικό νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης (deep learning convolutional neural network), το οποίο εκπαιδεύθηκε να ανιχνεύει τον καρκίνο, έχοντας προηγουμένως τροφοδοτηθεί με περισσότερες από 100.000 εικόνες κακοήθων μελανωμάτων, καθώς επίσης - για λόγους σύγκρισης- με εικόνες αβλαβών σπίλων.

Οι επιστήμονες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χόλγκερ Χένσλε του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Annals of Oncology" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας.

Η διαγνωστική αξιοπιστία του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης συγκρίθηκε με εκείνη 58 δερματολόγων από 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα. Διαπιστώθηκε ότι το σύστημα διέγνωσε περισσότερα μελανώματα (95%) σε σχέση με τους γιατρούς (89%), ενώ είχε και λιγότερες ψευδώς θετικές διαγνώσεις (αθώοι σπίλοι που εσφαλμένα διαγνώσθηκαν ως καρκίνοι).

Το σύστημα, το οποίο μιμείται τη λειτουργία του ανθρωπίνου εγκεφάλου, μαθαίνει να γίνεται ολοένα καλύτερο όσες περισσότερες εικόνες βλέπει.

Τα περιστατικά μελανωμάτων αυξάνουν συνεχώς, με περίπου 232.000 νέες διαγνώσεις και 55.500 θανάτους κάθε χρόνο διεθνώς. Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευθεί, αν διαγνωσθεί έγκαιρα, αλλά δυστυχώς συχνά η διάγνωση γίνεται καθυστερημένα, όταν πια ο καρκίνος έχει προχωρήσει.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν προβλέπουν η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τους δερματολόγους, όμως θα τους βοηθήσει να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις στο μέλλον.

Προτού πάντως ένα τέτοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βρει ευρεία κλινική εφαρμογή, θα πρέπει πρώτα να λυθούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα, όπως η δυσκολία να απεικονισθούν σωστά ορισμένα μελανώματα σε περιοχές όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών ή το κρανίο, με συνέπεια να μειώνεται η ικανότητα του συστήματος να «διαβάζει» τις εικόνες.

Διαβάστε την επιστημονική δημοσίευση εδώ.

https://academic.oup.com/annonc/advance-article/doi/10.1093/annonc/mdy166/5004443

https://academic.oup.com/annonc/advance-article/doi/10.1093/annonc/mdy166/5004443

artificial-intelligence1-thumb-large.jpg.ae9018828580aa186cbbe7f617917e6c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζει ανθρώπους από το περπάτημά τους. :cheesy:

Ερευνητές του University of Manchester, σε συνεργασία με επιστήμονες του Universidad Autonoma de Madrid, ανέπτυξαν ένα βιομετρικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίζει ένα άτομο από τα βήματα και τον τρόπο περπατήματός του: Ειδικότερα, μπορεί να αναγνωρίσει το άτομο απλά από τη στιγμή που αυτός πατά ένα ειδικό «πλακάκι» πίεσης στο πάτωμα, αναλύοντας 3D και χρονικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο IEEE Transactions on Pattern Analysis and Machine Intelligence (TΡAMI) νωρίτερα μέσα στο έτος και υποδεικνύουν πως, κατά μέσο όρο, το συγκεκριμένο σύστημα ήταν σε θέση να ταυτοποιεί επιτυχώς σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων, με ποσοστό λάθους μόλις 0,7%.

Επί της παρούσης στον χώρο των βιομετρικών συστημάτων ασφαλείας κυριαρχούν τα δακτυλικά αποτυπώματα, η αναγνώριση προσώπου και η σάρωση ματιού. Ωστόσο, τα αποκαλούμενα «συμπεριφορικά» βιομετρικά, όπως η αναγνώριση βαδίσματος, είναι και αυτά σε θέση να εντοπίζουν μοναδικές «υπογραφές», όπως αυτές προκύπτουν από τη συμπεριφορά και την κίνηση ενός ατόμου. Η ομάδα των ερευνητών δοκίμασε τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιώντας έναν μεγάλο αριθμό από αποκαλούμενους «εξαπατητές», και έναν μικρό αριθμό χρηστών σε τρία διαφορετικά σενάρια πραγματικού κόσμου, σε σημεία ελέγχου αεροδρομίων, σε χώρους εργασίας και σε οικιακό περιβάλλον.

«Ο κάθε άνθρωπος έχει περίπου 24 διαφορετικούς παράγοντες και κινήσεις ενώ περπατά, με αποτέλεσμα κάθε άτομο να έχει έναν μοναδικό τρόπο βαδίσματος. Οπότε η παρακολούθηση αυτών των κινήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δακτυλικό αποτύπωμα ή σάρωση αμφιβληστροειδούς, για την αναγνώριση και την ταυτοποίηση ενός ατόμου» λέει ο Ομάρ Κοστίγια Ρέγιες, της Σχολής Ηλεκτρολόγων/ Ηλεκτρονικών Μηχανικών του University of Manchester, που ηγήθηκε της έρευνας.

Για τους σκοπούς του συγκεκριμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές δημιούργησαν τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων με βαδίσματα στην ιστορία, με περίπου 20.000 «σήματα» βαδίσματος από 127 άτομα. Για τη συγκέντρωση αυτών των δεδομένων, η ομάδα χρησιμοποίησε αισθητήρες πατώματος και κάμερες υψηλής ανάλυσης. Ήταν αυτό το dataset (SfootBD), που χρησιμοποιήθηκε από τον Κοστίγια Ρέγιες για την ανάπτυξη των προηγμένων υπολογιστών μοντέλων που χρειάζονταν για την αυτόματη βιομετρική ταυτοποίηση βαδίσματος που παρουσιάστηκε στο ΤΡΑΜΙ.

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας αυτής είναι ότι δεν είναι παρεμβατική (δεν χρειάζεται καν ο περαστικός να βγάλει τα παπούτσια του), ενώ θα μπορούσε να προσαρμοστεί για να εντοπίζει άτομα με νευρολογικά προβλήματα, έτσι ώστε να είναι κατάλληλο και για χρήση στον τομέα της υγείας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1354843/sustima-texnitis-noimosunis-anagnorizei-anthropous-apo-to-perpatima-tous

perpatima-pezoi-kosmos.jpg.7ea6e26493899ccd84b5e1c1d25670b2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χένρι Κίσινγκερ: Απροετοίμαστη για την τεχνητή νοημοσύνη η ανθρωπότητα. :cheesy:

Η ανθρώπινη κοινωνία είναι απροετοίμαστη για την ανάδυση και εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιεί ο Χένρι Κίσινγκερ. Ο «γερόλυκος» της αμερικανικής πολιτικής, ο οποίος φημιζόταν πάντα για το ρεαλισμό του, αν όχι για τον κυνισμό του, παρά την προχωρημένη ηλικία του των 95 ετών, έκρινε σκόπιμο να παρέμβει στο αμερικανικό περιοδικό «Atlantic», με άρθρο του που έχει το δυσοίωνο τίτλο «Πώς τελειώνει ο Διαφωτισμός».

Το κεντρικό μήνυμά του είναι απλό: φιλοσοφικά, διανοητικά, τεχνολογικά και με κάθε άλλον τρόπο, η ανθρωπότητα δεν είναι καθόλου έτοιμη να διαχειριστεί την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (1973-1977) και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, καθώς και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 1973 (παρόλο που στα μάτια αρκετών είναι μάλλον «εγκληματίας πολέμου»), εκφράζει την ανησυχία του ότι οι έξυπνες μηχανές που μαθαίνουν και επικοινωνούν μόνες τους, χωρίς πλέον καμία ανθρώπινη παρέμβαση, μπορεί να εγκαινιάσουν μια τελείως νέα φάση στην ανθρώπινη ιστορία.

«Μήπως είναι δυνατόν η ανθρώπινη ιστορία να πάρει το δρόμο των Ίνκας, όταν αντιμετώπισαν μια ακατανόητη γι’ αυτούς ισπανική κουλτούρα, που τους προκαλούσε δέος» αναρωτιέται. Με άλλα λόγια, μήπως είμαστε οι Ίνκας των μηχανών και άρα μας περιμένει η εξαφάνιση;

Αφού αναφέρει ότι η σύγχρονη παγκόσμια τάξη διαμορφώθηκε από την Εποχή του Ορθού Λόγου, που αντικατέστησε την Εποχή της Θρησκείας, τονίζει ότι αυτή η διεθνής τάξη βρίσκεται σήμερα σε μεγάλη αναταραχή εν μέσω μιας ακόμη πιο ριζοσπαστικής τεχνολογικής επανάστασης, «της οποίας τις συνέπειες έχουμε έως τώρα αποτύχει να αντιμετωπίσουμε και που η κορύφωσή της μπορεί να είναι ένας κόσμος εξαρτώμενος από μηχανές, που θα βασίζονται στα δεδομένα και στους αλγόριθμους, και ο οποίος δεν θα κυβερνάται πλέον από ηθικούς ή φιλοσοφικούς κανόνες».

Η αρχή έγινε, όπως λέει, με το Ίντερνετ, που μετέτρεψε τους ανθρώπους σε δεδομένα, με συνέπεια η ανθρώπινη σκέψη να χάσει τον προσωπικό χαρακτήρα της. Η «σοφία» των αλγόριθμων και ο κατακλυσμός των ανθρώπων από πλήθος απόψεων χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τους ανθρώπους πιο ρηχούς. «Η αλήθεια έχει γίνει πια σχετική, η πληροφορία απειλεί να εξαφανίσει τη σοφία» γράφει.

Η πολυδιάσπαση αυτή κάνει ολοένα πιο δύσκολη τη συναίνεση στο πολιτικό επίπεδο, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες όλο και πιο δύσκολα σκέφτονται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και όραμα. Το «κερασάκι» είναι πια η τεχνητή νοημοσύνη. Ο Κίσινγκερ υπογραμμίζει ότι αυτή διαφέρει από την παλαιότερη αυτοματοποίηση, η οποία απλώς ήταν ένα μέσο για κάποιο στόχο προγραμματισμένο από τους ανθρώπους. «Η τεχνητή νοημοσύνη, αντίθετα, αφορά τους στόχους, βάζει τους δικούς της στόχους», και γι’ αυτό «είναι εγγενώς ασταθής» και επικίνδυνη, σύμφωνα με τον Κίσινγκερ.

Κίνδυνος για μεγάλα λάθη

Όπως λέει, «η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσει μια ικανότητα την οποία προηγουμένως είχαν οι ανθρωποι καιπρέπει να περιμένουμε ότι θα κάνει λάθη ταχύτερα και μεγαλύτερης κλίμακας απ’ ό,τι κάνουν οι άνθρωποιαν μόνο τα ανθρώπινα όντα. Κάνει στρατηγικές κρίσεις για το μέλλον». Αναπόφευκτα, προσθέτει,

«Πώς θα ζήσουμε σε αυτόν το νέο κόσμο; Πώς θα διαχειριστούμε την τεχνητή νοημοσύνη, πώς θα τη βελτιώσουμε ή τουλάχιστον πώς θα την αποτρέψουμε από το να μας βλάψει;» αναρωτιέται και δεν αποκλείει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, όπως έχει προβλέψει η επιστημονική φαντασία προ πολλού, θα παρερμηνεύσει τις ανθρώπινες εντολές και θα στραφεί ενάντια στους δημιουργούς της.

Προειδοποιεί ότι «αν η τεχνητή νοημοσύνη αφεθεί μόνη της, αναπόφευκτα θα αναπτύξει ελαφρές παρεκκλίσεις, οι οποίες μπορεί σταδιακά να διογκωθούν σε καταστροφικά αποτελέσματα».

Στην πορεία, μπορεί επίσης να αλλάξει ακόμη και τις ανθρώπινες αξίες, π.χ. κάνοντάς τις ακόμη πιο ανταγωνιστικές απ’ ό,τι ήδη είναι. «Θέλουμε τα παιδιά να μαθαίνουν τις αξίες συζητώντας με ανεξέλεγκτους αλγόριθμους;» ρωτά ο Κίσινγκερ.

Κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό, όπως λέει, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όντως να επιφέρει βελτιώσεις σε διάφορα πράγματα και διαδικασίες, αλλά θα αδυνατεί να εξηγήσει με ανθρώπινα κατανοητό τρόπο πώς και γιατί κάνει κάτι τέτοιο. «Μήπως η διαδικασία λήψης αποφάσεων από την τεχνητή νοημοσύνη ξεπεράσει τις ερμηνευτικές δυνατότητες της ανθρώπινης γλώσσας και λογικής;»

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως το θέτει, «τι θα γίνει η ανθρώπινη συνείδηση, αν η εξηγητική δύναμή της υπερκερασθεί από την τεχνητή νοημοσύνη και άρα οι κοινωνίες δεν είναι σε θέση πλέον να ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους;»

Ο Κίσινγκερ, αφού βάζει και άλλα ερωτήματα, όπως «ποιος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της τεχνητής νοημοσύνης και για τα λάθη της;», θέτει το πρακτικό πρόβλημα τού «τι κάνουμε». Επικρίνει τον επιστημονικό και τον τεχνολογικό κόσμο ότι σκέφτονται μόνο με τεχνικούς και οικονομικούς όρους, αλλά και τον πολιτικό κόσμο ότι ασχολείται κυρίως με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα ασφάλειας, κατασκοπείας κ.ά. Από την άλλη, λέει, οι φιλόσοφοι και οι κοινωνικοί επιστήμονες -οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο παρελθόν- είναι τώρα απόντες, επειδή δεν καταλαβαίνουν την τεχνητή νοημοσύνη.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δυνητικά κυριαρχική τεχνολογία, που αναζητά μια καθοδηγητική φιλοσοφία» τονίζει και προσθέτει ότι για κάθε χώρα αποτελεί πλέον εθνική προτεραιότητα να μελετήσει την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της, κυρίως σε σχέση με τις ανθρωπιστικές παραδόσεις, συστήνοντας μια επιτροπή ειδικών στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Παράλληλα, καλεί τους ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη να βγουν από το καβούκι τους και να θέσουν οι ίδιοι τέτοια ερωτήματα, ώστε μετά να ενσωματώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στα έξυπνα μηχανήματα που θα φτιάξουν. Και καταλήγει: «Ένα πράγμα είναι βέβαιο: αν δεν ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια σύντομα, δεν θα αργήσουμε να ανακαλύψουμε ότι ξεκινήσαμε υπερβολικά αργά».

http://www.in.gr/2018/06/03/tech/xenri-kisingker-aproetoimasti-gia-tin-texniti-noimosyni-anthropotita/

art.in_.jpg.e1e0180b3f74eac16c64caa4f79a4302.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Norman: Μια «ψυχοπαθής» τεχνητή νοημοσύνη. :cheesy:

Βγαλμένος απευθείας από σενάριο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας είναι ο Norman: Μια τεχνητή νοημοσύνη, με όνομα εμπνευσμένο από τον χιτσκοκικό χαρακτήρα του Norman Bates, που έχει «εκπαιδευτεί» να κατανοεί εικόνες, ωστόσο έχει μια υπέρ το δέον «σκοτεινή» αντίληψη για τον κόσμο.

Όπως αναφέρει το BBC, όταν ένας «κανονικός» αλγόριθμος παραχθείς από τεχνητή νοημοσύνη ερωτάται τι βλέπει σε ένα αφηρημένο σχήμα, συνήθως απαντά κάτι «χαρούμενο», π.χ. πουλιά πάνω σε ένα κλαδί- ο Norman, από πλευράς του, «βλέπει» έναν άνδρα να πεθαίνει από ηλεκτροσόκ. Επίσης, εκεί που μια «κανονική» τεχνητή νοημοσύνη θα έβλεπε ανθρώπους να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο, ο Norman «βλέπει» κάποιον να πηδά από ένα παράθυρο.

Η συγκεκριμένη «ψυχοπαθής» τεχνητή νοημοσύνη δημιουργήθηκε από ομάδα του ΜΙΤ στο πλαίσιο ενός πειράματος με σκοπό να διαπιστωθεί τι είδους «εκπαίδευση» θα μπορούσε να έχει μια τεχνητή νοημοσύνη με δεδομένα από τις «σκοτεινές πλευρές του διαδικτύου», ως προς την αντίληψή της για τον κόσμο. Ως εκπαιδευτικό υλικό χρησιμοποιήθηκαν εικόνες με φρικτούς θανάτους από ένα γκρουπ στο Reddit. Στη συνέχεια στην τεχνητή νοημοσύνη δόθηκαν αφηρημένες εικόνες, όπως αυτές που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι για να αξιολογήσουν την κατάσταση του μυαλού ενός ασθενούς, και ρωτήθηκε τι ακριβώς έβλεπε σε αυτές.

Η αντίληψη του Norman για τον κόσμο ήταν πολύ σκοτεινή, καθώς έβλεπε πτώματα, αίμα και καταστροφή σε κάθε εικόνα. Αξίζει να σημειωθεί πως, παράλληλα, μια άλλη τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύτηκε σε πιο «φυσιολογικές» εικόνες, με γάτες, πουλιά και ανθρώπους, και οι απαντήσεις που έδινε ήταν πολύ πιο «χαρούμενες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιγιάντ Ραχβάν, μέλος της τριμελούς ομάδας του Media Lab του MIT που ανέπτυξε τον Norman, οι απαντήσεις του «ψυχοπαθούς» αλγορίθμου δείχνουν μια μάλλον σκληρή πραγματικότητα όσον αφορά στο machine learning: «Τα δεδομένα έχουν μεγαλύτερη σημασία από τον αλγόριθμο. Υπογραμμίζεται η ιδέα ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούμε για να εκπαιδεύουμε την τεχνητή νοημοσύνη αντανακλούν στον τρόπο που η τεχνητή νοημοσύνη αντιλαμβάνεται τον κόσμο και το πώς συμπεριφέρεται».

Σημειώνεται πως τον περσινό Μάιο είχε αναφερθεί ότι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούσε ένα αμερικανικό δικαστήριο για αξιολόγηση κινδύνου ήταν προκατειλημμένο σε βάρος μαύρων κρατουμένων, καθώς υποδείκνυε πως ήταν δύο φορές πιο πιθανό σε σχέση με τους λευκούς να προβούν ξανά σε αδικήματα/ εγκλήματα, εξαιτίας των δεδομένων με τα οποία είχε «τροφοδοτηθεί». Επίσης, το 2016 η Microsoft είχε βγάλει στο Twitter το chatbot Tay, το οποίο χρήστες έσπευσαν να «εκπαιδεύσουν» έτσι ώστε να εκφράζει συμπάθεια για τον Χίτλερ, να ζητά γενοκτονίες και να τάσσεται υπέρ της ανωτερότητας των λευκών.

https://www.naftemporiki.gr/story/1356578/normanmia-psuxopathis-texniti-noimosuni

15.jpg.227c6e8b73f6cd3f8103f52ee52cd779.jpg

norman-mia-psuxopathis-texniti-noimosuni.jpg.51b022c717a3db36e7d07c79c65e3155.jpg

norman-bates.jpg.33a2e8588907605d9514c7216de6753b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τεχνητή νοημοσύνη για καλύτερη άμυνα των ΗΠΑ απέναντι σε πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. :cheesy:

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αυξάνουν τις δαπάνες σε μια μυστική ερευνητική προσπάθεια πάνω στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για πρόβλεψη εκτόξευσης πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, καθώς και την παρακολούθηση και στόχευση κινητών εκτοξευτήρων στη Βόρεια Κορέα και αλλού.

Αν και η προσπάθεια αυτή έχει σε μεγάλο βαθμό διαφύγει της προσοχής του Τύπου, και οι λίγες δημόσια διαθέσιμες λεπτομέρειες είναι «θαμμένες» κάτω από τη «βαριά» ορολογία του τελευταίου προϋπολογισμού του Πενταγώνου, Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημερωμένοι σχετικά με το θέμα είπαν στο Reuters ότι υπάρχουν πολλαπλά απόρρητα προγράμματα σε εξέλιξη με σκοπό τη διερεύνηση της ανάπτυξης συστημάτων με τεχνητή νοημοσύνη για την καλύτερη προστασία των ΗΠΑ απέναντι σε μια πιθανή επίθεση με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Εάν οι έρευνες αυτές αποδώσουν καρπούς, τέτοιου είδους συστήματα υπολογιστών θα είναι σε θέση να «σκέφτονται» μόνα τους, εξετάζοντας τεράστιους όγκους δεδομένων- περιλαμβανομένων εικόνων από δορυφόρους- με ταχύτητα και ακρίβεια πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες- για να αναζητούν ίχνη προετοιμασιών για εκτοξεύσεις πυραύλων, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές, που περιελάμβαναν Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα στο Reuters.

Έχοντας τέτοιου είδους έγκαιρη προειδοποίηση, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορεί να επιδιώξει διπλωματικές επιλογές, ή, σε περίπτωση επικείμενης επίθεσης, οι ένοπλες δυνάμεις θα έχουν περισσότερο χρόνο για να προσπαθήσουν να καταστρέψουν τους πυραύλους πριν την εκτόξευσή τους- ή να τους αναχαιτίσουν. «Θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε τον πύραυλο πριν τον εκτοξεύσουν, και να κάνουμε όλο και δυσκολότερη την εκτόξευσή του» είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προτείνει τριπλασιασμό και άνω της χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους- στα 83 εκατ. δολάρια- για ένα και μόνο από τα προγράμματα πυραύλων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφα σχετικά με τον προϋπολογισμό, μια αύξηση η οποία δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν. Αυτό από μόνο του δείχνει τη σημασία που αποδίδεται πλέον στην έρευνα πάνω σε αντιπυραυλικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, εν μέσω όξυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία και κλιμάκωση της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα άτομα που μίλησαν για τα προγράμματα αυτά αποκάλυψε ότι περιλαμβάνεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα που επικεντρώνεται στη Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ επιδίδονται σε μια «κούρσα» με την Κίνα και τη Ρωσία για τη μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στις πολεμικές μηχανές τους, με σκοπό τη δημιουργία πιο εξελιγμένων, αυτόνομων οπλικών συστημάτων. Οι έρευνες του Πενταγώνου πάνω στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για πιθανές πυραυλικές απειλές και παρακολούθηση κινητών εκτοξευτήρων είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια, ωστόσο εντάσσονται σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο. Όπως είπε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος, ένα πρώιμο πρωτότυπο του συστήματος παρακολούθησης κινητών εκτοξευτήρων δοκιμάζεται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, που περιλαμβάνει ερευνητές τόσο από τον χώρο των ενόπλων δυνάμεων, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1357436/texniti-noimosuni-gia-kaluteri-amuna-ton-ipa-apenanti-se-puraulous-me-purinikes-kefales

15.jpg.c706202c8cb4adb6ed10ba5fdabbc106.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δέσμευση Google για μη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε οπλικά συστήματα. :cheesy:

Η Google διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται πλέον να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη «έξυπνων» οπλικών συστημάτων ή κατασκοπευτικών συστημάτων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σουντάρ Πιντσάι, παρουσιάζοντας την πολιτική και τις αρχές της Google σχετικά με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις και το στρατό σε πολλές άλλες περιοχές» όπως η κυβερνοασφάλεια, η έρευνα και διάσωση, η επιλογή νέου προσωπικού από το στρατό κ.α.

Η αμερικανική εταιρεία τον τελευταίο καιρό είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις ακόμη και από 4.600 εργαζομένους της που είχαν υπογράψει σχετική διαμαρτυρία, ενάντια σε ένα συμβόλαιο που είχε συνάψει πέρυσι με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ και το οποίο αφορά την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο Πρόγραμμα Maven, έτσι ώστε τα στρατιωτικά drones να αναγνωρίζουν καλύτερα τους επίγειους στόχους τους. Το συμβόλαιο αυτό ύψους 10 εκατ. δολαρίων δεν θα ανανεωθεί μετά τον Μάρτιο 2019 που λήγει.

Οι επτά αρχές της εταιρείας για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν την αξιοποίηση της τελευταίας «για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν επείγοντα προβλήματα» όπως η πρόβλεψη πυρκαγιών, η διάγνωση και η θεραπεία ασθενειών.

«Το πώς αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη, θα έχει σημαντική επίπτωση στην κοινωνία για πολλά χρόνια. Ως ηγέτες σε αυτό το πεδίο, αισθανόμαστε βαθιά ευθύνη να το κάνουμε σωστά» δήλωσε ο Πιντσάι, σύμφωνα με τα πρακτορεία Γαλλικό και Reuters.

Όπως είπε, τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης της Google θα είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να είναι «κοινωνικά ωφέλιμα», καθώς επίσης να «αποφεύγουν να δημιουργούν ή να ενισχύουν άδικες προκαταλήψεις» ή «να προκαλούν βλάβη», πράγμα που συμπεριλαμβάνει και «όπλα ή άλλες τεχνολογίες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε ανθρώπους».

Από την άλλη, εκπρόσωπος της Google αναγνώρισε ότι η εφαρμογή αυτών των αρχών, στην πράξη δεν θα είναι εύκολη, επειδή η εταιρεία δεν είναι σε θέση να παρακολουθεί τη χρήση των εργαλείων του λογισμικού της από τον καθένα, καθώς μερικά αυτά ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα «κατεβάσει» δωρεάν από το διαδίκτυο.

http://www.in.gr/2018/06/08/tech/desmeysi-google-gia-mi-xrisi-texnitis-noimosynis-se-oplika-systimata/

google.jpg.18cdd27c4cefcd135cd5c36379950d7c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ευρώπη αγωνιά μη χάσει το τρένο της τεχνητής νοημοσύνης. :cheesy:

Γερμανία και Γαλλία σπεύδουν να αυξήσουν τα κονδύλια στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, εκεί όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο. Καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στον τεχνολογικό τομέα, το Βερολίνο και το Παρίσι αγωνιούν να μη μείνουν πίσω σε αυτόν τον αγώνα. Εδώ και καιρό, οι Κινέζοι διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία των Αμερικανών στην καινοτομία, με το Πεκίνο να επενδύει δεκάδες δισ. δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Νιώθουμε την πίεση», είχε δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο, υπονοώντας ότι η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει στο περιθώριο. Αυτήν την πεποίθηση μοιράζονται και άλλα μέλη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτόν τον τομέα μόνο στους Κινέζους και στους Αμερικανούς», δήλωσε ο Τομπίας Χανς, πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου του Σάαρλαντ, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Γαλλία. Από το Παρίσι, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε τον Μάρτιο να χρηματοδοτήσει έρευνες στην τεχνητή νοημοσύνη, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, έως το 2022. Πολλοί, μάλιστα, ευελπιστούν να υπάρξει στενή συνεργασία Γερμανών και Γάλλων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η κοινοπραξία της Airbus, του ομίλου αεροναυπηγικής που εξελίχθηκε με επιτυχία σε έναν κολοσσό ισάξιο της Boeing.

Προς το παρόν, όμως, είναι πολύ λίγα τα κρατικά κονδύλια που δεσμεύονται για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης των δύο ισχυρότερων κρατών της Ευρωζώνης, συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Παραδόξως, αν και οι γερμανικές εταιρείες χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία στην παραγωγή τους, οι μεγάλες καινοτομίες αναπτύσσονται στις ΗΠΑ και στην Ασία. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 30ετίας, η γερμανική κυβέρνηση παρείχε μόνον 500 εκατ. ευρώ για την επιδότηση ερευνών στην τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμη και στις Βρυξέλλες, όπου υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πόρων, τα κονδύλια που προβλέπονται δεν είναι ισόποσα των κεφαλαίων που επενδύουν οι ΗΠΑ ή η Κίνα. Από το 2014 έως το 2020, η επιτροπή σκοπεύει να διοχετεύσει ένα δισ. ευρώ σε έρευνες για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Τόσα επενδύει η αμερικανική κυβέρνηση ανά έτος.

Εως το 2025, η Κίνα σχεδιάζει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην καινοτομία, διοχετεύοντας περίπου 50 δισ. ευρώ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Στα σχέδια του Πεκίνου περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου που θα προσελκύει εταιρείες και επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, η Γερμανία και η Γαλλία συζητούν να ιδρύσουν ένα νέο ινστιτούτο ερευνών όπου θα μπορούν να συνεργάζονται πανεπιστήμια, ερευνητές και εταιρείες. Η πρωτεύουσα του κρατιδίου Σάαρλαντ, Σααρμπρίκεν, θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα τέτοιο πάρκο. Εκεί βρίσκεται το Κέντρο Ερευνών Τεχνητής Νοημοσύνης της Γερμανίας (DHKI).

«Η Ευρώπη προχωράει, ωστόσο, συντηρητικά προς την ψηφιακή τεχνολογία, πράγμα δεν θα ήταν απαραιτήτως κακό, αν όλοι οι υπόλοιποι δεν κινούνταν τόσο γρήγορα», σχολιάζει ο Ιαν Μίσκε, συνέταιρος στο Ινστιτούτο Μακ Κίνσεϊ.

http://www.kathimerini.gr/968649/article/epikairothta/episthmh/h-eyrwph-agwnia-mh-xasei-to-treno-ths-texnhths-nohmosynhs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-games/

1--104-thumb-large.jpg.c549baaac40546839b77af0a78f215fe.jpg

rob.jpg.6f85561aa5a528bb12c8ebdcf96bc0e0.jpg

15.jpg.5e9c08d5867681302d8f57167afeb91b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης