Jump to content

Αγορά τηλεσκοπίου για παιδί 8 ετων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντήσεις 69
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όλα όσα έγραψα για το φίλτρο σελήνης μόνο υπερβολές δεν είναι....αλλά παρατηρησιακά δεδομένα 10 χρόνων!Όταν μιλάμε για παρατήρηση δεν εννούμε αυτό που συνήθως γίνεται:θέαση μερικών λεπτών και μετά αλλάγή στόχου,αλλά για πολλή ώρα 1-2-3 ώρες κλπ.Τότε θα καταλάβεις Δημήτρη Μανούσο τί εννοώ όταν λέω πονάνε τα μάτια,χωρίς φίλτρο...Και βέβαια έχει επιστημονική εξήγηση-υπερλειτουργούν οι φωτοευαίσθητοι υποδοχείς των ματιών,λόγω της υπερβολικής έντασης του φωτός που φτάνει στα μάτια συλλεγόμενο απο το τηλεσκόπιο.Έχει σημασία η ένταση του φωτός της φωτεινής πηγής,η φωτοσυλλεκτικότητα του τηλεσκοπίου και η διάρκεια της παρατήρησης...

Το φίλτρο σελήνης είναι φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας που κόβει το υπερβολικό φώς το οποίο μακροπρόθεσμα θα κάνει ζημιά,ο πόνος εξάλλου σε προειδοποιεί οτι ''κάτι'' δεν πάει καλά...ο πόνος μπορεί να κρατήσει και μέρες-μου έχει συμβεί όταν δεν χρησιμοποιούσα στην αρχή φίλτρο...μιλάμε πάντα για παρατήρηση ωρών και Ο Χ Ι απλή θέαση λεπτών...

Εννοείται οτι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να πάθουμε μόνιμη βλάβη,για να δούμε αν το φίλτρο είναι απαραίτητο ή όχι!!!

Τα όσα είδα να γράφονται είναι επειεικώς ανεύθυνα...και δείχνουν και έλλειψη ουσιαστικής παρατηρησιακής εμπειρίας στη σελήνη....τί να πώ...

Φυσικά δεν σύστησα τηλεσκόπιο 60mm στο παιδί...χρησιμοποιώ και το SW 102/500,και δεν θα συμφωνήσω οτι είναι παιχνιδάκια με ενοχλητικό και απαράδεκτο χρωματικό σφάλμα...

Καλό θα ήταν να σταματήσει και η υπόγεια επίθεση σε μένα,λόγω της επεισοδειακής κουβέντας για τις αγορές απο το εξωτερικό!Αρκετά!

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η σελήνη δε μπορεί να μας κάνει μόνιμη ζημιά. Πρώτα απ'όλα έχει σχετικά χαμηλή επιφανειακή φωτεινότητα, αφού αυτή εξαρτάται μόνο από το exit pupil, όσο μεγάλο τηλεσκόπιο και να έχουμε. Ένας απλός τρόπος να το διαπιστώσουμε στην πράξη είναι να παρατηρήσουμε τη σελήνη τη μέρα με τηλεσκόπιο (μάλιστα ο φωτεινός ουρανός προσθέτει φωτεινότητα) - ενοχλεί; Καθόλου. Ο άλλος τρόπος για να το καταλάβεις είναι ότι ουσιαστικά βλέπεις τον ήλιο να ανακλάται σε γκρι πέτρωμα. Το πρόβλημα είναι ότι τη νύχτα η κόρη μας διαστέλλεται και μπορεί παρότι ακίνδυνο να φτάσει να μας ενοχλεί το ίδιο φως, οπότε η λύση αν δεν έχουμε φίλτρο είναι να κοιτάξουμε μια πηγή λευκού φωτός (κάτι μαζεμένο, όχι κανέναν προβολέα έτσι; ) ή να φορέσουμε γυαλιά ηλίου (κάποιες φορές είναι και καλύτερα από φίλτρο σελήνης).

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν και ξεφεύγουμε, εμένα με το 200αρι κοιτώντας τη πανσέληνο έχει πονέσει το μάτι μου πάντως. Πέρασε μετά από λίγο φυσικα. Από τότε ρίχνω φευγαλέες ματιές ενώ με το φίλτρο είναι σαφώς πιο ξεκούραστα.

Skywatcher Mount AZ-EQ-5 SynScan GoTo

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είχα διαβάσει πρόσφατα ολόκληρη ανάλυση στο cloudy nights γι' αυτό το θέμα. Και το συμπέρασμα ήταν ότι δεν βλάπτει καθόλου το φως της σελήνης. Επειδή όμως έχουμε βγει εκτός θέματος και η γυναίκα έχει θέσει ένα ερώτημα, οφείλουμε να απαντήσουμε πάνω σε αυτό και να αφήσουμε τα του οίκου μας στην άκρη. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι ξεκινάς με κάτι φτηνό αλλά αξιοπρεπές για παρατήρηση μαζί με ένα καλό βιβλίο και ένα καλό χάρτη ουρανού, κατά προτίμηση ηλεκτρονικού, όπως το stellarium. Επειδή έχω πάρει πολύ εξοπλισμό και έχω πετάξει πολλά λεφτά, λόγω άγνοιας, κακής πληροφόρησης κλπ, αν τώρα είχα 200+ ευρώ στην τσέπη και ξεκινούσα, αυτά τα 3 θα έπαιρνα. Το Heritage 130 επειδή έχει μια σεβαστή διάμετρο, είναι φορητότατο και collimation, οκ δεν χρειάζεται και ακρίβεια χιλιοστού, μικρό είναι. Άσε που είναι απλή διαδικασία που ένα βιβλίο όπως το Backyard Astronomers Guide και άπειρες σελίδες και βίντεο στο ιντερνετ, σου εξηγούν ακριβώς πως γίνεται. Λέγοντας λοιπόν το παραπάνω, έχω να προσθέσω το εξής, που μπορεί να σου φανεί αντιφατικό με τις προτάσεις: Ένα παιδί 8 ετών είναι πολύ πιθανό να βαρεθεί. Όπως κι εσύ Άσπα, ενδεχομένως να απογοητευτείς με τις εικόνες που θα πάρεις από το προσοφθάλμιο, μιας και πολλοί που ξεκινάν, έχουν στο μυαλό τους τις εικόνες του Hubble!! Έτσι, πολλοί στην αρχή, πετάν τα λεφτά του σε φίλτρα, ματζούνια, μεγαλύτερα τηλεσκόπια κλπ γιατί νομίζουν ότι τελικά θα δουν τις εικόνες που Hubble προανέφερα, αλλά εις μάτην. Το ανθρώπινο μάτι δεν είναι φτιαγμένο για τόσο αμυδρό φως που βρίσκεται από χιλιάδες εως εκατοντάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη. Εκεί βοηθάει κι ένα βιβλίο. Να καταλάβεις ότι η παρατήρηση είναι 50% οπτικό και 50% συναισθηματικό θέμα. Κι αν το παιδί δεν ξέρει ότι αυτό που βλέπει είναι ένα σώμα ή ένα φαινόμενο παγωμένο για εμάς στο χωροχρόνο στην απεραντοσύνη του διαστήματος, αυτόματα χάνει το 50% της παρατήρησης, δηλαδή το συναίσθημα και το μόνο που βλέπει είναι μια μουτζούρα στον ουρανό.. Γι' αυτό αγαπητή Άσπα, πάρε όποιο τηλεσκόπιο σου κάνει πιο πολύ από αυτά που έχεις βάλει στο μάτι, άσχετα τις σου προτείνουμε. Το πόσο θα διαχωρίσεις τα αστέρια του Μ13 πχ, είναι κάτι που δεν σε απασχολεί στα πρώτα σου βήματα και του παιδιού σου. Την ίδια συγκίνηση θα σου δώσει ένα τηλεσκόπιο 130mm και την ίδια ένα 300mm. Την ίδια θα σου δώσει ένα κατοπτρικό που δεν έχει χρωματικό σφάλμα και το ίδιο ένα διοπτρικό που έχει, γιατί απλά ΔΕΝ ξέρεις ακόμα τι είναι χρωματικό σφάλμα. Η ερασιτεχνική αστρονομία, θέλει μελέτη, αγάπη, επιμονή και αφοσίωση. Και μόλις αρχίσεις να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει, τότε μπορούμε να μιλάμε για όλα τα σφάλματα των οπτικών, τα υπέρ και τα κατά του καθενός κλπ. Προς το παρών πάρε όποιο τηλεσκόπιο σου κάνει και σου εγγυώμαι ότι, αν μπεις στη λογική, και αγαπήσεις το χόμπυ, η επόμενη αγορά θα είναι με μεγαλύτερη σιγουριά κι αυτοπεποίθηση.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

γεια χαρα. Εχω δυο παιδια 5 και 6 χρονων , και ενα νευτωνιο 8''

θα ηθελα να μοιραστω την εμπειρια μου μαζι σας:

 

Τους αρεσει να κοιταζουν μεσα απο το τηλεσκοπιο . Ο κρονος ειναι βεβαια το αγαπημενο τους θεαμα (ειναι εντυπωσιακος ο μπαγασας) , η σεληνη βεβαιως και τους αρεσει ομως δεδομενου οτι τα παιδια μου κοιμουνται στις 10 , δεν υπαρχουν πολλα για να δουν (ο κρονος πχ μπορει να ανατελλει στεις 3 , οποτε τζιφος)

θελουν ομως πολυ να το χρησιμοποιησουν την ημερα για επιγεια παρατηρηση. Να δουν τους φιλους τους στο μπαλκονι , ενα χιλιομετρο μακρια , να δουν το βουνο , τα αυτοκινητα , τα καραβια κλπ. Εκει λοιπον εχουμε προβλημα , επειδη τα βλεπουν ολα αναποδα !

Δεν θα σου προτεινα λοιπον ενα νευτωνιο για να μη βιωσετε και εσεις παρομοια απογοητευση.

 

Αυτο που θα προτεινα ειναι ενα διοπτρικο. Δοκιμασαμε το travelscope (100 ευρω περιπου) και ηταν σαφως πιο ικανοποιημενοι , ομως η υπρεβολικα ευαισθητη στηριξη του τους εσπαγε τα νευρα , γιατι με το παραμικρο αγγιγμα (ή με εναν μετριο ανεμο) το ειδωλο τρεμοπαιζε , ενω ο χειρισμος του τους ηταν δυσκολος επειδη δεν μπορουσαν να εντοπισουν το στοχο χωρις τα χειριστηρια αργης κινησης.

 

Αυτο που προτεινω λοιπον ειναι ενα διοπτρικο (θα ελεγα οποιοδηποτε με διαμετρο ανω των 80) με μια στοιβαρη βαση (πχ eq3) η οποια θα διαθετει χειριστηρια αργης κινησης

 

εγω θα διαλεγα κατι τετοιο :

https://www.firstlightoptics.com/beginner-telescopes/celestron-astromaster-90eq-telescope.html?currency=2

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

γεια χαρα. Εχω δυο παιδια 5 και 6 χρονων , και ενα νευτωνιο 8''

θα ηθελα να μοιραστω την εμπειρια μου μαζι σας:

 

 

Εδώ να γράψω και τη δική μου

 

Οι ηλικίες παραπλήσιες, 5 και 6 1/2 είναι τα παιδιά μου

 

Για επίγεια παρατήρηση δεν το εχουν χρησιμοποιήσει ποτε, ουτε το εχουν ζητήσει (δυο νευτώνεια έχω)

 

Νύχτα έχουμε δει τη Σελήνη, το Δια, τον Κρόνο (που είναι το καλύτερο τους), τον Αρη -απλά για να το πουμε- τον Ωρίωνα, την Ανδρομέδα, τις Πλειάδες και τον Ήλιο με φίλτρο - η διάβαση του Ερμή είχε κάνει πολύ εντύπωση στο γιο μου.

 

Οι πλανήτες τους κάνουν πολύ περισσότερη αίσθηση όπως και η Σελήνη με τον Ήλιο γιατί καταλαβαίνουν περισσότερο τι βλέπουν. Η Ανδρομέδα και ο Ωρίωνας δεν τους τράβηξαν τόσο το ενδιαφέρον, προτιμούν να βλέπουν τις φωτογραφίες που τραβάω.

 

Είναι σημαντικό να τους γίνει ξεκάθαρα πως άλλο είναι μια φωτογραφία και άλλο να βλέπεις με το μάτι. Ο λόγος που δεν δείχνουν ενδιαφέρον για να δουν νεφελώματα ίσως είναι και αυτός. Εμένα το έχουν αποδεχτεί και ζητάνε πράγματα που ξέρουν οτι θα τους αρέσουν. Μιλάμε για τους αστερισμούς, τους μαθαίνω να βρισκουν κάποια άστρα με το μάτι, έτσι ώστε να προσαρμόζονται στη φυσική οπτική και όχι στις φωτογραφίες

 

Επίσης θεωρώ πως κανένα παιδί αυτης της ηλικίας δεν θα κάτσει να ψάξει από μόνο του. Θα πρέπει να είναι και ένας μεγάλος μαζί του, να το ωθήσει να εξερευνήσουν.

 

Εμένα ο "μεγάλος" που του αρέσει γενικά να διαβάζει για τους πλανήτες κλπ, σπάνια μόνος του θα πει "μπαμπα παμε να δουμε τηλεσκοπιο", μόνο με πανσέληνο, αλλά όταν εγώ ανέβω μεσα στο 10΄έχουν έρθει και τα δυο - οπότε ξεκινάει η συζήτηση "είναι αργά, έχετε σχολείο αύριο" και άλλα τέτοια :lol: - και χαζεύουν, ρωτάνε και κουβεντιάζουμε. Μέσα από αυτη τη συζήτηση το αγαπάνε περισσότερο, εξάπτουν τη φαντασία τους.

Skywatcher Mount AZ-EQ-5 SynScan GoTo

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι ενδιαφέρον ότι οι προτάσεις που ακούγονται αρχίζουν και φεύγουν από μια ξερή προτροπή, και αρχίζουν και προσανατολίζονται στα δεδομένα του ερωτούντος. Το νευτωνειο 130/650 ασχέτως κατασκευαστή είναι ένα καλό τηλεσκόπιο, χρυσή τομή κόστους, διαμέτρου και εστιακής. Όμως μέσα από την Αθήνα δεν θα σου δείξει βαθύ ουρανό πλην 4-5 στόχων. Έχει την δυσκολία της ευθυγράμμισης και της παρακολούθησης στόχων σε υψηλή μεγέθυνση. Από την άλλη, ένα διοπτρικο 80/900 ή 90/900 σε μια βάση eq1 ή eq2 θα δείξει και θα παρακολουθήσει Καλύτερα τους πλανήτες και τη σελήνη, που είναι το 95% του μενού παρατήρησης μέσα από την πόλη. Ακόμα και αν δεν είναι στιβαρή η βάση, την δουλειά της την κάνει, και επιπλέον δίνει και την αίσθηση χειρισμού ενός αστρονομικού οργάνου.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδη δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί

 

Που βρίσκεσαι? Σε πόλη ή σε επαρχία?

 

Επίσης, μην περιμένεις να πάρεις απαντηση ακριβώς, κάποιοι προτιμούν μια λύση, κάποιοι την άλλη. θα πρέπει και λίγο μόνη σου να σταθμίσεις

 

 

Να πω την αλήθεια παρότι έχω Νευτώνεια (Κατοπτρικα) και εκεί βλέπουν τα παιδιά μου, θεωρω πως για αρχή ένα διοπτρικό ίσως θα βοηθούσε καλύτερα το ίδιο το παιδί να προσαρμοστεί

Skywatcher Mount AZ-EQ-5 SynScan GoTo

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατερινη

Το καθένα εχει τα πλεονεκτήματα κ τα μειονεκτήματα του

Ας το πάμε αλλιώς

Ποιο ειναι για την περίπτωση μας,το καλύτερο διοπτρικο,ποιο το καλύτερο κατοπτρικο κ σε ποια βάση ,πχ. το heritage 130 ή το explorer

Για να μείνουν δυο επιλογές τλχ,μια κατοπτρικη κ μια διοπτρικο, μηπως βγει τελικό συμπέρασμα

Όσο για το φίλτρο,απαραίτητο ή μη,σίγουρα κακό δεν κάνει!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το καθένα εχει τα πλεονεκτήματα κ τα μειονεκτήματα του

Ας το πάμε αλλιώς

Ποιο ειναι για την περίπτωση μας,το καλύτερο διοπτρικο,ποιο το καλύτερο κατοπτρικο κ σε ποια βάση ,πχ. το heritage 130 ή το explorer

Για να μείνουν δυο επιλογές τλχ,μια κατοπτρικη κ μια διοπτρικο, μηπως βγει τελικό συμπέρασμα

Όσο για το φίλτρο,απαραίτητο ή μη,σίγουρα κακό δεν κάνει!

 

5 συμβουλές

 

1) Μην επενδύσεις αρχικά σε κάτι ακριβό αν δε σου αρέσει κι εσένα αυτό το χόμπι. Υπάρχουν άπειρα τηλεσκόπια που σκονίζονται . Τα παιδιά ενθουσιάζονται και απογοητεύονται ταχύτατα.

2) Μην το ψάχνεις πολύ , θα καείς . Η πολλή πληροφορία δε βοηθάει καθόλου.

3) Αν πάρεις τηλεσκόπιο διάλεξε ένα που να έχει μικρό εστιακό λόγο . Η εξεύρεση των στόχων γίνεται ευκολότερα , τα αντικείμενα που παρατηρούμε μένουν περισσότερη ώρα στο προσοφθάλμιο , δεν επηρεάζεται η εικόνα από μικροτραντάγματα.

4) Φιλτρο σελήνης πάρε...είναι φθηνό και ξεκούραστα παρατηρείς την πανσέληνο. Οι πιο έμπειροι δεν το χρειάζονται.

5) Θα σου πρότεινα να πάρεις διοπτρικό μιας και ο μικρός θα θέλει να κάνει κι επίγεια παρατήρηση. Τα νευτώνεια δίνουν αντεστραμμένο είδωλο.

 

Προτείνω το παρακάτω , φθηνό κι ευχρηστο κι αν του αρέσει το χόμπι του μικρού τότε επενδύεις περισσότερα.

 

https://www.planitario.gr/travel-scope-70.html

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

και εγω αυτο σου προτεινω.

 

Θα δωσεις 120 ευρω , θα το παρεις , θα το χρησιμοποιησεις και θα καταλαβεις τι γινεται. Αν θελησεις να συνεχισεις το πουλας εδω στο φορουμ 60 ευρω (εγω στα δινω ΑΥΡΙΟ για να το παρω !!!) και παιρνεις ενα καλυτερο ή παρατας το αθλημα.

Και στις δυο περιπτωσεις εχεις χασει 60 ευρω , που ΔΕΝ τα εχεις χασει ομως διοτι :

 

1.εμαθες πραγματα (τι ειναι ενα τηλεσκοπιο , πώς δουλευει, τι ακριβως τελικα θελεις απο ενα τηλεσκοπιο κλπ)

2. περασες ωραια παιζοντας με αυτο

3.εδωσες ερεθισματα στα παιδια σου

 

Στα συν ειναι τα εξης :

 

1.αν ο πιτσιρικας το σπασει , δε θα κοπανας το κεφαλισου (ή τον πιτσιρικα) στον τοιχο

2.Αν δεν το σπασει , δεν θα τρεμεις μην το σπασει και δεν θα αγχωνεσαι

 

Ολοι εδω μεσα πηραν ενα τηλεσκοπιο και μετα πηραν και δευτερο (και τριτο και τεταρο κλπ)

Καποιοι πουλησαν τα πρωτα για να παρουν τα επομενα, καποιοι αλοι τα κρατανε και κανουν συλλογη.

Χαμενο παντως δεν προκειται να παει

 

Αν αγοραζεις μεσω internet παρε αυτο που σου προτεινα πιο πανω που ειναι σαφως ανωτερο του travelscope ( με μονο 112 ευρω !!!) :

 

https://www.firstlightoptics.com/beginner-telescopes/sky-watcher-capricorn-70-eq1-refractor.html

 

και αν δεν μεινεις ικανοποιημενη , σου υποσχομαι ενωπιον ολου του φορουμ οτι θα σου το αγορασω εγω με 80 ! (νιωθω σαν να κλεβω εκκλησια )

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προκειται για το ιδιο τηλεσκοπιο που προσφερε πριν καμια δεκαρια χρονια το lidl, αν θυμαμαι καλα στα 80 ευρω. Τοτε ερχοταν με ενα ανεκδιηγητο ερευνητη που απο οτι φαινεται στις φωτογραφιες εχουν αντικαταστησει με ενα red dot της προκοπης. Βεβαια, φαινεται οτι εχουν επιλεξει ενα χειροτερο τριποδο σε σχεση με αυτο που ειχε το τηλ του lidl.

Γνωμη μου ειναι οτι δεν αξιζει τον κοπο. Η στηριξη ειναι μια eq2, ευαισθητη σε κραδασμους και ταλαντωσεις και γενικοτερα δεν ειναι ισημερινη της προκοπης: προκαλει περισσοτερο εκνευρισμο παρα σου μαθαινει πραγματα. Τοτε ειχα χρησιμοποιησει το σωληνα για ενα μικρο διαστημα ως οδηγητικο στην αστροφωτογραφηση και νομιζω χαρισα τη στηριξη.

 

Εχουν περασει απο τα χερια μου πανω απο 25 τηλεσκοπια απο τοτε που πρωτοασχοληθηκα με το χομπυ. Τα τελευταια χρονια μετα απο αρκετο ξεσκαρταρισμα στον εξοπλισμο, εχω μεινει με πεντε τηλεσκοπια που χρησιμοποιω. Μεταξυ αυτων για τις κορες μου και για εκδρομες βρισκεται ενα heritage 130. Δεν ειναι το τελειο τηλεσκοπιο, αλλα για τα χρηματα του ειναι οτι καλυτερο μπορεις να παρεις για εισαγωγικο τηλεσκοπιο. Ειναι ελαφρυ, πιανει ελαχιστο χωρο στο πορτ μπαγκαζ και διαθετει ενα αξιοσεβαστο διαμετρημα στα 130 χιλιοστα. Η δε στηριξη του μπορει να δεχθει και αλλους σωληνες, οπως για παραδειγμα ενα 100αρι f/5 αχρωματικο διοπτρικο. Θα πρεπει βεβαια να λαβεις υποψη σου, οπως ειπαν και τα παιδια παραπανω, οτι δεν κανει για επιγεια παρατηρηση.

 

Εχεις ηδη ακουσει αρκετες γνωμες. Ισως θα ηταν μια καλη ιδεα μια βολτα στο Πλανηταριο να δεις απο κοντα τ τηλεσκοπια που εχουν αναφερθει στην κουβεντα.

Καλη αρχη! (Καθε αρχη και δυσκολη)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ποιο ειναι για την περίπτωση μας,το καλύτερο διοπτρικο,ποιο το καλύτερο κατοπτρικο κ σε ποια βάση ,πχ. το heritage 130 ή το explorer

Θα το ρισκάρω να σου απαντήσω...

Καταλήγεις σε:

Dobsonian : heritage 130

Newtonian σε στήριξη eq: sw explorer 130p/650 σε στήριξη eq2 ή το αντίστοιχο celestron (μακρια απο το 114/1000)

Διοπτρικο: sw st80/400 ή st102/500 αν κανείς και επίγεια παρατήρηση,

ή 80/900 - 90/900 σε eq1 ή eq2 για Σελήνη-πλανητες.

Δες τα μεταχειρισμένα, την ελληνική αγορά, αλλά και την ευρωπαϊκή καθώς δεν έχει τελωνείο, ζύγισε τις τιμές και το αίσθημα να στηρίξεις την εθνική οικονομία και πράξε όπως νομίζεις.

Θεωρώ ότι οι παραπάνω επιλογές είναι οι πιο safe, αν τα παιδιά ήταν μεγαλύτερα θα σου έλεγα dobsonian 8"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ισως θα ηταν μια καλη ιδεα μια βολτα στο Πλανηταριο να δεις απο κοντα τ τηλεσκοπια που εχουν αναφερθει στην κουβεντα.

 

... ναι , πηγαινε στο πλανηταριο να το πληρωσεις διπλασιο...

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορείς να αγοράσεις επίσης και από εδώ:

 

http://www.astroboot.eu/AstroBoot (ώρες-ώρες έχει καταπληκτικές ευκαιρίες, ανταλλακτικά που αχρείαστα να είναι απλά δεν βρίσκονται αλλού στην Ευρώπη και λογικά μεταφορικά)

https://www.teleskop-express.de/shop/ (παλιό και κλασικό κατάστημα - καλή υποστήριξη και λογικά μεταφορικά ακόμα και σε μεγάλα και βαριά πράγματα)

https://www.astroshop.de/ (ίσως τα φθηνότερα μεταφορικά σε όλη την Ευρώπη)

https://www.firstlightoptics.com/ (εξαιρετικές τιμές, υποστήριξη και λογικά μεταφορικά αν και νομίζω ότι το heritage 130 - αν τελικά το αποφασίσεις - δεν το στέλνουν Ελλάδα)

https://www.astromarket.org/ (ακριβά μεταφορικά, αλλά παράδοση με courier μέσα σε 3 μέρες)

 

και για μεταχειρισμένα:

 

http://www.ensoptical.co.uk/ (κάποιες φορές έχει κάποια πράγματα που έχουν ενδιαφέρον, δέχεται και επιστροφές, λογικά μεταφορικά)

 

Φυσικά υπάρχει και το http://astrobuysell.com/uk/ αλλά εκεί έχεις να κάνεις με αγγελίες ιδιωτών, οπότε προχωράς προσεκτικά - δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

 

Όλα τα παραπάνω site είναι δοκιμασμένα και αξιόπιστα πολλές φορές και από πολλούς φίλους. Αν σου είναι βολικό ρίξε μια ματιά στο Πλανητάριο για να δεις τα τηλεσκόπια από κοντά και μετά αγόρασε ότι επιλέξεις από όπου το βρεις φθηνότερα. Το Πλανητάριο έχει κάνει κατά καιρούς κάποιες καλές προσφορές όπως για παράδειγμα στον Baader zoom και στους Morpheus. Δεν είναι κακή ιδέα να ρίξει κανείς μια ματιά πριν επιλέξει τη λύση της παραγγελίας από το εξωτερικό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
Επειδη δεν πρόκειται να βρω Τηλεσκοπιο στα μτχ κ με βλεπω για αγορά απο κατάστημα,τι αλλο πρεπει να παρω με το heritage 130? Αυτα τα φύλλα kydex που τα βρίσκω;κοιτούσα κ στο πλανητάριο αλλά δεν βρίσκω κατι! κ ενα φίλτρο Σελήνης;κατι αλλο;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

]Επειδη δεν πρόκειται να βρω Τηλεσκοπιο στα μτχ κ με βλεπω για αγορά απο κατάστημα,τι αλλο πρεπει να παρω με το heritage 130? Αυτα τα φύλλα kydex που τα βρίσκω;κοιτούσα κ στο πλανητάριο αλλά δεν βρίσκω κατι! κ ενα φίλτρο Σελήνης;κατι αλλο;

Κ πανακια καθαρισμού;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για αρχή τίποτα άλλο. Χρησιμοποιώντας το θα δεις αργότερα αν χρειάζεσαι πραγματικά κατι ακόμα (προσοφθαλμια, collimator, ή κάτι άλλο). Καλές παρατηρήσεις!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως έχουμε πεί δεν χρειάζονται βιασύνες όταν αγοράζουμε τηλεσκόπιο!Έτσι γίνονται τα λάθη ειδικά απο εντελώς αρχάριους!

Υπάρχουν και άλλα τηλεσκόπια εκτός απο το Heritage κατάλληλα για παιδί.Υπάρχει πχ.αγγελία εδώ με ένα καλό τηλεσκόπιο,το SW Evostar 90/900 με 2 προσοφθάλμια,barlow,φίλτρο Σελήνης,στα 120€.Δεν έχει βέβαια τη διάμετρο των 130mm του Heritage,αλλά απαλλάσεσθε απο την απαραίτητη ευθυγράμμιση(και τα επιπλέον έξοδα που συνεπάγετα αυτό,το φωτοχιτώνιο(πχ απο kydex)που πρέπει να το "ντύσετε"για να προστατευτεί απο παρείσακτο φως και επιπλέον σκόνη και υγρασία,ζημιές που μπορεί να κάνει το παιδί στα απροστάτευτα κάτοπτρα-ακόμα και απο δαχτυλιές-το τραπέζι που πρέπει να το στήσετε),είναι πιο φιλικό για έναν αρχάριο-ειδικά για ένα παιδί,έχει βάση δική του,κάνει και για επίγεια παρατήρηση κλπ.Εσείς βέβαια γνωρίζετε το παιδί σας,αν θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με το τηλεσκόπιο,αν θα το βαρεθεί κάποια στιγμή κλπ.Όλα πρέπει να συνυπολογίζονται...Δεν μπορούμε να δίνουμε συμβουλές ως έμπειροι ενήλικες σαν να απευθυνόμαστε σε ένθερμους ενήλικες,που θα μάθουν εύκολα και γρήγορα και θα "κολλήσουν" με το χόμπυ!

Επίσης όλο και κάποιο κατοπτρικό βγαίνει στις αγγελίες εδώ σε καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής απο το Heritage!Γιατί να μην περιμένετε-και άλλο-και πρέπει να αγοράσετε καινούργιο σε ακριβότερη τιμή?

Αν δεν θέλετε να αγοράσετε extra φίλτρο Σελήνης,τουλάχιστον να φοράει το παιδί γυαλιά ηλίου,όταν παρατηρεί την Σελήνη!Το έντονο φως,όπως έχω πεί κάνει τους φωτοευαίσθητους υποδοχείς των ματιών να υπερλειτουργούν και μακροπρόθεσμα να φθείρονται,γι'αυτό πονάνε τα μάτια με π α ρ α τ ε τ α μ έ ν η παρατήρηση(όχι με απλή θέαση μερικών λεπτών,όπως κάνουν πολλοί,άπειροι με την σεληνιακή παρατήρηση,και νομίζουν οτι δεν υπάρχει πρόβλημα!).Ανάλογο πρόβλημα έχουμε για τα αυτιά όταν ακούμε-π α ρ α τ ε τ α μ έ ν α-ήχους πχ.μουσική σε μεγάλη ένταση!Τα αισθητήρια όργανά μας μάτια,αυτιά κλπ.δεν τα καταπονούμε-και μάλιστα παρατεταμένα-αν θέλουμε μακροπρόθεσμα να λειτουργούν σωστά!

Συνυπολογίστε τα όλα,και το θέμα της τιμής,γιατί κατανοώ απόλυτα και την δυσκολία των καιρών μας,και μην βιάζεσθε να αγοράσετε!Για την περίπτωσή σας προτείνω μεταχειρισμένα σε καλύτερο value for money απο τα καινούργια!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδη δεν πρόκειται να βρω Τηλεσκοπιο στα μτχ κ με βλεπω για αγορά απο κατάστημα,τι αλλο πρεπει να παρω με το heritage 130? Αυτα τα φύλλα kydex που τα βρίσκω;κοιτούσα κ στο πλανητάριο αλλά δεν βρίσκω κατι! κ ενα φίλτρο Σελήνης;κατι αλλο;

 

Το heritage 130 κοστίζει 219 Ευρώ από εδώ:

 

https://www.planitario.gr/dobsonian-truss-130mm.html

 

Το να παρατηρεί το παιδί επί ώρες τη Σελήνη το θεωρώ απίθανο αλλά αν θέλεις ντε και καλά φίλτρο Σελήνης έχει με 15 ευρώ και δεν αξίζει να κάνουμε πλέον συζήτηση γι'αυτό:

 

https://www.planitario.gr/filtro-selhnhs-o31-8-1-1-4.html

 

Φύλλο kydex μπορείς να βρεις σε κατάστημα με στρατιωτικά ήδη. Το βάζουν οι φαντάροι στα λουκάνικα για να φαίνονται τεντωμένα. Δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης