Jump to content

Αστεροειδείς.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στοχεύοντας τον «Δίδυμο»: Σε στάδιο σχεδιασμού η αποστολή εκτροπής αστεροειδούς της NASA. :cheesy:

Η πρώτη στην ιστορία αποστολή που έχει σκοπό να αποδείξει πως είναι δυνατή η εκτροπή αστεροειδούς για σκοπούς πλανητικής άμυνας (DART- Double Asteroid Redirection Test) περνά από το στάδιο του concept development στην προκαταρκτική φάση σχεδιασμού, μετά την έγκριση της NASA στις 23 Ιουνίου.

Το DART, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα είναι η πρώτη αποστολή της NASA κατά την οποία θα δοκιμαστεί η αποκαλούμενη τεχνική κινητικής πρόσκρουσης (kinetic impactor)- δηλαδή ένα πλήγμα εναντίον αστεροειδούς, με σκοπό την εκτροπή της πορείας του- ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι δυνατή η χρήση της για σκοπούς άμυνας απέναντι σε μια μελλοντική απειλή αστεροειδούς προς τον πλανήτη μας. Όπως σημειώνει ο Λίντλεϊ Τζόνσον, planetary defense officer στα κεντρικά της NASA στην Ουάσιγκτον, η έγκριση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει το πρόγραμμα παραπέρα, με απώτερο στόχο ένα «ιστορικό» τεστ, πάνω σε έναν μη απειλητικό μικρό αστεροειδή.

Στόχος του DART είναι ένας αστεροειδής ο οποίος θα πλησιάσει τον πλανήτη μας τον Οκτώβριο του 2022, και μετά ξανά το 2024. Το όνομά του είναι «Δίδυμος», επειδή πρόκειται για έναν δυαδικό αστεροειδή- ένα σύστημα που αποτελείται από δύο σώματα, τον Δίδυμο Α (780 μέτρων) και τον Δίδυμο Β (160 μέτρων). Το σκάφος της αποστολής DART θα χτυπήσει τον μικρότερο, Δίδυμο Β.

Ο Δίδυμος μελετάται εκτενώς από το 2003 και θεωρείται ιδανικός για τέτοιου είδους δοκιμή, καθώς το γεγονός ότι ο Δίδυμος Β κινείται σε τροχιά γύρω από τον Δίδυμο Α κάνει ευκολότερη την εξέταση των αποτελεσμάτων της πρόσκρουσης.

Μετά την εκτόξευσή του, το DART θα πετάξει στον Δίδυμο και θα χρησιμοποιήσει ένα αυτόνομο σύστημα σκόπευσης για να στοχεύσει τον Δίδυμο Β. Μετά, το σκάφος, μεγέθους ψυγείου, θα πέσει πάνω του με ταχύτητα εννιαπλάσια αυτής μιας σφαίρας (περίπου 6 χλμ/ δευτερόλεπτο). Η πρόσκρουση θα είναι ορατή από τη Γη, όπως και η αλλαγή της πορείας του Δίδυμου Β γύρω από τον Δίδυμο Α, κάτι που θα επιτρέψει στους επιστήμονες στον πλανήτη μας να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις μιας τέτοιας πρόσκρουσης, ως μέσου εκτροπής πορείας αστεροειδούς.

http://www.naftemporiki.gr/story/1256399/stoxeuontas-ton-didumo-se-stadio-sxediasmou-i-apostoli-ektropis-asteroeidous-tis-nasa

dart-double-asteroid-redirection-test-nasa.jpg.be6aec81a6222b7173a2f7de9252f5bb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
  • Απαντήσεις 459
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δοκιμή του δικτύου πλανητικής προστασίας της NASA τον Οκτώβριο. :cheesy:

Το δίκτυο αστεροσκοπείων και επιστημόνων που συνεργάζονται μαζί της για σκοπούς πλανητικής προστασίας/ άμυνας θα δοκιμάσει τον Οκτώβριο η NASA, με την ευκαιρία του κοντινού περάσματος ενός μικρού αστεροειδούς.

Ο στόχος είναι ο αστεροειδής 2012 TC4, μεγέθους μεταξύ 10 και 30 μέτρων. Στις 12 Οκτωβρίου, θα περάσει με ασφάλεια κοντά από τον πλανήτη μας. Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να προβλέψουν πόσο κοντά θα πλησιάσει, θεωρούν ότι δεν θα είναι λιγότερο από 6.800 χλμ από την επιφάνεια της Γης. Σημειώνεται πως ο αστεροειδής βρίσκεται εκτός εμβέλειας των τηλεσκοπίων από το 2012.

«Οι επιστήμονες πάντα εκτιμούσαν τη γνώση σχετικά με το πότε ένας αστεροειδής θα πλησιάσει πολύ και θα περάσει με ασφάλεια τη Γη, επειδή μπορούν να κάνουν προετοιμασίες για να συλλέξουν δεδομένα ώστε να τον κατηγοριοποιήσουν και να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτόν» είπε ο Μάικλ Κέλεϊ, επιστήμονας του προγράμματος και επικεφαλής του εγχειρήματος στα κεντρικά της NASA. «Αυτή τη φορά βάζουμε ένα επιπλέον επίπεδο δυσκολίας, χρησιμοποιώντας αυτό το πέρασμα αστεροειδούς για να δοκιμάσουμε το παγκόσμιο δίκτυο εντοπισμού και παρακολούθησης αστεροειδών, αξιολογώντας τις δυνατότητές μας στο να συνεργαζόμαστε για να εντοπίσουμε μια πραγματική πιθανή απειλή αστεροειδούς».

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Βισνού Ρεντί, του Lunar and Planetary Laboratory του University of Arizona, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας επανεντοπισμού του 2012 ΤC4, το εγχείρημα περιλαμβάνει «πάνω από μια ντουζίνα» αστεροσκοπεία, πανεπιστήμια και εργαστήρια ανά τον κόσμο, για να διαπιστωθούν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των δυνατοτήτων παρατήρησης αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στη Γη. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, θα δοκιμαστεί ολόκληρο το σύστημα στο σύνολό του.

Ο αστεροειδής είναι ελαφρά μεγαλύτερος από εκείνον που μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης κοντά στο Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2013. Δεν έχει θεαθεί ξανά από το 2012, καθώς ήταν πολύ μακρινός και αχνός για να εντοπιστεί μέσα στα τελευταία χρόνια. Καθώς αρχίζει να πλησιάζει ξανά τη Γη, θα χρησιμοποιηθούν μεγάλα τηλεσκόπια για τον εντοπισμό του και τον προσδιορισμό της ακριβούς τροχιάς του.

http://www.naftemporiki.gr/story/1263293/dokimi-tou-diktuou-planitikis-prostasias-tis-nasa-ton-oktobrio

15.jpg.7b87155d93d474f389bb21a76b5d4b24.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ανακαλύφθηκε το πρώτο ζεύγος αστεροειδών που μοιάζει με κομήτη. :cheesy:

Στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη και Δία οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα παράξενο ζεύγος διαστημικών βράχων που συμπεριφέρονται όπως ένας κομήτης.

Οι δύο αστεροειδείς είχαν ανακαλυφθεί το 2006 και αρχικά είχαν θεωρηθεί ένα ενιαίο σώμα με την ονομασία 288Ρ. Όμως, τώρα έγινε αντιληπτό ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά σώματα, που βρίσκονται σε άκρως ελλειπτική τροχιά το ένα γύρω από το άλλο, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Κάθε αστεροειδής έχει μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου.

Το ζεύγος μοιάζει με κομήτη, επειδή εκρέει μεγάλες ποσότητες υδρατμών στο διάστημα, αφήνοντας έτσι μια ουρά πίσω του. Κατά καιρούς είχαν βρεθεί είτε ζεύγη αστεροειδών είτε μεμονωμένοι αστεροειδείς που μοιάζουν με κομήτες, αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχαν παρατηρηθεί κάποιοι αστεροειδείς που να συνδυάζουν και τα δύο αυτά γνωρίσματα, δηλαδή ζεύγος με χαρακτηριστικά κομήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζέσικα Αγκαρβάλ του Ινστιτούτου Ερευνών Ηλιακής Δυναμικής Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρησιμοποίησαν τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ (Hubble) για τις παρατηρήσεις τους.

Το 1996 οι αστρονόμοι είχαν κάνει την πρώτη ανακάλυψη ενός αστεροειδούς που «φτύνει» υδρατμούς στο διάστημα. Έκτοτε οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι αρκετά σώματα στη ζώνη των αστεροειδών διαθέτουν μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες παγωμένου νερού, που μερικές φορές μετατρέπεται σε υδρατμούς.

Η καλύτερη μελέτη των αστεροειδών, οι οποίοι αποτελούν και δυνητική απειλή για τη Γη, αποτελεί βασικό στόχο των επιστημόνων. Η ευρισκόμενη σε εξέλιξη αποστολή Osiris-Rex της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) αποσκοπεί στη λήψη δειγμάτων από έναν αστεροειδή και στην επιστροφή τους στη Γη, για να μελετηθούν.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500163184

3B5FAFDAD3BA5718B7291E33FAC152AB.jpg.340e8f653d6c2fb3747026e804fb88fe.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

«2012 TC4» :cheesy:

Την πάροδο ενός τεράστιου αστρικού αντικειμένου πολύ κοντά από τη Γη ανακοίνωσε η NASA, ενώ επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα περάσει «υπερβολικά κοντά».

Ο αστεροειδής ονομάζεται «2012 TC4», ενώ αναμένεται να κάνει ένα τρομακτικό πέρασμα δίπλα από το πλανήτη μας στις 12 Οκτωβρίου.

Ειδικοί της NASA παρακολουθούν πολύ στενά την πορεία του ουράνιου σώματος, ενώ διατηρούν φόβους, πως θα μπορούσε να περάσει έως και 4.200 μίλια κοντά της γης.

Αρχικά, υπήρχαν φόβοι πως ο αστεροειδής θα χτυπούσε δορυφόρους στην τροχιά της Γης, όμως αυτό το σενάριο φαίνεται να απομακρύνεται.

Μολαταύτα, χρήστες του διαδικτύου δεν σταματούν να εκφράζουν τους φόβους τους για τα… χειρότερα που θα μπορούσε να φέρει ένα ενδεχόμενο χτύπημα του αστεροειδή στη Γη.

Δείτε το βίντεο:

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/636406_xysta-apo-ti-gi-tha-perasei-o-asteroeidis-2012-tc4-prokalontas-ton-apolyto

aster2.png.7a472f67319df7f443a253d84828461e.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O Asteroid Touring Nanosat Fleet βάζει πλώρη για τη μελέτη αστεροειδών. :cheesy:

Το όνομα Asteroid Touring Nanosat Fleet αναφέρεται σε έναν μικρό στόλο 50 μικρών διαστημοπλοίων που θα επισκεφθεί 300 διαφορετικούς αστεροειδείς.

Πίσω από το σχέδιο για το Asteroid Touring Nanosat Fleet βρίσκεται μία ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων, η οποία θέλει με αυτό τον τρόπο να μελετήσει μια σειρά από αστεροειδείς και έπειτα να καταφέρει να δώσει εντολή στα μικρά διαστημόπλοια να επιστρέψουν στη Γη με όλα τα πολύτιμα δεδομένα που θα έχουν συλλέξει από το ταξίδι τους στο Διάστημα.

Σε εμφανή διαφοροποίηση από τις άλλες αποστολές που έχουν ως σκοπό τους την μελέτη ενός αστεροειδή, το Asteroid Touring Nanosat Fleet φιλοδοξεί να έρθει σε επαφή με 300 αστεροειδείς συλλέγοντας έτσι ένα σημαντικά μεγαλύτερο δείγμα στοιχείων για την ασφαλέστερη εξαγωγή συμπερασμάτων για αυτά τα ουράνια σώματα.

Το κάθε διαστημόπλοιο του Asteroid Touring Nanosat Fleet θα ζυγίζει 5 κιλά και θα λάβει μέρος σε ένα ταξίδι 3.2 ετών στη ζώνη των αστεροειδών που βρίσκεται μετά τον Άρη. Κάθε σκάφος θα εκτελέσει μία περιστροφή γύρω από έξι αστεροειδείς σε απόσταση 1000 χιλιομέτρων περίπου, χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο 4 εκατοστών για να τραβήξει εικόνες ακρίβειας 100 μέτρων από την επιφάνειά του. Ένα ειδικό φασματόμετρο θα αναλύσει τη χημική σύσταση του εδάφους για να μπορούν οι επιστήμονες να μάθουν το βασικό υλικό που συναντά κανείς σε έναν αστεροειδή.

http://www.pestaola.gr/o-asteroid-touring-nanosat-fleet-bazei-plwrh-gia-th-meleth-asteroeidwn/

Asteroid-Touring-Nanosat-Fleet.thumb.jpg.a2659465d9ee03ca8c7ad3b91987b134.jpg

15.jpg.6a26a027a98cb930b6698c9aa7268229.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστεροειδής σε μέγεθος σπιτιού θα περάσει ξυστά από τη Γη. :cheesy:

Ο αστεροειδής 2012 TC4, που έχει μέγεθος σπιτιού, θα περάσει το πρωί της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου (στις 08:40 ώρα Ελλάδας) πολύ κοντά από τη Γη, σε ύψος κάτω των 44.000 χιλιομέτρων, σχεδόν στο επίπεδο που οι γεωσύγχρονοι δορυφόροι κινούνται γύρω από τον πλανήτη μας (36.000 χλμ).

Η απόσταση αυτή είναι περίπου το ένα όγδοο της απόστασης Γης-Σελήνης. Ο αστεροειδής δεν θα είναι ορατός με γυμνά μάτια ή με κιάλια, αλλά το βράδυ της Τετάρτης θα μπορούν να τον δουν τα τηλεσκόπια από την Ευρώπη.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) διαβεβαίωσε ότι ο διαμέτρου 15 έως 30 μέτρων αστεροειδής δεν αποτελεί κίνδυνο να πέσει στον πλανήτη μας, ούτε να απειλήσει τους δορυφόρους.

Όμως, αποτελεί καλή ευκαιρία να δοκιμαστεί το παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για κινδύνους εξ ουρανού. Ένα δίκτυο από αστεροσκοπεία και πανεπιστήμια θα παρακολουθούν στενά την προσέγγιση του αστεροειδούς, ώστε να δουν κατά πόσο είχαν κάνει σωστές προβλέψεις για την τροχιά του.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της NASA Μάικλ Κέλι, «παρακολουθούμε τον 2012 TC4 εδώ και δύο μήνες, έτσι έχουμε πολύ ακριβείς πληροφορίες για τη θέση του και έχουμε κάνει πολύ ακριβείς υπολογισμούς για την τροχιά του. Δεν υπάρχει κίνδυνος, ούτε καν για τους δορυφόρους».

Ο αστεροειδής είχε ανακαλυφθεί πριν πέντε χρόνια, όταν το 2012 είχε περάσει πάλι από τη Γη, σε διπλάσια απόσταση από ό,τι θα κάνει τώρα. Θα επιστρέψει στη γειτονιά μας το 2050 και το 2079, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Ο Ρούντιγκε Γιεν της ESA δήλωσε: «Από σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να χτυπήσει τη Γη ούτε το 2050, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το κοντινό πέρασμά του τότε μπορεί να αλλάξει κάπως την τροχιά του αστεροειδούς, έτσι ώστε να πέσει πάνω στη Γη το 2079».

Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο το 2079 υπολογίζεται σε μία στις 750, γι’ αυτό ο 2012 TC4 έχει ταξινομηθεί στην 13η θέση στον κατάλογο των πιθανών μελλοντικών κινδύνων από ουράνια σώματα.

Περίπου τρεις αστεροειδείς με το μέγεθος του 2012 TC4 περνούν κοντά από τον πλανήτη μας κάθε χρόνο.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν θέμα χρόνου να πέσει στη Γη ένας αστεροειδής και το θέμα αρχίζει να «σηκώνεται» όλο και περισσότερο στη διεθνή ατζέντα.

http://physicsgg.me/2017/10/11/47170/

ezgif-com-resize-8.gif.8960e4b324ec94357c2424d1e6ef85c6.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Συναγερμός στις διαστημικές υπηρεσίες: Ο αστεροειδής TD6 πέρασε ανάμεσα από την Γη και την Σελήνη. :cheesy:

Σε απόσταση μόλις 191.000 χιλιομέτρων από τη Γη, τη μισή από εκείνη που χωρίζει τον πλανήτη μας με τον φυσικό του δορυφόρο, τη Σελήνη, πέρασε νωρίς το απόγευμα ένας αστεροειδής, ο οποίος είχε το μέγεθος λεωφορείου.

Το ουράνιο σώμα TD6 εντοπίστηκε λίγες ώρες πριν προσεγγίσει την επικίνδυνη ζώνη για τον πλανήτη, σημαίνοντας συναγερμό στις διαστημικές υπηρεσίες και τους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο. Αμέσως υπολογίστηκε η πορεία του αστεροειδή και -ευτυχώς για όλους μας- πιστοποιήθηκε ότι δεν κατευθύνεται πάνω στον πλανήτη, αλλά θα περάσει σε εξαιρετικά κοντινή - για τα διαστημικά δεδομένα - απόσταση.

Ο αστεροειδής TD6 ήταν το δεύτερο ουράνιο σώμα που πέρασε σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη την τελευταία εβδομάδα. Πριν λίγα 24ωρα ο αστεροειδής TC4 2012, σε μέγεθος σπιτιού, είχε περάσει σε μία απόσταση 27.000 μιλίων από τη Γη.

Οι επιστήμονες της NASA μέτρησαν τον αστεροειδή που πέρασε σήμερα ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη από 9 έως 22 μέτρα. Τις επόμενες ώρες θα περάσει κοντά και από το φεγγάρι, ενώ η επόμενη «επίσκεψή» του προσδιορίστηκε για τις 29 Μαΐου 2018, δίχως ωστόσο να είναι δυνατός ο υπολογισμός της απόστασης που θα τον χωρίζει από τον πλανήτη μας.

Το σχεδιάγραμμα από τα όργανα της NASA.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/640134_synagermos-stis-diastimikes-ypiresies-o-asteroeidis-td6-perase-anamesa-apo

asteroid_nasa.jpg.91d901e8a022c330d34f8a32eaeec4d4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Πολύ παράξενος ο αστεροειδής που επισκέφθηκε το ηλιακό μας σύστημα. :cheesy:

Πραγματικά πολύ παράξενος ήταν ο πρώτος αστεροειδής που επισκέφθηκε το ηλιακό μας σύστημα, προερχόμενος από το διαστρικό χώρο. Οι αστρονόμοι που τον παρακολούθησαν με το «Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, ανακάλυψαν ότι το σχήμα του είναι πολύ μακρύ και πεπλατυσμένο, μοιάζοντας με μακρύ διαστημόπλοιο.

Πρόκειται για ένα από τα πιο επιμήκη αντικείμενα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί στο διάστημα, καθώς το μήκος του εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο του πλάτους του. Κανείς αστεροειδής ή κομήτης έως τώρα δεν έχει βρεθεί να έχει τέτοιες διαστάσεις.

Έχει μήκος περίπου 400 μέτρων, σκούρα κοκκινωπή απόχρωση, περιστρέφεται πολύ γρήγορα γύρω από τον εαυτό του και υφίσταται δραματικές μεταβολές στη φωτεινότητά του, ενώ δεν εκλύει καθόλου σκόνη γύρω του. Πιθανώς έχει μεγάλη πυκνότητα και μάλλον αποτελείται από πετρώματα και μέταλλα, χωρίς καθόλου νερό ή πάγο.

Ο ασυνήθιστος αστεροειδής Α/2017 U1, που είχε ανακαλυφθεί στις 19 Οκτωβρίου (αρχικά είχε θεωρηθεί κομήτης) και βαφτίστηκε «Οουμουαμούα» (στη χαβανέζικη διάλεκτο σημαίνει «αγγελιαφόρος από μακριά που φθάνει πρώτος»), δεν είναι πια ορατός από τη Γη, καθώς συνεχίζει το ταξίδι του και δεν αναμένεται να τον ξαναδούμε.

Αν και γεννήθηκε γύρω από κάποιο άλλο άστρο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια έχει γίνει ένας «περιπλανώμενος» του γαλαξία μας, χωρίς να είναι βαρυτικά προσκολλημένος σε κανένα σύστημα άστρου. Κάπως έτσι, πέρασε περαστικός και από τη γειτονιά μας.

«Εδώ και δεκαετίες είχαμε υποθέσει θεωρητικά ότι τέτοια διαστρικά αντικείμενα υπήρχαν εκεί έξω και τώρα, για πρώτη φορά, έχουν άμεσες ενδείξεις ότι όντως υπάρχουν», δήλωσε ο Τόμας Ζουρμπούχεν της NASA.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο Ρομπ Γουέρικ του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης, ο οποίος τον ανακάλυψε με το τηλεσκόπιο Pan-STARSS και του έδωσε χαβανέζικο όνομα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature.

https://www.nature.com/articles/nature25020

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500176326

18745905-thumb-large.jpg.11c0a4fec774076c372b458d369e1e52.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει δίπλα από τη Γη. :cheesy:

Οι διάφοροι συνωμοσιολόγοι προβλέπουν ότι έρχεται το τέλος του κόσμου τουλάχιστον μια φορά το μήνα, με τις «προβλέψεις» τους να αγγίζουν κάθε φορά τα όρια της λογικής.

Αυτή τη φορά πάντως, οι προβλέψεις για τις 17 Δεκεμβρίου «πατούν» πάνω σε ένα πραγματικό γεγονός καθώς τότε ο αστεροειδής «3200 Phaethon» θα περάσει κοντά στη Γη.

To ρωσικό πανεπιστήμιο «Imanuel Kant» παρακολουθεί την τροχιά του εν λόγω αστεροειδή εδώ και περίπου μια δεκαετία και έχει ετοιμάσει ένα χρηστικό βίντεο.

Η προέλευση του «3200 Phaethon» εντοπίζεται μεταξύ του Άρη και του Δία και έχει προβληματίσει αρκετά τους επιστήμονες της NASA.

Η άστατη τροχιά του αστεροειδή τον έχει φέρει αρκετές φορές κοντά στον ήλιο, πιο κοντά και από τον πλανήτη Ερμή, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά το μέγεθος του σε σχέση με το αρχικό.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, αναμένεται να περάσει εντός 6.4 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, η οποία απόσταση είναι αρκετά μικρή με διαστημικούς όρους.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500177345

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Δεν δείχνει σημάσια εξωγήινης ζωής ο αστεροειδής-πούρο. :cheesy:

Οι πρώτες παρατηρήσεις -με ραδιοτηλεσκόπιο του προγράμματος Breakthrough Listen- του ασυνήθιστα μακρουλού αστεροειδούς Οουμουαμούα με σχήμα πούρου δεν δείχνουν κάποια σημάδια εξωγήινης ζωής ή εξωγήινης τεχνολογίας.

Με «άδεια χέρια» κατέληξε και η αντίστοιχη έρευνα που έκανε στον ίδιο αστεροειδή το άλλο πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων σημάτων SETI, το οποίο χρησιμοποίησε τη διάταξη ραδιοτηλεσκοπίων 'Αλεν στην Καλιφόρνια.

Έτσι, σε πρώτη φάση (η μελέτη θα συνεχισθεί), απογοητεύθηκαν όσοι ήθελαν να πιστεύουν ότι ο «επισκέπτης» που τρύπωσε ξαφνικά στη «γειτονιά» μας από το διαστρικό χώρο έξω από το ηλιακό μας σύστημα, δεν ήταν απλώς ένας διαστημικός βράχος με περίεργο σχήμα, αλλά ένα καμουφλαρισμένο διαστημόπλοιο.

Ο αστεροειδής, που είχε αρχικά γίνει αντιληπτός τον Οκτώβριο, έχει μήκος περίπου 400 μέτρων και πλάτος 40 μέτρων. Ένα τόσο επίμηκες σχήμα δεν έχει ποτέ έως τώρα παρατηρηθεί σε αστεροειδή.

Το Πρόγραμμα Breakthrough Listen, που αναζητά ίχνη εξωγήινης νοημοσύνης στο σύμπαν, αποφάσισε να «τσεκάρει» τον αστεροειδή με το μεγάλο αμερικανικό ραδιοτηλεσκόπιο Γκριν Μπανκ της Δυτικής Βιρτζίνια. Ανακοίνωσε ότι έως τώρα δεν προκύπτει κάτι «ύποπτο», όπως κάποια εκπομπή τεχνητών ραδιοκυμάτων από τον Οουμουαμούα (σημαίνει «αγγελιοφόρος» στα χαβανέζικα) στις συχνότητες των 1,7 έως 2,6 GHz.

«Ο Οουμουαμούα πιθανότατα είναι ένας αστεροειδής που εκτοξεύθηκε από το μητρικό άστρο του στη διάρκεια κάποιου χαοτικού συμβάντος πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και τελικά τυχαία βρήκε το δρόμο για το ηλιακό μας σύστημα», δήλωσε ο 'Αντριου Σίμιον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, συνεργαζόμενος ερευνητής του Breakthrough, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), o επιμήκης αστεροειδής ταξιδεύει με ταχύτητα 38,3 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και βρίσκεται πλέον σε απόσταση περίπου 200 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Τον Ιανουάριο 2019 θα έχει πια απομακρυνθεί πέρα από τον Κρόνο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500182997

6FB1556AF41F4CECAF9232550F254F51.jpg.c4ff9edd337bbe1779c4a1c7b89c9e16.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο αστεροειδής... «νεκροκεφαλή» επιστρέφει και περνά «ξυστά» από τη Γη! :cheesy:

Μπροστά σε μία ακόμη «συνάντηση» βρίσκεται η Γη, καθώς ένας αστεροειδής 700 μέτρων που μοιάζει με νεκροκεφαλή ετοιμάζει την επιστροφή του!

Ο αστεροειδής πέρασε για πρώτη φορά «ξυστά» από τον πλανήτη μας στις 31 Οκτωβρίου 2015 σε απόσταση 499.000 χιλιομέτρων και με ταχύτητα 125.500 χλμ ανά ώρα.

Τώρα φαίνεται ότι επιστρέφει τον Νοέμβριο του 2018, δίνοντας στους επιστήμονες μία ακόμη ευκαιρία να παρατηρήσουν το παράξενο αυτό φαινόμενο.

Οι ειδικοί που είχαν μελετήσει το πέρασμα του αστεροειδούς το 2015 δημοσίευσαν πρόσφατα μία λεπτομερή αναφορά με παρατηρήσεις, στην οποία ελπίζουν να προσθέσουν επιπλέον στοιχεία, όταν επιστρέψει τον Νοέμβριο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν παρατηρητήρια σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του τηλεσκοπίου Pan - STARRS από τη Χαβάη για να στοιχειοθετήσουν τα ευρήματά τους.

Οι αστρονόμοι ανέλυσαν τα ευρήματα του 2015 και βρήκαν ότι ο αστεροειδής συμπληρώνει μία περιστροφή κάθε 2,94 ώρες.

Ο διαστημικός βράχος έχει μήκος μεταξύ 625 και 700 μέτρων, το σχήματου είναι ελαφρώς πεπλατυσμένο ελλειπτικό και ο άξονας περιστροφής του είναι σχεδόν κάθετος στη Γη κατά τη στιγμή της πλησιέστερης εγγύτητάς του.

Η ποσότητα θερμότητας που διαθέτει και η ταχύτητα με την οποία μεταφέρει αυτή τη θερμόητητα είναι ίδια με άλλους παρόμοιους σε μέγεθος αστεροειδείς.

Η ανακλαστικότητα της επιφάνειάς του είναι περίπου 5 με 6%.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο ερευνητής Pablo Santos-Sanz από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας, δήλωσε: «Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ σκοτεινός, μόνο λίγο πιο ανακλαστικός από το κάρβουνο»

https://www.youtube.com/watch?v=Wuk5MyW9RXw

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/654922_o-asteroeidis-nekrokefali-epistrefei-kai-perna-xysta-apo-ti-gi

imagehandler_5.thumb.jpg.f98ed4ce1f4eb6f49cb836689427b989.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Νέα στοιχεία για πτώση αστεροειδή στη Γη πριν 800.000 χρόνια. :cheesy:

Αυστραλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν νέες βάσιμες γεωλογικές ενδείξεις για την κατακλυσμική πρόσκρουση στη Γη, κατά πάσα πιθανότητα στη νοτιοανατολική Ασία, ενός μεγάλου αστεροειδούς διαμέτρου ενός χιλιομέτρου πριν από περίπου 800.000 χρόνια.

Εκτιμάται ότι έπεσε με τόση δύναμη, που τα υλικά της πρόσκρουσης κάλυψαν σχεδόν το ένα δέκατο της επιφάνειας του πλανήτη μας. Όμως, ο ίδιος ο κρατήρας που δημιουργήθηκε από την πτώση, δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστροβιολόγο και γεωχημικό Aαρον Καβόζι του Πανεπιστημίου Κέρτιν του Περθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Geology, σύμφωνα με το Science, ανακάλυψαν στην Ταϊλάνδη απομεινάρια που μαρτυρούν το καταστροφικό συμβάν.

«Η πρόσκρουση είναι η πιο πρόσφατη τέτοιου μεγέθους και με πιθανές παγκόσμιες επιπτώσεις στη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπου», δήλωσε ο γεωχημικός Μάριο Τρίλοφ του γερμανικού Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Τόσο μεγάλες προσκρούσεις ουράνιων σωμάτων -αστεροειδών ή κομητών- μπορούν να διαταράξουν σοβαρά το κλίμα της Γης, καθώς καλύπτουν την ατμόσφαιρα με ένα πυκνό στρώμα σκόνης και άλλων αερίων, μπλοκάροντας έτσι το φως του Ήλιου για μήνες ή και για χρόνια.

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν βρει στην Ασία, στην Αυστραλία και στην Ανταρκτική διάσπαρτες και άλλες ενδείξεις ότι υπήρξε μια τέτοια πρόσκρουση. Πρόκειται για τηκτίτες, υαλώδη σώματα βάρους άνω των 20 κιλών, που εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν κατά την πτώση του αστεροειδούς και εκτοξεύθηκαν σε μεγάλες αποστάσεις.

Ο Καβόζι μελέτησε τη χημική σύνθεση τέτοιων τηκτιτών από την Ταϊλάνδη και ιδίως των μικροσκοπικών κρυστάλλων ζιρκονίου που υπάρχουν μέσα στους τηκτίτες και έχουν ο καθένας πλάτος όσο μισή ανθρώπινη τρίχα. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι κρύσταλλοι αυτοί είχαν δημιουργηθεί σε συνθήκες τρομερά υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών, οι οποίες παραπέμπουν σε μια πρόσκρουση αστεροειδούς.

Παραμένει, όμως, το μυστήριο του χαμένου κρατήρα και της ακριβούς τοποθεσίας του. Οι επιστήμονες προβληματίζονται γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμη ένας μεγάλος και γεωλογικά νέος κρατήρας εκτιμώμενης διαμέτρου 50 έως 100 χιλιομέτρων. Αν πάντως ποτέ ανακαλυφθεί, θα φωτίσει και άλλα ερωτήματα, όπως αν και πώς επηρέασε τους προγόνους μας εκείνης της εποχής.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500188436

30097004_asteroid_7.thumb.jpg.4946712c173b159241b8eea0b8db3200.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτόξευση πειραματικού διαστημοπλοίου εξερεύνησης αστεροειδών από την Planetary Resources. :cheesy:

Την επιτυχή εκτόξευση του Arkyd-6 – ενός πειραματικού διαστημοπλοίου/ CubeSat με σκοπό την εξερεύνηση αστεροειδών για τον εντοπισμό χρήσιμων πρώτων υλών- ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου η Planetary Resources.

Το συγκεκριμένο σκάφος είναι ένας 6U CubeSat και ενσωματώνει τεχνολογίες για τον εντοπισμό υδάτινων πόρων στο διάστημα. Η ομάδα ελέγχου έχει αρχίσει ήδη να λαμβάνει τηλεμετρία από το σκάφος, και τα δεδομένα που θα προκύψουν από το Arkyd-6 θα είναι χρήσιμα στην ανάπτυξη του Arkyd-301, του επόμενου διαστημοπλοίου της Planetary Resources, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη του προγράμματος αναζήτησης διαστημικών πόρων της εταιρείας.

Κατά το στάδιο της ανάπτυξης και κατασκευής του Arkyd-6, οι μηχανικοί της εταιρείας τροποποίησαν εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες και εξαρτήματα για χρήση στο διάστημα, αποσκοπώντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση του κόστους των αποστολών. Η διαδικασία αυτή, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, επιτρέπει τον έλεγχο του κάθε σταδίου της ανάπτυξης και παραγωγής, με αποτέλεσμα ένα «αξιόπιστο και καινοτόμο προϊόν».

«Η επιτυχία του Arkyd-6 θα επικυρώσει τις σχεδιαστικές και μηχανολογικές φιλοσοφίες που έχουμε αγκαλιάσει από την έναρξη αυτού του καινοτόμου προγράμματος» είπε ο Κρις Λιούικι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις μεθόδους κατά την ανάπτυξη του Arkyd-301 και παραπέρα, καθώς προχωρούμε στην Space Resource Exploration Mission».

Από τα 17 στοιχεία που θα δοκιμαστούν κατά την πτήση του Arkyd-6, μία από τις πλέον κρίσιμες τεχνολογίες είναι το όργανο MWIR (mid-wave infrared). Η ομάδα των τεχνικών της αποστολής δούλεψε πάνω σε έναν διαθέσιμο στο εμπόριο αισθητήρα για τη συλλογή δεδομένων σε επίπεδο pixel και ενσωμάτωσε ειδικά οπτικά, δημιουργώντας το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο όργανο τέτοιου τύπου για χρήση στο διάστημα. Βάσει των ευρημάτων από αυτή την πρώτη πτήση, η Planetary Resources θα αναπτύξει περαιτέρω αυτή την τεχνολογία αισθητήρων στον «πιο προηγμένο εξοπλισμό υδάτινων πόρων που υπάρχει», που θα ενσωματωθεί στο Arkyd-301.

«Αν όλα τα πειραματικά συστήματα λειτουργήσουν επιτυχώς, η Planetary Resources σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον δορυφόρο Arkyd-6 για να τραβήξει εικόνες MWIR στόχων στην επιφάνεια της γης, περιλαμβανομένων γεωργικών εκτάσεων, περιοχών για εκμετάλλευση πόρων και υποδομών για εξόρυξη και ενέργεια. Επιπρόσθετα θα έχουμε την ευκαιρία για παρατήρηση του ουρανού από το σημείο παρατήρησής μας σε χαμηλή τροχιά. Τα μαθήματα που θα πάρουμε από τον Arkyd-6 θα βελτιώσουν την προσέγγιση της εταιρείας καθώς εξελίσσει την τεχνολογία που θα επιτρέψει την επιστημονική και οικονομική αξιολόγηση αστεροειδών» σημειώνει ο Κρις Βούρχις, επικεφαλής μηχανικός της Planetary Resources.

Το Arkyd-6 θα δοκιμάσει και άλλες τεχνολογίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, η αμφίδρομη επικοινωνία κ.α. Αν και το σκάφος είναι πλήρως αυτόνομο και ικανό να κάνει μόνο του όλα όσα πρέπει να κάνει, θα συνεχίσει να επικοινωνεί με την ομάδα ελέγχου σε κάθε κρίσιμο σημείο της αποστολής.

http://www.naftemporiki.gr/story/1311823/ektokseusi-peiramatikou-diastimoploiou-eksereunisis-asteroeidon-apo-tinplanetary-resources

arkyd-6.jpg.4b4a66f7e8d3c92f9fd1aa9e1cd2a39b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Αστεροειδής θα περάσει σε… απόσταση αναπνοής από τη Γη. :cheesy:

Συνεχίζονται, και φαίνεται να αυξάνονται, οι κοντινές διελεύσεις αστεροειδών από τον πλανήτη μας, μάλλον επειδή έχουμε πια αυξημένες τεχνικές δυνατότητες να βλέπουμε αυτό που ανέκαθεν συνέβαινε, αλλά εν αγνοία μας.

Ένας αστεροειδής διαμέτρου 15 έως 30 μέτρων, ο 2018 CC, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί στις 4 Φεβρουαρίου φέτος από αστρονόμους στις ΗΠΑ με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Catalina Sky Survey (CSS) στην Αριζόνα, πέρασε την Τρίτη σε απόσταση 184.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Ακόμη πιο κοντά, σε απόσταση μόνο 64.000 χιλιομέτρων, δηλαδή λιγότερο από το ένα πέμπτο της απόστασης Γης-Σελήνης, θα περάσει την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου ένας δεύτερος αστεροειδής, ο 2018 CB, ο οποίος ανακαλύφθηκε από το ίδιο τηλεσκόπιο επίσης στις 4 Φεβρουαρίου και έχει διάμετρο 15 έως 40 μέτρων.

«Αν και ο 2018 CB είναι αρκετά μικρός, είναι μάλλον μεγαλύτερος από τον αστεροειδή που εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013. Αστεροειδείς αυτού του μεγέθους δεν πλησιάζουν συχνά τόσο κοντά στον πλανήτη μας, ίσως μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο», δήλωσε ο Πολ Τσόντας, διευθυντής του Κέντρου Μελετών για τα Κοντινά στη Γη Αντικείμενα του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

http://www.kathimerini.gr/947330/article/epikairothta/kosmos/asteroeidhs-8a-perasei-se-apostash-anapnohs-apo-th-gh

capture--2-thumb-large.jpg.c1f67be41d68ad53857932a8a3b1e5ed.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Μικρός αστεροειδής θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη. :cheesy:

Άλλος ένας μικρός αστεροειδής με μέγεθος λεωφορείου θα περάσει, την Παρασκευή 2 Μαρτίου, πολύ κοντά -αλλά σε απόσταση ασφαλείας- από τη Γη.

Ο αστεροειδής «2018 DV1», που ανακαλύφθηκε στις 26 Φεβρουαρίου από τηλεσκόπιο της Αριζόνα, έχει διάμετρο περίπου επτά μέτρων και υπολογίζεται ότι θα περάσει σε απόσταση 113.000 χιλιομέτρων, δηλαδή στο ένα τρίτο περίπου της απόστασης Γης-Σελήνης, σύμφωνα με τη NASA.

O «2018 DV1» θα είναι ο 18ος γνωστός αστεροειδής που από την αρχή του 2018 περνά από τη Γη σε απόσταση μικρότερη της απόστασης της Σελήνης και ο έκτος κοντινότερος. Η κοντινότερη διέλευσή του, με ταχύτητα 6,6 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, θα γίνει το πρωί της Παρασκευής (περίπου στις 07:30 ώρα Ελλάδας) και θα είναι ορατή μόνο με ισχυρότερα τηλεσκόπια.

Είχε προηγηθεί στις 25 Φεβρουαρίου η κοντινή διέλευση ενός άλλου μεγαλύτερου αστεροειδούς, του «2018 DU», που την Κυριακή πέρασε σε απόσταση 315.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Ένας τρίτος ακόμη μεγαλύτερος αστεροειδής, ο «2017 VR12», διαμέτρου 150 έως 470 μέτρων, θα περάσει στις 7 Μαρτίου σε απόσταση 1,4 εκατ. χλμ. Κατατάσσεται στην κατηγορία των «δυνητικά επικίνδυνων» σωμάτων, όπως κάθε αστεροειδής μεγαλύτερος από 160 μέτρα που πλησιάζει τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 7,5 εκατ. χλμ.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=947244

FD0400CF58651E5E33B5182704DA82F3.jpg.c28e1d115907630d12e578512e615d43.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής περνά σε απόσταση ασφαλείας από τη Γη. :cheesy:

Ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής, που έχει μέγεθος ουρανοξύστη, κάνει σήμερα το πρωί, στις δέκα περίπου ώρα Ελλάδας, το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη, αλλά σε απόσταση ασφαλείας, περίπου 3,8 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Σελήνης.

Πρόκειται για τον "2017 VR12" που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών «Απόλλων» και ανακαλύφθηκε πέρυσι το Νοέμβριο από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS της Χαβάης. Κινείται με ταχύτητα 22.700 χιλιομέτρων την ώρα και εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 250 έως 280 μέτρων. Τίποτε δεν είναι προς το παρόν γνωστό για τη σύνθεση και τις φυσικές ιδιότητές του.

Το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών τον έχει κατατάξει στην κατηγορία των «δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών». Το σημερινό πέρασμά του είναι το κοντινότερο που έχει κάνει ποτέ στη Γη, από όσο τουλάχιστον μπορούν να ξέρουν οι επιστήμονες.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι δεν θα πλησιάσει πιο κοντά στη Γη για τα επόμενα 177 χρόνια. Οι αστρονόμοι ήδη άρχισαν να τον μελετούν και η NASA χρησιμοποιεί σήματα ραντάρ για να υπολογίσει το ακριβές σχήμα και την ταχύτητα περιστροφής του.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500204171

30640302_Asteroid_2017_VR12_limghandler.jpg.b2c1f066468033092276eaafb7cd7b23.jpg

333--6-thumb-large.jpg.e3b761cb68a02aef94e9976b7b87fabf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ερευνητές στις ΗΠΑ σχεδιάζουν σκάφος για προστασία της Γης από τους αστεροειδείς. :cheesy:

Επιστήμονες και μηχανικοί των ΗΠΑ κάνουν σχέδια για ένα νέο διαστημικό σκάφος με την ονομασία HAMMER (Σφυρί), που θα μπορεί να βγάλει από την πορεία τους τους δυνητικά επικίνδυνους για τη Γη αστεροειδείς.

Το HAMMER (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response) θα «εκτροχιάζει» τους αστεροειδείς που μπορεί να πέσουν στον πλανήτη μας, χρησιμοποιώντας είτε τη δύναμη της πρόσκρουσης πάνω τους, είτε πυρηνικές κεφαλές.

Τα σχέδια για το σκάφος επείγουσας ανάγκης παρουσιάσθηκαν αρχικά στο περιοδικό αστροναυτικής "Acta Astronautica" και θα αναλυθούν περαιτέρω σε συνέδριο για τους αστεροειδείς τον Μάιο στις ΗΠΑ.

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στη NASA και σε άλλες υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης συνειδητοποιούν ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», αν δεν θέλουν να βρεθούν ξαφνικά προ (δυσαρέστου) εκπλήξεως, όταν μια ωραία μέρα γίνει γνωστό ότι κάποιος αστεροειδής κατευθύνεται προς τη Γη.

Κάθε σκάφος HAMMER θα έχει βάρος περίπου 8,8 τόνων και προτείνεται να κατασκευασθεί ένας στόλος από αυτά. Έτσι, όταν προκύψει κάποια διαστημική απειλή, θα σταλούν για να βγάλουν τον αστεροειδή από την πορεία του, πέφτοντας πάνω του σαν βολίδες.

Αν αυτό δεν πιάσει, π.χ. σε περίπτωση κάποιου μεγαλύτερου αστεροειδούς, ή αν ο διαθέσιμος χρόνος αντίδρασης είναι περιορισμένος, τότε τα HAMMER θα κάνουν κάτι ανάλογο αλλά με πιο δραστικό τρόπο, χρησιμοποιώντας πλέον πυρηνικά όπλα.

Οι ερευνητές κάνουν τα σχέδιά τους έχοντας στο νου τους τον αστεροειδή Μπενού διαμέτρου 500 μέτρων, ο οποίος έχει μια πιθανότητα στις 2.700 να πέσει στη Γη το 2135. Καθόλου τυχαία, αυτός ο αστεροειδής αποτελεί τον προορισμό της αποστολής OSIRIS-REx της NASA, που εκτοξεύθηκε το 2016 με στόχο να πάρει και να φέρει πίσω δείγματα των πετρωμάτων του. Το σκάφος θα φθάσει στον αστεροειδή φέτος το καλοκαίρι, θα τεθεί σε τροχιά γύρω του επί δύο χρόνια και, αφού πάρει τα δείγματα, αναμένεται να επιστρέψει στη Γη το 2023.

Το OSIRIS-Rex είναι μια αποστολή κόστους 800 εκατ. δολαρίων. Προς το παρόν, είναι άγνωστο πόσο μπορεί να κοστίσει η κατασκευή ενός σκάφους HAMMER, αν τελικά ληφθεί η απόφαση για να υλοποιηθεί το σχέδιο.

http://www.kathimerini.gr/953282/article/epikairothta/episthmh/ereynhtes-stis-hpa-sxediazoyn-skafos-gia-prostasia-ths-ghs-apo-toys-asteroeideis

hammer.jpg.44be71ae14256127db22d2ba2126dd4c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

HAMMER: Σχέδια για διαστημόπλοιο εκτροπής απειλητικών αστεροειδών. :cheesy:

Επιστήμονες του Lawrence Livermore National (LLNL) στις ΗΠΑ συμμετέχουν σε μια ερευνητική ομάδα πλανητικής προστασίας η οποία σχεδίασε ένα concept διαστημόπλοιο, με σκοπό την εκτροπή απειλητικών για τη Γη αστεροειδών.

Η ομάδα αξιολόγησε κατά πόσον το σκάφος αυτό θα ήταν σε θέση να εκτρέψει όντως έναν μεγάλο αστεροειδή, για τον οποίο υπάρχει μικρή πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη το 2135 και το σχετικό paper δημοσιεύτηκε στο Acta Astronautica.

Το σκάφος έχει ύψος 9,9 μέτρα και βάρος 8,8 τόνους, και έλαβε το ταιριαστό όνομα HAMMER (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response). Ο σχεδιασμός του είναι αρθρωτός, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει είτε κινητικά, ως σκάφος πρόσκρουσης/ «πολιορκητικός κριός», είτε ως φορέας πυρηνικής κεφαλής. Η (πιθανή) αποστολή του θα ήταν η εκτροπή του 101955 Bennu, ενός μεγάλου αστεροειδούς διαμέτρου 500 μέτρων και βάρους περίπου 79 δισ. κιλών, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο με ταχύτητα περίπου 63.000 χλμ /ώρα. Οι αστεροειδής αυτός έχει 1 στις 2.700 πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη στις 25 Σεπτεμβρίου 2135, και η ισχύς της πρόσκρουσης αυτής θα ήταν 1.200 μεγατόνοι.

Το HAMMER (Σφυρί) εντάσσεται σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία πλανητικής προστασίας σε εθνικό επίπεδο μεταξύ της NASA και της National Nuclear Security Administration (NNSA), που περιλαμβάνει το LLNL και το Los Alamos National Laboratory.

H προτιμώμενη προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση ενός απειλητικού αστεροειδούς θα ήταν η εκτροπή του μέσω ενός κινητικού σκάφους πρόσκρουσης, που θα έδινε ένα σπρώξιμο επαρκές για να τον επιβραδύνει και να αλλάξει την πορεία του- αλλά όχι για να τον σπάσει σε κομμάτια. Η συγκεκριμένη μελέτη βοήθησε στο να οριστεί το όριο όπου μια τέτοια επιλογή δεν θα ήταν πλέον βιώσιμη- και για τον σκοπό αυτό, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν πόσα «σφυριά» θα χρειάζονταν για εκτροπή του Bennu.

«Η ώθηση που πρέπει να δώσεις είναι πολύ μικρή αν εκτρέψεις τον αστεροειδή 50 χρόνια πριν (τη στιγμή της πρόσκρουσης)» λέει η Κίρστεν Χάουλι, φυσικός του LLNL και μία εκ των ερευνητών. «Αλλά τόσο μακριά, το πιθανότερο είναι να θεωρήσεις πως η πιθανότητα σύγκρουσης θα ήταν 1%. Η πιθανότητα πρόσκρουσης του Bennu ίσως να είναι μία στις 2.700 σήμερα, αλλά αυτό θα αλλάξει σχεδόν σίγουρα- προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο- καθώς συλλέγουμε δεδομένα για την τροχιά του. Η καθυστέρηση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός οποιασδήποτε αποστολής εκτροπής αστεροειδούς».

Εάν λαμβανόταν η απόφαση για αποστολή στον Bennu, εκτιμάται πως θα χρειάζονταν τουλάχιστον 7,4 χρόνια για να υλοποιηθεί, περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του σκάφους, σχεδιασμού της αποστολής και πτήσης. Επίσης, αν θεωρηθεί πως το σκάφος θα χτυπούσε επιτυχώς τον αστεροειδή, επιβραδύνοντάς τον ελαφρώς, θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια για να οδηγήσει αυτή η μικρή αλλαγή ταχύτητας σε σημαντική αλλαγή τροχιάς.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν έναν αριθμό σεναρίων εκτροπής, που κυμαίνονταν από εκτόξευση 10 χρόνια πριν μέχρι 25 χρόνια πριν την πρόσκρουση. Στα σενάρια των 10 ετών, διαπιστώθηκε πως θα χρειάζονταν από 34 ως 53 εκτοξεύσεις πυραύλων Delta IV Heavy, ο καθένας με ένα HAMMER, για να εκτραπεί ένας αστεροειδής τέτοιου τύπου. Στα 25 χρόνια, ο αριθμός αυτός πέφτει στις 7 με 11 εκτοξεύσεις.

«Όταν χρειάζονται πολλές εκτοξεύσεις για μια επιτυχημένη εκτροπή, η επιτυχία της αποστολής γίνεται όλο και πιο δύσκολη...αν είχαμε μόλις 10 χρόνια, θα χρειαζόταν να χτυπήσουμε τον Bennu με εκατοντάδες τόνους μάζας HAMMER για μια εκτροπή με μικρό περιθώριο» λέει η Μέγκαν Μπρουκ Σιάλ, φυσικός του LLNL και άλλη μια εκ των ερευνητών.

Όσον αφορά στο πόσο μεγάλο αστεροειδή θα μπορούσε να εκτρέψει ένα μεμονωμένο σκάφος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα και μόνο HAMMER θα εξέτρεπε ένα αντικείμενο διαμέτρου 90 μέτρων, με διάστημα 10 ετών από τη στιγμή της εκτόξευσης μέχρι την εκτιμώμενη στιγμή πρόσκρουσης. Εάν χρειαζόταν εκτροπή μικρότερου περιθωρίου, ένα και μόνο σκάφος θα τα κατάφερνε με αστεροειδή διαμέτρου 152 μέτρων στο ίδιο σενάριο.

Το τελικό συμπέρασμα ήταν πως η χρήση ενός HAMMER ως «κριού» δεν θα έφτανε για τον Bennu. Αν και πρόσφατες προσομοιώσεις με χρήση πυρηνικού όπλου δεν περιλαμβάνονταν στο paper, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μια τέτοια επιλογή πιθανώς να επιβαλλόταν με μεγάλα αντικείμενα, μεγέθους Bennu, καθώς θα είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί μεγαλύτερη δύναμη/ ενέργεια στον αστεροειδή.

http://www.naftemporiki.gr/story/1330922/hammer-sxedia-gia-diastimoploio-ektropis-apeilitikon-asteroeidon

15.jpg.ca99a1edc2064ba31474566c9ee5607f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο παράξενος αστεροειδής που «εξορίστηκε» από την πατρίδα του. :cheesy:

Πριν από τέσσερις μήνες εντοπίσθηκε ένας πραγματικά παράξενος σε σχήμα αλλά και χαρακτηριστικά αστεροειδής ο οποίος διαπιστώθηκε ότι ήταν… επισκέπτης στο ηλιακό μας σύστημα και μάλιστα ο πρώτος επισκέπτης που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Ο αστεροειδής που βαφτίστηκε «Ουμουαμούα» (στη χαβανέζικη διάλεκτο σημαίνει «αγγελιαφόρος από μακριά που φθάνει πρώτος») είναι ένα από τα πιο επιμήκη αντικείμενα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί στο διάστημα. Το μήκος του αστεροειδή εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο του πλάτους του. Κανείς αστεροειδής ή κομήτης έως τώρα δεν έχει βρεθεί να έχει τέτοιες διαστάσεις.

Έχει μήκος περίπου 400 μέτρων, σκούρα κοκκινωπή απόχρωση, περιστρέφεται πολύ γρήγορα γύρω από τον εαυτό του και υφίσταται δραματικές μεταβολές στη φωτεινότητά του, ενώ δεν εκλύει καθόλου σκόνη γύρω του. Πιθανώς έχει μεγάλη πυκνότητα και μάλλον αποτελείται από πετρώματα και μέταλλα, χωρίς καθόλου νερό ή πάγο.

Αν και δεν γνωρίζουν την… καταγωγή του οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αστεροειδής δεν είναι βαρυτικά προσκολλημένος σε κανένα σύστημα άστρου και περιπλανιέται μέσα στον γαλαξία μας και κάπως έτσι, πέρασε από τη γειτονιά μας.

Από την στιγμή που ο παράξενος αυτός αστεροειδής έκανε την εμφάνιση του οι επιστήμονες άρχισαν να τον μελετούν και αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες για αυτόν ακόμη και ότι πρόκειται για ένα διαστημόπλοιο εξωγήινων που για κάποιον λόγο κινείται πλέον ανεξέλεγκτα στο Διάστημα. Ομάδα ερευνητών του Κέντρου Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορόντο ρίχνουν στο τραπέζι μια νέα θεωρία. Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of The Royal Astronomical Society» υποστηρίζουν ότι ο Ουμουαμούα βρισκόταν σε κάποιο δυαδικό σύστημα του γαλαξία μας, σε ένα σύστημα δηλαδή που αποτελείται από δύο άστρα. Μάλιστα οι συγγραφείς του άρθρου εκτιμούν ότι το ένα από τα δύο άστρα ήταν πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο θερμό από τον Ηλιο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε δυαδικά συστήματα και ειδικότερα σε συστήματα που το ένα από τα δύο άστρα είναι πολύ μεγάλο και πολύ καυτό, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση διαστημικών βράχων και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από τα δύο άστρα. Είναι επίσης γνωστό ότι η αλληλεπίδραση δύο άστρων ανάμεσα στα διάφορα φαινόμενα που παράγει είναι και αυτό της βίαιης απομάκρυνσης από αυτά διαστημικών αντικειμένων όπως ένας αστεροειδής ή ακόμη και ολόκληρων πλανητών.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Ουμουαμούα. Η αλληλεπίδραση των άστρων του συστήματος στο οποίο βρισκόταν όχι απλά τον απομάκρυνε αλλά κυριολεκτικά τον εκτόξευσε έξω από αυτό υποχρεώνοντας τον να ταξιδεύει χωρίς κανένα σκοπό και προορισμό μέσα στον Γαλαξία.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=953180

6FB1556AF41F4CECAF9232550F254F51.jpg.2ef0f0f8b56f58c9c60f3306713e7a36.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ξυστά από τη Γη πέρασε αστεροειδής με μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου. :cheesy:

Eνας διαστημικός βράχος μεγάλος όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο πέρασε πολύ κοντά από τη Γη τη Δευτέρα και κανείς δεν το αντιλήφθηκε παρά μόνο μερικές ώρες πριν - πράγμα μάλλον ανησυχητικό.

Ο αστεροειδής «2018 GE3», που είχε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από εκείνον ο οποίος είχε εκραγεί πάνω από την Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908, ισοπεδώνοντας 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, πέρασε σε απόσταση 192.300 χιλιομέτρων, σχεδόν στο μισό της απόστασης της Σελήνης από τη Γη, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Η NASA εκτιμά ότι ο περαστικός «επισκέπτης» είχε διάμετρο 48 έως 110 μέτρων, δηλαδή τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερος από τον άλλο αστεροειδή που το 2013 εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, τραυματίζοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους και προξενώντας ζημιές σε κτίρια σε απόσταση έως 93 χιλιομέτρων.

Ο αστεροειδής έγινε πρώτα αντιληπτός από αστρονόμους του τηλεσκοπίου Catalina του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μόνο 21 ώρες πριν το κοντινότερο πέρασμα του από τη Γη το πρωί της Δευτέρας.

«Αστεροειδείς αυτού του μεγέθους δεν πλησιάζουν συχνά τον πλανήτη μας, ίσως μία ή δύο φορές το χρόνο», δήλωσε ο Πολ Τσόντας, επικεφαλής του Kέντρου Μελετών Αντικειμένων Kοντινών στη Γη της NASA.

Σχεδόν όλοι οι αστεροειδείς προέρχονται από τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη-Δία. Ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής είναι η Εστία με διάμετρο 530 χιλιομέτρων.

http://www.kathimerini.gr/959346/article/epikairothta/episthmh/3ysta-apo-th-gh-perase-asteroeidhs-me-mege8os-podosfairikoy-ghpedoy

asteroid-nasa-thumb-large.jpg.c448425affc34a13c1663ad223d176a1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξόρυξη αστεροειδών. :cheesy:

Το επόμενο μεγάλο βήμα αφορά την εξόρυξη... αστεροειδών και είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το αληθινό χρήμα κρύβεται εκεί "έξω", στο αχανές διάστημα, και περιμένει τους πρώτους τολμηρούς που θα το κυνηγήσουν.

Διότι πρόκειται περί αληθινού κυνηγιού θησαυρού, μόνο που αυτός δε βρίσκεται στα βουνά και το υπέδαφος, αλλά στα πετρώματα από τα οποία αποτελούνται τα εκατομμύρια των αστεροειδών που περιπλανιώνται στο διάστημα.

Πολλοί από αυτούς αποτελούν κυριολεκτικά γιγαντιαία διαμάντια που αιωρούνται στο διάστημα, αξίας πολύ μεγαλύτερης από... όλα τα λεφτά του κόσμου μαζί.

Μάλιστα, όπως το θέτει ο διάσημος αστροφυσικός Neil de Grasse Tyson, «ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος που θα υπάρξει ποτέ, θα είναι το πρόσωπο που θα εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν στους αστεροειδείς. Υπάρχει σε αυτό το τεράστιο σύμπαν, απεριόριστη ενέργειας και απεριόριστοι φυσικοί πόροι."

Μπορεί να ακούγεται σαν ένας μακροπρόθεσμος στόχος, αλλά η Goldman Sachs παρακολουθεί από κοντά τις βελτιώσεις στην τεχνολογία και τις τάσεις για την μείωση του κόστους κατασκευής διαστημικών σκαφών.

Πριν από ένα χρόνο, η Goldman σημείωνε σε μια έκθεση 98 σελίδων ότι «αν και ο ψυχολογικός φραγμός για εξόρυξη στους αστεροειδείς εξόρυξης είναι υψηλός, τα πραγματικά οικονομικά και τεχνολογικά εμπόδια είναι πολύ χαμηλότερα.

Το κόστος κατασκευής συσκευών ανίχνευσης φυσικών πόρων ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια η καθεμία και η κατασκευή ενός διαστημικού σκάφους εξόρυξης αστεροειδών κοστίζει 2,6 δισ. δολάρια.

Έτσι, η επιστημονική φαντασία γίνεται η αφήγηση της πραγματικότητας και οι ριζοσπαστικές απόψεις αρχίζουν πλέον να φαντάζουν ρεαλιστικές».

Η εξόρυξη αστεροειδών διεξάγεται από τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα που επενδύουν στο διάστημα.

Δύο από τις κορυφαίες εταιρείες που σχηματίστηκαν με αυτό το πνεύμα είναι οι Deep Space Industries στην Καλιφόρνια και η Planetary Resource, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Και οι δύο λειτουργούν για αρκετά χρόνια, και οι δύο εταιρίες σχεδιάζουν να επωφεληθούν από την εξόρυξη αστεροειδών.

Ίσως η ελληνική διαστημική εταιρεία να μην είναι και τόσο... κακή ιδέα τελικά!

Οι περισσότεροι αστεροειδείς χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, σύμφωνα με τη ΝΑSA:

C-Type (πλούσιος σε άνθρακα): Περισσότερο από το 75% των γνωστών αστεροειδών βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία.

Η σύνθεση των αστεροειδών τύπου C είναι παρόμοια με αυτή του Ήλιου χωρίς το υδρογόνο και το ήλιο.

S-Type (πυριτικό άλας): Περίπου το 17% των αστεροειδών είναι αυτού του τύπου.

Περιέχουν νικέλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

M-Type (πλούσιο σε μέταλλα): Ένας μικρός αριθμός αστεροειδών είναι αυτού του τύπου και περιέχουν νικέλιο και σίδηρο.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/681571_i-megali-mpizna-toy-mellontas-exoryxi-asteroeidon

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος «εξόριστος» αστεροειδής από άνθρακα. :cheesy:

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν μεγάλο αστεροειδή, διαμέτρου 300 χιλιομέτρων, ο οποίος είναι πλούσιος σε άνθρακα και κινείται στην μακρινή Ζώνη Κάιπερ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται σε εκείνη την παγωμένη περιοχή ένας τέτοιος ανθρακώδης αστεροειδής, απομεινάρι του αρχέγονου ηλιακού συστήματος. Ο αστεροειδής, με την ονομασία «2004 EW95″, πιθανότατα σχηματίσθηκε στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία και κάποια στιγμή «εξορίσθηκε» σε απόσταση δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων μακριά από την «πατρίδα» του.

Η πρώτη ανίχνευση είχε γίνει το 2004 από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ», ενώ οι περαιτέρω παρατηρήσεις και η ανακάλυψη ότι πρόκειται για αστεροειδή από άνθρακα, έγιναν από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τομ Σέκουλ του Πανεπιστημίου Κουίν’ς του Μπέλφαστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Astrophysical Journal Letters,

http://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/aab3dc

εκτιμούν ότι, λόγω της μεγάλης απόστασης από τον Ήλιο, η θερμοκρασία του αστεροειδούς είναι μείον 235 βαθμοί Κελσίου.

Καθώς ο αστεροειδής είναι πολύ μακριά και ταυτόχρονα πολύ σκοτεινός λόγω του άφθονου άνθρακα που περιέχει, η παρατήρησή του ήταν πολύ δύσκολη. Όπως είπε ο αστρονόμος Τόμας Πούτσια του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής, «είναι σαν να παρατηρείς ένα γιγάντιο βουνό άνθρακα με φόντο ένα κατάμαυρο νυχτερινό ουρανό».

http://www.in.gr/2018/05/10/tech/anakalyfthike-o-protos-eksoristos-asteroeidis-apo-anthraka/

19489637-1024x680.thumb.jpg.c8926f31de69bd39130ebfb2cf491e7b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος μόνιμος αστεροειδής από άλλο ηλιακό σύστημα. :cheesy:

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν αστεροειδή που κινείται πέριξ του Ήλιου, αλλά με ανάποδη κατεύθυνση από ό,τι οι πλανήτες, και ο οποίος είναι ο πρώτος μόνιμος «κάτοικος» που εκτιμάται ότι προέρχεται από άλλο ηλιακό σύστημα.

Πιθανώς μάλιστα πρόκειται για το αρχαιότερο ουράνιο σώμα στο δικό μας ηλιακό σύστημα.

Ο αστεροειδής «2015 ΒΖ509» ή σκέτα ΒΖ έχει πλάτος σχεδόν τριών χιλιομέτρων και άγνωστη σύσταση. Εκτιμάται ότι γεννήθηκε σε κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα και εγκλωβίσθηκε από τις βαρυτικές δυνάμεις του δικού μας συστήματος κάποια στιγμή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτό εξηγεί την ασυνήθιστη τροχιά του, που είναι ανάποδη από όλους τους πλανήτες και σχεδόν κάθε άλλου σώματος στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Έχουν βρεθεί μερικοί ακόμη αστεροειδείς με ανάποδη τροχιά, η οποία παραμένει ένα μυστήριο.

Είχε προηγηθεί προ μηνών ο εντοπισμός ενός άλλου «εξωτικού» αστεροειδούς, που βαφτίστηκε «Ουμουαμούα», ο οποίος όμως ήταν περαστικός από την ηλιακή «γειτονιά» μας, ενώ ο ΒΖ είναι προ καιρού -θέλοντας και μη- μόνιμος κάτοικος. Η τροχιά του είναι βαρυτικά συνδεμένη με του Δία εδώ και τουλάχιστον 4,5 δισ. χρόνια.

Οι αστρονόμοι, που παρατήρησαν τον ΒΖ με τηλεσκόπια της Χαβάης και της Αριζόνα, έκαναν σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας.

https://academic.oup.com/mnrasl/article/477/1/L117/4996014

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Φαδί Ναμουνί του Αστεροσκοπείου της Κυανής Ακτής στη Γαλλία δήλωσε ότι «αν το ηλιακό σύστημα είχε προξενική υπηρεσία και μπορούσε να εκδώσει βίζες σε «αλλοδαπούς» αστεροειδείς, ο Ουμουαμούα θα έπαιρνε απλώς μιας σύντομης διάρκειας βίζα, ενώ ο ΒΖ πράσινη κάρτα παραμονής».

Οι αστρονόμοι θεωρούν πιθανό ότι στο μέλλον θα βρουν και άλλους αστεροειδείς και κομήτες, που η προέλευσή τους είναι από άλλο ηλιακό σύστημα.

http://www.in.gr/2018/05/22/tech/anakalyfthike-o-protos-monimos-asteroeidis-apo-allo-iliako-systima/

051818_EC_asteroid_feat.jpg.4c333c00224db737384b3ad9238e57c3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Μικρός αστεροειδής διαλύθηκε πάνω από την Αφρική. :cheesy:

Ενας μικρός αστεροειδής δύο μέτρων έγινε αντιληπτός το Σάββατο ότι βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη και λίγες ώρες μετά διαλύθηκε στη γήινη ατμόσφαιρα πάνω από τη Μποτσουάνα της Αφρικής, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημιές.

Ο διαστημικός βράχος με την ονομασία «2018 LA», που είχε εντοπισθεί από το τηλεσκόπιο Catalina Sky του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, εισήλθε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας με μεγάλη ταχύτητα 17 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και δημιούργησε μια μπάλα φωτιάς στον ουρανό, καθώς καταστράφηκε.

Ο Πολ Τσόντας, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), δήλωσε ότι «είναι μόλις η τρίτη φορά που ανακαλύπτεται ένας αστεροειδής να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη και η δεύτερη φορά που έγινε δυνατό να προβλεφθεί η τοποθεσία της πρόσκρουσης».

Ο πρώτος αστεροειδής που είχε ανιχνευθεί ότι πρόκειται να πέσει στον πλανήτη μας, ήταν ο «2008 TC3», διαμέτρου τεσσάρων μέτρων, που ανακαλύφθηκε 19 ώρες πριν την πρόσκρουση, η οποία συνέβη πάνω από το βόρειο Σουδάν.

Η δεύτερη περίπτωση ήταν ο «2014 ΑΑ», ο οποίος ανακαλύφθηκε μόνο λίγες ώρες προτού πέσει στον Ατλαντικό Ωκεανό την 1η Ιανουαρίου 2014. Και τις τρεις φορές η ανίχνευση έχει γίνει από το ίδιο τηλεσκόπιο Catalina Sky Survey και μάλιστα στη βάρδια του ίδιου παρατηρητή, του Ρίτσαρντ Κοβάλσκι.

http://www.in.gr/2018/06/04/tech/mikros-asteroeidis-dialythike-pano-apo-tin-afriki/

Des9I9NX4AAlqK1.jpg.197b3edbdf1b3cf42e11d8ecd3ebc0cf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οταν οι αστεροειδείς... εξορίζονται. :cheesy:

Τα τελευταία χρόνια εντοπίζουμε ορισμένους αστεροειδείς οι οποίοι δεν είναι προϊόν της διαδικασίας σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος αλλά προέρχονται από άλλες περιοχές του Γαλαξία. Οι αστεροειδείς αυτοί είτε μας επισκέπτονται και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Σύμπαν είτε οι τοπικές κοσμικές συνθήκες τούς εγκλώβισαν στο ηλιακό μας σύστημα. Ας δούμε ορισμένους από τους πιο ενδιαφέροντες… εξόριστους αστεροειδείς.

Στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν δεκάδες εκατ. αστεροειδείς. Μόνο στη ζώνη αστεροειδών που βρίσκεται ανάμεσα στον Αρη και στον Δία ο αριθμός των αστεροειδών με διάμετρο μεγαλύτερη του ενός χλμ. υπολογίζεται ότι αγγίζει τα δύο εκατ. Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί ορισμένοι αστεροειδείς που διαπιστώθηκε ότι δεν δημιουργήθηκαν κατά τη διαδικασία σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος αλλά ταξίδεψαν εδώ από άλλες περιοχές του Γαλαξία. Κάποιοι από αυτούς είναι απλά περαστικοί ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν από βαρυτικές δυνάμεις εντός του ηλιακού μας συστήματος και έτσι έγιναν μόνιμοι κάτοικοί του. Ορισμένοι από αυτούς τους… εξόριστους αστεροειδείς έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αποτελώντας έτσι πόλο έλξης για τους επιστήμονες. Ας δούμε ορισμένους από αυτούς.

Ο ανάποδος

Ο πιο πρόσφατος εξόριστος αστεροειδής εντοπίστηκε πριν από λίγες μέρες και κινείται πέριξ του Ηλίου, αλλά με ανάποδη κατεύθυνση από ό,τι οι πλανήτες, και ο οποίος είναι ο πρώτος μόνιμος «κάτοικος» που εκτιμάται ότι προέρχεται από άλλο ηλιακό σύστημα. Πιθανώς μάλιστα πρόκειται για το αρχαιότερο ουράνιο σώμα στο δικό μας ηλιακό σύστημα.

Ο αστεροειδής «2015 ΒΖ509» ή σκέτα ΒΖ έχει πλάτος σχεδόν τριών χιλιομέτρων και άγνωστη σύσταση. Εκτιμάται ότι γεννήθηκε σε κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα και εγκλωβίστηκε από τις βαρυτικές δυνάμεις του δικού μας συστήματος κάποια στιγμή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτό εξηγεί την ασυνήθιστη τροχιά του, που είναι ανάποδη από όλους τους πλανήτες και σχεδόν κάθε άλλου σώματος στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Εχουν βρεθεί μερικοί ακόμη αστεροειδείς με ανάποδη τροχιά, η οποία παραμένει ένα μυστήριο.

Ο παράξενος

Πριν από τέσσερις μήνες εντοπίστηκε ένας πραγματικά παράξενος σε σχήμα αλλά και χαρακτηριστικά αστεροειδής, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι ήταν… επισκέπτης στο ηλιακό μας σύστημα και μάλιστα ο πρώτος επισκέπτης που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Ο αστεροειδής, που βαφτίστηκε «Ουμουαμούα» (στη χαβανέζικη διάλεκτο σημαίνει «αγγελιαφόρος από μακριά που φθάνει πρώτος»), είναι ένα από τα πιο επιμήκη αντικείμενα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί στο Διάστημα. Το μήκος του αστεροειδούς εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο του πλάτους του. Κανείς αστεροειδής ή κομήτης έως τώρα δεν έχει βρεθεί να έχει τέτοιες διαστάσεις.

Εχει μήκος περίπου 400 μέτρα, σκούρα κοκκινωπή απόχρωση, περιστρέφεται πολύ γρήγορα γύρω από τον εαυτό του και υφίσταται δραματικές μεταβολές στη φωτεινότητά του, ενώ δεν εκλύει καθόλου σκόνη γύρω του. Πιθανώς έχει μεγάλη πυκνότητα και μάλλον αποτελείται από πετρώματα και μέταλλα, χωρίς καθόλου νερό ή πάγο.

Αν και δεν γνωρίζουν την… καταγωγή του, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αστεροειδής δεν είναι βαρυτικά προσκολλημένος σε κανένα σύστημα άστρου και περιπλανιέται μέσα στον γαλαξία μας και κάπως έτσι πέρασε από τη γειτονιά μας.

Από τη στιγμή που ο παράξενος αυτός αστεροειδής έκανε την εμφάνισή του οι επιστήμονες άρχισαν να τον μελετούν και αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες για αυτόν, ακόμη και ότι πρόκειται για ένα διαστημόπλοιο εξωγήινων που για κάποιον λόγο κινείται πλέον ανεξέλεγκτα στο Διάστημα. Ομάδα ερευνητών του Κέντρου Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορόντο ρίχνουν στο τραπέζι μια νέα θεωρία. Σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Monthly Notices of The Royal Astronomical Society» υποστηρίζουν ότι ο Ουμουαμούα βρισκόταν σε κάποιο δυαδικό σύστημα του γαλαξία μας, σε ένα σύστημα δηλαδή που αποτελείται από δύο άστρα. Μάλιστα οι συγγραφείς του άρθρου εκτιμούν ότι το ένα από τα δύο άστρα ήταν πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο θερμό από τον Ηλιο.

Ο ανθρακούχος

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν μεγάλο αστεροειδή, διαμέτρου 300 χιλιομέτρων, ο οποίος είναι πλούσιος σε άνθρακα και κινείται στη μακρινή Ζώνη Κάιπερ στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται σε εκείνη την παγωμένη περιοχή ένας τέτοιος ανθρακούχος αστεροειδής, απομεινάρι του αρχέγονου ηλιακού συστήματος. Ο αστεροειδής, με την ονομασία 2004 EW95, πιθανότατα σχηματίστηκε στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Αρη και Δία και κάποια στιγμή εξορίστηκε σε απόσταση δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων μακριά από την «πατρίδα» του.

Η πρώτη ανίχνευση είχε γίνει το 2004 από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ», ενώ οι περαιτέρω παρατηρήσεις και η ανακάλυψη ότι πρόκειται για αστεροειδή από άνθρακα έγιναν από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τομ Σέκουλ του Πανεπιστημίου Queen's στο Μπέλφαστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters», εκτιμούν ότι, λόγω της μεγάλης απόστασης από τον Ηλιο, η θερμοκρασία του αστεροειδούς είναι μείον 235 βαθμοί Κελσίου.

Καθώς ο αστεροειδής είναι πολύ μακριά και ταυτόχρονα πολύ σκοτεινός λόγω του άφθονου άνθρακα που περιέχει, η παρατήρησή του ήταν πολύ δύσκολη. Οπως είπε ο αστρονόμος Τόμας Πούτσια του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής, «είναι σαν να παρατηρείς ένα γιγάντιο βουνό άνθρακα με φόντο έναν κατάμαυρο νυχτερινό ουρανό».

Οι κένταυροι

Εκτός από τους εξόριστους αστεροειδείς ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια ομάδα μεγάλων κομητών που κινούνται σε ασταθείς τροχιές στη μεθόριο του Ηλιακού Συστήματος. Αυτοί οι κομήτες είναι συνήθως αόρατοι και σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς απειλούν τη Γη περισσότερο από ό,τι οι αστεροειδείς στους οποίους εστιάζονται τα προγράμματα πλανητικής προστασίας. Πρόκειται για τους λεγόμενους κενταύρους, σώματα από σκόνη και πάγο των οποίων οι τροχιές τέμνουν τις τροχιές του Δία, του Κρόνου, του Ουρανού και του Ποσειδώνα. Τα βαρυτικά πεδία των γιγάντιων αυτών πλανητών μπορούν να εκτρέπουν τους κομήτες από την κανονική πορεία τους και να τους στέλνουν προς το εσώτερο Ηλιακό Σύστημα. Ακόμα και για τα ισχυρότερα τηλεσκόπια, οι πλησιέστεροι κένταυροι μόλις που διακρίνονται ως φωτεινές κουκκίδες. Η καλύτερη εικόνα για αυτά τα σώματα προέρχονται από παρατηρήσεις της Φοίβης, ενός μικρού φεγγαριού του Κρόνου, το οποίο εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα κένταυρος που αιχμαλωτίστηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Οι κένταυροι έχουν συνήθως διάμετρο 50 μέχρι 100 χιλιόμετρα, αν και πολλοί εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγαλύτεροι. Συγκριτικά, το αντικείμενο που προσέκρουσε στη Γη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια και εξαφάνισε τους δεινοσαύρους εκτιμάται ότι είχε διάμετρο μόλις 10 χιλιόμετρα. Οταν ένας κένταυρος τύχει να εισέλθει στο εσώτερο Ηλιακό Σύστημα μπορεί να διαλυθεί σε μεγάλα κομμάτια, τα οποία θα γέμιζαν τον χώρο γύρω από τη Γη και θα μπορούσαν δυνητικά να χτυπήσουν τον πλανήτη. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, αυτό συνέβη τελευταία φορά πριν από 30.000 χρόνια, όπως μαρτυρούν οι κρατήρες μικρομετεωριτών στη Σελήνη. Κένταυροι δεν αποκλείεται επίσης να σχετίζονταν με προσκρούσεις στη Γη πριν από 12.800 και 4.300 χρόνια.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=985268

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης