Jump to content

Δημήτριος Νανόπουλος.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Aπό τον Διαφωτισμό στον Διαφωτονισμό. :cheesy:

Ο Δημήτρης Νανόπουλος επιχειρεί ένα σύντομο ταξίδι από τον Διαφωτισμό στον Διαφωτονισμό. Και από το σύμπαν της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, στο αστρικό σύμπαν που μας περιβάλλει.

https://www.youtube.com/watch?v=aAoedMScY-0

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 71
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η προσφορά του Δημήτρη Νανόπουλου στη Θεωρητική Φυσική … και τις Ενοποιημένες Θεωρίες. :cheesy:

«H προσφορά του καθηγητή και ακαδημαϊκού Δημήτρη Νανόπουλου στη Θεωρητική Φυσική και τις Ενοποιημένες Θεωρίες, όπως προκύπτει από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του: Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο – Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα»

Η ομιλία του Στράτου Θεοδοσίου, αναπληρωτή καθηγητή της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη βραδιά Αφιέρωμα στο Δημήτρη Νανόπουλο, Ακαδημαϊκό, Καθηγητή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Τέξας, που οργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών στις 2 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.00, στου Ίδρυμα Ευγενίδου. Συντονιστής, ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς που μίλησε για το Δημήτρη Νανόπουλο και το βιβλίο «Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο, Μία ζωή, η επιστήμη και άλλα παράλληλα σύμπαντα».

Περισσότερα:

http://physicsgg.me/2016/12/21/%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7-%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b7/

214922758_StevenWeinbergHarvard.jpg.d64a34cd4e64baef88eed38307e61b61.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

5 μαθήματα Κοσμολογίας από τον Δημήτρη Νανόπουλο. :cheesy:

Στον τρίτο βράχο από τον ήλιο

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται Τρίτη 23 Μαΐου, Πέμπτη 25 Μαΐου, Τρίτη 6, 13 και 20 Ιουνίου και ώρα 17.00-18.30

στην Στοά του Βιβλίου:

Δείτε τους όρους συμμετοχής ΕΔΩ:

http://www.stoabibliou.gr/ep/pr_kosmology.php

http://physicsgg.me/2017/05/15/5-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7/

nanopoulos1.png.6ed1f1e420a57527c55c557c45478993.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Δημήτρης Νανόπουλος: Θα πρέπει να την «κάνουμε» από τη Γη, είναι τελειωμένη. :cheesy:

Ο Δημήτρης Νανόπουλος είναι από τους πιο γνωστούς διεθνώς Έλληνες επιστήμονες. Δεν είναι ο τρελός επιστήμονας που περνάει ατελείωτες ώρες χωμένος μέσα σε ένα εργαστήριο. Δηλώνει λάτρης της ζωής και του αρέσει να κάνει ό,τι και όλος ο κόσμος: να πηγαίνει βόλτες και για φαγητό με φίλους, σινεμά και να απολαμβάνει τη ζωή.

«Το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται και ο παπάς. Το να καθόμαστε στα καφέ του Κολωνακιού συζητώντας αρλούμπες θεωρώ ότι είναι χάσιμο χρόνου και ζωής. Από την άλλη την μεριά να είσαι κλεισμένος σε ένα εργαστήριο σε ένα δωμάτιο και να παριστάνεις τον τρελό επιστήμονα να μην σε ακούει κανένας και να μην σου δίνει κανένας σημασία πάλι το θεωρώ ότι είναι χάσιμο ζωής. Νομίζω ότι όλα χρειάζονται κι έχω δει να με βοηθάνε πράγματα που ούτε που φανταζόμουν και μου δίνουν μία εσωτερική ενέργεια» λέει στο newsbeast.gr ο Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, ΗΠΑ και Τακτικός Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Φυσική μπήκε τυχαία και αναπάντεχα στη ζωή του. Ένα βιβλίο Φυσικής που του χάρισε ο πατέρας του το καλοκαίρι της Α' Λυκείου και η κλίση του που την αντιλήφθηκε ένας καθηγητής του του έδωσαν την ώθηση να σπουδάσει Φυσική και να ασχοληθεί συγκεκριμένα με την Θεωρητική φυσική υψηλών ενεργειών.

Ο Έλληνας Φυσικός που διετέλεσε ερευνητής στο CERN μας εξηγεί γιατί αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τη Γη, ενώ αναλύει τη σχέση επιστήμης και Θεού και μας συμβουλεύει να παίρνουμε ρίσκα στη ζωή μας.

- Πρόσφατα ο Στίβεν Χόκινγκ είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη Γη στα επόμενα 100 χρόνια. Το πιστεύετε;

«Το 100 χρόνια πρέπει να του έχει ξεφύγει… Εγώ συνέχεια λέω πως θα πρέπει να την "κάνουμε" αλλά θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να συμβεί αυτό. Δεν είναι δυνατόν να είπε 100 χρόνια, μήπως είπε 100.000 χρόνια; Ότι αυτό θα γίνει θα γίνει, δεν συζητάω ότι είναι τρέλα αυτό που λέει, συζητάω το σύντομο της εκδοχής».

- Δεν το αμφισβητείτε σαν γεγονός δηλαδή;

«Σαν γεγονός όχι. Όλοι το έχουμε πει αυτό πολλές φορές. Η Γη είναι κατά κάποιο τρόπο τελειωμένη έτσι όπως πηγαίνει το πράγμα, και πληθυσμιακά και από νερό. Όσο και καλοί να γίνουμε με το περιβάλλον δεν θα είναι αυτή η λύση του προβλήματος. Είναι αυτή η πληθυσμιακή έκρηξη που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις, ήδη μέρος αυτών "πληρώνουμε" τώρα. Αυτές οι τρέλες που μοιάζουν βγαλμένες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας που συμβαίνουν κάθε μέρα στο Λονδίνο, στο Ιράν, αυτή η κατάσταση που έχει ξεφύγει νομίζω είναι πρόβλημα και πληθυσμιακό. Η κατάσταση στην Ανατολή έχει ξεφύγει και εύχομαι να μην γίνει και στη Δύση έτσι. Πέρα όμως από το πρόβλημα της τρομοκρατίας, θα υπάρξει πρόβλημα νερού, πρόβλημα τροφής θα υπάρξουν πάρα πολλά προβλήματα».

- Θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε, με βάση όσα μας λέτε, τη Γη αλλά για πού;

«Έτσι είναι. Είναι ζήτημα χρόνου, τώρα πώς θα το κάνουν είναι άλλο θέμα. Το θέμα είναι και το πού. Λένε ότι θα φτιάξουν εξέδρες, πλωτές πόλεις για παράδειγμα και από εκεί θα δούμε πώς θα γίνει το επόμενο βήμα. Αυτό που όλοι δέχονται είναι πάντως ότι αυτό θα συμβεί».

- Πότε το προσδιορίζετε χρονικά;

«Δεν ασχολούμαστε τώρα με αυτό το θέμα αλλά το βλέπουμε μπροστά μας».

- Για την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς τι έχετε να μας πείτε;

«Ψάχναμε να βρούμε εκείνο το σωματίδιο που θα μπορούσε να δίνει μάζα σε όλα τα σωματίδια της φύσης. Η ανακάλυψή του ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Έδωσε μεγάλη ώθηση στην Φυσική. Εάν δεν το βρίσκαμε θα ήταν τραγικό πρόβλημα. Είχαμε χτίσει ένα στάνταρ μοντέλο, είχαν βρεθεί όλα τα σωματίδια κι έλειπε αυτό. Φανταστείτε τώρα ότι έχετε ένα παζλ σε ένα τοίχο, να δημιουργεί μία εικόνα και να υπάρχει μία τρυπούλα κάπου γιατί έχετε χάσει ένα κομμάτι. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μεγάλη τρύπα»

- Ποια είναι η σχέση επιστήμης-Θεού;

«Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία σχέση. Άλλο το ένα θέμα άλλο το άλλο. Ανήκω στην κατηγορία των επιστημόνων που θέλω αυτά να τα κρατάω μακριά και διακριτά. Άλλη είναι η δουλειά της επιστήμης άλλη η δουλειά του Θεού».

- Έχει να κάνει με το αν πιστεύετε στην ύπαρξή του ή όχι;

«Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αναγκαστικά το θέμα. Είτε πίστευα, είτε δεν πίστευα το ίδιο πράγμα θα έλεγα. Δεν πρέπει να αναμειγνύουμε τα δύο πράγματα. Εγώ δεν έχω δει στην επιστήμη να έχω καμία ανάγκη από εξωτερικές δυνάμεις».

- Επιστήμη και ρίσκο;

«Είναι δυνατόν να μην πάρεις ρίσκο; Και στη ζωή δεν είναι έτσι; Βέβαια τα οποία ρίσκα πρέπει να είναι μετρημένα και όχι τρελά. Αυτό είναι προφανές.

Το να σκέφτεσαι αυτό που λέμε "out of the book" είναι προφανές και ιδίως όταν κάνεις έρευνα. Στην έρευνα δεν είναι δεδομένο τι θα βρεις και πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά. Μπορεί να βρεις κάτι που σε ξενίζει, μπορεί να είναι κάτι καινούριο ή κάτι που ανοίγει ολόκληρο δρόμο. Εάν έχεις μία συντηρητική άποψη των πραγμάτων δεν μπορείς να προχωρήσεις.

Αλλάζουμε κάθε τόσο την παιδεία, είναι πρωτοφανή αυτά τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο κράτος στον κόσμο που να αλλάζει κάθε 1,5 μήνα τους νόμους που διέπουν την παιδεία

Θα σας πω κι ένα παράδειγμα: Η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και οι μετασχηματισμοί Λόρεντζ. Τους λέμε έτσι γιατί τους είχε βρει ο Χέντρικ Λόρεντζ, ένας Ολλανδός διάσημος φυσικός και μαθηματικός αλλά δεν είχε τόλμη. Έβλεπε ότι μπερδεύεται ο χώρος με τον χρόνο, ότι τα πράγματα αλλάζουν αλλά δεν είχε την τόλμη να το προχωρήσει. Ο Αϊνστάιν ήταν 25 χρονών τότε, δεν είχε και μεγάλο ρίσκο κι έτσι το προχώρησε και ήταν μεγάλη τομή. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αλλά χρειάζεται και το ρίσκο, μην το συζητάμε καθόλου. Όχι στα πλαίσια της ανοησίας και της κομπορρημοσύνης αλλά το ρίσκο είναι must για έναν επιστήμονα - ερευνητή».

- Η Ελλάδα ξοδεύει χρήματα για έρευνες;

«Αυτήν την εποχή τα πράγματα δεν είναι και τα καλύτερα και το ξέρετε. Από την άλλη το μυαλό το διαθέτουμε για αυτό δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς. Και το μυαλό το διαθέτουμε και την φαντασία την διαθέτουμε και την διαίσθηση και τον ενθουσιασμό. Οι συνθήκες δεν είναι αυτές που χρειάζονται για να γίνει έρευνα. Αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε εδώ πέρα. Αλλάζουμε κάθε τόσο την παιδεία, είναι πρωτοφανή αυτά τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο κράτος στον κόσμο που να αλλάζει κάθε 1,5 μήνα τους νόμους που διέπουν την παιδεία. Νομίζω ότι στην παιδεία θα έπρεπε να υπάρχει μία σταθερή συλλογική γραμμή από όλα τα κόμματα όπως και στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα. Αυτά τα τρία θύματα δεν σηκώνουν μαγκιές εσωκομματικές κατά τη γνώμη μου».

- Τα επόμενα σχέδιά σας;

«Δουλεύουμε τώρα πάνω στα αποτελέσματα που μας δίνουν τα ιπτάμενα τηλεσκόπια και θέλουμε να δούμε πώς ξεκίνησε το σύμπαν περιμένουμε πειραματικά δεδομένα από αυτά τα τηλεσκόπια αλλά τρέχουν οι δέσμες των πρωτονίων στο CERN και περιμένουμε και από εκεί πάρα πολλά πράγματα».

http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/2724255/dimitris-nanopoulos-tha-prepi-na-tin-kanoume-apo-ti-gi-ine-teliomeni

Nanopoulos.thumb.jpg.5f04cdd3e27de79dec612671865fbcac.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Δ.Νανόπουλος: «Η τηλεμεταφορά είναι εφικτή - Θα μπαίνουμε σε σωλήνα και θα βγαίνουμε στη Ν.Υόρκη»! :cheesy:

Τελικά οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας φαίνεται πως δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και από τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Ο διακεκριμένος διεθνώς Ελληνας φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος περιγράφει σκηνές από το μέλλον.

Οπως υποστήριξε, η τηλεμεταφορά θα είναι σε λίγο καιρό γεγονός.

«Θα γίνει. Θα μπαίνουμε σε ένα σωλήνα, φαντάζομαι, δεν ξέρω πώς θα το κάνουν, και μετά θα βγαίνουμε στη Νέα Υόρκη κατευθείαν και θα μας ξαναφτιάχνουν. Θα γίνει, είμαι σίγουρος, ήδη το κάνουν», αποκάλυψε μιλώντας στον Βήμα FM.

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, Ολλανδοί επιστήμονες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ακριβή τηλεμεταφορά κβαντικών πληροφοριών σε απόσταση τριών μέτρων. Οπως εκτιμούν πολλοί επιστήμονες παγκοσμίως -και ο Δ. Νανόπουλος- οι επιστήμονες θα επιτύχουν τη μεταφορά ανθρώπων από το ένα μέρος στο άλλο. Οπως στο «Σταρ Τρεκ», με τους διακτινισμούς στο Διάστημα.

Ο αναγνωρισμένος σε όλο τον πλανήτη για το έργο του καθηγητής και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών μίλησε για όλα: Από τις επιθέσεις στο Παρίσι μέχρι το θεό, τη θρησκεία και το σωματίδιο του Higgs.

Σταχυολογούμε μερικές από τις απαντήσεις του κ. Νανόπουλου.

Για το Παρίσι: Σαλτάρεις με όσα γίνονται

«Θα νόμιζα ανάποδα, έχοντας κατανοήσει αυτά που έχουμε κατανοήσει μέχρι σήμερα, το 2015, ότι όλα αυτά μου φαίνονται πως ζω σε τρελοκομείο, με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Και δεν εννοώ μόνο το τρελοκομείο το εσωτερικό, αυτό που είναι μεγάλο, αλλά μιλάω τώρα και για το γενικό τρελοκομείο, το παγκόσμιο δηλαδή. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταλάβει την αρχή του σύμπαντος, πώς ξεκίνησε, πώς έχουμε φθάσει εδώ πέρα, και από την άλλη μεριά να γίνονται αυτά που γίνονται στο Παρίσι. Πραγματικά σαλτάρεις και το λέω με όλη τη σημασία της λέξης».

Για το θεό και τη θρησκεία

«Πάντοτε έλεγα αυτό που έλεγε ο Σπινόζα ότι dues iva natura, θεός είναι η φύση. Ο καθένας έχει στο μυαλό του κάτι διαφορετικό με τον θεό. Δεν βλέπω καμία, δεν υπάρχει ανάγκη στην επιστήμη και μάλιστα εγώ είμαι εναντίον του να μπερδεύουμε την επιστήμη με τον θεό, γιατί εγώ ομολογώ ότι αυτό είναι μια εσωτερική ανάγκη του καθενός. Δηλαδή, ο άλλος έχει ανάγκη να πιστέψει και ο άλλος δεν έχει ανάγκη. Και δεν μιλάω για συγκεκριμένες θρησκείες ή οτιδήποτε. Ακριβώς, αν έχουμε μια μεγάλη αρρώστια, το οποίο είναι ανθρώπινο, μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι ανθρώπινο; Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί, όλα αυτά ξεκίνησαν με τους μάγους, με τους ανθρωποφάγους και προχωρούσαμε και κάναμε. Όλα αυτά ήταν κατά κάποιον τρόπο η μεγάλη αναζήτηση, το άγχος που έχει ο άνθρωπος να καταλάβει τι γίνεται και σιγά σιγά είχαμε το πολυθεϊκό, πήγαμε στο μονοθεϊκό. Όπως επίσης και μην ξεχναμε ότι η θρησκεία πατάει πάνω στον φόβο του θανάτου, που λέγαμε στην αρχή. Αυτό είναι το βασικό. Η ζωή είναι από εδώ μέχρι εκεί και πρέπει να τη ζήσουμε στο maximum. Και κοινωνικά να μην την αφήνουμε να χάνεται και δημιουργικά».

Για το σωματίδιο του Higgs

«Λοιπόν, το σωματίδιο του θεού, το σωματίδιο του Higgs, δίνει μάζα σε όλα τα σωματίδια στη φύση. Καταλάβαμε τελικά, πειραματικά πια, το θεωρητικό το είχαμε καταλάβει από το ‘65 , ‘64, την προέλευση της μάζας. Αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ πέρα. Γιατί ξέρετε, αν δεν έχεις μάζα -μάζα ηρεμίας που λέμε πιο σωστά- τότε θα ήταν όλα ενέργεια, θα ήταν σαν τα φωτόνια. Δεν θα μπορούσαν να μαζευτούν μαζί να φτιάξουν τίποτα. Άρα πρέπει να έχουμε αυτό το τι είναι αυτή η υπόσταση, μας το εξηγεί αυτό το σωματίδιο του Higgs, ο μηχανισμός αυτός. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή, αυτό θα μείνει πραγματικά, πολλά μπορεί να πέσουν, αλλά αυτό θα μείνει σημαντικό.

Είναι δυνατόν, σύμφωνα με τις θεωρίες τις οποίες έχουμε και πρεσβεύω αυτές τις θεωρίες -δεν λέω ότι είμαι εναντίον- ότι τα πρωτόνια από τα οποία είμαστε φτιαγμένοι, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να διασπώνται. Βέβαια, μην φοβηθείτε και αυτοκτονήσουμε! Θα διασπώνται σε 1035,36 χρόνια! Δηλαδή έχουμε καιρό. Η ύλη θα εξαφανιστεί. Δεν το έχουμε δει πειραματικά, γιατί γίνονται πειράματα τώρα γι’ αυτό, βγάζουν μεγάλες δεξαμενές με νερό, έχουν πολλά πρωτόνια και προσπαθούν να δουν από εκεί πέρα τι γίνεται. Δεν είναι εξακριβωμένο, αυτό δεν είναι θεμελιωμένο πειραματικά. Σε πολλές όμως από τις θεωρίες μας, αυτό βγαίνει κατευθείαν, δηλαδή σε κοιτάζει στα μάτια ότι θα γίνει αυτό το πράγμα.

Πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι το κέντρο του σύμπαντος, δεν είναι; Είμαστε τυχαία γεγονότα, σε ένα τυχαίο σύμπαν έτσι; Βεβαίως, πρέπει να προστατευτούμε και να υποστηρίξει ο ένας τον άλλο, δεν συζητάμε αυτά τα πράγματα, αλλά τώρα από απόψεως απολύτου αυτής, δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερο ερώτημα από το να καταλάβεις πώς δημιουργήθηκε, πώς εμφανίστηκε το σύμπαν και πώς εξελίχθηκε στηριγμένο σε πειραματικά δεδομένα. Όλα τα άλλα, μου φαίνονται πραγματικά λεπτομέρειες ασήμαντες, ανούσιες».

Για την απόσταση της Γης από τον Ηλιο και τη ζωή στον πλανήτη

«Αν ήμασταν πιο κοντά θα καιγόμασταν, αν ήμασταν πιο μακριά θα είχαμε παγώσει, δηλαδή δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυτό που λέμε ζωή. Είμαστε τυχεροί από πολλές απόψεις, οι συμπτώσεις είναι απίστευτες. Άρα λοιπόν, το να υπάρξουμε και να είμαστε και αύριο, θα μπορούσαμε να είμαστε άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου, του οποίου είμαστε εμείς η κορωνίς κατά κάποιον τρόπο, μια συνέχεια. Η δημιουργία γενικότερα μιλάω, η τέχνη, οτιδήποτε, είναι να περάσεις τον καιρό, να μην σκέφτεσαι καθόλου το φόβο του θανάτου. Αυτό το πράγμα, είναι ένα είδος παιχνιδιού στο τέλος, εντός εισαγωγικών.

Αυτό νομίζω βοηθάει πάρα πολύ πέρα από το πρόσωπο το ίδιο, νομίζω και το περιβάλλον βοηθάει πάρα πολύ. Γιατί το τονίζουμε συνέχεια μέσα, ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο πολιτισμός ξεκίνησε από εδώ, από την ανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορούσε να είχε ξεκινήσει στη Στοκχόλμη ή στο Γκρατς. Λόγω κλίματος κατ’ αρχάς. Όλο αυτό παίζει ρόλο και το τονίζω αυτό το πράγμα, είμαστε προϊόντα και του εαυτού μας, εντάξει, του μπαμπά μας και της μαμάς μας, αλλά είμαστε και προϊόντα και του περιβάλλοντος μας. Και γι’ αυτό ξαναγυρίζω και σταματώ, έχουμε και το περιβάλλον».

Πήγα με κόμπλεξ στο Cambridge

«Ότι μαθαίναμε γράμματα τότε είναι αλήθεια, όπως το γράφω και στο βιβλίο, ότι είχα τα εφόδια. Παρότι εγώ πήγα εντός εισαγωγικών, με κόμπλεξ σε σχέση με το Cambridge, την Οξφόρδη κ.λ.π. μου άρεσε η Φυσική πολύ. Εντάξει, είχα και την ειδική τρέλα δεν το λέω αυτό, αλλά πάντως πήραμε τα εφόδια. Και αυτό θέλω να πω. Πρέπει να παίρνεις ρίσκα στη ζωή, τα οποία βέβαια είναι μετρημένα, γιατί άμα δεν παίρνεις ρίσκα, δεν παίρνεις και τίποτα. Μπορείς να αποτύχεις αλλά, δεν με νοιάζει».

Ποιος είναι ο Νανόπουλος

Ο Δημήτριος Νανόπουλος είναι διακεκριμένος Ελληνας φυσικός και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Διετέλεσε ερευνητής στην École Normale Supérieure, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ όπως και στο Cambridge, Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον του Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη. Το κύριο ερευνητικό του έργο ανήκει στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής και της κοσμολογίας. Από τον Ιανουάριο του 2015 είναι πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

http://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia/647557_dnanopoylos-i-tilemetafora-einai-efikti-tha-mpainoyme-se-solina-kai-tha[/b]

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Δημήτρης Νανόπουλος: Το 2030 θα υπάρχουν «φεγγαρόπαιδα» :cheesy:

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2013, ο Πίτερ Χιγκς παρέλαβε μαζί με τον Φρανσουά Ενγκλέρ το Νομπέλ Φυσικής. Στην ομιλία του περιέγραψε τη θεωρία του (τον μηχανισμό μέσω του οποίου η ύλη αποκτά τη μάζα της) και φυσικά μίλησε για το πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο μποζόνιό του, κλείνοντας με την εξής φράση: «...το 1976 οι Ελις, Γκάιλαρντ και Νανόπουλος παρότρυναν τους πειραματικούς φυσικούς του CERN να αναζητήσουν το μποζόνιο Higgs όπως το προέβλεπε η θεωρία. Ηταν η αρχή μιας μεγάλης πειραματικής έρευνας, η οποία κορυφώθηκε με την ανακοίνωση του CERN τον Ιούλιο του 2012».

Ο Νανόπουλος στον οποίο αναφέρθηκε ο περίφημος Χιγκς είναι, φυσικά, ο Δημήτρης Νανόπουλος – ο σημαντικότερος εν ζωή θεωρητικός φυσικός. Ενα φτωχό παιδί που μετρούσε τ’ άστρα στο Χαρβάτι Αττικής (την Παλλήνη του 1950), όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, για να φτάσει δύο δεκαετίες αργότερα να μιλάει για τ’ άστρα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ενας μεγαλοφυής άνθρωπος, πάντα χαμογελαστός και αισιόδοξος, που μπορεί τη μία στιγμή να περιγράφει τη θεωρία των υπερχορδών και τα πολλαπλά σύμπαντα και την άλλη να παροτρύνει νέους επιστήμονες να τολμούν να χτυπήσουν την πόρτα μεγάλων ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τη μία στιγμή να αποδεικνύει μαθηματικά την τυχαιότητα της ζωής και την άλλη να συγκινείται με μια κλασική μελωδία ή να απαγγέλλει ένα ποίημα που υμνεί τον έρωτα. Και κάθε ώρα και στιγμή να θυμίζει σ’ όλους όσοι είναι ευλογημένοι με το δώρο της ζωής ότι πρέπει να ρουφούν το κάθε λεπτό που περνάει σαν να μην υπάρχει αύριο.

Διδακτική ιστορία

Γι’ αυτό και το τελευταίο βιβλίο του «Στον τρίτο βράχο από τον Ηλιο» (που έγραψε σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά και έχει πουλήσει ήδη 20.000 αντίτυπα από τις εκδόσεις Πατάκη) θα πρέπει να διαβαστεί από κάθε Ελληνόπουλο που ψάχνει να βρει τον δρόμο του στις δύσκολες αυτές μέρες που περνάει η χώρα. Οχι μόνο γιατί εξιστορεί την πορεία ενός νέου που με την προσωπική του σκληρή προσπάθεια πετυχαίνει αυτό που αγαπάει. Αλλά κυρίως γιατί μέσα από τις εξιστορήσεις μπορεί κανείς να διακρίνει την καθαρότητα του μυαλού ενός μεγάλου επιστήμονα που ασχολείται με το σύμπαν αλλά πατάει γερά τα πόδια του στο έδαφος. Και νοιάζεται για την πρόοδο και την προκοπή της Ελλάδας.

– Πηγαινοέρχεστε χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, τι είναι αυτό που σας κάνει μεγαλύτερη εντύπωση από το πηγαινέλα μεταξύ δύο τελείως διαφορετικών κρατών;

– Αυτό που με τρομάζει είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες. Μια απόσταση που συνεχώς μεγαλώνει. Στη δεκαετία του ’50 αυτοί έκαναν δέκα βήματα και εμείς μισό. Τώρα αυτοί τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός και εμείς πάμε με τον αραμπά. Και αν δεν βιαστούμε να καλύψουμε την απόσταση, κι αν δεν κάνουμε το παν για να ανεβούμε στο τρένο της προόδου με όλες μας τις δυνάμεις, κινδυνεύουμε να βρεθούμε ουραγοί. Σαν τους κατοίκους σε κάτι νησιά της Αυστραλίας, πολύ κοντά στην ηπειρωτική χώρα, όπου ζουν άνθρωποι όπως ζούσαν πριν από αρκετούς αιώνες, ενώ μερικά χιλιόμετρα πιο δίπλα απογειώνονται πύραυλοι.

– Εχουμε τόσο μεγάλες διαφορές με τις ΗΠΑ;

– Ασφαλώς. Στην Ελλάδα γίνονται μεγάλο θέμα οι απεργίες και το άσυλο στα πανεπιστήμια, όταν πλέον είναι σαφές διεθνώς ότι στον κόσμο της εργασίας και της παιδείας έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Και με αυτές τις αλλαγές καταρρίπτονται πλέον οι κομισάριοι και οι εργατοπατέρες, γιατί ο κόσμος είτε το θέλει είτε όχι, για να βγάλει το ψωμί του θα πρέπει να έχει γνώσεις. Οι νέοι που ξεκινούν σήμερα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να έχουν μεγάλη ειδίκευση και απόλυτη σχέση με τα επαγγέλματα του μέλλοντος –κομπιούτερ, βιολογία, τεχνητή νοημοσύνη, ρομπότικς– εάν θέλουν να προχωρήσουν. Είναι σαν να προσλάβεις μια γραμματέα 25 χρονών και να φέρει μαζί της γραφομηχανή και να μην ξέρει αγγλικά. Δεν έχει κανένα μέλλον.

Οι αλλαγές γύρω μας θυμίζουν την ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Μοντέρνοι καιροί» – με την είσοδο των μηχανών τη δεκαετία του ’30 στην αγορά εργασίας. Κάποτε τα σπίτια χτίζονταν με το χέρι, με εργάτες που κουβαλούσαν τον τενεκέ με τη λάσπη κι ανέβαιναν με τα πόδια τη σκαλωσιά. Περάσαμε γρήγορα στις μπετονιέρες και πλέον χτίζουμε σε λίγους μήνες ολόκληρο ουρανοξύστη. Σε λίγο δεν θα χρειαζόμαστε καν αυτά – θα τα αναλάβουν όλα τα ρομπότ ή οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές.

– Πόσο γρήγορα θα πάμε εκεί;

– Αφάνταστα γρήγορα. Σε μία πενταετία οι μεγάλες πόλεις θα έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς. Ηδη η Amazon εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα χωρίς υπαλλήλους, ενώ προχωράμε με άλματα στο Διάστημα. Το 2024 θα κάνουμε επανδρωμένη αποστολή στον Αρη και το 2027, όπως λέει ο Ελον Μασκ της Tesla, θα ’χουμε 1.000 ανθρώπους στο φεγγάρι και στη συνέχεια θα εποικίσουμε και τον Αρη. Δηλαδή 200 χρόνια από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου με την οποία απελευθερωθήκαμε από τους Τούρκους, θα υπάρχει η πρώτη αποικία στο φεγγάρι.

Μέχρι το 2030 θα ’χουμε τα λεγόμενα «φεγγαρόπαιδα». Θα κοιτάς την ταυτότητά τους και θα λέει ότι έχουν γεννηθεί στη Σελήνη. Και δεν μιλάω για 100 χρόνια μπροστά, μιλάω για αύριο. Το επόμενο αυτό βήμα θα γίνει πολύ γρήγορα, γιατί δεν θα γίνει από κράτη. Θα γίνει από ιδιωτικές εταιρείες που ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια και περιμένουν γρήγορα κέρδη.

Επιστημονικά άλματα

– Τι ήταν αυτό που έσπρωξε την ανθρωπότητα μπροστά;[/b]

– Οι θετικές επιστήμες. Η Φυσική και το ξαδελφάκι της η Τεχνολογία. Οι βασικοί νόμοι της Φυσικής είναι παντού ίδιοι. Μελετώντας το φως της κοσμικής ακτινοβολίας που έρχεται από 13,8 δισ. χρόνια μακριά ξέρουμε ότι λειτουργούν οι νόμοι του Μάξγουελ. Αντίθετα οι νόμοι, π.χ., της Βιολογίας μπορεί να είναι διαφορετικοί σε άλλους πλανήτες. Μπορεί εκεί να μην είναι ο άνθρακας το βασικό συστατικό της ζωής, αλλά το πυρίτιο. Να μην είναι το DNA το κληρονομικό μόριο. Οι «άνθρωποι» να ζουν με το θειάφι. Αρα, αντίθετα από τη Φυσική, η Βιολογία είναι τοπική επιστήμη. Και πρόσεξε: αν αφαιρέσεις την επιστήμη, ο κόσμος θα ζούσε σήμερα όπως την εποχή του Πλάτωνα. Καμία γενιά στην Ιστορία δεν έχει ζήσει τα άλματα που είδαμε εμείς στην επιστήμη. Από το αβάκιο φτάσαμε μέσα σε 50-60 χρόνια στην τεχνητή νοημοσύνη.

Στην Ελλάδα οι κλασικές σπουδές είναι το CERN του κόσμου

– Αν σας καλούσαν να αναλάβετε το υπουργείο Παιδείας, τι θα κάνατε για το ελληνικό πανεπιστήμιο;

– Κατ’ αρχάς με έναν νόμο και ένα άρθρο, που λένε, θα γύριζα στον νόμο Διαμαντοπούλου, ως μια πρώτη αρχή. Δεν μπορούμε να μην έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια – θα προτιμούσα μάλιστα να έρχονταν στην Ελλάδα παραρτήματα αμερικανικών ή δυτικοευρωπαϊκών γνωστών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να είναι πέραν πάσης υποψίας.

– Να είναι κερδοσκοπικά ιδρύματα;

– Ας ξεκινήσουν ως μη κερδοσκοπικά, νομίζω ότι το Χάρβαρντ και τα άλλα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια έχουν αρκετά λεφτά. Ομως στην Ελλάδα οι κλασικές σπουδές είναι το CERN του κόσμου. Ο μεγάλος επιταχυντής νετρονίων όσον αφορά τις κλασικές σπουδές είναι κάτω από την ελληνική γη, και αυτό θα ’πρεπε να το είχαμε εκμεταλλευτεί χρόνια τώρα. Σε κάθε δρόμο της Αθήνας θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράρτημα μεγάλων πανεπιστημίων απ’ όλο τον κόσμο. Οχι μόνο από την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη. Και οι Κινέζοι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις κλασικές σπουδές και την αρχαία Ελλάδα, και οι Ινδοί.

Εδώ θα έπρεπε να υπάρχει waiting list φοιτητών για να έρθουν και να διδαχθούν, π.χ. αρχαιολογία. Θα μπορούσαμε να ’μαστε το πνευματικό Μονακό του κόσμου. Κι ας αφήσουμε τις μεγάλες παραγωγές, να φτιάχνουμε αυτοκίνητα και τέτοια. Βέβαια, πρέπει να εκμεταλλευθούμε σωστά τον ορυκτό μας πλούτο και τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές.Αλλά εγώ θα σου μιλήσω γι’ αυτά που ξέρω. Είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται η διδασκαλία κλασικών σπουδών στα αγγλικά – να το κάνουν τα πανεπιστήμια σχεδόν κρυφά; Ημαρτον, Θεέ μου. Πού ζούμε; Κι αυτό θα έβγαζε τεράστια κεφάλαια για να μπορούσε να κάνει άλλα πράγματα η χώρα.Γιατί να μην πηγαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια χιλιάδες Ελληνες φοιτητές που φεύγουν στο εξωτερικό και να μην προσελκύουμε και δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που θα ήθελαν να ’ρθουν στην Ελλάδα να σπουδάσουν αυτό που μόνο η Ελλάδα μπορεί να τους προσφέρει σε τέτοιο επίπεδο;

Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει κάποιοι καθηγητές των ελληνικών πανεπιστημίων που έχουν φέουδα και δεν θέλουν κανέναν να τους τα αγγίξει να προσγειωθούν στη νέα πραγματικότητα. Εδώ δεν δέχονται την αξιολόγηση. Αν είναι δυνατόν. Μιλάμε σοβαρά;

Κάθε χρόνο, τα 50 χρόνια που είμαι στο εξωτερικό, στα πανεπιστήμια, στο CERN κλπ., έχουμε αξιολόγηση. Γράφω εκθέσεις, αναλυτικά τι έχω παραγάγει, τι ομιλίες έδωσα, πώς πήγαν τα εργαστήρια και τα πειράματα. Κάθε χρόνο. Μέχρι 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να γράψω τι έγινε τον προηγούμενο χρόνο. Και να το υποβάλω στο πανεπιστήμιο ή στα αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα με τα οποία συνεργάζομαι. Δεν νοείται αλλιώς να προχωρήσουμε μπροστά.

Η συνάντηση

Συναντηθήκαμε μεσημέρι στο «17», στο Κολωνάκι. Ο Φώτης, ιδιοκτήτης του πιο γνωστού πολιτικο-δημοσιογραφικού εστιατορίου της Αθήνας, έσπευσε να τον προϋπαντήσει με ένα «Τι ωραία που περάσαμε...», οπότε κατάλαβα ότι οι δυο τους είχαν προϊστορία. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ήρθαν πολλοί (κυρίως πολιτικοί) στο τραπέζι μας να χαιρετήσουν με ενθουσιασμό τον κ. Νανόπουλο – κάτι που έδειχνε να τον ευχαριστεί.

«Γι’ αυτό, όπου και να πάω, ξαναγυρίζω στην Ελλάδα», μου πέταξε με φανερή νοσταλγία. «Ξέρουμε να ζούμε, να γράφουμε ποιήματα και να τραγουδάμε από χαρά κι από λύπη. “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου”, τι τραγούδι είναι αυτό. Το λέω κι ανατριχιάζω. Λίγο περισσότερο μυαλό να είχαμε, λίγο πιο σοβαροί να ήμαστε κι αγαπημένοι, θα κάναμε θαύματα. Και θα ζούσαμε πλουσιοπάροχα στην ευλογημένη αυτή χώρα». Ψέματα;

Φάγαμε σούπα τραχανά με φέτα και δύο πιάτα σπανακόρυζο που τα συνοδεύσαμε με δροσερή Μαλαγουζιά. Δεν πήραμε γλυκό, αλλά δύο εσπρέσο μαζί με τα σοκολατάκια-υπογλώσσια του μαγαζιού. Λογαριασμός 59 ευρώ.

Oι σταθμοί του

1948

Γεννιέται στην Αθήνα και περνάει τα παιδικά του χρόνια στο Χαρβάτι.

1964

Στο 3ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων γνωρίζει τον καθηγητή Φυσικής Βαγγέλη Τσιγκούνη, ο οποίος εντοπίζει το ταλέντο του.

1966

Ως φοιτητής διαβάζει το βιβλίο του Φάινμαν «Lectures in Physics» και αποφασίζει να ασχοληθεί με τη θεωρητική φυσική.

1971

Φεύγει για διδακτορικό στην Αγγλία (University of Sussex). Αργότερα τον ακολουθεί και η σύζυγός του Μυρτώ.

1973

Γίνεται δεκτός για να συνεχίσει το ερευνητικό του έργο στο CERN.

1975

Αποφασίζει ότι θα πρέπει να αναζητήσουν στον επιταχυντή το «ξεχασμένο» από τους φυσικούς μποζόνιο Higgs

1977

Ξεκινάει να εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Harvard.

1995

Tα πρώτα ίχνη του υποατομικού σωματιδίου top quark με μάζα 173 GeV ανοίγουν τον δρόμο για την εύρεση του μποζονίου Higgs.

2011

Η δικαίωση. To CERN εντοπίζει πειραματικά το μποζόνιο Higgs, αποδεικνύοντας τη θεωρία της ομάδας Νανόπουλου.

http://www.kathimerini.gr/953145/article/proswpa/geyma-me-thn-k/dhmhtrhs-nanopoylos-to-2030-8a-yparxoyn-feggaropaida

nanopoulosss-thumb-large.jpg.95934a5c6909ff5b38cc84821d92aeec.jpg

nanopoulos.jpg.838e8d5391b0e31997970f2c38fffcce.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

«Δεν ήμουν καλός μαθητής. Ενα βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή» :cheesy:

Πάνω σε τι εργάζεστε αυτόν τον καιρό;

Αυτή την εποχή δουλεύω περισσότερο τη φυσική. Πάντα στην Ελλάδα βρίσκω χρόνο για να της αφιερωθώ, γιατί στην Αμερική με καταδυναστεύουν τα ζητήματα οργανωτικής και διοικητικής φύσης. Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα και ευχαριστιέμαι να κάνω φυσική. Δηλαδή ασχολούμαι με διάφορα προβλήματα - στην έρευνα προφανώς. Με την ομάδα μου έχουμε εκπονήσει διάφορα σχέδια.

Το πιο φιλόδοξο;

Eχει σχέση με την αρχή του Σύμπαντος. Εχουμε φτιάξει εδώ και έναν χρόνο αυτό που λέμε «ενοποιημένη θεωρία των πάντων», μια θεωρία του παντός που έχει πάρα πολύ ωραίες ιδιότητες. Συμπτωματικά μας βγήκαν, ήταν σαν να είχαμε πάρει τα βιογραφικά μας και κάναμε συρραφή. Οταν ανακαλύπτεις κάτι, δεν σημαίνει ότι στηρίζεται όλο σε αυτό που έχεις κάνει εσύ. Η ανακάλυψη είναι αποτέλεσμα μιας ομαδικής προσπάθειας, είναι προϊόν μιας αλληλουχίας πραγμάτων.

Ετσι δεν είναι δομημένος ο κόσμος; Η αρμονία του Σύμπαντος...

Ετσι μπράβο! Είμαι θεωρητικός φυσικός. Αυτή είναι η δουλειά μου. Βεβαίως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα δεδομένα της στιγμής, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας, τη διαίσθησή μας, τη λογική, τα μαθηματικά και αυτά που ξέρουμε ούτως ώστε να τα προχωρήσουμε από εκεί και πέρα. Αυτό βέβαια δεν βασίζεται μόνο στα πειραματικά δεδομένα. Βεβαίως τα πειραματικά δεδομένα μάς δίνουν ένα υπόβαθρο, αλλά αυτό πρέπει να το πάρουμε και να το προχωρήσουμε. Εδώ υπάρχει κοινό πεδίο με τη μουσική - για να έρθουμε και στα δικά σου λημέρια.

Μιλήστε μου λίγο γι' αυτήν τη συγγένεια…

Οπως ξέρεις, στον εγκέφαλο βρίσκονται πολύ κοντά οι περιοχές όσων έχουν έφεση στα μαθηματικά και στη μουσική. Λένε ότι ο Μότσαρτ θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ καλός μαθηματικός. Προφανώς λοιπόν υπάρχει μια μαθηματική αρμονία στη φύση. Από την εποχή του Νεύτωνα - λέω τον Νεύτωνα γιατί ήταν ο πρώτος που εισήγαγε συστηματικά μαθηματικούς νόμους στη συσχέτιση φαινομένων - μέχρι τώρα, υπήρχαν πολλά προβλήματα και οι θεωρίες γίνονταν πολύ περίπλοκες. Τελικά ανακαλύπτουμε ότι η αλήθεια είναι πιο απλή. Σαν να βλέπεις ένα ωραίο κορίτσι παραφορτωμένο με στολίδια και μέικ απ, που κρύβει έτσι την πραγματική ομορφιά του.

Υπάρχει ναρκισσισμός στους επιστήμονες;

Ο σπουδαίος Φάιμαν έλεγε πως ένας καλός φυσικός είναι υποχρεωμένος αυτά που λέει να τα στηρίζει κάπου και να προτείνει πειράματα ούτως ώστε να μπορούν ν' αποδειχθούν ή ν' απορριφθούν. Επίσης ότι ο πιο έξυπνος θεωρητικός είναι εκείνος που εγκαταλείπει τη θεωρία του με το πρώτο αρνητικό πειραματικό δεδομένο. Ο μεγάλος βιολόγος Ζακ Μονό που έχει γράψει το βιβλίο «Τύχη και αναγκαιότητα» - επί χούντας το διαβάζαμε - έλεγε: «Ο επιστήμων είναι καλό να είναι μετριόφρων ως πρόσωπο, αλλά δεν πρέπει να είναι στις ιδέες που πρεσβεύει». Η επιστήμη έχει μέσα της έναν ναρκισσισμό. Οπως έλεγε ο Μπρεχτ στο «Βίος του Γαλιλαίου», η επιστήμη δεν είναι δημοκρατική. Ενας μπορεί να είναι σωστός και χίλιοι λάθος.

Ο Μπρεχτ μιλούσε και για την «πρόθεση» των καλλιτεχνών.

Η «πρόθεση» των επιστημόνων;

Ποικίλλει. Υπάρχουν επιστήμονες που θέλουν να καταλάβουν την αλήθεια όσο μπορούν καλύτερα. Γι' αυτό ακολουθούν πολύ δύσβατους δρόμους και καμιά φορά απομονώνονται. Από μικρός είχα μεγάλη αγάπη και συμπάθεια για περιθωριακούς ανθρώπους. Δεν εννοώ τα ψώνια. Αναφέρομαι σε αυτούς που θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε θέλουν και αυτοί επέλεξαν να ζουν έτσι. Δεν μας ενδιαφέρει το γιατί και το πώς. Με γοητεύουν από μικρό παιδί. Εχουν μια ποίηση, μια αλήθεια και δεν υπολογίζουν κανέναν.

Και με τέτοιες «προθέσεις» πώς καταλήξατε φυσικός;

Θα σου πω κάτι: μου άρεσε πάρα πολύ η φυσική, ήταν η ζωή μου. Ενας από τους λόγους που αφιερώθηκα σε αυτήν ήταν για να μην μπορεί κανείς να μου πει κουβέντα. Να μην έχω ανάγκη κανέναν. Και οι περιθωριακοί με έναν τρόπο το ίδιο έχουν κάνει. Και για να γυρίσω στην πρόθεση, θα σου πω ότι δεν θεωρώ ότι ένα παιδί αν κινείται μόνο από την επιθυμία να γίνει διάσημος μπορεί να πάει μακριά. Βεβαίως το χειροκρότημα και τα λεφτά είναι κίνητρα σημαντικά, αλλά όχι ο μοναδικός σκοπός. Λέω συχνά στους νέους: μην κοιτάτε τις τηλεοράσεις και τις συνεντεύξεις. Πίσω από αυτό υπάρχει κόπος. Δουλεύω ακόμη σαν μαθητής.

Η σχέση σας βέβαια με την επιστήμη σας ξεκίνησε ανάποδα. Δεν ήσασταν άριστος μαθητής.

Α, ναι! Δεν ήμουν κάλος μαθητής γιατί ήμουν αφοσιωμένος στη φυσική. Είχα μια καλή σχέση όμως με τους γονείς μου. Μέχρι τα 14 έπαιζα πολλή μπάλα και εκεί είδα πώς είναι να σε συζητούν, να είσαι στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Αυτό μου άρεσε και σίγουρα αυτό έπαιξε ρόλο στη ζωή μου και στην εξέλιξή μου.

Και τη φυσική πώς την ανακαλύψατε;

Το καλοκαίρι, από τη Γ' προς τη Δ' Γυμνασίου, τα πράγματα ζόρισαν. Είχα αρχίσει να βαριέμαι την αλητεία και βέβαια έπρεπε να διαβάσω για να περάσω - δίναμε εξετάσεις τότε. Μου πήρε ο πατέρας μου το βιβλίο φυσικής των Κουγιουμζέλη - Περιστεράκη. Αρχίζω να το ξεφυλλίζω και ξαφνικά άρχισα να το διαβάζω σαν αστυνομικό. Τρέμανε τα χέρια μου. Ανακάλυψα λοιπόν από αυτό το τυχαίο γεγονός έναν καινούργιο κόσμο. Αρχισα να λύνω τις ασκήσεις και μου έλεγε ο φυσικός «πας στα φροντιστήρια και σ' τις λύνουν». Ποια φροντιστήρια; Ο πατέρας μου δεν είχε λεφτά. Θα με σκότωνε αν ζητούσα φροντιστήριο.

Ηταν σημείο καμπής;

Αν θαυμάζω τον εαυτό μου για κάτι, είναι που δεν έγινα αυτό που φαινόταν ότι θα γίνω μικρός. Μπήκα σε έναν δρόμο και από κει και πέρα ήρθαν όλα. Το σημαντικό είναι να μπεις στην αφετηρία.

Ποθούσατε τη διάκριση;

Ναι, ήθελα να βρεθώ μπροστά στους προβολείς, αλλά από ανάγκη να παράγω. Το πιο σπουδαίο όμως που κατάφερα - πέρα από τη δουλειά μου - είναι πως έχω επηρεάσει κόσμο. Μεγάλο δώρο αν μπορώ να εμπνεύσω νέα παιδιά.

Η ευφυΐα σας διευκόλυνε τις σχέσεις σας με τους ανθρώπους ή σας ταλαιπώρησε;

Με ταλαιπώρησε πολύ. Πολλές φορές έπρεπε να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω για να μην πληγωθώ.

Η επιστήμη σας σε τι δεν σας «απάντησε»; Ποιο είναι το κενό που σας άφησε;

Στην ομιλία μου στη Σάμο - στα Πυθαγόρεια -, με τίτλο «Η προέλευση των φυσικών νόμων», υπάρχει μια τέτοια αναφορά. Τι θέλω να πω: η ομορφιά αυτών των πραγμάτων, της διερεύνησης του Σύμπαντος κ.λπ., έρχεται και μας απαντάει σε μεγάλες ερωτήσεις. Η κεντρική σχολή της φυσικής, στηριγμένη σε πειραματικά δεδομένα, λέει: «Το Σύμπαν είναι μια τυχαία κβαντική αυθόρμητη διακύμανση από το τίποτα και αυτό έχει ορισμένες επιπτώσεις και τις επιπτώσεις αυτές αρχίζουμε και τις επαληθεύουμε πειραματικά». Αυτό απαντάει αυτομάτως σε όλα τα φιλοσοφικά ερωτήματα. Αν είναι έτσι, για ποιους σκοπούς συζητάμε; Η επιστήμη στηρίζεται σε γεγονότα που είναι αναπαραγωγήσιμα. Τα πράγματα είναι τυχαία, όχι γραμμένα. Και όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος τον 6ο αιώνα π.Χ., «μοίρα μας είναι ο χαρακτήρας μας».

Αν ήσασταν άλλος χαρακτήρας, θα είχατε άλλη πορεία;

Βέβαια. Είμαι πεισματάρης. Από την άλλη είμαι πολύ οξύθυμος. Μου στοίχισε αυτό γιατί έκανα πολλούς εχθρούς στην επιστημονική κοινότητα. Εχω υποφέρει. Μου πήρε πολύ καιρό να καταλάβω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Η επιστημονική κοινότητα έχει χαρακτηριστικά σταρ σίστεμ;

Βέβαια. Είναι χειρότερη από το Χόλιγουντ. Εκεί τουλάχιστον έχουν τα εισιτήρια που - κακώς ίσως - αποδεικνύουν την αντικειμενική αξία σου. Και στους επιστήμονες υπάρχουν papers - εργασίες - και αναφορές. Ομως οι επιστήμονες έχουν μια εξυπνάδα ιδιαίτερη και η ζωή τους είναι πολύ συγκεκριμένη. Λεφτά δεν βγάζουν και έχουν μόνο φήμη. Αυτό τους τρώει.

Επιτεύγματα έχουμε. Πρόοδο;

Εχουμε πια μια καινούργια συνείδηση κόσμου του Σύμπαντος. Ο κόσμος αλλάζει - έστω και αν πολλές φορές αισθάνομαι ματαιότητα. Ισως η δικαίωση θα έρθει όταν σιγά σιγά θα φύγουμε από δω για να κατοικήσουμε σε άλλους πλανήτες. Δεν είναι ουτοπικό, σε λίγα χρόνια θα γίνει. Και αυτοί που θα φύγουν από δω δεν είναι εκείνοι που θα έχουν χοντρό πορτοφόλι, αλλά υψηλό IQ. Ανήκω σε αυτούς που δεν πιστεύουν στο «εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Ξέρουμε πολλά και πρέπει να τα αξιολογήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε. Και στην επιστήμη και στην τέχνη.

http://www.tanea.gr/interview/article/5572297/den-hmoyn-kalos-mathhths-ena-biblio-moy-allakse-th-zwh/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη του Δημήτρη Νανόπουλου. :cheesy:

Στον Γιάννη Διαμαντή που πραγματοποιήθηκε Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο/Ίδρυμα Ευγενίδου:

31360414_NANOPOULOS.png.b6790ab9c65ff9109f59820a7cc0b9fc.png

cebacebfcf85ceb3ceb9cebfcf85cebcceb6ceadcebbceb7-cf80ceb5cf81ceb9cf83cf84ceb5cf81ceaccebaceb7.thumb.jpg.646e33153ed6bea15019b2a3ecf46cc6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

«Χρειαζόμαστε μια νέα Φιλική Εταιρεία» :cheesy:

«Σκεφτόμουν την Ελληνική Επανάσταση, ήμασταν σε τραγική κατάσταση τότε όπως και τώρα. Τη διαφορά, πιστεύω, δεν την έκαναν τα όπλα αλλά η δουλειά που προηγήθηκε από τη Φιλική Εταιρεία και τον Αδαμάντιο Κοραή. Πιστεύω ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια σύγχρονη Φιλική Εταιρεία, με μέλη Ελληνες του εξωτερικού, χωρίς να αποκλείονται λαμπρά μυαλά που ζουν στη χώρα μας, ανθρώπους χωρίς ιδιοτελή συμφέροντα οικονομικά ή πολιτικά, οι οποίοι κινούνται μόνο από αγάπη για την Ελλάδα και έχουν αποδείξει ποιοι είναι στη δουλειά τους» προτείνει.

«Τότε είχαμε απέναντί μας τους Τούρκους, τώρα έχουμε να πολεμήσουμε έναν χειρότερο εχθρό, τον εαυτό μας» προσθέτει.

Ο κ. Νανόπουλος δεν φιλοδοξεί να ασχοληθεί με την πολιτική, βλέπει ωστόσο ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα «δεν πάει πουθενά, χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα. Πάσχουμε από μια κυβέρνηση που να έχει το know how στα κρίσιμα θέματα. Χρειάζεται βεβαίως και κοινωνική ευαισθησία αλλά όχι του είδους που μετατρέπεται σε λαϊκισμό μόλις εμφανίζονται δυσκολίες».

Η πρότασή του δεν αφορά την υποκατάσταση της κυβέρνησης και της λαϊκής κυριαρχίας. «Αυτό που σκέφτομαι είναι να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να μαζευτούν πρόσωπα που έχουν σχέση κυρίως με τις πολιτικές επιστήμες και την οικονομία, να ετοιμάσουν προτάσεις, να δείξουν έναν άλλον δρόμο. Οχι για να κυβερνήσουν οι ίδιοι, αλλά για να αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή της Ελλάδας, να δουν στο εξωτερικό ότι αξίζει να μας πάρουν στα σοβαρά, να αναθαρρήσει ο λαός, να καταλάβει τι γίνεται. Να δώσουμε νέα δυναμική στη χώρα. Δεν μιλάω για πνευματική χούντα, για πνευματικό πραξικόπημα. Μιλάω για ένα δημιουργικό σοκ, για μια δουλειά διαφωτισμού» τονίζει.

Και εξειδικεύει: «Εχουμε τόσα δημόσια πανεπιστήμια. Να φτιάξουμε άλλο ένα, προσανατολισμένο στις θετικές επιστήμες, που πάσχει ο τόπος, να έρθουν κορυφαίοι Ελληνες του εξωτερικού και ξένοι να διδάξουν, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό μοντέλο».

Ο ίδιος θα ήταν πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλία; «Ναι» απαντά, «δεν είμαι από εκείνους που λένε "ξεκινήστε την επανάσταση χωρίς εμένα". Αφού δεν μας φωνάζει κανένας να βοηθήσουμε, ας αναλάβουμε οι Ελληνες του εξωτερικού την ευθύνη στα χέρια μας. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα γεωγραφικά της σύνορα, γι' αυτό οραματίζομαι μια παγκόσμια virtual κυβέρνηση ανθρώπων εξαιρετικής ποιότητας που θα την αφήσουν να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Εχουμε φτάσει σε αδιέξοδο και κάποιοι πρέπει να μιλήσουμε. Με ευχολόγια δεν γίνεται τίποτα».

Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται κάτι στα σπάργανα, μολονότι το καλοκαίρι, πριν από το δημοψήφισμα, είχε γίνει μια προσπάθεια με τη συμμετοχή του Κώστα Γαβρά να βγει μια διακήρυξη «αλλά με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί είπαμε να μείνουμε πίσω και να δούμε τι θα γίνει. Φοβηθήκαμε μην τραβήξουμε άλλους δρόμους», αποκαλύπτει αναφερόμενος στα σενάρια για Grexit.

Ακούγοντας τον κ. Νανόπουλο να μιλάει με πάθος για την πρότασή του, επαναλαμβάνοντας με τη σεμνότητα των χορτασμένων από τη ζωή ανθρώπων ότι «δεν λέω ότι είναι η μόνη σωστή, δεν θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να αρχίσουμε να συζητάμε;», διερωτάται κανείς αν η σκέψη του διαπνέεται από τον ρομαντισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί Ελληνες της Διασποράς την ελληνική πραγματικότητα.

«Προφανώς θα υπάρξουν αντιδράσεις για αυτά που λέω. Είναι τόσο σκληρό, κακομαθημένο και φθονερό το σύστημα στην Ελλάδα. Προσωπικά ήμουν πάντα πολύ αισιόδοξος, τώρα λέω ότι πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. Να τελειώνουμε με το παραμύθι. Να πετάξουμε τα παλιά και να προχωρήσουμε μπροστά. Οταν οι Ελληνες έφτιαχναν αποικίες, ο αρχιστράτηγος μόλις έφταναν στον προορισμό τους φρόντιζε να κάψουν τα καράβια ή να τα συντρίψουν στα βράχια. Μόνο τότε έδινε την εντολή "πολεμήστε!"»

Η γνώση του Σύμπαντος

Μεγάλα ιδεολογικά και φιλοσοφικά ρεύματα

Η προσπάθεια του φυσικού επιστήμονα, του οποίου κύριο αντικείμενο μελέτης είναι μια ενοποιημένη θεωρία όλων των δυνάμεων στη φύση που ερμηνεύει επιστημονικά το Σύμπαν, να συγκολλήσει νοερά τα σκόρπια κομμάτια της πατρίδας του ενάντια στις δυνάμεις της ελληνικής φύσης είναι από μόνη της μια επανάσταση. Αν και όχι η μεγαλύτερη στα παράλληλα σύμπαντα του κ. Νανόπουλου. «Αυτό το διάστημα γίνονται επαναστατικές ανακαλύψεις στη Φυσική, τις οποίες είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει όλος ο κόσμος. Οπως ο Διαφωτισμός ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων της εποχής, έτσι και τώρα πιστεύω ότι οι νέες ανακαλύψεις, η ιδέα ότι δεν χρειαζόμαστε Θεό-Δημιουργό, θα μετασχηματιστούν σε μεγάλα ιδεολογικά και φιλοσοφικά ρεύματα». Θα πρόκειται για την πνευματική κληρονομιά της αιώνιας ανασύνθεσης των πρωτονίων, των νετρονίων και των ηλεκτρονίων, από τα οποία αποτελείται το σώμα μας, «που δεν είναι σε θέση να πουν ψέματα, αφού κουβαλάνε την πρωταρχική μνήμη και γνώση του Σύμπαντος».

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=757932

F2318AF1BF7BF8A9B5CED455A4F30A5A.jpg.0b47ef26b43cf69dcd8882246904bafd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρης Νανόπουλος: «Είμαι πνευματικός αντιεξουσιαστής» :cheesy:

«Ο πατέρας μου έλεγε να αποφεύγεις τους ανθρώπους που δεν πίνουν και δεν έχουν χιούμορ, δεν αυτοσαρκάζονται, και είχε δίκιο», μου λέει ο Δημήτρης Νανόπουλος. Βρισκόμαστε σε ένα παραλιακό καφέ, στην όμορφη παλιά πόλη του Λιντάου της Γερμανίας, με τη λίμνη Κωνσταντία να λικνίζεται στο φόντο. Αφορμή γι’ αυτή τη συνάντηση είναι το 68ο Συνέδριο Lindau Nobel Laureate Meetings, στο οποίο είναι προσκεκλημένος ως επιστήμονας και πρόεδρος της επιτροπής του Ιδρύματος Ωνάση, που επιλέγει τους νεαρούς Έλληνες επιστήμονες που συμμετέχουν. «Ένας από τους λόγους που οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό είναι αφενός ότι έχουν το μυαλό και αφετέρου ότι βρίσκουν ένα περιβάλλον που έχει πειθαρχία και μεγαλουργούν. Φαντασία, διαίσθηση και ενόραση είναι σπουδαία χαρακτηριστικά. Και οι Έλληνες τα έχουμε αυτά», λέει κατηγορηματικά. Έχει και ο ίδιος διακριθεί στα «ξένα», ως καθηγητής και ερευνητής, στο CERN, στην Ecole Normale Superieure στο Παρίσι, στο Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Α&Μ, στο Κέντρο Αστροσωματιδιακής Φυσικής στο Χιούστον. Ο λόγος του είναι ζωηρός, χειμαρρώδης, ο ίδιος εκφραστικός συζητητής, με πλούτο γνώσεων και εύρος απόψεων, αλλά και χιούμορ.

Αν στη διάρκεια μιας εκδρομής σταματούσατε στο καφενείο ενός χωριού και σας ρωτούσαν οι ντόπιοι «ποιος είσαι εσύ, ξένε, τι δουλειά κάνεις;», τι θα λέγατε για τον εαυτό σας;

Θα έλεγα ότι ασχολούμαι με την επιστήμη, είμαι φυσικός και προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται γύρω μου όσο το δυνατόν καλύτερα. Ζούμε στη χρυσή εποχή της κοσμολογίας και της φυσικής των υψηλών ενεργειών, καταλαβαίνουμε απίστευτα πράγματα στη φυσική, τα οποία δεν είναι για φιγούρα, αλλά πρέπει να μας αλλάξουν όσα πιστεύουμε για τον κόσμο. Γιατί η φυσική και οι φυσικοί δεν είναι ένα κλειστό σύστημα που τα λέμε μεταξύ μας και τα ακούμε μεταξύ μας, πάμε να απαντήσουμε στα προαιώνια ερωτήματα, το πώς έγινε το σύμπαν, κ.λπ. Αν ξέρω πώς έγινε το σύμπαν, ότι ήταν αυτοδημιουργία του σύμπαντος από το κβαντικό κενό, τότε νομίζω μας αλλάζει το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε αυτόν τον κόσμο. Τώρα θα είχαν γλαρώσει οι παππούδες... και θα με έβγαζαν πνευματικό αντιεξουσιαστή. Ωραίο δεν είναι για τίτλος;

Θεωρείτε τον εαυτό σας επιτυχημένο άνθρωπο;

Δεν ξέρω τι σημαίνει επιτυχημένος άνθρωπος. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μπόρεσα και βρήκα από πολύ νωρίς τι μου άρεσε να κάνω και νομίζω κάπως το έκανα καλά και βρήκα έναν σκοπό στη ζωή μου. Πιστεύω ότι η όλη δυστυχία στον άνθρωπο είναι η έλλειψη σκοπού και η έλλειψη σωματικής ευτυχίας, σεξ. Από μικρός κατάλαβα ότι δεν υπάρχει πιο φυσιολογικό πράγμα από αυτό, σε γεμίζει, σε βοηθάει, σου βγάζει τα κόμπλεξ. Ξέρω ότι είμαι γεμάτος, δεν σκέφτομαι με όρους επιτυχίας. Και κανένας να μη με ήξερε, πάλι ευτυχισμένος θα ήμουν. Δεν θέλω να με ξέρουν επειδή με βλέπουν στην τηλεόραση, θέλω να ξέρουν ποιος είμαι και τι έχω κάνει. Προσπαθώ, μέχρι να γίνω πρωτόνια και νετρόνια, να δουλεύω.

Στη ζωή σας είστε ευτυχισμένος;

Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στη δουλειά μου, αλλά από την άλλη περνάω και καλά. Αγαπώ τον κινηματογράφο. Έλεγα μικρότερος ότι, αν αποτύγχανα στη δουλειά μου, σίγουρα θα γινόμουν κριτικός κινηματογράφου. Λατρεύω τον κινηματογράφο και λέω κάποιες φορές ότι ίσως με έχει επηρεάσει περισσότερο ο Φελίνι παρά ο Αϊνστάιν. Από μικρός είχα μια εσωτερική εντύπωση ότι θα πεθάνω γρήγορα. Δεν στηριζόταν πουθενά, αλλά με ώθησε να κάνω καλή εκμετάλλευση του χρόνου. Ο χειρότερος εχθρός μου είναι να μου παίρνουν τον χρόνο και μετά να κάνω πράγματα γρήγορα. Ήθελα να αφήσω κάτι, έλεγα να μη γίνω άχθος αρούρης, βάρος της γης. Επηρεάστηκα και από τον Καμί, που έλεγε ότι το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δύο φορές. Δεν υπάρχει μέρα που να βαριέμαι. Είναι μία η ζωή και είναι κρίμα. Εγώ είμαι αισιόδοξος, γιατί από μικρό παιδί δεν μπορούσα να καταλάβω τι κερδίζεις με το να είσαι απαισιόδοξος. Ότι θα πεθάνουμε το ξέρουμε, άρα να αυτοκτονήσουμε; Αν όμως είναι να ζήσεις, ζήσε, κάνε κάτι και ευχαριστήσου το, μην αφήνεις τη ζωή να περνάει. Χαίρομαι να είμαι με φίλους, μου αρέσει το καλό φαγητό, θα πάω μακριά για να φάω καλά, μου αρέσει το ποτό.

Είστε πολύ κοντά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος. Τι συναισθήματα σας δημιουργεί;

Κάθε μέρα νιώθεις την ασημαντότητά σου. Αν θέλει κανείς να ταπεινώσει έναν εγωιστή, να τον φέρει να παρατηρήσει το σύμπαν. Από την άλλη, όμως, ενώ δεν είμαστε τίποτα, φτάσαμε στον 21ο αιώνα να καταλαβαίνουμε την αρχή του σύμπαντος. Είμαστε χωροχρονικά ένα μπλιπ στο σύμπαν, ένα τίποτα, και αυτό το τίποτα έχει κάνει όλο αυτό. Άρα, από τη μια μεριά καταλαβαίνεις το μέγεθος της ασημαντότητάς σου και από την άλλη καταλαβαίνεις το μέγεθος της μεγαλοσύνης του ανθρώπινου γένους. Και βέβαια, αν η ζωή είναι από εδώ έως εκεί, ένα μπλιπ στο σύμπαν, δεν πρέπει να τη ζούμε όσο μπορούμε καλύτερα, πιο ελεύθερα; Αυτό δεν είναι μεγάλη προσφορά της επιστήμης, πέρα από τις πρακτικές εφαρμογές της;

Γι’ αυτό ο επιστήμονας έχει ευθύνη να βγει από την απομόνωση του εργαστηρίου;

Μεγάλη ευθύνη, και εγώ το κάνω προσωπικά, το ίδιο και οι μέντορές μου, πολύ σπουδαίοι επιστήμονες, γιατί θεωρούσαν ότι είναι δώρον άδωρον να καθόμαστε να κάνουμε μόνοι μας αναλύσεις στο εργαστήριο. Όλα αυτά πρέπει να βγαίνουν στον κόσμο, δεν είμαστε ιερατείο. Ο κόσμος θα καταλάβει και, αν ο κόσμος καταλάβει, θα ανέβει το πνευματικό επίπεδο και θα έχουμε μια άλλου είδους ζωή.

Οι νέοι επιστήμονες το βλέπουν αυτό;

Πιστεύω ότι υπάρχουν απίστευτα έξυπνοι νέοι άνθρωποι. Αυτό που λίγο με τρομάζει είναι ότι στη δική μου γενιά είχαμε όνειρο. Δεν το βλέπω τώρα. Και δεν είναι η κρίση, κι εμείς περάσαμε δύσκολα, αλλά υπήρχε τέτοιο κίνητρο, ένιωθα ότι έπιανα την πέτρα και την έλιωνα. Έκανα πολύ καλά που έφυγα, γιατί θα είχα χαθεί.

Brain drain λοιπόν. Τι σκέφτεστε για τους νέους επιστήμονες;

Ένα πράγμα που πρέπει η δική μου γενιά να δώσει πίσω στους νέους ανθρώπους είναι να ξαναονειρευτούν. Αν τους πάρουμε το όνειρο, τους πήραμε τη ζωή.

Οι νέοι επιστήμονες έχουν ευθύνη μόνο απέναντι στη χώρα τους ή και απέναντι στην ανθρωπότητα;

Είναι πολίτες του κόσμου. Η παγκοσμιοποίηση είναι πραγματικότητα. Οι νέοι επιστήμονες συναγωνίζονται με όλους και προσφέρουν σε όλους. Οι νεοελληνικές τζάμπα μαγκιές του είδους εμείς είμαστε πιο έξυπνοι... Την τύφλα μας είμαστε, είμαστε προφανώς έξυπνοι, αλλά δεν μπορούμε να κοροϊδέψουμε τους άλλους.

Πρέπει να απαιτούμε από τους νέους επιστήμονες να μένουν στην Ελλάδα ή να τους ενθαρρύνουμε να φεύγουν επειδή με τις επιτυχίες τους θα προοδεύσει η ανθρωπότητα;

Αν τους έχουν πάρει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, γιατί να μην πάνε; Για μένα η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα των γεωγραφικών συνόρων, η Ελλάδα είναι παντού. Και σε αυτούς που ρωτάνε τότε τι θα γίνει με την Ελλάδα, η απάντηση είναι ότι, όταν οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα σοβαρευτούν και μάθουν να χρησιμοποιούν τη χρυσή ευκαιρία που είναι οι Έλληνες του εξωτερικού, θα δείτε πόσο μπροστά θα πάμε, και τότε θα πουν τι καλά που έφυγαν όλοι αυτοί.

Το μέλλον της επιστήμης, λοιπόν, είναι υπερεθνικό;

Ε, βέβαια! Πέρα από τη φυσική αυτή καθαυτή, πάντα μου άρεσε επίσης ότι οι νόμοι της ισχύουν σε όλο το σύμπαν. Επίσης, η επιστήμη δεν είναι δημοκρατική, δεν κάνουμε δημοψήφισμα στους φυσικούς νόμους και, από τη στιγμή που έχουν διαπιστωθεί από κάποιον, δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι. Αυτό λέω και στους νέους, να μην το βάζουν κάτω εύκολα. Μπορεί να λοιδορηθούν, αλλά ο Φάινμαν έλεγε ότι, αν αυτό που λες το καταλαβαίνουν αμέσως, δεν είναι μεγάλο.

Το μέλλον είναι στη Γη ή στα άστρα;

Η Γη έχει τελειώσει, δεν μας χωράει πια και δεν θα μας χωρέσει ποτέ. Όσο νωρίτερα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα. Ήδη ο σχεδιασμός είναι έως το 2030 να πραγματοποιηθούν επανδρωμένες αποστολές στον Άρη. Σε κάποιες δεκαετίες θα έχουμε φεγγαρόπαιδα. Πρέπει να το καταλάβουμε, ώστε να μη γίνουμε σαν φυλές απομονωμένες, που κυκλοφορούν ακόμα σε κάποια παρθένα μέρη που δεν τα έχει αγγίξει η πρόοδος.

Αν η επιστημονική φαντασία είναι εδώ, ποια είναι η νέα επιστημονική φαντασία;

Σίγουρα θα βρούμε κάτι, την επικοινωνία με άλλους γαλαξίες.

Βρισκόμαστε εδώ στο Λιντάου εν μέσω δεκάδων νομπελιστών. Σκέφτεστε το Νόμπελ;

Είναι ένα βραβείο. Δεν το λέω με ψευτομετριοφροσύνη, καλό είναι να έρθει, αλλά δεν θα πεθάνουμε κιόλας αν δεν έρθει. Δεν ξυπνάω το πρωί και σκέφτομαι πώς θα γίνει να πάρω το Νόμπελ. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνω καλή δουλειά όσο μπορώ, να έχω βάλει κι εγώ το λιθαράκι μου και να έχω επηρεάσει την εποχή μου στον χώρο στον οποίο δουλεύω. ■

http://www.kathimerini.gr/989333/gallery/periodiko-k/an8rwpoi/dhmhtrhs-nanopoylos-eimai-pneymatikos-antie3oysiasths

Nanopoulos.thumb.jpg.56b8e5cfc840d0a5973c8294cf9427b0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρης Νανόπουλος: «Η αληθινή επανάσταση πραγματοποιείται με το μυαλό» :cheesy:

Γεννήθηκα το 1948 στο Χαρβάτι, τη γνωστή σήμερα ως Παλλήνη Αττικής. Ήταν μια περιοχή με χωμάτινες εκτάσεις, ζώα, στέρνες, κτήματα και αλάνες, ενώ το βράδυ θυμάμαι το βαθύ σκοτάδι στον γυρισμό από την Αθήνα. Το πραγματικό μου όνομα είναι Νάκας, όχι Νανόπουλος. Ο παππούς μου, Δημήτρης βρισκόταν στη Νέα Υόρκη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Όταν γύρισε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα άλλαξε το επώνυμό του από Νάκας σε Νανόπουλος γιατί του έκανε πιο ελληνικό. Γι’ αυτό και η καταγωγή του πατέρα μου ήταν από τη Βόρειο Ήπειρο, συγκεκριμένα το Σέλσι.

Ο πατέρας μου, Βάιος, είχε σπουδάσει στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, αυτή που έγινε πανελληνίως γνωστή εξαιτίας του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, και αργότερα εργαζόταν ως γαλακτοπώλης στον Ευαγγελισμό. Η μητέρα μου Βασιλική Κορασίδη, με καταγωγή από την Τζια, συγγενής της γνωστής οικογένειας των ηλεκτρικών ειδών, ήταν η οικοδέσποινα του σπιτιού.

Από τον πατέρα μου θυμάμαι που σηκωνόταν νωρίς το πρωί, δοκίμαζε το γάλα που του έφερναν κι ετοίμαζαν τα γιαούρτια που στη συνέχεια θα έτρωγαν οι ασθενείς του νοσοκομείου. Η μητέρα μου ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, ήρεμη και ευγενική. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν είχα γίνει ήδη διάσημος επιστήμονας, υπήρχαν στιγμές που με πλησίαζε δειλά-δειλά, με χάιδευε και με σιγανή φωνή έλεγε «παιδάκι μου», σαν να με ντρεπόταν, κι εγώ προσπαθούσα να την κάνω να αισθανθεί καλύτερα.

Από τα παιδικά μου χρόνια κρατώ πολύ έντονα στη μνήμη μου τη μοναχικότητα που είχα αναπτύξει από μικρή ηλικία. Αυτό που μου άρεσε ήταν να λύνω αριθμητικές πράξεις, να παρατηρώ και να σκέφτομαι. Είχα ελάχιστες παρέες κι ήμουν ένα εσωστρεφές παιδί. Οι γονείς μου αγαπούσαν πολύ τα βιβλία, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Διάβαζαν καθημερινά εφημερίδα.

Όταν πήγαινα στη Β’ Δημοτικού ο πατέρας μου έκρινε σωστό να μάθω αγγλικά και πάντοτε έφερνε στο σπίτι εξωσχολικά βιβλία. Οι γονείς μου έφυγαν από τη ζωή με διαφορά εννέα μηνών, πρώτα ο πατέρας μου και ύστερα η μητέρα μου. Εξαρτημένοι ο ένας απ’ τον άλλον, πέθαναν ευτυχισμένοι, αφού είχαν προλάβει να νιώσουν την περηφάνια των γονιών που βλέπουν το παιδί τους καταξιωμένο διεθνώς.

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν συνέβη η εθνική τραγωδία στο Μάτι, ήμουν στην Ελλάδα. Ένιωσα έκπληξη, οδύνη, οργή και θυμό για όλα όσα έγιναν. Μεγάλωσα σ’ εκείνες τις περιοχές και θυμάμαι χαρακτηριστικά, τέλη της δεκαετίας του ’50, να σχολιάζουν οι ηλικιωμένοι στη παραλία την «κάθοδο των μυρίων» στο Μάτι.

Αναρωτιόντουσαν από τότε τι θα συνέβαινε σε μια ενδεχόμενη καταστροφή. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 θεωρούνταν παραθεριστικός οικισμός και είχε κυρίως εξοχικές κατοικίες. Αργότερα σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη και εξελίχθηκε σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Πενήντα χρόνια μετά, στον θλιβερό απολογισμό του Ιουλίου του 2018, συμπεριλαμβάνονται εκατό νεκροί.

• Στο 3ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων γνώρισα έναν εξαιρετικό καθηγητή Φυσικής, τον Βαγγέλη Τσιγκούνη, τον άνθρωπο που κατάλαβε τον ενθουσιασμό μου για τη Φυσική. Μετέπειτα σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγκεκριμένα στο τμήμα Φυσικής, και συνέχισα τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας.

Ως φοιτητή, με επηρέασε πολύ η ανάγνωση ενός βιβλίου του Φάινμαν με τίτλο «Lectures in Physics» κι έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τη Θεωρητική Φυσική. Έγινα ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη αλλά και διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC) στο Χιούστον του Τέξας, όπως και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Παραμένω ακόμη βαθιά αφοσιωμένος στην επιστήμη μου.

Κύρια ερευνητική μου ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Στη Φυσική με γοητεύει η κατανόηση του κόσμου μέσω των κανόνων της φύσης και των νόμων που διέπουν το σύμπαν. Η Κοσμολογία είναι μια συναρπαστική επιστήμη. Προσπαθείς να εξηγήσεις όλα όσα μας περιτριγυρίζουν. Η απεραντοσύνη του σύμπαντος, το βάθος της ανθρώπινης γνώσης και η ικανοποίηση της ανακάλυψης είναι τα πιο ενδιαφέροντα πεδία της Φυσικής. Αναμφίβολα, επηρεάζει καταλυτικά τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή.

Βρισκόμαστε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ο άνθρωπος αλλάζει. Μετατρέπεται σε ένα υβρίδιο βιοτεχνολογίας. Σε λίγα μόλις χρόνια ο εποικισμός στον Άρη θα είναι πραγματικότητα, η μνήμη θα αποθηκεύεται σε τσιπάκια και θα υπάρχουν φεγγαρόπαιδα. Όλα αυτά δεν είναι πλέον σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Η Γη θα μετεξελιχθεί σε ένα τεχνολογικό πάρκο και πιθανόν οι περισσότεροι να μεταναστεύσουν σε άλλους πλανήτες. Όσοι απομονωθούν θα χάσουν το τρένο της προόδου.

Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία κυριαρχούν οι δευτερεύουσες ανάγκες. Μας χαρακτηρίζει η επιδειξιομανία σε επίπεδο οικονομικό, επαγγελματικό και γενικότερου status quo. Μας διέλυσε ως κοινωνία ο νεοπλουτισμός. Μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι οι νέοι σήμερα δεν έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους. Δεν ονειρεύονται. Πορεύονται ανώφελα με όσα παίρνει ο άνεμος, παρά το γεγονός ότι σήμερα, εν αντιθέσει με το παρελθόν, οι νέοι είναι πολύ εξυπνότεροι.

Όμως, τους λείπουν η δυναμικότητα, η όρεξη για αλλαγή, το όραμα για το αύριο και η ελπίδα. Θεωρώ ότι η μόνη διέξοδος είναι να ανακαλύψουν τι τους αρέσει στη ζωή και να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να το πετύχουν. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξέρεις τι θέλεις, τι επιθυμείς, τι είναι αυτό που σου γεμίζει την ψυχή. Πώς θα ζήσεις χωρίς να έχεις κάτι να περιμένεις;

Η έλλειψη σκοπού μπορεί να αποβεί θανάσιμος κίνδυνος. Οι αποφάσεις μας, θετικές ή αρνητικές, είναι δικές μας. Προφανώς, αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες και παίζουν σημαντικό ρόλο και οι αρνητικές συγκυρίες. Όμως, αν δεν υπάρχει άλλη λύση, φύγε στο εξωτερικό. Πήγαινε εκεί όπου πιστεύεις ότι μπορείς να γίνεις επιτυχημένος.

Κρίνοντας από τη δική μου περίπτωση, μπορώ να πω ότι, αν επέλεγα να μείνω στην Ελλάδα, θα είχα χαθεί. Ευτυχώς, αντιλήφθηκα πολύ νωρίς ότι αυτό με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ στη ζωή μου ήταν πέρα και μακριά από την ελληνική πραγματικότητα.

• Τρανή απόδειξη της εθνικής μας νοοτροπίας και του πώς η Ελλάδα «τρώει» τα παιδιά της ήταν η απόρριψη της αίτησης μετάκλησής μου από το εκλεκτορικό σώμα του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου των Αθηνών πριν από δέκα χρόνια. Το γεγονός αυτό είχε θορυβήσει τους Έλληνες του εξωτερικού και είχε προκαλέσει κατακραυγή στους πανεπιστημιακούς κύκλους και στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Βέβαια, αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας ομάδας που πιθανόν δεν με συμπαθούσε. Αλλά πικράθηκα επειδή μου ζήτησαν να αποσύρω τη μετάκληση. Φυσικά, αρνήθηκα. Φθόνος, αντιπάθεια και αποστροφή. Αυτή είναι η διαχρονική κλίμακα αντίληψης των φατριών. Αν δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, έχεις τελειώσει. Νομίζω ότι αυτή είναι από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή.

• Μια παθογένεια που με ενοχλεί έντονα είναι ότι η χώρα μας λειτουργεί ως ένα κλειστό σύστημα. Σε λίγα χρόνια θα ‘χουμε τσιπάκια στο κεφάλι, θα υπάρχουν φεγγαρόπαιδα, ο κόσμος αλλάζει διαρκώς, η τεχνολογία εξελίσσεται κι εμείς περί άλλα τυρβάζουμε. Από την περίοδο που απελευθερωθήκαμε από τους Τούρκους βιώνουμε τις ίδιες καταστάσεις: πολιτικές αντιπαλότητες, κομματικοί στρατοί, πόλωση, πελατειακό κράτος και αναρίθμητοι διχασμοί.

• Στην Ελλάδα είμαστε χαμένοι στη μετάφραση. Η μόνη ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ήταν εκείνη που συντελέστηκε την περίοδο του Γεωργίου Παπανδρέου. Τα προβλήματα της παιδείας μπορούν να λυθούν χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες, μόνο με ομόφωνες αποφάσεις απ’ όλα τα κόμματα.

Όμως, προτιμάμε να μην κάνουμε τίποτα και αλλάζουμε κάθε τόσο τις νομοθετικές ρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Κάθε νέος υπουργός και μια καινούργια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό εξαιρετικών μυαλών συμπατριωτών μας που διακρίνονται στο εξωτερικό και είναι απορίας άξιον που κανείς δεν ζητά τη γνώμη τους.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι κυριαρχεί η προχειρότητα, η απειρία και η απουσία αξιολόγησης. Είμαστε προσκολλημένοι σε οτιδήποτε ελληνικό κι έχουμε κόψει κάθε διασύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε μια περίοδο ιλιγγιώδους εξέλιξης εμείς επιλέγουμε να κλεινόμαστε στον εαυτό μας.

• Λατρεύω την Αθήνα, τον θόρυβο και την κίνηση της πόλης. Όταν έρχομαι στην Ελλάδα εξακολουθώ να μένω στην πλατεία Κολιάτσου. Με γοητεύει η ζωντάνια του κέντρου. Από την άλλη πλευρά, με ενοχλεί το πρόβλημα της καθαριότητας. Επίσης, χωρίς καμία διάθεση συντηρητισμού, πιστεύω ότι η επανάσταση δεν γίνεται με γκράφιτι στους τοίχους ούτε με το να σπας πεζοδρόμια.

Η αληθινή επανάσταση πραγματοποιείται με το μυαλό.

Για να ανακαλύψεις τον δρόμο σου χρειάζεται να διαθέτεις μια εσωτερική τρέλα, φιλοδοξία, θάρρος, επιμονή, ορμή και τύχη. Να προχωράς με ανοιχτούς ορίζοντες. Να αναπτύσσεται μέσα σου μια ανησυχία. Φυσικά, έχεις να ξεπεράσεις πάμπολλα εμπόδια στη διαδρομή.

• Ακούω πολλές φορές ανθρώπους που θέλουν να γίνουν ζωγράφοι, χορευτές ή μουσικοί και τους απασχολεί το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να βιοποριστούν απ’ αυτές τις δημιουργικές ενασχολήσεις. Πρόκειται για μια εσφαλμένη προσέγγιση. Τίποτα δεν έρχεται ουρανοκατέβατα. Μόνο με σκληρή προσπάθεια πετυχαίνεις, αφού κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

• Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι νέοι είναι που ακούν τους μεγαλύτερους. Μην ακούτε τους μεγάλους. Είναι άνθρωποι «χαλασμένοι». Πολλά απ’ όσα θα πεις, ακόμα και στους γονείς σου, τους ακούγονται περίεργα, ανέφικτα. Και, δυστυχώς, προσπαθούν να επιβάλουν στα παιδιά τους τις δικές τους φιλοδοξίες.

Η δημιουργία είναι χαρά, πλούτος, ευτυχία, το μοναδικό πνευματικό καταφύγιο. Επομένως, μη δίνετε σημασία σε πράγματα που δεν έχουν αξία.

• Όταν υπάρχουν εκατό δισεκατομμύρια γαλαξίες και κάθε γαλαξίας αποτελείται από εκατό δισεκατομμύρια αστέρια είναι λίγο εγωιστικό να λέμε ότι ζούμε μόνοι μας και δεν υπάρχει εξωγήινη ζωή. Είμαστε ένα τυχαίο γεγονός. Γεννιόμαστε και πεθαίνουμε μόνοι μας: ένα κράμα συμπτώσεων, εκατομμυρίων πρωτονίων και νετρονίων, ενός τυχαίου σύμπαντος. Αποτέλεσμα μιας συγκυρίας γεγονότων.

Δεν υπάρχει αρχή, μέση ή τέλος. Όλα προέρχονται από ένα τίποτα. Πάντα θα γεννιούνται νέα ερωτήματα και διαρκώς θα αναζητούμε καινούργιες απαντήσεις.

Δεν με τρομάζει ο θάνατος. Προσπαθώ, όσο μπορώ, να επιμηκύνω τη ζωή. Δεν υπάρχει μεταθανάτια ζωή. Η θρησκεία είναι μια ανθρώπινη εφεύρεση. Ο φόβος του θανάτου είναι η ισχυρή δύναμη των θρησκειών. Το σημαντικό για μένα είναι ο καθένας να αφήσει το αποτύπωμά του. Δεν με αφορά να πιστεύω σε κάτι και δεν έχω αυτή την εσωτερική ανάγκη, αλλά δεν κατακρίνω όποιους το κάνουν. Όπως έχει πει ο Σπινόζα, «Deus sive Natura», δηλαδή «Θεός ή Φύση».

• Με τη σύζυγό μου, Μυρτώ γνωριζόμαστε από την περίοδο της εφηβείας. Η αγάπη είναι ένα διαρκές ενδιαφέρον. Είναι η έλξη, συναισθηματική και ερωτική. Οι σχέσεις διαλύονται όταν εισβάλλουν σε αυτές η ανία και η βαρεμάρα. Όταν ο αρχικός ενθουσιασμός μεταβληθεί σε συνήθεια. Όταν η κοινή πορεία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους διασπάται σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

• Σήμερα μού προκαλεί εντύπωση το ότι βιώνουμε ένα νέο είδος, εκείνο της ασεξουαλικότητας. Ζευγάρια προσηλωμένα στις οθόνες των κινητών τους. Η χρήση των social media εξαρτάται από εμάς. Σου προσφέρουν δυνατότητες κι εσύ επιλέγεις πώς θα τις διαχειριστείς. Αλλά το σεξ είναι απαραίτητο στη ζωή μας. Η σωματική ευτυχία σε γεμίζει συναισθηματική ευφορία.

Η ζωή έχει συγκεκριμένα χρονικά όρια. Είναι από δω έως εκεί. Επομένως, είμαστε τυχεροί που υπάρχουμε. Ζήστε, λοιπόν, έχοντας ως κινητήρια δύναμη τις επιθυμίες, τα θέλω, τα όνειρα. Μακριά από συμβιβασμούς. Μην αφήνεστε σε όσα δεν σας γεμίζουν ψυχικά. Ρισκάρετε. Προχωρήστε και μη φοβάστε την αποτυχία. Γιατί δεύτερη ζωή δεν έχει.

https://physicsgg.me/2019/01/02/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b7-%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ac/

dsc_6542.thumb.jpg.b772ead1aff8d73cd45aa14b78416594.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος: Ερχεται ο μετα-άνθρωπος -Τι λέει για τον θεό, τον πλανήτη Αρη και την προσωπική του ζωή. :cheesy:

Για την ύπαρξη του Θεού, το τέλος του ανθρώπου έτσι όπως τον ξέρουμε και τον «μετα-άνθρωπο» που έρχεται, αλλά και για τους «φθηνούς ηγέτες» του σήμερα, μίλησε ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο thebest.gr, ο κ. Νανόπουλος μίλησε για όλα, από τον Τζεφ Μπέζος, μέχρι τους άγνωστους κόσμους του σύμπαντος, αλλά και τα υπαρξιακά ερωτήματα αιώνων στα οποία δίνει απάντηση η σημερινή επιστήμη, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του φίλου του και συνοδοιπόρου του στα επιστημονικά μονοπάτια αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου, που προκάλεσε ουρές στην Αγορά Αργύρη της Πάτρας.

Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Τσίχλα.

Σας συναντάμε στην Πάτρα… Ποια είναι η σχέση σας μαζί της;

Έχω έρθει αρκετές φορές στην Πάτρα, συνηθώς εξαιτίας εκδηλώσεων που γίνονται στο Πανεπιστήμιο. Είτε επιστημονικά συνέδρια, είτε ανοιχτές εκδηλώσεις για το κοινό. Πάντα έχω μία πολύ καλή εντύπωση για την Πάτρα. Οφείλω να πω όμως ότι όταν ήρθα να μιλήσω στο Πανεπιστήμιο της για τα 40 χρόνια της Ιατρικής Σχολής της Πάτρας- που είναι μία πάρα πολύ καλή Σχολή- έκανα μία βόλτα με τη σύζυγό μου και αισθάνθηκα ότι ήταν κάπως «πεσμένη» σε σχέση με την Πάτρα που γνώριζα. Δεν ξέρω αν ήταν συμπτωματικό αλλά μου φάνηκε εγκαταλειμμένη.

Έχοντας ταξιδέψει, ζήσει και εργαστεί σε άλλες χώρες… Τι είναι αυτό που σας κάνει περήφανο για την Ελλάδα και τι είναι αυτό που σας ανησυχεί;

Η μαγιά που έχει το μυαλό, υπάρχει. Το ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια. Από την άλλη μεριά όμως, το σύστημα ως σύστημα, νομίζω ότι σε γενικές γραμμές δε δουλεύει. Δεν νομίζω ότι έχουμε το σωστό σύστημα αναφοράς για τους νόμους που θα αφήσουν την παιδεία να «πάει μπροστά».

Γι’ αυτό έχετε δηλώσει πως αν είχατε μείνει στην Ελλάδα, θα είχατε «χαθεί»;

Ναι. Επειδή είμαι και αρκετά αψύς και τσαντίζομαι εύκολα, νομίζω θα είχα πολλά επεισόδια εδώ. Και για να είμαι ειλικρινής θα το «χοντρύνω» και αντί για «χαθεί» θα πω… «καταστραφεί». Έχετε σκεφτεί πόσα παιδιά της γενιάς μου που δεν είχαν τη δική μου «τρέλα» και έμειναν στην Ελλάδα, αισθάνονται ότι δεν έδωσαν αυτά που θα μπορούσαν να δώσουν;

Ποια είναι η μεγαλύτερη πηγή της χαράς σας;

Πέρα από την υγεία και την οικογένεια, η πηγή της χαράς μου είναι η Φυσική. Να μπορώ να δουλεύω και να δημιουργώ. Όλα τα άλλα δεν με ενδιαφέρουν. Μου αρέσει να είμαι στο γραφείο μου, να κάνω Φυσική.

Πιστεύετε ότι η γενιά μας θα ζήσει μια ανακάλυψη που θα αλλάξει τόσο πολύ την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο μας, όπως αυτή που βίωσαν οι άνθρωποι της εποχής του Γαλιλαίου με το «η γη γυρίζει»;

Θα πω την εξής προκλητική πρόταση: Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι ζούμε στη χρυσή εποχή της Κοσμολογίας, και ίσως αυτά τα οποία ζούμε τώρα, παρότι μπορεί να μην το καταλαβαίνει ο κόσμος, είναι πολύ μεγαλύτερα. Είναι προκλητικό, αλλά είναι στηριγμένο και δεν το λέω μόνο εγώ. Και δεν μιλάμε για το μέλλον. Μιλάμε για το τώρα. Υπάρχουν στο τραπέζι θεωρίες, μοντέλα – και δικά μου- που εξηγούν πώς έγινε ακόμα και η αρχή του σύμπαντος.

Το σύμπαν είναι μία τυχαία διακύμανση από το κβαντικό κενό. Έχοντας φτάσει στο σημείο να λέμε αυτή την κουβέντα, απαντάμε σε όλα τα φιλοσοφικά ερωτήματα. Όλοι αυτοί που ψάχνουν χιλιάδες χρόνια, αυτό ήθελαν. Μπορεί να μην μπορούσαν να το εκφράσουν, αλλά αυτό ήταν.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η υπερνοημοσύνη που αναμένονται να εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια, με τις δυνατότητες που θα έχουν, πιστεύετε ότι θα μας οδηγήσουν πολύ πιο σύντομα από ότι στο παρελθόν σε νέες μεγάλες ανακαλύψεις;

Τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται συνεχώς. Υπάρχει μία συνέχεια… Είμαστε ήδη μέσα στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Σε λίγο θα εμφανιστεί ο νέος άνθρωπος. Ο άνθρωπος έτσι όπως τον ξέρουμε…τελειώνει. Θα έχουμε τσιπάκια στο μυαλό και αυτό που θα υπάρχει θα είναι ο βιονικός άνθρωπος ή αν θέλετε, ο «μετα-άνθρωπος», ο «υπεράνθρωπος» που δεν θα έχει καμία σχέση με εμάς. Αυτή είναι η εξέλιξη του ανθρώπου, που αυτή τη φορά θα την κάνουμε μόνοι μας.

Μια που μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη γίνεται τελευταία μεγάλη συζήτηση για τον κίνδυνο που μπορεί να ενέχει η δημιουργία υπερνοημοσύνης για τον άνθρωπο.

Η ζωή αντιγράφει τον κινηματογράφο;

Η ζωή αντιγράφει τον κινηματογράφο και ο κινηματογράφος αντιγράφει τη ζωή. Αυτό είναι ένας κύκλος. Κίνδυνοι υπάρχουν… Αν αυτά που δημιουργούμε, αρχίσουν για παράδειγμα να φτιάχνουν δικά τους προγράμματα και μας καταστρέψουν. Από τη μία είναι φαντασία, από την άλλη είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς θα χρησιμοποιηθούν. Θα φέρω ως παράδειγμα την ατομική βόμβα. Ο «κακομοίρης» ο Αϊνστάιν δεν φανταζόταν ότι θα φτιαχνόταν ατομική βόμβα. Φαντάζομαι γενικότερα όμως ότι το πάθημα μας έγινε μάθημα. Και δε μιλάω για την βόμβα που θα φτιάξει κάποιος άνθρωπος εναντίον άλλων ανθρώπων… Μιλάω για το ενδεχόμενο τα ρομπότ που θα δημιουργήσει ο άνθρωπος να «ξεσηκωθούν»

Υπάρχει κάποια ακραία για τον κοινό νου θεωρία ως προς το τι είναι ο κόσμος και ο άνθρωπος, η οποία σε επιστημονικό επίπεδο να εξετάζεται σοβαρά;

Πολλοί θα θεωρούν ότι αυτά που λέμε εμείς οι φυσικοί, είναι ακραία. Όταν λες ότι είμαστε τυχαία γεγονότα ενός τυχαίου σύμπαντος, είναι ακραίο και βαρύ. Έχει μέσα υπαρξισμό και παράλογο. Για μένα δεν είναι. Για τον κοινό νου… είναι.

Μετά από τόσες δεκαετίες ενασχόλησης με την κοσμολογία, έχετε καταλήξει σε μια πεποίθηση για το τι είναι ο κόσμος και ο άνθρωπος;

Ο κβαντικός κόσμος λέει ότι δεν υπάρχει άστρο και μαύρο … Υπάρχει το γκρι, το ενδιάμεσο… Αν μετρήσετε την ενέργεια σε ολόκληρο το σύμπαν, που είναι θετική, και βάλετε και την έννοια της βαρύτητας που είναι αρνητική, θα δείτε ότι η συνολική ενέργεια στο σύμπαν είναι μηδέν.

Αυτό σημαίνει ότι ξεκινήσαμε από το τίποτα και στο τίποτα πηγαίνουμε κατά κάποιον τρόπο. Αν το σύμπαν είναι τυχαίο, φανταστείτε πόσο τυχαίοι είμαστε εμείς. Όλα αυτά έχουν στηριχθεί σε στοιχεία που ενισχύουν αυτή την εικόνα. Δεν είναι ζήτημα φιλοσοφίας ή γούστου.

Θεωρίες όπως αυτές που συζητούνται τελευταία που υποστηρίζουν ότι είμαστε digital, ή ότι η ζωή στη γη πιθανόν να προήρθε από τον Άρη (άρα όλοι είμαστε λίγο πολύ αρειανοί), έχουν βάση;

Σε αυτό είναι «αγνωστικιστής». Όταν ακούω κάτι κοιτάω ποιος το έχει πει και τι άλλο έχει πει. Όχι ότι κάποιος που έχει πει σοβαρά πράγματα δεν μπορεί να πει και «βλακείες». Από τον πιο μεγάλο μέχρι τον πιο μικρό, θα ακουστεί και μία «βλακεία». Ξεκάθαρα. Ο άνθρωπος που απεικόνισε το DNA σε διπλή έλικα, για παράδειγμα, πίστευε ότι έχουν έρθει μόρια από αστρικές σκόνες, έξω από τη γη και έπαιξαν ρόλο στην κατασκευή μας …ως εκεί. Digital, όχι.

Σας ανησυχεί η άνοδος του Τραμπ στην εξουσία, αλλά και το σκηνικό που διαμορφώνεται διεθνώς με ηγέτες όπως ο Ερντογάν και ο Πούτιν;

Με ανησυχεί που ο Τραμπ έχει στα χέρια του τις τύχες του κόσμου. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, αλλά δεν είναι ικανοποιητική η εικόνα που έχουμε. Με ένα κραχ μπορεί να έρθουν τρομακτικά πράγματα. Παγκοσμίως έχουμε πολύ φθηνούς ηγέτες. Αν δούμε τι πολιτικοί ηγέτες μας έχουν μείνει θα καταλάβουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις προσωπικότητες του παρελθόντος. Δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει στο σημείο κάποιοι να καταλαβαίνουν την αρχή του σύμπαντος και κάποιοι συμπολίτες μας να μας οδηγούν, εκεί που μας οδηγούν.

Έχετε δηλώσει πολλές φορές ότι δεν πιστεύετε στην ύπαρξη του θεού. Τι είναι αυτό που μας κάνει να έχουμε ανάγκη την πίστη;

Για μένα ο θεός είναι μία ανθρώπινη ανακάλυψη. Από την αρχή της Γης, οι πρωτόγονοι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να εξηγήσουν ποιος ευθυνόταν για ότι έβλεπαν… κεραυνούς, αστραπές κ.λπ. κ.λπ. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να πιστεύει σε κάτι από το οποίο μπορεί να πιαστεί… Παρόλη τη γνώση και την τεχνολογία. Βέβαια χωρίς να θέλω να γίνω ρατσιστής, θα πρέπει να δούμε σε ποιες κοινωνίες υπάρχει ακόμα αυτή η πίστη στο θεό. Δεν υπάρχει αυτό για παράδειγμα στη Σουηδία… Είναι ζήτημα μόρφωσης, κουλτούρας…

Πιστεύω στην ανεξιθρησκεία. Είναι θέμα του καθενός…Είμαι όμως εναντίον των ανθρώπων που βγαίνουν και διαλαλούν… Έχω τις προσωπικές μου απόψεις και πιστεύω ότι η επιστήμη μπορεί να μας τα εξηγήσει όλα αυτά… Δεν μπορώ εγώ όμως να πείσω κανέναν, είναι θέμα και εσωτερικής ανάγκης. Η ζωή είναι μικρή και πρέπει ο καθένας να τη ζει με τον δικό του τρόπο. Θέλω όμως την «ανοχή» που δείχνω εγώ να την δείχνει κι ο άλλος.

Έχετε πρότυπα; Ποιοι είναι οι ήρωες σας;

Πολλοί. Είχα πάντα την τάση να μου αρέσουν οι περιθωριακοί, οι κατατρεγμένοι. Δεν ξέρω γιατί. Και εννοώ αυτούς που ήταν περιθωριακοί από δική τους επιλογή. Μιλάω γι αυτούς που είδαν την κοινωνία και έκαναν και έργο. Για παράδειγμα, ο Ντα Βίντσι ήταν «κυνηγημένος» επειδή ήταν γκέι. Αυτό τον έκανε δημιουργικό και εγώ θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη… μεγαλοφυία που πέρασε από τον κόσμο.

Εάν γύριζε ο χρόνος πίσω, θα αλλάζατε κάτι;

Ίσως στην ιδιωτική μου ζωή να άλλαζα κάτι… όμως σε γενικές γραμμές, όχι. Στην επαγγελματική μου ζωή δεν έχω σκεφτεί ότι θα έπρεπε να ακολουθήσω άλλον δρόμο από αυτόν που πήρα.

Για τον κοινό νου δεν είναι εύκολο να κατανοήσει την σχετικότητα του χρόνου, ούτε την καμπυλότητα του χωροχρόνου στις μαύρες τρύπες. Πώς θα μπορούσαμε να περιγράψουμε εκλαϊκευμένα σε κάποιον τι συμβαίνει όσον αφορά τον χρόνο στις μαύρες τρύπες;

Όλες αυτές οι έννοιες δεν είναι εύκολες και γι΄αυτό τους περισσότερους τους απωθούν. Το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο με μαθηματικά. Η Φυσική και οι Φυσικοί προσπαθούν να εξηγήσουν σε όλους με κατανοητό τρόπο, πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουν… Στην ποίηση γίνεται το αντίθετο… γίνεται προσπάθεια να ειπωθούν πράγματα τα οποία γνωρίζουμε, με τον πιο ακατανόητο τρόπο. Είναι δύσκολο λοιπόν να μιλάς κατανοητά για τον χρόνο και τις μαύρες τρύπες … Δεν μπορείς να πεις μια μικρή ιστοριούλα ή ένα απόφθεγμα. Θυμήθηκα μία ιστορία με έναν δημοσιογράφο που ζήτησε από τον Καμύ να του μιλήσει μέσα σε πέντε λεπτά για την αρχή του σύμπαντός… Εκείνος της απάντησε ότι είναι σαν να έχει ξυπνήσει το πρωί και να έχει το δίλλημα: Να αυτοκτονήσω ή να φτιάξω έναν καφέ; Αυτοί που έχουν την εσωτερική ανησυχία γι΄αυτό… ψάχνουν. Οφείλω να πω όμως ότι χρειάζεται γύμνασμα μυαλού αυτό.

Ως επιστήμονας που έχετε εργαστεί στο Cern εξακολουθεί να υπάρχει η προσδοκία της νέας φυσικής και τι θα σήμαινε αυτό;

Να βρούμε την «θεωρία του παντός»… δεν είμαστε μακριά από αυτό. Όταν έχουμε φτάσει στην αρχή του σύμπαντος από την οποία παίρνουμε δεδομένα, έχουμε το πλαίσιο. Μπορεί να υπάρξουν ανατροπές... και δεν είναι επιστημονικό να πεις ότι τα ξέρουμε όλα.

Έχετε δηλώσει ότι «σε λίγα μόλις χρόνια ο εποικισμός στον Άρη θα είναι πραγματικότητα, η μνήμη θα αποθηκεύεται σε τσιπάκια και θα υπάρχουν φεγγαρόπαιδα». Σε πόσα λίγα χρόνια;

Σε δέκα χρόνια από τώρα. Μπαίνουν στο παιχνίδι και οι ιδιωτικές εταιρείες… Ο Μπέζος της Amazon, για παράδειγμα, έχει βάλει πολλά χρήματα στη διάθεση της επιστήμης… και δεν είναι ο μόνος.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Νανόπουλος

Ο Δημήτρης Νανόπουλος διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου.

Διετέλεσε ερευνητής στην École Normale Supérieure (στο Παρίσι) και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Το 1989 εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Τέξας A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος καθηγητής και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών.

Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον, Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη.

https://www.iefimerida.gr/news/479406/kathigitis-dimitris-nanopoylos-erhetai-o-meta-anthropos-ti-leei-gia-ton-theo-ton-planiti

dsc_6670-thumb-large.jpg.dee15ef60d3ddc8c5fea3e7f4fecfdf5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνέντευξη του Δημήτρη Νανόπουλου. :cheesy:

Στον Γιάννη Διαμαντή που πραγματοποιήθηκε Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο/Ίδρυμα Ευγενίδου:

nanopoulos708_0.jpg.97c3e78a7b7ec384492eb24a2d5bb224.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Δημήτρης Β. Νανόπουλος: Οι εξέχουσες ανακαλύψεις της δεκαετίας. :cheesy:

Ζούμε σε μια εποχή υπερβολής. Λόγω αυτής της διαπίστωσης, οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε κάτι το εξέχον και μεγάλο έχουν χάσει την αξία τους. Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τα ΜΜΕ, τα social media για μεγάλες ανακαλύψεις που θα αλλάξουν τον κόσμο, θα αλλάξουν τη ζωή μας, θα αλλάξουν τον άνθρωπο, το περιβάλλον, το μέλλον. Μετά την παρέλευση του Warhol δεκαπεντάλεπτου δημοσιότητας, διαπιστώνουμε ότι αυτές πέφτουν βέβαια στο πηγάδι της λησμονιάς.

Ας δούμε όμως μερικές περιπτώσεις όπου οι λέξεις «εξέχουσα ανακάλυψη» δίνουν μια ακριβή περιγραφή. Θα εστιάσω στη Φυσική και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων και της Κοσμολογίας, που τα τελευταία περίπου 40 χρόνια έχουν δημιουργήσει έναν νέο κλάδο της Φυσικής, την Αστροσωματιδιακή Φυσική. Εδώ, πράγματι έχει συντελεστεί ένα μικρό θαύμα ως προς την ποικιλία και το μέγεθος των ανακαλύψεων. Αναφέρομαι σε δύο ανακαλύψεις.

Α) Μποζόνιο του Higgs (Higgs Boson)

Ας ξεκινήσουμε με την ανακάλυψη του Μποζονίου του Higgs στον Large Hadron Collider (LHC), στο CERN, στη Γενεύη της Ελβετίας τον Ιούλιο του 2012, από τις μεγάλες πειραματικές ομάδες ATLAS και CMS, ακολουθώντας τον τρόπο που είχαμε προτείνει μαζί με τον John Ellis και τη Mary K. Gaillard από το 1975 και τον οποίο συμπληρώσαμε το 1978, μαζί με τον Sheldon Glashow, τον Howard Georgi και τη Marie Machacek. Γιατί όμως ειδικά η ανακάλυψη αυτού του σωματιδίου θεωρείται πολύ μεγάλη; Γιατί απλούστατα αυτό το σωματίδιο, ή καλύτερα ο μηχανισμός Brout-Englert-Higgs, του οποίου απόρροια είναι το σωματίδιο Higgs, είναι η πηγή της μάζας των σωματιδίων από τα οποία είμαστε όλοι φτιαγμένοι. Αν τα σωματίδια δεν είχανε μάζα θα τρέχανε με την ταχύτητα του φωτός, όπως ακριβώς τα φωτόνια, και έτσι δεν θα μπορούσαν να συνευρεθούνε και να κτίσουνε δομές στο Σύμπαν όπως τις ξέρουμε. Άρα θα δημιουργούσαν ένα βαρετό Σύμπαν γεμάτο σωματίδια που απλά θα τριγυρνάγανε μόνα τους…

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπερτιμηθεί μια τέτοια ανακάλυψη, η ανακάλυψη δηλαδή ενός σωματιδίου/πεδίου του Higgs που διαπερνά ολόκληρο το Σύμπαν, σαν το βαρυτικό πεδίο, και είναι η πηγή της μάζας, καθώς πρόκειται, θα έλεγα, για μια «Συμπαντική» ανακάλυψη που οδήγησε επάξια στη Στοκχόλμη τους Francois Englert και Peter Higgs, να παραλαμβάνουν το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής τον επόμενο χρόνο, το 2013.

B) Ανισοτροπία στην Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου

Γνωρίζοντας την πηγή της μάζας, δηλαδή το σωματίδιο Higgs, δεν ήταν αρκετό να καταλάβουμε με ποιον τρόπο συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν οι μεγάλες δομές στο Σύμπαν, δηλαδή οι γαλαξίες, που μεταξύ άλλων, δηλαδή μεταξύ 100 δισεκατομμυρίων γαλαξιών και 100 δισεκατομμυρίων αστεριών ανά γαλαξία είναι και ο ήλιος μας. Για να δημιουργηθούν όλα αυτά απαιτούνται διακυμάνσεις της συμπαντικής ενεργειακής πυκνότητας, ώστε εκεί που υπάρχουν μεγαλύτερες πυκνότητες από τη μέση τιμή, χρησιμοποιώντας την ελκτική βαρυτική δύναμη να δημιουργείται συσσώρευση μάζας, που σιγά σιγά καταλήγει στις μεγάλες δομές…

Το 2013 το ιπτάμενο τηλεσκόπιο PLANCK, της European Space Agency, ανακάλυψε, με εξαιρετική ακρίβεια, ανισοτροπίες στην κοσμική θερμοκρασία Υποβάθρου, T02,73 K, της τάξεως που συνεπάγονται διακυμάνσεις, στη συμπαντική ενεργειακή πυκνότητα της ίδιας τάξης μεγέθους, δηλαδή. Μάλιστα, αυτές οι διακυμάνσεις δημιουργήθηκαν στα πρώτα 10-30 του δευτερολέπτου, και γιγαντώθηκαν, δηλαδή απέκτησαν κοσμολογική διάσταση, λόγω των φαινομένων του Κοσμολογικού Πληθωρισμού (Cosmological Inflation). Ο Κοσμολογικός Πληθωρισμός προκάλεσε μια εκθετική διαστολή του Σύμπαντος στην αρχή του (10-30s) και μετά το Σύμπαν πέρασε στην «κανονική» του αδιαβατική διαστολή… Κατά τον απειροελάχιστο χρόνο ζωής της πληθωριστικής περιόδου, αποτυπώνονται στο τότε κβαντικό Σύμπαν αυτές οι κβαντικές διακυμάνσεις της ενεργειακής πυκνότητας, που λόγω της εκθετικής διαστολής έγιναν 1030 φορές μεγαλύτερες σε έκταση, δηλαδή απέκτησαν κοσμολογικές διαστάσεις…

Καταλαβαίνουμε λοιπόν την αξία αυτών των παρατηρήσεων του ιπτάμενου τηλεσκοπίου PLANCK που υποστηρίζουν πειραματικά τον κοσμολογικό πληθωρισμό και μας ανοίγουν διάπλατα ένα μεγάλο παράθυρο για την Αρχή του Σύμπαντος. Με άλλα λόγια, με τη βοήθεια αυτών των παρατηρήσεων καταφέρνουμε σήμερα να απαντήσουμε στο προαιώνιο κοσμολογικό ερώτημα «Πώς εμφανίστηκε το Σύμπαν;» Ήταν απλά μια τυχαία κβαντική διακύμανση! Τώρα ξέρουμε από πού ερχόμαστε…

Ευτυχισμένο το 2020.

* Ο Δ.Ν. είναι Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Πανεπιστημίου Texas A&M, Η.Π.Α

https://physicsgg.me/2019/12/27/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%b2-%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%bd/

nanopoulos.png.a26c2e2a1009d6bb44fe9769577c7ce2.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Δ. Νανόπουλος: Η αρχή του σύμπαντος και η θεωρία των πάντων :cheesy:

Συνέντευξη του Καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου στην Δέσποινα Αφεντούλη (CosmosFM New York):

Στην φωτογραφία Δημήτρης Νανόπουλος (αρκετά νεότερος) με τoν Steven Weinberg

https://physicsgg.me/2020/02/18/%ce%b4-%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b7-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9/

nanopoulosmcintyre_harvarddays.jpg.d04dd4008b93afcf99fe19682dd1e11d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

Ο θεωρητικός φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος. :cheesy:

Ο Δημήτρης Νανόπουλος, κορυφαίος καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, αναλύει την διαδρομή του. Μιλά για το πώς έφτασε από την Αθήνα να διδάσκει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά και για τη σημαντική του συμμετοχή στο μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα του κόσμου στο CERN. Επίσης, αναφέρει άγνωστες στιγμές της ζωής του, αλλά μιλάει και για την υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ.

https://physicsgg.me/2021/04/04/%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%bf/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

Δ. Νανόπουλος: Να καταλάβουμε την μοναδικότητά μας στο Σύμπαν.

nanopoulos2.jpg?w=700

Ο καθηγητής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρης Νανόπουλος, καταθέτει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τις σκέψεις του για τη νέα χρονιά:

Κύριε Νανόπουλε, το 2022 είναι ένα έτος προσδοκιών για τις επιστήμες; Και ποιες είναι για εσάς αυτές οι προσδοκίες;

Οι πιο ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακαλύψεις γίνονται συνήθως αναπάντεχα, όχι τόσο για τους επιστήμονες που τις δημιουργούν, αλλά για όλους τους άλλους. Πράγματι, βρισκόμαστε σε μια εύφορη εποχή για τη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων και της Κοσμολογίας και περιμένουμε το 2022 να είναι ακόμα πιο συναρπαστικό και να συνεχίσει να αποδίδει τους καρπούς μιας προσπάθειας πολλών ετών. Η πρόοδος ως προς την κατανόηση της αρχής του Σύμπαντος και της εξέλιξής του, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το τηλεσκόπιο PLANCK και άλλες συναφείς παρατηρήσεις, είναι απίστευτη. Θεωρώ ότι το 2022 θα μας φέρει πιο κοντά σε μια Θεωρία του Παντός, σε πλήρη αρμονία με τα πειραματικά δεδομένα, εάν δεν έχει ήδη προταθεί…

Η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη δεν θα έρθει επομένως από τις νέες τεχνολογίες αλλά από τη Φυσική;

Οι περισσότερες νέες τεχνολογίες αποτελούν απόρροιες και εφαρμογές της επιστήμης της Φυσικής. Από την άλλη, η εξέλιξη της Φυσικής εξαρτάται από τη χρήση και τον συνδυασμό πολλών νέων τεχνολογιών που επεξεργάζονται δεδομένα και επιβεβαιώνουν ή απορρίπτουν αντίστοιχα τα προτεινόμενα θεωρητικά μοντέλα ερμηνείας του Σύμπαντος. Κατά συνέπεια, πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία που οδηγούν στη δημιουργία νέων προϊόντων/υπηρεσιών ή αντίστοιχα για κομμάτια ενός παζλ που ενώνονται και δημιουργούν νέες, πιο ολοκληρωμένες απεικονίσεις και προοπτικές του κόσμου μας. Η Φυσική εδώ και 120 χρόνια από τότε που ο Max Planck εισήγαγε την έννοια του κβάντου, δεν έχει πάψει να μας εκπλήσσει θετικά, και ευελπιστώ ότι και το 2022 δεν αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.

Είναι πάντως οι νέες τεχνολογίες που τραβούν την περιέργειά μας και εξάπτουν την φαντασία μας, όπως συνέβη πρόσφατα με το metaverse. Δεν αισθάνεσθε πως η δική σας επιστήμη – η επιστήμη της Θεωρίας της Σχετικότητας, του Bing Bang και του μποζονίου Ηiggs μεταξύ άλλων – αδικείται ή υποεκτιμάται;

Είναι λογικό οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε συνεχώς, στους υπολογιστές και στα έξυπνα κινητά, να τραβούν την προσοχή μας και να εξάπτουν τη φαντασία μας, καθώς επηρεάζουν όλο και περισσότερο την καθημερινότητά μας. Η Θεωρία της Σχετικότητας, το Big Bang ή το μποζόνιο Higgs είναι έννοιες πιο απόμακρες για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, αποτελούν τα βασικά συστατικά μιας βαθύτερης κατανόησης του Σύμπαντος και της θέσης του ανθρώπου σ’ αυτό. Οι θεωρητικοί φυσικοί είναι πια συνηθισμένοι σε αυτή την κατάσταση, όμως δεν αισθάνονται καθόλου αδικημένοι. Αντίθετα, αναπληρώνουν τις όποιες «απώλειες» νιώθοντας τέτοια ικανοποίηση για τη συμμετοχή τους σε μια πραγματικά μεγάλη ανακάλυψη, που όμοιά της δεν υπάρχει…

Φάνηκε από την πανδημία: πολλοί συνάνθρωποι μας αντιμετωπίζουν την επιστήμη με καχυποψία, άρνηση ή ακόμη και φόβο. Πώς το εξηγείτε;

Κακή πληροφόρηση και άγνοια. Όπως έλεγε ο μεγάλος Ιταλός Φυσικός Enrico Fermi «η γνώση είναι δύναμη, αλλά για πολύ καιρό ακόμη η άγνοια δεν θα σημαίνει αδυναμία».

Σε τι θα θέλατε να μας κάνει σοφότερους η νέα χρονιά;

Να καταλάβουμε τη μοναδικότητά μας σ’ αυτό το Σύμπαν. Είμαστε μια απειροελάχιστη χωρο-χρονική κουκίδα. Η ζωή μας είναι από δω έως εκεί. Αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να το κατανοήσουμε και να το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.😀😀😀

«Ένας θεωρητικός φυσικός ανεβαίνει με έναν φίλο του στην κορυφή ενός βουνού. Όταν φτάνουν, βγάζει ένα τετράδιο και ένα μολύβι και έπειτα από λίγο λέει στον φίλο του: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, είμαστε στην απέναντι κορυφή»». Τι σας κάνει να σκέφτεστε αυτό το ανέκδοτο;

Θα επικαλεστώ και πάλι τα λόγια του Enrico Fermi. «Υπάρχουν δύο πιθανές εξελίξεις: Αν το αποτέλεσμα επαληθεύει την υπόθεση, θα έχεις κάνει μια μέτρηση. Αν το αποτέλεσμα δεν συμφωνεί με την υπόθεση, τότε θα έχεις κάνει μια ανακάλυψη». Ωστόσο, θα συμπληρώσω ότι οι θεωρητικοί φυσικοί μπορεί κάπου-κάπου να κάνουν και λάθος…

https://physicsgg.me/2022/01/01/δ-νανόπουλος-να-καταλάβουμε-την-μονα/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Δημήτρης Νανόπουλος: 10 χρόνια σωματίδιο Higgs.

Ο Ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος εξηγεί στην εκπομπή «Πρίσμα» της TV-100 το παρασκήνιο του πειράματος για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs και μιλά για κρίσιμες στιγμές της κβαντικής φυσικής. Αναφέρεται, ακόμη, στους ορίζοντες που ανοίγουν οι νέες ανακαλύψεις:

https://physicsgg.me/2022/07/01/δημήτρης-νανόπουλος-10-χρόνια-σωματίδι/

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Στη δική μου απειροελάχιστη χωροχρονική κάψουλα.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

main_image_deep_field_smacs0723-1280.jpg

Το JWST κυκλοφόρησε πρόσφατα εικόνες, οι οποίες αφορούν τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο Σύμπαν, περίπου 180-300 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Όταν δηλαδή το Σύμπαν «άναψε τα φώτα του».Πρόκειται για ένα απίστευτα σημαντικό επίτευγμα, το οποίο δείχνει τι μπορεί να κατορθώσει το ανθρώπινο μυαλό, ιδίως αν σκεφτούμε οτι το υπεριώδες (UV) και το ορατό (visible) φως που εξέπεμψαν τα πρωτογενή αστέρια και γαλαξίες, επειδή το Σύμπαν διαστέλλεται, έχει «αλλάξει» μήκος κύματος (red-shifted) και παρατηρείται σήμερα στο υπέρυθρο (infrared).Μελετώντας λοιπόν συστηματικά την πληροφορία από το JWST, θα μπορέσουμε ενδεχομένως να κατανοήσουμε καλύτερα λεπτομέρειες για το πώς δημιουργήθηκαν τα πρωτογενή αστέρια και γαλαξίες και πώς αυτά εξελίχθηκαν καθώς και πληροφορίες για τη δημιουργία των πλανητών και την αρχή της έμβιας ζωής.Ακόμη δηλαδή και εάν 180-300 εκατομμύρια χρόνια είναι μια τεράστια χρονική απόσταση από την αρχή του Σύμπαντος μπορούμε έμμεσα μέσα από αυτές τις εικόνες να αντλήσουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες.

main_image_star-forming_region_carina_ni

Η επικρατούσα θεωρία του σύμπαντος, η λεγόμενη «Πληθωριστική Κοσμολογία» (Inflationary Cosmology) πάνω στην οποία εργαζόμαστε τα τελευταία σαράντα χρόνια, παρέχει μια συστηματική, τεκμηριωμένη θεώρηση για το πώς δημιουργήθηκαν οι πρώτες (κβαντικές) διακυμάνσεις της ενεργειακής πυκνότητας, σε χρόνους περί τα δέκα στην μείον είκοσι πέντε (10-25) sec από την αρχή του Σύμπαντος, που οδήγησαν στη δημιουργία των γαλαξιών.Μας δίνεται λοιπόν για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια χρυσή ευκαιρία να δούμε αν η εξήγηση των διαταραχών της ενεργειακής πυκνότητας που δίνει η Πληθωριστική Κοσμολογία, θα είναι συνεπής με τις παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου και έτσι να κάνουμε την «μεγάλη σύγκριση» μεταξύ των θεωρητικών μοντέλων των εμβρυονικών στιγμών του Σύμπαντος που έχουμε κατασκευάσει και των όσων λάβαμε από το JWST.Αναμένουμε επομένως με τεράστιο ενδιαφέρον τη σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των δεδομένων που μας έχει δώσει ως τώρα η μελέτη της Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου (PLANCK telescope) και αυτών του JWST.Δεν περίμενα ποτέ ότι στη δική μου απειροελάχιστη χωροχρονική κάψουλα, θα έφτανα να δω τέτοια αποτελέσματα.Και είμαι βέβαιος, πως ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα…

Δημήτρης Νανόπουλος – Διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, Texas A&M University, Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

https://physicsgg.me/2022/07/16/στη-δική-μου-απειροελάχιστη-χωροχρον/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Δημήτρης Νανόπουλος: «Mε τη σημερινή τεχνολογία οι παρακολουθήσεις είναι παιδικό παιχνίδι»

«Θα έχουμε τσιπάκι  στο μυαλό, μεγαλύτερη μνήμη, σεξουαλική ενέργεια και αντιστάσεις στο Αλτσχάιμερ»

nanopoulos1.jpg

Συνέντευξη του Δημήτρη Νανόπουλου στον Δημήτρη Δανίκα – protothema.gr

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1971. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Σάσεξ της Αγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του (Ph.D) το 1973 στη Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών. Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του.Υπήρξε ερευνητής στην Ecole Normale Superieure (Παρίσι), καθώς και στο Χάρβαρντ. Το 1989 εκλέγεται καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Τέξας A&M, College Station. Οπου από το 1992 είναι διακεκριμένος καθηγητής, και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών!Δεν τελείωσα. Επίσης είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Χιούστον (HARC), όπου διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory που εδρεύει στη Λοζάνη Ελβετίας. Από το 1997 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2015 εξελέγη πρόεδρος για ένα έτος.Πάλι δεν ολοκλήρωσα. Πάει μακριά η βαλίτσα με το όνομα Δημήτρης Νανόπουλος. Αφού έχει διακριθεί για τη σημαντική συνεισφορά του σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών και της Κοσμολογίας. Η έρευνά του σήμερα επικεντρώνεται στις ενοποιημένες θεωρίες των υπερχορδών, στις θεμελιώδεις αρχές της κβαντικής θεωρίας, στην αστροσωματιδιακή φυσική και σε μοντέλα λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου εμπνευσμένα από την κβαντική φυσική.Καταλάβατε; Εγώ, ειλικρινά, όχι. Ομως κατάλαβα ότι αυτός ο ανήσυχος εγκέφαλος είναι τόσο τρομερός και ασύλληπτος που σαν σκηνοθέτης-οραματιστής «βλέπει» το μέλλον. Μετά από πολλά, πολλά χρόνια. Κι εμείς; Ολοι εμείς καθόμαστε και «κολυμπάμε» στα σκουπίδια.

The Future my Friend. Ακούει κανείς;

«Φεύγω Παρασκευή (εννοεί την περασμένη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου), πάω στη Βοστόνη και μετά στο Χιούστον, εκεί είναι το σπίτι μου. Ο χρόνος μοιρασμένος στα δύο. Και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ».

-Και πώς ένας ερευνητής του σύμπαντος, όπως εσείς, στέκεται απέναντι σε όλα αυτά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα;
«Οπως όλοι μας. Ζούμε σε μια περίεργη κατάσταση, με εύθραυστες ισορροπίες. Οπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οπως η κόντρα για την Ταϊβάν και όπως οι ορέξεις του Ερντογάν. Εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω να μη φτάσουμε στα άκρα».

– Και οι τεχνολογικές ανακαλύψεις;
«Νομίζω πως η έκρηξη στην τεχνολογία δημιουργεί ένα περίεργο συνονθύλευμα στο μυαλό της κοινωνίας. Ετσι δημιουργείται κορεσμός πληροφοριών. Μαζί με φόβο. Ετσι μαζεύεσαι στο καβούκι σου. Επικίνδυνα όλα αυτά. Η συσσώρευση γνώσης προκαλεί τραντάγματα. Ο άνθρωπος δεν προλαβαίνει να χωνέψει και να συμφιλιωθεί. Γι’ αυτό αισθάνεται απροστάτευτος. Οταν λόγου χάρη, λόγω αυτοματισμού, απολύονται και χάνουν την εργασία τους, τότε φουντώνουν οι κοινωνικές αντιθέσεις».

– Δηλαδή μερικά τεχνολογικά επιτεύγματα εκλαμβάνονται εχθρικά και επικίνδυνα.
«Για παράδειγμα, στην παραγωγή τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά από το παρελθόν. Και τα πανεπιστήμια αδειάζουν από λογιστές και διοικητικό προσωπικό, τώρα τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Λόγου χάρη, γιατί να ταξιδέψουμε επαγγελματικά, αφού μπορούμε με το Zoom να επικοινωνούμε από το σπίτι μας και να καταλήγουμε σε αυτό που θέλουμε;».

«Οι δουλειές θα ελαττωθούν»

– Ποια είναι τα σημαντικότερα που έχουμε ανακαλύψει;
«Στην Υγεία έχουμε με καινούρια ηλεκτρονικά μηχανήματα. Στην παραγωγή γίνεται με τη ρομποτική, εκεί γίνεται η μεγάλη επανάσταση. Οι δουλειές θα ελαττωθούν».

– Απαισιόδοξος;
«Από τη φύση μου είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, βρισκόμαστε σε μια εποχή περίεργη, σε μια διεγερμένη κατάσταση, μια νέα κατάσταση, μια νέα ισορροπία. Για παράδειγμα, στο πεδίο το δικό μου, στην Κοσμολογία, με το James Webb Telescope έχει αλλάξει δραματικά η εικόνα για το σύμπαν. Κι έτσι καταλήγουμε στην απορία “τι ρόλο παίζουμε εμείς εδώ πέρα;”. Οταν βγαίνω δημοσίως και λέω ότι το σύμπαν είναι μια τυχαία διακύμανση απ’ το τίποτα, τότε ο άνθρωπος αισθάνεται ένα μηδενικό».

– Μπορείτε να το εξηγήσετε;
«Βρισκόμαστε στο αχανές σύμπαν κι εμείς είμαστε ένα μυρμηγκάκι σε σχέση με τα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια ύπαρξης του σύμπαντος. Και στον Χώρο και στον Χρόνο είμαστε ένα τίποτα. Στην αρχή το σύμπαν ήταν πάρα, μα πάρα πολύ μικρό. Μέγεθος “ατόμου”. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύουν οι νόμοι της φυσικής, της βαρύτητας και του Νεύτωνα. Πρόκειται για τον κόσμο της Κβαντικής. Εμείς είμαστε οι καρικατούρες της πραγματικότητας. Πρόσεξε, τώρα: ο μακρόκοσμος προέρχεται από τον μικρόκοσμο. Οι νόμοι των βασικών συστατικών είναι διαφορετικοί από αυτούς που ισχύουν στον μακρόκοσμο. Ας πούμε, δεν μπορείς να εντοπίσεις την ακριβή θέση ενός ηλεκτρονίου και την ακριβή δυναμική του. Η δυναμική της Κβαντικής είναι διαφορετική από τους Νόμους του Νεύτωνα. Εδώ ισχύει η αρχή της αβεβαιότητας του Χάιζεμπεργκ. Παρεμπιπτόντως, ο Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ (1901-1976), γνωστός και ως “ο δολοφόνος του Μπορ”, ήταν Γερμανός φυσικός, με σπουδαία συμβολή στη θεμελίωση της Κβαντομηχανικής, για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1932. Αρα λοιπόν ένα ηλεκτρόνιο τη μια στιγμή υπάρχει και την άλλη δεν υπάρχει».

– Η αβεβαιότητα είναι το στίγμα της εποχής;
«Στην Κβαντική Φυσική για να περιγράψουμε το ηλεκτρόνιο λέμε “κυματοσυνάρτηση”. Που σημαίνει ότι μπορεί το σύμπαν να μην υπήρχε και μετά, την επομένη, να υπήρξε. Το σύμπαν στην αρχή προήλθε από το κβαντικό κενό. Αμα είναι έτσι, τότε τυχαία γίνονται όλα. Και δεν έχουν νόημα να τα συζητάμε. Ο καθένας βρίσκει τον δικό του σκοπό. Οι νόμοι που έχουμε φτιάξει είναι για την επιβίωσή μας. Ποιος θα επιβιώσει; Ο προσαρμόσιμος».

– Και στο μέλλον;
«Στο μέλλον η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να μετοικήσουμε σε άλλους πλανήτες, στον Αρη. Το μέλλον είναι διαφορετικό. Αυτό το βλέπω αναπόφευκτο, όπως αναπνέω».

– Ο μετα-άνθρωπος, δηλαδή άνθρωπος και μηχανή μαζί…
«Ο μετα-άνθρωπος είναι η εξέλιξή μας. Ανθρωπος και μηχανή μαζί. Ενα καινούριο είδος ανθρώπου. Εν αντιθέσει με τα ζώα, οι άνθρωποι ανέπτυξαν το μυαλό τους. Χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, κατορθώσαμε να επιβληθούμε στη φύση. Κατορθώσαμε να ανακαλύψουμε φωτιά, ηλεκτρισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο λόγω κλίματος. Κάναμε μια επέμβαση στην εξέλιξή μας. Τώρα όπου και να ζεις, μπορείς να επιζήσεις».

– Πιο συγκεκριμένα;
«Τα πειράματα με ρομπότ ήδη γίνονται. Είμαστε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Η πρώτη έγινε με τον ατμό και τις μηχανές. Η δεύτερη με την ηλεκτρική ενέργεια. Η τρίτη με τα ηλεκτρονικά. Και η τέταρτη είναι με την τεχνολογία της πληροφορίας, τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική».

– Ολα αυτά θα επηρεάσουν τις ιδεολογίες;
«Οπως έλεγε ο Γκράμσι, ο μεγάλος θεωρητικός του μαρξισμού, η αλήθεια είναι σκληρή. Οι ιδεολογίες του παρελθόντος έχουν τελειώσει, δεν μπορούμε να φοράμε παρωπίδες. Αυτές οι ιδεολογίες αναπτύχθηκαν από ανάγκες. Ο Μαρξ είδε τη Βιομηχανική Επανάσταση με το καταπιεσμένο προλεταριάτο και κατάλαβε ότι περνάμε σε άλλη εποχή εκμετάλλευσης. Ενας πανέξυπνος άνθρωπος. Τώρα όλα αυτά έχουν αλλάξει. Η εργασία έχει πάρει άλλη μορφή».

– Ο καπιταλισμός θριαμβεύει;
«Πρέπει να γίνεται πόλεμος, να αδειάζει και να ξαναρχίζει. Η μεταβολή από ισχνές σε παχιές αγελάδες. Οταν είναι ισχνές, πρέπει να δίνεις, να τυπώνεις χρήμα, έτσι έκανε ο Ρούσβελτ. Για να μην παρεξηγηθώ, όλα αυτά έχουν αλλάξει από ανάγκη. Οπως είχε πει ο Καμί, δεν με ενδιαφέρουν αυτοί που γράφουν Ιστορία, αλλά εκείνοι που υποφέρουν από την Ιστορία».

– Θα ερχόσασταν για έρευνα στην Ελλάδα;
«Ναι, βεβαίως, μα είμαι εδώ ένα μεγάλο διάστημα. Δεν είναι η Ελλάδα του 1971 που έφυγα. Τώρα είναι καλύτερη. Αν θα την ήθελα ακόμα καλύτερη; Ναι! Θα ήθελα οι ελληνικές κυβερνήσεις και το κράτος να συμπεριφέρονται καλύτερα στους Ελληνες του εξωτερικού. Ναι! Μας αξίζει το καλύτερο. Με το μυαλό, τη φαντασία και τον ενθουσιασμό θα μπορούσαμε καλύτερα. Εξω δεν είναι τόσο δεδομένες αυτές οι αρετές. Το οξυγόνο μου είναι η Φυσική».

– Τα πολιτικά στην Ελλάδα;
«Πάντα πολωμένα. Εχει μπει λίγο τάξη, να δουλεύει η Δημοκρατία και οι θεσμοί να λειτουργούν. Οι νόμοι να ισχύουν για όλους. Υπάρχει το έγκλημα και η τιμωρία. Αντε να δούμε».

Το μποζόνιο Higgs

– Η ταραχή, η δημιουργική ταραχή, είναι εφαλτήριο ευφυΐας, μακροζωίας, ανησυχίας, φαντασίας, οραματισμού και μελλοντολογίας. Με την επιστημονική έννοια του όρου…
«Εδώ που τα λέμε, πράγματι, όταν ήμουν πιτσιρικάς και διάβαζα καταπίνοντας ολόκληρες σελίδες, την ίδια στιγμή ήταν σαν να σκηνοθετούσα. Την ίδια στιγμή, με τη φαντασία μου, αυτά που διάβαζα τα έβλεπα σε εικόνες. Οταν με ρωτούσαν “Δημητράκη, τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις”, απαντούσα “σκηνοθέτης”».

– Κάπου εδώ συναντώνται οι πορείες μας. Με τον κινηματογράφο φυσικά.
«Και πρέπει να ξέρεις ότι ο Φεντερίκο Φελίνι με γοητεύει περισσότερο από τον Αϊνστάιν».

– Αν δεν κάνω λάθος, το όνομά σας είναι ταυτισμένο με το μποζόνιο Higgs. Που υποδηλώνει ότι το σύμπαν έχει πεπερασμένη διάρκεια ζωής. Τι σόι πράγμα είναι αυτό;
«Το μποζόνιο Higgs προέρχεται από το όνομα Bose. Οπως και το φερμιόνιο που προέρχεται από το όνομα του Ιταλού Ενρίκο Φέρμι, βραβευμένου με Νόμπελ».

– Ποια η διαφορά;
«Τα μποζόνια έχουν spin ακέραιων αριθμών, δηλαδή 0, 1, 2, 3, 4 και πάει λέγοντας. Τα θερμιόνια έχουν spin ημιακέραιων, όπως 1/2, 3/2, 5/2 κ.λπ.».

– Τι είναι το spin;
«Πάρε για παράδειγμα τη Γη. Η Γη γυρίζει γύρω από τον Ηλιο και λόγω αυτής της κίνησης έχει στροφορμή. Στροφική ορμή. Η Γη ταυτόχρονα γυρίζει γύρω από τον άξονά της και λόγω αυτής της κίνησης έχει ιδιο-στροφορμή. Αυτή ακριβώς η ιδιο-στροφορμή αντιστοιχεί στο spin των σωματιδίων. Κατάλαβες;».

Στο περιθώριο από μυαλό

– Επιστροφή στο παρελθόν, στον χιπισμό…
«Δεν ήμουν ακριβώς χίπης, αλλά είχα κι εγώ μακριά μαλλιά και μούσια. Ομως ομολογώ ότι μ’ αρέσει να είμαι περιθωριακός. Δεν εννοώ αυτούς που αναγκάζονται να βγουν στο περιθώριο και στη συνέχεια μπορεί να καταλήξουν λαμόγια. Εννοώ τους άλλους που το περιθώριο γι’ αυτούς είναι επιλογή. Εννοώ αυτούς που έχουν μυαλό. Εγώ είμαι αυτός που θα μπορούσα να κάνω ό,τι θέλω. Σε αυτή την κατηγορία ανήκω. Οπως, ας πούμε, ο τιτάνας Ορσον Γουέλς. Ο άνθρωπος που “σκοτώθηκε” από τον μεγιστάνα Χιρς (σ.σ.: εννοεί τον παραγωγό μερικών ταινιών του Ορσον Γουέλς)».

– Πάλι οι αναφορές σας προέρχονται από τον κινηματογράφο…
«Μα σ’ το είπα. Με γοητεύει ο Φεντερίκο Φελίνι. Εχω διαβάσει πως όταν κάποιος ρώτησε τον Γουέλς “πώς αισθάνεσαι, Ορσον;”, εκείνος απάντησε: “Πάντα αισθάνεσαι καλύτερα όταν ξέρεις πως είσαι αθάνατος”».

– Κι εσείς, αθάνατος;
«Εχω κάνει καλή δουλειά. Εχω πραγματοποιήσει έργο. Αυτό θα μείνει. Γιατί οι περισσότεροι γνωρίζουν το όνομα Νανόπουλος από την τηλεόραση. Ομως υπάρχει κάτι περισσότερο πίσω από τη μικρή οθόνη. Μ’ αρέσουν οι άνθρωποι που πίσω τους έχουν φορτίο. Μας έχουν κλέψει τα όνειρα».

– Πολύ καλό αυτό… «μας έχουν κλέψει τα όνειρα»…
«Η ελπίδα πάει με την προσδοκία. Ελπίζεις; Ε, τότε προσδοκάς σε κάτι καλύτερο. Και η προσδοκία πηγαίνει με το όνειρο. Δηλαδή ονειρεύεσαι το μέλλον σου. Ελπίδα, προσδοκία, όνειρο πάνε μαζί. Η ελπίδα σε δυναμώνει. Και όταν ματαιώνεται η ελπίδα τότε “πεθαίνεις”».

– Ζωντανός-νεκρός, δηλαδή ζόμπι.
«Πάντοτε ελπίζεις σε κάτι. Δεν λέμε “η ελπίδα πεθαίνει τελευταία”;».

– Και η αιτία;
«Μα φυσικά από την έλλειψη παιδείας. Και από την απουσία κουλτούρας. Να μια λέξη που σήμερα θεωρείται αρνητική, που είναι υποτιμημένη. Μιλάω για την αληθινή κουλτούρα. Από εκεί προέρχονται όλα. Δεν έχουμε σωστή παιδεία. Και το παιδί δεν μεγαλώνει σωστά στο σπίτι. Στο σχολείο δεν μαθαίνει αυτά που πρέπει να μάθει. Εμείς μαθαίναμε γράμματα».

– Πού, στα ιδιωτικά;
«Οχι, σε δημόσιο σχολείο».

– Δεν είναι εξωφρενικό που όλα αυτά συμβαίνουν με την Αριστερά;
«Δεν λέω. Ολα τα κόμματα της εξουσίας έβαλαν κι αυτά το χεράκι τους. Ουδείς αθώος του “εγκλήματος”. Και πρέπει να σου πω ότι όλα αυτά που λέω δεν προέρχονται από κάποια κομματική σκοπιμότητα. Δεν έχω δική μου ατζέντα. Δεν θέλω από κανέναν απολύτως τίποτα. Μια χαρά είμαι. Ούτε την ευλογία τους θέλω, ούτε τίποτα».

Σε δέκα χρόνια θα έχουν αλλάξει τα πάντα

– Πώς θα είναι ο κόσμος σε δέκα χρόνια;
«Θα αλλάξουν τα πάντα. Θα αλλάξουμε κι εμείς».

– Πότε αυτό; Σε μια δεκαετία;
«Ηδη γίνεται. Και πρόσεξε, η αλλαγή θα γίνει εκ του φυσικού. Θα αλλάζουμε μέσα στη διαδικασία της εξέλιξης. Πρόκειται για ένα μείγμα Φυσικής, Ψηφιακής, Ρομποτικής και Κβαντικής. Τέλος με τον άνθρωπο. Θα αρχίσει η εποχή του μετα-ανθρώπου. Ο μετάνθρωπος».

– Για παράδειγμα;
«Θα έχουμε τσιπάκι στο κεφάλι. Ενα τσιπάκι με το οποίο θα αυξάνει η μνήμη μας, θα σταματάει το Αλτσχάιμερ, θα βοηθάει τη σεξουαλική μας ενέργεια. Θα τα κάνει όλα. Θα μπορούμε, επίσης, να “παίρνουμε” τον εγκέφαλό μας και να τον τοποθετούμε στο software. Ετσι θα αποθηκεύονται όλες οι εγκεφαλικές μας λειτουργίες και πληροφορίες Οταν λέω θα “παίρνουμε” τον εγκέφαλο δεν εννοώ φυσικά ότι θα τον… βγάζουμε».

– Μα γίνονται τέτοια πράγματα;
«Φυσικά γίνονται. Ηδη τα βλέπουμε όλα αυτά σε εργαστήρια. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει Existence Proof (απόδειξη ύπαρξης). Και ότι υπάρχει κβαντικός κομπιούτερ. Με απίστευτη δύναμη, που θα αλλάξει ριζικά τα πάντα. Φαντάσου ότι το smartphone σήμερα διαθέτει πληροφορίες ισοδύναμες με όλα τα κομπιούτερ της NASA όταν το “Apollo 11” πήγε στη Σελήνη».

– Θα αλλάξουν όλα λοιπόν;
«Ολα! Αυτή είναι η διαδικασία της εξέλιξής μας. Μερικοί φυσικά θα παραμείνουν “πίθηκοι”. Αλλά οι δύστυχοι δεν το ξέρουν… Οσο αναπτύσσεται το μυαλό μας, τόσο θα αλλάζουμε. Σκέψου τι γινόταν στο παρελθόν, όταν ο άνθρωπος αναγκάστηκε να παρεμβαίνει στη φύση. Αρα κάνουμε παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Αρα σταματήσαμε και φύγαμε από τη διαδικασία του λεγόμενου Survival of the Fittest, δηλαδή της επιβίωσης του ικανότερου, όπως έλεγε ο Δαρβίνος. Εχουμε φύγει από αυτό το στάδιο. Τώρα με τον μετα-άνθρωπο αρχίζουμε να εξελισσόμαστε σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Δεν θα υπάρχουν Νανόπουλοι και Δανίκες».

– Και τα ρομπότ;
«Ηδη κατασκευάζονται και μάλιστα αρκετοί επιστήμονες έχουν εκφράσει φόβους πως αυτά τα ανδροειδή κάποια στιγμή μπορεί να επαναστατήσουν και να εξολοθρεύσουν το ανθρώπινο είδος. Αν δηλαδή αυτά τα ρομπότ αυτοπροσδιοριστούν, τότε την έχουμε βάψει».

– Θα τα ζήσουμε όλα αυτά;
«Η επόμενη γενιά θα τα ζήσει. Και κάτι ακόμα: πρέπει επειγόντως, από τώρα, να βρούμε ένα νέο σύστημα ώστε αυτός ο κόσμος να μπορέσει να ζήσει ανθρώπινα και όλοι να ωφεληθούν από την εξέλιξη. Δύσκολα τα χρόνια που ζούμε σήμερα. Δεν θα μπορέσουν οι νομικοί να διοικήσουν. Να διαχειριστούν αυτή τη νέα εποχή. Πρέπει τα ηνία να τα αναλάβουν επιστημονάρες με συμβούλους νομικούς. Η εποχή αλλάζει. Τώρα ξέρουμε την αρχή του σύμπαντος. Οι πολιτικοί δεν έχουν ιδέα».

– Μπορούμε να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο αυτό το μέλλον;
«Σε μια άλλη, σε μια αυριανή κοινωνία που έχω εγώ στο μυαλό μου, το ποιος θα εκλέγεται αρχηγός δεν θα είναι ζήτημα ψηφοφορίας, αλλά επιλογής ανάμεσα σε ίσους και ισοδύναμους. Μια εκλογή που θα γίνεται σε στρογγυλό τραπέζι. Το σημερινό, το παγκόσμιο σύστημα, με τους νομικούς και τους λόγιους, αλλά και τους θεωρητικούς της οικονομίας, είναι τελειωμένο. Αυτή είναι η δική μου εξήγηση για τη σημερινή, παγκόσμια παρακμή».

– Δηλαδή ζούμε στην εποχή της μετάβασης;
«Ακριβώς αυτό. Βρισκόμαστε στο τέλος μιας εποχής και στην αρχή μιας άλλης. Και όπως, περίπου, έλεγε ο θρυλικός Ιταλός μαρξιστής Αντόνιο Γκράμσι, “όταν γεννιέται μια νέα κατάσταση, τότε εμφανίζεται και η τερατογένεση”. Εκείνος εννοούσε τον φασισμό. Εγώ σήμερα αναφέρομαι και στον δεξιό και στον αριστερό ακραίο λαϊκισμό».

– Ολα αυτά μπορεί να προκαλέσουν φόβο και τρόμο στην κοινωνία.
«Μα δεν τα λέω για να φοβηθεί ο κόσμος. Τα λέω για την ελπίδα και τα όνειρα».

– Οι σημερινοί πολιτικοί είναι άχρηστοι;
«Θέλω να πω ότι οι καταστάσεις τούς έχουν ξεπεράσει».

– Και η Ελλάδα;
«Η Ελλάδα είναι ένα μικροσύμπαν της Γης. Παρ’ όλα αυτά, διατηρώ μια εσωτερική αισιοδοξία για την εξέλιξη της πατρίδας μου. Και κάτι ακόμα. Πολλές φορές αυτά που λέω ενοχλούν μερικούς ανθρώπους. Εγώ τα λέω επειδή έτσι τα σκέφτομαι, όπως πρέπει να τα πω. Δεν ψάχνω να βρω μια θεσούλα. Τα λέω όπως το αισθάνομαι. Αυθόρμητα».

Εκεί προς το τέλος, έτσι για το αστείο της υπόθεσης, να ελαφρύνω την ατμόσφαιρα, τον ρώτησα:

-Για να το καταλάβω, το τσιπάκι στον εγκέφαλο θα βελτιώνει αυτομάτως τις σεξουαλικές επιδόσεις;
«Μα το είπαμε αυτό… (γέλια) Θυμάμαι πάντως, όταν παλιά είχα πει σε μια γραμματέα μου, έτσι για πλάκα, “short and thick does the trick” (το κοντό και χοντρό τα καταφέρνει), εκείνη με ρώτησε: “Why not long and thick?”, γιατί όχι το μακρύ και χοντρό;».Το ρολόι έδειχνε αργά, σηκώθηκε, χαμογέλασε και έφυγε. Με τέτοια πλάσματα, έστω για μία ώρα, ταξιδεύεις μακριά. Φεύγεις. Λυτρωμένος. Προσωρινά. Αγαπητέ κύριε Νανόπουλε, πάντα καλά και πάντα μπροστά!

https://physicsgg.me/2022/12/22/δημήτρης-νανόπουλος-mε-τη-σημερινή-τε/

 

Σχολιο:Συζητωντας με τετοιους ανθρωπους γινεσαι και εσυ αλλος και βλεπεις τον κοσμο με αλλο ματι!!

FgB6PRQXkAI6o54.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Δημήτρης Νανόπουλος: «Μοίρα μας είναι ο χαρακτήρας μας»

Ο καθηγητής Υψηλών Ενεργειών Δημήτρης Νανόπουλος, κορυφαίος θεωρητικός φυσικός στον κόσμο και γνωστός μέσα από το περιβόητο paper του 1976 (John Ellis, Mary K. Gaillard, D.V. Nanopoulos), το οποίο οδήγησε το CERN στην ανακάλυψη του «Σωματιδίου του Θεού», μας μιλάει για την επιστημονική του διαδρομή και την ζωή: από το Χαρβάτι στο Χάρβαρντ, στο CERN, στην πρώτη φορά που έκλαψε όταν έμαθε για τον θάνατο του Φάινμαν, στην αναφορά στο όνομά του από τον Πίτερ Χιγκς όταν παρέλαβε το Νόμπελ Φυσικής το 2013, και στον θυμό που του προκαλούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολούνται με το ασήμαντο, και τους διαφεύγουν μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις για την ανθρωπότητα. Μιλάει για την απόφαση, η οποία του άλλαξε την πορεία του στην Επιστήμη, και για την οποία είναι ακόμα υπερήφανος, και για το τι έρχεται στο άμεσο μέλλον ως γνώση, γύρω από την δημιουργία των πάντων.     

ce9dce91ce9dce9fcea0ce9fcea5ce9bce9fcea3

Από το Χαρβάτι στο Χάρβαρντ
Από τον Μάκη Προβατά

Στοκχόλμη, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2013. Ο Πίτερ Χιγκς παραλαμβάνοντας το Νόμπελ Φυσικής, είπε: «…το 1976 οι Ellis, Gaillard και Νανόπουλος παρότρυναν τους πειραματικούς φυσικούς του CERN να αναζητήσουν το μποζόνιο Higgs όπως το προέβλεπε η θεωρία. Ήταν η αρχή μιας μεγάλης πειραματικής έρευνας, η οποία κορυφώθηκε με την ανακοίνωση του CERN τον Ιούλιο του 2012».Ο Δημήτρης Νανόπουλος, όταν ήταν μαθητής στο γυμνάσιο Ζωγράφου, διαφώνησε με τον καθηγητή των Θρησκευτικών, και αποφάσισε να αλλάξει σχολείο. Για καλή του τύχη, επέλεξε να πάει στο 3ογυμνάσιο Αρρένων Αμπελοκήπων, όπου, συνάντησε τον Φυσικό Βαγγέλη Τσιγκούνη, ο οποίος κατάλαβε την αγάπη του για την Φυσική, και ήταν αυτός που τον παρότρυνε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Μας αφηγείται τα παιδικά του χρόνια στο Χαρβάτι, μιλάει για το πρώτο σημάδι που είχε στα οκτώ του χρόνια ο ίδιος για αυτό που θα ακολουθούσε στην ζωή, και τον εντελώς ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίον, ως τιμωρία, τελείωσε το δημοτικό μόνος του σε ένα θρανίο, δίπλα στην δασκάλα. Θυμάται το πάθος του για το ποδόσφαιρο, στο οποίο ήταν πολύ καλός, και έφτασε να παίζει στο τσικό του Παναθηναϊκού.Παρότι η οικογένειά του ήταν φτωχή, ό ίδιος είχε αποφασίσει ότι θα φύγει από την Ελλάδα, γιατί εδώ δεν μπορούσε να σπουδάσει «ενοποιημένες θεωρίες» που ήταν το όνειρό του. Η Χούντα ήταν το «κερασάκι στην τούρτα», όπως λέει ο ίδιος, για να πάρει την απόφαση.

Η πιο κρίσιμη απόφαση

Μας περιγράφει πως, φτάνοντας, μετά από ημέρες ταξιδιού με τρένο στο Μάντσεστερ τον Σεπτέμβριο του 1971, ανακάλυψε ότι, από κακή συνεννόηση εκεί τον περίμεναν να σπουδάσει Πυρηνική Φυσική. Και τότε, σε μία βραδιά, πήρε μία απόφαση που έμελλε να αποδειχτεί η πιο κρίσιμη απόφαση της ζωής του.Πήγε στο Σάσεξ, και χρησιμοποιώντας λίγο από το ελληνικό δαιμόνιο, σπούδασε ενοποιημένες θεωρίες, τελειώνοντας σε χρόνο-ρεκόρ.Μας μιλάει για τον αιφνιδιασμό του όταν του είπαν στο Σάσεξ ότι ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έπρεπε να φύγει, κάτι που όμως, αμέσως μετά τον οδήγησε για πρώτη φορά στο CERN.

Το «σωματίδιο του Θεού»

Μας περιγράφει την στιγμή που εμπνεύστηκε το περιβόητο paper για να βρεθεί το μποζόνιο Χιγκς, το «σωματίδιο του Θεού», και το πώς αυτό έγινε πραγματικότητα.Μιλάει για την περίοδο που, ενώ περίμενε την πειραματική επιβεβαίωση από το CERN, για το μποζόνιο Χιγκς, ασχολήθηκε με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, και μας το αναλύει, χαρακτηρίζοντάς τον «κβαντικό υπολογιστή».Θυμάται ακόμα με συγκίνηση την στιγμή που έχει κλάψει στην ζωή του, και την σκέψη που έκανε, όταν τον ενημέρωσαν ότι πέθανε ο Ρίτσαρντ Φάινμαν.

Η Ακαδημία Αθηνών , τα βραβεία και η αναγνώριση

Φέρνει στο μυαλό του την εφηβική «σχέση» που είχε με τα βιβλία του Ενρίκο Φέρμι, και το πώς ένιωσε, χρόνια αργότερα, όταν του δόθηκε το βραβείο «Ενρίκο Φέρμι» από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής. Περιγράφει την διαδικασία μέσα από την οποία έγινε Ακαδημαϊκός, και την καταπληκτική σύμπτωση που τον συνδέει με τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Θεωρεί ευτυχισμένη, επιστημονικά, στιγμή, αυτήν που, ο Πίτερ Χιγκς, παραλαμβάνοντας το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, στο τέλος της ομιλίας του, κάνει ιδιαίτερη μνεία στο paper John Ellis, Mary K. Gaillard, D.V. Nanopoulos.

Το μιόνιο και ο θυμός για τα Μ.Μ.Ε.

Aναφέρεται στα αποτελέσματα της θεωρητικής Φυσικής )πριν από δυο χρόνια) γύρω από το μιόνιο, το πόσο πολύ σπουδαίο είναι αυτό ως ανακάλυψη, και πόσο τον θυμώνει ότι τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. το αγνόησαν, για να ασχοληθούν με «δευτερεύουσες» ειδήσεις.Μας λέει ότι θα δουλεύει μέχρι τελευταία στιγμή, αφού «η θεωρητική Φυσική είναι το πνευματικό μου οξυγόνο», και δίνει συμβουλές ζωής για τα νέα παιδιά για οτιδήποτε θέλουν να ακολουθήσουν στην ζωή τους, και ειδικότερα για την θεωρητική Φυσική. Ο Δημήτρης Νανόπουλος, από τους σημαντικότερους εν ζωή θεωρητικούς Φυσικούς, μας μιλάει στο ImpacTalk και στους Leaders σχεδόν για τα Πάντα.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την συνέντευξη του Δημήτρη Νανόπουλου ΕΔΩhttps://impactalk.gr/el/leaders-talk/epistimi/dimitris-nanopoylos-moira-mas-einai-o-haraktiras-mas

https://physicsgg.me/2023/06/03/δημήτρης-νανόπουλος-μοίρα-μας-είναι/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Δημήτρης Νανόπουλος: η υπογραφή της θεωρίας των υπερχορδών.

στα πειραματικά δεδομένα του υποβάθρου των βαρυτικών κυμάτων

ctgca838bgtbxwysw5fnyd-1920-80.png.webp?

Σε πρόσφατη δημοσίευση με τίτλο «Signatures of Superstring theory in NANOGrav«,

https://arxiv.org/abs/2307.08601

οι φυσικοί: Σπύρος Βασιλάκος, Δημήτρης Νανόπουλος, Θεόδωρος Παπανικολάου, Εμμανουήλ Σαρειδάκης και Χαράλαμπος Τζερεφός, υποστηρίζουν πως βρήκαν για πρώτη φορά υπογραφές της θεωρίας των υπερχορδών στα δημοσιευμένα δεδομένα της συνεργασίας NANOGrav. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις η συνεργασία NANOGrav και άλλες ερευνητικές ομάδες, ανιχνεύθηκε ένα υπόβαθρο των βαρυτικών κυμάτων που διαχέεται στο σύμπαν.https://physicsgg.me/2023/06/29/ανίχνευσαν-το-υπόβαθρο-των-βαρυτικών/

Οι έλληνες φυσικοί επικεντρώνονται στο φάσμα των αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων που προκαλείται από το βαρυτικό δυναμικό ενός πληθυσμού αρχέγονων μαύρων οπών, οι οποίες σύμφωνα με τη θεωρία της υπερβαρύτητας και των υπερχορδών, δημιουργήθηκαν σε μια πρώιμη εποχή κυριαρχίας της ύλης μετά την Μεγάλη Έκρηξη, και στη συνέχεια εξατμίστηκαν πριν ξεκινήσει αρχέγονη πυρηνοσύνθεση. Έτσι προέκυψε άφθονη παραγωγή βαρυτικών κυμάτων, τα χαρακτηριστικά των οποίων φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τα δεδομένα του NANOGrav. Επομένως, σύμφωνα με τη δημοσίευση, αυτό το γεγονός μπορεί να λειτουργήσει ως σαφής υπογραφή της θεωρίας υπερβαρύτητας και υπερχορδών.Όμως, οι φανατικοί εχθροί της θεωρίας των χορδών, όπως ο Peter Woit που θεωρεί ότι η εν λόγω θεωρία δεν είναι «ούτε καν λάθος», υπενθυμίζουν μια παρόμοια δημοσίευση πριν από 40 χρόνια σχετική με τις πειραματικές προβλέψεις της θεωρίας των υπερχορδών, στην οποία συμμετείχε πάλι ο Δημήτρης Νανόπουλος (Experimental Predictions from the Superstring).

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/037026938590694X

Η εργασία προέβλεπε μεταξύ άλλων μάζα 55 GeV για το κορυφαίο κουάρκ, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε, αφού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η μάζα του κορυφαίου κουάρκ υπολογίστηκε στα 176±18 GeV. Έτσι, θεωρούν υπερβολικούς τους ισχυρισμούς της τωρινής δημοσίευσης περί υπογραφής των υπερχορδών στα πειραματικά δεδομένα NANOGrav. Ε και;Οι φυσικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν υποθέσεις και να επανελέγχουν τα θεωρητικά τους μοντέλα, στη βάση όλων των νέων πειραματικών δεδομένων. Πολλές φορές κάνουν λάθη και οι υποθέσεις τους αποτυγχάνουν. Έτσι προχωράει η επιστήμη.
Γιατί όπως λέει ο ποιητής: «Οι αγώνες χάνονται με το ίδιο πνεύμα που κερδίζονται».

https://physicsgg.me/2023/07/19/δημήτρης-νανόπουλος-η-υπογραφή-της-θε/

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης