Jump to content

Ενρίκο Φέρμι.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο Ενρίκο Φέρμι και το βραβείο Νομπέλ. :cheesy:

Ο Ενρίκο Φέρμι (Enrico Fermi 1901 – 1954), γεννήθηκε σαν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου, ήταν Ιταλός θεωρητικός και πειραματικός φυσικός – ένας από τους ελάχιστους που συνδύαζε και τα δύο – ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με κορυφαίες στιγμές της φυσικής του εικοστού αιώνα.

Είναι ο δημιουργός του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα (Σικάγο 1942) και θεωρείται επίσης ο «πατέρας της ατομικής βόμβας» μαζί με τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ.

Ενώ εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή του στη θεμελιώδη φυσική. Αμέσως μετά τη διατύπωση της απαγορευτικής αρχής από τον Πάουλι (1925), ο Φέρμι –τότε ακόμα στην Ιταλία– ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι η στατιστική συμπεριφορά ενός συστήματος σωματιδίων που υπόκεινται στην απαγορευτική αρχή – δηλαδή ενός συστήματος φερμιονίων, όπως τα αποκαλούμε σήμερα – είναι ριζικά διαφορετική από τη στατιστική Μάξγουελ-Μπόλτζμαν των κλασικών σωματιδίων.

Η στατιστική που πρότεινε ο Φέρμι – και η οποία ανακαλύφθηκε ανεξάρτητα από τον Ντιράκ– είναι πλέον γνωστή ως η στατιστική Φέρμι-Ντιράκ και αποτελεί τη βάση για τη φυσική της στερεάς κατάστασης όπου τα βασικά σωματίδια –τα ηλεκτρόνια– είναι, βεβαίως, φερμιόνια, αφού έχουν σπιν ½.

Η διατύπωση του πρώτου θεωρητικού μοντέλου για την ασθενή πυρηνική δύναμη – γνωστού έκτοτε ως αλληλεπίδραση Φέρμι– είναι η επόμενη μεγάλη συμβολή του Φέρμι στη θεμελιώδη φυσική. Μετά την πρόταση του Πάουλι, το 1931, ότι η διατήρηση της ενέργειας κατά τη διάσπαση βήτα απαιτεί την ύπαρξη ενός «φευγαλέου» σωματιδίου αμελητέας μάζας, ο Φέρμι έσπευσε κατ’ αρχάς να γίνει ο «νονός» του – το «βάφτισε» νετρίνο– κυρίως όμως να περιγράψει θεωρητικά τον ρόλο του στην ασθενή δύναμη.

Το θεωρητικό μοντέλο που πρότεινε παρέμεινε σε ισχύ για πολλές δεκαετίες και έπαιξε καθοριστικό ρόλο – τόσο λόγω των επιτυχιών του όσο και των σοβαρών προβλημάτων που το κατέτρυχαν – στην ανάπτυξη των λεγόμενων θεωριών βαθμίδας και την επινόηση του μηχανισμού Χιγκς, που έκαναν τελικά δυνατή την ενοποίηση των ασθενών με τις ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις στο πλαίσιο της οποίας λύνονται φυσιολογικά και τα προβλήματα του αρχικού «μοντέλου Φέρμι» των ασθενών δυνάμεων.

Εν τούτοις, η δημοσίευση της σχετικής εργασίας του Φέρμι απορρίφθηκε από το περιοδικό Nature και το άρθρο δημοσιεύτηκε τελικά στο ιταλικό περιοδικό Nuovo Cimento το 1934!

Κάθε μία από τις παραπάνω συμβολές του Φέρμι θα αρκούσε βεβαίως από μόνη της όχι απλώς για να του δώσει το βραβείο Νομπέλ αλλά και να του εξασφαλίσει μια θέση στο «πάνθεον» των θεμελιωτών της κβαντικής θεωρίας.

Όμως από ειρωνεία της τύχης το βραβείο Νομπέλ απονεμήθηκε στον Φέρμι, το 1938, για ένα πείραμά του που αποδείχτηκε λίγο μετά ότι είχε ερμηνευτεί λάθος!

Η ιστορία έχει ως εξής. Όντας ο πρώτος που διαπίστωσε ότι τα βραδέα νετρόνια απορροφώνται πολύ περισσότερο από βαρείς πυρήνες σε σύγκριση με τα ταχέα νετρόνια – μια σημαντική ανακάλυψη από μόνη της – ο Φέρμι προσπάθησε αμέσως μετά να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός για να παράγει στοιχεία βαρύτερα από το ουράνιο, δηλαδή τα υπερουράνια στοιχεία όπως λέγονται.

Η βασική ιδέα είναι πολύ απλή. Όταν ένας πυρήνας «βομβαρδιστεί» με βραδέα νετρόνια θα απορροφήσει κάποια απ’ αυτά και θα αποκτήσει περισσότερα νετρόνια απ’ ό,τι το σταθερό του ισότοπο. Θα γίνει έτσι ασταθής και θα ακολουθήσει η διαδικασία της διάσπασης βήτα, μέσω της ασθενούς αντίδρασης

νετρόνιο → πρωτόνιο + ηλεκτρόνιο + νετρίνο,

η οποία μετατρέπει τον αρχικό πυρήνα σε έναν άλλο με ατομικό αριθμό αυξημένο κατά μονάδα αφού απέκτησε ένα ακόμη πρωτόνιο. Εν τούτοις, όταν ο Φέρμι και η ομάδα του βομβάρδισαν με νετρόνια τα στοιχεία θόριο και ουράνιο, αυτό που συνέβη δεν ήταν η παραγωγή βαρύτερων στοιχείων, όπως πίστευαν, αλλά το φαινόμενο της σχάσης το οποίο κανείς δεν θεωρούσε πιθανό εκείνη την περίοδο.

Με την εκ των υστέρων σοφία μας δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε σήμερα τόσο τους θεωρητικούς όσο και τους πειραματικούς λόγους που παραπλάνησαν τον Φέρμι –και όχι μόνο– ώστε να ερμηνεύσει τα πειραματικά του ευρήματα ως παραγωγή υπερουράνιων στοιχείων και όχι ως σχάση.

Το βέβαιο είναι ότι το γεγονός θα καταγραφεί στην ιστορία της φυσικής του εικοστού αιώνα ως ένα από τα ιδιάζοντα περιστατικά της.(….)

http://physicsgg.me/2015/09/29/%ce%bf-%ce%b5%ce%bd%cf%81%ce%af%ce%ba%ce%bf-%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bc%ce%b9-enrico-fermi-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%ad/

.jpg.c565521a3a4111801f4a36ca0bb17a52.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ FERMI (Fermi’s Paradox) :cheesy:

«Είναι παράξενο να μεγαλώσει ένα μόνο στάχυ σταριού μέσα σ’ ένα μεγάλο χωράφι κι ένας μόνον κόσμος μέσα στον Άπειρο».

Μητρόδωρος από τη Χίο, μαθητής του Δημόκριτου

 

O Ιταλός Enrico Fermi (1901-1954), ένας από τους λαμπρότερους φυσικούς του 20ού αιώνα, κατάφερε να κάνει δεκάδες μεγάλες ανακαλύψεις, ειδικά στους τομείς των ραδιοακτινοβολιών, ήταν ο πρώτος που κατάφερε να διασπάσει το άτομο, και το 1938 έλαβε το βραβείο Νόμπελ για την προσφορά του στην Επιστήμη. Ο Fermi, επίσης, ενδιαφερόταν για το εξωγήινο ζήτημα. Αυτός και οι συνεργάτες του πίστευαν ότι το Σύμπαν περιέχει εκατομμύρια πολιτισμούς πιο αναπτυγμένους από τον δικό μας. Αυτή ήταν και αγαπημένη συζήτηση της παρέας των επιστημόνων, μέχρι την ημέρα που ο Fermi, στη διάρκεια μιας συζήτησης, συνειδητοποίησε το περίφημο παράδοξό του: αν πραγματικά υπάρχουν έστω και ελάχιστοι υπερ-ανεπτυγμένοι πολιτισμοί, θα πρέπει ήδη να έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας. Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια «καλή» γνώση της πυραυλικής τεχνολογίας και μια «κακή» διάθεση για κατάκτηση, για να καταφέρει οποιοσδήποτε πολιτισμός να αποικήσει ολόκληρο το Γαλαξία!

Μια πρώτη απάντηση στην παρατήρησή του ήταν ότι «πιθανότατα το Σύμπαν ήταν πολύ μεγάλο, ενώ η ταχύτητα των διαστημοπλοίων μικρή», αλλά ο Fermi ανταπάντησε σχεδόν άμεσα ότι μια οποιαδήποτε «διαστημική αυτοκρατορία» έχει στη διάθεσή της εκατομμύρια χρόνια για την εξάπλωσή της και, σε περίπου δέκα εκατομμύρια χρόνια, οποιαδήποτε αυτοκρατορία θα μπορούσε να κατακτήσει ολόκληρο το Γαλαξία. Μπορεί δέκα εκατομμύρια χρόνια να ακούγονται πολλά, αλλά, αφού η ηλικία του Σύμπαντος είναι μεγαλύτερη από δέκα χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια, είναι ένα σχετικά ασήμαντο χρονικό διάστημα. Από την άλλη, με ότι ταχύτητα κι αν ταξιδεύουν τα διαστημόπλοια, τα δέκα εκατομμύρια χρόνια είναι παραπάνω από αρκετά για την κατάκτηση ολόκληρου του Γαλαξία…

Με αυτές τις σκέψεις, ο Fermi έκανε την περίφημη ερώτησή του: «Πού είναι όλοι;». Αν και ακούγεται σχεδόν ηλίθια, αυτή η ερώτηση βασανίζει ακόμη και σήμερα όλους τους ερευνητές και ονομάστηκε το Παράδοξο του Φέρμι (Fermi’s Paradox).

Οι σοβαροί ερευνητές δεν τολμούν να απαντήσουν στην ερώτηση του Fermi, γιατί τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας οδηγούν στο παράδοξο και αντιφατικό συμπέρασμα ότι πουθενά στο Σύμπαν δεν υπάρχει ζωή, κάτι που είναι, ολοφάνερα, μια λανθασμένη παραδοχή και δεν εξηγεί καθόλου το γεγονός ότι εμείς υπάρχουμε…

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΜΕ “ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ”;

Από το 1980 μέχρι σήμερα, έχουν συνταχτεί εκατοντάδες επιστημονικά κείμενα που προσπαθούν να δώσουν απάντηση. Αλλά το παράδοξο παραμένει, γιατί ορισμένα συμπεράσματα ξεπερνούν κατά πολύ τις ιδέες της πιο ακραίας επιστημονικής φαντασίας…

Μια υπόθεση αναφέρει ότι είμαστε «ζωολογικός κήπος» κάτω από αυστηρή παρακολούθηση, μια άλλη αναφέρει ότι απλώς είμαστε πολύ «αδιάφοροι» για τους εξωγήινους κι όλες οι παραδοξότητες που συναντάμε καθημερινά είναι τα ίχνη διαστρικών ταξιδιωτών που περνούν καθημερινά από τον κόσμο μας, αλλά αδιαφορούν απόλυτα για την ύπαρξή μας, γιατί μπροστά τους δεν είμαστε παρά «ζωύφια», κάτι σαν μια ασήμαντη «μυρμηγκοφωλιά» στην άκρη του Γαλαξία…

ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ

Ο Τζον Μπολ (John Ball) του Κέντρου Αστροφυσικής Σμίθσον στο Χάρβαρντ, που έχει διατυπώσει την υπόθεση του «ζωολογικού κήπου», συνόψισε κάποτε το «φάσμα των πιθανοτήτων» που αντιμετωπίζει η Έρευνα για την Εξωγήινη Νοημοσύνη (SETI) και βλέπει τις εξής πιθανότητες:

1.Δεν υπάρχουν άλλοι πολιτισμοί.

2. Υπάρχουν αλλά είναι πρωτόγονοι. Δε γνωρίζουν τίποτε για μας, αλλά μπορεί να ήθελαν να ξέρουν.

3.Υπάρχουν άλλοι πολιτισμοί, αλλά βρίσκονται περίπου στο δικό μας επίπεδο. Υποπτεύονται ότι υπάρχουμε και ίσως να ήθελαν να μιλήσουν μαζί μας (σενάριο του καθρέπτη).

4.Υπάρχουν, ξέρουν ότι είμαστε εδώ και θα ήθελαν ίσως να μας μιλήσουν, δεν κατόρθωσαν όμως ακόμη να τραβήξουν την προσοχή μας.

5.Δεν ενδιαφέρονται για μας. Δεν αποτελούμε γι αυτούς απειλή και δεν έχουμε κάτι που να το θέλουν.

6.Ενδιαφέρονται κάπως για μας και ορισμένοι επιστήμονες τους ήδη μας μελετούν.

7.Ενδιαφέρονται πολύ για μας και μας μελετούν εκτεταμένα αλλά μυστικά.

8.Ανακατεύονται στα θέματά μας αυτή τη στιγμή.

9.Αποτελούμε αντικείμενο πειράματός στο εργαστήριο τους.

10. Υπάρχει Θεός. (Αυτό δεν είναι αναγκαστικά ανακόλουθο με καμία από τις άλλες πιθανότητες).

Το πραγματικό Παράδοξο είναι ότι, ενώ οι επιστημονικοί κύκλοι συζητούν με μεγάλη θέρμη για αυτά τα θέματα (όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω), στο ευρύ κοινό παρουσιάζεται μια εικόνα απόλυτης άρνησης για τη σχετική θεματολογία. Αν οι επιστήμονες θεωρούν το πλήθος ανίκανο να καταλάβει αυτά τα θέματα και αδιαφορούν να το ενημερώσουν, σκεφτείτε τότε τι νιώθουν οι εξωγήινοι για το είδος μας. Ίσως αυτή είναι και μια καλή απάντηση για πολλά παράδοξα.

Άλλωστε «η απουσία του αποδεικτικού στοιχείου δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο της απουσίας» (Μάρτιν Ρις).

Ο Σνόουντεν «λύνει» το παράδοξο του Φέρμι για την ύπαρξη εξωγήινων!

Ο Ιταλός φυσικός Ενρίκο Φέρμι είχε θέση μια εύλογη απορία για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Αφού υπάρχουν δισεκατομμύρια άστρα σαν τον δικό μας Ήλιο στο γαλαξία μας, πολλά μάλιστα μεγαλύτερα ηλικιακά από τον δικό μας, και γύρω από αυτά περιστρέφονται δισεκατομμύρια πλανήτες. Στατιστικά ένας μεγάλος αριθμός από αυτά θα μπορούσε να έχει ζωή και πολιτισμούς με τεχνολογική εξέλιξη. Καθώς όλα αυτά επιβεβαιώνονται πως εμείς δεν μπορούμε να δούμε κανένα σημάδι αυτής της εξωγήινης ζωής;

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν μίλησε στην εκπομπή StarTalk του διάσημου αστροφυσικού Neil deGrasse Tyson, διατύπωσε μια άποψη σχετικά με αυτό το παράδοξο. «Αν παρατηρήσει κανείς τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες, εάν η κρυπτογράφηση έχει γίνει με σωστό τρόπο, τότε δεν υπάρχει τρόπος να αναγνωρίσετε ότι διαφέρουν από μια κοινή, ελεύθερη συνομιλία. Επομένως, εάν ένας εξωγήινος πολιτισμός (ή εμείς) προσπαθήσει να επικοινωνήσει ή να παρακολουθήσει άλλους πολιτισμούς, τότε αυτό θα είναι εφικτό μόνο εάν τους πετύχει σε σχετικά βασικό επίπεδο εξέλιξης όπου οι συνομιλίες και η κοινωνία δεν έχει αναπτύξει μηχανισμούς προστασίας», δήλωσε ο Σνόουντεν, σύμφωνα με το Έθνος, και πρόσθεσε:

«Αν υποθέσουμε ότι τα σήματα που καταγράφουν οι δορυφόροι αντιστοιχούν σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή ή τηλεφωνική κλήση ή στοιχείο GPS κάποιου εξωγήινου πολιτισμού, τότε αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς δεν διαφέρει από την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου λόγω της κρυπτογράφησης τους».

https://zenithmag.wordpress.com/2015/09/08/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-fermi-fermis-paradox/

enrico_fermi_chalkboard_0_0.thumb.jpg.ba2ffbd0f7fa03286803188111d51876.jpg

seti_va-fermi-paradox-2013.jpg.6fc9c76c5bbbbed8a6a6d607504263a0.jpg

anoigma-2.thumb.jpg.9c5ee8a67ab6971e9acc7b1c78c4c393.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

10 χρόνια ανακαλύψεων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi. :cheesy:

Στις 11 Ιουνίου 2018 το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γ Fermi συμπληρωσε 10 χρόνια έρευνας στο διάστημα. Μέχρι τώρα ανίχνευσε 5000 πηγές ακτίνων γάμα, που οφείλονται σε μαύρες τρύπες, άστρα νετρονίων και άλλα ακραία κοσμικά αντικείμενα και γεγονότα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο πήρε το όνομα του Ενρίκο Φέρμι, του μεγάλου ιταλο-αμερικανού πυρηνικού φυσικού, που βραβεύθηκε με το νόμπελ φυσικής το 1938:

https://physicsgg.me/2018/06/11/10-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%88%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης