AstroVox :: Επισκόπηση Θ.Ενότητας - 23ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας 2017-2018
Κεντρική σελίδα του AstroVox AstroVox
Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα
 
 Κεντρική ΣελίδαΚεντρική Σελίδα   FAQFAQ   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών    ΑστροφωτογραφίεςΑστροφωτογραφίες   ΕγγραφήΕγγραφή 
  ForumForum  ΑστροημερολόγιοΑστροημερολόγιο  ΠροφίλΠροφίλ   ΑλληλογραφίαΑλληλογραφία   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Αστροημερολόγιο 
23ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας 2017-2018

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Η αστρονομία στην Ελλάδα
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
βολιωτηςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 09 Αύγ 2005
Σύνολο δημοσιεύσεων: 3333
Ηλικία: 31
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 30/11/2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 16:26    Θέμα δημοσίευσης: 23ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας 2017-2018 Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

http://contest.astronomos.gr
_________________
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
βολιωτηςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 09 Αύγ 2005
Σύνολο δημοσιεύσεων: 3333
Ηλικία: 31
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 01/12/2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:04    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

http://contest.astronomos.gr/archives/16410
_________________
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
astrovoxOffline
Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Άβαταρ

Ένταξη: 18 Μάρ 2001
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7432
Τόπος: Πάτρα
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 01/12/2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:03    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Παράθεση:
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
23ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας & Διαστημικής 2018

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 47/16-11-2017 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε τον 23ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής 2018 για το σχολικό έτος 2017-2018 που προκηρύσσει το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.

Ο Διαγωνισμός Αστρονομίας διεξάγεται τόσο στα Λύκεια όσο και στα Γυμνάσια της χώρας, με διαφορετικά θέματα. Οι φάσεις του διαγωνισμού θα είναι τρεις (3) για τα Γυμνάσια και τέσσερις (4) για τα Λύκεια. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στις τέσσερις φάσεις του διαγωνισμού που αφορούν στους μαθητές Λυκείου, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται και στοιχειώδεις γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ

Η εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού είναι το Ηλιακό μας Σύστημα, οι Αστέρες, οι Γαλαξίες, το Σύμπαν, η Ουράνια Σφαίρα, τα Τηλεσκόπια, η Διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.

ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Οι φάσεις του διαγωνισμού θα είναι ως εξής:

Η πρώτη (1η) φάση με το όνομα «ΕΥΔΟΞΟΣ» θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Διαγωνισμού από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι και τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017. Στην ιστοσελίδα contest.astronomos.gr δημοσιεύεται μία σειρά ερωτήσεων και ασκήσεων, τόσο για τα Λύκεια, όσο και για τα Γυμνάσια, τις οποίες μπορεί να «κατεβάσει» όποιος μαθητής Λυκείου ή Γυμνασίου επιθυμεί να λάβει μέρος στον Μαθητικό Διαγωνισμό. Τονίζεται ότι η φάση αυτή είναι προαιρετική και η μη συμμετοχή κάποιου μαθητή ή μαθήτριας δεν αποτελεί στοιχείο αποκλεισμού του/της από την επόμενη φάση. Η 1η αυτή φάση λειτουργεί περισσότερο ως φάση προετοιμασίας για τις επόμενες (και δυσκολότερες) φάσεις.

Οι μαθητές μπαίνοντας στον ιστότοπο contest.astronomos.gr θα βρουν τη σχετική σελίδα του 23ου Διαγωνισμού στο μενού Μαθητικός Διαγωνισμός -> Γυμνασίου-Λυκείου. Εκεί θα βρουν τον σύνδεσμο που θα τους οδηγήσει στη φόρμα δήλωσης συμμετοχής στην οποία θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο – διεύθυνση – τηλέφωνο, κ.λπ.), και στη συνέχεια θα «κατεβάσουν» (download) τα θέματα που θα κληθούν να απαντήσουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για λόγους ασφαλείας και καλύτερης λειτουργικότητας, οι εγγραφές – δηλώσεις συμμετοχής θα είναι εφικτές μέχρι την 8η Δεκεμβρίου 2017 στις 23:59. Το σύστημα τότε κλειδώνει τις εγγραφές και από την 9η Δεκεμβρίου 2017 στις 00:01 θα επιτρέπει μόνο την σύνδεση των ήδη εγγεγραμμένων μαθητών για υποβολή των απαντήσεων.

Οι μαθητές, αφού λύσουν τις ασκήσεις, θα πρέπει συνδεθούν (εντός της προθεσμίας, δηλ. μέχρι τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 στις 23:59) στο σύστημα με το username και το password που όρισαν κατά την συμπλήρωση της φόρμας δήλωσης συμμετοχής και να απαντήσουν στις ερωτήσεις εντελώς ηλεκτρονικά (δηλαδή πάνω στην ιστοσελίδα). Στην τελευταία σελίδα των απαντήσεων θα υπάρχει εμφανές κουμπί με την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΟΛΗ». Το πάτημα του κουμπιού θα σημαίνει αυτόματα το τέλος της εξέτασης και η αποστολή του ηλεκτρονικού γραπτού τους στην Επιτροπή του Διαγωνισμού. Λόγω της χρήσης του ειδικού αυτού συστήματος εξέτασης, απαντήσεις από τον συγκεκριμένο συμμετέχοντα θα στέλνονται μόνο μία φορά και δεν θα γίνονται δεκτές εκ των υστέρων διορθώσεις.

Τα γραπτά των μαθητών διορθώνονται και αξιολογούνται από την Επιτροπή του Διαγωνισμού. Άριστα (4 μονάδες) παίρνει όποιος απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και λύσει όλες τις ασκήσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έγκυρη συμμετοχή στην 1η φάση θα θεωρηθεί αν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία της εξέτασης και πατηθεί το κουμπί «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» το αργότερο μέχρι τις 23:59 της 11ης Δεκεμβρίου 2017.

Στη δεύτερη (2η) φάση του διαγωνισμού, μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, ανεξάρτητα εάν συμμετείχαν ή όχι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού (για τη βαθμολογία βλέπε κατωτέρω). Η 2η φάση με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 9.00-12:00 π.μ. σε διάφορα Λύκεια και Γυμνάσια της χώρας. Οι απαντήσεις συγκεντρώνονται και διορθώνονται από την Επιτροπή του Διαγωνισμού.

Στη φάση αυτή, μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές των τριών τάξεων των Λυκείων και, παράλληλα, όλοι οι μαθητές των τριών τάξεων των Γυμνασίων της χώρας, με διαφορετικά θέματα. Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι τρεις (3) ώρες και θα διενεργηθεί με την ευθύνη μιας Τοπικής Επιτροπής Καθηγητών που θα ορίσει ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της κάθε περιοχής, οι καθηγητές της οποίας εθελοντικά θα προσφέρουν την υπηρεσία τους στο διαγωνισμό.

Δηλώσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό μπορούν να υποβάλουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στους Διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων τους μέχρι την 26η Ιανουαρίου 2018. Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Γυμνασίου/Λυκείου οφείλει να στείλει έγγραφο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τα ονόματα των μαθητών που δήλωσαν συμμετοχή, ούτως ώστε η Διεύθυνση να γνωρίζει από πριν τον τελικό αριθμό των συμμετεχόντων και να ορίσει το Εξεταστικό Κέντρο με τον αντίστοιχο αριθμό επιτηρητών.

Oι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να στείλουν στον κύριο Λουκά Ζαχείλα: zachilas@uth.gr, που είναι μέλος της Επιτροπής του Διαγωνισμού, το σχετικό έγγραφο όπου σημειώνεται το σχολείο (Εξεταστικό Κέντρο) στο οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός, καθώς και το e-mail, το τηλέφωνο και το fax του συγκεκριμένου σχολείου. Τα έξοδα μετακίνησης προς και από το Εξεταστικό Κέντρο βαρύνουν αποκλειστικά τον διαγωνιζόμενο, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή για την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.

Τα θέματα του διαγωνισμού θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα contest.astronomos.gr στις 8:55 π.μ., το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 και θα απαιτείται απλά ένα κλικ στον συγκεκριμένο σύνδεσμο για να αρχίσει αυτόματα το κατέβασμα στον Η/Υ. Τα θέματα θα περιέχονται σε αρχείο μορφής PDF (για το οποίο απαιτείται η παρουσία του Acrobat Reader ή συμβατού αναγνώστη αρχείων PDF εγκατεστημένου στον Η/Υ). Σε περίπτωση κωλύματος παραλαβής των θεμάτων (λόγω ηλεκτρονικού προβλήματος του Η/Υ του σχολείου ή εν γένει του διαδικτύου), ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον κ. Κων/νο Μαυρομμάτη (τηλ. 2421046253 ή 2421051061), μέλος της Επιτροπής Διαγωνισμού, για να αποσταλούν τα θέματα μέσω fax.

Οι μαθητές οφείλουν να γράψουν στο άνω μέρος της κόλλας απαντήσεων το ονοματεπώνυμό τους, το οποίο πρέπει οι επιτηρητές να το καλύψουν με αδιαφανές αυτοκόλλητο (αυτό που συνήθως χρησιμοποιείται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις).

Μετά το τέλος της τρίωρης εξέτασης, τα γραπτά των μαθητών τοποθετούνται σε φάκελο, χωριστά των μαθητών Λυκείου από του Γυμνασίου, και αποστέλλονται με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση της Επιτροπής του Διαγωνισμού (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, 383 33, Βόλος), για τη βαθμολόγηση και την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Άριστα (20 μονάδες) παίρνει όποιος απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και λύσει όλες τις ασκήσεις.

Το συνολικό «Άριστα» και των δύο ανωτέρω φάσεων είναι το 24.

Οι περίπου τριάντα (30) πρώτοι μαθητές Λυκείου και οι περίπου δεκαπέντε (15) πρώτοι μαθητές Γυμνασίου θα κληθούν να συμμετάσχουν στην 3η φάση του διαγωνισμού. Τα ονόματά τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας (contest.astronomos.gr).

H τρίτη (3η) φάση του διαγωνισμού, με το όνομα «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:00-15:00 το μεσημέρι, με την απόλυτη ευθύνη της Επιτροπής του Διαγωνισμού. Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον Βόλο βαρύνουν αποκλειστικά τον διαγωνιζόμενο, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή για την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.

Οι μαθητές που θα πετύχουν και στην 3η φάση του διαγωνισμού θα είναι οι νικητές του 23ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2018 και θα κληθούν να παραλάβουν τα βραβεία και τους επαίνους τους, καθώς και τις τιμητικές διακρίσεις των σχολείων τους, σε ειδική πανηγυρική τελετή, που θα διοργανωθεί στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπάρχει επιπλέον και η τέταρτη (4η) φάση του διαγωνισμού, με το όνομα «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, 21-22 Απριλίου 2018. Η συγκεκριμένη φάση αφορά όσα παιδιά του Λυκείου επιθυμούν να στελεχώσουν την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Η 12η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας –Αστροφυσικής θα διεξαχθεί εντός του 2018 (δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι ημερομηνίες και ο τόπος διεξαγωγής).

Στη φάση αυτή θα κληθούν οι δέκα (10) πρώτοι μαθητές Λυκείου της 3ης φάσης «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στον Βόλο. Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον Βόλο βαρύνουν αποκλειστικά τον διαγωνιζόμενο, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή την Επιτροπή.

Κατά τη φάση αυτή, οι μαθητές θα εξεταστούν σε τρία μέρη:

α) στο Θεωρητικό Μέρος, στο οποίο θα κληθούν να λύσουν προβλήματα μικρής και μεγάλης ανάπτυξης,

β) στην Ανάλυση Δεδομένων, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν σε πρόβλημα, στο οποίο θα έχουν δοθεί αστρονομικά δεδομένα και

γ) στο Παρατηρησιακό Μέρος, που θα γίνει σε υπαίθριο χώρο, στο οποίο οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, που θα αφορούν τα τηλεσκόπια, τη χρήση των τηλεσκοπίων και την ουρανογραφία. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εξέταση θα γίνει σε αίθουσα με κατάλληλα διαμορφωμένα θέματα.

Η κατάταξη των μαθητών θα γίνει με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας στα τρία αυτά μέρη.

ΒΡΑΒΕΙΑ

1) Οι πέντε (5) μαθητές του Λυκείου που θα έλθουν πρώτοι (δηλαδή από τον 1ο έως τον 5ο) στην τέταρτη (4η) φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», ηλικίας κάτω των 20 ετών (μέχρι την 30η-06-2018) και ανεξάρτητα από φύλο, θα κληθούν να συγκεντρωθούν στον Βόλο για ειδική προετοιμασία. Λόγω της μη ανακοινωμένης ακόμη ημερομηνίας της διεξαγωγής της 12ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας –Αστροφυσικής, η ανακοίνωση του προγράμματος της εκπαίδευσης θα γίνει αργότερα (εντός της σχολικής χρονιάς). Εάν κάποιος απουσιάσει από την εκπαίδευση σε ποσοστό άνω του 25% των συνολικών ωρών, αυτομάτως αποκλείεται από την Ομάδα. Οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών, καθώς και οι ίδιοι οι μαθητές θα κληθούν να υπογράψουν σχετική δήλωση του Κώδικα Συμπεριφοράς Ολυμπιακών Ομάδων Αστρονομίας-Αστροφυσικής. Η μη συμμόρφωση κάποιου μαθητή με τις αναγραφόμενες υποχρεώσεις (και μετά από προσωπική ενημέρωση του γονέα ή κηδεμόνα του) θα αποκλείεται από την Ομάδα και θα έχει μελλοντικές κυρώσεις σχετικά με την (πιθανή) συμμετοχή του στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας του επόμενου έτους.

Η προετοιμασία των μαθητών θα γίνει από καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και από πεπειραμένους καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ερασιτέχνες αστρονόμους. Στη διάρκεια της προετοιμασίας θα γίνουν διαγωνίσματα εφ΄ όλης της διδαχθείσας (και εξεταστέας στην Ολυμπιάδα) ύλης. Όσοι συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 50% της συνολικής βαθμολογίας και επιδείξουν (όπως αναφέρθηκε) αξιοπρεπή συμπεριφορά συνεργασίας, θα στελεχώσουν την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής και θα λάβουν μέρος στη 12η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Να τονισθεί, επιπλέον, ότι οι μαθητές-μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στη Διεθνή Ολυμπιάδα, θα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζουν τους κανόνες του Κώδικα Συμπεριφοράς Ολυμπιακών Ομάδων Αστρονομίας – Αστροφυσικής και σε περίπτωση που οι διοργανωτές της Ολυμπιάδας ή οι αρχηγοί της αποστολής διαπιστώσουν παραβάσεις του Κώδικα ή ανάρμοστη συμπεριφορά κάποιου μαθητή, διατηρούν το δικαίωμα αποκλεισμού του από τις υπόλοιπες φάσεις της Ολυμπιάδας, την έγγραφη αναφορά του όλου περιστατικού προς το σχετικό γραφείο του Υπουργείου Παιδείας και τον μελλοντικό αποκλεισμό του από τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, σε περίπτωση που δικαιούται ηλικιακά να συμμετάσχει.

2) Επίσης, οι δύο (2) πρώτοι της 3ης φάσης «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», ηλικίας 16 έως 18 ετών και ανεξαρτήτως φύλου, θα μεταβούν για επτά (7) ημέρες τον Ιούλιο του 2018 στις εγκαταστάσεις Space Camp της ΝΑSΑ στο Huntsville της πολιτείας Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και θα μετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, πληρώνοντας τα σχετικά δίδακτρα. Εάν κάποιος εκ των δύο πρώτων έχει επιτύχει σε προηγούμενο διαγωνισμό και έχει κερδίσει το ταξίδι στη NASA, θα αντικαθίσταται από τον αμέσως επόμενο της κατάταξης της 3ης φάσης (που δεν θα έχει κερδίσει σε προηγούμενο διαγωνισμό). Σε περίπτωση ισοβαθμίας τριών (3) ή περισσότερων μαθητών στη μία ή και στις δύο πρώτες θέσεις, θα γίνεται κλήρωση ενώπιον των μαθητών ή αντιπροσώπων τους.

Τα έξοδα μετακίνησης στο εσωτερικό της χώρας (προς και από τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας) βαρύνουν αποκλειστικά τον διαγωνιζόμενο, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή για την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.

3) Κλήρωση ενός τηλεσκοπίου μεταξύ όλων των μαθητών και μαθητριών που πέτυχαν στον διαγωνισμό.

4) Τα άλλα έπαθλα του διαγωνισμού είναι:

1. Για το Λύκειο: 300 € για τον πρώτο νικητή, αθλοθετημένο από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ).

2. Για το Γυμνάσιο: 100 € για τον πρώτο νικητή.

Επίσης, όλοι οι επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες θα λάβουν ως δώρα διάφορα αστρονομικά και επιστημονικά βιβλία και περιοδικά, DVDs, CDs και θα εγγραφούν για ένα έτος, δωρεάν, συνδρομητές του αστρονομικού περιοδικού «ΟΥΡΑΝΟΣ», που εδώ και 25 χρόνια εκδίδει ανελλιπώς η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.

5) Τιμητικά διπλώματα απονέμονται και στα σχολεία στα οποία φοιτούν οι μαθητές.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του εν λόγω διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί με τις εξής απαραίτητες συνθήκες:

• η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στον διαγωνισμό να είναι προαιρετική, υποβάλλοντας ο καθένας, στην περίπτωση που επιθυμεί να συμμετάσχει, χωριστά την δική του ατομική συμμετοχή,

• η συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό δεν εντάσσεται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου ούτε πραγματοποιείται με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού,

• οι γονείς ή οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών να έχουν ενημερωθεί και να εκφράσουν τη σύμφωνη γνώμη τους για τη συμμετοχή των παιδιών στον διαγωνισμό καθώς και για τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής του διαγωνισμού,

• να μην υπάρχει καμία απολύτως δαπάνη (άμεση ή έμμεση) για τους συμμετέχοντες μαθητές/-τριες (και τους γονείς και κηδεμόνες τους),

• στην ιστοθέση του διαγωνισμού και στις ιστοσελίδες που παραπέμπει να μην υπάρχει τοποθέτηση προϊόντων,

• δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση διαφήμιση προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών εντός του περιεχομένου του διαγωνισμού,

• οι τυχόν μετακινήσεις μαθητών/-τριών για τις ανάγκες των διαγωνισμών να γίνουν με την ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους,

• η όλη διενέργεια των διαγωνισμών (αξιολόγηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων των συμμετεχόντων/χουσών μαθητών/-τριών, σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού,

• να δημοσιοποιηθούν προς το ΙΕΠ αναλυτικά οι απολογισμοί και τα παιδαγωγικά – διδακτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Οι μαθητές και οι καθηγητές, που επιθυμούν να πληροφορηθούν οτιδήποτε σχετικό με το διαγωνισμό μπορούν να επικοινωνούν με τους παρακάτω τρόπους:

Ταχυδρομική διεύθυνση:

Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος,

Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού

38333 ΒΟΛΟΣ

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail):

ead-volos@astronomos.gr
zachilas@uth.gr
mavrommk@otenet.gr

Τηλέφωνα:

2421051061, 2421046253 & 6973026260, Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός – πρόεδρος Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος
6944535455, Ζαχείλας Λουκάς, Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας – γραμματέας Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος
2421028860 & 6978834548, Ξενάκης Χρήστος, επίτιμος σύμβουλος Φυσικών – αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος

FAX:

2421051061, Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός, πρόεδρος Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος.

Διαδίκτυο:
contest.astronomos.gr
www.astronomos.gr23os-diagonismos-02b.jpg
 Περιγραφή:
 Μέγεθος αρχείου:  149.74 KB
 Διαβάστηκε:  94 φορές

23os-diagonismos-02b.jpg_________________
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
astrovoxOffline
Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Άβαταρ

Ένταξη: 18 Μάρ 2001
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7432
Τόπος: Πάτρα
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 01/12/2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:04    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Αυτό που μας ενδιαφέρει άμεσα είναι ότι τη Δευτέρα ξεκινά η πρώτη φάση:


Η πρώτη (1η) φάση με το όνομα «ΕΥΔΟΞΟΣ» θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Διαγωνισμού από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι και τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017.

_________________
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
astrovoxOffline
Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Άβαταρ

Ένταξη: 18 Μάρ 2001
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7432
Τόπος: Πάτρα
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 08/12/2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:29    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

...και την ερχόμενη Δευτέρα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση.

Για όσους θέλουν να δουν τα φετινά θέματα, βρείτε τα στα συνημμένα.171204-Gymnasio-Eydoxos-2018.pdf
 Περιγραφή:

Download
 Ονομα αρχείου:  171204-Gymnasio-Eydoxos-2018.pdf
 Μέγεθος αρχείου:  172.84 KB
 Κατεβάστηκε:  109 φορές


171204-Lykeio-eydoxos2018.pdf
 Περιγραφή:

Download
 Ονομα αρχείου:  171204-Lykeio-eydoxos2018.pdf
 Μέγεθος αρχείου:  57.93 KB
 Κατεβάστηκε:  99 φορές


_________________
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
ted1977Offline
Ένταξη: 02 Απρ 2015
Σύνολο δημοσιεύσεων: 400
Ηλικία: 43
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 27/02/2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 8:26    Θέμα δημοσίευσης: Πανελλήνια πρωτιά Βολιώτη μαθητή στο διαγωνισμό Αστρονομίας Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Πανελλήνια πρωτιά είχε ο Βολιώτης μαθητής Ελευθέριος Φιλίππου, του 5ου Γυμνασίου Βόλου, στη 2η φάση «Αρίσταρχος» του 23ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2018. Ο διαγωνισμός αυτός διεξήχθη στις 3 Φεβρουαρίου 2018 από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας και σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο μεν Φιλίππου πρώτευσε στην επίδοση από τους μαθητές του Γυμνασίου, αλλά και άλλοι 6 μαθητές, τρεις του Γυμνασίου και τρεις του Λυκείου πέτυχαν στο διαγωνισμό.
Πρόκειται για τους μαθητές: Βάσιλα Έκτορα – Ιωάννη, του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Μηλαρά Βασίλειο του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας και Ρασβάνη Κωνσταντίνας του 5ου Γυμνασίου Βόλου. Καθώς και για τους: Γιαννίση – Μανέ του Μουσικού Λυκείου Βόλου, Σιάσο Χρίστο, του 2ου Λυκείου Βόλου και Ζαχαρού Νικολάου Μάριου, του 2ου επίσης Λυκείου Βόλου.
Ας σημειωθεί ότι ο μαθητής του Γυμνασίου Μηλαράς Βασίλειος θα έρχονταν μεταξύ των πρώτων εάν συμμετείχε και στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, οπότε θα έπαιρνε 3 – 4 μονάδες μπόνους, που πήραν οι άλλοι μαθητές.
Όλοι δε οι παραπάνω μαθητές φοιτούν ή αποφοίτησαν από την τριετούς φοιτήσεως Σχολή Αστρονομίας, που λειτουργεί στο Βόλο εδώ και 8 χρόνια, από το 2011 και φέτος έχει εγγεγραμμένους πάνω από 100 μαθητές, που αποτελεί νέο ρεκόρ εγγραφών.
Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που έλαβαν μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό ήταν στο μεν Γυμνάσιο 102 μαθητές στο δε Λύκειο 84 μαθητές. Ο αριθμός αυτός, αν και μικρός, θεωρείται ικανοποιητικός από την Εταιρεία, δεδομένου ότι το μάθημα της Αστρονομίας έχει καταργηθεί πλήρως από τα σχολεία και δεν διδάσκεται σε καμιά τάξη. Παρά ταύτα υπάρχουν πάρα πολλοί μαθητές που έχουν αστρονομικά και διαστημικά ενδιαφέροντα, διαβάζουν μόνοι τους προμηθευόμενοι τα βιβλία της Εταιρείας, αλλά και άλλα βιβλία και συμμετέχουν στους διαγωνισμούς Αστρονομίας .
Η 3η και τελευταία φάση «Ίππαρχος» του 23ου Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής θα λάβει χώρα την Κυριακή 11η Μαρτίου 2018 και ώρα 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), όπου θα διαγωνισθούν οι 19 μαθητές του Γυμνασίου και οι 29 μαθητές του Λυκείου, που πέτυχαν στους προηγούμενους διαγωνισμούς «Εύδοξο» και «Αρίσταρχο». Οι μαθητές αυτοί προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδος, από την Καστοριά μέχρι την Κάλυμνο και από το Μεσολόγγι μέχρι το Κιλκίς. Οι πιο πολλοί επιτυχόντες, όμως, προέρχονται από τη Ναύπακτο (9 μαθητές), όπου ο καθηγητής Αργύριος Δρίβας έχει δημιουργήσει έναν πολύ καλόν αστρονομικό πυρήνα και από το Βόλο (7 μαθητές), όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται στη Σχολή Αστρονομίας, όπως ελέχθη.
Στο τέλος του διαγωνισμού η Εταιρεία θα δεξιωθεί όλους τους μαθητές με τους γονείς και τους καθηγητές τους που θα τους συνοδεύουν, στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου.https://e-thessalia.gr/panellinia-protia-volioti-mathiti-sto-diagonismo-astronomias/

_________________
Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.
Werner Heisenberg
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Αποστολή email 
astrovoxOffline
Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Άβαταρ

Ένταξη: 18 Μάρ 2001
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7432
Τόπος: Πάτρα
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 27/02/2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:49    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Συνημμένα τα θέματα και τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης.

Καλή επιτυχία σε όσους συνεχίζουν στην τρίτη φάση την Κυριακή 11 Μαρτίου!apot_lykeio2018.pdf
 Περιγραφή:

Download
 Ονομα αρχείου:  apot_lykeio2018.pdf
 Μέγεθος αρχείου:  54.35 KB
 Κατεβάστηκε:  69 φορές


apot_gymn_2018_a.pdf
 Περιγραφή:

Download
 Ονομα αρχείου:  apot_gymn_2018_a.pdf
 Μέγεθος αρχείου:  55.91 KB
 Κατεβάστηκε:  87 φορές


23os_Aristarxos_Lykeio.pdf
 Περιγραφή:

Download
 Ονομα αρχείου:  23os_Aristarxos_Lykeio.pdf
 Μέγεθος αρχείου:  226.73 KB
 Κατεβάστηκε:  71 φορές


23os_Aristarxos_Gymnasio.pdf
 Περιγραφή:

Download
 Ονομα αρχείου:  23os_Aristarxos_Gymnasio.pdf
 Μέγεθος αρχείου:  187.06 KB
 Κατεβάστηκε:  79 φορές


_________________
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
astrovoxOffline
Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Άβαταρ

Ένταξη: 18 Μάρ 2001
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7432
Τόπος: Πάτρα
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 24/03/2018, ημέρα Σάββατο και ώρα 18:18    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Συνημμένα τα θέματα της τρίτης φάσης.


180309_23os_Ipparxos_Gymnasio.pdf
 Περιγραφή:

Download
 Ονομα αρχείου:  180309_23os_Ipparxos_Gymnasio.pdf
 Μέγεθος αρχείου:  1.27 MB
 Κατεβάστηκε:  66 φορές


180309_23os_Ipparxos_Lykeio.pdf
 Περιγραφή:

Download
 Ονομα αρχείου:  180309_23os_Ipparxos_Lykeio.pdf
 Μέγεθος αρχείου:  140.92 KB
 Κατεβάστηκε:  76 φορές


_________________
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
astrovoxOffline
Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Άβαταρ

Ένταξη: 18 Μάρ 2001
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7432
Τόπος: Πάτρα
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 24/03/2018, ημέρα Σάββατο και ώρα 18:19    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Συνημμένα τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!Lykeio-Ipparxos-2018.pdf
 Περιγραφή:

Download
 Ονομα αρχείου:  Lykeio-Ipparxos-2018.pdf
 Μέγεθος αρχείου:  29.69 KB
 Κατεβάστηκε:  77 φορές


Gymnasio-Ipparxos-2018.pdf
 Περιγραφή:

Download
 Ονομα αρχείου:  Gymnasio-Ipparxos-2018.pdf
 Μέγεθος αρχείου:  26 KB
 Κατεβάστηκε:  70 φορές


_________________
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
astrovoxOffline
Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Άβαταρ

Ένταξη: 18 Μάρ 2001
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7432
Τόπος: Πάτρα
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 20/06/2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:05    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των βραβεύσεων των μαθητών.

Παράθεση:
Βραβεύονται οι μαθητές – αστρονόμοι όλης της Ελλάδας

Βραβεύονται συνολικά 57 μαθητές – αστρονόμοι όλης της Ελλάδας, στην καθιερωμένη πλέον «Ετήσια Γιορτή Αστρονομίας 2018» που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα το Βόλο.
Στην εν λόγω βράβευση θα λάβουν μέρος 21 συνολικά μαθητές (13 του Λυκείου και 8 του Γυμνασίου), οι οποίοι έλαβαν μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό Γυμνασίου – Λυκείου και ύστερα από τρεις δοκιμασίες ανάμεσα στους 200 περίπου μαθητές, κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις του διαγωνισμού. Οι τρεις φάσεις του διαγωνισμού αυτού διενεργήθηκαν: η πρώτη διαδικτυακά, η δεύτερη στα Γυμνάσια και στα Λύκεια όλης της χώρας με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και η 3η στην έδρα της Εταιρείας, στο Βόλο.
Περιλαμβάνονται, επίσης, 22 μαθητές του Διαγωνισμού του Δημοτικού, οι οποίοι διακρίθηκαν μεταξύ των 70 περίπου μαθητών όλης της Ελλάδας. Ο διαγωνισμός αυτός διενεργήθηκε διαδικτυακά, με βάση 40 περίπου ερωτήσεις αστρονομίας, τις οποίες έπρεπε να απαντήσουν οι μαθητές στη διάρκειας μιας ώρας που διαρκούσε ο διαγωνισμός.
Στην ίδια τελετή θα επιδοθούν τα απολυτήρια των 14ων μαθητών της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως», τριετούς φοιτήσεως, η οποία λειτουργεί διαδικτυακά από το 2015.
Στο τέλος της τελετής θα απονεμηθεί δίπλωμα και τιμητική πλακέτα στον κ. Χαρίτωνα Τομπουλίδη, αστροφυσικό και πρόεδρο του Παραρτήματος Νάουσας της Εταιρείας, ο οποίος αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος Ερασιτέχνης Αστρονόμος κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς 2017, ανάμεσα στους άλλους 6 συνυποψηφίους του, που πρότειναν οι διάφοροι Σύλλογοι Ερασιτεχνών Αστρονόμων της πατρίδας μας.
Η τελετή της βράβευσης θα γίνει το Σάββατο, 7η Ιουλίου 2018 και ώρα 8 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Θα ακολουθήσει δεξίωση όλων των επισήμων, των συντελεστών της εκδήλωσης, των βραβευόμενων μαθητών, των γονέων, των καθηγητών και των άλλων παρευρισκόμενων.
Programma 23_Page_1.png
 Περιγραφή:
 Μέγεθος αρχείου:  352.69 KB
 Διαβάστηκε:  58 φορές

Programma 23_Page_1.pngProgramma 23_Page_2.png
 Περιγραφή:
 Μέγεθος αρχείου:  154.71 KB
 Διαβάστηκε:  65 φορές

Programma 23_Page_2.png_________________
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Η αστρονομία στην Ελλάδα Όλες οι Ώρες είναι UTC + 3
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία σε αυτό το forum
Μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία σε αυτό το forum


Βασισμένο στο phpBB. Η συμμετοχή στο AstroVox βασίζεται στους εξής όρους χρήσης