Jump to content

Παρατήρηση Άρη,πλανητών,Σελήνης-Διαύγεια & Seeing!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο κατάλληλος ουρανός για παρατήρηση-με οξύτητα-του Άρη και γενικότερα των πλανητών και της Σελήνης,είναι ο καθαρός και σταθερός ουρανός.Δηλ.πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη ατμοσφαιρική διαύγεια και seeing!

Η ποιότητα του ουρανού δεν είναι μόνο η "σκοτεινότητά" του,η οποία μετράται με το SQM,το οποίο είναι ουσιαστικά ένα φωτόμετρο!Βέβαια και η φωτορύπανση μειώνει το contrast και άρα επηρεάζει την οξύτητα της εικόνας.Υπάρχουν και 2 άλλοι σημαντικότεροι ατμοσφαιρικοί παράγοντες που επηρεάζουν την οξύτητα της εικόνας:η Διαύγεια και το Seeing!(Εννοείται και η ποιότητα των οπτικών και η ευθυγράμμισή τους!)

Την καλή διαύγεια καθορίζουν η έλλειψη εννοείται οποιασδήποτε μορφής νέφωσης-και της έστω ελάχιστης "γαλακτώδους" υφής-και υγρασίας γενικότερα,σκόνης,ρύπων πάσης μορφής κλπ.Αυτό το βλέπουμε,το μελετάμε και με την εξάσκηση το διακρίνουμε σχετικά εύκολα,παρακολουθώντας και καιρικά προγνωστικά μοντέλα σε διάφορα sites.Το απόγευμα μετά την δύση κατά την διάρκεια του λυκόφωτος,ένα καλό σημάδι είναι ο κορεσμός δηλ.η "πληρότητα",η ένταση,η ζωντάνια και η σαφήνεια των χρωμάτων της δύσης.Αν δούμε μάλιστα για λίγο(δεν διαρκεί πολύ) π ρ ά σ ι ν ο χρώμα ,χαμηλά στον ορίζοντα,είναι καλό σημάδι διαύγειας!Αλλά αυτό δεν προκαθορίζει βέβαια το τί θα ακολουθήσει κατά την διάρκεια της νύχτας!Η ατμόσφαιρα είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα και τα φαινόμενά της χαοτικά.Έτσι ακριβή πρόγνωση διαύγειας δεν μπορούμε να κάνουμε,μόνο εκτίμηση!Θα την δούμε κατά την πορεία,ελπίζοντας...

Το seeing αφορά την σταθερότητα της ατμόσφαιρας,και έχει να κάνει με την ύπαρξη θερμικών ρευμάτων σε διάφορα ύψη,τα οποία προκαλούν παραμόρφωση του ειδώλου που φτάνει στο τηλεσκόπιό μας,λόγω αλλαγής της πυκνότητας του αέρα-με την θέρμανση-και συνεπώς του δείκτη διάθλασης.Τα θερμικά ρεύματα μπορεί να προκαλούνται απο την κίνηση των αερίων μαζών(ιδιαίτερα όταν αυξάνει η θερμοκρασία),την ανθρώπινη δραστηριότητα(τζάκια,καυστήρες θέρμανσης,καυσαέρια αυτοκινήτων,αεροπλάνων,πλοίων,εργοστάσια κλπ.) και την αποβολή θερμότητας απο το μπετόν κατά την διάρκεια της νύχτας!

Αυτός ο παράγοντας,το μπετόν,είναι καταστροφικός για το seeing ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.Μάλιστα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη,και λόγω υπερβολικού μπετόν,υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό θερμικά ρεύματα κατά το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας,κυρίως λόγω της συνεχούς αποβολής θερμότητας απο το μπετόν και κατά συνέπεια της πρόκλησης θερμικών ρευμάτων στην ατμόσφαιρα...Αν κάνουμε πλανητική παρατήρηση απο αυτές τις πόλεις,θα δεχτούμε οτι δεν θα πάμε σε μεγεθύνσεις άνω των 200x-300x(εννοείται οτι για μεγεθύνσεις άνω των 300x,πρέπει να έχουμε τηλεσκόπιο άνω των 8",και πολύ καλή διαύγεια και seeing-που δεν υπάρχει στις μεγάλες πόλεις!).

Αν παρατηρούμε τον Άρη,σε χαμηλή μεγέθυνση,επειδή έχει σχετικά μικρή φαινόμενη διάμετρο,δεν θα δούμε πολλές λεπτομέρειες στην επιφάνειά του-ακόμα και αν δεν υπάρχουν αμμοθύελλες.Θα δούμε με σαφήνεια τους πάγους στους πόλους,που αυτή την περίοδο είναι σε μεγάλη έκταση,και κάποια υποτυπώδη δομή στην επιφάνειά του,ίσως και τα όρια της ατμόσφαιρας που έχει γαλάζιο χρώμα.Δεν θα δούμε με σ α φ ή ν ε ι α πχ.το εξαιρετικά εντυπωσιακό μεγάλο ρήγμα του,παρά σε μεγέθυνση άνω των 300x...

Όσο καλύτερη η διαύγεια και το seeing,τόσο οξύτερη η εικόνα όχι μόνο στις χαμηλές,αλλά και στις μεγαλύτερες μεγεθύνσεις!Το θεωρητικό όριο της μέγιστης ωφέλιμης μεγέθυνσης,είναι 2x(διάμετρο κατόπτρου-αντικειμενικού φακού σε mm).Αυτό όμως για να το πετύχουμε,πρέπει να έχουμε τέλειο seeing και διαύγεια και πολύ φωτεινούς στόχους:Σελήνη,Δία,Κρόνο,Άρη.Σε λιγότερο φωτεινά αντικείμενα,ακόμα και με τέλειο seeing και διαύγεια,με την αύξηση της μεγέθυνσης,μειώνεται δραματικά η φωτεινότητά τους και το contrast(αντίθεση),με αποτέλεσμα να πέφτει κατακόρυφα και η οξύτητα!Άρα ακυρώνεται και η μεγάλη μεγέθυνση!

Ένας αποτελεσματικός τρόπος να ελέγξει κανείς το seeing,είναι με την μέθοδο του αφεστιασμένου άστρου:

Κοιτάζουμε ένα φωτεινό άστρο στην περιοχή που θέλουμε να παρατηρήσουμε,ή και τον ίδιο τον Άρη που είναι πολύ φωτεινός αυτό το καλοκαίρι.Εστιάζουμε στο φωτεινό ουράνιο σώμα μας και στη συνέχεια αφεστιάζουμε αργά και σταθερά πρός κοντινότερες αποστάσεις,δηλ.εστιάζουμε στα διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρας που παρεμβάλλονται μεταξύ του στόχου και του τηλεσκοπίου!Κάποια στιγμή θα δούμε με την βοήθεια του φωτός του άστρου ή του Άρη,που φωτίζει απο πίσω,τα θερμικά ρεύματα που τυχόν υπάρχουν στην ατμόσφαιρα!Μοιάζει η ατμόσφαιρα σαν να "βράζει".Όσο πιο έντονος ο "βρασμός",τόσο πιο έντονα τα θερμικά ρεύματα,άρα τόσο χειρότερο το seeing,άρα τόσο λιγότερο οξύ το είδωλο,και τόσο μικρότερη η αξιοποιήσιμη μεγέθυνση...

Μπορεί να υπάρχει άριστη διαύγεια στην ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα κάκιστο seeing!Να μην μπορούμε να πάμε ούτε πάνω απο 50x!Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να κάνουμε παρατήρηση με ένα σχετικά μικρό τηλ.καλύτερα ευρέως πεδίου,να δούμε τουλάχιστον μεγάλα αστρικά πεδία...Γι'αυτό είναι προτιμότερο να βγάζει κανείς πρώτα το "μικρό" τηλεσκόπιό του,να κάνει έλεγχο του seeing με αυτό και μετά να παίρνει θάρρος να βγάλει το μεγαλύτερο(για να μην μετανοιώσει το στήσε-ξέστησε).

Και με ένα μικρό τηλεσκόπιο μπορεί,ειδικά ένας αρχάριος,να συγκινηθεί απο την παρατήρηση σε χαμηλή μεγέθυνση,εννοείται-για να μην παρεξηγούμαστε!

Βέβαια όσο μεγαλύτερο το κάτοπτρο-και άρα και η διακριτική του ικανότητα-τόσο πιο λεπτομερώς θα δούμε τα θερμικά ρεύματα με την μέθοδο που προανέφερα.Με ένα μικρό τηλεσκόπιο πχ 100mm,μπορούμε να κάνουμε μια επαρκή εκτίμηση του seeing,ιδιαίτερα αν είναι κακό και πιο εύκολα παρατηρήσιμο!

Τέλος βοηθάει εξαιρετικά στην παρατήρηση του Άρη-επειδή αυξάνει θεαματικά το contrast και μειώνει το υπερβολικό φώς-ένα φίλτρο μείωσης της φωτορύπανσης(αποκοπής του κίτρινου του νατρίου),όπως το Baader Moon&Skyglow,το Deep Sky της Lumicon κλπ.Θα ήταν χρήσιμο να μας υποδείξουν φίλοι που τα έχουν δοκιμάσει και καλύτερα φίλτρα!Δεν ενδείκνυνται όμως στην παρατήρηση του Κρόνου,λόγω της κυριαρχίας σε αυτόν του κίτρινου!

Ελπίζω να αναζητήσει αυτό το καλοκαίρι,όποιος το επιθυμεί,έναν καλύτερο ουρανό για πλανητική παρατήρηση,απο το χάλι των μεγάλων πόλεων και θα αποζημιωθεί με το παραπάνω!!!

Καλές Παρατηρήσεις!

Φιλικά-Κώστας

  • Μου αρέσει 6

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 78
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Να συμπληρώσω επίσης οτι ένας γρήγορος και υποτυπώδης έλεγχος του seeing,μπορεί να γίνει και με γυμνό μάτι,αν βλέπουμε στην κατεύθυνση που θέλουμε να παρατηρήσουμε,τα άστρα να τρεμοπαίζουν!Όσο πιο έντονο το τρεμόπαιγμα,τόσο χειρότερο το seeing!Αν δούμε κάτι τέτοιο δια γυμνού οφθαλμού,έχουμε σχετικό πρόβλημα...Βγάζουμε το μικρό μας τηλεσκόπιο,κάνουμε το τέστ που είπα πιο πάνω,και εκτιμούμε την μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση που μας δίνει η κατάσταση του ουρανού.

Τονίζω δε οτι όσο πιο άπειρος και αρχάριος είναι κάποιος στην πλανητική Παρατήρηση(τονίζω:άλλο Παρατήρηση ωρών,άλλο θέαση λεπτών),τόσο λιγότερο ενοχλείται απο τις χαμηλές μεγεθύνσεις!Όταν πρίν 11 χρόνια άρχιζα τις παρατηρήσεις πλανητών και Σελήνης με το πρώτο μου τηλεσκόπιο,ένα απλό και φθηνό διοπτρικό 60/600,η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη!

Όταν αργότερα πήγα στο 10",και απέκτησα εμπειρία,οι απαιτήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα...Αν δείς τον Άρη και άλλους πλανήτες,σε 375x,400x,κλπ.έστω και σπάνια,μένεις με το στόμα ανοιχτό...

Αλλά η ατμόσφαιρα μας θέτει τις περισσότερες φορές όρια!Το μυστικό είναι να την παρατηρούμε συστηματικά,να την μελετάμε και να βγαίνουμε για παρατήρηση,έστω και απο την ταράτσα του σπιτιού μας,όσο γίνεται πιο συχνά!Έτσι αυξάνονται και οι πιθανότητες να πετύχουμε κάποια φορά καλύτερη διαύγεια και seeing!

Καλές Παρατηρήσεις σε καθαρούς και σταθερούς ουρανούς!

Φιλικά-Κώστας

  • Μου αρέσει 2

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραίες οι συμβουλές σου. Η γοητεία στην παρατήρηση των πλανητών είναι μεγάλη και οι εναλλαγές των θέσεων των πλανητών, αλλά και της σύστασης της ατμόσφαιρας κάνει την κάθε παρατήρηση διαφορετική. Μήπως γνωρίζεις από την εμπειρία σου, από ποιο ύψος μοιρών και πάνω οι συνθήκες για την παρατήρηση των πλανητών είναι καλύτερη? Ο Άρης θα είναι φέτος το καλοκαίρι σε ικανοποιητικό ύψος? Σε ευχαριστώ.
  • Ευχαριστώ 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!Αυτό σημαίνει οτι δεν πήγε χαμένος ο κόπος μου αφού ωφελούνται οι νεοεισερχόμενοι στον χώρο της ερασιτεχνικής αστρονομίας. :)

Πρακτικά το ύψος σε σχέση με τον ορίζοντα,που γίνεται το είδωλο καθαρότερο(αλλά όχι ιδανικό-γιατί όσο ψηλότερα,τόσο καλύτερα),είναι περίπου οι 30ο.Ο Άρης βρίσκεται σε αυτό το ύψος αυτό το καλοκαίρι,και για μεγάλο διάστημα της νύχτας!Είναι και λαμπρότερος και με μεγαλύτερη φαινόμενη διάμετρο απο πριν,και θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να ξανάρθει σε παρόμοια κατάσταση.

Όμως η ατμόσφαιρα είναι πολύπλοκη,διαρκώς μεταβαλλόμενη και το seeing αλλάζει όχι μόνο με το ύψος,δηλ.απο το ναδίρ(0ο) μέχρι το ζενίθ(90ο),αλλά και με την ώρα παρατήρησης-όσο πιο αργά,τόσο πιο καλά-αλλά και απο τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν στην ατμόσφαιρα στη συγκεκριμένη περιοχή του ουρανού την συγκεκριμένη στιγμή!Η διαύγεια μεταβάλλεται,θερμικά ρεύματα μπορεί να "εισβάλλουν" ή ένα βοριαδάκι απαλό και ψυχρό να ψύξει απροσδόκητα την περιοχή μας στις 22:00,που δεν είναι καλή ώρα γενικά,και να βελτιώσει το seeing!Θα αναλύσω περαιτέρω σε επόμενο πόστ.

Φιλικά-Κώστας

  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...
Λοιπόν λέω να σταθώ σε μια παράμετρο που αναφέρθηκε παραπάνω όσον αφορά το seeing. Ξύπνησα το πρωί σήμερα,κατά τις πέντε με σκοπό να δω κυρίως τον Ερμή. Μέχρι να έρθει η ώρα απόλαυσα λίγο κάποια ενδιαφέροντα σημεία στον Ωρίωνα. Βλέποντας τα λαμπρότερά του άστρα παρατηρούσα να λαμπυρίζουν έντονα. Όταν ήρθε η ώρα να δω τον Ερμή (για κανα δεκάλεπτο που είχα περιθώριο εξαιτίας των πολυκατοικιών) είδα χρωματικές αλλοιώσεις επάνω του και θολούρα που μάλλον οφείλονταν στα θερμά ανοδικά ρεύματα από την άσφαλτο. Περίπου όπως δηλαδή όταν βλέπω την Αφροδίτη. Να σημειώσω ότι την παρατήρηση την έκανα σε 185Χ μεγέθυνση και ότι ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα τον Ερμή. Αλήθεια υπό καλές συνθήκες τι χρώμα πρέπει να τον βλέπω; Με αποζημίωσε πάντως ο Μ42!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Ερμής το περισσότερο διάστημα καλύπτεται απο το φως του ήλιου,και κάποιες μέρες μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος (λίγο μετά τη δύση),ή κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς (λίγο πριν την ανατολή).

Ωστόσο αυτές τις περιόδους,βρίσκεται πολύ χαμηλά στον ορίζοντα(οπότε το φως του διανύει μεγαλύτερο μήκος μέσα στην ατμόσφαιρα-και άρα αλλοιώνεται περισσότερο),και στις ώρες παρατήρησής του η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται απο το φώς του ήλιου που δύει ή ανατέλλει (άρα έχουμε κακό seeing μόνιμα)!Έτσι είναι πρακτικά αδύνατο να δεί κανείς καθαρό είδωλο του Ερμή απο τηλεσκόπιο...Καθαρές εικόνες πάρθηκαν μόνο με διαστημοσυσκευές :)Η επιφάνειά του είναι γεμάτη κρατήρες και μοιάζει με αυτή της Σελήνης.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

Φίλε TUPAC_RIP χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμο!

Να προσθέσω οτι το κλίμα αλλάζει απο καιρό σε καιρό,και κάποιες κανονικότητες στην συμπεριφορά της ατμόσφαιρας κάποιες φορές μπορεί να μην ισχύουν.

Έτσι απο τις αρχές του 2018 γίναμε μάρτυρες μιας σειράς ακραίων καιρικών φαινομένων,σαν να τρελάθηκε ο καιρός...

Οι ειδικοί λένε οτι μπορεί να έχει μέρος της ευθύνης και η κλιματική αλλαγή λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου,και την άστατη συμπεριφορά της ατμόσφαιρας θα την βλέπουμε ολοένα και πιο συχνά στο μέλλον.

Αυτό το πρόβλημα έχει φυσικά τις επιπτώσεις του και στο seeing.

Τα θερμικά ρεύματα γίνονται περισσότερο "άτακτα" και  λιγότερο προβλέψιμα...

Το καλοκαίρι του 2018 θυμάμαι οτι εμφανίζονταν ξαφνικά θερμικά ρεύματα σε μεγάλο ύψος,που χαλούσαν το seeing και σε προχωρημένες ώρες μετά τα μεσάνυχτα,ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια "ηρεμούσαν" καθώς ψύχονταν η ατμόσφαιρα.

Υπήρχαν δηλ. εναλλαγές ηρεμίας και "αναρχίας".

Βέβαια η κάθε περιοχή έχει το μικροκλίμα της,και ο καθένας έχει τον δικό του ουρανό να αντιμετωπίσει.

Εύχομαι τουλάχιστον τα επόμενα καλοκαίρια η ατμόσφαιρα να μην μας ξανακάνει σκωτσέζικο ντους!

Φιλικά-Κώστας :)

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
  • 7 μήνες αργότερα...

Το προσοφθάλμιο που μου δίνει 230x παίζει ικανοποιητικά καθημερινά στην παρατήρηση πλανητών μέσα από την πόλη της Αθήνας.

Πιστεύετε οι 300x θα είναι επιτεύξιμες ελάχιστες βραδιές -με ικανοποιητικό είδωλο- ? Αξίζει η επένδυση σε ένα τέτοιο προσοφθάλμιο ?

(Δε χρησιμοποιώ γενικά barlow, μου αρέσουν προσοφθάλμια με άνετο eye relief που ουσιαστικά είναι υβρίδια με ενσωματωμένο κατά κάποιο τρόπο barlow από ότι έχω καταλάβει, οπότε θα είναι το κατώτερο στη συλλογή μου σε εστιακό μήκος)

Σας ευχαριστώ 

Βαγγέλης

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν το νευτώνειο τηλεσκόπιό σου είναι 8ιντσο και έχεις ένα ποιοτικό προσοφθάλμιο για τη μεγέθυνση των 230x που ανέφερες, τότε δεν έχει νόημα η μεγαλύτερη μεγέθυνση για πλανητική παρατήρηση. Αν είναι 10ιντσο και πάνω, μπορείς τις νύχτες με εξαιρετικό seeing να επιχειρείς και μεγεθύνσεις γύρω στα 300x. Θα συναντήσεις και πιο αισιόδοξη άποψη, αλλά το πιθανότερο είναι ότι για να βλέπεις τη μέγιστη λεπτομέρεια στους πλανήτες, θα επιστρέφεις στην περιοχή μεγεθύνσεων 1x(διάμετρο πρωτεύοντος σε mm) ως 1,2xδιάμετρο, ακόμη και τις άριστες νύχτες. Έτσι κι αλλιώς όμως, η περιέργεια θα σε οδηγήσει και σε φακούς μεγαλύτερης μεγέθυνσης! 😊

  • Μου αρέσει 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

12 ιντσών-305mm με f/5 είναι, οπότε πιστεύω πως αξίζει ένα 5mm και σύμφωνα με αυτά που αναφέρατε. 300x με 1mm κόρη εξόδου πέρα από τους πλανήτες πιστεύω θα είναι ωραίο και για δίπλα άστρα , διαχωρισμό σφιχτών διπλών άστρων και σφαιρωτών σμηνών.

Στα 230x χρησιμοποιώ το Morpheus 6.5mm με το οποίο είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφού έχεις f/5, επιβάλλεται και ένας 5mm για το 1xδιάμετρο. Λίγες νύχτες θα αξιοποιείται σε πλανήτες το 300x, όμως για διπλά ή εξαιρετικά αμυδρά άστρα και 400x και 500x θα χρειαστείς! Το 12ιντσο σε μεγάλο υψόμετρο μπορεί να δει και άστρα 16mag - αν το seeing είναι καλό και τα μάτια νεανικά και ξεκούραστα. Όταν ήμουν 40, με 10ιντσο στον Πάρνωνα έβλεπα μέχρι 15,7mag κατ' επανάληψη (με αναλυτικό χάρτη των άστρων γύρω από το Ring Nebula). Χρειαζόταν όμως μεγέθυνση 500+ για επίτευξη απόλυτα μαύρου background. Οι "τρελές" μεγεθύνσεις χρειάζονται, όχι όμως για τους πλανήτες, λόγω του πολύ χαμηλού κοντράστ της επιφάνειάς τους.

  • Μου αρέσει 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ για την απάντηση !

Σχετικά με τις πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις (>300) για παρατήρηση άστρων ενδείκνυται να χρησιμοποιείται barlow με προσοφθάλμια πολλών οπτικών στοιχείων ή μόνο με ορθοσκοπικά/plossl κτλ ?

Για παράδειγμα το Morpheus παραπάνω για να πάρω πχ 230x2=460x

Μου φαίνεται ότι παρά γίνονται πολλά τα παρεμβαλλόμενα οπτικά στοιχεία υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη ταλαιπωρημένη-μεγενθυμένη εικόνα ή κάνω λάθος ?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάθε παρεμβαλλόμενο οπτικό στοιχείο έχει δύο κύριες, αλλά πολύ μικρές, αρνητικές συνέπειες: α) μείωση του εισερχόμενου φωτός, λόγω ανάκλασης και απορρόφησης και β) σκέδαση του φωτός, δηλ σκόρπισμα λόγω των αναπόφευκτων, μικροσκοπικών ατελειών λείανσης των επιφανειών των οπτικών στοιχείων και των μικροσκοπικών ατελειών των επιστρώσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση του κοντράστ. Στους πολύ ακριβούς φακούς ακόμη και 7-8 στοιχείων, αυτά δεν υποβαθμίζουν ορατά την εικόνα, ακόμη και σε πολύ προσεκτικές συγκρίσεις. Σε φθηνότερες λύσεις ή παλαιότερες σχεδιάσεις γίνεται ορατή κάποια μικρή μείωση του κοντράστ και κάποια μικρή μείωση της φωτεινότητας. Αν όμως θέλουμε να συνδυάσουμε Barlow με έναν φακό αρκετών στοιχείων, πρέπει όλα να είναι κορυφαίας ποιότητας για να μην υπάρχει ορατή υποβάθμιση. Ιδανικά όμως ο συνδυασμένος φακός πρέπει να είναι λίγων στοιχείων (ortho/plössl). Συχνά άλλωστε, συνδυάζοντας έναν μεγαλύτερο φακό με έναν Barlow κερδίζουμε σε άνεση παρατήρησης και eye-relief. Για να μη χάσουμε καθόλου στους άλλους τομείς, επιλέγουμε πολύ αξιόλογα οπτικά ή/και τα λιγότερα οπτικά στοιχεία.

  • Μου αρέσει 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

On 7/11/2021 at 4:28 ΜΜ, Στέφανος Σοφολόγης said:

Αφού έχεις f/5, επιβάλλεται και ένας 5mm για το 1xδιάμετρο. 

Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε προσοφθάλμιο που να δίνει μεγέθυνση ίση με τη διάμετρο του πρωτεύοντος σε mm? Είναι ας το πούμε η μεγέθυνση η οποία θα δίνει τη μέγιστη λεπτομέρεια σε περίπτωση άριστων συνθηκών και παρόλο που το τηλεσκόπιο σηκώνει κι άλλη, οι λεπτομέρειες και το contrast αρχίζουν να φθίνουν πέρα από αυτή? Ας πούμε η max μεγέθυνση με τις τέλειες δυνατές λεπτομέρειες ή το κατάλαβα λάθος? 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όχι, δεν κατάλαβες λάθος, κάπως έτσι είναι. Όσο αυξάνεται η μεγέθυνση, η φωτεινότητα και το κοντράστ της εικόνας μειώνονται, ακόμη και με τέλεια οπτικά και συνθήκες. Η θεωρία, (νόμοι οπτικής), τα βιολογικά δεδομένα (διακριτική ικανότητα και ευαισθησία μέσου υγιούς ματιού) ΚΑΙ η πράξη υποδεικνύουν το ίδιο πράγμα: Η χρυσή τομή για την παρατήρηση δύσκολων λεπτομερειών σε σώματα με χαμηλό κοντράστ (πλανήτες) τυχαίνει να είναι όταν η κόρη εξόδου (exit pupil) είναι περίπου 1mm - ιδίως σε τηλεσκόπια με κεντρική παρεμπόδιση (κατοπτρικά, καταδιοπτρικά) αφού αυτή υποβαθμίζει ήδη το κοντράστ. Με απλούς υπολογισμούς προκύπτει ότι η κόρη εξόδου γίνεται ίση με 1 mm όταν η μεγέθυνση είναι ίση με τη διάμετρο του τηλεσκοπίου σε mm. Επίσης προκύπτει ότι επιτυγχάνεται όταν η εστιακή απόσταση του προσοφθάλμιου είναι ίση με τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου.

[Aν το ανθρώπινο μάτι είχε διπλάσια διακριτική ικανότητα, δηλ. 0,5min  (30arcsec) αντί για 1min (60arcsec) η χρυσή τομή θα ήταν στη μισή μεγέθυνση από την παραπάνω ή αλλιώς σε exit pupil 2mm.]

Στα αποχρωματικά διοπτρικά τηλεσκόπια, επειδή λείπει ο υποβαθμιστικός παράγοντας της κεντρικής παρεμπόδισης, συχνά μπορούμε να ανεβούμε και σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις, βλέποντας λίγο ευκολότερα τις μικρολεπτομέρειες που ήδη βλέπουμε με την προαναφερθείσα μεγέθυνση, ιδίως αν το seeing είναι πολύ καλό. Έτσι, κυρίως για λόγους μάρκετινγκ, έχει επικρατήσει καθολικά το 2x(διάμετρος σε χιλιοστά) ως η μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει για λίγα όργανα. Όταν η αύξηση της μεγέθυνσης αρχίζει να μη δίνει επιπλέον πληροφορία, είμαστε πλέον σε "άδεια μεγέθυνση".

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για την παρατήρηση εκτεταμένων φωτεινών αντικειμένων που περιέχουν επιφανειακή πληροφορία (πλανήτες, Σελήνη, επίγεια παρατήρηση). Για την παρατήρηση σημειακών φωτεινών πηγών (άστρα) η χρήση αρκετά μεγαλύτερων, "υπερβολικών"  μεγεθύνσεων έχει κάποιες φορές νόημα, όπως στο διαχωρισμό πολύ δύσκολων διπλών άστρων ή στην αναζήτηση εξαιρετικά αμυδρών άστρων. Εκεί, το επιπλέον σκοτείνιασμα του ουρανού που φέρνει η αύξηση της μεγέθυνσης, είναι ευπρόσδεκτο και πλεονέκτημα.

  • Μου αρέσει 2

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Βαγγέλη, συμφωνώ απολύτως με τα όσα σου έγραψε επάνω ο Στέφανος. Έτσι ακριβώς είναι. Όσο για τους Barlow αυτοί αποδίδουν καλά με Plossl και ορθοσκοπικούς. Με φακούς που ήδη έχουν ενσωματωμένους Barlow όχι. Βέβαια κάτω από 8mm, εγώ με τέτοιους φακούς δυσκολεύομαι πολύ, επειδή η διάμετρος τους εκεί που βάζουμε το μάτι μας, παρά γίνεται μικρή. Έτσι προσανατολίζουμε και για έναν 3X Barlow, ώστε να μπορώ με έναν 10mm Plossl να φτάσω τις 300Χ.

  • Μου αρέσει 1

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

11 hours ago, giannis60 said:

Βέβαια κάτω από 8mm, εγώ με τέτοιους φακούς δυσκολεύομαι πολύ, επειδή η διάμετρος τους εκεί που βάζουμε το μάτι μας, παρά γίνεται μικρή. Έτσι προσανατολίζουμε και για έναν 3X Barlow, ώστε να μπορώ με έναν 10mm Plossl να φτάσω τις 300Χ.

Ναι ισχύει το έχω δει για αυτό μου αρέσουν προσοφθάλμια με μεγάλο προσοφθάλμιο στοιχείο και άνετο eye relief, ειδικά στις εστιακές έως 10mm. Δε λερώνουν εύκολα και από τις βλεφαρίδες. 

Με τον barlow & plossl / ortho αυξάνεται και το eye relief αν δε κάνω λάθος Και εγώ στη θέση σας το ίδιο θα έκανα και εφόσον ουσιαστικά διπλασιάζει όλη τη συλλογή των προσοφθαλμίων σίγουρα αξίζει μια επένδυση σε ένα ποιοτικό barlow.

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω ακόμη μια απορία. Έστω ότι έχουμε δύο προσοφθάλμια ίδιας εστιακής αλλά με διαφορετικό φαινόμενο πεδίο π.χ. ένα 50 και ένα 82 μοιρών. Παρόλο που θα δίνουν την ίδια μεγέθυνση, σε αυτό με το μικρότερο πεδίο, το είδωλο π.χ. του Κρόνου, θα φαντάζει μεγαλύτερο από ότι στο άλλο λόγο ψευδαίσθησης (της ίδιας που συμβαίνει με γυμνά μάτια όταν η Σελήνη είναι χαμηλά στον ορίζοντα) ? Είναι λόγος αυτός για να προτιμήσει κάποιος προσοφθάλμιο με μικρό AFOV για πλανητική παρατήρηση ?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπικά δεν έχω προσέξει τέτοια ψευδαίσθηση (δηλ. όταν μικραίνει το φαινόμενο οπτικό πεδίο), οπότε θα διάλεγα με το κριτήριο της οπτικής ποιότητας και της συνολικής άνεσης παρατήρησης

Με "κίνδυνο" όμως να σε δελεάσω προς σε άλλα μονοπάτια, θα αναφέρω ότι την έντονη ψευδαίσθηση μεγαλύτερης μεγέθυνσης τη "βλέπω" όταν χρησιμοποιώ binoviewer για πλανητική παρατήρηση. Διάβασε, αν θέλεις, περισσότερα εδώ (κυρίως στην παράγραφο "Δίας") : Μπορεί η δοκιμή να έγινε πρίν από 16 χρόνια, τα συμπεράσματα όμως παραμένουν σε πλήρη ισχύ και πολλαπλώς επιβεβαιωμένα όλα αυτά τα χρόνια.

 

  • Μου αρέσει 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλο το αρχικό νήμα και συζήτηση εδώ:

 

 

  • Μου αρέσει 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...
On 6/11/2021 at 6:20 ΜΜ, vagkaf said:

Το προσοφθάλμιο που μου δίνει 230x παίζει ικανοποιητικά καθημερινά στην παρατήρηση πλανητών μέσα από την πόλη της Αθήνας.

Πιστεύετε οι 300x θα είναι επιτεύξιμες ελάχιστες βραδιές -με ικανοποιητικό είδωλο- ? Αξίζει η επένδυση σε ένα τέτοιο προσοφθάλμιο ?

(Δε χρησιμοποιώ γενικά barlow, μου αρέσουν προσοφθάλμια με άνετο eye relief που ουσιαστικά είναι υβρίδια με ενσωματωμένο κατά κάποιο τρόπο barlow από ότι έχω καταλάβει, οπότε θα είναι το κατώτερο στη συλλογή μου σε εστιακό μήκος)

Σας ευχαριστώ 

Βαγγέλης

Αγαπητέ φίλε Βαγγέλη τα 300x στην Αθήνα είναι πολύ δύσκολα επιτεύξιμα!Ακόμα και αν έχεις κάποιες σπάνιες βραδιές εξαιρετική διαύγεια,το seeing δεν θα είναι ποτέ πολύ καλό!

Σε εξαιρετικό seeing δεν θα πιάσεις μόνο 300x με ένα 10" ή μεγαλύτερο τηλεσκόπιο,αλλά θα πας σίγουρα στα 400x.Πολλοί μπερδεύουν την διαύγεια με το seeing,και όταν δουν στην Αθήνα πεντακάθαρο ουρανό...δηλ.εξαιρετική διαύγεια,νομίζουν οτι και το seeing είναι εξαιρετικό...Αλλά ένας έλεγχος θα δείξει οτι άνθρακες ο θησαυρός...Τα θερμικά ρεύματα είναι μόνιμα σε δραστηριότητα,λόγω του υπερβολικού μπετόν,ασφάλτου,καμινάδων εργοστασίων,αυτοκινήτων και βέβαια τους χειμερινούς μήνες καυστήρων πετρελαίων/μαζούτ,τζακιών κλπ.

Μου κάνει εντύπωση που βλέπεις καθαρά στα 200x+ μεγέθυνση πλανήτες στον ουρανό της Αθήνας...Άλλοι αναφέρουν σημαντικά μικρότερη μεγέθυνση.

Η ουσία λοιπόν είναι οτι σε τόσο μεγάλες πόλεις,όπως η Αθήνα,σπάνια η ατμόσφαιρα έχει καλή διαύγεια και σχεδόν ποτέ πραγματικά καλό seeing...

Εκτός αν ζεις σε ημιαστική περιοχή των προαστίων,όπου το μικροκλίμα είναι πολύ ιδιαίτερο,και μπροστά σου προς την περιοχή του Νότου,η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πολύ περιορισμένη.

Το κάθε μέρος έχει την ιδιαιτερότητά του,γι'αυτό χρειάζεται προσεκτική μελέτη.

Φιλικά-Κώστας 🙂

 

  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο (και την άνοιξη απλά φθινόπωρο ήταν διαθέσιμοι οι Δίας και Κρόνος) πετύχαινα αρκετά συχνά πολύ σταθερά είδωλα στις 230x. Κάποιες μέρες ήταν μόνιμα ξυράφι, άλλες κατά διαστήματα έφτιαχνε και μετά χαλούσε (είχε τύχει να έχω εναλλαγές και ανά 2-3 λεπτά από εκεί που το είδωλο "έβραζε" ξαφνικά σταθεροποιούνταν) και κάποιες βραδιές κάκιστες... Θέλει υπομονή γενικά... Όλα αυτά από το κέντρο της Αθήνας με παρεμβολή όλων των νοτίων περιοχών (Καλλιθέα, Νίκαια, Μοσχάτο, Πειραιάς). Όμως δεν έχω παράπονο στην πλανητική, δεν έχω δει τραγική διάφορα με την ύπαιθρο όσων αφορά τις λεπτομέρειες στα είδωλα (βέβαια στην ύπαιθρο δεν αφιερώνω σχεδόν καθόλου χρόνο σε πλανήτες)

Τώρα όσων αφορά το χειμώνα το απόλυτο τεστ είναι το τραπέζιο στο νεφέλωμα του Ωρίωνα.. τυχαίνουν βραδιές που φαίνονται και τα έξι άστρα χωρίς κόπο και είναι μια ένδειξη εξαιρετικής βραδιάς. Τα τέσσερα διαχωρίζονται πάντα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης