Jump to content

Όσο πιο ζουμ τόσο πιο θολό;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας!

Είμαι πολύ καινούργιος σε αυτό το χόμπι άρχισα να παρατηρώ τον ουρανό όταν βρήκα ένα παλιό τηλεσκόπιο που μου είχε αγοράσει ο πατέρας πριν καμιά 10αριά χρόνια.

Το τηλεσκόπιο είναι το firstline ft900. Αναζητώντας αυτό στο google είναι οι πρώτη φωτογραφία που βγάζει.

Δεν μπόρεσα να βρω το manual online για να το διαβάσω αναλυτικά.

 

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω και αναζητώ λύση είναι το εξής:

Το τελεσκόπιο έχει 3 φακούς F20mm F8mm SR4mm και ένα χ3. Με τον 20mm με ή χωρίς το χ3 και με τον 8mm μόνο του βλέπω μια χαρά και κάνω focus. Αντίθετα όταν βάζω το χ3 στον 8mm ή με τον SR4mm με ή χωρίς το χ3 είναι όλα θολά και δεν μπορώ να κάνω focus.

 

Γνωρίζεται τι μπορεί να φταίει;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξέχνα τον x3 για αυτές τις μεγεθύνσεις. Σε αυτά τα τηλεσκόπια τύπου "πολυκαταστήματος" βάζουν αυτούς τους barlow για να διαφημίσουν την "τεράστια" μεγέθυνση που δίνει το τηλεσκόπιο ενώ είναι πρακτικά άχρηστοι καθώς ξεπερνούν τις πραγματικές δυνατότητες μεγέθυνσης του τηλεσκοπίου αν χρησιμοποιηθούν με τους μικρούς προσοφθάλμιους.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατάλαβα... Άρα το τηλεσκόπιο είναι το πρόβλημα. Είναι καλύτερα ο 20mm με χ3 ή να βάζω τους άλλους 2; Με τον 4mm δεν κατάφερα πάντως να δω κάτι καθαρά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω είναι αυτό με 60mm διάμετρο που σημαίνει ότι έχεις μέγιστη οφέλιμη μεγέθυνση στα x118. Με το 20άρι είσαι οκ στα x45 και με το 8άρι πας στα x112 οριακά δηλαδή. Γιαυτό με το barlow+20άρι και το 4άρι είναι λογικό να μην βλέπεις τίποτα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να βρεις την μεγέθυνση διαιρείς την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου (που στο δικό σου είναι 900) με την εστιακή απόσταση του προσοφθαλμίου φακού. Αν βάλεις αυτό που λέει 20 θα έχεις 900/20=45. Θα βλέπεις δηλαδή σαν να ήσουν 45 φορές πιο κοντά. Αν βάλεις αυτό που λέει αυτό που λέει 8 θα έχεις 900/8 = 112,5. Πρόσεξε τώρα. Η μέγιστη μεγέθυνση ενός τηλεσκοπίου βρίσκεται αν ξέρουμε την διάμετρο του φακού που είναι και το πιο σπουδαίο πράγμα στο τηλεσκόπιο μας. Αν δεν την ξέρουμε με ένα χαρακάκι την μετράμε και σημειώνουμε πόσα χιλιοστά είναι και την πολλαπλασιάζουμε με το 2. Αν είναι ο φακός του τηλεσκοπίου σου 60 χιλιοστά, το πολύ να βλέπεις σωστά με 120 μεγέθυνση άρα να μην βάλεις παραπάνω μεγέθυνση από αυτήν που σου δίνει το προσοφθάλμιο με 8 χιλιοστά.

Να χρησιμοποιείς δηλαδή αυτό που λέει 20 και αυτό που λέει 8.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης η μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση,όπως σου είπαν οι φίλοι παραπάνω,θεωρητικά είναι 2x(διάμετρος κατόπτρου-αντικειμενικού φακού σε mm),αλλά ισχύει υπό κάποιες προυποθέσεις:

Θα πάρεις τη μεγέθυνση αυτή 1)εφόσον τα οπτικά του τηλεσκοπίου-προσοφθάλμιοι είναι καλά,2)εφόσον το επιτρέπει η διαύγεια της ατμόσφαιρας και το seeing(έχει να κάνει με την ύπαρξη θερμικών ρευμάτων στην ατμόσφαιρα που παραμορφώνουν το είδωλο) και 3)με την φωτεινότητα και την αντίθεση(contrast) των στόχων.Όσο πιο φωτεινοί και με μεγαλύτερη αντίθεση,τόσο το καλύτερο!

Έτσι στην Σελήνη,λόγω μεγάλης φωτεινότητας και κοντράστ,κάποιες φορές με καθαρή και σταθερή ατμόσφαιρα(καλό seeing),μπορεί να υπερβείς λίγο στην μεγέθυνση τον κανόνα 2x(διάμετρος φακού σε mm).Δηλ. με διάμετρο φακού 60mm να πάς λίγο πάνω απο τα 120x.

Επίσης ακόμα περισσότερο,ανάλογα πάντα με την κατάσταση της ατμόσφαιρας,να υπερβείς το όριο αυτό και στην επίγεια παρατήρηση!Κάνε δοκιμές και θα δείς!

Τέλος αν η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη αλλά το seeing κακό(δηλ.υπάρχουν θερμικά ρεύματα στην ατμόσφαιρα),μπορεί να μην μπορείς να πας σε μεγεθύνσεις ούτε και 50x!Αυτά συμβαίνουν συχνά,μην απορήσεις!Η ατμόσφαιρα είναι ευμετάβλητη και κάνει πολλά "παιχνίδια"!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης