Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τώρα στο γεγονός ότι πολλοί ερασιτέχνες δεν ξέρουν καν που βρίσκονται αυτά που φωτογραφίζουν, γιατί απλά τους πήγε εκεί ένα goto, μάλλον έχεις δίκιο, αυτό πράγματι είναι ένα θέμα. Αλλά δεν φταίει η φωτογραφία ως ενασχόληση, αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρξε το ενδιαφέρον να μάθει κανείς πρώτα τον ουρανό και μετά να φτάσει να επιλέγει θέματα φωτογράφησης.

 

Κι εμείς όταν ξεκινούσαμε είχαμε δει αστροφωτογραφίες και ξέραμε ότι η παρατήρηση δεν έχει καμμία σχέση με αυτές. Ήμασταν όμως (και είμαστε) αρκετά «τρελλοί», ώστε όταν είδαμε από τα τηλεσκόπια των παλαιότερων, να ενθουσιαστούμε με το θέαμα και να συνεχίσουμε. Τέτοιοι «τρελλοί» θα ασχοληθούν τελικά με την Αστρονομία, και αν βρεθούν κοντά μας, αξίζει να τους δείξουμε τα πάντα! Οι άλλοι απλώς θα περάσουν. Και λοιπόν;;!!

 

Σωστά :)

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 63
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Καλησπέρα.

Έχοντας παρακολουθήσει αυτή τη συζήτηση θα ήθελα να εκφράσω και εγώ τη γνώμη μου.

 

Κ. giorgosgr, αναφέρετε ότι το μεγαλύτερο κακό στην ερασιτεχνική αστρονομία το έχει κάνει η αστροφωτογραφία, αλλά εστιάζετε μόνο σε ένα αποτέλεσμα, δηλαδή στις προσδοκίες των νεοεισερχόμενων. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείτε λοιπόν ότι κάνει κακό σε ΌΛΗ την ερασιτεχνική αστρονομία όταν παρουσιάζετε μόλις ένα πρόβλημα που δημιουργεί; Πώς αλλιώς την επηρεάζει/βλάπτει κτλ;

 

Δεύτρερον, θα συμφωνήσω μαζί σας στο ότι η αστροφωτογραφία αυξάνει τις προσδοκίες των καινούργιων στο χόμπυ αλλά όχι στο βαθμό που την παρουσιάζετε. Σίγουρα μία φωτογραφία ενός νεφελώματος παρουσιάζει τόσες δομές και λεπτομέριες που δε πρόκειται να τις δει κάποιος από ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που τους επηρεάζουν με κυριότερο την αμάθεια όπως ανέφεραν πολλοί. Ο συνδυασμός δε αυτών των 2 σημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες που αφενός θα οδηγήσουν στην απογοήτευση όταν καταλάβουν τι πραγματικά μπορούν να δουν μέσα από ένα τηλεσκόπιο, αφετέρου στη δαπάνηση σημαντικών ποσών σε εξοπλισμού που τελικά δε θα χρησημοποιήσουν.

 

Όμως δε νομίζω ότι οφελεί να το συζητάμε περαιτέρω. Ως αστρονομικό forum είναι καθήκον μας να ενημερώνουμε τους υποψήφιους αγοραστές για το τι θα δουν μέσα από ένα τηλεσκόπιο ώστε να αποφύγουμε τις παραπάνω συνέπειες. Πιστεύω ότι σε αυτό πρέπει να συγκεντρωθούμε τώρα και όχι στο να το συζητάμε. Διότι έτσι δε κάνουμε τίποτα.

 

Φιλικά Γιώργος

"Εγω =1÷γνώση

 

Όσο περισσότερη η γνώση τόσο μικρότερο το εγώ, όσο μικροτερη η γνώση, τόσο μεγαλύτερο το εγώ" Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους! :D

Από το να ορίσουμε τι κάνει περισσότερο κακό ας κοιτάξουμε την εικόνα σήμερα σε σχέση με πριν δεκαπέντε χρόνια:

Ανεβαίναμε στον Πάρνωνα 40 άτομα και τώρα έρχονται 800.

Έχουν ανοίξει ομάδες - σύλλογοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όποιος ενδιαφέρεται πλέον μπορεί να βρει κάποιον με γνώσεις και εμπειρία. Βγήκανε μέσα από την αστροπαρατήρηση άνθρωποι με όρεξη, ανέβασαν τις γνώσεις τους και με χρήματα (αρκετές φορές πολλές χιλιάδες ευρώ) αγόρασαν απίστευτα μηχανήματα για αστροφωτογραφία. Τα αποτελέσματα με πολύ προσωπικό κόπο κάθε άλλο παρά απογοητευτικά είναι και οι αποδείξεις έχουν και ονοματεπώνυμο!

Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα ανέβηκε πολύ και θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Δείτε μόνο τι εξοπλισμός υπάρχει πλέον: βιβλία, προγράμματα, αστροχάρτες, τηλεσκόπια, κυάλια, κάμερες, άνθρωποι που γνωρίζουν, τα πάντα!

Να χαιρόμαστε γιατί πλέον υπάρχει γνώση, οι νέοι δε χρειάζεται (εντός εισαγωγικών πάντα) να ματώσουν τη φανέλα ούτε για αγορά τηλεσκοπίου ούτε για ένα βιβλίο που τα παλιά ήταν σχεδόν όλα ξένα. Μέχρι και να δουν ζωντανά ότι γουστάρουν από αξιοπρεπέστατα τηλεσκόπια άλλων μπορούν!

Απολαύστε όλοι ότι κάνετε είτε είναι πλανητική παρατήρηση από πόλη είτε αστροφωτογράφιση στο βουνό, όποιος θέλει να ακολουθήσει θα το κάνει!

Χάθηκε ο ενθουσιασμός? Σε κάποιο βαθμό ναι. Υπερβολικές απαιτήσεις? Ναι. Αλλά και ένας πιτσιρικάς που θα παίξει μπάσκετ τον Jordan και το LeBron θα δει με την ελπίδα να τους φτάσει.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, περάστε όμορφα με τους δικούς σας και αφήστε στην άκρη ερωτήσεις τύπου "τυρόπιτα ή σπανακόπιτα" γιατί και τα δύο είναι υπέροχα! :D

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι έχει σχέση για τον giorgosgr με την αστρονομία άραγε; Δε θα ξεχάσω πριν από 4 χρόνια που σε ένα τόπικ που άνοιξα για τις κατατακτήριες στο Φυσικό μπήκε σίφουνας και απαίτησε να κλείσει γιατί δεν είχε σχέση με την... αστρονομία.

 

Νομίζω οτι η τοποθέτηση του είναι εντελώς ανυπόστατη και αφοριστική. Η αστροφωτογραφία έχει δώσει στην αστρονομία πολλά πολλά πολλά περισσότερα από ό,τι η αστροπαρατήρηση. Η αστρονομία είναι η μελέτη των νόμων του σύμπαντος σε μεγάλη κλίμακα. Δεν είναι η αστροπαρατήρηση από ένα τηλεσκόπιο μέχρι να μας πιάσει ο σβέρκος. Η αστροφωτογραφία μας δίνει άμεσες πληροφορίες για τη σύσταση, το μέγεθος, την εξέλιξη ενός ουράνιου αντικειμένου, μας δίνει λεπτομέρειες που θα βλέπαμε μόνο με τεράστια τηλεσκόπια, μας επιτρέπει σε εμάς τους ταπεινούς ιεροφάντες της αβύσσου, να δούμε με τα ματάκια μας και με τα μικρά οπτικά μέσα αντικείμενα πιο αμυδρά από το αμυδρό. Κοιτάω τον ουρανό με το 11 ιντσών τηλεσκόπιο μου και βλέπω μαύρο, τραβώ φωτογραφία 2 λεπτών και βλέπω αμέτρητα άστρα και δομές.

 

Οι άνθρωποι οι γκρινιάρηδες θα γκρινιάζουν πάντοτε. Ακόμα και με τον Κρόνο σε μεγέθυνση 500x. Όποιος περιμένει να δει χρώματα και παπάδες έχει παραπλανηθεί και μάλλον όχι από την αστροφωτογραφία.

 

 

Φιλικά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι έχει σχέση για τον giorgosgr με την αστρονομία άραγε; Δε θα ξεχάσω πριν από 4 χρόνια που σε ένα τόπικ που άνοιξα για τις κατατακτήριες στο Φυσικό μπήκε σίφουνας και απαίτησε να κλείσει γιατί δεν είχε σχέση με την... αστρονομία.

 

Να έβαζες και για κατατακτήριες στην ιατρική και την φιλοσοφική την ίδια σχέση έχουν με την ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα με αυτό που ανάρτησες. Το τόπικ σου έπρεπε όχι απλά να κλειδωθεί αλλά να διαγραφεί χωρίς πολλά πολλά ως άσχετο. Υπάρχουν φόρουμ κατάλληλα για αυτό που ανάρτησες.

Για την αστροφωτογραφία δεν είπα να μην ασχολείται οποίος γουστάρει ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος θα του το επιβάλλει ή πολύ περισσότερο απαγορεύσει άλλα το αναμφισβήτητο πως κάνει ΚΑΚΟ σε όσους δεν ασχολούνται με το hobby δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από την μία για το τι θα δουν αλλά και ψευδείς προσδοκίες για το τι θα φωτογραφήσουν ακόμα και δώρο να τους κάνουν τον εξοπλισμό καθότι η καμπύλη εκμάθησης είναι μεγάλη και μη συμβατή με τις συνθήκες ζωής των περισσότερων ανθρώπων.

Τέλος ούτε το τι έχει προσφέρει (αναμφισβήτητα) η αστροφωτογραφία στην αστρονομια είναι το θέμα μας. Και η ραδιοαστρονομία έχει προσφέρει πολύ περισσότερα από τις αστροφωτό τύπου έβγαλα πέρυσι στον Πάρνωνα το κίτρινο, το κόκκινο τον Ιούλιο στο Γράμμο και το πράσινο στον Παρνασσό αλλά ακόμα και με πλήρη προσβαση στον κατάλληλο εξοπλισμό ελάχιστοι ερασιτέχνες ασχολούνται / θα ασχολούνταν γιατί δεν έχει το λεγόμενο "wow factor" της αστροφωτογραφίας.

Η αστροφωτογραφία μας δίνει άμεσες πληροφορίες για τη σύσταση, το μέγεθος, την εξέλιξη ενός ουράνιου αντικειμένου
όχι! Η αστρονομική έρευνα με φασματοσκόπια, φωτογράφιση με ειδικά φίλτρα κλπ και όχι το 10 ώρες φωτομάγαζο τα δίνει αυτά.
μας δίνει λεπτομέρειες που θα βλέπαμε μόνο με τεράστια τηλεσκόπια,

Γι αυτό ακριβώς το ΚΑΚΟ (πες το και "κακό" ίσως ορθότερα) ομιλώ.

Προσωπικά πλέον σε κοινό επειδή ξέρω το κακό που έχει γίνει ΔΕΝ ξαναδείχνω τίποτα σε προσοφθάλμιο παρά μόνο με αστρονομική βιντεοκάκερα πλην Σελήνης Κρόνου άντε και Δία εκτός και πρόκειται για "μυημένο" στην παρατήρηση κοινό.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

don't feed the troll και σε παραβαση του κανονα αυτου, το τοπικ αυτο θα επρεπε να κλειδωθει εξ'αρχης απο το πρωτο κιολας ποστ μιας και τετοια θέματα εχουν μοναδικο σκοπό τους τσακωμούς και δράμα στην ελληνικη αστρονομική κοινότητα. Θα ήθελα να ήξερα όμως ο συγγραφέας του τόπικ αυτού γιατί τόσα χρονια έκανε θεματα με φιλματη αστροφωτογραφία και τωρα με βιντεοαστρονομια (μιας και το βιντεο ειναι συνολο απο καρε εικόνων) δεν ανεβαζει και αυτος την μπαρα των προσδοκιων ατομων που διαβαζουν τετοια θεματα και δεν εχουν προηγουμενη εμπειρια;

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

don't feed the troll και σε παραβαση του κανονα αυτου, το τοπικ αυτο θα επρεπε να κλειδωθει εξ'αρχης απο το πρωτο κιολας ποστ

 

Άντε πάλι τα ίδια. Γιατί τρολλ ρε παιδιά; Γιατί να κλειδωθεί; Επειδή ακούγεται και μια διαφορετική γνώμη; Όλοι μας μαθαίνουμε από αυτά τα "τρολλ" όπως τα υποτιμάτε. Λάθος κάνω; Στο κάτω κάτω, το Αστροβόξ δεν είναι αποκλειστικό κλαμπ αστροφωτογράφων, ώστε να θεωρηθεί τρολλ η οποιαδήποτε τέτοια δημοσίευση, αλλά φόρουμ για αστρονομία γενικά. Οπότε πού το πρόβλημα να ακούγονται κι άλλες γνώμες;Παρακαλώ μην αρπάζεστε, πολύς κόσμος έχει ανάγκη και για τέτοια γνώση, όσο κι αν κάποιοι για κάποιους λόγους αισθάνονται άβολα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ήθελα να ήξερα όμως ο συγγραφέας του τόπικ αυτού γιατί τόσα χρονια έκανε θεματα με φιλματη αστροφωτογραφία και τωρα με βιντεοαστρονομια (μιας και το βιντεο ειναι συνολο απο καρε εικόνων) δεν ανεβαζει και αυτος την μπαρα των προσδοκιων ατομων που διαβαζουν τετοια θεματα και δεν εχουν προηγουμενη εμπειρια;

Ο συγγραφέας του παρόντος νήματος εχει κουραστεί να αναφέρει στους επίδοξους παρατηρητές πως αυτά που θα δουν στον προσοφθάλμιο δεν έχουν καμία σχέση με ότι βλέπουν σε αστροφωτό και ειδικά σε αυτές στα κουτιά συσκευασιών. Κατά τα άλλα μετά από δεκαετίες παρατηρήσεων ασχολείται και με ό,τι άλλο (βιντεοαστρονομία, φιλμάτη και ψηφιακή αστροφωτογραφία κλπ) του γουστάρει και καλά κάνει όπως και όλοι εδώ μέσα.

 

(μιας και το βιντεο ειναι συνολο απο καρε εικόνων) δεν ανεβαζει και αυτος την μπαρα των προσδοκιων ατομων που διαβαζουν τετοια θεματα και δεν εχουν προηγουμενη εμπειρια;

 

Ειδικά το βίντεο είναι εξαιρετικά εύκολο ακόμα και για αρχάριους και ναι αυτά που βλέπεις θα τα αναπαράγεις ακόμα και με μηδέν αρχική γνώση πολύ σύντομα μετά από ελάχιστες παρατηρησιακές συνεδρίες και με πολύ απλούστερο εξολισμό σε αντίθεση με την κλασσική αστροφωτογράφηση που θέλει και χρόνο και χρήμα και μεγάλη καμπύλη εκμάθησης.

ΥΓ τα περι τρόλλ επιστρέφονται.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω αναρτήσει μια ερώτηση για βοήθεια στην επιλογή αγοράς σωλήνα για φωτογραφία,μιας και ακόμα ψάχνομαι ,εδώ και μια ολόκληρη μέρα, και δεν έχει ασχοληθεί να βοηθήσει κανένας. Το παρόν thread ,έχει φτάσει τις τρεις σελίδες απαντήσεων.

Αυτό τα λέει όλα νομίζω .

carpe diem quam minimum credula postero
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μερικά πράγματα που θα γράψω και θα στενοχωρήσουν κάποια άτομα και συγγνώμη από τους διαχειριστές αν είμαι εκτός κανόνων.

 

Από την πρώτη μέρα που γράφτηκα στο φόρουμ δεν το θεώρησα ποτέ μου σαν ιδιοκτησία μου είτε σαν Κώστας είτε σαν αστροφωτογραφος και συγγνώμη που δεν ήξερα ότι υπάρχουν τα στρατόπεδα των αστροπαρατηρητών και των αστροφωτογραφων και ότι θα έπρεπε να διαλέξω ένα από τα δυο.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν προσθέτει καμία γνώση στην ελληνική ερασιτεχνική αστρονομία και πρόκειται για τρολια από τη στιγμή που ο τίτλος του είναι ΑΝΤΙ-αστροφωτογραφία και ξεκινάει με το ότι η αστροφωτογραφια εχει κάνει ΚΑΚΟ στην ερασιτεχνική αστρονομία. Σκοπός του θέματος όπως έχει γραφτεί είναι να ξεκινήσει καβγάς και διχόνοια στους ελληνες ερασιτεχνες αστροπαρατηρητες και αστροφωτογράφους τελεία και παύλα. Αν ο giorgosgr (και ο κάθε giorgosgr) έχει βαρεθεί να εξηγεί στον κόσμο γιατί αυτά που βλέπει στο προσοφθάλμιο δεν είναι όπως στις φωτογραφίες θα ήταν προτιμότερο να κάνει παρατήρηση μόνος και να μην κάνει θέματα γκρινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μιας και κάθε ερώτηση που θα κάνει ένα άτομο που δεν έχει δει ποτέ τηλεσκόπιο θα είναι κατώτερες των γνώσεων του.

 

Το ότι κάποιος δεν ασχολείται με την αστροπαρατηρηση ή την αστροφωτογραφια ή και τα δυο δεν έχει να κάνει με τις αεροφωτογραφίες που θα δει κάποιος στο ιντερνετ αλλά με το κόστος του εξοπλισμού και το γεγονός ότι σχεδόν όλοι τους βαριούνται να ασχοληθούν περισσότερο με το χόμπι νομίζοντας ότι όλα θα είναι εύκολα αλλά και με διάφορες άλλες υποχρεώσεις που έχουν.

Είμαι ο μοναδικός στη Κεφαλονιά που ασχολείται με την παρατήρηση και περισσότερο με την αστροφωτογραφια. Όταν εξηγώ στο κόσμο στις λίγες εκδηλώσεις που έχω κάνει για παρατήρηση ότι το να ασχοληθείς με το χόμπι θα πρέπει να διαβάσει κάποιος μερικά πράγματα παραπάνω, να ξενυχτίσει ψάχνοντας τον ουρανό ακόμα και τον χειμώνα στο κρύο τότε καταλαβαίνω ότι σχεδόν όλοι τους δεν θα ασχοληθούν με το χόμπι και αυτό είναι που με απογοητεύει περισσότερο παρά αν κάποιος ‘’παραπονέθηκε’’ (γιατί όλοι όσοι είδαν από το τηλεσκόπιο ενθουσιάστηκαν που είδαν για πρώτη φορά Δια, Κρόνο, Αφροδίτη, Άρη και κανα σφαιρωτό σμήνος ή γαλαξία) γιατί αυτό που βλέπει από το τηλεσκόπιο είναι ασπρόμαυρο, αμυδρό, και πιο μικρό οπόσο περίμενε.

 

Όσον αφορά την βιντεοαστρονομια έχει σχεδόν το ίδιο επίπεδο εκμάθησης με την αστροφωτογραφια και χρήμα. Ο νέος θα πρέπει να βρει κατάλληλη κάμερα με ευαισθησία στο σκοτάδι, να πάρει ισημερινή στήριξη, να μάθει να ρυθμίζει τον εξοπλισμό πριν ξεκινήσει την συνεδρία, να βρει ανταπτορες και καλώδια, τροφοδοσία για την κάμερα, τηλεόραση/οθόνη/φορητό. Βαλε μετά drivers αν έχει φορητό, να λύσει τυχόν bugs του εξοπλισμού, να μάθει τις εκθέσεις που θα χρησιμοποιήσει για να δει τον αμυδρό στόχο που δεν θα δει με γυμνό μάτι.

 

ΥΓ μιας και είναι καλοκαίρι κάτι για να δροσιστούμε από το να ασχολούμαστε για το τι φταίει που δεν ασχολείται κόσμος με το χόμπι μας

 

1370094190_portoatheras.thumb.jpg.7ca31eb840131f3b522185cda2c2078c.jpg

Πορτο Αθέρας

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν ο giorgosgr (και ο κάθε giorgosgr) έχει βαρεθεί να εξηγεί στον κόσμο γιατί αυτά που βλέπει στο προσοφθάλμιο δεν είναι όπως στις φωτογραφίες θα ήταν προτιμότερο να κάνει παρατήρηση μόνος και να μην κάνει θέματα γκρινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μιας και κάθε ερώτηση που θα κάνει ένα άτομο που δεν έχει δει ποτέ τηλεσκόπιο θα είναι κατώτερες των γνώσεων του.

 

Και όποιος δεν ενδιαφέρεται για το νήμα και τις γκρίνιες δεν είναι απαραίτητο να ασχολείται και να απαντάει.

 

Όσον αφορά την βιντεοαστρονομια έχει σχεδόν το ίδιο επίπεδο εκμάθησης με την αστροφωτογραφια και χρήμα.

 

Όχι σε καμία περίπτωση αλλά δεν θα αντιδικήσω παραπέρα και καλά μπάνια.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΣ: Και όποιος δεν ενδιαφέρεται για το νήμα και τις γκρίνιες δεν είναι απαραίτητο να ασχολείται και να απαντάει.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να μετάσχουν όσοι έχουν κάτι να προσφέρουν στην συζήτηση όπως σε όλα τα νήματα.

Καλές βουτιές σου εύχομαι.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τότε το Hubble πρέπει να έχει κάνει μεγάλη ζημιά στις συνειδήσεις των ανθρώπων που θα ήθελαν να ασχοληθούν κάποια στιγμή ερασιτεχνικά με την επιστήμη της αστρονομίας/ αστροπαρατήρησης/ αστροφωτογραφίας...

Μήπως να ξεκινούσαμε πρώτα απο εκεί;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Giorgosgr οι σπουδές στη Φυσική έχουν μόνο στα δικά σου μάτια την ίδια σχέση με την αστρονομία με τις σπουδές στην ιατρική και τη φιλοσοφική. Για τον υπόλοιπο κόσμο η αστρονομία = σπουδές στη Φυσική. Έχεις έναν δογματικό τρόπο να βλέπεις τα πράγματα και αυτό το thread είναι αντίστοιχης έμπνευσης.

 

Η αστροφωτογραφία έχει πράγματι ανεβάσει τις προσδοκίες των περαστικών. Και σε ένα βαθμό το παράπονο σου είναι παράπονο όλων μας που ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό. Αλλά ο τρόπος που το διατυπώνεις φέρει μαζί του κι αυτό το δογματικό που προανέφερα και που επισύρει τη θύελλα των αντιδράσεων. Επίσης σε μία κοινότητα ανθρώπων η έκφραση "αν δε σου αρέσει μην απαντάς" δεν ευσταθεί γιατί αν είναι να βάλουμε κι άλλα άρθρα διχόνοιας και να προτρέπουμε να μην απαντούν όσοι διαφωνούν με την κίνηση μας.

 

Στο δια ταύτα: Η αστροφωτογραφία δίνει από μόνη της πολύτιμες πληροφορίες ακόμα και αν είναι φωτομάγαζο 10 ωρών. Από αστροφωτογραφίες έχω μπορέσει να εντοπίσω τυρβώδεις σχηματισμούς σε νεφελώματα που υποδηλώνουν δυναμική τριβή, κρουστικά μέτωπα ταχύτατα διαστελλόμενων κελύφων μέσα σε ήδη υπάρχον μεσοαστρικό αέριο, περιπτώσεις γαλαξιακού κανιβαλισμού και άλλα τόσα. Μόνο από την εικόνα χωρίς φασματοσκοπία κτλ. Αλλά για να τα δεις πρέπει να έχεις τις απαραίτητες γνώσεις αστρονομίας. Που παρέχονται με σπουδές στο Φυσικό. Που μπήκα με κατατακτήριες. Χα.

 

Άρα για να καταλήξω. Η αστροφωτογραφία από μόνη της δε φταίει ούτε κάνει κακό να ασχολούνται οι αστροφωτογράφοι με τις ώρες. Η κοινωνία θεάματος φταίει που τα πάντα τα θέλει με νέον χρώματα και χολυγουντιανά κάδρα και ο άνθρωπος που τα καταπίνει όλα αμάσητα κι έρχεται σε σένα να δει την υπερπαραγωγή που περιμένει χωρίς να νοιώθει την ταπεινότητα και το δέος που νοιώθουμε εμείς όταν στο αμυδρό φως από το προσοφθάλμιο διακρίνουμε -στα όρια των αισθήσεων- έναν γαλαξία 25 εκατομμύρια έτη μακριά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Giorgosgr οι σπουδές στη Φυσική έχουν μόνο στα δικά σου μάτια την ίδια σχέση με την αστρονομία με τις σπουδές στην ιατρική και τη φιλοσοφική. Για τον υπόλοιπο κόσμο η αστρονομία = σπουδές στη Φυσική. Έχεις έναν δογματικό τρόπο να βλέπεις τα πράγματα και αυτό το thread είναι αντίστοιχης έμπνευσης.

Οι κατακτήριες στο φυσικό ναι δεν έχουν καμιά σχέση με την ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα. Όσο για το να πάει από το φυσικό κανείς στην ερασιτεχνική αστρονομία μια χαρά θα πάει και έχοντας τελειώσει ιατρική η και φιλολογία όπως έχουμε εδώ στο φόρουμ ερασιτέχνες με τέτοιες σπουδές.

Οι αστροφωτογραφιες βαθέως ουρανού που βγαίνουν απλα με ερασιτεχνικό εξοπλισμό (η πλανητική είναι άλλο θέμα όπου ναι η καταγραφή παίζει σημαντικό ρόλο όπως και στους μεταβλητούς αστέρες) δεν είναι τίποτα περισσότερο από sightseeing και φυσικά δεν γίνονται με αυστηρά κριτήρια επιστημονικης καταγραφής και έρευνας και ούτε έχουν σπουδάσει στο φυσικό το 99% όσων ασχολούνται με αυτή και βλέπουν τους "τυρβωδεις σχηματισμούς" και τον "γαλαξιακό κανιβαλισμό".

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που κρατάω από τη κουβέντα είναι ότι όλοι οι "παλιοί" έχουμε λίγο πολύ αντιμετωπίσει την απογοήτευση των μη μυημένων στο χόμπυ, λόγω λανθασμένων υψηλών προσδοκιών που έχουν. Από κει και πέρα θεωρώ πως η αστροφωτογράφηση είναι απλώς η φυσική συνέχεια της παρατήρησης σε όποιον θέλει να πάει παρακάτω, σε όποιον θέλει να δει πιο πολλά. Και τα δύο, αν δούμε την ουσία, είναι η κατάληξη των φωτονειων ενός μακρινού αντικειμένου πάνω σε ένα φακό, τεχνητό ή φυσικό. Από κει και πέρα έχει να κάνει με το ποσό θέλει να προχωρήσει ο καθενας. Πάρτε για παράδειγμα τον αθλητισμό. Κανει κάποιος ένα άθλημα που του αρέσει και μένει εκεί και το χαίρεται. Λίγοι προχωρούν στον πρωταθλητισμό. Μπορείς να κατηγορήσεις τον πρωταθλητισμο γι αυτό το χιλιοστό του Πόντου που θα δώσει σε κάποιον τη νικη; Μπορείς να κατηγορήσεις τον ταγμένο αστροφωτογράφο όταν θέλει να δει και το τελευταίο νήμα ενός νεφελωματος; Είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να πάρει το παραπάνω με τα μέσα που διαθέτει. Για τη φιλοδοξία του κανενός δεν φταίει το μέσο. Ούτε μπορείς να κατηγορήσεις το φιλόδοξο αν θέλει να φτάσει το τέλειο, σύμφωνα πάντα με τη δική του προοπτική. Προσωπικά τώρα άρχισα σιγά σιγά την ενασχόληση μου με την αστροφωτογράφηση. Σαν purist όμως, μου αρέσει το φυσικό. Θα ήθελα να βλέπω το νεφέλωμα όπως πραγματικά είναι, αν το έβλεπα από απόσταση που θα μου επέτρεπε να δω χρώμα. Τώρα αν κάποιος αρέσκεται να δημιουργεί εικόνες instagramiκες, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σαν purist όμως, μου αρέσει το φυσικό. Θα ήθελα να βλέπω το νεφέλωμα όπως πραγματικά είναι, αν το έβλεπα από απόσταση που θα μου επέτρεπε να δω χρώμα. Τώρα αν κάποιος αρέσκεται να δημιουργεί εικόνες instagramiκες, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...

 

Επιτέλους, και κάποιος άλλος που λέει αυτά που ζητάω τόσον καιρό...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιτέλους, και κάποιος άλλος που λέει αυτά που ζητάω τόσον καιρό...

 

Τι ζητάς δηλαδή κολοκυθόπιτα;

 

Χαχα! Κατά τα άλλα εμείς τρολλαρουμε! Όχι, ζαμπονοτυροπιτα με σάλτσα ζητάω!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μενέλαε χαίρομαι που εξέλαβες το σχόλιό μου σαν καλαμπούρι γιατί αυτή την πρόθεση είχα και όχι κάτι άλλο, αλλά αυτό το εμείς και εσείς που έγραψες δεν το καταλαβαίνω, ουσιαστικά μια κοινότητα δεν είμαστε όλοι μαζί, γιατί να γίνεται διαχωρισμός;

 

Άρα να υποθέσω πως το συγκεκριμένο νήμα αυτό έχει σκοπό; να χωρίσει;

Φιλικά

Στάθης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης