Jump to content

Αφαίρεση καθάρισμα διορθωτικής πλάκας schmid cassegrain


giorgosgr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά από 33 χρόνια το αποφάσισα. Αφαίρεσα την διορθωτική πλάκα του παλιού Celestron 8 και την έπλυνα με διάλυμα ισοπροπυλικής αλκοόλης 30% σε απεσταγμένο νερό με δύο σταγόνες agepon για μείωση επιφανειακής τάσης / αποφυγή σημαδιών στεγνώματος. Καταναλωσα μισό κουτί χαρτομάντιλα "γλάρος". Δίπλωνα τα χαρτομάντιλα στα τέσσερα, έβρεχα τη μια άκρη με το υγρό σκούπιζα ακτνικά από το κέντρο προς τα έξω και με δεύτερο στεγνό χαρτομάντιλο σκούπιζα να μην αφήσει σημάδια στεγνώματος.

Το καλαμάκι το είχα για να φυσάω να φεύγει σκόνη και χνούδι από τα χαρτομάντιλα χωρίς κίνδυνο να πέσει σάλιο στις οπτικές επιφάνειες. Με την αυτοκόλλητη ταινία μάρκαρα τον προσανατολισμο της διορθωτικής πλάκας ενώ με το μολύβι τη θέση των αποστατών. Η όλη διαδικασία ήταν πολύ ευκολώτερη από ότι νόμιζα και μετάνιωσα που δεν την είχα κάνει χρόνια πριν. Το μόνο σημείο που δυσκολεύτηκα ήταν που οι δύο από τους τρεις μικρούς αποστάτες από φελλό που κεντράρουν την διορθωτική πλάκα έφυγαν από τη θέση τους όπως την αφαίρεσα και ο ένας έπεσε στο μωσαϊκό και έκανα ένα δεκάλεπτο να τον βρω λιγο πριν τα παρατήσω και φτιάξω άλλον από χαρτόνι ενώ ο άλλος έπεσε μέσα στον σωλήνα και τον αφαίρεσα κολλώντας τον σε ένα κομμάτι αυτοκόλλητης ταινίας. Υπήρχε ένα φιλμ πίσω από την διορθωτική πλάκα που δημιουργούσε άλω στους λαμπρούς αστέρες όταν παρατηρούσα. Ενδεχομένως από την εξάτμιση του λιπαντικού του εστιαστή μετά από τόσα χρόνια.

Η όλη διαδικασία πήρε λιγότερο από ώρα και την συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους κατόχους schmidt cassegrain. Απλά χρειάζεται προσοχή και τάξη και όχι βιασύνη.

Συγνώμη για την χαμηλή ποιότητα των φωτό αλλά τις έβγαλα πρόχειρα με το κινητό μου.

C8_1.jpg.e879fc0d633f09a65d56b1df24d0eedf.jpg

C8_2.jpg.1c378f177c580fb7bbdb195396bd967a.jpg

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δοκίμασα χτες το τηλεσκόπιο μετά τον καθαρισμό της διορθωτικής πλάκας. Η εικόνα κρύσταλλο χωρίς την άλω από το στρώμα σκόνης και ακαθαρσίας που υπήρχε γύρω από τους λαμπρούς αστέρες. Ακόμα είχα την αίσθηση πως το κοντράστ ήταν καλύτερο. Παρατήρησα πολλά από τα highlights του καλοκαιρινου ουρανού και εν συνεχεία επικεντρώθηκα σε ανοικτά σμήνη στον Κύκνο και τον Κηφέα που ομολογώ τα είχα παραμελήσει. Το σπουδαιότερο απ όλα το ότι δεν έδειξε να χρειάζονταν καν ευθυγράμμιση το τηλεσκόπιο(!!!). Επιφυλάσσομαι για νύχτα με καλύτερο seeing για να το ξανατσεκάρω.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης