Jump to content

Αρχάριος - Εξοπλισμός για παρατήρηση και βιντεοπαρατήρηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη!

 

Αν και πολύ πρόσφατη η εγγραφή μου, παρακολουθώ τις συζητήσεις σας αρκετούς μήνες έχοντας διαβάσει πάρα πολλά θέματα, βρίσκοντας πολλές πληροφορίες, σε σημείο που πολλές φορές να ζαλιστώ από αυτές!

Θα ήθελα πρώτα να αναφέρω κάποιες πληροφορίες, πριν περάσω στις απορίες μου, για να μπορέσω, όσο το δυνατόν να σας δώσω όσο περισσότερες πληροφορίες:

Το μέχρι τώρα υπόβαθρό μου στην αστρονομία είναι εκτός από το Backyards' astronomer (έχω διαβάσει το μεγαλύτερο μέρος του), άρθρα, φωτογραφίες και βίντεο από you tube, καθώς και παρατήρηση δια γυμνού οφθαλμού του νυχτερινού ουρανού με αναγνώριση των βασικών μόνο αστερισμών (κι αυτών όχι τέλεια). Πάντα όμως υπήρχε το μικρόβιο και τώρα που είναι πιο οργανωμένος ο χρόνος μου, αλλά υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον από την οικογένεια, λέω να ασχοληθώ (επιτέλους!) παραπάνω.

 

Δυνατότητα γι' αυτό που λέμε πραγματικά σκοτεινό ουρανό δεν έχω (δεν υπάρχει περίπτωση να ψάχνω σε βουνά και λαγκάδια-αδύνατο λόγω χρόνου και φύσης εργασίας), παρόλα αυτά σε εξοχικό σχετικά κοντά στην Αθήνα (μπορεί λοιπόν ο εξοπλισμός να παραμείνει εκεί-δεν χρειάζεται κουβάλημα δηλαδή), ο ουρανός θα τον έλεγα, με τις λίγες γνώσεις μου, ότι είναι σχετικά ικανοποιητικός (βλέπω σε καθαρές νύχτες αστέρια 5 μεγέθους).

 

Οι στόχοι που με ενδιαφέρουν πιο πολύ είναι οι γαλαξίες, τα νεφελώματα και το ηλιακό σύστημα (πλανήτες + ήλιος) και να σημειώσω ότι εκτός από την κλασσική παρατήρηση σίγουρα θα ασχοληθώ και με την βιντεοπαρατήρηση (όχι φωτογραφία). Επίσης θεωρώ απαραίτητο κάποιου είδους αυτόματο tracking όχι μόνο για την εύρεση στόχων (όχι ότι αυτό θα ήταν άσχημο δηλαδή) αλλά κυρίως για την αυτόματη παρακολούθησή τους (θα βλέπει και η οικογένεια από το προσοφθάλμιο).

 

Το budget δεν είναι συγκεκριμένο, αρκεί να κινείται σε λογικά πλαίσια (μη βγεί δηλαδή κανένα κοστούμι 10.000 ευρώ!-εκτός κι αν θα μπορούσες να δεις έγχρωμα από το προσοφθάλμιο!!-το ξέρω δεν γίνεται!).

 

Βασιζόμενος λοιπόν στα παραπάνω θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:

 

1. Υπάρχει ένας σωλήνας που να ικανοποιεί τις περισσότερες από τις παραπάνω απαιτήσεις; (δεν νομίζω αλλά δε χάνω τίποτα να ρωτήσω!)

2. Μήπως είναι προτιμότερο μία καλή ρομποτική βάση που να μπορεί να παίρνει πάνω από έναν σωλήνα (πχ ένα αχρωματικό 100mm-120mm) και ένα νευτόνιο ή καταδιοπτικό (βέβαια τσιμπάει λίγο η τιμή) 8"

3. Μήπως ένα 12" DOB goto και ένα εξολοκλήρου διαφορετικό σύστημα για βιντεοπαρατήρηση και στόχους ηλιακού συστήματος (φοβάμαι ότι θα ξεφύγω σε τιμή αρκετά).

4. Να ξεκινήσω με κάτι απλό, όπως για παράδειγμα ένα SM 120mm με την αντίστοιχη βάση και βλέπω στη συνέχεια τι θα κάνω;

5. Κάποια άλλη λύση;

 

Να ξαναθυμήσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση για κατάμαυρους ουρανούς. Επίσης στο βασικό σημείο παρατήρησης ο ουρανός στα ανατολικά και βορειοανατολικά έως βόρεια είναι παρατηρήσιμος από τις 30-35 μοίρες και πάνω ενώ στα υπόλοιπα σημεία του ορίζοντα από 10-20 μοίρες και πάνω). Βέβαια σε απόσταση με τα πόδια (walking distance) αυτό διορθώνεται (αρκεί να μην είμαι φορτωμένος με καμία 25αριά κιλά!)

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας καθώς και για την υπομονή σας για το τόσο μεγάλο post!

[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης