Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλό φθινόπωρο αγαπητά μέλη .

Σκοπεύω να αγοράσω τον συγκεκριμένο εστιαστή για το dob αλλά με προβληματίζει το εξής .Με τον εστιαστή που υπάρχει από τη μάνα του για να εστιάσει ο Morfeas αναγκάζομαι να τον τραβήξω 2 χιλ. πιο έξω .Αυτός που σκοπεύω να πάρω είναι πιο κοντός (δεν ξέρω όμως πόσο μακρύς είναι ο σωλήνας του) άρα λογικά θα πρέπει να τραβήξω πιο πολύ έξω το προσοφθάλμιο για να εστιάσει . Μήπως έχει αγοράσει κανείς τον συκεκριμένο εστιαστή να μου πει εντυπώσεις ; https://www.firstlightoptics.com/skywatcher-focusers/dual-speed-low-profile-1252-inch-crayford-focuser.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχω άποψη για τον συγκεκριμένο εστιαστή, αλλά το θέμα που έχουν συνήθως τα νευτωνεια είναι Η διαδρομή του εστιαστή προς τα "μέσα" ειδικά για φωτογράφιση. Για τον ίδιο λόγο δεν πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος θα έχει μεγαλύτερη διαδρομή, γιατί θα εισέρχεται βαθιά στο οπτικό μονοπάτι. Το πρόβλημα που αναφέρεις λύνεται είτε με ειδικό ανταπτορα (προέκταση) ή με την χρήση ενός Barlow από τον οποίο έχεις αφαιρέσει τα οπτικά στοιχεία και το χρησιμοποιείς σαν προέκταση. Αν έχεις αποκλείσει τη φωτογράφιση, τότε ίσως είναι καλύτερα να διαλέξεις εστιαστή κανονικού προφίλ, και όχι χαμηλού.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα σου πρότεινα να πάρεις αυτόν:

https://www.firstlightoptics.com/moonlite-focusers/moonlite-cr-dual-rate-tri-knob-crayford-focuser-for-newtonians.html

 

Έχει 35 και 50 χιλιοστά μήκος. Αν δεν σου κάνει το μακρύ μπορείς να πάρεις βάση-αποστάτη τον οποίο βάζεις ανάμεσα στον εστιαστή και το τηλεσκόπιο μόνιμα αυξάνοντας τη διαδρομή χωρίς να χρειάζεται να έχεις αποσπώμενα μέρη που θα έχουν τζόγο.

 

https://www.firstlightoptics.com/moonlite-focusers/moonlite-installation-kit-for-newtonian-focusers.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτός που πρότεινες είναι Low profile και λογικά δεν θα κάνει, εκτός και θέλεις φωτογράφιση. Αν πάρεις αυτόν θα χρειαστείς και ένα τέτοιο για να εστιάσουν τα προσοφθάλμια. https://www.firstlightoptics.com/adapters/moonlite-15-focus-extension-tube.html

Η λύση που προτείνει ο Μάνος είναι η καλύτερη. Και ο εστιαστής είναι καλύτερος και οι βάσεις που προτείνει είναι σταθερότατες χωρίς να "έχεις αποσπώμενα μέρη που θα έχουν τζόγο" σαν αυτό που πρότεινα παραπάνω. Καλά μην φανταστείς πως θα τρέμει ο κόσμος. Μια χαρά είναι και αυτο. Εγώ τέτοιο έχω χωρίς πρόβλημα. Απλά οι βάσεις του Μανου είναι σταθερότερες. Το πιθανότερο είναι ο 50mm MoonLite να σου κάνει. Μέτρα τον δικό σου να δεις που εστιάζουν τα προσοφθάλμια γιατί ότι και να λέμε εμείς από εδώ αν δεν μετρήσεις ποτέ δεν θα είσαι σίγουρος.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στη θέση σου θα δοκίμαζα κάτι τέτοιο: https://agenaastro.com/blue-fireball-2-eyepiece-extension-tube-35mm-1-38-extension.html

Μιλάμε για dobsonian, δεν έχεις ανάγκη να κρεμάσεις πάνω στον εστιαστή κάμερα και τροχούς 3-4 κιλά για να πρέπει να πας σε premium λύσεις. Το πολύ για έναν paracorr και έναν 31 nagler να πας στα 1300 γραμμάρια: αυτό που θα σε απασχολήσει περισσότερο είναι τι αντίβαρο θα βάλεις στο πίσω μέρος του σωλήνα, όχι αν γλιστράει ο εστιαστής.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές .Θα πάρω τελικά αυτόν https://www.firstlightoptics.com/skywatcher-focusers/dual-speed-crayford-1252-inch-focuser-for-skywatcher-explorer.html το κακό είναι όμως ότι γράφουν 40-60 μέρες και θα τους γράψω αν μπορούν να το φέρουν νωρίτερα . Τo moonlihgt είναι αρκετά πιο ακριβό .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτός όπως τον βλέπω είναι πιο ψηλός. Αλλά είναι βαμμένος άσπρος. Υπάρχει περίπτωση να προκαλεί αντανακλάσεις με αυτό το χρώμα. Επίσης δεν βλέπω αντάπτορα 1,25". Το έχεις τσεκάρει? Εχει?
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το γιατί θέλεις χαμηλό εστιαστή. Κάτι τέτοιο έχει νόημα αν θέλεις να αποκτήσει το τηλεσκόπιο μακρύτερο εύρος εστίασης που εξυπηρετεί καλύτερα τις φωτογραφικές ανάγκες. Υπάρχει και δεύτερος λόγος. Παρατηρησιακός. Μπορείς να αυξήσεις το κοντράστ και την οξύτητα της εικόνας στο τηλεσκόπιο σου με έναν πιο κοντό εστιαστή. Μάλιστα στο τηλεσκόπιο σου για κάθε 5 εκατοστά αντιστοιχεί 1 εκατοστό μικρότερο σε διάμετρο το δευτερεύον. Το μήκος λοιπόν του τωρινού σου εστιαστή μείον το μήκος του καινούργιου θα σου δώσει όντος μία τέτοια διαφορά. Πλην όμως πρέπει να κατασκευάσεις και ένα σωλήνα του οποίου η τρύπα που θα μπαίνει ο εστιαστής να είναι πιο μακρυά από την τωρινή, ίση με την παρά πάνω διαφορά των εστιαστών.

Αν θυμάμαι καλά έχεις το 10ιτσο. Έτσι θα μπορούσες να βάλεις το δευτερεύον από το 8ιντσο. Όπως όμως είδες πρέπει να φτιάξεις καινούργιο τηλεσκόπιο!

Αν τώρα θέλεις μόνο την άνεση που έχουν οι εστιαστές με μικρο μετρική κίνηση γιατί δεν αγοράζεις έναν σαν τον δικό σου με μικρο μετρική κίνηση που έχει το ίδιο ύψος, και μπλέκεις με άλλους;

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και ο παλιός που έχω είναι άσπρος , όσο για αντάπτορα αν δεν έχει έχω εγώ .

Γιάννη αυτός που καταλήγω παραπάνω είναι νομίζω σαν τον παλιό https://www.firstlightoptics.com/skywatcher-focusers/dual-speed-crayford-1252-inch-focuser-for-skywatcher-explorer.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε αυτή την κατηγορία υπάρχει και αυτός:

 

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p780_TS-Optics-2--Dual-Speed-Crayford-Focuser-for-Newtonians-with-Base.html

 

Λίγο πιο ακριβός αλλά θεωρώ ότι είναι πιο στιβαρός. Είναι σημαντικό ο εστιαστής εσωτερικά να είναι βαμμένος μαύρο. Φρόντισε να μάθεις αν ο εστιαστής εσωτερικά είναι μαύρος πριν βρεθείς προ εκπλήξεως.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να μια φωτο πως είναι εσωτερικά ακριβώς όπως ο παλιός https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p8986_Skywatcher-2--Dual-Speed-Crayford-Focuser.html .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι αυτός που φοράει η σειρά PDS και είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν που ήδη έχεις με τη διαφορά ότι είναι διπλής ταχύτητας και λίγο χαμηλότερου προφίλ. Αν το πρόβλημα είναι ότι ο Μορφέας δεν εστιάζει για λίγα χιλιοστά και πρέπει να τραβηχτεί λίγο προς τα έξω, το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσεις να έχεις το ίδιο θέμα. Ενώ είναι βελτιωμένος σε σχέση με αυτόν της μονής ταχύτητας, διαθέτει αρκετά μεγάλο βαρελάκι (drawtube) το οποίο όταν είναι τραβηγμένο τέρμα μέσα παρεμβαίνει στο είδωλο που σχηματίζεται από το πρωτεύον και παραμορφώνει ελαφρώς τα άστρα. Πολλοί αστροφωτογράφοι που τραβάνε με τέτοια νευτώνεια έχουν κόψει μέρος από το βαρελάκι στους συγκεκριμένους εστιαστές για να αποφύγουν αυτό το θέμα ή ρυθμίζουν το πρωτεύον σε τέτοια απόσταση ώστε να μην τερματίζει ο εστιαστής προς τα μέσα. Σε σχέση με αυτό που λέει ο Δημήτρης, το βαρελάκι του συγκεκριμένου εστιαστή είναι ασημένιο και εσωτερικά μόνο μαύρο. Αλλά αυτό λύνεται αν θέλεις με ένα μαύρο σπρέι ματ.

 

Έχω χρησιμοποιήσει τον εστιαστή της TS (GSO) καθώς και την πιο ενισχυμένη του έκδοση (monorail) φωτογραφικά και ήταν ...απελπισία: και οι δύο γλιστρούσαν από το βάρος κάμερας-τροχού-OAG, ενώ ο πρώτος κρέμαγε από το βάρος. Παρατηρησιακά όμως ακόμα και με βαριά προσοφθάλμια είναι πραγματικά μια χαρά!

 

Γενικά ίσως πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς ζητάς: εστιαστή διπλής ταχύτητας, πιθανόν χαμηλού προφίλ ή εστιαστή με ψηλό προφίλ; Για τη δεύτερη περίπτωση ο εστιαστής που ήδη έχεις είναι από τους ψηλότερους της αγοράς και για περαιτέρω backfocus είναι προτιμότερη η χρήση επέκτασης.

 

Έχεις υπόψη σου επίσης ότι η αλλαγή εστιαστή δεν είναι βγάζω τον ένα τοποθετώ τον άλλο, αλλά θέλει κάποιες μετρήσεις. Η πιο απλή λύση - ακόμα απλούστερη με ένα αξιόπιστο laser - είναι να ευθυγραμμίσεις δευτερεύον-πρωτεύον με τον παλιό εστιαστή, να τον αφαιρέσεις και αφού τοποθετήσεις τον καινούργιο να επαναφέρεις το τηλεσκόπιο στην πρότερη σωστή ευθυγράμμιση πειράζοντας μόνο με τις βίδες που ρυθμίζουν τη θέση και την κλίση του εστιαστή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λάβε υπ΄όψιν τα όσα σου είπαν παρά πάνω αλλά και κάτι άλλο. Οι τρύπες του καινούργιου εστιαστή πρέπει να συμπίπτουν ακριβώς με αυτές του παλιού. Το τονίζω το παραπάνω. Στην αντίθετη περίπτωση μην τον αγοράσεις! ούτε κατά διάνυα ξέρεις το πόσο πολύ μπλέκεις. Ιδικά στην περίπτωση που παραλίγο να ταιριάζουν. Εγώ επειδή ήθελα και μικρομετρική κίνηση, σχεδίασα δικό μου που μπαίνει μέσα στον εστιαστή και βρήκα την υγειά μου. Διότι αυτοί του εμπορείου δεν είχαν ακριβώς τις τρύπες που βιδώνουν στον σωλήνα ακριβώς στα σημεία που τις έχει ο παλιός. Οι παρά κάτω φωτογραφίες είναι στου εστιαστή μου που μπαίνει μέσα στον προϋπάρχων.

1142489159_1.thumb.jpg.3ec2cc50e12b00b357576790d4561a08.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης