Jump to content

UHC-S Ή O-III


loufas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το αλογάκι το έχω δει και με uhc της lumicon στο κτήμα μου και μάλιστα οριακά διέκρινα το σχήμα του. Και δεν κάνανε τα ματάκια μου τσίου γιατί το επιβεβαίωσε και άλλο μέλος μας τότε. Πριν λίγες μέρες όμως στον Πάρνωνα πάλι με το uhc ίσα που κάτι ήταν ορατό στην θέση του χωρίς να ξεχωρίζουμε σχήμα. Ομως ήταν αρκετά χαμηλά οπότε θα επανέλθω τον Χειμώνα. Επίσης είδαμε όλη την Περιοχή του north america με το pelican, το veil και το Crescen. Σε όλους αυτούς τους στόχους είχαμε καλύτερα αποτελέσματα με το OIII. Ηταν σαν να βλέπαμε φωτογραφία. Βέβαια όλα αυτά με 14". Δεν ξέρω πως θα αποδίδει το ΟΙΙΙ σε μικρότερο τηλεσκόπιο. Από εκεί και πέρα θεορώ πως και τα δύο πρέπει να υπάρχουν στον εξοπλισμό γιατί πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο. Να αποδίδει καλύτερα το uhc ανάλογα με τον στόχο.

Γιώργο το HB πέρα απ το Καλιφόρνια και το αλογάκι που αλλού το δουλεύεις?

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα συμφωνήσω οτι χρειάζονται και UHC και OIII και γενικά narrowband φίλτρα.Για κάθε στόχο υπάρχει το κατάλληλο φίλτρο ανάλογα με το τί θέλει να δεί κανείς.Το Baader UHC-S σαν ευρυζωνικό(broadband) είναι γενικής χρήσης φίλτρο νεφελωμάτων.Όμως τα στενής διέλευσης(narrowband),αποδίδουν καλύτερα σε συγκεκριμένες περιοχές συχνοτήτων που εκπέμπουν τα διάφορα στοιχεία που υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες.Έτσι μπορεί να δεί κανείς τις περιοχές εκπομπής των Η-α,Η-β,S II,O III,(στα νεφελώματα που πλεονάζουν αυτά τα στοιχεία),πολύ καλύτερα με τα αντίστοιχα narrowband φίλτρα απο ότι με το UHC.Αυτό βέβαια συνεπάγεται και ένα σημαντικό κόστος για 4 φίλτρα.

Γι'αυτό ξεκινάς με το UHC και μετά,αν σε ενδιαφέρει το θέμα πας στα πιο ειδικά και αποτελεσματικότερα narrowband,εξειδικευμένα για κάθε στοιχείο.

Πάντως το Baader ΟΙΙΙ που έχω αποδίδει μια χαρά με τηλ.10'' και σε περιβάλλον φωτορύπανσης(μέγιστο μέγεθος ορατού άστρου δια γυμνού οφθαλμού:mag=+4.5).Δεν γνωρίζω πώς αποδίδει σε ένα 8''.Εξαρτάται και το πόσο σκοτεινός είναι ο ουρανός παρατήρησης.Γι'αυτό ας μας πεί κάποιος που έχει δοκιμάσει 8''+ΟΙΙΙ και άλλα narrowband.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

και ένα Ηβ γιατί μόνο με αυτό έχω παρατηρήσει την Κεφαλή Ίππου....
Το νεφέλωμα εκπομπής πίσω από το horsehead εκπέμπει και στο Hα και προχθές στον Πάρνωνα το πάλευα πάρα πολλή ώρα με το 8" και με το φίλτρο DGM NPB. Το φίλτρο αυτό είναι το μόνο UHC που αφήνει το Ηα σε ποσοστό κοντά στο 94%, ενώ αντίθετα οι επιδόσεις του στο Ηβ είναι μετριότητες. Το νεφέλωμα φαινόταν πολύ καθαρά, αλλά δε κατάφερα να ξεχωρίσω το άλογο. Μετά ξημέρωσε και εμφανίσθηκαν πρακτικές δυσκολίες! Οι λογαριασμοί ανοίχτηκαν όμως και θα κλείσουν!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο το HB πέρα απ το Καλιφόρνια και το αλογάκι που αλλού το δουλεύεις?

Και στο Cocoon. Δεν έχω Hβ με φίλου το έχω δει. Σκοπεύω όμως να αγοράσω έστω γι αυτά τα τρία αντικείμενα. O-III έχω το παλιό 908N της Meade που δεν το βγάζει πια αλλά σε σύγκριση που είχα κάνει παλιότερα στο Πάρνωνα με αντίστοιχο Lumicon τα νεφελώματα τα έδειχαν το ίδιο αλλά το Lumicon έδινε μια ροζ βιολέ απόχρωση στα άστρα που δεν μου άρεσε. Προτιμούσα το δικό μου.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης