Jump to content

στηριξη για διοπτρικο 102/500


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια χαρα σε ολους.

 

Εχω ενα νευτωνιο 8 ιντσων πανω σε eq5.

 

Παρολο που ειμαι πολυ ικανοποιημενος με το τηλεσκοπιο μου εχω παψει να το χρησιμοποιω επειδη ειναι δυσκολο στη μεταφορα , βαρυ, σχετικα χρονοβορο στο στησιμο και ογκωδες.

 

Ετσι εχω καταντησει να πηγαινω στο βουνο εκδρομη με παιδια και φιλους και να μην παιρνω το τηλεσκοπιο και να καθομαι να χαζευω τα αστερια με τα ματια.

 

Αποφασισα λοιπον να παρω ενα δευτερο τηλεσκοπιο για grab and go αστρονομια που λενε και στα ελληνικα. Το κριτηριο για να επιλεξω τηλεσκοπιο ηταν η φορητοτητα (και φυσικα η τιμη, γι αυτο απεκλεισα τα mak)

 

 

Πριν απο λιγες μερες αγορασα απο το χρηστη geo1970 ενα διοπτρικο skywacher 102/500.

Το τηλεσκοπιο ειναι αψογο και η συνεργασια με το Γιωργο τελεια , τοσο στην επικοινωνια οσο και στην επιδειξη του τηλεσκοπιου, αλλα υπηρχε ενα προβλημα: πουλαγε μονο τον οπτικο σωληνα και οχι τη βαση !

 

Ειμαι λοιπον σε αναζητηση καταλληλης βασης γι αυτο.

Το ερωτημα ειναι ποια βαση να παρω;

 

ισημερινες βασεις αποκλειονται. (δε θελω να εχω σχεση με βαρυδια, ευθυγραμμισεις, συναρμολογησηκλπ. επισης ειναι βαριες για το λογο που το θελω. Ο σκοπος ειναι να εχω ενα τηλεσκοπιο και μια βαση που να μπορω να τα βαλω στην πλατη μου ή μεσα στο σακιδιο και να περπατησω στο βουνο)

 

επισης αποκλειεται και η ΑΖ-3 . δεν την θελω επειδη με δυσκολευει σε στοχους στο ζενιθ ενω δεν εχει περιστροφη 360 μοιρων και τα χειριστηρια αργης κινησης καποια στιγμη τερματιζουν.

 

η VIXEN porta II θα ηταν μια καλη λυση αλλα περα του οτι ειναι ακριβη , ειναι ισως λιγο βαρια.

 

Απο αποψη φορητοτητας και ταχυτητας στησιματος νομιζω οτι η καλυτερη επιλογη θα ηταν η Sky-Watcher AZ Pronto Alt-Azimuth. Ελαφρια , ευχρηστη και φτηνη ( το flo την εχει 140 ευρω , το πλανηταριο δεν την εχει ακομη στο σαϊτ του)

 

https://www.firstlightoptics.com/alt-azimuth/sky-watcher-az-pronto-alt-azimuth-mount-tripod.html

 

Δεν ξερω ομως ποσο αντεχει το βαρος και ποσο σταθερη ειναι. το τηλεσκοπιο μου ειναι 3,5 κιλα . αν βαλουμε και κανα βαρυ προσοφθαλμιο...

 

τι λετε;

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην βάση που αναφέρεις το τηλεσκόπιο μπαίνει ψηλότερα από τον άξονα περιστροφής με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ροπές όταν το τηλεσκόπιο δεν είναι οριζόντιο, και όσο και αν ο μηχανισμός είναι σχεδιασμένος να τις αντιμετωπίζει, υπάρχει εγγενές πρόβλημα στην σχεδίαση που πρέπει να αντιμετωπισθεί με την τριβή.

 

Οι σωστές αλταζιμουθιακές βάσεις, όπως π.χ. η

https://www.firstlightoptics.com/alt-azimuth/sky-watcher-az5-deluxe-alt-azimuth-mount.html

βάζουν το τηλεσκόπιο στο ύψος του άξονα περιστροφής, οπότε με σωστό ζύγισμα οι ροπές είναι ελάχιστες, δηλαδή είναι εγγενώς σταθερές.

 

Βέβαια, μπορείς σε όλες τις βάσεις που έχουν το τηλεσκόπιο ψηλότερα από τον άξονα, να κάνεις πατέντα τοποθετώντας ράβδο και αντίβαρο σε κατάλληλο σημείο ώστε το κέντρο βάρους να μεταφερθεί όσο κοντύτερα γίνεται στον άξονα. Με τέτοια πατέντα εγώ βάζω τηλεσκόπιο 5Kg στην ΑΖ3 και δεν "πέφτει" προς τα πίσω στις μεγάλες γωνίες ανύψωσης (αν γκουγκλάρεις "AZ3 modification" την βρίσκεις).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

astrofriend σε ευχαριστω για την απαντηση.

 

Η βαση που μου προτεινεις (az5) οικονομικα ειναι στο μπατζετ μου.

 

Το βαρος της επισης ειναι οκ.

 

Μαλλον θα καταληξω εκει...

 

Ευχαριστω και παλι

 

υγ. Τελικα μετα απο λιγο ψαξιμο οι υποψηφιες βασεις ειναι οι εξης 4 :

 

https://www.firstlightoptics.com/alt-azimuth/sky-watcher-az5-deluxe-alt-azimuth-mount.html

https://www.planitario.gr/mini-porta-mount-altazimouthiakh-sthrixh.html

https://www.planitario.gr/az4-altazimouthiakh-sthrixh.html

https://www.planitario.gr/porta-ii-altazimouthiakh-sthrixh.html

 

Δεν εχω δοκιμασει καμια απο αυτες, μακαρι να υπηρχε καποιος "παλαβος" που εχει και τις 4 και εχει ανεβασει καποιο συγκριτικο review ...

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενδιαφέρομαι και εγώ, όπως είχα πει σε άλλο νήμα.

 

Έχω την PortaMount και τη Nexstar 6/8 για τα βαρύτερα τηλεσκόπια. Με ενδιαφέρει μια κεφαλή για τον τρίποδα Manfrotto (ο οποίος έχει αρκετά βολικά στοιχεία) με διπλή χρήση, επίγεια και αστρονομική. Βάρος υπολογίζεται σε Zenithstar 1.7kgr, διαγώνιος 0.5kgr, φακός έως 1kgr, σύνολο 3.2-3.5kgr. Τα σηκώνει η κεφαλή που έχω τώρα (Magicball) αλλά έχω πρόβλημα σε μεγάλες ανυψώσεις, λόγω ροπών.

 

Η ΑΖ4 φαίνεται να είναι η καταλληλότερη για διπλή χρήση. Την έχει δουλέψει κανείς; Κυκλοφορεί πουθενά χωρίς τρίποδα; Εναλλακτικά, θα μπορούσα να την πάρω με τον αλουμινένιο τρίποδα και να την αφαιρέσω για να την βάλω στον φωτογραφικό;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΠΡΟΣΟΧΗ! η ΑΖ5 έχει άλλη τιμή με τρίποδο και άλλη χωρίς, μάλιστα αν δεν πάρει κανείς το τρίποδο, λογικά θα χρειασθεί να πληρώσει πρόσθετα και την προέκταση ύψους γιατί είναι περίπου απαραίτητη.

 

Η AZ4 ΔΕΝ έχει χειριστήρια μικρομετρικής κίνησης, για τον δικό μου τρόπο χειρισμού λοιπόν είναι άχρηστη.

 

Επίσης ΔΕΝ βιδώνει σε φωτογραφικό τρίποδο, τουλάχιστον αυτό φαίνεται να ισχύει διαβάζοντας το manual της.

 

Η ΑΖ5 έχει προσαρμογή 3/8" δηλαδή αν δεν κρύβει κάποια έκπληξη, βιδώνει σε φωτογραφικό τρίποδο (προφανώς γι αυτό πουλιέται είτε με τρίποδο είτε και σκέτη η κεφαλή). Η χρήση μάλιστα ψηλού φωτογραφικού τρίποδα μαζί με την προέκταση της ΑΖ5, επιτρέπει όλες τις χρήσιμες ευκολίες, δηλαδή τα πόδια του τρίποδα να κλείνουν χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί το tray όπως στους αστρονομικούς τρίποδες για να μεταφερθεί από το δωμάτιο στο μπαλκόνι γρήγορα, και χρήση οποιουδήποτε ύψους θέλεις, ακόμα και για παρατήρηση όρθιος (ενώ οι αστρονομικοί τρίποδες είναι χαμηλοί, ΔΕΝ μπορείς να κάνεις παρατήρηση όρθιος).

 

Προσωπικά ΔΕΝ μου αρέσουν οι συμπλέκτες και γι αυτο θα προτιμούσα αυτήν :

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p8069_TS-Optics-Altazimuth-Mount-with-Fine-Adjustment-and-Quick-Release.html

η οποία έχει μεγάλους εύχρηστους μοχλούς απελευθέρωσης όπως π.χ. η EQ3-2 (και όχι συμπλέκτες), αλλά δεν μπαίνει σε φωτογραφικό τρίποδο (οπότε ξαναγυρνάω στην ΑΖ5-δεν την έχω, ελπιζω κάποτε να την αποκτήσω).

 

Η κεφαλή της PORTA και της PORTA ΙΙ (όχι της mini) μπορούν να μπουν σε φωτογραφικό τρίποδο με κάποια προβληματάκια:

https://www.cloudynights.com/topic/568722-questions-on-attaching-porta-ii-alt-az-head-to-good-tripod/

και πιθανώς και με το :

https://www.manfrotto.us/adapter-for-tripods-3-8-to-1-4

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

παιδια επανερχομαι επειδη ειμαι ετοιμος να αγορασω την mini porta:

 

https://www.planitario.gr/mini-porta-mount-altazimouthiakh-sthrixh.html

 

και εχω δευτερες σκεψεις.

μηπως ειναι ασταθης; μηπως δεν προοριζεται για το δικο μου τηλεσκοπιο και ειναι πιο πολυ για διοπτρες, τηλεφακους κλπ;

 

Ή για να το θεσω αλλιως:

Ποια στηριξη ειναι η καλυτερη για ενα διοπτρικο 102/500 ;

 

(που να μεταφερεται και στην πλατη; πχ , δεν θελω με τιποτα την αζ4 και τα 8 κιλα της)

 

Ειμαι λοιπον αναμεσσα στην mini porta και την az5...

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου καλησπέρα.Έχω στη κατοχή μου δύο βάσεις,vixen porta II και έχω πάνω ένα evostar ed 80

και μία az pronto που έχω πάνω ένα maksutov 102.Επίσης γνωρίζω τις επιδόσεις της mini porta από φίλους μου.(Πολύ τρέμουλο,είναι για πολύ ελαφριά τηλεσκόπια.)Με κλειστά μάτια σου προτείνω porta II σε σχέση με τις άλλες δύο.Η pronto είναι της πλάκας.Αν την αφήσω λίγο χαλαρή για να μπορώ να την μετακινώ με το χέρι,πέφτει προς τα πίσω με το 102 επάνω.Αντίθετα η porta II όπου την σταματήσεις κάθεται και δεν πέφτει και είναι και ελαφριά βάση.(βέβαια είναι πανάκριβη)Μία καλή λύση και οικονομική για το τηλεσκόπιο που έχεις είναι η skywatcher az4,αλλά όπως είδα την θεωρείς βαριά.Δεν ξέρω η az5, τι ρόλο βαράει.Κατά την γνώμη μου εκεί θα πρέπει να παίξεις,az5 ή porta II.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ίσως μοιάζει λίγο εκτός θέματος αλλά μια και συμπτωματικά διάβαζα για βάσεις χειροποίητες από υδροσωλήνες... Το χεις σκεφτεί για μια τέτοια DIY λύση; Βάση απο υδροσωλήνα; Ένα search στο google pipe mounts for telescopes θα σου βγάλει άπειρα αποτελέσματα. Για το 102/500 και σωλήνας μιας ίντσας θα αρκεί φαντάζομαι. Άσε που ρετάλια θα τα πάρεις και τζάμπα ένα ταφ θα πληρώσεις και μια φλάντζα. Η AZ3 είναι βάση τελειως άχρηστη για οποιαδήποτε αστρονομική παρατήρηση https://astromart.com/reviews/beginners/show/make-an-alt-az-pipe-mount
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
σε diy υπάρχουν και αυτές οι δύο λύσεις. το σκεφτόμουν για αυτό το τηλεσκόπιο το οποίο το πήρα αλλά τελικά το έδωσα χωρίς να το χρησιμοποιήσω. ωραίο τηλεσκόπιο. η φωτό με το πράσινο τηλέσκοπιο χρησιμοποιεί βάση την οποία μπορείς να βρεις στο βιβλίο "build your own telescope"

post-20417-0-35720200-1418332226.thumb.jpg.c185bd75845e274338e80538aa1465e1.jpg

dobfractor21.thumb.JPG.c30a9f0fd9ba6e51810aa988b298a618.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης