Jump to content

Ελληνες και Ελληνίδες Επιστήμονες.(Πανεπιστήμια)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ρεκόρ ταχύτητας υπερθέρμανσης νερού με… ελληνική συμμετοχή. :cheesy:

Το νερό φαίνεται πως ταιριάζει στους Έλληνες επιστήμονες. Δύο ερευνητές της διασποράς συμμετείχαν σε πρωτοποριακές έρευνες που αφορούν το πιο σημαντικό υγρό του πλανήτη μας.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων ένας έλληνας επιστήμονας της διασποράς, πέτυχαν παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας θέρμανσης του νερού. Χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό λέιζερ ακτίνων-Χ, κατάφεραν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του νερού, από τη θερμοκρασία δωματίου στους 100.000 βαθμούς Κελσίου, μέσα σε μόλις ένα πικοδευτερόλεπτο (εκατομμυριοστό του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου).

Με τον τρόπο αυτό, παρήγαγαν μια «εξωτική» μορφή του νερού, την οποία θα μελετήσουν περισσότερο στο μέλλον, ώστε να μάθουν περισσότερα πράγματα για τις ιδιότητές του. Η απότομη θέρμανση του νερού με τις ακτίνες-Χ υψηλής ενέργειας «σπρώχνει» τα ηλεκτρόνια έξω από τα μόρια του νερού, με συνέπεια το νερό να μετατρέπεται αστραπιαία από υγρό σε πλάσμα, μια κατάσταση της ύλης όπου τα ηλεκτρόνια έχουν απομακρυνθεί από τα άτομα, οδηγώντας σε ένα είδος ηλεκτρικά φορτισμένου αερίου.

Παρόλο, όμως, που το νερό μεταμορφώνεται από υγρό σε πλάσμα, διατηρεί την πυκνότητα του υγρού νερού, με αποτέλεσμα να προκύπτει μια «εξωτική» κατάσταση ύλης, που δεν συναντάται με φυσικό τρόπο στη Γη και στην οποία η θερμοκρασία είναι υψηλότερη και από τον πυρήνα της Γης.

Οι ερευνητές του γερμανικού ερευνητικού κέντρου-συγχρότρου DESY και του σουηδικού Πανεπιστημίου της Ουψάλα χρησιμοποίησαν για τα πειράματά τους το λέιζερ του επιταχυντή SLAC των ΗΠΑ. Μεταξύ των επιστημόνων, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), είναι ο έλληνας Δημοσθένης Σοκαράς, ερευνητής από το 2015 του Εργαστηρίου SLAC του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από το ΕΜΠ και έχει πάρει το διδακτορικό του από το «Δημόκριτο».

Φως στον «χορό» του νερού

Μια άλλη έρευνα, με επικεφαλής έναν έλληνα φυσικό της διασποράς, τον δρα Φοίβο Περάκη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, για πρώτη φορά χρησιμοποίησε ένα ισχυρό λέιζερ ακτίνων-Χ για να αποκαλύψει την υπερταχεία κίνηση των μορίων του υγρού νερού.

Οι ερευνητές από τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", είναι οι πρώτοι που, με τη βοήθεια του επιταχυντικού συγχρότρου SLAC, «φωτογράφησαν» τα κινούμενα μόρια του νερού σε χρονική κλίμακα κάτω των 100 femtoseconds (εκατομμυριοστών του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου).

«Είναι μια τελείως νέα δυνατότητα να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα λέιζερ ακτίνων-Χ για να βλέπουμε την κίνηση των μορίων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό μπορεί να ανοίξει ένα τελείως νέο πεδίο ερευνών σε αυτές τις χρονικές κλίμακες», δήλωσε ο Περάκης, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει πάρει το διδακτορικό του από το Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

http://www.kathimerini.gr/964893/article/epikairothta/episthmh/rekor-taxythtas-yper8ermanshs-neroy-me-ellhnikh-symmetoxh

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οκτώ Έλληνες στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή. :cheesy:

Τη λίστα με τους επιστήμονες που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή σε άλλους συναδέλφους τους ανακοίνωσε για το 2018 η Webometrics.

Ο πίνακας «Highly Cited Researchers (h>100)» συντάχθηκε με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων «προφίλ» στο Google Scholar καθηγητών και ερευνητών πανεπιστημίων (εν ζωή και μη), οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό έργο τους έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή.

Η κατάταξη έγινε κυρίως με βάση τον δείκτη h-index και τις ετεροαναφορές έως και τον Απρίλιο του 2018. Ο δείκτης h είναι ίσος με τον αριθμό των επιστημονικών άρθρων που έχει δημοσιεύσει ένας ερευνητής, τα οποία έχουν τουλάχιστον h αναφορές από άλλους επιστήμονες.

Έτσι, ένας ερευνητής με δείκτη h=100 έχει δημοσιεύσει 100 επιστημονικά άρθρα, το καθένα από τα οποία έχει τουλάχιστον 100 αναφορές από άλλους επιστήμονες. Μέσω του δείκτη αυτού αναδεικνύεται όχι τόσο η ποσότητα των άρθρων, αλλά η ποιότητα και η απήχησή τους στην επιστημονική κοινότητα.

Στους πρώτους 300 της κατάταξης περιλαμβάνονται οκτώ επιστήμονες της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς.

Ο πρώτος Έλληνας

Ένας φυσικός, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευάς Σφήκας, είναι ο έλληνας ερευνητής που εμφανίζεται να έχει την μεγαλύτερη διεθνή απήχηση με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις του, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη της Webometrics.

Καταλαμβάνει την 73η θέση διεθνώς με δείκτη H-Index 181 και 149.913 αναφορές άλλων επιστημόνων (ετεροαναφορές) στις δικές του δημοσιεύσεις. Ο κ. Σφήκας, ο οποίος έχει διδακτορικό από το ΜΙΤ, είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών (ΙΕΣΕ) και το πεδίο της έρευνάς του είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών.

Μελετά στο CERN τα στοιχειώδη σωματίδια και τις αλληλεπιδράσεις τους, διερευνώντας την πιθανή ύπαρξη μιας νέας φυσικής (π.χ. της υπερσυμμετρίας) πέραν του Καθιερωμένου Προτύπου.

Ο δεύτερος Έλληνας που ακολουθεί στη διεθνή κατάταξη, στην 80ή θέση, είναι ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Χρούσος, με H-index 179 και 132.181 ετεροαναφορές στο δημοσιευμένο έργο του.

Στους πρώτους 300 της κατάταξης περιλαμβάνονται οκτώ επιστήμονες της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς. Από ελληνικής πλευράς ακολουθεί τρίτος, στην 168η θέση, ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια (h-index 164 και 161.500 ετεροαναφορές). Στην θέση 237 είναι ο ελληνο-αμερικανός Πολ Αλιβιζάτος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

Ακολουθούν στη θέση 241 ο καθηγητής φυσικής της σχολής ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ Γιώργος Τσιπολίτης, στη θέση 254 ο καθηγητής χημικής μηχανικής Νικόλαος Πέππας του Πανεπιστημίου του Τέξας, στη θέση 255 ο Χρήστος Μάρκου του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του «Δημόκριτου» και στη θέση 289 ο αναπληρωτής καθηγητής φυσικής Σταύρος Μαλτέζος, επίσης της ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ.

Πρώτος παγκοσμίως εμφανίζεται ο Ζίγκμουντ Φρόιντ με h-index 280 και 491.861 ετεροαναφορές. Μερικά γνωστά ονόματα των κοινωνικών επιστημών συναντά κανείς πιο χαμηλά, όπως τον Πιέρ Μπουρντιέ (θέση 6), τον Μισέλ Φουκό (θέση 8), τον Ζακ Ντεριντά (θέση 47), τον Νόαμ Τσόμσκι (θέση 115) και τον Κάρολο Μαρξ (θέση 160).

Προφανώς ο πίνακας δεν μπορεί να είναι επίσημος, παρά ενδεικτικός, καθώς υπάρχουν ελλείψεις μιας και δεν έχουν όλοι οι ερευνητές «προφίλ» στο Google Scholar, ενώ για το κάθε επιστημονικό πεδίο, ισχύουν διαφορετικά «μέτρα και σταθμά».

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τους 2.610 επιστήμονες που έχουν h-index πάνω από 100.

http://www.webometrics.info/en/node/58

http://www.in.gr/2018/05/23/tech/okto-ellines-stous-epistimones-ti-megalyteri-ereynitiki-epirroi/

sfikas-cern-thumb-large.jpg.feb3ab965f1fe669acf00ef3c8e611d2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιχάλης Μπλέτσας: «Ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικός εφιάλτης μου» :cheesy:

To παρατηρώ συχνά σε Ελληνες που έχουν περάσει πολλά χρόνια στην Αμερική. Κάτι αλλάζει επάνω τους. Συχνά είναι το ένρινο της προφοράς, τα λευκότερα δόντια, το χαμόγελο που φοριέται πιο συχνά απ’ ό,τι ίσως έπρεπε, η αγκύλωση στη γλωσσική ευχέρεια. Ο Μιχάλης Μπλέτσας με ξάφνιασε διότι έχει μείνει αναλλοίωτος. Τον κοιτάζεις και δεν υπάρχει τίποτα στο πρόσωπο ή στη συμπεριφορά που να μαρτυρά το κύρος που απέκτησε με την εξαιρετικά επιτυχημένη του καριέρα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και τα πολλά χρόνια παραμονής στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Παραμένει προσηνής, απλός, με χιούμορ, έτοιμος να εκφράσει το συναίσθημά του, έτοιμος να πει έξω από τα δόντια την άποψή του. Η συζήτησή μας ξεκίνησε στους Δελφούς κατά τη διάρκεια του γνωστού συνεδρίου τον Μάρτιο και ολoκληρώθηκε με συνεδρία Skype, μόλις προχθές. Και παρότι δεν προλάβαμε να φάμε, δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι από τότε που άνοιξαν στη Βοστώνη δύο - τρία καλά ελληνικά σουβλατζίδικα, η ποιότητα της ζωής του... ανέβηκε απότομα.

Τα πρώτα του λόγια στους Δελφούς ήταν ότι τον ανησυχεί η οπισθοδρόμηση στην εκπαίδευση: «Δεν μιλάμε για στασιμότητα αλλά επιστροφή στο παρελθόν. Αντί να ανοίγουμε τους ορίζοντές μας, κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Είναι κρίμα οι άλλοι να προχωρούν και η δική μας πατρίδα να πηγαίνει προς τα πίσω. Τα υπόλοιπα προβλήματα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, αυτό όχι. Το χρέος, όσο κι αν οι οικονομολόγοι το έχουν προτεραιότητα ή οι Ευρωπαίοι έχουν βαρεθεί να ασχολούνται μαζί μας για το θέμα αυτό, εξακολουθεί να είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί μια διευθέτηση. Οταν υποσκάπτεις και υπονομεύεις το εκπαιδευτικό σύστημα, το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφεις το μέλλον μιας χώρας».

Ελλειψη σχεδίου

Για τον κ. Μπλέτσα, οι βασικοί υπαίτιοι είναι οι πολιτικοί: «Δίνουν στον κόσμο αυτό που θέλει χωρίς να βάλουν στη ζυγαριά τα κέρδη και τις απώλειες σε βάθος χρόνου, χωρίς να έχουν στο μυαλό ένα συνολικό σχέδιο. Αν οι Ελληνες θέλουν να πάρουν τα παιδιά τους πάση θυσία ένα πτυχίο, οι πολιτικοί θα τους δώσουν αυτή τη δυνατότητα, δίχως να τους ενδιαφέρει αν υπάρχει κάποιο αντίκρισμα σε αυτόν τον τίτλο σπουδών. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, εντάχθηκε και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Πήραμε δύο ΤΕΙ, τα ενώσαμε. Γιατί είναι αυτό πανεπιστήμιο; Διότι το βαφτίσαμε έτσι, χωρίς να έχουμε εξετάσει πώς αυτό το εγχείρημα μπορεί να γίνει κατά τρόπο σωστό, να έχει ουσία, να έχει αποτέλεσμα και να προσφέρει στην κοινωνία μέσα από την εκπαίδευση. Εχουμε πανεπιστήμια που δεν χρειάζονται, τεχνολογικά ιδρύματα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν πληρούν ούτε τον παλαιό στόχο σύμφωνα με τον οποίο ιδρύθηκαν, ούτε τον καινούργιο. Ποιος είναι αυτός; Η νέα αυτή αποστολή είναι η διά βίου μόρφωση και η παροχή εκπαίδευσης σε επαγγελματίες που χρειάζεται να αλλάξουν πεδίο, με μία θεματολογία που θα ακολουθεί την τεχνολογική πρόοδο, τις εξελίξεις στην επιστήμη και ταυτόχρονα τις ανάγκες στην αγορά».

Ο κ. Μπλέτσας συνεχίζει: «Θα σας δώσω ως παράδειγμα τον εαυτό μου που κάνω μια καριέρα εδώ και περίπου 30 χρόνια. Μάλλον ανήκω στην τελευταία γενιά που θα μπορεί να οικοδομήσει μια καριέρα στο ίδιο αντικείμενο χωρίς να περάσει σε ένα άλλο πεδίο. Ενας λοιπόν από τους πιο βασικούς ρόλους της σύγχρονης εκπαίδευσης είναι να βοηθά τους μαθητές και τους φοιτητές να συνειδητοποιήσουν πως η μάθηση θα συνεχίζεται και μετά τις σπουδές τους. Επίσης, θα πρέπει να συμβάλει στην εξέλιξη των επαγγελματιών που πρέπει να εφοδιαστούν με νέες γνώσεις, έτσι ώστε να σταθούν στην απαιτητική αγορά εργασίας. Στο εξωτερικό αυτό γίνεται μέσα από ταχύρρυθμα και βραχύβια μαθήματα που σου δίνουν τις δεξιότητες για να πας σε μια άλλη καριέρα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, αυτό δεν γίνεται καθόλου...».

Η παθογένεια

Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ο επιστήμων του ΜΙΤ έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια είναι άντρο ανομίας, μέρη όπου γίνεται ανεκτή ή –χειρότερα ακόμα– καλλιεργείται η βία. Υπάρχουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης, ασφυκτικού ελέγχου από τη μεριά του υπουργείου Παιδείας, χωρίς δυνατότητα αυτονομίας και αυτενέργειας ώστε να εφαρμοστούν μέτρα που θα έφερναν την εξυγίανση. Βλέπουμε πρυτάνεις που δίνουν πραγματικούς αγώνες για να αποκτήσουν τα ιδρύματά τους μια εξωστρέφεια, να κάνουν μεταπτυχιακά στα αγγλικά και βλέπουμε το υπουργείο να πετσοκόβει μία μία όλες αυτές τις προσπάθειες. Πρόκειται για μια παθογένεια που θα πρέπει να λάβει τέλος. Συνεπώς, δεν είναι θέμα οικονομικό ούτε θέμα της κρίσης που δεν πάει μπροστά η Παιδεία μας, αλλά εντελώς διαφορετικά ζητήματα».

Η κατακλείδα σύμφωνα με τον επιστήμονα: «Ενα κράτος δικαίου πρέπει να στηρίζεται στην παροχή ίσων ευκαιριών στους πολίτες από τη μικρή ηλικία. Εμείς στην Ελλάδα θέλουμε τις ίσες ευκαιρίες να έρχονται προς το τέλος της ζωής. Κυνηγάμε τις συντάξεις. Το βάρος πρέπει να δοθεί στην αρχή, στην εκπαίδευση. Τα παιδιά που δεν προέρχονται από μη προνομιούχο περιβάλλον να μπορούν να διακριθούν πνευματικά, να απολαύσουν τους καρπούς της καλής μόρφωσης, να διεκδικήσουν αργότερα μια καλή θέση στην αγορά εργασίας. Οσο λοιπόν και αν γίνεται φασαρία στην Ελλάδα για το συνταξιοδοτικό, προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορεί κάποιος στα παιδικά του χρόνια να εξασφαλίσει τα εφόδια που θα του ανοίξουν τα φτερά. Και σήμερα που η χώρα το έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ, αυτό δεν γίνεται».

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ

– Και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

– Είμαι κάθετα ενάντιος στην απαγόρευσή τους, η οποία ισχύει σήμερα. Δεν νομίζω, όμως, ότι μπορούν τώρα να γίνουν οι καταλύτες της μεταμόρφωσης στην Ελλάδα. Η εκπαίδευση είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες μιας πολιτείας. Είναι λάθος να στρεφόμαστε στρατηγικά μόνον στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως παράγοντα βελτίωσης σε μια κατάσταση που θέλει συνολική αντιμετώπιση. Ας δούμε καλύτερα το μοντέλο της Κύπρου. Να εξετάσουμε και το θέμα του εκπαιδευτικού τουρισμού που θα μπορούσε να είναι για τη χώρα μια νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα με μεγάλες δυνατότητες. Μακάρι να βρεθεί κάποιος να τα οργανώσει αυτά, διότι δεν είμαστε Αμερική. Εκεί όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια βασίζονται σε τεράστια κληροδοτήματα, τα οποία εδώ δεν υπάρχουν. Από τον καιρό του Μετσοβίου έχουμε να δούμε τεράστια δωρεά.

Αδιανόητο να μην μπορούν να ψηφίσουν οι Ελληνες της διασποράς.

Ζητώ από τον κ. Μπλέτσα ένα σχόλιο για την υπόθεση του Σταμάτη Κριμιζή. «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης! Eπειδή είχε μια καλή συνεργασία με την υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου στο παρελθόν, νόμιζε ότι θα ισχύσει το ίδιο και τώρα. Προσωπικά ήμουν εξαρχής αντίθετος με τη δημιουργία του Οργανισμού. Είχα διαβάσει συνεντεύξεις του υπουργού που έλεγε παλαβομάρες ότι θα χρηματοδοτείτο από έσοδα προερχόμενα από τον ελληνικό δορυφόρο. Φαίνεται ότι ο λόγος ύπαρξης του φορέα αυτού είναι να κάνει ο υπουργός ταξίδια με την ακολουθία του στη Γουιάνα για να δει εκτοξεύσεις. Ειδικά σήμερα θα έπρεπε να εκμεταλλευόμαστε υπάρχουσες δομές στο Δημόσιο και να μην κάνουμε άνευ λόγου καινούργιες. Επίσης, δεν ζητήθηκαν η γνώμη ούτε η συνεισφορά από κάποιες μικρές ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο με επιτυχία. Οσο για τον κ. Κριμιζή, ο οποίος από πατριωτικό καθήκον θεώρησε ότι μπορεί να ηγηθεί μιας προσπάθειας που είναι στα ενδιαφέροντα του, προσέκρουσε στη σημερινή κυβέρνηση και στις σκοπιμότητές της. Μοιραία, λοιπόν, παραιτήθηκε πολύ σύντομα».

Μπαίνω στον πειρασμό να τον ρωτήσω τι θα έλεγε στον κατά μερικά χρόνια νεότερό του Αλέξη Τσίπρα, αν είχε την ευκαιρία να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι. «Δεν ξέρω αν θα ήθελα να κάτσω στο ίδιο τραπέζι», είναι η αυθόρμητη αντίδρασή του. «Θα σας πω μια ιστορία. Οταν πρωτοήρθα στην Αμερική στις αρχές του ’90, έκανα ένα μεγάλο ταξίδι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και κατάλαβα πόσο μπροστά ήμασταν εμείς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας είναι η ενσάρκωση του χειρότερου πολιτικού μου εφιάλτη. Ενας Ελληνας πολιτικός που κοιτάζει προς τη Λατινική Αμερική. Σκέφτεται ότι μακάρι να ήμασταν Βενεζουέλα ή Αργεντινή. Θα ήθελα να του πω να κοιτάξει για πρότυπα στις πιο προηγμένες χώρες». Και συμπληρώνει:

«Ξεπερασμένο όραμα»

«Ξέρετε, είμαι από τα Χανιά όπου έχουμε το φοβερό προνόμιο με το μεγαλύτερο ποσοστό “όχι” στο δημοψήφισμα. Εχω αδελφικούς φίλους που ψηφίζουν ΣΥριζα. Μιλάω συχνά μαζί τους. Ακούω τι μου λένε. Θλίβομαι για τον κ. Τσίπρα, έναν νέο άνθρωπο που έχει ένα τόσο εφιαλτικό και ξεπερασμένο όραμα για τη χώρα. Δεν πιστεύει στη διάκριση των εξουσιών, στην ελευθερία της οικονομίας, βάζει τη βαρύτητα στον κρατισμό. Αυτό που βρίσκω πιο περίεργο είναι πως ένας άνθρωπος 43 ετών θεωρεί ότι ως πρωθυπουργός και ηγέτης έχει ως κύρια αποστολή του τη δικαίωση των αποτυχημένων ονείρων και προσδοκιών ορισμένων Ελλήνων τρεις γενιές πριν. Ενας ηγέτης πρέπει να πηγαίνει την πατρίδα μπροστά, στην εξέλιξη, να σκέφτεται πώς θα την κάνει να στέκεται στα πόδια της σε έναν κόσμο δύσκολο και απαιτητικό».

Ο Μιχάλης Μπλέτσας μόνιμος κάτοικος Βοστώνης πιστεύει ότι οι Ελληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου: «Μου φαίνεται αδιανόητο πως είμαστε μια χώρα ευρωπαϊκή, με μεγάλη διασπορά, η οποία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο με τα χρόνια, αλλά δεν μπορεί να ψηφίσει. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν την Ελλάδα και έχουν άποψη για τα πράγματα. Ισως να έχουν μείνει ακόμα κάποιες χώρες της Αφρικής που μπορεί να κάνουμε παρέα στη στέρηση ψήφου που έχουν οι απόδημοι...».

«Ενα κράτος δικαίου πρέπει να στηρίζεται στην παροχή ίσων ευκαιριών στους πολίτες από τη μικρή ηλικία. Εμείς στην Ελλάδα, θέλουμε τις ίσες ευκαιρίες να έρχονται προς το τέλος της ζωής. Κυνηγάμε τις συντάξεις», λέει ο Μιχάλης Μπλέτσας.

Η συνάντηση

Δεν προλάβαμε να γευματίσουμε. Αλλά τον ρώτησα πού προτιμά να τρώει όταν είναι στην Αθήνα. Μου απάντησε ότι θα επισκεπτόταν πολύ άνετα το «Hoocut» για να απολαύσει ωραίο σουβλάκι στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης («επιτέλους το καλό πιτόγυρο βγήκε από τις τρύπες και πήγε σε ένα ωραίο μαγαζί»). Δηλώνει επίσης «οπαδός» του Πέσκια, τον οποίον αποκαλεί Χρήστο και όχι Χριστόφορο, διότι τον γνωρίζει από τότε που ο σεφ σπούδαζε στη Bοστώνη και ήταν συμφοιτητής της συζύγου του Μπλέτσα. Για κάτι γρήγορο προτιμά επίσης το «Eat» στο Κολωνάκι, ειδικά το μεσημέρι.

Oι σταθμοί του

1967

Γεννιέται στα Χανιά.

1985

Ξεκινάει τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Αριστοτέλειο.

1990

Πηγαίνει στις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις σπουδές του στην πληροφορική στη Βοστώνη.

1996

Γίνεται διευθυντής πληροφορικής του Media Lab, ερευνητικού εργαστηρίου που ανήκει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

2000

Προώθησε στην Πάτμο την ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση, ως μέρος ενός εγχειρήματος για τη δικτύωση τόπων χωρίς υποδομή.

2004

O Νίκολας Νεγρεπόντε, επικεφαλής του Media Lab με τον οποίο συνεργαζόταν στενά, ανακοινώνει τον υπολογιστή των 100 δολαρίων.

2006-2009

Επικεφαλής του σχεδιασμού των υποσυ­στημά­των δικτύωσης του υπολογιστή αυτού.

2007

Απονομή βραβείου INDEX για το έργο του.

2010

Ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος του ΟΤΕ.

http://www.kathimerini.gr/965221/article/proswpa/geyma-me-thn-k/mixalhs-mpletsas-o-k-tsipras-einai-politikos-efialths-moy

bletsas.jpg.0dc5338f8bd53c807ffaf91d345efb3b.jpg

15.jpg.dac82a4a4a7081d95a534e5d57cbfc52.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νεαρός Eλληνας ερευνητής της διασποράς ρίχνει φως στους νευρώνες επιθετικότητας του εγκεφάλου. :cheesy:

Τους εγκεφαλικούς βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από την επιθετική συμπεριφορά φωτίζει μια νέα επιστημονική έρευνα με επικεφαλής ένα νέο έλληνα ερευνητή της διασποράς.

Η επιθετικότητα είναι μια συμπεριφορά που συναντάται σε όλο το ζωικό βασίλειο και είναι παρούσα στον άνθρωπο από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Όπως όλες οι συμπεριφορές, η επιθετικότητα πηγάζει από τον εγκέφαλο. Μέχρι σήμερα όμως παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστήριο η ταυτότητα των συγκεκριμένων νευρώνων που εμπλέκονται στην επιθετική συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Στέφανο Σταγκουράκη του Τμήματος Νευροεπιστήμης του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που πειραματίσθηκαν με αρσενικά ποντίκια και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», ανακάλυψαν ότι μια προηγουμένως άγνωστη ομάδα νευρώνων (PMv), που βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, παίζει ρόλο-κλειδί στην έναρξη και στην οργάνωση της επιθετικότητας.

Μάλιστα, ο Σταγκουράκης και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στους συγκεκριμένους νευρώνες τη σύγχρονη τεχνική της οπτογενετικής («χειραγώγηση» των γονιδίων μέσω φωτός) και κατάφεραν να ελέγξουν την επιθετικότητα των πειραματόζωων, ενεργοποιώντας ή αναστέλλοντας τη δράση αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων. Έτσι, είτε ώθησαν τα ποντίκια να επιτεθούν, είτε αντίθετα «φρέναραν» μια επίθεσή τους.

Τα αρσενικά ποντίκια, όπως και άλλα ζώα, συχνά επιτίθενται το ένα στο άλλο με στόχο να επιβληθούν ως ανώτερα στην άτυπη ιεραρχία της κοινωνίας τους. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αντιστρέψουν τους ρόλους, με το να αναστείλουν τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων νευρώνων στα κυριαρχικά πειραματόζωα και αντίστροφα να ενεργοποιήσουν τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα στα υποτακτικά ποντίκια, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί το ρητό του Ευαγγελίου «ούτως έσονται οι έσχατοι πρώτοι και οι πρώτοι έσχατοι»!

«Βρήκαμε ότι ακόμη και μια σύντομης διάρκειας ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων PMv μπορεί να πυροδοτήσει μια παρατεταμένη έξαρσή τους, πράγμα το οποίο πιθανώς εξηγεί κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε, ότι μετά τη λήξη μιας φιλονικίας το αίσθημα του ανταγωνισμού μπορεί να παραμείνει για πολλή ώρα», δήλωσε κ. ο Σταγκουράκης.

Ο Έλληνας ερευνητής σπούδασε μοριακή βιολογία και βιοτεχνολογία στο ΤΕΙ Κρήτης (2005-2009), έκανε μεταπτυχιακά στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τώρα διεξάγει διδακτορική έρευνα στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

http://www.kathimerini.gr/966587/article/epikairothta/episthmh/nearos-ellhnas-ereynhths-ths-diasporas-rixnei-fws-stoys-neyrwnes-epi8etikothtas-toy-egkefaloy

15.jpg.be29ac13307b012bd25797c42d8683ef.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ταχύτερο περπάτημα χαρίζει χρόνια ζωής, υποστηρίζει έρευνα με επικεφαλής Eλληνα επιστήμονα. :cheesy:

Οι άνθρωποι που επιταχύνουν τον ρυθμό με τον οποίο περπατάνε, αυξάνουν και τις πιθανότητές τους να ζήσουν περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη με επικεφαλής έναν Ελληνα επιστήμονα της διασποράς.

Το περπάτημα, ούτως ή άλλως, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά αν γίνεται με γρήγορο ρυθμό, τότε η μείωση του κινδύνου είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αν κανείς περπατά με ένα μέσο ρυθμό, η πιθανότητα πρόωρου θανάτου είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με κάποιον που βαδίζει με αργό ρυθμό. Αν όμως κανείς συστηματικά περπατά γρήγορα, τότε η μείωση του κινδύνου είναι 24% κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές, από την Αυστραλία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Σταματάκη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό «British Journal of Sports Medicine», συσχέτισαν στοιχεία θνησιμότητας, με τις απαντήσεις 50.225 ανθρώπων σχετικά με τις συνήθειές τους στο βάδισμα.

Διαπιστώθηκε ότι η προστατευτική δράση του γρήγορου βαδίσματος είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά την ηλικία των 60 ετών. Όσοι περπατούσαν με μέσο ρυθμό, είχαν 46% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, έναντι μεγαλύτερης μείωσης 53% για όσους βάδιζαν με γρήγορο ρυθμό.

«Γρήγορος ρυθμός θεωρούνται τα πέντε έως επτά χιλιόμετρα την ώρα. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να περπατά τόσο γρήγορα, ώστε να λαχανιάζει ελαφρώς ή να ιδρώνει» δήλωσε ο κ. Σταματάκης.

Όπως είπε, «το φύλο ή το βάρος δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο. Αν κανείς περπατά με γρήγορο ρυθμό, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από διάφορες αιτίες, καθώς και για καρδιοπάθεια. Από την άλλη όμως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ρυθμός του βαδίσματος επηρεάζει σημαντικά τη θνησιμότητα από καρκίνο».

Ο Ελληνας ερευνητής τόνισε ότι, μετά και τη νέα μελέτη, το γρήγορο βάδισμα πρέπει να περιλαμβάνεται πλέον σε κάθε καμπάνια για την προώθηση της δημόσιας υγείας, καθώς είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να υιοθετήσουν και να ενσωματώσουν στην καθημερινή ζωή τους.

Ο Εμμανουήλ Σταματάκης αποφοίτησε το 1995 από τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του το 2002 από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με αντικείμενο τη σχέση σωματικής άσκησης και υγείας. Δίδαξε στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL) και από το 2013 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

http://www.kathimerini.gr/967086/article/epikairothta/episthmh/to-taxytero-perpathma-xarizei-xronia-zwhs-yposthrizei-ereyna-me-epikefalhs-ellhna-episthmona

man-walking-thumb-large.jpg.4e4a89f02eacee625f9e27a294b158f7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

«Διάβασαν» το DNA της πανούκλας ηλικίας 3.800 ετών. :cheesy:

Δύο σκελετοί θαμμένοι μαζί σε ένα τάφο στην περιοχή της Σαμάρας στη Ρωσία, οι οποίοι ανήκουν σε δύο ανθρώπους που πέθαναν από βουβωνική πανώλη (πανούκλα) πριν από περίπου 3.800 χρόνια και αποτελούν τα αρχαιότερα γνωστά περιστατικά της τρομερής λοιμώδους νόσου, αποκάλυψαν τα μυστικά τους στους επιστήμονες.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η νόσος «θέριζε» ήδη από την Εποχή του Χαλκού, 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες έως τώρα.

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την ελληνίδα επιστήμονα της διασποράς, δρα Μαρία Σπύρου του Τμήματος Αρχαιογενετικής του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», κατάφερε να «διαβάσει» το DNA του βακτήριου Yersinia pestis, το οποίο προκάλεσε τη θανατηφόρα πανώλη στο άτυχο ζεύγος.

Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του αρχαίου βακτηριακού στελέχους θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη της νόσου, που έγινε γνωστή ως «Μαύρος Θάνατος» στη μεσαιωνική Ευρώπη και η οποία έχει προκαλέσει μερικές από τις χειρότερες επιδημίες στο πέρασμα της ιστορίας.

Το αρχαίο βακτήριο ηλικίας 3.800 ετών είναι πρόγονος αυτού που προκάλεσε την Πανώλη του Ιουστινιανού (μέσα έκτου αιώνα μ.Χ.), τον Μαύρο Θάνατο και τις θανατηφόρες επιδημίες στην Κίνα τον 19ο αιώνα. Αρχικός φορέας της νόσου ήταν οι ψύλλοι, που τη μετέδωσαν στα τρωκτικά και αυτά στους ανθρώπους.

Όπως δήλωσε η Μ.Σπύρου, «το Yersinia pestis είχε ήδη πριν από περίπου 4.000 χρόνια όλα τα γενετικά χαρακτηριστικά που επέτρεπαν την ταχεία εξάπλωση του βακτηρίου από τους ψύλλους στα τρωκτικά, στους ανθρώπους και στα άλλα θηλαστικά».

Η πανούκλα – η καταγωγή της οποίας περιβάλλεται ακόμη με μυστήριο- δεν έχει εξαφανισθεί από τον κόσμο μέχρι σήμερα. Υπάρχει σε αρκετές χώρες και δεν εκλείπουν οι φόβοι για μια μελλοντική επανεμφάνισή της.

http://www.in.gr/2018/06/10/tech/diavasan-dna-tis-panouklas-ilikias-3-800-eton/

s-701x1024.thumb.jpg.66749512dbc0299514c6dd54285e2235.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

12 καθηγητές παγκοσμίου φήμης στέλνουν μήνυμα στη νέα γενιά. :cheesy:

Μία ακόμη λίστα ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και σ» αυτήν ξεχωρίσαμε τα ονόματα πολλών ελλήνων καθηγητών που βρίσκονται στο 1% των ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην επιστήμη παγκοσμίως. Πολλοί από αυτούς ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Αλλοι όχι, αλλά είναι σίγουρα θλιβερό το ότι κάποιοι από αυτούς δήλωναν τις προηγούμενες ημέρες στα «NEA» ότι ήθελαν να δουλέψουν στην Ελλάδα, όμως δεν εξελέγησαν ποτέ στα πανεπιστήμιά της!

Φαινόμενα νεποτισμού και οικογενειοκρατίας που μαστίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια; Πιθανότατα ναι. Ωστόσο οι έλληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται, αποδεικνύουν καθημερινά την αξία τους και επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τις εξελίξεις.

«ΤΑ ΝΕΑ» μίλησαν μαζί τους και αναζήτησαν με περιγραφή της… επιστήμης και ένα μήνυμα προς τη νέα γενιά της χώρας. Τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στην κατάταξη «3160 Highly Cited Researchers» της Webometrics που συντάσσεται με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ καθηγητών και ερευνητών πανεπιστημίων στο Google Scholar.

 

Σωτήρης Βλάχος

Πυρηνικός φυσικός, ερευνητής στο CERN

«Να βάλω ένα λιθαράκι»

«Επιστήμη και τέχνη είναι οι δραστηριότητες που μας κάνουν ανθρώπους. Ως ερευνητής προσπαθώ, πολύ συχνά χωρίς επιτυχία, να βάλω κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στην τεράστια κατασκευή της ανθρώπινης γνώσης. Ικανοποιώ ταυτόχρονα μια μεγάλη μου ανάγκη έρευνας για το άγνωστο. Στην εποχή μας η προσπάθεια κατανόησης του ακατανόητου είναι συλλογική και τουλάχιστον στον τομέα μου ουσιαστικά παγκόσμια. Είναι μοναδική η εμπειρία του διαλόγου με επιστημονικά επιχειρήματα, όπου τελικά κάθε διαφωνία λύνεται πολύ απλά με μία παρατήρηση, μία μέτρηση, ένα πείραμα. Η δουλειά του ερευνητή δεν είναι δουλειά, είναι ένα συνεχές, μόνιμο και απαιτητικό παιχνίδι με τη φύση. Μερικές φορές αυτό βοηθάει την κατανόηση μερικών από τους κανόνες του παιχνιδιού της, πάντα όμως προσφέρει αμέτρητη ικανοποίηση. Οδηγός μου όλα αυτά τα χρόνια μια φράση του Ηράκλειτου: «Ψάξε εκεί όπου έχει σκοτάδι και να ελπίζεις πως θα βρεις το απροσδόκητο»».

 

Eυάγγελος Γαζής

Διευθυντής Εργαστηρίου Πειραματικής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών και Συναφούς Τεχνολογίας (εκπροσωπεί τους καθηγητές Θεόδωρο Αλεξόπουλο, Γεώργιο Τσιπολίτη, τον αναπληρωτή καθηγητή Σταύρο Μαλτέζο και τον επίκουρο καθηγητή Κωνσταντίνο Κουσουρή)

«Ευκαιρία στους φοιτητές»

«Εκτός από μένα, τα μέλη του εργαστηρίου μας μαζί με μια πλειάδα μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ασχολούνται ερευνητικά με τη συμμετοχή τους στα πειράματα Atlas και CMS του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή και έχουν επιδείξει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στον σχεδιασμό και την κατασκευή ανιχνευτικών τμημάτων όσο και στη μελέτη και την ανάλυση των πειραματικών δεδομένων για την ανακάλυψη νέων σωματιδίων και την παραγωγή νέας γνώσης στη σωματιδιακή φυσική. Επίσης ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων επιταχυντικών συστημάτων και εφαρμογές στην ιατρική και την προηγμένη βιομηχανία. Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε και να συναγωνιζόμαστε ισότιμα σε διεθνές επίπεδο ερευνητικές ομάδες επώνυμων ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων και να δίδουμε την ευκαιρία στους φοιτητές μας να εργάζονται στο μοναδικό περιβάλλον του μεγαλύτερου παγκοσμίως ερευνητικού κέντρου της σωματιδιακής φυσικής, του CERN».

 

Ευστάθιος Στυλιάρης

Αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μελέτη πυρηνικών δυναμικών

«Η έρευνά μου εστιάζεται σε θέματα πειραματικής πυρηνικής φυσικής και εφαρμογών. Επικεντρώνεται σε θέματα αδρονικής φυσικής και ιδιαίτερα στην ανάλυση πειραματικών δεδομένων της ηλεκτροδιέγερσης του πρωτονίου, όπως και στη μελέτη πυρηνικών δυναμικών μέσω αντιδράσεων με ραδιενεργές δέσμες. Στον τομέα των εφαρμογών, ασχολούμαι με την απεικονιστική πυρηνική ιατρική για την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση ανιχνευτικών διατάξεων (γ-Camera), μονοφωτονικής τομοσπινθηρογραφίας (SPECT) μικρού πεδίου και υψηλής διακριτικής ικανότητας για ιατρική και ραδιοφαρμακευτική έρευνα».

 

Χαράλαμπος Μουτσόπουλος

Ακαδημαϊκός, επίτιμος και ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Μακριά από τη μετριότητα»

«Ερευνα μπορεί να εκτελεστεί από τα πλέον οργανωμένα ερευνητικά κέντρα έως τα νεοσύστατα ιδρύματα αν ο ερευνητής έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου που μελετά, στόχο και πάθος για να απαντήσει επιστημονικά ερωτήματα που τον απασχολούν. Εφόσον έχει προωθημένη γνώση και ικανότητα, μπορεί να διεκδικεί προγράμματα ερευνητικής χρηματοδότησης ώστε να έχει τη δυνατότητα να προσελκύει νέους επιστήμονες με ζήλο, αφοσίωση και εργατικότητα για να παιδευτούν μαζί του και να εντρυφήσουν στην ερευνητική διαδικασία. Επιθυμία μου θα ήταν η χώρα μας να δημιουργήσει συνθήκες για να παλινωδήσουν άριστα εκπαιδευμένοι επιστήμονες της Διασποράς που θα ενδυναμώσουν το ερευνητικό – εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Εμείς βέβαια που έχουμε τα ηνία, πρέπει να ξεφύγουμε από πρακτικές της μετριοκρατίας και της διαφθοράς που δεν επιτρέπουν την προσέλκυση στα ιδρύματα της χώρας των άριστων επιστημόνων».

 

Παναγιώτης Δελούκας

Καθηγητής Καρδιαγγειακής Γονιδιωματικής, Πανεπιστήμιο Queen Mary

«Ποιο είναι το μέλλον»

«Είχα την τύχη να ξεκινήσω την επιστημονική μου καριέρα με την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, ένα διεθνές πρόγραμμα που άλλαξε ριζικά τη γνώση μας για την ανθρώπινη βιολογία σε μοριακό επίπεδο και τη σταδιακή κατανόηση των γενετικών ασθενειών. Τα τελευταία χρόνια η έρευνά μου επικεντρώνεται στους γενετικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο του ατόμου στις καρδιοπάθειες σε συνδυασμό με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου. Βλέποντας 18 χρόνια μετά να έχουμε φτάσει στο σημείο να εφαρμόζουμε αυτή τη γνώση στην καθημερινή ιατρική πρακτική του νοσοκομείου βελτιώνοντας συνεχώς την πρόγνωση, θεραπεία, και πρόληψη γενετικών ασθενειών, επιβεβαιώνεται η αξία της μικρής δικής μου συνεισφοράς σ» αυτή την προσπάθεια και την πεποίθηση ότι δεν θ» άλλαζα το επαγγελματικό αυτό ταξίδι με κάποιο άλλο. Για τα νέα παιδιά θα έλεγα πως η έρευνα είναι μια επαγγελματική επιλογή που θέλει αρκετές θυσίες, αλλά ταυτόχρονα σου δίνει την ικανοποίηση ότι προσφέρεις ένα έστω και μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα της γνώσης. Το πεδίο της «γενωμικής ιατρικής» (genomic medicine) είναι το μέλλον και χρειάζεται «πολυ-επιστήμονες», αυτούς που θα συνδυάσουν μαθηματικά, βιολογία, πληροφορική και ιατρική».

 

Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης

Καθηγητής Ιατρικής, Πρόληψης της Υγείας, Ερευνας Υγείας και Στατιστικής, Πανεπιστήμιο Stanford

«Μην παραδοθείτε»

«Είναι δύσκολο να πω τι αξία έχει η έρευνα στη ζωή μου, γιατί είναι εν πολλοίς η ίδια η ζωή μου. Παραμένει πάντα ένα αγαπημένο παιχνίδι που βρίσκει διαρκώς νέους τρόπους να σε συναρπάζει. Πώς αλλιώς θα καθόσουν αμέτρητες ώρες πολεμώντας με ένα πρωτόκολλο, με μια ανάλυση, με μια ιδέα; Θέλει βέβαια πειθαρχία, γιατί προσπαθείς να επιλέξεις τα μεθοδολογικά σου εργαλεία να είναι όσο το δυνατόν αρτιότερα και γιατί προσπαθείς να μην ξεγελαστείς από το πανταχού παρόν σφάλμα. Στην έρευνα όμως δεν υπάρχει διδακτέα και εξεταστέα ύλη ή ένα σύγγραμμα εγκεκριμένο από κάποιο κατατονικό υπουργείο Σαχλαμάρας. Μόνη αυθεντία είναι τα σκληρά δεδομένα. Κάθε νέα ιδέα μπορεί να πετάξει στα σκουπίδια όλα όσα έκανες πιο πριν – και περιέργως να το χαρείς αφάνταστα το απελευθερωτικό αυτό πέταγμα. Για τη νέα γενιά εύχομαι: μην παραδοθείτε, μη συμβιβαστείτε, μη σταματήσετε να αμφισβητείτε και να ζητάτε καλύτερη πληροφορία, μη σταματήσετε να ψάχνετε. Ερευνάτε».

 

Τομ Μανιάτης

Βιολόγος με έρευνα στο DNA και την κλωνοποίηση των ανθρώπινων γονιδίων, Πανεπιστήμιο Κολούμπια

«Η επιστήμη είναι η ζωή μου»

«Η έρευνά μου καθορίζει ποιος είμαι. Εχω την τύχη να βρίσκομαι στην επιστήμη σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών για την πρόοδο της βασικής και της ιατρικής έρευνας. Εκείνο που με τράβηξε σ» αυτό το πεδίο ήταν η κομψότητα και η μηχανιστική ακρίβεια της μοριακής βιολογίας, η ικανότητα να αναπτύξω ισχυρά καινούργια εργαλεία τα οποία μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να καταλάβω τις βιολογικές αρχές της ύπαρξής μας στο βαθύτερο επίπεδο. Είχα την τύχη να βιώσω την ευτυχία της ανακάλυψης και την ικανοποίηση της βαθιάς κατανόησης των θεμελιωδών μηχανισμών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της βιολογικής εξέλιξης. Η επιστήμη είναι η ζωή μου…».

 

Νικόλαος Πέππας

Καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Φαρμακολογίας, Πανεπιστήμιο Τέξας

«Να είστε καλοί σε ό,τι κάνετε»

«Κάνω έρευνα γιατί θέλω να βοηθήσω τους ασθενείς μου. Είμαι μηχανικός, αλλά τα βήματά μου με οδήγησαν στην ιατρική και στην έρευνα για τα τεχνητά όργανα και τους τρόπους σταδιακής αποδέσμευσης των φαρμάκων στο σώμα των ασθενών, ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και να μην επιβαρύνουν τη ζωή τους. Αυτή είναι η μεγάλη μου αγάπη και τελικά μου την έδωσε η Αμερική, αφού δεν μου την έδωσε η Ελλάδα. Θέλω να πω στους νέους της χώρας μας ότι η ζωή δεν είναι τόσο δύσκολη όσο πιθανώς θα ακούτε γύρω σας. Προσπαθήστε να είστε καλοί σε ό,τι κάνετε ή να ενδιαφέρεστε να λύσετε κάποια προβλήματα στη χώρα όπου ζείτε. Βρείτε έναν μέντορα, έναν παλιό καθηγητή να σας βοηθήσει και συνεχίστε να διαβάζετε. Στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικοί άνθρωποι με πρώτης ποιότητας ιδέες».

 

Θάνος Δημόπουλος

Καθηγητής Ογκολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Να βοηθήσω»

«Οι βασικοί λόγοι που με τα χρόνια μπόρεσα να έχω ένα τόσο εκτενές βιογραφικό είναι: η διάθεσή μου, μέσω της έρευνας, να συμβάλω στην παραγωγή νέας γνώσης αναφορικά με τη θεραπεία των ογκολογικών νοσημάτων και να βοηθήσω αποτελεσματικά τον ογκολογικό και αιματολογικό ασθενή, οι εξαντλητικές ώρες δουλειάς στην Ελλάδα αλλά και κατά τα χρόνια παραμονής μου στο εξωτερικό, στο McGill University και στο MD Anderson Center, η δημιουργία μιας πολύ δυνατής ομάδας γιατρών και νοσηλευτών (καθηγητών και μη) που πορευόμαστε μαζί τόσο στην κλινική αντιμετώπιση των ασθενών όσο και στην έρευνα. Τέλος, οι αποτελεσματικές συνεργασίες της επιστημονικής μου ομάδας και εμού προσωπικά με μεγάλα κέντρα και νοσοκομεία του εξωτερικού».

 

Μαρίνος Κ. Δαλάκας

«Πόλος έλξεως για νέους»

«Η έρευνά μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εντοπίζεται στη διερεύνηση αυτοάνοσων μοριακών μηχανισμών ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, οπτική νευρίτιδα, νευρομυελίτιδα, μυασθένειας και αυτοάνοσων εγκεφαλιτίδων για διάγνωση, με μοριακές τεχνικές που γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και εφαρμογή επιτυχών στοχευμένων ανοσοθεραπειών που προλαμβάνουν αναπηρίες ασθενών που θεωρούνται αθεράπευτες. Το εργαστήριό μου είναι πόλος έλξεως νέων νευρολόγων να κατανοήσουν τα ανωτέρω αυτοάνοσα νευρολογικά νοσήματα, να μάθουν τις σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες και να δημοσιεύσουν σε διεθνή περιοδικά ή να κάνουν διδακτορικές διατριβές, ώστε να στείλω τους πιο επιτυχείς για περαιτέρω εκπαίδευση στα καλύτερα κέντρα της Αμερικής».

Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, Philadelphia, ΗΠΑ και ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Γεώργιος Π. Χρούσος

Ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, μέλος του ερευνητικού κέντρου της Ακαδημίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Οποιος προσπαθεί, πετυχαίνει»

«Τα πανεπιστήμιά μας παρά τις δυσκολίες τους βρίσκονται σε πολύ σημαντικές θέσεις στις διεθνείς επιστημονικές κατατάξεις. Με τον τρόπο που γίνεται η έρευνα σήμερα μάλιστα, οι νέοι μας μπορούν να δουλεύουν σε συνεργατικές μελέτες μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Οι Ελληνες είναι ένας λαός με δύναμη και εξυπνάδα και πρέπει ακούραστα να προσπαθούν να παράγουν επιστημονικό έργο. Το μήνυμά μου προς τους νέους λοιπόν είναι ότι όποιος προσπαθεί, πετυχαίνει τους στόχους του. Η δική μου έρευνα έχει επικεντρωθεί στις προσαρμογές των οργανισμών σε εξωγενείς ή ενδογενείς καταστάσεις, που αποτελούν ίσως το πιο κεντρικό χαρακτηριστικό της ζωής».

 

Χριστίνα Κουρκουμέλη

Καθηγήτρια Φυσικής, μέλος της επιτροπής του CERN, Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Η αναζήτηση σωματιδίων»

«Η ερευνητική μου δραστηριότητα, από διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Yale μέχρι σήμερα, είναι στον τομέα της πειραματικής σωματιδιακής φυσικής ή φυσικής υψηλών ενεργειών όπως λέγεται, γιατί γίνεται κυρίως σε πειράματα με επιταχυντές. Είμαι μέλος μεγάλων πειραμάτων που γίνονται στο CERN αλλά και σε εθνικά αμερικανικά ερευνητικά κέντρα (BNL, Fermilab, Jlab). Σκοπός μου είναι η αναζήτηση νέων σωματιδίων και εκδήλωσης φαινομένων και μορφών ύλης που δεν προβλέπονται από τις παρούσες θεωρίες. Παράλληλα, και για τη συλλογή των απαραίτητων πειραματικών δεδομένων, έπρεπε να ωθηθεί η τεχνολογία πέρα από τα όριά της. Πριν από μερικά χρόνια κατασκευάσαμε στα εργαστήριά μας 30.000 ανιχνευτές μυονίων μεγάλης ακριβείας, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο πείραμα ATLAS στο CERN. Χάρη σε αυτούς τους ανιχνευτές (και άλλους παρόμοιους) ανακαλύφθηκε το σωματίδιο Higgs το 2012».

 

(«ΤΑ ΝΕΑ» δεν κατόρθωσαν να επικοινωνήσουν με τους καθηγητές της ίδιας λίστας: Παρασκευά Σφήκα, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερευνητή CERN, Πολ Αλιβιζάτο, καθηγητή Χημείας και πρωτοπόρο στην έρευνα των νανοεπιστημών και στη νανοτεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, Φαίδωνα Αβούρη, ερευνητή στην IBM και διευθυντή νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας στο τμήμα έρευνάς της, Αντώνη Μίκο,πρωτοπόρο στη βιομηχανική, χημική και βιομοριακή μηχανική και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Rice των ΗΠΑ).

https://www.tanea.gr/2018/11/04/science-technology/12-kathigites-pagkosmiou-fimis-stelnoun-minyma-sti-nea-genia/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Αποκλειστική συνέντευξη του Ελληνα σχεδιαστή του «Κένταυρου» - Ενα ανθρωποειδές ρομπότ έρευνας και διάσωσης. :cheesy:

Το Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς άνοιξε χθες τις πόρτες του στην ρομποτική και στην ψηφιοποίηση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο δρ. Νικόλαος Τσαγκαράκης, είναι ο Ελληνας επικεφαλής ερευνητής του τμήματος Προωθημένης Ρομποτικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ιταλίας (ΙΙΤ). Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το ανθρωποειδές ρομπότ Centauro, το αποτέλεσμα ενός προγράμματος δημιουργίας ενός ρομπότ για αυτόνομη έρευνα και διάσωση στα ερείπια πληγεισών από σεισμούς περιοχών.

Την διοργάνωση του συμποσίου ανέλαβε με επιτυχία η Level Communications, η γνωστή εταιρεία διοργάνωσης επιστημονικών και λοιπών διοργανώσεων με επικεφαλής την Ειρήνη Κάτρη και το παρόν έδωσαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ.Ν.Παππάς, ο Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Άγγελος Κότιος, η Εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση και η Βουλευτής Β’ Πειραιώς, κ. Εύη Καρακώστα.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το παρελθόν ο δρ. Τσαγκαράκης ανέπτυξε το ανθρωποειδές ρομπότ WALK-MAN που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονίστηκε από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία.

Ο δρ. Τσαγκαράκης σε αποκλειστική συνέντευξη στο pronews.gr περιέγραψε το νέο του επίτευγμα, τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, για τους Ελληνες ερευνητές που φεύγουν στο εξωτερικό όπως επίσης για την ομάδα του που αποτελέιται από 24 άτομα ανάμεσα στα οποία ακόμα τρεις Ελληνες.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο αποτελεί το γεγονός πως στο εργαστήριο του καθηγητή αναπτύσσουν ένα ρομπότ κάθε δύο χρόνια.

Λίγα λόγια για τον «Κένταυρο»

Το «Κένταυρος» (Centauro the robot), έχει τέσσερα πόδια, ένα μικροσκοπικό κορμό και δύο βραχίονες με κινήσεις που θυμίζουν Tai Chi. Ο σκελετός του αποτελείται από ελαφρά κράματα μετάλλων και το σώμα του καλύπτεται από 3D-printed πλαστικό.

Βασικός σκοπός του η έρευνα και διάσωση, με τα τέσσερα πόδια του να του χαρίζουν ευκινησία σε δύσβατες περιοχές, ενώ τα χέρια του το βοηθούν να απομακρύνει εμπόδια.

Όπως και το μυθικό πλάσμα, το πάνω τμήμα μοιάζει με ανθρωποειδές, με δύο βραχίονες που μπορούν να χειριστούν και να μετακινήσουν αντικείμενα, ενώ το τετράπλευρο κάτω μισό είναι ικανό για ισχυρή μετακίνηση σε ανώμαλο έδαφος.

Με ύψος περίπου τα 2 μέτρα και με βάρος τα 205 κιλά, το ανθρωπομορφικό Centauro έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται ανθρώπινα εργαλεία με πολύ μεγαλύτερη άνεση και δύναμη.

Το υβριδικό σύστημα συνδυάζει κινητικότητα σε πόδια και τροχούς, επιτρέποντάς του να πλοηγηθεί σε μια σειρά από περιβάλλοντα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του καθηγητή Ν.Τσαγκαράκη:

Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα σας;

-Είμαστε 24 άτομα, είμαστε η πιο διεθνής ομάδα Ινστιτούτο. Είμαστε από 10 χώρες. Εγώ είμαι ο επικεφαλής Έλληνας αλλά έχω στην ομάδα μου άλλα τρία άτομα από την Ελλάδα. Οι υπόλοιποι είναι από Κίνα, Βιετνάμ, Ιράν, Πολωνία, Κολομβία από 10 χώρες συνολικά.

Είναι ο «Κένταυρος» η εξέλιξη του «WALKMAΝ», του ρομπότ που εσείς επίσης αναπτύξατε;

- Ο «Κένταυρός» στηρίζεται στην τεχνολογία του «WALKMAΝ», είναι το επόμενό μας ρομπότ, έχει διαφορές, δεν είναι δίποδο ανθρωπόμορφο ρομπότ, είναι τετράποδο και αυτό του δίνει καλύτερη ισορροπία στις επιχειρήσεις που θα κάνει και ταυτόχρονα έχουμε εξελίξει σημαντικά τη μετάδοση στην κίνηση και το ρομπότ έχει μειωθεί αρκετά σε όγκο, σε διαστάσεις και σε κιλά.

Εξακολουθεί να χρειάζεται ειδικό χειριστή- πιλότο;

- Ναι, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο και θα παραμείνει έτσι για αρκετά χρόνια, για να μπορούν αυτά τα ρομπότ να έχουν αυτονομία, να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις κτλ. Οπότε οι ενδιάμεσος μηχανισμός για να φέρεις τη ρομποτική σε άλλες εφαρμογές και να μπορείς πραγματικά να τη χρησιμοποιήσεις είναι ουσιαστικά σαν εργαλεία- συνεργάτες του ανθρώπου, πάντα θα υπάρχει ο άνθρωπος που είναι ο πιλότος του ρομπότ και το κατευθύνει με ένα αριθμό εργαλείων που παρέχονται. Ο άνθρωπος θα είναι ο υπεύθυνος και θα λαμβάνει τιε αποφάσεις για τις κινήσεις του ρομπότ.

Η εκπαίδευση των ατόμων είναι εύκολη για το χειρισμό ενός ρομπότ;

- Σίγουρα τα εργαλεία έχουν μια πολυπλοκότητα χρήσης, από εκεί και πέρα γίνονται εκπαιδεύσεις. Εάν μιλήσουμε καθαρά για τον «Κένταυρο», θα απαιτείται παραπάνω από ένας χρήστης για το χειρισμό του. Ο ένας πιλότος θα ασχολείται με την κίνησή του, ο άλλος με τον χειρισμό αντικειμένων, ένας άλλος ίσως να βλέπει τις αισθήσεις του ρομπότ. Να τονίσουμε πως έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει το ρομπότ με άτομα που δεν συμμετείχαν στην ανάπτυξή του αλλά μετά από μερικές ώρες μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν πλήρως.

Όσον αφορά το κομμάτι της διάσωσης, τι διαφορετικό μπορεί να κάνει από τον άνθρωπο;

- Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως στις διασώσεις υπάρχει πάντα το ρίσκο του τραυματισμού του διασώστη ή το περιβάλλον να μην είναι φιλικό προς τον άνθρωπο, είτε να έχει ραδιενέργεια είτε χημικές ουσίες. Εδώ το ρομπότ μπορεί να επέμβει, με το χειριστή- διασώστη ακόμα κι από απόσταση από την επικίνδυνη περιοχή και με τον τηλεχειρισμό να εκτελέσει την εργασία χωρίς να υπάρχει το ρίσκο που πρέπει να πάρει αν επέμβει ο ίδιος.

Το ρομπότ για την ώρα έχει χρησιμοποιηθεί σε εξέταση κτιρίων από σεισμό. Το πρόβλημα για την ώρα ώστε να επέμβει σε διάσωση, είναι ότι είναι πολύ αργό σε σχέση με το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος- διασώστης.

Επομένως για παρεμβάσεις που είναι κρίσιμες στον χρόνο, για να σώσεις μια ζωή, η ρομποτική δεν είναι ακόμα έτοιμη να το κάνει.

Υπάρχουν όμως δευτερεύουσες εργασίες, σε ένα σεισμό για παράδειγμα, που κάποιος πρέπει να μπει μέσα στο κτίριο το οποίο είναι μισογκρεμισμένο και να ελέγξει τη σταθερότητά του ή η συλλογή πολύτιμων αντικειμένων που ανήκουν στους κατόχους των σπιτιών, εκεί το ρομπότ δεν έχει την πίεση του χρόνου και μπορεί να επέμβει.

Έχει προγραμματιστεί η «επόμενη γενιά» του «Κένταυρου»

- Η εξέλιξη έχει προγραμματιστεί. Ήδη δουλεύουμε στο επόμενο ρομπότ το οποίο σε ένα με ενάμιση χρόνο θα είναι μια εξέλιξή του «Κενταύρου». Θα παραμείνει τετράποδο απλά θα είναι πιο σταθερό σε όλες τις επιφάνειες.

Τα δίποδα έχουν ακόμα πρόβλημα στην εφαρμογή. Η μεγαλύτερη δουλειά είναι στο να αναπτύξουμε την αυτονομία τους όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και επίσης τη βιομηχανοποίηση του συστήματος και να μπορεί να παραχθεί σε μεγάλο αριθμό και σε χαμηλό κόστος.

Στο εργαστήριο μας αναπτύσσουμε σχεδόν ένα ρομπότ κάθε δύο χρόνια.

Θεωρείται ικανοποιητικό το ανθρώπινο ελληνικό δυναμικό για τέτοιου είδους προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης δεδομένης της ανθρωπορροής που προκάλεσαν τα μνημόνια;

- Σίγουρα έχει φύγει αρκετός κόσμος έξω, σίγουρα υπάρχουν ικανά άτομα στην Ελλάδα, δεν έχουν φύγει όλα. Το σημαντικό είναι πως για να πετύχεις τέτοια επιτεύγματα υψηλής τεχνολογίας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μηχανικού hardware και σώματος, απαιτούνται συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις οι οποίες είναι σχετικά υψηλές.

Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει από καμία χώρα, δεν είναι ότι η Ελλάδα δε μπορεί να δώσει τη χρηματοδότηση. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να υπάρχει στενός δεσμός μεταξύ έρευνας και της μεταφοράς της τεχνολογίας.

Μπορεί να κάνεις έρευνα για πολλά χρόνια και τελικά να μην καταλήξεις πουθενά. Αυτό μπορεί να σημαίνει και το χάσιμο της χρηματοδότησης.

Για να φτάσει κάτι να σου επιφέρει πίσω αυτά που ουσιαστικά χρηματοδότησες και επένδυσες θα πρέπει πάντα να έχεις στόχο μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο να υπάρχει κάποια εφαρμογή τελική. Κι αυτό πιστεύω είναι κάτι που υποφέρουν όχι μόνο στην Ελλάδα.

Αυτό που βλέπω εγώ από έξω είναι ότι δεν γίνεται αρκετή προσπάθεια απορρόφησης μεγάλων πόρων ακόμα και εξωτερικών, δεν πρέπει να περιμένεις μόνο από την κυβέρνηση.

Βασικός στόχος πρέπει να όχι απλά η παραγωγή ερευνητικού έργου ακόμα κι αν είναι υψηλής ποιότητας, αλλά πως αυτό το έργο τελικά το παράγεις και μπορείς να το οδηγήσεις σε κάτι το οποίο μπορεί να σου αποφέρει οικονομικά οφέλη. Εκεί υστερούμε.

Αλλά προβλήματα μπορεί να έχουν να κάνουν με το τι μηχανισμούς προσφέρεις εσύ στους ερευνητές ώστε να αναπτύξουν την τεχνολογία .

Δεν είναι τόσο εύκολο για έναν ερευνητή από τη στιγμή που παράγει κατι το οποίο είναι καινοτομία να προσελκύσει επενδυτές και να προχωρήσει στην επόμενη φάση για να μεγαλώσεις αυτό που έφτιαξες. Αυτό πιστεύω χρειάζεται μηχανισμούς που έχουν την εμπειρία να τη μεταδώσουν και να βοηθήσουν τους ερευνητές .

Επίσης υποστήριξη σε νεοσύστατες εταιρείες είναι πολύ σημαντικό. Κανένας δεν ξεκινάει να κάνει κάτι αν δεν υπάρχει τρελό ρίσκο. Οπότε είναι ένα σύνολο παραμέτρων και μηχανισμών που λείπουν.

Στο pronews.gr μίλησε και ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός εξηγώντας πως εμπνευστηκε το θέμα της Ρομποτικής στο συγκεκριμένο Συμπόσιο.

Δ.Μαθιός: «Μου ανέθεσαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής βιομηχανικής εβδομάδας να κάνω κάποιο event. Εμπνευσμένοι από την ρομποτική, γιατί η 4η βιομηχανική επανάσταση εννοείται ότι διαθέτεις υψηλή τεχνολογία. Υψηλή τεχνολογία σημαίνει ρομποτική, οπότε ψάξαμε και σε αυτό βοήθησε η κα Κάτρη, και βρήκαμε τον κο Τσαγκαράκη που είναι ο καλύτερος στον κόσμο, τον καλέσαμε, δέχτηκε με χαρά.

Είναι ο καλύτερος στο είδος του στον κόσμο κι αυτό είναι το πιο εξελιγμένο ρομπότ στον κόσμο για βιομηχανική κρίση. Έχει ήδη πουληθεί ένα ρομπότ στην Σιγκαπούρη και τώρα θα πάνε στην Αμερική για να κάνουν παρουσίαση στην Amazon. Ήρθε να μας πληροφορήσει πως το εμπνεύστηκε, πως λειτουργεί και τι μπορεί να κάνει».

Στην φωτογραφία ο καθηγητής Ν. Τσαγκαράκης με μέλη της ομάδας του.

https://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia/748986_apokleistiki-synenteyxi-toy-ellina-shediasti-toy-kentayroy-toy

15.jpg.c921c7f2dc790b688c16738f50c1cc53.jpg

img_5686.jpg.095b20a46f2e15fb8a4d3d8cdc97b337.jpg

img_5706.jpg.ad7cfa40cd25d1561f8839b80f4c62c1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Ελληνίδες ερευνήτριες «εξιχνίασαν» ένα βίαιο παλαιολιθικό φόνο πριν 33.000 χρόνια. :cheesy:

Φως στον μυστηριώδη θάνατο ενός άνδρα πριν περίπου 33.000 χρόνια ρίχνει μια νέα επιστημονική έρευνα από Ελληνίδες ερευνήτριες, οι οποίες μελέτησαν το κρανίο του ανθρώπου και αποφάνθηκαν ότι βρήκε το θάνατο μετά από διπλό χτύπημα με ένα αντικείμενο σαν ρόπαλο, το οποίο κρατούσε ένας αριστερόχειρας.

Το κρανίο με τα σημάδια πάνω του -ένα από τα πιο πρώιμα, σπάνια και καλοδιατηρημένα που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη- είχε ανακαλυφθεί από μεταλλωρύχους το 1941 σε ένα σπήλαιο στη νότια Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, μαζί με λίθινα εργαλεία της Ωρινάκιας περιόδου της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής, καθώς και οστά αρκούδων.

Η παλαιότερη μελέτη του κρανίου (γνωστού ως Cioclovina calvaria), που σήμερα φυλάσσεται στο εργαστήριο παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, έδειξε ότι ανήκε σε ενήλικο άνδρα, αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν κατά πόσο η ζημιά στο κρανίο του είχε προκληθεί πριν από το θάνατο του ή μετά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια παλαιοανθρωπολογίας Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και την επίκουρη καθηγήτρια ιατροδικαστικής Έλενα Κρανιώτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν μέσω υπολογιστικής τομογραφίας και άλλων μεθόδων το κρανίο και κατέληξαν ότι επρόκειτο για περίπτωση φόνου.

«Τα ευρήματα μας έδειξαν ότι τα κατάγματα στο κρανίο δεν μπορεί να είχαν δημιουργηθεί μετά το θάνατο ή από μια τυχαία πτώση. Αντίθετα, ταίριαζαν πολύ με τα αναμενόμενα κατάγματα λόγω τραυματισμού στο κεφάλι από ένα αμβλύ αντικείμενο. Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτός ο άνδρας σκοτώθηκε από αυτό το χτύπημα. Όσον αφορά το πώς και το γιατί αυτό συνέβη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε η Χαρβάτη στο Live Science.

Οι ερευνήτριες εκτιμούν ότι ο δολοφόνος ήταν πρόσωπο με πρόσωπο με το θύμα (το σώμα του οποίου δεν έχει βρεθεί) και κρατούσε το αντικείμενο μάλλον με το αριστερό του χέρι, άρα ήταν αριστερόχειρας, καθώς το τραύμα που προκάλεσε, ήταν στο δεξί μέρος του κρανίου, αν και δεν αποκλείεται να κρατούσε το φονικό όπλο και με τα δύο χέρια του.

Στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο, που άρχισε πριν από 40.000 έως 45.000 χρόνια, οι άνθρωποι ήταν δημιουργικοί και καινοτόμοι τεχνολογικά και πολιτισμικά, καθώς ανέπτυξαν νέα εργαλεία, συμβολικές συμπεριφορές και έργα τέχνης, όμως παράλληλα ζούσαν σε ένα βίαιο μέρος. «Δείξαμε ότι ήσαν επίσης ικανό για φόνο», ανέφερε η Χαρβάτη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, «η Ανώτερη Παλαιολιθική ήταν μια εποχή αυξανόμενης πολιτισμικής πολυπλοκότητας και τεχνολογικής προόδου. Η μελέτη μας δείχνει ότι η βίαιη διαπροσωπική συμπεριφορά και ο φόνος ήταν επίσης μέρος του "ρεπερτορίου" συμπεριφορών αυτών των πρώτων σύγχρονων Ευρωπαίων».

https://www.kathimerini.gr/1032429/article/epikairothta/episthmh/ellhnides-ereynhtries-e3ixniasan-ena-viaio-palaioli8iko-fono-prin-33000-xronia

palaioli8ikokraniophghkranotietal-thumb-large.jpg.0fbb5346b0ceb69e3bdd643c9052d99b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Θ. Τάσιος: μια ξενάγηση στα άδυτα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. :cheesy:

«Το ανθρώπινο γένος έχει κατά καιρούς επιδείξει τόσα πολλά επεισόδια ηλιθιότητας, ώστε ουδείς μπορεί να αποκλείσει την έκλειψή του από προσώπου της Γης… Κι αυτό το χνέρι μπορεί να το πάθει η ανθρωπότητα από ποικίλες άλλες αιτίες (κι όχι από την Τεχνητή Νοημοσύνη μόνον), όπως: Παγκόσμιος πυρηνικός όλεθρος (σκεφθείτε στα χέρια ποίων ημιφρόνων βρίσκονται τα σχετικά κλειδιά), Ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, που ήδη καλπάζει – και οι ημίφρονες χτενίζονται. Γι’ αυτό φωνάζομε για συστηματική Ηθοπολιτική Παιδεία και για Συμμετοχική Εγρήγορση, ως θεμελιώδεις πολιτικές δράσεις!» δηλώνει απερίφραστα ο Θεοδόσης Τάσιος.

Οι κυρίαρχες, κάθε ιστορική εποχή, τεχνολογικές πρακτικές και καινοτομίες δεν προκύπτουν ποτέ εκ του μηδενός, ούτε και είναι ανεξάρτητες από τις επιστημονικές δυνατότητες, τις πολιτισμικές συνθήκες και τις ανάγκες μιας κοινωνίας. Η αναγνώριση του θεμελιώδους ιστορικού και κοινωνικού υπόβαθρου κάθε τεχνολογικής πρακτικής όχι μόνο δεν υπονομεύει το κύρος και την αξιοπιστία της, αλλά, αντίθετα, την καθιστά πολύ πιο ανθρώπινη.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Θεοδόσης Τάσιος, διαπρεπής πανεπιστημιακός δάσκαλος και κορυφαίος ιστορικός της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, μας παρουσιάζει την αποφασιστική σημασία και την επικαιρότητά της καθώς και τις στενές σχέσεις εξάρτησης της σύγχρονης τεχνοεπιστήμης από το παρελθόν της.

Μια θεμελιώδης ιστορική και γνωσιακή θέση, που εντούτοις παραμένει συχνά αδιαφανής στους πρωταγωνιστές των μεγάλων επιστημονικών και τεχνολογικών καινοτομιών. Πού οφείλεται αυτή η ιδιότυπη ιστορική τυφλότητα και γιατί ο σύγχρονος υπερτεχνολογικός πολιτισμός μας έχει την τάση να λησμονεί ή να υποτιμά τη σημασία της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας;

Τα τελευταία χρόνια το «Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων – Mathesis» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας προσφέρει υψηλότατου επιπέδου διαδικτυακά μαθήματα (MOOCs) για το πλατύ κοινό. Πρόκειται για μια σπουδαία παιδαγωγική αλλά και κοινωνική καινοτομία που με τη βοήθεια της νέας διαδικτυακής τεχνολογίας συμβάλλει στην αλλαγή της παραδοσιακής μορφής διδασκαλίας και μελέτης των Φυσικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Στο πλαίσιο του Mathesis ξεκίνησε φέτος τον Μάιο ο πρώτος κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων του καθηγητή Θ.Π. Τάσιου με θέμα την αρχαία ελληνική τεχνολογία. Μακριά από εξιδανικεύσεις και ανιστόρητες υπερβολές που δεν τις έχει ανάγκη ένας μεγάλος πολιτισμός -και οι οποίες μόνο κακό έχουν κάνει στη σχέση του σύγχρονου Ελληνα με την κλασική Ελλάδα-, αυτός ο κύκλος μαθημάτων σκοπεύει να καλύψει τις θεωρητικές προϋποθέσεις και τα θεμελιώδη επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Με τίτλο «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία 1: Βασικές Τεχνολογίες», τα μαθήματα αναδεικνύουν την αποφασιστική σημασία της τεχνολογίας σε κάθε πολιτισμό καθώς και την ιδιαίτερη θέση που παίρνει στη μυθολογία των λαών.

Μια θέση που στην περίπτωση της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας τεκμηριώνεται επαρκώς με αναφορά στα ομηρικά έπη και στην ευρύτερη ελληνική μυθολογία. Κατόπιν αρχίζει μια λεπτομερής παρουσίαση των επιμέρους τεχνολογιών, ξεκινώντας από τις πιο αρχέγονες, όπως είναι η ξυλουργική, η κεραμουργία και η μεταλλουργία. Για κάθε μια από αυτές δίνονται στοιχεία από την αρχαία ελληνική γραμματεία και σύντομες περιγραφές των εφαρμοζόμενων αντίστοιχων τεχνικών μεθόδων. Ειδικότερα βέβαια για τη μεταλλουργία αναπτύσσεται η κύρια πηγή τεχνικοοικονομικής ανάπτυξης των Αθηνών, που ήταν το Λαύριο.

Ακολουθούν οι επόμενες κατά σειρά εμφάνισης στην εξέλιξη του ανθρώπου τεχνολογίες, οι οποίες σήμερα θα ονομάζονταν τεχνολογίες του πολιτικού μηχανικού: οι οικοδομικές μέθοδοι και κατόπιν οι τύποι των γεφυρών. Και το μάθημα ολοκληρώνεται με λεπτομερή αναφορά στα λιμενικά έργα της ελληνικής αρχαιότητας καθώς και στις διώρυγες που είχαν διανοίξει οι Ελληνες για την εξυπηρέτηση του μεγάλης έκτασης εμπορίου στη Μεσόγειο, όπως και για τις πολεμικές τους ανάγκες.

Διδάσκων του μαθήματος ο κατ’ εξοχήν ειδικός στο θέμα· ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Θεοδόσης Τάσιος, δεσπόζουσα προσωπικότητα της επιστημονικής και πνευματικής μας ζωής από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, από τον οποίο ζητήσαμε να μας παρουσιάσει αναλυτικά αυτή την προσπάθεια.

● Η αποφασιστική συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στη φιλοσοφία, την επιστήμη και ευρύτερα στον πολιτισμό είναι αρκετά γνωστή. Εντούτοις η συμβολή τους στην ανθρώπινη τεχνολογία θεωρείται ήσσονος σημασίας. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε γιατί είστε πεπεισμένος ότι είναι ιστορικά ανακριβής αυτή η υποβάθμιση της αρχαιοελληνικής προσφοράς στην τεχνολογία; Και ποια ήταν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα αυτής της (σκοπίμως;) λησμονημένης και ιστορικά υποτιμημένης τεχνολογίας;

Μια παλαιότερη υποτίμηση της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας στην Εσπερία μπορεί να οφειλόταν και σε κάποια υπερτίμηση της ρωμαϊκής τεχνολογίας – ενώ οι Ρωμαίοι πάντοτε ανεγνώριζαν το χρέος τους στην αρχαιοελληνική τεχνολογία. Ωστόσο, εδώ κι έναν αιώνα περίπου, οι ξένοι ερευνητές μελετούν σε βάθος και εκτιμούν μεγάλως την αρχαιοελληνική τεχνολογία.

Κυρίως όμως στη σύγχρονη Ελλάδα παρατηρήθηκε αυτή η υποτίμηση, μετά την Επανάσταση – αφού ο λογιοτατισμός (που θεωρήθηκε αναγκαίος για την ενίσχυση της εθνικής μας ταυτότητας) δεν αισθανόταν την ανάγκη να επαινέσει τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία της αρχαιότητας. Σημειώστε, πάντως, ότι μέχρι τα 1800 περίπου ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός ήταν πολύ πολύ φιλικότερος προς τις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία.

Οσο για τα μεγαλύτερα επιτεύγματα θα έλεγα ότι η επιλογή θα έπρεπε να γίνει μάλλον σε σύγκριση με τις ανάγκες των Αρχαίων, οι οποίες ικανοποιήθηκαν με αντίστοιχες τεχνικές εφευρέσεις τους. Ωστόσο, τελείως ενδεικτικά, θα σημείωνα τα ακόλουθα ως σπουδαία επιτεύγματα:

▪ Τα αποστραγγιστικά έργα, τους θόλους και την πεντηκόντορο (το ποντοπόρο πλοίο) των Μυκηναίων.

▪ Την εμβολοφόρο αντλία, τους στρεπτικούς καταπέλτες και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, της Ελληνιστικής Εποχής.

● Κατά την Ελληνιστική Εποχή, η αρχαία ελληνική τεχνολογία γνωρίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων επιτευγμάτων, επινοούνται και σχεδιάζονται κάποιες πρώιμες «αυτόματες μηχανές» με απώτερο στόχο την εκμηχάνιση ή, έστω, την αναπαραγωγή μέσω μηχανών ορισμένων τυπικά ανθρώπινων σωματικών και νοητικών δεξιοτήτων. Ποια ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην υλοποίηση του άπιαστου, τότε, τεχνολογικού ονείρου της υποκατάστασης της ανθρώπινης εργασίας από τη μηχανή;

«Υποκατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από τη μηχανή» είχε ήδη γίνει πολύ νωρίτερα κι από την ελληνική περίοδο της Ιστορίας: ακόμα και το ξύλινο άροτρο «υποκαθιστούσε» εργασία πολλών σκαφτιάδων. Πολύ δε περισσότερο, η «υδροκίνητη καδοφόρος αντλία» του Φίλωνος Βυζαντίου (240 π.Χ.), η οποία αντλούσε το νερό χωρίς καμία κατανάλωση ενεργείας ανθρώπου ή ζώου.

Αν, πάντως, ως «υποκατάσταση» εννοούμε και τις νοητικές δεξιότητες του ανθρώπου – αν δηλαδή αναφερόμαστε σε ρομπότ (τα οποία οραματιζόταν κι ο Αριστοτέλης: «όργανα αποτελούντα το αυτών έργον αισθανόμενα»), τότε το ερώτημα αφορά μάλλον τη σημερινή εποχή…

● Σύμφωνα με την επίσημη ιστορική ανασυγκρότηση, στον δυτικό κόσμο υπάρχει μια σαφής τομή και ασυνέχεια ανάμεσα στις προβιομηχανικές κοινωνίες και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες που διαμορφώθηκαν από την πρώτη βιομηχανική επανάσταση. Εσείς, ωστόσο, έχετε υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ότι μια εξίσου μεγάλη αλλά μάλλον πρώιμη τεχνολογική επανάσταση συντελέστηκε κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους. Γιατί, παρά την υποστήριξη αυτών των τεχνολογικών εξελίξεων από την τότε κεντρική εξουσία -των Πτολεμαίων και των Σελευκιδών-, δεν έγινε η πρώτη βιομηχανική επανάσταση στην Αλεξάνδρεια κατά τον 3ο αιώνα π.Χ.;

«Τεχνολογική» επανάσταση είχε πράγματι γίνει κατά την Ελληνιστική Εποχή. Οχι μόνον λόγω του είδους και του πλήθους των τεχνικών εφευρέσεων, αλλά και λόγω της μεταβολής νοοτροπίας της άρχουσας τάξης και του πλήθους των τεχνικών συγγραφέων της περιόδου.

Μια βιομηχανική όμως επανάσταση απαιτούσε και άλλες προϋποθέσεις οικονομικού χαρακτήρα: παρά το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της εποχής, και παρά τις διευκολύνσεις που παρείχαν οι Ρόδιοι τραπεζίτες, η κεντρική βασιλική εξουσία δεν άφηνε πολλά περιθώρια για πρωτοβουλίες επιχειρήσεων.

● Από την επινόηση των πρώτων λίθινων εργαλείων μέχρι την τρίτη βιομηχανική επανάσταση η ανάπτυξη της τεχνολογίας ήταν η βασική προϋπόθεση για την ανθρώπινη κυριαρχία πάνω στη φύση και στους τεχνολογικά «καθυστερημένους» ανθρώπινους πληθυσμούς. Πόσο βάσιμη θεωρείτε την απειλή οι εφαρμογές της τρέχουσας τέταρτης τεχνολογικής επανάστασης -από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Ρομποτική μέχρι τις βιοτεχνολογίες- να οδηγήσουν, στο μέλλον, στην αυτοκατάργηση ή στην αυθυπέρβαση των ανθρώπων από νοήμονες βιοκυβερνητικές μηχανές;

Η απάντηση στο ερώτημα διευκολύνεται νομίζω αν θυμηθούμε ότι οι αποφάσεις των ρομπότ στηρίζονται στα εμπειρογνωμικά συστήματα που ενσωματώνονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτά όμως τα συστήματα, ως γνωστόν, τροφοδοτούνται α) με υλικό ανθρώπινων εμπειριών και β) με εμπειρίες του ίδιου μεν του Συστήματος, οι οποίες όμως έχουν ενδιαμέσως αποθηκευτεί σε ανθρώπινα περιβάλλοντα. Θεωρητικώς λοιπόν, δεν υπάρχει περιθώριο «αυθυπέρβασης» του ανθρώπου από τη μηχανή.

Ωστόσο, επειδή τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν και «ανάπτυξη μηχανισμών εξαγωγής συμπερασμάτων και επικοινωνίας με τον χρήστη», σκόπιμη θα είναι και η ενσωμάτωση ειδικών αλγορίθμων ακύρωσης τάσεων αυθυπέρβασης. Και δεν γνωρίζω σε ποιον βαθμό κάτι τέτοιο είναι σήμερα εφικτό και πώς μελετάται η επίτευξή του. Δεν είμαι ειδικός.

Εξάλλου το ανθρώπινο γένος έχει κατά καιρούς επιδείξει τόσα πολλά επεισόδια ηλιθιότητας, ώστε ουδείς μπορεί να αποκλείσει την έκλειψή του από προσώπου της Γης από άλλα αίτια (η Εξέλιξη των Ειδών δεν τους υπόσχεται αιωνιότητες…).

Κι αυτό το χνέρι μπορεί να το πάθει η ανθρωπότητα από ποικίλες άλλες αιτίες (κι όχι από την Τεχνητή Νοημοσύνη μόνον), όπως

▪ Παγκόσμιος πυρηνικός όλεθρος (σκεφθείτε στα χέρια ποίων ημιφρόνων βρίσκονται τα σχετικά κλειδιά).

▪ Ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, που ήδη καλπάζει – και οι ημίφρονες χτενίζονται.

Γι’ αυτό φωνάζουμε για συστηματική Ηθοπολιτική Παιδεία και για Συμμετοχική Εγρήγορση ως θεμελιώδεις πολιτικές δράσεις!

● Πριν κλείσουμε αυτήν τη συνέντευξη θα σας ζητήσω να μας μιλήσετε για την εμπειρία σας από τον πρώτο κύκλο των διαδικτυακών μαθημάτων σας για την αρχαία ελληνική τεχνολογία στο Mathesis. Σε ποια νέα θέματα θα εστιάσετε στον δεύτερο κύκλο μαθημάτων σας που θα ακολουθήσει;

Είμαι φανατικός με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, οπότε ήμουν ενθουσιώδης με το επιτυχημένο, όπως αποδείχθηκε, έργο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και του οτρηρού Στέφανου Τραχανά. Αρα ήταν ακόμα μια ευκαιρία για να διευρύνουμε τη γνωστοποίηση των αρχαίων τεχνολογικών επιτευγμάτων στους συμπολίτες μας. Τον πρώτο κύκλο διαδικτυακών μαθημάτων τον παρακολούθησαν 4 χιλιάδες ακόλουθοι (followers). Οσο για τον δεύτερο κύκλο, θα περιλαμβάνει επίσης 4 ενότητες:

1. Ναυπηγική, στρατιωτική τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες.

2. Υδραυλικά έργα, μηχανολογία.

3. Αυτοματοποιητική, χημεία.

4. Ελληνιστική κοσμόπολις, γιατί δεν έγινε η βιομηχανική επανάσταση στην Αλεξάνδρεια.

Χαίρομαι που ο καθημερινός Τύπος προβάλλει αντικείμενα τεχνολογίας, για να αφιππεύσουμε ταχύτερα το καλάμι του λογιοτατισμού.

Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά. Πήρε το δίπλωμα του πολιτικού μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1953) και συνέχισε τις σπουδές του στο Centre d’ Etudes Supérieures ITBTB, στο Παρίσι. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του ΕΜΠ το 1958. Εξελέγη επιμελητής του ΕΜΠ (1958) και στη συνέχεια έκτακτος μόνιμος καθηγητής (1964) και τακτικός καθηγητής (1969). Ιδρυσε το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος του ΕΜΠ και το διεύθυνε μέχρι την αποχώρησή του (1997). Δίδαξε ακόμα στα Πανεπιστήμια της Βαγδάτης (1979), της Σανγκάης (1982), της Νανκίν (1985), της Παβίας (1986) και στο College International des Sciences de Construction, Paris (1979-1989).

Εξέχουσα μορφή στην επιστημονική και επαγγελματική ζωή της χώρας, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στις περιοχές της Εδαφομηχανικής, της Τεχνολογίας του Σκυροδέματος και της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ενώ ασχολήθηκε με μια ευρύτατη περιοχή επιστημονικών, τεχνολογικών και εκπαιδευτικών θεμάτων (ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανονισμοί, αντισεισμική προστασία, προστασία μνημείων, δημόσια έργα) αλλά και με θέματα Φιλοσοφίας, Παιδείας, Γλώσσας, Ορολογίας, καθώς και με κοινωνικά θέματα ως συντάκτης βιβλίων και επιφυλλίδων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο.

Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος πολλών ελληνικών επιστημονικών ενώσεων, μέλος αμερικανικών και ευρωπαϊκών ενώσεων, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της RILEM (1977-78), της CEB (1983-87), του «Model Code 90» (1987-91), σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών και εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Ελαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις: είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νανκίν (1985), επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης (1986), fellow του American Concrete Institute (1986), επίτιμος πρόεδρος της CEB (1988), επίτιμο μέλος της RILEM (1989), της CIAS (1998), του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (1999), της CICOP (2001), επίτιμος διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (2001), μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο (2004), επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2004), επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (2008), επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2010) και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κύπρου (2013). Τιμήθηκε, επίσης, με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων (1986) και τον Ιανουάριο του 2014 με το International Award of Merit in Structural Engineering.

https://physicsgg.me/2019/09/02/%ce%b8-%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%be%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%ac%ce%b4%cf%85%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%81/

tassios.jpg.02a01594b12b7e6e93f83c631af8ce5b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
12 καθηγητές παγκοσμίου φήμης στέλνουν μήνυμα στη νέα γενιά. :cheesy:

 

 

Μία Ελληνίδα ερευνήτρια της NASA ανάμεσα στους καλύτερους νέους επιστήμονες στον κόσμο. :cheesy:

Είναι μόλις 30 χρονών, αλλά η δουλειά, η εξειδίκευση και τα επιτεύγματά της δεν μαρτυρούν σε τίποτα το νεαρό της ηλικίας της. Η ερευνήτρια της NASA Ελένη Αντωνιάδου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους νέους επιστήμονες στον κόσμο.

Γεννημένη το 1988 στη Θεσσαλονίκη, η Ελένη Αντωνιάδου ξεχώρισε από το 2015, όταν το περιοδικό Forbes την συμπεριέλαβε στη λίστα «30 under 30” με τους 30 καλύτερους επιστήμονες κάτω των 30 ετών, χάρη στα επιτεύγματά της στο χώρο της υγείας.

Ακόμη και πριν από αυτό όμως, η νεαρή Ελληνίδα είχε διακριθεί και αναγνωριστεί διεθνώς χάρη στη δουλειά της στον τομέα της μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων, μιας πρωτοποριακής και φιλόδοξης μεθόδου που αναμένεται να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Οι διακρίσεις που έχει λάβει περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη βράβευσή της το 2012 ως η πιο ελπιδοφόρα ερευνήτρια από τη NASA και την ESA (την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία) το 2012, ή ως «γυναίκα της χρονιάς” στο χώρο της τεχνολογίας το 2015 στην Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα, έλαβε υποτροφία από τη NASA έχοντας ήδη διαπρέψει στις σπουδές της στη Βιομηχανική στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Στην ιστοσελίδα της NASA η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως «υβριδικό επιστήμονα”, ενώ περιγράφει όλους τους τομείς δράσης που τη γοητεύουν επιστημονικά και επαγγελματικά, μεταξύ των οποίων η βιομηχανική, η ανάπτυξη τεχνητών οργάνων και η εξερεύνηση του διαστήματος.

Στην πράξη, είναι ερευνήτρια στους διεπιστημονικούς τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής, και της Βιοαστροναυτικής, με εξειδίκευση στην ανάπλαση τεχνητών οργάνων από βλαστοκύτταρα ως εναλλακτική θεραπευτική οδό για τις μεταμοσχεύσεις. Έχει εργαστεί πάνω στη δημιουργία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, τεχνητού δέρματος, μυών, αυτιών, νεύρων και οισοφάγου, ενώ έχει σχεδιάσει μια σειρά βιοαντιδραστήρων και εργαλείων μηχανικής ιστών καθώς επίσης έχει δημιουργήσει την πρώτη βιοτράπεζα βλαστικών κυττάρων από αμνιακό υγρό στον κόσμο. Επίσης έχει πραγματοποίησει πειραματικές μελέτες για την ανάπτυξη βιο-νανορομπότ ως μεταφορείς φαρμάκων για στοχευμένες καρκινικές θεραπείες καθώς και κλινικές δοκιμές για βλαστικές θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Πέραν αυτών όμως, δεν κρύβει ότι όνειρό της θα ήταν να γίνει επίσης αστροναύτης και να συμβάλλει στην εξερεύνηση του διαστήματος. Τα όνειρά της μέχρι ένα βαθμό έγιναν πραγματικότητα, μικρή φορούσε μπλουζάκια με το logo της NASA, τώρα πια εργάζεται και διαπρέπει εκεί.

https://www.pronews.gr/epistimes/735673_mia-ellinida-ereynitria-tis-nasa-anamesa-stoys-stoys-kalyteroys-neoys-epistimones

 

Αριστεία με το κιλό, ύφος και ήθος δημοσίευσης ενδεικτικό της ποιότητας των προγενέστερων αναρτήσεων της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας. Ευχαριστώ που στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, μας ταΐζετε αφειδώς κουτόχορτο, για να μην λιμοκτονήσουμε.

Παραπομπή σε "φιλικό έντυπο" :

https://www.protothema.gr/greece/article/925784/eleni-adoniadou-ti-sumvainei-me-tin-ereunitria-tis-nasa/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Στη λίστα Forbes με τους κορυφαίους καρδιολόγους ο κύπριος δρ. Δράκος :cheesy:

Στον κατάλογο του αμερικανικού περιοδικού Forbes με τους κορυφαίους καρδιολόγους στις ΗΠΑ, για το έτος 2017, βρίσκεται ο κύπριος καρδιολόγος, επισκέπτης καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Σταύρος Γ. Δράκος.

Ο δρ Δράκος, που διαπρέπει στην Αμερική, περιλαμβάνεται στους 27 καρδιολόγους, που αναγνωρίσθηκαν από το Forbes ως υποδειγματικοί γιατροί στον τομέα της Καρδιολογίας και τιμήθηκαν με τη διάκριση «Physician Honor Roll».

Η επιλογή και η βράβευσή του από το αμερικανικό περιοδικό έγινε μέσω ειδικού αλγόριθμου -προϊόν τεχνητής νοημοσύνης- που συνυπολογίζει το βιογραφικό, το έργο και τις δημοσιεύσεις ενός επιστήμονα, αλλά και τις κριτικές ασθενών, ασφαλιστικών εταιρειών και συναδέρφων του.

Το έργο του δρος Δράκου στη μεταμόσχευση καρδιάς και τη μηχανική υποστήριξη της λειτουργίας του κυκλοφορικού έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εξέλιξη της επιστήμης της Καρδιολογίας.

«Η παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής φροντίδας απαιτεί στενή επαφή με τις εξελίξεις»

Αυτή η διάκριση αντανακλά την πολύχρονη προσπάθεια πολλών ανθρώπων, από την οικογένειά μου μέχρι συνεργάτες και συνάδελφους στην Αμερική, την Ελλάδα και την Κύπρο, ανέφερε ο δρ. Σταύρος Δράκος και πρόσθεσε: «Η παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής φροντίδας απαιτεί στενή επαφή με τις συνεχείς εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης. Αυτό επιτυγχάνεται με συνεχή διασύνδεση των ευρημάτων στους θάλαμους των ασθενών μας στις πανεπιστημιακές κλινικές, με όσα ανακαλύπτουμε μέσω των ερευνών μας στα εργαστήρια αυτών των κλινικών. Με μεγάλη μου χαρά παρατηρώ ότι η νεοσύστατη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κύπρου κινείται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση και με τη συνεχή στήριξη της πολιτείας θα συνεχίσει να συνδυάζει το ιατρικό έργο με την ιατρική έρευνα».

Ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Π. Κωνσταντίνου, αφού συνεχάρη θερμά τον διακεκριμένο καρδιολόγο και καθηγητή δρα Σταύρο Δράκο σημείωσε: «Αναμφίβολα, η διεθνής αναγνώριση της επιστημονικής αριστείας του δρος Σταύρου Δράκου και της λαμπρής παρουσίας του στην έρευνα και τη θεραπεία καρδιακών ασθενειών, αποτελεί μεγάλη τιμή για την Κύπρο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου».

O κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου, καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Φιλιππάτος ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή για την Ιατρική μας η βράβευση του επισκέπτη καθηγητή της Σχολής δρος Σταύρου Δράκου από το περιοδικό Forbes για το 2017, ως από τους 27 κορυφαίους καρδιολόγους της Αμερικής. Το βραβείο απονέμεται σε γιατρούς που αποτελούν παράδειγμα για τους νεότερους στην έρευνα και την αντιμετώπιση των ασθενειών. Μας δίνει μεγάλη χαρά γιατί αυτές είναι οι αρχές που θέλουμε να ακολουθεί η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου».

Ο δρ. Σταύρος Γ. Δράκος είναι καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γιούτα και επικεφαλής του προγράμματος Καρδιακής Ανεπάρκειας, Μεταμοσχεύσεων και Μηχανικής Υποστήριξης Καρδιάς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Το Πανεπιστήμιο της Γιούτα έγινε παγκοσμίως γνωστό το 1982, με την τοποθέτηση της πρώτης μόνιμης τεχνητής καρδιά σε άνθρωπο. Ο δρ. Δράκος καταγράφει μια λαμπρή καριέρα στις ΗΠΑ και διακρίνεται στον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και αλλά καρδιολογικά προβλήματα.

Έχει δημοσιεύσει πρωτότυπες επιστημονικές ιατρικές εργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του βραβευμένου Προγράμματος Ανάρρωσης Καρδιάς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γιούτα. Ο δρ. Δράκος είναι επίσης συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ΝIH/NHLBI) για την καρδιακή ανάρρωση και του Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιακής Ανάρρωσης (UCARS).

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500186510

30044471_00.jpg.3f4ff613ac188a307dcbe99a26701f8d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eλληνας ογκολόγος ανέπτυξε τεστ αίματος για οκτώ διαφορετικούς καρκίνους. :cheesy:

Ενα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός καθολικού τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους, έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ελληνα καθηγητή ογκολογίας και παθολογίας Νικόλα Παπαδόπουλο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ελληνα ογκολόγο Νικόλα Παπαδόπουλο, ανέπτυξαν ένα τεστ που μπορεί να διαγνώσει ταυτόχρονα οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου.

Ο τελικός στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να υπάρξει ένα τεστ αίματος που όλοι οι άνθρωποι θα κάνουν κάθε χρόνο, π.χ. όπως συμβαίνει με τις μαστογραφίες στις γυναίκες, ώστε έγκαιρα να γίνεται η διάγνωση τυχόν καρκίνου, προκειμένου έτσι να αυξάνεται η πιθανότητα θεραπείας και επιβίωσης.

Ένα τέτοιο καθολικό τεστ έγκαιρης διάγνωσης, πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του καρκίνου, θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο» της ογκολογίας.

Το νέο μη επεμβατικό τεστ υγρής βιοψίας με την ονομασία CancerSEEK αναλύει το DNA που κυκλοφορεί στο αίμα και ελέγχει την παρουσία μεταλλάξεων σε 16 γονίδια και οκτώ πρωτεΐνες, που συνδέονται με τον καρκίνο.

Το τεστ δοκιμάσθηκε σε 1.005 ασθενείς με διαγνωσμένους μη μεταστατικούς καρκίνους (σταδίου ένα έως τρία) των ωοθηκών, του ήπατος, του στομάχου, του παγκρέατος, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του μαστού, οι οποίοι δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Για πέντε από αυτούς τους καρκίνους (ωοθηκών, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος και οισοφάγου) δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα τεστ έγκαιρης διάγνωσης.

Το νέο τεστ ανίχνευσε κατά μέσο όρο περίπου το 70% αυτών των καρκίνων, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος καρκίνου: από το 33% για τον καρκίνο του μαστού έως το 98% για τον καρκίνο στις ωοθήκες.

Το τεστ, του οποίου το κόστος αναμένεται να είναι έως 500 δολάρια ανά ασθενή, χρησιμοποιεί υπολογιστικό αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να εντοπίσει το σημείο του σώματος όπου βρίσκεται το όργανο που έχει τον καρκίνο. Το τεστ είναι αποτελεσματικότερο στην ανίχνευση καρκίνων δεύτερου και τρίτου σταδίου από ό,τι πρώτου (ανιχνεύει το 43% κατά μέσο όρο των καρκίνων αρχικού σταδίου).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Νικόλα Παπαδόπουλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", δήλωσαν ότι το τεστ δεν είναι ακόμη έτοιμο για κλινική χρήση και ήδη το δοκιμάζουν όχι σε καρκινοπαθείς, αλλά σε ανθρώπους χωρίς καρκίνο, για να διαπιστώσουν την πραγματική χρησιμότητά του.

Αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτής της δεύτερης μεγαλύτερης πενταετούς δοκιμής, που γίνεται σε περίπου 50.000 γυναίκες ηλικίας 65 έως 75 ετών, οι οποίες δεν είχαν ποτέ καρκίνο έως τώρα. Μια πρώτη δοκιμή του τεστ σε 812 υγιή άτομα δείχνει ότι το CancerSEEK εμφανίζει ψευδώς θετικά αποτελέσματα (δείχνει καρκίνο χωρίς να υπάρχει πραγματικά) σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων.

«Η χρήση ενός συνδυασμού επιλεγμένων βιοδεικτών για την έγκαιρη ανίχνευση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο που ελέγχουμε την παρουσία του καρκίνου και βασίζεται στην ίδια λογική που χρησιμοποιούμε συνδυασμούς φαρμάκων για να θεραπεύσουμε τους καρκίνους» δήλωσε ο Ν. Παπαδόπουλος. Σχετικά με το πόσο αξιοποιήσιμο είναι στην πράξη, τόνισε ότι «ένα τεστ δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, για να είναι χρήσιμο».

Ποιος είναι ο Ελληνας πίσω από τις σημαντικές ανακαλύψεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Ο Δρ. Νικόλας Παπαδόπουλος είναι καθηγητής ογκολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Kimmel Cancer Center στο Μέριλαντ της Βαλτιμόρης και θεωρείται ειδικός στην καρκινική διαγνωστική.

Τελείωσε τις σπουδές του στην Ελλάδα το 1985, όποτε και αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

Το 1992 απέκτησε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του στο Johns Hopkins Medical Institutes, στον τομέα της Ογκολογίας.

http://www.kathimerini.gr/944057/article/epikairothta/kosmos/ellhnas-ogkologos-anepty3e-test-aimatos-gia-oktw-diaforetikoys-karkinoys

nickolaspapadopoulos.jpg.2bbeac7e96729999eb4948106f22dc8e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έλληνες μελετούν τη συμπεριφορά νανοσωματιδίων της ατμόσφαιρας. :cheesy:

Όλο και περισσότερες ελληνικές επιστημονικές ομάδες αξιοποιούν τις δυνατότητες του μοναδικού ελληνικού υπερυπολογιστικού συστήματος ARIS για να διεξάγουν μελέτες που απαιτούν τεράστια υπολογιστική ισχύ.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η μελέτη της σύστασης και της συμπεριφοράς των νανοσωματιδίων της ατμόσφαιρας από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Βλάση Μαυραντζά του Εργαστηρίου Στατιστικής Θερμοδυναμικής & Μακρομορίων του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι ερευνητές πραγματοποιούν στον υπερυπολογιστή προσομοιώσεις της μορφολογίας των νανοσωματιδίων, χρησιμοποιώντας την υπολογιστική μέθοδο της μοριακής δυναμικής.

Τα ατμοσφαιρικά σωματίδια μελετώνται εκτενώς τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, επειδή σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, την ανθρώπινη υγεία, το χρόνο ζωής των πολιτιστικών μνημείων, τη βιοποικιλότητα, την ορατότητα του τοπίου κ.α.

Τα σωματίδια επηρεάζουν τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη και δρουν ως πυρήνες συμπύκνωσης των νεφών, αυξάνοντας τις βροχοπτώσεις. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία αφορούν κυρίως τα μικρότερα ατμοσφαιρικά σωματίδια, με διάμετρο έως 2,5 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου), γνωστά ως PM2.5, που σχετίζονται με μείωση του προσδόκιμου ζωής, αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνους, αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα, φλεγμονές, εγκεφαλικές αλλοιώσεις κ.α.

Για να κατανοηθούν καλύτερα οι φυσικοχημικές ιδιότητες των αερολυμάτων, οι έλληνες ερευνητές -με τη βοήθεια του υπερυπολογιστή- μελετούν πώς αυτές οι ιδιότητες επηρεάζονται από την παρουσία οργανικών μορίων ή μιγμάτων τους με διαφορετικές ιδιότητες (διαφορετική διαλυτότητα, πτητικότητα κ.α.), από τη συνολική ποσότητα της οργανικής μάζας στα σωματίδια, από την υγρασία και τη θερμοκρασία.

Η εξέταση όλων αυτών απαιτεί την προσομοίωση ενός μεγάλου αριθμού συστημάτων, κάτι που επιτυγχάνεται χάρη στην υπερυπολογιστική υποδομή ARIS, η οποία επιτρέπει την εκτέλεση μεγάλου αριθμού και μεγάλης κλίμακας προσομοιώσεων.

Οι προσομοιώσεις μοριακής δυναμικής επιτρέπουν την παρακολούθηση του τρόπου σχηματισμού νανοσωματιδίων πολλών διαφορετικών συστατικών στην ατμόσφαιρα και επίσης παρέχουν πληροφορίες για τη μορφολογία τους, το μέγεθος, την πυκνότητά τους, τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μορίων που συμμετέχουν στο νανοσωματίδιο, την κινητικότητά τους κ.α.

Οι πληροφορίες αυτές σχετικά με τη δομή και τη μορφολογία των σωματιδίων επιτρέπουν τη βελτίωση των μοντέλων ατμοσφαιρικής χημείας μεγάλης κλίμακας, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των διεργασιών στην ατμόσφαιρα. Έτσι βοηθούν στην πρόβλεψη και στη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όπως δήλωσε ο κ. Μαυραντζάς, «με τη βοήθεια της μοριακής δυναμικής μπορούμε να κατανοήσουμε πληρέστερα την κατάσταση φάσης και τις δομικές ιδιότητες των σωματιδίων σε επίπεδο νανοκλίμακας. Με αυτό τον τρόπο υπολογίζουμε γρήγορα, με ακρίβεια, αλλά κυρίως με χαμηλό κόστος, ιδιότητες που παραδοσιακά μετρούνται εργαστηριακά με τη χρήση πολύπλοκων πειραματικών διατάξεων που κοστίζουν σημαντικά» Τόνισε ότι «εάν οι προσομοιώσεις πραγματοποιούνταν με συμβατικούς υπολογιστικούς πόρους, θα απαιτούνταν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθούν και άρα να εξαχθούν αξιόπιστα αποτελέσματα, συγκρίσιμα με τις πειραματικές μετρήσεις».

«Το υπέρ-υπολογιστικό σύστημα ARIS έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διεξαγωγή όλων των προσομοιώσεων. Επί της ουσίας, η διεξαγωγή, η ολοκλήρωση και η ανάλυση των αποτελεσμάτων των προσομοιώσεων θα ήταν αδύνατη, αν δεν υπήρχε ο ARIS», υπογράμμισε ο έλληνας ερευνητής.

«Η παρουσία τέτοιων ισχυρών υπολογιστικών υποδομών στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο πεδίο των ατομιστικών προσομοιώσεων, μας επιτρέπει να διεξάγουμε υπολογιστικά πειράματα αντίστοιχα με αυτά που εκτελούνται εργαστηριακά με τις πιο σύγχρονες πειραματικές διατάξεις σε μερικά από τα πιο φημισμένα εργαστήρια παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Ο υπερυπολογιστής ARIS δημιουργήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και είναι εγκατεστημένος σε ειδικό χώρο στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Παιδείας και Έρευνας στο Μαρούσι. Όσοι επιστήμονες θέλουν να τον αξιοποιήσουν, μπορούν να απευθυνθούν στο ΕΔΕΤ.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500202007

30572455_aris_computer_limghandler.jpg.bb3754b85172b1e18d50c987fe27980c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκε ένα νέο μεγάλο «αόρατο» όργανο στο ανθρώπινο σώμα. :cheesy:

Το ανθρώπινο σώμα συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Επιστήμονες στις ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων ένας ελληνικής καταγωγής γαστρεντερολόγος- ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο όργανο, άγνωστο έως τώρα, που μάλιστα φαίνεται να παίζει ρόλο σε διάφορες κοινές παθήσεις όπως ο καρκίνος.

Το όργανο απαρτίζεται από ένα δίκτυο καναλιών μεταφοράς υγρών μέσα στο σώμα, το οποίο, μεταξύ άλλων, πιθανώς χρησιμοποιούν και τα καρκινικά κύτταρα για την εξάπλωσή τους. Για «μια λεωφόρο μετακινούμενου υγρού» έκαναν λόγο οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν την ανακάλυψη τυχαία στη διάρκεια γαστρεντερολογικών ενδοσκοπήσεων ρουτίνας.

Η περαιτέρω μικροσκοπική ανάλυση έφερε στο φως ένα είδος ρευστού, το οποίο μετακινείται μέσω καναλιών που υπάρχουν παντού στο σώμα. Κάθε ιστός του σώματος περιβάλλεται από ένα δίκτυο τέτοιων καναλιών, τα οποία από κοινού φαίνεται να απαρτίζουν ένα όργανο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Νιλ Θάιζε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και τον Πέτρο Μπενιά της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά και του Ιατρικού Κέντρου Mount Sinai Beth Israel της Ν. Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports» [structure and Distribution of an Unrecognized Interstitium in Human Tissues], εκτιμούν ότι το νέο όργανο περιέχει περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού όγκου των υγρών του ανθρωπίνου σώματος.

https://www.nature.com/articles/s41598-018-23062-6

«Η ανακάλυψη μπορεί να επιφέρει δραματικές προόδους στην ιατρική», δήλωσε ο Θάιζε και τόνισε ότι το υγρό του οργάνου «είναι δυνατό να αποτελέσει ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο». Επίσης ίσως ανοίξουν νέοι δρόμοι στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Το δίκτυο των καναλιών, το οποίο εκχέεται στο λεμφικό σύστημα, βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και ανάμεσα στους μυς, διατρέχει την πεπτική οδό, τους πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα, ενώ περιβάλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες. Πιθανώς, κατά τους επιστήμονες, λειτουργεί ως «αμορτισέρ», εμποδίζοντας τη ρήξη των ιστών των οργάνων, των μυών και των αγγείων μετά από κάποιο σοκ.

Οι επιστήμονες του έδωσαν την ονομασία «interstitium» (κάτι σαν «διαμέσιο»). Γιατί όμως έως τώρα ένα τόσο εκτεταμένο όργανο είχε περάσει απαρατήρητο; Επειδή κατά τις συνήθεις διαδικασίες απεικόνισης και επεξεργασίας των ιστών τα κανάλια του εν λόγω οργάνου «στραγγίζουν», ενώ και οι ίνες του κολλαγόνου που βοηθούν το δίκτυο να αποκτήσει στέρεη δομή, καταρρέουν και αυτές. Έτσι, τα κανάλια φαίνονται σαν το σκληρό τοίχωμα των πυκνών ιστών και όχι ως κανάλια γεμάτα υγρό. Η ανακάλυψή του οργάνου έγινε με τη βοήθεια ενός συνεστιακού ενδομικροσκοπίου λέιζερ, το οποίο «βλέπει» τους ζωντανούς ιστούς.

Εκτός όμως από το να περιβάλλουν και πιθανώς να προστατεύουν τους ιστούς, τα κανάλια του οργάνου φαίνεται να διευκολύνουν και τις μεταστάσεις του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εισχωρήσουν σε αυτά τα κανάλια και έτσι άμεσα να βρεθούν μέσα στο λεμφικό σύστημα.

«Από τη στιγμή που θα βρεθούν εκεί, είναι σαν να κάνουν νεροτσουλήθρα. Έχουμε βρει ένα νέο παράθυρο στο μηχανισμό εξάπλωσης των όγκων», δήλωσε ο δρ Θάιζε.

Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο η ανάλυση του υγρού μέσα στο νέο όργανο μπορεί να επιτρέψει την πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Επίσης θεωρούν πιθανό ότι το όργανο εμπλέκεται σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως τα οιδήματα, οι ηπατοπάθειες και οι φλεγμονώδεις διαταραχές.

http://physicsgg.me/2018/03/28/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%86%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bf-%ce%b1%cf%8c%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%bf/

interstitium.jpg.d297ada609778fccf1528dc55562d888.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μέλος της Γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής εξελέγη ο πρύτανης του EKΠA :cheesy:

Νέο μέλος (membre associé étranger) της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας (Académie National de Médicine) εξελέγη ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας είναι ίδρυμα εγνωσμένου κύρους, με ιστορικές ρίζες στον 18ο αιώνα, όταν ακόμη έφερε την ταυτότητα της Βασιλικής Εταιρείας. Ο ιδρυτικός νόμος της χρονολογείται, ωστόσο, το 1820. Μετονομάσθηκε σε Εθνική Ακαδημία Ιατρικής το 1947. Σήμερα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η Ακαδημία απαρτίζεται από επιστήμονες αναγνωρισμένους για το επιστημονικό έργο τους και τις υπηρεσίες τους προς τη Δημόσια Υγεία. Από την ίδρυσή της έως σήμερα, μέλη της έχουν διατελέσει τουλάχιστον 11 νομπελίστες, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίας Κιουρί.

Τα μέλη της Ακαδημίας χωρίζονται σε τέσσερις τομείς: Ιατρικής & Ιατρικών Ειδικοτήτων (1ος Τομέας), Χειρουργικής & Χειρουργικών Ειδικοτήτων (2ος Τομέας), Βιολογικών Επιστημών & Φαρμακευτικής (3ος Τομέας) και Δημοσίας Υγείας (4ος Τομέας). Ο κ. Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, εξελέγη στον 1ο τομέα (Ιατρικής & Ιατρικών Ειδικοτήτων) για το έργο του και την προσφορά του στην Ιατρική επιστήμη.

Η Ακαδημία συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει επιστημονικά και ιατρικά επιτεύγματα, καθώς και θέματα Δημόσιας Υγείας. Έχουν συσταθεί 20 επιτροπές στις οποίες εξετάζονται υποθέσεις κατόπιν αιτήματος των δημόσιων αρχών, καθώς και κάθε ιατρικό, υγειονομικό και κοινωνικό ζήτημα που ανακύπτει. Στόχος της, μεταξύ άλλων, αποτελεί η ανάπτυξη και διάδοση κανονισμών και συστάσεων τόσο προς στις αρχές όσο και στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, καθώς και στο ευρύ κοινό.

http://www.in.gr/2018/05/24/tech/melos-tis-gallikis-ethnikis-akadimias-iatrikis-ekselegi-o-prytanis-tou-ekpa/

Dimopoulos-EKPA.jpg.96d5f54942ebac259c611839b53153a1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA βράβευσε μαθητή Δημοτικού της Καλύμνου! :cheesy:

Ο Δημήτρης Τρικοίλης, μαθητής της ΣΤ’ τάξης του Μανιάειου 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλύμνου απέσπασε το πρώτο βραβείο (στον στόχο 2: «Οι λίμνες του Τιτάνα») στον διεθνή διαγωνισμό αστρονομίας «Γίνε επιστήμονας του Cassini για μια μέρα».

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Σεβασμία- Αικατερίνη Κουτσουράη, ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές του Μανιάειου συγχαίρουν τον Δημήτρη για την επιτυχία του αυτή. Ειδικότερα, πρόκειται για διαγωνισμό επιστημονικής έκθεσης που διοργανώνεται από τον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με την αμερικανική και την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία (NASA και ESA αντιστοίχως) και με τη συνδρομή της Ομάδας SpaceGates για τη διάχυση και εκλαΐκευση Αστροφυσικής και Διαστημικής και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ). Η βράβευση και η απονομή των πιστοποιητικών θα λάβει χώρα στις 30 Ιουνίου στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/695121_paragogi-myalon-i-ellada-i-nasa-vraveyse-mathiti-dimotikoy-tis-kalymnoy

22-06-22-image-87.thumb.jpg.e2454aa2c86fbebc225ddc13445f1088.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεγάλη ανακάλυψη με ελληνικό «άρωμα»: Βρέθηκαν τα γονίδια της εξυπνάδας και των νευρώσεων. :cheesy:

Επιστήμονες από αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων επτά Έλληνες, ανακάλυψαν σχεδόν 1.000 νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νοημοσύνη, καθώς και περισσότερα από 500 γονίδια, τα οποία σχετίζονται με το νευρωτισμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ντανιέλ Ποστχούμα του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του 'Αμστερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", ανέλυσαν και συσχέτισαν γενετικά δεδομένα και μετρήσεις νοημοσύνης από σχεδόν 270.000 ανθρώπους.

Βρήκαν έτσι 205 γενετικούς τόπους (περιοχές του γονιδιώματος), από τους οποίους οι 190 ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά, καθώς επίσης 1.016 συγκεκριμένα γονίδια (τα 939 για πρώτη φορά), που σχετίζονται με τη νοημοσύνη.

Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η εξυπνάδα είναι «δίκοπο μαχαίρι» από βιολογική άποψη. Από τη μία, το γενετικό υπόβαθρο για αυξημένη νοημοσύνη σχετίζεται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής και με μειωμένο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, σχιζοφρένειας και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Από την άλλη όμως, η υψηλή νοημοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτισμό, άγχος και κατάθλιψη.

Από ελληνικής πλευράς στη μελέτη συμμετείχαν οι Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς), Πάνος Μπίτσιος (Τμήμα Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης), Στέλλα Γιακουμάκη (Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης), Αλέξανδρος Χατζημανώλης (Τμήμα Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), Πάνος Ρούσσος (Τμήμα Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Όρους Σινά Ν.Υόρκης), Νικόλαος Σμυρνής (Τμήμα Ψυχιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ) και Αριστοτέλης Βοϊνέσκος (Πανεπιστήμιο Τορόντο).

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, οι ερευνητές, με επικεφαλής επίσης την Ποστχούμα, ανέλυσαν γενετικά στοιχεία για σχεδόν 450.000 άτομα και βρήκαν πάνω από 500 γονίδια που σχετίζονται με το νευρωτισμό ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Η γενετική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι οι νευρωτικοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από αγχωτική διαταραχή, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και άλλες νευροψυχιατρικές παθήσεις.

Μια βασική διαπίστωση ήταν ότι οι αγχώδεις άνθρωποι έχουν γενικά κληρονομήσει μια διαφορετική ομάδα γονιδίων από εκείνη που έχουν όσοι ρέπουν γενετικά στην κατάθλιψη.

Οι ερευνητές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι, ρίχνοντας φως στο γενετικό υπόβαθρο της νεύρωσης, θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων στο μέλλον.

http://www.pronews.gr/ygeia/fysiki-katastasi/695505_megali-anakalypsi-me-elliniko-aroma-vrethikan-ta-gonidia-tis-exypnadas

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έλληνας καθηγητής στην λίστα των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ψηφιακή διακυβέρνηση παγκοσμίως. :cheesy:

Ο διεθνής οίκος Apolitical δημοσίευσε τη λίστα των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στην ψηφιακή διακυβέρνηση, με βάση την επιρροή που έχουν στον καθορισμό των εξελίξεων σε παγκόσμια κλίμακα, στις 8 Αυγούστου 2018.

Στη λίστα περιλαμβάνεται ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, με έδρα τη Σάμο.

Η λίστα της Apolitical στοχεύει να δείξει τη διεθνή εξάπλωση του πεδίου της ηλεκτρονικής ή ψηφιακής διακυβέρνησης, και περιλαμβάνει άτομα από όλες τις ηπείρους που εργάζονται για το μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η λίστα δημιουργήθηκε μέσω της πρότασης υποψηφίων από εμπειρογνώμονες και υψηλά στελέχη κρατών, επιχειρήσεων και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ, του Open Government Partnership, του Ινστιτούτου Alan Turing, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται προσωπικότητες όπως ο εμπνευστής του διαδικτύου Tim Berners Lee, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Malcolm Turnbull, η πρωτοπόρος επιχειρηματίας Martha Lane Fox, και υψηλά στελέχη κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης από χώρες όπως η Εσθονία, η Δανία, η Σουηδία, η Ινδία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς.

Η διάκριση είναι για τον κ. Χαραλαμπίδη «αποτέλεσμα συστηματικής ερευνητικής, εφαρμοστικής και εκπαιδευτικής προσπάθειας, με διεθνή προσανατολισμό, που συντελείται στο Κέντρο Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πάντα μέσα από τη χαρά της συνεργασίας με καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και κόντρα σε όχι ολίγες αντιξοότητες».

Η εισαγωγή στη λίστα των 100, έρχεται για τον Έλληνα καθηγητή μετά από μία κλιμάκωση διακρίσεων τα τελευταία χρόνια: 2ο βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό eGovernment, διάκριση ως ο 8ος σημαντικότερος συγγραφέας στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τρεις φορές πρώτο βραβείο στο διεθνές συνέδριο IFIP-eGOV, και άλλα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ δήλωσε σχετικά: «Η αναγνώριση της υψηλής αξίας Ελλήνων ακαδημαϊκών σε διεθνές επίπεδο, μόνο να συμβάλλει μπορεί στην πρόοδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ελλάδα. Ειδικά στο πεδίο της διακυβέρνησης, δείχνει ότι δημιουργούνται σημαντικοί πόλοι τεχνογνωσίας στα ελληνικά ΑΕΙ, που μπορούν να διοχετεύσουν μοναδική γνώση και εμπειρία για ένα πολύ κρίσιμο θέμα, που αφορά όλη την κοινωνία. Είμαστε περήφανοι, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και στο Αιγαίο γενικότερα, που έχουμε ανθρώπους της επιστημονικής ωριμότητας και ακαδημαϊκής εξωστρέφειας του κ. Χαραλαμπίδη».

http://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia/707126_ellinas-kathigitis-stin-lista-ton-100-anthropon-me-ti-megalyteri-epirroi

xaralabidis3_iefimerida.jpg.ff3a13aa584c53410bd376dc1eea323f.jpg

xaralabidis2_iefimerida.thumb.jpg.ebbc36ebb7775378eb86393627d7897c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παγκόσμιος Διαγωνισμός Μαθηματικών: Πρωτιά για την Ελλάδα- Διαπρέπει Έλληνας φοιτητής. :cheesy:

Πρωτιά για την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Μαθηματικών με τον Έλληνα φοιτητή Γεώργιο Κοτσοβόλη, ο οποίος ξεχώρισε ανάμεσα σε 350 παιδιά.

Μία ακόμη σημαντική διάκριση για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Έλληνας φοιτητής του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γεώργιος Κοτσοβόλης, κατλαφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στον 25ο Μαθηματικό φοιτητικό διαγωνισμό IMC (International Mathematics Competition) που διεξήχθη στα τέλη Ιουλίου στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διεξάγεται τα τελευταία 25 χρόνια σε χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, ενώ τα τελευταία 9 χρόνια διεξάγεται στη Βουλγαρία.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Έλληνας φοιτητής κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, γεγονός μοναδικό στην ιστορία του ΕΚΠΑ.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία η οποία έρχεται να προστεθεί σε σειρά επιτυχιών φοιτητών του Μαθηματικού Τμήματος και του Πανεπιστημίου Αθηνών σε παρόμοιους διαγωνισμούς.

Το International Mathematics Competition, είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μαθηματικός διαγωνισμός για φοιτητές και οργανώνεται από το University College London. Διεξάγεται από το 1994 με τη συμμετοχή κορυφαίων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Οι φοιτητές διαγωνίζονται δύο ημέρες σε 5 προβλήματα την ημέρα. Στο φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος 350 φοιτητές.

Οι φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν από το ακαδημαϊκό έτος 2007-08, έχοντας σημαντικές επιτυχίες κάθε έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έξοδα συμμετοχής του Γεώργιου Κοτσόβολη καλύφθηκαν από τον Δήμο Ν. Ιωνίας.

http://www.pronews.gr/epistimes/707372_pagkosmios-diagonismos-mathimatikon-protia-gia-tin-ellada-diaprepei-ellinas

foitits-10-768x576.thumb.jpg.7cca83ce36e66d21d8c97d94f83cf3c5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έλληνες φοιτητές βρήκαν τη λύση για να έχουν οι αστροναύτες φρέσκο φαγητό στο διάστημα. :cheesy:

«Λύση» σε ένα από τα αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες δίνουν δύο νέοι Έλληνες φοιτητές!

Ο λόγος για τον Μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αυγουστίνο Πανταζίδη, και την προπτυχιακή φοιτήτρια του ίδιου τμήματος, Μαρία Κοντογιάννη, οι οποίοι σχεδίασαν το «Space Agrobox», όπως το ονομάζουν και που δίνει τη δυνατότητα στους αστροναύτες να καλλιεργούν μόνοι τους τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας.

Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «πρόκειται για μια ειδικά διαμορφωνομένη κάψουλα, στην οποία είναι εφικτή η καλλιέργεια microgreens σε συνθήκες μικροβαρύτητας, αξιοποιώντας βέλτιστα τον διαθέσιμο όγκο». Και συνεχίζουν «για να καταφέρουμε να βρούμε λύση σε αυτό, έπρεπε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της ιδέας να απαντήσουμε σε αρκετά πρακτικά ερωτήματα, τα οποία συνδέονταν τόσο με τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται στις συνθήκες μικροβαρύτητας όσο και με τη διαχείριση του κόστους της σταδιακής ανάπτυξης ενός τέτοιου προϊόντος».

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον εθνικό διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών «Act in Space» που πραγματοποιήθηκε τέλος Μαΐου, καταλαμβάνοντας μάλιστα την τρίτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω διαγωνισμός, διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), τη Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος (CNES), και το ESA BIC Sud France, ενώ διεθνείς χορηγοί είναι μεταξύ άλλων: Airbus Defence and Space Air Zero G, CLS, GSA, EBAN, Invivo, Qwant, FabSpace, Invest In Toulouse, Copernicus Masters και Toulouse Business School.

Σε κάποια ερώτηση για το ποιος ήταν ο κύριος λόγος που τους έκανε να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό και οι δύο τους απάντησαν πως «ήταν η επιθυμία μας να κοινοποιήσουμε την ιδέα μας στους διοργανωτές και παράλληλα σε σημαντικούς διεθνείς διαστημικούς παίκτες, όπως είναι η Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), η Airbus και η CNES» και υπογράμμισαν πως αυτός ήταν και «ο λόγος που δεν σταθήκαμε μόνο στον εγχώριο τοπικό διαγωνισμό, αλλά καταθέσαμε και υποψηφιότητα για άλλα πέντε ειδικά βραβεία, έχοντας ως στόχο να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των παραπάνω εταιρειών».

Μάλιστα όπως αναφέρουν, η κατάκτηση μιας διάκρισης σε αυτές τις κατηγορίες σίγουρα θα δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον εταιριών και οργανισμών του εξωτερικού θέτοντας έτσι το πρότζεκτ σε μια εντελώς νέα βάση.

Στόχος τους είναι η προώθηση της ιδέας τους και σε άλλους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς καθώς «στη χώρα μας υπάρχουν αδυναμίες για την υλοποίηση τέτοιων ιδεών αυτή τη στιγμή» όπως σημειώνουν. Παράλληλα, δεν ξέχασαν να ευχαριστήσουν τα μέλη της Πρυτανείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών «για το ενδιαφέρον που έδειξαν και για τη βοήθεια που έδωσαν στην προώθηση της ιδέας μας στο ευρύ κοινό».

Αισιόδοξοι για το διαστημικό μέλλον της Ελλάδας, αλλά…

Αισιόδοξοι αλλά με «αστερίσκους», σε ότι έχει να κάνει με το διαστημικό μέλλον της Ελλάδας, εμφανίζονται οι δυο φοιτητές. «Μέλλον υπάρχει καθώς υπάρχει και η γνώση αλλά και πολλά και ικανά άτομα τα οποία είτε ασχολούνται είτε θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας» σημειώνουν.

Όμως, αυτό που λείπει, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η μεγαλεπήβολη στρατηγική. «Πρέπει να ξεφύγουμε από το στερεότυπο της αξιοποίησης του διαστήματος μόνο για επίγειες εφαρμογές» τονίζει ο κ. Πανταζίδης και η κ. Κοντογιάννη και συμπληρώνουν «να αντιληφθούμε πως το διάστημα αποτελεί έναν κλάδο με τεράστιο διεπιστημονικό εύρος. Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να συμβάλλει με το υπόβαθρό του, τόσο στην εξερεύνηση όσο και στην σταδιακή κατάκτηση του από τις επόμενες γενιές».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το επαγγελματικό τους μέλλον, και οι δύο το βλέπουν προς το παρόν στην Ελλάδα. «Ποιος θα ήθελε να αφήσει τη χώρα του και μαζί την οικογένεια και τους φίλους τους και να φύγει στο εξωτερικό» λένε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, όμως ζητούν από την πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει η μετανάστευση νέων εν δυνάμει επιστημόνων «με συγκεκριμένα απτά και ουσιώδη κίνητρα».

Διερωτώνται «πόσο ακόμη θα μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, επενδύοντας επιστημονικά, ενώ παράλληλα πρέπει να ψάχνουμε άλλες δουλειές, άσχετες με τα αντικείμενα που έχουμε σπουδάσει, για να επιβιώσουμε». Υπογραμμίζουν ότι η έρευνα χρειάζεται σοβαρή οικονομική υποστήριξη καθώς όπως σημειώνουν «δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χόμπι και ως εθελοντισμός».

Πάντως οι ίδιοι, παρά τις ό,ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν, δεν το βάζουν κάτω καθώς όπως δηλώνουν «αυτή τη στιγμή, προετοιμάζουμε την ιδέα μας για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Space Exploration Masters της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA)». Επίσης, αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα ξεκινήσει η υλοποίηση της ιδέας, η οποία χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. «Το πρώτο εξ’ αυτών και αυτό που έχει τεθεί ως στόχος για την επόμενη χρονιά» αναφέρουν «είναι η πρώτη δοκιμή της καλλιέργειας των microgreens σε ειδικούς θαλάμους».

Σημειώνουν πως μαζί και με άλλους συνεργάτες έχουν έρθει ήδη σε επαφή με το σχετικό ερευνητικό δίκτυο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος το οποίο «έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον στην προοπτική του να εντάξει στα μέλη του το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και όπως υποστηρίζουν «από την πλευρά της ESA μας έχει κατατεθεί ήδη συγκεκριμένη πρόταση για την απόκτηση του κατάλληλου εξοπλισμού. «Ευελπιστούμε πως οι διαπραγματεύσεις θα ευοδωθούν σύντομα και πως το ΓΠΑ θα στηρίξει έμπρακτα την προσπάθειά μας μέσω της αγοράς του» καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, μια τέτοια κίνηση «θα ενισχύσει τη θέση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο χώρο της ευρωπαϊκής διαστημικής έρευνας» δήλωσαν σχετικά.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/707629_ellines-foitites-vrikan-ti-lysi-gia-na-ehoyn-oi-astronaytes-fresko-fagito

foitites-2.jpg.bb05119cb558bdb6dde90ac4621dd48f.jpg

foithtes-3.jpg.172c9858f6c75819c0d0f4a0b2feec26.jpg

foithtes-1-768x431.thumb.jpg.96844c4ed96fb10f552119e2d99a18f4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέα ανακάλυψη με σημαντική ελληνική συμβολή για το γενετικό υπόβαθρο της αρτηριακής πίεσης. :cheesy:

Περισσότερες από 500 γονιδιακές περιοχές που επηρεάζουν το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης των ανθρώπων, ανακάλυψε μια διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και έξι Έλληνες, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα μελέτης πάνω στο γενετικό υπόβαθρο της πίεσης.

Η νέα έρευνα, που μελέτησε στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και έφερε στο φως 535 νέες περιοχές γονιδίων, υπερτριπλασιάζει σε πάνω από 1.000 τον αριθμό των γνωστών γενετικών παραγόντων που εμπλέκονται στην αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, παρόλα αυτά, ότι έχουν ανακαλύψει μόνο το ένα τρίτο περίπου της κληρονομικότητας της πίεσης του αίματος και ότι συνεπώς πολλοί ακόμη γενετικοί παράγοντες μένουν να ανακαλυφθούν στο μέλλον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους βρετανούς καθηγητές Μαρκ Κόλφιλντ του Πανεπιστημίου Queen Mary και Πολ Έλιοτ του Imperial College του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics".

Πρώτος συγγραφέας της μελέτης ήταν ο επίκουρος καθηγητής Ευάγγελος Ευαγγέλου του Τμήματος Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Imperial και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συμμετείχαν επίσης πέντε ακόμη Έλληνες ερευνητές της Ελλάδας και της διασποράς: η επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιωάννα Τζουλάκη, ο Γιώργος Ντρίτσος και η Νίκη Δήμου (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), η Μαρίνα Ευαγγέλου (Imperial) και η Ελευθερία Ζεγγίνη (Wellcome Trust Sanger Institute Βρετανίας).

Οι άνθρωποι με τον μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο (δηλαδή τους περισσότερους γενετικούς παράγοντες κινδύνου στο γονιδίωμά τους) είχαν κατά μέσο όρο 3,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα υπέρτασης και μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιαγγειακού προβλήματος, σε σχέση με όσους είχαν τον μικρότερο γενετικό κίνδυνο (τους λιγότερους γενετικούς παράγοντες κινδύνου στο DNA τους).

Επίσης διαπιστώθηκε ότι ορισμένα γονίδια που εμπλέκονται στην υπέρταση, σχετίζονται και με άλλες παθήσεις, όπως το γονίδιο APOE που είναι ήδη γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και για Αλτσχάιμερ και το οποίο για πρώτη φορά βρέθηκε να έχει σχέση και με την αρτηριακή πίεση.

Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό και για καρδιοπάθεια και ευθύνεται για περίπου 7,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Εκτός από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοόλ, μεγάλη κατανάλωση αλατιού κ.α.), η υπέρταση έχει επίσης μια σημαντική γενετική-κληρονομική διάσταση.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη πρόοδο που έχει γίνει στο γενετικό υπόβαθρο της αρτηριακής πίεσης μέχρι σήμερα, γεγονός που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη μελλοντικών φαρμάκων», δήλωσε ο δρ Κόλφιλντ. «Με τις νέες πληροφορίες, μπορούμε πλέον να υπολογίσουμε καλύτερα το γενετικό κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει υπέρταση αργότερα στη ζωή του. Εντοπίζοντας αυτούς τους ασθενείς που έχουν τον μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο, θα είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε να αλλάξουν έγκαιρα τον τρόπο ζωής τους, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης της υπέρταση, καθώς επίσης θα δώσουμε την ευκαιρία στους γιατρούς να κάνουν πιο έγκαιρες και πιο στοχευμένες θεραπείες».

http://www.kathimerini.gr/985276/article/ygeia/ygeia-epikairothta/nea-anakalyyh-me-shmantikh-ellhnikh-symvolh-gia-to-genetiko-ypova8ro-ths-arthriakhs-pieshs

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο εθισμός στα ναρκωτικά σχετίζεται (και) με έναν αρχαίο ιό σύμφωνα με Έλληνες επιστήμονες.

:cheesy:

Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν πως ένας αρχαίος ρετροϊός, ο ΗΚ2, βρίσκεται συχνότερα στους ανθρώπους που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, πράγμα που δείχνει ότι σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον σοβαρό εθισμό τους.

Πρόκειται για ένα απρόσμενο εύρημα μιας νέας έρευνας Ελλήνων επιστημόνων, σύμφωνα με τους οποίους είναι πιθανό ότι ο εν λόγω ιός, δημιουργώντας τη σχετική προδιάθεση, συμβάλλει στη δημιουργία εθισμού στους χρήστες «σκληρών» ναρκωτικών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκίκα Μαγιορκίνη του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή Άρη Κατζουράκη του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), εκτιμούν ότι ο ΗΚ2 ενσωματώθηκε στον ανθρώπινο οργανισμό πριν καν την εμφάνιση των Νεάντερταλ και «τρύπωσε» κοντά σε ένα γονίδιο (RASGRF2) που ρυθμίζει τη ντοπαμινεργική δράση στον εγκέφαλο.

Επεμβαίνοντας στο νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, άρα και στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, αυξάνει την πιθανότητα ένας άνθρωπος να επιζητά συμπεριφορές που αυξάνουν την απόλαυση και, κατ' επέκταση, τον εθισμό στα ναρκωτικά.

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δείγματα από ασθενείς στην Αθήνα και στη Γλασκόβη, βρήκε ότι ο εν λόγω ιός ήταν -σε σχέση με το γενικό πληθυσμό- δυόμιση φορές συχνότερος σε 202 Έλληνες που είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV λόγω ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών, καθώς επίσης 3,6 φορές πιο συχνός σε 184 Βρετανούς με ηπατίτιδα C που είχαν επίσης μολυνθεί μέσω ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών.

Το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι διάσπαρτο με απομεινάρια αρχαίων ρετροϊών, που μας άφησαν ως κατάλοιπα οι πίθηκοι πρόγονοί μας. Μόνο ένας από αυτούς, ο HERV-K HML-2 ή ΗΚ2, πιθανώς συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται μεταξύ των ανθρώπων σήμερα, αν και δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο HK2 στο DNA τους. Ένας ασυνήθιστος ΗΚ2 είναι αυτός που βρίσκεται συχνότερα στους ναρκομανείς από ό,τι στο γενικό πληθυσμό (5% έως 10%).

Οι Έλληνες ερευνητές έδειξαν ότι αυτός ο ιός μπορεί να «χειραγωγήσει» τη δραστηριότητα του RASGRF2 και άλλων γειτονικών γονιδίων και πιθανώς ευθύνεται σημαντικά για την παθολογία της εθιστικής συμπεριφοράς.

«Η μελέτη μάς δείχνει για πρώτη φορά ότι σπάνιες παραλλαγές του ΗΚ2 μπορούν να επηρεάσουν ένα πολύπλοκο ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Η επανάληψη του ευρήματος αυτού στην Αθήνα και στη Γλασκώβη είναι ιδιαίτερα σημαντική» δήλωσε ο Α.Κατζουράκης.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι οι αρχαίοι ιοί είναι αβλαβείς» τόνισε ο Γ.Μαγιορκίνης. «Κατά καιρούς οι άνθρωποι έχουν εμφανίσει υπερέκφραση του ΗΚ2 στον καρκίνο, αλλά είχε αποδειχθεί δύσκολο να διακρίνουμε την αιτία από το αποτέλεσμα. Το 2012, μετά από μια 20ετή διαμάχη σχετικά με το ρόλο των αρχαίων ιών στις ανθρώπινες ασθένειες, αποφασίσαμε να εξετάσουμε την υψηλού κινδύνου υπόθεση ότι οι ιοί HERV μπορούν να ευθύνονται για ανθρώπινες νόσους.

Η πρότασή μας υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Βρετανίας και τώρα έχουμε ισχυρές αποδείξεις ότι όντως οι ιοί HERV μπορούν να είναι παθογόνοι. Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στην αιτία και στο αποτέλεσμα, όσον αφορά την παθογένεια των HERV».

Μετά την ανακάλυψη του HIV και του ιού HTLV, είναι η τρίτη φορά που ένας ανθρώπινος ρετροϊός συνδέεται στενά με κάποια επιβλαβή συνέπεια στους ανθρώπους, όπως εν προκειμένω ο εθισμός. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι ορισμένες παραλλαγές του ιού Ηκ2 είναι ακόμη μολυσματικές για τους ανθρώπους.

https://www.pronews.gr/epistimes/715667_o-ethismos-sta-narkotika-shetizetai-kai-me-enan-arhaio-io-symfona-me-ellines

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ελληνίδα επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Μεταφραστικής Γονιδιωματικής. :cheesy:

Μια Ελληνίδα, η καθηγήτρια Ελευθερία Ζεγγίνη, αναλαμβάνει διευθύντρια του νέου Ινστιτούτου Μεταφραστικής Γονιδιωματικής του ερευνητικού Κέντρου Helmholtz του Μονάχου, το οποίο θα έχει στενή συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Η Δρ Ζεγγίνη ήταν από το 2008 έως τώρα επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο σημαντικότερο βρετανικό ινστιτούτο γενετικής, το Wellcome Sanger Institute του Κέιμπριτζ.

Η ελληνικής καταγωγής επιστήμων είναι διεθνώς γνωστή για τις έρευνές της που συνδυάζουν την επιδημιολογία με την ανάλυση των μεγάλων δεδομένων (big data) στη γενετική, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του γενετικού υποβάθρου των ασθενειών και την προώθηση της εξατομικευμένης ιατρικής.

«Αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι που η καθηγήτρια Ε. Ζεγγίνη αποφάσισε πως το ιδανικό περιβάλλον για τις οραματικές μελέτες της είναι εδώ μαζί μας στο Μόναχο. Ως νέα επιστήμων, ήδη έχει κάνει περισσότερες από μία ανακαλύψεις νέων δρόμων προς την εξατομικευμένη ιατρική και την πρόληψη ακριβείας», δήλωσε ο καθηγητής Ματίας Τσεπ, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Helmholtz του Μονάχου.

Πριν το Wellcome Sanger Institute, η Ελευθερία Ζεγγίνη είχε εργασθεί στα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και της Οξφόρδης, όπου, μεταξύ άλλων, έκανε σημαντικές ανακαλύψεις για τη νεανική αρθρίτιδα, τις ρευματικές νόσους και το διαβήτη τύπου 2.

Σπούδασε βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, από όπου πήρε και το διδακτορικό της το 2003. Έχει στο ενεργητικό της εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις, μεταξύ των οποίων σε κορυφαία περιοδικά (Nature, Science κ.α.), ενώ έχει τιμηθεί με το «Βραβείο Νέου Επιστήμονα 2017» του Παγκόσμιου Οικονομικού.

http://www.in.gr/2018/09/28/tech/ellinida-epikefalis-tou-germanikou-institoutou-metafrastikis-gonidiomatikis/

20107518-1024x702.thumb.jpg.beba7fcd38feb5754bb93a67c3c7de78.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης