Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

:D Ο γαλαξίας COSMOS-AzTEC-1 έχει ερυθρολίσθηση z= 4,3, που σημαίνει ότι το φως που λαμβάνουμε από αυτόν ταξίδεψε για 12,4 δις έτη. Αυτό σημαίνει ότι παρατηρούμε τον γαλαξία όπως ήταν στην νεαρή φάση του σύμπαντος, μόλις 1,4 δις έτη μετά την μεγάλη έκρηξη. Τότε αυτός ο γαλαξίας παρουσίαζε έντονη αστρογέννηση, χίλιες φορές όσο σήμερα ο δικός μας Γαλαξίας.

Υπολογίζουμε ότι εκείνη την εποχή σχηματίζονταν κάθε χρόνο 2000- 3000 αστέρια στον COSMOS-AzTEC-1. Αυτό οφείλεται στον τεράστιο δίσκο μοριακού αερίου του γαλαξία, κάτι που δεν περιμέναμε να υπάρχει σε τόση νεαρή ηλικία του σύμπαντος. Φαίνεται ο γαλαξίας να συσσώρευσε μεγάλη ποσότητα μεσογαλαξιακού αερίου στον δίσκο του. Μάλιστα ο δίσκος περιέχει 2 συμπυκνώματα, κάτι που κάνει τους αστρονόμους να πιστεύουν ότι είναι ασταθής. Ο δίσκος θα καταρρεύσει δημιουργώντας έναν ελλειπτικό γαλαξία. Ο δίσκος ανιχνεύτηκε από το ALMA (ανίχνευση του μονοξειδίου του άνθρακα και υπολογισμός της συνολικής μάζας αερίου με χρήση της αναλογίας του CO (1/100) με το μοριακό υδρογόνο). Αυτή η φάση έντονης αστρογέννησης θα διαρκέσει μόλις 100 εκατομμύρια χρόνια, μετά θα έχει εξαντληθεί το μεγαλύτερο μέρος του μοριακού νεφελώματος. Αυτό το χρονοδιάγραμμα ταιριάζει με την εξέλιξη του γαλαξία σε ελλειπτικό, όπως θα τον βλέπαμε αν μπορούσαμε να έχουμε μια πιο πρόσφατη εικόνα του. Ο COSMOS-AzTEC-1 αποτελεί δείγμα γαλαξία που η εξέλιξή του καθορίστηκε από το μεσογαλαξιακό περιβάλλον του.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Καλή σου μέρα,

 

Βρισκόμαστε στην Ελλάδα...

Σε ενα Ελληνικό φόρουμ...

Και συζητάμε για μια απο τις πιό αρχέγονες επιστήμες...

 

ΕΡΩΤΗΣΙς,

 

"ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΓΚΥΚΛΟΠΕΔΙΚΑ, ΜΕΓΑΛΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΚΕΝΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΛΛΟΙΩΣΗ-ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ-ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ."

Η ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΥΓΓΕΝΕΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ???

ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ,

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο COSMOS-AzTEC-1 ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑΔΕ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΦΕΡΕΙΠΕΙΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 30.000 Π.Χ???????????? :-note

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Rex9 καλώς ήρθατε στο AstroVox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Η Αστρονομία έχει ιστορία δική της,αλλά δεν έχει καμία σχέση με την Ιστορία σαν ανθρωπιστική επιστήμη,έχει άλλη μέθοδο!

Η Αστρονομία δεν είναι μια συλλογή αποσπασματικών εγκυκλοπαιδικών γνώσεων,αλλά μελετά συστηματικά το Σύμπαν,και γίνεται συγκροτημένη και ελέγξιμη επιστήμη απο την εποχή του Γαλιλαίου...Πριν η εγκυρότητά της περιορίζονταν στην Μαθηματική της μορφή,πχ.μεταβολές των θέσεων των ουρανίων σωμάτων στην ουράνια "σφαίρα",κινήσεις πλανητών,μέτρηση χρόνου-καθορισμός ημερολογίων,προβλέψεις εκλείψεων κλπ.

Βασίζεται ουσιαστικά στις δυο βασικότερες θετικές επιστήμες,τα Μαθηματικά και την Φυσική,που έχουν τον υψηλότερο βαθμό ελεγξιμότητας απο οποιαδήποτε άλλη επιστήμη!

Μάλιστα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες,σχεδόν έναν αιώνα,μετά την θεμελίωση της Σχετικότητας και της Κβαντομηχανικής,ουσιαστικά η Αστρονομία γίνεται ολοένα και περισσότερο Αστροφυσική,τροφοδοτούμενη απο την μεθοδολογία και τα επιστημονικά δεδομένα της Φυσικής!Η μεθοδολογία της Φυσικής βασίζεται στην διαρκή Παρατήρηση και το Πείραμα,με συνεχείς ελέγχους,αναθεωρήσεις κλπ.Όταν ακολουθείται αυτή η πολύ αυστηρή μεθοδολογία,μειώνονται οι πιθανότητες σοβαρών λαθών,διότι εντοπίζονται,διορθώνονται κλπ.Έτσι αναπτύσσεται μια έγκυρη γνώση,η οποία αν και καλύπτει ένα μόνο μέρος της πραγματικότητας και αυτό με προσέγγιση,οι διαρκείς έλεγχοι με τις παρατηρήσεις και τα πειράματα,επεκτείνουν τον ορίζοντα της γνώσης και κάνουν την προσέγγιση της αλήθειας μέσω των θεωριών που αναπτύσσονται,ολοένα και πιο ακριβή...

Έτσι εκτός απο την ε ρ μ η ν ε ί α των φυσικών φαινομένων,γίνονται ασφαλείς προβλέψεις που επιβεβαιώνονται,και αναπτύσσεται και τεχνολογία.

Όλο λοιπόν αυτό το οικοδόμημα των Μαθηματικών και της Φυσικής τροφοδοτεί την Αστρονομία-Αστροφυσική.Δεν είναι η Αστρονομία μια αυτόνομη επιστήμη...

Απο τη άλλη μεριά η Ιστορία αν και πιο χρήσιμη,κατά την γνώμη μου για την ανθρωπότητα (στον βαθμό που ορθοτομεί την αλήθεια),πάσχει απο αυτό που πάσχουν δυστυχώς οι Ανθρωπιστικές επιστήμες,δηλ.τον έντονο υποκειμενισμό και τον σχετικά μικρό βαθμό ελεγξιμότητας...Εναπόκειται στην ακεραιότητα της συνείδησης,και στην όσο το δυνατόν "αντικειμενικότερη" ερμηνεία των στοιχείων που συλλέγει ο Ιστορικός...Επίσης η Ιστορία έχει και μια σοβαρή δικαιολογία-εγγενή αδυναμία στις ελλείψεις που παρουσιάζει σαν επιστήμη:έχει πολλά κενά στην συλλογή πληροφοριών που γίνονται μέσω ιστορικών κειμένων και αρχαιολογικών ευρημάτων.Ενώ η Αστρονομία,η Φυσική κλπ μελετούν έναν κόσμο στον οποίο οι "πληροφορίες" υπάρχουν μέσα στο Σύμπαν,παρατηρούνται και συλλέγονται με διάφορα όργανα,μελετώνται και με πειραματικές μεθόδους και έτσι αποκωδικοποιείται σιγά-σιγά το "βιβλίο της φύσης".

Ελπίζω να έγινε κατανοητή η μεγάλη διαφορά στην μεθοδολογία,στην ελεγξιμότητα,στην αντικειμενικότητα και στην πληρότητα της γνώσης,μεταξύ Αστρονομίας και Ιστορίας...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να συμπληρώσω οτι για την μέτρηση αποστάσεων,ηλικιών,κλπ των αστρονομικών αντικειμένων και ερμηνεία αστρονομικών φαινομένων,υπάρχουν συγκεκριμένες και ελέγξιμες μέθοδοι που διαρκώς βελτιώνονται...υπάρχει πίσω απο όλα αυτά μια συσσωρευμένη-τεράστια πλέον γνώση σε επίπεδο Μαθηματικών,Φυσικής-Μαθηματικής Αστρονομίας-Αστροφυσικής-Κοσμολογίας,Επιστήμης Υπολογιστών,τεχνολογίας κλπ.

Θα ήταν χρήσιμο να διαβάσετε κάποια βιβλία ή και άρθρα στο ίντερνετ,σχετικά με την Επιστημονική Επανάσταση που άρχισε τον 17 αιώνα,την τεράστια αλλαγή που έφερε στο τρόπο σκέψης και θεώρησης της Φύσης και του Σύμπαντος γενικότερα...

Το λέω αυτό διότι εφ'όσον βλέπω οτι δεν έχετε καμία σχέση με φυσικές επιστήμες,θα σας είναι δύσκολο να καταλάβετε επιστημονικούς και τεχνικούς όρους που αναφέρονται ακόμα και σε εκλαϊκευμένη γνώση, που πολύ καλά προσφέρει ο συγγραφέας των άρθρων Λέων Παπασωτηρίου και άλλοι,και σε πολλά βιβλία εκλαϊκευμένης γνώσης της Αστρονομίας...

Υπάρχουν βιβλία σε διάφορα επίπεδα εκλαΐκευσης σχετικά με την Αστρονομία,έχουμε κάνει κάποιες υποδείξεις σε διάφορα θέματα που έχουν τεθεί εδώ στο forum,όπως πχ.το πρόσφατο "Βιβλία",το παλαιότερο "Αυτοδίδακτος Αστροφυσικός;" κλπ.

Θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε με τα απλούστερα,όπως το "Αστρονομία για όλους" του Πέτρου Εμμ.Ροβίθη,και το "Σύμπαν" του Carl Sagan.Είναι βιβλία τσέπης πολύ απλά γραμμένα,πραγματικά για το ευρύ κοινό,χωρίς δυσνόητα μαθηματικά και φυσική!Ανάλογα και τα "Περί αστέρων και συμπάντων",του Βασίλη Ξανθόπουλου,και "Η κόμη της Βερενίκης" του Γιώργου Γραμματικάκη.Όλα αυτά είναι πολύ απλά και καλογραμμένα βιβλία,πιστεύω εύκολα κατανοητά απο τους περισσότερους απλούς αναγνώστες!

Αν έχετε διάθεση να μάθετε και να κατανοήσετε,μπορείτε να το κάνετε σιγά-σιγά,μη φοβάστε...δεν είναι απαραίτητο να είστε γνώστης φυσικών επιστημών!

Κατά την γνώμη μου όμως είναι απαραίτητο να κατανοήσετε την μεθοδολογία γενικά των φυσικών-θετικών επιστημών,και γιατί παράγει έ γ κ υ ρ η (όχι απόλυτα αλλά με αρκετή ασφάλεια) γνώση...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τέλος να προσθέσω οτι γίνεται αυτή την περίοδο στην Αθήνα,ένας εξαιρετικός κύκλος σεμιναρίων στην δημοτική βιβλιοθήκη (κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λαρίσης),με τίτλο "Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία",για αρχάριους ερασιτέχνες αστρονόμους,μπορείτε να δείτε σχετική πολύ πρόσφατη δημοσίευση στο forum.

Ελπίζω και εύχομαι η συνάντησή σας με την ερασιτεχνική αστρονομία,να σας ανοίξει νέους ορίζοντες γνώσης και σκέψης!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης