Jump to content

Η Ώρα Ελλάδος.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η Ώρα Ελλάδος από το Αστεροσκοπείο Αθηνών:cheesy:

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποτελεί το πρώτο ερευνητικό Ίδρυμα στη χώρα μας. Ιδρύθηκε το 1842, με χορηγία του Γεωργίου Σίνα. Το 1846 ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου του κτιρίου, στον λόφο των Νυμφών στο Θησείο, σχεδιασμένο από τον Δανό αρχιτέκτονα Theophil Hansen.

Έναν από τους βασικούς σκοπούς της λειτουργίας του Αστεροσκοπείου αποτέλεσε ο υπολογισμός και η ανακοίνωση της ώρας των Αθηνών, και κατ’ επέκταση της επίσημης ώρας Ελλάδος. Μια υπηρεσία πολύ σημαντική για τις εμπορικές, οικονομικές, κοινωνικές και επιστημονικές δραστηριότητες της χώρας μας.

Ο υπολογισμός του χρόνου βασίζονταν σε αστρονομικές μεθόδους. Με ένα τηλεσκόπιο το οποίο κινούνταν πάνω στο μεσημβρινό επίπεδο, προσδιορίζονταν η ώρα της μεσουράνησης συγκεκριμένων αστέρων από τον τοπικό μεσημβρινό. Η παρατήρηση αυτή οδηγούσε στον προσδιορισμό της ώρας του συγκεκριμένου τόπου.

Το πρώτο μεσημβρινό τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου (Starke) κατασκευάστηκε στη Βιέννη το 1844, τοποθετήθηκε στο κτήριο Σίνα και χρησιμοποιήθηκε για τον πρώτο προσδιορισμό των γεωγραφικών συντεταγμένων του αστεροσκοπείου και για τον προσδιορισμό της ώρας των Αθηνών. Η στέγη πάνω από το τηλεσκόπιο άνοιγε με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρατηρούνται οι αστέρες κατά την διάβασή τους από τον μεσημβρινό.

Ο παρατηρητής, που βρίσκονταν στον χώρο κάθε βράδυ, παρατηρούσε συγκεκριμένους αστέρες και με βάση την ώρα της μεσουράνησής τους, έλεγχε την ένδειξη ενός εκκρεμούς ακριβείας που υπήρχε δίπλα από το τηλεσκόπιο.

Όταν υπήρχαν αποκλίσεις από τον χρόνο που τα αστέρια με την κίνησή τους υποδείκνυαν, διόρθωνε το ρολόι. Έτσι το εκκρεμές έδινε το σωστό χρόνο. Κάθε μεσημέρι στις 12:00 μεταλλική σφαίρα που στηρίζονταν σε ιστό, πάνω από το ύψος του θόλου του αστεροσκοπείου, έπεφτε, γινόταν ορατή από τη Μητρόπολη των Αθηνών και χτυπούσαν οι καμπάνες. Η πτώση της σφαίρας σηματοδοτούσε την ώρα στη πρωτεύουσα. Το τηλεσκόπιο Starke χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της ώρας έως το 1900.

Η μέτρηση του χρόνου συνεχίστηκε από ένα μεταγενέστερο όργανο, τον μεσημβρινό κύκλο «Ανδρέα Συγγρού»

Το τηλεσκόπιο αυτό υπήρξε δωρεά του Α. Συγγρού, κατασκευασμένο το 1896 από τον Γάλλο κατασκευαστή τηλεσκοπίων P. Gautier. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα, ανατολικά του λόφου των Νυμφών, αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλλερ.

Το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Ανδρέα Συγγρού χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση του χρόνου από το Αστεροσκοπείο από το 1900 έως το 1964.

Διευθυντής του Αστεροσκοπείου κατά την περίοδο εκείνη διατελούσε ο καθηγητής Δημήτριος Αιγινήτης.

Υπήρξε ο μακροβιότερος διευθυντής του Αστεροσκοπείου (1890 – 1934) και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη πολιτική και ακαδημαϊκή ζωή της Ελλάδας εκείνη την περίοδο.

Διετέλεσε δύο φορές Υπουργός Παιδείας και υπήρξε ο ιδρυτής της Ακαδημίας Αθηνών. Η ένταξη της χώρας μας στο παγκόσμιο χρονομετρικό σύστημα των ωριαίων ατράκτων είναι αποτέλεσμα δικής του επιμονής.

Μέχρι τότε στην Ελλάδα ίσχυε ως επίσημος χρόνος, ο μέσος χρόνος της Αθήνας. Με τη σιδηροδρομική όμως ένωση της χώρας μας με την υπόλοιπη Ευρώπη προέκυπτε άμεση ανάγκη ενοποίησης του συστήματος χρόνου της χώρας με εκείνο της υπόλοιπης Ευρώπης. Με τις έντονες προσπάθειες του Δ. Αιγινήτη η ελληνική κυβέρνηση πείστηκε να εφαρμόσει το νέο σύστημα από τον Ιούλιο του 1916. Ο ίδιος εισήγαγε επίσης την χρήση του Γρηγοριανού ημερολογίου στην χώρα μας το 1923, το οποίο και αντικατέστησε το Ιουλιανό.

Οργάνωσε στο Αστεροσκοπείο την υπηρεσία ρύθμισης των χρονομέτρων, που έδινε τον ακριβή χρόνο στον πολεμικό και τον εμπορικό στόλο της Ελλάδας, απαραίτητη πληροφορία για την εύρεση του στίγματος των πλοίων.

Η ώρα υπολογίζονταν λοιπόν στο Αστεροσκοπείο, ανακοινώνονταν με την πτώση της σφαίρας και τον χτύπο από τις καμπάνες της μητρόπολης, μεταδίδονταν δε τηλεγραφικά προς άλλα κρατικά ιδρύματα.

Η υπηρεσία του προσδιορισμού της ώρας Ελλάδος με την αστρονομική μέθοδο σταμάτησε το 1964. Σήμερα ο χρόνος καθορίζεται παγκοσμίως από τα ατομικά ρολόγια.

Τα ιστορικά τηλεσκόπια και τα εκκρεμή που χρησιμοποιήθηκαν για την Υπηρεσία Χρόνου από το Αστεροσκοπείο εκτίθενται σήμερα στους χώρους του Κέντρου Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου στο Θησείο. Είναι επισκέψιμα για το ευρύ κοινό κατά την διάρκεια των ανοιχτών βραδιών, που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο, κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού

https://physicsgg.me/2018/12/29/%ce%b7-%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b1%ce%b8%ce%b7/[/b]

4.thumb.jpg.83e7890768eb4ecbd223091853440617.jpg

3.thumb.jpg.3c2f4d2f06954ea775585b552c3a4387.jpg

2.jpg.21b7eab3183435dfa75bccd6bf205909.jpg

1.jpg.07e0e625994626ca284f3de1720c60b8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα, και καλή χρονιά.

Με την χρήση του μεσημβρινού τηλεσκόπιο καθορίζεται ο αστρικός χρόνος ενός τόπου. Ο μέσος ηλιακός - πολιτικός χρόνος προκύπτει από τον αστρικό χρόνο με μαθηματική αναγωγή και χρήση πινάκων.

 

https://books.google.co.ve/books?id=1DIDAAAAQAAJ&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false

 

https://archive.org/details/manualofspherica031421mbp/page/n9

 

https://archive.org/details/manualofspherica031436mbp

 

Οσο για το σπουδαίο εκκρεμές Fenon επισυνάπτω αρχείο.

 

Η αίθουσα Συγγρού με τα οργανα της, βασίστηκε στην αντίστοιχη αίθουσα του Εθνικοί Αστεροσκοπειου Ωρολογοποιιας Besancon της Γαλλίας (σελ 6 στο σχετικό αρχείο). Η συστηματικη χρηση αρχισε απο το 1916. Tα οπτικα μερη του μεσημβρινου τηλεσκοπιου οπως και τα οπτικα του τηλεσκοπιου Δωριδη ειναι κατασκευασμενα απο τους διασημους οπτικους αδελφους Henri ( https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Henry_and_Prosper_Henry ), ενω τα μηχανικα απο τον Gauthiere. και τα δυο οργανα ειναι ανυπολογιστης ιστορικης αξιας. Δυστυχως ο αντικειμενικος Starke κατασκευασμενος απο το εργαστηριο Fraunhoffer εχει χαθει.

 

Ο μακροβιωτερος αρμόδιος σχετικά με τις μεσημβρινές παρατηρήσεις στο ΕΑΑ υπήρξε ο Αιμίλιος Χαιμης ( περιοδος εργασιας:1926-1965). Στη φωτογραφία απεικονιζεται στο μεσημβρινό τηλεσκόπιο Συγγρου γύρω στο 1927.

 

Στην αλλη φωτογραφία φαίνεται με λίγη προσοχή η σφαίρα/σηματοδότης του χρόνου, πίσω από τον κυριο (πιθανοτα προκειται για τον Ι. Παρασκευοπουλο https://en.wikipedia.org/wiki/John_S._Paraskevopoulos )

στον εξώστη του αστεροσκοπειου (1920-1922).

 

Οι φωτογραφιες ειναι απο το προσωπικο μου αρχειο.

 

Φιλικά

 

Δημήτρης.

Argyrakos_PhD_1945.pdf

039.thumb.jpg.c770c981c2b3202163eb9d6fe9881543.jpg

041.thumb.jpg.caaf7299b757b369fa8a995a632e66dd.jpg

Besancon_temps.pdf

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης