Jump to content

Sky-Watcher Evostar 72ED DS-Pro OTA


geo1970

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έψαχνα να αγοράσω κιάλια για αστρονομική παρατήρηση μεγάλου πεδίου . Παρατήρησα ότι ένα καλό ζευγάρι 10Χ50 κοστίζει 200-300 ευρώ . Από την άλλη το παραπάνω τηλεσκόπιο κάνει 300 ευρώ . Ποια είναι η γνώμη σας για το παραπάνω τηλεσκόπιο ; Με τον es 30 82 μου δίνει περίπου 6 μοίρες στα Χ14 όσες μοίρες δίνουν περίπου τα κιάλια 10Χ50 . Λέτε να υπάρχει πρόβλημα στην εστίαση με τον es 30 επειδή είναι πολύ κοντό ;

Διαγώνιος , ερευνητής και βάση gotο υπάρχει . Για το ed 80 δεν ενδιαφέρομαι μια και υπάρχει mak 127 . Αυτό που με νοιάζει είναι το μεγάλο πεδίο που με το ίδιο προσοφθάλμιο με το ed 80 πέφτω από τις 6 μοίρες στις 4 .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το σκεφτόμουν κι εγώ το συγκεκριμένο. Γενικά έχει καλές κριτικές και fpl51 οπτικό στοιχείο. Για φωτογράφιση wide field σε συνδιασμο με το flattener νομίζω είναι ασυναγώνιστο από άποψη τιμής.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν είναι αποκλειστικά για οπτική παρατήρηση μεγάλου πεδίου & χαμήλης μεγέθυνσης, νομίζω ότι το ed72 χάνει κατά κράτος από ένα ζευγάρι κυάλια 15x70 ή τα SW ST102 ή ST120 στα ίδια ή λιγότερα χρήματα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το κάθε ένα έχει τα καλά και τα δύσκολα σημεία του. Για να πάρεις κιάλια 15Χ70 στην αντίστοιχη ποιότητα, θέλεις πολύ περισσότερα χρήματα, χωρίς να υπολογίσεις τρίποδο και κεφαλή. Χώρια τις δυσκολίες στην θέαση προς το ζενίθ. Από την άλλη όμως, έχεις την διόφθαλμη παρατήρηση που έχει εξαιρετικά οφέλη καθώς και την μεγαλύτερη φορητότητα.

 

Η σκέψη σου είναι πολύ καλή, εγώ την υλοποίησα δίνοντας τα 15Χ70 μου και κράτησα το ED100 με τον ES80 με πεδίο περίπου 3 μοίρες με χειροκίνητη στήριξη.

 

Παρ' όλα αυτά κάπου - κάπου μου λείπουν τα κιάλια.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να πάρεις μεγάλο πεδίο με τηλεσκόπιο,αντίστοιχο των κυαλιών,θα πρέπει να έχει εστιακό μήκος μικρότερο απο 500mm.Εγώ χρησιμοποιώ το SW ST 102/500 με διαγώνιο κάτοπτρο 2",που δέχεται φακούς άνω των 30mm,2"με πολύ καλά αποτελέσματα για αστρονομία μεγάλου πεδίου.

Για το φακό ES 30mm,82o που έχεις,ίσως καταλληλότερο να είναι το Bresser 102/460,που σου δίνει πεδίο 5.35ο και κόρη εξόδου 6.65mm(δεν ξέρω τί διάμετρο κόρης έχεις εσύ στα μάτια σου,αλλά γενικά το exit pupil θα πρέπει να είναι κάτω απο 7mm).Με ένα τηλ.100mm θα έχεις μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα απο ότι με ένα 70-80mm.

Μπορείς να δεις και τις αρκετά πιο οικονομικές λύσεις κατοπτρικών (με παραβολικό κάτοπτρο οπωσδήποτε) με διάμετρο κάτω απο 100mm και εστιακό μήκος κάτω απο 450mm.Μπορείς να δείς συνδυασμούς εστιακών αποστάσεων,διαμέτρων τηλεσκοπίων και προσοφθάλμιων στο site (πιστεύω οτι το ξέρεις ήδη):

https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγω ποτέ δεν κατάφερα να παρατηρήσω συστηματικά με κυάλια...

Τα κοντά διοπτρικά με κέρδισαν τελικά για τους εξής λόγους:

1. ειναι αποδοτικά ακόμα και με φθηνές/ελαφρές βάσεις

2. ειναι σχετικά ανετα στην παρατήρηση, ανεξαρτήτως θέσης στόχου

3. αν απαιτηθεί,(που πρακτικώς πάντα συμβαίνει) ενα καλό διοπτρικό δυναται να ανεβάσει μεγενθύνσεις (ειδικά αν εδράζεται σε καλή ρομποτική βάση).

4. μια αποδοτική απλη βάση διοπτρικού, ειναι πιο "μινιμαλ" απο ένα αποδεκτό τρίποδο κυαλιών.

5. δεν τίθεται θέμα ευθυγραμμίσεων κλπ κλπ

Αυτά έρχονται στη σκέψη μου τώρα....άλλα υποκειμένικά και άλλα αντικειμενικά...

καλή επιλογή!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω με τον φίλο KOSTAKIS για την επιλογή διοπτρικών μικρής εστιακής απόστασης,έναντι των κυαλιών για μεγάλα πεδία!Υπάρχει σαφώς καλύτερη σχέση απόδοσης και τιμής,καλύτερη ποιότητα εικόνας για το ίδιο κόστος,η επιλογή περισσότερων μεγεθύνσεων με εναλλαγή προσοφθάλμιων (με διαγώνιο κάτοπτρο 90ο,2"),ασυγκρίτως πιο άνετη παρατήρηση και στο ζενίθ-σε σχέση με τα κυάλια!

Θα γίνουν πολύ χρήσιμα και για αναζήτηση στόχων λόγω του μεγάλου πεδίου τους,και για έλεγχο του seeing πριν βγεί ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο(και στηθεί άσκοπα αν το seeing δεν είναι καλό)!

Προσωπικά χρησιμοποιώ τα κυάλια 15x70 πάνω σε μ ο ν ό π ο δ ο που προσφέρει ασυγκρίτως μεγαλύτερη σταθερότητα απο τα χέρια,και ασυγκρίτως μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα σε σχέση με κοινό τρίποδο(ειδικά σε μεγάλες γωνίες) για γρήγορη σάρωση του ουρανού-αναζήτηση στόχων,αλλά και για γρήγορη παρατήρηση...Μετά περνάω στο διοπτρικό SW ST 102/500,για πιο αποτελεσματική αναζήτηση στόχων σε σχέση με τα κυάλια,και για θέαση μεγάλων πεδίων!Και στη συνέχεια θα στήσω το SW Dob 10",αν το seeing και η διαύγεια είναι καλά.

Υπάρχει όπως είπα και στο προηγούμενο πόστ,η επιλογή και των μικρών κατοπτρικών με παραβολικό κάτοπτρο,που είναι πολύ πιο οικονομικά και δεν υπάρχει και το θέμα του χρωματικού σφάλματος που έχουν τα διοπτρικά,αλλά δεν έχω εικόνα συγκριτική για να μπορώ να πώ διαφορές σε οπτική απόδοση.Τα κατοπτρικά έχουν κεντρική παρεμπόδιση λόγω του δευτερεύοντος κατόπτρου,που οδηγεί σε μικρή μείωση της φωτεινότητας και του κοντράστ.Αν κάποιος φίλος έχει κάνει συγκριτική παρατήρηση (διοπτρικά vs κατοπτρικών εστιακού μήκους μικρότερου των 500mm),ας μας διαφωτίσει!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην φωτογραφεία που με βλέπεις έχω το ED 80 επάνω στο 8ιντσο. Κάτω στις φωτογραφίες που σου στέλνω είναι κοντινά πλάνα τις κατασκευής μου. Αυτό στηρίζεται στα στεφάνια. Νομίζω ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσεις. Αγοράζοντας 2 στεφάνια, φτιάχνεις την βάση της κατασκευής σου. Επίσης μπορείς να τα προχωρήσεις λίγο πιο μπροστά ή λήγω πιο πίσω κι έτσι να βρεις το σημείο ισορροπίας.

Όπως βλέπεις η κατασκευή στις φωτογραφίες μπορεί και κινεί το τηλεσκόπιο λίγες μοίρες επάνω – κάτω και λίγες δεξιά κι αριστερά. Αυτό χρησιμεύει για να μπορούν τα τηλεσκόπια να σημαδεύουν το ίδιο άστρο. (Όπως ο ερευνητής με το κυρίως τηλεσκόπιο).

1205010995_IMG_6598.thumb.jpg.c5655718d1b318f252e02de9d57a6288.jpg

238982166_IMG_6599.thumb.jpg.25740bcbf55c3c698611bbaf5a25e69c.jpg

1542049649_IMG_6597.thumb.jpg.4af18f3ea3b94466b642acfea684376c.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν το βάλεις εκεί θα έχεις μεγάλα προβλήματα ισορροπίας. Όλο το σετ απ θα κρεμάει κάτω.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης