Jump to content

Επικοινωνία της επιστήμης στο κοινό


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συνάδελφοι γεια σας.

 

Γράφω αυτό το αρκετά δύσκολο άρθρο για να ανοίξω ένα θέμα που αφορά την κοινότητα μας και για το οποίο πρέπει να συζητήσουμε. Είναι και η συγκυρία τέτοια που δεν επιτρέπει καθυστέρηση της κουβέντας για μια επόμενη συνάντηση συλλόγων.

 

Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα έχει ομολογουμένως ένα εξαιρετικό επίπεδο οργάνωσης (χάρις στον Αντρέα) αλλά και κατάρτισης χάρις στα χρόνια και την έρευνα όλων όσων καταπιάνονται με αυτό το εξαιρετικό χόμπι. Υπάρχει όμως ένα ακανθώδες θέμα που έχει να κάνει με την επικοινωνία της επιστήμης στο κοινό πέρα από τα πλαίσια των συλλόγων. Για να είμαι ξεκάθαρος το διατυπώνω ξανά: Μιλάω για τις εκδηλώσεις που ενδεχομένως κάνει κάποιος σύλλογος και περιέχουν επιστημονικές διαλέξεις - παρουσιάσεις προς το κοινό, είτε στα πλαίσια κάποιας εξόρμησης, κάποιας τοπικής διοργάνωσης ή ενός επιστημονικού φεστιβάλ.

 

Σε αυτές τις διαλέξεις συχνά παρουσιάζονται απο ερασιτέχνες αστρονόμους θέματα που δεν έχουν να κάνουν με το χόμπι μας, την παρατηρησιακή αστρονομία, αλλά αφορούν θεωρητικά θέματα αστροφυσικής ή κοσμολογίας ή μηχανικής. Θεωρητικά θέματα της επιστήμης της Φυσικής.

 

Αυτές οι ομιλίες δεν γίνονται πάντοτε από ανθρώπους που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο. Ότι έχεις σπουδάσει το αντικείμενο πάλι δεν εξασφαλίζει ότι είσαι καταρτισμένος να κάνεις διάλεξη αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

 

Ο κίνδυνος που υπάρχει σε αυτές τις διαλέξεις από μη ειδικούς δεν είναι οτι θα ακουστεί κάτι λάθος. Αυτό είμαι σίγουρος ότι θα αποφευχθεί γιατί πάντοτε γίνεται μια καλή προετοιμασία. Δημιουργείται όμως η ψευδαίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να κάνει διάλεξη σε μια επιστήμη που δεν έχει σπουδάσει, αρκεί να την έχει μελετήσει εκλαϊκευτικά και να έχει κάνει μια σχετική ιντερνετική έρευνα. Δημιουργείται λοιπόν η ψευδαίσθηση ότι όλοι μπορούμε να διδάξουμε στο κοινό τα πάντα. Όχι παρατηρησιακή αστρονομία αλλά και θεωρητική φυσική. Κι αυτό οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα που δυστυχώς τις τελευταίες βδομάδες συναντούμε στην επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας.

 

Η Φυσική είναι μια πολύ δύσκολη επιστήμη. Όσοι δεν την έχουν σπουδάσει δεν μπορούν να διανοηθούν πόσο δύσκολη είναι.

 

Οι σύλλογοι μας έχουν συχνά ονόματα εντυπωσιακά. Δηλώνοντας την ιδιότητα μας στο σύλλογο (πχ Πρόεδρος της Εταιρείας Αστροφυσικής Μάλτας) μπορεί να σχηματίζεται η εντύπωση ότι εκπροσωπούμε την συγκεκριμένη επιστήμη πανεπιστημιακά.

 

Πιστεύω οτι το πιο έντιμο αλλά και ορθό επιστημονικά είναι αυτός που τελικά διαλέγει να κάνει μία διάλεξη σε ένα θέμα που δεν έχει σπουδάσει, είναι στο πρόγραμμα και την αρχή της ομιλίας να δηλώνει με τρόπο σαφή και ξάστερο την επαγγελματική ιδιότητα και τις σπουδές του. Να ενημερώνει το κοινό δηλαδή αν είναι ή όχι, ειδικός σε αυτό το θέμα.

 

Με εκτίμηση σε όλους τους συναδέλφους.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

και περιέχουν επιστημονικές διαλέξεις - παρουσιάσεις προς το κοινό, είτε στα πλαίσια κάποιας εξόρμησης, κάποιας τοπικής διοργάνωσης ή ενός επιστημονικού φεστιβάλ.
οι επιστημονικές διαλέξεις δεν έχουν καμία θέση σε εκδηλώσεις ερασιτεχνικής αστρονομίας, πολύ δε περισσότερο σε εξορμήσεις που κάνουμε 200 χλμ για να ακούμε όλη τη νύχτα για σύμπαντα και ερυθρολισθήσεις.

 

κίνδυνος που υπάρχει σε αυτές τις διαλέξεις από μη ειδικούς δεν είναι οτι θα ακουστεί κάτι λάθος.
Ας ακουστεί. so what;

 

Η Φυσική είναι μια πολύ δύσκολη επιστήμη. Όσοι δεν την έχουν σπουδάσει δεν μπορούν να διανοηθούν πόσο δύσκολη είναι.
Γι'αυτό όποιος θέλει να δει πόσο δύσκολη είναι η Φυσική, να τη σπουδάσει. Τι περιμένει να μάθει από μια διάλεξη... Χώρια που ξαναλέω δεν έχει ουδεμία σχέση με την ερασιτεχνική Αστρονομία.

 

οτι το πιο έντιμο αλλά και ορθό επιστημονικά είναι αυτός που τελικά διαλέγει να κάνει μία διάλεξη σε ένα θέμα που δεν έχει σπουδάσει, είναι στο πρόγραμμα και την αρχή της ομιλίας να δηλώνει με τρόπο σαφή και ξάστερο την επαγγελματική ιδιότητα και τις σπουδές του. .
Παιδιά τα έχετε μπλέξει πολύ τα πράγματα......

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λογικός ο προβληματισμός σου Vensius. Με έχει απασχολήσει κι εμένα αυτό το θέμα μιας και έχω μιλήσει σε κοινό για θέματα αστρονομίας. Το πρόβλημα ξεκινά επειδή οι αστρονομικοί σύλλογοι δε στελεχώνονται από φυσικούς , μαθηματικούς οπότε την ενημέρωση - "αφύπνιση" του κοινού την επωμίζονται οι ερασιτέχνες. Υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί φυσικοί σε κάθε νομό που δυστυχώς δεν δραστηριοποιούνται σε συλλογικές δράσεις αστρονομίας.

 

Υπάρχουν βέβαια πολλοί που αν και δεν είναι φυσικοί είναι άριστοι εκλαϊκευτές και έχουν απίστευτη μεταδοτικότητα. Φυσικά καλό είναι να ενημερώνουν από πριν ότι είναι ερασιτέχνες και όχι φυσικοί ή αστροφυσικοί για να μην υπάρξουν παρανοήσεις . Επίσης ας μη καταπιάνονται με δύσκολα θέματα αλλά με αντικείμενα που μπορούν να τα στηρίξουν και να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις του κοινού.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θέτω τον προβληματισμό για θέματα θεωρητικής Φυσικής από κάποιον που δεν είναι Φυσικός. Όταν μιλάει κάποιος ερασιτέχνης αστρονόμος σε κοινό πχ για διαγράματα H-R και Φυσική Αστέρων ή για αστέρες νετρονίων και μαύρες τρύπες ή ακόμα χειρότερα για κοσμολογία, big bang, πληθωρισμό, σχετικότητα κτλ. Μπορεί κάποιος με μαθηματικά Λυκείου να εκλαϊκεύσει μία επιστήμη που δεν μπορεί καν να κατανοήσει παρά μόνο συμπερασματικά; Και αν αποφασίσει να το κάνει αυτό, δεν πρέπει τουλάχιστον να δηλώσει την ιδιότητα του ώστε να ενημερώσει το κοινό οτι μιλάει ως μη ειδικός;

 

Αλεποχώρι δεν εξετάζω αν πρέπει ή όχι να γίνονται αυτές οι διαλέξεις. Ότι γίνονται όμως είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Δεν υπάρχει κάποιο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο γίνονται και πολύ φοβάμαι οτι αυτό έχει δημιουργήσει μία κακή παράδοση που κάποιος βγαίνει και μιλάει στο κοινό χωρίς το κοινό να γνωρίζει ποιος είναι αυτός που του μιλάει και πώς τα έχει μάθει αυτά που λέει στην ομιλία του.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι διαλέξεις πρέπει να αφορούν την ερ. Αστρονομία. Όσο βρίσκονται σε αυτό το πλαίσιο, μπορούν να γίνονται από τον εκάστοτε ερ. Αστρονόμο που έχει ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα, όποια δουλειά κι αν κάνει στη ζωή του.

 

Διαλέξεις αστροφυσικού περιεχομένου στο κοινό δεν έχουν νόημα. Όσο και να μιλάνε οι εισηγητές, απορίες και εποικοδομητική κουβέντα δε πρόκειται να γίνει. Ότι και να πεις στο ακροατήριο, Μάλιστα θα σου πει.

 

Το ίδιο ισχύει και για τις ΠΕΕΑ.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπικά δεν βρίσκω τίποτα το μεμπτό στο να κάνει κανείς μία ομιλία για το σύμπαν χωρίς να είναι φυσικός. Κάποιος από εμάς κάλλιστα μπορεί να μιλήσει στο κοινό για τα ουράνια αντικείμενα. Μπορεί να εξηγήσει τι είναι γαλαξίες, σφαιρωτά σμήνη, τι είναι τα νεφελώματα και πόσα είδη υπάρχουν, πως γεννιούνται ζουν και πεθαίνουν τα άστρα και ένα σωρό άλλα πράγματα. Εδώ θα συμφωνήσω με τον Θανάση που λέει ότι η μεταδοτικότητα μετράει.

Ο Terence Dickinson απ’ ότι τουλάχιστον ξέρω δεν είναι φυσικός, κι όμως όχι απλός διαλέξεις έκανε σε όλη του την ζωή και μάλιστα επί πληρωμή, αλλά έχει γράψει κι ένα σωρό βιβλία και ένα από αυτά με τίτλο «Το Σύμπαν και πέρα από αυτό.»

Από την άλλη βεβαίως θα συμφωνήσω με εσένα στο σημείο που λες ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται εκ των προτέρων γνωστό. Μάλιστα κάτι τέτοιο τιμή και καμάρι θα πρέπει να το έχει ο ομιλητής κι όχι ντροπή ή άλλου είδους μειονέκτημα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω με τον Vensius για τον προβληματισμό του!Επειδή η Φυσική είναι η επιστήμη με τις δυσκολότερες έννοιες,η βαθιά κατανόησή τους είναι απαραίτητη για να γίνει σωστή και αποτελεσματική εκλαΐκευση.Αυτό έχει δείξει η εμπειρία και η μελέτη εκλαϊκευτικών βιβλίων και διαλέξεων μεγάλων Φυσικών-Δασκάλων (Einstein,Feynman,Hawking κλπ).Και η δυσκολία που έχουν πολλοί Φυσικοί να μεταδώσουν σε μαθητές και ευρύ κοινό τις σχετικές έννοιες χωρίς την χρήση μαθηματικών...Λογικό είναι να δυσκολεύονται πολύ περισσότερο οι μη Φυσικοί!

Επίσης θα διαφωνήσω έντονα με την άποψη οτι διαλέξεις στο ευρύ κοινό πρέπει να γίνονται μόνο σχετικές με την ερασιτεχνική αστρονομία!Με την ερασιτεχνική αστρονομία ασχολούμαστε στην Ελλάδα μερικές χιλιάδες μόνο...Πέρα απο την μεγάλη ικανοποίηση που παίρνουν όλοι όσοι κοιτούν μέσα απο τηλεσκόπιο,δεν έχω την αίσθηση οτι ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν περισσότερο σε ειδικές γνώσεις ερασιτεχνικής αστρονομίας σαν χόμπυ...

Αντίθετα το ε υ ρ ύ καλλιεργημένο κοινό ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για εκλαϊκευτικές ομιλίες σχετικές με Θεωρητική Φυσική,Αστροφυσική,διαστημικές εξερευνήσεις,Κοσμολογία,Βιολογία,Ψυχολογία-Ψυχιατρική κλπ.Θέλει να μάθει για τον κόσμο που μας περιβάλλει,και σε αυτό συμβάλλουν και οι διαρκείς ανακαλύψεις στον μικρόκοσμο και μακρόκοσμο!Αυτό δείχνουν και οι μεγάλες εκδοτικές επιτυχίες εδώ και πολλά χρόνια σχετικών εκλαϊκευτικών βιβλίων πχ."Το Χρονικό του Χρόνου"του S.Hawking,"Η κόμη της Βερενίκης"του Γ.Γραμματικάκη στη χώρα μας και πολλά άλλα,τηλεοπτικές εκπομπές,ιντερνετικά βίντεο κλπ.

Η εκλαΐκευση της επιστήμης γενικά(και όχι μόνο Φυσικής-Αστροφυσικής) είναι κάτι που ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως.

Και βέβαια απλές-εκλαϊκευτικές ομιλίες σχετικές με το Σύμπαν,χωρίς εμβάθυνση σε δύσκολες έννοιες,μπορούν να γίνουν και απο ερασιτέχνες αστρονόμους και μελετητές,αλλά μέχρι εκεί!

Η ερασιτεχνική αστρονομία σαν χόμπυ (δεν εννοώ το Σύμπαν γενικά σαν γνώση),αφορά περισσότερο εμάς,αν και θα έπρεπε να γίνεται μάθημα στα σχολεία και σε διάφορες σχολές,τουλάχιστον η εκμάθηση του έναστρου ουρανού!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημοσιογραφικού τύπου ομιλίες που θα παρουσιάζουν τις σύγχρονες ανακαλύψεις μπορούν να γίνουν από μη ειδικούς που έχουν κάνει τη σχετική έρευνα. Αλλά για παρουσιάσεις θεωριών όπως η μεγάλη έκρηξη ή η αστρική εξέλιξη που περιέχουν μέσα έννοιες υδροστατικής ισορροπίας, εξισώσεων ακτινοβολίας, πιέσεων εκφυλισμού κτλ νομίζω οτι πρέπει να δηλώνεται η ιδιότητα αν κάποιος αποφασίσει οτι θέλει να κάνει ομιλία και γι' αυτά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημοσιογραφικού τύπου ομιλίες που θα παρουσιάζουν τις σύγχρονες ανακαλύψεις μπορούν να γίνουν από μη ειδικούς που έχουν κάνει τη σχετική έρευνα. Αλλά για παρουσιάσεις θεωριών όπως η μεγάλη έκρηξη ή η αστρική εξέλιξη που περιέχουν μέσα έννοιες υδροστατικής ισορροπίας, εξισώσεων ακτινοβολίας, πιέσεων εκφυλισμού κτλ νομίζω οτι πρέπει να δηλώνεται η ιδιότητα αν κάποιος αποφασίσει οτι θέλει να κάνει ομιλία και γι' αυτά.

 

Τρία τρολάκια κάθονταν..

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απο που ξεκινησαν ολα αυτα;
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Εγώ, ως ερασιτέχνης αστρονόμος, ασχολούμε με την θεωρητική αστρονομία. Και δεν χάνω ευκαιρία να μοιραστώ τις, σαφώς περιορισμένες, γνώσεις μου με άλλους ερασιτένες αστρονόμους ή και με άλλο κοινό, όπως και με μαθητές σε σχολία και άλλες εκδηλώσεις.

Να σημειώσω ότι η αστρονομια δεν είναι ιατρική, για παράδειγμα, δεν μπορώ να κάνω τον ερασιτέχνη γιατρο και να δίνω ιατρικές συμβουλές.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να εξηγώ σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους, τι είναι αστέρι και τι πλανήτης. Ότι έχουμε βρει χιλιάδες πλανήτες σε άλλους ήλιους (αστέρια) και άλλα τέτοια απλά θέματα.

Τωρα, αν κάποιος ερασιτέχνης αστρονόμος έχει μελετήσει καλά κάποιο ειδικό θέμα, όπως το διάγραμμα H/R, μπορεί να το αποδώσει πολύ καλά. Δεν έχω βρει σημαντικές διαφορές σε ομιλίες ερασιτεχνών με αυτές των επαγγελματιών γαι ανάλογα θέματα. Και ο επαγγελματίας που απευθύνεται σε ευρύ κοινό θα χρησιμοποιήσει απλή γλώσσα και δεν θα εμβαθύνει σε πολύ ειδικά θέματα (π.χ. φασματοσκοπία ή πολύπλοκα μαθηματικά).

Υποστηρίζω με σφένος ότι η θεωρητική αστρονομία δεν είναι μονο για τους επαγγελαματίες αστρονόμους. Είναι κρίμα να περιοριστεί σε έναν τόσο μικρό κύκλο. Και υπάρχει πρόσβαση σε paper από το διαδύκτιο αλλά και σε χιλιάδες βιβλία αστρονομίας (στα αγγλικά), που απευθύνονται σε φοιτητές, αστρονόμους, αλλά και ερασιτέχνες που αναζητούν λεπτομέριες.

Πάντα πρέπει να ξεχωρίζουμε τον ερασιτέχνη από τον επαγγελματία, και να δηλώνεις ερασιτέχνης δεν είναι υποτιμητικό.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο φίλος μας ο Παπασωτηρίου (και δεν είναι ο μόνος στο φόρουμ) που δεν είναι επαγγελματίας φυσικός, έχει κάνει κι έχει γράψει πράγματά τα οποία ουδείς επαγγελματίας φυσικός ( τουλάχιστον σε αυτό το φόρουμ) το έχει κάνει. Και δεν είναι ο μόνος. Χάρις λοιπόν στο μεράκι του φίλου μας, αλλά και κάποιων άλλων σαν αυτόν, εμείς οι υπόλοιποι μάθαμε και κάποια πράγματα τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να μας τα εξηγήσουν και κάποιοι επαγγελματίες και με πτυχίο φυσικοί. Κάτι τέτοιο όμως, όλοι το ξέρουμε, δεν συνέβη. Επομένως γενάτε το ερώτημα. Από πού κι ως που, κάποιοι με πτυχίο τους απαξιώνουν και παράλληλα δεν κάνουν αυτό που αυτοί κάνουν;

Το να εκλαϊκεύεις την επιστήμη είναι πρωτίστως χάρισμα και ταλέντο. Το παραπάνω είναι πέρα για πέρα ιστορικώς αποδεδειγμένο.

Στην Αλεξανδρινή εποχή τους έλεγαν σχολιαστές. Σήμερα ξέρουμε πολλά για την αρχαιότητα. Χωρίς όμως την ύπαρξη αυτών των ερασιτεχνών (σχολιαστών) κυριολεκτικά σχεδόν τίποτα δεν θα ξέραμε.

Επομένως δεν γίνεται να λέμε « απαγορεύεται στους μην πτυχιούχους να κάνουν διαλέξεις και να γράφουν για το σύμπαν». Κάτι τέτοιο απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς είναι…

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν δεν υπήρχαν ερασιτέχνες αστρονόμοι που να ασχολούνται με τόσο πάθος με αυτό που κάνουν πιστεύω ότι θα γνωρίζαμε πολύ λιγότερα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τρία τρολάκια κάθονταν..

Χαχαχα κλαίω. Εγώ πάλι νομίζω πως ο κόσμος γύρω μου δεν έχει ανάγκη τους ερασιτέχνες αστρονόμους. Το ζω καθημερινά σπίτι μου, στη δουλειά μου, στα πρωινάδικα στη τιβί. Είναι όλοι ενημερωμένοι!! Οπως και νά έχει αν δεν ήσασταν εσείς οι ερασιτέχνες και περίμενα να ξεστραβωθώ από επαγγελματίες, θα με έτρωγε το μαύρο σκοτάδι (και το μαύρο φίδι).
..χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Να δούμε και λίγο το πρακτικό μέρος του θέματος. Αν μόνο οι επαγγελματίες αστρονόμοι ασχολούνται με την εκλαίκευση και διάδοση της αστρονομίας, θα έπρεπε να κάνουν μόνο αυτό! Για παράδειγμα, εδώ στην Μυτιλήνη έρχεται ένας αστρονόμος για ομιλία κάθε 2-3 έτη! Ενώ σαν συνεργάτης του ΚΠΕ (κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης), που διαθέτει φορητό πανητάριο, έχω την ευκαιρία να γνωρίσω την επιστήμη της αστρονομίας σε εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο. Το ίδιο συμβαίνει από άλλους ερασιτέχνες σε όλη την Ελλάδα.

Ή οι επαγγελματίες αστρονόμοι θα έπρεπε να τρέχουν από συνάντηση σε συνάντηση των συλλόγων αστρονομίας, ή να μην γίνονται παρουσιάσεις αστρονομίας, κάτι που θεωρώ σκοταδισμό.

Και από προσωπική εμπειρία, γνωρίζω ότι οι αστρονόμοι δεν μας βλέπουν ανταγωνιστικά, αλλά το να ασχολούμαστε σαν ερασιτέχνες με το αντικείμενό τους, τους κάνει υπερήφανους, γιατί σημαίνει ότι το επάγγελμά τους είναι πολύ σημαντικό και αξιοζήλευτο. Έτσι και αλλιώς δεν κάνουμε καριέρα στην αστρονομία.

Για εμένα το σημαντικότερο κομμάτι της αστρονομίας είναι η γνώση που μας προσφέρει, που δεν πρέπει να περιορίζεται αλλά να διαδίδεται.

Έτυχε να παρακολουθήσω και εγώ ομίλιες ερασιτεχνών που είχαν ασάφειες ή παρανοήσεις φυσικών εννοιών. Και λίγες ώρες μετά από τις παρουσιάσεις που έτυχε να κάνω συνήθως ανακαλύπτω κάποια μικρή ή μεγάλη γκάφα που έκανα ή κάτι που δεν θυμόμουνα σχετικά με το θέμα της παρουσίασης. Αλλά γενικά πιστεύω ότι σε επίπεδο συλλόγων οι αστρονομικές παρουσιάσεις είναι πολύ αξιόλογες και μαθαίνουμε πολλά από αυτές.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έγραψα κι επανέλαβα και προσδιόρισα γιατί ακριβώς μιλάω στην αρχή ώστε να μην παρασυρθεί η κουβέντα σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια. Αλλά κατανοώ πως μπορεί κάποιος να παρερμηνεύσει. Επιστρέφω λοιπόν.

 

Μιλάω για θεωρητική Φυσική. Δε μιλάω για παρατηρησιακή αστρονομία. Επίσης δεν κατηγόρησα την ερασιτεχνική κοινότητα. Διαβάστε τα λόγια μου. Η ερασιτεχνική αστρονομία επιτελεί μεγάλο έργο.

 

Το ξαναδιατυπώνω. Ο κίνδυνος που υπάρχει σε αυτές τις διαλέξεις από μη ειδικούς δεν είναι οτι θα ακουστεί κάτι λάθος. Αυτό είμαι σίγουρος ότι θα αποφευχθεί γιατί πάντοτε γίνεται μια καλή προετοιμασία. Δημιουργείται όμως η ψευδαίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να κάνει διάλεξη σε μια επιστήμη που δεν έχει σπουδάσει, αρκεί να την έχει μελετήσει εκλαϊκευτικά και να έχει κάνει μια σχετική ιντερνετική έρευνα. Δημιουργείται λοιπόν η ψευδαίσθηση ότι όλοι μπορούμε να διδάξουμε στο κοινό τα πάντα.

 

Όχι παρατηρησιακή αστρονομία αλλά και θεωρητική φυσική.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργείται όμως η ψευδαίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να κάνει διάλεξη σε μια επιστήμη που δεν έχει σπουδάσει, αρκεί να την έχει μελετήσει εκλαϊκευτικά και να έχει κάνει μια σχετική ιντερνετική έρευνα. Δημιουργείται λοιπόν η ψευδαίσθηση ότι όλοι μπορούμε να διδάξουμε στο κοινό τα πάντα.

 

Σίγουρα όχι έτσι όπως το θέτεις. Δε νομίζω όμως να έχει συμβεί πραγματικά κάτι τέτοιο στην ερασιτεχνική κοινότητα... Ποιος ερασιτέχνης τόλμησε να παρουσιάσει κάτι θεωρητικό χωρίς να ενημερώσει για την ιδιότητά του.

 

Ακόμη όμως κι αν έχει συμβεί ....λίγο το δυστύχημα.

Στις περισσότερες επαρχιακές πόλεις οι ελάχιστες διαλέξεις διοργανώνονται από μητροπόλεις , εκκλησίες ή από πολιτιστικούς συλλόγους που τις περισσότερες φορές οι εισηγητές διακρίνονται από μισαλλόδοξο ή έντονα θρησκοληπτικό λόγο . Εκτός από αυτό οι περισσότερες εκπομπές στην τηλεόραση , αλλά και έγκριτες εφημερίδες φιλοξενούν αστρολόγους.

 

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο σκοπός στη προκειμένη περίπτωση είναι φωνές ορθολογισμού κι ας κάνουν και λίγα λαθάκια.

Ας αναλάβει την πρωτοβουλία η Ένωση Ελλήνων Φυσικών να επιφορτιστεί με την εκλαΐκευσης την αστρονομίας............

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ας αναλάβει την πρωτοβουλία η Ένωση Ελλήνων Φυσικών να επιφορτιστεί με την εκλαΐκευσης την αστρονομίας............

 

Καλά ας μην μιλήσουμε καλύτερα για την ΕΕΦ αυτήν την περίοδο...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ας αναλάβει την πρωτοβουλία η Ένωση Ελλήνων Φυσικών να επιφορτιστεί με την εκλαΐκευσης την αστρονομίας............

 

Καλά ας μην μιλήσουμε καλύτερα για την ΕΕΦ αυτήν την περίοδο...

 

Στην ΕΕΦ έχουν χάσει την μπάλα, άστο...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Vensius μικρό το κακό. Ας θεωρηθεί οτι οποιοσδήποτε μπορεί να μιλάει για μια επιστημη που δεν εχει σπουδασει. Ε και; Κλάιν μάιν και τα μυαλά στα κάγκελα. Η μισή Ελλάδα είναι προπονητές και πιο κοντά σε γήπεδο που εχουν βρεθεί ειναι στο Ps4. Θα βγεί, θα πεί και θα ψηλώσει και δυο πόντους σε μας τους ασχετους ειδικά αμα τα πεί καλύτερα απο κάποιον που τα σπούδασε κι όλας. Βλέπεις για την μεταδοτικότητα δεν παίζει πτυχίο και αντε να πάρεις γραμμή ποιος ειναι κατάλληλολότερος για πρωθυπουργος. Να σου εξηγεί ο συγχωρεμένος ο Hawking με την μεταλλική φωνή του υπολογιστή πέντε λεξεις ανα τέταρτο ή ενας τύπος παθιασμένος για κάτι που δεν καταφερε να ακολουθήσει; Στην τελευταια ΠΕΕΑ είδαμε ενα πιτσιρικά να μας μιλά για τις μαυρες τρύπες. Εφαγα τρελό βραχυκύκλωμα και είμαι σίγουρος πως έκαψα κάποιες εναπομέιναντες εγκεφαλικές συνάψεις πράγμα που καταευχαριστήθηκα. Πες πως οντως μου δημιουργήθηκε η ψευδαισθηση οτι μπορώ και γώ να μιλησω γι αυτά τα θέματα. Αντε πες πως το κάνω κι ολας. Μέσα μου θεωρώ πως είμαι μουτζαχεντιν της φυσικής, so what? Είμαι; Αυτό είναι όλο κι όλο το κακό που μπορεί να συμβεί. Κατα την γνώμη μου, κακώς ανησυχείς.

Για να περάσουμε στο παρασύνθημα, εδώ φθάσαν οι φυσικοί να μιλάνε για πράγματα που δεν μπορείς να σπουδάσεις τουτέστιν Κβαντικό θέατρο. Μα τον Τουτάτη και την πατούσα του Βούδα! Θες φυσικό διαλογισμό; θες να συντονιστεις με ανωτερα πνευματικα όντα-ηλεκτρόνια; σου χακάρανε τα chakras και θες να τα ξεκλειδώσεις; πως να γίνεις Μασόνος 33ου βαθμού σε παράλληλο σύμπαν; Ψάχνεις κβαντικό άντρα για να κάνεις τάντρα; You name it! Σπουδαγμενοι φυσικοί μιλάνε για όλα! Η coca cola τους σύμπαντος! Πάει με όλα! Αυτοι ναι και μπορούν και κάκουν κακό. Κατα την γνώμη μου, να ανησυχείς.

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Vensius μικρό το κακό. Ας θεωρηθεί οτι οποιοσδήποτε μπορεί να μιλάει για μια επιστημη που δεν εχει σπουδασει. Ε και; Κλάιν μάιν και τα μυαλά στα κάγκελα. Η μισή Ελλάδα είναι προπονητές και πιο κοντά σε γήπεδο που εχουν βρεθεί ειναι στο Ps4. Θα βγεί, θα πεί και θα ψηλώσει και δυο πόντους σε μας τους ασχετους ειδικά αμα τα πεί καλύτερα απο κάποιον που τα σπούδασε κι όλας. Βλέπεις για την μεταδοτικότητα δεν παίζει πτυχίο και αντε να πάρεις γραμμή ποιος ειναι κατάλληλολότερος για πρωθυπουργος. Να σου εξηγεί ο συγχωρεμένος ο Hawking με την μεταλλική φωνή του υπολογιστή πέντε λεξεις ανα τέταρτο ή ενας τύπος παθιασμένος για κάτι που δεν καταφερε να ακολουθήσει; Στην τελευταια ΠΕΕΑ είδαμε ενα πιτσιρικά να μας μιλά για τις μαυρες τρύπες. Εφαγα τρελό βραχυκύκλωμα και είμαι σίγουρος πως έκαψα κάποιες εναπομέιναντες εγκεφαλικές συνάψεις πράγμα που καταευχαριστήθηκα. Πες πως οντως μου δημιουργήθηκε η ψευδαισθηση οτι μπορώ και γώ να μιλησω γι αυτά τα θέματα. Αντε πες πως το κάνω κι ολας. Μέσα μου θεωρώ πως είμαι μουτζαχεντιν της φυσικής, so what? Είμαι; Αυτό είναι όλο κι όλο το κακό που μπορεί να συμβεί. Κατα την γνώμη μου, κακώς ανησυχείς.

Για να περάσουμε στο παρασύνθημα, εδώ φθάσαν οι φυσικοί να μιλάνε για πράγματα που δεν μπορείς να σπουδάσεις τουτέστιν Κβαντικό θέατρο. Μα τον Τουτάτη και την πατούσα του Βούδα! Θες φυσικό διαλογισμό; θες να συντονιστεις με ανωτερα πνευματικα όντα-ηλεκτρόνια; σου χακάρανε τα chakras και θες να τα ξεκλειδώσεις; πως να γίνεις Μασόνος 33ου βαθμού σε παράλληλο σύμπαν; Ψάχνεις κβαντικό άντρα για να κάνεις τάντρα; You name it! Σπουδαγμενοι φυσικοί μιλάνε για όλα! Η coca cola τους σύμπαντος! Πάει με όλα! Αυτοι ναι και μπορούν και κάκουν κακό. Κατα την γνώμη μου, να ανησυχείς.

 

Respect!!!

SkyWatcher Esprit 100ED PRO Triplet

ASI183MM-C Pro | Canon EOS 100D

ZWO EFW 8x1,25'' w/ Baader LRGB HOS

ZWO OAG w/ ASI290MM Mini

SkyWatcher EQ6-R PRO w/ EQMOD

PegasusAstro Pocket Powerbox

Intel Compute Stick

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Vensius μικρό το κακό. Ας θεωρηθεί οτι οποιοσδήποτε μπορεί να μιλάει για μια επιστημη που δεν εχει σπουδασει. Ε και; Κλάιν μάιν και τα μυαλά στα κάγκελα. Η μισή Ελλάδα είναι προπονητές και πιο κοντά σε γήπεδο που εχουν βρεθεί ειναι στο Ps4. Θα βγεί, θα πεί και θα ψηλώσει και δυο πόντους σε μας τους ασχετους ειδικά αμα τα πεί καλύτερα απο κάποιον που τα σπούδασε κι όλας. Βλέπεις για την μεταδοτικότητα δεν παίζει πτυχίο και αντε να πάρεις γραμμή ποιος ειναι κατάλληλολότερος για πρωθυπουργος. Να σου εξηγεί ο συγχωρεμένος ο Hawking με την μεταλλική φωνή του υπολογιστή πέντε λεξεις ανα τέταρτο ή ενας τύπος παθιασμένος για κάτι που δεν καταφερε να ακολουθήσει; Στην τελευταια ΠΕΕΑ είδαμε ενα πιτσιρικά να μας μιλά για τις μαυρες τρύπες. Εφαγα τρελό βραχυκύκλωμα και είμαι σίγουρος πως έκαψα κάποιες εναπομέιναντες εγκεφαλικές συνάψεις πράγμα που καταευχαριστήθηκα. Πες πως οντως μου δημιουργήθηκε η ψευδαισθηση οτι μπορώ και γώ να μιλησω γι αυτά τα θέματα. Αντε πες πως το κάνω κι ολας. Μέσα μου θεωρώ πως είμαι μουτζαχεντιν της φυσικής, so what? Είμαι; Αυτό είναι όλο κι όλο το κακό που μπορεί να συμβεί. Κατα την γνώμη μου, κακώς ανησυχείς.

Για να περάσουμε στο παρασύνθημα, εδώ φθάσαν οι φυσικοί να μιλάνε για πράγματα που δεν μπορείς να σπουδάσεις τουτέστιν Κβαντικό θέατρο. Μα τον Τουτάτη και την πατούσα του Βούδα! Θες φυσικό διαλογισμό; θες να συντονιστεις με ανωτερα πνευματικα όντα-ηλεκτρόνια; σου χακάρανε τα chakras και θες να τα ξεκλειδώσεις; πως να γίνεις Μασόνος 33ου βαθμού σε παράλληλο σύμπαν; Ψάχνεις κβαντικό άντρα για να κάνεις τάντρα; You name it! Σπουδαγμενοι φυσικοί μιλάνε για όλα! Η coca cola τους σύμπαντος! Πάει με όλα! Αυτοι ναι και μπορούν και κάκουν κακό. Κατα την γνώμη μου, να ανησυχείς.

 

 

Ερίσιαν εξαιτίας της ΕΕΦ γίνεται όλη η κουβέντα. Μέλη της ΕΕΦ είναι και μη φυσικοί που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία. Κι επειδή μάλλον το έχετε μάθει οτι γίνεται ιστορικός πόλεμος αυτή τη στιγμή με σφοδρές καταγγελίες από τμήματα Φυσικής και προσπάθεια ανατροπής, γνώμη μου είναι πως καλό θα ήταν κι εμείς να τηρούμε την επιστημονική δεοντολογία και να μην συνηγορούμε υπέρ της ΕΕΦ ακολουθώντας τις θολές τακτικές της. Αυτό που πρότεινα δεν είναι η κατάργηση των ομιλιών αλλά η παρουσίαση της ιδιότητας του ομιλητή πέρα από τίτλους "πρόεδρος τάδε σωματείου". Να ενημερώνεται δηλαδή το κοινό με τρόπο σαφή για την ερασιτεχνική ιδιότητα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Vensius ο πόλεμος που ξεκίνησε είναι οτι γελοιωδέστερο έχει συμβεί. Κανείς ερασιτέχνης δεν έφαγε το ψωμάκι του φυσικού , και κανείς ερασιτέχνης δεν αυτοπροσδιορίστηκε ως επιστήμονας. Όλοι προσπαθούν να ξεκολλήσουν και να αφυπνίσουν τον κόσμο σε μια ορθολογιστική αντίληψη και θεώρηση της φύσης και του σύμπαντος .

 

Τα αίσχη έγκριτων πανεπιστημιακών φυσικών που κάνουν πολιτική ή διαλέξεις και εκπομπές διανθισμένες με τις δικές τους φιλοσοφικές μπουρδολογικές προεκτάσεις δεν ενόχλησαν. Ο ερασιτέχνης αστρονόμος τους πείραξε....

](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο Vensius και νομίζω πως έχει δίκιο. Καλό θα ήταν να δηλώνει ο ομιλητής την ιδιότητα του και μετά να καταπιάνεται με το θέμα που θέλει. Είναι δίκαιο και για τον ακροατή.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ κι εγώ ότι πρέπει ο ομιλητής να δηλώνει με σαφήνεια την ιδιότητα του, καθώς κι επίσης και τι από αυτά που λέει είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες απόψεις και θεωρίες και τι προσωπικές απόψεις. Γιατί και Φυσικούς έχουμε δει να μην τα διαχωρίζουν, αλλά και σε thread του astrovox έχουν γίνει συζητήσεις για θρησκεία, ψυχή κτλ, και που ζει η επιστήμη ανάμεσα σε αυτά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης