Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Την Κυριακή η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος. :cheesy:

Η μεγαλύτερη Σελήνη του 2017 θα είναι ορατή στην πανσέληνο της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, η οποία θα είναι η πιο εντυπωσιακή από όλες τις πανσελήνους της φετινής χρονιάς.

Την ημέρα εκείνη ο δορυφόρος μας θα έχει πλησιάσει στη Γη πάρα πολύ, σε απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων, και έτσι το φεγγάρι θα φαίνεται 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο από όσο μια συνηθισμένη πανσέληνος.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης (382.900 χιλιόμετρα) αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Ο όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη», που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Τον φετινό Δεκέμβριο η πανσέληνος και το περίγειο διαφέρουν κατά λιγότερο από μια μέρα. Η σούπερ-πανσέληνος θα υπάρξει στις 17:47 ώρα Ελλάδος της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το κοντινότερο πλησίασμά της στη Γη) θα συμβεί τη Δευτέρα το πρωί στις 10:42 ώρα Ελλάδας.

Στο περίγειο η Σελήνη θα απέχει από τη Γη 357.492 χιλιόμετρα, ενώ τη στιγμή της πανσελήνου λίγο παραπάνω (357.987 χλμ). Η πιο μικρή και σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη (406.268 χλμ.) πανσέληνος του 2017 είχε συμβεί στις 9 Ιουνίου, κοντά στο απόγειό της.

Σε μια σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται περίπου 7% μεγαλύτερο από μια τυπική πανσέληνο και 12% έως 14% μεγαλύτερο από μια μικρο-πανσέληνο (όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο απόγειο). Επίσης, στη σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται 16% πιο φωτεινό σε σχέση με μια μέση πανσέληνο και 30% φωτεινότερο από ό,τι μια μικρο-πανσέληνος.

Ο Ιανουάριος 2018 θα έχει δύο πανσελήνους, στις 2 και 31 Ιανουαρίου, που και οι δύο θεωρούνται σούπερ-Σελήνη, επειδή το φεγγάρι πάλι θα βρίσκεται κοντά στο περίγειό του. Μάλιστα η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυασθεί με ολική έκλειψη της Σελήνης.

Οι υπερ-πανσέληνοι στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους μήνες του χειμώνα φαίνονται μεγαλύτερες από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο, επειδή αυτή την εποχή του χρόνου η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η βαρύτητα του Ήλιου έλκει το φεγάρι πιο κοντά στη Γη. Έτσι, μια χειμωνιάτικη σούπερ-Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια καλοκαιρινή - αλλά συχνά είναι πιο δύσκολο να την απολαύσει κανείς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια υπερ-πανσέληνο, είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι «ανατείλει» λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα. Στη θέση αυτή, το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο και λαμπρότερο από ό,τι όταν σηκώνεται ψηλά στον ουρανό, επειδή όταν είναι χαμηλά, μπορεί κανείς να το συγκρίνει με στοιχεία του τοπίου (λόφους, κτίρια κ.α).

Μεταπολεμικά, η πιο κοντινή στη Γη σούπερ-Σελήνη ήταν εκείνη στις 26 Ιανουαρίου 1948, ενώ την επόμενη φορά που η πανσέληνος θα έλθει ακόμη πιο κοντά στη Γη, θα είναι στις 25 Νοεμβρίου 2034.

Κι επειδή κατά καιρούς εκφράζονται ανησυχίες ότι μια σούπερ-Σελήνη μπορεί να «πυροδοτήσει» φυσικές καταστροφές, οι επιστήμονες της NASA και άλλοι που έχουν μελετήσει το ζήτημα, δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις φοβίες.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500178567

F02F3F3D98F743CA2BCB694333C2C396.jpg.1643f90bdfa093f3c0055db2faf9faba.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 816
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Η NASA αναζητά «οικοδόμους» για την Σελήνη και τον Αρη. :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε ότι ξεκινά η τρίτη φάση του προγράμματος κατασκευής κατοικιών στην Σελήνη και τον Αρη 3D Printed Habitat Challenge και καλεί σε αυτόν τον δικτυακό τόπο https://www.bradley.edu/challenge/ όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις αιτήσεις και τις προτάσεις τους.

Σε αυτή την τρίτη φάση του διαγωνισμού η διαστημική εταιρεία των ΗΠΑ προσφέρει δύο εκατ. δολάρια στους συμμετέχοντες ώστε να δημιουργήσουν μικροσκοπικές κατοικίες χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά από την περιοχή στην οποία θα κατασκευαστεί η κατοικία. Για παράδειγμα, μια κατοικία στην Σελήνη αποτελούμενη από ρεγκόλιθο ή κάποιο άλλο υλικό από το έδαφος του φυσικού μας δορυφόρου.

Ο ρεγκόλιθος είναι ένα ενδιάμεσο χαλαρό στρώμα μεταξύ του εδάφους και του μητρικού πετρώματος που ονομάζεται μανδύας αποσάθρωσης ή ρεγκόλιθος και αποτελείται από θραύσματα πετρωμάτων, ορυκτών και γυαλιού. Ρεγκόλιθος υπάρχει στη Γη, στη Σελήνη και τον Αρη.

«Το όραμα μας είναι να καταφέρουμε κάποια στιγμή να στείλουμε στην Σελήνη, τον Αρη και άλλους πλανήτες αυτόνομες μηχανές οι οποίες θα κατασκευάζουν κατοικίες για ανθρώπους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Γη για να κατασκευάζονται εύκολα, γρήγορα και με πολύ χαμηλό κόστος κατοικίες όπου υπάρχει για διαφόρους λόγους άμεση ανάγκη εγκατάστασης ανθρώπων ή σε περιοχές που δεν είναι εύκολη η μεταφορά συμβατικών οικοδομικών υλικών αλλά και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού» αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση της NASA.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εξετάζει διάφορα σχέδια και προτάσεις καταλυμάτων στην Σελήνη και τον Αρη. Ένα από αυτά είναι αφορά ένα θόλο δύο επιπέδων. Στο ένα επίπεδο θα υπάρχουν τα εργαστήρια, οι χώροι εργασίας, οι αποθήκες εξοπλισμού και τροφίμων, η κουζίνα, η τραπεζαρία, γυμναστήριο και το μπάνιο και στο άλλο επίπεδο τα υπνοδωμάτια. Η βάση αυτή είναι σχεδιασμένη για να κατοικούν εκεί έξι άτομα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500180127

2F4B073709578CD9E5A38A5B18D61944.jpg.ce7aa3f3f2518bf65f1267e758f90eac.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιστροφή στη Σελήνη. :cheesy:

Η «Ιστορία Δύο Πόλεων» είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας του, Κάρολος Ντίκενς, αρχίζει το κλασικό αυτό έργο με δύο απλές φράσεις: «Ηταν η καλύτερη των εποχών. Ηταν η χειρότερη των εποχών». Και είναι δύο φράσεις που αρμόζουν απόλυτα στη δεκαετία του 1960. Τη δεκαετία που είδε την κλιμάκωση ενός πολύνεκρου πολέμου στις ζούγκλες του Βιετνάμ και την πραγματοποίηση των ονείρων του ανθρώπου να περπατήσει στην επιφάνεια της Σελήνης και να αισθανθεί κάτω από τα πόδια του την ύπαρξη ενός άλλου κόσμου. Και όπως φαίνεται, μάλιστα, ο Δεκέμβριος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη φιλοδοξία του αυτή. Γιατί πράγματι, το πανανθρώπινο αυτό όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα την παραμονή των Χριστουγέννων του 1968 όταν, έπειτα από ταξίδι 400.000 χιλιομέτρων, οι αστροναύτες του «Απόλλωνα 8» αντίκριζαν σε απόσταση 112 χιλιομέτρων να εκτείνεται μπροστά τους η επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. Μερικούς μήνες αργότερα, με το «Απόλλων 11», ο Νιλ Αρμστρονγκ πρόσθεσε για πρώτη φορά κι ένα ανθρώπινο χνάρι πάνω στη σκονισμένη επιφάνεια του γειτονικού μας κόσμου. Ενα χνάρι που έγινε έκτοτε το σύμβολο «ενός τεράστιου άλματος για την ανθρωπότητα».

Και όμως, η ανθρώπινη αυτή εποποιία έφτασε άδοξα στο τέλος της πριν από 45 ακριβώς χρόνια, όταν οι αστροναύτες Γιουτζίν Σέρναν και Χάρισον Σμιτ ήταν οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, στην επιφάνεια της Σελήνης. Στις 11 Δεκεμβρίου 1972 η σεληνάκατος με τους αστροναύτες του «Απόλλωνα 17» προσεδαφίστηκε στη νοτιοανατολική άκρη της σεληνιακής θάλασσας της Γαλήνης. Αλλά με την ολοκλήρωση της αποστολής εκείνης, ο αγώνας δρόμου για την κατάκτηση της Σελήνης είχε οριστικά πλέον τελειώσει. Και παρόλο που δεν ξεκίνησε με τις αγνότερες προθέσεις, τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα των διαστημικών αποστολών που εκτέλεσαν οι Αμερικανοί και οι Σοβιετικοί την πρώτη εκείνη δεκαετία άλλαξαν δραματικά τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τότε για τον γειτονικό μας κόσμο. Εκτοτε, με την αναχώρηση και του τελευταίου αστροναύτη, στις 14 Δεκεμβρίου του 1972, η Σελήνη παραμένει χωρίς ανθρώπινους επισκέπτες.

Εξάλλου, αν και κανείς δεν πίστευε την εποχή εκείνη ότι θα αργούσαμε τόσο πολύ να επιστρέψουμε στον φυσικό μας δορυφόρο, οι πρώτες εκείνες αποστολές δεν ήσαν παρά η αρχή μιας νέας εποχής για την ανθρωπότητα. Μιας εποχής που χωρίς αμφιβολία θα παραμείνει γραμμένη στην ιστορία μας, σαν η αρχή του ανθρώπινου αποικισμού στο Διάστημα. Γιατί η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη έχει πλέον δρομολογηθεί να γίνει στα επόμενα μερικά χρόνια με αρχή της προσπάθειας το 2019, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στο Εθνικό Διαστημικό Συμβούλιο (NSC). Αυτή τη φορά, όμως, θα είναι μια επιστροφή για πάντα και μια πολύ πιο εύκολη προσπάθεια απ’ ό,τι η πρώτη μας επίσκεψη. Μια προσπάθεια με ιδιαίτερα εντυπωσιακό εξοπλισμό που θα περιλαμβάνει τα πιο σύγχρονα υπολογιστικά, ηλεκτρονικά, προωθητικά και προστατευτικά συστήματα, και κατασκευαστικά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα σ’ ένα διαστημικό όχημα.

Κι αυτή μας η επιστροφή θα γίνει το εφαλτήριο για την επέκταση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο ηλιακό σύστημα, αφού ο αποικισμός του Διαστήματος από τον άνθρωπο έχει πάψει πλέον να θεωρείται ουτοπία. Είναι κάτι πραγματοποιήσιμο και κάτι που πολλοί από εμάς θα δουν να υλοποιείται με τα ίδια τους τα μάτια μέσα στις επόμενες μερικές δεκαετίες, όταν θα δούμε τα μικρά διαστημικά εργαστήρια να μετατρέπονται σε πολυάνθρωπους διαστημικούς σταθμούς. Οταν θα δούμε τις μικρές σεληνακάτους να αντικαθίστανται από μόνιμες σεληνιακές βάσεις και σεληνιακά εργαστήρια. Οταν θα δούμε επανδρωμένα ταξίδια στους πλανήτες, και την αρχή ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος. Μιας μετανάστευσης που, μέσα στους επόμενους μερικούς αιώνες, θα έχει επανδρώσει με χιλιάδες ανθρώπους τις διαστημικές πόλεις σε τροχιά γύρω από τη Γη και τις ανθρώπινες αποικίες στους πλανήτες και στους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος.

Σήμερα, οι εγκαταλελειμμένες βάσεις εκτόξευσης, τα εγκαταλελειμμένα επιστημονικά όργανα και οι διαστημοσυσκευές που είναι διάσπαρτα εδώ κι εκεί στην επιφάνεια της Σελήνης, αλλά και τα ανεξίτηλα χνάρια στο σεληνιακό έδαφος από τις μπότες των 12 αστροναυτών του προγράμματος «Απόλλων», ορθώνονται σαν μνημεία του 20ού αιώνα, μνημεία απίστευτων κατορθωμάτων του παρελθόντος. Είναι βέβαιο ότι μια μέρα, σύντομα, ο άνθρωπος θα επιστρέψει και πάλι στο φεγγάρι και θα εξερευνήσει και άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Και στο απώτερο μέλλον σίγουρα θα εξερευνήσουμε κι άλλα πλανητικά συστήματα. Αυτές όμως οι πρώτες μας επισκέψεις σ’ έναν άλλο κόσμο θα ζουν για πάντα στην ανθρώπινη μνήμη ως το Πρώτο Κεφάλαιο της Μεγάλης Περιπέτειας του Ανθρώπου στο Διάστημα.

http://physicsgg.me/2017/12/11/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7/

 

 

 

Ο διεθνής διαστημικός σταθμός περνά μπροστά από τη Σελήνη. :cheesy:

Βίντεο με το πέρασμα του διεθνούς διαστημικού σταθμου μπροστά από τη Σελήνη. Ο ISS χρειάζεται μόνο μισό δευτερόλεπτο για να διασχίσει την φαινομενική διάμετρο του δορυφόρου μας όπως παρατηρείται από τη Γη καθώς έχει ταχύτητα περί 9 χλμ. το δευτ.

apollo-footprint-full.jpg.8fb3f22f6f825e38cc55efac45a55d75.jpg

1059878658.thumb.jpg.a3722a9b91cde8f8fd1096fea8ad8b9e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέες αποστολές των ΗΠΑ στη Σελήνη αποφασίζει ο Τραμπ. :cheesy:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμενόταν να υπογράψει την Δευτέρα ένα διάταγμα που θα στοχεύει στο να στείλει και πάλι τους Αμερικανούς στη σελήνη και τελικά στον Άρη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος τύπου Χόγκαν Γκίντλεϊ επισήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει την "Οδηγία 1 για τη Διαστημική Πολιτική" με την οποία θα δίνει εντολή στη NASA να «ηγηθεί ενός πρωτοποριακού προγράμματος εξερεύνησης του διαστήματος με στόχο την αποστολή Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη και τελικά στον Άρη».

Ο ίδιος δήλωσε πως η απόφαση Τραμπ βασίζεται σε συστάσεις του εθνικού συμβουλίου διαστήματος.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αλλάξει την μέχρι τώρα πολιτική μας στο διάστημα προκειμένου οι ΗΠΑ να γίνουν ξανά η κινητήρια δύναμη στην εξερεύνηση του διαστήματος και στην διαστημική βιομηχανία, να αντλήσουν γνώση από το διάστημα και να ανακαλύψουν νέες τεχνολογίες» δήλωσε ακόμη ο Gidley.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=924021

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Δύο ολικές εκλείψεις Σελήνης μας επιφυλάσσει το 2018. :cheesy:

Δύο φορές μέσα στο 2018 το φεγγάρι θα «κοκκινίσει» στον ουρανό, καθώς θα υπάρξουν δύο ολικές εκλείψεις της Σελήνης, μία στο τέλος Ιανουαρίου και μία στο τέλος Ιουλίου.

Οι ολικές εκλείψεις θα είναι ορατές από κάθε σημείο της Γης που θα έχει νύχτα και η διάρκεια κάθε ορατής έκλειψης θα διαφέρει από τόπο σε τόπο.

Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι θα αποκτήσει ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν της σκουριάς, καθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας θα εισέλθει στη σκιά της Γης, η οποία θα παρεμβληθεί ανάμεσα στον Ήλιο και στη Σελήνη.

Η πρώτη έκλειψη θα συμβεί στις 31 Ιανουαρίου και θα είναι ιδιαίτερα ορατή από την ανατολική Ευρώπη και την ανατολική Αφρική έως τη Νότια Αμερική.

Στην Αθήνα, όμως, η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό.

Η δεύτερη έκλειψη θα συμβεί τη νύχτα της 27ης Ιουλίου ή τα χαράματα της 28ης, ανάλογα με τη χώρα. Θα είναι κυρίως ορατή από τη Νότια Αμερική, Αφρική, κεντρική Ασία και Ινδία.

Στην Αθήνα η καλοκαιρινή έκλειψη θα είναι ορατή και θα φθάσει στο αποκορύφωμά της στις 23:21 στις 27 Ιουλίου 2018.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500187281

30062632_NASA-Moon.jpg.ef71e6986f87cfec7ce9b8409b6e1e54.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης στις 31 Ιανουαρίου. :cheesy:

Στις 31 Ιανουαρίου το φεγγάρι θα κάνει κάτι ασυνήθιστο, καθώς τρία ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα σχεδόν θα συμπέσουν: η πανσέληνος, το πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη (περίγειο) ώστε να υπάρχει σούπερ-Σελήνη και ταυτόχρονα η ολική έκλειψη της Σελήνης. Συνοπτικά, το φαινόμενο θα μπορούσε να αποκληθεί ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης. Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της φετινής Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού. Παρεμπιπτόντως, επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους και ακλουθεί ένας «κολοβός» μήνας με 28 μέρες, ο φετινός Φεβρουάριος δεν θα έχει καθόλου πανσέληνο και αυτό έχει να συμβεί από το 1999. Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Μαρτίου.

Η προηγούμενη ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης είχε συμβεί το Σεπτέμβριο του 2015. Η προηγούμενη όμως φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο κατά τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, ήταν στις 31 Μαρτίου 1866, δηλαδή πριν σχεδόν 152 χρόνια, αλλά τότε το φεγγάρι βρισκόταν στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη Γη. Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).

Η τροχιά της Σελήνης δεν είναι τέλειος κύκλος γύρω από τη Γη, με αποτέλεσμα η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του φεγγαριού και στο κέντρο της Γης να αυξομειώνεται από τα περίπου 363.400 χιλιόμετρα (περίγειο) έως τα 405.550 χιλιόμετρα (απόγειο). Έτσι σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο. Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη» είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.

Οι ολικές εκλείψεις είναι ορατές από κάθε σημείο της Γης που έχει νύχτα και η διάρκεια της ορατής έκλειψης διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι αποκτά ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν να είναι σκουριασμένο ή ματωμένο, καθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας εισέρχεται στη σκιά της Γης και η γήινη ατμόσφαιρα φιλτράρει το σεληνιακό φως.

Η έκλειψη της 31ης Ιανουαρίου θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, που θα έχουν βράδυ στη διάρκεια της έκλειψης. Όμως στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας. Ευτυχώς θα υπάρχει φέτος μια δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού, που θα συμβεί στις 27 Ιουλίου, η οποία θα είναι ορατή και στην Ελλάδα. Αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπερ-Σελήνη!

https://physicsgg.me/2018/01/27/%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ad%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b7-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-31-%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%85/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φωτογραφίες. :cheesy:

30307010_2018-01-31T185600Z_169147767_RC1BF8C3F110_RTRMADP_3_LUNAR-BRITAIN.jpg.329df2341e756d15e7c4e11e01dfd575.jpg

30306342_19038393_limghandler.jpg.4006d94b0f4cd1dc7872d596f3ef03bc.jpg

30306321_19038401_limghandler.jpg.c82e18637ef75050b819f1c1617ede79.jpg

30306319_19038399_limghandler.jpg.930aa7c5d3e844f8013d9058600aadfc.jpg

30304553_2018-01-31T153128Z_87075390_RC1F629B0420_RTRMADP_3_LUNAR-ECLIPSE-USA.jpg.a7f1029a0b440529461cf49ec1d4d5ed.jpg

30304279_2018_01_31T145311Z_704095819_RC1CBE5927A0_RTRMADP_3_LUNAR_ECLIPSE_THAILAND_limghandler.jpg.631ea75c1cb9e56d971727be279ccf0e.jpg

30304103_19037865_limghandler.jpg.7bf58833da91efef900b938a25361ae2.jpg

30303760_2018_01_31T140227Z_967279181_RC19B6313500_RTRMADP_3_LUNAR_ECLIPSE_USA_limghandler.jpg.c0e52df65bcdba69a96d39d43d5d32e5.jpg

30303603_2018_01_31T134340Z_1835451803_RC1798C80EA0_RTRMADP_3_LUNAR_ECLIPSE_USA_limghandler.jpg.973dcc60a4f1040f418cdc90c95bf700.jpg

30301162_eklei.jpg.f3fc594a25f90f4285cab11d46116139.jpg

30297672_19032495_limghandler.jpg.0bcbcd76f61e0e57d5341f483e61abc3.jpg

917D5F21B23883ECF91744189BA25E0A.jpg.158081dca25208f33981a9964c8765fd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άρχισε η κατασκευή του διαστημοπλοίου Orion που προορίζεται για επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. :cheesy:

Μηχανικοί και τεχνικοί της Lockheed Martin άρχισαν στο Michoud Assembly Facility της NASA, κοντά στη Νέα Ορλεάνη, την κατασκευή του διαστημοπλοίου Orion το οποίο προορίζεται για χρήση σε επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, συγκολλώντας τα δύο πρώτα τμήματα της κάψουλας πληρώματος της Exploration Mission-2 (EM-2).

Το Orion πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο εξερευνητικό διαστημόπλοιο της NASA και η αποστολή EM-2, όπως αναφέρει η Lockheed Martin, θα είναι η πρώτη του πτήση με αστροναύτες. Η πτήση αυτή, που θα γίνει με πύραυλο SLS (Space Launch System), σύμφωνα με τη Lockheed Martin θα φέρει μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος, θέτοντας τις βάσεις για το φιλόδοξο πρόγραμμα Deep Space Gateway και εν τέλει για τις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

«Το Orion έχει φοβερό momentum. Ολοκληρώνουμε τη συναρμολόγηση του Orion της αποστολής EM-1 στη Φλόριντα, και ταυτόχρονα αρχίζουμε την παραγωγή του πρώτου που θα μεταφέρει πλήρωμα» είπε ο Μάικ Χόους, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και υπεύθυνος προγράμματος του Orion. «Δεν είναι απλά το πιο προηγμένο διαστημόπλοιο που έχει φτιαχτεί ποτέ, η παραγωγή του θα είναι και πιο αποδοτική σε σχέση με οποιαδήποτε προηγούμενη κάψουλα» πρόσθεσε.

Το σκάφος είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αντέξει τις σκληρές συνθήκες του ταξιδιού στο βαθύ διάστημα, και η βασική δομή του τμήματος του πληρώματος αποτελείται από επτά μεγάλα κομμάτια κράματος αλουμινίου. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή τον Σεπτέμβριο, θα μεταφερθεί στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι για δοκιμές.

http://www.naftemporiki.gr/story/1318147/arxise-i-kataskeui-tou-diastimoploiou-orion-pou-proorizetai-gia-epandromeni-apostoli-sti-selini

diastimoploio-orion.jpg.6f2b5445fc067a6fb13b83b0f462f647.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σελήνη, μια ανεξερεύνητη πηγή πρώτων υλών. :cheesy:

To φεγγάρι πάντα συνάρπαζε τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη για πρώτη φορά το 1969 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο. Ίσως στο μέλλον.

Από τότε που για πρώτη φορά ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ πάτησε το πόδι του στη Σελήνη αναφωνώντας «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο για την ανθρωπότητα», έχουν περάσει πολλές δεκαετίες και έχουν μεσολαβήσει πολλές αποστολές στο φεγγάρι. Σήμερα η κατανόηση της Σελήνης έχει φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο και οι επιστήμονες διατείνονται ότι γνωρίζουν τα πάντα για τον γειτονικό πλανήτη. Ή καλύτερα σχεδόν τα πάντα.

Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης σήμερα πολλές ιδιωτικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ξεκινήσουν τις δικές τους ερευνητικές αποστολές στο διάστημα. Η Tesla και η SpaceΧ έχουν ως μεγαλεπήβολο στόχο να δημιουργήσουν «αποικία» στον Άρη αλλά και να διοργανώνουν τουριστικά ταξίδια στη Σελήνη. Όμως μεγάλο ενδιαφέρον έχουν αρχίσει να δείχνουν και πολλές επενδυτικές εταιρείες για εξόρυξη ορυκτών πρώτων υλών αλλά και ευγενών μετάλλων, όπως ο χρυσός, από το υπέδαφος της Σελήνης. Όπως εκτιμούν ειδικοί το υπέδαφος της Σελήνης είναι πιθανότατα πλούσιο και σε Ήλιο-3.

Ποια χημικά στοιχεία υπάρχουν στη Σελήνη;

Σύμφωνα με τον καθηγητή αστροβιολογίας και επιστήμης των πλανητών Ίαν Κρόφορντ στο Πανεπιστήμιο του Μπίρμπεκ του Λονδίνου: «Καθώς προχωρά η εξερεύνηση των πλανητών, αυξάνεται και η πιθανότητα στο μέλλον να είναι δυνατή η άντληση ενεργειακών πόρων και άλλων υλικών από άλλους πλανήτες». Προς το παρόν, όπως σημειώνει ο ίδιος, αυτή η προοπτική ενδιαφέρει κυρίως ιδιώτες επενδυτές. «Θα μπορούσαμε θεωρητικά στο μέλλον να δημιουργήσουμε βάσεις εξόρυξης, όπως στην Ανταρκτική. Οι βάσεις αυτές θα μπορούσαν να λειτουργούν εξ ολοκλήρου με φυσικούς πόρους από τη Σελήνη, αντί να μεταφέρονται από τη γη».

Ο Ίαν Κρόφορντ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κάθε χημικό στοιχείο που βρίσκεται στον περιοδικό πίνακα της γης, ανιχνεύεται επίσης στη Σελήνη. Ειδικότερα το Ήλιο-3 της Σελήνης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών στη γη, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σε πυρηνικούς σταθμούς για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι λοιπόν αυξάνονται οι φωνές υπέρ της εκμετάλλευσης του χημικού αυτού στοιχείου που μπορεί να μας δώσει η Σελήνη».

Ο ίδιος βέβαια εκφράζει επιφυλάξεις τόσο ως προς την πιθανολογούμενη πραγματική ποσότητα Ήλιου-3 στο φεγγάρι όσο και ως προς την μακροπρόθεσμη συμβολή μιας τέτοιας μεγαλόπνοης και κοστοβόρας επένδυσης στην κάλυψη αναγκών πίσω στη γη. «Εάν έχεις τα χρήματα να επενδύσεις στο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας στο μέλλον, δεν έχει νόημα να επενδύσεις σε άλλη μια μη ανανεώσιμη πηγή, όπως το Ήλιο-3, αλλά πολύ περισσότερο σε άλλες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στη γη».

Νέα νομικά ζητήματα

Όμως εάν υποθέσουμε ότι πράγματι ξεκινούν αποστολές εκμετάλλευσης του διαστήματος, ποιος θα έχει την κυριότητα των εκάστοτε σεληνιακών εδαφών; Σύμφωνα με τον Ίαν Κρόφροντ, το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο διάστημα ρυθμίζεται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Διάστημα του 1967 (Στα ελληνικά: Συνθήκη επί των Αρχών που Διέπουν τη Δραστηριότητα των Κρατών κατά την Εξερεύνηση και Χρησιμοποίηση του Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και των Άλλων ουράνιων Σωμάτων).

Το κείμενο αυτό διεθνούς δικαίου ορίζει καταρχήν ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να κατέχει εδάφη στο διάστημα, στη Σελήνη ή άλλους πλανήτες. Όμως, όπως επισημαίνει ο Βρετανός καθηγητής, η σύμβαση αυτή δεν προέβλεψε τίποτα για το ενδεχόμενο απόκτησης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων πάνω σε ορυκτές ύλες από ιδιώτες επενδυτές. Κατά τη γνώμη του λοιπόν, θα πρέπει να αναθεωρηθεί για να συμπεριλάβει και τις μελλοντικές αποστολές έρευνας και οικονομικής εκμετάλλευσης από ιδιώτες. Κι αυτό διότι όλα δείχνουν ότι κάπως έτσι θα διαγραφεί το μέλλον.

https://physicsgg.me/2018/02/10/%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%be%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%8d%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b7-%cf%80%ce%b7%ce%b3%ce%ae-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%85/

armstrong.jpg.d06a6e48f33108145d49587aa531d885.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Μετρώντας την επιτάχυνση της βαρύτητας στη Σελήνη. :cheesy:

Ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει μετρήσεις αναλύοντας βίντεο ονομάζεται Tracker. Δημιουργήθηκε από τον Douglas Brown και διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ εδώ: https://physlets.org/tracker/

Μπορούμε για παράδειγμα να βιντεοσκοπήσουμε μια οριζόντια βολή και στη συνέχεια εισάγοντας το βίντεο στο πρόγραμμα Tracker, να σχεδιάσουμε την εξίσωση της τροχιάς και να υπολογίσουμε την οριζόντια συνιστώσα της ταχύτητας και την επιτάχυνση της βαρύτητας. Ή εισάγοντας το βίντεο μιας φθίνουσας ταλάντωσης να πάρουμε την γραφική παράσταση της απομάκρυνσης με τον χρόνο και να υπολογίσουμε το πλάτος σε κάποια χρονική στιγμή ή την κυκλική συχνότητα.

Το πώς μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους αναλύσεις χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Tracker περιγράφει στο άρθρο του «Πειράματα μέσω ανάλυσης βίντεο. Μια γνωριμία με το Tracker», ο φυσικός Γιάννης Κυριακόπουλος [Οδηγίες για την εγκατάσταση και την πρώτη χρήση του προγράμματος Tracker μπορείτε να δείτε ΕΔΩ]

Το ενδιαφέρον με το πρόγραμμα αυτό είναι ότι μπορούν να ελεγχθούν τα βίντεο της NASA και να διαπιστώσουμε αν αυτά γυρίστηκαν πράγματι στην επιφάνεια της Σελήνης, και όχι σε ειδικά διαμορφωμένα στούντιο στη Γη, όπως υποστηρίζουν οι συνωμοσιολόγοι!

Μπορούμε για παράδειγμα να μετρήσουμε την επιτάχυνση με την οποία πέφτει το σφυρί ή το φτερό, στο πείραμα της ελεύθερης πτώσης που πραγματοποίησε στην επιφάνεια της Σελήνης ο αστροναύτης Dave Scott της αποστολής Apollo 15.

Κατεβάζοντας ένα από τα βίντεο που κυκλοφορούν στο youtube με το πείραμα του Dave Scott …

… και ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες προσδιορίζουμε εύκολα και με πολύ καλή ακρίβεια την επιτάχυνση της βαρύτητας στην Σελήνη.

Ορίζουμε τον αριθμό του καρέ (πλαισίου) από το οποίο θέλουμε να αρχίσει η ανάλυση του βίντεο και του καρέ στο οποίο θα ολοκληρωθεί. Ορίζουμε την απόσταση του ενός μέτρου (100 cm), ως το μισό του ύψους του αστροναύτη Scott (κατά προσέγγιση), και τοποθετούμε τους άξονες έτσι ώστε η αρχή τους να ταυτίζεται με την αρχική θέση του σώματος που μελετάμε. Τέλος επισημαίνουμε το σώμα, την κίνηση του οποίου θα αναλύσει το πρόγραμμα – στην περίπτωσή μας το σφυρί του αστροναύτη Dave Scott. Τα υπόλοιπα θα τα κάνει μόνο του το πρόγραμμα!

Προσεγγίζοντας την καμπύλη της κατακόρυφης συνιστώσας y συναρτήσει του χρόνου ως παραβολή, προκύπτει η εξίσωση:

y(t) = − ½ ·1,462·t2 + 0,138·t – 0,01

Έτσι, συγκρίνοντας με την εξίσωση:

y(t) = ½ ·g·t2 + υ0·t + y0

προκύπτει ότι η επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνεια της Σελήνης είναι 1,46 m/s2, (σχεδόν ίδια με την τιμή που προσδιόρισε ο Γιάννης Κυριακόπουλος).

Παρομοίως, οι J. R. Persson και J. E. Hagen στην δημοσίευσή τους με τίτλο «Videos determine the Moon’s g«, βρίσκουν μια τιμή μεταξύ 1,6 και 2 m/s2.

Ο Rehtt Allain σε ένα παλιότερο άρθρο του στο Wired με τίτλο: “The acceleration moon dust”, υπολογίζει το g στην επιφάνεια της Σελήνης αναλύοντας την κίνηση της σκόνης που σήκωνε το μίνι-αυτοκίνητο της αποστολής Απόλλων 16!

Χρησιμοποιώντας πάλι το πρόγραμμα Tracker, ο Rehtt Allain μελετώντας την κίνηση της σεληνιακής σκόνης από το παραπάνω βίντεο, βρήκε για την επιτάχυνση της βαρύτητας στην Σελήνη την τιμή 2,4 m/s2 (και την ταχύτητα του οχήματος περίπου 2,8 m/s).

Η αποδεκτή τιμή για την επιτάχυνση της βαρύτητας της Σελήνης είναι 1,622 m/s².

Βλέπουμε ότι η ανάλυση του βίντεο με το πείραμα της ελεύθερης πτώσης δίνει μια τιμή που αποκλίνει μόνο 10% από την πραγματική τιμή, ενώ η ανάλυση της σεληνιακής σκόνης (που είναι πολύ πιο δύσκολη) εμφανίζει μεν μεγαλύτερη απόκλιση, αλλά είναι κοντά στην πραγματική τάξη μεγέθους.

Ας μην μείνουμε όμως μόνο στην ανάλυση των βίντεο της NASA. Το πρόγραμμα Tracker μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί από μαθητές για την μελέτη διαφόρων βιντεοσκοπημένων πειραμάτων.

https://physicsgg.me/2018/02/18/%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ac%cf%87%cf%85%ce%bd%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%b1%cf%81%cf%8d%cf%84%ce%b7%cf%84/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Πλημμυρισμένη» από νερό η Σελήνη; :cheesy:

Επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν εκ νέου δεδομένα από δυο διαστημικές αποστολές, έρχονται να ανατρέψουν προηγούμενα ευρήματα ανιχνεύοντας παρουσία νερού σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης και όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές ή σε συγκεκριμένους τύπους εδάφους όπως είχαν δείξει παλαιότερες μελέτες. Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα ανάλυση, το νερό φαίνεται να είναι παρόν στον φυσικό δορυφόρο μας τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι μπορούμε να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

Τα νέα αποτελέσματα ενδέχεται να βοηθήσουν τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα ποια είναι η προέλευση του σεληνιακού νερού και κατά πόσον αυτό μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμο. Το τελευταίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα όσους σχεδιάζουν μελλοντικές αποστολές ή και βάσεις στη Σελήνη καθώς το νερό που υπάρχει εκεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε σαν πόσιμο νερό είτε, μετατρεπόμενο σε υδρογόνο και οξυγόνο, σαν καύσιμο για πυραύλους και οξυγόνο για την αναπνοή.

«Είδαμε ότι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και σε οποιοδήποτε μήκος ή πλάτος και αν κοιτάξουμε, το σήμα δείχνει ότι το νερό είναι πάντα παρόν» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Τζόσουα Μπάντφιλντ από το Ινστιτούτο Επιστήμης του Διαστήματος στο Μπόλντερ του Κολοράντο των ΗΠΑ, κύριος συγγραφέας της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Geoscience». «Η παρουσία του νερού δεν φαίνεται να εξαρτάται από τη σύσταση της επιφάνειας ενώ το νερό φαίνεται να παραμένει στην ίδια θέση».

Η νέα ανάλυση αντικρούει προηγούμενες μελέτες οι οποίες είχαν ανιχνεύσει νερό κυρίως στις πολικές περιοχές της Σελήνης ενώ είχαν επίσης διαπιστώσει ότι το σήμα γινόταν περισσότερο δυνατό ή ασθενές ακολουθώντας τη σεληνιακή ημέρα. Με βάση αυτά τα παλαιότερα ευρήματα ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα μόρια του νερού «πηδούν» επάνω στη σεληνιακή επιφάνεια έως ότου φθάσουν σε ψυχρότερα σημεία, όπως π.χ. μέσα στους κρατήρες ή στις περιοχές κοντά στους πόλους, όπου και παγιδεύονται.

Καθώς όλα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν βασιστεί ως επί το πλείστον σε δεδομένα τα οποία έχουν συλλεχθεί από απόσταση και παρουσιάζουν ανεπαίσθητες διαφοροποιήσεις, η διαμάχη παραμένει ανοιχτή. Μιλώντας πάντως για διάσπαρτη και σταθερή παρουσία νερού τα νέα ευρήματα, αν ευσταθούν, υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να πρόκειται κατά κύριο λόγο για υδροξύλιο (OH), έναν στενό «συγγενή» του νερού που αποτελείται από ένα μόριο οξυγόνου και ένα μόριο υδρογόνου αντί για δυο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500201898

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Σελήνη θα αποκτήσει δίκτυο κνητής τηλεφωνίας 4G το 2019. :cheesy:

Η Σελήνη θα αποκτήσει το 2019 το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που θα είναι τέταρτης γενιάς (4G). Για τον σκοπό αυτό εργάζονται ήδη η Vodafone και η Nokia, αλλά και η Audi, όπως ανακοίνωσαν στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας στη Βαρκελώνη.

Το δίκτυο θα υποστηρίξει την προγραμματιζόμενη αποστολή δύο ρόβερ από την ιδιωτική γερμανική διαστημική εταιρεία PT Scientists με έδρα το Βερολίνο. Τα ρόβερ θα κατασκευασθούν από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi και θα προσεληνωθούν στην περιοχή της αποστολής «Απόλλων 17» της NASA, της τελευταίας επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι.

Το δίκτυο θα επιτρέψει, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το BBC και τους Financial Times, την μετάδοση δεδομένων και εικόνας σε υψηλή ανάλυση από τη Σελήνη στη Γη (στο Βερολίνο), μια δυνατότητα που θα αξιοποιήσουν τα ρόβερ για να επικοινωνούν με το σταθμό βάσης τους.

Η Vodafone Γερμανίας, σε συνεργασία με την PT Scientists, έκανε γνωστό ότι το δίκτυο θα απαιτήσει ένα πολύ μικρό εξοπλισμό που θα ζυγίζει λίγότερο από μια σακούλα ζάχαρη.

Η εκτόξευση του αναγκαίου δικτυακού εξοπλισμού και των ρόβερ για τη Σελήνη προγραμματίζεται να γίνει το 2019 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ με πύραυλο Falcon 9 της Space X.

Εκπρόσωπος της Vodafone είπε ότι η απόφαση να αναπτυχθεί δίκτυο 4G και όχι πέμπτης γενιάς (5G), που θα είναι το μέλλον των δικτύων, έγινε επειδή τα δίκτυα 5G βρίσκονται ακόμη σε πιλοτικό δίκτυο και δεν είναι αρκετά σταθερά, ώστε να διασφαλισθεί ότι θα δουλεύουν αξιόπιστα στη σεληνιακή επιφάνεια.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας της Nokia Μάρκους Γουέλντον δήλωσε ότι «είτε πρόκειται για εξόρυξη αστεροειδών, είτε για προσελήνωση είτε για ταξίδι στον 'Αρη, πρέπει να μάθουμε να επικοινωνούμε στο διάστημα», σε ακραία και εχθρικά περιβάλλοντα.

Ο επικεφαλής της PT Scientists Ρόμπερτ Μπέμε δήλωσε ότι η ανάπτυξη ενός σεληνιακού δικτύου «θα θέσει τα θεμέλια για την μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος». Τόνισε ότι η υπολογιστική ισχύς ενός σημερινού «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου είναι πολύ μεγαλύτερη από τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τα ταξίδια στη Σελήνη πριν πέντε δεκαετίες.

Το νέο δίκτυο θα εξαρτάται από την ηλιακή ενέργεια για τις ενεργειακές ανάγκες του.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=946907

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέα θεωρία για τη γέννηση της Σελήνης. :cheesy:

Επιστήμονες στις ΗΠΑ παρουσίασαν μια νέα θεωρία για τη δημιουργία της Σελήνης από τα «σπλάχνα» της Γης. Με βάση το προτεινόμενο νέο θεωρητικό μοντέλο, το φεγγάρι προέκυψε μέσα από ένα τεράστιο νέφος εξαερωμένων γήινων πετρωμάτων, το οποίο είχε σχήμα ντόνατ και ονομαζόταν «συνεστία».

Η Σελήνη γεννήθηκε μέσα στην καυτή «αγκαλιά» της Γης, η οποία προηγουμένως είχε λιώσει και εξαερωθεί σε μεγάλο βαθμό, ύστερα από ένα κατακλυσμικό πλήγμα που είχε δεχτεί από ένα άλλο σώμα.

Η εδώ και περίπου 20 χρόνια κυρίαρχη θεωρία υποστηρίζει ότι ένα ουράνιο σώμα μεγάλο σαν τον Άρη (η λεγόμενη «Θεία») έπεσε πάνω στην πρωτο-Γη και από τις τεράστιες ποσότητες διαλυμένων πετρωμάτων και λιωμένων μετάλλων που εκτοξεύθηκαν και από τα δύο σώματα στο διάστημα, σχηματίσθηκε ένας περιστρεφόμενος δίσκος καυτών υλικών, που τελικά σχημάτισε τη Σελήνη, ενώ ό,τι απέμεινε από τη σύγκρουση ήταν η Γη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σάιμον Λοκ του Τμήματος Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γεωφυσικής «Journal of Geophysical Research: Planets«, πιστεύουν ότι, αν και ωραίο, το παραπάνω «σενάριο» πιθανότατα δεν είναι σωστό.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2017JE005333/abstract;jsessionid=F896DF6EAA846978139F11DACFB2C2D0.f03t04

Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι η δική τους θεωρία είναι η πρώτη που πραγματικά συμφωνεί με όσα είναι γνωστά για τη χημική σύνθεση του φεγγαριού. Οι γεωχημικές αναλύσεις μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι το ισοτοπικό «δαχτυλικό αποτύπωμα» της Γης και της Σελήνης είναι σχεδόν πανομοιότυπο, πράγμα που υποδηλώνει ότι και τα δύο σώματα προήλθαν από την ίδια πηγή, χωρίς να διακρίνονται ίχνη από κάποιο τρίτο σώμα.

Από την άλλη, η Σελήνη διαθέτει πολύ λιγότερα πτητικά στοιχεία (κάλιο, νάτριο, χαλκό κ.α.) σε σχέση με τη Γη, κάτι που δεν εξηγεί η κυρίαρχη θεωρία.

Το νέο «σενάριο» δέχεται και αυτό μια αρχική πρόσκρουση, αλλά στη συνέχεια, αντί για τη διάρκεια ενός δίσκου εκτοξευμένων υλικών, εκτιμά ότι από το κατακλυσμικό συμβάν της σύγκρουσης δημιουργήθηκε μια «συνεστία», ένα τεράστιο νέφος εξαερωμένων, λιωμένων και υγροποιημένων πετρωμάτων, που πιθανώς είχε μέγεθος δεκαπλάσιο της Γης.

Ο αρχικός «σπόρος» της Σελήνης ήταν μια μάζα. λιωμένων και υγροποιημένων πετρωμάτων της Γης που είχαν εκτοξευθεί μετά την πρόσκρουση και βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από το επίκεντρο της συνεστίας. Καθώς σταδιακά οι καυτές θερμοκρασίες υποχωρούσαν, τα εξαερωμένα πετρώματα άρχισαν σιγά-σιγά να συμπυκνώνονται και να πέφτουν σαν βροχή προς το κέντρο της συνεστίας και προς τον γειτονικό πυρήνα της Πρωτο-Σελήνης, με ένταση δεκαπλάσια μιας καταιγίδας στη Γη. Τελικά, καθώς η συνεστία συρρικνωνόταν και συμπυκνωνόταν, μέσα από τα νέφη της προέκυψε το φεγγάρι.

Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι ήταν γρήγορη (μόλις λίγες δεκάδες χρόνια), ενώ περίπου 1.000 χρόνια αργότερα, από το ίδιο νέφος της συνεστίας, αναδύθηκε και η Γη, αρχικά σε λιωμένη και μετά στη σημερινή στερεά μορφή της.

Δηλαδή, σύμφωνα με τη νέα θεωρία, η Σελήνη γεννήθηκε πριν από τη «νέα» Γη. Επειδή Γη και φεγγάρι δημιουργήθηκαν από το ίδιο νέφος εξαερωμένων πετρωμάτων, έχουν εκ φύσεως σχεδόν ίδια σύνθεση χημικών ισοτόπων. Η έλλειψη πτητικών στοιχείων στη Σελήνη εξηγείται, επειδή αυτή, όταν σχηματίσθηκε, περιβαλλόταν από τεράστιες ποσότητες υδρατμών με θερμοκρασίες χιλιάδων βαθμών Κελσίου, με συνέπεια να εξατμισθούν τα πιο πτητικά στοιχεία.

http://physicsgg.me/2018/02/28/%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b8%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7%cf%82/

moon2.jpg.629f7dd25420215611ae5f5724f1cce8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χωματερή με 181 τόνους διαστημικά σκουπίδια στη Σελήνη. :cheesy:

Ένα χρυσό κλαδί ελιάς, σημαίες, πέντε ρόβερ, απομεινάρια δορυφόρων και ουκ ολίγα συντρίμμια άλλων διαστημοσυσκευών, ακόμη και ένα σφυρί κι ένα φτερό γερακιού (που είχαν χρησιμοποιηθεί σε ένα πείραμα του 1971 για να επιβεβαιωθεί ότι τα αντικείμενα πέφτουν με την ίδια ταχύτητα ανεξάρτητα από τη μάζα τους) είναι ανάμεσα στα διάφορα απορρίμματα που βρίσκονται διασκορπισμένα στην επιφάνεια του φεγγαριού. Υπολογίζεται ότι τα συνολικά σεληνιακά «σκουπίδια» ζυγίζουν τουλάχιστον 181.000 κιλά (με βάση τα γήινα μέτρα και σταθμά).

Τα περισσότερα «σκουπίδια» δημιούργησαν οι διαδοχικές αμερικανικές αποστολές «Απόλλων» μεταξύ 1969-1972. Πέραν αυτών, έχουν βάλει το «χεράκι» τους και οι άλλες μη επανδρωμένες αποστολές από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Ινδία και την Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής ιστορικό της NASA Ουίλιαμ Μπάρι.

Τα πιο παλιά κομμάτια προήλθαν από τις πρώτες διαστημοσυσκευές που στάλθηκαν στη Σελήνη στη δεκαετία του ΄60, για να μάθουν οι επιστήμονες από πρώτο χέρι κρίσιμα πράγματα, όπως κατά πόσο θα ήταν εφικτό να προσεληνωθεί κάποιο σκάφος στο φεγγάρι. Ένας φόβος ήταν ότι η σεληνιακή επιφάνεια δεν θα ήταν αρκετά σταθερή, αλλά μια κινούμενη άμμος που θα «κατάπινε» οτιδήποτε πατούσε πάνω της, μηχάνημα ή άνθρωπο. Τα πρώτα ρομποτικά ρόβερ που τριγύρισαν στη Σελήνη, έδειξαν ότι αυτός ο φόβος ήταν...ανεδαφικός.

'Αλλες διαστημοσυσκευές, όπως ο σεληνιακός δορυφόρος LCROSS, στάλθηκαν για να μελετήσουν αν το φεγγάρι έχει υδρογόνο και νερό. Μετά τη λήξη της αποστολής τους, συνετρίβησαν στη Σελήνη. Και βέβαια, οι Aμερικανοί αστροναύτες που πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι, δεν είχαν μεγάλο δισταγμό να αφήσουν οτιδήποτε εκεί, αντί να το κουβαλάνε πίσω στη Γη, κάτι που θα τους ανάγκαζε να χαλάσουν περισσότερα πολύτιμα καύσιμα για το ταξίδι της επιστροφής τους.

Όπως είπε ο Μπάρι στο Live Science, «η πραγματική έγνοια ήταν: Μπορούμε να στείλουμε τους αστροναύτες μας με ασφάλεια στη Σελήνη, να πάρουμε τα δείγματα που χρειαζόμαστε και να τους επαναφέρουμε σώους και αβλαβείς;». Κάπως έτσι, η χωματερή της Σελήνης άρχισε να μεγαλώνει.

Η NASA, όπως είπε ο Μπάρι, προκειμένου να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τον όρο «σκουπίδια», θέλει να βλέπει και μια θετική πλευρά στο ζήτημα, μελετώντας τα υλικά των απορριμμάτων αυτών πόσο γρήγορα αποσυντίθενται από την ακτινοβολία και τις συνθήκες στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Μερικά αντικείμενα στη Σελήνη τυπικά δεν ανήκουν στην κατηγορία των σκουπιδιών, καθώς χρησιμοποιούνται ακόμη, όπως ένας ανακλαστήρας ακτίνων λέιζερ, που τοποθέτησε το πλήρωμα του «Απόλλων 11». Οι επιστήμονες στη Γη σημαδεύουν με λέιζερ αυτόν τον ανακλαστήρα και, όταν η ακτίνα επιστρέφει στον πλανήτη μας, μπορούν να υπολογίσουν την απόσταση ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη. Με αυτό τον τρόπο, επιβεβαίωσαν ότι ο δορυφόρος μας απομακρύνεται από το πλανήτη μας με ρυθμό 3,8 εκατοστών κάθε χρόνο.

Από την άλλη, εκτός από την επιστημονική χρησιμότητα ορισμένων αντικειμένων στη Σελήνη, πολλά άλλα θα έχουν αρχαιολογική αξία, όταν κάποτε οι άνθρωποι στήσουν μια μόνιμη βάση εκεί και πηγαινοέρχονται επισκέπτες.

Ποιoς δεν θα ήθελε να δει τα ιστορικά απομεινάρια των πρώτων διαστημικών αποστολών;

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5523679/xwmaterh-me-181-tonoys-diasthmika-skoypidia-sth-selhnh/

30625420_selini.limghandler.jpg.146fa57f42e2c1bdcb2053564623f15c.jpg

apollo17_17.jpg.3cdfded551d318c3f40e1354446ac57c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Γύρω από τη Σελήνη. :cheesy:

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον δορυφόρο Lunar Reconnaisance Orbiter που περιφέρεται σε τροχιά γύρω από την Σελήνη

Στο εντυπωσιακό βίντεο διάρκειας 5 λεπτών απεικονίζονται διάφορες τοποθεσίες τόσο από την κοντινή, όσο και από την απομακρυσμένη πλευρά της Σελήνης σε ανάλυση 4k. Κάποιες εικόνες έχουν ληφθεί από την κοντινή πλευρά της σελήνης και έχουν παρατηρηθεί τόσο από επαγγελματίες όσο και από ερασιτέχνες παρατηρητές στη Γη, ενώ άλλες εικόνες είναι ορατές μόνο από το διάστημα. Στο βίντεο μπορεί κανείς να παρατηρήσει ακόμη και μερικά από τα σημεία προσσελήνωσης του Apollo όπως φαίνονται από ψηλά (από το 3:30’και μετά).

https://physicsgg.me/2018/04/12/%ce%b3%cf%8d%cf%81%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

H «δύση» της Σελήνης όπως φαίνεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Oleg Artemyev τράβηξε ένα μοναδικό βίντεο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο οποίο φαίνεται η Σελήνη να «χάνεται». Το φαινόμενο αυτό μπορεί να το παρατηρήσει μόνο κάποιος που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό:

#Луна заходит за горизонт… Попробовал первый раз видео снять.

So I tried to make video of #moonset for the first time.

https://mobile.twitter.com/hashtag/moonset?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

pic.twitter.com/LrJY6N4Dag

https://mobile.twitter.com/OlegMKS/status/992393427986931713/video/1

— Oleg Artemyev (@OlegMKS) May 4, 2018

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο αποικισμός της Σελήνης. :cheesy:

Τ​​ις τελευταίες μερικές ημέρες είχα τη χαρά να συναντήσω έναν παλιό φίλο και συνάδελφο που εργάζεται εδώ και δεκαετίες στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Στις συζητήσεις που κάναμε δεν ήταν δυνατόν να μην περιλάβουμε και την πιθανότητα επιστροφής του ανθρώπου στη Σελήνη. Γνώριζα φυσικά την εντολή που είχε δώσει στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη NASA να προετοιμάσει την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη. Τέτοιες όμως εντολές και δηλώσεις είχαν κάνει και προηγούμενοι πρόεδροι χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά ο φίλος μου με διαβεβαίωσε ότι στις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις που έκανε η NASA, το 50% του προϋπολογισμού της για το 2019 (πάνω από 10 δισ. δολάρια) προορίζεται αποκλειστικά για την επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.

Κι όπως φαίνεται, η Αμερική αυτή τη φορά δεν θα είναι μόνη της. Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι μέχρι το 2030 σκοπεύει να εγκαταστήσει μια ανθρώπινη αποικία στη Σελήνη με αρχικό πληθυσμό 4 έως 12 ατόμων, το ίδιο και η Ιαπωνία σχεδιάζει επανδρωμένες αποστολές μέχρι το 2030, ενώ και η Κίνα προτίθεται να κάνει το ίδιο μέχρι το 2036. Το ίδιο θα κάνει και η Ευρώπη αφού ο Johann-Dietrich Woerner, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA), έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία ενός Διεθνούς Σεληνιακού Χωριού με τη βοήθεια μεγάλων «κατασκευαστικών-εκτυπωτών» 3D. Υπάρχουν φυσικά αρκετά ακόμη τεχνικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και ήδη πολλά απ’ αυτά επιλύονται καθημερινά.

Σε άλλα εργαστήρια πανεπιστημίων και αεροδιαστημικών εταιρειών διερευνώνται οι τεχνικές που θα οδηγήσουν τελικά σε μια συμβίωση ανθρώπων, φυτών, μικροβίων και μικρομηχανών για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα έχει τη δυνατότητα να συντηρεί τους διαστημικούς ταξιδιώτες και αποίκους για απεριόριστο χρόνο.

Για τον μετέπειτα αποικισμό της Σελήνης συνεργάζονται ήδη πολλοί ερευνητές από διάφορες ειδικότητες, ανάμεσά τους νανοτεχνολόγοι, γενετιστές, κυτταρικοί βιολόγοι, βοτανολόγοι και μηχανικοί. Οι έρευνές τους έχουν ως αντικειμενικό στόχο να δημιουργήσουν βιονικά φυτά που θα τους επιτρέπει να ευδοκιμούν πλήρως στις συνθήκες του Διαστήματος, ενώ επιπλέον θα μπορεί να ελέγχεται ο μεταβολισμός τους αυτόματα με μικροσκοπικές μηχανές οι οποίες θα διοχετεύονται στην κυκλοφορία των χυμών τους. Ετσι, άνθρωποι και φυτά θα μπορέσουν να διαβιώσουν σ’ ένα ισορροπημένο περιβάλλον όπου η σύνδεση με τη Γη θα είναι πολυτέλεια κι όχι ανάγκη.

Ακόμα και η διατροφή των πρώτων αστροναυτών έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με βάση τα φυτά που θα καλλιεργούνται στα σεληνιακά θερμοκήπια. Σ’ ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο μια ομάδα από διαιτολόγους, βιολόγους και μηχανικούς διαμορφώνουν νέες συνταγές φαγητών που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα νόστιμα και υγιεινά. Με αυτόν τον τρόπο το 85% της τροφής των αποίκων θα προέρχεται από δικές τους καλλιέργειες, αφού οι νέες τεχνοτροπίες θα μπορούν να παράγουν ζάχαρη και λάδι ακόμη και από φυτά όπως είναι οι πατάτες και το σιτάρι! Τέλος, πολλά από τα μέρη των φυτών που δεν τρώγονται, όπως είναι οι ρίζες, θα αποτελούν τροφή για ορισμένα είδη ψαριών, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ποικιλία πρωτεϊνών στο διαιτολόγιο των «αποίκων».

Εκτός από τη δημιουργία των νέων οικοσυστημάτων, υπάρχουν έρευνες και μελέτες που αναπτύσσουν νέες κατασκευαστικές τεχνικές για την οργάνωση και λειτουργία των αποικιών. Οι μικρές προκατασκευασμένες μονάδες που θα μεταφερθούν αρχικά, θα αντικατασταθούν σύντομα από συμπλέγματα που θα κατασκευάζονται επί τόπου από σεληνιακά υλικά. Ηδη, πετρώματα που μοιάζουν μ’ εκείνα της Σελήνης υφίστανται επεξεργασία με διάφορες τεχνικές για τη δημιουργία οικοδομικών υλικών, όπως είναι το τσιμέντο.

Και παρ’ όλο που πριν από 45 χρόνια οι αστροναύτες που περπάτησαν στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου τον αντιμετώπιζαν ως έναν άνυδρο και ερημικό κόσμο (όπως, άλλωστε, και είναι), οι απόγονοί μας θα τον δουν να πρασινίζει από τα θερμοκήπια που θα φυτρώνουν κάτω από τεράστιους θόλους. Με το τέλος του 21ου αιώνα, τα μικρά θερμοκήπια της Σελήνης θα έχουν εξελιχθεί σε τεράστιες «φάρμες» κάτω από γιγάντιους θόλους που θα προστατεύουν τους σεληνιακούς αγρότες, τις καλλιέργειες και τα κατοικίδια ζώα από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες του Ηλιου και την παντελή έλλειψη ατμόσφαιρας.

Τέλος, ύστερα από εκατό χρόνια, πολλά από τα προβλήματα που μας φαίνονται σήμερα ανυπέρβλητα θα έχουν βρει τη λύση τους πολύ πριν οι σεληνιακές πόλεις, που θα έχουν αναπτυχθεί στο μεταξύ, γίνουν ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός του 22ου αιώνα. Κάποιοι αρχιτέκτονες μάλιστα έχουν ήδη σχεδιάσει ολόκληρες πόλεις για την επιφάνεια της Σελήνης. Χτισμένες αμφιθεατρικά οι πόλεις αυτές θα έχουν απεριόριστη θέα προς τη Γη, ενώ συγχρόνως θα προσφέρουν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για κάθε είδους σπορ, όπου οι συμμετέχοντες θα επιτυγχάνουν υπεράνθρωπες (κυριολεκτικά) επιδόσεις λόγω της μικρής βαρύτητας, που δεν ξεπερνά το ένα έκτο της γήινης.

https://physicsgg.me/2018/05/14/%ce%bf-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7%cf%82/

colonies_moon.jpg.04dba771f463aa6c4f8ec6ff7457d297.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην αθέατη πλευρά της Σελήνης εκστρατεύει η Κίνα. :cheesy:

Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας εκτοξεύτηκε με επιτυχία ένας πύραυλος που μεταφέρει τον δορυφόρο Queqiao γνωστός επίσης με τον όνομα Magpie Bridge.

Ο δορυφόρος αυτός θα εγκατασταθεί σε ένα σημείο του Διαστήματος 455 χιλιάδες χλμ. μακριά από την Γη και θα παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην επερχόμενη αποστολή που θα πραγματοποιήσει η Κίνα στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Ο ασιατικός γίγαντας προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να μπει σφήνα στην NASA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος έχοντας αναπτύξει ένα πολύ φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα. Σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται και η αποστολή στην Σελήνη ενός ρομποτικού οχήματος που θα είναι το πρώτο που θα εξερευνήσει την αθέατη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου. Η αθέατη πλευρά της Σελήνης αποτελεί πόλο έλξης των διαστημικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει διακηρύξει την επιθυμία του να δημιουργήσει στην αθέατη πλευρά της Σελήνης μιας το «Χωριό της Σελήνης» όπως το έχουν ονομάσει οι εμπνευστές του. Ο Γιόχαν Ντίτριχ Βέρνερ, επικεφαλής της ESA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στόχος της υπηρεσίας είναι το σεληνιακό χωριό να είναι έτοιμο να κατοικηθεί μέχρι το 2030. Όπως ανέφερε το χωριό θα λειτουργεί και ως τόπος επιστημονικής έρευνας και ως τόπος ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (π.χ ορυχείων) αλλά και ως τουριστικός προορισμός.

Η Κίνα έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα θέσει του χρόνου σε λειτουργία τον δικό της επανδρωμένο διαστημικό σταθμό.

Η Κίνα κατηγορείται ότι δεν δίνει στοιχεία για τις διαστημικές της δραστηριότητες και δεν θέλει να συνεργάζεται με τις άλλες διαστημικές υπηρεσίες ειδικά σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο γεγονός που αφήνει υπόνοιες ότι αν όχι όλες πάντως κάποιες από τις αποστολές της έχουν (και) στρατιωτικό χαρακτήρα.

http://www.in.gr/2018/05/21/tech/stin-atheati-pleyra-tis-selinis-ekstrateyei-kina/

china-1-1.jpg.bb7ef93daff2c67e7b8b589a008cf5b5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Κίνα εκτόξευσε δορυφόρο για την εξερεύνηση της αθέατης πλευράς της Σελήνης. :cheesy:

Η Κίνα εκτόξευσε νωρίς τη Δευτέρα έναν δορυφόρο- αναμεταδότη, με σκοπό τη δημιουργία ενός link επικοινωνίας μεταξύ της Γης και της σεληνακάτου Chang'e-4, η οποία θα εξερευνήσει την άλλη πλευρά της Σελήνης, η οποία δεν φαίνεται από τη Γη.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο δορυφόρος Queqiao εκτοξεύτηκε με πύραυλο Long March-4C από το διαστημικό κέντρο του Σιτσάνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα, όπως ανέφερε η κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSA).

«Η εκτόξευση είναι ένα βήμα- κλειδί για να υλοποιήσει η Κίνα τον στόχο της να γίνει η πρώτη χώρα που θα στείλει σκάφος για “μαλακή” προσγείωση και περιήγηση στην άλλη πλευρά της Σελήνης» είπε ο Ζανγκ Λιχούα, μάνατζερ του σχετικού προγράμματος.

Περίπου 25 λεπτά μετά την εκτόξευση, ο δορυφόρος αποχωρίστηκε από τον πύραυλο και μπήκε σε πορεία προς τη Σελήνη, ξεδιπλώνοντας τους ηλιακούς του συλλέκτες και τις κεραίες του. O Queqiao αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από το δεύτερο σημείο Lagrange (L2) στο σύστημα Γης- Σελήνης, σε απόσταση περίπου 455.000 χλμ από τη Γη. Όπως υπογραμμίζει το κινεζικό πρακτορείο, θα είναι ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος στην ιστορία που επιχειρεί εκεί.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ζανγκ, η αποστολή έχει να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες, όπως η ανάγκη για πολλαπλές ρυθμίσεις στην τροχιά του, το φρενάρισμα κοντά στη Σελήνη, η αξιοποίηση της βαρύτητας της Σελήνης κ.α.

Κινέζοι επιστήμονες και μηχανικοί ελπίζουν πως ο δορυφόρος Queqiao θα δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των ελεγκτών στη Γη και στην άλλη πλευρά της Σελήνης, όπου αναμένεται να προσεληνωθεί το Chang'e-4 αργότερα μέσα στο τρέχον έτος. Σημειώνεται πως η εκτόξευση της Δευτέρας ήταν η 275η αποστολή με πύραυλο της σειράς Long March.

H απευθείας επικοινωνία με την αθέατη πλευρά της Σελήνης είναι δύσκολη επειδή δεν υπάρχει οπτική επαφή με τη Γη, που θα επέτρεπε την άμεση τηλεπικοινωνία- οπότε και για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ένα σκάφος- αναμεταδότης στο L2, που θα λαμβάνει τα δεδομένα από τη σεληνάκατο και θα τα στέλνει με τη σειρά του στη Γη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1352890/i-kina-ektokseuse-doruforo-gia-tin-eksereunisi-tis-atheatis-pleuras-tis-selinis

kina-ektokseusi-puraulou.jpg.e834c4db78366686a5e34b21bcb041e6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ραδιοαστρονομία με στόχο τις σκοτεινές εποχές του σύμπαντος… από διαστημικές αποστολές της Κίνας. :cheesy:

Στις 20/5/2018 η Κίνα εκτόξευσε με επιτυχία έναν δορυφόρο που θα τοποθετηθεί στο σημείο Lagrange L2, 65000 km πίσω από την Σελήνη, για την πραγματοποίηση ραδιοαστρονομικών παρατηρήσεων. O δορυφόρος φέρει το όνομα Queqiao (ή Magpie Bridge) και θα μπορεί να επικοινωνεί τόσο με τους σταθμούς στη Γη όσο και με το σεληνιακό όχημα Chang’e-4, που αναμένεται να προσεληνωθεί στη αθέατη πλευρά της Σελήνης στο τέλος του έτους.

Η αθέατη πλευρά της Σελήνης εκτός του ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσον αφορά την μορφολογία της, παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τους ραδιοαστρονόμους. Ενώ σχεδόν όλες οι ραδιοσυχνότητες που προέρχονται από το διάστημα μπορούν να ληφθούν στην Γη, εκείνες που είναι μικρότερες από 30 MHz εμποδίζονται από την ατμόσφαιρα. Όμως αυτές οι συχνότητες περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για το αρχέγονο σύμπαν και μπορούν να ανιχνευθούν μόνο από κάποιο ιδιαίτερα πλεονεκτικό σημείο, όπως πίσω από τη Σελήνη, το οποίο είναι απαλλαγμένο από την γήινη ατμόσφαιρα και τις ανθρωπογενείς παρεμβολές. Αυτό σημαίνει ότι η μακρινή πλευρά της Σελήνης είναι ένα από τα ευνοϊκότερα μέρη για την ανίχνευση της γραμμής εκπομπής του υδρογόνου στα 21 εκατοστά, διαμέσου της οποίας είναι δυνατή η μελέτη της μάζας και της δυναμικής των γαλαξιών, αλλά και των «κοσμολογικών σκοτεινών εποχών» – μιας περιόδου μεταξύ της Μεγάλης Έκρηξης και της δημιουργίας των πρώτων άστρων.

H ραδιοαστρονομία των 21 εκατοστών μπορεί «δει» την χρονική περίοδο των σκοτεινών εποχών του σύμπαντος, που πιθανόν να κρύβει μυστικά για την σκοτεινή ύλη, τον πληθωρισμό, αλλά και την θεωρία των χορδών

(διαβάστε επίσης: Κοσμολογία με ραδιοκύματα μήκους κύματος 21cm)

https://physicsgg.me/2016/01/15/%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AE%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CE%BC/

Τέτοιου είδους μετρήσεις θα πραγματοποιήσει ο δορυφόρος Queqiao που μεταφέρει μια κεραία σχεδιασμένη για την ανίχνευση ραδιοκυμάτων μεταξύ 1 έως 80 MHz. Παράλληλα με τον Queqiao θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και δύο μικροδορυφόροι, οι Longjiang-1 και Longjiang-2, για να διεξαγάγουν παρόμοιες ραδιοαστρονομικές παρατηρήσεις. Οι δυο μικροδορυφόροι θα ερευνήσουν την δυνατότητα μιας μελλοντικής αποστολής συστοιχίας μικροδορυφόρων, η οποία θα είναι πιο ευαίσθητη στην ανίχνευση μακρινών και αδύναμων ραδιοσημάτων.

Εκτός από την ραδιοαστρονομική έρευνα, ένας άλλος βασικός στόχος της αποστολής του δορυφόρου Queqiao είναι και η επικοινωνία του σεληνιακού οχήματος Chang’e-4 που θα προσεληνωθεί για να εξερευνήσει την αθέατη πλευρά της Σελήνης και θα διαθέτει αναλυτή χαμηλών ραδιοσυχνοτήτων.

https://physicsgg.me/2018/05/22/%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%87%ce%bf-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bd/

quantum-fuzz.png.ecff1a6e986a6bdc7f39d07374151f06.png

queqiao.jpg.e607865cf8e5882e72029dfa75fcc42c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργία αποικίας στη Σελήνη προτείνει ο Τζεφ Μπέζος. :cheesy:

Το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας θα μεταφερθεί στο διάστημα, σε άλλους πλανήτες, σε αστεροειδείς και στη Σελήνη, όπου θα δημιουργηθεί μια μεγάλη αποικία, ενώ η Γη θα παραμείνει μόνο ως τόπος κατοικίας και δραστηριοτήτων της ελαφριάς βιομηχανίας.

Αυτό είναι το όραμα του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτη της Amazon και της διαστημικής εταιρείας Blue Origin.

«Η Γη δεν είναι πολύ καλό μέρος για να κάνει κάποιος βαριά βιομηχανία. Είναι αυτή τη στιγμή βολική για μας, αλλά στο όχι τόσο μακρινό μέλλον -μιλάω για μερικές δεκαετίες, το πολύ 100 χρόνια- θα αρχίσει να είναι πιο εύκολο να κάνουμε στο διάστημα πολλά πράγματα που σήμερα κάνουμε στη Γη, επειδή θα έχουμε πια διαθέσιμη πολλή ενέργεια», δήλωσε σε συνέδριο για το διάστημα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent.

«Θα πρέπει να αφήσουμε αυτό τον πλανήτη. Πρόκειται να τον αφήσουμε και αυτό θα κάνει τον πλανήτη μας καλύτερο. Θα πηγαίνουμε και θα ερχόμαστε και όσοι θέλουν να μείνουν εδώ, θα μείνουν», πρόσθεσε.

Η Blue Origin, ανταγωνιστική της εταιρείας Space X του Έλον Μασκ, είναι πρόθυμη, όπως είπε, να συνεργασθεί με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) και με την ευρωπαϊκή (ESA) για να δημιουργηθεί αποικία στο φεγγάρι μας. Κάτι τέτοιο, ανέφερε, θα είναι σχετικά εύκολο, επειδή η Σελήνη δεν είναι μακριά, ενώ έχει και αποθέματα νερού, τα οποία, μεταξύ άλλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία καυσίμων.

Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τόνισε ότι η διαστημική εταιρεία του έχει ως βασικό στόχο να μειώσει το κόστος των διαστημικών ταξιδιών και, μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιήσει πλοία ως εξέδρες εκτόξευσης πυραύλων. Αντίθετα με τον Μασκ και τη Space X, η Blue Origin, όπως είπε, δεν έχει καθόλου σχέδια για αποστολή στον ‘Αρη, αλλά επικεντρώνεται σε πιο κοντινούς προορισμούς.

Στρατηγική προτεραιότητα, διαβεβαίωσε, είναι οι πύραυλοί του μια μέρα να βοηθήσουν, ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν πια και να εργάζονται εκτός της Γης. Παράλληλα, είπε, όλη σχεδόν η βαριά βιομηχανία θα πρέπει να «εξοβελιστεί» έξω από τον πλανήτη μας και, αντί για ορυκτά καύσιμα, να δουλεύει πλέον με ηλιακή κυρίως ενέργεια.

Για όλα αυτά, υπογράμμισε, το πρώτο αποφασιστικό βήμα και η «γέφυρα» για την περαιτέρω επέκταση στο διάστημα θα είναι η δημιουργία μιας αποικίας στη Σελήνη, κάτι για το οποίο πρέπει να συνεργασθεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα.

http://www.in.gr/2018/05/29/tech/dimiourgia-apoikias-sti-selini-proteinei-o-tzef-mpezos/

Jeff-Bezos.jpg.28e16a92a0b48bc63ed4518a6a8110a9.jpg

moon-1024x1018.thumb.jpg.5dfb79fcacc7368432f7f2930466d9b2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...
  • 4 μήνες αργότερα...

Στους -190 βαθμούς Κελσίου οι θερμοκρασίες στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. :cheesy:

Οι θερμοκρασίες στη αόρατη -γνωστή και ως σκοτεινή- πλευρά του φεγγαριού είναι χαμηλότερες από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες και οι νύχτες εκεί είναι πιο κρύες από ό,τι στην ορατή πλευρά της Σελήνης. Τις νέες μετρήσεις έκανε το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 της αποστολής Chang’e-4.

Αφού το ρόβερ «ξύπνησε» την Τετάρτη μετά από μια σχεδόν δεκαπενθήμερη χειμερία νάρκη, στην οποία σκοπίμως είχε περιπέσει για να αποφύγει το δριμύ ψύχος, την πρώτη του κιόλας νύχτα ανακάλυψε ότι η ‘σκοτεινή’ πλευρά της Σελήνης «ήταν πιο κρύα από ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες», φθάνοντας τους μείον 190 βαθμούς Κελσίου, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι παλαιότερες αποστολές των ΗΠΑ στην ορατή πλευρά του φεγγαριού δεν είχαν μετρήσει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. «Αυτό πιθανώς οφείλεται στη διαφορά της σύνθεσης του σεληνιακού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές της Σελήνης», δήλωσε ο Ζανγκ Χε, εκτελεστικός διευθυντής της αποστολής Chang’e-4, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά.

Η κινεζική άκατος Chang’e-4 μαζί με το μικρό ρόβερ της έκαναν την πρώτη ιστορική προσελήνωση στην αόρατη πλευρά του φεγγαριού στις 3 Ιανουαρίου, ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαίωσε τις μεγάλες διαστημικές φιλοδοξίες -και ικανότητες- της Κίνας. Το ρόβερ θα αρχίσει εξερευνήσεις στον μεγάλο κρατήρα Φον Κάρμαν, όπου έγινε η προσελήνωση, ενώ η άκατος θα κάνει επιστημονικές παρατηρήσεις με τα πολλά επιστημονικά όργανά της (τα περισσότερα ευρωπαϊκής κατασκευής).

https://www.in.gr/2019/02/01/tech/stous-190-vathmous-kelsiou-oi-thermokrasies-stin-skoteini-pleyra-tis-selinis/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Υπό το φως της υπερ-Σελήνης. :cheesy:

Στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τη Γη -στο περίγειο- βρισκόταν την Τρίτη το φεγγάρι κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, με τον δορυφόρο της Γης να φαίνεται πιο λαμπερός, χαρίζοντας όμορφες εικόνες σε όσους έστρεψαν το βλέμμα τους προς τον ουρανό.

Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.

Η μέση απόσταση Γης - Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.Χάρη στην ιδιαίτερη λάμψη της όταν απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, η πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο χαρακτηρίζεται «υπερ-Σελήνη» ή «supermoon», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε.

Η πρώτη υπερ-πανσέληνος για το 2019 είχε συμβεί στις 21 Ιανουαρίου, ενώ φέτος θα υπάρξει μόνο άλλη μία, στις 21 Μαρτίου.

https://www.naftemporiki.gr/story/1446249/ypo-to-fos-tis-uper-selinis

364104_iefimerida.jpg.5007e1218b6e442f25593bbdb180cf74.jpg

364050_iefimerida.jpg.ebb8047c29a28ba59d3bd58705335eaf.jpg

364049_iefimerida.jpg.db5feabf348005d26eec68490d70f040.jpg

364053_iefimerida.jpg.1c39150946beeeb8714b1ec5458b7975.jpg

supermoon1070_0.thumb.jpg.07ff58699e81d745fcc006fae550c484.jpg

snow_moon1070.thumb.jpg.ac758932ec0fa540dac297b0f4cb1dc0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

ESA για την ανάπτυξη ενός νέου σεληνιακού σωσίβιου εντός δύο ετών. :cheesy:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα εντοπίσει νέα έξυπνα υλικά και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα για ένα σωσίβιο που θα προστατεύει τους αστροναύτες από όλα τα πιθανά προβλήματα που συνδέονται με μια μακροχρόνια παραμονή στη Σελήνη. Τα πρώτα σχέδια του νέου σχεδιασμού, που εξακολουθεί να χρειάζεται ανάπτυξη και δοκιμή, θα ανακοινωθούν τον Μάιο

Οι παγκόσμιες υπηρεσίες διαστήματος προετοιμάζονται επιμελώς για την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη στο εγγύς μέλλον.

Σήμερα, εκπρόσωποι των διαστημικών εθνών μιλούν όλο και περισσότερο για την κατασκευή ενός μελλοντικού διαστημικού σταθμού ως "μόνιμου" οικισμού στη σεληνιακή τροχιά.

Για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων και ειδικότερα για μια μακρά ανθρώπινη παραμονή στο διάστημα, πρωταρχικός στόχος είναι να προστατευθούν οι αστροναύτες από την κοσμική ακτινοβολία, τη μικρομετεωριστική βροχή, τα σωματίδια υψηλής ενέργειας και τη σκόνη σεληνιακού. Οι μηχανικοί του ΕΟΔ μαζί με το Comex ο γερμανικός οργανισμός κλωστοϋφαντουργικών τεχνολογιών και διαδικασιών και το αυστριακό διαστημικό φόρουμ ξεκίνησαν ένα ειδικό διετές πρόγραμμα με τίτλο Pexrex για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Η ομάδα σκοπεύει να δημιουργήσει ένα σωσίβιο που θα απωθεί τη σκόνη της Σελήνης και θα προστατεύσει τους αστροναύτες από την ακτινοβολία και την υπερθέρμανση. Το έργο στοχεύει στον εντοπισμό νέων έξυπνων υλικών και υφασμάτων που συμπληρώνουν τα υπάρχοντα υλικά. Το νέο υλικό για ένα κοστούμι θα πρέπει να είναι ισχυρό και να έχει λειτουργίες όπως αυτο-θεραπευτικές δυνατότητες, απωθητική σκόνη και ολοκληρωμένα κυκλώματα. Μόνο τότε θα είναι δυνατή η μόνιμη παρουσία στη Σελήνη.

Τα επόμενα δύο χρόνια, οι προγραμματιστές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα υλικό ικανό να αντέξει τυπικές σεληνιακές θερμοκρασίες από 170 έως 120 βαθμούς Κελσίου και να παραμείνει αεροστεγές για 2.500 ώρες λειτουργίας. Επιπλέον, πρέπει να προστατεύει τους αστροναύτες από μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας - από 110 έως 380 millisievert ετησίως, αλλά και να απωθούν τη σκόνη σεληνείας, να εξαλείφουν τυχόν ηλεκτροστατικές εκκενώσεις και να παρέχουν ηλεκτρομαγνητική προστασία για οκτώ ή περισσότερες ώρες. Το υλικό πρέπει να είναι μη τοξικό και ανθεκτικό στη φωτιά, αδιαπέραστο σε οποιαδήποτε υγρά και ικανό να μετασχηματίζει 180 μοίρες. Σύμφωνα με τον ρώσο κοσμοναύτη και σύμβουλο του γενικού διευθυντή και αρχιτέκτονα της επιστημονικής-παραγωγικής επιχείρησης "Zvezda" Αλέξανδρος Lazutkin, εάν οι μηχανικοί επιτυχία στην ανάπτυξη ενός κοστουμιού από τα νέα υλικά που θα έχουν τουλάχιστον τις μισές από τις αναφερόμενες λειτουργίες, θα είναι εξαιρετική.

Ο Λάζουτκιν σημείωσε ότι το υλικό για το σκούφο είναι σαν ένα σώμα για ένα αυτοκίνητο - δεν είναι όλα. Για να κάνετε το αυτοκίνητο να προχωρήσει γρήγορα, δεν αρκεί να επιλέξετε τα σωστά υλικά για το σώμα. Τα μηχανικά εξαρτήματα είναι επίσης απαραίτητα.

"Τα διαστημόπλοια μοιάζουν με διογκωμένες μπάλες, επειδή οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση σε ένα κοστούμι. Για να ξεπεραστεί αυτή η αντίσταση, την οποία προσφέρει το κοστούμι, οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες πρέπει να καταναλώσουν πολλή ενέργεια. Δεν είναι μόνο στα υλικά, αλλά και στο σχεδιασμό του κοστουμιού. Το καθήκον είναι να κάνουμε το σκούπισμα πιο άνετο για δουλειά, έτσι ώστε οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες να δαπανούν λιγότερες προσπάθειες στις κινήσεις, είτε κάμπτουν προς τα κάτω είτε τεντώνουν τα δάχτυλά τους. Είναι επίσης απαραίτητο να εφαρμοστούν καινοτομίες μηχανικής ", δήλωσε ο Λάζουτκιν στο Asgardia Space News.Η καθιέρωση μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στην σεληνιακή επιφάνεια είναι ο στόχος των μελλοντικών αποστολών. Το πρώτο στάδιο συνίσταται στην τοποθέτηση τηης σεληνιακης πλατφόρμας-πύλης στην τροχιά της Σελήνης, και από εκεί, τα πληρώματα θα προσγειώνονται στην επιφάνεια του σεληνιακού και θα οικοδομήσουν μια βάση για μόνιμη διαμονή.

https://asgardia.space/en/news/ESA-to-Develop-a-New-Lunar-Spacesuit-Within-Two-Years

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης