Jump to content

Πρώτη αγορά προσοφθάλμιου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά την αγορά του Sky-Watcher Skyliner 250px Flex Tube Dob δώστε μου ένα στόχο να συνεχίσω την αποταμίευση, έναν μπάρλοου? ένα προσοφθάλμιο? Ξέρω πολλά χρειάζονται αλλά πιο να είναι το πρώτο? Και επειδή φαντάζομαι η γκάμα θα είναι ίσα με την Πελοπόννησο να το περιορίσω λίγο λέγοντας οτι με ενδιαφέρουν κυρίως πλανήτες νεφελώματα (όπως οι περισσότεροι αρχάριοι) και με μπάτζετ γύρω στα διακόσια ευρώ. Αυτό το τελευταίο είναι λίγο ομιχλώδες, αν κάτι πιο ακριβό εκτοξεύει την παρατήρηση σε σημείο που να καταλαβαίνω την διαφορά εγώ ο αδαής το συζητάμε. :D
..χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο αν θέλεις να κάνεις μεγάλη οικονομία στα χρήματα,και σε ενδιαφέρει η οξύτητα ανάλογη των ορθοσκοπικών,για πλανητική και σεληνιακή παρατήρηση,πάρε το βαλιτσάκι προσοφθάλμιων plossl της Celestron.Έχει μέσα φακούς 6,8,13,17,32mm,εξαιρετικής ποιότητας και ένα διαμάντι barlow 2x.(Χρησιμοποιώ το σετ 8 χρόνια και μπορώ να εγγυηθώ για την οπτική τους ποιότητα).Επίσης περιέχει φίλτρο Σελήνης και κάποια άλλα χρωματιστά φίλτρα που μάλλον δεν θα τα χρειαστείς.Είναι το καλύτερο value for money,ειδικά για πλανητική παρατήρηση-δεν θα χρειαστεί να πάρεις ορθοσκοπικούς-τόσο καλή ποιότητα εικόνας δίνουν με το τηλεσκόπιό σου!

Βέβαια αυτοί οι φακοί έχουν το τυπικό πεδίο (AFOV) των 52ο(ο 32mm έχει 44ο),και αρκετό eye-relief ακόμα και αν φοράς γυαλιά,εκτός αν έχουν χοντρό σκελετό(εκεί κάποιοι έχουν πρόβλημα).Έχεις ένα πλήρες σύστημα για τους περισσότερους στόχους και αργότερα αποφασίζεις να πάρεις φακούς με μεγαλύτερο πεδίο(και αρκετά ακριβότερους).Μόνο μειονέκτημα το βάλε-βγάλε φακούς για αλλαγή μεγέθυνσης,που δεν το έχεις με έναν zoom.

Μια άλλη πιο ακριβή επιλογή είναι ο Baader Hyperion zoom Mark IV 8-24mm.Πολύ καλός φακός με μεγαλύτερο πεδίο 68ο(50ο στα 24mm).Συνδυάζεται ιδανικά με τον barlow Baader Hyperion zoom 2.25x.Όμως αν πάρεις και τα 2,το κόστος ξεπερνά τα 300€.

Ψάξε και στα μεταχειρισμένα των τελευταίων μηνών για φακούς...Αυτά τα 2 πακέτα που ανέφερα θα σε καλύψουν πλήρως στα περισσότερα αντικείμενα,και συνδυάζουν εξαιρετική οπτική ποιότητα και μεγάλη οικονομία χρημάτων απο το να αγοράζεις μεμονωμένους φακούς.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να προσθέσω επίσης οτι υπάρχει και το θέμα του χειροκίνητου tracking δηλ. της οδήγησης-παρακολούθησης του στόχου στα dob τηλεσκόπια,που άλλους τους δυσκολεύει και άλλους όχι.Βάλε τους φακούς που συνοδεύουν το τηλ.(λογικά θα είναι plossl 10mm,25mm),και κοίτα έναν φωτεινό στόχο,πχ.τον πλανήτη Δία καθώς εμφανίζεται στο πεδίο του προσοφθάλμιου.Για να παρακολουθήσεις τον στόχο σωστά,πρέπει αφού εστιάσεις προσεκτικά (και διορθώνεις την εστίαση καθώς οι στόχοι αλλάζουν θέση στον ουρανό),να τον αφήνεις (μαντεύοντας την διαδρομή του μέσα στο οπτικό σου πεδίο) να κινείται χωρίς να ακουμπάς το τηλεσκόπιο,γιατί έτσι θα μεταδίδεις δονήσεις και θα θολώνει-έστω και ελαφρά-το είδωλο.Όσο μικρότερο το πεδίο του φακού σου,τόσο λιγότερο χρόνο θα μένουν οι στόχοι μέσα στο πεδίο σου,και θα πρέπει να ξανακάνεις την ίδια διαδικασία,ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείς φακούς μικρής εστιακής απόστασης-ακόμα πιο πολύ σε συνδυασμό με barlow-που θα σου δίνουν μεγαλύτερη μεγέθυνση και άρα μικρότερο πεδίο!

Χρησιμοποίησε λοιπόν αρχικά τον 25mm,και μετά τον 10mm στον Δία (μια καθαρή νύχτα,και χωρίς να έχεις στην περιοχή σου καπνούς απο τζάκια,γιατί δημιουργούν και θερμικά ρεύματα που θολώνουν το είδωλο),και δώσε χρόνο στο να καταλάβεις πόσο άνετα παρατηρείς απο τέτοιους φακούς!Έχουν φαινόμενο πεδίο (AFOV) γύρω στις 50ο.Αν έχεις την κατάλληλη υπομονή και επιμονή να παρακολουθείς χωρίς πρόβλημα με τέτοιους φακούς,τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους plossl της Celestron που σου πρότεινα στο προηγούμενο πόστ,και να κάνεις μεγάλη οικονομία στα χρήματα.

Αν όμως δυσκολεύεσαι-δώσε όμως αρκετό χρόνο στον εαυτό σου να καταλάβει αυτό το θέμα-τότε θα κάνεις πιο άνετη και ξεκούραστη παρακολούθηση με φακούς που έχουν μεγαλύτερο πεδίο.Σε αυτή την περίπτωση προτείνω τον zoom της Baader 8-24mm που έχει πεδίο 68ο (στα 24mm πέφτει στις 50ο).Θα έχεις σημαντικά μεγαλύτερο πεδίο-ιδιαίτερα χρήσιμο και στο να βλέπεις εκτεταμένα αντικείμενα πχ.το νεφέλωμα του Ωρίωνα,αστρικά σμήνη,τον Γαλαξία της Ανδρομέδας κλπ.Γλυτώνεις και το βάλε-βγάλε που θα έχεις με φακούς σταθερής εστιακής απόστασης.Οι περισσότεροι προτιμούν τους zoom φακούς για την ευκολία,αλλά στην οξύτητα υπερτερούν-θεωρητικά τουλάχιστον-οι plossl και οι ορθοσκοπικοί.

Στα χρήματα που διαθέτεις,αυτές είναι οι δύο καλύτερες λύσεις value for money.Κάνε και μια έρευνα αγοράς για τις τιμές,καθώς και στα μεταχειρισμένα του τελευταίου χρόνου εδώ,μήπως υπάρχει κάποιος zoom απούλητος σε καλή τιμή.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και να σκεφτείς πως νόμιζα υστερώ σε μικρότερο φακό! Για το νεφέλωμα του Ωρίωνα και την Ανδρομέδα εννοείς αν βάλω τον 10mm δεν θα το βλέπω ολόκληρο? Δεν θα προλαβαίνω γιατί θα χάνετε γρήγορα? Σόρυ για τις νηπιακές ερωτήσεις αλλά θα αργήσω να τα απαντήσω μόνος μου, το σουκού αν το επιτρέψει η συννεφιά θα κάνω την πρώτη μου παρατήρηση στη Σαλαμίνα και το πιθανότερο είναι να μην βρω τίποτα από όλα αυτά . Στον Κρόνο βασίζομαι που μάλλον τον βλέπω με γυμνό μάτι πριν ξημερώσει όταν πάω για δουλειά.
..χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο μην ανησυχείς για πράγματα που δεν καταλαβαίνεις!Δεν κάνεις άστοχες ερωτήσεις,αλλά πολύ λογικές αφού είσαι αρχάριος!Απο αυτό το στάδιο περάσαμε ΟΛΟΙ!Έχεις χρόνο να μάθεις...σιγά-σιγά να το απολαμβάνεις!

Με τον 10mm,έχεις μεγέθυνση 120x (μεγέθυνση=εστιακή απόσταση τηλεσκοπίου/εστιακή απόσταση προσοφθάλμιου δηλ.1200mm/10mm=120x).Σε αυτή την μεγέθυνση και με δεδομένο το τυπικό πεδίο των 50ο που έχει ο plossl 10mm δ ε ν θα δείς ολόκληρο το νεφέλωμα του Ωρίωνα.Θα το δείς με φακό 10mm,68ο και άνω...Αλλιώς με τον 25mm,έχοντας όμως μικρότερη μεγέθυνση.Κάνε τις δοκιμές χωρίς άγχος και μεγάλες προσδοκίες,γιατί δεν ξέρω και την φωτορύπανση της περιοχής που θα παρατηρείς.Πάντως και σε περιοχή με σχετική φωτορύπανση (προάστια πόλης) με το 10" τηλ.σου θα το δείς μια χαρά!Θα σε βάλω σε μπελάδες αν σου πω οτι με ένα φίλτρο ΟΙΙΙ θα το δείς ασυγκρίτως καλύτερα?Το 10" συμπεριφέρεται άψογα με φίλτρα που κόβουν πολύ φώς όπως το ΟΙΙΙ!

Λοιπόν για να βλέπεις άνετα εκτεταμένα σώματα όπως το νεφέλωμα του Ωρίωνα και στη σωστή μεγέθυνση,πάρε για φακό τον Baader Hyperion zoom Mark IV 8-24mm,που έχει πεδίο 68ο (στα 24mm πέφτει στις 50ο).Αν αντέχεις πάρε και τον barlow Baader zoom 2.25x,που συνεργάζεται άψογα με τον παραπάνω φακό και έχεις καλύψει τις περισσότερες ανάγκες σου!Αργότερα μπορείς να πάρεις κάποιον Nagler 11mm στις 82ο...350€ περίπου... :)

Νομίζω οτι ο συγκεκριμένος zoom με το πεδίο των 68ο,είναι ιδανική αγορά αφού θέλεις να βλέπεις και τα νεφελώματα χορταστικά!

Με κάποιον φίλο έμπειρο,έλεγξε την ευθυγράμμιση των κατόπτρων.Βάζοντας τον 25mm και εστιάζοντας στα άστρα,αν είναι καλή η ευθυγράμμιση τότε δεν θα βλέπεις "ουρίτσες" στα άστρα σαν να είναι γυρίνοι βατράχων (σφάλμα κόμης).Όταν μεταφέρεις το τηλ.μην το τραντάζεις (να κάθεται στα μαλακά-στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου δεμένο,ΟΧΙ στο πορτ-μπαγκάζ).Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος με τα τραντάγματα να χαλάσει η ευθυγράμμιση.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

με δεδομένο το τυπικό πεδίο των 50ο που έχει ο plossl 10mm δ ε ν θα δείς ολόκληρο το νεφέλωμα του Ωρίωνα.Θα το δείς με φακό 10mm,68ο και άνω.
Aν σου πω οτι μόλις τώρα με αυτό το παράδειγμα κατάλαβα οτι πεδίο και μεγένθυση δεν πάνε αναγκαστικά μαζί? Την δεύτερη μέρα που διάβασα το πόστ σου. Το άλλο που κατάλαβα είναι πως έχω μεγάλο δρόμο με τους φακούς. :D :D
..χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο μην στεναχωριέσαι και μην αγχώνεσαι για πράγματα που δεν καταλαβαίνεις ακόμα!Δεν έχει τόση σημασία με ποια ταχύτητα μαθαίνεις,αφού σου αρέσει η αστρονομία!!!Θα τα μάθεις αυτά που πρέπει έστω και πιο αργά!Αφού χάϊδεψες το τηλεσκόπιο,θα περιεργαστείς και τους προσοφθάλμιους,σαν πολύτιμα και όμορφα αντικείμενα,και θα σου αρέσουν ακόμα πιο πολύ όταν καταλάβεις πώς λειτουργούν,τί δουλειά κάνουν σε συνεργασία με το τηλεσκόπιο!Απλώς θέλει αγάπη,όρεξη και πολύ διάβασμα μεθοδικό,πράγμα που κάναμε όλοι μας με διάφορες ταχύτητες...Δεν χρειάζεται να αποδείξεις σε κανέναν-ούτε στον εαυτό σου-τίποτα,ούτε να νιώθεις άβολα επειδή κάποιοι λόγω σπουδών και κάποιων ικανοτήτων έμαθαν πιο γρήγορα και εύκολα ένα σωρό πράγματα.

Άλλωστε υπάρχουν και εδώ και στο ίντερνετ γενικά,ένα σωρό άρθρα και βιντεάκια κατατοπιστικά,αναλυτικά,πολύ απλά και κατανοητά για τα βασικά της ερασιτεχνικής αστρονομίας.Θα τα εφαρμόσεις πολλές φορές και θα τα μάθεις στην πράξη.Μην φοβάσαι ούτε την ευθυγράμμιση,κατανόηση θέλει και εξάσκηση....και στην αρχή να σου δείξει κάποιος φίλος πώς γίνεται,για να μην δυσκολευτείς.

Για το θέμα της εκλογής προσοφθάλμιων νομίζω οτι η καλύτερη λύση για γενική χρήση,είναι ο zoom Baader Hyperion Mark IV,8-24mm.Με το 68ο πεδίο θα βλέπεις τα περισσότερα νεφελώματα ολόκληρα και σε μεγεθύνσεις 100x!Εκτός και αν έχεις υπομονή με το tracking (την παρακολούθηση του στόχου),οπότε το βαλιτσάκι των plossl (έχει και εξαιρετικό barlow 2x μέσα) θα σου έρθει πιο οικονομικά...

Όσο μεγαλώνει η μεγέθυνση μικραίνει το π ρ α γ μ α τ ι κ ό πεδίο(TFOV),το οποίο όμως εξαρτάται και απο το φαινόμενο πεδίο AFOV του φακού.

Πρακτικά-με καλή προσέγγιση-ισχύει:πραγματικό πεδίο(TFOV)=φαινόμενο πεδίο(AFOV)/μεγέθυνση,όπου μεγέθυνση=εστιακή απόσταση τηλεσκοπίου/εστιακή απόσταση προσοφθάλμιου.Στο δικό μας τηλεσκόπιο η εστιακή απόστασή του είναι 1200mm.Ένα πολύ χρήσιμο site που υπολογίζει τα άνω και το exit pupil είναι το:

https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/

Μπορείς να αποθηκεύσεις την σελίδα και λειτουργεί και χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ (χωρίς τις εικόνες).

Μπορείς να δείς σχετικά πόστ και συζητήσεις γι'αυτά,ψάχνοντας μεταξύ άλλων και εδώ:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=18321&highlight=afov+tfov

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11267&highlight=afov+tfov

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4752&postdays=0&postorder=asc&highlight=afov+tfov&start=15

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5571&postdays=0&postorder=asc&highlight=afov+tfov&start=0

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15850&postdays=0&postorder=asc&highlight=afov+tfov&start=0

Μπορείς να δείς παρεμπιπτόντως μέλη του forum που τώρα είναι έμπειροι και με πολλές γνώσεις,πριν 10 χρόνια,σαν αρχάριοι είχαν-είχαμε απορίες περίπου σαν τις δικές σου...Οπότε όλοι απο κάπου αρχίσαμε σαν τελείως άσχετοι... :-k Θάρρος λοιπόν και αγάπη...να το απολαύσεις και θα χαίρεσαι αληθινά με αυτά που θα ανακαλύπτεις σιγά-σιγά! :D

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης