Jump to content

Πρώτος μήνας αστρο-παρατήρησης και ερωτήσεις


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας,

 

εδώ και περίπου ένα μήνα με φίλους και φίλες κάνουμε τακτικές εξορμήσεις για αστρο-παρατήρηση. Με τη γνώση που είναι συσσωρευμένη στο forum αυτό, βιβλίο με χάρτες και μερικά ζευγάρια κιάλια καταφέραμε να βρούμε και να δούμε τα λαμπερά αντικείμενα βαθέως ουρανού, Orion Nebula, Πλειάδες, κτλ. Ο εξοπλισμός μας αποτελείται από:

 

1) πτυσσόμενες καρέκλες,

2) 2 ζευγάρια 7 x 50 (porro γενικής χρήσης ή αλλιώς κιάλια της μαμάς και του μπαμπά)

3) 1 Ζευγάρι 22 x 60 (made in USSR 1984 !)

4) το βιβλίο skywatch

5) LED χαμηλού κόκκινου φωτός.

 

Καταρχάς ομολογώ δεν περίμενα να δω ποτέ Orion Nebula. Με τα 22 x 60 φαίνεται πολύ καλύτερα από τα 7 x 50 παρόλο που είναι πολύ παλιά και κακής ποιότητας κιάλια (δεν φαίνεται να έχουν coating). Γενικά μας αρέσει να καθόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι να κοιτάμε τα αστέρια και να συζητάμε ταυτόχρονα για αυτά χαλαρά από τις καρέκλες μας.

 

Μένουμε σε κωμόπολη με πρόσβαση στο απόλυτο σκοτάδι σε απόσταση 1-2 km από την κατοικία. Επειδή γενικά μέσα στην κωμόπολη έχει αρκετά σημεία φωτός και χαλάνε την νυχτερινή όραση επιλέγουμε να διανύουμε με αυτοκίνητο αυτή την απόσταση για να έχουμε απόλυτο σκοτάδι.

 

Γενικά πηγαίνουμε για αστροπαρατήρηση 2-3 φορές το μήνα και μας αρέσει να βάζουμε στόχο στην επόμενη εξόρμηση κάθε φορά να εντοπίζουμε και να βλέπουμε 2-3 νέα αντικείμενα. Δεν θέλουμε να το πάμε γρήγορα, παρόλο που το σύμπαν είναι απέραντο, το τι μπορούμε να δούμε είναι πεπερασμένο. Οπότε θέλουμε να απολαύσουμε το ταξίδι αυτό στον κόσμο της αστροπαρατήρησης.

 

------------

 

Με βάση αυτές τις συνθήκες, σκεφτόμαστε να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό μας σε κάτι καλύτερο.

 

Λύση 1: Καλύτερα κιάλια. Τα κιάλια γενικά μας αρέσουν γιατί είναι πολύ εύχρηστα. Τα 7 x 50 μας άρεσαν αρκετά γιατί έχουν μεγάλο εύρος παρατήρησης παρόλο που δεν συγκεντρώνουν πολύ φως. Με τα 22 χ 60 παρόλο που η Nebula στον Orion φαίνεται εντυπωσιακή, είναι δύσκολο να εντοπίσεις εύκολα αστερισμούς και αντικείμενα γιατί έχουν μικρό field of view. Ίσως μια μέση λύση να ήταν καλύτερη ? Π.χ. 10 χ 60 ή ακόμα και 15 χ 70 ? Τα κιάλια που έχουμε είναι πολύ generic των 50 ευρώ. Φαντάζομαι οτι με αστρονομικά κιάλια ίδιων specs τα αντικείμενα θα φαίνονται πιο καθαρά ?

 

Λύση 2: Τηλεσκόπιο. Επειδή γενικά τα κιάλια έχουν μικρό Appreture μήπως θα ήταν καλύτερο ένα τηλεσκόπιο ? Αρχικά σκεφτόμουν για Dob 8'' αλλά είδα τα specs του και είναι αρκετά ογκώδες και βαρύ για μετακίνηση. Τι να κάνουμε είμαστε λίγο τεμπέληδες :) Τώρα τελευταία έχω δει στο forum να γίνονται αναφορές στο παρακάτω:

 

https://www.planitario.gr/dobsonian-truss-130mm.html

 

Μου αρέσει που είναι πτυσσόμενο και δεν πιάνει πολύ χώρο. Τα 130mm είναι μια μέση λύση μεταξύ των 8 ιντσών και των 70mm max που μπορώ να έχω στο χέρι με τα κιάλια. Φοβάμαι ωστόσο ότι το πτυσσόμενο σκέλος βασισμένο σε 2 άξονες και η στήριξη του μικρού καθρέφτη με 1 άξονα θα δημιουργήσουν προβλήματα cullimation. Επίσης φοβάμαι μήπως λόγω του μικρού του appreture τα αντικείμενα που μπορώ να δώ είναι πολύ λίγα και τελικά μέσα σε μερικούς μήνες να μην έχουμε κάτι νέο να δούμε. Γενικά το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο πολύ το λιμπίζομαι λόγω της φορητότητάς του αλλά τα παραπάνω δύο καίρια σημεία με φοβίζουν. Τί άποψη έχετε ?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ φίλε καλωσήρθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Πρέπει να ξέρεις οτι όσο αυξάνει η διάμετρος του αντικειμενικού φακού σε διοπτρικά τηλεσκόπια και κιάλια,και πρωτεύοντος κατόπτρου στα κατοπτρικά,αυξάνει η φωτοσυλλεκτικότητα (δηλ.θα βλέπεις πιο αμυδρά αντικείμενα) και η διακριτική ικανότητα,δηλ.η ικανότητα να διαχωρίζονται καλύτερα ως διαφορετικά,τα πολύ "κοντινά" μεταξύ τους αντικείμενα,και κατά συνέπεια η ικανότητα να βλέπεις περισσότερες λεπτομέρειες σε όλα τα αντικείμενα για δεδομένη μεγέθυνση (ιδιαίτερα στις πιο μεγάλες).Αυτό θα γίνει πιο θεαματικό στη σεληνιακή και πλανητική παρατήρηση,καθώς επίσης στους διπλούς-πολλαπλούς αστέρες και στα αστρικά σμήνη!

Αν και το SW Heritage 130/650,είναι ένα πολύ καλό εισαγωγικό τηλεσκόπιο,καλύτερη σαφώς αγορά είναι ένα 8",ή ακόμα καλύτερη ένα 10".Δεν νομίζω οτι αποτελεί πρόβλημα το βάρος-εγώ έχω το 10",και είναι μια χαρά.Απο ότι λένε μέλη του φόρουμ,το όριο φορητότητας σε αυτές τις βάσεις (κοινές dob),είναι οι 12".Επίσης μην φοβάσαι τη ευθυγράμμιση,υπάρχουν πολλές σαφείς οδηγίες εδώ και στο ίντερνετ γενικά!Απο ότι γνωρίζω απο γνώμες μελών που χρησιμοποιούν flex tube τηλεσκόπια,αν κάνεις προσεκτικά την ανάπτυξη-σύμπτυξη του σωλήνα,δ ε ν υπάρχει πρόβλημα!

Εφ'όσον είστε παρέα,μπορείτε άνετα να κουβαλήσετε τον εξοπλισμό!Και θα αποζημιωθείτε με αυτά που θα δείτε παραπάνω!Κοιτάξτε και στις αγγελίες μεταχειρισμένων τους τελευταίους μήνες,υπήρχαν πολλές αγγελίες με εξαιρετικές τιμές!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου δεν το συζητάμε. Πάτε κατευθείαν για 8". Οι φόβοι σου δεν ευσταθούν. Το 8'' μια χαρά φορητό είναι εφόσον έχετε και αμάξι. Ούτε βαρύ είναι να μην μπορείτε να το σηκώνεται και θα δείτε πολλά περισσότερα αντικείμενα. Ασε που όπως λες έχετε σκοτεινό ουρανό. 8" με κλειστά μάτια για να μην πω μεγαλύτερο.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρε παιδιά σωστότατες οι συμβουλές σας αλλά δεν καταλάβατε ότι η παρέα είναι σε άλλη φάση . Δεν ψήνεται να δει τον NGC7331 ούτε το Χ πλανητικό νεφέλωμα. Ίσως σιγά σιγά να της γεννηθεί κι αυτή η ανάγκη αλλά τώρα θα θέλανε κάτι ελαφρύ που να κάνει γύρα από χέρι σε χέρι και να παρατηρούν ανοικτά σφαιρωτά σμήνη , asterism και κανένα μεγάλο νεφέλωμα ή γαλαξία.

Εγώ θα πρότεινα μεγαλύτερα κιάλια

 

https://www.planitario.gr/skymaster-15x70.html

Διαφέρει η ποιότητα από τεμάχιο σε τεμάχιο. Να τα δοκιμάσετε πριν τα πάρετε . Αν πετύχετε καλό κομμάτι θα σας ικανοποιήσει πλήρως.

 

ή ένα μικρό τηλεσκόπιο οπως:

 

 

https://www.planitario.gr/powerseeker-80azs.html

 

Μικρό διοπτρικό ευχρηστο που κάνει και για επίγεια παρατήρηση και δε χρειάζεται ευθυγράμμιση.

 

 

 

https://www.planitario.gr/dobsonian-truss-130mm.html

 

Έχει πολύ μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα απ το πρώτο και μπορείται να δείτε πααρα πολλά αντικείμενα. Θα χρειαστείτε βέβαια ένα μικρό τραπεζάκι και κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να ευθυγραμμίσετε τα κάτοπτρά του.

 

ipapaste σχετικά με την ανησυχία σου μήπως εξαντλήσεις τους στόχους του ουρανού θα σου πω πως ο ουρανός είναι ανεξάντλητος ακόμα και για τις μικρές διαμέτρους. Επίσης τα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια διατηρούν καλή μεταπωλητική αξία οπότε αν κάτι δε σας ταιριάζει το πουλάτε σχετικά εύκολα.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρε παιδιά σωστότατες οι συμβουλές σας αλλά δεν καταλάβατε ότι η παρέα είναι σε άλλη φάση . Δεν ψήνεται να δει τον NGC7331 ούτε το Χ πλανητικό νεφέλωμα.
Εγώ προσωπικά δεν κατάλαβα αυτό που λες. Κατάλαβα πως θέλουν να μπουν στα βαθιά και απλά κάτι έχουν διαβάσει απ τα τόσα που έχουμε γράψει κατι το πήραν της μετρητής, με αποτέλεσμα να έχουν μπερδευτεί και να πηγαίνουν σημειωτών. Αν όμως επιμένουν σε κάτι μικρό και φορητό και είναι συνειδητοποιημένοι για αυτό, τότε μια χαρά προτάσεις τους έχεις κάνει.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωστή η παρατήρησή σου φίλε HOMO,αλλά τρώγοντας έρχεται η όρεξη!Ίσως ο φίλος μας και να "ψήνεται" με την παρέα του για βουτιά στα "βαθιά"! :D Δεν θέλει και πολύ για να κολλήσεις...έτσι έγινε με όλους μας! :cheesy:

Γι'αυτό και τους παρακινήσαμε να πάνε κατευθείαν στο "ψητό",και να μην μπλέκουν με το "αγόραζε και μετά πούλα" όπως συνήθως γίνεται...τέλος πάντων!

Επειδή έχουν ήδη κιάλια,τα μεγαλύτερα ίσως δεν θα προσφέρουν κάτι αξιόλογο παραπάνω,όπως θα πρόσφερε ένα διοπτρικό 80/400.Αυτά τα φθηνά τηλεσκόπια όμως,έχουν κάποια θέματα ποιότητας στους προσοφθάλμιους και στις βάσεις που συνοδεύονται.

Μια πολύ καλή επιλογή διοπτρικού μεταχειρισμένου:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26193 (περιλαμβάνει και διαγώνιο κάτοπτρο 90ο)

όπως επίσης και αυτό:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=25721

Σημείωση: οι αγγελίες δίνονται ενδεικτικά-να πάρουν μια ιδέα-δ ε ν ξέρω αν ισχύουν ακόμα,φυσικά πρέπει να ρωτήσουν,και να ψάξουν γενικά τις αγγελίες και για άλλες ευκαιρίες!

Αυτά τα διοπτρικά έχουν πολύ λιγότερο χ ρ ω μ α τ ι κ ό σφάλμα και γενικά ασυγκρίτως καλύτερη οπτική ποιότητα απο τα Skymaster 15x70,Bresser 20x80,και γενικά κιάλια αυτής της κατηγορίας (εγώ τα 15x70 τα χρησιμοποιώ 7.5 χρόνια για αναζήτηση στόχων πάνω σε μ ο ν ό π ο δ ο,για ευελιξία.Όμως για παρατήρηση,υπάρχουν καλύτερες επιλογές).Συν οτι με τηλεσκόπιο βλέπεις υπο γωνία 90ο,πράγμα ασυγκρίτως πιο άνετο ιδιαίτερα σε μεγάλες γωνίες θέασης,σε σχέση με τα κιάλια,και βέβαια έχεις την δυνατότητα εναλλαγής προσοφθάλμιων φακών,μεγεθύνσεων και οπτικών πεδίων,που δεν έχεις με τα κιάλια (εκτός απο λίγες και πανάκριβες περιπτώσεις κιαλιών)!

Να σημειώσω οτι τα βραχύσωμα διοπτρικά(πχ.80/400,102/500 κλπ.) είναι πιο βολικά στην μεταφορά,και δίνουν μεγαλύτερα οπτικά πεδία,αλλά παρουσιάζουν περισσότερο χρωματικό σφάλμα απο τηλεσκόπια μεγαλύτερης εστιακής απόστασης-εστιακού λόγου πχ. 80/800 ή 90/900 κλπ.

Βέβαια το SW Heritage 130/650,είναι ασυγκρίτως καλύτερη επιλογή-και σαν value for money-αλλά,ας κάνουν μια "ενδοσκόπηση" καλύτερα μέσα τους,και αν δουν οτι με αυτά που βλέπουν ήδη με τα κιάλια ε ν θ ο υ σ ι ά ζ ο ν τ α ι,να ψάξουν στα μεταχειρισμένα και για dob 8",10",12",που θα μπορέσουν να τα μεταπωλήσουν εύκολα,αν τελικά δεν κολλήσουν στο χόμπυ!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Καλησπέρα,

 

ευχαριστώ πολύ για όλες τις συμβουλές. Μετά από αρκετές εβδομάδες έχουμε καταλήξει σε δύο επιλογές:

 

SW Truss 130mm

 

SW Dob Pyrex 8'

 

Για το πρώτο μας δελεάζει πολύ η τιμή και η ευκολία μετακίνησης. Φοβόμαστε ωστόσο οτι δεν είναι σημαντική αναβάθμιση από τα κιάλια.

 

Για το δεύτερο, μας δελεάζει φυσικά η διάμετρος. Φοβόμαστε μήπως η μετακίνηση είναι δύσκολη με το αμάξι ή μη πάνε χαμένα τα λεφτά καθώς καταλάβουμε οτι δεν είναι δα και τόσο μεγαλύτερη αναβάθμιση από τα κιάλια και το παρατήσουμε στην ντουλάπα.

 

Κλείνουμε μάλλον προς το dob8. Έχω τρεις ερωτήσεις πριν την απόφαση.

 

1)Σε σκοτεινό ουρανό, συγκριτικά η φωτεινότητα των DSO μεταξύ 130mm και 8' είναι αισθητά μεγάλη ?

 

2)Επειδή δεν έχω πρόσβαση σε αστρονομικούς ομίλους για να δω από κοντά, πόσο φωτεινά φαίνεται το "μέσο" DSO από ένα Dob8 σε σκοτεινό ουρανό σε σχέση με το πόσο φωτεινό φαίνεται το Orion Nebula μέσα από τα 7 χ 50 κιάλια ? Προσπαθώ να καταλάβω τι περίπου θα δούμε.

 

3)Υπάρχει περίπτωση αν αγοράσω από τα γνωστά μαγαζιά του εσωτερικού η μεταφορά να κάνει ζημιά στο τηλεσκόπιο (π.χ. να σπάσει το κάτοπτρο λόγω κακομεταχείρησης από τη μεταφορική ?)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η επιλογή dob8"=200mm είναι ασυγκρίτως καλύτερη απο το 130mm=5",και συντριπτικά καλύτερη σε φωτοσυλλεκτικότητα και διακριτική ικανότητα απο τα κιάλια 50 ή 70mm!Θα δείς πολύ περισσότερα αντικείμενα και με περισσότερες λεπτομέρειες (αυτό σημαίνει τελικά-στην πράξη-μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα) σε όλα τα αντικείμενα (μπορείς να το διαπιστώσεις αυτό εύκολα και στη Σελήνη!)

Το 8" είναι η καλύτερη και με διαφορά επιλογή,και μπορείς να το μεταπωλήσεις εύκολα!Προσπάθησε να το βρείς εδώ μεταχειρισμένο!

Αν το πάρεις καινούργιο,τα καταστήματα στέλνουν με courier και ΟΧΙ με μεταφορικές-εκτός αν το θέλεις εσύ-τα συσκευάζουν άριστα και δεν παθαίνουν το παραμικρό στη μεταφορά.Σε περίπτωση ελαττώματος,επιστρέφεις το προϊόν με δικά τους έξοδα-όχι δικά σου-και δεν έχεις να ανησυχείς για θέματα ασφαλείας!

Όπως όμως σου είπα κάνε μια έρευνα εδώ για μεταχειρισμένα,τα οποία θα πάρεις σε πολύ καλύτερη τιμή απο τα κανούργια,και συνήθως είναι σε άριστη κατάσταση!Μέχρι τώρα δεν είδα κάποιο παράπονο μέλους του φόρουμ να πήρε προβληματικό μεταχειρισμένο απο άλλο μέλος!

Όσο για την μεταφορά του dob 8",θα μπει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου,ΟΧΙ στο πόρτ μπαγκάζ,χωράει σε ένα τυπικό αυτοκίνητο,και θα δείτε το Σύμπαν με αυτό πολύ καλύτερα!!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα ευχαριστώ. Έχεις καμιά εκτίμηση για την δεύτερη ερώτηση που έκανα ? Προσπαθώ να κάνω μια άτυπη εκτίμηση του τί περίπου να περιμένω να δω.

 

Π.χ. το πώς φαίνεται η orion nebula από τα 7 χ 50 θεωρώ ικανοποιητικό οπτικό περιεχόμενο. Αν είναι το μέσο DSO να το βλέπω με dob8 όσο φωτεινά βλέπω την Orion Nebula που είναι το πιο φωτεινό με τα κιάλια θα ήταν καλά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσο μεγαλύτερη η διάμετρος του κατόπτρου,τόσο μεγαλύτερη η φωτοσυλλεκτικότητα και η δ ι α κ ρ ι τ ι κ ή ικανότητα!Αυτό σημαίνει οτι με το 8" θα βλέπεις πολύ πιο φωτεινά τα αντικείμενα,άρα θα γίνονται ορατά και τα πιο σκοτεινά,αλλά θα βλέπεις και περισσότερες λεπτομέρειες στα αντικείμενα!Θα μπορείς να βάζεις και μεγαλύτερες-μέσα σε κάποια όρια-μεγεθύνσεις (εφ'όσον στο επιτρέπει και η κατάσταση της ατμόσφαιρας),ώστε να αναδεικνύονται καλύτερα η δομή και οι λεπτομέρειες των αντικειμένων!

Το νεφέλωμα του Ωρίωνα,είναι το πιο φωτεινό,τα άλλα αρκετά σκοτεινότερα.Αλλά με το 8" θα βλέπεις αρκετά άλλα DSO,περίπου όπως βλέπεις το άνω νεφέλωμα με τα κιάλια των 50mm απο σκοτεινό ουρανό...

Με ένα 8"και πιο μεγάλης διαμέτρου,μπορείς να βάλεις και φίλτρα για νεφελώματα όπως UHC,OIII,Η-β,κλπ.που αναδεικνύουν πολύ καλύτερα την δομή των νεφελωμάτων,και δεν τα "σηκώνουν" μικρότερης διαμέτρου τηλεσκόπια ειδικά σε φωτορυπασμένο ουρανό (επειδή αυτά τα φίλτρα-ειδικά το ΟΙΙΙ μειώνουν πολύ την φωτεινότητα)!

Μην το συζητάς,αν έχεις τη οικονομική δυνατότητα πάρε το 8" ή μεγαλύτερο και θα δείς την διαφορά!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κιάλια = πατίνι,

TRUSS 130mm = παπάκι

Dob 200mm = Αμάξι 1600cc 120 αλογατάκια.

Οσο αφορά την μεταφορά ο σωλήνας πάει στο πίσω κάθισμα και του περνάς τις δύο ζώνες για να μην φύγει. Η βάση πάει στο πορτμπαγκάζ. Αν είστε δύο στο αμάξι τότε δε θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραίο παράδειγμα Παναγιώτη (filiatra) :D

Και για να το ποσοτικοποιήσω λίγο,και να γίνει πιο μετρήσιμη η διαφορά,να πω οτι όταν διπλασιάζεται η διάμετρος του κατόπτρου (ή φακού) τετραπλασιάζεται η ένταση του φωτός που συλλέγει,δηλ.η φωτοσυλλεκτικότητά του!Αυτό σημαίνει οτι βλέπεις 4 φορές πιο φωτεινά τα αντικείμενα,ή αντίστοιχα 4 φορές πιο αμυδρά αντικείμενα!

Η διακριτική ικανότητα διπλασιάζεται!

Στο παράδειγμά μας τώρα ένα τηλεσκόπιο 8"=200mm το οποίο έχει 4 φορές μεγαλύτερη διάμετρο απο τα κιάλια 50mm,θα έχει 4*2 (4 στο τετράγωνο)=16 φορές μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα!Δηλ.θα βλέπεις 16 φορές πιο φωτεινά τα αντικείμενα,ή 16 φορές πιο αμυδρά αντικείμενα απο ότι με τα κιάλια 50mm!!Η διακριτική ικανότητα του 8" είναι 4 φορές μεγαλύτερη απο τα κιάλια 50mm!

Και σε μεγέθη φαινόμενης λαμπρότητας (mag),όπου mag=7.5+5x log(διάμετρος σε εκατοστά),θα βλέπεις με τα κιάλια 50mm,αντικείμενα μέχρι mag=11

ενώ με το τηλεσκόπιο 8''=200mm,αντικείμενα μέχρι mag=14!

Ελπίζω να το ξεκαθαρίσαμε το θέμα :)

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πήραμε το SW DOB pyrex 8 τελικά. Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές. Πιστεύω η επιλογή ήταν η καλύτερη δυνατή. Ο καιρός θα δείξει. Έχουμε καβάντζα και τα βιβλία ouranometria, κάποια στιγμή θα πάρουμε και έναν barlow, επιβάλλεται :P

 

Και ίσως και κανένα narrowband filter για τις νέμπουλες :P

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ καλή επιλογή το SW 8" σε δυνατότητες και value for money!

Για να μην παίρνεις ξεχωριστά φακούς που θα κοστίσουν αρκετά,προτείνω

1)τον Baader zoom Hyperion Mark IV 8-24mm+barlow zoom Hyperion 2.25x.Ο zoom έχει πεδίο 68ο αλλά μόνο στις μικρές εστιακές,μέχρι περίπου τα 11mm.Μετά πέφτει σταδιακά στις 42ο,μέχρι τα 24mm.Με το πεδίο των 68ο μπορείς να δείς καλύτερα τα εκτεταμένα σώματα πχ.νεφελώματα κλπ.Επίσης και πιο μικρά σώματα μένουν για περισσότερο χρόνο στο οπτικό πεδίο (αν έχεις πρόβλημα με την χειροκίνητη οδήγηση του τηλεσκοπίου).

2)Το βαλιτσάκι προσοφθάλμιων plossl της Celestron.Έχει μέσα φακούς 6,8,13,17,32mm,barlow 2x-ο οποίος είναι εξαιρετικός-και μπορώ να εγγυηθώ για την άριστη οπτική συμπεριφορά όλων των φακών,που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε σχέση με πολύ ακριβότερους στην οξύτητα (πχ.ορθοσκοπικούς)!Το πακέτο αυτό είναι το καλύτερο value for money,το χρησιμοποιώ εντατικά 7.5 χρόνια (και έχω και άλλους πολύ ακριβότερους φακούς),με μόνο μειονέκτημα το τυπικό πεδίο των 52ο,και ίσως το eye-relief αν φοράς χοντρά γυαλιά.

Αν πάρεις το βαλιτσάκι που είναι 100 ευρώ περίπου φθηνότερο απο τον παραπάνω zoom,αρκεί να πάρεις για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έναν φακό μεγάλου πεδίου 10-13mm,ιδανικά 11mm,80o πχ Agena(που είναι πολύ οικονομικός και ανέλπιστα καλός),ή Explore Scientific (ES) κλπ.Έτσι θα καλύψεις και τα περισσότερα νεφελώματα και εκτεταμένα σώματα όπως ανοιχτά αστρικά σμήνη κλπ.

Καλές παρατηρήσεις-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πήραμε το SW DOB pyrex 8 τελικά. Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές. Πιστεύω η επιλογή ήταν η καλύτερη δυνατή. Ο καιρός θα δείξει. Έχουμε καβάντζα και τα βιβλία ouranometria, κάποια στιγμή θα πάρουμε και έναν barlow, επιβάλλεται :P

 

Και ίσως και κανένα narrowband filter για τις νέμπουλες :P

 

Καλορίζικο.Το τι επιβάλεται θα το δείτε με τον καιρό.Οι ανάγκες δημιουργούνται στην πράξη.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα,

 

πρώτη βραδιά παρατήρησης χτες. Δυστυχώς είχε φεγγάρι οπότε περιοριστήκαμε στο φεγγάρι. Ωραία ήταν. Δεν με έχει πιάσει ακόμα Appreture fever, αλλά με έχει πιάσει magnification fever βλέποντας τους κρατήρες. Τόσο που θέλω να πάρω και ένα προσοφθάλμιο 5mm να το συνδυάσω και με έναν Barlow για να βγάλω 500 zoom μόνο και μόνο για το Φεγγάρι. Δεν είναι καλή επιλογή έτσι ?

 

Επίσης, το τηλεσκόπιο έχει focal length 1200mm αλλά ο σωλήνας είναι 114 περίπου εκατοστά. Πώς προκύπτει αυτή η διαφορά ?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το υπόλοιπο μήκος που υπολείπεται του εστιακού 1200mm,είναι το μήκος απο το δευτερεύον κάτοπτρο μέχρι τον προσοφθάλμιο.Το εστιακό μήκος 1200mm,είναι η διαδρομή του φωτός (που πρακτικά έρχεται απο το άπειρο) απο το πρωτεύον κάτοπτρο,ανακλάται στο δευτερεύον και συνεχίζει μέχρι τον προσοφθάλμιο.

Σου είχα συστήσει 2 πακέτα φακών σαν τα καλύτερα value for money σε προηγούμενο πόστ!Μην αγοράζεις μεμονωμένους φακούς,στην αρχή τουλάχιστον,θα σου κοστίσουν πολύ περισσότερα χρήματα,χωρίς λόγο!Οι μόνοι φακοί που αξίζει να αγοράσεις αργότερα είναι φακοί ευρέως πεδίου-πάνω απο 70ο-κυρίως για νεφελώματα κλπ DSO (ιδανικά 11mm).Με φακούς μεγάλου πεδίου φαίνεται πιο εντυπωσιακή η Σελήνη,γιατί σου δίνει την αίσθηση οτι παρατηρείς μέσα απο φινιστρίνι διαστημοπλοίου!Αλλά το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό,και παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους στην ευκρίνεια της εικόνας και γενικά την οπτική συμπεριφορά στα άκρα του οπτικού πεδίου!

Αν σε ενδιαφέρει η πλανητική παρατήρηση,τότε το βαλιτσάκι προσοφθάλμιων plossl της Celestron είναι η ιδανική λύση,μιας και με το τηλεσκόπιό σου ΔΕΝ θα δείς καμία π α ρ α τ η ρ ή σ ι μ η διαφορά απο πολύ ακριβότερους φακούς όπως είναι κορυφαίοι ορθοσκοπικοί!Επίσης ο barlow 2x που έχει μέσα είναι εξαιρετικός και δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις άλλον barlow!Δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά στην οξύτητα απο το κορυφαίο ενισχυτικό Televue Powermate 2.5x,που επίσης έχω και είναι πολύ ακριβότερο!

Να συμπληρώσω οτι το βαλιτσάκι είναι περίπου 100€ φθηνότερο απο το πακέτο zoom (φακός+barlow) της Baader.Μπορώ να εγγυηθώ για την άριστη οπτική ποιότητα των φακών στο βαλιτσάκι στο θέμα της οξύτητας και της οπτικής συμπεριφοράς μέχρι τα άκρα του πεδίου!

Το τηλεσκόπιό σου έχει διάμετρο 200mm,άρα η μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση είναι 2x200=400x!Αυτή θα την πιάσεις μόνο σε συνθήκες άριστης διαύγειας και seeing,και όχι μέσα απο μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη,λόγω υπερβολικού μπετόν που αποβάλλει θερμότητα κατά την διάρκεια της νύχτας και δημιουργούνται έτσι θερμικά ρεύματα στην ατμόσφαιρα που παραμορφώνουν το είδωλο (κακό seeing)!

Τα 500x ίσως τα πιάσεις ΜΟΝΟ στη Σελήνη και πάλι σπάνια υπο συνθήκες άριστες στην ατμόσφαιρα!Η Σελήνη λόγω πολύ μεγάλης φωτεινότητας και contrast,όπως και επίγειοι στόχοι για τον ίδιο λόγο,αντέχει λίγο μεγαλύτερη μεγέθυνση απο την μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση που είναι 2x(διάμετρος του κατόπτρου ή αντικειμενικού φακού στα διοπτρικά,σε mm).

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο kit μάλλον θα καταλήξω. Το μόνο που με προβληματίζει λίγο στο kit είναι οτι έχει πολλούς φακούς με παραπλήσιο focal length. Π.χ 6mm και 8mm δεν έχουν και τόσο μεγάλη διαφορά. Θα μου πεις για το 1200mm focal length του τηλεσκοπίου είναι διαφορά 50x, αρκετή. Αλλά μαζί με τον barlow π.χ. 10mm + barlow = περίπου 6mm σωστά ?

 

Δεν έχει νόημα π.χ. να πάρω έναν barlow 2x, και δυο προσοφθάλμια 6mm και 15mm για να καλύψω τα κενά μεταξύ 10mm και 25mm που μου δίνει το τηλεσκόπιο ?

 

Όσο για τους φακούς με 82 μοίρες πεδίο ... Ωχ θεέ μου, σήμερα έμαθα για τους Nagler και ο πειρασμός fotodektis είναι ΜΕΓΑΛΟΣ ! Πιο μεγάλος και από την τιμή τους ! :P

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όχι δεν είναι έτσι όσο αφορά τις διαφορές στις εστιακές αποστάσεις!Υπάρχει παρατηρήσιμη διαφορά μεταξύ 6mm,8mm που με barlow 2x,θα γίνουν 3mm,4mm.

Η διαφορά στη μεγέθυνση αν και φαινομενικά μικρή είναι καθοριστική στο να αναδειχθούν λεπτομέρειες ιδιαίτερα στους πλανήτες και στην Σελήνη!

Αυτό το έχει δείξει η εμπειρία!Διαφορά 50x είναι μεγάλη στην ανάδειξη λεπτομερειών-εφ'όσον στο επιτρέπει και η ατμόσφαιρα-ακόμα και 20x,μπορεί να είναι κρίσιμη!Παράδειγμα στο δικό μου 10"=254mm διάμετρο,με άνω όριο ωφέλιμης μεγέθυνσης τα 500x,και σε συνθήκες εξαιρετικής διαύγειας και seeing,έβλεπα οξύτατες εικόνες σε μεγάλες μεγεθύνσεις στον Δία!Αλλά στα 400x ΔΕΝ έβλεπα δομή στην κηλίδα του Δία και είδα δομή στα 480x!Στα 500x την έχασα πάλι!Αυτό βέβαια θέλει εξάσκηση και άριστες συνθήκες στην ατμόσφαιρα!

Επομένως οι εστιακές των plossl στο βαλιτσάκι 6,8,(10mm που έχεις με το τηλεσκόπιο),13,17,(25mm του τηλεσκοπίου),32mm,και ο barlow 2x,είναι σωστές όσον αφορά την διαφορά τους και αυτό θα το δεις στην πράξη!

Αν τώρα σε ενδιαφέρει και η παρατήρηση νεφελωμάτων και γενικά εκτεταμένων σωμάτων όπως ανοιχτά αστρικά σμήνη,γαλαξίες όπως της Ανδρομέδας,και η αναζήτηση δύσκολων στόχων,τότε σημαντικό ρόλο έχουν οι φακοί μεγάλου πεδίου άνω των 70ο.Η πιο οικονομική λύση είναι να πάρεις τον zoom Baader 8-24mm+barlow 2.25x.Στις εστιακές 8-10mm περίπου το φαινόμενο πεδίο AFOV είναι 68ο,στα 12mm το AFOV=58ο,μετά πέφτει σταδιακά μέχρι τις 42ο(στα 24mm),που είναι μικρότερο απο τους plossl που έχουν AFOV=52ο.Μόνο ο 32mm έχει AFOV=44ο.

Δεν είναι ανάγκη να πάρεις Nagler οπωσδήποτε!Εγώ που έχω τηλ.με μικρό εστιακό λόγο f=4.7 τον χρειάζομαι γιατί έχω όλο το πεδίο καθαρό μέχρι τις άκρες!Αλλά στο δικό σου f=6 και ένας Agena 11mm AFOV=80o,πολύ φθηνότερος είναι πολύ καλή αγορά!Επίσης και η εταιρία APM έχει βγάλει ποιοτικούς φακούς μεγάλου πεδίου σε μικρές εστιακές και επίσης πολύ φθηνότερους απο Nagler!Επίσης πολύ αξιόλογη εταιρία με πολύ καλό value for money είναι η Explore Scientific (ES).Τέλος πολύ καλοί φακοί με πεδίο 76ο είναι οι Morpheus της Baader!

Πρέπει να κατασταλάξεις τί σε ενδιαφέρει πιο πολύ να παρατηρείς!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να συμπληρώσω οτι δεν είναι πάντα το μεγάλο πεδίο χρήσιμο!Αντίθετα μπορεί να γίνει και μειονέκτημα!Αν βλέπεις όχι φωτεινά αντικείμενα που δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένα,πχ σφαιρωτά αστρικά σμήνη,κομήτες,μακρινούς γαλαξίες κλπ.τότε με φακό μεγάλου πεδίου θα μπαίνουν μέσα στο πεδίο σου και σώματα πιο φωτεινά απο τον στόχο σου-άστρα συνήθως-και θα επηρεάζουν το μάτι σου,θα κλείνει η κόρη-ίριδα του ματιού και θα βλέπεις πιο σκοτεινό το στόχο σου!

Χρειάζονται λοιπόν και φακοί με το τυπικό πεδίο 52ο και με μεγαλύτερο πχ 80ο!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν και στα περισσότερα έχουμε την ίδια άποψη με τον Κώστα στο θέμα προσοφθάλμια διαφωνώ. Καλύτερα 2-3 κορυφαία προσοφθάλμια παρά πολλά μέτρια. Televue nagler, pentax XW και vixen LVW είναι για μένα οι καλύτεροι προσοφθάλμιοι απ όσους έχω εξετάσει. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι αλλά δεν έχω δει και δεν μπορώ να στους προτείνω. Ειδικά η μεσαία σου μεγέθυνση (περίπου 120-170Χ) να είναι ότι καλύτερο μπορείς να αγοράσεις. Εκεί πρώτα οι pentax xw 10 και 7mm συν ο Nagler 9mm δεν έχουν αντίπαλο. Σε αυτή τη μεγέθυνση θα κάνεις αρχικά τις περισσότερες παρατηρήσεις βαθέως ουρανού. Σιγά σιγά όταν θα αποκτάς εμπειρία θα αρχίσεις (όταν στο επιτρέπει η ατμόσφαιρα) να παρατηρείς και σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις. Τότε όμως θα έχεις εμπειρία να καταλάβεις τι χρειάζεσαι. Προσπάθησε να βρεις και τον vixen LVW 22mm για μικρή μεγέθυνση. Εϊναι εξαιρετικός προσοφθάλμιος και το απόλυτο vfm. Τώρα αν τα χρήματα δεν είναι εμπόδιο οι nagler από 24 μέχρι και τον 31mm είναι ότι καλύτερο. Ψάξε να τα βρεις μεταχειρισμένα. Θα γλυτώσεις πολλά χρήματα. Το βαλιτσάκι θα το πρότεινα μόνο αν δεν υπάρχουν τα χρήματα ή αν εδώ και τώρα θέλεις πολλές μεγεθύνσεις. Δεν λέω πως δεν δείχνουν καλά. Για να το λέει ο Κώστας σίγουρα θα έχουν καλή απόδοση. Απλά έχουν μικρό πεδίο. Και για να μεγαλώσεις το πεδίο χωρίς να χαλάει η απόδοση του προσοφθάλμιου απαιτεί σχεδιασμούς με πολλά στοιχεία όπως αυτοί που ανέφερα πιο πάνω. Αυτό συν οι επιστρώσεις ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλύτερα 2-3 κορυφαία προσοφθάλμια παρά πολλά μέτρια.

Φίλε Παναγιώτη θα συμφωνούσα μαζί σου αν οι plossl Celestron στο βαλιτσάκι ήταν μέτριοι φακοί...

Αλλά εγώ δεν τους προτείνω σαν φθηνό υποκατάστατο ποιοτικότερων φακών,αλλά σαν εξαιρετικής ποιότητας και οξύτητας προσοφθάλμιους,άψογους σε πλανητική παρατήρηση και όχι μόνο!

Ξέρω οτι οι περισσότεροι δεν έχετε παρατηρησιακή εμπειρία με τέτοιους φακούς και τους θεωρείτε της "σειράς".Όμως 8 χρόνια εντατικής και πολύ προσεκτικής παρατηρησιακής εμπειρίας με τους φακούς αυτούς,συγκρινόμενους με τον κορυφαίο Baader Genuine Ortho 5mm,(φίλος σύγκρινε και τον BGO 6 mm με τον αντίστοιχο plossl 6mm και δεν είδε διαφορά),και τον Celestron barlow 2x με τον κορυφαίο Televue Powermate 2.5x,διαπίστωσα οτι δεν υπάρχει παρατηρήσιμη διαφορά!

Στα όρια της παρατήρησης-το βλέπεις δεν το βλέπεις-και στις σπάνιες συνθήκες άριστης διαύγειας και seeing,υπάρχει υποψία υπεροχής των κορυφαίων αυτών φακών έναντι αυτών του κιτ!!

Αυτό με έκανε και σταμάτησα την αναζήτηση ορθοσκοπικών!

Τονίζω ότι όλα αυτά τα παρατηρησιακά δεδομένα αφορούν τα κοινά νευτώνια τηλεσκόπια με μ ι κ ρ ό ή μ ε σ α ί ο εστιακό λόγο που έχουμε οι περισσότεροι!Αν πάμε σε τηλεσκόπια με μεγάλους εστιακούς λόγους,άλλη σχεδίαση πχ.αποχρωματικά ED διοπτρικά,SCT,Maksutov,Richey-Chretien και με καλύτερα οπτικά,τότε ενδεχομένως να φανούν οι διαφορές!

Όλα αυτά που λέω,τα δείχνει η παρατηρησιακή εμπειρία πολλών χρόνων,δική μου αλλά και όσων έχουν ελέγξει αυτά τα οπτικά με τα συνηθισμένα τηλεσκόπια που έχουμε!

Ο φίλος που του πρότεινα το βαλιτσάκι,ενδιαφέρθηκε για πλανητική παρατήρηση και για αξιόλογες μεγεθύνσεις και του πρότεινα για το 8" f/6 νευτώνιό του,το καλύτερο πακέτο σε οξύτητα και οπτική συμπεριφορά και στην καλύτερη τιμή!Όχι μέτριους φακούς!

Για το θέμα του πεδίου οι 52ο δεν είναι λίγες,ούτε πολλές...Οι ορθοσκοπικοί έχουν μικρότερο,γύρω στις 44ο και μικρότερο eye-relief!O Baader zoom Hyperion 8-24mm που επίσης πρότεινα,έχει μεγάλο πεδίο 68ο μόνο στις μικρές εστιακές 8-10mm!Μετά το πεδίο πέφτει σταδιακά μέχρι τις 42ο,μικρότερο απο plossl!

Του πρότεινα σε προηγούμενο πόστ φακούς ευρέως πεδίου πάνω απο 70ο,ιδανικά στα 11mm,γιατί σε αυτές τις μεσαίες μεγεθύνσεις-όπως είπες και εσύ-θα δεί τα περισσότερα νεφελώματα και DSO!

Δεν είναι το ζητούμενο πάντα το μεγάλο πεδίο!Όπως έγραψα και σε προηγούμενο πόστ,μπορεί να είναι πρόβλημα το μεγάλο πεδίο,όταν παρατηρεί κανείς αμυδρά και όχι εκτεταμένα αντικείμενα,πχ.σφαιρωτά αστρικά σμήνη,κομήτες,αρκετούς γαλαξίες κλπ.Γιατί τότε θα μπαίνουν μέσα στο πεδίο φωτεινότερα αντικείμενα απο τον στόχο του (άστρα συνήθως),θα επηρεάζεται η κόρη του ματιού και θα κλείνει,με αποτέλεσμα να φαίνονται οι αμυδροί στόχοι ακόμα σκοτεινότεροι!

Άρα λοιπόν χρειάζονται και οι φακοί τυπικού πεδίου 52ο,αλλά και φακοί μεγάλου πεδίου!

Πολλοί βέβαια προτιμούν τους φακούς ευρέως πεδίου,επειδή προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στην παρατήρηση,αλλά αυτό δεν υποβαθμίζει σε ποιότητα τους άλλους!

Αν κάποιος έχει πρόβλημα με τη χειροκίνητη οδήγηση του τηλεσκοπίου,και τον δυσκολεύει η συνεχής διόρθωση ιδιαίτερα στις μεγάλες μεγεθύνσεις,τότε σαφώς θα τον βολέψουν φακοί μεγάλου πεδίου που θα έχουν όμως και καλή οπτική συμπεριφορά μέχρι τα άκρα του πεδίου(=>ακριβοί),γιατί θα μένει ο στόχος πιο πολύ χρονικό διάστημα μέσα στο πεδίο!

Στο θέμα των αγορών προσοφθάλμιων,χρειάζεται μελέτη και προσαρμογή στις ανάγκες του καθενός!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ίσως ο Κώστας μετράει περισσότερο το Value for money και τελικά, τον εξοπλισμό με

τον οποίο καταλήγεις δίνοντας ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ποσό χρημάτων. Και επειδή και εγώ

στα 27 χρόνια που ασχολούμαι με το χόμπι είμαι της ίδιας λογικής (επειδή τα οικονομικά δεν βγαίνουν πάντα), θεωρώ ότι το βαλιτσάκι αυτό είναι εξαιρετικό καθώς έχω χρησιμοποιήσει κάποιους από αυτούς τους φακούς (χωρίς όμως να τους έχω συγκρίνει το ίδιο βράδυ με nagler).

 

Επεκτείνοντας τη λογική του Κώστα (και υποπτεύομαι ότι μάλλον κάπου εκεί στοχεύει), θα έλεγα

ότι με τα χρήματα ενός nagler, θα αναβαθμίσει σε 12". Με την αγορά 2 nagler σε 12" goto (πουλώντας και το 8" και βλέπωντας και μεταχειρισμένα).

 

Επειδή το τηλεσκόπιο είναι πάντα πιο μεγάλη αναβάθμιση (με δεδομένο το βαλιτσάκι της celestron)

σε σχέση με τα προσοφθάλμια, ίσως καλό θα ήταν να κρατηθούν τα χρήματα σε αυτή την περίοδο και όταν νιώσουν ότι είναι πιο έμπειροι και θα ήθελαν το κάτι παραπάνω (κάτι που δεν γνωρίζουμε πόσο θα πάρει. 1 χρόνο; 2 χρόνια; 3 χρόνια; παραπάνω; ) να αγοράσουν ένα 12" (ή 14" που είναι τεράστια αναβάθμιση

σε σχέση με το 8") και θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο ενδιαφέρον τους, γιατί να μην ξεχνάμε,

το είδος του εξοπλισμού που έχουμε βοηθάει το έμφυτο ενδιαφέρον πάρα πολύ.

 

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, όλο και σε κάποιο αστροπάρτυ θα δανειστούν ένα Nagler να δουν μέσα από αυτό και να σχηματίσουν άποψη για το πως πρέπει να κινηθούν περαιτέρω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν στοχεύω μόνο στο value for money!Έχω τεστάρει τους φακούς αυτούς εξαντλητικά!Διαβάστε προσεκτικά τί έχω γράψει!

Επειδή έχω Nagler και έχω εξετάσει συγκριτικά τους φακούς αυτούς,σε καμιά περίπτωση δεν υπερτερούν οι Nagler ή οι Morpheus σε οξύτητα και γενικά οπτική συμπεριφορά σε σχέση με τους plossl στο βαλιτσάκι!Δεν βλέπεις καμία διαφορά στο θέμα αυτό!Αν υπάρχει υπεροχή στην οξύτητα σε εξαιρετικές συνθήκες διαύγειας και seeing,θα είναι στους plossl,που όπως και οι ορθοσκοπικοί έχουν λιγότερα στοιχεία!

Οι nagler κλπ "λιμουζίνες" υπερτερούν στο πολύ μεγαλύτερο πεδίο που δίνουν έναντι των 52ο των plossl,και ακόμα περισσότερο των ~44ο των ορθοσκοπικών.Και η υπεροχή των nagler,συνίσταται στο οτι δίνουν όχι μόνο πεδίο 82ο,αλλά αυτό είναι διορθωμένο και οξύ μέχρι τα άκρα του πεδίου,χωρίς καμπύλωση πεδίου,θολώματα στα άκρα,χρωματικά σφάλματα,βινιεταρίσματα κλπ.Μιλάω για nagler 11mm,7mm που έχω.Δεν ξέρω σε μεγαλύτερες εστιακές πώς συμπεριφέρονται.

Και σίγουρα αποτελούν άριστη επιλογή σε όσους έχουν τηλεσκόπια με μικρό εστιακό λόγο,γιατί εκεί κάποιοι φακοί ευρέως πεδίου τα "θαλασσώνουν"(πχ.οι κοινοί Hyperions)!

Παιδιά μην μπερδεύουμε τα πλεονεκτήματα των εκάστοτε φακών!

Οξύτητα κορυφαία θα δώσουν ορθοσκοπικοί και ποιοτικοί plossl,για πλανητική παρατήρηση,οι ευρέως πεδίου κάνουν άλλη δουλειά!

Αλλά όπως είπα αν έχει κάποιος πρόβλημα με την χειροκίνητη οδήγηση ενος dob,και δεν μπορεί να υπομείνει τη συνεχή διόρθωση στη στόχευση,ειδικά στις μεγάλες μεγεθύνσεις,ας πάρει καλύτερα όλους τους φακούς του ευρέως πεδίου να τελειώνει...

Με τους φακούς plossl 6,8mm,τον barlow 2x,το powermate 2.5x και τον ορθοσκοπικό BGO 5mm,έχω δεί σε μεγάλες μεγεθύνσεις-κυνηγώντας την πολύ καλή διαύγεια και seeing-απίστευτες λεπτομέρειες με κοφτερή οξύτητα στους πλανήτες και στην σελήνη!

Και επιμένω στο οτι υπάρχουν πολλές λαθεμένες αντιλήψεις (λόγω έλλειψης συστηματικής παρατηρησιακής εμπειρίας σε πλανήτες και σωστής αξιολόγησης των οπτικών-που συνήθως εξαντλείται στο τί βολεύει και αρέσει στον καθένα..),για εξωτικές αποδόσεις κάποιων πανάκριβων φακών!Διευκρίνησα πού υπάρχουν οι διαφορές στους ακριβούς φακούς...στο πεδίο τους και στο πόσο είναι διορθωμένο είναι αυτό μέχρι τα άκρα!Εκεί ΝΑΙ υπάρχουν μεγάλες διαφορές!

Επίσης και στο eye-relief,που για όσους φορούν γυαλιά είναι σημαντικός παράγοντας.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

τα διάβασα προσεκτικά Κώστα.

 

Η απάντηση μου είναι ΒΑΣΗ αυτών που είπες.

ΑΦΟΥ δηλαδή υπάρχει το βαλιτσάκι σε ΤΕΤΟΙΑ/ΙΔΙΑ (με nagler σε πιο στενό πεδίο) ποιότητα (άρα Value for money), τα χρήματα που θα δωθούν θα "πιάσουν τόπο" ΟΧΙ σε προσοφθάλμια nagler, αλλά σε "κάτι άλλο," εγώ το "κάτι άλλο" το ονόμασα τηλεσκόπιο, κάποιος άλλος μπορεί να βρει κάτι καλύτερο ενδεχομένως.

 

 

ΥΓ:Ο powermate αν δεν κάνω λάθος έχει 4 στοιχεία ενώ ο διπλασιαστής 2;

ΥΓ2: Και της siebert που βγάζει ένα αντίστοιχο "powermate" τα ίδια είχα διαβάσει από

έμπειρους χρήστες ότι δεν έχει κάποια διαφορά με το Barlow της televue.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης