Jump to content

Ιστορική ανακοίνωση για τις μαύρες τρύπες την Τετάρτη 10/4


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το διεθνές τηλεσκόπιο Event Horizon Telescope (EHT), το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προανήγγειλαν ότι θα κάνουν μια βαρυσήμαντη επιστημονική ανακοίνωση την ερχόμενη Τετάρτη 10 Απριλίου. Γι' αυτό το σκοπό θα δοθεί συνέντευξη Tύπου στην Ουάσιγκτον (στις 16:00 ώρα Ελλάδας) από τους διευθυντές του ΕΗΤ Σέφερντ Ντόουλμαν και του NSF Φρανς Κόρντοβα.

 

Ταυτόχρονες συνεντεύξεις Tύπου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, στη Σαγκάη, στην Ταϊπέι, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο. Στην παρουσίαση στην έδρα της ΕΕ -η οποία έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας- θα συμμετέχουν ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία Κάρλος Μοέδας και επιστήμονες, ενώ στη Χιλή θα συμμετέχουν οι διευθυντές του μεγάλου τηλεσκοπίου ALMA και του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).

 

https://eventhorizontelescope.org/

https://www.nsf.gov/news/special_reports/blackholes/

 

Η ανακοίνωση αναμένεται να αφορά την για πρώτη φορά λήψη εικόνας από μια μαύρη τρύπα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να δουν τη μαύρη τρύπα φωτογραφίζουν στο υπέρυθρο και τέλοσπάντων είναι τόσο μακριά και τόσο μικρή (πολύ μικρότερη από ερυθρό γίγαντα) που θα δούμε κανά θολό συννεφάκι.

 

Θα ξενερώσουμε με τη φωτογραφία.

 

(το γράφω ελπίζοντας οτι θα διαψευστώ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Ισως να διακρίνουμε σχετικιστικά φαινόμενα, είναι πάντως μια σημαντική καινοτομία. Μελετάμε την γειτονιά της κεντρικής μαύρης τρύπας εδώ και δεκαετίες, χάρη στα αστέρια και νεφελώματα που δέχονται βαρυτική επίδραση από αυτήν. Πάντως είναι μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα.
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να δουν τη μαύρη τρύπα φωτογραφίζουν στο υπέρυθρο

 

Δε γνωρίζω ποια είναι η πηγή σου για αυτό. Το EHT χρησιμοποιεί ένα πλήθος ραδιοτηλεσκοπίων τα οποία λειτουργούν (συνολικά) ως ένα ραδιοσυμβολόμετρο υψηλής ευκρίνειας (υψηλής γωνιακής ανάλυσης) σε μήκη κύματος μερικών χιλιοστών (συχνότητας 230 με 345 GHz). Αυτά τα μήκη κύματος δεν ανήκουν στο φάσμα του υπερύθρου αλλά στο φάσμα των μικροκυμάτων (μάλιστα η σημερινή τεχνολογία δε μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε συμβολή κυμάτων με τόσο κοντά μήκη κύματος καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τη φάση και το πλάτος τέτοιων κυμάτων).

Το ραδιοτηλεσκόπιο PICTOR:

https://pictortelescope.com/

https://github.com/0xCoto/PICTOR

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπέθεσα οτι είναι στο εγγύς υπέρυθρο λόγω της χαμηλής μεσοαστρικής απορρόφησης σε αυτή την περιοχή του Η/Μ φάσματος. Οι παρατηρήσεις του S2 αστέρα πάντως σε αυτή τη συχνότητα έγιναν. Αν είναι σε μικροκύμματα είναι ακόμα χειρότερα. Αλλά θα δούμε, δε θα εμφανιστεί ένας ωραίος Πλούτωνας ή μία ωραία Έσχατη Θούλη αλλά κάτι θα δούμε.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπέθεσα οτι είναι στο εγγύς υπέρυθρο λόγω της χαμηλής μεσοαστρικής απορρόφησης σε αυτή την περιοχή του Η/Μ φάσματος.

 

Η απορρόφηση των μικροκυμάτων από το διαστρικό μέσο (τόσο ενδογαλαξιακά, όσο και εξωγαλαξιακά) είναι αμελητέα για να θεωρήσουμε την παρατήρηση ενός στόχου σε κοντύτερα μήκη κύματος (όπως είναι το υπέρυθρο), θυσιάζοντας τη δυνατότητα μεγιστοποίησης της γωνιακής ανάλυσης της τελικής παραγόμενης εικόνας. Άλλωστε η διαπερατότητα των μικροκυμάτων είναι (γενικά*) μεγαλύτερη από τη διαπερατότητα των υπέρυθρων, αφού η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με κοντύτερα μήκη κύματος "παίρνει καλύτερη φόρμα/ερμηνεύεται πιο κατάλληλα" ως δέσμες και όχι ως κύματα, συνεπώς η αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας (του φωτός) με ένα αδιαφανές σώμα θα αποτελέσει υψηλότερη ανακλαστικότητα (δε μιλάω για απορρόφηση) όσο το μήκος κύματος κονταίνει (ν ανακλαστικότητα Η/Μ κύματος).

 

 

*Ειδικότερα εξαρτάται και από τις φασματικές γραμμές των ατόμων και των μορίων στο μέσο και από τη συχνότητα (πόσο συχνά, όχι κύκλους/sec) εκπομπής της καθεμίας (το οποίο καθορίζεται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος των ατόμων και των μορίων και από την έκθεσή τους σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (λόγω ατομικής/μοριακής διέγερσης)).

 

 

Όσον αφορά την απορρόφηση, όσο πιο αγώγιμο είναι το μέσο στο οποίο διαδίδεται ένα ραδιοκύμα, τόσο μικρότερη είναι η διαπερατότητά του. Δεν είμαι ειδικός να απαντήσω τι ισχύει για τα μικροκύματα (το ίδιο ισχύει μέχρι μια συχνότητα, αλλά δε γνωρίζω με βεβαιότητα τι ισχύει σε πολύ πιο υψηλότερες συχνότητες), αλλά εάν ερμηνεύσουμε την απορρόφηση κβαντομηχανικά, ένα κομμάτι της οφείλεται στην ατομική/μοριακή απορρόφηση όπως αναφέρεται στον παραπάνω αστερίσκο.

 

 

Αν είναι σε μικροκύμματα είναι ακόμα χειρότερα. Αλλά θα δούμε, δε θα εμφανιστεί ένας ωραίος Πλούτωνας ή μία ωραία Έσχατη Θούλη αλλά κάτι θα δούμε.

Δεν κατανοώ γιατί το θεωρείς χειρότερο να παρατηρήσουμε σε μικροκύματα αντί για υπέρυθρο. Επίσης αν δεν κάνω λάθος (που δε νομίζω να κάνω), κανένα όργανο δεν έχει φωτογραφίσει τον Πλούτωνα με υψηλότερη γωνιακή ανάλυση από τη γωνιακή ανάλυση της εικόνας της μαύρης τρύπας/του περιβάλλοντός της που θα συνθέσει το EHT.

Το ραδιοτηλεσκόπιο PICTOR:

https://pictortelescope.com/

https://github.com/0xCoto/PICTOR

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας που θα αποκαλυφθεί την Τετάρτη. :cheesy:

Αυτή την εβδομάδα, οι επιστήμονες θα επιδείξουν τα αποτελέσματα ενός άλλου ορόσημου στην αστρονομία, αποκαλύπτοντας τις πρώτες εικόνες μιας μαύρης τρύπας. Το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών στην Ουάσινγκτον θα κυκλοφορήσει τα αποτελέσματα του έργου Telescope Horizon Telescope (EHT) στις 9 Απριλίου στις 9:00 π.μ. ώρα EDT (14:00 GMT), διοργανώνοντας ταυτόχρονα ειδησεογραφικά συνέδρια στις Βρυξέλλες, Σαντιάγκο, Σαγκάη, Ταϊπέι και Τόκιο

Το EHT είναι μια διεθνής συνεργασία που περιλαμβάνει ένα παγκόσμιο δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων και συνδυάζει δεδομένα από διάφορους σταθμούς πολύ μεγάλης γραμμής βάσης (VLBI) γύρω από τη Γη. Το έργο ξεκίνησε το 2012 για να παρατηρήσει το άμεσο περιβάλλον της υπερβολικής μαύρης τρύπας Τοξότης Α στον γαλαξία του Γαλαξία και μια ακόμη μεγαλύτερη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο γαλαξία Messier 87, το M87. Ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του σύμπαντος είναι ο ορίζοντας συμβάντος μιας μαύρης τρύπας. Πέρα από αυτό το σημείο, τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει, καθώς τα αστέρια, οι πλανήτες, το φυσικό αέριο, η σκόνη και το φως τραβιούνται από την ισχυρή βαρυτική δύναμη της μαύρης τρύπας. Οι επιστήμονες δεν αποκάλυψαν πλήρως λεπτομέρειες για τη συνέντευξη Τύπου, αλλά οι στόχοι του έργου είναι σαφείς. "Είναι ένα οραματικό σχέδιο να πάρει την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας. Είμαστε μια συνεργασία περισσότερων από 200 ανθρώπων διεθνώς », δήλωσε ο αστροφυσικός Sheperd Doeleman, διευθυντής του Τηλεσκοπίου Event Horizon. Οι ερευνητές στοχεύουν σε δύο μαύρες τρύπες - Τοξότης Α, ο οποίος είναι 4 εκατομμύρια φορές η μάζα του ήλιου μας και βρίσκεται 26.000 έτη φωτός από τη Γη και M87, η οποία έχει μάζα 3,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήλιου και είναι τοποθετημένη 54 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Και οι δύο είναι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, οι οποίες κυμαίνονται από εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες και εμφανίζονται να υπάρχουν στο κέντρο σχεδόν όλων των γαλαξιών. Στη σύγχρονη φυσική, το σημαντικό ερώτημα είναι το σχηματισμό υπερμεγέθων μαύρων οπών - είτε αρχικά σχηματίστηκαν με τόσο μεγάλες μάζες είτε χτίστηκαν με το χρόνο. Σύμφωνα με τον αστροφυσικό του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Δημήτριο Ψάλτη, η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν θα δοκιμαστεί με το EHT. Ο Ψαλτής χαρακτήρισε μια μαύρη τρύπα ως «ακραία στρέβλωση στο χωροχρόνο» - που αναφέρεται στις τρεις διαστάσεις του χώρου και τη διάσταση του χρόνου που συνδυάζεται σε ένα τετραδιάστατο συνεχές. Επιπλέον, για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι θα προσπαθήσουν επίσης να ανιχνεύσουν δυναμική κοντά σε μια μαύρη τρύπα καθώς η ύλη περιστρέφεται γύρω με την ταχύτητα του φωτός, πριν την καταπιεί από την τρύπα. Οι μαύρες τρύπες δεν επιτρέπουν τη διαφυγή του φωτός, γεγονός που δυσχεραίνει την προβολή τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες πρέπει να επικεντρωθούν σε ένα δαχτυλίδι φωτός γύρω από την περιοχή που αντιπροσωπεύει την πραγματική μαύρη τρύπα, γνωστή ως σιλουέτα της μαύρης τρύπας. Η αποκάλυψη θα δείξει εάν η θεωρία του Αϊνστάιν, που προσφέρει ακριβείς προβλέψεις για το μέγεθος και το σχήμα μιας μαύρης τρύπας , είναι σωστό. "Η μορφή της σκιάς θα είναι σχεδόν ένας τέλειος κύκλος στη θεωρία του Αϊνστάιν", δήλωσε ο Ψάλτης. "Αν βρούμε ότι είναι διαφορετικό από ό, τι προβλέπει η θεωρία, τότε επιστρέφουμε στην πλατεία και λέμε," Είναι σαφές ότι κάτι δεν είναι ακριβώς σωστό "."

https://asgardia.space/en/news/First-Ever-Photo-of-a-Black-Hole-to-Be-Revealed-Wednesday

15.thumb.jpg.47422ee995073ce799d9f26c126c0d86.jpg

black-hole.jpg.6293822ef534fc0ce009ae299f30aa88.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πριν από λίγο είδα αυτό στην σελίδα της ESA https://www.eso.org/public/news/eso1907/

Η εσωτερική μαύρη περιοχή του δακτυλίου είναι η σκιά της μαύρης τρύπας. Ενδιαφέρον έχουν οι 2 λαμπρές περιοχές του δακτυλίου, πρόκειται μάλλον για σχετικιστική προβολή συμπυκνωμάτων ύλης στον δίσκο προσαύξησης. Κάτι ανάλογο έχει παρατηρηθεί στην κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο πρόσφατο θέμα Σχετικιστικές ταχύτητες κοντά στο κέντρο του Γαλαξία υπάρχουν σχετικές λεπτομέρειες.
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπέροχο!!!Πρώτη φορά το βλέπουμε!!! :cheesy:

Το μαύρο που φαίνεται στο κέντρο,είναι....ο μεγάλος μυστηριώδης "άγνωστος"!!!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eγώ κακώς κοιτάζω και ξανακοιτάζω την φώτο, ας βγω από το θέμα πριν κάψω κανα κύταρρο :-k :arrow:
..χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικα απιστευτο! ειχα ακουσει οτι δεν θα δουμε τον οριζοντα γεγονοτων (δεν θυμαμαι που το ειχα δει απο ντογκιμαντερ μαλλον(?), αλλα τελικα ευτυχως εκαναν λαθος.
BILLLOON
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας. :cheesy:

Για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας έχουμε τη δυνατότητα να δούμε την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας ή μάλλον το τι υπάρχει γύρω από μια μαύρη τρύπα, αφού οι μαύρες τρύπες είναι στην πραγματικότητα αόρατες, καθώς απορροφούν οτιδήποτε εντός τους, ακόμη και το φως.

Πρόκειται για την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στον γαλαξία που ονομάζεται Messier 87 ή Α της Παρθένου, έχει μάζα 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την μάζα του Ήλιου(!) και διάμετρο 40 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη Γη). O γαλαξίας Μ87 απέχει 52 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Τις εικόνες παρουσίασε η συνεργασία Event Horizon Telescope που αποτελείται από ένα δίκτυο τηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η διασύνδεση των τηλεσκοπίων ισοδυναμεί με ένα τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο με μέγεθος σχεδόν όσο η Γη. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται αρκετή δυνατότητα μεγέθυνσης, ώστε να απεικονισθεί η περιοχή γύρω από μια μαύρη τρύπα, ιδίως του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων», δηλαδή της «περιμέτρου» πέρα από την οποία τίποτε δεν μπορεί να δραπετεύσει, ούτε το φως (γι’ αυτό, άλλωστε, μια μαύρη τρύπα λέγεται…μαύρη).

Αυτό που ανιχνεύει το υπερ-τηλεσκόπιο Event Horizon είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει η μαύρη τρύπα, καθώς οι διεργασίες που εξελίσσονται εντός της προϋποθέτουν θερμοκρασίες που μετρώνται σε δισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Τα επιμέρους τηλεσκόπια συγκεντρώνουν δεδομένα από την παρατήρηση, τα οποία κατόπιν τροφοδοτούνται σε πανίσχυρους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλαμβάνει να επεξεργαστεί τάχιστα ωκεανούς πληροφοριών και να συνθέσει εικόνες. Αυτές είναι και οι «φωτογραφίες» από την μαύρη τρύπα Μ87* που αποκαλύπτονται σήμερα.

https://physicsgg.me/2019/04/10/%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%8d/

 

 

 

Δημήτρης Ψάλτης: επιβεβαιώθηκε ξανά η θεωρία του Αϊνστάιν.:cheesy:

Ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Ψάλτης, καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο νέο μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT), που πήρε την πρώτη εικόνα από μια μαύρη τρύπα.

Η τερατώδης μαύρη τρύπα, στον γαλαξία Μessier 87, έχει διάμετρο περίπου 40 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη Γη) και βρίσκεται σε απόσταση 500 εκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ο Δ. Ψάλτης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν -για πρώτη φορά σε τέτοια αστροφυσική κλίμακα- να εξετάσουν κατά πόσο η εικόνα της μαύρης τρύπας επαληθεύει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Γι’ αυτό το σκοπό αυτό ανέπτυξαν τα σχετικά «τεστ» και κατέληξαν στη σημαντική διαπίστωση ότι ο Αϊνστάιν για μια ακόμη φορά δικαιώθηκε, καθώς η εικόνα της μαύρης τρύπας τελικά ταιριάζει πολύ καλά στις προσομοιώσεις που είχαν προηγηθεί με βάση τη θεωρία.

Αμέσως μετά τη σημερινή ανακοίνωση, ο ελληνικής καταγωγής αστροφυσικός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε: «Το Τηλεσκόπιο ΕΗΤ για πρώτη φορά μας επέτρεψε να ελέγξουμε τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν γύρω από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα γαλαξιών. Το μέγεθος και η σκιά (σ.σ. της μαύρης τρύπας του γαλαξία Μ87 που φωτογραφήθηκε) επιβεβαιώνει τις ακριβείς προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη μας σε αυτή τη θεωρία που έχει κλείσει ένα αιώνα. Η απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας μας να αναπτύξουμε νέα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ερμηνεύσουμε τα άκρως πολύπλοκα δεδομένα της φύσης».

Ο Δημήτρης Ψάλτης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1970 και πήρε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1992. Έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις (1997) και υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ και στο Ινστιτούτο Προωθημένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ενώ -μεταξύ άλλων διακρίσεων- έχει βραβευθεί από το Ίδρυμα Μποδοσάκη (2005).

Από το 2003 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όπου σήμερα είναι καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής. Οι έρευνές του εστιάζονται στον έλεγχο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν σε κοσμική κλίμακα, μελετώντας κυρίως τις μαύρες τρύπες και τους αστέρες νετρονίων.

Ο κ. Ψάλτης ασχολείται με το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων από τα πρώτα στάδιά του. Με την ερευνητική ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας ανέπτυξε τα τεστ της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, που το τηλεσκόπιο ΕΗΤ πραγματοποιεί. Επίσης έχει αναπτύξει αλγόριθμους προσομοίωσης σε υπολογιστές, που προέβλεψαν εκ των προτέρων πώς θα μοιάζουν οι πρώτες εικόνες από τις μαύρες τρύπες.

Εκτός από το ΕΗΤ, είναι μέλος στις επιστημονικές ομάδες των αποστολών LOFT του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και NICER της NASA, καθώς του επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Βόννη.

https://physicsgg.me/2019/04/10/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82-%cf%88%ce%ac%ce%bb%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b2%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%ac-%ce%b7/

 

 

 

H 29χρονη επιστήμονας πίσω από τη φωτογραφία της μαύρης τρύπας. :cheesy:

Διεθνή αναγνώριση μέσα σε λίγες ώρες απέκτησε η 29χρόνη προγαμματίστρια, Κέιτι Μπούμαν, για τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη του αλγορίθμου που «συνέθεσε» τη πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας.

Η Μπούμαν, η οποία ξεκίνησε να γράφει τον αλγόριθμο πριν από τρία χρόνια, ενώ ακόμα φοιτούσε στο MIT, ηγήθηκε του τμήματος που είχε αναλάβει την ανάπτυξη του προγράμματος για τη «σύνθεση» της φωτογραφίας εφικτή.

Η φωτογραφία, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, δείχνει ένα «στεφάνι» από σκόνη και αέρια, 500 εκατομμύρια τρισεκατομμύρια μακριά από τη Γη.

Για την Μπούμαν, η φωτογραφία ήταν η πραγμάτωση μίας προσπάθειας που μέχρι τώρα θεωρείτο αδύνατη.O αλγόριθμος που δημιούργησε η 29χρονη χρειάστηκε 5 petabytes δεδομένων, δηλαδή περίπου 5,2 εκατομμύρια gigabytes!

Ξεκίνησε να δημιουργεί τον αλγόριθμο πριν τρία χρόνια, όταν ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Εκεί ήταν επικεφαλής του εγχειρήματος, βοηθούμενη από μια ομάδα που αποτελούνταν από επιστήμονες του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIΤ, του Χάρβαρντ – Σμισθόνιαν Κέντρου για την Αστροφυσική και του αστρονομικού Παρατηρητηρίου Haystack του MIT. Η εικόνα, την οποία κατέγραψε το μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT), μεταδόθηκε μέσα από τον αλγόριθμο της Μπούμαν.

Με εμφανή ενθουσιασμό η 29χρόνη φωτογραφήθηκε τη στιγμή που «φόρτωνε» τη φωτογραφία στον υπολογιστή της. «Βλέπω τον υπολογιστή μου με δέος, καθώς η πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας που δημιούργησα είναι στη διαδικασία της επανακατασκευής», έγραψε στην ανάρτηση της η Μπούμαν.

Katie Bouman

19 ώρες πριν

Watching in disbelief as the first image I ever made of a black hole was in the process of being reconstructed.

Η ίδια η Μπούμαν, πλέον επίκουρη καθηγήτρια πληροφορικής και μαθηματικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, επιμένει πως όλη η ομάδα που την βοήθησε αξίζει παρόμοιο έπαινο

Στην ομάδα συμμετείχαν πάνω από 200 επιστήμονες, τα τηλεσκόπια που χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή της εικόνας βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, όπως η Ανταρκτική και η Χιλή. «Κανένας από εμάς δε θα μπορούσε να το κάνει αυτό μόνος του», είπε στο CNN. «Έγινε πραγματικότητα επειδή συνεργάστηκαν πολλοί άνθρωποι από πολλά διαφορετικά επιστημονικά υπόβαθρα»

Προφανώς ως απάντηση στα διαδοχικά δημοσιεύματα που την αποθεώνουν λίγες ώρες αργότερα έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook. «Κανένας αλγόριθμος και κανένας άνθρωπος δεν έφτιαξε αυτή την εικόνα. Χρειάστηκε το εκπληκτικό ταλέντο μιας ομάδας επιστημόνων από όλον τον πλανήτη και πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς προκειμένου να εξελιχθούν τα όργανα, να υπάρξει επεξεργασία των δεδομένων, να προοδεύσουν οι μέθοδοι οπτικοίησης και οι τεχνικές ανάλυσης, όλα αυτά που ήταν απαραίτητα για να καταφέρουμε αυτό το φαινομενικά αδύνατο βήμα. Ήταν μεγάλη μου τιμή και αισθάνομαι τόσο τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω μαζί σας», γράφει η Μπούμαν.

Την ίδια και το επίτευγμά της χαιρέτισαν επίσης το ΜΙΤ και το Smithsonian στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ωστόσο η ίδια, επίκουρη καθηγήτρια computing και μαθηματικών επιστημών στο California Institute of Technology, επέμεινε πως συγχαρητήρια αξίζει εξίσου και η ομάδα που τη βοήθησε, καθώς στην προσπάθεια συμμετείχαν πάνω από 200 επιστήμονες, σε τηλεσκόπια από την Ανταρκτική ως τη Χιλή. «Κανείς από εμάς δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνος του» είπε στο CNN. «Υλοποιήθηκε χάρη σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, με πολλά διαφορετικά υπόβαθρα».

Αυτό που έκαναν η Μπούμαν και οι συνεργάτες της ήταν να αναπτύξουν μια σειρά αλγορίθμων οι οποίο μετέτρεψαν τα τηλεσκοπικά δεδομένα στην ιστορική φωτογραφία. Κανένα τηλεσκόπιο στον κόσμο δεν είναι αρκετά ισχυρό για να πιάσει την εικόνα της μαύρης τρύπας, οπότε ένα δίκτυο οκτώ τηλεσκοπίων στήθηκε για αυτό, μέσω ιντερφερομετρίας. Τα δεδομένα που συνελέγησαν αποθηκεύτηκαν σε εκατοντάδες σκληρούς δίσκους, που μεταφέρθηκαν σε κέντρα επεξεργασίας στη Βοστώνη των ΗΠΑ και τη Βόννη της Γερμανίας.

Η μέθοδος της Μπούμαν για την επεξεργασία των δεδομένων ήταν κεφαλαιώδους σημασίας για τη δημιουργία της εικόνας. Η ίδια ηγήθηκε μιας διαδικασίας δοκιμών, κατά την οποία πολλαπλοί αλγόριθμοι με «διαφορετικές υποθέσεις ενσωματωμένες σε αυτούς» επιχείρησαν να ανακτήσουν μια εικόνα από τα δεδομένα. Εν τέλει, τα αποτελέσματα των αλγορίθμων αναλύθηκαν από τέσσερις διαφορετικές ομάδες για σκοπούς επαλήθευσης. «Είμαστε ένα χωνευτήρι αστρονόμων, φυσικών, μαθηματικών και μηχανικών, και αυτό χρειάστηκε για να επιτύχουμε κάτι που κάποτε θεωρούσαν αδύνατον» είπε η ίδια.Ο αλγόριθμος της Μπούμαν και άλλοι χρησιμοποιήθηκαν για την απομάκρυνση του «θορύβου» από τα δεδομένα ώστε να προκύψει η εικόνα. Τα τελευταία χρόνια η Μπούμαν διηύθυνε τη διαδικασία επικύρωσης εικόνων και την επιλογή των παραμέτρων imaging. «Αναπτύξαμε τρόπους να δημιουργούμε συνθετικά δεδομένα και χρησιμοποιήσαμε διαφορετικούς αλγορίθμους, δοκιμάζοντας στα τυφλά για να δούμε αν μπορούσαμε να ανακτήσουμε μια εικόνα» είπε στο CNN. «Δεν θέλαμε απλά να αναπτύξουμε έναν αλγόριθμο. Θέλαμε να αναπτύξουμε πολλούς διαφορετικούς, με διαφορετικές υποθέσεις ενσωματωμένες σε αυτούς.. Αν όλοι ανακτούν την ίδια γενική δομή, αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου»

https://physicsgg.me/2019/04/13/%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%cf%80%ce%b7%ce%b3%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%b7%cf%82-%ce%b4/

 

 

Στολισμένη σκοτεινή πηγή της αέναης δημιουργίας ; :cheesy:

«Παουέχι» (Pōwehi:), που στα χαβανέζικα σημαίνει «στολισμένη σκοτεινή πηγή της αέναης δημιουργίας» (ή «στολισμένη απύθμενη σκοτεινή δημιουργία»), είναι το όνομα που προτείνει ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης Λάρι Κιμούρα για την πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε από το Event Horizon Telescope (ΕΗΤ), όπως ανακοινώθηκε στις 10 Απριλίου.

Μερικοί από τους αστρονόμους που συμμετείχαν στη φωτογράφηση, συμφώνησαν με την προτεινόμενη ονομασία, αλλά τον τελικό λόγο θα έχει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU), που βαφτίζει τα ουράνια σώματα και άλλα διαστημικά φαινόμενα.

Η πρόταση για χαβανέζικο όνομα έγινε με το σκεπτικό ότι δύο από τα συνολικά οκτώ διασυνδεμένα τηλεσκόπια του ΕΗΤ, τα James Clerk Maxwell Telescope (JCMT) και Submillimeter Array (SMA), βρίσκονται στη Χαβάη, στο όρος Μαουνακέα. Δεν είναι σαφές κατά πόσο οι περισσότεροι από 200 επιστήμονες του ΕΗΤ συμφωνούν με τη χαβανέζικη ονομασία, η οποία παραπέμπει στην αρχαία μυθολογική παράδοση για τη δημιουργία του (χαβανέζικου) σύμπαντος.

Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο γαλαξία Messier 87 και φωτογραφήθηκε, ονομάζεται μέχρι σήμερα Μ87* (το όνομα του γαλαξία της), ενώ έχει και άλλες… «βαρετές» ονομασίες, όπως NGC 4486, UGC 7654, Arp 152 και 3C 274, ανάλογα με τον κατάλογο που ανήκει και που μόνο οι αστρονόμοι καταλαβαίνουν. Ο ίδιος γαλαξίας -και η ίδια μαύρη τρύπα του – μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά ονόματα.

Η Διεθνής αστρονομική Ένωση, που ιδρύθηκε το 1919, ακολουθεί αυστηρούς κανόνες για την ονοματοδοσία γαλαξιών, άστρων, πλανητών, δορυφόρων και αστεροειδών, αλλά δεν υπάρχουν ανάλογα πρωτόκολλα για τις μαύρες τρύπες μέχρι σήμερα, εν μέρει επειδή ποτέ έως τώρα δεν είχε γίνει άμεση παρατήρηση τους.

Συχνά πέρα από τις αλφαριθμητικές ονομασίες, ένα αντικείμενο του διαστήματος διαθέτει κι ένα πιο εύηχο και «πιασάρικο» εγκεκριμένο όνομα. Για παράδειγμα, ο γαλαξίας Μ104 λέγεται και «Γαλαξίας Σομπρέρο», επειδή θυμίζει το ομώνυμο καπέλο, ενώ το νεφέλωμα Barnard 3 ονομάζεται και «Αλογοκεφαλή», επειδή μοιάζει με κεφάλι αλόγου.

Οπότε το ερώτημα είναι κατά πόσο άλλοι επιστήμονες θα συναινέσουν να χρησιμοποιούν το προτεινόμενο χαβανέζικο όνομα για τη μαύρη τρύπα Μ87 και επίσης αν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση θα συμφωνήσει.

https://physicsgg.me/2019/04/13/%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%cf%80%ce%b7%ce%b3%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%b7%cf%82-%ce%b4/

15.jpg.c748ccc422a13b128ea7f934756ac138.jpg

m87_black_hole_size_comparison_2x.png.f55463211c5ef24c8abb20444df3f63e.png

focus_figure_1_resized.jpg.677b073e04a787da8f7f64e2873ef9b6.jpg

ceb2ceb711.jpg.408757921d24705fb14b3bf99f36530d.jpg

15.jpg.155ba9f449cbbf3977d2f2ad4abf0be2.jpg

18.jpg.5e30100572cc3f0b3bec1ca90156b74a.jpg

-1024x789.thumb.jpg.d18dc9e804ce3e8f685c5db071d98708.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχουν πει γιατί δεν δημοσιεύτηκε αυτή που τράβηξαν από το Α' Κενταύρου; Η συγκεκριμένη λήψη είχα διαβάσει ότι λειτούργησε ως backup αν δεν πάει κάτι καλά με την πρώτη
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχουν πει γιατί δεν δημοσιεύτηκε αυτή που τράβηξαν από το Α' Κενταύρου; Η συγκεκριμένη λήψη είχα διαβάσει ότι λειτούργησε ως backup αν δεν πάει κάτι καλά με την πρώτη

 

Δεν έχω ακούσει ότι κατέγραψαν δεδομένα του ραδιογαλαξία Κένταυρος Α, ούτε ότι πραγματοποίησαν κάποια παρατήρηση σε αυτό το στόχο. Εάν αναρωτιέσαι γιατί δεν αναρτήθηκε η εικόνα του Sgr A* (της μαύρης τρύπας του δικού μας γαλαξία), τα δεδομένα ακόμη επεξεργάζονται και αναμένονται να δημοσιευτούν σύντομα (ίσως σε μερικούς μήνες).

Το ραδιοτηλεσκόπιο PICTOR:

https://pictortelescope.com/

https://github.com/0xCoto/PICTOR

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρα θα δουμε και την δικια μας μαυρη τρυπα ωραια, λογικα σε πολυ καλυτερη αναλυση και ευκρινεια λογο της μικροτερης αποστασης(?)
BILLLOON
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρα θα δουμε και την δικια μας μαυρη τρυπα ωραια, λογικα σε πολυ καλυτερη αναλυση και ευκρινεια λογο της μικροτερης αποστασης(?)

 

Η διαφορά της φαινομένης διαμέτρου (γωνιακής διαμέτρου) των δύο μελανών οπών στον ουρανό δεν είναι δραματική (η δική μας μαύρη τρύπα είναι πράγματι (φαινομενικά) λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του γαλαξία M87). Το πρόβλημα είναι ότι το μέσο ανάμεσα στον παρατηρητή και την πηγή (σε εμάς στη Γη και στη μαύρη τρύπα Sgr A* του γαλαξία μας) είναι πιο πυκνό (υπάρχει δηλαδή περισσότερη ύλη (σε αέρια μορφή) ανάμεσα σε εμάς και στη μελανή οπή Sgr A*, σε σχέση με το μέσο μεταξύ μας και της μαύρης τρύπας του γαλαξία M87).

 

Προφανώς, η Γη και η μαύρη τρύπα του γαλαξία μας ανήκουν στο επίπεδο του γαλαξία, οπότε υπάρχει πολλή ύλη μεταξύ μας (σπείρες και όχι μόνο), ενώ παρατηρώντας τη μαύρη τρύπα του γαλαξία M87, αποφεύγουμε την απόκρυψη/απορρόφηση του φωτός από την αέρια ύλη που μας περιβάλλει "στα πλάγια".

Το ραδιοτηλεσκόπιο PICTOR:

https://pictortelescope.com/

https://github.com/0xCoto/PICTOR

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχουν πει γιατί δεν δημοσιεύτηκε αυτή που τράβηξαν από το Α' Κενταύρου; Η συγκεκριμένη λήψη είχα διαβάσει ότι λειτούργησε ως backup αν δεν πάει κάτι καλά με την πρώτη

 

Δεν έχω ακούσει ότι κατέγραψαν δεδομένα του ραδιογαλαξία Κένταυρος Α, ούτε ότι πραγματοποίησαν κάποια παρατήρηση σε αυτό το στόχο. Εάν αναρωτιέσαι γιατί δεν αναρτήθηκε η εικόνα του Sgr A* (της μαύρης τρύπας του δικού μας γαλαξία), τα δεδομένα ακόμη επεξεργάζονται και αναμένονται να δημοσιευτούν σύντομα (ίσως σε μερικούς μήνες).

 

Ναι λάθος μου!! :mrgreen: :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδή το EHT έβγαζε φωτογραφία σύγχρονος σε 2 σημεία? ή έβγαζε τις φωτογραφίες με την σειρά και αν ξέρουμε τον χρόνο που έκανε για την κάθε παρατήρηση?.
BILLLOON
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδή το EHT έβγαζε φωτογραφία σύγχρονος σε 2 σημεία? ή έβγαζε τις φωτογραφίες με την σειρά και αν ξέρουμε τον χρόνο που έκανε για την κάθε παρατήρηση?.

 

Αρχικά νόμιζα ότι ρώταγες σχετικά με το πώς δουλεύει ένα ραδιοσυμβολόμετρο και χάρηκα...

 

Οι παρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη σειρά (δεν γίνεται να παρατηρήσεις δύο διαφορετικά σημεία με τόσο μεγάλη γωνιακή απόσταση το ένα από το άλλο στον ουρανό ταυτόχρονα με το ίδιο όργανο/σύστημα οργάνων).

 

Η διάρκεια της παρατήρησης (ο οποίος είναι ευθέως ανάλογος με το λόγο σήματος προς θόρυβο (SNR)) ήταν 4 μέρες για τη μαύρη τρύπα M87*. Δεν είναι ξεκάθαρη η διάρκεια παρατήρησης για τη μελανή οπή Sgr A*, πάντως με βάση τα επίσημα επιστημονικά άρθρα, μαντεύω (ένας φίλος για την ακρίβεια) ότι διήρκεσε τουλάχιστον 1 μέρα (επειδή σε ένα έλεγε 4 μέρες για το M87*, ενώ σε ένα άλλο έλεγε 5 μέρες για τη συνολική παρατήρηση).

Το ραδιοτηλεσκόπιο PICTOR:

https://pictortelescope.com/

https://github.com/0xCoto/PICTOR

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης