Jump to content

Ολοι εσείς εδώ έχετε συνεννοηθεί εις βάρος μου.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Νίκο! Άκου! Ξέρω ότι το να θέλεις να βρεις και να δεις γαλαξίες και άλλους τέτοιους στόχους είναι πραγματικά πρόκληση και πειρασμός, και παράλληλα λες «Μα πότε θα ξανά βρεθώ σε τόσο σκοτεινό Ουρανό;» Έτσι είναι. Όμως όπως είδες έχεις κάποια «θέματα» τα οποία όμως τα είχαμε όλοι! Όλοι άμπαλοι στην αρχή. Επομένως τα 2 πρώτα που πρέπει να μάθεις και να τα κάνεις κτήμα σου είναι τα εξής:

Να μάθεις να στοχεύεις και να είσαι σίγουρος ότι όντως από τα χιλιάδες άστρα που βλέπεις σημάδεψες το σωστό. Και δεύτερον να μάθεις να εστιάζεις όσο γίνεται πιο κορυφαία. Οι καταλληλότεροι στόχοι για να αποκτήσεις αυτήν την πολύτιμη εμπειρία είναι τα διπλά αστέρια. Πρώτον διότι τα βλέπεις με το μάτι ως μονά. Το τηλεσκόπιο θα σου δείξει ότι είναι διπλά. Έτσι λοιπόν Διάλεξε ένα από αυτά και σημάδεψε το με τον τερλαντ ή όποιο άλλον 1Χ ερευνητή έχεις. Μετά δες το και κεντράρισέ το καλύτερα με τον ερευνητή. Δες το και με το τηλεσκόπιο. Επάνω του άλλαξε κι όσες μεγεθύνσεις έχεις. Ξεκινώντας από τις χαμηλές και σταδιακά άρχισε να ανεβαίνεις. Εδώ θα έχεις την απόδειξη ότι όντως σημάδεψες σωστά διότι το άστρο είναι διπλό ή τριπλό ή πολλαπλό. Μαζί με όλα αυτά εξασκήσε και σε άλλα. Την ευθύγραμμη των ερευνητών με το τηλεσκόπιο. Εργασία η οποία εννοείται ότι πρέπει να προηγηθεί της παρατήρησης.

Τώρα έχεις κι ένα θέμα με το άξονα του ύψους στο Dob. Δεν έχω Dob, και δυστυχώς δεν μπορώ να σου πω χωρίς να το δώ τι να κάνεις. Ελπίζω κάποιος φίλος να το διαβάσει και σου γράψει. Αν όμως δεν, τότε κάνε το εξής. Προσπάθησε να ζυγίσεις το τηλεσκόπιο με τον εξής τρόπο. Τώρα κιόλας στήσε το με τα όσα θα έβαζες αν έκανες παρατήρηση. Χαλάρωσε όσο γίνεται αυτήν βίδα που το φρενάρει τον άξονα του ύψους. Αυτό τώρα θα πέσει μπροστά. Βρες λοιπόν ένα ιμάντα ή μια γραβάτα, ή ακόμα και χαρτοτέιπ και ένα ξυλάκι (για βαρίδι). Πιάσε το από την αντίθετη πλευρά του σωλήνα και κάποια στιγμή θα καταφέρεις να το ισορροπήσεις. Πολλοί για αντίβαρο έχουν ένα μαγνήτη. Αυτός έχει το πλεονέκτημα καθώς σέρνεται μπρός πίσω, να εξισορροπεί το βάρος ακόμα και με διαφορετικά προσοφθάλμια.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 80
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Εισαι πολυ μπροστα! Θενκς για την ιδεα (δεν θα μου περνουσε ποτε απο το μυαλο) και κυριως για την ενθαρρυνση..
..χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχτές το βράδυ λοιπόν μιας και ήταν η τελευταία μου παρατήρηση (άλλη λέξη δεν υπάρχει για εμένα που ψάχνω και δεν παρατηρώ?) είπα δεν θα πάω για ύπνο αν δε βρω κάτι από deep sky βρε από τις εννιά μέχρι να βγει ο ήλιος! Εβαλα δίπλα στο στημένο από νωρίς τηλεσκόπιο καρέκλα, κιάλια, τραπεζάκι, τσιγάρα, σκούφο, καφέ, γκόρντον σπέις, χάρτες, στελάριουμ και ξεκίνησα με στόχο να βρω τον whirlpool. Τζίφος. Εχω καταλάβει πόσο αμυδρό είναι αυτό που ψάχνω να βρώ, αν τον είχα προσπεράσει θα το ήξερα. Μετά από κανα δύωρο και ενώ σκεφτόμουν πως θέλω δύο χρόνια οικονομία να πάρω το go to άλλαξα στόχο να βρω το Ring Nebula που είναι και μικρότερο mag όπως με ενημέρωσε και ο φίλος μου ο Σεβάχ. Αντε να βρω την Λύρα για πρώτη μου φορά τώρα. Αφού αποστήθησα το σχήμα του αστερισμού έψαχνα έψαχνα και τελικά ήταν ολοκάθαρος απλά λίγο πιο αριστερά (βόρεια) από εκεί που κοιτούσα. Είχα λογικά πιο εύκολο στόχο γιατί έψαχνα ανάμεσα σε δύο κοντινά άστρα. Εβγαλα τον ερευνητή για να μην βαραίνει κι άλλο το τηλεσκόπιο μιας και δεν έδειχνε να με βοηθά καθόλου και χρησιμοποίησα τον τέρλαντ. Και σε δέκα λεπτά περίπου μαντέψτε! Χαμογέλασα! Ηταν πολύ πιο όμορφο από κάθε έγχρωμη φώτο που έχω δει γιατί το είχα εκεί μπροστά μου! Αλλόφρων έσφιξα χερούλια έβαλα μαγνήτες έριξα άγκυρες άλλαζα φίλτρα και το έβλεπα και το ξαναέβλεπα. Εχω την εντύπωση πως χωρίς τον μπάρλοου το έβλεπα καλύτερα. Ε με το ίδιο χαμόγελο πήγα για ύπνο και τώρα γύρισα Αθήνα και περιμένω την πανελλήνια πάλι. :cheesy: :cheesy:
..χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Νίκο! Όμως δεν είναι ανάγκη να περιμένεις να έρθει ο Αύγουστος για να ξανά κάνεις παρατήρηση. Μπορείς να έρχεσαι μέχρι το Σούνιο απέναντι από την βραχονησίδα Πάτροκλος. Μείνε συντονισμένος και θα τα πούμε.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μείνε συντονισμένος και θα τα πούμε.
Eίμαι εδώ απίκο!

 

Έτσι μπράβο, άντε και καλό μήνα, μπορεί να έλθω και εγώ για καφέ. :-note

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης