Jump to content

Βαθυ ουρανου αντικειμενα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά τα μεγάλα τηλεσκόπια (συνήθως πάνω από 16") δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν και να στηθούν από 1 άτομο. Χρειάζεσαι έξτρα βοηθήματα αν θέλεις να το φορτώνεις-ξεφορτώνεις στο αυτοκίνητο. Επίσης κατά την παρατήρηση χρειάζεσαι σκάλα όταν η εστιακή του τηλεσκοπίου ξεπερνάει για παράδειγμα τα 1,6 μέτρα και αναλόγως το ανάστημα του παρατηρητή μπορεί να χρειαστεί να ανέβει και 2ο ή και 3ο σκαλί. Η παρατήρηση με σκάλα δεν είναι εύκολη.

 

Επίσης όταν δεν έχεις δει ποτέ μέσα από τηλεσκόπιο και πας κατευθείαν να δεις μέσα από ένα 24ιντσο, το πιθανότερο είναι να απογοητευτείς με αυτό που περίμενες να δεις. Οπότε κι εγώ προτείνω σύνεση. Μια χαρά είναι το 6" για αρχή και σιγά σιγά ανεβαίνεις (κι εγώ ξεκίνησα με 6" και τώρα έχω 20").

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κι εγώ ξεκίνησα με 6" και τώρα έχω 20").
..20 έχεις ε? Το θέλω και ας μην μπορώ να το σηκώσω! Πέρα από την πλάκα καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες και καλά κάνετε και λέτε το σωστό στον άνθρωπο αλλά όταν ονειρεύομαι δεν έχω μόνο το μεγάλο τηλεσκόπιο, έχω και το σούπερ παρατηρητήριο οπότε προβλήματα τύπου πως θα το μεταφέρω πως θα ανέβω τη σκάλα να δω τα έχω λυμένα. Τέσπα σέβομαι όλες τις απόψεις αλλά σε εμένα φαντάζει πρόβλημα ΜΟΝΟ το οικονομικό και προβλήματα τύπου πως θα μεταφέρω μέχρι ένα 12ιντσο (14ινστο θέλω να πω αλλά ας μην προκαλώ) στα δικά μου ξαναλέω μάτια φαίνεται αστείο. Εκτός αν ήμουν κοπέλα χωρίς αδερφό γυναίκα χωρίς άντρα η να είμαι με κινητικά θέματα.
..χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο θα βόλευε η βιντεοαστρονομια για παρατήρηση μέσα στην πόλη ;

“Matters of great concern should be treated lightly.” Master Ittei commented, “Matters of small concern should be treated seriously.”

― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Kondylis έχεις τον "πυρετό" των ιντσών,χωρίς όμως να έχεις καμία εμπειρία...Αυτό θα σου κοστίσει χρήματα και ίσως και τελικά απογοήτευση,γιατί πχ.μπορεί μια βάση dob (που συνήθως έχουν τα μεγάλα νευτώνια τηλεσκόπια) να μην μπορείς να την χειριστείς σωστά...δηλ.να κάνεις χειροκίνητη οδήγηση (tracking) χωρίς να αγανακτήσεις..Υπάρχουν αρκετοί ερασιτέχνες που δεν μπορούν τελικά να ανταπεξέλθουν στη συνεχή διόρθωση κατά αζιμούθιο και ύψος του σωλήνα...Αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να το ξέρεις!Μπορείς να το μάθεις με το δικό σου απενεργοποιώντας το auto-tracking και να κατασταλάξεις μετά απο εμπειρία αρκετών μηνών συνεχούς παρατήρησης!

Επίσης σου είπα οτι το 150/750 τηλεσκόπιό σου θα σου δώσει και ενα μεγαλύτερο πεδίο παρατήρησης,σε σχέση με ένα μεγάλο τηλεσκόπιο που θα έχει εστιακή πάνω απο 1500mm και σημαντικά μικρότερο πεδίο!

Τα μεγάλα κάτοπτρα σε μικρές μεγεθύνσεις στις οποίες θα περιοριστείς αν η διαύγεια και το seeing δεν είναι καλά,όπως συνήθως συμβαίνει σε μεγάλες πόλεις,επειδή έχουν μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα,δίνουν ενα γκρίζο χρώμα στον ουρανό που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με φίλτρα,ειδικά αν έχεις λευκά led φωτισμού των δρόμων στην περιοχή σου!

Τότε θα απογοητευτείς απο την εικόνα!Και θα αναζητήσεις ενα μικρότερο τηλεσκόπιο που δεν θα σου κάνει τόσο γκρίζο τον ουρανό,και θα σου δίνει και μεγαλύτερα αστρικά πεδία,που στις μικρές μεγεθύνσεις είναι το μόνο αξιόλογο που θα έχεις να δείς.Σου το λεω εκ πείρας,όπως έγραψα σε προηγούμενο πόστ...

Τόσοι έμπειροι αστρονόμοι εδώ μέσα,σου είπαμε λίγο πολύ τα ίδια πράγματα...να μην πουλήσεις το 6",μέχρι να αποκτήσεις πραγματική εμπειρία!

Μην βιάζεσαι να κάνεις λάθη που θα σου κοστίσουν αρκετά χρήματα (όπως τα αρκετά χρήματα που θα χάσεις πουλώντας το ακριβό 6" τηλεσκόπιό σου).

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Fotosillekti ευχαριστω για τις συμβουλες σου θα δω θα σκεφτω παντωσ το να χασω το ενδιαφερον μου δεν νομιζω ποιο χρηιμοποιεις εσυ αυτον τον καιρο??
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ χρησιμοποιώ 8 χρόνια το SW Dob 10" (254/1200),και για λόγους που σου εξήγησα σε προηγούμενα πόστ (μεγάλο πεδίο,φορητότητα),εδώ και 1 χρόνο ΚΑΙ το μικρό διοπτρικό SW 102/500.

Θα σου χρειαστεί και στο μέλλον το φορητό σου 6",ακόμα και αν πάρεις 12" ή μεγαλύτερο!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης