Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Βολιώτης, μου το πρότεινε αυτό μέλος από εδώ, αλλά έχει να κάνει με ΗΔΗ γνωστούς εξωπλανήτες, ενώ εγώ όταν είπα planet hunting το εννοώ κυριολεκτικά, κοιτάζοντας σε αστέρια που ΔΕΝ έχουν ψαχτει (η συντριπτική πλειοψηφία θαμπών άστρων, ακόμα και εδώ στο βόρειο ημισφαίριο δεν έχουν καν ψαχτεί, και αν είχαν ψαχτεί θα υπήρχαν λίστες σχετικές και pdf αρχεία που θα ανέφεραν επιτυχίες ή αποτυχίες εύρεσης πλανητών). Με λίγα λόγια, κυνήγα το άγνωστο, τότε είσαι αστρονόμος (και όχι, δεν είναι απόλυτο αυτό, αλλά πραγματικότητα).

Το exoworldspies αφορά σε γνωστούς εξωπλανήτες (μακάρι να βάλουν και μικρότερους και πιο μακροπερίοδους, όχι μόνο Δίες λόγω ευκολίας), και σκέφτηκα να κάνω ένα πείραμα με την python τους για την ανάλυση.

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Εξαιρετική δουλειά έκαναν τα παιδιά. Μια σελίδα που εκλαϊκεύει αφάνταστα τη μεθοδολογία διάβασης εξωπλανητών. Μπράβο τους! Τέτοιες προσπάθειες χρειαζόμαστε ! Επίσης εξαιρετική βοήθεια είναι τα άρθρα της AVAT εδώ στο άστροβοξ που και ο evansg και ο Aggelos Kechagias ( που συμμετέχουν σ' αυτή τη συζήτηση) έχουν συμβάλει πάρα πολύ. Θα συμφωνήσω με τον evansg ότι υπάρχει πισωγύρισμα στο γνωστικό υπόβαθρο των μελών του άστροβοξ αλλά σ' αυτό ευθυνόμαστε όλοι που αποστασιοποιηθήκαμε αρκετά.

 

 

 

Φίλε Μ 51 το θέμα που άνοιξες είναι πολύ ενδιαφέρον και μην εκνευρίζεσαι.

Τώρα σχετικά με τη μέθοδο που αναφέρεις έχω ενστάσεις αν και δεν έχω ασχοληθεί με εξωπλανήτες. Με 5 μόνο λήψεις δε μπορείς να φτιάξεις χρονοσειρές διάβασης. Ίσως μόνο αν συνδυάσεις τα δεδομένα με δεδομένα άλλων τηλεσκοπίων όπως ASAS SN , SUPER-WASP , NSVS , APASS κ.α και πάλι δε θα έχεις σαφείς ενδείξεις.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι, με αφορμή τα λεγόμενα του m51 στην αρχή ότι θα χρειαστεί τηλεσκόπιο τύπου RC. Υπάρχει κάτι που διαφοροποιεί τον συγκεκριμένο τύπο τηλεσκοπίου από ένα ας πούμε νευτώνιο ή SCT: Αν ναι τότε ποιό είναι αυτό το πλεονέκτημα; Ευχαριστώ.

 

Φιλικά, Γιώργος

"Εγω =1÷γνώση

 

Όσο περισσότερη η γνώση τόσο μικρότερο το εγώ, όσο μικροτερη η γνώση, τόσο μεγαλύτερο το εγώ" Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο, θεωρητικά με όλα τα τηλεσκόπια μπορείς (πολλοί κάνουν πχ φωτομετρία μεταβλητών και με νευρώνεια, και με SCT/MCT αποχρωματικα, DK κλπ), απλά είπα για RC επειδή είναι πιο συνηθισμένος σα τύπος τηλεσκοπίου σε τέτοιου τύπου εφαρμογές.

Δες πχ το Super-WASP και το XO, με τηλεφακούς κάνουν φωτομετρία. Νομίζω - ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ (ας με διορθώσει κανείς σε αυτό εάν γνωρίζει) ότι ο μόνος τύπος που δε χρησιμοποιείται καθόλου ή σχεδόν καθόλου, είναι το αχρωματικό.

 

Homo, ότι είχα εκνευριστεί με κανα δυο συγκεκριμένους τύπους είναι αλήθεια (ο ένας μου ζήτησε συγγνώμη, αλλά ο άλλος πολύ τσαμπουκάς ("και μετά ξυπνήσαμε", "κάποιοι ξαναανακαλύπτουν τον τροχό", ότι πέφτει το τεχνικό επίπεδο του φόρουμ (ενώ εσύ το ανεβάζεις όπως μιλάς) και άλλα "καλά και ωραία") επειδή είπα μια σκέψη που έκανα, ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

 

Όσο για τις χρονοσειρές, όταν αναφέρθηκα πχ σε 5 λήψεις (και παραπάνω, αν χρειάζεται), αν διάβασες εκεί που το έγραψα, αφορούσε στο στακάρισμα για μεγαλύτερο SNR για ΕΝΑ σημείο της καμπύλης (στακαρισμένες - και καλιμπραρισμένες βεβαίως - 5 λήψεις ή όσες χρειάζεται, όσο πιο θαμπό είναι το άστρο, τόσο περισσότερες λήψεις θες για να αυξήσεις το λόγο σήματος προς θόρυβο). Γνωρίζω και τα Surveys στα οποία αναφέρεσαι, καθώς και ότι χρειάζεται ΠΟΛΥΣ χρόνος - στην καλύτερη κάποιοι μήνες - για να παραχθεί μία πραγματικά καλή φωτομετρική καμπύλη που θα δώσει ασφαλή συμπεράσματα.

 

Φίλε Κώστα (φωτοδέκτη), συμφωνώ στα πάντα που γράφεις. Και επί της ονομαστικής σου εορτής τη σήμερον, τας σχετικάς ευχάς. Υγίαινε

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε m51 ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!

Όπως κατάλαβες οι περισσότεροι έχουμε θετική ανταπόκριση στην ιδέα σου (άλλο πράγμα η άμεση υλοποίηση της),καλό θα κάνει η ανταλλαγή απόψεων και η δημιουργία του απαραίτητου γνωστικού υποβάθρου και η ευαισθητοποίηση των παλαιότερων να μεταδώσουν γνώσεις!

Όσο για τις αντιδράσεις κάποιων μελών,ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία του και διαφορετική οπτική των πραγμάτων....Έχοντας εμπειρία και εγώ από αντιπαραθέσεις (υπήρξα και θύμα τρολλαρίσματος)-δεν μου αρέσουν βέβαια-θα έλεγα να μην παίρνεις τόσο θερμά κάποιες αντιδράσεις,είμαστε μια κοινότητα διαφορετικών ανθρώπων,διαφορετικών χαρακτήρων!Και δυστυχώς αρκεί μια σπίθα να ανάψει η "φωτιά"!

Πιστεύω ότι τα αστρονομικά θέματα μας ενώνουν,έστω και με διαφορές στις απόψεις,και ωραίο θα ήταν αυτή η συζήτηση να έχει μια ήρεμη και γόνιμη συνέχεια! :)

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις δίκιο για την υλοποίηση της ιδέας, ειναι δύσκολο να γίνει ακόμα και σε χρόνια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αδύνατο. Ως προς τις αντιπαραθέσεις ούτε και μένα μου αρέσουν (και ποτέ δε τις ξεκινάω, έχω παιδεία από το σπίτι μου και κυρίως κοινωνική παιδεία, εδώ είναι η διαφορά μου με άλλους), αλλά ακόμα και στην αστρονομία θα υπάρχει πάντα κάποιος κακεντρεχής που ως άλλος κανίβαλος θα πέσει να σε φάει.

Κρατάω ότι η αστρονομία μας ενώνει (τους πολιτισμένους, όχι τους αγρίους) και ότι ως πολιτισμένοι στην πλειοψηφία μας μπορούμε να συζητάμε τις ιδέες μας, να τις αναλύουμε, να βγάζουμε συμπεράσματα και να δούμε μέχρι ποιο βαθμό είναι υλοποιήσιμες.

Περί γόνιμης και ήρεμης συνέχειας: από το στόμα σου και στου θεού το αυτί.

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σου είπα μου είπες του είπα κλπ κλπ κλπ. Παιδιά ηρεμία. Το θέμα είναι να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις και να μείνουν τα επιχειρήματα. Ας κάνει κάποιος απ τους διαφωνούντες τις δικές του παρατηρήσεις ωσ προς τον εξοπλισμό ακόμη και αν δεν θέλει να συμμετάσχει. Οι γνώσεις του Αγγελου και του evans είναι πολύτιμες για να τις χάσουμε. Συμφωνώ με τον Κώστα (φωτοδέκτη). Και μόνο η συζήτηση καλό θα μας κάνει. Οπότε περιμένουμε αντίλογο γόνιμο. Αγγελε, evansq ποια είναι πρόταση σας για τον εξοπλισμό που χρειάζεται?
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν κάνεις hunting τότε η λύση είναι συμβολομετρία δηλαδή συστοιχία πολύ γρήγορων τηλεσκοπίων για στακαρισμα και αυξηση του SNR . Προτείνω για παράδειγμα 4 8ιντσα F4 πάνω σε βάση πιρούνι .

 

Δείτε κάτι ανάλογο

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Wide_Angle_Search_for_Planets

8cams.thumb.jpg.be4c97bcbaf5bfe29d63e76085d40597.jpg

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχθές το σκέφτηκα αυτό που προτείνεις, αλλά το σκέφτηκα κάπψς αλλιώς (οι πηρούνες είναι πανάκριβες, δε συμφέρουν)

 

Πχ ένα σετάπ με 3-4 στηρίξεις EQ6pro για παράδειγμα, με ένα 11ιντσο (ή όποια "νορμάλ" διάμετρο) η κάθε μια επάνω και ενα ccd με μεγάλο μέγεθος πίξελς (πάρα πολύ σημαντικό, να έχουμε τουλάχιστον 75db δυναμικό εύρος), να είναι όλοι οι σωλήνες με το ίδιο ccd για το ιδιο image scale και από τις τρεις (παράδειγμα λέμε) στηριξεις κάθε μία να πιάνει ένα πεδίο, ή άλλη να πιάνει ένα άλλο από τα όρια του προηγούμενου, το τρίτο οργανο να συνεχίζει από τα όρια του δεύτερου κλπ και έτσι είτε κατά ορθή αναφορά είτε κατά απόκλιση να καλύπτεις πχ κάποιες μοίρες, και οι λήψεις να γίνονται ταυτόχρονα για κάθε στήριξη/σωλήνα/ccd, άρα και πεδίο, ώστε να εξοικονομείς χρόνο φωτογραφικά (μεγαλύτερο πεδίο σε μικρότερο χρόνο). Η ιδέα για το κοντινό υπέρυθρο παραμένει βέβαια, γιατί τα πλεονεκτήματα είναι τεράστια από όλες τις πλευρές, καθώς μιλάμε για αστέρια late K και Μ. Βέβαια για ένα τέτοιο σετάπ θες χώρο, σε θόλο μέσα είναι αδύνατο να γίνει, για την περίπτωση είναι προτιμότερη η συρόμενη οροφή με τον κύριο χώρο να χρειάζεται κάποιο παραπάνω μήκος (τα τρίποδα πιάνουν χώρο). Πχ 3-4 - παραδειγματικά ανέφερα - setup EQ6pro/C11/και κάποιο ccd (πάντα χωρίς antiblooming, κανόνας αυτό) με 0.5 reducer και το καθένα ένα από το σύνολο του σετάπ να βλέπει κατά τον τρόπο που περιγράφω λίγες γραμμές πιο πάνω (το δεύτερο από το τέλος του πεδίου του πρώτου, το τρίτο από το τέλος του πεδίου του δεύτερου, το τέταρτο από το τέλος του πεδίου του τρίτου), παρατηρώντας το καθένα κατ'αυτό τον τρόπο στον ίδιο χρόνο.

 

Και είναι και μία λύση που οικονομικά θα στοιχιζε πολύ λιγότερο (ίσως και κάτω από το 40%) από την πρώτη που πρότεινα, και ίσως μπορούσε να προταθεί και να έχει περισσότερους λάτρεις του planet hunting ως αποδέκτες, λόγω πολύ μικρότερου συνολικού κόστους.

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό ήταν? Τέλος? Επειδή δεν βλέπω συνέχεια ίσως θα ήταν προτιμότερο να πούμε πόσοι ενδιαφερόμαστε. Να φτιάξουμε την πρώτη μαγιά και βλέπουμε.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ετσι Παναγιωτη, συμφωνω.

 

Για να το δουμε, να το ψηνουμε σιγα σιγα. Οι πλεον ενδεδειγμένες λύσεις ειναι είτε σαν αυτή που προτάθηκε απο το φίλο πιο πάνω, ειτε - και για μενα ακόμα καλύτερα - να γινότανε με τον τρόπο του NGTS (που χρησιμοποιει κλασικά 8ιντσα νευτωνεια του εμπορίου και κοιταζει απο τα 600 ως τα 900 nm, και για το οποίο μόλις χθες διάβασα για αυτό το survey), με τη μόνη διαφορά ότι το NGTS έχει πηρούνες, ενώ εμείς να βάζαμε ισημερινές (αναλύω την τελική μου σκέψη πιο κάτω, ρίξε μια ματιά). Kαι επειδή είδα κιόλας ότι το φίλτρο Y (950 - 1058 nm) θα ανταποκρίνεται μόλις στο 5 με 12% του QE των κλασικών ccd, η εναλλακτική είναι σε λίγο χαμηλότερο μήκος κύματος, με φίλτρο z_s που περνάει από 826 μέχρι 920 nm.

 

Σημείωση: Οι αλλαγές που προτείνονται δεν είναι γιατί "δεν το έχω ψαξει καλά" ή κάτι σχετικό που μπορεί να φανταστεί κάποιος. Αντιθέτως μάλιστα, το έχω ψάξει καλά το θέμα. Μία λεπτομέρεια δε γνώριζα μόνο, ότι μπορεί να γίνει και σε αρκετά μεγάλο image scale. Η πρόταση που κάνω λοιπόν ως τελική, έχει να κάνει με το λόγο χαμηλότερου δυνατού κόστους/πλεονεκτήματος στην παρατήρηση.

 

Προτείνω λοιπόν, σα τελική λύση, το εξής σετάπ, "λιτό" και εξαιρετικά λειτουργικό:

 

3 HEQ5 Pro, κάθε μία με ένα νευτώνειο f/4 (πιστεύω ότι είναι καλό το R200SS, που με reducer-corrector PH θα πάει στο f/3.8 χωρίς κόμη), και ο κάθε σωλήνας να έχει μία G2-0402 ME (που δεν εχει antiblooming, κατα συνεπεια εχει πλεονεκτημα) με ένα φίλτρο z_s στο κάθε ccd καθώς και ένα μηχανικό μοτέρ για τον κάθε εστιαστή με usb, ελεγχομενο μεσω ascom. Και βεβαια οι ληψεις να γινονται σε binning 2x2 (διατηρειται το ιδιο πεδιο, αλλα με τη μιση αναλυση, ενω εχουμε διπλασιο pixel size - εν προκειμένω τα 9um με bin 2χ2 γίνονται 18 um -, τετραπλάσιο full well, 2 φορές παραπάνω readout noise και περισσοτερο δυναμικο ευρος). Από όσο γνωρίζω, μέσω eqmod, που λειτουργεί μέσω ascom, υπαρχει ειδικο καλωδιο που παρακάμπτει εντελώς το χειριστήριο (δηλαδή δε χρειάζεται καν χειριστήριο στη στήριξη), συνδεόμενο απευθείας από τη στήριξη στον υπολογιστή, για χειρισμό πχ μέσω skychart (Cartes du ciel). Το meridian flip (οκ, είναι λίγο χάσιμο χρόνου, 3-4 λεπτά, αλλά πιστεύω παλεύεται) να ελέγχεται μέσω sgp pro. Το θέμα είναι εάν μπορεί η πλατοφόρμα ascom - φυσικά και με τη χρήση usb hubs - να κοντρολάρει και τις 3 στηρίξες, τους 3 εστιαστές και τα 3 ccd μαζί, ενώ άθε μία στηριξη/σωληνας/ccd θα κοιτάζει στον ίδιο χρόνο σε διαφορετικό πεδίο.

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη είσαι σίγουρος για το vixen? Εχει πολύ ωραία απτικά αλλά: Εχει ένα περίεργο σύστημα ευθυγράμμισης και όλοι κάνουν παράπονα, και δεν έχει crayford. Για τα υπόλοιπα δεν έχω λόγο.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απλα προτασεις ειναι Παναγιωτη. Υπαρχουν επιλογες στα 8ιντσα. Ως προς το στγκεκριμενο οργανο, νομιζω οτι τα οπτικα ειναι αυτα που εχουν τη μεγαλυτερη σημασια, και το συγκεκριμενο οργσνο ειναι πασιγνωστο και για εναν αλλο λογο: οτι ειναι πολυ ελαφρυ (5.3 κιλα). Η ευθυγραμμιση μαθαινεται. Μπρος στα καλλη (πολυ καλα οπτικα και μικρο βαρος) τι ειναι ο πονος (ευθυγραμμιση).

 

Εσυ Παναγιωτη, σαν εναλλακτικη του Vixen, τι θα προτεινες;

 

Σημειωτεον, δεν ειναι μια προταση που θα την υλοποιησω για παρτη μου (πολυ θα το ηθελα αλλα τα οικονομικα μου δεν ειναι και τα καλυτερα, οπως στους περισσοτερους αλλωστε), το προτεινα, οπως ειχα πει απο την αρχη, σαν ιδεα για ενα ερευνητικο προτζεκτ.

 

Ελπιζω να μην ξανανεκρωσει το θεματακι, το βρισκω εξαιρετικα ενδιαφερον (αν δεν ητανε ενδιαφερον αλλωστε δε θα υπηρχε λογος να γινει το ποστ).

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η συζήτηση να συνεχιστεί φυσικά , τι πιο ωραίο.

Εγώ σκέφτηκα ότι 4 γρήγορα νευτώνεια είναι πολύ δύσκολο να ευθυγραμμιστούν ακριβώς τα κάτοπτρά τους και να δίνουν το ίδιο ακριβώς σήμα για το άστρο γι αυτό και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν διοπτρικούς φακούς και μάλιστα φωτογραφικούς φακούς π.χ canon. Απ την αναζήτηση που έκανα μόνο το apass survey της AAVSO χρησιμοποιεί 2 8ιντσα νευτώνεια. Δείτε στη φώτο.

 

Επίσης 3 ισημερινές σε απομακρυσμένη διαχείριση θα είναι δύσκολο να συγχρονίσεις 3 meridian flip.

apass_telescope.thumb.jpg.2953d766b4ff6b0f8a088930ad09da7e.jpg

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαιρε αγαπητε. Ενδεχομενως να χρειαζοταν ενα (καλο) λαπτοπ για καθε στηριξη και τον εξοπλισμο που η καθε μια κουβαλαει (το ccd, το μοτερ εστιασης - πρεπει να ειμαστε ΛΙΓΟ αφεστιασμενοι στη φωτομετρια, μην το ξεχναμε αυτο -, την οδηγητικη καμερα, και βεβαια την ιδια τη στηριξη). Η ιδεα ειναι πλεον να μην κοιτανε και τα τρια οργανα στον ιδιο στοχο, αλλα σε διαφορετικο, καθε ενα δηλαδη εκ των τριων οργανων να κοιταζει σε πεδιο με κεντρο ενα απο τα αστερια-στοχους της λιστας (στον ιδιο αστερισμο, μην παμε απο δω και απο κει).

 

Σημειωτέον, και το NGTS χρησιμοποιει 8ιντσα νευτωνεια, και μαλιστα σε f/2.8, και κοιτανε απο τα 600 ως τα 900 nm, ενω εμεις πρότεινα να κοιταμε ακομα πιο μεσα στο υπερυθρο - λιγο - με το φιλτρο z_s (816 ως 920 nm).

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω πως αφεστιάζεις όταν πρόκειται για πολύ λαμπρό αστέρι για να μην υπάρχεις κορεσμός . Όταν θέλεις να αυξήσεις το κατώφλι του ορίου μεγέθους για να πιάνεις πολύ αμυδρά άστρα τότε εστιάζεις όσο μπορείς καλύτερα.

 

Σχετικά με το εγχείρημα να πω πως θα συνεισφέρουν περισσότερα αν μέσα στους σκοπούς αναφέρεται και η εκλαικευση της αστρονομίας στο κοινό και όχι μόνο ερευνητικό έργο. Άρα θα απαιτείται κι ένα ακόμη τηλεσκόπιο για παρατηρήσεις κοινού.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωστη η διευκρινιση. Τα λαμπρα αστερια περνανε ευκολα τη γραμμικοτητα, σε μικροτερο χρονο και υφιστανται ευκολα κορεσμο, αρα τα αφεστιαζεις για να δωσεις παραπανω χρονο για τη γραμμικοτητα. Εδω ομως μιλαμε για δυο πραγματα: πρωτον, για φιλτρο z_s, που ειναι καθαρα κοντινο υπερυθρο (816 - 920 nm) και δευτερον, για αστερια Κ και Μ κυριας ακολουθιας, που ειναι λαμπροτερα στο υπερυθρο σε σχεση με το οπτικο. Βεβαια ειναι σχετικα θαμπα αστρα (αν πχ εχουν οπτικο 16 θα εχουν z_s 14.5 ή 14)

 

Συμφωνω και με τα περι εκλαϊκευσης της αστρονομιας, καλο συμπληρωμα και η ιδεα περι ενος ακομα τηλεσκοπιου για το κοινο

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι εχεις να πεις για αυτο το προτζεξτ απο ερασιτεχνες.Συμετεχω και εγω! https://exoplanetschannel.wixsite.com/home/project

Who are we? We find that we live on an insignificant planet of a humdrum star lost in a galaxy tucked away in some forgotten corner of a universe in which there are far more galaxies than people.

Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπαμπη φαινεται ενδιαφερον. Εγω δυστυχως δεν εχω εξοπλισμο (πλεον), αρα προφανως δε μορω να συμμετασχω στο σάιτ. Εαν υπαρχει καποιος αλλος τροπος να συμμετασχω, πχ να βοηθουσα στις μετρησεις αφου με καθοδηγουσε καποιος σχετικα με τα προγραμματα που χρησιμοποιουν οι υπολοιποι εκει για την αναλυση δεδομενων και τις μετρησεις, τοτε θα ηταν χαρα μου να συμμετασχω. Θα πρεπει παντως, θεωρω, και επιμενω σε αυτο, οι παρατηρησεις να εστιαζονται στο κοντινο υπερυθρο (το NGTS κοιταζει απο τα 600 μεχρι τα 900 nm και εγω στο προτζεκτ που προτεινα, αν υλοποιουνταν, οι παρατηρησεις να γινονταν αποκλειστικα στα 816-920 nm γιατι το υπερυθρο κανει πολυ ευκολοτερα τα πραγματα στο planet hunting, ιδιαιτερα για τα αστερια Κ και Μ)
Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης