Jump to content

Νέο μέλος και κριτική του αστρονομικού μου εξοπλισμού


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα, αν και η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώ το σάιτ εδώ και αρκετούς μήνες μιας και με έχει βοηθήσει σε αρκετά ζητήματα σχετικά με το ξεκίνημα της αστρονομικής μου περιπέτειας. Στο δια ταύτα λοιπόν, η περιορισμένη μου οικονομική δυνατότητα δε μου επέτρεπε να πέσω στα βαθιά σε αυτήν την περιπέτεια, οπότε με μικρό σχετικά μπάτζετ ξεκίνησα πριν από έξι περίπου μήνες να ασχολούμαι με τα αστέρια συντροφιά με το βιβλίο Nightwatch που θεωρώ ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσει κανείς την ενασχόληση του με αυτή τη μανία(γιατί ξεκάθαρα πρόκειται περισσότερο περί μανίας παρά χόμπυ). Στη συνέχεια ακολούθησε η αγορά κυαλιών από τα Λιντλ, γιατί όπως λέει στο βιβλίο ο Terence Dickinson: πολλοί έχουν στην κατοχή τους κυάλια, αλλά λίγοι τα έχουν στρέψει προς τον ουρανό. Και αληθινά εντυπωσιάστηκα όταν είδα το φεγγάρι!

Αποφάσισα λοιπόν να πάρω τηλεσκόπιο. Μετά από αρκετή έρευνα αγοράς και με περιορισμένο όπως προείπα μπάτζετ και με τον παράγοντα της ευκολίας μεταφοράς να παίζει μεγάλο ρόλο, κατέληξα μέσα από σαράντα κύμματα στο Bresser 90/500 taurus. Με 140 ευρώ, αν και από ότι είδα έπεσε λίγο ακόμα η τιμή του, το θεωρώ μια αρκετά καλή επιλογή για αυτά τα λεφτά. Σαφέστατα δεν έχει τις δυνατότητες που έχουν μεγαλύτερα τηλεσκόπια, οπότε είναι περιορισμένα αυτά που θα καταφέρεις να δεις, αλλά για πρώτο τηλεσκόπιο με απίστευτη φορητότητα και για να ανοίξει η όρεξη μου είναι πολύ καλό. Η μεταλλαγμένη του στήριξη που θέλει να πλασσάρεται πως μπορεί να λειτουργήσει και σαν ισημερινή δεν τα καταφέρνει και πολύ καλά, γιατί αν πας να τη χρησιμοποιήσεις σαν ισημερινή, το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε πολύ περίεργη γωνία καθόλου βοηθητική για να δεις. Παρόλα αυτά σε αλταζιμουθιακή χρήση με τους βραχίονες κίνησης λειτουργεί επαρκώς, απλά πρέπει να κάνεις δύο κινήσεις για να βρίσκεται το αντικείμενο που βλέπεις μέσα στο οπτικό πεδίο αντί για μία. Δεν πειράζει, μέχρι στιγμής τα καταφέρνω.

Όσον αφορά τους προσοφθάλμιους, και επηρεασμένος αρκετα από τις συζητήσεις στο αστροβοξ, απόφάσισα να πάρω το βαλιτσάκι της Celestron που για καλή μου τύχη το βρήκα στο ebay μεταχειρισμένο με 120 ευρώ(μαζί με τα μεταφορικά). Η ποιοτική διαφορά από τους προσοφθάλμιους που είχε το τηλεσκόπιο ήταν τεράστια. Και μόνο που τους ζύγιζα με το χέρι, πριν καν τους χρησιμοποιήσω, καταλάβαινα ότι είχα κάνει μία πολύ σημαντική επένδυση για την περαιτέρω ενασχόληση μου με την αστρονομία. Η χαρά μου ήταν ίδια όπως και όταν πήρα το τηλεσκόπιο στα χέρια μου. Όταν κατάφερα και να διακρίνω το Μ13, γιατί δεν μπορώ να πω και ότι το είδα, περισσότερο το διέκρινα, παρόλο που ήταν στο ζενίθ και με δυσκόλεψε πάρα πολύ η στάση που καθόμουνα, ήμουν με ένα χαμόγελο για ώρες.

Και περνάμε και στην τελευταία μου επένδυση, που ήταν αυτή που με βοήθησε να διακρίνω το Μ13 και το Μ4 αλλά και να δω τον Albireo. Το βιβλίο Turn left at Orion, από το amazon αυτή τη φορά, μεταχειρισμένο σε άριστη κατάσταση, σαν καινούριο, με 10 ευρώ(μαζί με τα μεταφορικά, 5 το βιβλίο και 5 τα μεταφορικά), το οποίο σε συνδυασμό με το Nightwatch νομίζω πως είναι τα καλύτερα για να ξεκινήσει κανείς την περιπέτεια της αστροαναζήτησης.

Φυσικά με αυτά μόνο η όρεξη ανοίγει μιας και έχω ήδη αποφασίσει ότι στο μέλλον θα αποκτήσω ένα οκτάιντσο. Για την ώρα όμως, που η αλήθεια είναι πως όση ώρα περνάω βλέποντας μέσα από το τηλεσκόπιο, περίπου την ίδια περνάω κοιτώντας χωρίς για να μάθω να προσανατολίζομαι και να μάθω και τους αστερισμούς, το μικρό μου Bresser αρκεί.

Ελπίζω να μην κούρασα πολύ. Θα τα ξαναπούμε σύντομα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλως ηρθες και καλοριζικο !

Ευχαριστουμε για την κριτικη. Κοιταζα και εγω αυτη την περιεργη βαση και σκεφτομουν : "δουλευει αυτο αραγε;"

 

Λογικα πρεπει να τρεμει οταν φυσαει. Τα διοπτρικα εχουν ολα προβλημα στο ζενιθ, δε φταιει η βαση, ουτε το τηλεσκοπιο. Η επομενη επενδυση σου μπορει να ειναι ενας διαγωνιος 90 μοιρων. Μεχρι τοτε μπορεις να φτιαχνεις ενα προγραμμα παρατηρησης (με τη βοηθεια του stellarium πχ) και να αποφευγεις στοχους που ειναι στο ζενιθ.

 

Επισης μου αρεσε η πατετα για το κινητο

 

καλες παρατηρησεις λοιπον. Αν καταφερεις να εισαι στα Γρεβενα 2-4 Αυγουστου θα σου κανει πολυ καλο. Η ΠΕΕΑ ειναι ωραια, επιμορφωτικη, διασκεδαστικη και...δωρεαν

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Haris καλώς ήρθες στο astrovox ως ενεργό μέλος!

Το τηλεσκόπιό σου δεν το γνωρίζω,οπότε καλό είναι να μας πείς κάποια πράγματα για την οπτική του απόδοση,δεδομένου και του πολύ χαμηλού του κόστους,γιατί ένα διοπτρικό 90/500,έχει 2 ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά:1)φορητότητα 2)δυνατότητα θέασης μεγάλων οπτικών πεδίων!

Το δεύτερο είναι πολύ χρήσιμο,διότι ακόμα και αν πάρεις ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο,αυτό το βραχύσωμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με προσοφθάλμια ευρυγώνια (πχ.80-82ο) ή και τους 32,17mm plossl που ήδη έχεις:

Σαν κύριο όργανο παρατήρησης:

1)Όταν η ατμόσφαιρα δεν σου επιτρέπει να πας σε αξιόλογες μεγεθύνσεις με το μελλοντικό μεγαλύτερό σου,οπότε δεν θα μπείς στον κόπο να το στήσεις ιδιαίτερα αν είναι βαρύ,και έτσι να απολαύσεις σε μικρές μεγεθύνσεις μεγάλα αστρικά πεδία με το μικρό!

2)Να μάθεις καλύτερα και πιο γρήγορα τον ουρανό σε συνδυασμό βέβαια και με αστρικούς χάρτες σε μορφή pdf που μπορείς να φορτώσεις στο tablet ή στο smartphone σου,και βέβαια με ένα αστρονομικό πρόγραμμα όπως το Stellarium!

Σαν βοηθητικό τηλεσκόπιο του κύριου και μεγαλύτερου τηλεσκοπίου:

1)Να κάνεις στην αρχή έλεγχο του seeing πριν βγάλεις το μεγαλύτερο και βαρύτερο κύριό σου,γιατί αν είναι κακό το seeing και η διαύγεια της ατμόσφαιρας σχετικά καλή,βγαίνεις για παρατήρηση μεν αλλά ξεχνάς τις μεγάλες μεγεθύνσεις,πας σε μικρές και σε μεγάλα αστρικά πεδία!

2)Εφ'όσον χαλαρώσεις την βάση του ώστε να κινείται άνετα το τηλεσκόπιο,να κάνεις πιο αποτελεσματική σάρωση του ουρανού,αναζήτηση και εύρεση στόχων,που συνήθως την κάνουμε με κιάλια μικρότερης διαμέτρου,πεδίου και οπτικής ποιότητας!

Όπως καταλαβαίνεις είναι ένα τηλεσκόπιο που ακόμα και αν δεν έχει ιδιαίτερα καλή οπτική ποιότητα,θα είναι πολύ χρήσιμο για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω!

Μ η ν το πουλάς λοιπόν,αν πάρεις για κύριο τηλεσκόπιο μεγαλύτερης διαμέτρου,θα σου χρειαστεί για πολλά χρόνια ακόμα,εκτός και αν το αναβαθμίσεις με ανάλογης εστιακής (κάτω από 500mm) και καλύτερο οπτικά!

Εγώ έχω 8 χρόνια ένα 10" dob,και τα τελευταία 2 χρόνια πήρα το διοπτρικό SW 102/500 για τους λόγους που προανέφερα!Ήταν μια αγορά ωριμότητας γιατί κάλυψε ανάγκες και με απάλλαξε από περιττό στήσε-ξέστησε του μεγάλου dob,όταν το seeing δεν ήταν καλό!

Με το μικρό βγαίνω και πιο συχνά στην ταράτσα για παρατήρηση!

Το να έχεις λοιπόν το 90/500 είναι πολύ πιο χρήσιμη επιλογή μ α κ ρ ο π ρ ό θ ε σ μ α (γιατί θα σου μείνει!!),από το να είχες το καλύτερο οπτικά 90/900,και να το πουλούσες μετά την αγορά μεγαλύτερου!

Έχω βέβαια την περιέργεια να μάθω τί οπτική ποιότητα έχει το 90/500,ιδιαίτερα στο θέμα του χρωματικού σφάλματος...Η τιμή του-135€-είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τα 250-280€,που κάνει το δικό μου SW 102/500!

Ένα κρίσιμο σημείο είναι ο εστιαστής!Έχει εστιαστή 2",ή είναι ο απλός 1.25"?

Πολλά προσοφθάλμια ευρυγώνια ιδιαίτερα άνω των 28mm,είναι 2"!

Οι εξαιρετικοί φακοί Celestron plossl και ο barlow 2x,που έχει το βαλιτσάκι θα σου μείνουν για μια ζωή,και θα συνεργάζονται άψογα με όλων των ειδών τα τηλεσκόπια!!

Ευρυγώνιους θα χρειαστεί να πάρεις,όχι πολλούς,ανάλογα με το τηλεσκόπιο που θα χρησιμοποιήσεις αργότερα σαν κύριο.

Θα περιμένω λοιπόν με ενδιαφέρον να μας πείς όποτε μπορέσεις,τί χρωματικό σφάλμα έχει το 90/500,από το κέντρο μέχρι τις άκρες!

Είναι αναμενόμενο διοπτρικά αχρωματικά με μικρό εστιακό λόγο,να έχουν αρκετό χρωματικό σφάλμα...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατ' αρχήν ευχαριστώ για τις συμβουλές. Το να χαλαρώσω τη βάση και να το κινώ ελεύθερα ούτε που μου είχε περάσει από το μυαλό.

Γενικά δεν έχω σκοπό να το πουλήσω, μιας και ανεξάρτητα τι εξόπλισμο ονειρεύομαι να αποκτήσω στο μέλλον, θέλω να έχω και ένα διοπτρικό ελαφρύ και φορητό.

Ο εστιαστής του είναι 1.25'', οπότε ξεχνάω τους ευρυγώνιους των 2 ιντσών... όταν αποφασίσω να πάρω.

Σχετικά με το χρωματικό σφάλμα, μάλλον δεν είμαι κατάλληλος για να απαντήσω, μιας και είναι το μόνο τηλεσκόπιο από το οποίο έχω παρατηρήσει και δεν έχω την εμπειρία για να αξιολογήσω το σφάλμα, πάντως αφού καταλαβαίνω κι εγώ ότι έχει μάλλον θα είναι αρκετό.

Θα προσπαθήσω να έρθω στην ΠΕΕΑ το καλοκαίρι, αν και είναι νωρίς για να πω με σιγουριά, οπότε κάποιο πιο έμπειρο μάτι να μου αξιολογήσει καλύτερα τον εξοπλισμό μου.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια χαρά εξοπλισμό έχεις φίλε. Και είσαι βλέπω προσεκτικός και μεθοδικός στις αγορές σου. Το τηλεσκόπιο είναι μικρούλι αλλά ενα μικρό όλοι το έχουμε για καταδρομικές παρατηρήσεις. Να μην το πουλήσεις ποτέ.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και με τον εστιαστή των 1.25" μπορείς να βάλεις ευρυγώνιους πολύ καλής ποιότητας,και μεγάλου πεδίου πχ.82ο.Πολλοί ευρυγώνιοι 2" έχουν και αντάπτορα των 1.25" Παράδειγμα ο Baader Aspherical Hyperion 31mm,72o,που είναι ένας πολύ καλός φακός με εξαιρετική συμπεριφορά και σε "γρήγορα" τηλεσκόπια δηλ.με μικρό εστιακό λόγο,όπως το δικό σου και τα δύο δικά μου.

Το θέμα του μεγάλου πεδίου που δίνει το 90/500,θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο,όπως εξήγησα στο προηγούμενο πόστ μου,εκτός από την φορητότητα που μπορείς να την έχεις και με άλλα τηλεσκόπια πχ.SW Heritage 130/650p, ένα πολύ καλό φορητό τηλεσκόπιο,μεγαλύτερης φωτοσυλλεκτικότητας και διακριτικής ικανότητας ήπιου κόστους,αλλά με μικρότερο πεδίο!

Εδώ στο forum υπάρχουν τηλεσκόπια μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση συνήθως,και σε πολύ συμφέρουσες τιμές!

Για αναβάθμιση του εξοπλισμού σου,πήγαινε από 130/650p και πάνω!Και να προσέχεις να έχουν παραβολικό κάτοπτρο,γιατί τα σφαιρικά κάτοπτρα έχουν σφάλμα σφαιρικής εκτροπής,δηλ.μια περιοχή στα άκρα του πεδίου σε σχήμα δακτυλίου,θα είναι θολή!Μέχρι τα 114mm διάμετρο δεν ενοχλεί ιδιαίτερα,αλλά σε μεγαλύτερες διαμέτρους πχ.150mm αποτελεί πρόβλημα!

Κυκλοφορούν τέτοια τηλεσκόπια σε τιμές 200-250€,οπότε πρόσεχε!

Δεν πειράζει που δεν αγόρασες με την αγγελία "φάντασμα" στο ebay!

Και το 114/900 της αγγελίας πάνω στην EQ1που συνήθως είναι κακής ποιότητας βάση,σφαιρικό κάτοπτρο είχε!Για τα 25€ που υποτίθεται ότι πωλούνταν δεν το συζητάς καν,το αγοράζεις με κλειστά μάτια,αλλά για τα 200€ που κοστίζει κανονικά δεν αξίζει με τίποτα!!

Το SW 130/650p με μεγαλύτερη διάμετρο και παραβολικό κάτοπτρο,και μεγαλύτερη φορητότητα,στα ίδια περίπου χρήματα αξίζει ασυγκρίτως περισσότερο!!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσο αφορά τον έλεγχο του χρωματικού σφάλματος,είναι εύκολο!

Κοιτάς αντικείμενα φωτεινά και προσέχεις στα περιγράμματά τους αν βλέπεις τα χρώματα του ουρανίου τόξου!

Στη Σελήνη στην μια πλευρά θα βλέπεις πχ.μπλέ μωβ και στην αντίθετη πλευρά θα βλέπεις πορτοκαλί,κίτρινο κλπ.Στα άστρα ιδιαίτερα στα φωτεινά το ίδιο!

Και σε επίγεια παρατήρηση θα βλέπεις ιδιαίτερα σε φωτεινά περιγράμματα και ακμές των αντικειμένων ανάλογα χρώματα!

Μπορείς να βάλεις ένα φωτεινό άστρο αρκετές μοίρες ψηλά στον ουρανό πχ 60-70ο, στο κέντρο και στην συνέχεια να το μετακινείς προς τα άκρα!Θα βλέπεις αυτό το φαινόμενο να γίνεται πο έντονο από το κέντρο προς τα άκρα του φακού!

Προσοχή!Αν το αντικείμενό σου είναι χαμηλά κάτω από 40ο,τότε συμβαίνει και ένα ανάλογο φαινόμενο χρωματικής εκτροπής που οφείλεται στην ατμόσφαιρα (atmospheric dispersion),και όχι στον φακό!

Το θέμα είναι από πιο μέρος του πεδίου αρχίζει το φαινόμενο,και πόσο έντονο είναι!Δηλ.βλέπεις λεπτές περιοχές γύρω από τα περιγράμματα των φωτεινών αντικειμένων που είναι χρωματισμένες ή είναι πιο παχιές?

Όσο πιο κεντρικά είναι το φαινόμενο και όσο πιο παχιές είναι οι "γραμμές"-περιοχές γύρω από τα αντικείμενα,τόσο χειρότερο είναι το χρωματικό σφάλμα!!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ fotodektis. Κατάφερα να αντιληφθώ το χρωματικό σφάλμα κατά τη διάρκεια παρατήρησης. Δεν μπορώ να πω ότι με ενόχλησε (όπως είπε και η κοπέλα μου: ααχ κάνει και χρωματάκια γύρω γύρω), οπότε η παραπάνω μου απάντηση συνεχίζει να ισχύει. Θα πρέπει κάποιος πιο έμπειρος να παρατηρήσει με το τηλεσκόπιο μου και να το αξιολογήσει. Ελπίζω να τα καταφέρω να έρθω στην ΠΕΕΑ έστω και για ένα βράδυ.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η εμπειρία αξιολόγησης αποκτάται όχι μόνο με τον χρόνο παρατήρησης,αλλά κυρίως με την μεθοδική,συστηματική και προσεκτική παρατήρηση!Τί προσοχή δίνεις σε αυτό που παρατηρείς!

Με απλά λόγια να καταλαβαίνουμε τί παρατηρούμε!Με παράλληλο διάβασμα αποκτάς και τις απαραίτητες γνώσεις.

Η αξιολόγηση σε κάνει προσεκτικό και συνετό στις αγορές,και δεν πετάς χρήματα σε λάθος αγορές,γιατί μαθαίνεις να αξιολογείς και τα τέστ και reviews που διαβάζεις στο ίντερνετ!

Κέρδος έχεις σε πολλά επίπεδα!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης