Jump to content

Πρωτο τηλεσκοπιο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε ολους,ειμαι καινουργιος στο χωρο της αστρονομιας,θα ηθελα να μου πειτε ποιο εκ των δυο τηλεσκοπιων:Skywatcher heritage 130p και orion starmax 90mm μου προτεινετε να αγορασω.Εχω γενικα περιορισμενο budget ενω η αστροπαρατηρηση (δυστυχως) θα πραγματοποιειται τις περισσοτερες φορες απο τα Βορεια Προαστια.Αν αναλογισθει καποιος τη φωτορυπανση της περιοχης και τη δυνατοτητα των τηλεσκοπιων,ποιο να αγορασω;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου καλωσήλθες στο Astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Σαφώς το SW Heritage 130/650 με διάμετρο κατόπτρου 130mm,υπερτερεί σε φωτοσυλλεκτικότητα (βλέπεις πιο αμυδρά και πιο πολλά αντικείμενα) και σε διακριτική ικανότητα (βλέπεις περισσότερες λεπτομέρειες στα αντικείμενα και διαχωρίζονται καλύτερα τα πολύ "κοντινά" μεταξύ τους,πχ.τα διπλά άστρα κλπ.),σε σχέση με το Orion που έχει διάμετρο 90mm!

Επίσης το Heritage με εστιακή απόσταση 650mm θα δώσει μεγαλύτερο οπτικό πεδίο σε σχέση με το Orion που έχει εστιακή 1250mm!Αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση στόχων,στην εκμάθηση του ουρανού,και στην πολύ πιο άνετη θέαση εκτεταμένων στόχων όπως ανοιχτά αστρικά σμήνη,νεφελώματα κλπ!

Βέβαια το Orion λόγω σχεδίασης Maksutov και μεγαλύτερου εστιακού λόγου,θα δώσει οξύτερα είδωλα,αλλά λόγω μικρής διαμέτρου και μέγιστης ωφέλιμης μεγέθυνσης μόνο μέχρι τα 200x,δεν θα αναδείξει τελικά αισθητά αυτό το πλεονέκτημα σε σχέση με το Heritage που σηκώνει μέγιστη μεγέθυνση 260x...

Αν ήταν συγκρίσιμης διαμέτρου τα δύο τηλεσκόπια,τότε το Maksutov θα υπερτερούσε σε ποιότητα εικόνας και αυτό θα ήταν αισθητό!Στα 200x μεγέθυνση όμως δεν φαίνεται τόσο εύκολα η διαφορά στην οξύτητα,εκτός αν έχεις πάρα πολύ καλή όραση...

Η διάμετρος του κατόπτρου ή αντικειμενικού φακού στα διοπτρικά,παίζει κυρίαρχο ρόλο όπως αναφέρθηκε παραπάνω στην φ ω τ ο σ υ λ λ ε κ τ ι κ ό τ η τ α και στην δ ι α κ ρ ι τ ι κ ή ικανότητα!

Και πλανήτες και Σελήνη να παρατηρείς μόνο,που δεν ενδιαφέρει η φωτοσυλλεκτικότητα,επειδή είναι φωτεινά αντικείμενα,η μεγαλύτερη διάμετρος σημαίνει μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα,και άρα θα βλέπεις περισσότερες λεπτομέρειες στην επιφάνειά τους,και με μεγαλύτερη δυνατότητα μεγέθυνσης!

Μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση(εφ'όσον το επιτρέπει η κατάσταση της ατμόσφαιρας)=2x (διάμετρος σε mm)

Συνοψίζοντας το Heritage υπερτερεί σε φωτοσυλλεκτικότητα,διακριτική ικανότητα,μεγαλύτερο οπτικό πεδίο σε σχέση με το Orion που υπερτερεί στην οξύτητα,αλλά με μικρή τελικά διαφορά,στην ποιότητα εικόνας,λόγω μικρότερης διακριτικής ικανότητας και χαμηλής μεγέθυνσης...

Το Heritage λόγω ζήτησης,θα μεταπωληθεί ευκολότερα αν αναβαθμίσεις τον εξοπλισμό σου αργότερα.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εννοείται ότι αυτά που ειπώθηκαν για αντικείμενα βαθέως ουρανού δηλ.νεφελώματα,γαλαξίες,αστρικά σμήνη κλπ αφορούν κυρίως σκοτεινό ουρανό!

Αν παρατηρείς κυρίως από περιοχές με μεγάλη φωτορύπανση,όπως ανέφερες,λόγω μικρής διαμέτρου των άνω τηλεσκοπίων δεν θα δείς πολλά πράγματα...

Γι'αυτό θα πρότεινα να ανεβάσεις λίγο το ποσό που θα δώσεις περίπου στα 250€,και να βρείς μεταχειρισμένο ένα 8" τηλεσκόπιο!Ψάξε στις αγγελίες για ευκαιρίες!

Θα δείς πολύ περισσότερα πράγματα,ιδιαίτερα από ουρανό μεγάλης φωτορύπανσης και βέβαια με περισσότερες λεπτομέρειες σε Σελήνη και πλανήτες!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα φίλε μου και καλώς ήρθες στο Άστροβοξ.Εύχομαι να χαρείς στο έπακρον το χόμπι που πραγματικά θα σε μαγέψει.Όσον αφορά τα τηλεσκόπια θα συμφωνήσω και εγώ με το φίλο Κώστα. Αν το budget των 200 ευρώ είναι αυστηρό θα σου πρότεινα να κοιτάξεις για ένα μεταχειρισμένο 6ιντσο Dobsonian που θα σου δώσει πολλά και σε ουρανό με φωτορύπανση. Αν μπορείς να το ανεβάσεις λίγο με λίγη υπομονή θα βρεις σίγουρα ένα άριστο μεταχειρισμένο 8ιντσο Dob που θα σε βγάλει για μία ζωή.Το θέμα που τίθεται όμως είναι η φορητότητα.Ο όγκος του και το λίγο το βάρος του μπορεί να σε δυσκολέψουν αλλά άμα δεν έχεις θέμα στην μετακίνηση του,να το κοιτάξεις και να κινηθείς για αυτό.Βάζω την φορητότητα πάνω από όλα γιατί καλύτερα να παρατηρείς άνετος με ένα λιγότερο αποδοτικό εργαλείο παρά να μην παρατηρείς καθόλου ή να δυσκολεύεσαι και ας έχεις ένα πολύ δυνατό τηλεσκόπιο.Καθαρούς ουρανούς σου εύχομαι και καλή συνέχεια.

 

Φιλικά,Γιώργος.

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον φίλο Γιώργο (υπέροχο το avatar σου με το Βόρειο Σέλας!!! :D ),σχετικά με το θέμα της φορητότητας!

Είναι σημαντικός παράγοντας για πολλούς,που πρέπει να βάλουν το τηλεσκόπιο στο αυτοκίνητο (εννοείται στο πίσω κάθισμα-ποτέ στο πόρτ μπαγκάζ!),για να το μεταφέρουν έξω από πόλεις σε σκοτεινό ουρανό...

Ωστόσο για παρατήρηση από το μπαλκόνι ή την ταράτσα,ένα 8" dob δεν δημιουργεί στους περισσότερους ανθρώπους κανένα πρόβλημα με το βάρος του!

Σε ουρανούς με φωτορύπανση,για να δείς αντικείμενα και βαθέως ουρανού χρειάζεσαι διαμέτρους 8-12"...Μπορείς να βάλεις και φίλτρα που μειώνουν την φωτορύπανση και αυξάνουν το κοντράστ!Είναι αποτελεσματικά όταν οι λάμπες δημόσιου φωτισμού είναι κιτρινο-πορτοκαλί χρώματος,όχι λευκού φωτός!

Πάνω από τις 12" η μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα ενισχύει υπερβολικά και το αποτέλεσμα της φωτορύπανσης,με αποτέλεσμα να γκριζάρει πολύ ο ουρανός,ιδιαίτερα στις μικρές μεγεθύνσεις!Και ένα μόνο ποσοστό μπορείς να μειώσεις με τα φίλτρα.

Πιστεύω ότι για τα χρήματα που διαθέτει ο φίλος μας,200-250€ η καλύτερη λύση για παρατήρηση από πόλη είναι το μεταχειρισμένο 8".Αν μπορεί να διαθέσει παραπάνω,ακόμα καλύτερα ένα 10" ή και 12"!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης