Jump to content

Συστημα push to


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια χαρα σε ολους επειδη δεν το ηξερα καν οτι υπαρχει τετοιο συστημα και το μαθα πριν λιγο καιρο παρακολουθωντας τηλεσκοπια εταιρειων ειδα dobsonian τηλεσκοπια με το συστημα push to ενα πολυ ενδιαφερον συστημα ευρευσης αντικειμενων χωρις να χανεις την επαφη με το τηλεσκοπιο ακολουθωντας μονος σου το αντικειμενο στον ουρανο και κουνωντας μονος το τηλεσκοπιο συγκεκριμενα ειδα της orion τα dobsonian intelliscope μου εκανε εντυπωση και θα θελα και τη δικη σας αποψη..απ οτι βλεπω κανα δυο εταιρειες το προωθουν αυτο
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα συστήματα αυτά υπάρχουν αρκετό καιρό και πωλούνται και σαν ξεχωριστά κιτ που μπορείς να προσαρμόσεις στο τηλεσκόπιο σου. Στην ουσία αποτελούνται από 2 αισθητήρες θέσης και από μια υπολογιστική μονάδα που μετατρέπει τις οριζόντιες συντεταγμένες σε ουρανογραφικές. Στην αγορά αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 πολύ γνωστά συστήματα το ArgoNavis και το SkyCommander. Για να δουλέψει το σύστημα θα πρέπει να εισάγεις πρώτα στοιχεία θέσης ημερομηνία και ώρα και να κάνεις ευθυγράμμιση με 2 ή 3 γνωστούς αστέρες στον ουρανό όπως γίνεται με τις ισημερινές στηρίξεις που έχουν goto. Γενικά βοηθάνε στο να φτάσεις στο πεδίο αλλά μην φανταστείς τρελές ακρίβειες. Για μένα πιο χρήσιμο είναι να έχεις παρακολούθηση του στόχου (tracking) και όχι τόσο push-to.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστευω παντως οτι εναν αρχαριο μπορει αυτο το συστημα να τον βοηθησει στην ευρεση στοχων καθως επισης να μαρκαρει το αντικειμενο και να το ακολουθει μονος του επισης ειναι και πολυ πιο οικονομικα απ τα goto τηλεσκοπια!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

το να φτιαχθεί ενα σύστημα με 2 encoders και εναν υπολογιστή ειναι ευκολο...αυτό που ειναι πολύ δύσκολο να κατασκευαστεί, ειναι ενα ογκώδες κινούμενο συστημα (το οποίο πρέπει να ειναι διαιρούμενο και σχετικά ελαφρυ) , με τελεια γεωμετρία, χωρίς αποκλισεις, χωρίς στρεβλωσεις, χωρίς παραμορφώσεις απο εξωτερικούς παράγοντες....αν βάλω και την παράμετρο "οικονομικά προσιτό" πεφτω σε τοίχο!

:-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε ένα τέτοιο πολύπλοκο σύστημα όλα προσθέτουν ένα ποσοστό σφάλματος και τα σφάλματα τελικά αθροίζονται στο προσοφθάλμιο.

 

Τυπικά σφάλματα εκτός από τα κατασκευαστικά (ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ) είναι

-Η διάθλαση λόγω ατμόσφαιρας: όσο πιο χαμηλά ο στόχος τόσο μεγαλύτερο το σφάλμα.

-Το σφάλμα των συντεταγμένων λόγω μετάπτωσης (τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν συντεταγμένες του 2000)

-Εισαγωγή λάθος στοιχείων.

-Σφάλματα αισθητήρων.

 

Τυπικά ένας encoder με 4000 βήματα έχει σφάλμα 5,4' της μοίρας που σημαίνει ότι με 2 encoders έχεις αθροιστικό σφάλμα 10,8' της μοίρας ακόμη και με το τέλειο τηλεσκόπιο. Το να βάλεις μεγαλύτερους encoders έχεις θέματα με τον υπολογιστή γιατί δεν προλαβαίνει να διαβάσει τις μεταβολές των σημάτων και χάνεις βήματα. Το ίδιο ισχύει όταν μετακινείς το τηλεσκόπιο γρήγορα όταν πας να βρεις το στόχο. Κατά τη διαδικασία της ευθυγράμμισης επίσης παίζει ρόλο η επιλογή των αστεριών αναφοράς. Αν τα αστέρια αναφοράς είναι πχ πολύ κοντά μεταξύ ή με λάθος προσανατολισμό (νομίζω ανατολή προς δύση είναι το σωστό) το μοντέλο που θα βγει θα έχει αποκλίσεις. Επίσης αν το έδαφος έχει κλίση είναι σαν να έχεις ένα τηλεσκόπιο με στραβή στήριξη. Επίσης κατά την εισαγωγή των στοιχείων της ώρας και της τοποθεσίας αν τα βάλεις λάθος ή έστω και αν η ώρα που θα βάλεις είναι με 1 λεπτό διαφορά το σύστημα θα αποκλίνει ακόμη και αν την κατασκευή την έχει φτιάξει ο Θεός.

 

Εγώ θα σταθώ στο αν βοηθάει που ρωτάει ο φίλος και θα πω ότι αν σε ενδιαφέρει μόνο το να βλέπεις το στόχο και όχι στο να τον βρεις τότε ναι βοηθάει σε ένα βαθμό αλλά όταν πας να δεις κάτι που είναι αμυδρό και δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά θα πρέπει να κάνεις ταυτοποίηση του πεδίου και να ξέρεις που να κοιτάξεις ακόμη και αν ο στόχος είναι ακριβώς στο κέντρο. Ξαναλέω πάντως ότι το πιο σημαντικό είναι το tracking. Κάνεις πιο ξεκούραστη παρατήρηση γιατί ο στόχος είναι σταθερός μέσα στο προσοφθάλμιο και δεν χρειάζεται να κάνεις διορθώσεις συνέχεια με το χέρι ειδικά αν παίζεις με μεγεθύνσεις πάνω από 200Χ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είμαι και εγώ αρχάριος όπως ο φίλος Κονδύλης. Η μόνη εμπειρία που είχα από push to σύστημα είναι από απλό αναλογικό με μοίρες στην βάση και ένα κλισίμετρο πάνω στον σωλήνα. Σύνολο μου κόστισε 20 euro και το έκανα με σκοπό σύντομα να αναβαθμίσω και να αγοράσω ένα ψηφιακό με encoders.

Από ακρίβεια είχα κατά προσέγγιση 1 μοίρα και κάτι . Αν ο στόχος δεν ήταν στο προσοφθάλμιο (25mm) θα ήταν πολύ κοντά.. γενικά πολύ ευχαριστημένος από το απλό αναλογικό.

Αυτό όμως που θέλω να πω είναι,ότι το άφησα πολύ γρήγορα μόλις άρχισα να μαθαίνω με τον ουρανό και τον εξοπλισμό μου. Πλέον το χρησιμοποιώ μόνο όταν έχω παρέα και δυσκολεύομαι λόγο της κουβεντούλας να βρω αντικείμενα, και μόνο για αντικείμενα που δεν έχω ξαναδεί .

Μετά από αυτή την εμπειρία δεν θα αναβαθμίσω σε ψηφιακό.

Αν κρατήσω το 8αρι dobsthonian θα βάλω τα χρήματα σε πλατφόρμα.

“Matters of great concern should be treated lightly.” Master Ittei commented, “Matters of small concern should be treated seriously.”

― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα φιλε! Εγω θα σου ελεγα να ριξεις μια ματια στην τρομερη ιδεα του Γιαννη (giannis60) που εφτιαξε ενα χειροκινητο GoTo!

Το εχω δει με τα ματια μου και δουλευει με τρομερη ακριβεια!!!

Vasilis Hailsteel
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχως η skywatcher δεν εχει βγαλει ακομα αυτο το συστημα ελπιζω να ακολουθησει πολυ ενδιαφερον συστημα χωρις μεγαλο οικονομικο βαρος για goto και βοηθαει πολυ τουλαχιστον απο βιντεο που ειδα
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρίξε μια ματιά και σε αυτό:

https://romer-optics-llc.myshopify.com/collections/easy-push-to/products/ez-push-to-kit-for-brands-of-dobsonian

 

Είναι σχετικά καινούριο μάλλον κινέζικο το οποίο δείχνει να προσαρμόζεται εύκολα σε GSO γιατί όχι και σε Skywatcher. Υπάρχει και σχετική συζήτηση εδώ:

https://www.cloudynights.com/topic/562526-ez-push-to/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το θέμα κλειδώθηκε και διαγράφηκαν όλα τα άσχετα με το θέμα καθώς κάποιες ασχήμιες που γράφτηκαν. Θα ξεκλειδωθεί αύριο, με σκοπό να συνεχιστεί μόνο επί του θέματος.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χρησιμοποιώ πολλά χρόνια push to και συγκεκριμένα αυτό της SkyCommander.

Είναι σε μέσο επίπεδο κόστους σε σχέση με το πανάκριβο αυστραλέζικο Argonavis, αλλά έχουν τους ίδιους encoders, κάτι πολύ σημαντικό, γιατί είναι ο μηχανισμός που διαβάζει την κίνηση του τηλεσκοπίου για να “οδηγήσει” σωστά. Επιμένω και το ξαναλέω ότι τα κατασκευαστικά σφάλματα του τηλεσκοπίου μπορούν να αχρηστέψουν ένα σύστημα push to. Έχω δοκιμάσει το SkyCommander σε δύο τηλεσκόπια. Το παλιό μου 12αρι SkyWatcher με δική μου τοποθέτηση, και με το kit που έβγαζε η ίδια η εταιρία για Dob. Μετά το δοκίμασα στο 16αρι του γνωστού «κατασκευαστή» Μανούσου, στον οποίο απέστειλα και όλο το σύστημα μαζί με το κιτ, για να το εγκαταστήσει. Χρησιμοποίησε αυτά που μπορούσε και έφτιαξε και κάποια κομάτια που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Στο 12αρι SkyWatcher δούλευε άψογα, στην κινεζιά. Στο 16αρι δεν δούλεψε ποτέ σωστά. Και τα δύο τηλεσκόπια δοκιμάστηκαν στον ίδιο χώρο και τις ίδιες σχεδόν συνθήκες. Δεν γνωρίζω αν έφταιγε η κατασκευή και ο σχεδιασμός του τηλεσκοπίου ή η τοποθέτηση των encoders. Όλα τα έκανε ο ίδιος. Δεν θα χάσω άλλο χρόνο να ασχοληθώ, ψάχνοντας στα σκουπίδια. Απλά καλώ όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει push to να μην ψωνίζει από αδαής : https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016&highlight=%CC%C1%CD%CF%D5%D3%CF%D3

 

Όποιος θέλει, μπορεί να μου στείλει πμ να έρθει και να δει ή να βρεθούμε σε κάποια εξόρμηση και να δει πως λειτουργεί. Επίσης, δανείζω το push to σε όποιον θέλει να το ελέγξει λειτουργικά και στο δικό του τηλεσκόπιο. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να φτιάξει κάποιον μηχανισμό τοποθέτησης, το οποίο είναι σχετικά σύνθετη εργασία. Η γνώμη μου είναι, χωρίς να είμαι σίγουρος ότι δεν πρέπει κάποιος να πάει σε χαμηλότερο κόστος, καθώς θα ρίξει την ποιότητα των encoders.

 

Σε ένα τέτοιο πολύπλοκο σύστημα όλα προσθέτουν ένα ποσοστό σφάλματος και τα σφάλματα τελικά αθροίζονται στο προσοφθάλμιο.

Τυπικά σφάλματα εκτός από τα κατασκευαστικά (ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ) είναι

-Η διάθλαση λόγω ατμόσφαιρας: όσο πιο χαμηλά ο στόχος τόσο μεγαλύτερο το σφάλμα.

-Το σφάλμα των συντεταγμένων λόγω μετάπτωσης (τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν συντεταγμένες του 2000)

Επίσης αν το έδαφος έχει κλίση είναι σαν να έχεις ένα τηλεσκόπιο με στραβή στήριξη. Επίσης κατά την εισαγωγή των στοιχείων της ώρας και της τοποθεσίας αν τα βάλεις λάθος ή έστω και αν η ώρα που θα βάλεις είναι με 1 λεπτό διαφορά το σύστημα θα αποκλίνει ακόμη και αν την κατασκευή την έχει φτιάξει ο Θεός.

Προφανώς αν δεν κάνεις σωστή ευθυγράμμιση κανένα σύστημα δεν θα δουλέψει=D> =D> =D> .

Προφανώς αν το στήσεις σε κλίση κανένα σύστημα δεν θα δουλέψει=D> =D> =D>. Τις δοκιμές μου τις έκανα στην ταράτσα μου. Εκτός, αν ενοχλεί, η ρήση που υπάρχει στο μπετό για τα νερά.

Προφανώς με λάθος ώρα κανένα σύστημα δεν θα δουλέψει σωστά =D> =D> =D>.

 

Τα εκπληκτικά όμως έπονται:

Η διάθλαση της ατμόσφαιρας αλλά και η μετάπτωση του άξονα της γης σφάλματα!!!!!!!!στο push to και σε οποιοδήποτε goto και λόγος για να μην το προτιμήσεις!!!!!!!!!

Εκπληκτικό. Η μετάπτωση του άξονα της γης……..σφάλμα των goto. Γιατί ποιος τα έφτιαξε;; Ο Κοπέρνικος;;; Κύριε – κύριε επιδρά μόνο η μετάπτωση ή και η κλόνιση;;

Επειδή όμως τέτοια πράγματα λέγονται μόνο χάριν αστείου, επιτρέψτε μου να συνεχίσω το αστείο:

 

Ο υποψήφιος αγοραστής push to πρέπει να υπολογίσει και τα παρακάτω τυπικά σφάλματα:

 

Τη διάθλαση λόγω αέριων μαζών που προέρχονται από την κίνηση της σκόνης της Σαχάρας

Σφάλμα λόγω μετατροπής συντεταγμένων

Μετακίνηση τεκτονικών πλακών λόγω σεισμού. Ο Κορινθιακός κόλπος «ανοίγει» κατά 2εκ το χρόνο. Αυτό μετράει;;

Μετακίνηση τεκτονικών πλακών λόγω ηφαιστείου (άλλο push-to στην Σαντορίνη και άλλο στο Αιγάλεω).

Καμπύλωση της επιφάνειας της γης.

Την επίδραση της τρύπας του όζοντος.

Τέλος εκτός από τα τυπικά σφάλματα, υπάρχουν τα τυχαία σφάλματα, τα συνειδητά σφάλματα, τα ασυνείδητα σφάλματα όπως και τα ιατρικά σφάλματα……

 

Προτείνω σε όσους θέλουν να αντιληφθούν τις βασικές αρχές του τρόπου λειτουργίας και να ξεφύγουν από την υψηλή επιστήμη που πλασάρεται, να διαβάσουν το παρακάτω πόνημα :

https://ocw.aoc.ntua.gr/modules/document/file.php/SURVEY102/%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/GeoAstro_chapter06.pdf

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης