Jump to content

Προσοφθάλμιο zoom της Seben(8-24mm) και ένα μικρό σχόλιο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Απέκτησα την προηγούμενη εβδομάδα αυτό το zoom προσοφθάλμιο της Seben με 78 ευρώ καινούριο (μαζί με τα μεταφορικά): https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00663XV8S/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1

Σε συνδυασμό με το barlow x2 από το βαλιτσάκι της Celestron εντυπωσιάστηκα με την εικόνα του Δία και του Κρόνου που κατάφερα να δω. Σίγουρα οι plossl φακοί από το βαλιτσάκι της Celestron είναι καλύτεροι ποιοτικά, από όσο καταλαβαίνω είναι πιο ευκρινής (sharp στην καθομιλουμένη) η εικόνα που δίνουν οι plossl μιας και είναι πιο απλοί φακοί και όχι μια γκουμούτσα που κάνει zoom. Όμως η πολύ μικρή τρυπίτσα για να βλέπεις που έχει ο 8mm προσοφθάλμιος καταστά το φακό το λιγότερο δύσχρηστο για έναν αρχάριο. Αντιθέτως η μεγάλη τρύπα (δεν ξέρω ακόμη όλους τους όρους βρε γαμώτο) του zoom και η προσιτή τιμή του θεωρώ ότι για κάποιον αρχάριο (κατά πάσα πιθανότητα κάποιος πιο έμπειρος να ήταν λιγότερο ευχαριστημένος) είναι ένα σημαντικό βοήθημα για να εντυπωσιαστεί από αυτά που βλέπει.

Καταλαβαίνω πως ποιοτικότερος εξοπλισμός δίνει ποιοτικότερα αποτελέσματα, οι τιμές όμως του ποιοτικότερου αστρονομικού εξοπλισμού μπορούν να γίνουν "αστρονομικές" κι όταν είσαι πάνω στον ενθουσιασμό, αλλά η τσέπη σου δεν αντέχει, συμβιβάζεσαι με φθηνότερα που ούτως ή άλλως στα αρχάρια μάτια σου μια χαρά θα σου προσφέρουν αυτό που ζητάς. Σε αρκετά θέματα που έχω διαβάσει στο φόρουμ, είναι αρκετές οι φορές που έβλεπα τις τιμές των διαφόρων εξοπλισμών και είτε αποθαρρυνόμουν είτε απορούσα με την άνεση που μπορεί να έχει κανείς να αγοράζει τόσο ακριβό εξοπλισμό και μάλιστα κάποιες φορές πουλώντας τον αρκετά γρήγορα και αγοράζοντας κάτι ακόμα ακριβότερο! Δεν πιστεύω πως χρειάζεται κανείς να είναι οικονομικά εύπορος για να ασχοληθεί με τα αστέρια, νά 'ναι καλά το ιντερνετ μπορούμε να προμηθευτούμε εξοπλισμό σε πιο προσιτές τιμές (θα μου πει κανείς ότι ούτε τα κοντά 80 ευρώ είναι λίγα, είναι όμως ένα ποσό πιο προσιτό σε σχέση με άλλα) και στη συνέχεια να αφήσουμε το μεράκι και τον ενθουσιασμό να κάνουν τη δουλειά τους.

Να με συγχωράτε αν κάποιοι κακοκαρδίστηκαν με το σχόλιο μου για την οικονομική άνεση που μπορεί να έχει ο καθένας, αλλά τα αστέρια εντυπωσιάζουν και κόσμο με ελαφρύτερες τσέπες. Δεν αντιλέγω πάντως ότι κάποια στιγμή μπορεί να καταλήξω κι εγώ με ακριβότερο εξοπλισμό, δεν τον θεωρώ όμως απαραίτητο για να ξεκινήσω να κοιτάω τα άστρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που βλέπεις και σε ελκύει με τον συγκεκριμένο zoom,είναι πρωτίστως το πολύ μεγαλύτερο eye-relief του zoom,αλλά και το μεγαλύτερο πεδίο στις μικρές εστιακές αποστάσεις,σε σχέση με τους plossl.

Ο zoom αρχίζει με φαινόμενο πεδίο A.F.O.V=60ο σε σχέση με το 52ο των plossl,αλλά συνεχίζει μειούμενο σε 40ο,στα 24mm!Ενώ οι plossl συνεχίζουν να έχουν πεδίο 52ο,εκτός από τον 32mm,που έχει 44ο.Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πραγματικό πεδίοT.F.O.V που σου δίνει ο κάθε φακός,και που εξαρτάται από το φαινόμενο πεδίο και την μεγέθυνση!

T.F.O.V=A.F.O.V/μεγέθυνση.Μπορείς να δείς σχετικά και να τεστάρεις τους διάφορους φακούς με την πραγματική παρατήρηση,αλλά και με το παρακάτω πρόγραμμα:

www.astronomy.tools

Προσπάθησε να δείς προσεκτικά τις διαφορές στο πρόγραμμα,και στην πραγματική παρατήρηση!

Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται πιο άνετα παρατηρώντας από φακούς μεγαλύτερου πεδίου,που είναι φυσικά πιο εντυπωσιακό,αλλά και άλλοι που προτιμάμε την καλύτερη οξύτητα και λεπτομέρεια που βλέπουμε,ειδικά στους πλανήτες, με plossl και ορθοσκοπικούς,που είναι ακόμα πιο μικρού πεδίου,πιο "τρυπίτσες"! :)

Σε αυτήν την αίσθηση,παίζει μεγάλο ρόλο και το eye-relief!

Η τιμή του zoom είναι πράγματι πολύ χαμηλή,αλλά καλό είναι να πάρεις αργότερα πιο ποιοτικούς φακούς μεγάλου πεδίου,πάνω από 70ο,αν νιώθεις ότι σου είναι πιο άνετοι!Θα σου είναι χρήσιμοι ιδιαίτερα σε αντικείμενα βαθέως ουρανού (DSO).

Υπάρχουν και σχετικά οικονομικές μάρκες όπως οι APM,AGENA που έχουν πολύ καλή ποιότητα!

Όπως σωστά παρατήρησες,δεν είναι ανάγκη να έχεις ακριβό εξοπλισμό για να έχεις αξιοπρεπή εικόνα του νυχτερινού ουρανού!Αλλά να ξέρεις ότι η απόδοση των οπτικών εξαρτάται από τον συνδυασμό φακού+τηλεσκοπίου!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου πολύ σωστά μπορεί κανείς να έχει το 80% της απόδοσης με μόνο το 20% της τιμής. Εκείνο το 20% που μένει για την "τέλεια απόδοση" είναι που κοστίζει πάρα μα πάρα πολύ. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τον αστρονομικό εξοπλισμό, αλλά σχεδόν για τα πάντα. Αν σε ικανοποιεί ο εξοπλισμός τότε είσαι μια χαρά. Ξέρεις πόσους έμπειρους ερασιτέχνες ξέρω με ταπεινό εξοπλισμό που δεν έχουν την ανάγκη να αναβαθμίσουν?
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

οσο έχεις αυτόν τον γνήσιο ενθουσιασμό, σε διαβεβαιώ οτι η ποιότητα των φακών σου ειναι ήσσονος σημασίας παράγοντας (οσο αφορά την ικανοποίηση σου κατα την παρατήρηση)....ο εξοπλισμός συνεχώς "παει και ερχεται"....η διαθεση ειναι το παν!

Κωστας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω με τους παραπάνω φίλους σε ό,τι έχουν πεί!Η αγάπη και ο ενθουσιασμός είναι το πιο σημαντικό στοιχείο!

Αλλά χρειάζεται και η γνώση και η προσοχή στην επιλογή του εξοπλισμού,για να μην ξοδεύονται άσκοπα πολλά χρήματα!

Ο παραπάνω zoom με προβλημάτισε με το μικρό του κόστος,σχετικά με την οπτική του ποιότητα...Η εταιρία Seben δεν φημίζεται για την οπτική της ποιότητα,αλλά εδώ μπορεί να έχουμε ίσως ένα καλό προϊόν...

Δεν μπορώ να έχω άποψη αφού δεν έχω παρατηρήσει με αυτό,αλλά μόνο σε reviews μπορεί να βρεί κάποιος αρκετές πληροφορίες,αλλά αμφιβόλου αξιοπιστίας,γιατί συνήθως προέρχονται από άπειρους παρατηρητές...Υπάρχουν και έμπειροι παρατηρητές που και αυτοί μπορεί να μην έκαναν αξιόπιστα τεστ,όπως και κάποιοι λίγοι που πράγματι φαίνεται ότι έχουν σοβαρή άποψη επί του θέματος.Μιλάω γενικά για reviews του amazon και λοιπών sites...

Οπότε επιφυλάσσομαι μέχρι να βρώ κάτι που να είναι πιο σίγουρο.

Ελπίζω ο φίλος μας Haris,να αρχίσει να παρατηρεί προσεκτικά και να μας δίνει αξιόπιστες πληροφορίες για τα οπτικά του όργανα,μιας και είναι αρκετά φτηνά,και σίγουρα θα ενδιαφέρουν αρκετό κόσμο που δυσκολεύεται οικονομικά!

Να συμπληρώσω κάτι σημαντικό σχετικά με την θετική εντύπωση που σου έκανε φίλε Haris o zoom!

Εκτός από το μεγαλύτερο φαινόμενο πεδίο που έχει (A.F.O.V=60ο) σε σχέση με τους plossl (A.F.O.V=52o),που σε μικρές εστιακές 8-10mm,το πραγματικό πεδίο T.F.O.V του zoom είναι ελάχιστα μεγαλύτερο σε σχέση με του 8mm plossl...το πιο εντυπωσιακό και ελκυστικό στοιχείο,είναι το πολύ μεγαλύτερο e y e-r e l i e f περίπου 20mm του zoom σε σχέση με το eye-relief=6mm του 8mm plossl!Γι'αυτό σου φαίνεται ο plossl σαν "τρύπα"!

Να πω ότι το eye-relief είναι η απόσταση του ματιού από τον φακό,ώστε να φαίνεται ταυτόχρονα όλο το οπτικό πεδίο καθαρά!

Αυτό το στοιχείο για πολλούς ανθρώπους είναι καθοριστικό,γιατί πολλοί για ψυχολογικούς και νευρο-μυϊκούς λόγους δυσκολεύονται να πλησιάσουν πολύ τους προσοφθάλμιους!Ιδιαίτερα αυτοί που φορούν γυαλιά και πρέπει να κολλήσουν το μάτι τους στον φακό!

Οι plossl και οι ορθοσκοπικοί,ανεξαρτήτως εταιρίας και κόστους συνήθως,πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν μικρό eye-relief που αρχίζει από μερικά mm στις μικρές εστιακές και μεγαλώνει μέχρι τα 20mm περίπου στις μεγάλες,πχ.32mm.

Φίλε Haris αυτή η παράμετρος,αν δ ε ν φοράς γυαλιά,ναι μεν είναι σημαντικός παράγοντας ά ν ε σ η ς στην παρατήρηση,αλλά είναι υποκειμενικό το πόσο μπορεί να ενοχλεί,αλλά και να παίζει σοβαρό ρόλο στην επιλογή ενός φακού,σε σχέση με άλλους παράγοντες όπως η οξύτητα στο κέντρο και στα άκρα του πεδίου,το κοντράστ,το χρωματικό σφάλμα,η χρωματική αλλοίωση κλπ!

Το πεδίο βέβαια είναι σημαντικός παράγοντας για όλους μας,ιδιαίτερα σε αρκετά αντικείμενα βαθέως ουρανού!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω αυτό:

 

https://www.ebay.co.uk/itm/Seben-Zoom-Teleskop-Okular-7-5-22-5mm-1-25-31-7mm-SZ1-Astronomie/233070963128?epid=1657684746&hash=item36441ca9b8:g:60MAAOSwuJRcJPuL

 

 

και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος! Το χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά.

 

Τώρα πωλείται και με άλλη ονομασία, πχ:

 

https://www.ebay.co.uk/itm/1-25-Astronomy-Telescope-Zoom-Eyepiece-7-5mm-22-5mm-Color-Filter-Black/401656268045?hash=item5d8494450d:g:0XIAAOSwPGtcEVPc

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κι όταν λέμε παρατήρηση με γυαλιά εννοούμε μόνο τον αστιγματισμό. Τα υπόλοιπα διορθώνονται απ την εστίαση.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Loukas123 αυτός ο zoom των 21-27€(χωρίς τα μεταφορικά),εφ'όσον έχει πράγματι την επαρκή ποιότητα για παρατήρηση και για μεγάλα τηλεσκόπια,είναι το απόλυτο value for money!

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο αντίστοιχος Baader 8-24mm,που έχουμε πολλοί εδώ,έχει δεκαπλάσιο κόστος...και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός,αντίθετα είναι πολύ καλό value for money!

Καλό θα ήταν όσοι έχετε τέτοιους φθηνούς φακούς,να μας πείτε πιο συγκεκριμένα πράγματα για την απόδοσή τους,εφ'όσον τους έχετε δοκιμάσει και σε μεγάλες μεγεθύνσεις πάνω από 200x και σε τηλεσκόπια άνω των 130mm=5".Τότε φαίνονται πιο καλά τα ελαττώματα και οι αρετές των φακών.

Σε μικρής διαμέτρου (και άρα μικρής διακριτικής ικανότητας) τηλεσκόπια που δεν σηκώνουν μεγεθύνσεις πάνω από 200x,όμως μπορεί όντως αυτοί οι φακοί να είναι επαρκέστατοι!

Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

να συνεισφερω με το δικό μου ... πάθημα

Πηρα προσφατα αυτο απο το ebay, στα ~ 17 ευρω, αναφερει Datyson 8-24mm, και βγηκε ... τελείως χάλια...

Το ζουμ ειναι περιπου στα 8-15mm (αν και γραφει 8-24), εχει τραγική παραμόρφωση στην ευρυγωνια περιοχη (pincushion distortion), κακη οξύτητα και καποιο χρωματικο σφάλμα

Δηλαδή το μονο που κανει σωστα τελικα, ειναι οτι γυριζει αριστερά - δεξιά :D

Kατοπιν μηνυματων μου επεστρεψε τα μισα χρηματα, αλλιως επρεπε να στειλω το κομματι στην Κινα με δικα μου εξοδα, για να επιστρεψει ολο το ποσό. Ειναι προβληματικο αυτο το συστημα του ebay , υποτιθεται εγγυηση εξασφαλισης του πελατη, αλλά δεν ειναι καθολου τετοιο...

Μαλλον σταθηκε τυχερος ο Loukas123, στην Κινεζικη αβυσσο υπαρχει καθε καρυδιας καρυδι , ολοι οι πωλητες λενε τα ιδια και δεν μπορεις να καταλαβεις πότε υπαρχουν ουσιαστικες διαφορές ποιοτητας

1989172624_4444.png.6cd93e8e9b6d7d1ccbfd8bdf902f1502.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γι'αυτό δεν πρέπει να αγοράζει κανείς άγνωστες μάρκες,εκτός αν υπάρχουν επαρκείς μαρτυρίες για την ποιότητά τους!Πρέπει να ψάχνει κανείς διεξοδικά το θέμα της αγοράς οπτικών,γιατί το φθηνό μπορεί να βγεί σχετικά καλό,επαρκές σωστότερα,αλλά μπορεί-το πιο πιθανό-να είναι φτηνιάρικο και τελικά πολύ ακριβό για την ποιότητά του!

Πχ.κιάλια Bresser 10x50 από το Lidl,στα 20€,έχουν πολύ καλό value for money,αλλά στην ίδια τιμή με τα ίδια εξωτερικά χαρακτηριστικά κιάλια x-μάρκας,αγορασμένα από πάγκους Ασιατών,έχουν χάλια οπτική ποιότητα και είναι για πέταμα!Αυτό βέβαια ισχύει και σε ένα σωρό άλλα προϊόντα!

Χρειάζεται ψάξιμο λοιπόν,μελέτη πολλών reviews,ερωτήσεις σε ανθρώπους που ξέρουν και πολλή αξιολόγηση!

Ευχαριστούμε τον φίλο nk για την ενημέρωση! :)

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι αληθεια Κωστα, δυστυχως η ποιοτητα ειναι η πιο σημαντικη και δυσκολη πληροφορια που δεν προκυπτει ευκολα απο τις τυποποιημενες και ελλειπεις περιγραφες του ebay, που συχνα ειναι και επιτηδες παραπλανητικές

Βλεπω οτι τελευταια εχει αρχισει να βαζει στην κορυφη της σελιδας, αξιολογηση των προιοντων, αλλα συχνα δεν εχει καμία, και ειναι παντελως αβεβαιη η αντικειμενικοτητα, ή ισως και η ... υπαρξη των αξιολογητών, οταν γραφεται εστω κάποια. Και για τις υπαρκτές κριτικες σε διάφορα μη εξειδικευμένα σάιτ οπως ειπωθηκε, δεν ξερουμε αν τα ατομα εχουν εμπειρια, ικανοτητα να κρινουν επαρκως αντικειμενικα, ωστε να μπορουμε κι εμεις να εμπιστευτουμε την κριτικη τους

Οι ουσιαστικες κριτικες μεσα στο astrovox, μας ειναι σαφως μεγαλη βοηθεια. Να ευχαριστησω επισης τα μέλη που μας ενημερωσαν παραπανω για τις θετικες εμπειριες τους, και ελπιζω κι εγω να δημιουργηθει καποια σταθερη ροή πληροφορησης στο φορουμ του astrovox, με κριτικες και συμβουλες για τα ‘εναλλακτικά’ οικονομικα εξαρτηματα που εχουν δοκιμαστει απο μέλη και εχουν αποδεκτή λειτουργία, εστω σε ενα πχ 80% του επισημου προιόντος οπως ειπε ο filiatra παραπανω, για όσους από εμας μπορουμε να ζησουμε με αυτό :D !!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχω χρησιμοποιήσει datyson αλλά ότι "φτηνιάρικο" προσοφθάλμιο / barlow έχω αγοράσει από ebay δουλεύει μια χαρά.

 

Παραθέτω νήμα από το forum cloudynights

που συζητά ειδικά για τους zoom Datyson

 

https://www.cloudynights.com/topic/627454-datyson-zoom-eyepiece/

 

Απόσπασμα: Would I buy another? You bet - CA usually doesn't 'bother' me much. The action - that bothers me, but it isn't a killer. I believe there is a bit of grit or a shaving in the action, but it might just be lack of tight tolerance or a few mils of teflon washer or some such was left out.

 

 

 

It's a good value (in my book) if you put it on the right tube. Good for outreach, say Granddaughter's Scout Troop, where things might get dropped or you want to set up multiple scopes with minimal eyepieces.

 

 

 

Επιμύθιο: Δοκιμάστε κάποιο αντίστοιχο προσοφθάλμιο ώστε να διαμορφώσετε ιδίαν άποψη.

 

Καί όπως λέει και η παροιμιώδης αγγλοσαξωνική έκφραση: For $20 you can't go Wrong!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης