Jump to content

Vixen SLV ή Explore Scientific?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ την παρέα! Έχω μια απορία, αλλά όσο περισσότερο το ψάχνω τόσο μπερδεύομαι και θα ήθελα την άποψή σας.

Έχω ένα dobson 6" f/8 και το μεγαλύτερης μεγέθυνσης προσοφθάλμιο που έχω είναι ένα plossl 9mm (133x). Θέλω επομένως ένα μεγαλύτερης μεγέθυνσης για πλανήτες και σελήνη. Λέω να πάρω κάτι καλό σε ποιότητα αλλά όχι και πανάκριβο. Από τα παρακάτω που μπορώ να προμηθευτώ εύκολα ποιο θα μου προτείνατε:

 

1) Vixen SLV 6mm

 

2) Vixen SLV 15mm με barlow 2x, οπότε έτσι θα έχω κι ένα 15αρι φακό

 

3) Explore Scientific 82° 7mm, με καλό FOV οπότε θα έχω περισσότερο χρόνο θέασης πριν μετακινήσω το dobs?

:-k

Skywatcher Dob 6" f/8

Nikon D7200

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλωσήρθες στο astrovox!

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου,είναι τί ακριβώς ζητάς από ένα προσοφθάλμιο?

Όσο αφορά την οξύτητα και το κοντράστ,αλλά και το διορθωμένο είδωλο μέχρι τα άκρα του πεδίου,για πλανητική παρατήρηση σου είναι αρκετοί οι plossl!

Μην περιμένεις να δείς διαφορές στην οξύτητα μεταξύ ακριβών και σχετικά φθηνών φακών,με κοινά νευτώνεια τηλεσκόπια!Αν υπάρχουν θα είναι στα όρια της αντίληψης,το βλέπεις-δεν το βλέπεις...

Εκεί που υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές είναι στο eye-relief και στο πεδίο που σου δίνουν!Αυτά τα δύο στοιχεία,είναι σημαντικά στην άνεση όσο αφορά την παρατήρηση!

Πολλοί άνθρωποι είτε επειδή φορούν γυαλιά,είτε για άλλους λόγους,δυσκολεύονται να πλησιάσουν πολύ τους προσοφθάλμιους που έχουν μικρό eye-relief μερικών mm,που έχουν οι plossl και οι ορθοσκοπικοί!

Επίσης θέλουν και μεγαλύτερο πεδίο,πάνω από 60ο,για μεγαλύτερη άνεση,και παραμονή του αντικειμένου μέσα στο πεδίο,όταν χρησιμοποιείται η χειροκίνητη στήριξη dob.

Πόσο σε βόλεψε ή δυσκόλεψε ο plossl που έχεις?

Οι Vixen που ανέφερες έχουν ένα εντυπωσιακά μεγάλο eye-relief 20mm!

Οι Explore Scientific στις μικρές εστιακές έχουν λίγο μικρότερο eye-relief 16mm περίπου,αλλά και σημαντικά μεγαλύτερο πεδίο A.F.O.V=82o,σε σχέση με το 50ο των Vixen!

Για να δείς το πραγματικό πεδίο T.F.O.V κλπ.χρησιμοποίησε το παρακάτω πρόγραμμα:

www.astronomy.tools

Αν δεν σε ενδιαφέρει το eye-relief και το μεγάλο πεδίο,γιατί έχεις ευκολία με τη χειροκίνητη οδήγηση του dob,τότε υπάρχει μια ολοκληρωμένη λύση plossl άψογης ποιότητας σε οξύτητα,κοντράστ και διορθωμένης εικόνας σε όλο το εύρος του πεδίου,αλλά με eye-relief μερικών mm στις μικρές εστιακές και πεδίο 52ο.Το κιτ της Celestron 6,8,13,17,32mm,barlow 2x (εξαιρετικής ποιότητας που συναγωνίζεται πολύ ακριβότερους σε ποιότητα),φίλτρο Σελήνης και λοιπά φίλτρα πλανητών!

Είναι η οικονομικότερη λύση,με ίδια ή καλύτερη οπτική ποιότητα,σε σχέση με πολύ ακριβότερους φακούς,αλλά με το σοβαρό για πολλούς θέμα του eye-relief και του πεδίου που ανέφερα!

Σκέψου καλά όλους αυτούς τους παράγοντες,πριν ξοδεύεις χρήματα για λάθος λόγους!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας vixen slv αλλά στα 5μμ σε καλή τιμή υπάρχει εδώ:

 

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26660&highlight=baader+zoom

 

Οξύτατος και άνετος φακός. Αν δεν χρησιμοποιούα τον pentax xw στα 5μμ που είναι ελαφρώς οξύτερος και με ευρύτερο πεδίο θα τον είχα πάρει.

 

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν έχω σχέση με τον πωλητή. Έχω αγοράσει από αυτόν και μπορώ να πω ότι έμεινα με άριστες εντυπώσεις, αλλά δεν τον γνωρίζω προσωπικά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχω δει από slv αλλά η vixen έχει πολύ καλά προϊόντα και πάντα τα προσοφθάλμια της έχουν πολύ καλές κρητικές. Αν τα βρεις μεταχειρισμένα σε καλή τιμή όπως στην αγγελία του tastro τότε έχει καλώς. Αν είναι να τα πάρεις καινούρια τότε για πλανητική κι εγώ θα σου έλεγα να πας σε ορθοσκοπικούς έχοντας την ίδια ή και καλύτερη απόδοση με μείωση όμως της άνεσης παρατήρησης αλλά και του fov. Τώρα αν θες να παρατηρείς και βαθύ ουρανό με άνεση και να μην κοιτάς μέσα από τρυπούλα τότε ο Explore Scientific είναι μία καλή λύση χωρίς να ξεπαραδιαστείς.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δες και αυτή την αγγελία. Ξεφεύγει λίγο αλλά είναι σε πολύ καλή τιμή. https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26787&highlight=
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για το τηλεσκόπιο που έχει ο φίλος μας,6" f/8,Δ Ε Ν πρόκειται να δεί διαφορές στην οξύτητα στους διάφορους φακούς που έχουμε προτείνει!Ούτε βέβαια θα δεί διαφορά μεταξύ ορθοσκοπικών που είναι πολύ ακριβότεροι,και plossl που αναφέρθηκαν παραπάνω (έχουν γίνει και τα σχετικά τέστ από κάποιους από εμάς),οπότε ο μόνος ουσιαστικός λόγος,για την επιλογή ακριβότερων φακών με τέτοιο τηλεσκόπιο,είναι το eye-relief και το πεδίο,παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε αρκετούς παρατηρητές,όσο αφορά την ά ν ε σ η στην παρατήρηση!

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά δεν αφορούν ουσιαστικές διαφορές (εκτός του eye-relief και του οπτικού πεδίου) που

π α ρ α τ η ρ ο ύ ν τ α ι,με τέτοιο νευτώνειο τηλεσκόπιο που έχει ο φίλος μας, μπορούν όμως οι τιμές των ακριβών φακών να επιβαρύνουν τον λογαριασμό,χωρίς αντίκρυσμα ειδικά στην οξύτητα!

Στην παρατήρηση της Σελήνης,ένας φακός 8-9 mm μεγάλου πεδίου 82o,που θα χρησιμοποιηθεί και για βαθύ διάστημα,αν συνδυαστεί με έναν barlow 2x,θα δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα!Η θέα της Σελήνης μοιάζει σαν να βλέπεις από φινιστρίνι διαστημοπλοίου!

Για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο η μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση είναι περίπου τα 300x,που ειδικά στην Σελήνη (λόγω μεγαλύτερης φωτεινότητας και κοντράστ) θα τα πιάσει αρκετές φορές!

Αν ο φίλος μας έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην άνεση της παρατήρησης,τότε οι Explore Scientific ή οι φθηνότεροι APM είναι καλύτερη επιλογή (σχέση τιμής-απόδοσης),έστω και οι Vixen με αρκετά όμως μικρότερο πεδίο...Όμως οι Nagler είναι πολυτέλεια χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα,για τον εστιακό λόγο f/8 του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου!Αν ήταν f/5,θα προτείνονταν θερμά!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα συμφωνώ σε όλα όσα λες, αλλά αν είναι να πάρει καινούριο Explore Scientific στα 167€ ή 140€ συν μεταφορικά από Γερμανία, καλύτερα να πάρει τον μεταχειρισμένο nagler στα 190€. Ακόμη και σαν επένδυση να το δεις είναι προτιμότερο. Χώρια που το πιθανότερο είναι να μην μείνει όπως σχεδόν όλοι μας στο 6"
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι Παναγιώτη συμφωνώ για τον μεταχειρισμένο Nagler στα 190€,σε σχέση με τον καινούργιο ES στα160+€!Φυσικά και θα αναβαθμίσει αργότερα σε μεγαλύτερο τηλεσκόπιο,οπότε επενδύει από τώρα και στους φακούς.Αλλά έθεσε και το θέμα του κόστους οπότε πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή.

Το θέμα που πρέπει να απαντήσει είναι,κατά πόσο επιθυμεί την άνεση στην παρατήρηση,αφού υπάρχει και Vixen με 70€.

Αν το μεγάλο eye-relief,είναι ζητούμενο οπωσδήποτε,και δεν ενδιαφέρει το πεδίο,τότε οι Vixen μεταχειρισμένοι,είναι η επιλογή του.

Αν ενδιαφέρει και το μεγάλο πεδίο,τότε θα πάει με αρκετά μεγαλύτερο κόστος,στους Nagler,ES, κλπ.

Αν δεν τον ενοχλεί το μικρό eye-relief και το πεδίο των 52ο,και αυτό θα πρέπει να το δοκιμάσει με τους plossl που ήδη έχει,τότε οι plossl που ανέφερα πιο πάνω έχουν το καλύτερο value for money,ιδιαίτερα για πλανητική,μια και αποδίδουν ουσιαστικά όπως και οι καλοί ορθοσκοπικοί με τέτοια τηλεσκόπια.

Να τονίσω ότι για DSO θα χρειαστεί κάποιον φακό μεγάλου πεδίου,8-11mm,ειδικά για εκτεταμένα αντικείμενα όπως το νεφέλωμα του Ωρίωνα!

Ας σκεφτεί όλους τους παράγοντες και το κόστος βέβαια,και ας αποφασίσει.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το 6ιντσο f/8 έχει την πιο μικρή κεντρική παρεμπόδιση από οποιοδήποτε νευτώνειο μαζικής παραγωγής που κυκλοφορεί και κατά γενική ομολογία εξαιρετικά οπτικά. Δίνει οξύτατα είδωλα και μπορεί να συγκριθεί επάξια με το είδωλο που δίνει οποιοδήποτε 5ιντσο αποχρωματικό, μακρύ αχρωματικό ή maksutov οποιασδήποτε σχεδίασης. Ως εκ τούτου οποιοδήποτε καλό προσοφθάλμιο θα αποδώσει τα βέλτιστα.

 

Επειδή είναι αργό τηλεσκόπιο μπορεί να συγχωρέσει οπτικά σφάλματα που εισάγουν κατώτερης ποιότητας και απλής σχεδίασης προσοφθάλμια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δουλέψουν σωστά καλά διορθωμένα προσοφθάλμια. Αντίστοιχα, αν όπως προτείνεις, χρησιμοποιήσουμε ένα καλά διορθωμένο προσοφθάλμιο σε ένα γρήγορο νευτώνειο τηλεσκόπιο χωρίς διορθωτή κόμης αυτό που θα δούμε δεν θα είναι ένα τέλειο πεδίο αλλά πραγματικά καθαρή εικόνα περίπου στο κεντρικό 30% του πεδίου και αυξανόμενη κόμη όσο παρατηρούμε προς τα άκρα: λιγότερη ή περισσότερη, ενοχλητική ή λιγότερο ενοχλητική από μάτι σε μάτι, ανάλογα με την εστιακή και το AFOV του προσοφθάλμιου. Θυμάμαι κάτι παλιά διαγράμματα της televue για τον πρώτο paracorr που είχαν σε παραγωγή για τηλεσκόπια f/5 που έδειχναν ακριβώς αυτό το πράγμα: καθαρό πεδίο μονάχα γύρω στο 30%.

 

Κώστα το έχουμε συζητήσει ξανά παλαιότερα, αλλά δεν συμφωνώ με τον τρόπο αξιολόγησης των προσοφθαλμίων που κάνεις: πιστεύω ότι δεν μπορείς να απομονώσεις μονάχα κάποια χαρακτηριστικά και να πεις θέλω το Α και δεν με ενδιαφέρει το Β ή το Γ. Αν η μεγαλύτερη αρετή ενός προσοφθάλμιου ήταν η οξύτητα, θα παρατηρούσαμε όλοι με monocentrics με 30 μοίρες AFOV ή ακόμα απλούστερης σχεδίασης προσοφθάλμια με 10 μοίρες AFOV.

 

Γνώμη μου είναι ότι αν μείνει κανείς στο χόμπυ για αρκετό διάστημα κάποια στιγμή ξεπερνά plossl και μέτριους ευρυγώνιους και χτίζει μια συλλογή με 4-5 καλά προσοφθάλμια για ότι τηλεσκόπιο διαθέτει. Εξάλλου, ακριβά ή φθηνά τηλεσκόπια αλλάζουν πιο συχνά από ακριβούς προσοφθάλμιους.

 

Ναι, οι plossl δίνουν οξύ είδωλο (αν και όλοι οι plossl δεν είναι ίδιοι), αλλά από τα 15-12μμ και κάτω το eye relief αρχίζει και γίνεται ασφυκτικό ενώ το πεδίο φαίνεται ολοένα και πιο κλειστοφοβικό και η πρόσληψη του ειδώλου κουραστική από ένα σημείο και μετά. Πόσα χρόνια πρέπει να ζήσει κανείς έτσι μέχρι να αποφασίσει να πάρει κάτι το ίδιο οξύ αλλά με μεγαλύτερο πεδίο, άνετο eye relief και καλύτερη εργονομία;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Ηλία νομίζω ότι ίσως δεν έγιναν ξεκάθαρα,τα όσα έχω πει κατά καιρούς για τους προσοφθάλμιους!Δεν τονίζω μόνο ένα χαρακτηριστικό που λέγεται οξύτητα,αλλά προσπαθώ να δω όλο το θέμα σφαιρικά και όσο μπορώ και γνωρίζω αντικειμενικά!Οξύτητα,πεδίο,eye relief,συμπεριφορά μέχρι τα άκρα του πεδίου και όλα αυτά σε συνάρτηση με το κόστος!Πόσο πληρώνεις και τί πραγματικά παίρνεις,τί πραγματικά παρατηρείς!

Βλέπω να συνιστώνται από πολλούς ακριβοί φακοί,υποσχόμενοι επιδόσεις που στα κοινά τηλεσκόπιά μας δεν φαίνονται!

Λέγεται πχ.ο τάδε φακός έχει εξαιρετική οξύτητα και κάποιος απλός φτηνός φακός,είναι υποδεέστερος...Η συστηματική συγκριτική παρατήρηση θα το δείξει,όχι οι φήμες!Επειδή πίστεψα στο παρελθόν φήμες για εξαιρετικές αποδόσεις ακριβών φακών,και τελικά με την εμπειρία μου είδα ότι δεν ίσχυαν,για αυτό προσπαθώ να δω τις πραγματικές αρετές του κάθε φακού!

Είναι πλέον κοινή διαπίστωση των προσεκτικών παρατηρητών ότι διαφορές στην οξύτητα,μεταξύ των περισσότερων φακών δύσκολα θα δεί κάποιος.

Οι παρατηρήσιμες και αισθητές διαφορές είναι το eye-relief,το φαινόμενο οπτικό πεδίο-A.F.O.V, και το πόσο διορθωμένο είναι το πεδίο μέχρι τις άκρες(και εδώ μπαίνουν διάφορα οπτικά σφάλματα μέσα)!Κάποιοι πολύ φθηνοί φακοί παρουσιάζουν και θόλωμα,μετά το τέλος της νύχτας,λόγω εισροής υγρασίας στο εσωτερικό τους.

Εκεί υπάρχουν οι πραγματικές διαφορές και ο καθένας επιλέγει ανάλογα με τις ανάγκες του και τί είναι διατεθειμένος να πληρώσει...

Για το θέμα των γρήγορων τηλεσκοπίων και την συμπεριφορά ακόμα και των διορθωμένων φακών,που αν δεν βάλεις paracorr δεν θα δείς καθαρό πεδίο μετά το 30% του πεδίου,δεν συμφωνώ αν το εννοείς γενικά και καθολικά!

Δεν ξέρω πόσο παλιό ήταν το σχετικό άρθρο που διάβασες,αλλά η προσωπική μου 8χρονη εμπειρία με το SW 10",f/4.7,και στο SW 102/500,f/5,δεν δείχνει καθόλου κάτι τέτοιο!Αν κάνεις πολύ καλή ευθυγράμμιση στο 10",με τους περισσότερους φακούς δεν έχεις πρόβλημα κόμης,και θολώματος της εικόνας παρά μόνο στα άκρα λιγότερο από 10%....Με τους διορθωμένους Nagler 7,11mm που έχω,η συμπεριφορά τους είναι άψογη σε όλο το εύρος του πεδίου.Ένα ελάχιστο στα άκρα σχεδόν αδιόρατο τμήμα,έχει ουσιαστικά αμελητέο πρόβλημα..

Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπες για την ανάγκη του paracorr γενικά!Σε άλλα ακόμα πιο γρήγορα τηλεσκόπια,κάτω από f/4.5 και σε φακούς ευρυγώνιους μεγάλης εστιακής ναι μάλλον το paracorr είναι απαραίτητο.

Όσο αφορά την άνεση παρατήρησης,αυτό είναι υποκειμενικό θέμα!Αν οι ορθοσκοπικοί και οι plossl σου δημιουργούν κλειστοφοβική αίσθηση και δυσανασχετείς,αυτό είναι υποκειμενικό συμπέρασμα!Για σένα ισχύει,για μένα δεν ισχύει καθόλου!8 χρόνια τώρα δε ένιωσα την ανάγκη να αντικαταστήσω τους φακούς μου,επειδή καταπιέζομαι παρατηρώντας μέσα από τους plossl και τους ορθοσκοπικούς!Το ίδιο ισχύει και για άλλους παρατηρητές.

Καταλαβαίνω όμως ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται,δυσανασχετούν και το σέβομαι!

Γι'αυτό και λέω σε όλους τους αρχάριους που ρωτούν για φακούς,να παρατηρήσουν καλά με τους plossl που ήδη έχουν,10,25mm που συνοδεύουν το τηλεσκόπιο,ώστε να διαπιστώσουν στην πράξη αν τους ενοχλεί το περιορισμένο eye relief και το τυπικό πεδίο των 50-52ο.Όπως επίσης και η χειροκίνητη οδήγηση του dob.Άλλους τους δυσκολεύει,άλλους όχι!

Με δεδομένο ότι ολοένα και περισσότερο νέοι στο χόμπυ δυσκολεύονται οικονομικά,για αυτό υιοθέτησα την τακτική "δες το value for money,χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα,εκτός αν θέλεις οπωσδήποτε άνεση στην παρατήρηση,ή θέλεις να παρατηρήσεις εκτεταμένα DSO"

Δηλ.στην συστηματικά προβαλλόμενη πρόταση "πάρε ακριβούς φακούς,αντιπαραβάλλω το κοίτα και φθηνότερους που τουλάχιστον στην οξύτητα είναι το ίδιο ή καλύτεροι από τους άλλους,εφ'όσον δεν ενοχλείσαι από το μικρό eye relief και πεδίο".

Δεν είπα πάρτε plossl και αφήστε τους άλλους!Αυτό νομίζω ότι έχεις καταλάβει για μένα αλλά δεν ισχύει!

Άλλωστε σχεδόν πάντα προτείνω και τον Baader Hyperion zoom 8-24mm,που έχει μεγαλύτερο eye relief και πεδίο στις μικρές εστιακές του!(Μερικά μέλη εδώ έχουν προτείνει και zoom των 25-30€ σαν επιλογή value for money,αλλά δεν έχω άποψη επί τούτου).

Μετά λέω αν βελτιωθούν τα οικονομικά σου,και ωριμάσεις παρατηρησιακά,βλέποντας τις ανάγκες σου πας σε πιο ακριβούς αλλά συγκεκριμένους φακούς,που πράγματι θα αποδώσουν συγκεκριμένα πράγματα,χωρίς να ξοδεύεις περιττά!

Ελπίζω να ξεκαθάρισα το σκεπτικό μου σχετικά με τις προτάσεις φακών!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα, αυτό για το 30% δεν ισχύει γενικά και καθολικά, αλλά εξαρτάται από την εστιακή του προσοφθαλμιου. Γενικά όμως, όσο μικρότερη εστιακή, τόσο καθαρότερο πεδίο. Αυτό που είχα δει δεν ήταν άρθρο αλλά γράφημα στο οποίο περίπου μέχρι το 30% η γραμμή της κόμης ήταν επίπεδη και μετά ανέβαινε γεωμετρικά. Για να καταλάβεις, η άνοδος στο αντίστοιχο γράφημα στο f/6 άρχιζε από το 50-60% και πάνω - τη στιγμή που αν έχει τύχει να παρατηρήσεις με τέτοιο τηλεσκόπιο, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για διορθωτή κόμης. Θεωρητικά όμως - και ως ένα σημείο πρακτικά με την έννοια ότι ακόμα και αν η κόμη δεν είναι άμεσα αντιληπτή, κάτι σου κόβει από το συνολικό κοντραστ εκτός κέντρου - υπάρχει. Θα μου πεις, ψάχνουμε ...τρίχες, σωστό κι αυτό, απλά το αναφέρω χάριν της κουβέντας.

 

Έχω την εντύπωση ότι αυτά τα γραφήματα συνόδευαν το φυλλάδιο των οδηγιών του πρώτου paracorr, αλλά δεν κατάφερα να τα ξεθάψω στο internet.. Πιθανόν να μην θυμάμαι καλά ακριβώς τα ποσοστά και μονάχα κατά προσέγγιση, θυμάμαι όμως ότι μου είχε κάνει εντύπωση η καμπύλη που εμφάνιζε το γράφημα στο f/6. Μπορεί να ήταν απλά "μαρκετίστικο" το όλο θέμα, αλλά ρεαλιστικά πιστεύω ότι από το f/5 και κάτω ένας διορθωτής είναι απαραίτητος για 2ιντσους ευρυγώνιους με εστιακές από 20μμ και πέρα. Αν κάποιος χρησιμοποιεί μόνο 1.25", από μνήμης ένας 24άρης με 68 μοίρες AFOV δίνει καθαρό πεδίο και μπορεί κανείς να τη γλιτώσει χωρίς έξοδα για διορθωτή.

 

Δεν παρακολουθώ συστηματικά το φόρουμ, ούτε όλες τις συζητήσεις, αλλά δεν έχω κάποια διαφωνία στο σκεπτικό σου: πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο κάποιος που ξεκινά τώρα να τρέξει κατευθείαν να χρεωθεί για ακριβά προσοφθάλμια. Είμαι της γνώμης επίσης ότι ούτε αξίζει τον κόπο να καταλήξει κανείς έστω και μεταβατικά σε μεσοβέζικες λύσεις και "ακριβά_αλλά_όχι_τόσο_ακριβά_όσο..." αξεσουάρ. Αν νοιώσει ότι θέλει κάτι καλύτερο, ας πάρει κάτι πραγματικά καλό να μείνει. Η ζουμ της Baader είναι μια εξαίρεση, καθώς ότι και να πάρει κανείς αργότερα, καλό είναι να υπάρχει και πάντα θα βρει χρήση.

 

Το καλοκαίρι είναι εδώ, εκτός από μπάνια προγραμματίστε και την επόμενη παρατήρηση! 8)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είπα πάρτε plossl και αφήστε τους άλλους!Αυτό νομίζω ότι έχεις καταλάβει για μένα αλλά δεν ισχύει!

 

Έχεις δίκιο, χονδρικά αυτό είχα καταλάβει! :D

 

Αν διαβάζεις κάτι διαγώνια και αποσπασματικά, αυτά παθαίνεις! Νάσαι καλά και καλή συνέχεια σε όλους!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαιρετώ την παρέα! Έχω μια απορία, αλλά όσο περισσότερο το ψάχνω τόσο μπερδεύομαι και θα ήθελα την άποψή σας.

Έχω ένα dobson 6" f/8 και το μεγαλύτερης μεγέθυνσης προσοφθάλμιο που έχω είναι ένα plossl 9mm (133x). Θέλω επομένως ένα μεγαλύτερης μεγέθυνσης για πλανήτες και σελήνη. Λέω να πάρω κάτι καλό σε ποιότητα αλλά όχι και πανάκριβο. Από τα παρακάτω που μπορώ να προμηθευτώ εύκολα ποιο θα μου προτείνατε:

 

1) Vixen SLV 6mm

 

2) Vixen SLV 15mm με barlow 2x, οπότε έτσι θα έχω κι ένα 15αρι φακό

 

3) Explore Scientific 82° 7mm, με καλό FOV οπότε θα έχω περισσότερο χρόνο θέασης πριν μετακινήσω το dobs?

:-k

 

Εγώ θα Σας πρότεινα τον Explore Scientific καθώς έχει αρκετά μεγάλο FOV(82°) και η εστίαση του απόσταση είναι ότι πρέπει για τον εστιακό λόγο του τηλεσκόπιου σας (Επίσης θα Σας συνιστούσα να μην αγοράσετε ποτε έναν προσοφθαλμιο εστίακης απόστασης μικρότερης των

4mm για αυτο το τηλεσκόπιο επειδή η εικόνα είναι πολύ

σκοτεινη

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, τελικά πήρα τον Explore Scientific 82° 6.7mm,

περιμένω για καθαρές νύχτες να σας πω και τις εντυπώσεις μου, πρώτη εικόνα πάντως πολύ καλή :)

Skywatcher Dob 6" f/8

Nikon D7200

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλορίζικο και καλές παρατηρήσεις!!

Αν θέλεις δώσε μας και κάποιες πληροφορίες για το πώς συμπεριφέρεται στα άκρα του πεδίου:αν υπάρχει χρωματικό σφάλμα(βλέπεις χρώματα του ουρανίου τόξου?),και θόλωμα της εικόνας,και από πιο σημείο του οπτικού πεδίου (σε ποσοστό) αρχίζει?

Οι ES έχουν γενικά καλή ποιότητα και καλό value for money!

Καλό θα ήταν να μαζευτούν αρκετές πληροφορίες,ώστε για διάφορους φακούς να έχουμε μια όσο γίνεται πληρέστερη εικόνα!

Καλές παρατηρήσεις σε καθαρούς ουρανούς!!

Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης