Jump to content

Celestron Omni Plossl 32mm.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε ευχαριστώ για την συμβουλή φίλε μου. Θα περιμένω λοιπόν το έβεντ στα Γρεβενά να δω από κοντά και με άλλους προσοφθάλμιους. Πάντως ότι γαλαξία ή αστρικό σμήνος έχω εντοπίσει το έκανα ποιό εύκολα με τον 25mm καθώς με τους υπόλοιπους σκοτεινιάζει το είδωλο. Υπόψιν ότι είμαι σε επαρχία μακριά από πόλη, με καθαρό ουρανό, οπότε δεν υπάρχει φωτορύπανση, έτσι ένας φωτεινότερος φακός δείχνει τα πλεονεκτήματά του αφού ο ουρανός δεν έχει καταχνιά η οποία ανεβαίνει σε έναν φωτεινότερο φακό.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν θέλεις έναν φακό για θέαση μεγάλων πεδίων,και έχεις το δίλημμα μεταξύ Skywatcher και Celestron,τότε να προτιμήσεις σαφώς τον Celestron!Έχω τον ανάλογο φακό της Celestron 32mm,και είναι άψογος στην οπτική του συμπεριφορά από κάθε άποψη!

Βέβαια το φαινόμενο πεδίο που έχει είναι A.F.O.V=44o.Το πραγματικό πεδίο που δίνει T.F.O.V=2.17ο,είναι λίγο μεγαλύτερο από έναν plossl 25mm,με A.F.O.V=50o,όπως ο Vixen.Μπορείς να δείς τα πραγματικά πεδία(T.F.O.V),και τα exit pupils που πρέπει να είναι κάτω από 7mm,με το πρόγραμμα που σου υπέδειξε ο Παναγιώτης:

www.astronomy.tools/calculators/field_of_view/

Ένας φακός στα 30-32mm,και κατά προτίμηση μεγάλου πεδίου,είναι ιδιαίτερα χρήσιμος,γιατί λόγω του μεγάλου πραγματικού πεδίου που δίνει,χρησιμοποιείται σαν βασικός φακός αναζήτησης στόχων,όταν χρησιμοποιούμε χειροκίνητη οδήγηση σε τηλεσκόπια!

Αλλιώς με μικρότερου πεδίου φακούς,ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο και κόπο να βρούμε διάφορα αντικείμενα.

Ένας αρχάριος θα μάθει ευκολότερα τον ουρανό,σε συνδυασμό πάντα με κάποιον χάρτη,έντυπο ή ηλεκτρονικό!

Σε νύχτες με καλή μεν διαύγεια,αλλά κακό seeing (παρουσία θερμικών ρευμάτων στην ατμόσφαιρα που θολώνουν το είδωλο),επειδή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες μεγεθύνσεις,κάποιες φορές ούτε πάνω από 50x,ένας τέτοιος φακός θα μας δώσει μεγάλα πεδία που είναι και αυτά πολύ ενδιαφέροντα!

Ο συνδυασμός μάλιστα της σχετικά μικρής εστιακής απόστασης 650mm,του 130/650 Heritage,με έναν τέτοιο φακό κάνει το τηλεσκόπιο χρήσιμο,λόγω του μεγάλου πεδίου που έχει,και για μελλοντική χρήση σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που κάποια στιγμή θα αγοραστεί!Για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω.

Να τονίσω ότι με την σχετικά μικρή διάμετρο 130mm,δεν τίθεται θέμα ιδιαίτερα ενοχλητικού γκριζαρίσματος του ουρανού,αυτό γίνεται αισθητό σε μεγαλύτερης διαμέτρου τηλεσκόπια,και όταν η φωτορύπανση είναι σημαντική.Πχ.με το 254/1200 γίνεται αισθητό το γκριζάρισμα,ενώ με το 102/500 όχι,τουλάχιστον στην πόλη που παρατηρώ!

Αν υπάρχει παρόλα αυτά γκριζάρισμα στις μικρές μεγεθύνσεις,μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά ένα φίλτρο μείωσης της φωτορύπανσης όπως το Baader Moon & Skyglow (Neodymium),εφ'όσον η φωτορύπανση της περιοχής γίνεται από λάμπες θερμού φωτός δηλ.κιτρινο-πορτοκαλί χρώματος,όχι λευκού!

Πάντως ένας εξαιρετικός φακός μεγάλου πεδίου,που θα μείνει για πολλά χρόνια,είναι και ο Baader Aspherical Hyperion 31mm,με A.F.O.V=72ο!Θα δώσει πολύ μεγαλύτερο πεδίο από τους προαναφερθέντες!Η οπτική συμπεριφορά του είναι άψογη,ασυγκρίτως καλύτερη από τους κοινούς Baader Hyperion,και με τηλεσκόπια μικρού εστιακού λόγου πχ. f/5 !!

Βέβαια είναι αρκετά ακριβότερος,αλλά αξίζει τα λεφτά του!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτός είναι ο λόγος που θέλω ένα τέτοιο φακό. Από ότι έχω καταλάβει περισσότερο βοηθάει η φωτεινότητα και το μεγάλο εύρος κάλυψης για να εντοπίσω αντικείμενα και στην συνέχεια βάζω τις μεγαλύτερες μεγέθυνσης.

Πέραν τούτου, η παρατήρηση μεγάλου κομματιού του ουρανού μου φαίνεται ποιο απολαυστική.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακριβώς αυτή είναι η χρησιμότητα τέτοιων φακών!Αν μπορείς να πάρεις τον Baader Aspherical Hyperion 31mm,με A.F.O.V=72ο,ξέχνα όλους τους άλλους!

Άλλη αίσθηση,οπτικό πεδίο και οπτική ποιότητα!Και συνεργάζεται όπως είπα άψογα και με γρήγορα τηλεσκόπια όπως το δικό σου!Από τότε που τον αγόρασα,αυτός έγινε ο βασικός φακός αναζήτησης στόχων και θέασης μεγάλων αστρικών πεδίων!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για τέτοιο φακό την παρούσα στιγμή. Θα περιμένω να δω αν αξίζει τον κόπο ένας Celestron ή vixen σε σχέση με αυτόν που τώρα έχω. Ευχαριστώ και πάλι!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης