Jump to content

Απο τα καλύτερα zoom 8.4 to 21mm


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αποκτησα ενα προσφατα απο ebay,τα βρισκεις γύρω στα 50 ευρω σε διαφορες μαρκες vixen, celestron,University Optics,Criterion, SWIFT, Edscorp.κτλ όλα japan απο τον ιδιο κατασκευαστή .Θα το βρείτε μονο μεταχειρισμενο καθως ειναι δεκαετίας 1960-70 ειναι το μονο Ορθοσκοπικο zoom.

ce8de8be71a8f0fa388591831a548b59-img.jpg.3f272897d42c61c462adcb9d87a1597d.jpg

2018.ast_.80-2-small-1024x683.thumb.jpg.8593c95a4bc8f3ecb22fe050d9799ae8.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τί μάρκα είναι το zoom που έχεις?Τόσο παλιά zoom δεν είμαι βέβαιος για την ποιότητα που έχουν.Οι zoom και οι barlow τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες απέκτησαν πραγματικά καλή ποιότητα...Ίσως αυτό να αποτελεί εξαίρεση!

Μπορείς να μας δώσεις κάποια χαρακτηριστικά,όπως eye-relief,φαινόμενο πεδίο(A.F.O.V) ,επιστρώσεις,και την ποιότητα εικόνας που δίνει?

Έχεις κάνει παρατηρήσεις με αυτό και σύγκριση με κάποια άλλα zoom ή προσοφθάλμια?

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

το δικο μου ειναι EDSCORP.BARRINSTON.Ν.J. Εχεις στενο πεδιο οπως όλα τα ορθοσκοπικά.δεν γνωριζω λεπτομερίες, επιστρωσεις κτλ. αυτο που ξερω ειναι οτι πούλησα το TeleVue zoom 8-24 λόγο καλύτερης εικονας που είχε το ebscorp. επισης πιστευω τα παλια προσοφθαλμια ειναι ποιο προσεγμένα και ποιοτικά απο τα σημερινα που κοιταζουν να ριξουν το κοστος, λογο ανταγωνισμου,οικονομικης κρισης κτλ. σχεδον ολα τα προσοφθάλμια μου είναι vistage.

DSC09520.thumb.JPG.5226ae21d0ef558ccc8a8c1c9b04e7f7.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ποιότητα της εικόνας ενός οπτικού εξαρτάται από παράγοντες όπως η ποιότητα του γυαλιού,η σχεδίαση και οι επιστρώσεις!

Όλα αυτά με την πρόοδο της επιστήμης και τεχνολογίας γενικά βελτιώνονται...αλλά άλλα οπτικά μπορεί να έχουν εκπτώσεις σε κάποιους από τους παραπάνω καίριους παράγοντες,για μείωση του κόστους,και κάποια άλλα άλλα όχι!

Οπότε δεν ισχύει το όσο πιο παλιό,τόσο πιο καλό!Αυτό ισχύει και στους φωτογραφικούς φακούς!Αν μια εταιρία,θέλει να φτιάξει κάτι καλό,με το ανάλογο κόστος,αυτό με την τεχνογνωσία και τεχνολογία που υπάρχει πλέον,θα είναι καλύτερο από το παλαιότερο...αλλά αν θέλει να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα για να μειώσει το κόστος,τότε σε συγκεκριμένα προϊόντα θα ισχύσει αυτό που ανέφερες.

Επίσης κάτι σχετικά φθηνό,δεν σημαίνει υποχρεωτικά και κατώτερο ποιοτικά!

Στούς φακούς με πολύ καλή οπτική ποιότητα,πολλές φορές μια ανεπαίσθητη ποιοτική διαφορά,στα όρια της αντίληψης,μπορεί να εκτοξεύσει το κόστος σε πολλαπλάσια τιμή!

Για να μπορέσει κάποιος να κάνει σωστή αξιολόγηση κάποιου οπτικού,χρειάζονται κάποιες βασικές γνώσεις για τα χαρακτηριστικά που πρόκειται να εξετάσει,εμπειρία σίγουρα αρκετή,και αρκετός χρόνος ώστε με επαναλαμβανόμενες παρατηρήσεις,σε πολύ καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες (διαύγεια και seeing),και πειθάρχιση των υποκειμενικών και συναισθηματικών επιρροών,να κάνει μια ασφαλή εκτίμηση!

Διαφορετικά οι διάφορες επιφανειακές εκτιμήσεις,χωρίς μέθοδο,οδηγούν σε εσφαλμένα αποτελέσματα...

Και φυσικά να γίνεται ταυτόχρονα και σύγκριση με άλλους φακούς που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς της αξιολόγησης!

Αλλιώς μιλάμε μόνο για ε ν τ υ π ώ σ ε ι ς και όχι αξιόπιστες αξιολογήσεις!

Γι αυτό ρώτησα συγκεκριμένες παραμέτρους,όπως το είδος των επιστρώσεων,χρωματικό σφάλμα,οξύτητα στο κέντρο και στα άκρα,κοντράστ,eye-relief,A.F.O.V κλπ.

Όλα αυτά μπορεί να αξιολογηθούν,και να "μετρηθούν"!

Αν μπορείς να μας δώσεις συγκεκριμένες πληροφορίες λοιπόν,θα έχουμε μια πιο σαφή και ξεκάθαρη εικόνα...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε μου δεν υπαρχουν πληροφοριες μετα απο τοσο χρονια να υπαρχουν τα κουτια τους η τα χαρτια τους. επίσής οχι οσο ποιο παλια τοσο ποιο καλα δεν εννοω χρονολογιας 1900 θα ειναι τα καλυτερα, αλλα καποιες δεκαετιες.. επισεις δεν μπορω να συγκρινο της κατασκευαστριες Carl Zeiss,Masuyama κτλ με τα κλασικα προσοφθαλμια που κυκλοφορουν στην αγορα και με προσοφθαλμια των 100 ευρω. επισεις στην συλλογη μου χρησιμοποιο και προσοφθαλμια μικροσκοπιου χ20 χ10 χ30, οσοι κοιταξαν απο αυτα δεν καταλαβαμ τιποτα. οταν τους τι ειπα εμειναν με το στομα ανοιχτο. Μην ψαχνεται να βρητε ( αν) διαφορες μεγαλες στα προσοφθαλμια, οι εμποροι κορόιδα ψάχνουν να τα πουλησουν οτι δηθεν και καλα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που κρίνουν την ποιότητα ενός φακού,μπορούν να παρατηρηθούν προσεκτικά,να μετρηθούν και από εμάς και να γίνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση!

Θα συμφωνήσω πάντως ότι ένα προσοφθάλμιο για να είναι καλό,δεν είναι απαραίτητο να είναι και ιδιαίτερα ακριβό!

Σε φακούς μεγάλου πεδίου,υπάρχουν αισθητές διαφορές στο πόσο διορθωμένο και απαλλαγμένο από οπτικά σφάλματα είναι το οπτικό πεδίο μέχρι τα άκρα!

Και βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η συνεργασία τηλεσκοπίου και προσοφθάλμιου!

Οι zoom φακοί επειδή έχουν πολλά και μεταβλητά στοιχεία,είναι δύσκολοι φακοί στην σχεδίασή τους,προκειμένου να αντιμετωπιστούν ένα σωρό οπτικά σφάλματα που ανακύπτουν!

Συνεπώς ένας φθηνός zoom που έχει και πραγματικά καλή οπτική απόδοση,είναι μια πρόκληση!

Θα ήταν χρήσιμο για όλους μας να δίδονται σαφείς πληροφορίες για την οπτική απόδοση διαφόρων φακών,που μπορούν να μετρηθούν με μέθοδο και γνώση του θέματος,ώστε να βρίσκεται το καλύτερο value for money,και να γίνονται σωστές αγορές!

Ευχαριστούμε πάντως για την πληροφόρηση,σχετικά με τον συγκεκριμένο zoom φακό που αναφέρεις στο θέμα που άνοιξες!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν και νέος στον τομέα της αστροπαρατήρησης έχω πάνω από τέσσερις δεκαετίες στον τομέα της φωτογραφίας, με τεχνικές γνώσεις τόσο στα οπτικά όσο και στις χημικές διαδικασίες εκτύπωσις ως τεχνικός . Η σύγχρονη οικονομία βασίζεται στην κατανάλωση και αυτή με την σειρά της στην διαφήμιση η οποία ισχυρίζεται το οτιδήποτε χωρίς να υπάρχει τεχνικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά. Δεν είναι τόσο αλήθεια ότι η τεχνολογία των οπτικών τρέχει με τους ρυθμούς που την παρουσιάζουν. Ένας leitz rigid 50mm f2 του 1958 με μονές επιστρώσεις, παραμένει αξεπέραστος από οποιονδήποτε σημερινό φακό 50mm, όσο ''εξωτικές'' επιστρώσεις και συνθετικά στοιχεία κι αν o σύγχρονος φακός διαθέτει.

Ο λόγος είναι πως στο παρελθόν ότι φτιαχνόταν είχε πίσω του την λογική της διάρκειας, οπότε μόνο ορυκτό κρύσταλλο υψηλής ποιότητος έφτανε να τροφοδοτεί τα εργαστήρια. Τα κρύσταλλα αυτά λόγο υψηλού κόστους παρασκευής, στην κούρσα του ανταγωνισμού και της πτώσης του κόστους, αντικαταστάθηκαν με συνθετικά, τα οποία για να κρύψουν την ανεπάρκειά τους συγκρινόμενα με τα ορυκτά, τόνισαν τον χαρακτήρα του υψηλού κοντράστ. Το υψηλό κοντράστ μπορεί να φαντάζει εντυπωσιακό σε ένα απαίδευτο μάτι. Όμως το ''γράψιμο'' η τονικότητα στα σκιερά, όπως και η δυναμική περιοχή του ορυκτού κρυστάλλου, παραμένει αξεπέραστη.

Είναι βέβαια γεγονός πως οι χαμηλές κατηγορίες οπτικών ωφελήθηκαν, όπως οι φθηνοί ζουμ. Οι ποιοτικοί όμως φακοί δεν είδαν ανάλογη βελτίωση καθώς εκεί οι φυσικοί νόμοι έχουν φτάσει στα όρια τους προ πολλού.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι προσοφθάλμιοι είναι άλλο οπτικό σύστημα και δεν μπορούν να συγκριθούν με τους φακούς των φωτογραφικών μηχανών.

Σε απλούς φακους 3-4 στοιχείων παίζει σπουδαιότερο ρόλο η καλή λείανση των οπτικών από τις επιστρώσεις και αυτο εν μέρει γιατι μπορει εσωτερικές ανακλάσεις να κάνουν το φακό άχρηστο πχ για παρατήρηση πλανητών (να βλέπεις ένα ψευδοείδωλο του Δια ή της Αφροδίτης λιγο πιο αμυδρό από τον πλανήτη) εκτός και ειναι έτσι η σχεδίαση που να μην ανακλα εσωτερικά ο φακός πεδίου. Αν ομως μιλαμε για φακους με πολλά στοιχεία τότε οι πολλες εσωτερικές αντανακλάσεις κάνουν αδύνατη την κατασκευή τους χωρίς καλές αντιανακλαστικες επιστρώσεις. Για ζουμ έχω τον παλιό Celestron 8-24mm που τον χρησιμοποιώ συχνά και είναι αποδεκτή η ποιότητά του αλλά δεν συγκρίνεται με τους φακους σταθερής εστιακής απόστασης. Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί vintage προσοφθάλμιοι αλλα έχουν συνήθως πρόβλημα σε τηλεσκόπια με "γρήγορο" εστιακό λόγο (αστιγματισμός ή / και κόμη στα άκρα του πεδίου). Αν είσαι πάνω από f/8 δεν έχεις θέμα. Ένα ακόμα σοβαρό επιχείρημα για το μακρύ νευτώνιο (πάνω απο f/7-8)

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιωργο θυμήσου να κοιταξεις μεσα απο το zoom το δικο μου οταν βρεθουμε στην Λουτσα.

 

*δεν ειχα vixen αλλα televue 8-24 το πούλησα λογο καλυτερης εικόνας που είχα απ τον vistage- οξυτητα-κοντραστ, στο AFOV δεν έχασα και πολλά..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης